Bu Arada Kitapları da İhmal Etmeyelim

Gündem oldukça yoğun görünüyor bugünlerde. Ekonomide ciddi dalgalanmalar yaşanıyor, siyasette seçim havası etkili oluyor. Bir yandan da yeni kitaplar piyasaya çıkıyor. Yeni okuduklarımdan bazılarını, değerlendirmelerimle birlikte paylaşmak istiyorum.

Emre Kongar, Atatürk Nutuk, Remzi Kitabevi, 2018
Atatürk’ün Nutuk’u, Türk Kurtuluş Savaşının öncesini, savaşı ve sonrasını anlatan eşsiz bir hazinedir. Her okuyuşumda yeni şeyler öğrenirim. Dünyada pek çok devrim olmuştur ama en önemlilerinden birisi kuşkusuz Türk Devrimidir. Bu devrimi, onu planlayan, yaşama geçiren Atatürk’ün kendi kaleminden okumak müthiş eğiticidir. Emre Kongar, Nutuk’un en önemli bölümlerini titizlikle seçerek ve girişlerine kendi yorumlarını ekleyerek çok güzel ve anlamlı bir seçki kitabı yazmış. Böylece görüşler, açıklamalar, yorumlar arasında bağlantıların kurulmasını kolaylaştırmış ve anlamlı hale getirmiş. Benzer bir çalışmayı ben de yapmak istiyor ve ona göre Nutuk’tan notlar alıyordum. Emre Kongar’ın bunu, benim yapacağımdan çok daha güzel yapmış olduğunu görünce çok mutlu oldum ve keyifle okudum. Türk kurtuluşunu ve devrimini bir kez daha gözden geçirmek isteyen herkese bu kitabı okumasını öneriyorum.

Özgür Özcan, Salim Göl, Makro İktisat, 2’nci Baskı, Savaş Yayınevi, Nisan 2018
Makroiktisat alanında yazılmış birçok kitap var. Bunların bir bölümü yabancı dilden çeviri, bir bölümü de Türk yazarlarca yazılmış kitaplar. Bu kitap, iki Türk yazarınca yazılmış 778 sayfalık çok kapsamlı bir kitap. İçinde makroiktisadın konularının tek tek ele alınıp örneklerle incelenmesinin yanı sıra bölüm sonlarında testler, sınavlarda çıkmış sorular ve yanıtları gibi özellikle sınavlara hazırlanan öğrencilere çok yararlı olacak ekleri içeriyor. Kitap, makroiktisadın konularını, sözel olarak açıklamanın yanında çok sayıda çizim kullanarak görsel olarak da ele alıyor. Bölüm sonlarındaki soruları yanıtlamaya çalışmak öğrencilere çok şey kazandıracak. Çok zengin içerikli ve öğretici niteliği oldukça yüksek olan bu kitabı, makroekonomiyi ders olarak okuyanlara ve özellikle sınavlara hazırlananlara tavsiye ediyorum.

Haluk Egeli, Haluk Tandırcıoğlu, Teoride ve Uygulamada Hazine, KitapAna Yayınları, 2016
Egeli ve Tandırcıoğlu, bu kitaplarında Hazine’yi teoride ve uygulamada ele alıp değerlendiriyorlar. Kitapta hazine olgusu ve kavramsal boyutları, borç yönetimi, hazine nakit yönetimi, kamu paylarının yönetimi ve devlet destekleri, mali piyasalar ve hazine ile ilişkisi, Hazine – Merkez Bankası ilişkileri, Merkez Bankasının bağımsızlığı meselesi, mali kural uygulamaları ve Hazine ile ilişkisi bölümleri yer alıyor. Her bölümde konu ele alınıp değerlendiriliyor ve sonuçlar çıkarılıyor. Kitabın ekonomi ve maliye öğrencileri kadar siyaset bilimi öğrencileri için de yararlı olacağını düşünüyorum.

Haluk Egeli, Ahmet Özen, Teoride ve Uygulamada Bütçe Politikası, KitapAna Yayınları, 2017
Maliye politikasının en önemli alt dalı, hatta bir anlamda maliye politikasının neredeyse kendisi olan bütçe politikasını ele alan bu önemli çalışmada yazarlar konuya hem mali açıdan hem de ekonomik açıdan yaklaşım yapıyorlar. Bütçe politikası ve kavramsal boyutlarıyla giriş yapılan kitapta konjonktürel bütçe politikası, açık finansman politikası, işin ekonomik yönleri, mali açığın ölçülmesinin yöntemleri, açığın nasıl finanse edileceği, bu amaçla hangi yöntemlerin kullanılacağı gibi konuları ele alıp inceliyor ve değerlendiriyorlar. Bütçe açıklarının gelişimine ayrılmış son bölümde Türkiye’nin bir bütçe tarihi değerlendirmesini bulmak mümkün. Kitap, maliye ve ekonomi öğrencileri için başvuru kitabı niteliği taşıyor.

Yorumlar

  1. Hocam, çok üretkendiniz. Bunda şüphesiz ki, en önemli etken çok okumanız. Bize okuma tarzınızdan bahseder misiniz? Yani bir kitabı nasıl okuyorsunuz? Kitapta önemli yerlerin altını çiziyor musunuz, sayfaların sağına soluna işaret koyuyor musunuz, sayfalara notlar alıyor musunuz? Ya da kitabı hiç çizmeden, sayfalarına işaretler koymadan, sayfalarına notlar almadan mı okuyorsunuz? Yoksa, bir kitabı okurken, kitapla ilgili düşüncelerinizi, başka yerlere mi not ediyorsunuz? Bir kitap nasıl okunur hocam? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kitapları çizerek, yanlarına not alarak okurum. Sayfalarını kıvırıp üstüne not yazarım öyle okurum. Şerif Mardin derste bize "kütüphaneye baktığında hangi kitap okunmuş hangisi okunmamış anlarsın" demişti.

      Sil
    2. Hocam aslında bu konuyla igili bir yazı kaleme alsanız bizde faydalansak

      Sil
    3. Saygıdeğer eğilmez hocam. Öncelikle sizi derin saygıyla selamlıyor ve bir hatirlatma yapmak istiyorum.
      Konu serif mardin:

      www.sozcu.com.tr/2017/yazarlar/soner-yalcin/bu-neyin-odulu-1655672/amp/

      Sil
  2. Hocam kur ataklarına karşı savunmasız mıyız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır ama o atakları verilen demeçlerle, gösterilen yaklaşımlarla bizzat bizim siyasiler teşvik ediyor.

      Sil
  3. Hocam teşekkürler.
    Inşaat sektörünün (drvlet+özel) GSMH içindeki yıllar içindeki payı ile ilgili bilgi. Sektörün son yıllarda getirdikleri/götürdükleri, yurt dışı borçlanmasak payı vs hakkında bilgi alacağımız yayın ya da sizin çalışmalarınız lütfen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda buraya bir bakın: http://www.yem.net/yem07/default.aspx?Sid=6

      Sil
    2. Hocam çok teşekkürler. Iyi ki varsınız

      Sil
  4. Hocam konu dışı olucak ama merak ediyorum. Sürekli milli savunma hamlesiyle yerli ihalarımız, tanklarımız, tüfeklerimiz, helikopterlerimiz, milli savaş gemilerimiz gibi envai çeşit proje, çalışma vb şeyler üretip bunun gerek yurt içi gerekse yurt dışında reklamlarını yapıyoruz.

    Merak ettiğim soru şu: Bunlardan sokaktaki vatandaşın çıkarı ne? İşsizlik alıp başını gitmiş, enflasyon dolar alıp başını gitmiş. Bu milli savunma hamlelerin sokaktaki vatandaşın ne gibi işine yarıyor?

    Türkiye üç tarafı denizlerle dört tarafı düşmanlarla çevrili dersek, iyi de abicim bu ülkelerle kavga etmek zorunda mıyız ki? Ortadoğu bataklığına girmek zorunda mıyız ki? Herkesle ister samimi, ister politik olsun savaştan uzak politikalar üretmek çok mu zor? Ben bunlarla gurur duymuyorum. Ben sokaktaki vatandaş ne kadar refah yaşıyor özgür yaşıyor bunlarla ilgileniyorum.

    Tutturmuşuz dış mihraklar diye. Arkadaş bu dış mihraklar sadece sende yok mu neredeyse dünyanın her yerinde var. Niye bu kadar komplo teorisi üretiyorsun ki? Gerek birinci, gerek ikinci dünya savaşında Almanlarla Fransızlar birbirini boğazlamadılar mı. Rusyayla bu avrupa devletleri savaşmadılar mı. Afrikada saysısız savaş sayısız katliam olmadı mı olmuyor mu, Nijeryada boko haram örgütü yok mu. Çinde sayısız isyan çıkmıyor mu. Amerikalılar ingilizlere karşı irlandalılara yardım etmediler mi. Daha senin yanı başında Irağa Suriyeye olanları gördün görüyorsun. EE hani sadece bize saldırıyorlardı bizim büyümemizi istemiyorlardı. GÖRDÜĞÜN GİBİ KOSKOCA YALAN DEĞİL Mİ BU.

    Aktif terör örgütleri listesi: https://en.wikipedi0.org/wiki/List_of_designated_terrorist_groups

    Bu politikalar yalan değil de nedir. Ama bizim malımızı yine en iyi biz biliriz değerli hocam.
    Nedenleri belli.
    Ülkeye herkes karşı diyip, içeriden oyları topla.
    Rakamları çarpıt.
    Devletin imkanlarıyla yandaşlarını kamu kurumlarına topla, rantlardan ihaleleri al.
    Zengin ol.

    Sonra da ortamlarda dış mihraklar dersin kim bilecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Emre Temelkuran14 Mayıs 2018 15:11

      80 Milyon ülke için yetersiz. 10 milyon nüfuslu bir ülke olsaydık bu yerli savunma bizi tek başına götürürdü. Yorumundan ölçeklendirme konusunda toplumun %99 gibi bilgisiz olduğun görülüyor. Herşeyi demografiye ölçeklendirerek düşünmen lazım.

      Sil
    2. Herşeyi demografiye bağlayacak kadar sığ düşünmem

      Sil
    3. Emre Temelkuran15 Mayıs 2018 23:59

      Matematik konusunda zayıflıklar var işte demografi formülün olmazsa olmazı sadece bi etken. Matematik olmadan sonuç çıkaramazsın. 10 milyon nüfuslu isveçin savunma üretimiyle 80 milyon nüfuslu türkiyenin savunma üretimi arasında bağ kurabilmen lazım. 60 nüfuslu ingilterenin bae systemiyle de. yoksa türkiyenin savunma üretiminin yeterli olduğunu düşünürsün. yetersiz daha iyi olmalı her açıdan yüksek teknolojimiz yetersiz.

      Sil
  5. Sayın Hocam,

    Köklü bir kurumun uzman yardımcılığı sınavını kazandıktan sonra mülakata son 2 yıldaki birbirinden değerli yazılarınızı tekrar tekrar okuyarak hazırlandım. Yazılarınızın altındaki yorumları okumayı da ihmal etmedim. Mülakatım harika geçti. Tıpkı sizin gibi torpilim olmamasına rağmen, kariyer meslek sahibi oldum ve çok mutluyum.

    Kamuda kariyer meslek sahibi olmayı isteyen arkadaşlara, sizi düzenli olarak takip etmelerini şiddetle tavsiye ediyorum.

    Allah size çok uzun ve sağlıklı ömürler versin, esen kalın...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dogru yerdesin Adsiz 12:55

      Yolun acik olsun kardesim. Bu ülkenin sen ve senin gibilere ihtiyaci var.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim, başarınıza katkım olmasına çok sevindim. Size meslek yaşamınızda sonsuz başarı diliyorum.

      Sil
  6. Hocam madem konu kitaplar, söyler misiniz ekonomiyi daha iyi anlamak için önerebileceğiniz 10 kitabı söylerseniz çok mutlu olurum. Kahneman olur samuelson olur... bir iktisat öğrencisinin iktisadı daha iyi öğrenip daha iyi yorum yapabileceği kendi yolunu çizip başarılı olmasında yardım edecek kitaplar. Bu konuda sizin görüşleriniz benim için önemli. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogdaki yazıları bir tararsanız birçok kez bunu yaptım zaten.

      Sil
  7. Hocam, benim de konu dışı bir önerim olacak. Seçimler yaklaştıkça dövizdeki dalgalanma da artıyor, herkes "TL'de mi, dövizde mi kalalım" diye soruyor. Bu kararı vermenin bence çok basit bir yolu var: Türkiye cds'leri yükseliyor, msci endeksi düşüyorsa dövizde, tersi oluyorsa TL'de kalsınlar. Piyasayı sürekli takip edip günlük dalgalara göre hareket ederlerse zarar ederler, o iş profesyonellerin işi. Bu endeksleri bulmak da çok kolay, "cds Türkiye, msci Türkiye" diye aratsalar bulurlar. Bence dalgalanmalar seçimden sonra da devam edecek, yerel seçimlere kadar garanti. Bu nedenle kimse kendisini piyasayı günlük izlemekle yormasın, işiyle-gücüyle uğraşsın, bu iki göstergeye haftada bir bakıp en azından orta vadeli strateji geliştirsinler derim. Elbette NŞA yani Normal Şartlar Altında. Kambiyo rejimi, sabit kur gibi değişiklikler olursa onu bilemem, elle gelen düğün bayram der sonuçlarına katlanırız o zaman.

    Bilmem katılır mısınız?

    YanıtlaSil
  8. Hocam Çin ile dolar yerine Yuan ve TL kullanarak ticaret yapsak. Rusya ile de Ruble ve TL kullanarak ticaret yapsak bu olay Dolar/TL döviz kurlarını nasıl etkiler. Bu konuda yazınız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar /TL kurunu nasıl etkiler sorusunu yanıtlamadan önce Çin, bizim bu kadar hızlı değer kaybeden paramızla ticaret yapmayı kabul eder mi sorusunu yanıtlamamız gerekir. Belki Rusya eder çünkü onun parası da hızlı değer kaybediyor. Varsayalım ki Rusya ile yapıyoruz iki tarafın da parası hızlı değer kaybediyor bundan iki taraf da zararlı çıkmaz mı? Eğer böyleyse niye dolar yerine bu paralarla işlem yapalım ki?

      Sil
  9. michael hocam nasilsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bu vatandaşın adı "Küçük Hüsamettin", her zaman size Mahfi dışında bir isim bulup hitap etmek istiyor.

      Gariban, doğuştan böyle bu, hoş görmek lazım.

      Sil
    2. jackson sen misin?

      Sil
  10. Hocam öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim acaba gerek Türk gerek yabancı olarak okumamızı tavsiye ettiğiniz ekonomi yazarlardan bazılarının ismini verebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ders kitabı mı yoksa genel ekonomi kitabı ve makalesi mi soruyorsunuz?

      Sil
  11. Hocam iyi günler. Finansman olmak isteyen birine ikinci üniversiteyi hangi alanda yapmasini tavsiye edersiniz? Yada ileride önü açık olan bölümlerden hangisini tavsiye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Acik deniz kaptani olmanizi tavsiye ederim. Acik denizlerde gittigi icin onu hep aciktir. Finansci olmayi anlarim da finansman olmayi nasil becereceksiniz onu cozemedim? Turkce bolumune girip once ana dilinizi gelistirmeniz bence en iyisi.

      Sil
  12. Hocam katkilariniz icin cok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  13. Sevgili hocam,final sınavları için makro kitabı almaya düşünüyorum da .Sizce Kemal yıldırım'ın makro iktisat kitabımı yoksa Özgür Özcan, Salim Göl, Makro İktisat kitabı mı ? Hangisi daha verimli olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erdal Ünsal ve Zeynel Dinler'in kitapları da var. Onlar da çok iyi.

      Sil
    2. Hocam Erdal hocanın kitabı çok ağır dile sahip, çok bilimsel rotasyon var . Hepsini ingilizce kullanmış. Ben okulda reel GSYH diye öğrenmişim . Hoca "GDP" yazmış .sinirim bozuluyor. Türkçesi varken ne gerek var. İktisadî olayı ama akademik dille açıklamış bunda sıkıntı yok insan altına türkçe mealini yazar . Anlamadığımızdan değil. Zaman kaybı oluyor.

      Sil
  14. Gelir uzmani olarak çalışıyorum.Yazilariniz bize yön verdi.sinavlara hazırlanırken cok istifade ettim.blogu surekli takip edirorum.cok faydali cok degerli.Tesekkur ediyorum.meslegim ile ilgili bana tavsiyede bulunmanizi ve daha cok alana hangi bilime yogunlasmaliyim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelir Uzmanı olarak vergiyi, maliyeyi nasılsa mesleğiniz gereği öğreniyorsunuz bunların yanında Finans öğrenmeniz ilerisi için çok yararlı olabilir.

      Sil
    2. Tesekkur ederim.Saygi slm ve dua ile.üzerimizde cok emeginiz var.iyi calismalar.ekonomiyi , bilimi sizinle sevdik.

      Sil
  15. Hocam konuyla çok ilgisiz ama şunu sorucam ;

    Yaşam standardı ile yaşam seviyesi aynı manayı mı taşıyor eş anlamlı olarak kullanılabilir mi ?

    YanıtlaSil
  16. sizin blogunuz gibi kaliteli ekonomik bilgiler içeren başka blog/site öneriniz var mıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Var.. Sabah,milliyet,star,habertürk,vatan,Aksam,Türkiye gazeteleri ekonomi sayfalarini önerebilirim. Kesinlikle buradan daha kaliteli.

      Bu sayfayi okurken iciniz karariyor. Ya digerleri.? Hergün onlarca mjdeli ekonomi haberleri.
      Okuyunca kendinizi Alice harikalar diyarinda gibi hissediyorsunuz.

      siddetle öneriyorum.

      Sil
    2. Soru yanlis olunca cevap da yukaridaki gibi yanlis oluyor haliyle. Sorunun su sekilde olmasi gerekiyordu: "...kaliteli VE DOGRU ekonomik bilgiler içeren..." Soru boyle olsaydi yukaridaki gibi resimli tuvalet kagitlarini referans veren cevap gecersiz olacakti. Ayrica bu sayfayi okurken icimiz kararmiyor tam tersi aydinlaniyoruz. Ama moralimiz bozuluyor malesef cunku bu blog gercegin ta kendisini yaziyor ve ekonominin ve siyasetin kotu gidisi su goturmez bir gercek olarak ortada duruyor.

      Sil
    3. Var ama bu kadar devamlı yazı yazmıyor blog sahipleri. Mesela Arda Tunca'nın blogu var.

      Sil
  17. Selamlar hocam.cevabini bulamadigim bir soru var sormak istedim.hukumet zoruyla kamu banklari konut kredisi faiz oranlarini dusurdu ve ozel bankalar bu yonde bir pozisyon almadi.bu durumun kamu banklari acisindan etkileri neler olur ek olarak da kamu banklari icin gelecek birkac yili nasil ongoruyorsunuz ben pek iyimser bakamiyorum mayisin 15 inde halkbank hakkinda abd de devam eden davanın sonucu gelecek kotu haber olarak mesela .bir de mersinde yapilan nukleer santrale birtakim elestiriler getirildi sizin bu konudaki gorusunuz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer enflşasyon bu kredilerin ömrü süresince ciddi bir gerileme kaydetmezse bu bankalar verdikleri o krediler dolayısıyla zarar ederler.

      Sil
  18. Hocam sınava hazırlananlar ve genel olarak ekonomi öğrenmek icin Makro ve Mikro iktisatta Erdal Ünsal hocamızı da öneriyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle. Zeynel Dinler hocayı da öneriyorum.

      Sil
  19. Hocam merhaba uzun süredir kitaplarınızı (Özellikle değişim sürecinde Türkiye adlı kitabınızı çok beğendiğimi söylemeden geçemeyeceğim.) ve internet üzerinden yazdığınız kendime yazılar blogunuzu takip ediyorum. Fakat en son yazdığınız kitap önerisi makalenizde 4 yıldır KPSS A GRUBU sınavlarına çalışan birisi olarak önerdiğiniz kitabın makro iktisat kitapları arasında vasatın altında olduğunu söylemeden geçemeyeceğim (savaş yayınevi kitabı) . İçi yanlışlarla dolu olan hatta içinde ki yanlış bilgiler yüzünden ilk baskısı toplatılan bu kitabı önerme sebebinizi öğrenebilir miyim hocam. Sizin yazdıklarınızı önemseyip yazdığınız kitaplar doğrultusunda ilerleyen çok kişi var bende onlardan biriyim ama bu son önerdiğiniz kitap öğrenciyi yanıltacak nitelikte bir kitap olup zor şartlarda sınava hazırlanan Kpss A grubu öğrencisinin hakkına girmenize sebep olur. Ben şahsen kitabı okumadığınızı düşünüyorum hocam. Kitabı okursanız ne demek istediğimi anlayacaksınız. Size olan güvenimizi böyle basit kitap önerileriyle kaybetmek istemeyiz hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değerli arkadaşlar, bu yorum önemli. Belli ki izleyicimiz kitabı çalışmış ve içindeki bilgileri değerlendirmiş. Ben kitabı tek tek okumadım hızla göz attım ve yapısını ve içeriğini beğendim ama hatalar varsa onu bilemiyorum.

      Sil
    2. Mahfi hocam bloğunuzu dikkatle takip eden öğrencilerinizdenim. Önerdiğiniz kitaplar için teşekkür ediyorum. Bu yorum yazılan kitaplardan Makro ekonomi kitabına sahibim ve burada bu yorumu görünce yazmak istedim. Öncelikle kitap elimde ve bir çok defa tekrar ettim ve ufak tefek yazım hataları ve bir kaç basım hatasından başka yanlış göremedim. Uzun yıllardır kpss a Grubu geçmişim olduğundan kitabı alıp inceleyen birinin bu kitap hakkında grafiklerle ve konu bütünlüğü ile iyi bir kitap kanısına varması muhtemeldir. Bu yorumlar Kpss A bloglarında birçok defa karşılaştığım karalama kampanyaları gibi ADSIZ trol hesaplardan yapılması biz öğrencileri bıktırdı. Lütfen hocamızın blogunu bari temiz bırakın ve şu yanlış yönlendirmelerinizi ve ağır ithamlarınızı başka yerlerde kullanın. Hocam teşekkür ediyorum

      Sil
    3. Öncelikle merhabalar;
      Ben Özgür Özcan. Değerli Hocam Mahfi Eğilmez, kitabımızı inceleyip görüşlerde bulunup tavsiye etmeniz beni diğer yazarımız Salim Göl hocamızı ve kitapta emeği geçen Savaş Yayınevi çalışanlarını ziyadesiyle mutlu etmiştir. Teşekkürlerimizi ve hürmetlerimizi sunuyoruz.
      Takdir edileceği üzere bir eser ortaya koymak uzun bir çalışma uzun emek süreleri ve basımında yayınevi ile birlikte bir ekip çalışması gerektirmektedir. 3 yıla varan uzun bir emek ile hazırladığımız MAKRO İKTISAT kitabımızın öğrencilerimize katkıda bulunması en büyük temennimizdir. Bu kitap özellikle her ünite arkadında sınavlara yönelik çıkmış soruları -özgün soruları - açık uçlu soruları barındırdığından kurum sınavlarına hazırlanan arkadaşlara da büyük bir katkı sağlayacaktır. Kitap bu alanda hakim öğretim üyesi ve derslere giren hoca arkadaşlarım tarafından defaatle incelenmiştir. 1. Baskıda yayınevinin baskı hatasından kaynaklanan sayfa geçişlerinde hatalar olduğu tarafıma iletildi ve bilgim dahilinde 200-300 civarında kitap geri alınıp değiştirildi. Şu anda ikinci baskısı siz değerli muhataplarıyla buluşmuştur. Kitap değerli hocam Mahfi Eğilmez’inde görüşünde değindiği üzere yoğun grafik ve bilgi içermekte gözden kaçırdığımız veya baskı hatası olarak hataların var olması muhtemeldir. Fakat kayda değer bir mail veya düzeltme istemi almadım. Birkaç değerli öğrencimden gelen mail üzerine bloğu inceledim ve sokak ağzı ile ve karalama amaçlı isimsiz yazılan bir yorum dikkatimi çekti. Kitap ile ilgili yorum tabiki muhataplarına aittir, beğenip-beğenmemek göreceli bir kavram olduğundan ve bu kaygı ile yazmadığım kitabım için bir görüş kaydetmeniz bizlerin daha iyi eserler çıkarmasına yardımcı olacaktır. Bu anlamda yapılan eleştirelere her anlamda değer verip saygı duyduğumu belirtmek isterim. Bu amaçla kitabın önsözünde ozgur_ozcan82@hotmail.com adlı mail adresi kullanmanızı rica etmiştim. Fakat belirttiğim üzere bu eleştiriler farklı amaçlarla - trol hesaplarla - karalama ve kişisel haklarımıza saygısızlık boyutunda ise bu durum bizleri ve emek verenleri üzmektedir. Bu alanda sürekli bu durumla uğraştığımız ve Cumhuriyet başsavcılığında bulunan başvurularımız bizlere de fazla mesai yaptırmaktadır.
      Emek verdiğimiz kitap ve yayınevi hakkınızdaki görüşlerinizi mail yoluyla bana ulaştırabilirsiniz bu gibi alanlar kirletilen sosyal medya alanları gibi kullanmamanızı önemle rica ediyorum.
      Sonuç olarak MAKRO kitabımız ile ilgili görüş ve önerilerinizi mail adresime bekliyorum. Bu alanda yapılacak gerçek görüş ve değerlendirmeleriniz bizler için önem arz etmektedir.
      Teşekkür ediyorum.... Saygı ve hürmetlerimle....

      Sil
    4. istediğiniz yere dava açabilirsiniz benim sizin kitabınızla ilgili bir sıkıntım bir derdim yok yukarıda ki adsız adıyla o yazıyı paylaşan mahfi hocamdır. Ben mahfi hocamın sıkı takipçisi olarak kitap önersine istinaden o yazıyı kendisiyle paylaşıp yanlışları ona attım mail yoluyla tarafsızlığına güvendiğim birisi olduğu için bu kitabı önermesine şaşırdım ve onunla paylaştım mahfi hocamda tahmin ettiğim gibi kitabı tam anlamıyla incelemeden paylaştığı için bu yazıyı gönderinin altında paylaşma gereği duyduğunu düşünüyorum burada olay siz ve kitabınız değil mahfi hocamın önerilerine duyduğum güvenin bu kitapla sarsılması üzerine ona sorduğum sorudur. Ayrıca diğer arkadaşa gelince kaç yıldır sınava hazırlanıp hala sizin kitabınızla çalışma arzusu içindeyse iktisatı bilmediğini ya da anlamadığını düşünüyorum çünkü senelerdir bu sınava hazırlanan birisi için bu kitabın artı değeri olacağını düşünmüyorum istediğiniz yere dava edebilirsiniz mahfi hocama attığım gibi sizinle de paylaşırım hakimin huzurunda yanlış bilgileri ;)

      Sil
    5. Benim sizin kitabınızla bir derdim yoktur adsız adıyla yazıyı paylaşan mahfi hocamdır. Ben mahfi hocamın yıllardır sıkı takipçisiyim ve tarafsızlığına güvenen birisiydim sizin kitabınıza da çalışmış birisi olarak sizin kitabınızı önerince hem mahfi hocamı yıllardır takip eden hemde kitabınıza çalış birisi olarak mahfi hocamın sizin kitabınızı tam anlamıyla okumadan önerdiğini anlayıp ona istinaden mahfi hocamla görüşümü paylaştım ve yanlış olan kısımların sadece bir parçasını kendisine de bildirdim amacım sizi ve kitabınızı kötülemek olsaydı gelip burada ve reklamınızı yaptığınız yerlerde yazardım benim burada ki sorunum mahfi hocamında bu olaya alet olmasıydı ve ona da görüşümü belirttim yoksa emin olun derdim sizle olsaydı çok farklı şekilde davranırdım. Dava açmanız benim için sorun değil aynı açıklamaları ispatlarıyla hakim karşısında da yaparım. Kitabınıza attığım bir iftira yok iki kitabınızda elimde mevcut gerek konu anlatımda gerek soru çözümünde gerek cevap anahtarlarında hatalar var yani sadece baskı hatası değil. Ayrıca yıllardır sınava hazırlanan birisinin bu kitabı önermesi ya iktisat bilmediği ya da sizi seven bir öğrenciniz olduğu gerçeğini de değiştirmeyecektir . Çünkü yıllardır bu sınava hazırlanan birisine bugüne kadar piyasa da olan erdal ünsal zeynel dinler yüksel bilgili kitapları yetecektir. Sen niye aldın sorusuna gelince kitabın lansmanını çok gördüm özelikle papatya tekniğini merak ettiğim için aldım ama içindekileri yanlışları görünce pişman oldum. yanlışları anlamayan kişilerin her kitabı beğenmesi kadar normal bişey yok. iyiki yanlışları anlayabilecek kapasitedeyim. Bununla ilgili son yazım.

      Sil
    6. Mahfi Hocam... Savaş Yayınları Makro İktisat kitabı eleştirilmiş. Eleştirinin de ötesinde, kitabi bilgilerin yazarı Özgür Özcan’a hakaret ediliyor. Bundan bir yıl evvel Özcan’ın İdarî Hâkimlik Kampı adlı eserinde yer alan iktisat çalışmasında birkaç bası hatasından kaynaklanan farklılıklar gördüm. Facebook üzerinden şahsi hesabımla ilgili hataları sn. Özcan’a bizzat tebliğ ettim. Kendileri de yeni basımız çıkmak üzere. Bi adres ve numara rica edeyim madem bana böyle güzel bir mail yolladınız ben de size eserimin yeni basısını hediye etmek istiyorum dedi. Bugün baktığınızda yardımcı kaynakları geçiyorum üniversite sıralarında ders kitabı olarak okutulan eserlerde hiç mi bası veya yazar hatası yok? Hukukçuyum ve Metin Günday, Kemal Gözler, Nevzat Toroslu, Halil Kalabalık gibi üst düzey akademisyenlerin eserlerinde bile nice hatalara tanık olduk.
      Şahsın yukarıda “vasatın altında” “basit kitap” “sayısız yanlış” şeklinde ithamda bulunduğu eser sayesinde KPSS İktisat testinde 30’a yakın net çıkaran adaylar var. Mahfi Eğilmez gibi alanında uzmanlaşmış kişi, ilgili çalışmanın vasatın altında olduğunu bilemeyecek biri mi?
      Ortada bir eser var: Aylarca, belki yıllarca verilen emeğin ardından türetilmiş bir eser ve çıkıp burda yazara, yayınevine türlü hakaretlerle birilerinin kişilik haklarını ihlâl ediyorsunuz ve hatta öyleleri var ki; isim belirtmeden yazdıkları için husumet kendilerine yöneltilemez zannediyorlar. TCK’ye göre, hakarete maruz bırakılan kişinin KİM OLDUĞU DURAKSANMAYACAK KADAR BELLİYSE... hakaret, ilgili kişiye yöneltilmiş sayılır.
      Bir de burada sıkılmadan çıkıp, “istenilen yere gidilebilir, hiç kimseden korkum yok” diyebiliyorlar. Yâni, “suçu işlerim” ama hâkimden, savcıdan dolayısıyla mahkemeden korkmuyorum diyorlar.
      Siz bi eser türetin aylarca, yıllarca vakit ayırarak... isimsiz, nick hesaplardan biri; ilgili çalışma vasatın altında, çok basit bir kitap, ticarî saikle yazılmış... şeklinde sizin hakkınızda ithamda bulunsun birileri, ne düşünürsünüz?
      TC Anayasasına göre, vücudun MADDİ ve MANEVİ bütünlüğü savaş esnasında bile ihlâl edilemez. Maddi bütünlük vücut bütünlüğü; Manevi bütünlük KİŞİNİN ŞEREF, HAYSİYET ve ONURUDUR. Anayasa Mahkemesi’ne göre, maddi bütünlükle, manevi bütünlük arasında da bir fark yoktur. Yine Anayasaya göre, KİŞİLİK HAKLARI SERT ÇEKİRDEKLİDİR.
      Eser, SANA GÖRE vasatın altında madem... senin yapacağın eleştiri VASATIN ÜZERİNDE OLSUN da fikir edinmek isteyen adaylar, aday adaylari yazdıklarını da, yazacaklarını da dikkate alsın. Sevgilerimle...

      Sil
    7. Mahfi Hocam da yazarsa sevineceğim sanki ilk gönderiyi buraya ben yazmışım gibi bir algı oluşturmaya çalışılıyor Hak hukuk adaletten bahseden insanlar ne kadar da rahat yalan konuşabiliyor KPSS iktisattan 30 netten fazla yapılabilmesi için kitabın 2017 mayıs ayından önce çıkması lazım fakat kitabın toplatılan ilk baskısı bile 2018 şubat ayına ait ayrıca ben kitap ta baskı hatasından değil yanlış anlatım yanlış soru ve yanlış çözümden bahsettim merak etmeyin tekrar söylüyorum benim amacım kitabınıza yönelik değil tamamen alan her öğrencinin mahfi Hocam önerdiği için ona olan güveni gitmesin diye ona yöneliktir. Kitaplara yönelik bir garezim olsa önerdiği tüm kitaplarda yaparım bunu eğer siz böyle beni farklı hesaplarla tehdit etmeye kalkarsanız benim de sizle ayni yolu seçmekten başka yolum kalmaz kitabınıza çalışmış bir öğrenci olarak yorumumu yaptım her yolu deneyebilirsiniz hak yolunu bulur.

      Sil
    8. Değerli arkadaşlar, tekrar söylüyorum bu bir ders ve sınava hazırlık kitabı. Kitabı hızlıca okudum ve genel yapısını beğendim. Ama tek tek soruları elden geçirip yanıtların doğruluğuna bakmadım. Böyle bir şeyi yapmaya zamanım da yetmez. Kitapta hatalar, yanlışlar hatta eksikler olabilir. Bu, bütün kitaplarda olabilir. Burada görüşünü paylaşan arkadaşımız kitaptaki hatalardan söz etti, yazarı da yanıtladı. Esas olan bu hataları düzeltmektir.
      Bence mesele bitmiştir. Kimsenin eleştiri yüzünden kimseyi tehdit etmeye hakkı yoktur. Benim yazdıklarıma yönelik de ne kadar eleştiri geliyor. Eleştiri iyi bir şeydir.
      Bundan böyle bu konuda gelecek yorumları yayınlamayacağım.

      Sil
  20. Gelir uzmani olarak çalışıyorum.Yazilariniz bize yön verdi.sinavlara hazırlanırken cok istifade ettim.blogu surekli takip edirorum.cok faydali cok degerli.Tesekkur ediyorum.meslegim ile ilgili bana tavsiyede bulunmanizi ve daha cok alana hangi bilime yogunlasmaliyim.

    YanıtlaSil
  21. Hocam roman onerisinde bulunabilir misiniz? Saygilar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oliver Stanford, Marsa Yolculuk

      Sil
    2. Okumadıysanız İki Şehirin Hikayesi Charles Dickens.

      Sil
  22. HOCAM MERHABALAR; BEN YABANCI EKONOMETRİ YÜKSEK LİSANS ÖĞRENCİSİYİM, TEZİMİ İKİZ AÇIK ÜZERİNDEN ÇALIŞACAĞIM DA BU KONU İLE İLGİLİ TEORİK KISMINDA ÖNERECEĞİNİZ HERHANGİ BİR KAYNAK VAR MI? TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok yaygın kaynak yok. IMF sitesine bakmanızı öneririm.

      Sil

  23. Hocam konuyla çok ilgisiz ama şunu sorucam ;

    Yaşam standardı ile yaşam seviyesi aynı manayı mı taşıyor eş anlamlı olarak kullanılabilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi Hoca Iktisatci. Bunu bilmez. Sen bu konuyla ilgisiz soruyu Google amcaya veya Eksi Sözlüge sor. Inanki korkunc miktarda bilgi göreceksin.

      Sil
    2. Aşağı yukarı aynı anlama geliyor.

      Sil
  24. Kurtlar cakallar puslu havayi seviyor puslu havada ortaya cikip suruyu bogarlar yerler bende diyorum ki bu dis gucler bizi ayni kurtlar cakallarin yaptigi gibi puslu havadan yararlanip bizi bogacaklar diye urkuyorum. suan dolar faiz firliyor bunlar dis guclerin oyunu degil de kimin oyunudur mahfi bey?
    Mis gibi guzel ulkemizin ovalarinda daglarinda dolasiyoruz yasiyoruz nefes aliyoruz bu puslu hava bizi bogmak isteyenlerin olusturdugu bir hava sanki

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mis gibi guzel ulkemizin ovalarinda daglarinda dolasirken taze ot yemeye de devam edin. Senin yoneticilerin yolsuzluk yapacaklar, sacma sapan yatirimlarla parayi betona gomecekler ondan sonra da dis guclerin oyunu vs. Buna ancak koyunlar inanir. Yoneticiniz de ben cobanim dememis miydi zaten?

      Sil
  25. Hocam size bir soru sormak istiyorum. Ekonominin daralma dönemlerinde genişletici politika izlenirken büyüme dönemlerinde enflasyonu önleyici daraltıcı politikalar uygulanir diye her kitap da okuyoruz. Türkiyenin şu an ki durumuna bakarsak büyüme varmış gibi gözüksede GSYH dolar cinsinden 2016 - 2017 arasında 10 milyar dolar civarinda değer kaybetmiş gözüküyor buna karşılık da enflasyon yüzde 12 lere dayanmis durumda. Yani hem daralma hem enflasyon aynı anda meydana geliyor ise turkiyede şu an slumpflasyon var diyebilirmiyiz?
    -Eğer yanlış bi değerlendirmede bulunmuşsam bunu nedeni GSYH sadece dolar değeri üzerinden değerlendirmem mi acaba?
    -Eğer doğru bi değerlendirmede bulunmussam slumpflasyon döneminde ekonomide nasıl mudehalelere ihtiyaç vardır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Slumpflasyon yüksek enflasyonla birlikte küçülme yaşanırsa olur. Türkiye'de şu anda yüksek büyümeli yüksek enflasyon yaşanıyor. Growth ile inflation'ı birleştirip growlation diye bir ad taksak doğru olabilir. Böyle bir yazı yazayım.

      Sil
  26. ^Türkiyede yabancı sorunu ve İşsizlik^. yeni yazınız olmalı hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bencede bu konuda bir makale sizden bekliyoruz hocam

      Sil
  27. Merhaba hocam, makalelerinizi üniversite yıllarımdan beri ilgiyle okuyorum ve iktisada olan merakımı artıran önemli şahsiyetlerden birisiniz. KPSS A Grubunda sınava hazırlanan bir öğrenci olarak son önerdiğiniz Makro iktisat (Özgür Özcan-Salim Göl) kitabını görmek beni mutlu etti. Şahsen Özgür hocanın öğrencilerinden biri olarak yaptığınız yorumun üzerine fazla bir şey söyleyemem. Kurum sınavlarına hazırlanırken iktisattaki tüm eksiklerimi gidermede yardımcı olmuştur. Ayrıca grafikler biz öğrencilerin anlayabileceği düzeyde hazırlanmış. Ancak kitap hakkında negatif yorum yapanların bu kitabı tam anlamıyla okuduklarını düşünmüyorum. Kitabı karalayıcı ve okuyucuyu yanıltıcı cümleler görmek üzücü. Meyve veren ağacı taşlarken aslında kendimize de zarar veriyoruz.

    YanıtlaSil
  28. Selam hocam sizin uzmanlık alanınız olduğu ve güncel olduğu için maliyenin affı ile ilgili bir yazı yazabilir misiniz?

    Bunu özellikle şundan dolayı istedim, Amerika'da bir arkadaşım çok iyi bir mali müşavirdir. Amerika'lı bir yatırım bankasına Türkiye raporu yazmış bu hafta sonu af ile ilgili, o bahsetti. Bu af ile geçmişe yönelik kesilen naylon fatura vasıtasıyla Türk firmaları vergilerini batık firmalara rahatlıkla transfer eder, af ile naylon faturasının denetim dışı kalmasını sağlar dedi.

    Yani dedi, 1 milyon TL vergi borcu olan bir firma bu borcu bir günde 0 lar, bu borcu batık başka bir firmaya transfer eder, af ile denetimden çıkar, batık firma borcu zaten ödeyemeyeceği için devlet hesabında yapılandırılmış alacak olarak görünür aslında olan ise tahsil edilebilir durumdaki borcun ortadan kaldırılmasıdır, dedi.

    Türk maliyesi çok çetrefilli olduğu için bunlar ciddi tehditler değil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok konu var ama bunu da yazmak lazım gerçekten.

      Sil
    2. Hocam Yukardaki arkadaşın yorumuna ilave olarak şunu diyebilirim,
      şimdi ben sizin firmanıza bu af sonrasında, ocak tarihli olarak fatura keserim.
      Cezalı olarak bunu maliyeye ikimizin firması da bu ay beyan eder, unutmuşuz deriz.
      Beyan kabul alınır.

      Sonra af için gideriz, matrah artırımında bulunuruz.
      Naylon faturamız eğer ciddi bir usul hatası yapmamış isek,
      denetim dışına çıkar.
      Böylece sizin firmanın vergisi benim firmaya aktarılmış olur.
      Benim ve firmam üzerimizde bir mal varlığı yok ise,o maliyeye geçmiş olsun.
      Bunun için tek şart ocak ayına ait boş bir fatura numarası elimimizde olması ki ,
      bildiğim tüm firmalar her ay bir iki numara yedekte bırakır böyle durumlar için.

      Sil
  29. Hocam kapitalizmi ayrı ayrı olarak hem ekonomik hem sosyolojik boyutlarıyla ele alan kitaplar önerebilir misiniz? Kapitalizmi bir bütün olarak öğrenmek için . Kapitailzmin getirdiği toplum yapısı, ahlak yapısı, ticaret yapısı ,medeniyet yapısı , demokrasi yapısı ... vs. şeyleri daha iyi öğrenmek için

    YanıtlaSil
  30. Bu ülke için çok önemli bir değersiniz,Allah size uzun,sağlıklı ömürler versin..

    YanıtlaSil
  31. Kitap tavsiyelerinin devamı gelirse çok memnun olurum.

    YanıtlaSil
  32. Hocam iyi ki yaziyorsunuz ya. Cok tesekkur ederim. Bir ogrenci olarak ucretsiz, erisilebilir ve yetkin yazilar bulmak cok zor. Iyi ki varsiniz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi