İktisatçı Adaylarına Öneriler

Aslında bu yazının başlığı sosyal bilimlerle ilgilenenlere öneriler olmalıydı. Çünkü burada yapacağım öneriler iktisatçı adayları kadar, sosyoloji, psikoloji, siyaset bilimi, maliye, finans hatta edebiyat gibi dallarda yetişenler için de geçerli. Bu tür yazılar genellikle kitap ve makale önerileriyle dolu olur. Ben bu kez öyle yapmayacağım. Kitap önerilerimi zaten ara sıra yazıyorum. Bu kez yaşamdan öğrenilmesi gereken bilgilerin edinilmesi için öneriler yapacağım. Çünkü Antoine de Saint Exupery’nin[1] çok sevdiğim sözünde ifade ettiği gibi: “Yaşam, kitapların öğrettiğinden fazlasını öğretir bize.”

Öncelikle kendinize bir günlük gösterge izleme tablosu yapın. Bu tabloda TÜFE, ÜFE, Dolar kuru, Euro kuru, BIST 100 Endeksi, altının ons fiyatı (USD), altının gram fiyatı (TL) gibi güncel göstergelere yer verin. Bir de günlük olarak CDS primini yazın. CDS primi size Türkiye’nin risklerinde artış olup olmadığını anlık olarak gösterir. Bu göstergelerin yılbaşındaki değerlerini yazın tablonuza. Yanındaki sütuna her sabah o güne başlangıç değerini yazın. Bu değerleri birçok siteden bulabilirsiniz (mesela Bloomberg HT sitesinde var.)

Oturduğunuz semtte pazar kuruluyorsa en az ayda bir mutlaka bu pazara gidin, alış veriş yapın, pazarcılarla dost olmayı ve sohbet etmeyi deneyin. Alış veriş yapanların söylediklerine kulak kabartın. Pazarcılara fiyatların niçin arttığını ya da fiyatı düşen mal varsa niçin düştüğünü sorun. Belli başlı malların fiyatlarını ve pazarcıların fiyatlar hakkında söylediklerini bir deftere not edin. Bir yıl sonra aynı mallarda fiyatların nereye geldiğine ve benzer olayların tekrar edip etmediğine bakın. Etmiyorsa yine pazarcılara bunun nedenini sorun. Pazarcının marketteki tezgâhtardan en önemli farkı malı hem alan hem de satan kişi olmasıdır. O nedenle malın gelişini de gidişini de bilir. Oysa marketteki tezgâhtar oranın çalışanıdır. Malın gelişini tam olarak bilmeyebilir.  

Bulunduğunuz semtte çarşı varsa arada bir çarşıyı gezin. Esnafla konuşun. Onların piyasa, fiyatlar, alış veriş hacmi konusundaki görüşlerini dinleyin. Kiralarını öğrenin, Kullandıkları girdilerde artış var mı yok mu öğrenin. Mesela semtinizde eğer varsa kuyumcuya girin, altın fiyatlarını sorun, altın alış verişinin canlı olup olmadığını sorun. Semtinizde varsa esnaf lokantasına ayda bir iki kez gidip öğle yemeğini orada yiyin. Sahibinin ve garsonun gide gele sizi tanıdığından emin olduktan sonra yemek fiyatları, kira, elektrik ve diğer giderler gibi konularda sohbet ederek birçok konuda bilgi alabilirsiniz. Yalnız bunları yaparken sanki anket yapıyor gibi ya da denetliyormuş gibi sormayın. Önce birkaç kez uğrayıp sohbet ederek ahbaplık kurun. Aksi takdirde size istediğiniz bilgileri vermezler, hatta sinirlenebilirler. Ama dost olursanız her türlü bilgiyi alabilirsiniz.

Eve döndüğünüzde bu bilgileri defterinize tarih koyarak not edin. Bu değerlerdeki günlük değişimleri CDS primindeki değişimle karşılaştırın. Risk artışının değerler üzerindeki etkisini ölçmeye çalışın.

Pazar ve çarşı, e-ticaret ve ekonomi siteleri karşısında eski önemini kaybetse de hala önemlidir. Birçok konuda kafanızda tam yerine oturmayan arz – talep işleyişini, istisnaları, farklılıkları yerli yerine oturtmanıza yardımcı olur.



[1] Antoine de Saint Exupery, Fransız pilot ve yazar. Dünyanın en beğenilen kitapları sıralamasında genellikle ilk sırada yer verilen Küçük Prens kitabının yazarı. Diğer eserleri arasında Gece Uçuşu, Kale, İnsanların Dünyası, Savaş Pilotu, Güney Postası sayılabilir. 

Yorumlar

  1. Hocam bir iktisat doktora öğrencisi olarak açıkçası söylemem gerekirse çoğu öğrenci gerçeklikten kopuk yaşıyor. Haftada bir pazar alışverişi yapan, yazdığınız çoğu şeyi uygulayan biriyim. Öğrenciler artık iibf yi bankacılığa yada memurluğa geçiş olarak görüyor. Akademik çalışmalar ise matematiksel ve ekonometrik alanlara sıkışmış durumda. Teorik çalışma ne kadar yüksek olsa da danışman hocalar kabul etmiyor. İşin bence kolay kısmı olan ekonometrik çalışmalara öğrencileri sürüklüyorlar. Çoğu öğrenci kütüphaneyi sınavlarda ders çalışmak için kullanıyor, yanında roman ile okula gelen öğrenci sayısı yok denecek kadar az.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba hocam. Ben iktisada merakı olan ve bu konuda kendini uzmanlaştırmak isteyen biriyim. Bana şu konuda yardımcı olur musunuz: Bilimsel bir makale veya akademik bir yazı, tez yazmak istiyorum. Ama bu konuda tecrübesizim. Konu nasıl belirlenir, araştırma nasıl yapılır, literatür taraması nasıl yapılır, veri nasıl toplanır, yazı nasıl yazılır... Şimdiden çok teşekkür ederiz:)

      Sil
    2. Ekonometrik calismalarin neresi kolay anlamadim istersen nobel ekonomi odulu alan iktisatcilara bir göz at senin her hangi bir konuda yaptigin basit aciklamalarda bile ekonometrinin verilerine dayanir fazla kucumseme istersen

      Sil
    3. Mahfi egilmez' in Ekonomik Analiz kitabından faydalanabilirsiniz

      Sil
  2. Hocamızın dediklerinin içinde sadece çalışan yok işçi tüm işleri yerine getiren ve o işi üreten hizmet veren işletme hakkında genel tüm bilgilere sahip olan kişidir. Bence gittiğiniz yerlerde muhasebeci garson aşçı temizlikçi bunlarla iletişim kurun ve aldığı maaşla neer yaptığını sorun kimi memnun olmasada kimi aldığı ücretin piyasaya göre iyi olduğunu ve sebeplerinide size söyler. Aslında işi yapan çalışandır ve gelen giden tüm mal ve hizmetten haberdardır şirket nasıl vergi kaçırır nasıl fazla mesai ile işyeri çalıştırlır akbil yol parası kira elektirk su doğalgaz köntür parası berber ayakkabı nerden alışveriş yapar bunlar tüketici davranışları ve yeni tüketicilerin eğilimlerini gösterir size yön verir. Aslolan insandır hep ıska geçilir ekonomide insan çalışan faktörü olarak emek olarak geçsede değerlendirmede genelde fiyatlar konuşulur fakat o ürünleri hizmetleri tüketen yine insanlardır ve çoğunlukla işçi olarak çalışanlardır. işçileri asla unutmayın sizde yaptığınız iş gereği çalışan olarak farklı mesleklerdeki inovasyonel fikirleri işyeri sahipleri gibi çalışandan öğrenirsiniz lütfen emeğe saygı gösterin emek olmayan yerde ekmek olmaz. piyasadaki tüketim insan faktörlüdür insanların çoğunluğu ise çalışan olduğuna göre ekonomi ile ilgilenen herkese tavsiyem insanı temel alın esas alın yoksa sizde ekonomide beklentiyi insana göre değilde rakamlara göre yaparsanız beklentiniz karşılığını bulmaz. bazen piyasada kriz beklersiniz ama insanlar güvene dayalı tüketime devam eder bunun sonucu piyasada beklediğiniz durgunluk gerçekleşmez süresi uzar daha ileri tarihte durgunluk var demektir. umarım insan faktörü akılda kalıcı olarak hepimize ekonomide siyasette sosyolojide fizikte tüm bilim dallarında yapılanın insan için yapıldığını bilerek ve insanı temel faktör olarak ıskalamadan değerledirmemize alırız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pazarcı ya da esnaf insan değil mi ? Sıfatı "işçi" olunca daha mı insan oluyor.Ah şu sosyalist tandans...

      Sil
  3. Hocam bu blog'da bir yorumcu 2018 yil sonu icin şunları yazmıştı.
    Dolar kuru: 6 TL
    İşsizlik: % 15
    Enflasyon: % 20
    Faiz: % 25
    Sanırım 2018 yıl sonu tahminleri hepsi tutacak gibi işsizlik beklentisi belki tutmaz ama çok da uzak kalmaz tahminden siz ne dersiniz.
    Kriz 2018 de başlayacak 2019 da hissedilecek 2020 de yaşanacak diyen arkadaş gibi çok mu uzun sürecek sizcede. Artık sizin sayfanizda yorumculardanda çok şey öğreniyorum size bundan dolayı çok teşekkür ederim yazılarınızı sürekli takip edip not alıyorum yorum yapan arkadaslarada teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. siz tüikin işsizlik rakamına bakmayınız. gerçek işsizlik oranı daha şimdiden %15 tir. o yorumcu işsizlik rakamını şimdiden tutturdu. ayrıca bu kriz uzun süre L şeklinde devam edecek gibi görünüyor zira ekonominin bir bölümünde değil tamamında yaşanacak bir kriz. çünkü: ekonomide ilk defa herkes borçlu. yani herkesin finansal kaldıracı yüksek durumdadır.

      Sil
    2. mb dolar/tl yil sonu tahmini bile 6.59 ki tutmayacagı yuksek ihtimal, 6 imkansiz

      Sil
    3. sayın kardeşim,şuanki hükümetimizin ekonomi ve kafa yapısıyla krizden çıkacagımızı sanmıyorum.hükümet krizi kabul etmiyor ve bizim krizimiz degil diyor.krizi kabul etmeyen çaresinide bulamaz.

      Sil
    4. Tahminleri en az diye belirtmiş yani minumum seviye diye belirtmiş o seviyeleri hayel etmiyordu kimse hatta hocamaız ozaman yılsonu enflasyon beklentisi % 13 civarı olur diye yazmıştı başka yorumcu hoca çok iyi niyetli demişti. kısaca o tahminler yapıldığında dolar 4 TL civarı düşünün artık. en bu seviyeler beklentim bu yazmış şimdi sizler yetmiyor daha falza diyorsunuz ama ozaman kimse bu rakamları telefuz etmiyordu hatta hayel etmiyordu.

      Sil
  4. Belki sabit ücretlilerin veya asgari ücretlilerin aylık kaç dolara tekabul eden ücret aldığına bakilabilir. Misal şimdi bir müsteşar ab ülkelerinin bazılarında asgari ücret olarak verilen ucreti alıyor. Ya da 24 Hazirandan bu yana asgari ücret 100 dolar azaldı. Vb. Örnekler çoğaltılabilir.

    YanıtlaSil
  5. İş Bankası ile başlayan Atatürk mirası neden bukadar olay oldu anlamadım CHP temsilci olarak 4 kişi yönetimdeymiş vay efendim neden İş bankası yönetiminden bedava para alıyormuş mesela bu olmuş şimdi.
    Eyvallahta Trükiyedki tüm kamu bankaları Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bankası Katılım Bankalarının hepsinde AKP li Eski milletvekilleri var onları görmüyorlarmı devletin tüm kamu bankaları kendi bankaları gibi yönetirken kimse ses çıkarmayacak istediği gibi yönetecekler TGF dahil hepsinde kendi adamları olacak vay efendim yetmedi tüm ballı işler bizim olsun nerde nekadar para varsa biz yönetelim bu bize gündem değiştirme taktiği olarak geliyor demekki yakında Kamu bankaları hakkında sıkıntılar çıkacak demektir insanın aklına başka ne gelir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 16 yildir temcit pilavi gibi önünüze ayni seyleri getirdiler. hala anlamdiysaniz gercekten cok yazik.

      Ne zaman zor durumda kalsalar 1923-1940 dönemini ortaya atarlar. maksat dikkatleri baska yerlere cekmek. Bunu da simdiye Kadar cok iyi basardilar.

      Tabii ki kahraman Türk milleti ile beraber.

      Sil
    2. Hukmedenler ağizlarinda "eşkiya dünyaya hükümdar olmaz " sarkisini mirildanirken, halkı soymaya tam gaz devam ediyor. Dün de öyleydi, bugün de.

      Sil
    3. Bu konuda CHP iktidarin agzina laf vermek yerine bu garabeti duzeltmeli. Bir siyasi parti ticari bir bankanin hissedari olamaz. En azindan demokrasilerde boyle bir sacmalik olmaz.

      Iktidarin demokrasilerle ozdeslesmeyen bir suru hareketi zaten var, gelin gorun ki iktidarin 'yerine oynayan' muhalefet de gelen gideni aratacak, gecmis hatalarini aynen devam ettirecek gorunumu vermeye devam ediyor.

      Biz bu insanlari hakedecek ve bunlara mahkum olacak ne gunah isledik acaba. Tahmin etmek zor degil ama Allah affetsin ve bizi kurtarsin.

      Sil
  6. hocam, toplumda iktisat kültürü oluşması için önemli yöntemlerden bazılarını net biçimde ortaya koymuşsunuz. teşekkürler. saygılar….

    YanıtlaSil
  7. 1981 mezunu "iktisat ticaret"olarak ve çalışarak okumuş piyasanın içinden günlük dalgalanmaları yaşamış ancak hocamızın dediği not alma olayını yapmadığı için pişmanlık yaşayan biri olarak öncelikle naçizane not defterinize tarih yazmanızı tavsiye ederim .
    hocam sorum şu doların sayın tansu çiller dönemide 3 gun içinde 15 liradn 45 liraya çıktığında bile bu gunku yıkım hıssetmemıstım .neden ? bır anda konkordato patlaması basladı...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman isin boyutlari kucuktu, dunyadaki devletlerle ve ozellike ABD ile papaz olmamistik ve IMF destek vermeye hazirdi. Simdi dis borcun boyutu cok buyudu, IMF'nin destek vermek icin ABD'den onay alabileceginden bile emin degiliz. Ayrica papaz olmadigimiz ulke kalmadi. Ulke Suriye'de resmen savasin icinde. Kasimda Iran'a ambargo baslayacak, Halk bankasina ceza gelme durumu var. Turk bankacilik sistemi tamamen sekteye ugrayabilir (yaptirim olarak Swift sistemi disina cikarilma tehlikesi var). Yikim daha yeni basladi Turkiye de. Bunun sonu ic savas ve Nikolay Cavusesku'dur. Sonucta Suriye'den beter olacagiz bunu bilin ve hazirlik yapin.

      Sil
    2. Fazla abartılı değil mi yazdıklarımız?

      Sil
    3. Baya uçmuş

      Sil
  8. Hocam bahsettiğiniz konseptin benzerini içinde gunluk pariteler de olarak bir ekonomi jurnali olarak tutuyorum, bir ekonomi terimler sözlüğünün biraz daha kapsamlısını oluşturdum kendime ve bir ekonomu "bilgiseli" defteri yaziyorum kendime.Bir iktisat öğrencisi olarak değil bir genç olarak söyleyebilirim ki yaşıtlarım okumak ve araştirmak konusunda büyük eksikler yaşiyor.Bilimsel düşünmekten uzak bir nesiliz.Güncel veya akademik olarak iktisat tartişabileceğim herhangi bir yaşitimla tanişmadim daha populist ve sığ hayat tarzi çok rahatsiz edici düzeylere ulaşmiş durumda

    YanıtlaSil
  9. selam benim yüceler yücesi, yazılarını okumaktan ve okutmaktan keyif aldığım süper hocam. ekonomi ve finans yüksek lisans öğrencisiyim ve her sabah bilgisayarımı açtığımda yaptığım ilk iş sizin bloğunuza bakmak. saygılar, sevgiler sunuyor ellerinizden öpüyorum.

    YanıtlaSil
  10. Iyi de.. Hic birisi tutmamis ki. (Yil sonuna daha 3 ay var)

    Dolar : 6,38 TL
    Issizlik: %15 in üzerinde
    Enflasyon:%30
    Faiz: su anda %24

    YanıtlaSil
  11. Değerli hocam, Mevcut dünya düzeninde sizce en doğru ekonomi modeli hangisi olmalı.Yani sosyalizm mi kapitalizm mi liberal ekonomi modeli vb...Ve aynı zamanda en uygunu Türkiye’de hangisi olmalı?
    Saygılar
    Murat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi. Yani karma sistem. Çünkü hepsinin doğruları ve yanlışları var.

      Sil
    2. Hocam bu cevabınız Gora filminde ( sanırım Arif'ti) Arif'in dövüş sanatlarını öğrendYiği sahneyi anımsattı. Karma sistemin mümkün olduğuna inanıyor musunuz? Zengin ve fakirin olamayacağı, herkesin eşit olduğu sosyalizm ile her şeyin mümkün olduğunca zenginler için kurgulandığı kapitalizm nasıl birbirine karışır. Bırakın yapsınlar, bırakın geçsinler diyen özgürlük timsali liberalizm ile her şeyi devlet düzenler diyen sosyalizm nasıl birleşir. Şimdi Cumhuriyetin ilk yıllarında uygulanan karma ekonomik model diyeceksiniz ama o modelde liberalizm veya sosyalizm neydi merak ediyorum. Ayrıca bu modelin yanlışları yok muydu? Yoksa niye bıraktık. Devlet et mi üretir, süt mü üretir. Aynı ürünü devlet iki katına malediyor. Diye az mı söylendi. Devlet hantal, üretimden çekilsin mealinde konuşmaları hiç mi dinlemedik. Bizdeki karma sistemin bir sürü kötü yönü yok muydu? Biz SEKA'YI niye özelleştirdik. Telekom'u niye özelleştirdik. Ha diyorsanız bizdeki karma sistemin yanlışlarını düzeltip uygulayın. O zaman sosyalizm yanlışlarını düzeltip uygulayın. Ta bi nasıl düzeltilir o da ayrı konu.

      Sil
  12. Hocam, ben iktisat okuyorum. Bizim bölümden mezun olmuş ve kariyer yapmış biriyle konuştuğumda üniversitede öğretilen derslerin aslında gerçeklikten kopuk olduğunu geçecek kadar bu dersleri bilmemi yeterli olduğunu söylemişti. Fakülteden bir hocamız da bir keresinde bize "Halen daha elli sene öncesinin iktisadi konularını işliyoruz." demişti. Siz bu görüşlere katılıyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size ne okuttuklarını bilmiyorum ama mesela ben güncel konuları işeyip analiz öğretiyorum.

      Sil
  13. Bu notları her haftabaşı uzun zamandır alıyorum.Çünkü açıklanan rakamlar hiçbir zaman mantığıma yatmadı.

    YanıtlaSil
  14. bende yaziya su eklemeyi yapayım her gun mahfi egilmez hocanin bloguna bakin yeni yazisi var mi? yaziyi okuyun yorumlari ve yorumlara verilen cevaplari da okuyun?

    YanıtlaSil
  15. Hocam, "Merkez Bankası, TL zorunlu karşılıklara ödenen faizi yüzde 7'den yüzde 13'e yükseltti."

    Haberi düstü biraz önce. Iyi de hocam böyle nereye kadar.? Sadece faiz kur denklemindeki hamleler ile mi kurtulcak bu ülkenin ekonomisi.

    Görülüyor ki hic bir sey degismiyor. Iflas ve kepenk indirme haberlerinin cogalmaya basladigi bu günleri gördükce..

    Bu kis cok cetin gececek gibi gözüküyor.

    Vuslati önümüzdeki baharda görebilecekmiyiz Hocam?

    Yoksa.…..??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kusura bakma vuslati artik goremeyeceksiniz, Vuslat nisanlandi Kasimda dugunu var. Kismet degilmis.

      Sil
  16. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'nde okuma şansını yakalarsanız, ticaretin merkezine çok yakın olacağınızdan Hoca'nın tavsiyelerini daha kolay uygularsınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu şart değil. Her semtte bir pazar kuruluyor.

      Sil
  17. tamamen boş bir yazı, ilk önce matematik öğrenin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. sende seninkini yaz görelim ozaman

      Sil
    2. Matematik bilmek çok önemlidir. Ama sosyal bilimlerde dünyanın en iyi matematikçisi de olsan hayatın içine giremezsen pek bir işine yaramaz.

      Sil
  18. Keşke yöneticilerin bir kısmı da salı pazarındaki esnafın konuştuklarını duysa. Ama o kadar maaşla salı pazarına gelmezler herhalde anca pazarın karşısındaki akasya avm’den seçkin meyve sebzeler alırlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayir onlar ejder meyveli serbet ile susamli levrek simiti yemekle mesguller. Sali pazarinda 4km'lik ucak pisti yok ki yeni 400 milyon dolarlik Boeing 747-8 ucagi inebilsin...

      Sil
  19. Hocam merkez bankasının bu derece faiz artırmasını nasıl yorumluyorsunuz. Dolar yerinden oynamadı desek yeridir birkaç gün sonra aynı yerine geldi. Faizin nasıl düştüğünü göreceksiniz diyenler acaba 2050 leri felan mı kastettiler. Bu kadar yükseltmek bana aşırı geldi. Sizin yorumunuz önemli bizim için.

    YanıtlaSil
  20. Hocam yazınız için elinize sağlık ben kendimce bazılarını yapmaya çalışıyorum. Konudan bağımsız olarak bir sorum olacaktı. Az önce sizin 29 Eylül 2011 yılında Radikal Gazetesinde "Krizin Üçüncü Aşaması" başlıklı yazınızı okudum. Orada durumu çok güzel özetlemişsiniz. O günlerde böyle bir yazı yazmanıza hayran kaldım. Bir sorum olacak, hem gelişmekte olan ülkeler hem de Türkiye için 2011 yılında öngördüğünüz tehlikelerin şu an ne kadar başındayız?

    YanıtlaSil
  21. Degerli Hocam,

    Yeni Egitim ve ögretim yilinin baslamasi nedeniyle Sayin cumhurbaskanimiz Kabatas Lisesinde bir konusma yapmis.

    Son 4 yilda 5 defa Egitim sistemini degistiren icranin basi ve Ülkenin en elit liselerini Imam Hatip liselerine dönüstüren iktidarin Baskaninin bu konusmasini nasil degerlendirirsiniz?

    Gözlerimizin icine baka baka bunlari söylerken, Ben bu ülkenin hala ayakta kalabildigine sasirmiyor degilim. 16 yildir tek basina iktidarda olan bir hükümetin basi her yeni yili yeni bir baslangic olarak görmesi ve etrafa sahte umutlar serpmesi kabul edilebilir safhanin sonuna gelmedi mi?

    ""Biz bu yılı da yeni bir başlangıç, aydın bir başlangıç olarak görüyoruz. Türkiye’nin geleceğinde ben de bakacağım, “Cumhurbaşkanı Kabataş’tan mı çıktı, Bakanlar Kabataş’tan mı mezun oldu” diye soracağım. İnsanı merkeze alan bir medeniyetinin temsilcileri olarak iktidara geldiğimiz günden beri eğitim-öğretim konusunda önem veriyoruz. Sadece öğretim yeterli değil, biz eğitim- öğretimi bütünleştirmek suretiyle geleceğe yürüyeceğiz. Teoriyle pratiği birleştirmek suretiyle geleceğe yürümemiz lazım.""

    YanıtlaSil
  22. Hocam öncelikle yazı için çok teşekkürler.
    İktisat son sınıf öğrencisiyim.Finans alanında çalışmayı hedefliyorum bunun için Spl düzey 3 sınavlarına hazırlanıyorum.Bu konu hakkında tavsiyenize ihtiyacım var sizce lisansın alabilirsem faydasını görebilirmiyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Görürsünüz ama bir de finans yüksek lisansı yapmayı düşünün.

      Sil
  23. Sene 2013.Gazi üni. kamu yönetimi iktisada giriş dersi alıyoruz.Dönem boyunca iktisadı öğrenmek için ingilizce bilmek zorundayız diye tartışıyorduk.Çünkü önümüzdeki kitabın basımı ingilizce.Ama şöyle de bi özeleştiri yapmak gerekiyor türkçe basımlı iktisat kitapları yok değil.Ülke olarak ayıbımız ise hocam, bize sadece önümüze koyulana ve yapmamız istenenin söylenmesi halbuki öncelikle hedef belirleme ve bu hedefe ulaşmak için gerekli tüm kaynaklara ulaşma bilgi ve becerisinin kazandırılmasının ne kadar elzem olduğunun öğretilmememesi.

    YanıtlaSil
  24. IMF sadece konjukturel acidan iyi isler ama yapisal acidan da kotu isler yapar o ulkenin yerel kspitilizme gelismesinebyonelik yardimci olmaz aksine o ulkenin yabanici kapitalizme teslim edilmesi icin para verir ,yetsin rusyansinin imf teslim olmasi gibi bir zamanlar

    YanıtlaSil
  25. Hocam yazınızda değindiğiniz bir hususla alakalı bir sorum olacak. Girdi maliyetleri döviz kurundan çok etkilenmeyen ( bu konuda da bazı çekincelerim var zira elektrik benzin su gibi giderlerde ciddi artışlar gördük ) esnafa zam yapma yasağı geleceğine dair haberler okuduk . Sattığı mal ya da hizmet direkt dövizden etkilenmiyorsa bile bu ülkede yaşayan dolayısıyla kurdaki artışın yükselttiği enflasyondan kaçamayan biri reel gelirini sabit tutabilmek için zam yapmak zorunda kalmaz mı ? Bunu fırsatçılık olarak nitelemek ne kadar doğru ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döviz kuru artışından etkilenmeyen hiç kimse yok. Onun için bunlar doğru değil. Elektrik artıyor, su artıyor, doğal gaz artıyor, nakliye ücreti artıyor.

      Sil
  26. Hocam 2013 ve 2014 tarihli yazılarınızı okuyorum. Ekonomi biliminin bugün yaşananlar konusunda yanılmamış olduğunu gördü

    YanıtlaSil
  27. Hocam,

    Beni affedin lise mezunuyum, üniversite okuyamadım.

    Asgari ücretle geçinmeye çalışıyorum.

    Kriz yayılmaya başladığında şöyle bir plan yapmıştım, "Kuş kadar maaşımı daha dengeli kullanmaya çalışacağım ama kitap meselesinde kesinti yapmak istemiyorum."

    Kağıt sektörü başta olmak üzere, yayıncılık sektörünün genelinde (matbaa, mürekkep, dağıtımcılar, çeviri kitapların yazarlarına ödenen telif ücretleri, kitabevlerinin geçimlerini sürdürmek için kitaplara yapmaya mecbur kaldığı zamlar...) pahalılaşma arttıkça artıyor.

    Almayı aylar öncesinden planladığım kitapların güncel fiyatları, 7 TL ile 20 TL arasında değişen birimlerde artıyor. İnternetten satış yapan sitelerin kitap fiyatları da makul seviyeleri aşmaya başladı. İkinci el kitap satışı yapan kitabevleri de, internet siteleri de, fiyatlarını arttırıyorlar. "İkinci el kitap ama ucuz" anlayışı da eridi gitti.

    Öyle görünüyor ki, aklımı, ruhumu teskin edebileceğim kitaplarıma bile para yetiştiremeyecek hale geldim artık.

    Bu sıkışmışlığı yaşayan bir ben değilim, biliyorum. Ama bunun nereye kadar devam edebileceğini de göremiyorum...

    Belirsizlik çok kötü bir şey hocam...

    KDV indirimi gibi tedbirlerin acilen alınması gerektiği söyleniyor. Bu, fiyatların makul seviyelerde kalması için yeterli bir tedbir mi? Başka yöntemler de var mı?

    Cevabınız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir asgari ucretli olarak kitap okuma istegini cok takdir edilir buldugumu soylemeliyim. Allah kolaylik versin, bence kitap alimlarini bir sureligine ertele, dolar, euro vs al onun yerine. Umarim isini koruyabilirsin bu krizde. |Halk kutuphanelerine takilmaya calis. Yeni kitaplar yoktur belki ama makul birseyler bulabilirsin sanirim.

      Sil
    2. Merhaba
      Bana bu konuda özel mail atabilir misiniz ?
      Belki size yardımcı olabilirim 🙂
      kerem_inanir@yahoo.com
      Sevgiler ☺️

      Sil
    3. Gençliğimizde sahaflar çarşısı vardı kaldıysa geri dönmenin zamanı gelmiş demektir.

      Sil
    4. "Gençliğimizde sahaflar çarşısı vardı kaldıysa geri dönmenin zamanı gelmiş demektir."

      Ne yazık ki o sahafların çoğunun "sahaflık"la ilgisi alakası kalmadı.

      Ortaokul-lise öğrencilerine yönelik, yardımcı ders kitapları, "tost"la beslenen öğrencilere bol bol "test kitabı" satmaya uğraşan kitapçılara dönüştü çoğu.

      Hikaye, roman gibi edebiyatın kıyısına köşesine temas eden kitaplar bulursanız, onların da, dini içerikli, anlaşmalı oldukları orta halli yayınevlerinin vasat ve beyin yıkamaya yönelik kitaplar olduğunu hemen anlarsınız.

      Klasik dünya edebiyatından olan eserleri sorduğunuzda bile, otomatikman, "AKP rejimini yıkmaya çalışan bir anarşist müşteri dükkanıma geldi!" bakışı suratınıza yöneltiliyor!

      Vaziyet budur...

      Kültür hayatımızda çölleşme hızlanıyor...

      Sil
    5. Sahaf nedir?
      bilmiyorum 20 yasindayim.
      bookstore denilen yerler mi
      biri bana aciklayabilir mi
      Ak partiliyim bu arada

      Sil
    6. Sahaf nadar?

      balmayaram 20 yasandayam.

      baakstara danalan yarlar ma

      bara bana acaklayabalar ma

      Ak partalayam ba arada

      Sil
  28. Memlekete hayirli olsun, dollar 6.40 oldu. Eski degerine gelmesi 1 hafta bile surmedi. Simdi ne olacak? Ekimde 7 TL, yil sonunda 12 TL.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hic de öyle degil. Medyayi okumuyormusunuz? Hergün Türkiyeye para yagacak müsdeleri.. "Bizzat" Erdoganin aciklamalari ile Dünyanin gipta ile baktigi bir ülkeyiz. Hazine Bakanimiz bizzat acikladi " Göreceksiniz Enflasyon Ekim de düsecek" dedi.

      Daha ne olsun..

      Sil
    2. O dedikleriniz medya ise ben yandas medyayi takip etmiyorum. Ayrica Erdoganin ne demesini bekliyordunuz ki, "biz bu isi beceremiyoruz, batmak uzereyiz, basinizin caresine bakin" mi diyecekti?

      Sil
    3. Dogru dediniz. Fakat bu medyayi ülkede yasayan insanlarin %80 i izliyor. Baska alternatifleri de yok. Ne verirseniz yiyorlar.

      Sil
    4. Ağzı iyi laf yapan muhalefet lideri olmayınca meydan boş kalıyor

      Sil
    5. Kabahati, agzi laf yapamayan muhalefet liderine yüklediniz ya yine.. Bravo dogrusu.

      Sil
  29. Hocam görece normal zamanlarda bu dediklerinizi yapmak iyi ama kriz zamanlarında esnafla böyle diyaloglara girmek tehlikeli sonuçlara sebebiyet verebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam tersine esnaf bu aralar o kadar dertli ki derdini dökecek herkese bir şeyler anlatıyor.

      Sil
  30. Hocam bizim hiç önemli ve büyük iktisatçımız var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi eğilmez

      Sil
    2. Daron Acemoğlu ,Dani Rodrik dünya çapında iktisatçılarımız.

      Sil
    3. Korkut Boratav

      Sil
    4. Kemal Dervis
      Mehmet Oz

      Sil
    5. Değerli büyüğümüz, abimiz Necmettin Batırel üstad vardır.

      Keynes gibi değeri yıllar sonra anlaşılacaktır.

      Şakkadanak Teorisi, temelini "game theory" adıyla bilinen "oyun kuramından" almaktadır.

      Teori, Merkez Bankası'nın kendilerine açıklanmış olan rezervleri
      veri alıp, manipülasyon yapan piyasa oyuncularına, aslında bankanın daha çok rezervleri
      olduğunu, üç adım ile göstermesi esasına dayanır.

      Çok hızlı sonuç vermesi, piyasa tarafından beklenmeyen bir zamanda yapılması ve
      beklenmedik bir hızla yapılması sebebi ile "Şakkadanak" ismi ile anılır.

      Teoriyi uygulamak için MB rezervleri 3 eşit dilime ayrılır, 3 adımda sonuç alınır.

      1. Adım : Fiyatları durdurma

      Manipülasyonu farkeden banka rezervleri ilk dilimini hemen satar.
      Hızlı ve anlık yeni kaynak girişi ile piyasa oyuncularının hızı kesilir,
      ama tatlı kar hırsıyla MB tersine hareket ederler.


      2. Adım : Manipülatörlerin şaşırarak ne yapacağını bilememesi (Keriz Silkeleme)

      MB ikinci dilimi satar. Yükselen fiyatları düşüren MB, kerizleri silkelemeye başlamıştır.
      Piyasa oyuncuları şaşırır, aldıkları pozisyonda terse
      yakalandıklarını farkederler, demekki daha çok rezervleri varmış derler,
      zarar etmemek için ellerindeki dövizi satmaya çalışırlar. Hala satmayıp bekleyenler için;

      3. Adım : Manipülatörlerin terse düşmesi sonucu çil yavrusu gibi dağılması

      MB üçüncü dilimi de hızlıca satar. Artık manipülatörler ciddi zarar yazmıştır,
      Hamleleri terse düşmüştür, çil yavrusu gibi dağılırlar.

      Üstadımız teorisini geniş kitlelere bizzat televizyondan açıklamıştır.

      https://www.youtube.com/watch?v=8l5SoV1mxTQ

      Sil
    6. Kemal Dervisi bu degerli iktisatcilarin arasina nasil yazarsiniz.? Küresel sülüklerin sömürmeleri gereken ülkelere saldiklari bir aparattan baska bir sey degildir.

      Sil
    7. Evet var: Ordinaryüs Prefosör Doktor Recep Tayyip Erdoğan

      "Faiz sebep, enflasyon sonuçtur." teorisini bütün dünyaya ispatlamak üzere, hâlâ anlamadınız mı!

      Sil
    8. Kemal Dervis Degerli bir iktisatcidir.
      Degeri uzun yillar gecse de dusmeyecektir.
      Kuresel Suluk kavramini cok sorunlu buluyor ve bu soylemi talihsiz olarak nitelendiriyorum.
      Kuresel suluklerden ve somurmeleri gereken ulkeler kavramindan once
      Bizde akil yok mu da biz hep somuruluyoruz suluk dediklerime meydan veriyoruz sizi bunun uzerinde dusunmeye davet ediyorum.
      Bir insan hamal olduktan sonra sirtina binen cogh olur.

      Sil
    9. Sahabettin batti balik bey, 4. adimin olamayacagini yani paranin bitecegini goruyorsunuz degil mi. Ya 4. adim olursa ne olacak? Ya sonraki 5., 6. vs adimlar? Merkezde para kalmamis ve short'ta yakalanmis olacak. O zaman kim cil yavrusu gibi dagilacak biliyorsun degil mi (belki dagilip kacarken yeni ucagini kullanir artik). Sizi taburcu ederken belge filan verdiler mi Bakirkoy'den yoksa ne yerse yesin deyip oyle saliverdiler mi?

      Sil
    10. Atilla Karaosmanoğlu vardı. Dünya Bankası'nda kıdemli başkan yardımcısı olmuştu.

      Sil
  31. merkez bankası 625 baz puan faiz artırımı yapmasına rağmen dolar kuru 6 tl nin altını göremedi. eskiden sert faiz artışı ki ben 43 yaşındayım ve ilk defa merkez bankasının bir seferde bu derece sert faiz artışı yaptığını görmüş bulunuyorum; dolar ciddi oranda gerilerdi. ancak piyasa artık faize karşı giderek duyarsızlaşıyor gördüğüm kadarıyla!. elbette herşeyin olduğu gibi bunun da nedenleri var ve bana göre nedenler: 1- eskiden ithalata bağımlılık seviyemiz asla bu derece yüksek değildi. bugün %80 civarında büyük bir ithalata bağımlılık vardır. bu yüzden de faizler artırılsa bile istense de istenmese de piyasa özellikle de reel piyasalar dolara çok fazla ihtiyaç duyar hale gelmiş durumdadır.2- merkez bankasının siyasal baskılar sebebiyle zamanında faiz artırımları yapamaması. ve bunun piyasalarda merkez bankasının etkinliğini ve kredibilitesini azaltması. 3-tek adam yönetiminin ekonomi ve faiz hakkında sık sık ve yanlış bilgiler içeren konuşmaları. 4- küresel çaplı olarak faizlerin artma eğilimine abd merkezli olarak girmesi ve doların yavaş da olsa güçlenme trendinde olması.5- ticaret savaşlarının giderek ciddiye alınabilecek seviyede eko-politikleşmesi. 5- reel işletmelerin bile son yıllarda aşırı derecede faaliyet dışı gelirlere bel bağlamış olması ve sürdürülebilir karlılık ve büyüme ivmesinin olmayışı.6- total olarak ekonomide yüksek finansal kaldıraçlı duruma gelinmiş olması.7-sanayinin zayıflaması ve tarım-hayvancılığın artık yerlerde sürünür hale getirilmesi.8- cari açığın bütçe açığının ve tasarruf açığının bulunması yani üçüz açık gibi çok ciddi bir kırılganlığımızın bulunması. ne dersiniz hocam yanılıyor muyum?.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sert faiz artisi ile kur yukselisinin frenlenebilecegini dunyaya yanlis hatirlamiyorsam 2014 yilmda TCMB ogretmisti, literature o soktu diger merkez bankalari da bu metodu kullandi. Simdi bunun ise yaramayacagi kosullari da ogretiyor, kaderin cilvesi.

      Sil
  32. sayın hocam konuyla ilgisi yok ama sormak istiyorum.devletin karşılıksız para bastıgı nasıl anlaşılır,biz nasıl anlayabiliriz.sonuçta bu ithamlar zaman zaman hükümete yöneltiliyor.onlarda inkar edip yok öyle bir şey diyorlar.nereden anlarız bunu sayın hocam.birde sayın hocam türkiye cumhuriyeti başkanı,faiz sebebtir sonuç degil diyor ve böyle diyen bu işi bilmiyor diyor ve bu işi bıraksın diyor.bu lafa göre faiz sonuçtur sebeb degil diyen biri olarak bu işi bilmediginiz ve işi bırakmanız gerektigi anlaşılıyor.ne zaman işi bırakacaksınız sayın hocam.:):):):):):):):):)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karşılıklı para mı var ki karşılıksız para basılıyor olsun? 1971'de ABD altın standardını terk ettiğinden beri yeryüzündeki bütün paralar karşılıksız, kaldı ki öncesi için de altının karşılığı nedir diyebiliriz.

      Sil
    2. Doğru,karşılığı olan para diye birşey kalmadı artık Şükrü.

      Sil
  33. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  34. Selam, ben 7 sene iktisat okudum , sevdiğim hocaların derslerin hemen hepsinden 90-100 aldım, sevmediklerimden kaldım. Okulu bitirmedim.Böyle olmasından memnunum. Merkez bankasında kalan 70 milyar dolar rezervin , ne kadarının zorunlu karşılık olduğunu araştırırken, daha önce gördüğüm sitenizi ziyaret ettim,son günlerde etkili ve tepkili makaleler beklerken, sıradan yazdığınızı görüyorum. Bugün itibari ile iflas etmemiş yerli banka var mıdır ? Bence yoktur. yoktur :) , bunun gün yüzüne çıkması 6 aydan fazla sürmez. 70 milyar dolar rezerv kaç ay daha yandaşları yanıltmaya yeter ? Ekonomi her zaman başka bir noktaya bağlanıyor, belki sınırları içinde kalmak istiyorsunuz. Bende çok karamsar değilim, olacak olan alacaklılarla oturup borçların yeniden yapılandırılması olacaktır. Ama siyasi noktada çok daha ciddi bir kriz var. bu sitede kendi kendimize mi konuşuyoruz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. önemli olan kullanılabilir olan net rezervdir. net rezerv 20 milyar doların da altında şu anda!. 2-3 aylık ithalatımızı karşılayacak kadar net döviz rezervi var. zaten merkez de bu yüzden sert faiz artışına gitti. sıcak para çekmek için ancak şimdilik pek de sıcak para akımı oluştuğunu söyleyemeyiz kurlardan da belli olduğu gibi...

      Sil
    2. 2-3 daha sabredeceğiz işte ondan sonrası Allah kerim.

      Sil
    3. 7 yıl iktisat okumuş olmanıza rağmen müthiş tespitler. Bastan sona katılıyorum. Bu iluzyonun daha fazla süreceğini sanmıyorum. Asıl düşünülmesi ve kafa yorulması gereken takkenin düşüp kelin göründüğü anda olacaklar. Olayı sadece ekonomik boyutu ile sınırlamamak gerekir. Türkiye bir irak..suriye..libya..midir tunus değil.. kurgu ve senaryo çok farklı yazılmış belli.. adim adım ilerliyoruz gibi geliyor.. önümüzdeki 1 yıl çok şeylere gebe.

      Sil
    4. Bir 7 yıl daha okumanız gerekebilir.

      Sil
  35. Hocam sermaye piyasalarında çalışmak isteyen biri olarak spl ileri düzey lisansı almam işime yararmı?
    Şimdiden sağolun

    YanıtlaSil
  36. Merhaba hocam Blackrock danışma şirketi hakkında bilgilerinizi bizimle paylaşırmısınız? Bu tür şirketlerin amaçları neler? Heryerden hisse senetleri dövizler alıyorlar. Ve dünyada 4 trilyon erime oldu. Bunlarla ilgileri var mi?

    YanıtlaSil
  37. Kesinlikle haklısınız hocam. İletişim çok önemli. Ayrıca gündem de takip edilirse zaten faiz kararlarını bile doğru tahmin eder duruma geliyorsunuz. Mesela faiz kararı öncesi varlık fonu başkanı değişti. Herkes yeni geleni konuştu. Ancak bence orada kilit nokta eski varlık fonu başkanıydı. Eğer benzer birkaç değişiklik daha olursa, devletin ekonomi politikası da değişiyor anlamına gelir. Aslında varlık fonu başkanı değişimi sert faiz geleceğinin net sinyaliydi. Haberlerin ardalan bilgisi ve diğer yönleri çok önemlidir. Saygılar sunarım.

    YanıtlaSil
  38. Hocam yine çok güzel bir yazı olmuş bizi aydınlattığınız için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  39. Facebook bedava mıdır? Niçin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hadi baska kapiya.

      Sil
    2. Bedava, reklam gelirinden cok para kazaniyorlar. Parali olsa kimse gelmez ve o reklamlar da bosa gider

      Sil
  40. Sayın Eğilmez. Yazılarınızın aydınlatıcı içeriği için sadık ama geriden okuyarak takip edebilen bir okuyucunuz için çok teşekkür ederim. "Gerçek Ötesi Tercih" yazınız son derece çarpıcı bir yazı. Gerçek ötesi tericin en güzel örneği sanatçıların, filozofların ve bilimin ülkesi olan Almanya'nın 1933-1945 yılları arasında yaşadığı ve yaşattığı trajedidir. Ne yazık ki Alman Halkı da bu trajedinin yaşanmasında tercihleri nedeni ile ortak olmuştur. Keza Almanların çoğu savaşın hemen bitiminde dahi rejimin işlemiş olduğu insanlık suçlarını yadsır durumda idi. Savaşın sonunda Amerikan psikologlarının önerisi ile ABD işgal bölgesindeki her Alman kurtarılmış toplama kamplarını ziyaret ettirilmiştir. Bugünkü Alman toplumunun pasifist yapısında da o dönemdeki uygulamaların etkisi vardır.
    Tarhuncu Ahmet Paşa'nın bütçesi yazınızı okuyunca aynı dönemde yaşamış ve modern bir devlet maliyesi kurmuş olan Jean Baptiste Colbert'i hatırladım. Osmanlı'nın Tarhuncu Ahmet Paşa'yı idam etmesi ile Colbert'in geniş yetkiler ile Fransız maliyesini kurması; Batı'nın neden yükseldiğini Osmanlı'nın neden düştüğünü çok güz<el açıklıyor. Saygılar ile. Burak Köylüoğlu

    YanıtlaSil
  41. Kerem İnanır18 Eylül 2018 22:14

    Sayın hocam yukarıda bahsettitiğiniz eğitim bölümlerinden mezun olmadım ama bu yazınızdan sonra benim bile araştırma yapasım geldi. Cok güzel örnekler vermişsiniz, ellerinize, emeginize, kaleminize sağlık. Sevgi ve saygılarımla 😊

    YanıtlaSil
  42. Hocam genelde son yazınızdaki soruları yanıtladığınız için buraya yazıyorum.
    Merkez bankası şu devamlı arttırıp azalttığı faizle bankalardan borç alıyor veya borç veriyor.
    aldığı parayada faiz uyguluyor peki aldığı paranın faizini nereden buluyor ? eğer yüksek miktarda para borç alıp az miktarda borç verirse aradaki faizi kendisi ödemesi lazım. bunu nereden buluyor ? basıp mı veriyor yoksa reservinden mi harcıyor ? mesela merkez bankası faizi %50 yaptı farzedelim, bu durumda bankalar merkez bankasına borç olarak fazla para verirken az miktarda borçlanacaklar. merkezin fazla faiz ödeyip az faiz alması lazım. bu durumda ne olacak ? cevap için şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nin aldığı para verdiğinden çok daha az.

      Sil
  43. Hocam Türkiyedeki bu ekonomik sıkıntının gelişi uzun zamandırsöylenirken karşı mahalle bunun hep yalan uyddurma olduğunu dış güçlerin taşeronu falan diye söylemlerle geçiştirmeye çalıştı fakat o dönemde krizi kabullenmemenin ileride daha büyük sonuçları olacağı ve biran önce ekonomik sıkıntıyı kabullenip yapısal reform ve diğer adımların hızlı şekilde atılması uyarısına kulak asmadılar.
    bu krizi sürüncemede bırakarak yani uzatarak ve bu kriz bizim krizimiz değil diyerek hala kabullenmemek muhtemelen biranda tüm elektriklerin kesileceği anlamına geliyor yani çok sert düşüş ve belki çok daha kötü senryolar olacak beklentiyide aşacak şuan görünen bu ve buz dağının diğer tarafını hükümetten başka doğru dürüst bilende yok. kaldı ki Türkiyede tüm veriler yanıltıcı doğru değil hatta bankaların durumuda aslında gerçeği yansıtmıyor en son duyumlara göre inşşat firmalarına iflas erteleme yapmayın başvurular artık ayyuka çıktı herkesin tanıdıkları vasıta ile bu bilgiler şirketlerden bizlere kadar ulaştı.
    Çok yakın zamanda baktığımızda yandaş medya denilen medya organlarıda en fazla 2 ay daha sabreder sonrası için hep birlikte ümmet olmaya hazırmıyız tarzında birlik beraberlik adı altında aslında krizin çok sert olacağı bu sebeple herşeye rağmen reisin yanında olanları görecez gibi yazılar yzmaya başladırlar. demem o ki artık yandaşta aslında bu büyük ekonomik buhranı fazlasıyla görüyor ama hepsi çaresiz ne yapacaklarını bilmiyor kurtarıcı bekliyor fakat kendi ülkemizde işi çözmek yerine yine dış mihraklara başvuruluyor. Neden diğer partiler stk vb kurumlarla birlik beraberlik yapılmaya gidilmiyor diye sormuyorum sebebi tamamen oy ve yenilgiyi yapılan yanlışları kabullenmemek için kendi içimizdeki farklı düşüncedeki insanlarla ortak karar almak yerine dış güçlerden alacakları paralara güvenerek bunu aşmayı düşünüyorlar ama malesef kısa bir atak değil bu ve çok uzun sürecek artık herkes biliyor.
    2019 Türkiye için unutulmaz makaleler ve yazıların çokça dillendirildiği yıllar olacaktır gerçekler su üzerine çıkınca aslında güvendikleri insanların ve onayladıkları sistemlerin aldatıcı bir hikayeden ibaret olduğunu halkta anlayacak ama tabi ceremesini herkes çekecek. Artık etrafımızda Başkanlık geecek ekonnomi şahlanacak naraları atanlar hiç kalmadı ve kendileri başkanlık gelmesi ile ekonominin düzelmeyeceğini hatta daha kötü olacağını anlayacaklar tabi bunlar zaman alacak göre göre yaşayarak öğrenecekler acıları sancıları yanlışları görerek onay verdikleri düzen için pişman olacaklar.
    Bukadar yanlış varken neden muhalefet yok yada muhalif olan yok demiyorum artık herkes bekle gör modunda dünya siyasi politikası gibi kendi yaptığının cezasını kendin çek ozaman anlarsın demek gibi.
    Benim merak ettiğim ise şu;
    Birçok çok konuda söylenti var piyasada hatta bazı bankaların batması gibi tabi bu söylenti ama daha önce söylenti olanların hepside gerçekleşti acaba bu durumda öyle mi olacak merakım bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. muhalefet artik hic olamyacak.baskanlik sisteminde muhalefete gerek yok. CHP kendi icinde iktidar kavgasinda cift baslilik var. Kimin kime ustun oldugu kimin koltuk sevdasinda oldugunu cozemedim. Soylenenlere gore yerel secime hazirmis :D
      HDP ise meclise girip cay kahve icme derdinde issiz kalmaktan iyidir. Genel baskanlari hapiste bunlar maas derdinde.Meclise girelim de maas alalim
      Iyi partinin sahsen ne yaptigini bilmiyor ve onemsemiyorum. Onlarda digerleri gibi mecliste sicak sicak kaloriferin basinda oda muhabbetimi yapar cayimi sigarami telledirir maasimi alirim modunda.
      Boyle bir siyasi atmosferden bir sey cikmaz.

      Sil
  44. Toplum bilimleri öznellikle de uğraştığından, doğa bilimlerinden çok daha fazla değişkenle ilgilenir, çok daha karmaşık bir alandır. Serbest piyasanın oluşumu, mal değiş-tokuşunun demokratik bir ortamda oluşmasını gerektirdiğinden, beklenti yönetimi her zaman doğru sonuç vermeyebilir. CDS vb. verilerin de öznellikle ilişkisini kurmak olasıdır.

    YanıtlaSil
  45. Yeni açıklanacak OVP söylemde kalırsa yani eyleme dönüşmezse hissi piyasada daha ağır basıyor sanırım.
    Cumhurbaşkanı sürekli açıklama yaparak beklentileri tersi yapılacağı izlenimi vererek piyasanın istemediği yada kendini korumaya alacağı pozisyonda kalmasına sebep oluyor. Bence yeni OVP açıklandıktan sonra Cumhurbaşkanı Ekonomi konusunda hiçbir şekilde konuşmasın daha yararlı olur kanaatindeyim.

    YanıtlaSil
  46. Konut Furyası Patladı, Takke çıktı kel göründü
    Dünyanın heryerinde genel kural aldığınız konut o konutun 12 yıllık kirasından fazla ise konut pahalıdır
    Biz bunu 15 yıl yapalım ve 15 yıllık kira bedeli ile alınması gereken pahalı konut alalım.
    Asgari ücret 1600 TL
    Konut kirası 1500 TL olsun ve 12 ay ile çarpalım 18.000 TL ve 12 yıllık kira bedeli 216.000 TL eder. biz pahalı alalım 15 yıllık kira karşılasın 270.000 TL eder. bu ortalama bir konut için en yüksek para demektir halkın alım gücü ile kıyaslamıyoruz zaten asgari ücret kadar kira veren biri asla konut alamaz çünkü para birikmez. Bu rakamı 1.000 TL rakamlarına indirirsek ozamanda yıllık 12.000 TL 15 yıllık kira bedeli 180.000 TL eder bu fiyata konut bulmak komedi gibi artık ülkemizde.
    Kısaca Konut balonu patladı ve gerçek fiyatlarına gelmesi gerekiyor artık halk alamadıkça zengin 100 konut alsada turşu kuracak değil sonuçta barınma hakkı herkesin vardır.
    2500 TL kira getirisi olan konut 12 yıl değil yüksek fiyatlı alalım 15 yıllık toplam ederi 450.000 TL eder bu fiyatlara konut alıyorsanız ucuz aldım sananlar için elinizde patlayacak gerçek değerlerini çok uzun zaman beklersiniz.

    YanıtlaSil
  47. TL maaş alıyorum. Bin dolar düştü, küsürat kaldı. Çarşı karışacak, fakat insanlar açlığı benimsedi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çarşı açlığa karşı.

      Sil
    2. Aforizma gibi yorum olmuş.

      Sil
    3. celladına aşık ise bir millet ister ezan ister çan dinlet. sorulamıyorsa dahi sürü gibi illet müstehaktır bu millete her türlü zillet..

      Sil
    4. Adsiz 14:09 ne müthis bir deyim. Not ettim. Hay sen cok yasa.

      Sil
    5. Biraz daha disimizi sikacagiz. Yeterki birlik bir olalim. Sonrasi gulluk gulistanlik

      Sil
    6. Ak partiliyim sanki ak partililer sizden farkli yasiyor. Bizde fakirlesiyoruz amma ulkemizin istikrarindan yanayiz. Yeterki Ak parti hizmetlerine devam etsin modundayiz.

      Baskanlik sistemi refah getirecek sabirli olalim. suan gecis asamasindayiz

      Sil
  48. Thomas pıketty nin “kapital” isimli kitabını okudunuz mu? Tavsiye eder misiniz? Okunmaya değer mi?

    YanıtlaSil
  49. Hocam bir de iktisat mezunlarına öneriler şeklinde bir yazı yazarsanız çok seviniriz.

    YanıtlaSil
  50. https://tr.tradingeconomics.com/ sayfasında çok değerli veriler var. öğrencilerin araştırmacıların çok işine yarayacak bir web sitesi.

    YanıtlaSil
  51. "insanlar açlığı benimsedi". Nikolay Cavusesku da oyle dusunmustu, ki o zaman Romanya'nin dis borcu sifir di.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Romanya Cavusesku doneminde yatirim gordu.
      Romanya futbolcular o donem yetisti.
      Cavuseskuyu ozluyoruz

      Sil
    2. Ozlemenize fazla gerek kalmayacak, yakinda yerli ve milli Cavusesku'muz olacak. O gunleri sabirla bekliyoruz.

      Sil
  52. Hocam ekonomi eğitimi almadım belki anlamsız gelebilir ama şu düşünceme katılır mısınız? Doların piyasa beklentisinden yüksek artması ithalatı azaltıp ihracatı bir nebze olsun olumlu etkileyecek. azalan ithalat yurt içinde üretimi artırıp ekonomik dengelenme sağlanacak. bu süreç zaman alacağını varsayıyorum. işin siyasi ve politik meselelerini bir kenara bırakırsak (ki çok bağlantılı biliyorum) üretimi katma değerli hale dönüştürdüğümüz zaman bu sarmaldan ne kadar kısa zamanda çıkılabilir? yoksa ekonomi bu kadar basit değil daha bunun yanında şunları da yapmak kesinlikle gereklidir diyeceğimiz neler vardır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 466 milyar Dolar borcumuz ve 1 yıl içinde 230 milyar Dolar dış finansman bulma zorunluluğumuz olmasa ihracat artışı, ithalat düşüşü lehe olurdu.

      Sil
  53. Hocam, Devlet Baskanimiz Sayin cumhurbaskani bugün cok önemli bir aciklamada bulundu. Ben sahsen böyle bir zamanda bu aciklamayi tarihe bir not düsülmesi gereken aciklama olarak görüyorum.

    Gercekten de özellikle ekonomik darbogazda veya krizde olan Dünya Devletlerinin örnek almalari gereken müthis bir aciklama diye düsünüyorum.

    Hocam siz ne dersiniz.? Iktisat tarihine gecebilir mi böyle bir aciklama. Bir iktisatci olarak ne dersiniz Hocam.?

    Aciklama aynen söyle Hocam..

    ""Kriz filan sakın ha bunlara aldırmayın, bunların hepsi manipülasyondur, bizde kriz filan yok, güçlenerek geleceğe yürüyoruz. Bu ülkede dolarla, avroyla, şunla bunla kira mira yok. Bu ülkede bundan sonra Türk lirası geçer. Aksi takdirde bunun bedelini öderler.”

    Hocam, ülkemizin icinde bulundugu mevcut durumu irdeleyen bir kitap yazmaya karar verdiginizde bu aciklamayi kitabinizda paylasirmisiniz.?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Lafa bak "Aksi takdirde bunun bedelini öderler". Bu ulkede kontrat hurriyeti yok mu? Isteyen istedigi para birimi ile kontrat yapabilir, bu kanunlarla korunmus vaziyette. Demek istiyor ki, her zamanki gibi, ben kanun, anayasa filan takmam, bundan sonra boyle, sadece TL. Yoksa kopruleri, hastaneleri dolar ile ihale eden kendi hukumetiydi, buyursun bedelini kendi odesin once o zaman. Hadi kolaysa onlarin bedelini de TL ile odesin hazineden.

      Sil
  54. Mahfi bey merağımdan sordum:

    68 yıllık ömrünüzde, İlber Ortaylı'yla bir-iki dakikalığına da olsa hiç görüşmüşlüğünüz var mı? Evetse, ne zamandı, neler konuşmuştunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet var. Son olarak 1 yıl kadar evvel yurt dışında bir konferansta ikimiz de konuşmacıydık. Orada görüştük.

      Sil
  55. Hocam öncelikle yazı için çok teşekkürler.
    İktisat son sınıf öğrencisiyim.Finans alanında çalışmayı hedefliyorum bunun için Spl düzey 3 sınavlarına hazırlanıyorum.Bu konu hakkında tavsiyenize ihtiyacım var sizce lisansın alabilirsem faydasını görebilirmiyim

    YanıtlaSil
  56. Hasta olduğumuzda, doktora gider tedavi oluruz.

    Uykumuz geldiğinde, uyuruz.

    Üşüdüğümüzde, daha kalın giyiniriz.

    Acıktığımızda, yemek yeriz.

    Susadığımızda, su içeriz.

    .
    .
    .

    Türkiye ekonomisi çöküşe gidiyor, ama kimse hiçbir şey yapmıyor!

    Deli miyiz biz?

    YanıtlaSil
  57. Galiba Mahfi bey birşeylere sinirlenmiş.. Yorumlara, sorulara cevap vermez oldu...

    Umarım ciddi bir durum (sağlık sorunu, kaza vb) yoktur...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle bir şey yok, bir şeye de sinirlenmedim. Sadece bu aralar biraz yoğundum. Sonuçta bu blog benim tek işim değil.

      Sil
  58. Öldükten sonra beyninizi bana bağışlar mısınız Mahfi bey?

    Testeremi ve Japon yapıştırıcımı hazırladım. Kendi beynimi çıkarıp sizin beyninizi takacağım.

    Kabul ediyor musunuz Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ciddi bir beyin probleminiz var anlasilan..

      Sil
    2. Sen daha önce gitmeyesin hacı abi?

      Sil
  59. Lütfen, düzeysiz espri denemeleri yapmayınız.Burası medyadaki belki de en kaliteli targışma- bilgildndifme ortamıdır.

    YanıtlaSil
  60. Sevgili Mahfi Bey, altyapı yatırımlarında yurtdışı finansman ve yabancı yatırımcı şartı ne anlama gelir? Okuduğum gibi mi anlamalıyım bunu yoksa içinde farklı bir şey mi anlatıyor ? Yani artık altyapımızı yabancılardan başkası, yerli biri yapamayacak mı ? Bunu BBC nin 10 ağustos 2018 tarihli OVP hedeflerimizde gördüm ve kafam karıştı. Ayrıca bu kadar emek verip insanları bilgilendirdiğiniz için ve yaptığınız fedakarlıklar için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  61. Hocam merhaba,
    CDS'nin fiyatlar üzerindeki etkisini araştırırken hangi ürünleri ele almalıyız? Tüm ürünler inceleme alanımıza girer mi yoksa ithal veya yerli üretim ürünler mi? Teşekkürler,saygılar

    YanıtlaSil
  62. Hocam tıp okuyan bir ögrenci için finans ögrenmek amacıyla ne önerirsiniz

    YanıtlaSil
  63. Sayın Eğilmez,
    yazınızı büyük bir keyifle okudum. Ama okurken kendi kendime bu ay ziyaret ettiğim esnafı bir sonraki ay gittiğimde yerinde bulamayabilirim diye geldi ister istemez. :(

    YanıtlaSil
  64. Hocam ben de bir İktisatçı olarak yazınızı zevkle okudum. Uludağ İktisatta okurken çevremdeki büyüklerden pek çok nasihat almakla beraber piyasanın içinde olmayı da hep sevdim. Sosyal Bilimlerin toplumla iç içe olduğu aşikar. İktisatçıların kamuda veya özelde bir yere bağımlı çalışmalarındansa serbest çalışmalarını daha faydalı buluyorum.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi