Enflasyon Düştü mü?

Enflasyon Nedir?
Sokaktaki insan, enflasyon denildiğinde genel olarak fiyatların artmasını veya bazı malların fiyatlarının artmasını ya da pahalılığı anlıyor. O nedenle enflasyon düştü denince hemen tepki gösteriyor.  

Enflasyon, fiyatlar genel düzeyinin sürekli bir artış içinde olması demektir. Burada iki nokta önemlidir: (1) Tek tek mallara ve hizmetlere değil fiyatlar genel düzeyine bakılması gerekiyor. (2) Fiyatlar genel düzeyinin bir kez artmış olmasına değil sürekli bir artış temposunda olup olmadığının dikkate alınması gerekiyor.

Aşağıdaki iki şekilden soldaki fiyat artışını gösteriyor. Bir nedenle fiyatlar bir kez artmış sonra değişmeden kalmışsa buna fiyat artışı diyoruz. Sağdaki şekilde ise fiyatlar sürekli bir artış içinde görünüyor. İşte buna enflasyon diyoruz.


Enflasyon Nasıl Ölçülüyor?
Fiyatlar genel düzeyi dediğimiz şey bir enflasyon sepeti oluşturularak ölçülüyor. Bunu iki aşamada yapıyoruz: Üretici aşamasında ve tüketici aşamasında. Manşet enflasyon (tüketici fiyatları endeksiyle ölçülen enflasyon – TÜFE) insanları çok daha fazla ilgilendirdiği için tüketici aşamasını örnek alalım. TÜİK, her yıl bir Hanehalkı Bütçe Anketi yapar. Bu amaçla Türkiye genelinde aylık 1.296, yıllık 15.552 hanehalkına anket uygular. Bu ankette çeşitli soruların yanı sıra hanehalkının alt harcama grupları düzeyinde harcama türü ve aylık toplam harcama değeri belirlenir. Bu harcamaların hanehalkı bütçelerinde tuttuğu yerin toplamdaki ağırlığı saptanır. Bu anketin sonunda Türkiye çapında hanehalklarının kullandığı tüketim mallarının ve hizmetlerin (ki bunların sayısı 418 olarak belirlenmiştir) ağırlıkları saptanır ve bunlar 12 grup altında toplanır. Her bir grupta çok sayıda mal ya da hizmet yer alır. Bunların her birinin grup içindeki ağırlığı da belirlenir. Bu şekilde hazırlanan endekse TÜFE (Tüketici Fiyatları Endeksi) deniyor. 2003 yılını 100 olarak baz alan endekste her ay yaşanan değişmelere göre enflasyonun ne yönde gittiği, hangi hızla gittiği anlaşılır. TÜFE’de, yurtiçinde mal ve hizmet tüketmek amacıyla yapılan, tüm nihai parasal tüketim harcamaları esas alınır. Endekste 81 il merkezinin tamamını da içeren toplam 225 ilçeden fiyat derlenir. TÜFE kapsamında ayda 28.711 işyerinden 544.256 fiyat derlenir, 4.274 kiracı endeks kapsamında izlenir.

2018 yılında yapılan bütçe anketi sonucunda belirlenen ağırlıklar gruplar için şöyledir (Kaynak: TÜİK):


Bu tabloya göre Türkiye’de ortalama hanehalkı bütçesinde en büyük ağırlıklar yüzde 23,29 ile gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 16,78 ile ulaştırmaya, yüzde 15,16 ile konuta ait bulunmaktadır. Hanehalkı bütçesi içinde en düşük pay yüzde 2,40 ile eğitim, yüzde 2,58 ile sağlık ve yüzde 3,29 ile eğlence ve kültüre ayrılmaktadır.

Enflasyonda ikinci mesele sürekliliktir. Enflasyonla fiyat artışını birbirinden ayıran en temel ölçü budur. Eğer enflasyonu ölçtüğümüz endeks bir kez yükselmiş sonra durmuşsa burada enflasyondan değil fiyat artışından söz ederiz. Enflasyondan söz edebilmemiz için manşet enflasyonun sürekli bir artış göstermesi gerekir.

Enflasyonda Düşüş, Hız Kesme ya da Gerileme Denince Ne Kastediliyor?
Ekonomi dilinde enflasyonda düşüş, hız kesme ya da gerileme denildiğinde sokak dilinden farklı olarak artış hızının azalması anlaşılıyor. Bir başka deyişle fiyatlar artmaya devam etse de artış eski hızından daha yavaş bir hıza dönmüş denmek isteniyor. Saatte 120 km hızla giden bir araba hızını 90 km’ye düşürdüğünde hız kesmiş olur ama durmuş olmaz.

TÜFE Endeksi 2005 yılından bu yana aylık olarak aşağıda gösterildiği gibi bir gelişim içinde bulunuyor (Kaynak: TÜİK.)


Bu çerçevede enflasyondan artmasından söz edilebilmesi için bu şekilde oluşturulan endeksin bir önceki aya göre artış göstermiş olması gerekir. Bir başka ifadeyle endeksteki bazı ürünlerin fiyatı artarken bazıları düşmüş ve endeks değişmemişse o zaman enflasyonun durakladığından söz ederiz.

Örnek olarak son ayı (Şubat 2019) alalım. Şubat ayında, Ocak ayına göre enflasyondaki artışı hesaplayalım.

(Şubat ayı endeksi – Ocak ayı endeksi) / Ocak ayı endeksi x 100  = (398,71 – 398,07) / 398,07 x 100 = 0,16.

Buna göre Şubat ayında fiyatlar genel düzeyi Ocak ayına göre yüzde 0,16 artmış. Demek ki enflasyon artmaya devam ediyor. Ocak ayında Aralık ayına göre endeksteki artış (aynı yöntemle hesaplayarak) yüzde 1,06 bulunuyor. Bu durumda Şubat ayında enflasyon artmaya devam ediyor ama hız kesmiş diyoruz.

Bu durumu bir de grafikle gösterelim. Aşağıda Şubat 2019 itibarıyla TÜFE’nin 12 aylık değerler olarak gelişimi yer alıyor (Kaynak: TÜİK.)

Grafikte 2018 yılına ait olan ve enflasyonu ölçmekte kullandığımız 12 aylık TÜFE değişimine (mavi çizgi) baktığımızda enflasyonun artış hızının başlangıçta durgun olduğunu, Nisan ayından başlayarak hızlandığını ve hızın giderek arttığını görüyoruz. Buna karşılık Ekim ayında doruk noktasına çıkan enflasyonun artış hızının Kasım ve Aralık aylarında düşüşe geçtiğini görüyoruz. Kırmızı kırıklı çizgi artış eğiliminin devam ettiğini gösteriyor. Buradan hareketle enflasyon artmaya devam ediyor ama hızı azalmış diyoruz.

Sonuç
2019 yılına 12 aylık bazda yüzde 20,35 artışla başlayan TÜFE, Şubat ayında 19,67’ye gerileyince iktisatçılar buna enflasyonun hızı düştü diyorlar. Bunu derken fiyatlar genel düzeyinde artış sürüyor ama eskisine göre daha yavaş bir hızla artıyor demek istiyorlar. Oysa sokaktaki insan enflasyon düştü denildiğinde fiyatların düşmesini anlıyor ve o nedenle bu ifadeye itiraz ediyor. Bir ekonomide fiyatlar düşmeden de enflasyon düşebilir.  

Yorumlar

  1. Hocam;
    yanılıyorsam düzeltin ama, "enflasyon=fiyatların artış hızı" demek. yani, enflasyon olması zaten fiyatlar genel düzeyinin artması demek. Enflasyonun sıfır olması demek, fiyatlar genel düzeyinin aynı kalması demek.
    Buna göre sonuçtan bir önceki paragrafta;
    "...enflasyonun artış hızının..." ifadesi yerine "...fiyatların artış hızının..." demek daha doğru değil mi?
    Saygılar sunarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hayır kardeşim . enflasyon = fiyatların artış hızı demek değildir. enflasyon = fiyatlar genel düzeyinin sürekli artması demektir.

      Sil
    2. Nisan ayı ve ekim ayı arasında enf oranını gösteren çiziğinin trendini çizerseniz daha anlaşılır olur . Ocak Nisa'n arası daha yatay Nisa'n ekim arası daha dik bir çizgi elde edersiniz bu da eğimin arttığını yani enflasyonun temposunun arttığını gösterir .

      Sil
  2. Enflasyon canavarına şeltoks sıktık, sersemlettik. Bu arada meydanı boş bulan dolar canavarı kafayı kaldırmaya başladı. Faiz canavarı ise reyisten korkudan yerinden kıpırdayamıyor. Jurasik park gibi memleket valla...

    YanıtlaSil
  3. öZETLE HOCAM, ENFLASYON DÜŞTÜ DENİLİNCE (SOKAK DİLİYLE) ASLINDA HIZI DÜŞMÜŞ OLUYOR FİYATLARDA BİR DÜŞÜŞ SÖZ KONUSU DEĞİL.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon düştü demek o zaman yanlış bir tabir değil midir hocam?

      Sil
  4. Merhabalar hocam, politika faizi % 24. Piyasada böyle bir faiz yok. Mevduat %18 civarında . Kredi verme %22 civarında. Bu %24 politika faizini sabit tutmak kime fayda veriyor? Politika faizi ile piyasa faizi arasındaki bu fark nasıl oluşuyor? Ya da aralarında nasıl bir ilişki söz konusu? Normal şartlar alında en dip piyasa faiz oranının %24 ün biraz üzerinde seyretmesi gerekmiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişisel fikrim Türkiye de reel faiz yoktur.
      Parasını faize yatıran parasının erdiğini 3-5 yıl içinde net olarak görür.
      Tüik verileri bana göre bilimsellik den uzak.

      Sil
    2. Ben 24 ün Bankalara herhangi bir terbiye amaçli olduğunu düşünüyorum ,,HERHANGİ terbiyenin ne olduğuna bilgim yetmiyor , Hocam nedir ??

      Sil
    3. Bankalara yüksek faizle borç verip onların düşük faizle kredi vermesini sağlamak zoraki bir indirim politikasıdır. Uzun sürmez.

      Sil
    4. Bir not Adsız6 Mart 2019 16:49 için banka mevduat faizi %18 demişsiniz birde %15 stopaj yani gelir vergisi düştüğünüzde kalan net %15 küsür mevduat faizi.Enflasyon da ürünlerin fiyat artış hızı %19.67.Yani mevduat faizinden fazla.Yani malesef bankanın verdiği mevduat faizi zarar.Fakat basında telaffuź edilen faiz oranları %24 lerde.Fakat bunu bankalar uygulayamıyor.Bunu da değerlendirin.

      Sil
    5. Ekonomi fizik gibi....
      TL cinsinden Mevduat faizi zararsa
      Doviz ve yabanci para cinsi kar demektir

      Sil
    6. Kredi verme 22% degil, su aralar borclanabilseler bile ticari kurumlar masraflarla birlikte 30+% civari faiz yukune katlamak zorunda. Ufak hacimli tuketici kredileri cok buyuk bir pay tutmuyor. Cogu banka icin pazar genisletme ve pazarlama araci.

      Sil
    7. Demekki bankalar mbden borc almıyolar, sebepler vardir mesela banka güvenmiyodur yada müşteri yüksek faizi begenmez

      Sil
  5. "Şubat 2018" kısmı 2019 olacak sanırım hocam

    YanıtlaSil
  6. Harcama grupları ağırlıkları hanehalkının en fazla kaynak ayırdığı kaleme göre belirleniyor anladığım kadarıyla. Ama orta üst gelir grubu en fazla eğitim-sağlık-giyim-eğlenceye çok daha fazla kaynak ayırıyor. Yani farklı gelir grupları için enflasyon aynı etkiyi göstermiyor. Bu da aslında orta sınıfın da sürekli artışlarla yoksullaşması sonucunu doyuruyor. Alt gelir gurubu için zaten diyecek hiç birşey yok allah sağlık versin de bu gidişatta o da pek mümkün görülmüyor...

    YanıtlaSil
  7. Merkez bankasinin faiz indirmemesi lazim
    Merkez bankasi enflasyon tek rakamli seviyelere yaklasana kadar %11 -12ye inene kadar kat-i surette faizlerde indirime gitmemesi lazim.

    Hele hele onumuzdeki eylul ayindan once en ufak bir politika faizinde inme dovizde dahasi enflasyonda artisin kapisini sonuna dek belki sonsuza dek aralar..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizce bu gidişle enflasyon tek haneli rakamlara iner mi?

      Sil
    2. inmez inecegine dair bir umut da yok;ancak faiz politikasinin enflasyon ve fiyat istikrarina odakli olmasi lazim en azindan tum dunyada boyle bir beklenti var merke z bankalarindan..suan gordugum itibariyle populizm ve buyume niyetli bir faiz politikasi var

      Sil
  8. Gayet açıklayıcı hocam teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. her yazınız ders niteliğinde hocam teşekkürler, saygılar.

    YanıtlaSil
  10. Hocam yeni kriz s-400 mu sizce papaz krizinden sonra?
    iki super guc ABD ve Turkiye karsi karsiya gelir mi?
    Eger s-400leri ABD tehdidine boyun egip almazsak Putin sinirlenir mi bize boykot dogalgazimizi keser mi?
    Dis gucler sizce neden hep bizimle ugrasiyor niye turkiyenin ilerlemesini kalkinmasini istemiyor?

    Ben Almanyadan ithalat-ihracat yapan bir tacirim mesela ziyaretlerimde almanlar hala berlin havalani daha bitiremedi mesela ama istanbul havaalani bitti bizim kalkinmamiz sizce baskalarini rahatsiz eder mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kalkınabilirsek rahatsız eder belki ama önce kalkınmamız lazım. İstanbul Havaalanını gördünüz mü? Bitmiş mi?

      Sil
    2. Alman halkının tasarruflarından Türkiye'ye yapılmış doğrudan ve finansal yatırımların miktarı ve akıbeti hakkında fikriniz nedir?

      Sil
    3. "İki süper güç abd ve türkiye" tümcesinden sonra dedimki kendime bu medya gücüyle beyın yıkama makineleriyle ülkemin başına ne dertler açılır Allah bilir.

      Sil
    4. Ben ironi yapıyor sandım. Sonra çok üzüldüm yazık insanımıza.

      Sil
  11. Bakınız şunu iyi kavramamız gerek. Ekonomi kim ne derse desin bir bilim değil. Bilimde sayılar olur sonuçlar bir objektiflik taşır. Ekonomide saçma sapan bir rakam balonu var. Lüksemburgun ekonomik rakamlarının rusyadan iyi olduğundan yola çıkarak daha büyük ülke sonucunu hangi bilim dalı iddia eder bu ekonomiden başka. Günümüz Ekonomik modeli yani kurmacası öyle bir rakamlar çamurunun içine batmışki kimse başıni kaldirip altta yatan gerçeği okuyamıyor. Ekonomi insan ihtiyaçlarının kaynaklara göre en verimli karşılanması işinden çıkmış. Bize kendimizi inkar edecek boyuta getirdiler. Şöyle ki adam evinin gıda kira bir de çocuğunun giderlerini ucuza karşılamayı devletten isterken biz gıda olmasa enerji olmasa enflasyon rakami iyi gelecek diyoruz. Yav hayat gidaylami yoksa bu ivir zivir radyo bilmem ev eşyası ile mi dönecek. Bu nedir ben çözemiyorum. Bir ülke düşünün gıda kira çok pahalı ama geriye kalan şeyler ucuz burada enflasyon yüzde 10. Diğer yerde gida kira gibi temel şeyler ucuz ama diğer şeyler pahali bundada enflasyon 11 olsun. Şimdi haydi buyrun rakam . Hangisi özgür müreffeh konuşalım.Bilimden bahsediyorsak objektif olmalıyız.Bu ekonomik odelle biz gerçekleri göremeyiz. Gidişatı anlayamayız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş, senin kafan biraz karışmış gibi. Lüksemburg'un Rusya'dan büyük ülke olduğunu iddia eden bir ekonomist görmedim ben bu güne kadar. Ayrıca da senin devletinin verdiği rakamlar balonsa bunlarla hesap-kitap yapmaya uğraşan ekonomistlerin ve ekonomi biliminin suçu ne? Verdiğin örnek de saçma sapan, bir ülkede gıda kira çok ucuz, diğerleri çok pahalı ya da tersi nasıl olacak, biraz açabilir misin?

      Sil
    2. Ekonomi bilim değildir denilince ne olacak?

      Bütün bu tartışmalar, sorunlar ekonominin bilim olarak kabul edilmesinden mi kaynaklanıyor?

      Diyelim bu ülkenin başına geçtiniz. Ülkeyi kalkındırmak istiyorsunuz. Nasıl karar vereceksiniz, ekonominin bir bilim olmadığına inandığınıza göre?

      Enflasyon yüksek, yüzde 2 seviyelerine indirmek istiyorsunuz, ne yapmanız gerekiyor?

      Ekonomi literatürü dışında bir görüş ortaya koyun, bu görüşün doğruluğunu ispatlayın bizlerde ekonomi bilimine ihtiyaç yokmuş diyelim.

      Sil
    3. Bu tartışma anlamsız Timur bey ben de bir aralar yanıtlıyordum vazgeçtim, sabit fikirli insanları eğitmek neredeyse imkânsız.

      Sil
    4. Malum kesime göre ekonomi tabi ki bilim değil. Onlara göre faiz sebep enflasyon neticedir.

      Sil
    5. Ekonomi bilim değilse, yatırım yapmak için bir sürü araştırma ve olasılık hesapları yapılıyor ve bütün bunların sonunda üretim yapılıyor yine bin türlü hesaplarla.Satış daha başka bir sistemle gerçekleştirilir. Finansman,fsizlerin oluşumu vb bütün bunlar yapılırken elimizdeki tek ölçü mantık ve matematik.Bilimin iki temel taşı. Şimdi burada anlattıklarım iktisatın on binde biri. Kolay gelsin.

      Sil
  12. "Buradan hareketle enflasyon artmaya devam ediyor ama hızı azalmış diyoruz." -> Bu cümlede "enflasyon" yerine "endeks" ya da "fiyatlar" kullanmamız daha açıklayıcı olmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O iyice kafa karışıklığı yaratır.

      Sil
    2. Vatandaş olarak enflasyonun düşüp düşmediğini aylık bazda değil yıllık bazda bakmamız gerekiyor, geçen yıl aldığımız bir ürünün fiyatı geçen yıl neydi bu yıl nedir, düşmüşse eksi enflasyon artmışsa ne kadar artmıştıra bakacağız.

      Sil
  13. Çok açıklayıcı, anlaşılır ve net bir yazı yine hocam, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  14. Hocam elinize sağlık, yine çok net anlaşılır şekilde durumu özetlemişsiniz. Bu yıl içerisinde %10 seviyelerini görebilir miyiz sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ne yapacağımıza bağlı, ama şimdiye kadar yaptıklarımız bunun öyle pek de mümkün olduğunu göstermiyor.

      Sil
  15. Hocam harcamallar tarafı da sürekli artıyor. Tasarruf sürekli azalıyor. Bankadaki tassarruf da eriyor. 120 km giden artışlar: Eczanelerdeki ilaç fiyatları, katılım payları farkları, Ulaşım giderleri, araç yakıtları, konaklama ücretleri, markett raflarındaki büsküvü, çikolata çeşitleri...
    Orta direk ayrışıyor. Kimi ranttan kazanarak üst gelir grubuna çıkıyor. Kimi de cebinde poşet ile market market gezerek daha ucuz ayabilirmiyim diye alışveriş sancısı çekiyor. Markatlerin cirosu azalıyor. Büyüme motoru durdu. Makyajjlı ekonomi, üretimsiz ekonomi ile tünelin ucu iyi görünmüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. File veya torba. Cebimizde bulunması gerekiyor. Zenginlik - fakirlik ayrı şey. Bu ülkrde herkes kendine şu soruyu sormalı :Bugüne kadar çevre için ne yaptım !!

      Sil
    2. Cevre demek insanin bizzat kendisi demek. Insanin dogaya zarar verebildigini dusunmek karincalarin ormanlari yok ettigini, cekirgelerin hasati bitirdigini dusunmek gibidir. Bu kafa inekleri de kuresel isinmanin sebebi goruyor. Inekler de az gevis getirme gorgudu edinmeliler herhalde.

      Parali poset uygulamasi, az poset kullanarak 'cevreye iyilik' yapildigi fikri kadar sacmadir, anti liberal bir uygulamadir. Her tutucu uygulamada oldugu gibi bunun da yeterince taraftari mevcuttur.

      Sil
  16. Elinize sağlık güzel bir açıklama getirmişsiniz konuya

    YanıtlaSil
  17. Hocam merhaba,
    Tarihte krediyle cari açık vererek büyüyüp yapısal reform yapan ve bu esnada kültürünü, şehirlerinin dokusun, insani değerlerini koruyabilmiş bir ülke var mı?
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  18. Öncelikle çok teşekkürler. Hocam bu durumda 2003 ten son eflasyon verisine kadar fiyatlar genel seviyesi yaklaşık 4 misli artmış oluyor değil mi ? Ancak asgari ücret 9 kat artmış. Ama alım gücümüzün o zamana göre çok düştüğünü hissediyorum. Nerde yanlış değerlendirme yapıyorum ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazdiklarini tekrar oku.. yanlışlığı görmemen imkansız.

      Goremiyorsan sende problem büyük.

      Sil
    2. arkadaş göremedim nerde yanlış çıkarım yaptığımı. samimiyim. lütfen izah edermisiniz ?

      Sil
  19. Hocam enflasyonu herkesin anliyacagi en guzel sekilde ifade etmissiniz.Bigilendirici ve yanlis anlasilmalari gideren bir yazi olmus.Sagolun.insallah enfilasyonsuz gunler goruruz.

    YanıtlaSil
  20. Hocam ellerinize sağlık yine çok bilgilendirici ve açıklayıcı bir yazı olmuş.

    Yalnız "Enflasyon Nasıl Ölçülüyor" başlığı altında "Bu amaçla Türkiye genelinde aylık 1.396, yıllık 15.552 hanehalkına anket uygular" yazmışsınız ama aylık sayıyı 12 ile çarpınca yıllık sayısından yüksek bir sonuç oluyor.Her ay 1.396 hanehalkına, yılda bir kez de ayrıca 15.552 hanehalkına mı uygulanıyor yoksa başka bir nokta mı var ?

    İyi çalışmalar, iyi akşamlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1.296 olacaktı yanlış yazmışım, düzelttim, teşekkür ederim.

      Sil
  21. Hocam aylık enflasyon arttı. Yıllık enflasyon düştü diyebilir miyiz?
    Sonuçta;
    1-) 2019 Ocak ayında 100 TL'ye aldığım ürünü 2019 Şubat ayında 100,16 TL'ye alabildim.
    2-) 2018 Ocak ayında 100 TL'ye aldığım ürünü 2019 Ocak ayında 120,35 TL'ye alabildim.
    3-) 2018 Şubat ayında 100 TL'ye aldığım ürünü 2019 Şubat ayında 119,67 TL'ye alabildim.

    YanıtlaSil
  22. Güzel bir yazı. Açık, net, öğretici.

    YanıtlaSil
  23. enflasyondan sana ne

    işine baksana sen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vala hocam büyük adamsiniz. Bu adama dahi cevap vermişsiniz.

      Sil
    2. isin buysa milletin asabini bozma

      Sil
    3. Yangın var diye bağıran komşunuza teşekkür mü edersiniz yoksa rahatınızı bozdu diye kızar mısınız?

      Sil
    4. Milletin asabını bozan Mahfi Hoca değil, enflasyonu dövizi buraya getirten kişidir. Kim olduğunu biliyorsunuz. Mahfi Hoca sadece tespit yapıyor. Bence asabınızı bozan kişilere laf yetiştirin. (O da yapabilirsen:))

      Sil
  24. Hocam merhaba. Tapaj hatası var sanırım; Şubat 2019 yerine 2018 yazılmış. Aylıkda artmış olması ama yıllıkta azalmış olmasında baz etkisi de var mıdır? Hanehalkını ilgilendiren daha çok aylık enflasyon olsa gerek? Bir de yıllık noktasal (y-o-y) enflasyon rakamından ziyade oniki aylık ortalamalara göre enflasyon rakamı hanehalkının geçim derdini daha iyi açıklar mı? Son olarak Hocam, hanehalkı ve işyeri sayısı kafamı karıştırdı. Saygılar

    YanıtlaSil
  25. Fatih Kömürcüoğlu6 Mart 2019 21:09

    TÜİK sahada görev yapan personeli üzerinde baskı uygulayarak rakamlar üzerinde manipülasyon yapabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüik sahada görev yapan personeli üzerinde baskı uygulamaz.
      Sahada görevli personel ne yapacağını bilir.

      Sil
    2. Bence esas soru tüik güvenilir bir kurum mu ??

      Sil
  26. Fatih Kömürcüoğlu6 Mart 2019 21:19

    Ben ülkemizdeki ekonomik gidişattaki kötüleşmenin, tüm ekonomik göstergelerin olumsuza dönmesinin en büyük nedeninin siyasal belirsizlik olduğunu düşünüyorum. Bu anlamda önümüzdeki yerel seçim sonuçlarının siyasal belirsizliği arttıracağını bunun da çarpan etkisiyle ekonomiyi vuracağını, ABD ile S-400, AB ile üyelik müzakerelerinin bitirilmesinin son darbeyi vuracağını ülkenin iflasa sürükleneceğini ve moratoryum ilan edeceğini öngörüyorum. Katılır mısınız?

    YanıtlaSil
  27. Sayin hocam bu endeks degerlerini nasil elde ediyoruz? Birde baz alarak 2003 yilini aldiysak 2003 e gore mi ornegin 2018 ocak ayinda enflasyon %10,36 artmis yoksa gecen yila 2017 ocak ayina goremi artmis fiyatlar genel duzeyi 2003yilina gore daha daha fazla artmis olmasi gerekmiyormu hocam ornegin %200 vb ..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Endekste bulunan her bir mal veya hizmetin bir ağırlığı var. O ayın fiyatını o ağırlıkla çarparak endekse dahil ediyoruz ve sonunda bir değer çıkıyor. 2018 yılı Ocak ayında enflasyon yüzde 10,36 olmuş dediğimizde 2017 yılının Ocak ayına göre artışı kastediyoruz.

      Sil
  28. Sayin hocam ben koyde yasayan komur madeninden emekli olan bir isciyim ilk okul mezunuyum ancak erken yasta emekli olduktan sonra okumaya karar verdim aciktan okudum ve acik ogretim iktisat okuyorum kendimi gelistirmek istiyorum kitaplarinizla ekonomiyi sevmeye basladim sagolun var olun hocam iyiki varsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, harika bir iş yapıyorsunuz, öğrenmenin yaşı, çağı yok, hepimiz her gün bir şeyler çalışıp öğrenmek durumundayız.

      Sil
  29. Hocam enflasyon yüzde yirmi deniyor. Ürünlerin ortalaması falan filan çok anlamam ben ama sorum şu. İster sepette olsun ister olmasın bana bir tane örnek verebilirmisiniz geçen sene şu ürünün fiyatı on tl idi şimdi 12 tl. Hani deniyorya kimi ürün çok artıyo kimi ürün ucuzluyo enflasyon ortalaması alınıyo. Bak bunada itirazım yok sadece bana tek bir ürün söyleyinki bak kardeşim işte şu ürün geçen sene şubatta on tl idi şimdi 12 tl.bu yazıyı okuyanlarada soruyorum verin bir örnekte beni mahçup edin yerin dibine sokun beni. Geçen sene on tl idi şimdi yine aynı veya 8 tl de olabilir bir örnek ürün verebilecek varmı. İlaca zam yapılan ay sağlığın sepetteki oranı düşürülüyor gelde ondan sonra inan bu verilere.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tamam, mahçup edecek örneği ben veriyorum.

      Ortalama bir iki yıl tecrübeli mühendis maaşı,
      2500 TL idi, şimdi 2750-2800 TL mühendis fiyatı ucuzladı.

      Markette şarküteri sorumlusu maaşı,
      2000 TL idi, şimdi aynı pozisyon 2250- 2300TL, şarküteri uzmanı fiyatı ucuzladı.

      Beyaz yakalı bilgisayarcı, 4000TL idi, şimdi 4500TL
      bilgisayarcı fiyatı ucuzladı.

      Enflasyona göre ucuzlayan, şu an aynı masada çay içtiğim 3 kişinin fiyatını yazdım.

      Mahçup oldunuz mu?

      Sil
    2. Adsız7 Mart 2019 00:17
      Cevabımı aldım hocam allah kolaylık versin

      Sil
    3. güzel kardeşim ben öğretmenim aynı zamanda çiftçiyim.
      geçen yıl 450 liraya aldığım kanola tohumunun torbası bu yıl 750 lira.
      dap gübresi 1700 liradan 2500 liraya.
      ester tarım ilacı 250 liradan 400 liraya.
      yeraltı sulaması için enerji sarfiyatı 28 liradan 55 liraya çıktı.

      1 yıl içinde oldu hepsi değerli mahçupyan kardeşim!

      Sil
    4. Tenis topu filesi geçen yılla aynı fiyat, 8,99TL. Hem 10 tane tenis topunu bir arada taşıyorsunuz, hem de pazar filesi olarak kullanabiliyorsunuz. Multifonksiyonel ve ekonomik bir ürün, muhtemelen enflasyon sepetindedir.

      Sil
    5. Adsız 10:15 sepette file yok. Top olarak ise sadece futbol topu var.

      Onunda ağırlığı yüzde 0,075
      Şubat.18 fiyatı 56,70 TL
      Şubat.19 fiyatı 72,81 TL
      Yıllık artış yüzde 28,41

      Peki bir özür dilenecek mi? Bir kere bile araştırmaya zahmet göstermeyenlerden bu beklenemez.

      Sil
    6. Sayın Adsız 10:14 o saydığınız tüm ürünler TÜFE kapsamına girmez, ÜFE nin kapsamına girer yani tüketici değil üretici fiyat endeksinin konusudur.

      Sil
    7. Ülkem bir mühendisine 2800 TL veriyorsa, çok zor gelişir. Vah da vah.

      Sil
    8. Sayın Timur Çimen,

      Tenis topu filesi yorumunu yapan kişi olarak "muhtemelen enflasyon sepetindedir" dediğim için özür diliyorum ama özür sizden mi TUIK'den mi dilenecek tam bilemedim. Bundan sonra yaptığım yorumlarda ironi olduğunda yanına "dikkat, ironi içerir" diye not düşerim.

      Sil
    9. Benden neden dileyesiniz sayın Adsız.

      İroni, temelini gerçeğe dayandırırsa anlamlı olur. Örneğin tenis topu filesi tarzında bir yaklaşımını tespit edersiniz üstüne bu ironiyi yaparsınız olur.

      Pinpon topu yıllardır söylenir, olmamasına rağmen. Halkımız bu ironileri gerçek sanıyor.

      Sil
  30. Herkesin anlayabileceği bir düzeyde, günlük hayattan örnekler verilerek açıklamalara başvurulmuş, yalın ve eğitici bir yazı. İlgili yazınızda da ne kadar iyi bir eğitimci olduğunuzu tekrardan gözler önüne sermişsiniz...
    Elinize kolunuza sağlık hocam.

    YanıtlaSil
  31. Hocam bugün dolar neden arttı sizce? 1) faizi sabit tuttu diye mi 2) merkez bankası sıkı para politikasını desteklemeye devam ettiği için mi 3) konkordatodan yeni çıkan firmalar olduğu için mi?

    işte bu yüzden iktisati hiç sevmıyorum. olan olaylardan bir neden bulmaya çalışıyoruz ama yukarıdakı nedenlerden dolayı çıkması değil inmesı gerekırdı. o zaman napalım yurt dısına mı bakalım yurt dısında ne oldu? sanırım onda da bir neden bulamadık.

    ee neden oldu peki? neyse bizi bilgisiz sanmasınlar yeni bir teori yeni bir olay oldu ondan deriz. sosyal bılımlerın huyu kurusun. tam sallamasyonların olduğu geniş bir alan.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte iktisat böyle bir bilim dalı.

      Sallamasyon yapılamaz çünkü piyasa rakamları gerçeği yansıtır.

      Soru:
      Merkez faizi sabit tuttu, enflasyon düştü, peki bu döviz niye arttı?

      Belki bir işletmenin, bir bankanın dış borç ödemesi vardı, talep artırdı?
      Belki bir grup yatırımcı Merkezi inandırıcı bulmadı?
      Belki veri kaynakları yukardaki verileri hatalı açıkladı?
      Belki merkez bankası net rezervini artırmak istedi?

      Kim bilir neden döviz fiyatları arttı?

      İktisat bilimi günlük her hareketi açıklama amacını gütmez, bunun için finansçılar var.
      İksisatçının amacı da günlük hareket açıklamak değildir.

      Aynısı fizikçiler ve matematikçilerde de var.
      Hava molekülleri kafalarına göre hareket ederler, hiç bir fizikçi de, bir molekülün hareketi şu doğrultuda olur demez, amacı o değildir. Ama genel molekül davranışlarını açıklarlar. Hiç bir fizikçi şu an odada bulunan hava molekülünün bir saat sonra nerede olacağını söylemez.

      İktisatçı da döviz bir saat sonra nerede olacak diye söylemez.

      Sil
    2. Koskoca fen bilimleri ilmini iktisatla mı mukayese ettin ? Şaka mı bu ? Geç dostum geç. İktisat dediğin bilim koskoca fizik ilminin binbir tane bakış açısından sadece biriyle kurulmuş bir alan. Newton olmasa belki iktisat diye birşey de bilim olarak ortaya çıkmayacak.

      Sil
    3. Peki finans iktisatın alt kolu değil mi?

      Sil
    4. Kardeş senin bilmiyor olman birtakım olayların gerçekleşmediği anlamına gelmez. Dolar hareketinin son dönemdeki en önemli temel nedeni S400 olayı, sınır ötesi harekat olasılığı ve bunlara bağlı ABD ile gergin ilişkilerdir. MB, faiz falan hikaye.

      Bu arada Mahfi hoca pek hazzetmez ama teknik analiz 1 aydır bu hareketi zaten haber veriyordu, geçen hafta Bollinger orta bandının 3,5 ay sonra ilk kez haftalık grafikte yukarı kırılması ile teyid geldi. Bundan sonra geçmiş ola.

      Sil
    5. Birşey mi oldu s400 dersin sınır ötesi harekat diye sıkarsın ortamlarda kim bilecek!

      Sil
  32. Kerem İNANIR6 Mart 2019 23:13

    Hocam, ayrıntılı açıklama ve güzel anlatım için teşekkürler, ellerinize sağlık, sevgiler 🙂

    YanıtlaSil
  33. hocam ağırlık olarak ulaştırmanın konutdan fazla ağırlıklı olması saçma değil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deveye sormuşlar sırtın niye eğri diye?

      Demekki bizim millet, ulaştırmaya konuttan daha fazla para veriyor.

      Sil
    2. Ulaştırmanın içinde otomobil de var. Yani sadece ulaşım ücretlerinden, mazot ve benzinden oluşmuyor.

      Sil
  34. Değerli hocam kısaca şu anki duruma dezenflasyon diyebilir miyiz

    YanıtlaSil
  35. Mahfi bey tüfe endeksinin altında yazdığınız yorumda kafam biraz karıştı açıkçası. Benim düşünceme göre endeks değerindeki artış enflasyon artışı değil fiyat artışı anlamına geliyor. Endeks değeri bir önceki aya göre aynı kalsa bile enflasyonda artış olabilir(bir önceki yılın aynı ayında enflasyon eksi ise).Yanlış mı düşünüyorum?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyatların sürekli olarak artması enflasyon demek.

      Sil
  36. Tek seferlik fiyat artişi ile enflasyon farkli diyorsunuz. O zaman işletmeciler tek seferlik devasa bir zam yapsinlar sonrada yavaş yavaş indirim yapsinlar. Enflasyon problemi böylece çözülür. Olur mu yani böyle?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur, 100TL olan ürünü önce 150TL yaparız.
      Enflasyon %50 çıkar.

      Sonra 150 TL lik ürünü bir ay sonra 135TL yaparız.
      Enflasyon önceki aya göre %15 düştü deriz.
      Enflasyon iki ay önceye göre %35 yükseldi deriz.
      Oldu mu şimdi?

      Sil
    2. Ben sana sormadım ki sen niye cevap veriyorsun. Hemde açıklaman iyi değil.

      Sil
    3. Adsiz 20:57, merak ettim bu aciklama nasil daha iyi olabilirdi. Sanirim anaokulu seviyesinde anlatmak lazim..

      Sil
  37. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocanin ayaklarina da saglik degil mi? Ayagi olmasa nasil masasina gidip yazacak.

      Ne garipgarip deyimle var.

      Sil
  38. Istanbul Ticaret Odasi (ITO) aynen TUIK gibi ama sadece Istanbul icin TUFE 'yi hesapliyor.Genel olarakta bu iki verinin birbiri ile ortusmesi lazim.Halbuki Subat ayi icin ITO TUFE'yi % 0.98 olarak acikladi.TUIK'in % 0.16 sina gore bu cok farkli bir oran.Yani Tukiye geneline gore Istanbul'da farkli bir durummu var? Bunu nasil aciklayabilirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstanbul'da fiyatların daha yüksek olması ve artış hızının daha fazla olması normal.

      Sil
  39. Konuyla ilgili değil ama Türkiyenin 4 çeyrek büyüme datası halen neden gelmedi. Neden bekletiliyor. 2 kez üst üste küçülme oluyor resesyon olacak neden açıklanmıyor.??? Açıklanan bir şey bulamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 11 martta gelecek.

      Sil
    2. 11 Martta açıklanacak diye biliyorum.

      Kardeş sen kısaca, 5. günün şafağında internete bak, bulacaksın.

      Sil
    3. Kardeş, az kaldı, merak etme, mahfiegilmez.com a gir,
      Mahfi hoca o konu ile alakalı yazısını geciktirmeden siteye koyar.

      Sil
  40. Hocam merhaba,

    Çok bilgilendirici bir yazı olmuş elinize sağlık. Ancak çözemediğim bir şey var. Örneğin Şubay ayı enflasyon oranı 19,67 çıktı. Peki bu oran nasıl hesaplanıyor? Bu oran, geçen 12 ayın endeksine göre yani ortalamasına göre bu ay %19,67 bir artış mı var demek? Yoksa geçen Şubat ayınının endeksine göre bu ay %19,67 bir artış mı var demek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şubat ayı enflasyonu % 0,16 çıktı. Bu, Ocak ayına göre enflasyonu gösteriyor. Sizin dediğiniz % 19,67 12 aylık enflasyon, yani Şubat ayında geçen yılın Şubat ayına göre artış.

      Sil
  41. Hocam indirim marketlerin toplam hizli tuketim alanina arzdaki payi %38 iken tuikin enflasyon hesaplamasindaki agirligi %100, bu durum yas meyve sebzede de ayni yani aslinda manipule edilmis fiyatlar ile gercek piyasa fiyatlari arasindaki fark cok, oyle yada boyle bir sekilde dusuk fiyatli arz var ancak tuketicinin etkilenmesini hesaplamada kullanilan agirlik bilerek saptirildigindan tuketici fiyat artisindaki hizin azalmasini hissedemiyor, ayrica veri seti gorunur sekilde yaniltici oldugundan dolayi guven arz etmiyor. Dogal olarak yanlis verileri yanlis yorumluyoruz ve bu yuzden piyasada dikis tutmuyor, faiz hesaplamasi vs hepsi yanlis sonuclar veriyor. Dolarizasyonun devam etmesi de bu durumun en belirgin gostergesi .

    YanıtlaSil
  42. Hocam bir de ülke ekonomisinin güncel durumunu özetleyen bir yazı yazabilir misiniz? Hepimiz ülkenin kötü bir durumda olduğunu ve her şeyin gün geçtikçe kötüye gittiğini görüyoruz ya da seziyoruz ama işlerin hangi noktada olduğunu gerçekten bilen nadir kişilerden olduğunuzu düşünüyorum. Şu an ne noktadayız? Bu konuyu da her zamanki gibi ekonomist olmayanların da anlayacağı şekilde açıklayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.mahfiegilmez.com/2019/02/turkiye-ekonomisindeki-gidisin-analizi.html

      Sil
    2. Teşekkür ederim hocam, anladığım kadarıyla ortada ümitli olmak için herhangi bir gerekçe yok.

      Sil
  43. Hocam yukarıdaki tabloya göre 2003 eğer 100 kabul ediliyorsa, kabaca 2003 yılındaki 100 tl'nin şu anda 25 tl'ye eşit alım gücü vardır diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
  44. Hocam kaleminize sağlık. Uluslararası kuruluşlar TCMB'nin yakında faiz indirimlerine başlayacağını hatta 2019 yılında 400-600(2019 yılı için ort. yuzde 20 civarlarına denk gelir) puan arası indirim beklediklerini belirtiyorlar. Bu ihtimal dahilinde olursa enflasyonun 2019 yılında da 20 altında olmayacağını düşünebilir miyiz? Sizin 2019 yılı için öngörünüz nedir?

    YanıtlaSil
  45. Merhaba degerli Hocam,

    Ulkede her alana hakim yozlasmanin istatistiklere de uzandigini ve bir takim Ali Cengiz oyunlariyla istatistiklerin gercegi butunuyle yansitmasinin onune gecildigini dusunenlerdenim. Bu yuzden seytanin avukatligini yaparak nasil bir yol izlendigini bulmaya calisiyorum. Aklima gelen en mantikli aciklama ise urunlerin ait olduklari grubun icerisindeki agirliklari ile oynanmasi yonunde. Nedeni ise, gruplarin agirliklarinin degistirilmesinin veya farkli urunlerin eklenip cikarilmasinin hemen fark edilebilecegi, ancak urunlerin ait olduklari gruplarin icerisindeki agirliklarinin degistirilmesinin fark edilemeyecegi yonundeki varsayimim (eger urunlerin ait olduklari grup icerisindeki agirliklari da her ay aciklaniyor ise lutfen duzeltin Hocam).

    Basitlestirerek ornek vermek gerekirse, diyelim ki Saglik grubunda iki kalem urun var: A urunu ve B urunu. Ikisinin de fiyati 2019 Ocak ayinda 10 TL, gruptaki agirliklari ise esit, %50-%50 olsun. Subat ayinda A urununun fiyati 15 TL'ye yukselip B urunu ayni fiyatta kaldiginda, agirligi %90-10 olacak sekilde B'den yana kaydirirsak Saglik grubunun enflasyon orani %5 artmis olur. Mart ayina geldigimizde ise B urununun fiyatinin da 15 TL'ye yukseldigini, A urununun ise yine 15 TL'de kaldigini dusunelim. Bu sefer agirligi %90-10 seklinde A urunune kaydiracak olursak A urununun fiyati bir onceki aya gore ayni kaldigindan Saglik grubunun enflasyon orani bu ayda da %5 artmis gozukecektir. Sonucta Saglik grubundaki iki urunun de fiyati iki ay onceye gore %50 seviyesinde artmisken iki aylik enflasyon orani %10.25 olarak aciklanacaktir.

    Boyle bir katakulli olabilir mi sevgili Hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüik 2003 yılından buyana ay ay tüm ürünlerin fiyatlarını yayınlıyor; her ay hemde.

      Her yıl hangi ürünler sepete girmiş, hangileri çıkmış bunları görebilirsiniz.

      Yıl başlamadan örneğin 2019 yılı için tüm ürünlerin her ayki ağırlıklarını açıklıyor. Yani zannettiğiniz gibi bu ay şunun ağırlığını düşüreyim, şunun arttırayım demiyor. En başından belli.

      Siz bu verilerle o ayın enflasyonunu hesaplayabilirsiniz. Hatta bu ürünlerin fiyatını bölgesel olarak da görebilirsiniz.

      Hesaplama bu kadar şeffaf.

      Hani masa tenisi topuyla enflasyonu düşük gösteriyorlar diyorlar ya, listeye baksalar masa tenisi topu var mı yok mu görebilirler. Ama sizin gibi bu durumdan ya haberleri yok, veya işlerine öyle geliyor.

      Hadi diyelim masa tenisi topu olmasada onlara benzer ürünlerle bunu yapıyorlar diyorlarsa o da çok kolay; sepetteki bu tarz ürünleri seçerler, yanlarına ağırlıklarını yazarlar ve basit bir hesaplamayla bu ürünlerle enflasyonu şu kadar az gösteriyorlar ispatını yapabilirler. Net. Ama yapan var mı? Nasıl olsa araştıran yok, ne söylersem yanıma kar kalır mantığındalar.

      Demem o ki, yayınlanan bu verilerle, dedikodu yapmadan, varsa katakulli, nokta atışıyla gösterilebilir. Örneğin bu ürünün bu sepette ne işi var, şu ürün neden yok? Ya da bu ürünün ağırlığı şu şu nedenlerle çok düşük ya da çok yüksek.

      Tüik katakulli yapıyor mu? Soru eksik. 2013 yılında döviz artmaya başladı ve en az 2013 yılından bu yana bir güvensizlik var. Şimdi 2013 yılından bu yana bu katakulli sürdürülebilir mi? İşte esas soru bu, yoksa tek tek ürünleri derleyip tüm yurttaki fiyatlarını takip edemeyiz. Bu tarz bir karşılaştırma yapamayız.

      Bu aşamada ben yine tüm veriler doğrudur demiyorum, dediğim bu işi dedikoduvariden çıkıp bir sistem içinde ele alınmalı diyorum.

      Bir ücretli düşünün. Açıklanan enflasyon aslında gerçeğin yarısı olsun. Enflasyon gerçekte yüzde 20 iken açıklanan yüzde 10 olsun. Maaşı 100 TL, harcaması da 100 TL olsun. 6.yılın sonunda maaşı 177 TL, harcaması ise 300 TL olacaktır. (Maaşlar her yıl yüzde 10, harcamaları her yıl yüzde 20 arttırıldı) Yani 6.yılın sonunda harcamasını yüzde 50 azaltması gerekirdi. Kişi başı gsyh özel tüketim miktarı artışına bakarsak bu artış nüfus artışından yüksek. Yani halkımız tüketiminden kısmamış. Ya gerçek enflasyon kadar gelirleri artmış ya da gelirinin yetmediği kısmı kadar borçlanmış. Burada konut kredisi borcundan değil bildiğimiz yaşamsal harcamaları karşılayamamak nedeniyle alınan borçtan bahsediyorum. Verdiğim örnekten yola çıkarsak her bireyin borcu 6.yılın sonunda diyelimki kişinin maaşı 3000 TL ise kredi borcunun 72.000 TL olması gerekirdi. Ki bu hesaba kredi faizini katmadım. Tüm hanehalkının batmış olması gerekirdi. Fanatikler bile oy vermezdi.

      Ve işverenlerin batmaması gerekirdi aslında, bu durumda enflasyonun da olmaması gerekir; işveren fiyatlarını yüzde 20 arttırıyor ama işçilerine yüzde 10 zam veriyor. 6 yıl boyuncaki karı düşünün.

      Bu açılardan ele alınması gerekmez mi? Enflasyon herşeyden bağımsız bir veri değil ki.

      Hatta son olarak şunu söyleyeyim. Hani her ay sepetteki tüm ürünlerin fiyatlarını da açıklıyorlar demiştim ya, bu durumda gerçekte fiyatı 300 TL olan bir ürünü, 177 TL olarak açıklamaları gerekirdi. Ve bu da çok açık bir şekilde görülürdü.

      Sil
  46. Hocam elinize sağlık. Benim merak ettiğim şey yıllık enflasyon rakamına nasıl ulaşılıyor ? 2018 %21.62 nasıl hesaplandı mesela hocam. Konunun biraz dışında maruz görün ama merak etmekteyim cevabı , teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda bunu anlatmıştım. Herhangi bir ayın endeks değerini alın ve bir yıl önce aynı ayın endeks değerini bundan çıkarın sonra sonucu bir yıl önceki aynı ayın endeksine bölüp 100 ile çarpın.

      Sil
  47. Hocam S400 meselesi bizi çok etkiler mi?

    Benim bilgim kadarı ile Nato sistemlerini ve uçuşlarını tehlike altına sokabilecek bir iş yapıyoruz,
    Bizim ihracat pazarlarımızın da büyük kısmı Nato üyesi ülkeler,
    Para aldığımız yerler de onlar,
    Orta uzun dönemde ekonomik olarak bizi neler bekler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunanistan ın kullandıkları tehlikeli değil mi?

      Sil
    2. Türkiye özgür bir ülke olarak istediği askeri sistemi
      istediği gibi kurar, kimse karışamaz.

      Karışmak isteyen varsa buyursun gelsin.

      Sil
    3. Yunanistan kullanmıyor. Kıbrıs'a yerleştirmek için S300 aldı, Türkiye'nin itirazı üzerine Girit'e kurdu ama hiçbir zaman sistem kullanılır hale gelmedi. Sıkıyorsa NATO'dan çıkarsın, bulursan S4000 bile alır kullanırsın. Yok NATO'da kalacaksan kullanamazsın, bu kadar basittir bu işler. Nitekim bütün efelenmelere, afraya tafraya rağmen Türkiye de kursa bile kullanamayacak.

      Sil
  48. Konuyla alkali degil ama. Bu gün dünya kadinlar günü. Google güya şirinlik yapip dünya dillerinde kadin yazmiş falan. Ama türkçe yok. Bizi adam yerine koymamis iyi mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen burada kadın yorumcular yazı yazıyor,
      Millet cinsiyetçi alt yorumlarda bulunuyor,
      Bizim millet adam olsun diğerleri takip eder merak etmeyin.

      Sil
  49. Hocam her az kendi talebini mi yaratır? Yoksa her talep arz mı yaratır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Talebi olan arz tadından yenmez.

      Sil
    2. Talep > Arz ise, arz edenler arasında ol,
      Arz > Talep ise, talep edenler arasında ol,
      dünyada huzur bulursun.

      Sil
  50. Benim anladığım enflasyon ile mücadele yöntemini maaş ve ücret artışlarının kısalarak alım gücünü yok ederek yapılmasıdır, böyle mücadele olmaz, bu açlık ve yoksulluk demektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki nasil olmali Ozcan bey?
      Maas ve ucret kisaltiliyor, talep dusuyor.

      Yuksek faiz ile ic piyasa sogutuluyor, faizi dusurse doviz ziplar, enflasyon artar.

      Sil
  51. Enflasyonu dusurmek icin car acik oranini buyume oraninin altina dusurmek ki tasiyabiksin bunu da isssizligi artirmadan yapmak iyi bir yontem mi ve bu mumkun mu ? Quantum soru

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonun sebebi Türkiye ekonomisinin verimsiz olması,
      Cari açığın düşmesi demek, bir şekilde bu verimsizliğin aşıldığı anlamına gelir,
      veya verimsizlik aşılamazsa bile fakirleşme pahasına dış dünyadan para değerini düzenleyecek
      bir giriş anlamına gelir.

      Cari açık düşüklüğü enflasyonu düşürür.

      Türkiye'nin yaptığı gibi faizleri de artırırsak, iç piyasa daralacağı için dışardan ürün talebi azalır, enflasyon düşüşüne destek olur.

      Bana göre yapılan işlem doğrudur,
      Hükümet ekonomiye doğru uygulamayı yapıyor,
      Hükümet bu bunların etkisi karşılığında zaman kazanmaya oynuyor,
      Zaman geçtikçe ekonomi tabiki zayıflıyor (fakirleşiyor),
      Zaman içinde hükümet para bulacağını düşünüyor,
      Ekonominin büyümesi için tabi yapısal reformlar lazım,
      Onları da yaparsa Türkiye toparlar.

      Sil
  52. venezuella ile ilgili yazınız var mı hocam. link?

    YanıtlaSil
  53. Hocam Türk halki sizlerin sayesinde bir nebze olsun Ekonomi okur yazarliğina kavuştu. Tabiki öğrenmeye açik olanlar. Teşekkür ederiz. Enflasyon ancak üretimle düşer. Öncelikle Tarim hayvanlik seferberliği başlatmaliyiz. Çünki en az ithal girdi ve en elzem ihtiyaç.

    YanıtlaSil
  54. Hocam anladığım kadarıyla iktisat epey karışık ve anlaşılması zor bir ilim. Kuvvetli matematik ve sosyoloji bilmek gerek. Turev, limit, determinat, fonksiyon, algorimatlar... Emile Durkhaim, Marx... Kısacası yuksek zeka ve kabiliyet lazım. Galiba bu konuda da geçmişe nazaran epey geri kaldık.

    YanıtlaSil
  55. Sen türkçe için ne yaptın ki google dan aynı şeyi bekliyorsun.

    Sokağa çık başını kaldır. Isyerlerinden sokak tabelalarına, kamu kurumlarına kadar arapçadan geçilmiyor.. keşke tüm bunlar olurken de aynı hassasiyeti gosterseydin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeşim yıllardır İngilizce yazılırken zıplamadın da Arapça olunca mı battı? Pes yani.

      Sil
  56. Ekonomi bilim olsa enflasyon yüzde bilmem kaç dendiğinde bu bütün ülkelerde aynı sonucu verir. Bizde gıda konut kaliteli eğitim pahali. Bunlar temel ihtiyaçlar. Ben bu ihtiyaçlari gideremezsem enflasyon kalemindeki diğer şeylerin 5 kuruş bile olmasi beni ilgilendirmez. Enflasyonun bana etkisi yüzde 500 gibi gelir. Diyorum ki bir B ülkesi düşünün burda gıda ev eğitim gibi şeyler ucuz ama başka eşyalar pahali. bu ülkede de enflasyon yine fazla çıkacak. Bizim ülkemizle bu ülke temel ihtiyaçların maliyeti bakimindan çok farkli olmasina rağmen enflasyon ikisinde de yüksek olacak. Sonuç rakamlarda benzer olsada ekonomilerin yapisi farkli olacak. Mesela avrupada enflasyonu etkileyen en önemli unsur enerjidir. Bakınız petrol gaz fırlasa avrupada enflasyon ne kadardüşük olursa olsun ekonominin dengesi bozuluyor.fransadaki benzin protestosunu düşünün. Üstelik enerji yukselince avrupalilarin ürettiģi şeylerin de maliyeti yükseleceğinden ihracati etkiliyor.Burda sizin enflasyon dediğiniz şey rakamdan ziyade ekonominizin zayıg ve güçlü yönlerini açıklamalidir. Lüksemburgun milli geliri güney korenin milli geliri rusyadan yüksek değil mi. Bize bu rakamlardan yola çıkarak yıllarca gelişmişlik sıralaması yapip ufak tefek ülkeleri bize model gösterdiler. Küçülün geliriniz artar dediler. Ben burdan yola çıkarak ekonominin bilim değil bazı sabit ideolojilerin -günümüzde kapitalizm tabii ki - rakamlar kullanarak insanlari yönlendirdikleri bir kurmaca olduğunu düşünüyorum. Günümüz ekonomisi temel ihtiyaçlari çok pahali hale getirerek insanlari bunlari elde etmek için paranin esiri haline getiriyor.

    YanıtlaSil
  57. "Ekonomi bilim olsa, enflasyon yüzde bilmem kaç denildiğinde bütün ülkelerde aynı sonucu verir"

    Şimdi Türkiye'de enflasyon yüzde 20 açıklandı, bütün ülkelerde yüzde 20 mi olmalıydı diyorsun?

    Türkiye'de enflasyonu yüzde 20 yapan nedenler diğer ülkelerde de uygulamaya sokulursa, orada enflasyon yüzde 20 olmaz mı diyorsun?

    Ama sanki daha çok; bir kurum zam oranını açıklar gibi işin başında bir enflasyon oranı açıklıyor, bu ekonominin oranı bu olmalı diye, diğer ülkelerde niye farklı bir oran açıklanıyor mu diyorsun.

    Yani 2+2=4 ise, bunun gibi olmalı ve bir oran heryerde aynı olmalıdır mı diyorsun? Bu yüzden de bilim değildir diyorsun.

    Ne diyorsun sonraki açıklamalarından da bir çıkarım yapılamıyor. Çünkü başka konulara sapıyorsun, ilk söylediğini açıklığa kavuşturmadan.

    Enflasyon yüzlerce verilerden bir tanesidir sadece. Herşeyi açıklayan bir veri değildir. Değil senin, kimsenin önem derecesinde ilk sırada olması gerekir gibi bir kaygı taşımaz. Bir göstergedir.

    Enflasyon oranı, büyüme oranından çok yüksek olursa fakirleşme istikametine girersin. Örneğin her yıl gelirin yüzde 10, giderin yüzde 20 artınca olacağı gibi. Tek başına değil ama başka verilerle değerlendirdiğinde önemi ortaya çıkıyor. Mesela senin aradığın kesinlik/her yerde aynı kuralın işlemesi burada ortaya çıkıyor. Yok biz yıllarca enflasyon oranını büyüme oranından yüksek tutarsak halkımız zenginleşir, ülkemizin mali yapısı güçlü olur diyemezsin. Bu kadar net. Her ülkede de bu geçerlidir.

    Paranın esiri olmak başka bir konu, ekonominin bilimsel olup olmamasıyla alakası yok. Şimdi ben desem ilaç endüstrisi bizi ilaçların esiri yapmak istiyor, bundan kimya bilim değildir sonucu mu çıkar?

    Sen paranın nasıl esiri olmayız, bu durumdan nasıl çıkarız ona kafa yor. Bununla ilgili yorumlarda bulun. Hepimize faydası dokunur, samimice söylüyorum.

    Bu konuda ısrarcı olmayı bırakmayı düşünür müsün? Bilim olup olmadığı hususunda. Hani kimsede bilimdir bilimdir diye savunmuyor da. Böyle bir derdi yok insanların.

    YanıtlaSil
  58. Yahu enflasyon bizde 8 iken ekonomimizin yapısı, bağımliliği veya bugünkü sorunları farklı mıydi. Bugün 20 olunca ortada ne değişti veya değişmedi. Sen kimyada bir deney yapınca 8 veya 20 gibi rakamlar elde ediyorsan bir şeyler değişmiş demektir.Bizde ekonomi,herşeyi ile aynıyken bir senede rakamlar tepetaklak.çünkü müdahaleler var ve bu müdahaleler bilimsel değil siyasi. Ekonomi bilim değil bir siyasettir veya siyasetin aracıdır. Avrupa yüzde 2 enflasyona sahip olunca ekonomisi iyi mi demek. Rusya gazı kessin bakalim. Bilimde böyle değişkenlikler olmaz. Kimyada kanun vardir bu her yerde geçerlidir. Bizim rakamlarimiz geçmişte sadece "ekonomi biliminin" efendilerinin dediğini yaptığımız için iyi geliyordu. Çözüm yolunu da söylegeyim .ilk olarak bu ekonomik modelden bu rakamlar çamurundan çıkmalıyız. Zihnimizi ideolojik yönlendirmelerle değil bugünkü kapitalist sosyalist ıvır zıvır modellerle değil aklımızı kullanarak düşünmeye alıştırmalıyiz. Ilk yapmamiz gereken bu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakın burada sizin atladığınız husus, eleştrinizi "tanıma" yapıyorsunuz. Ülkelerin ekonomik çarpıklıklarına değil, ülkelerin/siyasilerin amaçlarını gerçekleştirme şekillerine değil; sadece ekonominin tanımına eleştri getiriyorsunuz.

      Şimdi Trump tüketim gücünü Çin'e karşı kullanıyor mu, kullanıyor. Çin'e karşı haksız da değil. Bu sizin bahsettiğiniz örnek. Bu ticaret savaşı Çin'i olumsuz etkiliyor. Evet. Peki siz neye tepki gösteriyorsunuz, kullanana değil.

      Ekonomik modelden çıkmak için, bir başka ekonomik model ortaya koymalısınız. Bu modelle herşey iyi olacak demeniz yetmez.

      O yüzden ekonomi temellerinizi iyice oturtmalısınız. Bunu tanıma karşı çıkarak yapamazsınız.

      Kapitalist bir sistemi benimsedik, üstelik küresel bir sistem içinde kendimizi entegre ederek. En iyi ekonomik modeli ortaya koyduğunuzda, bu model;

      - 400 milyar USD borcu nasıl ödeyeceğini ortaya koymalı

      - Ateş çemberine dönen etrafımızda bizi beladan koruyacak, savaştan koruyacak bir güce ulaşmayı ortaya koymalı.

      Problem paranın esiri olmaktan öte bir durum. Siz kendinizi paranın esiri olmaktan kurtarabilirsiniz, ama bir başka esirin sizin sahip olduğunuz şeylerde gözü varsa tamamen kurtulmuş paranın esiri olmaktan kurtulmuş olmuyorsunuz. Bu esirlik devam etmiş oluyor.

      Ve öyle bir model olmalı ki, bu kuşak önereceğin modeli benimseyebilir, ama gelecek kuşakların da benimsemesi gerekir. Bir sorun da burada yatıyor.

      Uğraşacağınız sistemi bir örnekle anlatayım;

      80 milyon TL var. Komünizm veya türevleri derki eşit paylaşım olsun. Bu demektir ki herkes 1 TL alacak. Buna ben fakirlik demiyorum, şuanda hitap edeceğin kitlenin algısını ortaya koyuyorum.

      Kapitalizm derki bu 1 TL kimsenin işine yaramaz, ama bu sistemle sen güzel bir eve, arabaya, rahat bir yaşama sahip olabilirsin. Kesin olacaksın değil, olabilirsin. Bir umut.

      Şimdi bu şekilde işlemediğini biliyoruz elbet. Ama insanların aklını başından alabilme kabiliyetini inkar edemezsin. Garanti 1 TL ye mi sahip olmak yoksa daha fazlasını elde etme arzusuna yenik düşmek mi? Cenneti bir elmaya tercih etmiş bir neslin torunlarıyız, unutma😊

      Herkese güzel bir yaşantı, güvenli bir gelecek sunan bir model kurgulamalısın. Ama kapitalist yaşantında alıştıklarını vaat eden bir sistem kurgulamaman gerekir. Kapitalist zenginlik, kapitalizmde yaşanabilir. Sen başka bir zenginlik tasarlamalı, bir yaşam görüşü ortaya koymalısın.

      Bundan sonrasını bekliyoruz senden; paranın esiri olmayın bu ekonomik model bizi batırıyor dedim yetmez mi deme lütfen.

      Sil
  59. Hocam merhaba,
    Anladığım kadarıyla 4 farklı enflasyon tipi varmış:Bir Önceki Aya Göre,Bir Önceki Yılın Aralık Ayına Göre,Bir Önceki Yıla Göre,Oniki Aylık Ortalamalara Göre.Hocam bunlardan oniki aylık ortalamalara göre olan maksimum 2 yıllık fiyatları kullanıyor.Daha farklı enflasyon tipi var mı bilmiyorum ama bu kötü yöneten hükümetler için fırsat değil mi?Yani üçüncü yılda fiyat artışını durdursa artık enflasyon da aşırı şekilde düşmüş olacak ancak iki yıl önce 100 liraya alınan mal belki şimdi 400 liraya alınıyor ancak gösterge başarılı diyor.Hükümetleri başarısını geldiği dönemden itibaren olan artışı hesaplamak kaydıyla göstermeye çalışsak bu sefer de haksızlık mı olur?Döviz kurları başarısızlığı göstermek için daha iyi bir gösterge mi?

    YanıtlaSil
  60. Yani fizik ile bakarsak fiyatlar hız, enflasyon ivme. V=V0+AT dersek a yani ivme azalsa da sıfırın altına düşmedikçe hız hep bir öncekinden yüksek olacak demektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ancak hız kavramı sıfırdan itibaren üzerine koyuldukça değerini yansıtıyor.Ancak zannımca enflasyon hız gibi değil.İvmenin düşük seyrettiği 2 yıllık bir süre enflasyonun düşmesi için yeterli.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!