Enflasyon Bugün Düşer Yarın Çıkar

Geçen yılın yüksek aylık enflasyonlarının bu yıl tekrarlanmayacağı ve dolayısıyla baz etkisiyle enflasyonda hızlı bir düşüş yaşanacağı görüşü son dönemde ABD ile ilişkilerin düzelebileceği ve Fed’in faiz indirimlerine gidebileceği görüşüyle birleşince piyasada ciddi bir iyimserlik dalgası yarattı. Bir zamanlar yüzde 20 enflasyondan söz edilirken şimdilerde tek haneli enflasyon konuşulur oldu. Bu tahminler, dış gelişmelerin yanı sıra baz etkisi denilen bazı aritmetik hesaplara dayanıyor.

Bu çerçevede yaptığım basit bir hesaplamayı aşağıda sunayım. Aşağıdaki tablo TÜFE endekslerindeki değişimlere yani aylık enflasyon ve oradan giderek hesaplanan 12 aylık sonuçlara dayanıyor. Sarı alan henüz sonucunu bilmediğimiz dönemleri gösteriyor. Bu döneme ait aylık ve 12 aylık oranların hesaplaması bana ait. Bu hesaplama çok basit bir varsayıma dayanıyor: Bundan sonraki her ayın enflasyon oranını geçen üç yılın aylık TÜFE ortalamaları olarak aldım. 12 aylık enflasyonlar da buna göre şekillendi.

Aylar
2018 Aylık
2019 Aylık
2019 12 Aylık
Ocak
1,02
1,06
20,35
Şubat
0,73
0,16
19,67
Mart
0,99
1,03
19,71
Nisan
1,87
1,69
19,50
Mayıs
1,62
0,95
18,71
Haziran
2,61
0,03
15,72
Temmuz
0,55
0,62
15,79
Ağustos
2,3
0,84
14,33
Eylül
6,3
2,38
10,41
Ekim
2,67
2,06
9,80
Kasım
-1,44
0,19
11,43
Aralık
0,4
0,91
11,94

(İsterseniz siz de kendi tahminlerinizi sarı alanda 2019 Aylık başlıklı sütunda yer alan oranların yerine kendi öngördüğünüz oranları yazarak yapabilirsiniz. 12 aylık enflasyonu da bir önceki 12 aylık enflasyondan 2018 yılının o aya isabet eden oranını çıkarıp yerine kendi tahmininizi koyarak hesaplayabilirsiniz. Tabii burada 12 aylık enflasyon oranlarını çok daha sağlıklı hesaplamak için TÜİK’in TÜFE endeks sayılarını kullanmak gerekiyor. Basitleştirme amaçlı bu pratik yolu tercih ettim. )

Benim bu basit hesaplamam yılsonunda TÜFE’nin yüzde 11,94 çıkacağını gösteriyor. Kimisi buna benzer hesapları farklı oranlar kullanarak yapıyor ve yılsonu enflasyonunu yüzde 15 çıkarıyor, kimisi de yüzde 8,5 buluyor. Bunların hepsi de mümkün çünkü geçen yılın aylık enflasyon oranları çok yüksek ve bu yıl aynı durum tekrarlanmadığı sürece 12 aylık oranlar düşecek (buna baz etkisi deniyor.) Enflasyondaki hızlı düşüşün devamı kurdaki hareketlere fazlasıyla bağlı.

Basit bir hesaplama yöntemi. Ne var ki her basit hesaplama yöntemi gibi birçok etkiyi ihmal ediyor. Yaşam bu hesaplamadaki kadar basit değil. Birçok olay yaşanıyor, dışarıdan gelen etkiler var, kamu açığı artıyor, beklentiler değişiyor, riskler yükselebiliyor ve en önemlisi kur değişebiliyor. Eğer iktisatçıların yaptığı gibi yapar “ceteris paribus” yani “bütün diğer değişkenler sabit kalırsa” diyerek yola çıkarsak bu basit sistem doğru sonuç verir. Ne var ki bütün diğer değişkenlerin sabit kaldığı durum teoriyi basite indirgeyip anlatmak için kullanılan bir varsayımdır. Ekonomi biliminde teorik modelden gerçek yaşama geçerken teker teker o sabit tutulan değişkenler serbest bırakılarak duruma bakılır ve son aşamada teoriyle gerçek yaşamın birleşmesi sağlanır.

Burada da öyle yapalım. Enflasyonun düşüşünü bozabilecek şeylere bir bakalım. Bunlardan bir bölümü bizim elimizde, bir bölümü değil. Mesela petrol fiyatlarında ortaya çıkacak gelişmeler veya Fed’in alacağı faiz kararları ya da ABD – Çin ticaret savaşı gelişmeleri bizim elimizde olmayan, bizim etkileyemeyeceğimiz gelişmeler. Son dönemde petrol fiyatlarındaki düşüşler, Fed’in faiz indireceğine ilişkin beklentilerin ciddi biçimde artması, ABD ile S 400 meselesinde yumuşama olacağı beklentisi TL’ye değer kazandırmış, bu da enflasyonun düşüşü konusundaki beklentileri güçlendirmiş bulunuyor. Beklentiler, gerçekleşmeyi fazlasıyla etkiliyor. Eğer bu gelişmeler beklendiği gibi olmazsa işler tersine dönebilir.  

Bizim elimizde olan birtakım konular da var. Örneğin kamu harcamalarının inanılmaz biçimde artışı enflasyonun geleceğini çok etkileyecek. Bunu Hazine Nakit Dengesiyle açıklamaya çalışayım. Hazine nakit açığı Hazine borçlanması için esas alınması gereken tutarı gösterir.

 Hazine Nakit Dengesi
2016
2017
2018
2019/5
Giderler
592,9
697,1
850,5
428,9
Gelirler (Özelleştirme dahil)
554,7
636,7
780,2
362,2
Nakit Dengesi
-38,2
-60,4
-70,3
-66,7
Faiz Dışı Nakit Dengesi
-5,3
-17,8
-6,2
-22,2

Tablo bize Hazine Nakit Dengesinin hızlı bir bozulma içinde olduğunu gösteriyor. 2018 yılının tamamında 70,3 milyar TL açık vermiş olan nakit dengesi bu yılın ilk 5 ayındaki 66,7 milyar TL açıkla geçen yılın yıllık açığına yaklaşmış bulunuyor. Bu, bize gelirlerin enflasyonla uyumlu artmadığını, buna karşılık giderlerin enflasyona göre çok hızlı arttığını gösteriyor. Tablonun bir başka ürkütücü yanı faiz dışı açığın hızla artmış olması. Yani nakit dengesi öyle bir yerde ki Hazine gelirleri, bırakın faiz giderleri için bir miktar ayırmayı, faiz dışı giderleri bile karşılayamıyor ve açık veriyor.

Mesela yukarıdaki basit hesabı yaparken görmezden geldiğimiz ya da ekonomi diliyle söylemek gerekirse sabit tuttuğumuz bu artarak giden nakit açığı, Hazinenin daha çok borçlanması ve bunun faizlerin düşmesinin önünde engel oluşturacağını ortaya koyuyor. Bunu gören hükümet, nakit açığı ve dolayısıyla borçlanma ihtiyacını çözebilmek için Merkez Bankası’nın birikmiş geçmiş yıllar yedek akçelerinin Hazineye aktarılmasını öngören bir kanun değişikliğine gidiyor. Bu düzenleme Hazine borçlanma ihtiyacını düşürerek faizleri denetim altında tutsa da Merkez Bankası cephesinde parasal genişlemeye yol açarak enflasyonu yukarı itecek.

Özetle söylemek gerekirse enflasyon oranlarını ve endeks sayılarını alarak yapılan basit hesaplar gerçek yaşamı yansıtmayabilir. Bu tür hesaplara son aşamada ceteris paribus varsayımını kaldırarak bakmakta ve erken havaya girmemekte yarar var.

Antoine de Saint Exupery’nin dediği gibi: “Yaşam, kitapların öğrettiğinden fazlasını öğretir bize.”


Açıklayıcı Notlar:
Enflasyon Düşüşü Ne Demektir?
Enflasyon düşüşü fiyatlarda düşüş demek değildir. Enflasyon düştü dediğimizde fiyatların artış hızının düşüşünü kastediyoruz. Örneğin geçen yıl Haziran ayında % 2,61 artan enflasyon bu yılın Haziran ayında yüzde 0,03 artmışsa bu enflasyon düşüşüdür, fiyatlarda düşüş değildir.

Baz Etkisi Nedir?
Baz etkisi; karşılaştırmaya konu olan iki dönemden ilkinde herhangi bir nedenle oran ya da sayılar üzerinde ortaya çıkan aşırı bir yükseliş veya düşüşün karşılaştırılan dönemlerin sonuçları üzerinde yarattığı etkidir. Bir örnekle açıklayalım. Geçen yılın ilk aylarında kurlardaki artış sonucu Haziran ayında aylık enflasyonun yüzde 2,5 gibi çok yüksek bir oranda geldiğini düşünelim. Bu aylık artış, endeksi 2,5 puan artırmış olur. Bu yılın Haziran ayında kurlar aynı sıçramayı göstermediği, başkaca da bir olumsuz etki olmadığı için aylık enflasyonun yüzde 0,5 geldiğini varsayalım. Bu durumda geçen yılın Haziran ayına ait yüzde 2,5’luk enflasyon oranı endeksten çıkacak yeni gelen yüzde 0,5’lik oran endekse girecek ve 12 aylık enflasyon 2 puan düşmüş olacaktır. Buna baz etkisi deniyor. 

Yorumlar

  1. Hocam 2019/5 hazine nakit dengesinde gelir ve gider yer değiştirmiş sanırım.

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Temmuzda enflasyon tahmininizden çok daha yüksek gelir. Elektrik, akaryakıt zamları, otomotivdeki ötv indiriminin bitmesi aylık enflasyon 2 puanın üzerine taşır.

    YanıtlaSil
  4. Merkez Bankası enflasyon hedefi ile gerçekleşen enflasyon arasındaki farkın 2011 yılı itibariyle sürekli negatif olması gelişmekte olan diğer ülkelerle benzerlik göstermekte midir?

    Merkez Bankası enflasyon hedeflerindeki sapmalar sadece "ceteris paribus varsayımı" ile açıklanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açıklanamaz. Merkez Bankası'nın hedefi de yanlış uyguladığı para politikası da.

      Sil
  5. Hocam enflasyon düşünce niye fiyatlar düşmüyor yorumları yapan insanımız varken, bu düşüş yapılan yanlışların üzerini örtüyor sadece insanların gözünde.

    YanıtlaSil
  6. Hocam benim artık çoğu kamu kurumuna olduğu gibi TÜİK'e de güvenim kalmadı. Bir an kendimi sizin yerinize koyuyorum. Analiz yapıp gelecekle ilgili tahmin yürütmeyi düşünüyorum. Ama açıklanan verilere bir türlü güvenemiyorum. Sanki bir (1) kişi her ayın 2'sinde akşam TÜİK Başkanını arayıp rakamları kendi veriyormuş gibi geliyor bana. Bugün açıklanan verilere göre fiyatı en fazla düşen ürünlerin başında benzin geliyormuş :)) Baktım 7,14'ten 6,88'e düşmüş. Bence bu indirim bize yeter. :)
    Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Merhaba Mahfi Hocam.
    Bu sene işletme bölümü 2. Sınıf bitirdim. Finans alanında çalışmak istiyorum. Özellikle Mali Müşavirlik bu konuda bana bu iki yılda nasıl yol izlemem gerektiğini bilmiyorum. Lütfen bana tavsiyelerinizi yazın ben elimden gelen her çabayı göstereceğine söz veriyorum. Paylaşımlarınız için de tesekkurlerimi sunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben mali müşavirim ve finans alanında çalışıyorum. Öncelikle kavramları öğrenmekle işe başlayabilirsiniz. Mali müşavirlik mesleğinin ucu tabi ki finansa dokunur ama bu meslek özünde muhasebe ve mali tabloların oluşturulması ile ilgilidir. İşe finans ve muhasebe arasındaki farkı öğrenerek başlayabilirsiniz. Mali müşavir olmak elbette bir avantajdır ama iyi bir finansçı mali müşavir olmak zorunda değildir.

      Sil
    2. Bu tavsiyeleriniz için teşekkür ederim.

      Sil
    3. mali tabloların hazırlanması günümüzde en basit işlemlerden biri oldu. Hazırlanmış mali tablolar üzerinden işletme faaliyetlerini; karlılık, nakit akışı ve işletme sermayesi yönetimini yönü ile analiz edip yorumlayarak sonuçlarını karar vericiler ile paylaşmak, işletmeye yön verebilecek yetkinliğe ulaşmak bu meslekten beklenen en önemli detaydır. maalesef mali işler yöneticilerimiz işin analiz kısmından çok operasyonel tarafında kalmayı tercih etmekte veya zorunlu bırakılmaktadırlar. Gençlerin özellikle mali tablo okuma ve yorumlama özelliği kazanma istek ve arzuları aynı alanda çalışan bir çok meslektaşına göre çok büyük farkındalık yaratabilir. Elbette bunları yapmak için mali müşavir olmak gerekmiyor. Ama olursa da kimse hayır diyemez.

      Sil
  8. sayenizde ekonomiye ve olaylara bakış açım olması gerektiği yönde gelişiyor hocam , çok teşekkürler. .

    YanıtlaSil
  9. Açıkcası bu ekonomiyi kabul edip en az 5 yıl cari açık dengesini koruyup bu sürede ihracat için gerekli çalışmaları arttırır keskin dili bırakıp batıyla uzlaşır yüksek kur politikası güder küçük çin olma yolunda ilerlerdim yoksa bu oyun mario gibi sürekli tekrarlanıyor hep başladığımız yere geliyoruz bunca beceriksizliğe rağmen ihracat artabiliyorsa katma değer ve kalite katarak büyük başarılar elde edebiliriz.
    Basit hesapla her yıl 40 milyar açık verdik 10 yılda 400 milyar dolar açık verdik tersini yapmamak için bir neden yok zaten ülkede 2011-2015 dönemini çıkarırsak pekte refah gören yok
    yorum yapabilirmisiniz hocam ?

    YanıtlaSil
  10. hocam 2.yorumum olacak ama uzun süredir aklımda olan birşeyi danışmak istiyorum
    Edevlet portalını 35 milyon insan kullanıyormuş e devleti operötörlerin paketleri gibi paketli hale getirilse aylık 5 lira gibi kimsenin itiraz etmeyeceği bir rakama ve devlete yapması ciddi masrafı olan belgeleri işleri internet üzerinden yapsa kendi kurumumda mesela ölüm belgesi aile hekimliği değiştirmek gibi uygulamalar en az 2 3 tl mal oluyor devlet ayda en az 300 400 milyon kar eder bunun örnekleri varmıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. isimsiz, senin başka işin gücün yok mu?
      Sana ne edevletten?

      5 lira gibi kimsenin itiraz etmeyeceği bir rakama demiş hem de aylık.

      Biz buna kar eder değil, vatandaşlık vergisi diyelim istersen.

      Hatta o edevletten senin maliyedeki bakiyene otomatik borç yazsın, ödemezsen hesaplarına haciz koysun, zamanında ödemeyene de faiz uygulasın, diğer tüm devlet kurumlarında da bunun devlete borcu var işini yapmayın yazısı çıksın.

      Sil
    2. İsimsiz 12:52 Ülkemizin havası, suyu çok güzel ve bunlar yaşamsal. Bence bunu devlet değerlendirsin. Aylık kimsenin itiraz etmemeyeceği ..... Şaka şaka, olur mu öyle şey. Devlet e-devlet ile dünya kadar gereksiz evrak ve memurdan kurtuluyor. Ayrıca belgelerin halen yarısı devletin benden talep ettiği için oluşturulan belgeler. 1 kuruş dahi alsa kullanmayı bırakırım prensip olarak.

      Sil
    3. Super fikir. Iyi gelir elde edilir. Edevlet dunyada ornek gosterilecek mukemmelikte bedeli olnali. Militan fikirler itiraz edecektir

      Sil
    4. E-devlet sistemini kullanmak ve kullandırmak zaten kağıt, işgücü ve vakit gibi bir çok şeyden tasarruf sağlıyor. Hali hazırda her alanda vergimizi veriyoruz, bırakın ücretsiz kullanalım. Ama sistemi çok beğeniyorum illaki bir katkım olsun diyorsanız, geçen sene 81 kişi hazineye karşılıksız para yatırdı. Siz de yıllık 60 TL yatırabilirsiniz. (Hatta Berat Albayrak bu 81 kişiye plaket gönderdi)

      Sil
  11. Merhaba, 01.07.2019 tarihinde 5.7440'dan elimdeki tüm TL ile dolar aldım. Şimdi dolar 5.64'e düştü. 1 yıl dolarda beklersem zarar eder miyim?

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. 12.54
      Altina yatirim yap. Altin fiyatlari artiyor.Bilezige ozellikle de Trabzon Bilezigine yatirim yap

      Sil
    3. Yarısını çık bist 30 da Sasa ve Cimsa al. Geri kalan dolarına da temmuz sonuna kadar dokunma.

      Sil
    4. Altına yatırım yapmam. ons 1400 olmuş, ons 1000'e düşmeden altın almam. Borsaya girmek istemiyorum. Dolarda 1 yıl beklemeyi düşünüyorum. 1 yıl beklersem sonuç ne olur?

      Sil
    5. Su andaki goruntude Dovizden zarar etmeniz mumkun degil lakin, doviz mevcut durumda yatirimcilarin da kontrolu altinda, soyle ki belirli araliklarla yukseltilip dusurulerek aradaki farktan para kazaniliyor. Yani Turkiye ekonomisi ve politik turbulanslarin altin vurusu gecen yaz oldu. Hukumet buna doviz piyasasinin islem hacmini dusurerek ve faizleri arttirarak karsilik verdi.Yani su anda istense de bir anda ziplama yapabilecek bir durum cok birakmadilar. Ama tabii serbest piyasadan ayrilma yasandigi icin disaridan para gelmesini de kestiler bu politikalarla. Dolayisiyle su anda gorundugu kadari ile dovuz git geller yapacak ama uzun vadede artacagini ongormek saglikli bir cikarim olur. Bir yil sonra buyuk ihtimal daha yuksek fiyattan satarsiniz ama diger yatirim araclari kadar para kazanabilir misiniz bilinmez...

      Sil
  12. Enflasyon yalan Fiyatlar gercek

    YanıtlaSil
  13. Enflasyondan korunmak icin Faiz artislarina gitselerdi ve Butceyi acmasalardi gerekli pariyatif onler dahi olsa alsalardi faizde de yilbasindan beri her ay 0.25 baz puan arttirimlar yapsalardi bugune kadar bir faiz takvimi, Enflasyon yilsonunda tek haneli olabilirdi.

    YanıtlaSil
  14. Keşke bizde de deflasyon olsa da hökümetimiz buna çare arasa...

    YanıtlaSil
  15. Sorun sayılarda ya da yüzdelerde değil, ekonominin bütününde. Geçen sene paranın değer kaybetmesine yol açan etkenler bugün ortadan kalkmış değil.

    Baz etkisi: Yalancı bahar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Katılıyorum..

      İbni Haldûn'a göre bir toplumun çöküş belirtileri:

      - Dayanışmanın yok olması
      - Üretimin zayıflaması
      - Vergilerin artması
      - Liyakatin dikkate alınmaması
      - Adaletsizliğin yaygınlaşması
      - Umutların kırılması
      - Göçün hızlanması

      Sil
  16. Hocam benzine gelen zamla birlikte temmuz ayı enflasyon oranının düşük geleceğini düşünüyor musunuz?

    YanıtlaSil
  17. İnsanların bir kısmını her zaman kandırabilirsiniz.

    İnsanların tamamını bazen kandırabilirsiniz.

    İnsanların tamamını her zaman kandıramazsınız.

    Türkiye'de olan biten tam bir mizansen. İnanıp inanmamak size kalmış. Enflasyon 3 inmiş 5 çıkmış veya Usd 10 kuruş inmiş 5 kuruş artmış buna takılmayın. Sizce Türkiye'de orta ve uzun vadeli bir ekonomi politikası var mı? Sizce Türkiye'deki istatistik üreten, ölçüm yapan kurumlar bağımsız mı? Sizce Türkiye'deki ekonomi ile ilgili kurumlar (BDDK, SPK, MB) bağımsız mı? Dolar kurundan enflasyon oranına kadar tüm değerlendirmelerinizde bu soruları kendinize sorun ve bu sorulara verdiğiniz yanıta göre posizyon alın. Saygılar

    YanıtlaSil
  18. Hocam madem hazinenin bütçe giderleri yüksek oranda artmış,
    O halde, hazine için enflasyon oranı bu artış oranı gibidir.

    Düşük gelirli vatandaş için enflasyon yaklaşık %40 civarında,
    Galiba bizim devlet için de enflasyon vatandaşın hissettiği %40 a yakın.

    Tüik ise daha düşük hesaplamış, peki bu Tüik kime göre enflasyonu hesapladı?

    YanıtlaSil
  19. Fatih Kömürcüoğlu3 Temmuz 2019 17:59

    Yapısal reformlar yapılmadığına göre iyimserlik dışarıdan daha uygun borçlanma imkanından kaynaklanıyor. İnsanlar yeter ki size inanmak istesin, ellerine küçük de olsun bir neden verin yeter. Hükümet geçmişte yüksek büyüme rakamları ile övünüyordu. Şimdi düşük cari açık ve yükselen ihracatla. Deliye her gün bayram.

    YanıtlaSil
  20. Kişileri şirketleri ve ülke ekonomilerini batıran iflasa götüren şey nakit akışında uyumsuzluktur. Bu uyumsuzluk mukellefiyetlerin yerine getirmesini imkansız kılar. Şu anda ekonominin en zayıf noktası ic ve dis nakit açığı.iç açığı para basarak geçici olarak çözebilirsiniz. Dış açıkta çare ABD ile iyi geçinme.Erdoğan geçmişte gerektiği zaman esneklik gösterdi.Zaman esnekliğinin devam edip etmediğini gösterecek.

    YanıtlaSil
  21. Milleti aç bırakarak enflasyon düşürülüyor. Harcamalar dibe vurmuş durumda işsizlik hadsafada 2001 krizinde bile bukadar işsiz yoktu yatırımlar durmuş kimse geleceğini öngöremiyo.

    YanıtlaSil
  22. Hocam enflasyon un düşmesinde şüphesiz talep azalmasının etkisi büyük bir taraftan arz azalıyor ekonomi zaten küçülüyor sizce küçüle küçüle sindire sindire mi devam edecek süreç yoksa ani şeyler bekliyormusunuz herşeyi rasyonel sayarsak yani olayları rutin kabul edersek ? İyi akşamlar dilerim

    YanıtlaSil
  23. Hocam sizce önümüzdeki süreç sindire sindire mi yani talep dahada azalacak arz dahada azalacak ekonomi küçülme ye devam edecek kurlar faizler çosacak düşe kalka ittire ittire mi devam edecek yoksa bi fren toparlanma bekliyormusunuz ciddi bir adım yani (olaylar rutin düşük tansiyonlu kabul edersek )

    YanıtlaSil
  24. Enflasyon dusecek IMFye borcumuz yok neden inanmak istemiyorsunuz?
    Emekli Ekonometrist Naci Simav

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu TÜİK'le isterseniz (0) sıfırlarsınız bile enflasyonu.

      Sil
  25. 3 temmuz 12 54

    Doların gidişatıyla ilgili bakman gereken veri cari açık verisidir.

    Haziranda dış ticaret açığı 3.5 milyar dolar gibi oldu. Cari açık da bunun yarısı kadar olacak yani dolar kuru şuanda hala ucuz.

    Cari açık devam ediyorsa bilki dolar kuru ucuzdur ve mutlaka tl devalue edilmelidir ..


    Merkez bankası net rezervlerinin de ekside olduğu söylenen bir ülke için tek çözüm faiz indirerek devalüasyon yapmak ve bir an önce cari fazlaya geçip merkez bankası rezervlerini doldurmaktır.

    Faiz ineceği için de ardından büyüme gelecektir. Çünkü doların artış süreciyle beraber abd ve avrupa, Türkiye'ye döviz getirip tlyi değerli hale getirmeye çalışacaktır(Ülkemize ihracatlarını arttırmak için) ve bu para borsaya geleceği için reel sektörün toparlanmasına yardımcı olacaktır..Ayrıca faiz düştüğü için de reel sektörün toparlanması kolaylaşacaktır..

    Yani önümüzdeki dönemde devalüasyon olacak gibi görünüyor.
    Ancak bu, s400 kriziyle mi olacak yoksa faiz indirimiyle mi olacak orası belli değil.

    Faiz indirimiyle olmasını diliyorum...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyada riskler mevcut ticaret savaşı , resesyon kaygıları var , dünya ve avrupa yavaşlıyor ve böyle bir politika öneriyorsun. Ulkeyi batırmak istersen bu dediğin yapılabilir .

      Sil
    2. Hacı , ülke daha nasıl batacak? Zaten dibin dibindesin. Merkez Bankasında cari açığı karşılayacak dövizin kalmamış.

      Bu kafayla devam edersen ülke o zaman batar.

      Faizi arttır kuru düşür dönemi bitti artık. Bu bizim sonumuz olur..

      Sil
    3. iyimser senin dediklerinin reel olarak hiçbir karşılığı yoktur. neden mi?. çünkü: 1- 16 yılda 567 milyar dolar cari açık biriktirmişiz. 2- ihracat yapabilmen için %70 ithalat yapman lazım yani döviz gereksiniminin yeniden artması demektir.3- eğer devasa parasal genleşmeler yaşanırken düşük faiz uygulansaydı mesela 2002-2008 ve 2010 2015 arasında uygulanabilirdi; sıcak para yerine düşük faizler nedeniyle daha çok sabit sermaye yatırımı gelirdi dışarıdan ama biz hep sıcak paracı olduk maalesef.4- çok yüksek dövizde açık pozisyonumuz mevcuttur. gsmh mizin 1/3 üne yakın hacimde kur riskimiz bulunuyor faiz indiriminde kur şokları kaçınılmaz olabilir ki bu durumda önce reel ekonomi yıkıma uğrar sonra da hızla bankacılık sistemi batık kredilerle çalışamaz hale gelebilir. 5- işletmeler çok borçlular ve büyük sermaye erimelerine maruz kalarak ne ihracat ne de ithalat yapabilir halde durabilirler. kısacası daha da sebepler sayabilirim iyimser; eğer makro iktisadi olarak bu derece yüksek finansal kaldıraçlı olmasaydık evet faizleri aşağıya çeker kurların yükselmesine izin vererek enflasyonu da yükselterek hem işsizliği azaltabilirdik hem de üretimi artırma şansımız olabilirdi ihracatı da artırabilirdik ama düşük faiz yüksek kur uygulamasını biz 2002 ve sonrasında uygulamalıydık çünkü düşük faizle de bu ülkeye o dönemde ciddi sermaye girişleri olurdu. zaten ihtiyacımızın çok üzerinde borçlandığımız da aşikardır. düşük faiz yüksek kurla bu kadar borçlanmaz ve dış finansman bağımlılığımız olmazdı. bugün de faizleri indirecek tl ye değer kaybettirecek yerimiz kalırdı. ama maalesef yoktur artık.geçti bunun pazarı kardeşim.

      Sil
  26. Mahfi Bey Merhaba,
    Enflasyonu etkileyecek ana unsurların zam tarihlerini hep 1 Temmuz sonrasına ayarlayıp gerçekleştirdiler. Bu sebepten ötürü Temmuz ayı enflasyon oranın geçen yıla göre 0,12 artacağı ihtimalini gerçekçi mi buluyorsunuz yoksa biraz iyimser bir yaklaşım mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim tablomda 0,7 puanlık artış öngörüsü mevcut.

      Sil
  27. İVME kredi paketi kapsaminda yatirimlar finanse edilmekte..odemelerde 2 secenek mevcut DİBS’e bagli ve TUFE endeksli..sizce kendi disinda da risklerin cok fazla oldugu bir Turkiye’de uzun vadede hangisi tercih edilmeli?

    YanıtlaSil
  28. Buyrun burdan yakin, enflasyon "veri"sinin sahteligi uzerine bir beyanat, tüik fiyat toplarken piyasaya fiyatta indirim isteyerek mudahale ediyormus:
    https://www.paraanaliz.com/2019/guncel/oztrak-tuik-marketleri-arayip-indirim-istiyor-35872/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Atilaa dedeyi ciddiye alma. Dolar 6.5 olacak dedi secim oncesi, iki secim gecti 5.6 oldu. Fena tersoya dustu , odin carpti adami.

      Sil
    2. 6.5 7.20lere kosarken 5-5.50 olacak dedi inanmadim gercek oldu

      Sil
  29. Sizce Ali Babacanın dünya ekonomik cevresinde özgün bir ağırlığı varmıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ali baba olsa neyse de bu ali babacan. Biraz daha buyumesi cok calismasi lazim .

      Sil
    2. Bende sanmiyorum. Kendisi ekonomistliginden ote siyasetciligi ortada. Bulundugu surec icerisinde de hangi reform yapti ne yapti sabah aksam kulis yapmaktan baska
      Eski olen MAliye bakani vardi merhum Unakitan vardi butce disiplini saglayarak en azindan kendi capinda reform yapti hatta AKP ve ekonomisinin onun mali disiplini uzerinden uzun yillar sarsilmadi...hatta Mali Kurali talep etmisti getirecekti bu ekip istemedi topu taca atti. Neyin itibari agirligi

      Sil
  30. Fatih Kömürcüoğlu4 Temmuz 2019 13:11

    PIRLANTANIN KORKUNÇ KADERİ

    Dünyanın en değerli, en nadide, en güzel varlıklarındandır. Ancak zamanlarının büyük bölümünü yüksek güvenlikli karanlık bir kasada geçirirler. Daha da kötüsü onlara çok benzeyen plastikten taklitleri bazen onlarla karıştırılır. Plastikten değersiz parçalar toplumda onlar kasada beklerken itibar görür. Mahfi Eğilmez gibi değerlerin bir kasada unutulup gitmemesi dileğiyle.

    YanıtlaSil
  31. Hocam vergi oranlarina da enflasyon kadar zam gelmis :)

    YanıtlaSil
  32. Teorik hesaplar beklentilerimizi olumlu yönde değiştirecekse bence hiç çaktırmayalım Mahfi Bey
    Karıştırmayalım Ceterus Paribus'u
    Olumlu beklentiler bizim hayrımıza nasıl olsa :D
    Biraz kendimizi kandırır gibi oluruz ama,neyse...
    Teşekkürler bu arada yazınız için saygıdeğer hocam

    YanıtlaSil
  33. Rusya enflasyon sorununu nasil cozdu ,1990 li yilarda ordaydim hatirliyorum bizim gibiydi enflasyonlari

    YanıtlaSil
  34. türkiye müthiş bir dolarizasyona uğratıldı özellikle de son 15 yılda. 100 birim üretmen için 70 birim ithalat yapman o da dolarla olduğuna göre veya euro yani döviz gereksinimi yarattığına göre ekonomide döviz kurutla enflasyon arasındaki geçişkenlik artmıştır. eh kamu bankalarına bolca döviz sattırarak kur risklerini artırarak merkezin net döviz rezervlerine neredeyse sıfıra yaklaştırarak sistem dışından milyarlarca dolar kara para sokarak abd ye tavizler vererek son g-20 de olduğu gibi yabancılarında büyük riskler almış olması nedeniyle zarar ederek piyasadan çıkmak istememesi nedeniyle döviz kurları son aylarda çoğunlukla 6tl ve altında seyrettiğinden dolayı içeride talep çok zayıfladığı için açılan paketler yoluyla yaratılan krediler de önemli oranda borç çevrilmesinde mobilize olduğu için ithalat sert düştüğü için döviz ihtiyacında kısa vadeli dış borç servisleri dışında önemli bir döviz talebi olmadığı için kurlar yükselmiyor enflasyonda biraz düşüşe geçiyor ama tabii ki tüik birisinin emrine amade olduğundan emeklilere daha az zam vermek adına enflasyon düşük gösteriliyor. yani küçülüyoruz enflasyon düşüyor ama tüik bir el atıp az düşen enflasyonu sert düşüyor muş gibi gösteriyor her zaman ki illüzyon bunlar artık bayatladı hala yiyen var mıdır acaba?. bu arada yıllık bazda geçen yıl bu dönem enflasyon kurlara bağlı olarak ciddi bir yükseliş trendine girmeye başlamıştı. baz etkisiyle önümüzdeki aylarda da büyük olasılıkla enflasyon yıllık olarak düşüyor görünecektir ama önemli olan aylık bazdır. enflasyon çok küçük de olsa hala yükseliyor aslında. ama çok yavaşlamış durumda. kurların olumlu etkileriyle ve daralan iç talep nedeniyle. ayrıca özellikle ab ekonomisi merkezli olarak ihracatın da önümüzdeki aylarda düşüşe geçmesi sürpriz olmaz. bu da yine enflasyonu biraz daha törpüler ama küçülmeyi de beraberinde biraz daha azdırabilir.

    YanıtlaSil
  35. hocam bütçe açığının giderek büyümesi borçlanmadan çok vergilerin artırılması gibi yollarla kapatılmaya çalışılması enflasyon üzerinde maliyet kökenli baskı yaratmayacak mı?. bu da enflasyonun düşüşünü zorlaştırmayacak mı?. ve hükümet tamamını borçlanmaya gitmeyerek faizleri artmasını mı engellemek istiyor. çünkü borçlanma gereksinimi düzeyi ciddi derecede artmış bulunuyor. bu da borçlanmaya çıkıldığında kaynak ihtiyacı çok olduğundan yüksek faizle borçlanılmasını getirecektir. ya da merkeze hazine düşük faizle tahvil verip karşılığında nakit fonlar alarak mı finansman sağlıyor da faizler nispeten düşük kalabiliyor hocam.

    YanıtlaSil
  36. Mahfi bey

    TV'de hiçbir programa çıkmama kararınızı saygıyla karşılıyoruz.

    Peki, çeşitli YouTube kanalları sizle röportaj tarzı videolar çekmek isterse (ve siz de müsait olursanız) kabul eder misiniz? Videolar sürekli olmayacak, ara sıra.

    YanıtlaSil
  37. Hocam biraz daha alışkanlıklarımızdan vaz geçip kanaatkar olmak için adımlar atılmalı Yoksa bu gidişat bizi uçurumun dibine çakar gibi geliyor bana
    Hürmetlerimle

    YanıtlaSil
  38. Hocam Merhaba ; Bir bankacı olarak diyorum ki ; Devlet önce vatandaşını bu yasal tefecilerden kurtarması lazım yoksa dönen sermya yok. Şuan herkes piyasa korkusuyla dövizini yastık altına çekiyor. TL mevduat saihipleride 24 e varan faizlerden faydalanmak için bir sürü dalavere yapıyor. Bankalar şuan mevduat yarışınde ve piyasaya can suyu olucak kredi sağlaması yapılmıyor.Hükümetin bu işe bir el atması gerekmez mi ?

    YanıtlaSil
  39. Açıkçası şu durumda eldeki bazı verilerle hissedilen enflasyonun yıllık bazda düşeceği yönündeki beklentiler çok mümkün görünmüyor hissedilen enflasyonu göz önünde bulundurup hesaplamalarımızı yapmalıyız sorunu geçiştirmektense temeline inerek düşük ve istikrarlı bir enflasyonu gerçekleştirmek adına neler yapılabilir onu konuşmalıyız.

    YanıtlaSil
  40. Hocam tum bu veriler isiginda siz enflasyon endeksli konut kredisi kullanimina nasil bakiyorsunuz.

    YanıtlaSil
  41. Merhabalar ben bu soruyu bir kitapta gördüm : Ceren, elindeki paranın bir kısmı ile oturduğu evin kirasını bu ay zamlı ödemiştir, tüketici ayağını oluşturan bu enflasyon ülkemizde …………………..olarak isimlendirilmekte ve Tüik Kurumu tarafından hesaplanmaktadır. Ülkemizde isimlendiriri anlıyamadım tüfe yazmak istedim ama tüfe enflasyonu ölçer bu soruda sanki enflasyon türünü sormuş sizce cevap ne olur?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!