Kitaplar ve Yorumlarım

Kathleen Sears, Mitoloji 101 (Çeviren: Ekin Duru), 8. Baskı, Say Yayınları, 2019.
Yunan ve Roma mitolojisi benim pek sevdiğim bir daldır. Her biri içinden dersler çıkarılacak öykülerdir. Arada bir dalıp mitolojiyi gözden geçirir, yeni öyküler bulur, dersler çıkarırım. Kathleen Seras’in mitoloji kitabı bu anlamda harika bir özet.

Şenol Çarık (derleyen), Cumhuriyet’in Ekonomi Politiği, Tarihçi Kitabevi, 2019
Şenol Çarık ilginç bir derleme yapmış. Aralarında benim de bulunduğum iktisatçı, sosyal bilimci ve gazetecilerin Cumhuriyet döneminin ekonomik ve sosyal durumuyla ilgili yazılarını, görüşlerini bir araya getirmiş ve kolay okunur, anlaşılır bir kitap çıkarmış ortaya. Farklı yaklaşımlara sahip yazarların birçok konuda birleştiği derlemeyi okumakta yarar var.

Nurettin Bilici, Adem Bilici, Kamu Maliyesi (10. Baskı), Savaş Yayınevi, 2019
Nurettin ve Adem Bilici’nin kamu maliyesi kitabı, ilk bakışta bu alandaki çok sayıda ders kitabına eklenmiş bir kitap gibi görünse de (güncelleştirilmiş ve geliştirilmiş) 10’uncu baskısını yapmış olması ne kadar beğenildiğinin ve okunduğunun bir göstergesi. Kitabın sade ve anlaşılır bir dille yazılmış olması özellikle bazı kavramlarda zorluk çeken öğrenciler için önemli bir kolaylık sağlayacak.

Stefan Zweig, Macellan (Bir İnsan Bir Yaşam), (Çeviren: Zehra Aksu Yılmazer), 8. Baskı, Can Yayınları, 2019.
Stefan Zweig okumaya devam ediyorum. Gençliğimde iki kitabını okuduğum yazarın şimdilerde bütün kitaplarını okuyorum. Her biri hazine niteliğinde kitaplar. Macellan da bunlardan birisi. Kitabı okumaya başladığınızda Macellan konusunda bildiklerinizin ne kadar kısıtlı olduğunu anlamaya başlıyorsunuz. Macellan’ın yaşadıkları bir keşif gezisinden çok ötede adeta bir macera romanı gibi. Bu kitabı okumamış olanlara tavsiye diyorum. Okuduğunuzda bilgi dağarcığınıza çok şey katacağını göreceksiniz.

Mahir Çipil, Sigortacılık ve Risk Yönetimi (3. Baskı), Seçkin Yayınevi, 2019
Mahir Çipil, bu kitabında zor bir konu olan sigortacılığı ve risk yönetimi meselesini kavramları ele alıp, değerlendirerek anlatıyor. Benim elimde tamamen gözden geçirilmiş ve yenilenmiş 3. Baskısı var. Kitabın son bölümü sigortacılıkta yeni kavramlara ayrılmış. Oradan da yeni gelişmeleri izlemek mümkün oluyor. Kitabın önemli üstünlüklerinden birisi de sonuna eklenmiş olan kavramların Türkçe - İngilizce ve İngilizce – Türkçe karşılıkları ile Sözlük.

Serdar Kılıçkaplan, İndeks Sayıları Kuramı ve Uygulamaları, Gazi Kitabevi, 2019
Prof. Dr. Serdar Kılıçkaplan’ın kitabı adından da anlaşılacağı üzere oldukça teknik bir kitap. İndeks sayılarına girdiğinizde başka türlü de olamıyor elbette. Buna karşılık indeks hazırlamak, hazır indeksleri yorumlamak, özellikle TÜFE gibi popüler indekslerin nasıl hazırlandığı konularında çalışmak isteyen akademisyenler ve araştırmacılar için biçilmiş kaftan. Kitapta, bölüm sonlarında çalışma sorularına da yer verilmek suretiyle okuyucunun kendisini test etmesine de imkân sağlanmış.

Jonathan B. Losos, Kader, Şans ve Evrimin Geleceği (Çeviri: Barış Gönülşen), Tellekt Yayınları, 2019.
Türkiye’de evrim denilince çoğu insan irkilip kenara çekiliyor. Benim çocukluğumda, gençliğimde evrim teorisi okutulurdu. Evrim teorisi geliştikçe bizdeki yaklaşım tersine döndü. Uzun süredir evrim teorisi okullarda okutulmuyor. Bu kitap her şeyden önce çoğumuzun öğrenmemekte ısrar ettiği evrim meselesini anlaşılabilir bir dille ortaya koyuyor, konu üzerinde bilgisi olanların bilgilerini geliştirmelerini sağlıyor. Hep söylediğim bir sözümü bu kitap için de tekrarlayacağım: Bilim merakla, inanç kabulle başlar. Merak edenler bu kitabı okumalıdır.

Çiğdem Kurt Cihangir, Uluslararası Parasal Düzen ve Türkiye Değerlendirmesi, Gazi Kitabevi, 2019.
Çiğdem Kurt Cihangir, bu kitabında parayı, likiditeyi, bunların uluslararası yerini, piyasalar ve ekonomideki birimler üzerindeki etkilerini son derecede sistematik, açık ve anlaşılır biçimde ele alıp incelemiş. Ekonomi teorisi ve politikasının anlaşılması daha zor olan kısmı para ve likiditeyle ilgili bölümleridir. Kitap, bu zorluğu aşmakta oldukça yardımcı olacak şekilde hazırlanmış. Para teorisi ve politikası dersi alanların bu kitabı okumasında yarar olduğu kesin olmakla birlikte bu dersi almayanların okumasında daha da büyük yarar var çünkü bu dersi okumadıkları için ortaya çıkacak eksikliği bu kitapla giderebilirler.   

Attila Köksal, Alparslan Budak, Murat Ergin, İlknur Güner ve Hakan Osmanoğlu, Geleceğe Yatırım, TROY Katkısıyla özel basım, 2019.
Attila Köksal ve arkadaşları aileler için tasarruf ve yatırım tavsiyelerini içeren basit, kolay anlaşılabilir bir kitap yazmışlar. Kitap, birçok kavramı basit bir dille tanımlıyor ve çeşitli örneklerle hangi araçlara, nasıl yatırım yapılacağını anlatıyor. Kitapta son bölümde geçmiş deneyimlere göre portföy dağılımı değerlendirmeleri yer alıyor. Tasarruflarını değerlendirmek için seçenekler arayanlar için çok yararlı bir kitap. Tek sorunu satışta olmaması.

Yorumlar

  1. Bir enerji geldi. Bu kitapların bir kısmını dahi bu sene okuyabilirsem 2021'e başka bir insan olarak çıkacağından eminim.

    YanıtlaSil
  2. Hocam kütüphanenizi çok merak ediyorum. Eminim birçok kişide aynı merak içinde. Bu zamana kadar twitter’da hiç resmini paylaşmadınız. Tahminim bir oda büyüklüğünde filandır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O kadar düzenli değil ne yazık ki. Çeşitli yerlere dağılmış durumda.

      Sil
    2. Hocam, ben bu sizin tanımladığınız duruma "organize dağınıklık" diyorum. Çok iyi bilirim, ömrüm kendi organize dağınıklığımı insanlara toplatmama çabası ile geçti. O dağınıklık içinde ben 5 yıl önce koyduğum kitabın nerede olduğunu bile çok iyi bilirken benden habersiz bir kez başka birisi topladı mı yandınız ki yandınız, bir sonraki beş yıl aradığınızı bulmaya çalışmakla geçer :)

      Sil
    3. Çok doğru bir tanımlama. 1985 yılında dönemin Başbakan Yardımcısı Kaya Erdem bey başkanlığında bir heyetle Endonezya'ya gitmiştik. Ekonomi Bakanı Ali Wardhana'yı ziyaret ettik. Ali Wardhana Harward'da hocalık yapmış bir iktisatçıydı. Masası kitap yığınlarıyla doluydu. Koltuğunun arkasında çerçevelenmiş İngilizce bir yazı asılıydı: "A neat table is the sign of a sick mind."
      "Düzenli bir masa, hasta bir aklın işaretidir."

      Sil
    4. işte bunu çalışma odama asıcam çünkü herkes benim masamın üstündeki kitaplarımdan şikayetçi

      Sil
  3. Hocam iyi günler ben erciyes üniversitesi maliye bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim bölümümü severek ve isteyerek okuyorum ve kendimi çok geliştirmek istiyorum sürekli sizin yazılarınızı okuyorum iktisat temellerimi iyi tutmaya çalışıyorum ama yeterli olmuyor nereden başlamam gerektiğini bir türlü bulamıyorum mesela şuanda ben ne ile başlayıp 4. Sınıfta ne ile bitirsem. Okuldaki hocalarımdan yeterli bilgi edinemiyorum o yüzden hiç ilerleyemiyorum sadece okul derslerinde başarılı olmaya çalışıyorum ama yeterli değil tabiki, farklı kaynaklardan takip etmemizi söylüyorsunuz onuda yapıyorum ama fazlasını istiyorum. Ben kamuda çalışmak istiyorum hocam sayıştay, maliye bakanlığı gibi kurumlarda görev yapmak ıstiyorum ve sizlerde buralarda görev yaptınız bu yüzden bana yardımcı olsanız çok mutlu olurum hocam sizlerden tavsiye almak için her şeyi deniyeceğim şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genç arkadaşım, sayıştay denetçisiyim tavsiyelerim: 1. İktisat ve muhasabe bilmeyenler, öğrenemeyenler bizim mesleği icra edemez. Bunun yanında hukuk ve maliye zaten şart. 2. Ben de senin gibi taşra üniversitesinde okudum, yapman gereken ankara üniversitesi gibi iktisat ve maliye bölümlerindeki okutulan ders kitaplarına çalış. 3. Analitik düşünüp analiz edebilme, dünya tarihi:ekonomi, siyaset, sanat, coğrafya alanlarında okumalar yapmalısın.

      Sil
  4. 'TROY Katkısıyla'

    https://www.youtube.com/watch?v=0GM3TXLXy7Q

    Troy/BKM ile ticari bir iliskiniz var mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben NTV'de program yaparken BKM ile böyle ortak bir proje yapılmış ve ekonomik, finansal kavramları youtube da anlatmıştım.

      Sil
  5. Güncele dair, akademik
    -Devrimden Günümüze İran ın Abd Politikası, Gülriz Şen,Odtü Yayıncılık
    Faşizme dair,edebiyat
    -Ekmek ve Şarap, Ignazio Silone, Evrensel Basım
    Kente dair,araştırma
    -Selanik , Turan Akıncı, Belge Yayınları

    YanıtlaSil
  6. Kanal istanbul yapilirsa denizde olan tusiname kanaldan gecer boyleliklebir tehlike bertaraf edilir. kabaran deniin dalgasi gidecek yer arar kanali bulur kanaldan gecer.
    Fizik ogretmeni Seyma Davudlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Boğazdan geçse olmuyor mu Şeyma örtmenim? İlle de kanaldan mı geçiyor bu tusiname?

      Sil
    2. Eskiden Sokullu bu denizleri doğu istanbul tarafından bir kanal ile birleştirmek istiyordu.

      Askeri olarak, o dönem ordunun doğu ve batı kuvvetlerinin birbirlerine destekleri yavaş olurdu. Sorunlu dönemlerde askeri gücü hızlı aktarmak gerek idi.

      Boğazı doğudan geçip, donanmayı karadeniz kuzeyindeki don nehrinden de yeni bir kanal ile volga nehrine bağlayıp, hazar denizine inmeyi, İran ve Rusya ya karşı daha verimli olmayı hesaplamıştı.

      Böyle bir kanal sistemi ile Egedeki gemilerin askeri gücü, İranı da etkiler, Rusları da etki altına alır. O zaman bizim vassalımız gibi olan Kırım istemedi, başına ne geleceğini biliyordu. ruslar da istemedi onlar da biliyordu. İran da hiç istemiyordu.

      Yapamadan öldü, ardından kimse devam ettiremedi. Don - Volga kanalını Sovyetler yaptılar, sanırım 70 sene oldu yapılalı.

      Güçlü bir devletin bu kanallara ihtiyacı vardır. Bu konu şüphe götürmez bir gerçektir.

      Benim merakımı celbeden konu, hangi güçlü devlet bunu istemektedir? sorusu.
      AB istememektedir, bizim kuzeyimizde askeri varlığı yoktur. Rusya vardır orada. Güneyimizde de Amerika vardır. Bu kanal ikisinin de isteyeceği bir kanaldır.

      Türkiye'nin işine yarar mı?
      Türkiye bir Rusya gibi caydırıcı askeri güç olur, donanmasını kafasına göre bir kuzeye bir güneye indirmek ister, oradan hazara geçmek ihtiyacı hissederse, kanal işine yarar.
      Bizim Türkiye Cumhuriyetimiz, zayıftır. Belli ki biri bastırdı, kanalı bize yaptırıyor. Ekonomistlerimiz buna paramız yetmez diyorlar. Demek ki paramız bitince kanalın parasını kim bize verirse o güç kanalı yaptırmış demektir.

      Sil
    3. Seyma Hocam,

      Üstten plandan bakınca Kanal İstanbul- Marmara Denizi birleşimini "huni" gibi görmüşsünüz.
      Ama Tsunami sırasında "huni" gibi çalışacağını pek zannetmem.

      Hüsnü Kavaklıdere
      İnşaatcı

      Sil
    4. Husnu bey, o huni dediginiz sey kendisini Fizik ogretmeni olarak tanitan Seyma hanimin kafasinda (eger ismi ve melegi dogruysa tabii). Soyledigi tam bir zihni Sinir procesi. Eger gercekten Fizik ogretmeni ise Turkiye'de egitimin geldigi yere acirim dogrusu. Degilse zaten bir troldur kendisi cevap vermeye bile degmez. Deprem olursa tsunami dalgalari (o da eger tsunami filan olursa) kilometrelerce genislikte olacak. Kanal Istanbul'un genisligi sadece 250 metre. Nasil toplayacaksiniz o dalgalari kanal Istanbul'a? Bunu bile dusunmekten aciz nam-i deger "Fizik ogretmeni".

      Sil
    5. İyi günler Şahabeddin bey,

      Bence bu kanalın yapılış amacını artık net şekilde ortaya koymak lâzım. Bu iktidarın başa gelmesinden bu yana tek bir amacı var, o da Atatürk'ün bütün başarılarını ve ismini bu topraklardan silmek, bunu yaparken de olabildiğince rant elde etmek. Bu kanal yapılırsa emin olabilirsiniz ki kısa sürede bir kanal da Çanakkale boğazına alternatif olarak yapılacak ve Montrö sözleşmesi ortadan kaldırılacaktır. Ardından sıra Lozan kazanımlarına, oradan da Kurtuluş savaşı kazanımlarına gelecek. Millet olarak bu yalın gerçeği görmezsek yapılmaya çalışılan akla ziyan işlere mantıklı açıklamalar getirmeye uğraşır, vaktimizi boşa geçirir dururuz.

      Sil
  7. Mahfi hocamızın kitap önerisine farklı bir katkıda bulunayım.

    Kitap ve kaynakları okuduktan sonra bunları rahat erişilebilir şekilde nasıl arşivleriz?

    Evinde kitabı olan pek çok kişinin iyi kötü bir arşiv yönetimi vardır. Günümüzde, içeriklerin çoğu digital ortamda üretiliyor. Faydalandığımız çok sayıda içeriği barındırmaya kendi bilgisayarlarımız yetmiyor, ancak linklerini bir yerlerde barındırabiliyoruz.

    Düzenli olarak içerik üreten, okuduklarını kendi kategorileri ile arşivleyip, bilgi birikimi oluşturmak isteyenler için benim 12 yıldır kullandığım digital arşiv sisteminin temellerini yazayım.

    Yazıları, youtube videoları linklerini, pdf, word, excel dosyalarını önceleri kendi bilgisayarımda kurduğum, miktarı artınca da cloud sistemine taşıdığım bir wiki sisteminde tutuyorum.

    2 tane wiki sistemini tavsiye edebilirim.( Ülkemizde yasak! olan Wikipedia nın benzeri bir fonksiyon ile kendi arşivlerinizi oluşturabilirsiniz.)

    Benim 12 yıldır kullandığım, veritabansız çalışan dokuwiki. https://www.dokuwiki.org adresinden ücretsiz indirebilirsiniz.

    Çok beğenilen alternatif bir sistem de tikiwiki. https://tiki.org/ adresinden indirebilirsiniz.(Tiki için ücretsiz bir veritabanı sistemi de kurmak gerekiyor, dosya temelli olduğu için Doku kullanıyorum.)

    Her ikiside bilgisayar üzerinde çalışmak için apache sunucu istiyorlar. Ücretsiz ve güvenli bir tanesini https://bitnami.com/ dan indirebilirsiniz.

    Hem apache sunucu hem de dokuwiki için
    https://bitnami.com/stack/dokuwiki/installer
    linkinden windows, apple, linux işletim sistemine uygun olanı indirmeniz yeterli olacaktır. Hem wiki hem de sunucu kısmını tek bir seferde kolayca kurmanızı son link sağlar.

    Ben wikiyi neden seçiyorum,
    - İstediğim konu başlığını hemen açıyorum.
    - Yazılarda yaptığım değişiklikleri anında kaydediyor, yanlışlıkla silme imkanınız daha da zorlaşıyor.
    - Word, excel dosyaları karmaşalığından kurtarıyor, Tek bir bakış ile tüm içeriklerinizi görebiliyorsunuz. Aramanız kolaylaşıyor.
    - Dijital resim, dosya, dış web sayfalarına linkleri rahatlıkla kolay ekliyorsunuz.
    - Bir yazı üzerinde yaptığım değişikliği, sonradan açtığımda hangi zaman hangi değişiklikleri yaptığım detayları ile görüyorum. En sevdiğim özelliği bu. Yazılarıma otomatik olarak ben değiştirdikçe versiyon ekliyor.

    Mahfi beyin türkiye ekonomisi kitabını okurken not almanız gerekirse, o kitap ile ilgili hemen bir sayfa oluşturup, notlarınızı yazabiliyorsunuz. 3-4 yıl sonra aklınıza gelip konu ile ilgili yazı yazmanız gerekir ise, kaynak olarak alabilirsiniz.

    İlerde yazmayı hayal ettiğiniz yazılarınız olursa, sürekli gözünüzün önünde olduğu için, internette dolaşırken bulduğunuz kaynakları okuma zamanınız olmasa bile kaybolmasın diye ilgili yazınızın altına kaynak referansı olarak saniye içinde koyabilirsiniz.

    Eliniz alışıp sistemi kullanmaya başladıktan sonra, chrome, firefox gibi eklentilerini bulup, hoşunuza giden bir makaleyi anında, kendi makinenizde saklarsınız. Ben bir cloud sisteminde tutuyorum son 7-8 yıldır. Örneğin uçak gibi telefon kullanamayacağım bir ortama girmeden önce, uçağa giderken güncelliyorum, istediğim tüm yazılar offline olarak cep telefonuma iniyor.

    Umarım yeni bir fikir verir ve faydası olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Batarel, harika bir paylaşım, bilmediğim bir şeyi öğrenmiş oldum. Paylaşım için sağ olun.
      Sevgiler

      Sil
    2. Kitapyurdu'nun kutuphanem uygulamasi var. Google play store'da mevcut. Kitabin bar kodunu scan edince kitapyurdundan bulup detaylarini kaydediyor. Yuzlerce kitaba sahip (veya daha buyuk) bir kutuphane icin iyi bir indexleme uygulamasi, hem de sizde hangi kitabin hangi baskisinin oldugunun kaydini kapak resimleri ile birlikte tutabiliyorsunuz ve arama yapabiliyorsunuz.

      Sil
    3. Teşekkür ederim Mahfi bey, ben sizlerden çok istifade ediyorum.

      İlgilenenler için MediaWiki de bir alternatiftir.
      Bildiğimiz Wikipedia.org nın kaynak kodlarını barındırır. Wikipedia nın bünyesinde geliştirilip paylaşılır MediaWiki.

      Aşağıdaki linkten, sunucu ve veritabanını ayrı ayrı kurmak istemeyenler için hepsi bir arada tüm kaynak kodları ile bulunur.

      https://bitnami.com/stack/mediawiki/installer

      Ben MediaWiki bir süre denedim, tek kullanmama sebebim arkasında bir veritabanı gerektirdiği için ayrıca bir veritabanı ile uğraşmak istemememdi.

      Bu tarz arşivlerin bir başka avantajı, Youtube, Blog vs ortamlarda düzenli olarak içerik üretenler geçmiş yazdıklarına yeni eklemeler yapıp, eski içerikleri üzerinde güncelleyip paylaşımları yeniden yapabilirler.

      Sil
    4. Şahabeddin Bey, paylaşımınız için teşekkürler. Sayenizde güzel şeyler öğrendim. Ben gayrimenkul alanında sürekli araştırmalar yapıyor ve arşivliyorum. Ancak bunları hep dağınık kaynaklar altında yapıyordum. Sayenizde bunlara farklı bir sistemde depolayabilirim. Şimdilik http://www.celalerdogdu.com/wiki altında denemeye başlıyorum. Ancak çok kolay değil sanırım sistemi anlamak.
      Katkınız için teşekkürler. Sebep olan Mahfi Bey'e de ayrıca teşekkür ederim.

      Sil
    5. Selam Celal Bey,

      Güzel bir kurulum olmuş.
      https://www.dokuwiki.org/screencast

      Bu adreste bir kaç kısa pratik bilgiler videosu var.

      https://www.dokuwiki.org/template
      Burada da bir kaç tane tema.

      Faydalı olursa mutlu olurum.

      Sil
    6. Merhaba Şahabeddin Bey,
      Siz bu konuda epey bilgi sahibisiniz. İki sorum var. DokuWiki ile MediaWiki arasındaki temel fark veritabanı anladığım kadarıyla. DokuWiki veritabansız olarak çalışırken, MediaWiki veritabanlı çalışmakta. Siz çevrimiçi çalışan böyle bir sistemde hangisini tercih ederdiniz? Bir diğer sorum ise, indexlenmesini de istediğim içeriklerimlerim için bunu subdomain ile mi yapmalıyım yoksa subfolder ile mi yapmalıyım, siz ne düşünürsünüz bu konuda? Tekrardan teşekkür ederim yardımınız için.
      Selam ve saygılar.

      Sil
  8. Hocam ben "f(x)=2x+1"in ne demek olduğunu bilmiyorum.

    Sizce ben iktisatçı olabilir miyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ortaokul-1 sorusu. Olamazsin hic umutlanma. Asagri ucretle bir is bulmaya calis, oglen yemeklerini de verirlerse yasadin. Gercekler acidir kusura bakma.

      Sil
  9. Hocam diger yazilariniza yuzlerce yorum gelirken kitaplarla ilgili olanlara 15 20 tane gelmesi tesaduf degildir di mi? Tiklanma sayisi olarak da benzer bir istatistik goruyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. En az okunan ve yorumlanan yazılarım bunlar.

      Sil
  10. hocam polisiye romanları sever misiniz?. ben özellikle severim çünkü romanda olayları dedektiften önce çözmeye çalışmayı seviyorum. hatta bu konuda çetele bile tutuyorum. ayrıca bu tür romanlar okumanın analitik düşünmeyi güçlendirdiği kanaatindeyim. bilmem siz de benzer düşüncede misiniz?. polisiye romanlar mesela agatha cristie nin hercule poirot u john verdon un dave gurney i Ahmet ümit in nevzat komiseri veya joe nesbonun harry hole u gibi. en çok okuduklarımdır hocam. ve diyebilirim ki hocam %80-82 sini doğru çözümledim. çok da sürükleyici olabiliyor bu tür kitaplar ayrıca.

    YanıtlaSil
  11. Çok teşekkürler hocam, ayrıca sizin nezdinizde Şahabettin Batarel rumuzlu okuyucunuza da, katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Önceleri trol hesap olarak, kendince sizin yazılarınıza muhalefet eden birisi olarak düşünüyordum. Ama ısınma turlarından sonra bilgili, analiz yeteneği olan entelektüel bir okursunuz olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Kalkınma ekonomisi üzerine önereceğiniz kitap var mı hocam? Nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet tabii ki var, kitabin adi "Kalkinma Ekonomisi". Umarim baska birsey beklemiyordun.

      Sil
    2. Yahu tamam da. Kimin yazdığı hangi yayınevinin hangi basımı?

      Sil
    3. Julie Schaffner: Development Economics
      Alain de Janvry and Elisabeth Sadoulet: Development Economics: Theory and practice

      Sil
  13. Hocam, ümmet kitabı yeniden yazıyor,
    Diyanet İşleri, faizi devlet bankası veriyorsa dinen kabuldür, dedi.

    Sizin, İslamda faiz tartışmasına yeni bir boyut ile diyanet faizi bize veriyorsun, helaldir dedi.

    Binlerce yıl önce Orta doğu tapınaklarının rahipleri, faizi sadece kendileri almak koşulu ile onaylarlarmış. Diyanetimiz, bizleri şaşırtmadı, binlerce yıldan beri, yüzlerce tanrının özenle izlediği yolu takip etti.

    Ateist olduğuma her gün daha çok seviniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın adsız 16:55

      Bir kitap düşünün ki içinde lafzen yazılı bulunan ama anlam olarak iptal edilip yerine yenileri konmuş hükümler var ve hangileri olduğunu ancak tahminle bulabiliyorsunuz. Yine aynı şekilde "müteşabih" yani yalın anlamından farklı anlamlar içeren hükümler var ve bunların hangileri olduğunu kendisinden başka bilen olmadığını yazar kendisi açıkça belirtmiş. Bu durumda o kitabı yeniden yazmanıza gerek var mı? İstediğiniz gibi okursanız sorun hallolur zaten.

      Nitekim yüzlerce yıldır yapılan budur; kitabı herkes kendi meşrebine göre okur ve istediği anlamı çıkartır. Bizim hacılar da böyle bir anlam çıkartmışlar, çok görmeyin onlara :)

      Sil
  14. Adsız 16:55 Burada inancsizlıgızı kutsamak için bizim kutsallarımıza saldırmayın.Sana ateistligini Soran oldu mu?İslamın hükümleri açıktır faizin her türlüsü haramdır.Bu diyanetin sorunudur müslümanların değil.Biz sokakta muslumaniz diye dolasmiyoruz ama sizler her fırsatta ateistliginizi belirtme ihtiyaci duyuyorsunuz.Sizin ateistliginizin derdi bu milleti mı gerdi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi