ABD, Son Bağımsız Kaleyi de Düşürmek Üzere

Kapitalist sistemin temel kabullerinden birisi Adam Smith ve özellikle David Ricardo’dan beri ‘uluslararası ticaretin gelişmesi ve artmasının uluslararası refahı artıracağı’ öngörüsüdür. Bu genel kabule uygun bir uluslararası anlaşmalar ve organizasyonlar çerçevesi oluşturulması düşüncesi ilk kez II. Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru yaşama geçirildi ve 1944 yılında toplanan Bretton Woods konferansında üç uluslararası kuruluş gündeme geldi: IMF, Dünya Bankası ve Uluslararası Ticaret Örgütü (ITO.) Bunlardan IMF; ödemeler dengesi krizine giren ve o nedenle uluslararası ticaretten çekilen ülkeleri yeniden sisteme sokabilmek ve karşılıklı ithalat kısıntılarını önlemek için, Dünya Bankası; savaşta yıkılan Avrupa’yı onaracak destekleri sağlayarak Avrupa’nın uluslararası ticaretin dışında kalmasını önlemek amacıyla kuruldu. Avrupa toparlanıp da desteğe ihtiyacı kalmayınca Dünya Bankası bu kez gelişmekte olan ekonomilerin altyapı ve sektörel sorunlarına destek sağlayarak onların uluslararası ticarette daha fazla yer almasını sağlama amacına yöneldi. ITO ise özellikle ABD’nin çeşitli konulardaki karşı çıkışları nedeniyle ötekiler gibi organizasyonel bir yapıda kurulamadı, buna karşılık Ticaret ve Tarifeler Genel Antlaşması adı altında (GATT) bir uluslararası ticaret anlaşması imzalandı. Türkiye 1951 yılında GATT’a katıldı. 1995 yılında Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kuruldu ve GATT’ın yerini aldı. Bugün Dünya Ticaret Örgütü’nün, küresel ticaretin yüzde 98’ini yürüten, toplam 164 üyesi bulunmaktadır. Türkiye DTÖ’ye 1995 yılında üye oldu.  

DTÖ’nün temel görevleri; çok taraflı ticaret görüşmelerini yönetmek ve uygulamak, uluslararası ticaret anlaşmazlıklarına yol açan sorunlara çözüm aramak, ulusal ticaret politikalarının uluslararası ticarete uyumunu denetlemek ve bu amaçlar doğrultusunda küresel ekonomi politikalarının düzenlenmesi ve yönlendirilmesinde görevli uluslararası kuruluşlarla iş birliği yapmak olarak sıralanabilir. DTÖ bu görevleri çerçevesinde fikri mülkiyet haklarından tekstil ticaretine, gıda güvenliğinden hizmetler ticaretine kadar birçok alanı kapsayan ve üye ülkelere birtakım taahhütler yükleyen anlaşmalarla çalışmaktadır. DTÖ nezdinde yapılmış uluslararası anlaşmaların en önemli kurallarından birisi GATT düzenlemelerinden beri gelen ‘ayırım yapmama’ ilkesidir. Buna göre ithalat ile yerli üretim arasında bir ayırım yapılması yasaktır.

DTÖ’nün en üst yetkili organı Bakanlar Konferansıdır. Üye ülke temsilcilerinden oluşan bu kurul iki yılda bir toplanır ve çok taraflı ticaret görüşmeleriyle ilgili kararları alır. Genel Konsey (aynı zamanda anlaşmazlıkların çözüm organıdır), günlük rutin işleri Bakanlar Konferansı adına yapar. Genel Konsey’in yetki devri yaptığı üç organ vardır: Mal Ticareti Konseyi, Hizmet Ticareti Konseyi ve Fikri Mülkiyet Hakları Konseyi. Uyuşmazlığa taraf olanlar DTÖ’nün kararı üzerine temyiz yoluna gidebilirler. Temyiz başvuruları Genel Konsey (Anlaşmazlık Çözüm Organı) tarafından oluşturulan Daimî Temyiz Organına gider. Daimî Temyiz Organı, DTÖ üyelerini temsil eden ve hiçbir hükümete bağlı olmayan, uluslararası ticaret ve hukuk alanında tanınmış 7 kişiden oluşur. Bu üyeler 4 yıl görev yaparlar ve bir kez daha atanabilirler.

Bir uyuşmazlık hali ortaya çıktığında temyiz organında rotasyon usulü ile belirlenen 3 üye uyuşmazlığı inceleyip karara bağlıyor. Dolayısıyla temyiz organında karar alınabilmesi için en az üç üyenin oyu gerekiyor.

DTÖ’nün kuruluşundan bu yana temyize giden uyuşmazlıkların yarıdan fazlasını ABD aleyhindeki uyuşmazlıklar oluşturuyor. ABD, uzun süredir bu uyuşmazlıklarla ilgili olarak verilen temyiz kararlarını beğenmiyor ve o nedenle de temyiz organına yapılacak yeni üye atamalarını veto ediyor. Bugün itibarıyla Daimî Temyiz Organında görev yapan üyelerin altısının süreleri tamamlandığı halde atama yapılamaması nedeniyle yerleri boş duruyor ve karar yeter sayısını yitiren organ karar alamaz durumda bulunuyor. Sorunun çözümü için çeşitli seçenekler üzerinde çalışılıyor olsa da DTÖ’nün bağımsız yapısını koruma umudu giderek azalıyor.  

Küreselleşme sonrasında IMF ve Dünya Bankası kota ve sermaye artırımı yapmak istediklerinde en yüksek paya sahip olan ABD’nin engellemesine takılmaya başlamışlardı. ABD, o zamana kadar süregelen bağımsız yapılarından hoşnut olmadığı için bu kurumları yönlendirmesi altına almaya çalışıyordu. 1990’lardan itibaren adım adım bu planını devreye sokan ABD sonunda bu kurumları egemenliği altına aldı ve ancak ondan sonra kota ve sermaye artırımlarını onayladı. Bu hamleler sonrası bu iki kuruluş bağımsızlıklarını yitirdiler ve ABD Hazinesinin görünürde olmasa da gerçekte birer bağlı kuruluşu haline geldiler. Bu son gelişmelere bakılınca DTÖ’nün de ABD Dışticaret Temsilciliğinin (USTR) bağlı kuruluşu olmaya doğru sürüklendiği anlaşılıyor.    

Yorumlar

  1. Hocam, S&P500 endexi düştüğünde Amerikan 10 yıllık tahvilleri Nasıl tepki vermektedir? İkinci sorumda Norveç gibi gelişmiş ülkelerin para birimleri bu süreçte dünyada ve Türkiye’de Nasıl fiyatlanır? Teşekkürler cevabınız için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aradaki ilişkiyi kestirmek biraz zor gibi şuanda sp500 de yükseliyor tahvil fiyatları da yükseliyor normalde güvenli limalardan finansal piyasalara geçiş olur veya tam tersi fiyatlar buna göre şekil alır. Ama şuan ki durum farklı gerçek yatırımcı halen güvenli limanlarda. Borsaları da fed destekliyor. Bu yüzden ekonomiden ayrıştı. Şuan zaten tahvil cephesi rahatlamadığı için. Negatif faiz söylemleri var coronadan sonra bir deflasyon korkusu.

      Sil
  2. ABD elindeki en güçlü silahı da risk altında hocam. Dolar ın fazla değerli olmasıda abd için riskli.
    Trilyonlar büyüklüğünde karşılıksız para basıyor karşılığıda insanların duyduğu güven. Hal böyle olunca sürekli yükseliyor ihracatı da sıkıntıya sokuyor en son Çine karşı kullandı bu silahı Çin bir devalüasyon bertaraf etti. ABD bence risk altında elinde tek kalan araç dolar.hocam ayrıca konu ile ilgisiz ama merakımdan sormak istiyorum.

    1.negatif faiz söylentileri diyelimki abd de gerçekleşti. Peki abd deki sadece risk seviyesi düşük varlıklara yatırım yapan emeklilik fonları gibi fonların durumu ne olacak. Fed bu fonların negatif tahvillerde kalmasını istermi?

    (negatif getiri olmasına rağmen dünyada bu tahvillerin değeri 12T)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çinde bir devalüasyon olmadı. Dolar yuan kurundan bunu görebilirsiniz.

      Sil
    2. 5 ağustos 2019, 1dolar=7yuan sınırını aştı.
      Trump bu yüzden tepki göstermişti.

      Sil
  3. Çok teşekkür ederim değerli bilgilerinizi paylaştığınız ve zaman ayırdığınız için.

    YanıtlaSil
  4. Hocam yine bilgilendirici bir yazı olmuş teşekkürler. Finans anlayabilmek ve ögrenmek için önerebileceğiniz kitaplar var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.idefix.com/Kitap/Finansal-Yonetim/Niyazi-Berk/Egitim-Basvuru/Is-Ekonomi-Hukuk/Finans/urunno=0000000364499?gclid=Cj0KCQjw-_j1BRDkARIsAJcfmTEfvJdedlA_FS9Ld9PxobzIGSCJ8Qrcv_w-oph3PCrqxGu90H-FD18aAp98EALw_wcB

      https://www.kitapyurdu.com/kitap/finansin-temel-kavramlari-amp-guncel-ornekler-ve-yaklasimlar-ile/481235.html&manufacturer_id=155587

      Sil
  5. Merhaba Hocam. İktisat yüksek lisans öğrencisiyim. 3 kez farklı üniversitelerde araştırma görevlisi olmak amacıyla sınava girdim, birini kıl payı kaçırmak üzere üçünde de başarısız oldum. Aslında iktisat bölümünü için araş. gör. ilanı çok nadir oluyor. Yani ümidimi kaybetmeye başladım. Lisansımı bitirdikten sonra iş de bulamamıştım ayrıca. Aslında işsiz kalmam beni yüksek lisans yapmaya iten bir etken oldu. Fakat daha sonra akademisyen olma fikrini çok beğendim ve bu uğurdu çabalamaya başladım. Akademik kariyer konusunda ümidimi kaybetmeye başlamam, türkiyede covid19 dan sonra da devam edecek olan işsizlik sorunu, geleceğimle ilgili kaygılanmama neden oldu. Bu durumda ne yapmam gerekir? Bana ne taviye edersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yandaş olmayı deneyebilirsin, 'joker (17:25)' kardeşim.

      Hem parası bol, hem geleceğin garanti...

      Sil
    2. Meslek ogren tarim ciftcilik kurutemizleme mesela girisimci olabilirsin ticaret e-ticaret gibi konularda var.

      Sil
    3. Muhasebecilik yapabilirsin muhasebeci dukkani acabilirsin

      Sil
    4. SÖZCÜ ABONESİ GELDİ İŞTE :) 1900lerde deden kimin yandaşıydı da derviş torununun fikri bu olmuş :)

      Sil
    5. Aricilik yap hayvancilik yap marangozluk olabilir bur suru is var hayatta illa mezuniyetin onemi yok

      Sil
    6. Arıcılık hayvancılık yapmak için mİ yukek lisans yapıyoruz okuyoruz tabi bu meslekleri küçümsemiyorum onlar da gerekli ama ne için üniversite yüksek lisans yapıyor okuyoruz.

      Sil
  6. Sevgili hocam bir önceki yazınızda bir soru sormuştum kitaplarınızın okuma sırasıyla alakalı (ekonomi bölümü okumamış ama bütün kitaplarınızı okumak isteyenler) bu şekilde cevap vermiştiniz:
    Yapalım.
    Kolay Ekonomi,
    Ekonominin Temelleri,
    Makroekonomi,
    Mikroekeonomi,
    Ekonomide Analiz,
    Ekonomi Politikası,
    Dünya Ekonomisi,
    Türkiye Ekonomisi,
    Değişim Sürecinde Türkiye

    Burda bazı kitaplarınız eksik. Ben nerdeyse tüm kitaplarınızıda temin ettim. Onlarıda ekleyerek bir sıralama daha yapabilirsek çok memnun olurum. Saygı ve hürmetle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay Ekonomi,
      Ekonominin Temelleri,
      Makroekonomi,
      Mikroekeonomi,
      Hazine,
      Kamu Maliyesi,
      Katma Değer Vergisi,
      Ekonomide Analiz,
      Ekonomi Politikası,
      Dünya Ekonomisi,
      Türkiye Ekonomisi,
      IMF, Dünya Bankası ve Türkiye,
      Krizleri Nasıl Çıkardık,
      Değişim Sürecinde Türkiye
      Hitit Ekonomisi

      Ötekiler ekonomi dışı knular

      Sil
  7. Brüt rezerv 51 milyar dolar net rezerv 26 milyar dolar brütten neti çıkartırsak geriye 25 milyar dolar bankaların peki vatandaşın 200 milyar dolar mevduat hesabı varsa insanlar gidip parayı çekmeye kalksa bankalar elindeki 25 milyar dolar ile nasıl 200 milyar doları versin halkın bankadan aldığı dolar kagıt üstünde varken fiziken yok mu? Yada vatandaş 200 milyarı güncel dolar kurundan hepsini bozsa TL ye çevirse 1.4 Trilyon yapar piyasada dolaşımda o kadar para yok yeniden para basıp verilse piyasada TL bolluğu olur oda enflasyon zaten Türkiye piyasası şuanda aşagı tükürsen sakal yukarı tükürsen bıyık mı? Merkez bankası swap yükümlülüğü mart ayında 30 milyar 1-4 aylık ise 18 milyar dolar dış varlıkları 16 milyar 1-4 aylık swapa göre merkez rezervi 2 milyar dolar ekside tüm swapı katarsak da 13 milyar dolar ekside bunu zaten mahfi hoca önceki yazısında belirtmişti dış varlıklar ile brüt ve net rezerv ilişkisi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Net rezerv şuan ekside yani başkalarının paraları kullanılıyor.

      Ayrıca vatandaş okadar parayı hangi ülkede çekmeye kalkarsa o sistem çöker. Sebebi o paraların karşılığı kağıt para değil kaydi para yani üretilen paralar.

      Dolayısıyla sisteme nekadar çok güven olursa okadar insan sisteme yani bankalara güvenir parayı verir ve o sistemde bu paraları kredi olarak satar ve parayı çoğaltır.

      Şimdi sistemden parayı çekmeye kalkmak aslında imkansız çünkü öyle bir kağıt para zaten yok. Aslında şuan türkiyede ki para arının yaklaşık % 94 ü kaydi para geri kalanı fiziki paradır.

      Para nedir nasıl üretilir ve kaydi para ile fiziki para arasındaki kolerasyonu bilmek gerekir.

      Tüm dünyada olduğu gibi havadan üretilen paraların karşılığı da devlet tahvili bono hisse senedi borçlanma ve pay senetleridir.

      Sil
    2. Şöyle düşünün. Diyelim ki elimde 100 usd var ve götürüp A bankasına 100 Usd yatırdım. Başka birisi A bankasından 80 Usd kredi çekti ve 80 usd borç ödemesini yaptı. Bu ödemeyi alan kişi götürdü bu 80 Usd'yi B bankasına yatırdı. B bankası da birine 60 Usd kredi verdi. Sonra bu 60 Usd krediyi alan kişi götürdü bunu C bankasına yatırdı. C bankası bu 60 Usd ile 40 usd kredi verdi. Şimdi toplama bakalım. Fiziken kaç usd var? sadece 100 usd. Peki toplam usd mevduat ne kadar? 100 + 80 + 60 = 240 usd. Peki toplam usd kredi borcu ne kadar? 80 +60 + 40 = 180 Usd. Peki tüm mevduat sahipleri 240 Usd paralarını istese ne olur? Paralarını alamazlar çünkü o para başkalarının elinde kredi oldu. Fakat bu sizi tedirgin etmesin çünkü bu yüzyıllardır böyle. Bankacılık sistemi, mevduat sahiplerinin aynı anda paralarını geri istemeyeceği varsayımı üzerine kurulmuştur. Yüzlerce yıllık tecrübe de bu varsayımın doğru olduğunu gösterir. Yalnız şöyle bir durum var. TL likidite azalırsa basarsınız TL'yi dileyene TL mevduat ödemesi yaparsınız ama USD likiditesi azalırsa Usd basamazsınız. Bu sebeple döviz likiditesi çok azalırsa ve ülkeye döviz girişi durursa sermaye kontrolü, döviz çekme limitleri uygulamak zorunda kalabilirsiniz.

      Sil
    3. Dış varlıklar da 16 milyar dolar çıkan rezerv brüt rezervler açıklanınca neden 26 milyar dolar çıkıyor dış varlıklar ile bu açıklanan brüt ve net rezerv ilişkisi nedir? Brüt rezerv 51 milyar dolar net rezerv 26 milyar dolar bu haftalık açıklanan merkez bankası rezervleri ama dış varlıklarda rezervler net rezerv 16 milyar? Püf noktasını biliyorsanız açıklayabilirsiniz tesekkürler

      Sil
  8. hocam çoğu ülkede deflastyonist etki yaratan bu durum neden ülkemizde enflayonist bir etki yaptı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kur yükseldiği için. Ama şimdilerde kur düşüyor ve bizde de enflasyonist etki kaybolabilir (tabii kur buralarda kalırsa)

      Sil
    2. hocam merkez bankasının sattığı yaklaşık 66 milyar dolarlık döviz rezervi belli kesimlerde ucuzdan alındı dolar 7.27 tl ile rekor tazeleyince de satış yaptılar. ve o dolarların bir kısmı tekrardan piyasaya sokulduğu için suni biçimde dolar kurunu 7 tl nin altına ittiler. yükseltenler de aynı kişiler düşürenler de !. hükümete yakın isimler. al sat işlemleriyle servet transferi yapıyorlar. herkes biliyor kurun reel olarak daha yüksek olması gerektiğini. bunu zamana yayarak dalgalı biçimde yapacaklar. bu kadar net.

      Sil
  9. hocam endeksten 2 sıfır atılırsa ne olur? bu iyi bir şey midir? kötü bir şey mi? Bununla ilgili bir yazı kaleme alacak mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Psikolojiktir. Ucuz olduğunu düşündürür.

      Sil
  10. Paramizdan alti sifir atilmasi gibi olur. Bazilari deger kazandigini dusunur. Gerçekler değişmez

    YanıtlaSil
  11. An için farzedelim ki çinden 100 kişi virüs alıp sokağa çıktı. Bugün test edilen sayisi önemli olmamakla birlikte 4milyon500bin hasta var. Burda bana gore hastalığın ilk çaresi istatik biliminde yatıyor. Bu kombinasyonlarla dünya da bu hastalığa yakalanmamak için maske değil de başka çare mesela ölenlerin istatistiklerine bakılıp ilk 5 veya 10 giren sebepler sıralanıp risk altındaki ler daha sıkı önlem altına alinabilir(evde hapsetmek önlem degil).diğer kişiler tedbirli davranır. Bu da enfekte olma süresi nı uzatır. Hastaneleri rahatlatır. Tedavi olanağını artırır. Yani demem o ki abd başkanı da biliyorki insanlar açlık korkusuyla (ac kalmasıyla degil) karşılaşınca, yani başkasının kursağına el atmasına başlarsa eğer ikinci dalga olayı oluşursa böyle şeylerin olması kaçınılmaz gözüküyor virüsten daha vahim olur.
    Değerli ıstatistik bilimci hocalarım lütfen bu konuya el atın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çindeki virüsten ölen sayısı kabaca 180 bin kişi ile 250 bin kişi arasında.
      Açıklanan rakam 5 bin kişinin altında.

      Tepkinin sebebi bu, Çin bilerek sayıları gizledi.
      Yabancı forumlarda detaylarına kadar hesaplar ve özellikle Çin içinden insanların sızdırdıkları belgeler var. Benim gördüğüm bir belgede, 1 milyonluk bir bölgede krematoryum talepleri yüzde 350 ile 400 civarında artmış.

      Bireysel telefon abone sayısında (bazı mübalağalara rağmen) geçmiş yıllara göre açıklanamayan azalışlar var. (şirketlerin çalışanlara verdikleri hat aboneliği 8-9 milyon azalmış ama bu işlerin kapanmasından dolayı, esas olan bireysel abonelikler).

      Miras/Veraset başvuru dilekçelerinde geçmiş yıllara göre yüzde 350 400 artışlar var.
      Çoğu kişi hastane veya beklenmeden öldüğü için vasiyet hazırlayamamış, miras tespit davalarında aşırı yüksek artışlar var.

      Çin, zamanında uluslar arası destek isteyip, önlem alınsaydı, dünyaya bu kadar etkisi olmaz, Çin daha kolay atlatır, güven kazanırdı.

      Sil
    2. Cinde en az 2 milyon kisi oldu. Cin, iskal ettigi Uygur devleti bolgelerindeki sayiyida gizliyor. Hatta bilerek Uygur devletinde yasayan insanlara bulastiriyor kamplarda.
      Uygur Devleti baskani ABDde aciklama yapti bu konuyla ilgili.
      Buyuk isadami degerli insan ABD baskani sn Trump da her zaman oldugu gibi ezilen halklarin gercek dostu oldugunu gostererek Cini bu hususta uyardi.
      Buyuk ve saygideger hayir sever is insani Sn Trump ezilen halklarin gercek dostudur.

      Sil
  12. Hocam yazınız dışında merak ettiğim bu kadar bilgi ve donanımlı sizin gibi kendisini yetiştirmiş bilinen insanlarımız neden devlet bünyesinde siyasetten bağımsız bir şekilde görev yapamıyor?Biz üniversite mezunu gençleri en çok ümitlendirecek şeylerden birisi bence böyle bir olay.Kısaca teklif gelip gelmediği hakkında bilgi verirseniz sevinirim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim, gerçekleri söylemeye dayanır. Gelişmiş ülkelerde gerçekleri söyleyen insanlara değer verilir. Çünkü oralarda yolsuzluk yapmak kolay değildir. Kamuoyu hemen cezasını verir. Gelişmekte olan ülkelerde toplumun çoğunluğu yolsuzluk yapmış veya bir şekilde ortak olmuştur. O nedenle oralarda gerçekleri söyleyen insanlar sevilmez.

      Sil
    2. Sevgili Mahfi Hocam, öncelikle sonsuz teşekkürler. ' Gelişmekte olan ülkelerde toplumun çoğunluğu yolsuzluk yapmış veya bir şekilde ortak olmuştur. O nedenle oralarda gerçekleri söyleyen insanlar sevilmez ' bu yorumunuzu okur okumaz aklıma Ayn Rand'ın 1943 yılında kaleme aldığı The Fountainhead ( Hayatın Kaynağı ) kitabından bir paragraf geldi, aynen aktarıyorum; ' Francon gülümsedi. Keating birdenbire, Francon'un buna hiç inanmadığını, Keating'in de inanmadığını bildiğini hissetti. AMA HER İKİSİ DE MEMNUNDULAR. ORTAK YÖNTEMLER VE ORTAK SUÇLULUK ONLARI BİRBİRİNE DAHA DA SIKI BAĞLAMAKTAYDI ' Saygılarımla...

      Sil
  13. Hocam şu son günlerde dolardaki düşüşü neye bağlayabiliriz? Bu düşüş kalıcı olacak mı yoksa spekülatif, kısa süreli bir düzeltme hareketi mi olacak?
    Malum merkez bankası bir faiz indirim sürecinde ve bu devam edecek gibi, mevcut krizin etkilerinin de sona erdiğini söyleyemeyiz, borç sorunumuz ve rezerv durumumuz da ortada. Uluslararası kurumların da swap hattı konusunda da 'düşük ihtimal' yorumlarını da okuyoruz.(ayriyeten düşük ihtimal olmasa ne olacaksa, birkaç milyar dolar bize bir hafta bile yetmez, kaldı ki piyasa bunu zaten fiyatlamış gibi duruyor) Hal böyleyken böyle bir düşüş bana çok saçma geliyor. Yani ben mi birşeyleri kaçırıyorum.
    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ithalat üzerine çok yüksek vergi getirildi, ithalat düşeceği için ekonomi küçülecek, döviz açığı azalacak, döviz talebi azalcak, bundan dolayı TL değer kazandı.

      Sil
  14. "Para ve maliye politikaları birleşti. İkisi arasındaki kilise ve devlet ayrılığı kuralını yıktık. Bu hususta bir açıklama olmadı. Ancak zaten öyle bir açıklama olsa şaşırtıcı olurdu; bunu söylemeden öylece yaparsınız gider."Paul McCulley

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neyi yıktığınızı gördük. Siz önce kendi kafanızdaki kuralı yıkın. Uygulanan politikaların ne kadar hatalı olduğunu görmeniz için daha ne olması gerekiyor? ülkede bakkallarda bile dolar geçmeye başlayacak yakındır.

      Sil
  15. Mrb hocam yazilarinizi hep okurum kafam okadar karisikki bir yandan ulkede enflasyon dusuk gosteriliyor bir yandan faizler dusuruluyor ote yandan bes ayda yuzde 25 artan araba fiyatlari artan dolar paramiz pul oldu birikimlerimiz eriyor insanlar toplum neden bukadar duyarsiz oldu

    YanıtlaSil
  16. Bist endeksinden sifir atilip atilmamasi bizim birikimlerimizin sabun gibi eriyor olmasina caremi anlamiyorum neden insanlarimiz bukadar umursamaz oldu sokagin enflasyonu nedir hocam

    YanıtlaSil
  17. Hocam tek merkezli bir sistem ortaya çıkıyor sanırım. Aslında ulus devletten çok parçalı makro ve Micro şehir devletlere geçiş başlıyor gibi.

    Her ülkenin mega şehirleri olacak diğerleri onlara ve dolayısıyla dünya ticaretine hizmet eden şehirlere dönüşecek gibi.

    İçine kapanma yada kendi kendine yeten ülke olma gibi ortaya çıkan bu adımlar aslında organizasyonun parçası halini alacak.

    Kapitalizm müthiş bir şekil değiştiriyor. Bu devrimde 2020 corona salgını ile başlayacak fakat normalleşme sistemi kontrol altına alana kadar devam edecek gibi.

    Benim beklentim 2025 yılı. O tarih sistemin kabul edilmesi tüm dünyada içselleştirilnesi yada mecbur bırakıldığı tarih olacak gibi.

    YanıtlaSil
  18. Merhaba. Vatandaşlık geliri uygulamasını destekliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  19. Merhaba hocam konuyla alakalı değil ama bir sorum olacak şehirlerarası yolculuğa yasak gelince bilet satışı düştü haliyle firmalarda bilet fiyatlarını arttırdı devlet bu artışa dur demek için tavan fiyat uyguladı.Buna tepki olarak firmalar sefer sayısını azalttı hatta bilet satışını durdurdu.Bunun toplumsal refaha etkisi nasıl yansır?

    YanıtlaSil
  20. Gümrük birliğine girmese idik(Çiller zamânında) ekonomimiz ne kadar ARTI da olur idi?.
    Her kulüp(zenginler kulübü= imefe)-
    birlik(europa vs.)-
    pakt(Cimhûriyet'in ilk yılları) İYİ BİRŞEY MİDİR?.
    Açıklarsanız sevinirim Mahfi âbi..Tekirdağ'dan küçük esnaf haliltopuz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar ortak, biz pazar. Diyordum girersen. Ama Esas olan ticaretin serbest ve acik kalmasi. Girmesek ne olurdu diye hipotez calismak birsey kazandirmiyor. Keske 79da 6 aylik ecevit koalisyon iktidarina denk dusmeseydik de,yunanistanla eszamanli tam uye olsaydik. Supranational kurali anaysadan ustun oldugunu anlayincaya kadar sopa yemek bizlerin dik kafali geninde var. F35 ucagini da bu sebeple almiyoruz. Bilgisayarlari diger ulkelerinkiyle koordine calisiyor diye. Sorunuz a haddim olmadan cevap vereyim. Daha kucuk, daha fakir ve daha koyu milliyetci olurduk. Kendi atesimiz, bizi belki simdiye yakmis olurdu.

      Sil
    2. Vedat G yazmış, kapalı, küçük, antidemokrat bir ülke olurdu Türkiye.
      Küçük esnaf haliltopuz yerine mevsimlik işçi ve işportacı haliltopuz diye yazardınız.

      Sil
  21. Dolar baskilaniyor merkezin rezervleri harcanarak enflasyon beklentisi 9 larda kim inanir buna herseyin fiyati iki kati oldu bir yandanda faizler enflasyon beklentisi dusuk diye indiriliyor etrafa bir bakin insanlari resmen bir cikmaza soktular borsalar onca kotu habere ragmen anlamsizca yukseldi ve kucuk sirketler tavan yapti insanlarin yatirimlarini degerlendirecegi hicbir ensturuman birakmadilar borsa kibris bankerlerinin kumarhanesi olmustur birimkimlerinizin nasil eridigini gormek istiyorsaniz 2 el arac fiyatlarina kisa bir goz gezdirin nasil olurda bu ulkede yuzde 9enflasyon hedeflemesi yaparlar neye gore kime gore

    YanıtlaSil
  22. Yasim 41 bircok kriz yasadim boyle birsey gormedim tek uzuldugum vatandasin hicbirsey yokmus gibi davranmasi herkezin halinden memnun olmasi aldiginiz maaslarin dolar karsisinda eriyisini caresizce izleyin ve enflasyonun 9 oldugu hayaliyle yasayin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vatandaş memnun ise sorun yoktur.

      Sil
  23. Hocam, Bretton Woods sonrasi kurumlar abd tarafindan abuse edildi. Butun dunya bu kaprisi gormezden geldi. Ama en sonlarda, keyfi swift silahini istedigi gibi kullanmaya baslamasi ile, kripto dovizlere dogru bir arayis basladi. Henuz onemsemeyen bir sey. Ama Desentralize kutuk sistemi cok hizla benimsenip, usd, referans tahtindan dusebilir. Belt Road initiative ulkeleri bu noktada birlestiginde, abd sadece kabadayi olarak kalir. Hatalarini ve savruklugunu dunyaya odetemez artik. Turkiye bu dunyada nerede yer almali? Abd yanindan, Cin'e dogru kaymasi gerekir mi?

    YanıtlaSil
  24. https://www.gercekgundem.com/dunya/181864/3-binin-uzerinde-bilim-insanindan-krizden-cikis-manifestosu

    Hocam, bu manfestoya yorumunuz ne olur, değerlendirmeniz nedir?

    YanıtlaSil
  25. Merhaba yazı için teşekkürler hocam. Bilgilerinizi paylaşmanız sevindirici. Şunun farkındamısınız bilmiyorum ama hükümete direk giydirmeli bir konu ele almadığınızda yazınıza olan yorum ve size olan teşekkür, iltifat acaip bir oranda düşüyor. Acaba bu hükümet ve bu muhalefet bu millete kapak gibi diye düşündüğünüz oluyor mu? Tam toplumun aynası değil mi mevcut hükümet muhalefet davranışları?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hükümet değil, dolar yazısı yapınca yorumlar patlıyor, okunma oranı katlanıyor.
      Herkes cebinde dolar taşıdığı için, ekonomik tetikçilik yaptığı için. Dolar tutan yanar, elalemin parası ile gelecek inşa edilmez, iyi kötü demeden herkes TL tutmalı, hükümete destek vermeli, yoksa daha çook krizler görürüz. Hükümet bir an önce ithalat, ihracat yapmayanların dolarlarını tl ye çevirip, dolar almalarını yasaklamalı.

      Sil
  26. Örgüt 1995 gibi geç bir tarihte kurulmuş �nsan bir düşünür bu iş bu tarihe kadar kaldıysa demek ki zaten kapitalizm zorda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kapitalizm asla zorda olmaz,salgında nufüsun %90 ölse geri kalanlar kapitalistler olur,zorda olan küreselleşme, yıllarca sefası sürüldü artık cefası çekilecek.

      Sil
  27. hocam,bu yaz turizm gelirleri %60-70 civarında düşecek gibi duruyor,petrol de petrol üreten ülke kısıtlamaları yüzünden 35 doların üstünde duracak gibi ve ihracat yaptıgımız ülkeler de tüketimlerde çok ciddi düşüşler olacak gibi,merkez bankası da faizleri tahminimce 100-150 baz puan daha indirecek gibi.Gelecek 1 yılla ile ilgili durumumuz bu şekilde gerçekleşirse Türkiye'yi kriz teget geçer mi,ya da bu krizin bize fazla tahribat yapmaması için nasıl bir önlemler alınabilinir

    YanıtlaSil
  28. Hocam,Enflasyon rakamları açıklanıyor ve %11 gibi oranlar söyleniyor,şaka gibi...Daha yeni sigaraya ek vergi geldi ve yaklaşık %20 civarında zamlandı.Domates 10 tl dallarda çürüyen portakal 6 tl,geçen sene 300 tl ye aldıgım sandalyenin teki kırıldı aynısını dün aynı yerden 1 tane aldım fiyatı 540 lira,makarna geçen sene 2 lirayken bugün 3.5 lira,buna benzer bir sürü örnek verebilirim.hal böyleyken son 1 yılda %11 fiyatı artan 1 tane bile gıda ürünü varmı acaba.Etrafımda gururundan ödün vermeyip alışveriş yapamayan arkadaşlarım var.Hiçbirisi geçinemiyor.Maaşlarına % 10 zam yapılmış yılbaşında ve bu sene ne olacagı belli degil.Kimse de yüksek sesle çıkaramıyoruz sesimizi.Nazım Hikmet gibi yaşamak gerekir bazen hayatı...SEN YANMAZSAN BEN YANMAZSAM NASIL ÇIKARIZ AYDINLIGA

    YanıtlaSil
  29. daha geçen sene başlarından itibaren bu blog da birkaç defa yazmıştım; türkiye ekonomisi kamu tarafında 2000 ler öncesine dönmeye başlayacak ve üstelik bunun yanına bir de cari dengesizlik eklemlenmiş olacak şeklinde!. aradan geçen 1 yılı aşkın süre beni haklı çıkarmaya başladı maalesef!. özel sektör çok borçlu üstelik dövize endeksli olacak şekilde üzerine hane halklarının %70 den fazlası da borçlanmış durumda. iktisadi aktivasyonları artırarak ekonomide bir reflasyon sağlanması giderek kamu tarafında yığılımlanacak bu sebeplerden dolayı demiştim. fakat kamunun ekonomideki ağırlığı çok azalmış olduğundan dolayı kamusal genişlemeler de istenilen boyutta iktisadi aktivasyon artışları oluşturamayacaktır. dolayısıyla hem bütçe açığı hızla büyüyecek bu büyüyen açık sadece bununla da kalmayıp cari dengemizi de ileride olumsuz etkileyecek demiştim. nitekim ister özel sektör talebi ister kamu talebi olsun yapısal sorunlarımız yüzünden bu talep zamanla caari açığa sebebiyet vermektedir. işin kötü tarafı kamunun talebi özel sektör gibi değil özel sektörün talebi cari açığımızı büyütüyor ama artan vergi gelirlerini de beraberinde getirdiğinden ötürü bütçe tarafında ciddi rahatlama sağlıyordu. ancak kamu talebi tersine bütçeyi fazla yıpratıyor üzerine bir de giderek cari dengede bozulmayı da getiriyor. yani cari işlemler dengesi ila bütçe dengesi arasındaki ters ilişki giderek nominal hale gelerek pozitif düzleme gitmeye başlıyor. ikisi birbirini adeta besler hale geliyor. ki bu çok daha tehlikelidir. ne dersiniz mahfi hocam?. iyi günler dilerim..

    YanıtlaSil
  30. Malesefki toplumda belli bir saygiyi hakeden atilla yesilada emre alkin mahfi egilmez gibi degerli hocalarimiz ekonomistlerimiz bile sesizce izliyorlar herkez herseyin farkindayken toplumun icine kapatilmasi basinin susturulmasi icler acisi toplumun en cahil kesimi bile biliyor artik enflasyonun gercegi yansitmadigini lutfen etrafiniza bakin sadece 5 ay onceki otomobil fiyatlarina bakin bide bugune gida ayni sekilde peki nasil olurda tcmerkez bankasi yilsonu enflasyon hedeflemesini 9,5 yapar petrol dusuyor diyemi peki finans piyasasindan cikan yatirimcilar sizzce neye yatirim yapiyor ev alip araba almaya baslamislar fiyatlara bakiniz uc aylik degisime

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkanlık sistemine geçiş ile hedeflenen buydu, millet daha yeni uyanmaya başladı, biraz fazla uyudular, iş işten geçti, artık geri dönüşü yok bu yolun.

      Ben 2017 referandumunda sandıklara sahip çıkalım diye çağrı yaparken, laik kesimden arkadaşlarım sandık başına geleceğini söyleyip, seçim günü bahaneler ile gelmediler. Az değil, listemde 60 kişi sandık görevlisi olarak görev alacaktı son sabah 40 kadarı bahane yazdılar gelmediler.

      Kendi geleceğine sahip çıkmayana kimse sahip çıkmaz, geçmiş olsun.

      Sil
  31. Sonuc olarak yuksek enflasyon hatta hiper enflasyon bizleri bekliyor paranin pul olusunu izleyin

    YanıtlaSil
  32. Mahfi bey

    Düşünmek
    Kitap
    Satranç
    Matematik
    Analiz etmek

    bütün bunlar tehlikeli.

    Yasaklanmalı.

    YanıtlaSil
  33. Hocam. ABD’nin DTÖ’nü kontrol altına alma manevralarına karşılık güçlü ekonomilere sahip olan Avrupa ülkeleri bireysel ya da beraber olarak bir karşılık veremezler mi? Mutlaka bunun birçok pozitif/negatif etkisi olabilir kanımca, ama merak ediyorum. Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim, saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer Trump ile aynı sorumsuzluk havasına girerlerse yapabilirler.

      Sil
  34. Hocam iyi günler, MB durgunluktan cıkmak için zorunlu rezerv oranlarını düşürürse politika faiz oranı ve denge faiz oranı arasında nasıl bir ayrışma ortaya çıkar? MB bu ikisini eşit tutabilmek için ne yapmalıdır?

    YanıtlaSil
  35. Hocam 15temmuzdan önce yabancı finans çevrelerinde türkiye için sürekli siyasi istikrar vurgusu yapılıyor ve tek parti iktidarı olumlu karşılanıyodu bu tarihten sonra yabancı algısı neden 180 derece değisti?ve demokrasi vurgusu yapılmaya başlandı,istikrar vurgusu yapılmaz oldu ve hatta tek parti iktidarı yerine,çok katılımlı demokrasi dillendirilmeye başlandı yabancı finans ve derecelendirme kuruluşlarınca,sizin bu konudaki görüşleriniz neler,müsadeniz olursa bir ikinci sorum,bunu siyaso algılamayın ama ilk sorumla paralel:15 temmuzun müsbet sonucu ve başkanlık sistemi,ikisini ayrı ayrı degerlendiriseniz türkiye ekonomisi için artı değermi yaratmıştır,yoksa trendlerin eksiye dönmesinden dolayı olumsuz mu olmuştur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ALLAH Yaratır. Şu yaratma kelimesi yerine başka bir kelime bulsak.Örneğin artı değermi sağlamıştır desek.

      Sil
    2. T.D.K'ya göre:
      - Zekâ, düşünce ve hayal gücünden yararlanarak o zamana kadar görülmeyen yeni bir şey ortaya koymak, yapmak:
      - nesnesiz, mecaz Olmasına, ortaya çıkmasına yol açmak, sebep olmak.

      Ayrıca kimseden kendisini nasıl ifade etmesi gerektiği şeklinde buyrukta bulunmanız da bir nevi faşist söylemdir.
      İnandığınız şeyi kendi kendinize istediğiniz şekilde yaşayınız. Başkalarının alanına dahil olmadan.

      Sil
    3. Selam cemay26,

      Allah'ı biz yarattık. Klasik islamcı söylemidir, yaratmak kelimesini kullanmamak.

      Sil
  36. Merhabalar hocam,çok büyük hayranınız ve takipçinizim. Kolay ekonomi kitabınızdan öğrendiğimiz çok şey var ve çok kıymetli bir eser. Ben de bloğumda dünyadaki ekonomik olayları ele alacağım.
    Diğer yazılarınızı merakla bekliyoruz hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Mut, tavsiyem odur ki son durumlar ekonomiye adalet kavramı ışığında yaklaşıp ele almanın faydalı olacağıdır. Bkz. Dünya üzerinde sosyal yardıma ihtiyacı olanların sayısındaki artış.

      Sil
  37. Sayın Eğilmez,

    Size 45 dk.'lık mükemmel hicivlerle dolu bir video gönderiyorum. Lütfen izleyiniz:

    "Zamanlama Manidar": Çetin Tankoç & Sadi Celal Cengiz

    https://www.youtube.com/watch?v=zxvEjk1Q1tM

    YanıtlaSil
  38. Hocam en çok merak ettiğim şey nasıl umutlu olabiliyorsunuz ? Ben yazılımcıyım fırsat bulsam 1dk beklemem direk terk ederim ülkeyi hiç umudum yok sizi umutlu kılan şey nedir ? Ekonomistleri dinliyorum bir tane bile iyi haber yok ama size kim sorsa hep "umut daima vardır diyorsunuz" bunu neye inanarak söylüyorsunuz merak ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mesela Mustafa Kemal'i düşünün. Eğer o da sizin gibi düşünseydi ve Samsun'a çıkacağına mesela Almanya'ya çıksaydı rahat bir yaşam sürerdi ve muhtemelen çok daha uzun yaşardı. Ama şimdi düşündüğünüzde siz de muhtemelen "iyi ki Samsun'a çıkmış" diyorsunuzdur. Hepimiz Samsun'a çıkamayız elbette ama hepimizin kendimize göre yapacağı bir şeyler var. Onun için umut her zaman vardır.

      Sil
    2. 17:57, siz Atatürk olmadığınıza göre direk Almanya ya gidebilirsiniz.

      Mustafa Kemal döneminde, devlet içinde, ordu kökenli ve teşkilatçılığa hakim insan sayısı devlet kadrolarında görev yapardı. Mustafa Kemal onlardan biriydi. Diğer teşkilat mensupları bölgesel müdafa-ı hukuk cemiyetleri kurmuşlardı, halk ile müdafa-ı hukuk cemiyetleri arasındaki bağlantıyı teşkilatlandırmışlardı. Mustafa Kemal, teşkilatların üzerindeki müdafa-i hukuk cemiyetlerini birleştirip ülke nezdinde meşru bir organa (Millet Meclisi) dönüştürme görevini üstlendi. İyi bir asker olduğu için de başkomutanlığı meclis kendisine görev olarak verdi.

      Uzatmadan, günümüze gelir isek. Türkiye'de o tarz bir teşkilat kurabilecek tüm kadrolar devletten kovuldular, kozmik odaya girildikten sonra 850 tanesi öldürüldü, onların ölümünü gören 2 bin tanesi devletten ayrılıp aileleri ile yurtdışına yerleşti.

      Osmanlı Devleti ile günümüz Türkiye'si arasındaki fark bu teşkilatçı insanlardır. Osmanlı asla ama asla teşkilatçılarını devletten atmamış, teşkilatçı çocuklarını düşmanlarının öldürmesine göz yummamıştır.

      Atatürk, böyle bir Türkiye görseydi Samsun'a çıkmazdı, Almanya'ya giderdi.

      Türk milliyetçisi olarak şunu derim, iyi ki Atamız Samsun'a çıkmış. Atatürk, Anadolu'daki Türk varlığını 150 yıl uzatmıştır. Niçin 150 yıl yazdığımı bir kaç yıl sonra anlayacaksınız.

      Sevgiler.

      Sil
    3. Sevgili Adsız 18:17
      Atatürk'ün o gün gördüğü Türkiye bugünkünden çok da farklı değildi. Nutuk'u okuyunca insan bunu net görebiliyor.

      Sil
    4. Nazik cevabınız için teşekkür ederim Mahfi Hocam.

      Günümüz Türk halkının, kendini sevk ve idare edecek örgütleri ve insanları yok, kendi göbeğini kesebilirse kendi kesecek.

      Günümüz Türkiye'si de artık hasta adam. 2-3 sene kaldı, daha net farkına varacaksınız.

      Sil
    5. Adsızlar, hocamız sizden benden daha iyi biliyor işin nereye gittiğini de bloğunda, halka açık bir ortamda, hele de sadece ekonomi alanında yazmak istediği bir blogda bunlara girmek istemiyor.

      Sil
  39. Mahfi hocam, biz sizin ekonomi yazılarınızı ilgiyle okuyup takip etmeye çalışıyoruz. Peki siz Türkiyede kimlerin ekonomi yazılarını/köşelerini/bloglarını okuyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben İktisat ve Toplum Dergisini okuyorum. Korkut Boratav, Sadi Uzunoğlu, Uğur Gürses, Burak Arzova izliyorum.

      Sil
  40. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  41. sayın hocam
    şirketlerin kar dağıtımının sınırlandırılması ve veya ingiltere merkezli bankalara TL işlem yasağı konup birkaç gün içinde tekrar kaldırılması ile ilgili bilgi vermeniz mümkünmü?
    saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef bu konularda net bir açıklama gelmiyor. Hep dedikoduya kalıyor meydan. Öyle olunca da ben girmiyorum.

      Sil
  42. hocam selam, serbest sermayede kur, faiz ve enflasyonu eş anlı olarak indirmeye karar veren ekonomi olabilir mi? Olursa bunu gerçekleştirmeyi nasıl başarabilirler. Biz ülkece bunu neden yapamıyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karar veren olabilir ama uzun vadede başaran olamaz.

      Sil
  43. Hocam benim şöyle bir sorum olacak kapitalizmde sömürgeciliğin amacı sömürge ulkeleri çalıştırarak yoksul ulaştırmaktır acaba diyorum bizim gibi ithalat ihracat ve kar transferleri dengesinde sömürge olan ülkelerde 'de covid 19 bu mu ulkeleri esasında zenginleştirdi mi

    YanıtlaSil
  44. tıpkı 90 lı yıllarda olduğu gibi merkez bankası kamunun finansörü yapılmaya başlandı. bu durumda da para arzı giderek kontrolden çıkacaktır. bu zamanla güçlü enflasyonist baskı oluşturacaktır piyasada!. ve ne kadar baskılansa da kurlar da hatta faizler de zamanla sert yükselecektir kanaatindeyim. çok eleştirdikleri 90 lı yıllara dönüyor hükümet. Allah'ın sopası yok işte. gerçi bu hükümet çok şanslıdır bakarsınız kazara fed den swap yardımı gelir 30 milyar dolar gibi rezervle 3-5 ayı daha kurtarır!. ancak ekonominin tüm direnç noktalarını özellikle son 10-11 yılda hayli zayıflattılar. oldukça dar tabanlı büyüyen bir ekonomi dinamiği meydana getirdiler. bir benzerini abd 1990-2008 arasında yapmıştı mortgage ile büyüdüler sonrası facia olmuştu. malum 2008 küresel finans krizinin merkezi oldular. sıra bize geliyor belki de gelişmekte olan ekonomiler merkezli yeni ve daha büyük ekonomik krizin merkezindeki birkaç ülkeden biri olacağız.

    YanıtlaSil
  45. Sitenin ziyaretçilerine tavsiye:

    Sayın Eğilmez'in meslektaşı, Prof. Yalçın Karatepe (Ankara Üniversitesi, Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat bölümü) konuşması:

    Değer (mi?)

    (20 dk.)

    https://www.youtube.com/watch?v=tKHehwCDMp4

    YanıtlaSil
  46. abd komple düşse iyi olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç matematik bilmediğiniz belli, ABD düşerse ne olacağını bilipte mi dilek tutarsınız yoksa bilmeden mi? Ben asıl onu merak ederim.

      Sil
  47. Hocam bütçe açık veriyor ,kısa vadeli dış borç 170$ milyar , içerde ve dışarda nakit ihtiyacı varken faizler neden düşüyor. Baskıyla bu nereye kadar sürer sizce...

    YanıtlaSil
  48. Okurlara tavsiye:http://alternatifpolitika.com/makale/osmanli-savas-ekonomisi-ve-bir-muhalefet-programi-olarak-temsil-i-meslek-imparatorlugun-son-yillarinda-sermaye-iktidar-iliskileri-uzerine-notlar

    YanıtlaSil
  49. Hocam Türkiyede işsizlik rakamları neden üç aylık ortalama ile hesaplanıyor. Bu durum özellikle araştırmacıların işini zorlaştırıyordur çünkü anlık değişimleri görememiş oluyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz doğru ama üç aylık ortalama daha sağlıklı bir ölçüm imkanı sağlıyor.

      Sil
  50. Değerli arkadaşlar Ve Hocam ben bir konuda araştırma yapıyorum esasında bir soruya cevap arıyorum
    "Merkez Bankası Zorunlu Karşılık oranını azaltması durumunda politika faizi ile denge faiz oranı arasında nasıl bir ayrım yaşanır ve bu dengeyi sağlamak için Merkez Bankası Ne yapmalıdır"? Sizlerin Değerli Yorumlarınızı ve bilgilerinizi bekliyorum... Sağlıklı Günler Diliyorum

    YanıtlaSil
  51. Hocam, hiç mi pahallıdır var mı? Var'ın arz ve talebi bilinirken hiç'in arz ve talebi nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç'in pahalı mı ucuz mu olduğu bilinemez çünkü hiç fiyatlanamaz.

      Sil
  52. Hocam, Avrupa başta olmak üzere birçok kurum TL işlemleri askıya almaya ya da kalıcı olarak kapatmaya başladı. Ama döviz kuru da bir yandan geriliyor. Bu ne yaman çelişki desek yanlış olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Partoglu, parası olan Türkler TL işlem mi yapıyorlar sanki?

      Ben 45 yaşındayım, iç anadoluda büyüdüm, çocukluğumdan beri etrafımdaki herkes servet ölçümlerini euro/usd veya altın olarak yapar, özellikle orta direk ve zengin kesim. Ben daha TL ile varlık ölçümü yapana şahit olmadım.

      Büyük alışverişlerde fiyat etiketi Kayseri de hep Euro dur. Ev, fabrika, makina hep Euro bedel ile ödenir. Kayseri ve Nevşehir'in eski tefecilerinin dara düşen iş adamlarına hiç TL ile para verdiğini görmedim. Hep Euro ile tefeci faizi isterler.

      Halıcı esnafı, el dokuması halıyı euro ile satar, müşteri o gün TL vermiş ise hemen para Euro yapılır, halıcının yeni halı üretmesi beklenir.

      TL sadece anlık işlem ölçüsüdür, anlık değişim aracıdır, yani malı alıyorum, Euro yerine Euro satış kurundan TL ödeme yaparım, küçük çaplı vadesiz işlemlerde TL kullanılır.

      Çelişkiyi nerede gördünüz?

      Devlet TL yi piyasaya kapatıyor, TL nin sahibi olarak fiyatını kendi belirliyor. Yani kendi malına kendi fiyatını çeken esnaf gibi, piyasa fiyatı oluşumunu istemiyor. Piyasa da malın fiyatını ve mal sahibinin fiyat çekmesini beğenmiyor malı almıyor.

      Mal sahibi devlet, istediği fiyatı yazmakta özgür. Piyasadaki de istemediği mala girmemekte özgür.

      Her şey kuralına uygun işliyor.

      Derseniz ki, esnaf dara düşer, malına kendi çektiği fiyatı kimse vermeyince piyasa fiyatından satmaya başlar, hatta esnaf dara düşer tefeciden(IMF) yardım isterse mala öyle bir dip fiyat verirler ki milletin nutku şaşar.

      Piyasa bu, ne diyem mahmut mu diyem :)

      Sil
  53. Mahfi bey

    Mustafa Memal'i sürekli anmanız onu bir tür put, bir tür kült, bir tür tapınma materyaline dönüştürmez mi?

    Böyle bir risk yok mu sizce? Ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim böyle bir korkum yok. Olan varsa bilemem.

      Sil
  54. Hocam

    Rüyamda sizi gördüm

    Siyasete giriyordunuz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana gösterdiğiniz ilgiye çok teşekkür ederim ama siyasete girmeyeceğim. Ben bağımsızlığıma düşkünüm.

      Sil
    2. Hocam, rüya görmemize bile izin vermiyor musunuz?

      Sil
    3. Senator yapariz sizi

      Sil
    4. Siyasi liderlerin ve karar vericilerin de bir gün doğru yolu bulacaklarına inanıyorum.
      Özgür ve bağımsız düşünen/düşünmesine izin verilen bilim/düşünce insanlarının,aslında kendileri için de büyük bir kazanım olduğunu bir gün anlayacaklardır.
      Onların fikirleriyle zenginleştirdiği bir ekosistemde,siyasi iradelerin önüne sunabilecekleri sayısız fırsatı ıskalamamaları gerekir.

      Yalnız burada ince bir çizgi vardır:
      Özgürlük ve bağımsızlık,hiç bir zaman size bu alanı tanıyan iradenin altını oymak olmamalıdır.
      O alan,her türlü fikrin korkmadan ve bilimin rehberliğinde söylenebileceği ve tartışılabileceği bir alan olmalıdır.
      Orada korkuya yer yoktur.Fikirlere önlem alınmaz ve onlardan korkulmaz.

      Bence özgür ve bağımsız fikir insanlarının derdi popülerlik veya kitlelerin hoşnutluğu olamaz.
      Tarihin onlara yüklediği sorumluluk,dünyayı okuyabilmektir.Yaptıkları okumalardan süzdükleri bilgileri ülkesinin,gelecek nesillerin ve medeniyetinin gelişimi için sunabilmektir.
      Bu bilgilerin iyi-kötü,doğru-yanlış sınıflandırmasını yapabilmek çok kolay değildir.Çünkü tarih ve zaman statik değildir.Zaten fikir insanlarına da en çok bu nedenle ihtiyaç vardır.Yarını bugünden yaşabilecek ve ufuk açabilecek yeteneğe ve öngörüye sahip olmaları beklenir.

      Hangi fikrin uygulanacağına karar vermek iktidarların hakkı ve görevidir.Bu kararların siyasi sorumluluğu da tabi ki iktidarlara ait olacaktır.

      Herkese hayırlı bayramlar dilerim.

      Sil
  55. Mahfi bey

    İktisadi konuları basitleştirerek anlatmak ile; laçkalaştırarak, ayaklar altına alarak, itibarını zedeleyerek anlatmak arasındaki farklar, sizin gibi tecrübeli bir iktisatçı nelerdir? Burada çok ince bir çizgi var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Günümüzde egemen olan neoklasik ekonomi öğretisinin öyle bazı boşlukları ve öyle bazı yanlışları var ki ve bunları sanki mükemmel yaklaşımlarmış gibi öylesine sunuyor ki bu ekonomik yaklaşıma dayalı olarak analiz yaparken, ders anlatırken ya da kitap ve makale yazarken bunları da vurgulamak gerekiyor. Yaşam basit bir şeydir. Ekonomi üretim, tüketim, tasarruf, yatırım ve en önemlisi de bölüşüm üzerine kuruludur. Bunu bu basitliğiyle anlatmak ve arada bu ilişkileri karmaşık hale getirmek için uydurulmuş olan katkıları da eleştirmek gerekir.

      Sil
  56. Atatürk zaten külttür. Ben çok sinirleniyorum böyle tiplere.

    Sıradan bir insanla eşit mi tutacağız yani onu? Kültür, kahramandır, olağandışı bir dehadir.

    YanıtlaSil
  57. Sevgili Hocam,

    Emek verip zamanınınzdan fedakarlık gösterip bizleri bilinçlendirdiğiniz için ne kadar teşekkür etsek azdır size. Rahmetli Yaşar Erdinç hocamızın Para Harekatı kitabında şöyle bir söz vardı : “Ekonomik sistem Picasso’nun tablosu gibidir, Picasso’ya bakıp Velazquez’i görebilenler, ekonomiyi çözebilirler” yazıyordu. Sizde gerçekten zahmet gösterip bizlere zor konuları anlaşılır bir dille anlatıyorsunuz. Bunun için tekrardan teşekkür ediyorum. Sizden bir konuda tavsiye rica edeceğim. Kitabı okuduysanız bilirsiniz bende de orda anlatılan sorun var. Açıklamak gerekirse ekonomi konusunda çokca araştırma yapıyorum, okuyorum ama puzzle parçalarını birleştiremiyorum. Yani ekonominin kollarını birbiriyle bağdaştıramıyorum. Birbiriyle bağlantılı olan verileri diyelim kafamda kuramayınca umutsuzluğa düşüyorum bu işi başaramıyorum diye. Ekonomi bilgisini baştan kronolojik bir sıralama yenilemek isteyen biri için nasıl bir tavsiye verebilirsiniz ? Ekonomi bölümü okumadım fakat kendimi çok büyük ölçüde geliştirmek istiyorum. Finans piyasalarınada çokça ilgi duyuyorum. Açıkçası bir karmaşa içerisindeyim. Umarım kendimi ifade edebilmişimdir. Yardımcı olursanız minnettar olurum.

    Saygılar ve Hürmetler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Ekonomi ile finans birbirinin içinde gibi olsa da aslında oldukça farklı iki bakış açısı gerektirir. Ekonomi bilginizi geliştirebilmenizin yolu gördüğünüzü, yaşadığınızı analiz edebilmenizden geçer. Size bu konuda benim Ekonomide Analiz kitabımı okumanızı öneririm.
      Finansal analiz için de başlangıç olarak buradan başlayabilirsiniz:
      http://zinzinzibidi.com/finansal_muhasebe_dersleri/finansal_analiz

      Sil
  58. Hocam bugünün türkiyesinin bir zamanla ın Atayürkün bulduğu Türkiyeyle aynı sevyede olduğunu soyluyor olmanız bilimselikten çok uzak ever eğer daha uzun yaşıyor olsaydı Ismet İnönü hatalar yapmasına kesinlikle izin vermezdı bu benim şahsi düşüncelerim katılmak zorunda değılsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam Adsız, İsmet İnönü hangi hataları yaptı?

      Sil
    2. Bu yorumda anlayamadığım pek çok konu var.
      1. Bugünün Türkiye'siyle Atatürk dönemi Türkiye'sinin aynı seviyede olduğunu söylediğimi hatırlamıyorum ve söylemişsem nerede söylediğimi bilmiyorum. Bunu hatırlatırsanız sevinirim. Çünkü eğer böyle bir şey söylemişsem ciddi bir dil sürçmesi yapmışım demektir.
      2. Yaşıyor olsaydı İsmet İnönü kimin hatalar yapmasına izin vermezdi. O kısmı hiç anlayamadım.

      Sil
  59. Hocam, bu SWAP konusunda ne oluyor? Haberleri takip ediyorum ama hiç bir şey anlamıyorum bu gelişmelerden. Siz bu konuyu güncel durumla birlikte basitçe anlatabilir misiniz?
    Saygılar,
    Rıfat

    YanıtlaSil
  60. Değerli hocam ekonomi öğrenmeye üniversitelerdeki müfredata göre başlayım diyorum. Önerdiğiniz müfredat yada üniversite var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplar başlığına bakın orada benim kitaplarımı okuma sırası var. Ona göre devam edebilirsiniz. Araya bir yerlere Gülten Kazgan'ın İktisadi Düşünce Tarihi kitabını ekleyin.

      Sil
  61. Hocam Khan Academy de ki ekonomi derslerini tavsiye eder misiniz ?

    YanıtlaSil
  62. Hocam katar ile 5 milyar dolar olan Swap anlaşması 15 milyar dolara çıkartıldı. Benim merak ettiğim biz Katara TL verdik sanırım. karşılığında Katar bize dolar mı verdi yoksa katar riyali mi merak ettim. Yani yerel para diyorlar sonrada dolar olarak ifade diyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katar riyali verdi. malum artık uluslar aradı piyasalarda liraya güven azaldı ve lira ile işlemi azalttılar dolayısıyla da merkez bankası katar riyali vererek dolar swap yapmaya çalışacak. olayın kısa özeti budur. dolayısıyla swap maliyeti de katlanmış olacak.

      Sil
    2. 20:06 Katar'da o kadar dolar ne gezer?
      O kadar doları kim bizim hükümete verir?
      Adamlar Katar Riyali verdiler. Ters bir durumda Türkiye
      Riyalleri satarsa diye absorbe edebilecekleri kadar verdiler.

      Bir de 15 milyar dolar miktarı telaffuz ediliyor, eskiden 5 vardı,
      o uzatıldı, üstüne 10 M daha geldi. Ek gelen kısım 10 M.

      Sil
  63. Hocam, bırakalım şu dışardaki bağımsız kaleleri.

    En son ne zaman PPK raporlar hazırladı, kendi uzmanlarının tavsiyesine göre kararlar aldı?
    TC Merkez Bankası ne zaman kendi kurulları ile faiz, swap, döviz alış/satış kararları verdi.

    Ülkedeki tüm bağımsız ekonomik kaleler düşmüş, kale kalmamış.

    Bu da bu yazının öz yorumu olsun, 50-100 yıl sonra okuyanlar olursa,
    100 yıl sonra düzgün Türkçe konuşmayı bu topraklarda bilenler olursa, bizleri anlasın.

    YanıtlaSil
  64. Sayın hocam konumuzla bir ilgisi yok ama cevaplayabilirseniz sevinirim. Memduh Bayraktar oğlu bir yayınında Arjantin iflas ettiğinde millî gelirinin %15 i oranın da dış borcu olduğunu söyledi. Bu doğru mu doğruysa bizim millî gelir dış borç oranımız nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam
      önemli olan dış borç oranı değil, o borcun ödenebilme gücü.
      Ödenebilme gücü bitince yeni borç daha zor alınmaya başlar,
      Türkiye deki gibi ekonomi yavaş yavaş küçülür.

      Sil
  65. Mahfi Hocam, sizin gibi insanların var olduğunu bilmek gerçekten çok güzel! Derin bilgi birikiminizi bizlerle blogunuz üzerinden son derece anlaşılabilir ve sade bir şekilde paylaştığınız için sonsuz teşekkürler. Bu yazınızda da olduğu gibi, güncel gelişmeleri aktarmadan önce konu ile ilgili temel bilgilerden bahsetmeniz, gelişmeleri anlayabilmek açısından çok faydalı oluyor. Size mutlu, uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Bu dediğinizi genel olarak yapmaya çalışıyorum.

      Sil
  66. Sayin Hocam, WTO'nun gorevi tam olarak uluslarasi baglayici arbitration mi yoksa sirketlere gonullu olarak cozum onerisinde bulunmak mi? Dunyada ICSID, vb. pek cok arbitration makami var ve bircok ulkenin parlamentolari tarafindan hukuksal gecerlilik kazandirilmislar. Bu bakimdan WTO'nun rolu cok da vazgecilmez gorunmuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ICSID yatırımlarla ilgili uzlaşmazlıkları çözümlemeye çalışan bir kurum. WTO ise ticaret konularındaki anlaşmazlık ve uzlaşmazlıklarla uğraşıyor.

      Sil
  67. Merhaba hocam Çarpan mekanizması nedir? Sadece tüketim ve yatırım harcamalarının olduğu bir ekonomide çarpan nasıl hesaplanır? Ekonomiye dış ticaret dahil olursa çarpan nasıl değişir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://soundcloud.com/ntvradyo/mahfi-egilmez-ile-ekonomi-dersleri-01-mayis-2018-carpan

      Sil
  68. Hocam nerdesiniz? Iyi misiniz? Ozledik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gündem yoğun, hocanın da kafa döndü, hangi bir konuya odaklanacağını şaşırdı.

      Korona da ekonomi mi yazsın,
      Swap üzerine mi yazsın,
      Merkez bankası bağımsızlığı üzerine mi yazsın,
      Düzenleyici kurulların yabancı sermaye ile, adlandırılamayan, garip ceza var ceza yok uygulamasını mı yazsın,
      Hazinenin son durumunu mu yazsın,
      Son ekonomik verileri mi yazsın,
      İşsizliğin artan etkisini mi yazsın,
      Sermaye çıkışını mı yazsın,

      Söyleyin ne yazsın?
      Hepsi de detaylı araştırma gerektirecek konular.

      Sil
    2. Ekonominin gidişatıyla ilgili yorum yapanlara ceza verileceği yönünde haberler çıkmıştı birkaç gün önce.

      Acaba Mahfi bey, kendisine ceza verileceğinden çekindiği için mi artık yazmıyor diye kuşkulanmıştım, ama sonra, Mustafa Sönmez gözaltına alındığında Mahfi bey'in tweet'i aklıma geldi hemen, işte o an dedim ki kendi kendime: "Mahfi bey, eğilmez!"

      İşte o tweet:

      "Mustafa Sönmez'i göz altına almak düşünce ve ifade özgürlüğüne tahammülsüzlüğün kanıtıdır. Hangi düşünceden olursa olsun konusu suç oluşturmadığı ve hakaret içermediği sürece düşüncesini açıklayan herkese saygı duymak demokrasinin ilk koşuludur."

      14 Nisan 2019

      https://twitter.com/mahfiegilmez/status/1117370510575382528?lang=en

      Sil
    3. Değerli arkadaşlar bu aralar evde oturmanın avantajından yararlanarak bambaşka bir konuda bir kitap çalışması yapıyorum. Konunun ne olduğunu bu aşamada söyleyemem, sürpriz. Bu çalışma zamanımın önemli bir bölümünü alıyor. O nedenle yazı ve sosyal medya faaliyetini azaltmış durumdayım.

      Sil
  69. Hocam iyi günler konu ile alakasız ama hukuk öğrencisi olarak merak ediyorum MB'nın son borç verme yetkisi konuşulup duruyor. Bu yetki kime karşı hükümet mi bankalar mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankalara. MB yasal olarak hükümete borç vermez. 2001 krizi öncesinde hükümete (hazineye) kısa vadeli avans adı altında borç verirdi o da kaldırılınca sadece bankalara borç verir hale geldi. Ki doğrusu da budur.

      Sil
  70. Sevgili hocam kapitalizm, globalleşme, ekonomi, ekonomi tarihi, yapısal reformlar ile alakalı belgesel, dizi veya film önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://onedio.com/haber/size-bir-belgesel-izledim-hayatim-degisti-dedirtecek-29-muhtesem-belgesel-716186

      Sil
  71. Mahfi bey,diyelim hükümet değisti,yeni gelen cumhurbaşkanı ekonomik krizi çözmek için çareyi avrupa parasal birliğine girmekte buldu diyelim,yani ab ye girmeden gümrük birligi olayındaki gibi eurozone a girmeye karar verdiki,avrupa geçmişte bunu türkiyeye teklif etti,medyada çok yer almadı lakin..şimdiki gibi rezervimizde 15milyar $karşılığı katar riyali olmasındansa,10yıl önce euroya geçseydik bugün daha iyi bir yerde olmazmıydık..para bağımsızlıgı gibi bugünün dünyasında hicbir geçerliligi olmayan aşırı sağ milliyetçi söylemleri bir kenara bırakırsak ilerde avrupa para birligine girmemizin sizce ne getirileri ne götürüleri olur,görüşleriniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa Birliğine girmeden, demokrasi, insan hakları, güçler ayrılığı, hukukun üstünlüğü, bütçe hakkı gibi temel ilkeleri benimsemeden euroyu para birimi olarak kabul etmekle bir yere varılması mümkün görünmüyor.

      Sil
  72. Mahfi bey,

    "Cafer Tayyar Eğilmez" ile bağlantınız var mı? Akraba mısınız*

    1878, Priştine
    1958, İstanbul

    https://tr.wikipedia.org/wiki/Cafer_Tayyar_E%C4%9Filmez

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akraba olsa ne olacak, değilse ne oacak? Bu bilgi ne işine yarayacak?

      Sil
  73. Mahfi Bey,
    Umarım iyisinizdir. Yeni yazınızı bekliyoruz. Rutininizi epeyce bir bozdunuz korkarım. Sağlığınızda bir sorun yoktur, diye umut ediyorum. Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu aralar bambaşka bir konuda bir kitap çalışması yapıyorum. Konunun ne olduğunu bu aşamada söyleyemem, sürpriz. Bu çalışma zamanımın önemli bir bölümünü alıyor. O nedenle yazı ve sosyal medya faaliyetini azaltmış durumdayım.

      Sil
  74. Hocam merhabalar, bayramınız kutlu olsun iyisinizdir umarım. Dünyada çıkan krizler ile alakalı kaynak önerebilir misiniz? Sizin küresel finans krizi kitabınızı okudum çok faydalı oldu ve dikkatimi çekti. Tüm krizleri inceleyip ortak noktaları öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Krugman bunalım ekonomisinin geri dönüşü 70 sonrasını inceliyor
      Fatih özatayın da bir kitabı var Türkiye krizlerini ve 2008 inceliyor
      Daha geçmişe gitmen isterseniz kindleberger cinnet panik ve çöküş kitabı var

      Sil
    2. Adsız 18:06 nın önerilerine katılıyorum.

      Sil
  75. İyi bayramlar Mahfi hocam.
    Döviz ve altın alımına neden vergi konuldu, bu ne anlama geliyor? Daha önce benzeri bir uygulama var mıydı? Dünyada bunun örneği hangi ülkedir? Bu konuda makaleniz olacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kambiyo vergisi, 3. dunya ulkelerinde yaygindir.

      Sil
    2. Döviz ve altını satıp parayı ekonomiye kazandırmak hedefleniyor. Ama ne yazık ki bu kararlar ve uygulamalar konvertibiliteyi kökünden zedeliyor.

      Sil
  76. Tanıdığım bir ekonomist Türkiye'nin milli gelirinin çok abartılı hesaplandığını söylüyor gerçekte 6 bin dolar bile yok diyor siz buna katılıyor musunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Milli gelirimiz mi 6bin dolar bile yok? Sayı saymayı bilmiyor olmalı yada siz kişi başına düşen milli gelir demek istediniz ama diyemediniz? Hangisi, bence yorumu gözden geçirip düzeltin. Ona göre kim katılır kim katılmaz yorumlar.

      Sil
    2. Sayin Adsiz 19:04
      isi sulandirmaya gerek yok,
      herkes ne oldugunu anladi,
      hani samata olsun diye oturup bir de yorumu gozden gecir demeniz gereksiz.

      Gereksiz yere nokta virgul icin mevzudan farkli seylerle hocamizin sayfasini mesgul etmeyelim

      Sil
    3. Ben bu tespite tam olarak katılmıyorum. Bazı konulardaki ölçümlerde benim de itirazım var ama kişi başına gelirin 6 bin doların da altında olduğu tespiti bana doğru görünmüyor.

      Sil
  77. Hocam Adam Smith gercekten uluslararasi serbest ticareti destekliyor muydu? Benim okudugum kadariyla kendisi Ingiltere’nin ithalat yapmasinin Ingiliz toplumuna cok zarar verecegini dusunuyordu. ‘Gorunmez el’ kavrami ise sadece bir kere gecer kitabinda. Kapitalism ile alakasi olmayan bir adami kapitalismin kurucusuymus gibi yorumluyoruz ve bu bana cok komik geliyor.

    Saygilarimla,
    Serhat Guven

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adam Smith, bir ülkenin ürettiği mallar açısından mutlak üstünlüğü varsa serbest ticareti savunuyordu. Yani mesela İngiltere kumaşı daha ucuza, Portekiz de şarabı daha ucuza üretiyorsa o zaman serbest ticaretin anlamlı olduğu görüşündeydi. Mukayeseli üstünlük durumunda da ülkelerin karşılıklı serbest ticaret yapmasının doğru sonuçlar vereceğini savunan David Ricardo'dur. Ki günümüz yaklaşımında Smith'in değil Ricardo'nun görüşü dış ticaret teorisinin belkemiğini oluşturuyor.

      Sil
  78. Hocam,

    Lütfen:

    Hiçbir kanala çıkmıyorsunuz, YouTube yayını bile yapmıyorsunuz.

    Bari şu bayram gününe özel, bir "selfie" çekip twittera koysanız, çok özledik!

    LÜTFEN!...

    YanıtlaSil
  79. Hocam altına getirilen kmv verigisinin üstelik yüzde 1 oranında olması , kaııtdışı alımı ve yastık altını artıracağını düşünüyorum. Ya siz? Çünkü kuyumcu ve döviz büroları (çoğu) bu vergiyi uygulamıyorlar. İnsanlar banka yerine buraları seçecek ve yine banka yerine yastık altında saklayacaktır.

    YanıtlaSil
  80. Hocam sizce bu köprü ve otoyol Lara ödenen döviz cinsi garanti bedelden devletimizin kurtulması bir şekilde mümkün mü? Anladığım kadarıyla bu sözleşmeler çok sağlam yapılmış ve sorun çıkarsa Türkiye değil İngiltere deki mahkemelere refere edlmiş. Yeni bir hükümet gelse bile eli kolu bağlı mı? Biz ve çocuklarımızın vergileri buralara gitmeye her halükarda devam edecek mi?

    YanıtlaSil
  81. Merhaba, benim şöyle bir teorim var bilmem ne dersiniz? Ülkemizde faiz lobisi yok, inşaat lobisi var. Ve bu inşaat lobisi çoğunlukla döviz üzerinden kredi alıyor , sözleşme yapıyor. Ülkeyi döviz alımına kitliyor. Aslında dövizin artmasında rol oynuyor, dövizin artması enflasyonu, o ise faizi tetikliyor ya da tetiklemeli ( ülkemiz de tam tersi dense de) dolayısıyla bir faiz lobisi varsa onların başında bankacılar d
    inşaat lobicileri vardır

    YanıtlaSil
  82. Mahfi Bey, yapılan swap anlaşmaları günün sonunda geçici değil mi? Sizce toplam döviz riskimiz kısa süre için de olsa azaltır mı? Ben süresini tam anlamadığım için ne kadar süre için halı altına süpürdük çözemiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Diyelim ki 100 Dolar alıp karşılığında 680 lira vererek 6 ay vadeli bir swap işlemi yaptınız (faizi bir kenara bırakıyorum.) Bu işlem size mevcut 100 Dolarlık borcunuzu ödemeniz için imkan ve zaman sağlar. Diyelim ki o 100 Dolarla vadesi gelen bir dış borcunuzu ödediniz. 6 ayın sonunda b u kez vadesi gelen 100 dolarlık swap borcunuzu ödemek için 100 dolar bulmanız gerekecek. Bu böyle devam eder.

      Sil
    2. Swaplaya swaplaya gideceğiz anlaşılan.

      Sil
  83. Hocam, bu altın ve dövize gelen vergiler konvertibilite ve kyıt dışını artırırsa gelecek olan yabancı yatırımcıya negatif etkisi olur mu sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olur tabii. Çünkü bu kararlar TL'nin zaten tartışmalı hale gelmiş olan konvertibilitesini iyice yok ediyor.

      Sil
  84. Mahfi bey sizin bir tahmininiz var mı? Swap dışında ülkemizin bir tedbiri olacak mı? Nasıl kurtulacağız bu buhrandan bir önlemleri olacak mı? Sadece Fed ve Avrupa merkez Bankası nın basılan paralarının bir kısmını n ülkemize gelmesini mi umuyorlar? Ne düşünüyorlar sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence düşündüklerini yapamıyorlar ve o telaşla riskleri düşürecek adımlar atmak yerine riskleri daha da artıracak işler yapıyorlar.

      Sil
  85. Hocam şahsi bir soru ama sizi sevdiğimizden bakış açınızı anlamaya çalışıyoruz, bu yaz tatile çıkacak mısınız? Şu herşey dahil doktor hariç olanlardan ;) sevgilerle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :) Temmuz'da yerimizi ayırtmıştık ama iptal ettik, bu yıl tatile çıkmayacağız. Şimdilik kararımız bu yönde.

      Sil
    2. Hocam size bir tekne tatili yakışırdı. Yoruldunuz, sizi takip ederken biz yorulduk :)

      Sil
  86. Mahfi bey , bütçe açığı var , döviz açığı var , sizce ek vergiler gelir mi? Yada gelmeli mi efendim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geliyor zaten. Bence gelmemeli. Çünkü o kadar gereksiz kamu harcaması var ki oralardan vazgeçilse oldukça bir kaynak yaratılabilir.

      Sil
  87. Hocam merak ettiğim bir şey var , swaplar hariç net rezerv negatif rezerv var dediniz ( hesaplamanızı da göstererek) hükümetten veya MBden herhangi bir diplomat veya politikacı veya bir ekonomist size ulaşıp bu hesaplama da şu konu var , aslında tam doğru değil vs gibi bir yorum yaptı mı? Yani rezervler gerçekten negatif bizim atladığımız bir konu yok ve bu konuda da bir cevap yok mu? Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki tür itiraz geldi: İlki swapları hariç tutmamak, hatta nete değil brüt rezervlere bakmak lazım şeklindeydi. İkincisi klasik vatan hainliği eleştirisiydi. Tabii ikinciye eleştiri demek ne kadar doğru orası da ayrı.

      Sil
    2. Hocam bu çok acı çünkü ; hesaplama belirtiyorsunuz , siyasi bir söyleminiz yok , polemik yapmıyorsunuz yine de bunlar söylenebiliyor ne olur vazgeçmeyin hocam.

      Sil
    3. Bence son derece objektif siniz; siz çok az da olsa cari fazla olur dediniz ; ekonomi bakanı cari açık olacak dedi. Bazı yorumlarınız hükümet ten iyimser olabiliyor :)

      Sil
    4. İlki hükümetten mi hocam?

      Sil
  88. Sizi seviyoruz , Keşke herkes sizin kadar üretse, aynen devam hocam.

    YanıtlaSil
  89. Hocam Ali Babacan dönemindeki ekonomi yönetimi daha disiplinli idi diyebilir miyiz? Tabii bence onunda problemleri vardı; inşaata, betona paraları gömmek gibi. Sağlık teknolojisine daha fazla odaklanabilirdik. Sizin başarılı bulduğunuz nir ekonomi yönetimi dönemi var mı Türkiye de?

    YanıtlaSil
  90. Hocam iki petrrol ülkesi olan Azarbeycan ve Rusya nin paralarina bir bakiyim dedim ruble yil başından beri ciddi değer kaybına uğramış azerbeycan manatı ise istikrarlı hatta değer bile kazanmış bana çelişkili bir durum gibi gözüküyor

    YanıtlaSil
  91. Merhaba, İmf Türkiye nin -5% daralacağını öngörüyor, bizimkiler ise çok daha iyimser , ben çift hane bir daralma olacağını düşünüyorum ; birebir çok sektör aylarca durdu veave durmaya devam edecek en az 10% daralma olmalı sizin bir öngörünüz var mı hocam?

    YanıtlaSil
  92. Halkın % 80'i "idare eder" şeklinde yaşıyor.. Geriye kalan % 20 tıksırıncaya kadar yiyenler. Eşitlik gelir adaleti çok önemli. Çoktan alıp aza vermek lazım. Ama hükümetler fakirler yaratıp oy toplar. Mesele bu...

    YanıtlaSil
  93. Mahfi Bey, Roubini, dünya 10 yıl sürecek bir ekonomik depresyon a girdiği i söyledi. Siz de bu kadar süreceğini düşünüyor musunuz? 2-3 yıla razıydık.

    YanıtlaSil
  94. Hocam yurtdışında görüşlerini takip ettiğiniz ekonomistler var mı?

    YanıtlaSil
  95. Hocam Swap ile Çok kısa vadeli APİ aynı şeyler midir?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi