Rezervleri Hesaplama Rehberi

Merkez Bankası’nın (TCMB) Altın ve Brüt Döviz Rezervleri
Brüt döviz ve altın rezervlerinin miktarlarını görebilmek için TCMB sitesindeki (www.tcmb.gov.tr) ‘istatistikler bölümünden’ ‘parasal ve finansal istatistiklere’ oradan da ‘haftalık para ve banka istatistiklerine’ gitmemiz gerekiyor. Burada karşımıza çıkan menünün 1 numaralı tablosuna bakacağız.


Buna göre eldeki son veriler (10 Temmuz 2020 tarihi itibarıyla) altın rezervinin 40,4, brüt döviz rezervinin 49,6 milyar dolar ve toplam TCMB rezervlerinin 90 milyar dolar olduğunu gösteriyor.

TCMB Net Altın ve Döviz Rezervleri
Net altın ve döviz rezervlerini brüt rezervlerde olduğu gibi bir bakışta görme olanağımız yok. Bunun için bazı hesaplar yapmamız gerekiyor. Önce bu hesaplamayı formüle edelim:

TCMB Net Altın ve Döviz Rezervleri = (TCMB Dış Varlıklar Toplamı – TCMB Toplam Döviz Yükümlülükleri) / Aynı Tarihteki USD/TL Kuru

Bu formüldeki büyüklükleri bulabilmek için yine TCMB sitesindeki ‘istatistikler bölümünden’ ‘analitik bilançoyu’ açmak gerekiyor. Analitik bilançonun ‘aktif bölümünden’ o güne ait ‘dış varlıklar’[i] toplamını (631 milyar TL), sonra ‘pasif bölümünden’ ‘toplam döviz yükümlülüklerini’[ii] alıyoruz:463,3 milyar TL.


TCMB analitik bilançosundan aldığımız dış varlıklar toplamı ve toplam döviz yükümlülükleri TL ile girildiği için bunları o günkü kurla dolara çevirmemiz gerekiyor. Kullanacağımız kuru bulabilmek için TCMB sitesinde yine ‘istatistikler bölümünden’ ‘döviz kurları alt bölümünü’ oradan da ‘gösterge niteliğindeki Merkez Bankası kurlarını’ açıp yukarıdaki verilerle aynı tarihi seçerek (10 Temmuz 2020) ‘USD/TL döviz satış kurunu’ buluyoruz: 6,8638.


Şimdi bu bilgileri yukarıdaki formülümüzde bir araya getirelim:

TCMB Net Altın ve Döviz Rezervleri = (TCMB Dış Varlıklar Toplamı – TCMB Toplam Döviz Yükümlülükleri) / Aynı Tarihteki USD/TL Kuru

TCMB Net Rezervleri = (631 – 463,3) / 6,8638 = 24,4 milyar dolar.

Demek ki TCMB’nin 10 Temmuz 2020 Cuma günkü net altın ve döviz rezervleri toplamı 24,4 milyar dolarmış.

Swap Hariç Net Rezervler
Merkez bankaları açısından döviz ya da para swapı kendi ülke paralarını bir başka ülke parasıyla belirli bir süre için değiştirme işlemidir. Süre sonunda taraflar birbirlerinden aldıkları parayı karşı tarafa, o süreye isabet eden faizini de ekleyerek iade ederler. Swap ile elde edilen dövizler merkez bankasının sahipliği değil yükümlülüğü (borç) altında olduğu için bu paraların döviz rezervlerine eklenmesi tartışma konusudur. Brüt rezervlerde yer alan bu dövizler genellikle net rezervlerden düşülür.

Swap miktarını bulabilmek için TCMB sitesinde ‘istatistikler bölümünün’ ‘ödemeler dengesi ve ilgili istatistikler’ alt bölümünde oradan da ‘uluslararası rezervler ve döviz likiditesi’ alt bölümünü açarak ‘II numaralı döviz varlıklarından önceden belirlenmiş kısa dönem net çıkışlar (nominal değer)’ tablosunun 2. sıra numaralı satırındaki verilere bakmamız gerekiyor.


Görüleceği gibi bu satırda vadelere göre değişiklik gösteren farklı miktarlar yer alıyor. Genel kabul 4 ay – 1 yıl arasındaki miktarı almamak şeklindedir. Bu durumda ele alınacak swap tutarı (51.884 – 21.785 =) 30.099 milyon USD ya da kısaca 30,1 milyar dolar olarak hesaplanır.

Bulunan bu swap miktarını yukarıda hesapladığımız net rezervlerden düşersek swap hariç net rezerv miktarını buluruz. Bunu formüle edip yukarıdaki değerleri formülde yerlerine koyalım:

TCMB Swap Hariç Net Rezervler = TCMB Net Rezervleri – 4 Aya Kadar Vadeli Swap Tutarı = 24,4 – 30,1 =  - 5,7 milyar dolar.[iii]

Buna göre TCMB’nin, swaplar yoluyla alınan dövizler hariç tutulduğunda net altın ve döviz rezervleri 10 Temmuz 2020 günü yaklaşık 5,7 milyar dolar eksidir.



[i] Dış Varlıklar: Altın, TCMB şubelerinin kasalarındaki efektifler, yurtdışı bankalar nezdindeki döviz mevcudu ve diğer döviz alacakları bu kalemde yer alır.
[ii] Toplam Döviz Yükümlülükleri: TCMB’nin döviz finansman kaynaklarını gösterir.
[iii] Bu verilerin zamanları arasında farklar olduğuna dikkat etmekte yarar var. Analitik bilanço ve gösterge niteliğindeki kurlar TCMB tarafından günlük olarak yayınlanır. Dolayısıyla TCMB net rezervlerini bir gün gecikmeli olarak hesaplamak mümkündür. Buna karşılık TCMB brüt rezervlerini gösteren para ve banka istatistikleri haftalık olarak yayınlanır. Swap verilerinin yer aldığı tablo ise aylık olarak yayınlanır. O nedenle buradaki hesaplarda eldeki son veri olan 10 Temmuz gününün brüt döviz rezervini aldık ve ona uygun olması için aynı günün analitik bilançosundan hareketle net rezervi hesapladık. Buna karşılık swaplarla ilgili en son verilerin olduğu tablo mayıs sonu verilerini gösterdiği için zorunlu olarak mayıs verilerini aldık ve 10 Temmuz’da değişmediğini varsayarak hesaplamayı o veriye göre yaptık.


Yorumlar

  1. Hocam 2001'den sonraki yıllar MB için birçok yapısal dönüşümler yaptık ve başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Fakat son yıllarda geldiğimiz noktaya bakınca MB, finansal kriz sinyallerini veriyor olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nin başarısını ölçmenin tek bir yolu var; hedeflediği enflasyonu yakalamak. Onun dışında başarıdan söz etmek pek mümkün değil.

      Sil
    2. Hocam demek ki %10 hedeflese başarılı olacak,çok da zor değilmiş.

      Sil
    3. Hocam, MB %5 enflasyon hedefini tutturacak da TÜİK izin vermiyor, Tüik %9 %10 da takıldı kaldı.
      Reis yine yeni bir başkan atasa da Tüik bir kere daha ayardan geçse, son Tüik başkanı iyi niyetli olsa bile enflasyonu yüzde 5 seviyesine indiremedi.

      Sil
    4. Hocam bunu daha önce çok güzel anlatmış idi önemli olan MB yüzde 15 hedefleyip onu tutturması gerekiyor. Yüzde 5 hedefleyip yüzde 11 çıkmaması gerekiyor.

      Sil
    5. bence reis enflasyonu her halükarda % 5 olarak hesaplayacak birini merkez başkanı yapsın. herkes rahat etsin

      Sil
    6. Hocam bu yazınızda yapılan hesapla
      http://www.mahfiegilmez.com/2017/04/merkez-bankas-rezervleri.html buradaki hesap çelişiyor. Aynı sonuçları vermiyor.

      Sil
  2. Hocam 28 hazirandaki yazınızda net rezerv için 6.7 mil USD negatif diye bilrtmiştniz. Hesaplamanız da bir fark mı oldu? Net rezerv in arttığının çok düşünmüyorum. Fark nereden kaynaklanıyor acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB işini iyi biliyor, değersiz kağıtlar yerine gerçek para, altın topluyor.
      Bir merkez bankası niye başka merkez bankasının bastığı kağıdı tutar ki?
      Anlaşsınlar hepsi birden altın tutsun. Altın bugün amerikan doları ile ölçülür, yarın avrupa eurosu olur, geçmişte ingiliz poundu idi. Konjonktürel para tutmamak lazım.

      Sil
    2. Bu kardeş hazine altın tahvili sattığı zaman, faize göre çıkan altın fiyatından hazinenin borcunun çok daha fazla arttığından haberdar midir? Altın diğer elementlerden ayıran özelliği nedir ? Basit element altın işte yumuşak kullanışlı falan filan. Esasında taştam farkı yok.Banknot da öyledir esasında ama geçerliliği altını katlar.

      Sil
  3. Ellerinize saglik Mahfi hocam. Yakinda imza gunu duzenleme ihtimaliniz var mi?

    Selamlar,

    S.P. ARIKAN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni kitabımın Eylül ya da Ekim de çıkmasını planlıyorum o aralarda yapabiliriz.

      Sil
    2. Sabirsizlikla bekliyoruz hocam,

      Selamlar,

      S.P. ARIKAN

      Sil
    3. 17 temmuz 2022 itibari ile swap hariç -37,9 milyar dolar hesaplanıyor hocam.

      Sil
  4. Fatih Kömürcüoğlu20 Temmuz 2020 10:15

    (51.884 – 21.785 =) 30.099 milyon TL değil de 30.099 milyon USD olacak galiba.
    1- Karşılıklı ödenen faizlerin oranı nasıl belirleniyor?
    2- Kasadaki swap paraları ile işlem yapmak yasak mı? Yani Katar riyalini uluslararası piyasada satıp karşılığında döviz alabilir miyiz?
    3- Türk lirasında ani bir değer kaybı ihtimalini riske mi ediyorlar yoksa kendilerini bir şekilde garanti altına alıyorlar mı?
    4- Kamunun kime ne kadar borcu olduğunu görebildiğimiz bir alan var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzelttim, teşekkürler.
      1- Anlaşmaya bağlı
      2- Tabii alabilirsiniz
      3- Sözleşme yapılıyor ve o tarihteki kurla sabitleniyor
      4- Hazine ve Maliye Bakanlığı sitesinde var.

      Sil
    2. Sorularınızın cevapları için şu bağlantıya göz atınız.

      https://twitter.com/gkdeveci/status/1286145731800301569?s=19

      Mahfi hocam sizde bağlantıda paylaştığım analizimi değerlendirirseniz sevinirim.

      Sil
  5. Hocam öncelikle çalışmanız ve emeğiniz için teşekkür ederim. Bizim gibi gelişmekte olan girer benzer ekonomilerde döviz rezervleri hakkıda bilginiz var mı? Böyle bir karşılaştırma olanağı var mıdır?. Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brüt rezervlerini biliyoruz ama netleri hakkında bilgimiz yok.
      https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_foreign-exchange_reserves

      Sil
    2. O zaman diğer merkez bankası rezervlerini brüt rezervler üzerinden mi karşılaştırmak doğru oluyor ? Net rezervler belli olmadığına göre..

      Sil
    3. Bir de yıllara göre ortalama TCMB net rezervleri diye şöyle bir bilgi var.
      2002: 10,5
      2003: 16,3
      2004: 20,0
      2005: 37,0
      2006: 45,5
      2007: 55,8
      2008: 57,0
      2009: 56,7
      2010: 63,5
      2011: 52,3
      2012: 53,8
      2013: 46,8
      2014: 42,2
      2015: 29,5
      2016: 35,5
      2017: 31,2
      2018: 30,3
      2019: 36.8

      Bu ortalama veriler doğru mudur ? Bir de swap harici net rezerv diye bir hesaplama yapılmasının mantığı nedir ? swap tam olarak net bir rezerv değil midir ?

      Sil
  6. "Bu durumda ele alınacak swap tutarı (51.884 – 21.785 =) 30.099 milyon TL ya da kısaca 30,1 milyar dolar olarak hesaplanır." para birimlerinde hata olmuş sanki ilki de TL değil USD olmalı :) Emeğinize sağlık hocam

    YanıtlaSil
  7. hocam çok yararlı bir yazı olmuş. elinize sağlık. bildiğiniz gibi geçtiğimiz günlerde merkez bankasının almış olduğu yp zorunlu karşılık oranları ile ilgili değişiklik sonrası bankaların döviz maliyetleri artacağından dolayı döviz tevdiatlarından komisyon alacağı veya 1 yıldan kısa vadeli hesapları 1 yıldan uzun vadeli olacak şekilde revize etmeye çalışacağı konuşuluyor. sizin bu konudaki görüşünüz nedir ? saygılarımla..

    YanıtlaSil
  8. MB nin net rezervi son 2 hafta da artmış oluyor bu analize göre

    YanıtlaSil
  9. Yukarıda düzeltilmiş,aynı şeyleri tekrar yazmayın.

    YanıtlaSil
  10. Ertug Ali Aydin, CFA20 Temmuz 2020 11:21

    Hocam elinize saglik.
    30.099 milyon TL; milyon USD olmasi gerekiyor.
    TCMB Swap Haric Net Rezervler hesaplanirken swap icin odunc alinmis yabanci para birimini yukumlulukler kisminda gosterip cikartiyor isek, ayni sekilde bu swapin kapanisinda elimize geri gelecek olan TL’yi de 10 Temmuz gunu kurundan USD’ye donup eklememiz gerekmez mi?
    Net usd doviz rezervimiz eksi gibi bir anlam cikiyor; halbuki USD short pozisyonh tasimis oluyor tcmb; rezervi bitmia/azalmis olmuyor. Gorusunuz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Niye geri alacağımız TL'yi dolara dönüp rezerve ekleyelim ki? O zaman eldeki tüm TL'yi de dolara çevirip rezerve ekleyelim. Rezerv sadece ne kadar dövizimiz varsa onu göstermeli diye düşünüyorum.

      Sil
  11. Ertug Ali Aydin, CFA20 Temmuz 2020 11:24

    Hocam

    YanıtlaSil
  12. Mahfi Bey,

    Mısır'ın brüt rezervinden 2.3 kat, Güney Afrika'nın rezervinden ise 1.6 kat daha fazla rezerve sahip olmamıza rağmen CDS primleri açısından her iki ülkeden daha yüksek CDS değerine sahibiz.

    Rezerv miktarı ile CDS primleri arasında bir korelasyon olması beklenmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir korelasyon var ama rezervler yanında aç.ıklayıcı başka değişkenler de söz konusu. İstediğini,z kadar rezerviniz olsun sürekli risk yaratıcı hareketlerde bulunursanız cds primi artar.

      Sil
  13. Bir konuyu açıklamanın çok ötesinde; herkesin hem veri setlerine nasıl ulaşacağını, hem de bunları ne şekilde kullanacağını örneklerle gösteren, ders niteliğinde bir yazı.

    Elinize sağlık Hocam.

    YanıtlaSil
  14. Uğur Gürses dün acınası durumumuzu özetleyen çok güzel bir yazı yazmış, okumayan herkesin okumasını öneririm...

    https://ugurses.net/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gürses, MB başkanından daha çok hesaplıyor bunları.

      Sil
  15. Hocam daha önce türkiyede net rezervlerimiz eksi oldumu ve olduysa en yüksek eksi rezerv rakamımız nekadar dı.

    YanıtlaSil
  16. Hocam mb'nın aldığı zk kararıyla brüt rezerv 100 milyar usd olacak.Peki avrupa rezervlerimize bakarken brüt mü yoksa net üzerinden mi bakıyor teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayrıntıları bilenler nete bakıyor. O nedenle de cds primimiz yüksek.

      Sil
  17. Net uluslararası rezerv ne oluyor ? O da 32 milyar dolar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onda bankaların döviz rezervi de var.

      Sil
    2. Hocam net uluslararası rezerv bilgisine nerden ulaşılabilir? 32 milyar $'ı teyit ediyor musunuz?

      MB raporlarından tarif edebilirmisiniz veya link verebilir misiniz?

      Tşkler

      Sil
  18. Parmaklara basilararak girilen bu verilerin dogru oldugunu anlamanin bir yolu var midir hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vardir ama cok zordur. Merkez bankasina ve hazineye gidilecek, dovizler sayilacak, yabanci hazine tahvilleri gercekten var mi kontrol edilecek, altinlar tartilacak, Londra Merkez bankasinda tutulan altinlar tartilacak. Kapidan dahi sokmazlar adami. Bence veriler dogru mu diye sormaktansa altinlar gercekten Turkiyedemi diye sorgulamak daha mantikli. Katar da olmasin sakin ne bileyim? Katar havayollari pandemi sirasinda neden Turkiye ucuslarini durdurmadi? Maduro'nun altinlari da Turkiyede mi mesela ve eger boyleyse nerede? Ben olsam aslinda bunlari merak ederdim.

      Sil
    2. Mig.29, ben senden meraklısını görmedim. Bu merak seni filozof yapar aman dikkat et kendine :)

      Sil
  19. Hmmm
    5.7 milyar dolarımız daha olursa 70 cente muhtacız diyebileceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Murat Muratoglu'ndan kopya ama dogru soze ne denir...

      Sil
    2. ne demiştik,faizler düşünce enflasyon da düşecek diye..bizim zaten bi kur diye bir sorunumuz yoktu!bakın kuru da evelallah 2aydır 6,8485 te sabitledik..hamza kardeşimiz sayesinde elhamdülillah.dolar tuş oldu..
      tabii yersen ;)

      Sil
  20. Reis yarın bir gün bir yirmi milyar dolar daha swaplar, millet yine kös kös bakar.

    MB başkan yardımcısı olmak için deneyim şartı da kalktı, üniversite bitiren herkes yardımcı olabilir.

    Reis biliyor bunların hesap kitap yapamayacağını, kendi bizzat gidiyor swap anlaşmasını yapıp geliyor. Başkan filan hikayeden var orada.

    Merkezi kapatsınlar, binayı kiraya versinler, gelir getirir, ya da krediler hazır ucuzken satsınlar.

    Merkez bankası yerine sarayda veya hazinede bir odaya da iki memur, bir başkan mesai yapsın.

    Tasarruf olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son swapta Atatürk havalimanını verdiler, bu sefer de komple İstanbul’u verirler, 3-5 ay idare ederiz...

      Sil
    2. Sus yahu yerin kulagi vardir, bakarsin okurlar uygulamaya filan kalkarlar. Aman diyeyim.

      Sil
    3. Mahdut bey açıklar mısınız? Havalimanını nasıl verdiler swap karşılığı? Teşekkürler

      Sil
    4. Sayın anonim, bazı şeyler anlatılmaz, yaşanır. Yakında içinde hastanesi, tek pistli de olsa küçük ve özel bir havalimanı, büyük bir parkı, çevre ve bağlantı yolları olan, bir ucu kanal İstanbul girişine, diğer ucu Ataköy’e uzanan onbirmilyon metrekarelik bir şehir yükselmeye başladığında yaşayarak göreceksiniz zaten.

      Haa, şimdiden bankadan ucuz faizli kredi çekeyim, bir daire de ben edineyim derseniz önce Katar vatandaşlığına geçmeniz gerekiyor, bilginize...

      Sil
    5. Bravo Mahdut

      Sil
    6. Anlatma yaşat o zaman. Töhmet altında bırakma

      Sil
    7. Selam Mahdut, O zaman Reis bizim yeni İstanbul Havalanının parasını çıkardı demektir, hem de küçücük Atatürk HL yerine kocaman İstanbul HL mız oldu.

      Sil
    8. Floryadan bana 2+1 evini ver bende sana Tayakadın dan 5+1 evimi vereyim o zaman konuyu anladın sanırım!!

      Sil
    9. Kamu yararı ya da deprem riski gözetilerek bakanlar kurulu kararı ile yapılacak acele kamulaştırma bedelleri hukuki süreç bittiğinde Tayakadın’dan 5+1 ev alıyor mu, bakmak lazım...

      Sil
    10. Katar ile yapılan swap ile Atatürk havalimanı arasındaki bağlantı için şu analizimi okuyunuz:

      https://twitter.com/gkdeveci/status/1286145731800301569?s=19

      Havalimanını nasıl verdiler? Aslında doğru soru şu:
      Neden vermek zorunda kaldılar?

      Sil
  21. Hocam swapın ne oldugunu ben bir türlü anlayamadım,daha somut bir örnekle anlatırsanız:cebimizdeki tamamen bize ait olan ama ay bitmeden sıfırı tüketiceğimizi bildiğimiz maaşımız gibi birşeymidir,bankadan aldığımız kredimidir yani aslında bizim olmayan ama bizde olan birşeymidir,yoksa bakkal hasanın defterindeki bizden alacağımıdır yani borç gibi birşeymidir?
    bir diğer sorumda ülkemizin şuanda dünyadaki ekonomik yanlızlığı yani kimsenin bize borc vermemesi,istemesi,ucuz işgücümüze rağmen kimsenin gelip bir tahta çakmaması ülkemize,swap kanallarının kapalı olması vesaire..siyasi ve ideolojikmi sizce yoksa bunlara vermeyelim çünki ödeyemeyecekler gibi birşeymi,yani durum daha da vahimmi göründügünden?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bende tam bilmiyorum mantiği herhalde şu şekilde kuyumcu gidip 3 ay sonrasina altin alip 3 ay sonra ödeyecem altin yükselirse senden gider düşerse bir miktar kar edersin tabi kuyumcu faizde var ben böyle anladim hoca açiklarsa daha iyi

      Sil
    2. Arkadaşlar, şöyle düşünün: baldırı çıplağın tekisiniz, zengin bir akrabanız var, ona “abi bana bi beşyüz bin lira versene, şanım yürüsün” diyorsunuz. O da “vermem ama 6 aylığına kiralarım, sonunda senden kira bedeli olarak şu senin kümesi alırım” diyor. Parayı hesabınıza yatırıp bloke koyuyor, siz 6 ay banka cüzdanı ile sağa sola hava atıyorsunuz, 6 ayın sonunda hem parayı geri alıyor, hem de sizin kümes gidiyor...

      Sil
    3. Normal döviz ile ödenen borçtan çok da farkı yok , yine bir faiz ödeniyor. Adı takas o kadar.

      Sil
    4. Mahdut Mesuliyetli çok net özetlemiş konuyu.

      Sil
    5. Hocam, bunun aynen "yerli ve milli varlık fonu" gibi "yerli ve milli swap mekanizması" olduğunu belirteyim de arkadaşlar dünya finans piyasalarındaki swap mekanizmasının böyle işlediğini sanmasınlar :)

      Sil
    6. Default olma riski var, yani bloke olayı tam olarak doğru değil.

      Sil
  22. Hocam yazınız için çok teşekkürler. Hocam bir sorum olacak İran ve Lübnan'daki gibi Türkiye'de de dolar karaborsası oluşma ihtimali öngörüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer dövize biraz daha kısıtlama, kural vb getirirsek olacağı odur.

      Sil
  23. Hocam ellerinze saglik
    Cok tesekkuee erderiz

    Lutfen Cehaletimi mazur görün ancak
    Aklıma takılan bir konu var , kamu bankalarının 9.3milyar usd açık pozisyonu oldugu söyleniyor,bahse konu açığın mb rezevlerine bir etkisi olabilirmi olursa nasıl etkiler.
    Tekrar teşekkür ederim.

    A. Cem Cezali

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Açık pozisyon olması demek mevcutlar + alacaklarınızın borçlarınız karşılayamaması demek. Bu durumun MB rezervlerini etkilemesi bu bankaların MB'ye başvurup zorunlu karşılıkları geri istemesiyle ortaya çıkabilir. O zaman MB'nin rezervleri daha da düşer.

      Sil
    2. Cok teşekkür ederim
      Saygılar

      Sil
  24. Zorunlu karsiliklari arttirmak zorunlu hale gelmis...

    YanıtlaSil
  25. Teşekkürler hocam, bilgilendirme için, ellerinize sağlık 👏
    Bu ekside olma durumunu nasıl düzeltirler acaba, var mı bir tahmininiz :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Riskleri düşürerek. Ancak o yolla döviz girişi olur ve MB'nin rezervleri yükselir.

      Sil
  26. Hocam yarın bağımsız merkez bankası genel başkanı olsanız ilk 1 yıllık içraatınız ne oludu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlk icraatım 70 yaşında olduğumu hatırlatıp atamanın yasaya aykırı olduğunu söyleyerek istifa etmek olurdu. Biliyorsunuz memuriyette 65 yaş limiti var ve bu MB Başkanı için de geçerli.

      Sil
    2. :)
      Hocam çok yaşayın.
      Arkdaşın sorusunu revize edeyim diyelim ki bütün şartlar uyuyor ve gerçekte MB başkanısınız ilk adımlarda neler yapardınız

      Sil
    3. Siyasilerde bu bilinç olsaydı ne güzel olurdu değil mi?

      Sil
  27. Teşekkürler Mahfi bey... Öyle anlaşılıyor ki oynatmaya az kaldı....

    YanıtlaSil
  28. Hocam Türkiye'nin ödemeler dengesinde sonuç bölümü olan genel denge yeri var. Genel denge 0'ın üzerinde ise ödemeler dengesinde sorun var anlamına mı gelir ? Ödemeler dengesi TL'nin değerini belirlenmesinde etki eder mi ?

    YanıtlaSil
  29. Sayın Eğilmez, bildiğim kadarıyla Swap anlaşmalarının süresi var. Bizim sadece katar ile Swap anlaşmamız var galiba. Bu Swap anlaşmasının bitiş tarihi biliniyor mu acaba? Eğer süre uzatımı olmazsa süre sonunda Swap hesaplaşması olması gerekir diye düşünüyorum. Swap anlaşmasından alacaklı değil borçlu çıkacağımız garanti olmalı. Bu sıralarda katar ile dostluğumuzun biraz sıkıntıya girdiği yabancı basından ve bizzat Katar televizyonundan anlaşılıyor. Eğer Katar ile Swap anlaşmasının süresi biterse veya Katar tek taraflı olarak anlaşmadan çekilirse ve kati Swap hesaplaşması talep edip alacağını isterse halimiz nice olur acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizle anlaşamazlarsa araplar onları çiğ çiğ yer. Bilmem anlatabildim mi?
      Katar bizimle seve seve anlaşmadı, öbür türlü anlaştı.

      Sil
  30. Hocam hiç arjantine gittiniz mi?gittiyseniz oradaki alım gücü ve ekonomik refah seviyesiyle ülkemizi karşılaştırabilir misiniz?eger gitmediyseniz,pandemi süreci sonrası tavsiye ederim..özellikle aralık-ocak-şubat döneminde giderseniz malum orada yaz mevsimi yaşanıyor,üstelik almanya yazı gibidir tam gezmelik tavsiye ederim,gezi notlarınızdan kitap bile yazabilirsiniz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gittim. Hatta bir de yazı yazmıştım o zaman Radikal'de.
      http://www.radikal.com.tr/yazarlar/mahfi-egilmez/brezilya-mi-zengin-arjantin-mi-1029853/

      Sil
  31. Hocam ons yorumunuz ne olur? Daha gider mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla ben bildim bileli ons hep ayni, 28.35 gram. Yoksa sen altin gumus palladyum platin vs gibi degerli madenlerden mi bahsediyordun?

      Sil
  32. Hocam değerli bilgileriniz teşekkürler. Altın fiyatlarında orta ve uzun vadeli görüşünüz nedir acaba? YTD.

    YanıtlaSil
  33. Dolar 6.83 e düştü bugün, daha da düşer.

    YanıtlaSil
  34. IMF eskiden dolar veriyordu, karşılığında özgürlüğümüzü swaplıyordu.
    Bizde rezervlerimiz dolu diye seviniyorduk.
    Başkanlık sistemi ile beraber kendi kararını alabilen ülke olduk,
    rezervlerimizin eksi olması normaldir, karşılarında her işine dolar karşılığı karıştıkları Türkiye yok artık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlis!

      Dogrusu soyle olacak: IMF eskiden dolar veriyordu, biz de karşılığında özgürlüğümüzü swapladigimizi dusunuyorduk. Başkanlık sistemi ile beraber bir zumrenin refahi icin ve gunumuzu kurtarabilmek icin kendimizin, cocuklarimizin ve torunlarimizin gelecegini swaplamak durumunda kaldik. Artik ozgurlugumuz de yok gelecegimiz de yok. Rezervlerimiz borc para oldugu icin ve artik rezervlerimiz net ekside oldugu icin durumumuzdan sadece biz degil artik bize borc verenler de endise etmektedir cunku sadece kendi ulkemizin degil borc veren ulkelerin finansal gelecegini karartabilecek duruma geldik. Karşılarında her işine dolar karşılığı karıştıkları Türkiye yok artık, cunku artik karismak istediklerinde sadece belli kisilerin ve bir ailenin mal varligini arastirabilecekleri tehdidi yeterli oluyor. Bu sayede tek kurus dolar dahi vermeden Turkiye'ye istediklerini yaptirabiliyorlar.

      Sen bu durumdan memnunsan diyecek birsey yok tabii.

      Sil
    2. Insanlar issizmis, yarinlar ipotek altindaymis, ulkenin gelecegi satilmis, hic onemli degil. kendi kararini nasil aliyorsun anlamadim, Katar emiri izin vermeden adim atamazsin, donuna kadar satmissin. Neyse, dedigin gibi aslansin, kaplansin, asgari ucret neyine yetmiyor, milyonlarca issiz var..

      Sil
    3. Burada ekonomiden konuşmak kolay ama bir Microsoft bir iPhone bir mersedes vb gibi şirketlerin olmadığı sürece ve bu şirketleri kurabilecek kabiliyet de insanların ve aklın olmadığı sürece bu süreç anca siz gibi konuşanlara geçer.

      Sil
  35. Hocam emeğinize sağlık çok faydalı bilgiler emekleriniz paha biçilmez size gıpta ile bakıyorum.
    Umarım bugüne kadar ülkemiz için anlattıklarınızı yapıp G20 içinde 19 veya 20 olmak yerine 15 ve üzerine çıkabiliriz.
    Sizin gibi değerli insanlarımız oldukça umutlarımı kaybetmek istemiyorum elbet bir gün mutlaka güzel şeyler olacaktır.
    Saygılıcakla...

    YanıtlaSil
  36. Hocam ülkemizin ekonomik durumunun öteden beri kötü olmasının biraz da rahat,duygusal ve akdeniz toplumu olmamızdan mütevellit iktisadi tuzaklara düşmeye uygun bir halk olmamıza baglıyorum,ne dersiniz?ya gemileri yakıyoruz,ya tamamen sabit fikirliyiz.rasyonel bir iktisadi tavrımız yok ekonomik hayatımızda..örneğin etrafımda bircok esnaf dostum var hatanın neresinden dönersem kardır deyip dükkanı kapatıp gitmek varken battı balık yan gider diye düşünüp batık maliyet sarmalına giren ve elbet ekonomi düzelince satarım,yine kredi çekeyim,hadi ben mal almaya,stok yapmaya devam edeyim diyen..bence ülkemizdeki her esnafa 6ay davranışsal iktisat eğitimi verilmeli,sunk cost&gain,concorde yanılımı nedir,bir bilsinler işlerine uygulasınlar enazından,hatta bu egitim zorunlu olmalı,sürücü ehliyeti veya şu emlakçılara yeni çıkartılan zorunlu yetki belgesi gibi,biraz almanlar gibi olmalıyız,daha düz mantık,verimlilik ve disiplin delisi..tabi bu biraz yaratıcılıkta kayıplara da sebep olur ama olsun,girişkenlik teşvik edilmeli,girişimcilige nasıl dönüstürülecegi ögretilmeli,ne cevherler var derste her soruyu bilipte parmak kaldırmaya çekinen veya hocasına anlamadıgını sormakta tereddüt eden.biliyorum çünkü bende öyleydim,çogumuz belkide yapabileceklerimizin biçogunu yapamadık buyüzden,hakettigimiz bircok seye ulaşamadık yoksa ben esas problemi ülke yönetiminde görmüyorum,tabiki hataları var ama damadımız almanya maliye bakanı olsa yine de işler pek kötüye gitmezdi orda bence,tabi var olan tıkır tıkır işleyen bir sistemleri yadsınamaz bir gerçek ama..ben verimlilik artışı diyorum..siz ülke insanımızın,enazından esnaf&girişimcilerimizin ilk ne yapmasını veya neyi değiştirmesini tavsiye edersiniz mevcut durumdan?en azından ekonomik kötü gidişatı durdurma açısından ülkemizin&dünyanın içinde bulundugu..

    YanıtlaSil
  37. Reis o swap paralarına Amazon ve Tesla alsaydı keşke;

    Şimdi Almanya bizi gıskanırken,
    elektrikli otomobilimiz de dünya yollarında olurdu,
    uzaya da gitmiştik,
    Volkwagen'e de sen gelmedin biz senin gibi rakibi govduk ülkemizden
    güle güle git derdik,
    muhalif ekonomistlerin twit hesapları pozitif dolares sıfırlarını alacak karakter sayısı kalmazdı.

    Bi daşla bah kaç dane guş vururduh.

    YanıtlaSil
  38. Mahfi Hocam sen daha iyi bilirsin,

    Ölmüş eşeğin hesabı kitabı tutulmaz gayri.


    YanıtlaSil
  39. burda teorik ekonomi muhabbeti yapacağımıza,hocam bi galeri açalım,otomobil alım-satımı yapalım bu işte iyi para var,bol manipulasyonla,hayatımızda telefonda ilkkez konuştuğumuz adamlarla hemşeri çıkacak kadar ruhumuzu şeytana opsiyonladığımız sürece..bir gece düzenleyelim,mesela kuşadasında bir otelde..burdaki herkes davetli olsun,mahdut abi,mig-29,o "8 f-35"te gelsin,herkes karınca kararınca hissedar olsun kücük küçük,sizi de sermaye koymasanız bile %5hissedar yapalım,limited sirketi olucak,vergi levhası da sizden olsun,isim hakkı da keza,"mahfi egilmez otomativ"oldu bence,olurmu hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kardeş, benim rahmetli peder mesleğe maliye müfettişliği ile başladı, sonra maliye bakanlığında epeyce yükseldi. Bir dönem boşta kaldığında abisi ile ticarete girdi, şirkete o kadar çok vergi tahakkuk ettirdi ki 1 senede topu attılar.

      Kıssadan hisse: Sen sen ol, eski maliye müfettişleri ile sakın ola ticarete girme...

      Sil
    2. Tamam ben varim, otomobilleri paket mi yapacagiz musteri burada mi yiyecek? Yanda Suriyeli tatlici filan olsa daha iyi olur isteyene tatli da servis ederiz.

      Sil
  40. Mahfi bey

    1960'lı yılların sonundan beri iktisatla ilgileniyorsunuz.

    Dile kolay, 50 küsür yıl!

    Bıkmadınız mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok be Anonim, ne bıkması!
      Her geçen gün bilgi sahibi olmak ve paylaşmak daha çok keyif verir.

      Ben size bunu yazdıran düşünceyi taa çocukluk yıllarımın taşra köylülerinden, eğitimi olmayan büyüklerinden iyi bilirim. Onlar da kendi eskilerinden derken, bu düşünceye sahip insanlar 2000 yıl geçse yine nesilden nesile değişmezler.

      Günümüz toplumları çok değişti, 100 yıl önceki ile değil 50 yıl önceki ile bile çok fark var arada. Toplumlar çağın gerisinde kaldıkça dünya kendiliğinden onları temizliyor, bir süre sonra yeni toplumlar arası denge kurmak gerektiğinde topraklarından temizleniyorlar.

      Fazla değil 150 yıl önce balkanlar anadolu gibiydi, türkçe hakim dil, türk kültürü hakim kültür idi. Şimdi Türk'ün esamesi okunmuyor.

      Sizin zihniyet farketmiyor, bizim ordunun teknolojisi eskidi, ordunun 4 yılı kaldı, 4 yıl sonra ortadoğu ve balkanlardaki üstünlüğümüz bitecek. 2016 dan beri ordunun insan kurmay yetenekleri de azalıyor, yerine yenisi konmuyor. Şimdiki kalanların da 6 yılı kaldı, 6 yıl sonra savaşabilecek yetenek de kalmayacak.

      Bu işler böyledir, biri gelir biri gider. 1071 anadolu kapıları açıldı, 2030 bilemedin 2040 anadolu türk kültürü bitmeye başlar, 2100 e kalmaz bugünün balkanları gibi türkçe konuşan kalmaz olur.

      Sil
    2. Dur simdi burada filozofca bir cevap vereyim, "okuyucu beni okumaktan bikmadigi surece ben yazmaktan bikmayacagim". Veya bir baskasi "memlekette iktisat konusunda yazmaya deger birsey kalmayincaya kadar ben yazmaktan bikmayacagim ama bu gunleri yakin ve orta gelecekte hic goremeyecegiz gibi duruyor malesef". Veya bir tane daha "ben zaten kendime yaziyorum, blogun isminde oldugu gibi, siz kendiniz gelip okuyorsunuz, kendime yazidiklarima ara vermeyi hic dusunmuyorum. Al bir tane daha "bu blogda yazarak toplumun bilgi edinme hakkina hizmet ettigimi dusunuyorum, yazilarima ara vererek toplumun bilgi edinme hakkini elinden almak isteyenlere hizmet etmis olurum ve bu bir akademisyen olarak en son isteyecegim seydir". Tabii bunlar benim okuyucu olarak aklima gelenler, Mahfi hoca ne der bilemem.

      Sil
  41. Mahfi bey, iktisat eğitimim olmadığı için sorum size garip gelebilir. Ama siz hayatla iç içe (sadece üniversite duvarları arasında sıkışıp kalmamış) biri olduğunuzdan, yanıtlarsınız diye umuyorum.

    İşsizliğin azalıyor olmasının pek çok sebebi olabilir.

    İktisat biliminde ve hayatta şu var mı peki: "İş azalıyorsa, işsizlik de azalıyor." Mantıksız gözüküyor ama karar veremedim (?)

    Yani durum o kadar içler acısı ki; hiç iş olmadığı için, insanlar hiç iş aramıyor (?)

    Sorumu size sorarken, "Fiyat Yoksa İşlem de Yok" başlıklı yazınız da bana destek oldu:

    http://www.mahfiegilmez.com/2014/09/fiyat-yoksa-islem-de-yok.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fiyat Yoksa İşlem de Yok, yani arz var, talep var ama fiyat olmadigi icin satis yok. Issizlige uyarlayalim. Is var, calismak isteyen var ama maas belli olmadigi icin kimse ise giremiyor. İş azalıyorsa, işsizlik de azalıyor cumlesine uymadi is azaliyorsa istihdam arzi azaliyor demektir, bunun is talebinin azalmasina sebep olmasi mantiksiz, is azaliyorsa tam tersi is arayanlarin artmasi beklenir cunku mevcut is arayanlara istihdamdan cikartilan kisiler de eklenir (calisabilecek nufus azalmadigina gore).

      Sil
    2. Sayın Anonim 21.22,
      Ne denilebilir ki, hangi işlere kimlerin referansı ile girildiği belli. Son dönemdeki istihdam artışlsrının olduğu yere bakın kimlere nsıl istihdam sağlanıyor anlarsınız. "İş çok beğenen yok" denilmeside bu tuzu kuru "hamili kart yakinimdir" sahiplerine aittir. Liyakat bitti....

      Sil
  42. Hocam merhaba,
    Ben öngörü kelimesinin prediction için, tahmin kelimesinin forecast için kullanıldığını öğrenmiştim. Şuan araştırdığım karışık durum var,siz bu şekilde mi kullanırsınız tersini mi?

    YanıtlaSil
  43. Hocam,

    Salacak'a ne zaman gideceğiz?

    Lütfen...

    YanıtlaSil
  44. Reiz, Fedö ile el sıkışırsa o reverzler de ardmaya başlar.

    Merkesin TeLe yi bu kaddar usun süre savunmasının sebebi var. Yakında kokusu çıkar. Ögrenirsizin.
    Dolar şelale olucak, görürsunuz. Dolar tutan yancek. Bliyorum şimdiye kadar TeLe tutanlar hep terso oldu, emme iş bugün farklı.

    Merkez daha da tutacak TeLe yi. Swap anlaşmalarunu biz gendi TeLe mize garşılık dolar ile yapduk.
    Dolar dünyada düşüo, bizim sıwaplaşmamız bize ardı değer viriyor, sıwap borcumuz dolar cünkü.

    Bakın buraya yaziyorum, yarin İzrael kendi topraandaki camüleri sinagoh yapucak.
    Türküye Höykümeti diycek gi, onun topraa ora, biz nassı Ayusofyayu camü yapdık, onlar da
    mescüdü agsayu sinagoh yapar deyücek.


    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sen neyce konuşuyorsun? Şifreli mi oluyor, google aramasına takılmasın diye mi, amaç nedir?

      Sil
  45. Mahfi Hocam, TCMB 17 Temmuz raporuna göre M1, yıl sonuna göre %55, geçen yılın aynı dönemine göre %87 artmış görünüyor. Bu konuda yorumlarınızı çok merak ediyorum. Sadece Pandemi ile açıklamak mümkün müdür.

    YanıtlaSil
  46. Bir kac kisa yorum veya analizimin icerikte yer almamasi nedeni ile yorum veya analiz yapmayi birakmistim.Hicbir sosyal medya hesabim yoktur.Yaptigim yorum ve analizler sadece burada farkli bir objeyi ortaya koyabilmek veya objeye farkli gorus acisi ile yaklasabilmektir.Tabii ki alan sizin olup tercih hakkini kullanma yetkisi sahsinizindir.Son olarak altin ile ilgili goruslerimi dile getirip aralik 2019 da da 1850 dolarlardan bahsetmistim.Evet bugun icin altin 1850 dolarlarda.Bundan sonra ne olabilir? Elbette gelecegi bilmek insanin yapabilecegi bir sey degildir.Ama bu gun olan olaylardan iyi bir analizle gelecege ait sonuclar cikarmak mumkundur.Adsiz olarak bu hanede zaman zaman bizede verdigin alanlar icin tesekkur eder saygilar sunarim.Niyetim gercege dogru bir sekilde yaklasmak ve yaklastirmakdi.

    YanıtlaSil
  47. Hocam günaydın,
    20 temmuz tarihli rezervleri hesaplama makalenize istinaden bir sorum olacak size.
    İzah ettiğiniz gibi TCMB Swap yükümlülüğünü de eklediğimizde 5.6 MM USD açık var rezervlerde. bu açığı kapatmak için neler yapılabilir?Sizin klasik olarak yapılabilecekler dışında önerilerinizi de öğrenmek isterim.
    saygılarımla,
    Dicle Çapkın

    YanıtlaSil
  48. Hocam teşekkürler bu yazıyı kaleme aldığınız ve verdiğiniz bilgiler için.

    Gereksiz bir detay olabilir ama şu bilgiyi de nacizane ekleyelim.

    Dış varlıklar ve ďöviz yükümlülüklerine ulaşmak için analitik bilançoyu açmaya gerek yok. İlk verdiğiniz tabloda ve aynı bölümde yani 'Merkez Bankası Analitik Hesapları'nda bu değerler görülüyor zaten. Sadece toplam döviz yükümlülükleri olarak verilmiyor. Bunun içinde tek yapılması gereken dış yükümlülükleri ve iç yükümlülükleri toplamak.

    Ama günü gününe takip etmek için analitik bilanço açılmalı tabiki.

    Hocam birde twitter da yaptığım bir analizimi değerlendirmenizi rica etsem,

    Katar ile yapılan son swaplar ile TCMB'nin dolar'a geçtiğini kanıtlıyorum ve bunun ne sonuçlar doğurduğunu,

    Ve TCMB'nin kuru tutmak için 100 milyar dan fazla dolar satarken ve tüm rezervini kuru tutmak için eritirken neden en etkili silahı olan TL faizini yukarı çekemediğini açıklamaya çalışıyorum.

    Değerlendirmelerinizi alabilirsem çok sevinirim. Tşkler.

    https://twitter.com/gkdeveci/status/1286145731800301569?s=19

    YanıtlaSil
  49. Sn. hocam "Swap miktarını bulabilmek için" yazdığınız için hesap yanlış yapılmış.

    Bahsettiğiniz değer $51.884 milyon TCMB'nin yaptığı parasal SWAP değeridir.

    Aynı tablo altındaki "3.Diğer" kalemi altında da bir değer verilmektedir ki bi değer TCMB'nin yaptığı ALTIN SWAP değerini göstermektedir.

    Yani sizin aldığınız değer sadece DÖVİZ SWAP değeri olduğu için(Tablo şu an güncellendi. Fakat Altın swap değeri siz bu yazıyı yazdığınızda yine $4.500 milyon civarıydı) bu değeri ALTIN SWAP'larını da eklemeliydini, TCMB'nin SWAP miktarı diyerek başladığınız için...

    Ve şu bağlantıdan SWAP'ları ile ilgili daha doğrusu TCMB'nin 'SWAP OYUNLARI' ile daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.

    Analizin tamamını okuduğunuzda ise TCMB'nin SWAP'lar ile REZERV'lerini nasıl 'makyajladığını' göreceksiniz.

    YanıtlaSil
  50. Bağlantıyı eklemeyi unutmuşum, buyrunuz:

    https://twitter.com/gkdeveci/status/1287827751332872202?s=19

    YanıtlaSil
  51. Mahfi hocam merhabalar
    Mb'nın döviz rezerv sıkıntısını zamanında yürürlükten kaldırılan Döviz çevrilebilir mevduat uygulaması bu ortamda çözer mi ? 2. Sorum mb şuan zorunlu karşılıklar için ROM politikasını aktif şekilde kullanıyor mu ?

    YanıtlaSil
  52. Merkez Bankasının eksi rezervde olması ne anlama gelir hocam ?

    YanıtlaSil
  53. Hocam, Yazi icin tesekkurler. 1. Neden net reservlerde sadece 4 aydan kisa sureli swap miktarini kullandiniz ? (daha dogrusu yazdiginiz gibi neden genelde boyle hesaplaniyor) 2. Swap miktarlarinin tarihsel degisimini gosteren bir link var mi? 3 kredi derecelendirme kuruluslari neden gross reserve kullaniyor?

    YanıtlaSil
  54. Mahfi hocam merhabalar
    Mb'nın döviz rezerv sıkıntısını zamanında yürürlükten kaldırılan Döviz çevrilebilir mevduat uygulaması bu ortamda çözer mi ? 2. Sorum mb şuan zorunlu karşılıklar için ROM politikasını aktif şekilde kullanıyor mu ?

    YanıtlaSil
  55. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  56. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  57. 17 temmuz gunu MB brut rezervı 49,2 mılyar dolar , aynı gun analitik blancodan bakınca net rezervi 23 mılyar dolar... burada kı fark nedır ? ( 49 mılyar dolar parası ama sadece 23 unu mu kullanabılır..)

    YanıtlaSil
  58. Hocam merhabalar, döviz yükümlülükleri kaleminin swap işlemlerini de kaspıyor olması gerekmez miydi?
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  59. Hocam bunları öğrenmek söylemek çok güzel yalnız bu insanlara hala herkes balık veriyor balık nasıl tutulur anlatılmıyor dünyada küresel şirketlerin gelirleri ülke gelirlerinden daha fazla biz ülke olarak distribütörlükten kendi şirketlerimiz global ekonomiye nasıl katabiliriz onları tartışmak daha yararlı olacaktır.

    YanıtlaSil
  60. Hocam bugun Emin Capa hocamiz farkli veriler veren bir video yayinlamis ve net doviz rezervini -73 milyar dolar olarak aciklamistir, yanlis oldugunu mu dusunuyorsunuz?

    YanıtlaSil
  61. Hocam,rezerv varlıklar ve döviz kuru ilişkisini detaylı olarak nasıl açıklayabiliriz?

    YanıtlaSil
  62. Hocam Merhaba,
    Swap net varligi arttirdigi gibi yukumlulukleride arttirmiyor mu? Neden sadece varliklari atttirmis gibi davrandik. Cikardigimiz yukumlulugun icinde swaplar yok mu? Konuyu anlamam icin yardimci olursaniz cok sevinirim tesekkurler .

    YanıtlaSil
  63. Hocam merhaba, söz konusu hesaplamayı 3.05.2024 tarihi için yaptığımızda resmi haber sitelerinden yayınlanan swap hariç net döviz rezervi ile aynı sonuca ulaşamıyoruz. Hesaplama parametresi ile alakalı bir değişiklik mi oldu acaba yardımcı olabilir misiniz?
    Saygılar.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

GSYH’de Dünyada Kaçıncıyız?