Ne Oldu da TL Değer Kazandı?

TL nasıl değer kazandı sorusuna benim değişmez bir yanıtım var: Nasıl değer kaybettiyse tersi olduğu için değer kazandı. TL, Dolara karşı niçin değer kaybeder? Bu sorunun iki yanıtı var: (1) Dolar bütün paralara karşı değer kazanıyor olabilir. O zaman TL’ye karşı da değer kazanır. (2) TL, Dolara ya da bütün yabancı paralara karşı değer kaybediyor olabilir. O zaman da Dolar, TL’ye karşı değer kazanır.

Bunlardan hangisinin doğru olduğunu anlamak için grafiklere bakalım. İlk grafik Dolar Endeksini (DXY) gösteriyor. 6 önemli para birimine karşı Doların durumunu gösteren bu grafik yılbaşından mayıs ayına kadar (mart ayında salgın etkisiyle yaşanan düşüş dışında) yükselişi, sonrasında da düşüşü sergiliyor.  

Yıla 96 düzeyinde başlayan endeks, mart ayında 103’e yükseldi, sonrasında sürekli düşüş kaydederek 93’e kadar geriledi. Buna göre Dolar düşüş eğiliminde diyebiliriz. Bu durumda Dolar hareketinin TL üzerinde değer kaybettirici bir etkisi olamaz.

Aşağıdaki grafik gelişmekte olan ekonomilerin para birimlerinin Dolara karşı değer endeksini sergiliyor.

Grafikten görüleceği gibi Covid-19 salgını dolayısıyla büyük kayıpla karşılaşan gelişmekte olan ülke paraları endeksi, sonrasında toparlanarak haziran ayından bugüne kadar yükselen bir eğilim içinde görünüyor. Özetle söylemek gerekirse Gelişmekte olan ekonomilerin para birimleri Dolara karşı değer kazanıyor.  

Bu iki grafik bize 2020 yılı içinde Doların değer kaybettiğini, gerek gelişmiş gerekse gelişmekte olan ülke para birimlerinin Dolara karşı değer kazandığını gösteriyor.

USD/TL’nin durumu nedir diye bakacak olursak karşımıza şöyle bir grafik çıkıyor.

Buna göre TL Dolara karşı a karşı son birkaç gün dışında yıl boyunca sürekli değer kaybı yaşamış görünüyor. Bu üç grafiğin bize gösterdiği şey Doların değer kazanmadığı TL’nin değer kaybettiği gerçeğidir.

Bu aşamadaki kritik soru şudur: Dolar gelişmiş ve gelişmekte olan ülke paralarına karşı değer kaybederken TL’ye karşı nasıl değer kazandı? Aslında sorunun yanıtı Dolar değer kazanmadı TL değer kaybetti şeklinde. O zaman ikinci soru geliyor gündeme: Dolar, diğer paralara karşı değer kaybederken TL niçin Dolara karşı değer kaybetti? Bu sorunun yanıtı da çok basit: Çünkü Türkiye, yanlış para politikası uyguladı. Faizin enflasyonun sonucu değil de nedeni olduğu safsatasının esiri olan para politikası işlevsiz kalınca TL sürekli değer kaybetti.

Son günlerde Merkez Bankası’nın dolaylı faiz artırımlarını terk ederek politika faizini en az 300 puan artıracağına ilişkin söylentiler ve bunu bir ölçüde doğrulayan yetkili ağızlardan yapılan açıklamalarla TL hızla değer kazanmaya başladı ve 8,50’den 7,74’e kadar geriledi. Bir başka deyişle faizin henüz artmasa da artacağı beklentisinin yaratılması TL’ye değer kazandırmaya başladı. Bu da bize faizin enflasyonun (ve ona neden olan kur artışının) yalnızca sonucu değil aynı zamanda kısa vadeli çözüm yolu olduğunu da gösterdi. 

TL’nin hızlı değer kaybının nedeni yanlış para politikasında (daha doğrusu politikasızlığında) ısrar etmekti. Şimdi doğru yola dönüleceğine ilişkin açıklamalar gelince görünüm tersine döndü. Bu dönüşle birlikte riskler düşüşe geçti, CDS primi 550’lerden 400’lere kadar indi ve borsaya yabancı girişi başladı. Çarşamba günü başta bankalara ait olanlar olmak üzere iyice ucuzlamış olan hisse senetleri yabancılarca kapış kapış alındı.

Bu aşamada bir soru, bir de kuşku gündeme geliyor. Soru: Bunun böyle olacağını pek çok aklı başında insan söylediği halde Merkez Bankası rezervlerinin eksiye dönmesine neden olan yanlış politikalarda ısrarın nedeni neydi? Kuşku: Doğru politikaların devam edip etmeyeceği. İşlerin düzelmesi faizi bir kez artırıp kenara çekilmekle olmaz. Ardından mutlaka kalıcı önlemlerin gelmesi gerekir. 

Yorumlar

  1. Mahfi Bey Hocam merhabalar. Uluslararası Ticaret işlemleri ve uygulamaları hakkında zamanında bir kitap paylaşmıştınız. Biliyorum kitap hakkında size hatırlatıcı bilgi veremiyorum ancak kitabın kalın olduğunu ve uygulamaları detaylı ve aşama aşama yazdığını belirtmiştiniz.Yanlış hatırlamıyorsam başucu kitabı, ara ara dönüp bakabileceğimiz bir kitap tarzında bir yorumunuz vardı. Hocam neydi o kitabın ismi hatırlıyormusunuz? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. TL/$ paritesinin indigi gibi tekrar tirmanisa gecmesi gayet muhtemel. Gostergeler(CDS, reel faiz..) bu seviyelerdeyken Karabag, Biden ve Akdeniz´deki enerji konsensusu konulari bizi bir sure oyalar gibi. Kalici iyilestirmelerin yapilmasi sart dediginiz gibi Mahfi Bey. Cok guzel paylasiyorsunuz. Tesekkurler. Bakalim yukaridaki oligarsi ne zaman hareket alacak.

    YanıtlaSil
  3. ah be hocam... ne desek ki... ekonomistler değil de finansçılar ekonominin başında olunca durum bu. yani Doktor hastalığı teşhis ve tedavi eder. Ekonomistler doktor olarak kabul edersek. karşımızda doktor yok tu... sadece ilaç tavsiye eden birileri vardı.. onu iç, olmadı bunu iç.. olmadı bunu sür... ağrı geçmiyor böyle. doktor yerine sağlık eğitim almış hemşire birileri vardı... :)
    selemlar

    YanıtlaSil
  4. Ne yapılmak istendi rezevrler eridi

    YanıtlaSil
  5. Toplantida gerçeği göreceğiz hocam. 300 yapacaksa Aralik ayına da pay bırakacak anlamına mı gelir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam sanki bir el uzanıyor bu yükseliyor kur yükselince dolarları bozuyorlar sonra bu gene düşüyor hep aynı döngü tekrar ediyor böyle bir lobi..

      Sil
    2. o el london of city. erdoğan sıkışınca hep imdadına yetişiyor. 2009 da da yetişmişti.yeter ki ihvancı politikalara devam.

      Sil
    3. Faizleri 19 Kasim'da yukseltmeyecekler ve pas gececekler. Zaten doviz dusecegi kadar dustu faiz artirimina gerek yok, elimizdeki faiz artirimi cephanesini bu kadar cabuk kullanmayalim diyecekler. Doviz de yavas yavas yukselip basladigi yere geri donecek. Belki sirketler bilancolarini makyajlayabilsinler diye Aralik ayinda 250 BP lik bir faiz artisi gelebilir, oncesinde degil. Hala faiz sebep enflasyon sonuc diyebilen bir yonetimden baska birsey beklemek hata olur. Ayrica faizlere karar veren kisi istifa eden bakan veya eski MB baskani degildi ki. Buna karar veren kisi hala yerinde oturuyor.

      Sil
    4. Son iki cümlenizi herkes biliyor ama bilmiyormuş gibi mi yapıyor, ben anlamıyorum. Bu ülke aklını hepten kaybetti sanirim

      Sil
    5. MİG.29 isimli arkadaş şu an ne yapıyor çok merak ediyorum. Faiz yükselmeyecek diye bu kadar net konuştun. Ağzınıza her geleni konuşmasanız keşke :)

      Sil
  6. 18 yıldır yapılmış olanların yapılacakların teminatı olduğunu itibardan tasarruf olmayacağını,faiz lobisine esir düşülmeyeceğini(hamaset),dıjjj güçlere karşı memeleketin savunulmaya devam edeceğini,acı reçetenin de aynı tas aynı hamam tam gaz durmak yok yola devam diye düşünür Adem evladı bütün olanlar bitenler karşısında doğal olarak elbette ki,değil mi ama?

    YanıtlaSil
  7. Ensar Karataş12 Kasım 2020 17:16

    Hocam Merkez Bankası önünüzdeki günlerde faiz arttırmasa bunun neticeleri ne olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar tekrar 8.50 ye fırlar

      Sil
    2. 8,50 NİN DE ÜSTÜNE ÇIKAR

      Sil
    3. Bu Demirtas ve Kavala'nin yilbasini nerede idrak edecegine bagli. AB yaptirimlari ve Turkiye'nin Gumruk Birliginden cikartilmasi konusuluyor. Hapisteki bazi kisiler gostermelik serbest birakilirsa faiz artirmadan da dovizin yukselmesini yavaslatabilirler.

      Sil
    4. Algı operasyonu hep bunlar.

      Sil
  8. Faiz enflasyonun sonucu veya nedeni döngüsünden kurtulamadıkları için yakın vadede eski hale döneriz.

    YanıtlaSil
  9. Hocam merkez bankası önümüzdeki günlerde faiz arttırımına gitmezse bunun neticeleri ne olur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir daha faiz artırması hiç bir işe yaramaz.

      Sil
  10. Hocam, tl deger kazanci uzun süreli olacak midir sizce? Ve yeni atana TCMB ve Hazine baskanlarindan umutlu musunuz gelecek konjonktürde?

    YanıtlaSil
  11. Hocam yazınız için teşekkür ederim.
    Peki ya geçtiğimiz ayda yaptığı gibi faiz beklentisi oluşturup. Faizi artırmazsa sonuç ne olur?

    YanıtlaSil
  12. Öngörülebilir ve sürdürülebir mi?

    YanıtlaSil
  13. Umalım da merkez bankası 19/11 de faizi değiştirmiyorum demesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Korkarim oyle diyecek. Dolari olanlar yuksek kurdan bosalttilar, simdi tekrar doldurup %10 fazla dolara sahip olacaklar. Zaten amac bu degil miydi?

      Sil
    2. Aynı oyun her zaman tutmaz.Evet iktidarın Müsiad'cı sermayenin Tüsiad'cı sermayeden güçlü olması için belden aşağı vurmak olarak değerlendirilecek çirkef operasyonları var.Fanatik AKP'li sermayenin başat hale getirilmesi için ülkenin bütün kaynakları yok edildi.Ya da kanunsuzca servis edildi.Ama öğrenmedikleri şey; alın teri dökülmeden sahip olunan paranın bereketinin olmayacağı.''Yel ile gelen sel ile gider''Bu ülke bu kadar hak-hukuk,adalet yoksunu zihniyetin bu boyutunu hiç yaşamadı.En ufak bir vatansever,milli duyguları yok.Daha kötü ifade etmem gerekir de edemiyorum.Elbette ekonomide yapılması gerekenleri yapma gösterisi sıkışıklık atlatılana kadar sürdürülür. Faiz artırılır.Ama nihai hedefleri değişmez.Ama hiçbir iktidar itibarını kalıcı olarak sıfıra indirmek gibi bir niyeti yoksa 19 kasım da faiz en az enflasyon oranlarına getirilir.Yoksa toparlayıp zaman kazanmaları imkansız. Takiyye devam ediyor.Ama bu süreçte yabancı sermaye girişi sağlayamazlarsa iflasa gidileceği ufukta net görülüyor.

      Sil
  14. Sayın hocam, ben işletme fakültesi mezunuyum. iktisadı elimden geldiğince imkanlarım dahilinde takip eder bilgilerimi tazeleyip artırmaya gayret ediyorum. naçizane artık bu ülkede ekonomiyi ne makro ne de mikro iktisat perspektifinden yaklaşarak anlayamayız diyorum. mesela son 3 gündür özellikle döviz piyasasında yaşanılanlar çok ama çok irrasyoneldir. önce joe biden abd başkanı seçildi. sonra türkiyede ekonomi kurmaylarında ciddi değişim yapıldı.ve hemen sonrasında dolar başta olmak üzere döviz kurları baş aşağı gitmeye başladı. gitsin gitmesi iyidir elbette. ancak hiçbir iktisadi temele dayanmayan bir baş aşağı gidiştir bu kanaatimce!. ve ben bunun siyasi olduğunu düşünüyorum. hükümetin son yıllarda ingiltereye yakın olduğunu biliyorum. zaten ihvancılığın temellerini 1928 yılında mısırda atan güç de ingilteredir.tabii ki finanse edip bir siyasal ve kültürel harekete evrilmesini sağlayan da ingilteredir. ve hükümet 2010 sonrasında dış politikada olsun içeride olsun tamamen ihvancılığa dayalı strateji belirliyor. bunun finansmanı da london of city dir. ülkemizde laik seküler eğitimin yerine hızla özellikle 2010 sonrasında giderek imam hatiplerin alması boşuna değildir.ingiltere adeta tüm cumhuriyet değerlerinin yok edilmesini finanse ediyor. cumhuriyetten 100 yıl öncesinin intikamını almanın peşindedir ingiltere.çünkü ingiltere asla osmanlının yıkılmasını istememişti. osmanlının halifelik gücünü eline almak ve sınırları içindeki fakir müslüman halkları ucuz işgücü yapmak ve petrolleri istemişti. neyse hocam uzatmayayım yazımı. ben london of city de yine hükümete finansal destek geldiğini düşünüyorum.tıpkı daha önceleri geldiği gibi 2009 krizinde gelmeye başladığı gibi. abd biden ile bu bölgede yine suriyede ırakta akdenizde kafkasyada abd gücünü maksimize etmek isteyecektir ve küresel çaplı strateji ile yürümek isteyecektir. burada ingiltere oyunu türkiye üzerinden ve rusya üzerinden kurdu. akepeyi abd ye yedirmemek için özellikle finansal olarak destek vereceğini yine gösteriyor derim.yani olay keşke sadece iktisat olsa ancak maalesef değil sayın hocam. ingiltere burada istanbul merkezli bir ortadoğu konfedarasyonu kurmak ve bu yapıyı da istanbul üzerinden yönetmek istiyor.gokap yani.gokap eşbaşkanına bu yüzden destek veriyor londra. mesela daha önce swap olayında sözde londraya kazık atmıştık değil mi. ama londra sıcak para sağlamaya devam ediyor swap yoluyla.neden?. ki ingilizler kincidirler. ama kazık yediler sözde ve hala swap işlemlerine tam gaz devam neden acaba?. basit: cumhuriyeti yıkana kadar desteğe devam edeceklerdir.cevabı budur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiki İngiltere eskiyi aratır. TC vatandaşlarını ülkeye almamak için binbir takla atan UK.. Suudilerin İngiltere'ye vizesiz girdiğini biliyor muydunuz? Zamanında Ankara anlaşmasını uygulamayan İngiltere Irak Kürtlerine serbest giriş tanıdı. Kuzey Irak Kürtleri Mısır BAE Suudi dostluk komiteleri Türkiye politikasını yönlendiriyor. İngiltere dediğiniz ülkenin yarısı Hintli, Paki, Arap, Leh. Yönetimde de söz sahibiler. Hindistanda Türkiye için büyük tehlike. Oğlunu Türkle evlendirmeyen bi olgu gördüm..Öyle Kürt aşireti gibi Bi zihniyet var bazı adamlarda.

      Sil
    2. Unknown 20:56 kesinlikle haklısınız. bana yazdığınız cevabın altına imzamı dahi atarım.

      Sil
  15. Hocam, bu islere yakin mercekle bakinca,gunluk borsa, kim kime korsa, alegorisine malzeme olur. Aci revere desi, acaba imf ile mi anlasacak nihayet, gorevden aldi, demek ki milletin parasini yaparken akillandi.. neyse gec olmasin da... Falan, filan. Temel degismedi. 400 cds hala ciddi risk, 7lira hala ciddi yuksek. Fundemantal yapilasma olmaz. Kafa islamist. Bugunku gecirelim, takiyyesi.. subatta juri secimi, martta halkbank yaptirim davasi.. bidon

    YanıtlaSil
  16. Sayın hocam, bu konumda doların kısa vadede ki destek ve direnç noktaları hakkında öngörünüz nedir? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben teknik analiz yapmadığım için destek ve direnç noktalarını bilmiyorum.

      Sil
  17. Tabi bu yapilan tüm yorumlar faizin arttirilacagini varsayilarak yapilan yorumlar, umarim bir yanilgiya düsüp faiz arttirmaktan vazgecmezler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam da dediginiz gibi yapacaklar ve pas gececekler. Dolar dustu faizi artirip enflasyonu azdirmayalim diyecekler. Cogul konusuyoruz ama buna karar veren 1 kisi aslinda ve o hala faiz sebep enflayon sonuc diyor.

      Sil
  18. Kalici onlemler neler peki hocam acar misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogda Yapısal Reformlar El Kitabı diye bir yazım var. Kalıcı önlemler orada.

      Sil
  19. Reisin bi sözü var. "Bunlar benim için yok hükmündedir. Bir kulağımdan girer ötekinden çıkar."

    Bu veya benzer blogları, köşeleri okuduklarını zannetmem. Bildiğim kadarıyla reis yalnız Yeni Şafak okur.

    YanıtlaSil
  20. Karabağ konusunda Rusya bölgeye el koydu,
    Türkiye'nin içine girebileceği savaş riski kalmadı,

    Aşırı miktar Türk serveti dışarı aktarıldı,
    Kasa boşaldı,
    Ödemeler dengesi krizi kapıya dayandı,
    Kasayı tekrar doldurma zamanı geldi,
    Emanet sıcak para ile MB tekrar rezerv artırmak zorunda,

    Temel gıda, temel ihtiyaç sektörlerinde faaliyet gösteren
    Türk şirketleri ucuz.
    Bu şirketlerin el değiştirip, kazançlarının dışarı transfer edilebilmesi için
    Türk hazinesinin önümüzdeki dönemde daha çok borçlanması lazım ki kazanç transferine imkan veren
    döviz ülkeye girsin.

    Önümüzdeki dönem, kamu yabancı para borçlarının arttığı bir dönem olacaktır.

    Küçülen ekonomi, düşük gelirli halk, uyduruk yönetim ile devam edilecek.

    Uyduruk yönetim, iktidarını korumak için Batı ile çatışma konularında taviz verecektir,
    Aksi durumda, uyduruk yönetim başka bir uyduruk yönetim ile değiştirilir, düzen devam ettirilir.

    rP;cW~XN3)H:=#".

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Garip! Biden başkan olur olmaz,
      Ruslara Karabağ hediye edildi.

      Damat hemen göz önünden çekildi.
      Sarayın Ricat hazırlıkları olabilir mi?

      Bir iki haftaya belli olur.

      EC@ql&Dx3fu58Ly!

      Sil
    2. Soyledikleriniz cok dogru. Yeni gelecek uduruk yonetim kimin liderliginde olur diye dusunuyorum. Acaba birileri ailesi ile birlikte yilbasini Miami'deki Disneyland'da gecirmek isteyebilir mi?

      Sil
    3. Türkiye'nin KİT'leri özelleştirmelerle harcandı gitti.Şimdi dövizle yüksek borçlandırılıp,kurları yukarı çıkararak özel sektör kuruluşlarının,eli taşın altında kaldığı için büyük ihtimalle Çin'den ve Hindistan'dan gelecek sermaye ile kelepir fiyatına pazarlanacak ve borçlanma ekonomisinin sonu biraz daha uzatılacak.Sonuç Osmanlının 19. Yüzyılı

      Sil
  21. En yetkili ağızdan "Faizin enflasyonun sonucu değil de nedeni olduğu" vurgusu faiz artışının duruma göre değil de dostlar alışverişte görsün anlayışıyla tadımlık yapılacağı hissi uyandırıyor. Umarım yanılırım da bu değişim rüzgarı doğru yönde esmeye devam eder. Oldukça sade ve öz bir değerlendirme yazısıydı, teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    2. Aynen, Emre Alkin yorumuna katiliyorum, Emre hocanin tarzina benziyor.

      Sil
  22. Sürekli faiz artırarak dolar artar mı? Başka önlem varsa ne gibi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli faiz artışıyla bir yere gidemeyiz. Yapısal reformlara hemen başlamamız lazım.

      Sil
    2. Hocam son bir ayda yaşananlar faiz lobisinin gücünü ortaya koyması bakımından tarihi önemdedir,istediği faiz artışını alamayan lobiciler ekonomi yönetimini istifa ettirecek kadar kur manipülasyonu yapıp sonrasında 2 günde kuru %10 düşürerek yeni atanan yönetime gözdağı vermekte,işte yüksek faiz vermezseniz başınıza gelecekler bellidir diye tehdit savurmaktadır.
      Bağımsız ekonomi yönetimi faizcilerin boyunduruğu altında asla gerçekleşmeyecektir.

      Sil
  23. Kimse radikal bir faiz artışı beklemesin. Eski politika ufak nüanslarla devam... maliye bakanı ve tcmb başkanının kim olduğununun bir önemi yok

    YanıtlaSil
  24. Toplu Yanıt: TCMB 19 Kasımda faizi artırmazsa ne olur sorusu en çok sorulan soru.
    Yanıtım Şudur: Eğer böyle bir şey olursa USD/TL kurunu kimse tutamaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Soruyu bir de soyle dusunelim. Reel efektif endeksi uzerinden tlnin degeri baglaminda ele alalim. Artik rakamlarin sayilarin onemi kalmadi suan 62lerdeyiz. Oyle bir sey olsa bence 49lara kadar cekilir reel kur endeksi.
      Ya da baska turlu bakalim bizimle ayni mal urun hizmet ureten hemen hemen ayni yerlere satan ulkelerdeki asgari ucretin dolar karsiligi kadar tl dususunu surdurur. Mesela benim hesabima gore 197 euro uzerinden bir asgari ucret seviyesi
      Benim sahsi hesablarima gore euroda 13.50-14.50 bandi en azindan asgari ucret seviyesi uzerinden ve mevcut cari acik seviyelerini kapatmasi bakimindan bu seviyelerde platoya oturur.Ondan sonraki surecte ise birikimli enflasyon farkinin olusturdugu kopuk nedeniyle yukselme bandini devam ettirir

      Sil
    2. Faiz artırılırsa diyelim 600 baz bu piyasayı ne kadar tutar öte yandan yüksek faiz iç piyasayı ne hale getirir(kilitlemez mi?)

      Sil
    3. 20.55
      Kilitler tabii. Talebin canina okur. Ithalat azalir issizlik artar

      Sil
    4. Unknown 2055, en fazla 31 Mart 2021'e kadar tutar. Malum o gun Halkbank davasi basliyor New York mahkemesinde. Supheliler listesi surprizlere gebe olabilir...

      Sil
    5. MIG-29
      Faiz artisi o kadar da tutmaz. Isterse 500bp arttirsinlar. Makro veriler ortada. Durum 2018 yaz sonu sonbahar baslangicindaki sartlarda degil.Daha feci ve fena...
      O donem Dunya ekonomisi bizim mal sattigimiz pazarlarda ekonomi cok iyiydi.
      Ayni donem diger ulkelerle olan birikimli enflasyon farkimiz bu kadar yuksek degildi.
      Yine ayni donemde Butce acigimiz bu kadar kotu duzeyde degildi
      Dahasi 2018 develuasyonik hareket sonucu hemen akabinde cari dengede ani bir duzelme oldu.Bunda Turizmin etkisi de yadsinamaz.
      Suan boyle bir sartlar yok. Mevcut olabilecek faiz artisi en fazla kurda istikrarsizligi volatiteyi hareketi bir sure icin sakinlestirir. Kuru bir sureligine stabilize kilar. Ama budurum bir sureliginedir cok cabuk gecicidir. Bir de ithalati talep yonunden kirar. Ancak icinde bulunulan sartlarda yeni bir kur atagi her zaman soz konusudur. Siyasi sartlara girmiyorum bile. Salt makro veriler duzlemi uzerinden benim gordugum budur.
      Yani faiz artisi bu ekonomiye hic bir fayda saglamaz. Bu ekonomi mevcut veriler isiginda faiz artisi donemini geceli cok oldu.O donem artik kapandi. Bu konuyla ilgili; 2018 son donemdi ki o donemde bile bunu degerlendiremediler. Resmen harcadilar. Doviz satarak swap ihaleleri yoluyla kuru ve kurun reel seviyesini yapay olarak dusurduler(piyasalarda olusan fiyatlama Kur 6.25 iken olmasi gerekirken bunlar 5.30 bandina cektiler) ve 2019 yazindan sonra sok ve gereksiz acil faiz indirimlerine gectiler. Bu da makro verilere enflasyon cari denge seviylerine zarar verdi dahasi piyasalara da guvensizlik asiladi.
      Bundan sonra faiz maiz bu ekonomiyi de kuru da enflasyonu da stabilize edemez.

      Sil
  25. Hocam öncelikle emeğinize sağlık,

    Ülkenin konsolide bilanço vaziyetine baktığımızda faiz artışı beklentiler doğrultusunda gelse bile, tl'de kalıcı bir değer kazanma mümkün görünmüyor.

    Malum istifa ile başlayan sürecin tek açıklaması; vurkaçcı yabancı fonların sıkışık pozisyondan istifade etme gayreti. Tabii eğer kapalı kapılar arkasında verilmiş sözler yoksa..

    Piyasa kronik yalancılara itibar etmez; işine geldiği gibi kullanır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 18:36
      Zaten klasiktir piyasa, Ozellikle gelismekte olan hangi ulke olursa olsun Yeni Gelen Merkez bankasini bir dener bir yoklar. Tepkisini olcer. Bu neredeyse piyasanin gelismekte olan merkez bankalarina yaptigi bir geleneksel kurdur.

      Sil
  26. Hocam, yazınız için teşekkürler. İnsanların bankalarındaki döviz hesapları kaydi para, bunu biliyorum. Buna göre insanların bankadaki dövizlerini satmaları merkez bankasının dolar cinsindeki rezervini artırmayacaktır değil mi ?. Ülkenin merkez bankası rezervinin artması için swift yoluyla mı transfer yapılması lazım. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  27. Hocam.MB döviz rezvleri dendiğinde bu rezvler kimin parası?Devletin kendi parası mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. He kendi parası,kendi çalıyor,kazanıyor,harcıyor.

      Sil
  28. Geleceğe notlar;

    Büyük krizin yaşandığı 2001 yılında Dış borç /gsyih oranı %56 idi.2020 yılı Kasım ayında Dış borç/gsyih oranı %85'e çıkmıştı..

    TCMB başkanı ve Maliye bakanı, bu oranı düşürmek için tek yol olan faiz yükseltmeden kuru serbest bırakma politikasını açıkladılar. Bu sebeple bir çok faizci ekonomist tarafından hedef gösterildiler. Biri gönderildi diğeri istifa etti.

    Faizci piyasalar ve yurt dışı rant sahipleri, bu gelişmeyi kutlamalıydı ve öyle oldu.Daha Bakanın istifası bile kabul edilmeden, Dolar %10 değer kaybetti. Bu şekilde TCMB'nin üstünde faiz arttırması için gerekli baskı kurulmuş oldu. Faiz arttırırsan dolar düşük gider arttırmazsan doları yükseltirim aman haa akıllı ol!!!

    Plan çok güzel işledi bir taşla 4 kuş vuruluyordu.Faiz arttırılıp dolar düşürülecek , Tl değer kazanacak, bu şekilde ithal mallara olan talep artarak devam edecekti.Thomas Hans John, mercedes, volkswagen iphone unu Türkiye'ye rahatlıkla satmaya devam edebilecekti.. Bu bir.

    Bununla birlikte, Türkiye'nin Tl'nin değersizleşmesine bağlı olarak dış pazarda elde ettiği güç de kırılacakdı. Bu da Çin gibi rakiplerinin işine geliyordu. Bu iki

    Bu şekilde cari açık artacak, Türkiye cari açığı finanse etmek için daha çok dış borç alacak, bu şekilde borçlandığı ülkelere daha çok faiz ödeyecekti.Bu da yabancılar için 3. kazanımdı...

    Michael, Dolar 8.5 dan 100 dolarla (850 TL ile) Türkiye'ye giriş yapmıştı.. TCMB'nin faizleri arttırıp doları indirtmesinden dolayı dolar 6.5 tlye kadar inecekti..Michael, TL olarak %20 faiz alıp 100 dolarla giriş yaptığı Türkiye'den 1 yıl sonra Parasını 1020 tl/6,5=156 dolar yaparak ülkesine dönecekti.

    Michael ,ülkesinde 56 yılda kazanabileceği faizi, Türkiye'de 1 yılda kazanacaktı bu da dört.


    Türkiye'nin ayağa kalkmasına asla izin verilmeyecekti. Plan tıkır tıkır işledi. Bu plana karşı çıkanlar düşman, planın savunucuları dost ilan ediliyordu. Kayıtlara geçsin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akp tarafından iktidara geldiği günden beri kesintisiz, koşulsuz ve harfiyyen uygulanan dışa bağımlı ekonomik modeli deşifre etmekte biraz geç kalmışsınız.

      Sil
    2. Sorun kur değil fakirleşme ve marka değerinin kaybı. Bi anlasanız.. Tulum peyniri %20 ucuzladı diye ihracat pazarımız eskisinden fazla almıyor. Makarna ucuz diye Araplar Antep makarnamıza doymuyor. Almıyorlar işte talep yok. Salt paranın bu denli değersizleşmesi ihracatı arttırıp ithalatı azaltmıyor. Bunu 1000 kere söyledi gerek Mahfi reiz gerek yorumcular. Siz sanırsam torpilli memurlardansınız ya da küçük esnaf.

      Sil
    3. Almanya diger ulkelerde kur nedediyle Turkiyeden gelen urunler gecen seneyeye gore %20-30 daha ucuzladi perakandede. Yani Gurbetci dedigimiz tayfa cifte avantaj sagliyor hem Turkiye onlar icin ucuz oluyor hemde icinde bulunduklari ulkede tukettikleri mal mamul tekstil temel maddeleri gecen seneye gore daha ucuza aliyorlar bu da onlarin tasarruf etme kaabiliyetini arttiriyor yaptiklari tasarruflarla yine kur uzerinden Turkiyede ikinci bir cifte avantaj sahibi oluyorlar.

      Salt kurun yukselmesi Turkiye tatillerine alis-verislerine yatirimlarina yaramiyor bulunduklari ulkelerde cokca tukettikleri mallarin hizmetlerin de ucuzlamasinin avantajini Tuketici artigi mekanizmasiyla yasiyorlar.

      Isin talep yonunu bilmiyorum ancak isin tuketim boyutunda tasarruf edebilme yonu cok bariz. una da Tuketici artigi artik degeri deniyor. Bu da mevcut ulkelerdeki gurbetcilerin refahina ve tasarrufuna katki sagliyor.

      Sil
    4. Eger boyle bir plan varsa gercekten (bence yok) bu planin Turkiye'de uygulamasini yapan kisinin kim oldugunu yazmayi unutmussun.

      Sil
    5. Gurbetçi parasının kaçta kaçını TRde tutar? Gurbetçiye olan fayda bizi pek alakadar etmez ki. Turizme bile katkısı çok sınırlı.

      Sil
  29. Hocam, emekleriniz için öncellikle teşekkür ederim. Baltık kuru yük endeksi düştükçe Abd enflasyonu da düşüyor ve reel faizler arttığı için dxy'ye talep artışı geliyor çıkarımı sizce doğru mudur. Önümüzdeki kısa dönemde (2021 Mart) bu şekilde olacağını düşünmekteyim. Sizin düşüncenizi de öğrenmek isterim. Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD'de enflasyon olmamasının temel nedeni sermaye hareketlerinin serbest kalması ve doların rezerv para olması.

      Sil
  30. Hocam merhaba :)
    İşin doğrusu sizden böyle bir yazı bekliyordum. Bizi gene yanlız bırakmadınız çok teşekkürler :)
    Umarım dediğiniz gibi, bu güne kadar yapılan yanlışları artık bırakıp, doğru adım atmaya başlarlar.
    Sevgi ve saygılarımla 🤗

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zamanki gibi inandiniz degil mi Kerem bey? Bu olmayacak maalesef. Size dogru adim gibi gozukenler dolarla odeme yapilan muteahhitler ve o sirketlerin perde arkasindaki gizli sahibi icin pek de iyi olmayabilir. Gene de iyi sanslar dilerim. Iyimserliginiz hic bitmesin.

      Sil
  31. Merkez bankasi artik rekabet istemiyor mu?
    Dusen dolar bizim rekabet gucumuzu engeller mi?

    YanıtlaSil
  32. BİRİLERİ,,,YİNE GÜZEL PARA KAZANACAK..8500TL SATILDI ..BAKALIM KAÇTAN SATTIKLARINI ALACAKLAR..,,,
    BÖYLE KÖPÜK ,SUSURLUK AYRANINDA BİLE YOK..
    DAMAT ,,İSTEDİĞİM ZAMAN İNDİRİRİM DEMEMİŞMİYDİ,,KULAKLARI ÇINLASIN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Istedigim zaman indiririm demisti, dedigini yapti. Indirebilen yukseltebilir de. Bunu nasil yapabilecegini dusundunuz mu hic? Bakalim yilbasini nerede gecirecek. Florida'da kaybetmesine ragmen Biden baskan oldu unutmayalim.

      Sil
  33. Bankaların ve edge fonlarının satış yapıp düşüş algısı yaratarak küçük yatırımcıyı panikletip Satılanlar alttan topladiklariyla ilgili yorumlar var hatta şu Son haftanın SPK tarafından araştırılması gerektiği söyleniyor bu fikre katilirmisiniz

    YanıtlaSil
  34. Üç soru.

    1-Şimdi Berat Albayrak gitti halloldu mu yani?

    Kim verecek tanzim dolar satışıyla yakılan 120-130 milyar doların hesabını? Sayıştay, denetim kurumları araştırıp rapor düzenler mi acaba?

    2- Doktor bilimsel olmayan bir yöntem uygulayıp hastanın bacağını kaybetmesine yol açsa, mahkemede yargılanır, bedelini öder.

    Bizde hiçbir iktisat literatüründe olmayan faiz enflasyona yola açar politikasının hesabını kim verecek. Seçilenlerin bilimsel olmadığı açık olan bir politikayı uygulayıp kamuyu zarara uğratma hakları var mı?

    3- Hem Albayrak hem Uysal gönderildi. Neden birine görevden alındı, diğerine görevden af talebi kabul edildi deniyor? Uysal bu ülkenin vatandaşı değil mi?

    Neden acı reçete içiliyor? Halk yanlış bir şey yapmadı ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halk yanlış birşey yapmadı mı? Nasıl yani bu soruyu ciddi ciddi soruyor olmasınız değil mi ?

      Sil
    2. O kadar milli ve yürekten serzenişler ki tebrik ederim.

      Sil
    3. Aslına bakarsanız düzenek çok güzel kurulmuş. Vatandaş oy veriyor yönetenler böyle yapıyor. Yanlışın faturası millete acı reçetesi yine millete kesiliyor.
      Vatandaş kime oy verdiğini neye evet dediğini bilmiyor.
      Şikayet eden vatandaşa "sen referandumda evet dedin ya işte bunlar onun sonuçları" diyorum. Ben böyle olacağını bilmiyordum ki diyor. Topumu verin gidecem diyor.

      Sil
  35. Hocam yazılarınız ve paylaşımlarınız sayesinde çok değerli bilgiler ediniyoruz öncelikle teşekkürler. Bütçe açığının patladığı harcamaların tam gaz devam ettiği, milyarlarca dolar karşılığı garantili sözleşmelerin altına imza atıldığı, belediyeler dahil tüm kurumların borç batağında olduğu ekonomide faiz arttırma sinyali ile bakın bütün sorunları çözdük havasında Türk lirasının coşması sizce ne kadar sürdürülebilir. Yapısal reformların yapılmayacağı bu kadar açık seçik ortada iken piyasanın bu coşkusu sizce rasyonellikten çok uzak değil mi?

    YanıtlaSil
  36. Hocam yazılarınız ve paylaşımlarınız sayesinde çok değerli bilgiler ediniyoruz öncelikle teşekkürler. Bütçe açığının patladığı harcamaların tam gaz devam ettiği, milyarlarca dolar karşılığı garantili sözleşmelerin altına imza atıldığı, belediyeler dahil tüm kurumların borç batağında olduğu ekonomide faiz arttırma sinyali ile bakın bütün sorunları çözdük havasında Türk lirasının coşması sizce ne kadar sürdürülebilir. Yapısal reformların yapılmayacağı bu kadar açık seçik ortada iken piyasanın bu coşkusu sizce rasyonellikten çok uzak değil mi?

    YanıtlaSil
  37. Elliott dalga teorisi çok değer verdiğim bir teoridir. Detaya girmek istemiyorum ama bu teoriye göre USD/TRY kuru büyük olasılıkla 10'lu seviyeleri uzun süre göremeyecek, önümüzdeki yıllar içinde de 5,80-6 düzeylerine çekilme olasılığı yüksek. Bu elbette bugünden yarına olmayacak, muhtemelen önümüzdeki dönemde 9-9,50 arasını gördükten sonra yavaş yavaş geri çekilecek.

    Bunu içinde bulunduğumuz siyasal konjonktürle birlikte değerlendirirsek önümüzde önce sıkıntılı, sonra da umutlu aylar bizi bekliyor. Mevcut iktidarla sıkıntıdan kurtulamayacağımız gerçeğini de göz önüne alırsak 2021 yılının bu ülke için yeni bir başlangıç fırsatı doğuracağını söyleyebilirim.

    Biraz yıldız falı gibi oldu ama çok emareler belirdiği ortada. Kısa vadede söylenebilecek çok fazla bir şey yok, muhtemelen ayın 19'unda 300 bp faiz artışı olacak, piyasa bunu önce beğenmiş gibi yapıp sonra beğenmemiş gibi yapacak, dolar önce düşüyor gibi yapıp sonra tekrar yükseliyor gibi yapacak, yükseliyor gibi yapınca MB off-shore hesaplardan piyasaya biraz daha dolar basacak, v.s. v.s. yani yıllardır yaşadığımız akıl ve mantık dışı süreç bir süre daha devam edecek. Bu arada batan batacak, çıkan çıkacak ama üç vakte kadar önümüz aydınlık, kahve falında da birilerine uzun ve çetrefilli bir yol görünüyor :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanmıyorum, dünya enflasyonist sürece geçiyor.

      Sil
    2. Cari açık bugünkü seviyelerde olduğu müddetçe döviz kurunun dediğiniz noktaya düşmesi mümkün değil.

      Sil
    3. Mahdut bahsettigin olgu gerceklesirse
      Mevcut sartlarda ne ihracat kalir ne de baska bisey.
      Kurun ben daha da gevseyecegini dusunmuyorum.
      Cunku herseyi bir kenara birakalim
      Kurun yukselmesi icin iki temel nokta var.
      Biri cari acik
      Digeri birikimli enflasyon farki
      Bu iki direnc kuvveti kurun uzerinde her zaman her daim baski unsurudur.
      Bu vesile ile kurun yukselmesi icin bu iki baski unsurunun temel nedenleri hala gecerlidir.
      Dahasi bu iki temel unsura bir de yuksek butce acigini koydugumuzda isin durumu daha da netlesen bir hal aliyor.
      Hic siyasi mulhazalara hukuka merkez bankasinin doviz durumuna tek adam rejimine bu gibi durumlara girmiyorum. Daha teknik dusunmeye calisirsak sayet
      Salt iki temel noktadan ve bu iki temel noktaya eklemlenmis olan butce acigindan bahsediyorum.
      Bugun hangi ulkeye bu iki olguyu butce acigi olayi ile koyun o ulkede kur yukselir.

      Hatta bazi gelismis ulkelerde dalgali kur mekanizmasi uzun yillar fiyat istikrari uzerinden dalgalandigi icin fiyat istikrarinda en ufak bir sapma enflasyonda %3.5lari gorme cari dengede en ufak bir bozulma akabinde dalgali kur hemen otomatik olarak tepki veriyor kur %3 %5 Yeri geliyor %10a kadar artis yapabiliyor bu durum cogunlukla hatta kalici bile oluyor. BU tabii istenen koruma saglayan surecleri absorve eden emen bir mekanizma Dalgali kur sisteminin dogal bir durumu hatta istenen bir durumu. Bu vesile ile dalgali kur rejimi fiyat istikrarinin oldugu(%1.8-2.5) Cari dengenin oldugu Gelismis ulkleerde saglikli ve mekanik bir sistemle calisan mekanizma halini aliyor.
      Mesela Bu anlattiklarim isiginda AUD NOK SEK Cad gibi para birimleri buna cok guzel ornektir.

      Sil
  38. Faizi artırmak kanseri aspirinle tedavi etmek gibidir.
    Aslolan, hukuk, demokrasi ve insan hakları konusunda emin ve güvenilir bir ülke haline gelmektir. Tabiki bunu yaparken aynı zamanda askeri ve jeo-politik alanda da güçlü olmak gerekir. Bu da,öyle kolay bir süreç değil tabiki. Her zaman yaralarınızı kaşıyacak, sizden ve sorunlarınızdan istifade edecek güçler bulunacaktır. Bugün içinde bulunduğumuz durum Avrupayı yaklaşık 60-70 geriden takip etmemizden kaynaklanmaktadır. Saygılar sevgiler

    YanıtlaSil
  39. Piyasadaki neredeyse herkes faiz artırımı olacağını söylüyor ama netice itibariyle Erdoğan'ın faize bakışı belli ve ben faiz artırımı olmayacak ya da çok az olacak diyorum.Ayrica döviz rezervimiz kalmadı ve faiz arttırımı dışında silahımız da kalmadı.Peki faiz artırımı ekonomideki darboğaz'dan bizi çıkaracak mı ve faiz artırımı ekonomide durgunluğa sebep olmayacak mı?

    YanıtlaSil
  40. hocam faiz artışı bize ne kadar süre kazandırır? dolar tekrar eski haline dönene kadar, 8 üstüne çıkana kadar yapısal reformlara başlamamız için faizin bize kazandırdığı süre nedir? kaç ay?

    YanıtlaSil
  41. Çok uzun anlatmaya gerek yok 19 kasım değilde 16 kasım pazartesi sabahı itibarıla ufak ufak hareketlenmeler ve sonrasında yetkili ağızların hafiften nabız yoklamaları piyasanın gazını alma çırpınışlarıyla 19 kasım günü faiz artırımına gitmeden tekrar eski seviyelerin üstüne çıkacağımızı şimdiden belirtmek isterim kısaca doldur boşalt yöntemi kapalı çarşı esnafıyım kolay gelsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklisiniz Selcuk bey, midye kabuklarini kendi kutunuza bosaltmak gibi birsey olacak bu.

      Sil
  42. Eskiler daha iyi bilirler. (Mahfi hocamız da bizim kategoride sayılır o da bilir sanırım)-Ölüm haslığı- denen bir olay vardır. Bir hasta eğer çok kısa bir zamanda ölecekse mucizevi şekilde kendini iyi hisseder. Dolar da ölüm haslığında bir yerlerde dolanıyor.

    YanıtlaSil
  43. Hocam Türkiye'nin ihracatının ithalatından fazla olmasına pek alışık değiliz ama 2019 yılında ihracatımız ithalatımızı geçti. Bunun sebebi döviz kurunun çok yükselmesi olabilir mi? Siz bu durumu neye bağlıyorsunuz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  44. Merhaba hocam ben ekonomiden hiç anlamam sizi TV den takip ediyordum Selam saygılar hocam dolar ve diğer paralar düşüyor yapılan benzin zammı neydi? İkincisi hocam algı yapılıyor madem faiz artırılacak hemen yapılmalı idi neden 19 u bekleniyor ki yorumcu arkadaşlar özür dilerim ben fazla okumadığım için bunları bilmiyorum kusura bakmayın ... Ömrün uzun olsun hocam

    YanıtlaSil
  45. acı reçete tam da böyle bir durumda yapacakları olabilir mi diye düşünceler gelir gider Adem evladının aklına

    YanıtlaSil
  46. Hocam etrafımda,maliye bakanı ve mb başkanı birbirlerinin yerlerinde olmalıydı,daha uygun olurdu algısı var,ne dersiniz?ben öyle düşünmüyorum,misal benim bayan kamala harris gibi hanımım olsa ipleri zaten ona verirdim,kim president kim vice-president olmuş önemli değil yani,zaten böyle olursa yürür işler,sanırım damat bey bunu yapamayacağını anladığı için birinci dakkada bi yumruklaşma olmuş sanırım..

    YanıtlaSil
  47. Hocam, nihayet ülkedeki karar alıcıların akılları başlarına gelmeye başladı. Son iki üç gündeki söylemleri takip ettiğimde hukukun üstünlüğü, yapısal reform, fiyat istikrarı gibi şeyler savunulmaya başlandı. Yani sizin hep söylediğiniz şeyler. Bence Hocam sizin yazıları dikkate alan birileri var. Hocam siz yazmaya devam edin, umarım doğruları bulmalarına daha da fazla yardım edersiniz bunların. Emekleriniz için sağ olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocanin yazilarini dikkate alan birileri degil milyonlar var. Onemli olan o bir kisi dikkate aliyor mu (veya almak isine gelir mi). Muhur kimdeyse Suleyman odur, malumunuz.

      Sil
    2. O kişi a haber veya yenişafaktan başka bir şeyi takip ettiğini hatta bir şeyi düşünüyor musun? Bence yanında üç beş kişi geliyor durumu anlatıyor o kadar ;) Mahfi hocayı da ona anlatanlar arada bakıyorsa bakıyordur. Jöleli kesin okuyordur ama burayı

      Sil
  48. Kaynak kitap: Ercan Gökyurt: Albert Eınsteın Biyografisi:
    Eınsteın'ın 10 hayat dersi:
    1..'MERÂK'nızın peşinden gidi..
    2.."AZİM" paha biçilemez..
    3..'BUGÜN'e odaklanın..
    4.."HAYÂL GÜCÜ" güç verir..
    5..Hatâ yapın: hiç hatâ yapmamış insan 'yeni birşey denememiş' demektir..
    6..'ÂNI YAŞA'yın..
    7..Değer yaratın: başarılı olmaya değil..'DEĞERLİ OL'maya çalışın..
    8..Kendinizi değiştirin..'hayâtınızın DEĞİŞMESİ'ni istiyor iseniz..
    9..BİLGİ= DENEYİM'den gelir: "bilgi= mâlumat" değildir..BİLME'nin tek yolu 'DENEYİMLEMEK'tir..
    10..KURALLARI ÖĞRENİN ve DAHA İYİ OYNAYIN..
    ..BİZ..
    Hem..kuralları öğreniyoruz..
    Hem..eşşeğe ters biniyoruz..
    Hem de bizi DOĞRU YERE GÖTÜRMESİ'ni istiyoruz..
    Üstelik eşşeği de "TANIMIYORUZ"..
    EŞŞEK = DÖVİZ..
    ..
    Hey gidi Nasreddin hoca hey..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kismen katiliyorum, o butun soylediklerinizi hala yapmakta israr edebiliyorsak aslinda
      EŞŞEK = BİZ.

      Sil
  49. Faiz artışından sonra ilk alınacak önlem ne olmalı sizce?

    YanıtlaSil
  50. Hocam, sadece faiz artırmakla döviz bu kadar düşer mi? sanırım Tayyip Erdoğan’ın demokratik hukuk devleti kimliğini güçlendirmek ve yatırım ortamının iyileştirilmesi sözü de etkili oldu. Ancak, hazinenin boşaldığı, ödemeler dengesinin bozulduğu, faizlere karşı çıkılması ile yapılacak işlerin zaman alması nedeniyle dolar faiz artışına rağmen kısa zamanda artmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam temel olarak Türkiye, kendisine borç verenler borç vermeyi kesmediği sürece batmaz.

      Türkiye borçludur, ödemeler dengesi krizine doğru da gitmektedir. Alacaklılarının siyasi söylemlerinin de aksine hareket etmektedir. Borcunu ödeme imkanı da yoktur.

      Bu durumda, borç veren borç vermeyi kestiği anda ülke default olur. Demek ki borç veren ile alacaklı anlaşma zemini oluşturmaya başlamıştır.

      Alacaklı, görünüşte de olsa Damat ünvanlı kişinin ekonomi yönetimde olmasını istemiyor olacak ki, damat apar topar sepetlendi. Demek ki alacaklının karar alıcısına ölümü göstermişler, sıtmaya razı olmuş.

      Bu anlaşma, Türk halkının bir işine yaramaz. Borç tahsili için koşulların uygun hale getirilmesi, bir dönem sonra ülke borcunun artması ile sonuçlanacaktır. Ülke borcunun artırılması, halkın gelirinin bir miktar yabancı para cinsinden korunmasına yardım eder. Borç veren, ülke borcu oranının artmasını istemez ise, düşük gelirli halkımız olacaktır.

      Bu yorum için bile şu an erken bizim gibi faniler bir kaç hafta sonra daha net anlarız.

      @64u6zTNZbh4T0*N

      Sil
    2. Durum net olarak söylediğiniz gibi.''Gavurun ekmeğini yiyen ,kılıcını sallar''Hem borç yiyeceksin.hemde borç aldıklarına borç vermeyi keserseniz değişik aksiyonlar denerim diyeceksiniz.Biz halk olarak her şeyi yutuyoruz da,borç aldıklarımız yutmuyor.Kılıcını öyle bir dayıyor ki, borçlu içeriye durumu hissettirmeden mutasyon geçiriyor.Hem de çok sık mutasyon geçiriyor ki, o bile fayda etmiyor,etmeyecek.Sonunda Mahdut bey'in dediği gibi gidecek. Gidecek de çok şeyi kendisiyle birlikte dibe götürecek.Bu hengame de Malezya'ya kapağı atarsa kendini şanslı hisseder.

      Sil
  51. Hocam eskiden grafiklerde kaynak gosterirdiniz. Umarım bu alışkanlığınızı birakmadiniz?

    YanıtlaSil
  52. Mevcut ekonomik tablo çerçevesinde alınacak tedbirler düzlüğe çıkmamıza yetmeyecektir, merhum Erbakan'ın tabiri ile "pansuman tedavisi " sürdükçe tünelin ışığını görmemiz gecikecektir. Çözüm ise tüm üretim kanallarını harekete geçirecek yapısal reformlar olmalıdır. Teşekkürler Mahfi bey...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erbakan'ın kafası çalışırdı, siyasal islamın aklı sonradan başına gelen liderlerindendi.

      O şunu farketti, zaman içinde paraları yurtdışındaki muhbir kişi ve kurumlara aktardıkça, o paranın hesabını yapmak zor oluyordu. O para bir şekilde siyasal islam içindeki Erbakanın istemediği kişileri siyaseten finanse ediyordu.

      Uzun lafın kısası, Erbakan, politik islamın parasını kontrol etmek istiyordu. 1992 de kafası tam anlamı ile buna odaklanmıştı.

      Siyasal İslam finansörleri Erbakan'ı sistem dışına çıkarmanın gereğini anladı.

      1993 de Hayrettin Karaman ve Sabahattin Zaim, adı Adil Düzen olan, gerçekte finans işlerine kafası basmayan cemaat ve tarikatçıları piyasa dostu haline getirmek amaçlı para üzerine seminerler vermeye başladılar. Sözde İslami finans kurumlarının da önü açıldı.

      Bir de Erbakan yerine kafası para pul işlerine çalışmayan biri lazımdı. Uzun birini buldular.

      Sonrası malum. O sizin yapısal reformları yapacak, üretim kanallarını açacak kişinin de başına Erbakanın başına ne geldiyse o daha fazlası ile gelecek.

      Türk siyasal islamı Alman ve İngiliz devletlerinin çocuğudur, Avrupa üzerinden finanse edilir, siyasal islam içindeki her kişinin her kuruş parasının kaydı tutulmuştur.

      Ülkeyi batırmayacak, ülkeyi kalkındırmayacak şekilde Türk gemisi yüzdürülür. Kimin yönettiği -kontrolden çıkmadığı sürece- kimsenin umurunda değildir.

      7v1$Qv*!1Mc%Tb9G

      Sil
    2. Üstad selam,
      Yazdıklarınızdan, Sevr 2.0 konusunda yeni bir gelişme olmayacağını mı anlamalıyız, en azından orta vadede?

      &₺"";))(//!'ç

      Sil
    3. Mahfi Hocam; sizin yazılarınız kadar yorum yapan anonim arkadaşların yazıları da çok ilgi uyandırıyor.Bilgilendiren isimsiz arkadaşlara teşekkürler.Epey bir okuyucu kitleniz oluşuyor.

      Sil
  53. Merhabalar hocam
    bu yazımda dış yatırımcı olsam ne yapardım adım adım onu izleyerek soru soracağım Almanya'da olduğumuzu düşünelim ülkemdeki faiz oranı yüzde 0 Bir baktım ki Türkiye'de 10.25 burda tl yüzde 10.25 değer kaybetmemesi ki reel bir gelirim olsun döviz alma ve satma maliyetlerini sıfır kabul edersek ülkedeki faiz oranları belirlenirken de beklenen enflasyona bakarım TL nin son 1 yılda yüzde 20 değer kaybettiğini düşünürsek eksi 10 faiz kazanmış olur ama uzun vadeli kurun düşeceğini tahmin edersem kar edebilirim.yatırımcı ne düşünüyor.ve hangi yolları izliyor sorum bu.ikinci olarak Cumhurbaşkanımız faiz neden enflasyon sonuç derken aslında bildiğimiz üzere enflasyon 2 çeşittir talep enflasyonu maliyet enflasyonu firmaların giderleri içinde faiz ödemeleri önemli bir yer tutuyor acaba bunu mu vurgulamak istiyor

    YanıtlaSil
  54. Hocam sizce kamu kurumları dolarda nasıl poazisyon aldılar ve alıyorlar? Yani bu dalgalanmada dolar için alıcı hareket mi yoksa satıcı hareket mi sergiliyorlar? Bence en önemli soru bu şu anda.
    (Saygılar)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki bunları şeffaf olarak göremiyoruz.

      Sil
  55. Zaten TL'nin şuan için olması gereken değeri 7.50, faiz artırımlariyla TL bu seviyede belli bir süre tutulacak daha sonrasında ise yine ve yeniden $/TL rekorunu hep beraber test edeceğiz

    YanıtlaSil
  56. TL değer kazanırken akaryakıt zam mı de denir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ne perhiz bu ne lahana tursusu denir.

      Sil
  57. Hocam. Yazidan hic bir sey ummuyordum ama Turkce olarak cop haricinde yazilari okuyabilecegimiz ender yazarlardansiniz diye severek okudum. Tam anlamiyla bir sok yasadim :)

    TR onunde 3 senaryo var:
    1. Iktidar gider
    2. Iktidar yanlis para ve mali politikasini terkeder
    3. Iktidar bildigi yanlislara kisa bir sure sonra hizla geri doner

    3. senaryoda hisse senedi, sermaye ortagi en cok zarar gorecek sektor kim diye soruldugunda ben cekinmeden banka diyebiliyorum. 2000-2001 krizinin fotokopisi olarak seyrediyordu durum. Devlet zoruyla bankalar intihara surukleniyordu. Bu senaryo en guclu olmasa bile ciddi bir ihtimal olduguna gore neden bankacilik kagitlarina talep oldu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çöp fiyatlarda idi. PD/DD=0,3 'lerde fiyatlanıyordu.Damat ve BDDK ne kadar baskılasa da özel bankalar bilanço olarak hala iyi durumda.(Sermaye Kontrolleri gelmezse)

      Sil
    2. Sen kimsin MİG

      Sil
  58. Merkez Bankasi rezervi nasıl eksi oluyor? Doları sattılarsa TL vardir. Ne kadar TL varsa bunun dolar karşılığını rezerv olarak ifade etmek gerekmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz oyle sey. Zaman faktorunden dolayi eksi rezervle devam edilebiliyor. Swap'larin vadesi dolmadigi veya Swap'lar yenilenebildigi surece eksi rezerv ile devam etmek mumkun oluyor. TL'nin dolar karsiligi rezerv olarak ifade edilemez. O zaman bas TL'yi istedigin kadar karsiliginda su kadar milyar dolar rezervim var de. Mantiksiz degil mi?

      Sil
  59. Çok Değerli hocam ,yazınızda önlemler alınmalı diyorsunuz.ama Çözümden bahsetmiyorsunuz.Bu Faiz Borç Sarmalı ile daha nereye kadar gideceğiz.? 1)Bu gelen Yatırımcı Zaten vurgun yapmak için geliyor.Bunun Piyasaya halka ne faydası var?Yani Paradan PAra kazanmaya gelen yatırımcıyı çekmek için Faiz mi Arttıracağız? bu Soruyu cevaplarmısınız? 2) DEvlet uzun süredir Döviz varlıklarını azaltıp Altın Varlıklarını arttırıyor.. Bu hareketler,Altına dayalı para sisteminin hazırlığı olabilir mi? 3)Para sistemi Dolara Endeksli olmaktan çıkıp, sınırlı varlıklara dayalı hale gelirse Para değerlenmez mi? a Faiz Borç Enflasyon Sarmalı nasıl ortadan kaldırılır? Yeni Bir para sistemi kurmak gerekmez mi? Saygılar sevgiler Levent Sekban www.leventsekban.kim Lsekban@mlbil.com

    YanıtlaSil
  60. Levent Sekban MAhfi Hocam bir de bir yazınızı eleştirmiştim

    bunu da bloğumda yayınlamıştım.Lütfen okuyup eleştirirmisiniz.?Teşekkürler

    http://www.leventsekban.kim/leventsekbanguncelekonomiuzerineyorumlarvideolar-17-10-2020/

    YanıtlaSil
  61. Hocam çok hızlı esen bu olumlu hava biraz fazla tebki vermedi mi,sadece hayaller var ortada ve ekonominin başına getirenler yine de cumhurbaşkanlıgına baglı kişiler ve önümüzdeki günlerde ekonomik kurallar tam baglı haraket ederek gitmeyecegi belli.Bence çok fazla olumlu tepki verildi

    YanıtlaSil
  62. Liyakat, liyakat, liyakat...

    2 yili MB baskan yardimciligi olmak uzere, en az 15 yildir bankacilik sektoru kariyeri olan, bankacilik ve sigorta uzerinde akademik calisma yapmis, ozel sektor tecrubesi olan liyakatsizi piyasa tabi ki guvenilir bulmaz.

    Onun yerine kamudan baska hicbir yerde calismamis, birakin banka yonetmeyi, son yillarda banka subesine bile gitmis oldugu tartismali bir kisiyi MB basina getirirseniz, bu liyakatli atamayi piyasa olumlu karsilar.

    Demek ki neymis, lobiler amaclarina ulasmak icin her turlu kavrami kullanir, amaclarina ulastiklari zaman da olumune savunduklari seyin tam tersi gerceklesse bile zerre kadar umursamazlarmis.

    Siz siz olun, bu tip manipulasyonlara gelmeyin, onlarin papaganligini yapmayin ve aklinizin bildigini yapin. "Einstein" olmaniza gerek yok, 5 yasindaki cocuk zekasi bile bu yapilani gormeye yeter. Zaten bunlar da en rahat "Einstein"lari parmaklarinda oynatirlar.

    Onyargisiz, kibirsiz ve vicdanli dusunebilmeyi bilin, yeter.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kararları reisin danışmanları verecek sonuçta. Çöpliberal bi bakış açısı yakalamışsın. Patlak tekerin patlak olmayan kısmı da var doğrudur.

      Sil
  63. 300 baz puan faiz artışını piyasa satın aldı gibi ayın 19 unda kur kaldığı yerden yukarı yönlü çıkarsa şaşırmam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevcut seviyelere bakılırsa piyasa 600’ü satın aldı. 300 gelirse tekrar 8’in üstü...

      Sil
  64. Cümlemize geçmiş olsun ekonomimiz büyük vurgun yemiştir.

    YanıtlaSil
  65. Hocam artık rekabetçi kurdan centilmen kura mı geçiyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayir, kaypak kura geciyoruz. Ne yapacagi belli olmayan, bir dedigi bir dedigini tutmayan, yarin donuveren bir kur. Malum at sahibine gore kisner.

      Sil
    2. Evet fırtınalı bol dalgalı günler bizi bekliyor ama onun öncesinde biraz sessizlik olacak, peki o dalgalarda nasıl bir balık tutmayı planlıyorlar?

      Sil
  66. Hocam kur bu hıla düşüyorsa faiz arttırmaya ne gerek var?

    YanıtlaSil
  67. Hocam Düne kadar rekabetçi kurdu... Bugün Değerli TL nasıl olacak çözemiyorum :) Siz çözebildiniz mi!

    YanıtlaSil
  68. ana sebebi eur nun dollar karsisinda deger yitirmesinden dolayi oldu fakat seneye eur dolar karsisinda bir tepe tapacak ve tl yine asagi dogru yuvarlanacak bence eur/usd kuru yle alakali tani dis sebep

    YanıtlaSil
  69. merak ediyorum eurozone bu dolar karsisinda degerli euroyla ne kadar idare edebilirbbu kotu durumda abd avrupanin fiseginu cekiyor ama yapabileceklwri bur sey yok fed onden ecb arkadan yuruyor

    YanıtlaSil
  70. bugun aklima bir oran geldi paylasmadan edemeyecegim eger buyume orani cari acik oranindan buyukse car acik sorun clcunku buyume orani butce acigini besler ama tersi buyume orani cari aciktan kucuk ise butce acigi patlar ,simdi faiz artisi bu durumlardan hangisini getirir belli ,faiz dusuk tutmak ta hangi sorunu getiriyor o da belli kur (cunku acik veren icin onemli kur) simdi geliyorum dedemin lafina ogul matematikte denklem iki tarafli dir en azindan bir tarafta kapiyi acik birakta cikabileysin disari simdi bizim durumumum bir tarafta enerjise disari bagimli (elde degil) diger tarafta montaj sanayisinde (elimizde) yine disa bagimli ,eyi denklemin iki tarafindan hangisi acik ki cikabilelim ?boyle durumda mb iktidarsiz erkek gibi degil mi ?

    YanıtlaSil
  71. paramizin rezerv statüsüne gelebilmesi gerek ki sıkıştığımız zaman rahat para basalime gücümüzun olabilmesi için ,başka çözum görmuyorum

    YanıtlaSil
  72. Hocam üniversite yıllarından bu yana sizi okur takip ederim. Farklı siyasal görüşte olsak da, bu ülke için bilgi ve birikimlerinizi sözü eğip bükmeden doğrudan ifade etmeniz saygınlığınızı artırıyor. Daha çok istifade etmek ümidiyle esen kalın.

    YanıtlaSil
  73. Döviz rezervlerinin patladığı bu blogda aylardır yazılıyor. Cumhurbaşkanına Bülent Arınç söylemiş. MB başkanını aramış. Raporla sunalım, başlatma raporundan hemen söyle demiş.
    Duyunca ortalık karışmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. He, 15 Temmuzu da enişteden öğrendiydi...

      Sil
    2. 3 vakte kadar, bu ülkede demokrasiye ne olmuş, kandırdılar beni der. Sonra da etrafındaki İletişim Başkanı ile Sözcüyü gönderir. Konu hallolur. Halk da ne çözdü be, tamam her şey iyi olacak der ve oyalanmaya devam eder.

      Türk filmi gibi, konu aynı konu, biz defalarca seyredip seyredip duruyoruz ve film hala da hoşumuza gidiyor.

      Sil
    3. Aslına bakarsanız döviz demek borç demek. İthal mallardan üretim yoksa dövize mahkumsun demek. Dövize olan ihtiyacın azaltılması için tedbir alınması lazım fakat herşeyde olduğu gibi bu da siyasi bir malzeme olarak kullanılıyor ne yazık ki!
      Derviş dönemi ve daha öncesinde Özal döneminden beri hurda ithal malları ülkeye doldu. Millet de birşey zannetti bunları.
      Avrupa ülkelerinden gurbetçiler geliyor araçlarına bakıyorum. Renualt arabalar Audi kalitesinde. Nasıl oluyor bu iş? Oysa ki fiyatlara baktığında bizim aldığımız araçlar bu araçlardan çok daha pahalı.
      Bu ülkede bozulma kanser gibi her yere yayılmış. Üçkağıtçılık içimize işlemiş.

      Sil
  74. Merhabalar Hocam,
    Kalıcı önlemler gelir mi?
    Döviz kuru 19 kasıma kadar 7-7,25 aralığına gelirse "faiz indirmeye gerek kalmadı" cevabını duyar mıyız?
    saygılarımla,
    Dicle Çapkın

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O laf ağızdan çıksın, 30 saniye içinde kur 9 u öper.

      Sil
  75. Bir seri katilden artık öldürmemesini beklemek gibi birşey bu idareden mantıklı adım beklemek.

    YanıtlaSil
  76. Fatih Kömürcüoğlu13 Kasım 2020 16:39

    AKP yine büyük bir algı karartması yaptı. Damardan 19 Kasım'da verilecek bir doz morfinle ülkeyi yine pembe hülyalara daldırdı. Gerekirse acı reçete uygularız kısmını aslında müstafi Bakan B.Albayrak yürürlüğe koymuştu. Yüksek ihtimal başarısız olacaktı ama gidiş yolu doğruydu. Sağlıklı bir ekonomi için cari açığı bitirmeye çalışıyordu. Kayınpederi kaydı yine başa sardı.

    Tüm Türkiye en fazla 1 sene sonra biz bu filmi daha önce izlemiştik diyecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ölüm halinde cari açık falan kalmaz haliyle, cenazede herkes helalleşir, iş biter. 450 milyar dolar borcu olan bir ülkede devletin verdiği gazla dolar borçlanmış olan şirketler hergün milyonlarca lira kur zararı yazarken, rezervler negatifken ve kur 9’a yaklaşmışken yapısal sorunlar nedeniyle hala cari açık vermeye devam etmekte olan bu ülkede o müthiş ekonomi dehası olan bakan cari açığı bitirmek için hangi seviyeyi hedefliyordu, çok merak ediyorum...

      Sil
  77. Hocam üniversite de dersleri ingilizce mi anlatıyorsunuz ?

    YanıtlaSil
  78. Mahfi bey, analizlerinizi yaparken denklem içinde "kur"u yazmanız gerektiğini, yoksa işlem yapılamadığını söylemiştiniz.

    Biz okuyucularınıza deklare etmeseniz de, şu an denklemlerinizde kullandığınız 31 Aralık 2020 günü için Dolar/TL kuru var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece üzerinde çalışmak için 7,87 kuru ile tahmin yapıyorum. Ama bu kur her hafta değişiyor.

      Sil
  79. Ekonomide iki eleman değişip bir iki de reform lafı edilince piyasalar coştu :)

    Yıllardır bu piyasalarda kendi çapında işlem yapan bir kişi olarak 18 yıldır bu iktidarı ve zihniyetini tanıyan hiçbir piyasa oyuncusunun bu kadar saf olduğunu zannetmiyorum açıkçası. Hele ki büyük oyuncular bu tip palavraları kesinlikle yemezler. Bu dolar düşüşünün altından bir çapanoğlu çıkacak bence. NHN kalemleri açıklanınca ülkeye bu ay ne kadar kaynağı belirsiz para girdiğini görürüz. 200 bp faiz artışı yapıldığı zaman da ülkeye birden bire yabancı girişi olmuştu, daha sonra bunların bıyıklı yabancı olduğu anlaşıldı. Bence şu anda da böyle bir numara dönüyor ve "dolar düştü, yeni ekonomi yönetimi ile piyasalara güven geldi" havası yaratılarak olabildiğince düşük bir faiz artışının yolu yapılmaya çalışılıyor.

    Piyasada 300-600 bp faiz artışı lafları dolaşıyor. Benim şahsi görüşüm, 150-200 bp arası bir artış yapılacağıdır. Burada da dayanağım, cumhurbaşkanının bizzat kendisi. Konuşmasında açıkça "enflasyon kadar faiz verilmesi zorunlu" dedi. Bugünkü politika faizinin üzerine 150-200 bp koyun, olur size resmi enflasyon kadar faiz. Böylece kendilerine göre ne şiş yanar, ne kebap.

    Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, eğer bu beklentim gerçekleşirse sonu hiç hoş olmaz, şimdiden uyarması benden...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece o olsa iyi, TÜSİAD başkanı bile enflasyon enflasyonun biraz üstü diyor beklentilerin asgarisi 300bp yapıp yollarına devam edecekler

      Sil
    2. Mahdut üstad, geçen hafta giren paranın çoğu kayıtdışıysa, cds neden 550 lerden 400 lere kadar indi?

      Sil
    3. Aynen katiliyorum ve sunu anlamiyorum, herkes bir faiz artisi bekliyor. Yahu faiz artisi coktan yapildi farkinda degil misiniz? Agirlikli ortalama fonlama faizi, gec likidite penceresi uzerinden zaten %15'e dayandi. MB politika faizini yukseltse sadece vitrindeki fiyat etiketini raftaki malin fiyat etiketine yaklastirmis olacak. Ne faiz artisi? Gercek faiz artisi olsun, enflasyonun uzerinde %2 de reel faiz versin diye bekliyorsaniz o zaman politika fazizinde 800 BP veya uzeri bir artis yapmasi lazim (stopaj masrafini unutmayin). Yapar mi, yapabilir mi? Patron izin verir mi? Mumkun mu boyle birsey? Eh o zaman ne konusup duruyoruz hala, vitrindeki etiketi biraz duzeltse bile faiz artisi filan olmayacak, olay budur.

      Sil
    4. Sayın Adsız 3, gelen para DIBS ve borsaya yöneltilince haliyle CDS primleri de düşüyor ama 400'ün üzeri de çok yüksek bir seviye zaten...

      Sil
    5. Teşekkürler. teoriniz mantıklı.yabancı politika faizini görmeden para getirmez.

      Sil
  80. Ne kadar yazık ki! bu kadar ekonomist her gün TV de yorum yapıyor ama TL nasıl değer kazandı teknik olarak ne oldu sebebini anlatan yok.. Ayıp size..Bir cahilden öğrenin! alim satım işini kim organize ediyorsa onu araştırın ..Yurt dışından üç günde milyar dolar gelmiş!! O para zaten buradaydı! vatandaşın cebinde..şimdi nerede?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Baba filmindeydi sanırım, şöyle bir replik geçer; Sana ilk kim gelirse hain odur. Nedense aklıma geldi..

      Sil
    2. Bunu gorebilmek kolay degil, alim satimlar bankalar arasinda oluyor. Ahmet’in sattigi da, George’un sattigi da ayni sekilde gorunebiliyor.

      Olasi olan durum, faiz arttirimi beklentisi ile yabancilar Turkiye bankalarina para yolladilar, ya da swap yaptilar. Bankalar da ellerindeki fazla dolarlari piyasada satiyorlar. Kurun piyasa saatleri disinda oynak olmasi da bunu gosteriyor.

      Bu gelisin donusu de olacak tabi, yabancilar borc faizlerini alip donecekleri zaman da bankalar piyasadan dolar toplamak zorunda kalacaklar. ‘Dolar gordugu yeri unutmaz’ lafi buradan geliyor, alti bos degil.

      Sil
  81. Babam maalesef bu tl nin değer artışını şöyle algılıyor: "Berat işini yapıyordu ne güzel; şimdi o gitti şerefsizler ekonomi yükseliyor şeklinde gösteriyor. Bunlar hep algı dış mihraklar" delirmemek elde deil.
    Beratın başarılı olduğunu düşünüyor hemde işi tamamen dolar endeksli. Çok zoe durumdayım delirmemek için neden yok.
    En son dayanamayıp saldırıcam babama sen ne zirvaloyosun yeter artık diye. Çok zor dayanıyorum çoook.

    YanıtlaSil
  82. Olayın sebebi belli oldu.

    Kimsenin başını derde sokmayacak şekli ile açıklayalım. Arife tarif gerekmez, siz anlarsınız.

    Hikaye:

    Yaşlı hükümdar, damadını kamu hazinesinden sorumlu yapmış.

    Yan krallıkta yapacağı bazı harcamalar için (içinde askeri olan ı da var) damadına talimat vermiş. Damadı bu harcama için gerekli olan altını hemen veremeyeceğini, bir süre sonra kralın emrine vereceğini düzgün bir üslup ile iletmiş.

    Hükümdar süreyi beğenmemiş, daha önceki istekleri hızlıca olduğu için, yeni talebinin de çabucak karşılanmasını istemiş. Damat yine süre istemiş, merkez hazinesinin harcamaya uygun olmadığını iletmiş.

    Bunun üzerine hükümdar o kızgınlık ile merkez hazinesinin müdürünü aramış. Müdür de, hükümdarın hiddetli sesini duyunca, hem zaman kazanmak, hem de damada danışmak için üslübunca size bir sunum yapayım efendim, altınların durumunu izah edeyim demiş. Hükümdar daha da hiddetlenmiş, kendisine hemen cevap vermesini, günlük hesabı kitabı müdürün yaptığını belirtmiş.

    Emir kulu müdür, altın hesabını telefon ile hükümdara bir kaç cümle ile sunmuş.

    Hükümdar o hiddet ile, bu işleri danıştığı damadı ile arası bozuk bir danışmanını aramış, aynı yönde cevap alınca, o gece, merkez hazine müdürünü azledip yerine kendi danışmanını atamış, damadını da kovmuş.

    Bakıp göreceğiz, yeni müdür ve yeni kamu hazine sorumluları, hükümdarın ihtiyaçları için dışardan altın mı bulacaklar, hükümdar harcamalarından mı vazgeçecek?

    Hikayenin sonunu söyleyeyim de size düşen kısmı bilin.

    Hangi iş olursa olsun altınları ahali yerine koyacak, harcamaları ahali ödeyecek.

    Y=Y$b-.6<Gtx2N`S

    YanıtlaSil
  83. Hocam Faizin artmadığı senaryoda doları hızla yukarı gitmesi, katma değeri olmayan %90 nı fason ithalat ile dolaylı yerli montaj yapılan ürünlerin maliyetlerinin yükseltmez mi? Enflasyonu körüklemez mi? Faiz neden enflasyon sebep dedikleri bu mudur? Acaba

    YanıtlaSil
  84. Politika faizini zaten geçerli faiz düzeyi olan ortalama fonlama faizi düzeyine yükseltmeyi faiz artışı olarak mı değerlendirmeliyiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ortalama fonlama faizi % 14,56 olduğuna ve politika faizi de 10,25 olduğuna göre politika faizinin en az % 15'e çıkarılması yani 475 baz puanlık bir artış yapılması gerekiyor.

      Sil
  85. çözüm basit;madem ülkeyi 19 sene yönettiniz bu duruma geldi.şimdi şu anlayış net oldu,tasarruf imandandır.israf günahtandır.yönetirken her şeyden tasarruf etmek ve yaşamı israf etmemek lazım.bu bizi bu hale getiren oy potansiyelin anlaya bileceği anlatımdır.sanırım değişim şart oldu,bence herkez kapısının önünü temizlese sorun kalmayacak türk milleti azerbaycanda başardıklarını yine göstermiştir.ekonomiyide yoluna koyacaktır.

    YanıtlaSil
  86. sayın lütfi elvan mali istikrarı sürdüreceğiz dedi. iyi de özellikle son 2 yıldır mali istikrar bırakılmadı ki. neyin istikrarı. aslında sayın elvan mali istikrarı yeniden tesis edeceğiz demeliydi. ayrıca kamunun borçlanma gereksinim düzeyi sürekli artmaktadır. hazine her itfa sonrası daha fazla borçlanmaktadır. bu da finansman maliyetlerinde yukarı yönlü baskı oluşturuyor. zaten 2 yıl vadeli hazine tahvil faizinin politika faizinin neredeyse 400 baz puan üzerinde seyretmesi de bunun temel göstergesidir. vergiler ve harçlar stopajlar artırılacaktır. bunun yanında piyasanın 19 kasım ppk toplantısındaki faiz kararı beklentisi en az 400 baz puanlık artış yönündedir ki bazı yatırım bankaları ve hedge fonları 550 baz puanlık beklentiye bile girmiş durumdadır. sert faiz artırımı olursa kamu finansmanı kalitesi nasıl yükseltilecek?. daha önce fazlaca tek seferlik gelir oluşturulmuştu. imar affı,bedelli askerlik,merkezin ihtiyat akçeleri filan.... artık burada pek yer kalmamıştır. kaldı ki merkezin 19 kasımda 400-500 baz puanlık faiz artırım hamlesi döviz tarafında gevşemenin biraz daha sürmesini sağlar fakat son aylarda yoğun kredi tabanı genişletilmesiyle ekonominin faize olan hassasiyeti de artırılmış durumdadır. bilhassa kobiler esnaf kesimleri tüketici kredileri tarafındaki hane halkı kesimi sert faiz artırımından çok kötü etkilenecektir. geri dönemeyen kredi hacmi büyümesi hızlanabilir. bunun olmaması için merkez düşük doz faiz artırımı yapsa yani 150 baz 200 baz puan gibi eylül ayında olduğu gibi bu seferde piyasada ekim ayında olduğu gibi hayal kırıklığı olacak ve yeniden döviz kurları yukarı yönlü ve sert hareketlere girebilecektir. kaldı ki kurlarda daha önceki aylarda yaşadığımız yükselişlerin enflasyona etkileri bu aydan itibaren görülmeye başlanacaktır. bu yüzden de merkez bankası ilerleyen aylarda da enflasyondaki artışa paralel olarak ekstra faiz artırımı yapmak zorunda kalabileceğinden ben naçizane yüksek değil düşük dozda faiz artırımı bekliyorum. ancak türkiye her 100 birim üretimin %75 -80 inini ithal etmek zorunda olduğundan para politikalarıyla sadece zaman kazanabileceğini düşünüyorum. daha öncede defalarca para politikalarındaki sıkılaştırmalarla zaman kazanmış fakat hepsi heba edilmiştir. başta covid-19 riski olmak üzere çeşitli riskler sebebiyle mali istikrarın tesis edilmesi zorlaşmaktadır. sayın lütfi elvan ile naci ağbalın işleri oldukça zor olacağa benziyor. ekonomiyi ciddi derecede soğutmadan enflasyonu dizginlemek imkansız gibi. 2018 son çeyreği ila 2019 yılının tamamında olduğu gibi slumpflasyon şarttır. ya da düşük reel faiz - yüksek kur ile tıpkı 90 lı yıllarda olduğu gibi yüksek enflasyonlu büyüme yani nominal büyüme dolar bazında reel olarak küçülme şeklinde bir iktisadi patika tercih edilecektir.

    YanıtlaSil
  87. Güncel olarak dışborcun milli gelire oranı % kaç ? Mastik gliteline göre %60 mı olması gerekiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mastik gliteli. Muhtesem bir tanim. Istrampa mahrutisi gibi birsey olmali herhalde. Maastricht kriterlerine gore evet %60 olmasi gerekiyor. Yillik butce aciklarinin %3 oranini asmamasi, yillik enflasyonun da %1.5 oranini asmamasi gerekiyor. Bizim glilellerimiz farkli gordugun gibi.

      Sil
    2. İMF 2020 Milli gelir tahmini 650 milyar doları esas alırsak. Dış borcun milli gelire oranı %64

      Sil
  88. Degerli Hocam,

    Su soruya cevabinizi merak ediyoruz. "Soru: Bunun böyle olacağını pek çok aklı başında insan söylediği halde Merkez Bankası rezervlerinin eksiye dönmesine neden olan yanlış politikalarda ısrarın nedeni neydi?"

    Gercekten nedir? Kisa vadeli ekonomik buyumeyi surdurme mi yoksa birilerine kamu bankalarindan ucuz kredi sunma mi? Nedir sizce? (bkz. https://www.sozcu.com.tr/2020/ekonomi/ebrdden-kamu-bankalari-icin-carpici-rapor-6121009/)

    YanıtlaSil
  89. Hocam Selamlar,

    Mantıklı, teknik bir şekilde açıklamak istiyorsunuz teşekkür ederiz ama bir hafta %10 çıkıp, diğer hafta %10 inmez, belli ki bunlar böyle teknik, teorik açıklanacak durumlar değil, başka birşeyler var hepimiz biliyoruz yazamıyoruz.

    Saygılar

    YanıtlaSil
  90. Hocam, twitch, tiktok gibi platformlarda niye aktif değilsiniz?

    Daha çok takipçiniz olur, şöhretiniz artar, istemez misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Selam 2133,
      Hocanın telif hakları kullanım şartları blogda var.
      Telif haklarına uyarak, siz o platformlarda yazıları yayabilirsiniz.

      Sil
  91. Mahfi bey, ekonomi zor bir şey. Şu anlamda, herkesi aynı anda tatmin edemiyorsun Mahfi bey ekonomide.

    "Herkes aynı anda mutlu olsun, hep beraber şen şakrak yaşayalım." diye olamıyor ekonomide.

    Çok ilginç geliyor bu durum bana...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanın içinde olduğu bilim dallarında herkesi tatmin edecek çözümler olmaz.

      Sil
  92. "Termodinamiğin 2. yasası", iktisat bilimi için de geçerli mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gecerlidir. Iktisat pozitif bilimlerin sonuncusudur (bu tanim bana ait degil Emre Alkin hocaya ait) ve butun pozitif bilimlerin temelinde fizik bilimi vardir. Dolayisi ile TD'in 2. yasasi iktisat icin de gecerlidir.

      Sil
    2. Selam 2203,

      Termodinamiğin ikinci yasası iktisat için geçersizdir.

      0722,
      Emre Alkin gibilerin ezberleri, John Keynes, Friedrich Hayek, Milton Friedman, ve Karl Popper ın iktisadın pozitif bilimler gibi davranışları üzerine çalışmalarından ileri gelir.

      Termodinamiğin maddesel koşulları ile iktisadın insan davranışları tamamen ayrı çalışma alanlarıdır.

      #D%8roT8b4xp7pUZ

      Sil
  93. Turhan Bozkurt Azerbeycan'dan 10 Milyar usd, savaştaki lojistik destek nedeniyle yardım parası verildiğini söyledi. Dövizdeki yaşanan gerilemenin nedeni bu mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vay arkadaş bir bu eksikti. İnsan hayır olamaz böyle birşey diyemiyor tabii.

      Sil
  94. Hocam Merhaba, Uluslararası Ticarette İnovasyon ve rekabet ilişkisi adlı tez konum için bir çok kaynak satın aldım ve okuyorum. Bu iki farklı konunun ilişkisi nasıl daha güzel ortaya koyabilirim. Önerilerinizi bekliyorum,

    YanıtlaSil
  95. Sanırım piyasanın beklentisi 400 - 500 baz puan.

    YanıtlaSil
  96. hocam saygılar. yine ve yeniden aynı fikirler gündemde. sayın C.B. yerli işadamlarına 18 kasım tarihinde "Yüksek Faize Yatırımcımızı Ezdirmemeliyiz." mesajı vermek suretiyle aynı hamamda olduğumuzu hatırlatmış olmadı mı? (hem de büyük bir faiz artışı beklentisi olan ppk toplantısından bir gün önce) geçtiğimiz hafta neyi fiyatladılar sizce? bu sefer kim aldatıldı çok merak ediyorum ben

    YanıtlaSil
  97. "(2) TL, Dolara ya da bütün yabancı paralara karşı değer kaybediyor olabilir. O zaman da Dolar, TL’ye karşı değer kazanır."

    bu ifade hatalı,

    YanıtlaSil
  98. Hocam "değerli TL, değersiz TL'den daha risklidir" diyordunuz kitabınızda. Sizce Albayrak, sizin Türkiye Ekonomisi için önerdiğiniz yoldan mı gidiyordu ve şimdi bundan vaz mı geçildi?

    YanıtlaSil
  99. Hocam onlar neyin sebep neyin sonuç olduğunu bilmeyecek kadar akılsız mı? Onlar da biliyor faizlerin aşırı düşünce dövizin yükseleceğini ve aşırı artınca da düşeceğini. Öyle yapmazlarsa dövizi ucuzdan toplayıp pahalıya nasıl satacaklar? Nasıl para kazanacaklar?

    YanıtlaSil
  100. Şu yazınızı bir daha kontrol etseniz de kafamız daha da karışmasa.

    YanıtlaSil
  101. 1940lı yıllarda 1 ons altın 40 dolar idi.
    Şimdi 1800 dolar.
    Altın mı değer kaybediyor sanıyoruz?
    Şimdi bu durumdaki dolar nasıl TL karşısında değer kazanıyor?
    Nasıl biliyor musunuz?
    Talep.
    Bir kibrit çöpünün değeri nedir? 1 kuruş var mıdır? Yoktur değil mi?
    Ancak o kibrit çöpünü 1000 kişi almak isterse ne olur?
    Sistem bu Amerika dünyayı kazıklamaktadır. 3 dolarlık maliyetle ürettiği 100 dolarını bize kakalamaktadır. Neden Suudi arabistanda 20 Amerikan üssü var sanıyorsunuz? Petrolü dolarla sattırmak için. Kendi paranla petrol alamıyorsun, ne yapıyorsun dolar alıyorsun ve öylece petrol alabiliyorsun değil mi? İşte herşeyi dolara endeksleyen Amerika tüm dünyaya kalpazan gibi karşılıksız bastığı doları pompalıyor.
    Şu parasını dolara yatırıp da ellerini ovuşturarak doların 10-15TL olacağı günleri hayal eden 250 milyar dolarlık sermaye sahiplerine sesleniyorum.
    Avucunuzu yalayacaksınız!

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

GSYH’de Dünyada Kaçıncıyız?