IMF'nin 2021 Dünya ve Türkiye Tahminleri

 2021 Yılı İçin Dünya Tahminleri


IMF, 2021 yılında dünya için oldukça iyimser tahminler yapmış görünüyor. Gelişmiş ekonomilerin yüzde 5,1, ABD’nin de yüzde 6,4, Euro Bölgesinin yüzde 4,4 oranında büyümesi ancak salgın sorununda ileri bir çözümle ve baz etkisiyle mümkün olabilir.  Benzer bir iyimserlik gelişmekte olan ülkeler için de geçerli.


IMF’nin Türkiye için 2021 tahminleri de aynı iyimserliği yansıtıyor. Yıl ortası ve yılsonu kur hesaplamalarını TL ve YSD cinsi GSYH tahminlerini ve önceki yıla ait yılsonu kesinleşmiş USD kurunu kullanarak ben yaptım. 2021 yılsonu kurunun 7,78 olması yönündeki tahmin bana çok iyimser geldi. Çünkü kur şu anda 8,15. Yılsonu enflasyon ve işsizlik oranlarının da oldukça iyimser olduğu görülüyor. Kurdaki yukarı yönlü her değişikliğin USD cinsinden GSYH ve kişi başına geliri aşağıya çekeceğini tahmin etmek zor olmasa gerek.

Değerlendirme

Özetle söylemek gerekirse IMF’nin gerek dünya (özellikle gelişmiş dünya) ve Türkiye için yaptığı tahminler ancak Covid – 19 Salgınının önemli ölçüde çözülmesi ve baz etkisiyle mümkün olabilir. Salgın sorunu istenen ölçüde çözülemese bile baz etkisinin göstergeler üzerinde olumlu etkisinin olacağını beklemek yanlış olmaz. Buna karşılık geride bıraktığımız yılın ilk çeyreğindeki gelişmeler bize, salgının yarattığı olumsuzlukları kalan 9 ayda hızla değiştirebileceğimiz yönünde bir izlenim vermiyor.

IMF’nin Dünyanın Ekonomik Görünümü Raporu’ndaki tahminler iyimser bir senaryo üzerine kurulmuş, hatta biraz temenniyle karışmış bir havayı yansıtıyor. 

Yorumlar

  1. İMF'nin tahminlerini aşırı iyimser buldum. GSYH 795 milyar dolar çıkacağına düşünmüyorum. Tam tersi 700 milyar dolar seviyesinin de altına gelecek. Yıl sonu dolar tahmini de çok iyimser. Enflasyon oranında değer kaybetse bile yıl sonu 8,50 olur. Naci Ağbal görevden alınmadan önce benim tahminime göre; nisan ayının enflasyonunda zirveyi görürdük, kasım ayından sonra enflasyonda sert inişler olurdu.

    Şu an ise Türk lirası %10 değer kaybettiği için sonbahar aylarına kadar kur geçişkenliği sebebiyle enflasyonda düşme beklemiyorum. Ancak kasım ayından sonra enflasyonda düşüş bekliyorum. 2022 ilk çeyreğinin sonuna kadar faize dokunulmaması gerektiğini söylüyorum. Naci Ağbal görevden alındığından beri Brüt döviz rezervi 5 milyar dolar azalmış. Net döviz rezervi(swap dahil) 10 milyar dolar sınırına yaklaşıyor.

    YanıtlaSil
  2. Mahfi hocam merhabalar,
    IMF bu çalışmaları aslında diğer ekonomik kurumlara göre daha titiz bir şekilde gerçekleştiriyor. Bu da çalışma sonuçlarının biraz daha geç açıklanmasına sebep oluyor.
    Türkiye’nin 2021 görünümü için de analiz edilen veriler IMF tarafından güncelleştikçe bir revize edilme durumu gerçekleşebilir. Zira bu tahminler makul bir iyimserlik seviyesi gibi görünmüyor.

    YanıtlaSil
  3. Hocam polisiye sever olarak Behzat ç dizini beğeniyor musunuz

    YanıtlaSil
  4. Bu tahminleri hazırlar iken TÜİK’ den görüş aldılar sanırım.

    YanıtlaSil
  5. IMF imam hatip mezunlarini calistiriyor zaar...

    YanıtlaSil
  6. hocam imf nin başına yiğit bulut mu geçti? bunları ancak ondan duyabiliriz herhalde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu Imf nin kapısından bile sokmazlar.

      Sil
  7. IMF herzaman aynı senaryoyu yazıyor gerçeklikten uzak ve ortak beklentilerin hep daha iyimser tarafında. Bunun sebebi dünya ekonomisi ile ilgili birçok veride iyimser senaryolar beklediğini söyleyerek ekonomik sıkıntıyı gizlemek. Aslında herkes herşeyin farkında sadece psikolojik harekat olarak IMF ve Dünya bankası gibi kurumlar bunu görev edindi ve sürekli iyi beklentiler pompalıyorlar ve bu çok riskli olduğunuzda biliyorlar ancak şuan için varlık balonları patlamasını önlemek zaman kazanmak için bu hayali senaryoları satıyorlar.

    IMF için daha öncede her dediğim gibi hiçbir beklentisi aslında çıkmadı geröekçide değil ve dünyada sahte veri üretimine öz yumuyorlar bilerek yapılıyor bu. Birçok ülke enflasyon işsizlik gibi aslından çok uzak verilerin ve gizlenmiş gerçekleri IMF görmüyor yada görmek istemiyor bunların hepsi bilinçli ve ekonomi politik olarak kullanılıyor.

    Türkiyede geçen yıl müthiş derecede kredi patlaması yaşandı ve inanılmaz para miktarı artırıldı neredeyse olan paranın yarısı kadar daha para ortaya çıktı. Aynı şekilde abd ve diğer ülkelerde bu şekilde ama kontrollü olarak para arzı ı sürekli çoğalıyor ve sonuç o paralar reel ekonomiye gitmiyor borsada varlık balonları oluşturuyor. Bunu çözemiyorlar abd buna çözüm olarak kişilere para vermeye başladı ancak bu insanlarda bu paraları harcayınca yine büyük şirketlerde toplanıyor para ve mıknatıs etkisi olarak tutunduğu yer aynı nokta.

    Türkiyede gerçek işsizlik şuan %30 enflasyon zaten gsyh deflatörüne göre ölçümü yapılıp değerlendirilmeli. Kaldı ki sepet hesabına göre bile gerçeği yansıtmıyor.

    Kısaca IMF yine tam destek veriyor mafya ekonomileri yönetir gibi gerçekleri artık bu kurumlar saklıyor.

    YanıtlaSil
  8. Hocam IMF tahminleri diger finans otoritelerinden hep daha yuksek gosteriyor. Hep daha iyimser bir tablo ciziyor. Bunun bir sebebi varmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden böyle değildi, küresel krizden sonra değişti.

      Sil
  9. IMF ne desin? Batacak mı yazsın ? Herkesin ağzına bi şeker veriyor kendince.

    Eleman büyüme rakamlarını yazarken her ülke için zar atmış, bize 6 denk gelmiş.

    Fransaya 2 demiş, İngiltere ye 3 demiş. O da ne yapsın, bıhmış ya, 200 tane ülke var hangi birine rapor yetiştirecen? Sene ortasına doğru şöyle büyüme rakamlarına bir bakar, baktı bizim ülke daha düşük büyüyor, revize ettim der daha küçük bir rakam yazar. Elemanları gecenin bir yarısına kadar çalıştırıyorlar, sonuç bu işte.

    Not: Attığın anlaşılmasın diye küsürlü sayı yazmak lazım. Defter kağıdına 0-9 arasında rakam yazın, zar hangi rakama denk gelirse küsüratı da o olsun.

    YanıtlaSil
  10. https://www.nasdaq.com/articles/turkeys-net-fx-reserves-lowest-in-18-years-at-%2410.68-bln-2021-04-08
    hocam ne düşünüyorsunuz?cidden iflas ihtimali varmı,mesela yunanistanın seneler önce başına gelen şeyin türkiyede olabileceğini öngörüyormusunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilemiyorum ama durum parlak görünmüyor.

      Sil
    2. Selam Anonim,
      Yunanistan politik sistem olarak AB ile eklemlendiği için, kaynak sorunu yaşamadı. Türkiye hem daha büyük, hem de politik olarak izoledir.

      Ne olacağını yaşayarak görürüz. Öngörmek zordur.

      Sil

  11. Büyük bir hastanede iki doktor yemekten sonra yürüyüşe çıktıklarında önlerinde paytak paytak yürüyen yaşlı bir adam ile ilgili aralarında yorum yaparlar. Biri adamın kalça çıkığı var der, diğeri hayır adamın bel fıtığı var der ve aralarında anlaşamayınca, "gel adama soralım" derler ve yaşlı adamın yanına giderler.


    Amca ikimiz de doktoruz sana bir şey soracağız.! Adam "buyur evladim" der ve doktor sorar; "paytak paytak yürüyorsun, sende kalça çıkığı mı var bel fıtığı mı var?"

    yanıt : "Evlâdım ikiniz de yanıldınız ve ben de yanıldım"...

    Doktor, "anlamadım biz yanıldık tamam da, sen nasıl yanıldın?"

    Adam biraz mahçup, "ben de osurucam sandım ama maalesef zıçtım... onun için böyle yürüyorum..." ::)

    Hocam fıkradaki gibi , kişi başı hasılatı Tuik bilemedi ama IMF de bilemedi. Ben size söyliyeyim..

    2019 GSYİH 4.28 trilyon TL idi. Kapanan binlerce işyeri kafeterya v.b. yi görmezden gelelim sadece bu rakamdan Turizm gelirlerindeki 55 milyar Tllik düşüşü çıkartalım.. 2020 GSYİH 4280-55=4.225 Trilyon tl. yapar.

    Tcmb rezervleri +30 Milyar dolardan sizin hesabınızla -60 milyar dolara indi. Demek ki TCMB bünyesinde duran 90 milyar dolar, piyasaya satıldı .

    90 milyar dolar nerede ? Bunu tartışmaya gerek yok.. Elbette vatandaşın ve tüzellerin dth lerinde yani burada sorun yok. Şimdi 90 milyar dolarlık bu para piyasaya verilmeseydi(satılmasaydı) ve TCMB bünyesinde kalsaydı o zaman doların fiyatı 8,1 Tl değil 14 Tl olacaktı. Yani doların baskılanmamış değeri 14 tl civarında diyebiliriz… Piyasadan çekilen her 15 milyar dolar, doların fiyatını 1 tl yükseltir , piyasaya verilen her 15 milyar dolar, doları 1 tl düşürür. 90/15=6 TL yapar.8+6=14 TL yapar.


    1-)Gerçek gsyih:4.225trilyon TL
    2-)Gerçek nüfus :85 milyon
    3-)Gerçek dolar değeri :14 TL

    Bugün geldiğimiz noktada kişi başına düşen gerçek GSYİH = 1/2/3 =3550 Dolar yani 2001 yılına geri gitmişiz..

    Buna uygun olan sözünüz hangisidir acaba?

    “Gerçekler teorimize uymuyorsa teorimizi değiştirmemiz gerekir. Teorimizi değiştirecek yerde gerçekleri değiştirmeye çalışırsak yalnızca kendimizi kandırmış oluruz”

    Bu sözünüz uydu gibi sanki ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  12. Merhaba hocam Weimar Cumhuriyetinin sonu para basma ile geldi. 1 kg ekmek fiyatı; 1913'te 0.29 mark iken, 1923'te 428 MİLYAR mark oldu! 1980 de FED'in toplam para tabanı 200 MİLYON evet milyon dolardı.
    FED'in para tabanı şu anda 4 trilyon dolar. 1.9 trilyon daha yolda, ve bunun da son olmayacağı açık açık söyleniyor. Kim bilir ne kadar daha basacaklar. Bu sistemin sonu da Weimar Cumhuriyetinin sonu gibi olmayacak mı? Üstelik Weimar Cumhuriyetinin bastığı para sadece Almanya'yı etkilerden. Basılan dolarlar tüm dünyaya pompalanıyor. Bizi neler beklediğini yazarsanız sevinirim. Weimar Cumhuriyeti ile FED para basmasını karşılaştıran bir yazı yazmanız dileğiyle.

    YanıtlaSil
  13. Bak sen ya şu İMF'nin yaptığına yine iyimser davranmış başındaki adam kesin Erdoğan'cıdır. Ona dikkat etmek lazım.

    YanıtlaSil
  14. Sayın Eğilmez, IMF nin 14 Nisan 2020 tahminlerine baktığımda , tahminlerinin pek tutmadığını gördüm. Acaba yanlış mı baktım? IMF in tahminlerinde güvenirliği yetersiz galiba , ne dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kolay da değil tabii biz kendi ülkemizin tahminini tutturamıyoruz IMF 190 ülke için tahmin yapıyor.

      Sil
  15. Sayın Eğilmez, şuan ki borsa kuru çerçevesinde 18.03.2021 tarihinden itibaren bankalar endeksinin bu kadar düşüşte olmasını nasıl yorumlarsınız? Nereye kadar bu durumda sarsılır bankalar?
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hisseler borsada el değiştiriyor. Coninin sattığı malları yerliler topluyor. mb destek verdiği sürece bankalara bir şey olmaz, önemli olan sana bir şey olmasın, banka her zaman kurtarır kendini, ben kendi derdime bakıyorum.

      bankaya kredi borcum var, banka batsa yenisi satın alır veya tmsf ye devrolur, yine benim borcum devam eder.

      bi tane servis aracı aldım kredi ile, pazarlara mal taşıyıp satıyorum, şehirler arasında akşam dinlenme tesislerine çekiyorum içinde uyuyorum. bi araba kendime aldım, bi araba devlete aldım, bi araba da bankaya aldım diyorum.

      Sil
  16. Draghi, dün birine diktatör dedi. 1si resmi açıklama olması açısından önemli, iş resmiyete girdi. 2.Draghi bürokrasi kökenli bir siyasetçi. AB, içindeki normal bir siyasetçiden daha kamusal işler ile iç içe (Türkçesi, Mahfi Hocamızın Hazine Müşteşarı, ardından Merkez Bankası Başkanı sonra da Cumhurbaşkanı olmasına denk bir kariyer). 3.Teknik bir bürokrattı. ABden, TR a nasıl bakıldığının en net resmi ifadesi, halka da bu böyledir diye deklare edilmesi oldu.

    Ankara'nın cılız tepkisi, bu taraftaki kabulü, AB liderlerinin aksi söylemde bulunmaması da ABnin resmi duruşunu gösterdi. Yani, alan da satan da memnun.

    Ekonomi genel gidişatı aşağı olacaktır. Ben 2017 sonrasından beri aynı yerde duruyorum. Türk ekonomisi benim bile düşündüğümden daha hızlı düştü son 4 yıl içinde. Bazı yıllar, baz etkisi sebebi ile, ölü kedi zıplayışı diyeceğimiz yükselişler olabilir.

    Genel seviye olarak, günümüzün değeri ile 590 M ile 650 M seviyesinde durmasını beklerim. Yani, İran ile benzer, Polonya, İsveç, Belçika ortalamasında Taylandın biraz üzerinde. Olağanüstü koşullar bunu geçici olarak aşağı kırabilir.

    Türk sosyolojik yapısı ve yönetim biçimi daha üst seviyeleri yakalamaya engeldir.

    Türkiyenin sorunun kökü, İslam politikasının topluma derinden işlenmesidir. Müslümanlar, hep denildiği gibi kutsal kitaba uygun yaşasalar, 10-15 yıla herkes korkup uzaklaşacak, dünyadan dışlanacak, İslam kültürü temizlenecektir.

    Yaptıkları ise aksine, yeryüzündeki güzel, iyi ve doğru olan değerleri İslam değerleri diye pazarlamak, kitapta yazıyor diyerek, paralel bir inanç uydurmaktır. Cami, hoca, cemaat, tarikatları vergi ile bu amaç için besleyip toplumu uyutuyorlar. Çocukluğundan beri propaganda altında büyüyen insanlar dini sorgulamaz, bir şekilde hayatın parçası diye kabul ederler. Bu politik islamdır. Fikir babası ve hamisi batıdır.

    Batı bunu niye yapıyor? Mesleksiz bir yığın insan Batının hiç bir işine yaramaz. Ancak, toplumun sayıca az olan eğitimli, görgülü ve üretken insanları da, baş edemedikleri bu yığın içinde ezilirler, kaynakları dış dünyaya aktarılır ve sömürülürler.

    Misal, Mahfi hocamız gibi bir insan, İngiltere de yaşasa, alım gücü ve sahip oldukları en az 5 kat fazla olurdu. Burayı okuyan sizler de aynı.

    Eğitimli Türkler mutsuz derler. Çok çalışıp, karşılığını alamıyorlar. Yukardaki oyunu anlamıyorlar. Dinciler sayesinde eğitimli Türklerin emekleri sömürülür.

    Türkiye olarak bakarsanız yanılırsınız, 2 milyar kişiye yakın nüfusu böyle düşünürseniz nasıl büyük bir ekonomik kaynağın aktığını iyi anlarsınız.

    O kadar açık ki, görmek için bakmak gerek. Somut örnek, iki gün önce Ayasofya imamı görevden alınmış. Adamın yaptığı yukarda yazdığım gibi Kutsal Kitaba uyulmasını önermek. İmam bilmiyor, insanlar o kitaba göre yaşarsa imamları besleyen sistem çöker, eğitimliler uyanır. İmamı oraya getirenler, düzeni iyi biliyor, hemen imamı da çekmişler.

    Bu sosyal düzende, Türkiyenin ekonomik büyüklüğü yukarda yazdığım seviyelerdir.

    4m%9!ybqMgmJbqZB

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam borsa neden sancılı?

      Sil
    2. Sancısız olan piyasa yok ki borsa sancısız olsun.

      Sil
  17. Cumhurbaşkanından dinlemiştim "İMF borç istedi ben de verin dedim."İyilik böyle birşey,Unutmamışlar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verin demekle verilmiş olmuyor. Aynı dönemde Güney Kıbrıs 500 milyon Dolar verdi ama IMF bizden almadı. Çünkü biz parayı vermeden iç politika malzemesi yaptık.

      Sil
  18. IMF kendi topladigi istatistik bilgilerlemi degerlendiriyor, yoksa ulkelerin yapmış olduğu istatistiklerden faydalanarak mi tahmin yapıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ay ülkelerin verilerini topluyorlar. Tabii ki ülkenin yayınladığı verileri.

      Sil
  19. IMF inanan var mı tahminleri yada söylemleri gerçekçi değil dünya ekonomisi patlamasın diye sözde güven pompalıyor uzun zamandır bu şekilde gerçeklikten çok uzak.

    Türkiyede faizler arttığı halde kredi büyümesi devam ediyor bu çılgınlık sürekli kredi ile yani borcu borç ile kapatarak ülke çıkışa geçmez aksine ilk şokta patlar. 2 haftadaki kredi büyümesi 145 milyar TL bu rakam resmen çılgınlık.

    Para basmak ile geçiştirilen dünya ekonomisi pandemi koşullarını değiştirdiği anda muslukları keserse yada abd artık para basmayı durdurup faizleri artırırsa 1929 ekonomik buhranı dan beter olur ozaman 3 sene süren bunalım bu sefer 5 sene sürer tabi sağ kalan olursa ayakta kalır.

    Bu para basma ve kredi öteleme işi alışkanlık oldu buna herkes alışırsam ozaman para önemini yitirir bunu da bir zamanı var kısaca işte ozaman üretim yapan elinde fiziksel ürün olan ayakta kalır diğerleri avucunu yalar.

    YanıtlaSil
  20. Hocam Merkez Bankası'nın 24 Ocak 2020'de 3 milyar lira açık piyasa işlemlerinde varlığı varmış. Şu an ise 346 milyar lira açık piyasada varlığı var. Merkez Bankası 1 yılda piyasayı paraya boğmuş diyebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ama maalesef para yanlış ellere gitti ve sonuçta gayrimenkul, otomobil, dolar ve altın alındı o paralarla. Oysa para gerçekten ihtiyacı olanlara gidip piyasaya dönseydi ekonomiyi canlandırabilirdi.

      Sil
  21. Hocam Şubat ayı bütçesi 40 Milyar TL fazla verdi. Covid, işsizlik vs derken nasıl oluyorda vergi gelirleri bu kadar artabiliyor? Bu konuda bir yazınız çok faydalı olurdu
    Nuri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazla vermesinin nedeni Merkez Bankası kârının bütçeye gelir yazılmış olması. Sonraki aylar önemli.

      Sil
  22. Hocam sizin kulağınız deliktir, damat ne olmuş?
    Tamam, anladık adamın seveni yoktu, soranı da olmaz normaldir de.

    Damat deyip millet işi gırgıra vuruyor, adam ülkenin ekonomi bakanı idi,
    Dünyada var mı hocam bir bakan gidecek yeri belli olmayacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir fikrim yok. Ben kişilerle ilgilenmiyorum benim için sistem önemli.

      Sil
  23. IMF’nin yorumu egolu beyaz türkleri çıldırtmış. İşlerine ve ideolojilerine uymayan bu rapora veryansın edilmiş. Aynı grup çalıştıkları şirketlerde pozitif olunu aşılarlar burada ekmeğini yedikleri ülke için neden bu kadar negatifler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. IMF'nin tahminleri Naci Ağbal başkanlıktan alınmadan önce yapıldığı için iyimser. Bugün yapılsa çok farklı tahminler olurdu.

      Sil
  24. Hocam sürekli para basarak geçiştirilen ekonomik bir dönem sonra vatandaşlarında buna alışması sonucu borcu borçla kapatmaya yönettiğinde bankaların kredi sorunu nasıl çözülür.

    Kısaca buna herkes alışırsa nasılsa alamayacaklar diye herkes sınırsız kredi kullanıyor bir A. Ş. Şirketlerin malvarlığı ile sorunlu şirket sahibinin mal varlığına birşey olmuyor ve şirketlerin sözde değerleri gerçekleri yansıtmıyor. Bir dönem sonra battı firma dediğimizde banka firmada ne kaldıysa onu alabiliyor. Dolayısıyla bu iş resmi dolandırıcılığı döndü dünyada.

    Bunun patlaması çok ağır olmaz mı. Para itibarını kaybetmez mi. Finansal sistem itibarını kaybederse eğer bu sefer yine altına dayalı yada sınırlı varlıklara dayalı bir sistem ortaya çıkmaz mı. Umarım çok soru olmadı sizin için.

    YanıtlaSil
  25. IMF'nin 2021 tahminlerine göre, ülkenin 9327 $ tutarındaki kişi başı ortalama yıllık gelir tahminine bir de şu açıdan bakalım; aylık olarak 6.000 - 6500 TL arasında geliri olmayan bireylerin (dikkat, aile değil) ülkenin yarısından daha fakir olduğu ortaya çıkmaktadır. Dört kişilik bir aile dikkate alındığında bir aile reisinin ortalama 25.000 TL tutarında bir gelir kazanması gerekir ki ülke ortalamasında bir kazanç sağladığını söyleyebilelim. Vali ve kaymakam maaşlarının bile 15.000 TL olduğu bir ülkede normal veya asgari ücretle çalışan bireylerin maaşının geçinmek için ne kadar düşük kaldığı görülmektedir. Böyle bir tutar ülke şartlarında üst düzey bir bürokrat veya yönetici geliriyle bile karşılanamadığına göre ülkemizde gelir dağılımının ne kadar kötü olduğunu sizlerin yorumuna bırakıyorum.

    YanıtlaSil
  26. Hocam küreselleşmeden en fazla yararlanan ülkesi kim? Bana göre Çin.

    YanıtlaSil
  27. Hocam FT da çıkan bir haber IMF nin dünya ekonomisi ile ilgili raporunu aktarıyor.
    Daha 6 ay önce IMF Dünya ekonomisinin çok ağır bir hasar aldığını, artık toparlanmanın çok zor olacağını belirten bir rapor yayınlarken, yeni raporda başta ABD’nin Covid öncesindende daha güçlü bir ekonomiye sahip olacağını yazıyor diyor FT, IMF için.

    IMF gibi bazı büyük gruplar artık çok tutarsız raporlar yazıyor.

    Sizce bu çelişkiler neden kaynaklanıyor?

    Raportörlerin eksikliğinden mi yoksa acaba bilinçli mi?

    Nuri

    YanıtlaSil
  28. Kisi basına GSYH bu yıl 8500 doları geçebilirse bu yorumu okuyan herkese kebap ısmarlarım. IMF üstü açık yatmıs galiba.

    YanıtlaSil
  29. Hocam Merhaba, çok merak ettiğim iki konuyu size danışmak istiyorum.

    ABD ile Türkiye arasındaki enflasyon ve faiz farkına bakıldığında, Türkiye'de reel döviz kuruna ne olması muhtemeldir?

    TL / dolar kurundaki son gelişmelere dayanarak, Türkiye’nin cari işlemler dengesine ne olacak?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi