Aforizmalar 1

“Gerçekler teorimize uymuyorsa teorimizi değiştirmemiz gerekir. Teorimizi değiştirecek yerde gerçekleri değiştirmeye çalışırsak yalnızca kendimizi kandırmış oluruz.”

“Günümüzde çeşitli nedenlerle bilinçli ya da bilinçsiz aşağılanan tüketim eylemi en temel insan eylemidir. Ekonominin temel taşıdır. Tüketim yoksa üretim de olmaz.”

“Bir kez yalan söylemeye başlarsanız sonuna kadar yalan söylemek zorunda kalırsınız.”

“Sorunu yanlış tanımladığımız sürece çözümü bulamayız.”

“İnsanlar gördüklerine değil de duyduklarına inanmaya başlamışsa doğruları anlatmak giderek zorlaşır.”

“Yaptığınız hataları kabul edip düzeltmek yerine kendinizi haklı göstermeye çabalarsanız yaşamınız bir hatalar zincirine dönüşür.”

“Riskleri düşürmek istiyorsanız, hatalarınızı kabul edip düzeltmeye başlayın.”

“En büyük risk hatayı kabul etmemekle oluşur.”

“Kimse dinlemese de gerçekleri konuşmaya devam etmek gerek. Gerçekleri konuşmazsak bir süre sonra gerçeğin ne olduğu unutulur.”

“Hata yaptığımızı kabul etmenin zayıflık değil erdem olduğunu görebildiğimiz andan itibaren doğruyu bulmaya yaklaşabiliriz.”

“Bir toplum, geçmişte çekilen acıları hatırlamaz, yapılan hataları değerlendirmezse aynı acıları çekmeye mahkûmdur. Tarihini doğru okumayan kuşaklar, gün gelir o tarihi başkalarından dinlemek zorunda kalırlar.”

“Siyasete girmemi öneren bir okur: ‘Peki siz niye siyasete girmiyorsunuz da benden istiyorsunuz diye sorarsanız Mahfi bey, ben sizin kadar tecrübeli değilim’ diye yazdı. Ben de: ‘Siz yeteri kadar tecrübeli olmadığınız için girmiyorsunuz siyasete, bense yeteri kadar tecrübeli olduğum için’ diye yanıtladım.”

“Batıda bilim kurgu diye anlatılan ve yazılan konular bizim buralarda normal yaşamın bir parçasıdır.”

“Geçmiş, geleceğin aynasıdır derler. O nedenle büyük sıfırlama adı altında masum görünen bu yaklaşımdan kuşku duymakta haksız değiliz.”

“Küresel sistem, kapitalizmin bir ekonomik ve sosyal sistem olarak dünyaya yayılmasıyla ortaya çıkmıştır.”

“2000’lere gelirken, seçimi kaybedenlerin koltuktan kalkmasının erdem haline geleceği bir dünyayı hiçbirimiz düşünmemiştik sanırım.”

“Türkiye'de istikrar denilince akla gelen ilk şey enflasyondaki istikrardır.”

“Faiz çözüm değildir ama yanlış olarak belirlendiğinde finans piyasalarının, beklentilerin ve sonuçta bütün ekonominin bozulmasına yol açacak kadar önemlidir.”

Yorumlar

  1. Kurunun yanında taş da yanar.

    YanıtlaSil
  2. Can yakan cümle:
    "Türkiye'de istikrar denilince akla gelen ilk şey enflasyondaki istikrardır.” Yazınız için elinize sağlık. Bu arada yeni kitabınız" Yapısal Reformlar ve Türkiye"nin okuru bol olsun.

    YanıtlaSil
  3. Yıllardır kaybeden ücretli çalışan ve sabit gelirliler olmuştur ama seçimlerini değiştirmemiştirler.Hem ağlayan olacaksan hem de ağlatana destek vereceksen eğer geçmiş olsun.
    Hocam halk enflasyon altında eziliyor para biriktirse banka tarafından politika faiziyle eziliyor.
    Hocam babanızın anlattığı masallar gibi mesela cari fazla versek bütçe açığı da olmasa bu ülkede adaletli gelir dağılımı olur mu tabana ?
    Çin de büyük ekonomi ama halka yansıyor mu.Bizim alım gücümüz değişmedikten sonra devletin açıkladığı gayri milli hasılanın bize ne faydası var.

    YanıtlaSil
  4. Mahfi bey

    "Eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürme." diye özlü sözümüz vardır, duymuşsunuzdur.

    "Yapısal Reformlar ve Türkiye" kitabınızın "Eğitim Reformu" altbaşlığında, kelimesi kelimesine aynı olmasa da şuna benzer cümleleriniz var mı? "Eğitim sistemimiz dinden tamamen arındırılıp, tamamen bilime dayalı şekilde yeniden yapılandırılmalıdır."

    Sizi tanıyan biz okuyucularınız, insanların inançlarına karışmayan bir kişiliğiniz olduğunu biliyoruz. "Eğitim" gibi çok önemli bir meselede, tahakküm kurucu ve bilimi dışlamak için fırsatlar kollayan eğitim anlayışına karşı olduğunuzu da biliyoruz.

    Size sataşırken TCMB başkanı olduğunuzu söyleyenler bile çıktı!

    Yayınlanacak bu kitabınızda Türkiye'deki eğitim sisteminden bahsederken "din unsuru"nun müfredattan kaldırılmasını savunduğunuzda, "Eşeğin aklına karpuz kabuğu düşürme." deyişinde olduğu gibi size sataşmak niyetinde olanların eline koz geçmiş olacak.

    Size (yine!) sataşırlarsa ne yapmayı plânlıyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir şey. Babamın dediğini uygulayacağım: Cahille tartışmayacağım.

      Sil
    2. Sovyetler Birliği başaramadı, Kuzey Kore başaramadı. Yoksul kesimleri dikkate alırsanız Çin de başarılı olmamış.
      Ve bilmediğiniz şeyler hakkında bir şeyler yazmayın(ilimsiz, fikir sahibi olmayın). Yani asıl mesele dini eğitimden çıkarma değil.

      Sil
  5. Günümüzde çeşitli nedenlerle bilinçli ya da bilinçsiz aşağılanan tüketim eylemi en temel insan eylemidir. Ekonominin temel taşıdır. Tüketim yoksa üretim de olmaz. " Hocam, bu cümle biraz da kapitalizmin yaşatılması değil mi? Her gün yok ettiğimiz bu dünya için artık tüketim konusunda yeniden düşünmemiz, ne kadar azla yetinebiliriz çözümleriyle yeni ekonomi modelleri üzerine düşünmemiz gerekmez mi. En azından artık. Nereye kadar tüketeceğiz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır bu bir gerçek. Herkes diyor ki 'üretelim' iyi de ürettiğimizi tüketecek kimse yoksa niye üretelim sorusunu yanıtlayamıyorlar. Aslında tüketim zorunlu, asıl mesele bu kadar hızlı nüfus artışına bir çözüm bulmak.

      Sil
    2. Bu bahsettiğiniz nufüs durumu Thomas Malthus teorisi hocam.

      Sil
  6. Hayatın anlamı, paradır.

    Not: Bu gerçeği değiştiremezsiniz Mahfi hocam, lütfen uğraşmayın.

    YanıtlaSil
  7. Mahfi hocam Rus zenginlerinin Türkiye bankalarında hesap açıp, paralarını Türkiye'ye transfer etme planlarından sözediliyor. Ama söylenen rakamlar öyle üç beş milyar dolar değil. 50-100 milyar dolar, hatta daha fazlası.
    Aklıma takılan bir konu var. Eğer bu olursa, gelen paralar elektronik ortamda gelecek. Peki bu zenginler üç ay sonra paralarını nakit olarak isterlerse bu rakamları nasıl ödeyeceğiz? Hemen böyle bir şey istemez diye bir çok gerekçeye dayandırılan cevap gelecektir ama gelmek istediğim yer elektronik ortamda kayıtları tutulan paraların nakit karşılığı bir yerde tutuluyor mu? Rusların elektronik ortamda getirdiği paranın nakit olarak durduğu bir yer var mı?
    Elektronik olarak para bize gelmiş tamam ama adam üç ay veya bir yıl sonra nakit olarak çekeceğim derse 100 milyar doları uçaklara yükleyip getireceğimiz bir yerde mi duruyor. Yoksa parayı gönderenler, kardeşim ben sana parayı elektronik ortamda gönderdim sende aldın, nakit istiyorsa o da senin problemin mi diyecekler.(Kafam bu mantığı almadığı için soruyu da tam toparlayamadım. Kusura bakmayın.)
    Maket üzerinden ev almanın ne kadar tehlikeli olduğunu anlata anlata bitiremiyenler. Paraların hayali gelip gittiğini saklıyorlar mı? Yoksa bu paraların nakit karşılığı bir yerde duruyor mu? ( Umarım soruyu anlaşılır bir şekilde sorabilmişimdir.)

    YanıtlaSil
  8. Mahfi hocam devir gerçekten değişti, artık krizler farklılaştı mı yoksa 1929 buhranına benzer bir kriz yine olur mu? Tarih tekerrürden mi ibarettir?

    YanıtlaSil
  9. Hocam gerçekten çok merak ediyorum cari fazla ve bütçe fazlası veren bir ülke olsaydık (gerçekleşmesi mümkün değil gibi ama) bu ülkede asgari ücret avrupa da olduğu gibi 1500 2000 euro aralığında olurmuydu?

    YanıtlaSil
  10. Aman şu üretimle komik oluyoruz üretimde üretim ,ABD de silikon vadisinde baca tütmüyor !!! Çin e karşı verdiğimiz açıkta ,çine karşı verilen değil orda üretim tesisleri olan batı ya karşı!!! Hiçbirşey göründüğü gibi değil ,hatta belkide göründüğün tersi (çelişki paradoks)Bunu ortaya çıkaran enstrümana da bilim denir ,çelişkileri çözerek ilerlemiş,ilerlıyor

    YanıtlaSil
  11. Ekonominin içinde bulunduğu perişan halin ilk çivisini 1994 yılında çakan kişinin, halkını özlediği için siyasete dönüp o müthiş bilgi birikimini aktarma çabalarına giriştiği, son çivisini çakan kişinin ise kitap yazıp kendi kurduğu muhteşem sistem sayesinde ülkenin 8 yıl sonra dünyanın ilk beş ekonomisinden biri olma noktasına geleceğini iddia edebildiği bu ülkede bence en anlamlı söz, Murathan Munganı'ın "bu ülkede her şey olabilirsiniz ama rezil olamazsınız" sözüdür.

    Başka bir açıdan bakarsak, bu tiplerin tekrar piyasaya dökülmüş olmaları, işin sonuna gelindiğinin ve yaratıcı yıkımın kapıda olduğunun göstergesidir...

    YanıtlaSil
  12. Barbaros Soylu14 Mart 2022 21:20

    “Kimse dinlemese de gerçekleri konuşmaya devam etmek gerek. Gerçekleri konuşmazsak bir süre sonra gerçeğin ne olduğu unutulur.”

    Tüm alanlarda tüm görüşler için geçerli bir söz, tebrikler hocam..

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi