Aforizmalar 2

“Çoğunluk ekonomi bilmiyor, bildiğinin ekonomi olduğunu sanıyor.”

“Dünya, her alanda ve her yerde ciddi bir nitelik düşüşü yaşıyor. Meritokrasi hızla mediokrasiye, demokrasi hızla ahbap çavuş demokrasisine dönüşüyor. Kurtuluş gibi sunulan küreselleşme tam anlamıyla bir karabasana dönüştü.”

“Devlet, her durumda hastalarına bakmalıdır. Devlet olmak böyle bir şeydir. Devlet, şirket değildir, kâr amacı gütmez, vatandaşını korur, hastasına bakar, toplum yararını gözetir.”

“Geçmişte insanlar toplumsal meselelerle çok daha fazla ilgiliyken bugün meselelere daha çok kendi çıkarları acısından bakıyorlar.

“Ahbap çavuş kapitalizminde iş insanları işlerini, siyasal iktidar ve bürokratlarla olan yakın ilişkilerine dayanarak kural dışı uygulamalardan yararlanarak yürütürler. Ahbap çavuş kapitalizminin önlenmesinin tek bir yolu var: Hukuku üstün kılmak.”

“Demokrasi, insan hakları, bağımsız yargı, siyasal hoşgörü gibi temellere dayanmayan bir ülke uygar ülkeler arasında yer alamaz.”

“Cumhuriyet'i kuranlar, imparatorluğu batıran nedenlerin en başında mali bağımsızlığın kaybedilmesinin geldiğini gördükleri için çekilen birçok sıkıntıya karşın ülkeyi dış borçlanmaya sokmamaya özen göstermişlerdir.”

“Sosyal bilimlerde kuramların değişmesinin daha hızlı ve kapsamlı olması doğaldır. Çünkü sosyal bilimlerin özünde insan ve toplum vardır. Zaman değişir, insan değişir, toplum değişir, kuramlar da değişir.”

“En büyük erdem, insanın kendisine zorla kabul ettirilenlere başkaldırabilmesidir. Her şeyi olduğu gibi kabul eden insan bilime, sanata, ilerlemeye, demokrasiye, insanlığa katkıda bulunamaz.”

 “Hazinenin bilançosu, kâr/zarar cetveli olamaz. Çünkü Hazine kâr etmez. Hazine kâr ederse toplum zarar ediyor demektir.”

“Türkiye'de geçerli olan demokrasi ahbap çavuş demokrasisidir. Demokrasinin ilkeleri görünürde var olmasına karşılık uygulamada yoktur.”

“Türkiye'nin bugünkü eğitim sistemini köklü olarak değiştirmesi ve eğitimde tümüyle bilimin egemen kılınmasından başka çare bulunmuyor.”

“Bugün İslam dünyasının en büyük sorunu ifade özgürlüğü sorunudur. Hristiyan dünyası reform yaşarken İslam dünyasında böyle bir reform yalnızca Türkiye 'de, Atatürk devrimleriyle ortaya çıktı.”

“Toplumu yönetenlerin kendi çıkardıkları ve uyulmasını denetlemek durumunda oldukları yasalara uymamaları toplum için olumsuz referans oluyor.”

“Büyüme, ekonomide büyüleyici bir olgudur. Büyüme varken çoğu sorun göze batmaz ya da görmezden gelinir, büyüme elden gittiği anda o sorunlar göze batmaya başlar.”

“Türkiye, kendi kendine sorunlar yaratıp bütün enerjisini kendi yarattığı sorunları çözmekle harcayan insanların çok sayıda olduğu bir ülke görüntüsü çiziyor.”

Yorumlar

  1. Elinize sağlık hocam🙏🏻

    YanıtlaSil
  2. "özdeyiş" desek daha iyi olur.

    YanıtlaSil
  3. Hocam bu kadar yanlış uygulama bilmeden istemeden yapılıyor olamaz Görünenin ardındaki ne olabilir sizce ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki onun sebebi? Bu sistemle ne amaçlanıyor? Ne yapılmak isteniyordur?

      Sil
    2. Aydın, entelektüel ile halk arasında meşru bir bilgi kanalı yok.

      Bu bloğa baktığınızda Mahfi hocanın kişisel gayretleri ve teknoloji ile ilgili halk kitlesi, fiziki sınırlardan bağımsız olarak hocamızın bilgi birikiminden faydalanıyor. Bir tane aydın insan bunu yapabildi, geride binlerce aydın var düşünceleri halka ulaşamayan, ki bu blog da kurumsallaşmış bir yapı içinde değil.

      Hocamızın TV ve söyleşileri de var, çeşitli platformlarda, halka ulaşan o kanallar da kurumsallaşmış bir yapı değil bilginin halka aktarımı anlamında, özel şirketlerin, üni'lerin çabası, tüm aydın kesime yetecek sayıda olamazlar. Sınırlı sayıda aydın o kanaldan düşüncelerini aktarma imkanı bulabilir.

      Açıklayım.

      Düşünce insanları, akademik makaleler, üniversite yayınları, dernekleri, düşünce klüpleri, dergiler, gazete yazıları (kitaplar), toplum kuruluşlarına verilen entellektüel içerikler vb kanallar ile halk kitlesine ürünlerini sunar. Tüm bu kurumların kendi finans kaynakları, yönetimleri, ilkeleri, amaçları olur, meşruiyetlerini kazanmış kurumlardır.

      Gazeteci, araştırmacı, kendini geliştirmek isteyenler, üniversite mensupları, sivil dernekler, kamu yöneticileri, ahalinin kendisi, bilimsel yayına popülerlik katan yazarlar üretilen bilgiyi halka dokundurur.

      Mesela, yerel gazeteler, yerel gazeteciler bölge sorunların araştırmasında yukardaki kaynakları kullanır, bölge halkına, bölge karar alıcılarına uygun lisan ile aktarır.

      Mesela, yerel kütüphaneler, yerel gazete ve yukardaki bilgi kaynaklarını düzenli olarak satın alır, ziyaretçilerine sunar.

      Mesela, yerel okullar, hem yerel gazeteci, fırsat oldukça da bilgi üreten insanları öğrencileri ile buluştururlar.

      Mesela, yerel yönetimler, belediyeler, okullar gibi yerel üniler veya fırsat oldukça bilgi üreten insanları ilgili meslek grupları, halk kitlesi ile buluşturur.

      Mesela, yerel sivil kuruluşlar, hedef kitleleri ile buluştururlar.

      Bu yapı bilginin üretiminden tüketimine kadar giden meşru bir zinciri oluşturur. Kamu ve özel kaynakları bilgiyi üreten ile tüketen arasındaki akışı sağlar.

      İÜ'deki bir Botanik Profesörünün, burada hiç birimizin anlayamayacağı bir akademik makalesi, böyle bir kanal ile benim ve Hakkari'deki çiftçinin anlayacağımız dilimiz ile bize iner, bilgi nihai hedefine ulaşır.
      --Yorum--
      İşin politikasına gireyim.
      Teknolojik erişimin olmadığı 2binler öncesini düşünün, Mahfi hocamız kişisel çabası ile insanlara ulaşamazdı, yukardaki meşru kanallar kapatılmış, geriye kısıtlı sayıda özel firmanın kar amaçlı yayın kanalı kalmış.

      Ahalimizin de büyük kısmı sağ seçmendir. Politikacı ile de birleşince, bilgi yayım kaynakları bağımsızlığını doğal olarak kaybeder, sağa meyleder.

      Hele bir de, politikacı ve şirketlerin de üzerinde askeri darbe gibi bir vukuat oluşmuş, kendine sözde en sağcı, sözde en milliyetçi diyen albay, sağ seçmene inen tüm bilgi yayım kanallarını kapatmışsa, ahali ile düşünce üreten insan arasındaki bağ kopar, kopartılmıştır.

      Üzerinden de dört çalışan nesil geçince de, toplumu faşizmden kurtaran düşünce insanı toplumdaki etkisini tamamen kaybeder. Kişisel çabası ile bilgiye ulaşabilen insanlar dışında ahali kendi hatalarını yeniden her yönetim neslinde üretmeye başlar.

      Türk siyasetinden (iktidar ve sözde muhalifler) doğru uygulama beklemeyin.

      4Zvty30Ow61fVJME

      Sil
  4. "Hazinenin bilançosu, kâr/zarar cetveli olamaz." bence bu cümle anlatmak istediği şeye hizmet etmemiş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekten de Hazinenin bilançosu ve kar zarar cetevli yoktur.

      Sil
  5. Muhteşem tespitler bravo hocam

    YanıtlaSil
  6. Teşekkür ederiz kaleminize yüreğinize sağlık iyiki varsınız

    YanıtlaSil
  7. Elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  8. İtaat ve biat temelli seçilen veya atanan zerzevatın hür irade ile çağdaş olmaması kadar olağan bir şey yoktur, her vatandaşın adil ve hür düşünce eğitimi almayanlar dan beklenti anlamlı değildir

    YanıtlaSil
  9. tüm bildiklerimizi bize tekrardan hatırlattığınız için çok teşekkürler hocam 🥰

    YanıtlaSil
  10. Bizi biz yapan değerin ne olduğunu bilmedikçe ve yaşam felsefesi yapmadıkça, bizden sonrakilr de bizden farklı olmayacaktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizi biz yapan değerler nelerdir?
      Ben bilmiyorum.

      Sil
  11. Kuralların, kanunların kişilere göre değiştiği bu ülkeden bı cacık olmaz hocam

    YanıtlaSil
  12. Hocam her seferinde nokta atışı olurmu? Olur harika bir yazı

    YanıtlaSil
  13. Türkiyede insanlar bilmediği kavramları kullanıp, kendi anladıkları ile içini doldurdukça, aynı kavramı kullanıp farklı olgular anlıyoruz.

    Biz aslında kendi dinimizi bile başkalarının içini doldurduğu kavramlar kadar biliyoruz.

    YanıtlaSil
  14. Hocam yılın ilk çeyreğinde bütçe 30,8 milyar TL fazla vermiş. Ancak Alaattin Aktaş'ın köşe yazısında belirttiği gibi iç borç faiz ödemeleri anaparayı geçtiği halde yine de bütçe fazla mı veriyor? Dönemler tam olarak eşit değil tabi ama

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Borç anaparaları bütçede yer almıyor biliyorsunuz. Ayrıca ilk çeyrekte TCMB karı ve ihtiyat akçesi bütçeye gelir yazıldığı için fazla verdi. İlerleyen aylarda bu devam etmez.

      Sil
  15. Öncellikle söylemek istiyorum Yapılanlar kesinlikle kasıtlı değil, deli olmadığı sürece hiç kimse böyle yapmaz, yanlış inançlar var arkasında ve ekonomiyi anlamamak bu da normal çünkü Türkiyede 10 kişiye sorsan 1 tanesi anca ne yanlış ancak bilir. Dış sermaye ile büyüyen ve artık büyüyemeyen bir ekonomiyi faizleri kısarak büyütme çabası var (nasıl bitti biliyoruz)

    Benim merak ettiğim mesela enflasyon 19 ise insanlar niye bu 19un devam edeceğini düşünüyor? hükümetin anlamadığı konuda bu muhtemelen zamanla düşeceğini düşünüyorlar enflasyonun kendi kendine.

    İkincisi mesela faiz 16ya düştükten sonra enflasyonu takip etmenin bir yolu var mıydı veya enflasyonu tahmin etmenin? mmesela eylül eflasyonu sözde 1.33tü ekimde kur etkisi 10 arttığı için 2-3 puan olurdu ama gerisini hesaplamanın bir yolu var mıydı?

    YanıtlaSil
  16. Adama açlık sınırı diyorum,
    Bana aç insan mı var, herkes bi ekmek doyar diyor.

    Karın açlığını açlık sınırı diye algılıyor, açlık sınırı anlamını bilmiyor.

    Bunlara günde bi ekmek, biraz su versen,
    Çayırda da beleş bez çadır kursan,
    Hükümete çok şükür aç değiliz açıkta değiliz derler.

    YanıtlaSil
  17. Hocam, sizin de yukarıda belirttiğiniz gibi, doğrular bu kadar açık ve net iken, yanlışlarda niye bu kadar ısrar ediliyor? Anlamakta güçlük çekiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bize doğru gelenler onlara yanlış, bize yanlış görünenler onlara doğru görünüyor olabilir.

      Sil
  18. Aktardığınız bilgiler için teşekkür ederim Hocam. Zevkle okudum

    YanıtlaSil
  19. Bir aforizma da ben ekleyeyim: yorum yazarken kimliğinizi gizleme ihtiyacı duyuyorsanız orada işler pek de iyi gitmiyor demektir.

    YanıtlaSil
  20. Hollanda, lise çağında branşlaşmış tarım eğitimi veriyor. Rusya, ilkokuldan itibaren uzay bilimleri eğitimi … Biz, Amerikan yardımından beri uzun yıllardır süttozu ve süt veriyoruz çocuklarımıza. Yanında kaliteli eğitimde verseydik, bugün üçü biraradanın keyfini sürüyor olurduk.

    YanıtlaSil
  21. Herşeyi olduğu gibi kabullenen insanlara artık kendimizide dahil etmeyen başladık hocam ekonomi geçim derdi orta direğin yerlerde bir olması buna mecbur bırakıyor aynı title sahibi insanları. Çözüm kitlesel hareket ancak öncelikler bireysel. Bu ikilemden nasıl çıkılabilir, protest ve militarist bir yapıya sahipken şuan tek amacım çocuğumun yaşam kalitesini koruyabilmek oldu. Yüreğim de volkanlar patlıyor çok üzgünüm :(

    YanıtlaSil
  22. Hocam Merhaba

    An itibariyle piyasada 1 dolar 73 ruble olarak fiyatlanıyor.
    Bu bağlamda sormak isterim:
    Sizce son iki ayda abd/avrupa ve rusya arasında,ukrayna’ya askeri müdahale ile başlayan ekonomi/finans/rezerv para satrancında ne noktadayız?
    Oyunun henüz tamamlandığını varsayarak,oyunda kimi daha önde görüyorsunuz?
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu, herkesin kaybettiği ama bazılarının çok bazılarının daha az kaybettiği bir durum. Dolara bakarsak ABD önde gibi.

      Sil
  23. DEĞRLİ HOCAM DURUŞUNUZ GEÇMİŞİNİZ KISACA BEKRAUNDUNUZ GÜVEN VERİYOR ALLAH RAZI OLSUN İYİ Kİ VARSINIZ.

    YanıtlaSil
  24. Teşekkürler hocam değerli bilgiler için.

    YanıtlaSil
  25. hocam ahbap /çavuş olsa bıraz realıte den ve mantıkdan gecer bıraz daha alt sevıye ..ortak akıl da atına bınıp gıttıgı için ülkeden herşeyın dıbı kalıyr bize

    YanıtlaSil
  26. Hocam bu tespitleriniz ileride Atasözü olarak kullanılır. Değerli paylaşımlarınız teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  27. Mustafa Akdağ5 Mayıs 2022 15:03

    Hocam sanırım sonumuzu hızla getiren kısmı burası: “Geçmişte insanlar toplumsal meselelerle çok daha fazla ilgiliyken bugün meselelere daha çok kendi çıkarları acısından bakıyorlar.”

    YanıtlaSil
  28. Ülke şirket gibi yönetiliyor. Belediye başkanları da şube müdürü gibi. Şehirdeki panolar da boyuna reklamlarını yapıyorlar. Aşıyı başkan mı buldu? Üniformayı kaskı giymiş poz veriyo işçilerle beraber mi çalıştı tren raylarının yapımında? Bilim insanının ya da işçinin resmi yok başkanın var. Niye şirkete reklam lazım

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi