Ekonomi 101: Merkez Bankası

Merkez Bankası Ne İş Yapar?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), banknot (kâğıt para) basımının tek yetkilisidir (madeni para basımı yetkisi Hazine’ye bağlı Darphane ve Damga Matbaasına aittir.) [1]

TCMB, fiyat istikrarını sağlamak için para politikası araçlarını bağımsız olarak kullanmakla, ülkenin altın ve döviz rezervlerini saklamak ve yönetmekle ve finansal sistemde istikrarı sağlamak amacıyla, para ve döviz piyasaları ile ilgili düzenleyici önlemleri almakla görevlidir.

Niçin Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Değil de Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası?

TCMB,11 Haziran 1930 tarih ve 1715 sayılı yasa ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) unvanı altında özel hukuk tüzel kişiliğine sahip ve özel sermayenin de katıldığı, devletten ayrı ve bağımsız bir kurum olarak anonim ortaklık şeklinde kurulmuştur. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası yerine Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ibaresinin kullanılmasındaki amaç Bankanın bağımsızlığını vurgulamak, devlete ait bir kuruluş olmadığını vurgulamak içindir.  

TCMB’nin Sahibi Kim?

Merkez Bankası bir anonim ortaklık olduğu için sermayedarları vardır. 2021 sonu itibarıyla Banka sermayesindeki hisseler şöyledir (Kaynak: TCMB, EY Bağımsız Denetim Raporu 2021, Sayfa 32.)


Görüleceği üzere Merkez Bankası’nda hisse ağırlığı yüzde 55 ile Hazine’dedir (Mervak, Merkez Bankası Vakfı’dır.)

Merkez Bankalarının Bağımsızlığı Niçin Önemlidir?

Madeni paranın yerini almaya başlayan kâğıt para, parasal genişleme işini iyiden iyiye kolaylaştırmıştır. Birkaç liralık masrafla binlerce liralık kâğıt para basılabilir hale gelmişti. Bu imkân hükümetlere diledikleri kadar para basma yetkisi veriyordu. Özellikle Birinci Dünya Savaşı sonrasında birkaç ülke dışındaki bütün ülkeler kâğıt para basımı karşılığında kasaya altın koyma işini de bırakınca karşılıksız kalan kâğıt paranın çoğaltılmasının önünde engel kalmadı. İşte merkez bankası bağımsızlığı burada devreye girdi. Merkez bankası, hükümetlerin istediği kadar para basmayacak, ekonomik gereklere uygun para basacaktı. Gerçek bağımsızlık budur. Merkez bankası amaç konusunda bağımsız değildir. Hangi amaca hizmet edeceği genellikle yasasında yazılıdır. Günümüzde merkez bankası bağımsızlığı denildiğinde para politikası araçlarını (faiz, zorunlu karşılı ve açık piyasa işlemleri) kullanmak konusunda siyasetten bağımsız karar verip uygulama yapabilmek anlaşılmaktadır.

TCMB Hangi Para Politikası Yaklaşımını Kullanıyor?

TCMB, günümüzde pek çok merkez bankası gibi ‘enflasyon hedeflemesi’ denilen bir para politikası yaklaşımı uyguluyor. Bu yaklaşımda asıl olan merkez bankasının ya tek başına ya da bizde olduğu gibi hükümetle birlikte bir yılsonu enflasyon hedefi belirlemesi ve elindeki para politikası araçlarını bu hedefe ulaşmak için kullanmasıdır. Bu yaklaşımın sonuç verebilmesi için merkez bankasının başka hiçbir hedefle veya amaçla ilgilenmemesi gerekir. Aksi takdirde bizdeki uygulamada olduğu gibi hedeften büyük sapmalar ortaya çıkabiliyor. 

Merkez Bankasının önemli özelliklerinden bir tanesi de, bankalar açısından ‘son borç verici’ (lender of last resort) konumunda olmasıdır. Piyasada ortaya çıkabilecek geçici likidite sıkışıklıklarının yaratacağı ödeme sistemi aksamalarını gidermek ve finansal piyasaların etkin bir şekilde çalışmasını sağlayabilmek için TCMB, bankalara çeşitli yollarla kredi olanağı sağlamaktadır. 

Merkez Bankasının Kârının Hazine Devri

Merkez Bankası’nın kârını Hazine’ye devretmesinin nedeni para basma imtiyazının devlet tarafından kendisine verilmiş olmasından kaynaklanıyor. Bir başka ifadeyle devlet, para basma imtiyazını merkez bankasına devretmiş olsa da senyoraj gelirini almaya devam ediyor.     

Bu konuyla ilgili olarak TCMB Yasasında yer alan iki madde önemlidir. 60’ıncı maddede; kârın belirli bölümünün ihtiyat akçesi ve pay sahipleriyle personele dağıtılması sonrasında kalan kısmının Hazineye verileceğini belirtiliyor. 61’inci maddede; döviz ve altın rezervlerinde kur ve fiyat artışlarından doğacak gelirlerin dönem kazancında dikkate alınmayacağı vurgulanıyor. 


[1] Ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisi Anayasa’nın 87’nci maddesine göre Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) aittir. TCMB’nin kuruluş yasası olan 1715 sayılı yasanın 1’inci maddesiyle banknot ihracı imtiyazı, 30 yıl süreyle Merkez Bankasına verildi, bu süre iki kez uzatıldı 1994 yılında çıkarılan 3985 banknot ihraç yetkisi süresiz olarak TCMB’ye devredilmiş oldu. 

 

Yorumlar

  1. O soruyu soralım o halde:
    Merkez Bankası bağış yapabilir mi?
    Yapılan şeyin adı "bağış" mıdır?
    Para basmayla yetkili bir kuruluşun bağış yapmasındaki mantık nedir?
    Sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kanununda öyle bir hüküm yok. Esasen sizin de dediğiniz gibi para basma yetkisi olan bir kurumun bağış yapmasının hiçbir anlamı yok. Hazineye karını aktarır o da bu parayı deprem için kullandırır. Bunu bağışmış gibi göstermek niye onu anlamış değilim.

      Sil
    2. Peki hocam kar nerden gelecek?

      Sil
    3. Mühre olarak kullanıldı devlet kurumlarının bağışları, tek açıklama bu bence

      Sil
    4. Peki milletin parasını bağışladı millete bağışladı demek doğru mudur?

      Sil
    5. Show Business

      Sil
    6. Şahap bey kendi cebinden ödemediyse tam bir bağış şovu. Nisan'da zaten hazineye aktaracakları 2022 kârını "bağış yaptık" diye sunuyorlar. Rezillik ötesi bir iş...

      Sil
    7. https://www.mahfiegilmez.com/2019/01/merkez-bankas-nasl-kar-eder-ve-bu-kar.html

      Sil
    8. ve böylece banknot ihraç yetkisi süresiz olarak TCMB’ye devredilmiş oldu.

      Sil
    9. Sevgili Hocam , son 20 yılda sadece Türkiye 'ye mi tarihindeki toplam dış kaynağın 2 katı sıcak para girişi oldu ? yoksa tüm gelişmekte olan ülkelerde de durum böyle miydi ?
      saygılarımla;

      Sil
  2. Hocam merhaba, Kamu kuruluşlarının bağış yapması ve bağış toplaması hakkında ne düşünüyorsunuz?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Son derecede yanlış. Kimi zaten parayı Hazineden alıyor kimi de karını Hazineye veriyor. Bu parayı deprem için bağışlayınca Hazine bunlara ilave para vermek zorunda kalacak.

      Sil
  3. Hocam güncel swap hariç net rezervimiz ne kadar şuanda acaba ?

    YanıtlaSil
  4. Hocam Net Rezerv 27,1 milyar dolardan, 24,4 milyar dolara gerilemiş 1 haftada. Kısa bir süre önce 10 milyar dolar civarındaydı bu net rezerv. Swaplarla mı yükseldi net rezerv? Eminim siz de olan bitene anlam veremiyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 10 Şubat 2023 itibarıyla net rezervler 10,6 milyar dolar. Swap hariç net rezervler - 56 milyar dolar.

      Sil
    2. Sn Hocam TCMB internet sitesinde "Resmi Rezerv Varlıkları, bir önceki aya göre yüzde 2,6 azalarak 125,3 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir." yazıyor .10.6 milyar dolar ve Swap bunun neresinde.. Inanin anlayamıyorum..

      Sil
  5. Hocam Merhaba, öncelikle hayatını kaybedenlerin mekanı cennet olsun, hepimize geçmiş olsun diyelim, ne yazık ki destek vermek için kullandığımız bu geçmiş olsun ibaresi bile böylesi bir olayda tüyleri diken diken ediyor.
    Bugün yapılan paylaşımlara göre Merkez Bankası daha önce 1999 depreminde de bir bağışta bulunmuş.
    O zamanki bağışın kaynağı neydi nasıl yapıldı bilmiyorum ama bana halen Merkez Bankası gibi bir kuruluşun bağışta bulunması garip geliyor. Kamu bankaları bir nebze daha anlaşılabilir geliyor çünkü onlar da bilanço mantığı ile yönetilen şirketler. Siz de yorumunuzu iletmişsiniz. 1999 daki yardımın ne şekilde yapıldığını biliyor musunuz? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum ama o bağışı MB vakfı yapmıştı diye hatırlıyorum

      Sil
  6. Aydınlatıcı bir yazı daha. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Eğer para basarak bağış altında bu parayı piyasaya sürme ihtimali var mıdır? Enflasyon ya da dövizle mücadele için yapılmış olabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonla mücadele için para da basarlarsa bir level yukarı çıkmış oluruz. İlk level faiz enflasyonun sebebi idi onu geçmiştik.

      Sil
  8. Kıymetli hocam TCMB Başkanını Cumhurbaşkanının atadığı bir sitemde TCMB'nin bağımsız olmasını beklemek biraz ütopik olmuyor mu sizce de?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmaz çünkü İngiltere'de ve ABD'de de aynı durum var ve orada Merkez Bankaları bağımsız. Bizde çalışmıyor çünkü insanların söyledikleriyle yaptıkları farklı.

      Sil
    2. Biz ülke olarak henüz o bilinçte değiliz ne yazık ki hocam. Umarım ilerleyen yıllarda duygularımızdan çok bilimi dinleriz.

      Sil
  9. Hocam buda enflasyonu nasıl kontrol edecekler benim anladigim kaş yapacagiz derken göz cikarmak olmuyor mu

    YanıtlaSil
  10. Hocam, bize yıllarca ``vergi karşılıksızdır``öğretildi. Şimdi soruyorum size şu an ödenen vergilerin çoğunluğu bu deprem için ayrılsa ya da bütçe yetmediği yerde ek bütçe yapılsa. TCMB'ı yine karını hazineye aktarsa olmaz mıydı? Ya da alternatif nasıl olabilirdi? Enflasyon ile mücadele nerede olacak? Fiyat istikrarını sağlamak asli görevi değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nin karını Hazineye aktarması yeterlidir. Gerisine Hazine karar verir. Bu, tamamen bir gösteriş.

      Sil
  11. Selamlar Mahfi Hocam, Merkez Bankası'nın ülkemizde bağımsız olmadığı kanaatindeyim. Geçmişte Merkez Bankası başkanı konumuna getirilen kişilerin doğru işler yapmaya başladığı takdirde görevden alınmak değil de istifa ediyorum sözlerini duyduk. Bağımsız bir para yönetimini gerçekleştiremediğimiz süre boyunca üzülerek söylüyorum cari açık, faiz kararları gibi konularda hiçbir zaman iyi biçimde yönetileceğini düşünmüyorum. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merkez Bankasının bağımsız olmadığı kesin.

      Sil
  12. Hocam merkez bankasının son aldığı kararın anlamı nedir acaba ? Altın ve dövizde alış-satış farkının açılmasını istemesi ( spread ) . Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanlar altına ve dövize değil borsaya gitsin isteniyor.

      Sil
    2. Doğrudur hocam borsayı ayakta tutmak , parayı oraya çekmek için ne gerekiyorsa yapılıyor ama büyük kumar oynanıyor inş altında gariban kalmaz yine

      Sil
  13. Merkez Bankası başkanının veya yönetim kurulunun genel kurul kararı olmadan sınırsız bağış yapma yetkisi var mıdır?
    Mevcut bağış kararını hangi organ almış olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazineye aktarılacak karı bağış yapmışlar.

      Sil
  14. Peki hocam, bu durum nasıl muhasebeleştirilecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB -----Hazineye kar aktarımı -------- Deprem

      Sil
  15. Sayın Hocam, 2022 Kar karşılığı yapıldığı söylenmiş. 2022 Karının ortaklara dağıtımından sonra kalan kısmın hazineye devri sonrasında bağış adı altında nitelemek yerine hazine tarafından çıkarılacak ek ödenekle deprem giderlerine tahsis edilmesi daha doğru olmaz mıydı? Sizde takdir edersiniz ki ek ödenek ihtiyaç listesinde "yıl içerisinde ortaya çıkan ihtiyaçlar" başlığı altında deprem ve sel giderleri vb giderler için de çıkarılabiliyor. Tanım bu şekilde yapılsa sizce daha uygun olmaz mıydı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence zaten öyle olacak. Maksat gösterişini yapmaktı.

      Sil
  16. Hocam Merkez Bankası nasıl kâr eder?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.mahfiegilmez.com/2019/01/merkez-bankas-nasl-kar-eder-ve-bu-kar.html

      Sil
  17. Hocam mbnin tamami devlete ait degilken nasil para basiyor bunu anlayamiyorum. Ozel sirketlerin ve kisilerin bir miktarina sahip oldugu bir kurum nasil para basabiliyor? Devletin parasinin, tamami kendinde bulunmayan bir kurumda bulunmasi bana biraz garip geliyor. Mbnin diger hissedarlarinin alinan kararlarda soz hakki var mi? Varsa bu biraz garip degil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıda açıkladım bunları. Hazine + Tamamı Hazineye ait Ziraat Bankası toplamı % 70 olduğu için kararları Hazine alır.

      Sil
    2. Değerli hocam,
      Hazine bu kararı nasıl alır? Yani mekanizması nasıldır, bir kurul toplanır oylama mı yapılır yoksa bakan karar alır konu kapanır mı?
      Bir de yapılan bu bağış muhtemel enflasyona sebep olacağı için MB görev ve sorumluluğunda olan fiyat istikrarını sağlamak ile ters düşmez mi? Bu görevi kötüye kullanmak olarak yorumlanabilir mi?

      Sil
  18. Hocam merhaba, kur epeydir yatay seyrediyor madem kuru sabit tutabiliyoruz o halde hersey normale dönüyor diyebilir miyiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomide yaşadığımız bütün belalar zaten kuru sabit tutma çabamızdan kaynaklanıyor. Anormal şeyler yaparak normale dönülmez.

      Sil
    2. Teşekkürler iyi günler

      Sil
    3. Hocam kur sabitmi duruyor sabit taklidimi yapıyor ? Herşey 30-40 liraya göre fiyatlanmış piyasada sanki . Şuan ülkede en ucuz şey döviz kaldı .

      Sil
    4. Kuru tutmak için çeşitli baskılar var. Kamu bankaları aracılığıyla piyasaya döviz satarak müdahale ediliyor. Ayrıca bankalara normalin üzerinde kurdan satmaları için baskı yapılıyor ki döviz talebi olmasın.

      Sil
  19. Hocam Merhaba
    Fed’in kongre tarafından verilen mandate’inde fiyat istikrarı dışında , maksimum istihdam da var. Bizde bunun olmayışının sebebi kanunun öyle olmaması mı yoksa bahsettiğiniz enflasyon hedeflemesi yaklaşımı mıdır?
    Vakit ayırır da cevaplarsanız çok sevinirim. Saygılarımla,

    YanıtlaSil
  20. Hocam bu kadar satışa net rezerv nasıl dayanıyor anlamıyorum.
    Bilinen verilerin dışında başka bir şey mi var?
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Satışı MB yapmıyor, kamu bankaları ve kamu kurumları yapıyor.

      Sil
  21. Beyler, Merkez Bankasının bağışladığı parayı Katar Emiri getirmiş olamazmı? Ben öyle tahmin ediyorum. MB o parayı anca basabilir, ya da rezervlerden alır. Ama bana göre o parayı Katar Emiri bir kaç gün önceki ziyaretinde getirmiş olabilir (yarı ironi yarı gerçek ;) )

    YanıtlaSil
  22. Hocam merhaba, yazınız için teşekkür ederiz. Bildiğim kadarıyla hazinenin kasasındaki miktar plan/bütçe komisyonları, meclis vb. bütçe çalışmaları ile denetim altında devlet kurumlarına aktarılıyor. Sanırım MB'nin açıklanan miktarı hazine yerine doğrudan AFAD'a aktarması bu denetim sağlanmadan para hükümet tarafından atanmış bürokratların kullanımına geçmiş olacak. Hatta üzerine meclis bütçe yaparken AFAD gibi kurumlara deprem nedeniyle aktarım da yapacak. Bu bakış açısı doğru mudur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazine'nin topladığı paraların cari yılda nasıl kullanılacağı bütçe kanununda belirtilir. Bütçe kanunu ekinde her kuruma ne kadar para tahsis edileceği yazılıdır. Hazine gelen paraları buna göre dağıtır. Bütçede olağanüstü haller için ayrılmış ödenekler de vardır. Deprem paraları da buradan ödenir. Merkez Bankası'nın Hazineye aktaracağı kâr da bütçedeki esaslara göre harcanır.

      Sil
  23. Merhaba mahfi bey nasılsınız? anlamadığım bir konu var: şimdi ekim 2021de politika faizi 16ya düştü 1-2 yıllık tr tahvil faizleri 16dan yüksekti yani bu da gösterdiği gibi enflasyon beklentileri (tcmb anketi de var) 16dan yüksekti. sonrasında kur yükselmeye başladı. burada yerleşiklerin döviz talebi olmasa kur yükselir miydi? yani yabancı sermaye yerleşikler zaten dolara geçecek diye mi çıkıyor yoksa türkiye zaten cari açık verecek diye mi çıkıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yabancı yatırımcı Türkiye'nin riskleri artıyor diye çıkıyor. Türkiye, faizleri düşürmeye başlayınca dünyanın en riskli üç ülkesinden birisi oldu: Venezuela, Arjantin ve Türkiye.

      Sil
    2. Depremle birlikte risk ne derece arttı sizce?

      Sil
    3. Bunu ilerleyen günlerde CDS priminden göreceğiz. Ama ciddi artış olduğunu düşünüyorum. An itibarıyla son 3 ayın en yüksek noktasındayız (561 bp.)

      Sil
  24. hocam saygılar TCMB’nin yabancı ortakları (Garanti BBVA ve ING gibi) bu yüklü bağıştan rahatsız olmazlar mı bu güvensizliği artırmaz mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten çok düşük pay alıyorlar. Kaldı ki bu bağış Hazineye devredilecek olan kâr payından verildiği için onların alacağı payı etkilemeyecek.

      Sil
  25. Hocam burada bağış adı altında devredilen para Merkez bankası çalışanlarının kendi cebinden çıkan para olarak lanse edilmesi gerekmez mi doğrudan banka tekelinde böyle bir piyasaya para sürümü parasal genişleme değil mi ki bu durumda piyasada enflasyonist baskı oluşturmaz mı zaten bu olağanüstü afet piyasada enflasyonist bir yansıması muhtamel iken Merkezin bu yönde bir adım artması piyasada riskleri daha da çok arttırmaz mı buradaki bağışların daha çok özel sektörden toplanması gerekmez miydi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bağış TCMB çalışanlarının cebinden çıkmıyor TCMB'nin Hazineye devredeceği kârdan çıkıyor.

      Sil
  26. Deprem, büyük bir maddi yara oluşturdu.

    Malesef deprem için yapılabilecek en büyük kaynak, toplumun gelecek geliri içinde
    ülke içinden kaynak transferi ile mümkün.

    Bakınca diğer kaynaklar, dış dünyadan kaynak transferi veya savaş geliridir. Türkiye, ihracatı artırıp, net dış kaynaklarını artıracak durumda malesef değildir. Savaş ile de etraftaki uluslardan kaynak toplanamayacaktır. O halde tek çözüm içerdeki üretilen kaynaklardan bölüşüm yapmak.

    (Bir başka imkan da, dış dünya ülkelerinden borçlanıp, uzun vadeli bir tahvil ile borcun ödenmesidir ki, ülkeye kredi notu sebebiyle uygun faiz ile borç veren çıkmadığı için, bunu olasılık dışında tutuyorum. Uluslar arası kuruluşların uygun faizli borçları da afetin boyutu düşünüldüğünde çok kısa kalacaktır.)

    Merkez Bankası "bağışı" sahibi yine kamu olduğu için, tıpkı diğerlerinin yaptığı gibi kamu kaynaklarının transferidir. Para basarsa enflasyon ile maliyeti kalan nüfusa dağıtıp kaynak aktarır.
    Hazineye aktarmadığı kârı direk depremzedelere aktarmasıyla diğer kamu mal ve hizmetlerinden kısarak aktarım yapar.

    İşin özü her halukârda aynıdır. Yapılan iç kaynak tranferidir. Mevcut ülke şartlarına bakınca da pek başka bir olasılık göremiyorum.

    Geçmişin deprem adına toplanan vergileri de, hesabı zamanında sorulmadığı için bugün kullanım dışıdır. Geçmişten birikimli gelen bir kaynak da yoktur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçmişte mesele oldukça ciddiydi. 1999 depreminde paraların nerelere harcandığına ilişkin bu rapora bakabilirsiniz:
      https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2002/01/20020120.htm#2

      Sil
  27. Hocam merhaba, kurumlar hakkında bilgilendirici yazılarınız için teşekkür ederiz. Yazınızda ‘’ 2020 sonu itibarıyla Banka sermayesindeki hisseler şöyledir ‘’ ibaresi var fakat ortaklı yapısını gösteren tabloda 31 Aralık 2021 yazıyor. Hatalı mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tablo doğru metin hatalı olmuş. Düzelttim, teşekkür ederim.

      Sil
  28. Hocam burada 24 milyar dolar yazıyor net rezerv.

    https://www.paraanaliz.com/2023/doviz/tcmb-doviz-ve-net-rezervlerinde-onemli-dusus-g-47285/

    YanıtlaSil
  29. hocam merkez bankasının diğer sermayedarlarını nasıl öğrenebiliriz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öğrenemeyiz çünkü gizli tutuluyor. Bu kişilerin çoğu TCMB'nin kuruluşu sırasında halka sunulan hisseleri alan kişilerin mirasçıları. Bu kişilere ödenek kâr payları çok düşük kaldığı için her genel kurulda bu kişilerden bazıları itiraz eder.

      Sil
    2. Hocam bir de hisse dağılımlarının toplamı %99 ediyor. Neden %1 eksik.

      Sil
    3. Yuvarlamalardan dolayı çıkan fark.

      Sil
  30. Merhaba,bu kadar kamu yardımı yapıldı,daha fazla da yapılsın oradaki yara sarılacaksa,deprem vergilerinin 6 da 1 kadar yardım,vergi yerinde dursa çok çok daha iyi olabilirdi.kamunun yardımı görev zararı vs olarak halka dönecek,depremde zarar gören vatandaş bile paylaşacak aslında,diğer bir konu vergi muafiyeti,gelecek vergilerden kısıp halka hizmet olarak dönen tutar azalacak ve bu azalan vergi farkınkapatılmak için vergilerde ister istemez artış olacak.
    Saygılar,
    Berkan Kobal

    YanıtlaSil
  31. Merhaba, ortaklık yapısına bakıldığı zaman, bankanın, halka açık hisseleri olan hissedarları da olduğu görülüyor. Bu büyüklükte bir bağış, borsada bu kurumlardan hisse alan küçük yatırımcının bilinçli olarak zarara uğratılması değil midir? Bu yapılan suç değil midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağış büyük hissedara (Hazineye) devredilecek kârdan yapıldığı için başkalarını zarara uğratmıyor.

      Sil
  32. Merhaba, bazı ortaklarının halka açık hisseleri olan bir kurumun, bu kadar büyük bir miktarda bağış yapması küçük hissedarların zararı uğratılması değil midir? Bu yapılan suç değil midir?

    YanıtlaSil
  33. Merhaba Hocam, dipnottaki açıklamanın devamı önemli mi ? Cümle eksik kalmış.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O bir tekrar cümlesi olmuş, sildim, teşekkürler.

      Sil
  34. Hocam sizce seçimden sonra Erdoğan hükumeti faizleri yukseltirmi çünkü seçimden sonra daha fazla tutamazlar doları yeterince rezerv yok ihracatçılar da şikayetçi zaten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seçimi kimin kazanacağını bilemeyiz. Ama varsayalım ki sizin dediğiniz gibi Erdoğan kazandı o zaman ne yapılacağını hiç bilemeyiz. Çünkü plan ve program var gibi gösterilse de aslında yok.

      Sil
  35. Hocam peki bağış adı altında yapılan bu işlem nihayetinde yine para arzını artırmak anlamına gelmiyor mu? Dolayısıyla bu da para politikası marifetiyle enflasyonda artışa sebebiyet vermeyecek mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geliyor ama zaten MB'nin Hazineye kar devri de aynı anlama geliyor.

      Sil
  36. Hocam, Bakan Nebati kişi başı milli gelirin 2023'te 12 bin doların üzerine çıkacağını öngördüklerini söylemişti. Sizce deprem bu hedefi ne kadar etkiler? Deprem olmasaydı bile kişi başı milli geliri 12 bin doların üzerine çıkartabilirler miydi?

    Ayriyeten kişi başı milli gelirin 12.000 dolar olduğu seviyede 2007 Türkiye ekonomisinden 2012-2013 Türkiye ekonomisine mi yükselmiş olacağız? Yoksa enflasyon yüzünden onu da mı hissedemeyeceğiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizde kişi başına gelirin artması için tek önlem doların sabit tutulması. Esasa ilişkin bir önlem yok.

      Sil
  37. Şu an herhangi bir devlet kurumunda veya özel sektörde çalışmıyorunuz.

    Eğer çocuğunuz/çocuklarınız varsa, yetiştirmiş, hayata kazandırmışsınızdır diye tahmin ediyorum.

    Muhtemelen ciddi sağlık sorunlarınız da yok.

    Kısaca, tamamen sivil ve serbestsiniz.

    Soru şu:

    Türkiye ile ilgili bu kadar çok dertlenmenizin sebebi ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok basit: Türkiye'yi seviyorum, çok daha iyi yönetilmeye layık olduğunu düşünüyorum. Bu, bana ailemden miras kalan bir şey. Babam da dedem de böyle düşünürdü.

      Sil
    2. Ağzınıza sağlık hocam varolun sağolun adam gibi adamsınız.

      Sil
  38. "MAHFİ EĞİLMEZ!
    TÜRKİYE YENİLMEZ!"

    Mahfi Eğilmez
    Türkiye Cumhuriyeti
    13. Cumhurbaşkanı adayı

    ______________________________

    Mümkün mü?

    YanıtlaSil
  39. Hocam yahudi ailesi rockefeller çoğu ülkenin merkez Bankası larini kontrol ediyormuş katilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Komplo teorilerine inanmayın. Bu iki ailenin sahibi olduğu bankaların da diğer bankalar gibi anonim şirket olan Fed'de payları var. Gerisi komplo teorisyenlerinin uydurduğu masallar.

      Sil
    2. Kardeşim inanmayın bunlara, esas aile Kudüs'teki Mose ailesidir.

      Ailenin kökeni Musa peygambere dayanır. Rockefeller, Rotschild ve diğerleri Mose aile reisinin onayı olmadan tuvalete bile gidemezler. Her sene kazandıklarının yüzde 20sini vergi diye tüm büyük zenginler Mose ailesine verir.

      Bugüne kadar isimlerini hiç duydunuz mu? Asla duyamazsınız ve ben olmasaydım da bilemeyecektiniz. Tüm dünya liderleri bu ailenin onay verdiği zenginlerin kontrolündedir. Bizimki de mi? Bizimki öyleymiş gibi yapıp, iktidar olunca karşı çıktığı için bu felaketler başımıza geliyor. Dikkat ederseniz, tüm felaketler başkanlık sistemiyle başladı. Niye?

      Hocam ben böyle cevap veriyorum, bu tip arkadaşlara. Musa aleyhisselamın soyunu vurgulamak önemli.

      Sil
  40. Sayın Hocam, TCMB'nin bağış olarak duyurduğu kar payı zaten hazineye aktarılacaktı. Sonuçta, TCMB'nin bu payı erken bir tarihte hazineye aktarmış olması enflasyon yaratır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İki durumda da yaratır. Çünkü Hazine de Deprem kuruluşları da bu parayı hemen harcamaya dönüştürecek. Ama bu para enflasyon yaratacak diye insanları evsiz bırakmak düşünülemeyeceğine göre yapacak bir şey yok tabii.

      Sil
  41. Sayin hocam, MB Baskani, "30 milyar lirayi bagis yerine hazineye verseydik, hazine bu parayi baska yerlere harcayabilirdi" demis, bu söylem, MB Baskaninin Hazineye güvenmedigini göstermez mi ? Saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösterir ve Hazinenin de buna cevap vermemesi durumun ne kadar feci olduğunu kanıtlar.

      Sil
    2. Mesela hükümet değişmiş ve Mahfi hocama Hazine ve Maliye Bakanı olması için teklif götürülmüş.Ben de bir kamu personeliyim.Bazılarının devleti sen mi kurtaracaksın aman boşver dediği yerde hizmet etmek ibadet etmek diye düşünüp işimi titizlikle yapmaya devam ediyorum.Siyaset sevmediğiniz için bahsettiğim teklifi kabul etmezsiniz biliyorum ama ülkesini seven biri olarak nolur bari bakan danışmanı olun🥲

      Sil
  42. "İktisat", bilim değildir NOKTA

    Not: İtiraz etmeyin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etmiyorum, haklısınız. Çünkü iktisat bilimle sanatın bir karışımıdır.

      Sil
    2. 20:12 bilim değildir derken neyi ima ettiniz?

      Sil
    3. Mehmet Bey, buraya yorum yapıp iktisadın bilim olmadığını ısrarla iddia eden birkaç kişi var. Neyi ima ettiklerini tam açıklayamıyorlar ama iddiaya devam ediyorlar. Eskiden ciddiye alıp yanıtlıyordum, şimdilerde ben de haklısınız deyip geçiyorum. Çünkü bununla uğraşacak zaman yok.

      Sil
    4. Selam Mahfi bey,

      "İktisat bilim" midir?
      Soruya en iyi cevabı iktisatçılar verir diye düşünüyorum.

      Soruyu ve cevabını ilk kez "Asaf Savaş Akat" tan seneler önce duydum, dikkatimi çekti unutmadım. O dönem, sözde milliyetçi siyasi liderin kızının güvenle korunup korunmadığını ölçmemiz istenmişti. Bi ünide Asaf beyin dersine giriyordu. Üni öğrencisi olmama ve kapıda güvenlikler olmasına rağmen kızın arkasına oturdum, güvenlik açıklarını ve kızın korunamadığına dair rapor yazmayı düşünürken, Asaf Bey,
      derste sigarasını uzunca çekti, "ekonomi bilim değildir, ben de kendimi bilim adamı sayamam" dedi.

      Aksini düşünen iktisatçılar da var. Türkiye'de az bilindiği için yazayım, Nobel ödüllü "Amartya Sen". Ekonomi ve sosyal refah konularını araştırırken, Ekonomik analizin insan refahı, sağlık, eğitim, politik ortam üzerinde bilimsel incelemelere dayanmasını savunur. Disiplinler arasındaki çalışmalardan empirik ispatlara dayalı ekonomi politikaları oluşturulmalı der. Her disiplinin sosyal bilim yöntemleri ile incelenmesinin ekonomiyi de sosyal bir bilim yaptığını savunur.

      Sizin de çok kullandığınız, Friedman, Keynes ve Adam Smith, ekonomiyi hep bilimsel yöntemle inceleme taraftarlarıdır.

      Aksi de vardır tabi ki.

      Ludwig von Mises, ekonominin kimya ve fizik gibi bir bilim olamayacağını söylemiştir. Ona göre, insan davranışı ekonominin temel unsurundandır, ve insan davranışının amacı vardır, empirik yöntemlerle incelenemez. İnsanın maddeye verdiği anlam davranışı etkiler, anlam ise her insana göre ve her duruma göre farklıdır der.

      Keza, yine aynı ülkeden Friedrich Hayek de Mises etkisinde kaldı, ekonomik davraşını ancak o davraşını oluşturan güçleri inceleyerek bulabiliriz der.

      Farklı disiplinlerin çalışmasından yapılacak sosyal bilim çalışmasının büyük karmaşa oluşturduğunu, Herbert Simon açıklar. Simon'a göre ise, bu karmaşanın güvenilir bir çalışma modeli oluşturamadığını belirtir. Hatta, ekonomistlerin, ekonomik davranışın altında yatan mekanizmaları incelemesinin, davranışların neticelerini incelemekten daha önemli olduğunu belirtir. Ekonomik modellerin asla fizik modelleri gibi açıklayıcı olamayacağını savunur.

      Aklıma gelen isimler bunlar.

      j*RtCEsM84n0

      Sil
    5. Bilim değildir diyen arkadaş, sosyal bilimin de bir bilim olduğunu düşünmemesindir. Diye düşünüyorum. Ama hocam, basit bir açıklama ile anlatacak olursam, halkı iyi tanıyan, her köşeyi kapmış, zapteşmiş, hitap yeteneği iyi olan biri ekonomi kötü olsa da bi şekilde iyiymiş gibi gösterebilir. Bu da ekonominin sosyal bilimler boyutu olur sanırım. Ama elinde sonunda sosyoloji boyutu sürdürülemez olacak. Ve hocamın dediği gibi ekonomi bilimi üstün gelecek. Bilmiyorum düşüncelerimi anlatabildim mi ? Aksi ise özür dilerim.

      Sil
    6. Sayın "20 Şubat 2023 17:53" bey,

      Adam Smith'in "Ahlaki Duygular Kuramı (The Theory of Moral Sentiments)" kitabını da okudunuz mu?

      https://www.pinhanyayincilik.com/adam-smith/ahlaki-duygular-kurami-ya-da-insanlarin-oncelikle-komsularinin-sonra-da-kendilerinin-davranislarini-ve-karakterini-dogal-olarak-degerlendirirken-temel-aldiklari-ilkelerin-analizi-uzerine-bir-deneme/

      https://www.kitapyurdu.com/kitap/ahlaki-duygular-kurami/450771.html/

      Yorumunuz nedir?

      Sil
    7. Sn Adsız20 Şubat 2023 21:36,

      Adam Smith ekonomiyi bilim olarak görür müydü? Sorusunun en kısa cevabı evet tir.
      Ulusların Zenginliği kitabı empirik gözlemlere ve analizlere dayanır.
      Adam Smith her zaman ekonominin sistematik ve bilimsel yöntem ile araştırılması gerektiğini savundu. Gözlem, deney ve mantık kullanarak insan ve piyasa davranışını incelemeyi savundu.

      Zaten kendisinin varlığı ekonomiyi bir disiplin içinde incelemenin başlangıcıdır, ekonomi biliminin kurucusu ünvanı buradan gelir. Günümüzde bile Smith'in düşünceleri ekonomik çalışmalar için kullanılır.

      The Theory of Moral Sentiments, The Wealth of Nations dan önce yazdığı bir kitap. İnsan doğası ve moral değerler üzerine durur. Sempati, sosyal varlık olma durumunu inceler. Kendisi, insan kendini başkalarının yerine koyduğu sürece, başkalarını anladığı sürece sosyal bağ ve ilişkiler kurar der.

      İnsani özelliklerden, kişisel çıkarların pazar ekonomisinin dinamiğine ve sosyal hayata katkıda bulunduğunu The Wealth of Nations da vurgular. Kontrollü, kurallı, düzenlenmiş bir serbest piyasa sisteminin kişisel çıkarını gözeten insanların varlığı ile en etkin kaynak dağılımını sağlayacağını savunur. Çalışmalarında hep bilimsel yöntem kullanır, gözlemlerini yansıtır.

      Bu özellikleri de onu ekonomiyi bilim olarak gören ekonomistlerden yapar.

      #351Jeu5Sz8h

      Sil
  43. Hocam Merhabalar, Adıyaman'da vefat eden KKTC'den gelmiş olan genç voleybolcular anısına Sultanlar Ligi'nin isminin "Melekler Ligi" olarak değiştirilmesi için konuyu dillendirme, seslendirme imkanınız olabilir mi? CG

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel bir öneri. Bunu burada seslendirmek yerine ilgililere iletmeye çalışalım.

      Sil
  44. Hocam uzun zamandır yuksek enflasyona rağmen döviz kurunu sabit tutmayı başarıyoruz. Bunun elbet bir bedeli vardır. Dövizin sabit kalmasının faturasını nasıl ödüyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sürekli cari acik rekoru kirarak...

      Sil
    2. Faturayı henüz tam ödemedik. Daha ödeyeceğiz.

      Sil
  45. Hocam, başka soracak kimsem olmadığı için size soruyorum:

    (1) Erdem, öğretilebilir ve öğrenilebilir bir şey mi? Eğer kendinizi bu soruya cevap verebilecek yeterlilikte hissediyorsanız, birkaç cümle yazar mısınız?

    (2) Thorstein Bunde Veblen'den Türkiye'de bahseden nadir iktisatçılardan birisiniz. İnsanların anlık, üstünkörü verdiği sloganvari söylemlerini bir noktaya kadar anlaşılır bulduktan sonra etraflıca düşünerek analizler yapıyor-yazıyorsunuz. Yardım kampanyalarının çoğunda, artık, yardımların kimler tarafından yapıldığını, hangi miktarda, ne yardımlar yaptıklarını öğrenir olduk. Bu yardımların "göstererek" yapılması ve "gösterMEyerek" yapılması ikilemiyle ilgili pek çok insan düşüncesini dile getiriyor, kakafoni oluşuyor. Bu konuda, sizin, "%100 tayin edici, net doğru şudur / net yanlış şudur" gibi ifadeler yazmanızı beklemiyorum. "Veblen" başta olmak üzere sizin de görüşlerinizin gelişimine katkısı olan pek çok düşünürün yöntemleriyle birlikte analiz yaptığınızda; bu yardımların "göstererek ve gösterMEyerek" yapılması ikilemiyle ilgili neler dersiniz?

    Önemli hatırlatma: "Devlet, bağış toplamaz.", "Devlet, insanların kendi aralarında dayanışma gösterip yardım kampanyaları düzenlemesine köstek olmamalı." ve benzeri ifadeleri 14 gün boyunca çok duyduk. Bunların çoğu haklı ifadeler olmakla beraber çok çabuk slogana dönüşüp, konunun sağlıklı bir şekilde analiz edilmesine engel olabiliyor. 2. soruya cevabınızı yazarken bu hususa [sloganların size zaman kaybettirMEmesine] lütfen dikkat ediniz.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorulardan anladığım kadarıyla, iktisat salt matematikten ibaret değilmiş demek ki.

      Mahfi beyin cevaplarını ben de merak ediyorum...

      Sil
    2. 1) Her şey gibi erdem de öğretilebilir bir şeydir. Ama bunun eğitimi çok küçük yaşta başlamalıdır. İnsana, vicdanına karşı sorumluluğu öğretilmelidir. Hiçbir şeyden korkarak değil ama isteyerek, gönüllü olarak iyiliğin ve gerçeğin peşinde koşması öğretilmelidir. O zaman erdemli insan yetiştirilmiş olur. Yaşlar ilerledikçe bu eğitimin verilmesi de alınması da zorlaşır.
      2) Bence, doğrudan bir kişiye ya da birkaç kişiye yapılan yardım göstererek yapılmaz. Bu, onur kırıcı olur. Toplu yardımlarda göstererek yardım yapma daha kabul edilebilir bir tavırdır. Çünkü bunun kime yapıldığı net değildir. Mesela depremden etkilen milyonlarca insan için toplanan yardım böyledir. Bu gibi yardımların göstererek yapılması başkalarının da yardım yapmasını sağlayabileceği için yararlı bile olabilir. Burada dikkat edilmesi gereken konu işin gösterişe ve gerçekten sapmaya dönüşmemesidir. Mesela TCMB'nin yardımı tamamen göstermelik bir yardımdır. TCMB zaten Hazineye devredeceği kârını depremle ilgili kuruma bağışlamıştır. AFAD, zaten Hazineden para alan bir kurumdur. Yani TCMB kârını Hazineye devretse o para zaten AFAD'a gidecekti. Bu yapılan tamamen bir gösteriştir. Benzer durum Ziraat Bankasının yardımı için de geçerlidir. Ziraat Bankası, Hazine'den 20 milyar TL almış ve bu parayı AFAD'a bağışlamış durumdadır. Bankanın 20 milyar TL'ye ihtiyacı devam edeceğine göre Hazineden yeniden 20 milyar TL alacak demektir. Bunlar doğru işler değildir. Toplumu kandırmaya yönelik işlerdir.
      Devlet değil ama Kızılay gibi kuruluşlar bağış toplayabilir. Bu tür bağışlar doğru yerlerde kullanıldığı sürece normaldir. Dediğiniz gibi devlet vergi toplar ve bu tür işlere müdahale eder.

      Sil
  46. Mahfi hocam

    YouTuber Can Sungur ve takipçileri "deprem özel yayını" sırasında, sizin "Ekonomi 101: Merkez Bankası" yazınız üzerine konuştular.

    İzlemenizi öneririm:

    https://www.youtube.com/watch?v=_kImr919xzc

    1:32:36 başlıyor.

    (1. saat 32. dakika 36. saniyede başlıyor.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Can naber? Youtube kanalı yapmışsın kendine.

      Sil
    2. Can buralara uğramaz.

      Ben Mahfi hocayı yakından takip ettiğim için Can'ın YouTube kanalındaki konuşmayı buraya getirdim, Mahfi hocanın dikkatine sundum.

      Çünkü Mahfi hoca yazılarını yazdıktan sonra insanların ne tepki verdiğini ölçüyor-tartıyor, yeni yazılarını yazarken daha anlaşılır olmak için çabalıyor.

      Can'ın ekonomi eğitimi hiç yok ve TCMB'nin yapısıyla ilgili mekanizmayı Mahfi hocanın yazısı sayesinde anladı.

      Ve Can'ın YouTube kanalı uzun yıllardır aktif.

      Sil
    3. Sevgili Can, detaylı ek açıklamaların için ayrıyeten teşekkür ederim.

      Sil
    4. Sayın Adsız 23:05

      Ben "Can Sungur" değilim.

      Siz yanlış anladınız.

      Sil
  47. Sayın Mahfi Hocam yüreğinize sağlık öncelikle. Taşıma suyla değirmen dönmez,para basarak dolarla mücadele edilmez. Üstteki yorumun birinde dediğiniz gibi ikinci basamak hiperenflasyonmu ve hiperenflasyondan cıkmak mümkün müdür önceden kaynak vardı artık kaynaklarımızda satıldı para yok. Ek sahte sultan kitabınızı beğendim elinize sağlık. Biz gençlere önerebileceğiniz ufuk açıcı kitaplar var mı acaba ayrı bir başlıkta değerlendirirseniz de olur .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Ara ara kitap önerilerinde bulunuyorum.

      Sil
  48. Geldiğimiz noktada ülkede dövizden ucuz bişey göremiyorum ben hocam ? Siz görebiliyormusunuz ?

    YanıtlaSil
  49. Büyükten küçüğe tüm işetmelerin yaptığı yardımlar piyasadaki likitideyi etkiler mi

    YanıtlaSil
  50. Mahfi hocam umarim iyisinizdir. MB net rezervini 10,6 milyar dolar, swap harici net rezerv ise -56 milyar dolar yazdiginizi okudum. MB nin dovizi sabit tutmak icin kullanabilecegi rezerv sadece 10 milyar dolar kalmis demek mi oluyor bu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB değil kamu bankaları ve kurumları döviz satarak kuru tutuyor.

      Sil
    2. Hocam kamu bankaları halkın mevduatınımı satıyor yoksa farklı bir döviz rezervlerimi var ? Nerden geliyor yoğurdun bolluğu hocam? Sonsuza kadar döviz satarak müdahale edebilirmi ? Saygılar hocam sizi seviyoruz.

      Sil
  51. Mahfi hocam,
    DEPREMİN EKONOMİK BOYUTUNU geniş açıdan inceleyeceğiniz bir yazınız olacak mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devlet Planlama Teşkilatı olsaydı şimdiye kadar bu konuda en ayrıntılı raporu yazmış ve güncellemeye başlamıştı. Ne yazık ki eldeki veriler yeterli değil. Yine de üzerinde çalışıyorum.

      Sil
  52. Mahfi bey siz sık sık "Bilimden ayrılanı kurt kapar" diye uyarıyordunuz ama Bilimden ayrılmak ölüm bile getiriyormuş!

    Tam bir trajedi içindeyiz...

    YanıtlaSil
  53. Merhabalar Hocam,
    Gelecek dönemde deprem ve seçim etkileri hakkında bir yazınız olacak mıdır? Ekonomide ne yönde değişiklikler olabilir ,olasılıklar nedir?
    Emeğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  54. Sayın Hocam, halen kafamda şekillendirmediğim için sormak istiyorum. TCMB kar payını bağışlayarak Hazinenin harcamalarına karışmış olmuyor mu? Merkez bankası başkanının böyle bir yetkisi var mı? Normal şartlarda Hazinenin bütçesine ve harcama kalemlerine karar verme yetkisi kimdedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nın sahibi Hazine, hazine onayı olmadan bu işleri yapamaz.
      Çalışanın patrondan habersiz bayisine ücretsiz mal vermesi gibi bi şey yapmışlar.
      Veya esnaf yanında çalışan personelin kasadaki parayı ihtiyaç sahiplerine dağıtması gibi olmuş.
      Patrona da abi, sermayeye dokunmadım, satışın kazancını verdim demek gibi bişi.

      Mahfi Hocanın dediği esnaf işine benzer devlet yönetilince, böyle şeyler oluyor.

      Sil
    2. Devletin bir tane bütçesi vardır o da TBMM'de onaylanıp kanun haline gelir. Bu kanuna ekli harcama cetvellerinde o yıl kimin ne kadar hangi kaleme harcayacağı bellidir. Hazine, vergi ve diğer gelirlerden toplanan parayı kanuna bağlı cetveldeki miktarlara göre kurumlara tahsis eder. MB Başkanı en yukarıdan talimat almadan böyle bir şeyi yapamaz. Hazine de oradan talimat aldığı için ses çıkaramaz.

      Sil
    3. Hocam,
      Sorun basit aslında. TC'ye paralel olarak yeni devlet kuruldu.
      İnsanlar TC perspektifinden bakınca olanların anlamamaları çok normal.
      Yazdığınız gibi, CB TC ve kurumlarını geri çekip tutarken, kendi kurumlarına arkadan emir veriyor. MB na emir verilmiş, Hazine de haberdardır, MB emrin gereğini yerine getirdi.
      TC kaideleri ile ülke yönetilseydi, harcama cetvelleri üzerinden gidilir, Hazine sahip olduğu imkanlardan (veya borçlanma imkanından) kaynakları organize ederdi.

      2311 deki yorumcunun yazdığı gibi, sünnet düğününde çocuğun dayısından 3 milyar, kayınçodan iki altın der gibi kamu kurumları işi şölene çevirdiler.

      Bi komedi de, zengin türk kişisi, sizin de klübün başganı, çağrı merkezi elemanı olarak yan rolde ekranları süslemişti ki, sizin yazdığınız, devletine bağlı büyük esnaf dükkanı sahibi sözünüzü tescilledi. İsimlerini yazınca pek alınıyorlar, yazmadım, yoksa zat-ı ali'lerini koç gibi yazarım.

      Sil
  55. Mahfi bey

    X marka ayakkabının satış fiyatı 100 TL

    Y marka ayakkabının satış fiyatı 200 TL

    TÜİK, her ay enflasyon ölçümü yaparken piyasaya veri (data) toplamaya çıkıyor.

    Enflasyonu düşük göstermek için, X marka ayakkabının fiyatını baz alıp hesabı ona göre yaparsa enflasyonu düşük gösterebilir. Y'nin fiyatını görmezden gelebilir.

    Bu sebeple, veri toplama anı, aşaması çok önemli değil mi?

    Ya da, ben yanlış mı anlıyorum bu süreci?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her zaman aynı yerden fiyat alırsanız sorun olmaz.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi