Özdeyişler 6

“Enflasyonu düşürmeden faizi düşürdüğünüzde geçmişte yaşananları tekrar yaşar, sonrasında faizi daha fazla artırmak zorunda kalırsınız.”

“Yazmak, okumak kadar eğitir insanı.”

“Ekonomi politikası şark kurnazlığıyla yürümez. Şark kurnazlığına dayalı önlemler kısa vadede iyi sonuç verir gibi görünür ama orta, uzun vadede sistemi çökertir.”

"Yazanların uymadığı kuralları kimse ciddiye almaz."

“Her gün her şeyin değiştiği bir ekonomi için tahmin yapmak iktisatçıların değil falcıların işidir.”

"Açıklanan düşünceden çok açıklanmayan düşünceden korkmak gerek."

“Sosyal bilimler, insan odaklı olduğu için yaşanılan yere ve içinde bulunulan sisteme göre farklılıklar içerir. Sosyal bilimleri doğa bilimlerinden ayıran en temel niteliklerden birisi budur.”

“Ekonomide politikasızlık bile politikadır.”

“Para politikası konusunda en sevdiğim cümle "para politikasındaki sıkı duruşumuz devam edecektir" cümlesi. Sanki bir para politikası varmış da geriye onun sıkı duruşu kalmış gibi. Bir de piyasanın bu cümleyi hala olumlu karşılamasına hayranım.”

“Bürokrasi kademelerinde pişmeyen, tepeden gelip danışmanlık yapanlar size çok uygun görünen mucizevi çıkış yolları önerebilir. Onların dediklerini yapmadan önce iki şey yapın: (1) Bilimde mucizeye yer olmadığını hatırlayın. (2) Mutlaka bürokrasiden yetişmiş insanlara danışın.”

“Gerçekleri kabul etmediğiniz ve gerçekleri gösterenleri dışladığınız sürece hastalığa doğru teşhis koyamazsınız. Doğru teşhis koyamadığınız hastalığı tedavi edemezsiniz.”

“Türkiye'de sosyal bilimlerin her alanında hocalık yapmak zordur, çünkü çoğu uygulama kitaba, mantığa, akla uymaz. Güce sahip olanların işine geldiği şekilde uygulanan bir kurallar ve politikalar setini anlatmaya çalışmak çok zor bir iştir.”

“Enflasyonla mücadele ekonomi politikasıyla olur. Eğer polisiye önlemlerle fiyatları denetlemeye yöneliyorsanız bunun adı enflasyonla mücadele değil fiyat denetimi olur. Her şeyi karıştırdık bari temel kavramları karıştırmayalım.”

“Son iki yılımız kuru tutma çabasıyla geçti. Ne kuru tutabildik ne de enflasyonu. Bu uğurda harcadığımız zamanı, çabayı ve parayı yapısal reformlar için harcasak şimdiye yolun yarısını geçmiş olacaktık, üstelik kur da enflasyon çok daha düşük bir düzeyde olacaktı.”

“Eğer topluma gerekli olan elektrikçi, kaynakçı, tamirci, tezgâhtar ise o zaman üniversite değil meslek okulu açmak gerekir. Üniversite bitirdiği için kendini mühendis, iktisatçı, işletmeci sanan ve bunun karşılığını göremediği için mutsuz olan insanların sayısı giderek artıyor.”

“Yaşamın kanıtladığı tezleri tersine çevirmek için gerçekleri değiştirmeye çalışmaya harcadığımız parayı yeniden bulsak bile yitirdiğimiz zamanı geri getirmemiz mümkün değildir.”

Yorumlar

  1. Finansal piyasalar, insanların zamanını ölçmek için en yaygın araçtır ve zamanın değeri faizdir, onu doğru ölçmezseniz hiçbir şeyi ölçüp yönetemezsiniz.
    KK, TL için örümcek ağıdır.
    Ekonomist ilk sonuçları değil ikinci sonuçları da görebilendir, asıl etki de ikinci sonuçlardan geçer.
    Piyasa ekonomisinde kaynakların en iyi kullanımını pazar mekanizmaları yani milyonlarca kişinin hür irade ile aldığı kararlar mı yoksa birkaç bürokrat ve politikacı mı sağlar?
    Bunları etkin ve ahlaklı dağıtan hangisidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KK değil KKM pardon

      Sil
    2. Eğer piyasalara yön veren kararları tarafsız alan ve adil uygulayan ya da izleyen, doğru ekonomi politikası uygulayan bir siyasal iktidar ve onun emrindeki bir bürokrasi işbaşındaysa piyasa sorunsuz işler ama eğer yanlış politika kararlarıyla piyasaya karışan bir siyasal grup ve bürokrasi işbaşındaysa piyasa alt üst olur, milyonlarca kişi hür iradesiyle karar alamaz olurlar. Bizde bugün olan budur.

      Sil
    3. "Halkın egemenliği ve hukukun üstünlüğü bir arada olmalı" Özdeyişler 6 yazınızın son üç paragrafı benim yaşamımın özeti gibi olmuş. Elinize sağlık.

      Sil
  2. Hocam elinize sağlık dedem ahmaklar olmasa akıllılar nereden geçinecek derdi. Haklılık payı var

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Derdimiz herkes akıllı olsun, birbirine faydalı olsun, ürettiğinden geçinsin de,
      kazın ayağı öyle olmuyor işte, dünya bu, her zaman ahmak olcak, her zaman akıllının akıllısı olacak.

      Sil
  3. Çöle muz yağmur ormanlarına hurma dikilmez. Ekonomi politikaları sadece o ülkedeki doğru önlemlerle değil. Hukuk ve eğitim ile desteklenmelidir. Yoksa başarı elde edilmez.

    YanıtlaSil
  4. Hocam her yazınız bizim için çok kıymetli. Günde 2-3 kez kontrol ediyorum, yeni bir yazınız var mı diye. Bize olaylara, yapılanlara tarafsız bakmayı öğrettiğiniz için çok sağ olun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayfaya abone olmanızı tavsiye ederim. Yeni bir yazı yayınladığında mail geliyor, çok pratik.

      Sil
  5. Birkaç tane de Çin özdeyişi olsaydı keşke.

    YanıtlaSil
  6. Bu seçim , partilerin ekonomiyi düzeltmek için iktidara aday oldukları bir seçim değil. İktidarı ele geçirmek için mücadeleye girdikleri bir seçim olacak.

    Verilen vaadler yerine getirilirse, ülke Arjantinden beter olur. Millet ittifakı seçilirse 1 sene içinde erken seçim bekliyorum. Çünkü 6 lı masanın Chp dışındaki bileşenleri, %250llik enflasyona sebep olan bir ittifak içinde olmayı kabul etmezler. 1 sene içinde erken seçim olur, CHP, 1999 seçimlerinde olduğu gibi barajı geçemeyecek duruma gelir. Umarım böyle olmaz ama gidişat o yönde...

    Küresel güçler her zaman sermayenin yanında yer alır. 418 Milyar doları vermezler.Çünkü sermaye üretiyor, istihdam yaratıyor. Uluslararası tahkim,Ulusal şirketler, O ihaleyi pahalıya aldı şunu ucuza aldıya bakmazlar. Düşünün Volkswagen , tüm dünyanın önünde hile yaptı, hiçbir uluslararası mahkemeden ceza falan almadı. Acı ama gerçek bu , siyasiler, dünya gerçeklerinden kopuk vaadler veriyorlar. Bu vaadleri gerçekleştirirlerse, hem millet çok büyük bedel öder hem de siyasiler. Eğer bu vaadler gerçekleşmezse, siyasiler bedel öder. Yerine getirilemeyecek vaadler verilmemeli..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bunu ben de sıklıkla dile getiriyorum. Aşırı vaatler beklenti tuzağı yaratıyor.

      Sil
    2. Buraya tek bir cümle için bir yorum bırakmak istiyorum. "Küresel güçler her zaman sermayenin yanında yer alır" Bu artık doğru değil, ki küresel güçlerin tipi de değişti. Tüm varlıklar, ister canlı olsun, ister topluluk veya şirket, sürdürülebilir ortam ister. Yaratılan standartların bozulmasını istemez. Geçen yüzyılda yaşanan 2 büyük savaş ve arkasından gelen soğuk savaş ve şu an iyice belirgenleşen iklim sorunları tüm ekonomik paydaşları her türlü politikalarını sorgulamaya götürüyor.
      Seneler evvel Irak ve Afganistan çıkartmalarının en sıcak olduğu zamanlarda, asker kökenli bir yönetici her müdahil olduğu savaş Amerika için daha çok fakirlik ve iç kavga ve uyuşturucu problemi yaratıyor, artık sürdürülebilir sömürme veya yandaş yöntemleri geliştiriyoruz demişti. Bu durumda verilen vaadleri kimsenin takdığını görmüyorum. Sürdürülemeyen Türkiye çok zarar verir. Şu an sürdürülemeyenin kenarındayız. Bu yüzden yabancı basında 2000lere nazaran çok daha az Türkiye yorumu görüyoruz.
      Bu konuda en son İngiltere'nin canı oligark yatırımlarından dolayı çok yandı. Üretiminde karşılığı olmayan paranında yararını görmüyor dünya. Bu yüzden bir sürü varolan anlaşmalar sayesinde ülkelerden kaçan ve kaçırıldığı ispat edilen paralar (yatırım ve destek olarak) geri dönüyor.
      Eğer değişim olmaz , hukuk, saydamlaşma ve hesap verebilirlik olmaz ise o zaman bariz bir şekilde küresel güçler sadece kendi içimizde patlamamızı bekleyecek.

      Sil
    3. Sn adsız 18:52,

      parayı bulan ve iyice artık bağımlısı olan, tüm gücü tek elde toplayıp kontrol eden siyasal İslamın, basit bir seçimle iktidarı bırakacağını düşünüyor musunuz?

      Sil
  7. DAVİD RİCARDO10 Mayıs 2023 20:28

    Hocam bu değerli bilgileriniz için çok sağ olun

    YanıtlaSil
  8. Ekonomi hayat gibidir,doğrusu değişen hayatta kalabilmek için sürekli akıl yürüttüğün sürekli çaba ile eşdeğerdir.

    YanıtlaSil
  9. Hocam saygılar, bir süredir faiz artıran bazı ülkeler neden şu enflasyonlarını bir türlü düşüremiyor diye sorular geziyor da havada, acaba bir yorumunuz olur mu ? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsinde enflasyon düşüyor. Pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da maalesef yalan haber yayarak bizde yapılan faiz indiriminin doğru eylem olduğunu kanıtlamaya çalışan bir ekip var. En kötüsü de hiç araştırma yapmadan her söylenene inanan büyük bir halk kitlesi var. Oysa ABD'ye, Avrupa'ya, Rusya'ya baksalar faiz artırımının enflasyonu düşürdüğünü görecekler.

      Sil
  10. Hocam tespitlerinizden yola çıkarak acaba diyorum çok daha fazla doğal kaynak çıkarılırsa o zaman gerçekten ekonomi toparlanır mı bugüne göre ? Var diyolar da daha petrol gaz felan…

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olabilir ama soru şudur: Çıkarma maliyeti ne kadar? Eğer çıkarmak için harcayacağınız para sattığınızda elde edeceğiniz paradan fazlaysa bu işlem anlamlı olmaz. Karadeniz'de doğal gaz olduğu yıllardır biliniyor. Petrol de vardır. Ama bunları çıkarmanın maliyeti dışarıdan almaktan çok daha pahalıysa çıkarmaya çalışmanın bu aşamada bir anlamı yok. Araba yapmak da böyledir. Bir araba yaptığınızda en az 3 - 4 milyon adet satmalısınız ki o iş size para kazandırsın. 100 bin araba satacaksanız o işe girmek sadece zarar ettirir.

      Sil
  11. Hocam tekrardan Faizleri yükseltecek ler mi size göre bunu mu anlıyoruz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faiz zaten devlet bir şey yapmasa da yükseliyor. Karaborsa faiz oluştu. Kur da öyle. MB'nin faizi göstermelik bir faiz durumuna düştü ve piyasayı etkileyemiyor. Yaşamın tersine işler yaparsanız uzun sürmez. Yaşam o yanlışı düzeltmenin bir yolunu bulur.

      Sil
  12. Hocam müsaadenizle bir özdeyiş de ben yazayım. Ölçüm yapmadığınız veya yanlış ölçüm yaptığınız bir sitemi doğru kontrol edemezsiniz.

    YanıtlaSil
  13. sedat özçelik11 Mayıs 2023 08:56

    Sayın Hocam, öncelikle varlığınız beni çok mutlu ediyor belirtmek isterim.
    Bazı yabancı kuruluş raporlarında millet ittifakı seçilirse, kurun gerileyeceği(reel) enflasyonun düşeceği gibi tahminler var (Örn:Hsbc)
    fakat mevcut tahribat,eksi rezerv, sayıştay denetimi dılında kalan sorumluluklar vs.her şey iyi gitse bile bu durumu imkansız kılmaz mı? Ekonomi yönetimi güven verse bile ,döviz yükümlülükleri dibe batış bir süre daha devam eder mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Ekonomi politikası doğru yönde oturtulursa ve yapısal reformlar başlarsa kur düşer.

      Sil
  14. Albert Einstein

    Enflasyon, saçınız varken beş dolara yaptırdığınız saç tıraşını, saçınız döküldüğünde on dolara yaptırmanızdır.

    YanıtlaSil
  15. Mahfi hocam selamlar, dolar yorumlarından bıktınız farkındayım ama
    özellikle çok merak ettiğim bi durum var, bu konudaki fikrinizi öğrenmek isterim.

    sizce dolar yavaş yavaş artarak gidecek, zirveye yerleşecek ve önümüzdeki yılla beraber düşmeye mi başlayacak

    yoksa bir anda şok bir artış olacak ve ardından birkaç lira düşüş yaşayıp dengesini mi bulacak?
    cevaplarsanız çok sevinirim.
    teşekkürler

    YanıtlaSil
  16. Hocam ben en azından eğitimli insanların temel ekonomi okuması gerektiğini sizden öğrendim.
    Her fırsatta da çevremdeki insanlara okumalarını öneriyorum.
    Toplum olarak ekonomi bilincimiz arttıkça da bunun ülke ekonomisini yönetenlere sirayet edeceğine inanıyorum.
    İlk önce eğitimli insanlar doğru yolu bulursak hem toplum hem yöneticilerimiz doğru yolu bulacak.
    Emeğinize kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  17. Hocam elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  18. Son bir ay içerisinde harika yazılar yazdınız teşekkür ederim. Siyasiler hiçbir vaat vermese bile dijital ortamın da etkisiyle sanki batı ülkeleri bizden daha az çalışıp daha fazla tatil yapıyor gibi bir algı var. Buna ulkemizdeki fenomenlerin katkisida vardır. Bunun yanında dünyadaki büyük şirketlerde müthiş bir iş disiplini var. Tabiri caizse karinca gibi hic durmadan calisoyorlar calistiriliyorlar. Bizler batı ilizyonundan ne zaman kurtuluruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Batılı olduğumuzda kurtuluruz sanıyorum.

      Sil
  19. Aynı şeyleri yapıp farkli sonuç bekliyor iktidar ve maalesef halk aynı şeyleri istiyor. Umarım aklı basinds insanlar sandığa gidip bu aynı şeyleri değiştirir. Ve yeni gelenler akıl koyarlar ortaya. Hocam lütfen sizin gibi akıllar yönetim için so sahibi olun. Genlerin önünü açacağız diye sadece yazmayalim. Lütfen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen yazmak, orada bulunmaktan daha etkili olur.

      Sil
  20. “Eğer topluma gerekli olan elektrikçi, kaynakçı, tamirci, tezgâhtar ise o zaman üniversite değil meslek okulu açmak gerekir. Üniversite bitirdiği için kendini mühendis, iktisatçı, işletmeci sanan ve bunun karşılığını göremediği için mutsuz olan insanların sayısı giderek artıyor.” Hiç kimse düşük profilli olmak istemez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir süre sonra bu sayılanlar üniversite mezunundan daha kolay iş bulur, daha çok para kazanırsa profil değişebilir.

      Sil
  21. "Meseleleri mesele etmezseniz ortada mesele kalmaz" Süleyman Demirel.
    "Ekonomide sıkıntı varmış; yok, biz yolumuza devam ediyoruz." Recep Tayyip Erdogan

    YanıtlaSil
  22. Hocam siz ve sizin gibiler siyasetten kaçtığı sürece ekonomi asla toparlanmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyaset bana göre değil. Ben mesela muhalefet partilerinden birisinde olsam verilen bu vaatler karşısında 'bunların yerine getirilemeyeceğini' söylerim ve siyasal hayatım biter. O nedenle ben olmam gereken yerdeyim. Benim sözüme itibar edecek olanlar alır yazılarımı okurlar.

      Sil
    2. Böyle kalın hocam. Doğrunun bir tane olduğuna ve sizin sağa ve sola göre değil hep doğruya göre hareket ettiğinize inancımız sonsuz. İktisat okumuş biri olarak fikirlerinizi takdir etmekle birlikte hiçbir zaman kendi akıl süzgecimden geçirmeden inanmayı doğru bulmuyorum. Bu ülkenin kurtuluşu araştıran ve sorgulayanlar sayesinde olacaktır.

      Sil
  23. Değerli Kozlukaya kardeşim.” Hiç kimse düşük profilli olmak istemez “ sözünüze takıldım. Ben size göre yüksek profiliyim (beyin cerrahı). Hayatın her alanında hakkıyla işini yapan herkes çok değerli. İnanın benim ilkokul mezunu ama çekirdekten yetişme teknisyenim olmasa (diğerlerini saymıyorum bile) ameliyatlarımı yapamam. Önemli olan asgari ücreti toplumun geneline yayılan değil, işe yeni başlamış en niteliksiz çakışmana verecek ve ona eğitilme ve yükselme olanaklarını tanıyacak bir ekonomik sistemi oluşturabilmek. Bunun nasıl olacağı da sanırım Mahfi hocanın yazıları ve yapılan yorumlarda açıklanıyor. Son bir hatırlatma: işini iyi yapan elektrikçi, tesisatçı, terzi vb bugün niteliksiz eğitim almış bir mühendisten kat kat fazla kazanıyor (kriter para ise) ve daha yüksek profilli muamelesi görüyor.
    Mahfi hocama değeri biçilemeyecek çalışmaları için ayrıca teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Meslek okulları da üniversiteler de zaten yüzde doksanın üzerinde doluluğa sahipler. Buralardan mezun olanların istihdam edilebilmeleri eğitim kalitesi kadar büyüme ve iş imkanları ile de alakalı. O büyüme ve o imkanlar düşük yatırım ve bol ithalat ile mümkün olabilir mi sizce ? Ha dersiniz ki kur ve enflasyonu zıplatmadan da yapılabilir bunlar ben de evet derim alırsın dış borcu verirsin stratejik tavizleri ozaman bal gibi olur ama sen özgür ve bağımsız bir ülke olabilir misin ozaman yoksa o özgürlüğün bedelini mi ödüyorsun şuanda diye sorarlar. Bugün kiminin ahmak kiminin koyun diye nitelendirmeye çalıştığı kesimleri diğerlerinden ayıran en önemli farkı bağımsızlığının bedelini soğan ve yurtdışı tatili ile ölçmeyecek kadar bilinçli olmalarıdır.

      Sil
    2. Hiç kimse derken anne babaları kastettim. Çoğu anne baba benim çocuğum tesisatçı olsun , okumasın demez.

      Sil
  24. hocam selamlar,tek bir sorum var
    seçimden sonra kısa sürede dolar mutlaka artacak ve bir zirve yapacak,
    sorum şu;
    şizde ağutostan yıl bitimine kadar 2. bir zirve yapar mı?

    YanıtlaSil
  25. Bu ülkenin ekonomisinde doğru dediğiniz hiçbir uygulama yok mu? Varsa neden hiç yazmıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  26. Güzel yazınız için teşekkürler hocam.Cahilliğimi maruz görürseniz ABD enflasyon icin de baz etkisi söylemini pek göremiyorum şu anda düşen enflasyonda baz etkisi var mıdır varsa hangi aydan sonraki düşüşe faiz etkisi oluştu diyebiliriz şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kadar düşük düzeylerde baz etkisi ölçülemeyecek kadar düşük kalır.

      Sil
  27. Merhaba Hocam ,

    Elinize ve kaleminize sağlık. Özdeyişlerin her biri ayrı bir yazı konusu olmuş. İzin verirseniz küçük bir katkı da ben yapayım ;

    " Eksik ve kusurlu siyasi rejimler ahlaki açıdan eksik ve kusurlu hayatlara yol açar " Farabi.

    "Eğer bir toplum tek bir aklın sözleri , düşünceleri ve eylemleriyle hareket ederse , orada sadece o kişi var demektir. Geride kalanların varlığı bir söylentiden öteye gitmezdi " Hypatia.

    "Zulüm ve işkenceye kıllarını kıpırdatmadan seyirci kalan eğitimli kişiler körlükleriyle mi aşağılıktır , yoksa vicdanlarıyla mı bilinmez " George Orwell

    " Devlet sosyal yardımları arttırmak için değil , insanını sosyal yardıma muhtaç etmemek için var olmalıdır " ... ( bu katkıda benden :) )

    YanıtlaSil
  28. Hocam ya, Tahtakale'de dolar 21.5 TL olmuş. 70lere geri döndük. Türkiye modeli bu galiba, ne dersiniz?

    YanıtlaSil
  29. Hocam bu ikili kur sistemini yeni hükümet nasıl düzeltecek? İki kuru nasıl eşit seviyeye getirecekler?

    YanıtlaSil
  30. Yusuf Güvenç12 Mayıs 2023 16:24

    Bankacılık kariyerimden sonra 5 yıl boyunca İbrahim Betil ile birlikte üniversitelerde verdiğimiz konferanslarda sıra bana geldiğinde söze şöyle başladım;
    Bal tutan parmağını yalar,
    Benden sonra tufan,
    Köprüyü geçene kadar…
    Devletin mali deniz…
    Her koyun kendi bacağından asılır.
    Bunlar İngiliz, Fransız, Alman Atasözleri değil bu topraklara ait sözler.
    Demem o ki; asıl belirleyici olan bir toplumun kültürü ve Magna Carta’dan İnsan Hakları Beyannamesine kadar geçen sürede ortaya çıkan değerleri ne kadar sahiplenebildiği. Bir ülkede temel hak ve özgürlükler yoksa, eğitim ve adalet sistemi çökmüşse, sabaha kadar para ve maliye politikası konuşalım, hatta doğru uygulamalar yapalım kalıcı/sürdürülebilir bir sonuç elde etmek mümkün olmayacaktır.

    YanıtlaSil
  31. Sayın hocam ve bu köşenin değerli okuyucu ve yorumcuları. Ben de uzunca bir süredir beni rahatsız eden ve düşündüren ve adeta tabu niteliği kazanan bir söz ile ilgili sizlerle düşüncelerimi paylaşmak istiyorum. Bu söz de nerdeyse bir atasözü niteliği kazanan ve üzerinde fazla düşünülmeden kullanılan "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir." sözüdür, İlk bakışta haklı bir doğruyu ifade ettiği ve çok aşikar bir ilkeyi ortaya koyduğu düşünülen bu söz uzun zamandan beridir ülkemizde ek ok yanlışın üzerini örtmek üzere kullanılmaktadır.

    Bu söz ile dile getirilen ilkenin ülkemizdeki anlaşılma ve uygulanma biçimine göre halk seçimler ile kendi sahip olduğu her türlü egemenlik ve hakkı 5 yılda bir yapılan seçimler ile belirlenen siyasetçilere devretmektedir. Tabii bu anlayış ile seçimi kazanan siyasetçi de bir dahaki seçime kadar hiç bir sınırlama olmaksızın ülkeyi yönetme hakkının halk tarafından kendisine devredildiği düşüncesiyle hiç bir yargı veya denetim gücünü kabul etmemekte ve hatta bu durumun kendi yetkisine tecavüz saymaktadır. Jüristokrasi ve bürokratik oligarşi lafları bu anlayıştan kaynaklanmaktadır. Hele bir de yarı cahil ve güç delisi fakat iyi demagog olan bir siyasetçinin elinde ülke tam anlamıyla tüm anayasal mekanizmaların felç olduğu ve geçersiz kılındığı bir otoriter rejime sürüklenebilmektedir. Buna en güzel örnek de günümüz Türkiye siyasi rejiminin içinde bulunduğu haldir.

    Oysa bu sözün Atatürk tarafından söylendiği bir tarafa bırakılarak objektif şekilde değerlendirilirse pek çok sakıncalar taşıdığı görülecektir. Bence en sakıncalı kısmı da "kayıtsız şartsız" ibaresidir. Oysa ülke yönetiminin hiç bir kayda bağlı olmaksızın devri ve devralan siyasetçi tarafından da hiç bir kayda yani sınıra bağlı kalınmaksızın kullanılabilmesi günümüz demokrasi anlayışına tümüyle ters ve göz önünde canlandırıldığında korkunç bir yönetime işaret etmektedir. Zaten, gerçek hayatta da hem kişisel hem hukuki ilişkilerde kayıtsız şartsız hiç bir yetki ve hak devri söz konusu bile değildir. Bu tür devirler her zaman yazılı metinler ile veya kişisel bazda sözlü olarak her türlü kayıt ve şartlara tabi kılınmaktadır


    Ben ise, bu sözün söylendiği tarihsel koşullar da göz önünde bulundurularak anlaşılması gerektiğini düşünmekteyim. Bu açıdan bakıldığında, bu sözün sakıncalardan arındırılmış anlayışının, halkın seçme hakkına herhangi bir kısıtlama ve sınırlama getirilemeyeceği şeklinde anlaşılması gereketiğini düşünmekteyim.

    YanıtlaSil
  32. Süleyman peygamberin 'Özdeyişler' kitabından alıntı zannettim. 👼

    YanıtlaSil
  33. hocam sizce bu tür basit ve net ifadeler, toplumu ekonomik ve siyasi konularda daha bilinçli olmaya teşvik edebilir mi?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi