Orta Sınıfın Çöküşünün Başlangıcı

Gelir dağılımı araştırması bir ülkede gelirin nüfus grupları arasında nasıl dağıldığını göstermek üzere yapılıyor. Buna göre nüfus her biri toplamın yüzde 20’sini temsil eden 5 eşit gruba bölünüyor. Sonra her bir grubun GSYH’den ne kadar pay aldığı belirleniyor ve GSYH bu paylarla çarpılınca o grubun GSYH’den aldığı toplam tutar ortaya çıkıyor. Bu toplam tutarları o grubun toplam nüfusuna böldüğümüzde o gruptaki kişilerin toplam gelirden aldığı ortalama geliri buluyoruz.

Bu anlattıklarımı aşağıdaki tabloda göstereyim (bu tabloyu hazırlarken TÜİK gelir dağılımı İstatistikleri 2022 adlı bültendeki verilerden yararlandım.)


Tablonun nasıl okunacağını anlamak için örnek olarak 2021 yılı gelir dağılımı bölümüne bakalım: GSYH’miz 2021 yılında 807 milyar dolardır. 2021 nüfusumuzun yüzde 20’lik gruplara göre dağılımı yapıldığında her bir grupta 16.940 bin kişi oluyor. Mesela gelirden en düşük pay alan nüfusun yüzde 20’si GSYH’den yüzde 6 pay almaktadır. Bunun karşılığı olan 48.420 milyon doları grup nüfusuna böldüğümüzde (48,420.000.000 / 16.940.000 =) kişi başına yıllık gelir 2.858 dolar etmektedir. Her bir sıra için aynı hesabı yaptığımızda nüfusun en yüksek gelir elde eden yüzde 20’sinin (GSYH’nin yüzde 48’ini alıyor) kişi başına geliri 22.867 dolar olarak çıkıyor. 2013’den 2021’e geçişe bakarsak bütün gruplarda kişi başına ortalama gelirde gerilemeler görülüyor. Zaten ülkenin toplam ortalama kişi başına geliri de 12.495 dolardan 9.528 dolara düşmüş görünüyor. En yüksek gelir gruplarında da düşüş olmakla birlikte en düşük üç gelir grubundaki (nüfusun yüzde 60’ı) düşüşler, orta gelir grubunu (orta sınıf) iyice aşağıya itmiş görünüyor.  

Elimizdeki son gelir dağılımı verisi 2021 yılına ait (anket yılı 2022 / referans yılı 2021.) 2021 yılı orta sınıfının çöküşünün başlangıç yılıdır. Gelir dağılımında asıl bozulmalar 2022 ve 2023 yıllarında yaşandı. Bunlarla ilgili karşılaştırmaları yapabilmek için 2024 yılının Mayıs ayını bekleyeceğiz.


Yorumlar

  1. Murat DAĞLIOĞLU2 Kasım 2023 17:24

    Yazınız için teşekkürler, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi orta sınıf? Orta sınıf kaldı mı?

      Sil
    2. Sn Hocam tablonuz ve açıklamalarınız için teşekkürler. 2013-2021 arası 8 yılda; Nüfus %10 artmış, GSYH %16 Düşmüş. Normalde artmasını beklerdik. Yıllık ortalama USD/TRY 1,9 dan 9,0 a çıkmış. Yani paramız dolar karşısında 8 yılda yaklaşık 5 kat değer kaybetmiş. "Ula Zeki daha bu ne ki?" jargonuna uygun, "Orta sınıfın çöküş başlangıcı 2021 yılıdır." demişsiniz, yani yukarıdaki değerler bir çöküş değil "Atını seven kovboy" filmini seyrettiğimiz güzel günlerdi. Bir devam filmi olan "Atın İntikamı" önümüzdeki yıl 2024 Mayıs dan itibaren sezona girecek, demişsiniz. Aslında şu an o film oynatılıyor, da biz orta sınıf olarak ezilmekten, olan biteni tam anlayamıyoruz. Ancak 2024 yılı mayıs ayında, ezilme ve büzülme katsayımızı nümerik olarak görebileceğiz. İşte o zaman her şeyi anlayacak mıyız? Hiç sanmıyorum.

      Sil
  2. hocam merhaba yazınız için teşekkürler. Gelir dağılımını bozulmasını gini katsayısına bakarak da anlayabiliriz. Gini katsayısı sıfıra yaklaşırsa gelir dağılımının iyileştiğini ama artarsa gelir dağılımının kötüleştiğini gösterir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer tam bir analiz yapacaksanız, küresel tefecilerin emrindeki AKP projesinin ulusal serveti küçük bir azınlığın elinde toplamak için nasıl sistematik bir plan uyguladığını açıklayın da sizi alkışlayalım.

      Sil
  3. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  4. Sesini çıkarmadan biat edip çalışacak, savaşa gidecek asker lazım. Orta sınıf zaten problemli , biraz para bulursa yok ithal mal alır, yok çocuğu dışarıda okutmak ister, bunlar döviz tüketimi arttır, sonra demokrasi falan. Gelmez bize böyle işler.

    YanıtlaSil
  5. Hocam sırf finansal okur yazarlık olsun diye yazdığınız yazı için çok teşekkürler iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  6. Hocam zaten FED'in parasal genişlemesi sayesinde, dışardan gelen paralarla zengin olduk. Şimdi faizi artırıp paralarını geri çekince tekrar yoksullaşıyoruz. 90'lı yıllara döner muyz sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sn. Adsız2 Kasım 2023 18:45; Bence 80 lere döneriz. Bu ekonomi modeli ile 90 lar baya lüks olur.

      Sil
  7. Teşekkür ederim değerli bilgi paylaşımınız için. İyi ki varsınız …

    YanıtlaSil
  8. ııııh muhal hesaplama teorisi. Nüfuz yüz milyonu çoktan geçti, kayıt dışı ekonomi GSYH i düşük gösteriyor. Doğruya yakın teorem GİNİ hesaplaması. Türkiyede GSYH nin %80 i tepedeki %15 e gidiyor, %20 sinide % 85 paylaşıyor... NET

    YanıtlaSil
  9. Adnan Kütük2 Kasım 2023 19:06

    Güzel bir çalışma yüreğinize sağlık Mahfi hocam, geliri de dağılımı da kendilerine yapıyorlar, köprülerin maliyetini biliyoruz, ödenecek paraları da insanın aklından imzayı atanlar ortak mı acaba diye düşünmeden edemiyorum...

    YanıtlaSil
  10. Vatanımızda eskiden nüfus, kilometre, hız tabelaları vardı. Şimdi kafana göre takıl, nassolsa google var, yolda sadece polisin bildiği hız limitleri var.. artık Karl Marksı bilen bile yok.. liberal ayı devletçi boğaları yedi... insan sadece eti için yenmiyor artık, yamyamlık bitti diye bizi kandırıyorlar...

    YanıtlaSil
  11. Teşekkürler Mahfi hocam emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  12. Doğru insan sevilmez, doğruyu manipule eden kötü insan sevilir oldu artık.
    Oysa iyi asla doğruyu yansıtmaz.
    Matematik doğru insanları rahatsız eder çünkü onlar duyguları ile değil akılları ile hareket ederler.
    Ayrıca matematiksel yıkımın domino etkisi ile vicdanları öldürdüğünü, anarşinin hortladığını, sevginin öldürme tutkusuna dönüştüğünü bilirler.
    Uyarıcı olarak Mahfi Hocam görevini yaptı ve yapıyor.
    Sonsuz teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "Doğru insan sevilmez, doğruyu manipule eden kötü insan sevilir oldu artık".Merhaba yorumumu görürsünüz umarım ilk kurduğunuz cümle size mi ait bilmiyorum ama müthiş imiş. İzniniz olursa bana ait olmadığını belirterek mecralarda denk geldiğinde paylaşabilirim. Sadece şu var "artık " ibaresinin doğruluğu tartışmalı. Son zamanlarda çok belirginleşti veya dikkatimizi daha çok çekti ama tüm zamanlarda kullanılan bir durum olsa gerek. Hem kişisel dünyalarda hem de Türkiye'de ve global siyasette epey kullanılan bir şey.

      Sil
  13. SAYIN HOCAM 2013 YILINDA KADINLARIN EV EKONOMİSİNE KATKISI %35 İKEN 2023 YILINDA BU ORAN %75'E ÇIKMIŞ DURUMDA.KISACA HER HANEDE BÜYÜK ORANDA İKİ KIŞI ÇALIŞIYOR.KIŞİ BAŞINA MİLLİ GELİR HANEYE 2 DEFA GİRDİĞİ İÇİN ESKİDEN GÖRDÜĞÜMÜZ İSYANLAR,HAYKIRIŞLAR,GÖSTERİLER OLMUYOR.

    YanıtlaSil
  14. Hocam yıllar boyu bende ailemizi orta gelir sanardım. Ama son bi yıldır sizi takip ettiğimden beri farkındayım ki gayet yoksuluz. Ben ve benim gibi herkes birçok şeyin varlığını yaşamadığımız için yokluğunuda çekmedik. Son iki yıdlır avrupada yaşadığım için geçen 24 yılımın maalesef çok şeyler yaşayamadığımı farkettim. Ebeveynlerimin gençken yaşadığı hayattan size bahsetmiyorum bile…

    YanıtlaSil
  15. Hocam uretım ekonomisine geçmeden bu sarmaldan çıkamayacagız en azından gelecek nesiller için 4.endüstri devrimini kaçırmasak.

    YanıtlaSil
  16. Elinize sağlık hocam. “Bunun karşılığı olan 48.420 milyon TL’yi grup nüfusuna böldüğümüzde“ ifadenizde TL yerine Usd yazmak gerekiyor sanırım

    YanıtlaSil
  17. Emeğinize sağlık. Tablolardaki pat yüzde başlıklarıyla rakkamlar(kesir) uyuşmuyor dikkatinize...

    YanıtlaSil
  18. Tablolardaki "Gelirdeki Payı %" kolonlarındaki değerleri 100 ile çarpmak gerekiyor sanırım. Emeğinize sağlık, kolay gelsin :)

    YanıtlaSil
  19. Çok anlaşılır teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
  20. Hocam kaleminize sağlık. Bu yazı o kadar önemliki. Şu an neden bu haldeyizin cevabı bu işte. Gmsy dağılımı içler acısı. Sömüren ve sömürenler olmak üzere iki grup oluşmuş...

    YanıtlaSil
  21. Mahfi bey bizde bozulma çok fazla dünyadaki diğer ülkelerde bundan şikayetçi. Bu durumun düzelmesi için tedbir alan ülke varmı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla yok ama bizdeki kadar enflasyon olmadığı için bu kadar bozulma da sanırım yok.

      Sil
  22. 2003-2023 arası kağıt üzerinde gsyh hesabı değiştirildi , eski serilere göre yapılsa 2021 de rakamlar ne olur du?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elde o serinin devamı olmadığı için bilmeye olanak yok.

      Sil
  23. Nurettin Ketenci2 Kasım 2023 21:54

    Bizi aydınlatmaya devam edin hocam. Kaleminize aklınızı sağlık.

    YanıtlaSil
  24. Bora kurtuluş2 Kasım 2023 21:55

    Hocam 2021 tablosunda sonraki % kısımlar excel'de kopyalarken kaymış, 21 22 23 diye devam etmiş.

    YanıtlaSil
  25. Sayın Eğilmez. Sanırım MS Excel'de nüfus gruplarını kopyalarken hücrenin kulağından tutup aşağıya çekmişsiniz. O da yüzdeleri %20-21-22-23 diye doldurmuş. Saygılar.

    YanıtlaSil
  26. Yazınız için sağolunuz..Resmi rakamların doğruluk derecesi ne kadar güvenilir acaba?

    YanıtlaSil
  27. Hocam yine çok güzel bir çalışma olmuş, emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  28. Hocam, ilk yüzde 10 ve yüzde 1'lik kesim ile son yüzde 10'luk kesimin durumuna bakılabilse sanırım vahamet daha da artıp netleşir...
    Thomas Piketty'nin çalışmalarında bu dilimlerin çok vurgulanması dikkatimi çekti.

    YanıtlaSil
  29. Hocam Ekim ayı IMF raporunu inceler misiniz? Türkiye iyi anlamda revize edilmiş görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çünkü MB faiz artırımlarına başlayınca rasyonel politikalara dönüş olarak algılandı.

      Sil
  30. Gelir dağılımını hesaplarken kullanmamız gereken veri, devlet harcamalarını çıkardıktan sonraki, hane halkının harcamalarından oluşan gsyh verisi olması gerekmez mi? Türkiye için 520 milyar dolara denk geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konuya gelir açısından bakarsak, devlet harcamaları da hane halkının geliri oluyor sonunda.

      Sil
  31. Gelir düşmüş nüfus artmış kaçınılmaz sonuç ayni şekilde devam edeceğiz nüfus tam gaz artıyor ülkemizde nüfus asla düşmez yılda bir milyon nüfus artışı var 2040 yılında (17 sene sonra)100 milyon olacağı tahmin ediliyor.2001 yılından itibaren 120.000 de zirvedeki dolar endeksinin ucuzlamak için fed parasal genişlemesi ile bollaşan ucuzlayan dolarla herkes kendini zengin zannetdi fakat fed şimdi enflasyonu düşürmek için parasal sıkılaşmaya devam etdikçe dolar azaldıkça fakirleşeceğiz ve bir dahaki fed parasal genişlemesi herhalde 10-15 yıl sonra olur yapılan hata fed parasal bollaşması sırasında beton ile zenginleşip toplumu mercedes-dolar-altın alımına yönlerdirme yerine gerçekden yardıma ihtiyacı olan fakir araştırmacılara arge desteği yapılsa idi şu anda bu argelerin sonucu ortaya çıkan patentlerin zenginliğini yaşıyor olurduk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Sn. Adsız 00:39... Nüfusun arttığından bahsetmişsiniz ama aslında özellikle son 10 yıldır normal hesaplamalara göre artış hızı (doğurganlık) çok düştü. 2001’de doğumların nüfusa oranı %2.01 iken, 2022’de bu oran %1.21’e düşüyor. Benzer şekilde doğurganlık yaş gruplarına göre kadınlarımızın doğum oranının nüfusun başabaş gitmesi için kadın başına en az %2.1 olması gerekirken, maalesef bu oran %1.6’ya kadar düştü. Bu detayları niye mi veriyorum, onu da ileteyim; ülkedeki demografik bozulmayı gösterebilmek için... Ülkedeki nüfusun artıyor görünmesinin tek nedeni, maalesef yurt dışından aldığımız -çoğu vasıfsız- insan göçü. Bu arada son bir veri daha... Bizim kadınlarımızdaki doğum oranı kadın başına %1.6’larda dolaşırken, ülkemizdeki yabancı annelerde bu oran son yıllarda %2.7’ye kadar çıkmış durumda. Dolayısıyla, haklısınız; ülke nüfusu 100 milyona doğru giderken, bunun hangi yolla gerçekleşeceğini varın siz hesaplayın. Son olarak da şunu ileteyim ki Sn. İbrahim Kahveci’nin bu bozulmaya dikkat çeken, önceki aylarda gerçekleşmiş çok fazla yazısı ve konuşması var... Adamcağızın, bu konuyu anlatmaya çalışmaktan dilinde tüy bitti.

      Sil
    2. tarih tekerrürden ibarettir
      ABD devamlı göç alıyor fakat inanılmaz sayıda buluş var ABD de buluş yapmak için düşünebileceğiniz her imkan var kısacası yok yok ve ABD milleti diye bir şey yok bu muhteşem imkanlardan faydalanmak için milletlerden insanlar ABD ye gidip orada yaşayıp yapdıkları buluşlar ile patentler alıp ABD yi zenginleştiriyorlar
      30 yıl önce bir üretim teknolojisi hakkında bir kitap aradım o zaman posta ile yurt dışını araştırıyordum internet yokdu kitabı ABD de bir oda yayınlarında buldum fakat bana göre pahalı idi sonra İstanbulda bir üniversite kütüphanesinde buldum fakat öğrencileri olmadığım için faydalanamamışdım sonra kitabı ABD den satın aldım işde bizdeki imkan durumu bu maalesef 1987 yılında ingilterede gece dönercide çalışıp iki yıl okudum vatandaşı olmadığım/öğrencisi olmadığım başka üniversitenin kütüphanesinde her imkandan faydalanıyordum kitapları alıp inceliyordum gece yarısı üniversite kütüphanesinde bilgisayarla çalışıyordum imkanlar herkese açık vatandaş olan/olmayan yandaş/yandaş olmayan bizden olan/olmayan öğrencisi olan/olmayan vb gibi ayrımlar yok amaç bilgiyi bulmak ve o bilgiyi toplumun işine yarar hale getirmek buna buluş deniyor bu imkanları sadece belirli kişilere açarsanız sonuç alamazsınız.
      Dolar arzının arttığında yapılması gereken araştırmacılara/arge ci girişimcilere yardımcı olup oluşacak buluşlar/patentler ile zenginleşmekdi ben bu konuyu her yerde anlatıyorum/anlatacağım belki bir gün toplum kendi menfaatine olan bu konuyu anlar bu işlerle 30 yıldır uğraşan biriyim Hocamızın blog undada defalarca buluş konusunu yazdım bu konuda yapılan destek ihtiyaç sahiplerine değil parayı almasını bilenlere gitti/gidiyor bu sebeple sonuca ulaşılamıyor kapitalist dünyada refah yaşamak isteniyorsa buluşlar yapıp buluşları satıp karı ile yaşamalıyız dolar arzının arttığı zaman yapılan yatırımlar beton ve iç tüketim üretimi ile ilgiliydi bu yatırımlarla yapılan üretim yatırımı yapan kişileri zenginleştirdi ve bir kısım kişiyide iş sahibi yapdı dış ticaret açığını azaltmadı çünkü bunlar knowhow ile yapılan işlerdi ihracatımız diğer gelişmekte olan ülkelerle fiyat rekabetindeki üretime bağlı yani çok rakibimiz var dolar arzı azaldıkça bu yatırımların ihracata etkisi azalacak ayni yatırımları diğer gelişmekte olan ülkeler şu anda yapıyorlar ve düşük fiyatlarla piyasaya girip ihracatımızı azaltacaklar bu yan yana açılan benzer işleri yapan esnaf dükkanlarına benziyor arada farklı iş yapanlar ise parayı kazanıyor işde buna buluş deniyor sadece yeni buluşlar yapan ülkeler refah ülkeleri olabiliyor G20 liginde 17.basamakdan 23 basamağa düştük bu yanlış yolda olduğumuzu diğer ülkelerin ise doğruları gördüklerini gösteriyor GYSH devamlı düşüyor yanlış yolda olduğumuzun diğer göstergesi.
      Gelişmiş ülkelerin patent sayılarını inceyin ve ülkemizin patent sayısına bakın Sonra gelişmiş ülkelerin borsalarındaki teknolojik firmalarının değerlerine bakın .örnek:firma ismi apple borsa ismi nasdaq sonra bu değeri ülkemizin en değerli firması ile kıyaslayın patentin değerini anlamış olacaksınız.
      DXY tarihsel endeksini incelerseniz arz periyodlarının tekrarladığı görülüyor 10-15 yıl sonra dolar arzının yine artacağını o zaman ülkemizde iktidar ve toplumun yine çılgınca ölü yatırım harcamasına yöneleceğini artık hepimiz tahmin ediyoruz diye düşünüyorum.

      Sil
    3. Esasında piyasaların canlanması mümkün ama bu işleri yapmak için vatansever olmak lazım
      10% luk kısım ülkenin gelirinin 70% ini cebe indiriyor 90% lık kısım ise ülke gelirinin 30% unu alıyor bu 10% luk kısım parayı bu ülkenin insanından kazanıyor ama nedense elleri cepde ıslık çalıyorlar iktidara ben bu kesime karşı acıyorum iktidar bu kesimden varlığına göre vergi alamıyor en fakir kesimden asgari ücretliden vergi alıyor. halbuki kapitalist ülkeler varlığa gör vergi alıyorlar.Dolar arzı bittiğine göre dışardan borç para bulunamayacağı için iktidar bu 10% luk kesimden varlık vergisi almak zorunda.
      ayrıca maaş artışını 2024 sonu enflasyonu 36% olacakmış ona göre vericekmiş ama 2024 içinde seçimden sonra mayıs ayında 75% e enflasyonun çıkacağını ayni iktidar söylüyor hazirandada 75% olsa yıllık ortalama 36% olması için yılın geri kalan 6 ayında aylık 0--1%enflasyon olması gerekir .
      Bu yukarda yazdıklarım olabilirmi?

      Sil
  32. Mahfi Hocam. 2013 yılı yazınızın odak noktası olmaya aday. 2013 Mayıs'ta FED'in faiz artırım sürecini ilan ettiği ve sıkılaşma sinyali verdiği tarih. Ve o tarihten sonra TL'nin devalüasyonu(1.80'den 28 TL'lere giden süreç başladı), borsada 5 dolardan aşağı iniş ve milli gelirde toğyekün azalış dönemi başlıyor. Yani el parasıyla girilen gerdeğin sonuna gelmiş oluyoruz. İç dinamiklerle olabilecek milli gelir en fazla 9 bin demek ki...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, çoğu kişi meselenin Gezi olayıyla ilgisi olduğunu sanıyor ama gerçek Fed'in para politikasını değiştirmesi ve dünyada para bolluğunun sona ermeye başlamasıydı.

      Sil
    2. 58. hükümet zamanındaki anayasa kitabını fırlatma olayından sonraki piyasadaki bozulma ise dolar endeksi 120.000 e tırmanıp tarihinin en sıkı zamanına gelmişdi yani biz tamamen dolar arzına bağlı bir ekonomiyiz

      Sil
  33. İlginç şekilde alım gücüm düşerken basamak atlamışım. Bu ülkeye 3 ayda bir seçim lazım. 😁

    YanıtlaSil
  34. Hocam eger veriler elinizde varsa bu tabloyu 5 er yillık araliklarla son 50 yıl icin yapabilseniz cok degerli bir calişma olur

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki 2013'den öncesi yok.

      Sil
    2. ben bir veri vereyim bağkur emeklisiyim 1999 yılında emekli maaşımla 10.5 çeyrek altın alabiliyordum şimdi maaş 7700 TL çeyrek altın 3000 TL 2.5 çeyrek altın alabiliyorum yani 8 çeyrek altın kadar maaş buharlaşmış bu oran herhalde herşeye uyarlanabilir 2023/1999=24 yıl 8/24=0.33 her sene çeyrek altının 1/3 ü buharlaşmış.

      Sil
  35. Hocam 2013 yılı TL'nin aşırı derecede değerli olduğu bir yıldı. Satın alma paritesine göre bakılsa böyle bir düşüş olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SAGP, enflasyonun doğru açıklanmadığı ve kurun baskılandığı bir yerde ne yazık ki doğru bir ölçü değil.

      Sil
  36. Hocam, yazı için teşekkürler. En iyi ihtimalle Küba gibi fakirlikte birleşeceğiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogda gezilerim başlığı altındaki Küba yazım şöyle bitiyor:
      "Küba'yı bir cümleyle özetle derseniz şöyle özetleyebilirim: Fakir ama mutlu. (Karşılaştırma için Amerika'yı şöyle özetleyebilirim: Zengin ama mutlu değil. Türkiye'yi şöyle özetlemek mümkün: Ne fakir ne zengin ne de mutlu.)"

      Sil
    2. Muhteşem ya! Küba yazısını unutmuşuz.

      Sil
  37. Sizin yaptığınız şu kamu hizmetini kimse yapmıyor, yapamıyor, yapmak istemiyor Sayın Eğilmez. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  38. Tabloya bakınca alttaki %20 gelir kaybetmiş ama yukarılara çıktıkça mutlu mesut yaşıyan kesim de en az alttakiler kadar fakirleşmiş ama farkında değiller.Bir de en alttaki gelr 3800 USD den 2800 USD ye düşmüş bu 1000 birim bir azalış değil 2 sene önce 8000 TL iken geçen sene 18000 TL şimdi 28000 TL ve seneye kimbilir ne kadar olacak.Hem USD olarak gelir düşmüş hem de kur yukarı gittikçe kayıp daha fazla büyüyor.

    YanıtlaSil
  39. Merhaba tüm yazılarınız çok güzel emeğinize sağlık bu bozulmanin etkilerini özellikle konut ve araç piyasasında sizce nasıl göreceğiz Kredi muslukları bile açılsa gelir olmayınca neye yarayabilir yada bir işe yarar mı çok teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Faiz yükselmeye devam ederse her iki piyasada da düşüşler görüleceğini tahmin ediyorum.

      Sil
  40. ELİNE SAĞLIK HOCAM BİRİLERİ GÖRÜR DUYAR İNŞALLAH

    YanıtlaSil
  41. Hocam verilere fazlamı odaklanıyoruz?(kurgusal olduklarının farkındaysak)

    YanıtlaSil
  42. Birde bu gelir gruplarının ödediği vergiyi öğrenebilsek güzel olurdu. Ülke ekonomisine ne kadar katkısı oluyor bu gelir gruplarının acaba? Dolaylı alınan vergiler dahil edilirse en verimli gelir grubu hangisi? Merak işte...

    YanıtlaSil
  43. Verilerdeki KB geliri aylık mı yoksa yıllık mı hocam?

    YanıtlaSil
  44. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 90 larda Beyazıttan Topkapıya yürüyüp varoş semtlerdeki evlerine gidenler, 4-5 senede bir yeni ev alan bankacıları, sürekli manita değiştiren esnafı, parayı siyasilerle bir olup boşa harcayan iş adamlarını görüp iç geçirenler, bundan beter olamayız deyip sisteme lanet okuyanlar, sistemden beklentisi kalmayanlar da sürekli Erdoğan a oy verdi.

      Sil
    2. Hocam böyle saçma varsayımlara yer vermeyin lütfen.

      Sil
  45. Nüfus %20'lere nasıl bölünüyor? İlk %20'de hem en zengin, hem de en fakir olan biri olamaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TÜİK her yıl anketlerle gelire göre yüzde 20'lik grupları belirliyor.

      Sil
  46. Hocam 2016 yılı itibariyle kişisel gelirim 1700 USD ken şu anda 1100 USD. makalenizde kendimi buldum. Kaleminize sağlık.

    YanıtlaSil
  47. SAYIN HOCAM 2013 YILINDA KADINLARIN EV EKONOMİSİNE KATKISI %35 İKEN 2023 YILINDA BU ORAN %75 'E ÇIKMIŞ DURUMDA.HANE HALKININ %75'İ İKİ KİŞİ ÇALIŞTIĞI İÇİN KİŞİ HANEYE İKİ MAAŞ BİRDEN GİRİYOR.O YÜZDEN AVM'LER RESTORANLAR EĞLENCE YERLERİ DOLUP TAŞIYOR.ESKİ HAYKIRIŞLAR,EKONOMİDEN YAKARMALAR VE GÖSTERİLER O YÜZDEN OLMUYOR.

    YanıtlaSil
  48. Hocam bu 2020-2023 den daha berbat bir dönem gördünüz mü ? Nasıl kurtulacak bu ülke selde akan kütük gibi savrulup gidiyoruz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomik açıdan daha kötüsünü gördüm ama sosyal ve siyasal açıdan daha kötüsünü görmedim.

      Sil
  49. Sayın Eğilmez verileri TÜİK den aldığınıza göre Yönetimin devamlı söylediği, halkımızı enflasyona hiç ezdirmedik söylemleri hiç doğru değil. Halkına doğruları söylemeyen Yönetim artık bu işleri, söylemleri devam ettirmemeli diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hele bir de gerçek enflasyonun bunun iki katı olduğunu düşünürsek.

      Sil
  50. Bir ülkede yüksek kur yüksek faiZ ithalatı azaltır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İç talebe ve enflasyona bağlı olarak değişir.

      Sil
  51. Hocam selamlar,
    Yazılarınızı büyük bir zevkle takip ediyorum. Mevduat faizlerinin yüksek olması bildiğiniz üzere piyasaları alt üst etti kimse parasını bankadan çıkartıp konut,arsa,araç almak istemiyor. Piyasada yaprak kımıldamıyor. Sizce mevduat faizleri düşüp piyasa ne zaman hareketlenmeye başlayacaktır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce faizlerin daha da artması ve bazı yapısal reformların yapılması lazım.

      Sil
  52. Hocam selamlar şahsen yazılarını çok beğeniyorum ve yazıdan bağımsız size çok kısa bir sorum olacaktı.Siyasi pusulada kendinizi nereye konumlandırıyorsunuz acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomide merkez sağ, spsyal ve siyasal konularda (demokrasi, laiklik, kadın erkek eşitliği, bilim vb) merkez sol.

      Sil
  53. hocam siyasi bir görüşünüz var mıdır

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomide merkez sağ, sosyal konularda merkez sol.

      Sil
  54. Merhaba hocam. bu ayın sonunda 3.çeyrek büyüme rakamları açıklanacak. yeni ekonomi politikası ve israil gazze savaşınının büyüme üzerindeki etkisi ne kadar olur. 2.çeyrek gysih 271 milyon dolardı 3. çeyrek için ne bekliyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TÜİK'in hesapları güven vermediği için tahmin yapamıyorum.

      Sil
  55. Hocam ekonomik modelde varoluşsal bir sorun içindemiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatımızın her yanında bilimsel sorunlar içindeyiz.

      Sil
  56. Hocam yazınız için teşekkür ederim size bir sorum olacak orta sinifta sayilirdim sizce Bu enflasyonist ortamda tasarruf mu etmeliyim? Borçlanmali ve mal sahibi mi olmalıyım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konularda tavsiye vermiyorum, çünkü sizin durumunuzu, tercihlerinizi, varlığınızı sizden iyi bilmeme imkân yok.

      Sil
  57. Evet işin başka tarafıda gelir düşmesinin yanında buna birde eklenen enflasyon yani fiyatların aşırı artması ile hem gelirim düşük hemde mal ve hizmetlere erişimim eskisinden daha pahalı olunca iki taraftan dezavantajlı konuma düşüyoruz.

    YanıtlaSil
  58. Türkiye'de bu tür istatistikler pek güvenilir değil. Kayıt dışı ekonomi ve kara para gelişmiş ekonomilere göre çok büyük. Türkiye'nin nüfusu da tartışmalı. Ülkemizde ne kadar kayıt dışı göçmen olduğu belli değil. Ülkemize 2010 yılından başlayarak yoğun bir Suriyeli akını var. Toplam göçmen sayısının 13 milyona ulaştığı söyleniyor. Milyonlarca göçmen çalışıyor ve üretimleri milli gelir hesabına katkı sağlıyor ancak istatistiklerde milli gelirden hiç pay almıyorlar. Göçmenlerle birlikte şu an nüfus en az 95 milyon olmalı. Resmi rakamlar ne söylerse söylesin, fakir bir ülkeyiz ve baskılanan dövize rağmen kişi başı milli gelirimiz düşüyor. Genel seçimlerde olduğu gibi, yerel seçimlerden sonra devalüasyon olursa milli gelir yerlerde sürünür.

    YanıtlaSil
  59. Paydaya istilacıları da ekleseselerdi sonuç nasıl olurdu acaba?

    YanıtlaSil
  60. Tabloda her grubun gelirden aldığı pay nasıl belirlenmiş oluyor? Onu tam anlayamadım hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anketlere dayalı araştırmayla her yıl belirleniyor.

      Sil
  61. En yüksek % 20 nüfus , % 80 nüfusa eşit.

    YanıtlaSil
  62. HOCAM, MERHABALAR YAZINIZ ÇOK GÜZELDİ ELLERİNİZE EMEGİNİZE SAĞLIK. 2024 MAYIS AYININ BİLANÇOSU SİZCE BU VERİLERE DAYANARAK NE OLUR?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

GSYH’de Dünyada Kaçıncıyız?