ABD Ekonomisinin Görünümü

Dünyanın en büyük ekonomisi konumundaki ABD, aynı zamanda para birimi doların bir çeşit dünya parası olmasının da verdiği üstünlükle, yirminci yüzyılın ikinci yarısına doğru ele geçirdiği hegemon devlet pozisyonunu, Çin’den gelen meydan okumaya karşın sürdürüyor.

ABD, Türkiye’nin ihracatında (2023 yılında 14,8 milyar dolar) Almanya’dan sonra ikinci büyük ülke konumunda yer alıyor. Buna karşılık ithalatımızda da (15,8 milyar dolarla) en büyük beşinci ülke durumunda bulunuyor. Buna göre Türkiye, ABD ile olan dış ticaretinde 1 milyar dolar açık veriyor. 

GSYH

ABD’nin GSYH’si 2023 yılı itibarıyla 25,5 trilyon dolar (Türkiye’nin GSYH’si 1,1 trilyon dolar.) Demek ki ABD, yaklaşık olarak 23 Türkiye zenginliğinde bir ekonomi.

2012 yılında 16 trilyon dolar olan GSYH on bir yılda on trilyon dolara yakın büyüyerek 25,5 trilyon dolara ulaşmış. Bu yükseliş eğilimindeki tek düşüş 2020 yılında yaşanan pandemi sırasında gerçekleşmiş.

Kişi Başına Gelir

ABD, 64.623 dolarlık kişi başına gelirle, kişi başına geliri en yüksek ülkeler arasında yer alıyor (onuncu sırada.) 

2012 yılında kişi başına gelir 54,2 bin dolarken 2023 yılında 64,6 bin dolarlık bir kişi başına gelire ulaşılmış görünüyor. Bununla birlikte ABD’de gelir dağılımı oldukça bozuktur. Gelir dağılımı adaletini ölçmekte kullanılan Gini katsayısı 2022 yılı itibarıyla 0,47’dir (Türkiye’de 0,43.) Gini katsayısı 0’a ne kadar yakınsa o kadar adaletli, 1’e ne kadar yakınsa o kadar adaletsiz bir gelir dağılımı olduğunu gösterir. Buna göre 0,47’lik Gini katsayısı ABD’de adaletsiz bir gelir dağılımı olduğuna işaret ediyor.

Büyüme

ABD, ekonomik anomaliler yaşandığı dönemler dışında ortalama olarak yüzde 2 – 3 arasında bir düzeyde büyüyen bir ekonomidir.


Grafiğe bakıldığında anomali yaşanan yıllardaki küçülmeler görülebiliyor. Pandemi döneminde ekonomide derin bir küçülme yaşanmış, ardından baz etkisiyle hızlı bir toparlanma ortaya çıkmış. 2022 yılının ilk iki çeyreğinde yeniden bir resesyon yaşanmış ama oradan da çıkış çabuk gerçekleşmiş görünüyor. 2023 yılının son çeyreği itibarıyla ABD ekonomisi yüzde 3,1 oranında bir büyüme düzeyi yakalamış durumdadır.

PMI

Geleceğe ilişkin beklentileri gösteren PMI endeksi (satın alma yöneticileri endeksi) son dönemde düşüş eğiliminde bulunuyor.


Grafik, ABD’de PMI endeksinin iniş çıkışlarla geldiğini, özellikle pandemi döneminde yaşananları yansıtır biçimde gerilediğini ortaya koyuyor. 2024 yılının ilk üç ayında PMI sürekli gerileme göstermiş durumdadır. Bu da büyüme konusunda endişelere yaratıyor. 

İşsizlik

ABD için tahmin edilen doğal işsizlik oranı yüzde 5 dolayındadır. Buna göre ABD’de işsizlik oranı yüzde 5 dolayındaysa bu durum doğal işsizlik oranı sınırları içinde kabul edilir.

Yaşanan küresel kriz, pandemi gibi büyük krizlere karşın ABD’nin bugünkü işsizlik oranı olan yüzde 3,9 doğal işsizlik oranının da altında bir orandır. Amerikan ekonomisinin belki de en başarılı göstergesi budur.

Enflasyon

ABD Merkez Bankası Fed, dünyadaki birçok merkez bankasından farklı olarak birden fazla hedef güden bir merkez bankasıdır. Bu hedeflerden birisi ve önde geleni enflasyondur. Fed, enflasyon için ideal olarak tanımladığı yıllık yüzde 2 oranını tutturmaya çalışmaktadır. 

Küresel kriz sonrasında ekonomiyi canlandırmak için parasal gevşeme yoluna giden Fed, sonrasında enflasyonu belirli bir düzeyde tutmayı başarmıştı. Pandemi sonrasında yeniden parasal gevşemeye gidilince enflasyon bir kez daha denetimden çıktı ve 2022 ortasında yüzde 9,1 ile zirveye çıktı. Bunu düşürmek için arka arkaya faiz artıran Fed, enflasyonu düşürmeyi başardı. Bugün yüzde 3,2 düzeyinde olan enflasyon, birçok ülkeye göre ideal düzeyde görünmesine karşın Fed, bu düzeyi yeterli bulmuyor ve yüzde 2’ye düşürmeye çalışıyor. O nedenle de faiz indirimlerine başlanması yolundaki beklentileri en azından şimdilik karşılıksız bırakıyor.

Bütçe Dengesi

Bir ara yüzde 3 düzeyine indirmeyi başardığı bütçe açıklarını, pandemi sonrasında yaşanan harcama artışları ve vergi indirimleriyle iyice yükselten ABD şimdilerde bununla mücadele ediyor.

2020 yılında yüzde 15 gibi devasa bir orana çıkan bütçe açığı, izleyen yıllarda düşüşe geçerek 2023 yılında yüzde 6’ya geriledi. Bununla birlikte yüzde 6 oldukça yüksek bir bütçe açığıdır ve kamu borçlanmasının da artmasına yol açmaktadır.

Kamu Borç Yükü

Yaşanan küresel kriz ve pandeminin etkisiyle artan bütçe açıkları, zaten yüksek düzeyde olan kamu borçlanmasının da hızla artmasına yol açtı.

2012 yılında yüzde 99 düzeyinde olan kamu borç yükü (kamu borç stoku / GSYH oranı) 2023 yılı sonunda yüzde 132’ye yükselmiş durumdadır. Bu büyük borçluluk durumu ekonomiyi tehdit eden önemli sorunların başında geliyor. ABD yönetimi birkaç yılda bir bu borçlanmayı devam ettirebilmek için Kongre’den borç limiti artırma yasası geçirmek zorunda kalmakta, bu da her seferinde ekonomi için sorun oluşturmaktadır. Buna karşılık parası bir dünya parası olduğu için dış borç diye bir sorunu olmayan, bir başka deyişle her türlü borcunu kendi bastığı dolarla ödeyebilecek durumda olan ABD için bu borç sorunu başka ülkeler kadar büyük sayılmayabilir. 

Cari Denge

ABD ekonomisi geleneksel olarak dış denge açığı veren bir ekonomidir. O nedenle her yıl belirli oranda cari açıkla karşılaşır.


2023 yılı itibarıyla ABD’nin cari açığı yüzde 3’tür. Bu oran makul sayılabilecek bir orandır.

Değerlendirme

ABD ekonomisi gerek küresel kriz, gerekse pandemide yaşanan darbelere karşın gelişmiş ülkeler içinde bu krizleri en iyi şekilde atlatmayı başarabilmiş ekonomidir. Henüz tam olarak sorunlar çözülmüş olmasa da birçok gösterge açısından ABD ekonomisinin iyi durumda olduğunu söylememiz mümkündür. Bunun birkaç nedeni olduğunu düşünüyorum: (1) ABD, diğer ekonomilere göre krizlere daha hızlı ve kapsamlı müdahale edebilmektedir. Bunu küresel kriz ve pandemi sırasında kanıtladı. Her ne kadar bazı gecikmeler yaşanmış olsa da diğer gelişmiş ülkelerdeki gecikmelerle karşılaştırıldığında ABD’deki gecikmelerin ihmal edilebilir olduğunu kabul etmek gerekir. (2) Yaptığı uygulamalar ekonominin kurallarına, ABD’nin koşullarına ve reel para sahibi olmanın üstünlüklerine uygun uygulamalar olduğu için çabuk sonuç alabildi. (3) Fed, gerek ABD’de gerekse dünyada büyük bir saygınlığa sahip olduğu için açıklamalarıyla beklentileri yönlendirebildi.

 

Grafikler için kaynak: https://tradingeconomics.com/


Yorumlar

  1. Murat DAĞLIOĞLU27 Mart 2024 13:44

    Yazınız için teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hersey bir yana Amerika ureten bir devlettir, o yuzden saticak urunleri bulunmakta ve inovasyona asiri onem verir. Bizim iskaladigimiz konu bu birazda, biz bi tek drone uretip satiyoruz, genelde fason uretim yapiyoruz.Tekstil gibi iyi oldugumuz konularda bile dunya markasi cikarmayi basaramamisiz. Tum bunlar ortadayken bizi durdurdan yavaslatan etkenler ise hep dis gucler olmakta.

      Sil
    2. Hocam turkiye gsyh si düşük gosterilen enflasyon ve aşırı baskilanan kur nedeniyle gercekten uzak sekilde 1.1 trilyon dolar gosterildi. Oysa turkiye 850 9000 milyar dolar lik bie ekonomidir.

      Sil
  2. Yazınız için teşekkür ederim. Size göre D. Trumph tekrar seçilmesi durumunda ABD ekonomisi bundan nasıl etkilenir. Türkiye için bu kötü mü olur? Zira Trumph son röportajında Türkiye için çok iyi şeyler söylemedi gazetecilere...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD, bütün eksiklerine, hatalarına karşın bir sistem devleti. Checks and balance denilen bir sistem üzerine kurulu. Başkan, tek başına bizdeki gibi kararlar alamıyor. Kongre var, kamuoyu var, yargı var. O nedenle kişilerin etkisi ve katkısı olsa da bu bizdeki kadar geniş değil. Trump gelirse bazı şeyler değişir ama sistem yine de kendisini korumaya devam eder. Türkiye için çok fazla değişen bir şey olmaz. Trump'ın ne söylediği de çok önemli değil. Siyasetçiler söylediklerini çabuk unuturlar.

      Sil
  3. ABD de her on kişiden iki kişi veya her beş kişiden biri sokaklarda kutu veya çadırlarda yaşamaya çalışıyor.
    Vahşi Kapitalizmi iliklerine kadar yaşıyor.
    Herkes hayatından endişe ederek yaşıyor.
    Dünyadaki iki cehennemden biri...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, gelir dağılımı feci durumda.

      Sil
    2. Bu yazdığınız oran 330 milyonluk ülkede 65 milyon civarı evsiz anlamına gelir asıl oran ise 1milyon civarıdır.

      Sil
    3. Yoksul diyecektim, yanlışlıkla evsiz yazmışım... teşekkür ederim.

      Sil
    4. Amerika’nın yoksulunun standardı, Türkiye’nin memurunun standardından fazladır. Yoksulluk seviyeleri, o ülkenin kendi durumuna göre belirlenir. ABD’de yoksul dediğiniz kişiler, Türkiye’de memurun gidemeyeceği restaurantlarda yemek yiyip, marka ayakkabı ve elbiseleri giyebilmekte, arabayı Türkiye'deki birisinin TV alabildiği gibi almakta, yüksek maaş/ev fiyatı oranı ve düşük mortgage kredileriyle Türkiye’de memurların hayal edemeyeceği evlerde yaşayabilmektedir. Evsizler, eroinmanlar vs ise ayrı bir konu. Sizin yoksul diye eleştirdiğiniz ABD’liler, dünyadaki büyük kesimden iyi yaşamaktadır. Onlar ABD’nin yoksuludur ama Dünya’nın yoksulu değildir. Her yoksul, bildiğiniz yoksul değildir.

      Sil
  4. SAYIN HOCAM MERKEZİYETSİZ DENİLEN KRİPTO VARLIKLAR,2 TRİLYON DOLARA ULAŞIYOR. DÜNYADA DOLAŞAN,10 DOLARI BİLE GÖREBİLEN AMERİKA BU MERKEZİYETSİZ SİSTEMİN MERKEZİ OLABİLİRMİ. MİLYONLARCA DOLARIN BİR USP'YE SIĞDIĞI SİSTEMDE AMERİKA SIKIŞTIĞI ANDA BU MİLYARLARCA DOLARA EL KOYABILİLIRMI.NİTEKİM KARŞIMIZDA 2.DÜNYA SAVAŞINI ATOM BOMBASIYLA KAZANMIŞ BİR ÜLKE VAR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kripto paraların kimin denetiminde olduğunu ya da bir denetim altında olup olmadığını bilmiyorum. Ama ABD hazinesi arada bir bunları denetleyeceğiz deyince fiyatları düşüyor.

      Sil
  5. 1. Kripto varlıklara olan ilgi artacak, dünya genelinde ABD para birimi değerini yitirecek.
    2. 1 inci madde gerçekleştiğinde ABD deki gelir dağılımının bozukluğundan kaynaklı çok alt tabakada yaşayanlar ve onları destekleyenler ileride daha da bozulacak olan yaşam şartları ile yavaş yavaş bu ekonomi düzenine karşı birlik olmaya başlayacak ve belki de ABD tarihinde görülmemiş bir iç kargaşa yaşanacak.
    3. Kendisini büyük askeri güç zanneden bu ülke iç kargaşalıklarla baş edemeyecek ve ABD içinden irili ufaklı yeni devletler çıkacak.
    4. Dünya iç kargaşa ile meşgul olan ABD nin jandarmalığından bu şekilde kurtulacak.

    Benim de ileriye dönük görüşüm ana hatları ile böyle. Yazınız için teşekkürler Hocam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok holywood filmi izlemişsin.

      Sil
    2. Holywood böyle filmler yaparak kendi ayağına sıkmaz. Yapsa yapsa bağımsız sinemacılar belki yapar. Yaşınız yeterse siz izlemeye devam edin.

      Sil
    3. "Dünya'nın en seçkin bilim adamlarını ülkesinde toplayan ABD batacak.
      Kimlikleri bile olmayan milyonlarca sığınmacıyı ülkelerine dolduranların ekonomileri ise süper güç olacak."

      Fıkra bu kadar

      Sil
  6. Mahfi Hocam, Değerli yazınız için teşekkürler! Sizce ABD ekonomisinin iyi durumda olmasının sebebi doların rezerv para olması ile ne kadar alakalıdır? Şu an pek mümkün gözükmese bile gelecekte Çin ve Rusya BRICS'e geçerse ABD bundan ne kadar etkilenir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çin ve Rusya zaten BRICS'de ama BRICS sadece adıyla var. Asıl önemli olan Şangay İşbirliği Örgütü. ikisi de orada.

      Sil
    2. Abi baktı olmuyor, Amerika da Şangay İşbirliğine girer, almıyoz mu diyecekler? Trumpa güvenim tam, herif ülkeyi nato dan çıkarır, şangay a sokar.

      Sil
    3. Trump'dan her şey beklenir.

      Sil
    4. Mahfi bey arada elon musk'in twitlerini okuyorum biden'in ülkeye sığınmacı dolduracagini söylüyor. Trump'in ayrı sorunu var. Anladığım batıyı kurtaran sağlam bir anayasaları olması

      Sil
  7. Hocam, ABD'nin her 3 ay ayda 1 trilyon dolar borçlandığı söyleniyor. Bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok borçlanıyor ama bir zamanlar ABD Hazine Bakanı olan John Connaly'nin dediği önemlidir: "Dolar bizim paramız ama sizin sorununuz." ABD iç borcunu da dış borcunu da kendi bastğı parayla ödeyebildiği sürece bu işi ciddiye almıyor.

      Sil
    2. Hocam ABD her ne kadar rezerv para birimine sahip olup borçlarını ödeyebilecek durumda olsa da dünyadaki maden arzının sınırı belli. Bu durumu hiç göz önünde bulundurmuyorlar mı? Kısaca, bas bas nereye kadar?

      Sil
  8. 4) Dünyanın jandarmasıdır ve asayişi her zaman kendi lehine olacak şekilde sağlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen ve geliştirdiği teknolojileri sayesinde dünyayı kontrolü çok daha kolay gelecek,izleyin ve görün.

      Sil
  9. Hocam, trump başkan olsa da azıcık gülsek eğlensek, sarı çıyan, durduk yere olmadık bir şeyler yumurtlar, biz de çekirdekleri alır izleriz.

    YanıtlaSil
  10. Hocam, onların da Trump'u var. Herif zurnanın zırt deliği gibi.

    YanıtlaSil
  11. ABDnin gucunu goreceksiniz

    YanıtlaSil
  12. ABD nin gücü ne denildiğinde direkt olarak silah geliyor. Bence ABD nin başını çektiği batı blokunun gücü bilim,teknoloji, buluş ve bunun getirdiği kültür emperyalizmi. Çok değil bundan 15 sene önce doğru düzgün kahve içmeyen milletimiz. Starbucks denilen firma sayesinde kahve bağımlısı oldu. Yani ABD sanıldığından çok daha büyük bir güç.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet küreselleşme aslında dünyanın her tarafında küçük Amerikalar yarattı.

      Sil
  13. Checks and balance sistemi , kuvvetler ayrılığına dayalı Başkanlık Sistemi ve Vahşi Kapitalizm . Şu an için Dünya Lideri .

    YanıtlaSil
  14. Hocam Mısır ekonomisinin görünümüde gelsin,Dolar 70 faiz 70 işte denge budur,inanmayan Mısır a baksın.

    YanıtlaSil
  15. Hocam merhaba, sizi severek takip ediyorum. Size bir sorum olacaktı;
    "The world debt clock" tam olarak neyi ifade ediyor acaba???
    ^^Buraya baktığımızda, Türkiye dünyada dış borcu en az olan ülkelerden bir tanesi, dış borç oranı diğer ülkelere göre oldukça düşük.
    Bu neyi ifade ediyor acaba???
    Rica etsem bunu açıklayabilir misiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. The World Debt Clock dünyada borçların her an ne kadar arttığını sonu olmayan bir algoritma ile hesaplayan bir sistem.
      Türkiye'nin dış borç yükümlülüğü düşük sayılabilecek bir oranda bulunuyor (GSYH'nin yüzde 4'i dolayında.) Bu, bir yandan GSYH daha hızlı arttığı sürece dış borç yükünün oransal olarak azalabileceğini gösterdiği için iyi bir durumu ifade ediyor. Bir yandan da Türkiye'nin tasarruf açığı vermesine karşılık yeterince dış kaynak derleyemediğini anlatıyor.

      Sil
  16. Önümüzdeki birkaç sene için ABD borsasına girmek mantıklı olur mu hocam acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önümüzdeki birkaç sene oldukça uzun bir süre.

      Sil
    2. Şimdi girmek mantıklı mı hocam ?

      Sil
  17. Hocam 9 aydır abd ye yerleştik enflasyonu Türkiye ile kıyaslayınca gerçekten yazdıklarınız birebir yaşıyoruz buradakiler de bu durumdan şikayet ediyor benim gördüğüm burda gıda fiyatları neredeyse degismiyor fakat ny için kira fiyatları sürekli artiyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, NY da yeni bina yapılmadığı için kiralar çok yüksek ve artıyor.

      Sil
    2. Amerika’nın bazı eyalet ve şehirlerinde kiralar inanılmaz oranlarda artıyor. Bu tabi ekonomi ile ilgili ancak fikrimce şehirleri daha yaşanabilir kılmak için özellikle yeni binalara izin vermiyorlar kanaatindeyim. Ben Kaliforniya da yaşıyorum, burada ev kiralayabilmek için kiranızım 3 katı gelirinizin olmasını istiyorlar. Yani bizim İstanbul örneğinin aksine herkesin her istediği yerde yaşama şansı malesef yok. Amerika’yı gerçekten çok akıllı adamaların müthiş sistemleri yönetiyor diyebiliriz.

      Sil
  18. Emeğinize sağlık. Gayet sade ve anlaşılır olmasını çok kıymetli buluyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pardon, önceki yazıda cevabını vermişsiniz.

      Sil
  19. Hocam elinize sağlık. Yazıyı okurken birden aklıma karınca ile Ağustos böceği nin hikayesi geldi. Bizde hikaye bol. Sağlıcakla kalın. İyiki varsınız hocam... Fatih Demirtaş

    YanıtlaSil
  20. Sizce; ileriki tarihlerde Çin’inin, ekonomide Amerika’yı yakalama veya geçme ihtimali var mı?

    YanıtlaSil
  21. Mahfi bey abd, ingiltere ve türkiye gini katsayısı yakın nüfustan dolayı çininde bu gurupta yer aldığını düşünüyorum. Japonya ab ülkelerine yakın türkiye hariç bozuk olan neden bozuk ab ve japonya neden bu kadar iyi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İngiltere, Japonya ve Çin biraz daha iyi. Onlar 0,33 - 0,35 aralığındalar. Gelir dağılımını iyi kılan şey düşük enflasyon ve dolaysız vergilerin (gelir vergisi gibi) dolaylı vergilere göre daha yaygın olması. Artan oranlı (yani gelir arttıkça vergi oranının da yükseldiği) gelir ve kurumlar vergileri gelir dağılımının bozulmasını bir dereceye kadar önlüyor. Bu ülkelerde dolaylı ve dolaysız vergiler kabaca % 50, % 50 ağırlıkta. Bizde dolaylı vergiler toplam vergilerin % 70'i. Ve dolaylı vergiler (KDV, ÖTV gibi) herkesten aynı oranda alınan ve bu nedenle gelir dağılımını daha da bozan vergiler.

      Sil
  22. Abd nin borcu kendi kapitalist ekonomik sistemini kuran efendilerinedir. Yani dunyaya uretim finans örümcek agi kurmus olan cok sayidaki abd merkezli cok uluslu isletmelere ve finansal aglara borcu var abd 'nin. O kadar. Fakat turkiye jin kendidi disindski uretim ve bilhassa da finansal ekonomi gucune 600 milyar dolari asan sadece dışsal yükümlülüğü bulunuyor. Iceriye dshi 250 milyar dolari asan mali yükümlülüğü bulunuyor. Sıkıntı buradadir.

    YanıtlaSil
  23. Abd ikiz açık vererek büyüyen bir ekonomi. Ozellike de neo liberal duzene geçişle basladi. Çünkü uretim gucunun jet motoru cus ler uretim aktivasyonlarini zamanla abd dışına tasidi. Bu da abd nin dis dengesini bozdu ama rezerv para basma gücü cari acigini sürdürülebilir kiliyor. Asil tehlike abd icin butce aciklaridir. Cunku butce aciklari para dsha cok ic piyasada kaldigi icin enflasyonist baski yapiyor. Cari acik abd nin dis dunyaya enflasyon ihracati yapmasını sağlayarak bir nevi bu baskiyi dengeliyor.

    YanıtlaSil
  24. ABD , Çin ve Hindistan Dünya Ekonomisi ve Siyasetini sürükleyecek .

    YanıtlaSil
  25. Elinize sağlık hocam. Güzel bir bilgilendirici yazı olmuş. Özellikle krizleri atlatma ve Fed'in etkili politikaları ön plana çıkıyor. Ancak gelir dağılımındaki adaletsizlik ve kamu borç yükündeki artış gibi konular da dikkate değer. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  26. Hocam elinize sağlık çok iyi bir yazı olmuş görselle de desteklemeniz hepimizin anlayabileceği gibi

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Hocam elinize sağlık, ABD ekonomisinin detaylı analizi oldukça bilgilendirici ve kapsamlı olmuş. Özellikle GSYH büyüklüğü ve kişi başına gelir gibi veriler, ABD'nin ekonomik gücünü ve dünya üzerindeki etkisini net bir şekilde ortaya koyuyor. Gelir dağılımındaki adaletsizlik ve yüksek kamu borç yükü gibi sorunlara rağmen, krizlere hızlı ve etkili müdahale yeteneği sayesinde ABD'nin bu zorlukları aşma kapasitesi dikkat çekici. Fed'in rolü ve ekonomi politikalarının etkinliği de ABD ekonomisinin güçlü kalmasını sağlayan önemli faktörler arasında. Yazınız, ABD'nin ekonomik dinamiklerini anlamak adına çok değerli bir kaynak olmuş, tekrar teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!