Hindistan Ekonomisinin Görünümü

Hindistan, dünyanın en kalabalık ülkesi konumuna gelmiş durumdadır. Hızlı bir büyüme sergilemekte ama henüz kalkınmışlıktan uzak bulunmaktadır. Türkiye Hindistan’dan 2023 yılında 7,9 milyar dolarlık ithalat yapmış buna karşılık 1,6 milyar dolarlık ihracat yapmıştır. Buna göre Türkiye, Hindistan’a 6,3 milyar dolarlık dış ticaret açığı vermektedir. Türkiye, Hindistan’dan en çok şu malları ithal ediyor: Organik kimyasallar, makineler, nükleer reaktörler, kazanlar, demiryolu, tramvay dışındaki araçlar, mineral yakıtlar, yağlar, damıtma ürünleri, elektronik cihazlar, suni filamentler, debagette ve boyacılıkta kullanılan hülasalar, tanenler ve türevleri, pigmentler

GSYH

Hindistan’ın GSYH’si 2023 itibarıyla 3,6 trilyon dolardır (Türkiye’nin 2023 GSYH’si 1,2 trilyon dolardır. Demek ki Hindistan Türkiye’den iki kat daha fazla GSYH’ye sahip durumdadır.)

2012 yılında 1,8 trilyon dolar GSYH, 2023 yılında ikiye katlanarak 3,6 trilyon dolara ulaşmış bulunuyor (Türkiye’nin GSYH’si 2012’de 880 milyar dolar iken yüzde 27 aratarak 2023’de 1.119 milyar dolar olmuştur.)

Kişi Başına Gelir

Hindistan’da kişi başına gelir 2012 yılında 1.340 dolardı, 2023 yılında 2.170 dolara yükselmiştir (Türkiye’nin 2023 yılında kişi başına geliri 13.110 dolardı.) Kişi başına gelirin GSYH gibi ikiye katlanamamasının nedeni nüfus artışıdır. 2012’de 1.230 milyon dolayında olan nüfus 2023 yılında 1.410 milyon kişiye yükselmiştir.  

Hindistan kişi başına 2.170 dolar gelirle alt orta gelir grubundaki ülkeler arasındadır (Türkiye, kişi başına 13.583 dolarla üst orta gelir grubunda yer alıyor.)

Büyüme

Hindistan, son yıllarda Çin ile birlikte dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden birisi konumundadır.

Pandemide ciddi bir çöküş yaşayan Hindistan ekonomisi, sonrasında eski büyüme hızı ortalamasını yakalamış ve 2023 yılında yüzde 8,4 oranında bir büyüme düzeyine ulaşmıştır.

PMI

Ekonominin geleceğine ilişkin en önemli göstergelerden birisi olarak kabul edilen satın alma yöneticileri endeksi (PMI) oldukça olumlu bir geleceği işaret etmektedir.

Pandemiyle birlikte yaşanan büyük düşüşün ardından PMI yüzde 50’nin üzerine çıkmıştır (yüzde 50’nin üzeri gelecek için olumlu bir büyümeye işaret ediyor.) 2024 yılının ilk çeyreğinde PMI yüzde 60’a yakın seyretmektedir.

İşsizlik

Pandeminin etkisiyle rekor düzeye çıkan işsizlik izleyen dönemlerde düşmüştür.

2024 yılın ilk çeyreği itibarıyla işsizlik oranı yüzde 8,01 olarak ölçülmüştür. Bu oran gelişmiş ülkeler için, hatta gelişmekte olan ülkeler için de yüksek bir orandır. Buna karşılık 1,4 milyar nüfuslu bir ülke açısından bakıldığında çok yüksek olmadığı kabul edilebilir.

Enflasyon

Hindistan, enflasyon meselesinde uzunca bir süredir büyük bir sorun yaşamamaktadır. Enflasyonu iki haneli oranlara ulaşmamaktadır.

Şubat 2024 itibarıyla Hindistan’ın enflasyon oranı yüzde 5,09’dur. Hindistan’ın enflasyon meselesinde ciddi sorunlar yaşamamasının altında merkez bankasının bağımsızlığı ve para politikasını doğru yönetmesi vardır.

Bütçe Dengesi

Hindistan, ciddi oranda bütçe açığı veren bir ekonomidir. 2023 yılı bütçe açığı yüzde 5,8 olmuştur. Maastricht kriteri olarak belirlenen yüzde 3 oranındaki açığı bir dünya kriteri olarak kabul edersek Hindistan bu kritere göre oldukça kötü bir bütçe yönetimine sahip demektir.

Bu durum bize Hindistan’ın sıkı para politikası ve gevşek maliye politikası çelişkisi içinde olduğunu gösteriyor. Bu, bizim Türkiye’den alışık olduğumuz bir durumdur. Bununla birlikte Hindistan Merkez bankası, bizdekinden farklı olarak faizi, enflasyonun üzerinde tutarak (yüzde 6,5) gerçek anlamda sıkı para politikası izlemekte ve maliye politikasının gevşekliğini bu yolla dengelemektedir.

Kamu Borç Yükü

Hindistan, gelişmekte olan ülkeler içinde kamu kesimi borç yükü yüksek ülkelerden birisidir. 2023 yılı itibarıyla kamu kesimi borç yükü (kamu kesimi borç stoku / GSYH) yüzde 87 dolayındadır.

 

Pandemiyle birlikte bütün dünya da olduğu gibi kamu kesimi borç yükü Hindistan’da da hızla artmış, sonrasında belirli bir düşüş sağlanmış olsa da son dönemlerde yine artış eğilimine girmiştir. Bütçe açığının yüksekliği, borç yükünün de artışını getirmektedir.

Cari Denge

Hindistan, geleneksel olarak cari açık veren bir ekonomidir. Kriz döneminde fazla vermesi dışında son on yılda hep açık vermiştir. Bununla birlikte son yıllarda cari açığı anormal oranlara çıkmamakta, denetim altında görünmektedir. 

2023 yılında cari açık düzeyi yüzde 1,7 dolayında kalmıştır.

Değerlendirme

GSYH büyüklüğü açısından dünyanın beşinci büyük ekonomisi konumda bulunan Hindistan, bir süredir yakaladığı hızlı büyüme ivmesiyle epeyce hızlı yol almaya başlamıştır. Bununla birlikte nüfusun fazlalığı ve kişi başına gelirin düşüklüğü Hindistan’ın kalkınma yolunda daha alması gereken çok mesafe olduğunu ortaya koyuyor. Kişi başına gelirin düşüklüğüne karşılık gelir dağılımı birçok ülkeden iyidir (Gini katsayısı 0,35.)

Hindistan’ı ileriye taşımaya başlayan en önemli gelişme dijital teknolojiye yaptığı yatırımlardır. Bu alana yapılan yatırımlarla Hindistan 70 milyona yakın insana iş yaratmayı başarmıştır. Son on yılda ihracat ürünlerini çeşitlendirmeyi başaran Hindistan 2023 yılında 760 milyar dolar ihracat yapmayı başarmıştır.


Grafikler için kaynak: https://tradingeconomics.com/


Yorumlar

  1. Hindistanin gucunu goreceksiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hindistan da milyonlarca insan evine daha elektrik girmemiş,sağlık hizmeti yetersiz,temiz su kolay ulaşılan bir şey değil vs... ne gücünden bahsediyorsun hadi ordan

      Sil
  2. SAYIN HOCAM HİNDİSTAN ÇİNDEN FARKLI OLARAK,KAST SİSTEMİNİN OLMASI,NUFUSUNUN %80''NİN FAKİR DEMİYORUM,SEFALET İÇİNDE YAŞADIĞINI VARSAYARSAK, EKONOMİSİ YENİ DELHİ VE MUMBAİ (BOMBAY) DAN IBARETTIR.ÇİNİN DÜNYADA EKONOMİDE YÜKSELMESİNİN BAŞLANGICI, İNGİLİZLERİN HONKONGGU ÇİNE DEVRETMESİYLE BAŞLAR.HİNDİSTAN BİR SÜRE DAHA BEKLEMEK ZORUNDA.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hindistandaki kast sistemi hızla çözülüyor.Turist bakışıyla Hindistanı yorumlayanazsınız.Üstelik yorum yazdığınız yazıyı okumamışsın bile.Kast sistemine rağmen gelir dağılımı Türkiyeden daha iyi.Ayrıca Hindistan ekonomisini Mumbai ve Yeni Delhiden ibaret sanmak ayrı bir komiklik

      Sil
    2. hindistandaki ekonomik büyüklüğün sebebi nüfustan da kaynaklanıyor aynı zamanda kişi başı gelir bakımından tr ile arasında cok fark var fakirliğin sebebi de bu. .mumbai ve yeni delhiden ibaret sanmak komik değil normal bir durumdur.

      Sil
  3. Hocam son bir kaç yazınızda incelediğiniz zengininden fakirine muhtelif ülkeler bir şekilde mevcut durumlarına uygun ve iyileştirmeye yönelik ekonomi politikaları uygulayabiliyorken bizim ülkemizde tüm ekonomi literatürüne ters politikalar takip edilip ekonomimiz içinden çıkılamaz bir duruma sürüklenip üstüne birde bu politikalara halk desteği sağlanabiliyor olmasının sebebi ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Halkın ciddi zihinsel sorunlarının olmasıdır.

      Sil
    2. Çin ekonomisi 60lardan gelen göreceli pozitif döngüsünü korurken ve hemen-hemen biat kültürü sonuçta benzerken...

      Sil
  4. Sayın Hocam, emeğinize sağlık. Arka arkaya, merak edilen ülkelerin ekonomik durumlarını paylaşıyorsunuz. İnanın çok faydalı oluyor. Eksik olmayın. Bu ülkeler Turkiye'mizi kıskanıyor mu bilmem ama herhalde bazı ekonomistler sizi kıskanıyor. Bir de Fenerbahçeli olmasanız 😂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Fenerbahçe önemlidir.

      Sil
    2. hocam dışardan bakınca galatasaraylı olmalı gibi duruyorsunuz..kazanan tarafta olmanızı isterdim :)

      Sil
  5. Mahfi bey, yardım eder misiniz?

    Benim anlamakta güçlük çektiğim kısım şurası:

    Türkiye'de şirketler ve bankalar kâr rekorları kırarken, nasıl bir "ekonomik kriz"den bahsediyoruz?

    Şirketler, bankalar kâr rekorları kırdığına göre, çok para kazanıyorlar demektir. Öyleyse bunun neresi "ekonomik kriz"?

    Şirketlere, bankalara herhangi bir olumsuzluğu dokunmayan şeye, "ekonomik kriz" denir mi?

    Not: Lütfen bana, ülkenin ücra bir köşesinde unutulmuş-gitmiş bir-iki KOBİ'nin iflas ettiği haberleri kanıt olarak göstermeyiniz, bunları ben de biliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon % 67 (gerçeği iki katı), Merkez Bankası rezervleri eksi 65 milyar dolar, Kimse buraya yatırım yapmıyor, orta sınıf tamamen yok olmuş durumda, emekliler perişan durumda. Onun için bankalar ve kurumlar rekor kâr ediyor desem bilmem anlatabilir miyim?

      Sil
    2. Şirket karları gerçeği ne kadar yansıttığı ancak enflasyon muhasebesini yapınca çıkar. Kullanılan enflasyon değerleri gerçekten farklı olunca aslında tablonun daha da vahim olduğu ortaya çıkar. Ayrıca iş dünyası şu anda tahsilat sorunu ve nakit sıkıntısı çekiyor. Gelir dağılımdaki aşırı orantlıkSIZlık herşeyin algı olduğunu bir kere gösteriyor. Ama insan hep umutlu olmak istiyor değil mi?

      Sil
    3. Şirketler ve bankaların rekor kârlarını dolar bazında değerlendirdiğinizde geri gittiklerini göreceksiniz.

      Sil
  6. Mahfi bey peşpeşe ülkelerin ekonomik görünümlerini yazar oldu.

    Acaba biz okuyucularına, 3. Dünya Savaşı'nın yaklaşmakta olduğunu, ayağımızı denk almamız gerektiğini mi ima etmeye çalışıyor?

    YanıtlaSil
  7. "Türkiye, Hindistan’dan en çok şu malları ithal ediyor: Organik kimyasallar, makineler, nükleer reaktörler..." Nükleer reaktör mü ithal ediyoruz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet nükleer reaktörlerimiz Hint malı,hem ucuz hem dayanıklı.

      Sil
  8. Hocam, yıllardır bize bişi olmaz diyoruz da esas olay bu Hintlilerde.
    Bunlara hiç mi hiç bişi olmaz, kendi pisliğindeki suda bile şifa niyetine yıkanan tipler.

    Dünya hükümdarı Cengiz Han bile bunları görmüş, orduya kaçın la kaçın la, hiç girmeyelim demiş.

    Timur, taaa İzmir'e gelip almış, burnunun dibindeki Hindistana girmemiş.

    Geçen bi Hindu ile tartışıyorduk.
    Kendi din transkriptleri bilmem kaç bin yıl geriye gidiyormuş, ortadoğu dinlerinde o kadar eski evrak yokmuş. Esas din kendi dinleriymiş.

    Elemana dedim ki, yahu senin şu transkriplerin olduğu semti kaç kişi istila etti bunca bin yılda?
    Herif hiç dedi. Hah dedim o yüzden senin inancın bilmem kaç bin yıl geride kalmış.

    Bizim ortadoğuda binlerce yıl millet birbirinin kellesini kafasından ayırmış.
    Cengiz kaç milyon adam kesmiş. Bir ülkeye dalan diğer ülkenin tüm tapınak ve dini eserlerini imha edip kendi inancını koymuş.
    Tapınakları geçtim,
    Hz İsa, ben peygamberim demiş, adamı çarmıha gerip derisini yüzmüşler.
    Hz Musa, ben peygamberim demiş, öldürmek için Mısır ordusu üzerine yürümüş. Musa sürgüne kaçmış.
    Hz İbrahim, ben peygamberim demiş, ateşte kebap yapmak istemişler.
    Hz Muhammed çıkmış, tezek atmışlar, dişlerini kırmışlar, şehrinden kovmuşlar, üzerine ordu yürütmüşler.

    Tüm bunlar ortadoğuda olmuş, sen diyorsun ki hindistan da dandik bi bölgede bilmem kaç bin yıllık evrak var?

    Adam diyecek laf bulamadı.

    YanıtlaSil
  9. Fakat Mahfi bey,

    Hindistan'dan binlerce "Tanrı" ve "Tanrıça" var, putlara tapıyorlar.

    Buna ne cevap vereceksiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne var bunda? 8 milyar insanların inanç tarzlarıda aynı miktarlarda farklılık gösteriyor. Doğduğu ülkenin dinine dayanarak ortaya çıkan sayılarla bile müslümanlar 1.9 milyar. Hadi abrahamic dinlerin hepsini toplayalım 4.3 milyar çıkıyor. Geri kalan 3.7milyarı insandan mı saymıyorsunuz nedir?

      Sil
    2. Adsız28 Mart 2024 19:14 şurda yorum var hint tanrılarına

      Sil
    3. Kimse kimsenin dinine laf etmesin hindistanda doğan anne babasına bakıp budist Burada doğan anne babasına bakıp müslüman romada doğan isevi macaristandaki musevi oluyor 1000binde biri bile diper dinleri gerçekten araştırmadan kendininkini hak diğerlerini batıl sayıyor.Burada doğmayıp orada doğsan iyi bir budist olup bugün islamı karakıyor olurdun Din doğduğun ülkede anne ve babanın üstüne giydirdiği bir elbisedir okumuyorsan bilmiyorsan saygı duymalısın

      Sil
  10. 1960'lı yılların sonundan beri ömrünüz iktisatla geçti, geçiyor.

    50 küsür yıl...

    Bıktırıcı olmuyor mu Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka bir ülkede yaşasak bıktırıcı olurdu ama Türkiye her gün yeni bir irrasyonelliğe imaza attığı için sürekli konular değişiyor. O nedenle bıktırıcı değil.

      Sil
  11. Sayın hocam 2023 yılına ait GSYH 1.1 milyar TL ‘nin içindeki üretim ve tüketim oranları yüzdesel olarak nedir.
    Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  12. 2,5 trilyon dolar m3 ü nasıl yorumlanabilir , gsyh si 3,7 trilyon dolar , gsyh sına orani %67 civarı , turkiyenin m3 unun gsyh sına oranı %43 ,

    YanıtlaSil
  13. 2021 yılında merkez bankasının -40 milyar dolar rezervi vardı ayrıca KKM diye bir şey yok ve faizler yüzde 15 yada 18 di faizi düşürdüler sonuç 3 yılda KKM de 70 milyar dolar , -70 milyar dolar rezerv ve %50 faiz ayrıca bir de bu sürede EYT diye bir dalga çıkarıldı Türkiye ekonomisinin son 4 yıldaki özeti bu doğru mudur hocam saygılar

    YanıtlaSil
  14. Hocam emeğinize sağlık benim size sorum şu olacak verdiğiniz birkaç ülkeden yola çıkarak gerek para politikasında gerek maliye politikasında en başarılı gördüğünüz dünya ülkesi hangisidir? Bizim hangi ülkeyi örnek almamaız gerekir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu soruya sadece para ve maliye politikası açısından yanıt vermek anlamlı değil. Çünkü hukukun, demokrasinin, eğitimin düzgün olmadığı bir yerde bu iki politikayı doğru yere oturtmak kolay değil. O nedenle sanırım öncelikle Kuzey ülkelerini örnek almak lazım.

      Sil
    2. Kuzey ülkelerini örnek almak için öncelikle kuzeyde olmanız lazım.

      Sil
  15. Mahfi Hocam ellerinize sağlık, sanırım sıra avrupanın lokomotifi almanya ya geldi. Onlarıda merakla bekliyoruz. Emekleriniz için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanya'yı ilk yazmıştım. Blogda biraz geri giderseniz bulacaksınız.

      Sil
  16. Süper yazı dizisi , tebrikler hocam. Çin ve Hindistan Dünya ekonomisini sürükleyecek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler, haklısınız, öyle görünüyor.

      Sil
    2. Hayır dünya ekonomisini sürükleyecek güç ABD diğerlerinin yaptığı onu kopyalamak.

      Sil
  17. Mahfi bey

    Biliyorsunuz, "5 Nisan 1994 kararları" diye bir olay var tarihimizde.

    Sizce, "5 Nisan 2024 kararları" gibi bir olay da yaşanır mı?

    Tarih tekerrür eder mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen tekerrür edecek.

      Sil
    2. sizin ahabere göre, mb başkanı olduğunuz dönem hocam

      Sil
    3. Hocamız Hazine Müsteşarı olmuştur, uzun yıllar Hazine ve Maliye’de emek harcamış ancak hiç MB Başkanı olmamıştır; bu nerden çıktı acaba. Yanılmıyorum umarım Hocam.
      https://www.tcmb.gov.tr/wps/wcm/connect/TR/TCMB+TR/Main+Menu/Banka+Hakkinda/Tarihce/Baskanlar

      Sil
    4. Doğru biliyorsunuz. Ben merkez bankasında hiç bulunmadım.

      Sil
  18. Sayin hocam, degerli bilgiler iceren yaziniz icin tesekkürler. Yurtdisinda calistigim firmada bir cok hintli arkadas var, onlardan görebildigim kadari ile cok sayida iyi egitim veren üniversitesi var, özellikle Bengalore'de bircok Avrupali Amerikali teknoloji firmasi ar-ge bölümleri acmis durumda, özellikle yazilim konusunda... Kisaca Hindistan iyi yolda...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hindistan da yazılımcı maaşları 5 bin doları görsün, görürüm onları.
      bizim firmada, ucuz iş gücü diye kullanıyor yıllardır.
      batıdakinin 1/3, 1/4 fiyatına hintli tutuyorlar.
      iyileri var mı? mükemmel seviyede ve harika iş disiplinine sahip olanlar var.
      ama aynı mükemmel insan batıda daha pahalı olunca firmalar hintli istiyor.

      Sil
  19. Selamlar, baştaki GSYH hesabında bir yanlışlık yok mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok. Bu veriler IMF veriler, tradingeconomics sitesi oradan alıp sıralıyor. Ben de oradan aldım.

      Sil
  20. Hocam merhaba IMF ile anlaşma olur ise dolar ne kadar geriler

    YanıtlaSil
  21. Hocam teşekkürler sayenizde global ekonomi ve makroekonomi konusunda bilinçleniyoruz. Emeğiniz ve Siz çok değerlisiniz...

    YanıtlaSil
  22. Turkiyede kast sitemi uygulanabilir mi sizce?

    YanıtlaSil
  23. Berkan Kobal30 Mart 2024 12:22

    Bu yazıdan 1 sürü ders çıkar da alabilene.İhracatın ithalatından yüksek olmalı,Merkez Bankası özerk olmalı,Hindistan Dijital teknolojilere önem vermiş 70 milyon kişiye iş yaratmış,demekki eğitime de önem veriyorlar.O nüfus büyüklüğünde bunu becerebilmişler bizim nüfus ile dijital vb eğitim ve iş yatırımları yapabilsek işsizlik sorununa da çözüm bulunmuş olabiliriz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Kapitalizm