Seçim Sonuçlarının Analizi

Yıllardır seçim kazanamayan CHP ne oldu da bu seçimi kazandı? Burada pek çok gerekçe sayılabilir, çoğu da doğru olur. Ama bence daha anlamlı soru 22 yıldır seçim kaybetmeyen AKP ne oldu da bu seçimi kaybetti sorusudur. Burada da pek çok gerekçe yazılabilir, onların da çoğu doğru olur. Ama bir tanesi var ki bana göre temel neden odur.

Hemen her yerde “seçmen mesaj verdi” yorumlarını görüyorum ama anlayamadığım bir şey var: Daha bir yıl önce yapılan genel seçimlerde mesaj vermeyen seçmen ne oldu da bir yıl içinde mesaj vermeye niyetlendi? AKP’nin seçim kaybetmesiyle ilgili bazı nedenler sıralanabilir: (1) Enflasyonun yüksekliği ve hayat pahalılığı, gelir dağılımının iyice bozulmasına ve orta sınıfın çökmesine yol açtı. Ekonomik koşulların giderek bozulması seçmenin desteğini çekmesi sonucunu getirdi (boş tencerenin deviremeyeceği iktidar yoktur tezi.) (2) Kendilerine tanınmayan bazı hakların çok sayıda sığınmacıya tanınması vatandaşların başkaldırmasına yol açtı. (3) Başkanlık sisteminin tek adam rejimi haline gelmesiyle tek kişinin yanlış kararlarının düzeltilmesi imkânı kayboldu. Oysa sistem değişikliğine gidilirken tam tersi vaat edilmişti. (4)  Giderek artan yolsuzluklar, kamu kesimindeki israf seçmeni iktidara bir ders vermeye yöneltti. (5) İktidarın, Atatürk karşıtlarına gösterdiği hoşgörü ve yakınlık seçmeni iktidara dur demeye itti. (6) Hukukun giderek askıya alınması, laikliğin tehdit edilmesi insanları iktidar partisinden soğuttu. (7) CHP, çok iyi çalıştı, doğru adaylar çıkardı, yaklaşımlarını iyi anlattı ve seçimi kazandı. (8) AKP, seçim propagandaları sırasında kendilerine oy vermeyenlere hizmet getirilmeyeceğini vurgulayarak insanları bir anlamda tehdit etti. Vatandaş bu tehdide başkaldırdı.

Bu saydıklarımın hepsinin ve burada saymayı unuttuğum başka bazı nedenlerin bu seçim sonuçlarında belirli oranda etkisi olmuş olabilir. Ama bence bunların hiçbiri AKP’nin bu seçimi kaybetmesindeki kilit neden değil. Eğer öyle olsaydı bir yıl önceki genel seçimlerde de benzer sonuçların ortaya çıkması gerekirdi. Çünkü bu yaşananlar uzunca bir süredir gündemde yer alıyor. Bu saydıklarım arasında ilki dışında hiçbiri seçmenin bir yıl içinde bu kadar köklü biçimde görüş değiştirmesine yol açmış olamaz.

Türkiye’de 61,5 milyona yakın seçmen var. Bu seçimde oy kullanma oranı yüzde 78 dolayında gerçekleşmiş. Demek ki 61,5 milyon seçmenin kabaca 48 milyona yakını oy kullanmış. 16 milyona yakın tamamı seçmen konumunda emekli, bir o kadar da yine seçmen konumunda ücretli çalışan var. Bu seçmenlerin de genel eğilime uygun olarak yüzde 78’inin oy kullandığını varsayarsak emekli ve ücret geliri elde eden 25 milyon dolayında seçmenin bu seçimde oy verdiğini düşünebiliriz. Demek ki seçimde oy kullananların yarısından biraz fazlası emekli ve ücret geliri elde eden kişilerden oluşuyor. Aktif çalışan 16 milyon dolayındaki kişinin kabaca 7 milyona yakını asgari ücretle çalışıyor. Emekliler, asgari ücretliler ve üst düzeyde ücret alanlar dışındaki ücretliler yaşanan yüksek enflasyon ve artan hayat pahalılığı karşısında aldıkları ücretle geçinemez durumdalar. İktidar, özellikle son bir yılda giderek artan hayat pahalılığı karşısında durumu hızla bozulan bu kesimin sorunlarına çözüm getiremiyor. Ne enflasyonu düşürebiliyor ne de hayat pahalılığını giderecek kadar ücret artışı yapabiliyor. Çünkü artan kamu kesimi israfı ve çeşitli yanlış politikalar sonucu bütçe artık yönetilemez duruma gelmiş bulunuyor.

Özetle söylemem gerekirse kanımca bu sonuçlar üzerindeki en önemli etken AKP’nin yanlış ekonomi politikasıyla çığırından çıkardığı enflasyon ve özellikle de hayat pahalılığı oldu. Bunların etkisiyle alt üst olan gelir dağılımı ve tamamen bozulmuş olan ücret düzeninin yarattığı ortam, emeklisi, asgari ücretlisi başta olmak üzere ücret geliri elde edenlerin büyük çoğunluğunun AKP’ye ret oyu vermesine yol açtı. Eğer AKP seçimlerden önce emeklilere, asgari ücretlilere ve genel olarak ücretlilere bir kez daha ücret artışı verseydi sonuç farklı olabilirdi. Ne var ki o zaman da yılın geri kalanını tamamlayacak bir bütçe kalmayacaktı.

Paranız rezerv para olmadığı halde enflasyonun yükseldiği ortamda faizi düşürürseniz, kuru tutarak TL’nin gerçek dış değerini bulmasını önlemeye çalışır, döviz rezervlerinizi bu uğurda harcarsanız, kamu kesiminde inanılmaz boyutta bir israf yaşanırken tasarruf meselesini hafife alır, tüketimi desteklerseniz ücret artışlarını yapamazsınız ve sonuç da bu olur.

Yıllardır söyledik, anlatamadık: Bilimden ayrılanı kurt kapar. Bu bazen biraz geç olur ama önünde sonunda olur.

Yorumlar

  1. Çok haklısınız hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size Belediye baksın dönemine girdi ülkem

      Sil
    2. Emeğinize sağlık hocam

      Sil
    3. Elinize yüreğinize sağlık Sn. Hocam. Tikinin "Gülmekten söyleyemiyorum ki" sözüne uygun memnuniyetten yazamıyorum. Zaten siz aklımdan geçen her şeyi ve daha fazlasını yazmışsınız, Teşekkür ederiz. Üzülmekten sevinmeyi unutmuşuz, şaşırdık, ne yapacağımızı bilemedik. Ama Reisi tanıdıysam geminin rotasının değişeceğini hiç sanmıyorum. "Mühür kimde ise Süleyman Odur" sözüne uygun, birkaç günlük sevinçten sonra rotaya devam. Zaten kendisi balkon konuşmasında üstüne basarak birkaç defa söyledi ve söyletti. "Durmak yola devam"

      Sil
    4. TEŞEKKÜRLER

      Sil
    5. Sayın Hocam Dr. Mahfi EĞİLMEZ .

      Eğilmeyin .

      Anlattıklarınız % 100 doğru .

      Şunu da ilave edeyim .

      AKP hala fakirden oy alıyor . Millet hala anlamıyor .

      Oy aldığı illere bakın hepsi en fakir iller olur mu yani

      Lütfen kazanan illere bakın .

      CHP nin kazandığı illerin nufüsu 53 milyon
      AKP nin 19 milyon

      Toplam 72 milyon .

      Yani nufusun 53/72 = % 74 ü CHP demiş CHP emrine girmiş .

      19/72 = % 26 sı ise AKP emrinde çalışacak . Hepsi de fakir

      53 milyonun geliri 53 milyon x 9600 $ / kişi milli gelir = 509 milyar DOLLAR /yıl

      19 milyonun geliri 19 x 7300 = 139 milyar $

      AKP li vatandaş 139 / ( 509 + 139 ) = % 21 i kazanıyor

      CHP li vatandaş % 80 i kazanıyor .

      Bundan güzel slogan olur mu

      CHP li olmak iistiyorsanı 80 kazanın

      AKP li olmak istiyorsanı 20 kazanın
      nolcak canım .





      Sil
    6. Hocam

      En son sloganım .

      Kayıt et

      Kayıt et

      Kontrol edersin

      Kayıp etmezsin .

      Tekrar ediyorum kayıt et .

      Bilgisayar ve internet ile çocuk oyuncağı kayıt etmek .

      EY Yetkililer herşeyi kayıt edin
      kolay idare edersiniz .

      Sil
    7. adımız nasıl çıkacak lütefen yazın hocam

      Sil
    8. Saygıdeğer hocam, ortaya koyduğunuz seçenekler kesinlikle doğru. 6. ve 8. başlıkları Sn Haldun Solmaztürk ifadesiyle toparlarsak seçmen "zart zurt" siyasetine dur demiştir. Tek adam rejimi denilen sistem, zart zurt siyaseti ile AKPye ancak 5 sene önde kalabilme imkanı vermiştir.Millet vazife askerlikse askerliğini yapan insanlarla doludur. Askerlikte zart zurt çekiliyor bir şekilde ama sürekli tehdit, adam yerine konmama, zart zurt bir aşamadan sonra geri tepiyor. Bunun altını özellikle çizmek istedim. Seçmen, hangi kesimden olursa olsun haysiyetini korumuştur kısaca. Adıyaman bunun en göze çarpan örneğidir. Saygılarımla

      Sil
    9. Ne garip değil mi şu ülkede yaşamak,
      Vakti zamanında koyun denilen cahil denilen makarnaya oyunu şerifini sattı denilen o halktan bugün aynı kesim sanki filozof gibi bahsetmesi ne kadar siyasete alet olduğumuzun en büyük kanıtıdır…
      Herkes nasıl yönetilmek istiyorsa öyle yönetilir..
      Dürüstlük en büyük hazinedir..
      Boş övgüleri bırakmak gerekiyor…
      Her alanda her birimde adalet ve en büyük kazanım…

      Sil
  2. Elinize emeğinize sağlık hocam, ilave olarak yurtdışı oy kullanılmadığınında etkisi olmuştur diye de düşünüyorum, saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önceki yerel seçimde de kullanılmadığı için o seçimle karşılaştırmak lazım. Orada da kayıp çok fazla olduğuna göre bu gerekçe çok anlamlı olmayabilir.

      Sil
    2. Mahfi bey, bir yılda çok şey oldu, sizyazıyorsunuz: Bardağı taşıran 10 ay, olabilr mi" İktidar, özellikle son bir yılda giderek artan hayat pahalılığı karşısında durumu hızla bozulan bu kesimin sorunlarına çözüm getiremiyor. Ne enflasyonu düşürebiliyor ne de hayat pahalılığını giderecek kadar ücret artışı yapabiliyor. Çünkü artan kamu kesimi israfı ve çeşitli yanlış politikalar sonucu bütçe artık yönetilemez duruma gelmiş bulunuyor."

      Sil
    3. siyaset bilimci ulaş tol "Sayılarla yapılan karşılaştırmalar, iki seçim arasındaki nüfus farkı nedeniyle sağlıklı değil.
      Oy kullanmamışları da gözeten en sağlıklı veri: Geçerli oy/seçmen sayısı oranı karşılaştırması" diyerek, bir tivit dizisi hazırlamış.
      https://twitter.com/ulastol/status/1774853787741524440?t=6ny9c5N-z9x_Qref6fES2w&s=19

      Sil
  3. Yine çok doğru tespitler yapmışsınız hocam Teşekkür ederim, erken seçim olmazsa 2028 seçimlerine kadar bizleri neler bekliyor? Ovpden vazgeçilir mi faiz indirimi gelir mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Vazgeçerse bu sefer ekonomi iyice zora girer.

      Sil
  4. Elinize sağlık hocam. Peki ya bundan sonrası? Kontrol edebilecekler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bütçeyle ve rezervle zor.

      Sil
    2. Niye Hocam,döviz rezervi biterse altın rezervi var satmakla bitmez.

      Sil
    3. Hocam, doğru eğitim politikaları, etkin tasarruf politikası, mali yönetim disiplini, tarım ve katma değerli üretim politikalarını en doru şekilde uyguladıklarını varsayalım en iyi ihtimalle ne zaman normalize oluruz ?

      Sil
  5. Elinize sağlık hocam, dünden beri benimde aklıma takılan soru bu idi madem tepki verebiliyorsa neden 2023 seçiminde vermediler? ama cevabını çok mantıklı yazmışsınız. Teşekkürler. Herkes için hayırlısı olsun. Vatanını seven işini en iyi yapandır anlayışı olur umarım her seçilen başkanlarda.

    YanıtlaSil
  6. Saygıdeğer hocam, ülkemizin o kadar köklü sorunları varken ve bu köklü sorunların bir sonucu da ekonomik sıkıntılar doğurmuşken seçmenin sadece ekonomik sebeplerle tercihini değiştirmesi de düşündürücüdür. Ya da ekonomik sebepler son damla mıdır?

    YanıtlaSil
  7. Etkenlerin arasında her ne kadar hızlı bir şekilde çark etmeye çalışsa da, kamuoyunun dikkatini başka yöne çekmeye çalışsa da İsrail Katliamının da bizim yerel seçimlerimizde etkili olduğunu düşünüyorum. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet o da etkili olmuştur.

      Sil
    2. Tespitlerin çok kıymetli ve isabetlidir hocam, bende İstanbul ve Ankara sonuçları hakkında düşüncemi belirteyim, umutsuz bir toplum, bence bu iki liderde umut ışığını görüyor, umut insan oğlunun yaşam kaynağıdır

      Sil
  8. Enflasyon sebep, Seçim sonuç diyelim ozaman. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Hocam merhaba
    Duzen hep zengini daha zengin etme üzerine kurulu sanki.2021 Eylül faiz kararı öncesi 1 milyon olan daire şimdi yaklaşık 10 milyon.bu kişi evini satıp vadeliye koyanın seneye bugün 17 milyonu olacak. Bordrolu çalışan ne zman ev alabilecek? Amaç zengin olmak da değil üstelik.en temel insan ihtiyacı barışmaya saglamak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi o kadar bozuldu ki tamiri yıllar sürecek.

      Sil
  10. Sevgili üstat günaydın. Beni en fazla mutlu eden şey ne diye sordugumda kendime şu cevabı veriyorum.; Türkiye cumhuriyeti vatandaşları - farklı nedenlerle de olsa - demokrasiye sahip çıktı. Geçen yılki genel seçimler ile bu yerel seçimler arasındaki farkın en önemli iki sebebinden bir tanesinin sadece Türkiye’de yaşayanların oy kullanmış olması ile ilişkilendiriyorum. İkinci ve daha fazla belirleyici olduğunu düşündüğüm husus, Kemal Kılıçdaroğlu ile Ekrem İmamoğlu, iki lider arasındaki farka ilişkin. Liderlik özellikleri ile entisiteleri arasındaki fark, ne yazıkki.

    Çok selam ve sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  11. Bir önceki yerel seçime göre katılım oranında yaşanan %8'lik gerilemenin hangi taraftan olduğunun tespiti de sonuçların doğru yorumlanması açısından önem arz ediyor diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  12. Mahfi Hocam;
    Sıraladığınız nedenlere ek olarak, Erdoğan hayranı olan ve yurt dışında yerleşik vatandaşlarımızın mahalli seçimlerde oy kullanmamasını da sayabilir miyiz?

    YanıtlaSil
  13. Gazze ve İsrail ile ticarette bir etken olabilir

    YanıtlaSil
  14. Hocam, Mehmet Şimşek birazcık araladı perdeyi. 9 ayda ucundan da olsa gördü millet. İlüzyonun sırrı çözülmeye başlandı. Artık oradan al buraya yaz, onunkini buna verin sonuna geldik. Neyse o var önümüzde. Perdenin arkasıysa esas şimdi görülecek.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
  15. Mahfi bey merhaba. Rte secim sonuclarinin bu sekilde olacagini mutlaka anketlerde gormustur. Sonucta ulkenin tum imkanlari emrinde. Fakat bu sonucun gelecegini bile bile secimde avanta dagitamiyorsa ekonomi tahminimizden kat kat kötü olabilir mi? 5 nisan kararlarini mumla ararmiyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin tahmininiz nasıldı bilmiyorum ama benim tahminime uygun. Bunları söylediğimizde insanlar "her yer tıklım tıklım ne krizi?" diyordu ama gerçek bu.

      Sil
  16. Merhaba üstadım. IMF'e gidilmesi sizce bir nebze olsun faiz artışlarının anlam kazanmasına sebep olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bambaşka bir senaryo olur. Ama gidilmez.

      Sil
    2. O halde imf politikalarını kendilerince uygulamaya mı çalışacaklar hocam

      Sil
  17. Hocam iyiki varsiniz , sizin gibi değerli insanlar ışık oluyor bize

    YanıtlaSil
  18. Manzarayı en anlaşılır şekilde analiz etmişsiniz hocam.

    YanıtlaSil
  19. Söylediklerinize %100 katılıyorum. Özgür Özel'in junior Kemal Kılıçdaroğlu olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu seçimleri CHP kazanmadı, AKP kaybetti. Açık konuşalım CHP bu gerçeği kabul etmezse 4 yıl sonraki seçimlerde kötü çuvallar. Zira İmamoğlu ve Yavaş bir Yılmaz Büyükerşen değiller. Kayda değer ve fark yaratan icraatlarıyla başarılı olmadılar. AKP zaten ekoomiyi berbat etti. Üstüne de halkta karşılığı hiç olmayan çok kötü 2 aday çıkarınca kendi elleriyle seçimi CHP'ye vermiş oldu.

    Zaten özellikle İmamoğlu mecliste çoğunluk AKP'de olduğu için iş yapamadıklarını, hatta basit bir taksi plakası kararını bile Ukome'de geçiremediğini söylüyordu ve haklıydı da. Şimdi iş değişti. Dolayısıyla zaman, önemli icraatlar yaparak halkın gözüne girme zamanı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mansur Yavaş'ın yaptıkları:
      https://www.mansuryavas.com.tr/

      Ekrem İmamoğlu'nun yaptıkları:
      https://www.ekremimamoglu.com/neler-yaptik/

      Zaten fark yaratan işler yapmışlardı. Şimdi il genel meclisinde çoğunlukta olduklarından daha fark yaratan işler yapabilirler. Heyecanla bekliyoruz :)

      Sil
    2. Hocam Mansur Yavaş ve Ekrem İmamoğlu halkın içinde serbest dolaşıp korumasız yani millet ile serbest şekilde konuşabiliyor. Millet de rahatça derdini anlatabiliyor. İşte en büyük icraatları bu anladın sen onu.

      Sil
  20. Hocam yazdıklarınızın tamamını kabul etmekle beraber, rakamsal bakıldığında, Cumhurbaşkanlığı seçiminde K.Kılıçdaroğlu'nun aldığı oy 24,5 milyon, aynı ittifakın yani, CHP, İYİP; DEM; Deva, .... bu seçimde aldığı oy toplamı, bunun altında.
    AKP-MHP-YRP ittifakından seçime katılmayan sayısı daha fazla sanki. Ki onların katılmama nedenleri de, sizin saydığınız nedenler.
    Geliba AKP seçmeni de 2023 seçimlerinin karamsarlığıyla muhaliflerin sandığa gitmesini beklemiyordu, kendileri de bu yüzden gitmedi sandığa.

    YanıtlaSil
  21. Hakan Kara'nın gündeme getirdiği tüketici güven endeksi istatistiği de önemli bir gösterge sanırım.

    YanıtlaSil
  22. Elinize sağlık hocam, tamamen katılıyorum görüşlerinize.

    YanıtlaSil
  23. Ben toplum olarak öldük sanıyordum ...neyseki uyuyormuşuz ve uyandık.bu turk siyasetinin tarihi bir günudur...ATATÜRK ÜN VE SILAH arkadaslarının armagan ettigi demokrasi bir kez daha ucurumun kenarından aldı bizi..umarım iktidar kendine ceki düzen veririr kendisi icin her ne kadar zor olsada rasyonel zemine dönmesi lazım artık..dünya merkezi sağ milliyetci bir akim varken Turk milleti buyuk bir ferasetle sosyalizim dedi.sayın hocam ..emeginze aklınıza saglik ..hic durmadan usanmadan bıkmadan gercekleri bilimin söyledigini hep birlikte söylemeye devam..kızmadan, bagırmadan ötekilestirmeden bilmeyene ögretme azmi ve sevkiyle hep birlikte kazanacagiz gelecegimizi .insallah cok teskur ederiz yazilarinz icinn

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun ama toplumun uyandığından çok da emin olmayın. Yıllardır CHP'de olan küskünlük olayı bu kez AKP için oluştu. Sandığa gitmeyenlerin çoğunun AKP'ye oy veren emekliler ve asgari ücretliler olduğunu düşünüyorum.

      Sil
    2. Tam da söylediginiz gibi yakın çevremde örnekleri var.

      Sil
    3. Çok doğru bende emekliyim etrafımda ki bir çok arkadaş da aynı fikirde bu sadece emekliye zam yapma olayı değil ortalama bir çalışan 40 bin TL alırken emekli 10 tl alıyor çalışana seyyanen zam emekli ye yok bu adalet mi?

      Sil
  24. Hocam ellerinize sağlık, harika bir yazı olmuş. Sizin görüşünüze göre bilimsel politikalara hızlıca geçilse bile kısa vadede ekonomide iyileşme bekliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapısal reformlara başlanır ve maliye ve para politikasında doğru yola girilirse kısa dönemde iyileşme başlar. Ama bu kısa dönem en az iki yıl alacak çok sıkıntılı bir dönemin sonrası demektir.

      Sil
  25. Hocam tespitlerinizin doğru olduğunu düşünmekle burada Yeniden Refah'ın İsrail söylemlerinin muhafazakar seçmende fazlasıyla karşılık bulmasının da oldukça etkisinin olduğunu düşünüyorum. Siz ne dersiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet onun da etkisi var tabii ama bence bunların hepsinin toplam etkisi ücretlerin düşük kalması ve yeterince artırılmamasının yanında düşük etkiler.

      Sil
  26. Kontrol edebilecekler mi? - Bu bütçeyle ve rezervle zor.
    Ekonomi o kadar bozuldu ki tamiri yıllar sürecek.
    5 nisan kararlarini mumla ararmiyiz?
    Yukarıdaki soru ve yorumlara bakarsak, düşündüğümüzden çok daha ağır bir durumdayız hocam.

    YanıtlaSil
  27. Kaleminize sağlık hocam çok güzel bir yazı olmuş. AKP gayriresmi olarak 2015'ten beri, resmi olarak da 2018 seçimlerinden beri tek başına değil, MHP desteğiyle iktidarını sürdürmekteydi zaten. 2023 Mayıs seçimlerine muhalefet popüler bir aday, sağlam bir ittifak yapısıyla girebilseydi bu sonucu o zaman da görebilirdik. Muhalefet partilerinin o zamanki yöneticilerinin hataları iktidarın ömrünü 5 yıl daha uzattı.

    YanıtlaSil
  28. Hocam Fenerbahçe etkisini de göz ardı etmemek lazım. Bu etkinin Ak Parti için oy kaybına neden olduğunu düşünüyorum. Ancak ispat edemem.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çok söyledik: Siyaset futbol gibi, para politikası gibi teknik konulara asla karışmamalı, atamalarına girmemeli.

      Sil
    2. Değerli hocam,
      futbol konusu türk halkının en düşük sosyal kültürel seviyesine ulaşır.
      çocukken anadolu köy kahvelerinde bile millet metin ali feyyaz, hakem o hafta ne olmuş ne bitmiş ptesi günü sabah konuşurdu, öyle hızlı bir haber akışı vardır futbolun, ülke insanının en uç kültürüne.
      fb haberleri de aynı. şöyle diyeyim, ahaberin bile erişemediği kişilere fener haberleri erişir.
      dediğiniz gibi, siyaset ancak futbolu kontrol edebilirse pozitif netice alabilir. didişirse, millet niye didişiyor bunlar diye sorgular.

      Sil
  29. Yazılarınızı beğenerek okuyorum hocam bize ışık tutuyorsunuz. Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  30. Merhabalar hocam yazınız çok iyi tespitler iceriyor. teşekkür ediyorum . Benim sormak istedigimi kamu da büyük israf hangi konularda mevcut ? Bildigim kadariyla en büyük maliyet personel giderleri . Yeni personel alinmazsa çözülecek diyebilirmiyiz ? Yada Baska hangi hangi konularda tasarruf edilebilir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arabalar mesela. Tarihimizde hiçbir dönemde kamu kesiminde bu kadar çok ve lüks araba olmadı. Sarayın giderleri, gereksiz uçaklar, gereksiz lüks binalar, sadece siyasal amaçla doldurulmuş kadrolar, saymakla bitmez.

      Sil
    2. O kadar haklısınız ki sizin gibi bilim insanlarının olması toplumu biraz olsun rahatlatıyor kamuyu denetleme yapacak kurum kalmaması sizleri öne çıkarıyor. teşekkürler...

      Sil
  31. Hocam selam. Seçim sonuçlarında Fenerbahçe etkisi olduğunu da iddia ediyorum ama kanıtlayamam.

    YanıtlaSil
  32. Seçimin 1. kaybedeni Kılıçdaroğlu'dur. Tarihe gömülmüştür. AKP bu seçimde % 35 alarak 2. parti oldu ama 2002 seçimlerinde %34 ile Türkiye'yi aldı. Aynı performansı CHP'den görebilir miyiz ?

    YanıtlaSil
  33. Eksiksiz bende sizinle Ayni şeyi düşünüyorum. Secimden önce zeydan karaların açıklaması vardı. Bu ekonomi böyle devam ederse sosyal yardımlardan altyapı yatırımları yapamayacağız diye. Chp acısından ekstra iki kazanım hdp'ni lokal desteğini saymazsak tek başına seçim kazandı. Başkanlık sistemi kalıcı hale geldi

    YanıtlaSil
  34. "Alt üst olan gelir dağılımı ve tamamen bozulmuş olan ücret düzeninin yarattığı ortam, emeklisi, asgari ücretlisi başta olmak üzere ücret geliri elde edenlerin büyük çoğunluğunun AKP’ye ret oyu vermesi" . Vatandaş açısından en etkili tespit budur. Yine de % 35 kemik oy var .

    YanıtlaSil
  35. Sevgili hocam
    Söylediklerinize ilave olarak bir durumun değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. AKP’nin liderliğini yaptığı cenahtaki bölünmenin bu sonuçta çok kritik
    bir etkisi olmuştur. Eğer YRP genel seçimdeki gibi AKP’yi destekleseydi, sonuç Cumhuriyet itrifakı lehine sonuçlanırdı. Ne ekonomi ne İsrail ne seçimde oy kullanmayan AKP seçmenin olumsuz etkisi görülebilirdi.
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı şeyi diğer partilerin CHP'yi desteklemesi düşüncesi üzerine de söylemek mümkün.

      Sil
  36. Şapkayı önüne koyup her konuda ciddi ciddi düşünme vaktinin çoktan gelmiş hatta geçip gitmiş olduğunu tüm ülke idrak etmiş ve acı bir aydınlanma yaşanmışa benziyor sayın Hocam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aydınlanma mı menfaat mi ayrımında ben o kadar emin değilim.

      Sil
  37. Hocam ,
    Bugünden itibaren seçime 4 yıl var görünüyor. Fakat bu süre artık reelde 4 yıl değildir.Hatta bügünden sonra yapılacak hatalar , bu sürenin daha da öne çekilmesinin yolunu açar. Artık iktidar yoğurdu üfleyerek yiyecektir.

    YanıtlaSil
  38. 2024 yerel seçim katılım oranı yüzde 80,7 olarak gerçekleşmiştir
    AK Parti'nin oy oranı ise yüzde 35,54 oldu
    AKP Üye Sayısı 11.041.464
    AK Parti, yaklaşık 16.313.000 bin oy aldı.
    16.313.000/11.041.464 =1.477
    oy sayısı/üye sayısı=oran bundan çıkan sonuç
    burdan çıkan sonuç kabaca 5 milyon çift 6 milyon bekar üyesi olduğu yada 5 milyon 1-2 üye çocuklu aile üyesi olduğu şekilde
    oylarının en çok gittiği iki parti CHP ve YRP olduğu görülüyor
    şu anda 11 milyon üyesinin refahı nın üzerine kurulu olan parti eğer bu üyelerinin refahına zarar verirse bundan sonraki seçimlerde yine CHP ve YRP ne oylarını kaybedeceği tahmin edilebilir.
    11 milyon üyesinin refahı üzerine kurulmuş bir partinin Türkiyeyi yönetmesini diğer partiler kabul etmeyecek ve erken seçimi isteyeceklerdir.
    AKP de hamle olarak erken seçimlere giderken para basıp emeklilerin oylarını almak için emekli maaşını arttıracakdır.
    MAA

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. para basıp emekli maaşını arttırmak enflasyon ve kuru arttıracak emekli aaşını alım gücü zamsız maaşını aşmayacak fakat emekli AKP nin bu hamlesi ile AKP ye oyunu verip AKP yi yine iktidara taşıyacakdır.
      İyi bir yönetimin yapması gereken para basmak değil vergi toplanamayan çok gelir elde edilen yerlerden vergi almakdır AKP şu ana kadar dolaylı vergi toplamaktadır .Bilmiyoruz belki 11 milyon üyesi sadece dolaylı vergi ile yetinmesini istiyor.
      MAA

      Sil
  39. Sadakat yerine Liyakat
    Ümmet yerine Millet.
    Kurtuluş bu iki anlayışın değişmesinden olacak.
    1- Öncelikle 2 senelik bir plan dahilinde geçici sığınmacı ve kaçakların tamamı gönderilecek. Vatandaşlık alanlar iptal edilecek. Savaş mağduru gibi gelip 2-3 eş, 3-4 çocuk yapanlarınagdur olmadığı ortadayykeb öncelikle bunlar gidecek
    2- Her alanda alanında uzman liyakate dayalı bir kamu üst yönetimi olusturacaksin. Ekonomi, göç gibi konular devlet politikası olacak. Kalıcı adımlar atacaksın. Her alanda birbirini destekleyecek politikaları eş zamanli uygulayacaksin. Ekonomi kurulu olacak mesela. Mahfi hocam başta olmak üzere görüşü, hayat tarzı vs ne olursa olsun alanının en iyileri şu çöküş döneminden çıkmak için sorumluluk alacak. Yoksa bu ülkede hiçbir şey değişmez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek adam rejimi değişmeden, güçler ayrımına dönülmeden hiçbir şeyi düzeltmek mümkün görünmüyor.

      Sil
  40. Teşekkürler hocam saydıklarınızın hepsi geçerli birer neden ama dediğiniz gibi en önemlisi artan hayat pahallılığı ve ücretler ve aylıklardaki erime. Bir emekli olarak bu durumu zaten yaşıyorum. Her geçen gün, ay, yıl durum daha da kötüye gidiyor ve daha da kötüye gidecek gibi görünüyor. Benim seçmen olarak ilk yahut tek tercihim hayat pahallığına karşı bir tepkiden ibaret değil. Üzüldüğüm nokta şu ki saydığınız 8 nedenin sadece 1 no.lu nedeninin tercihlerde belirleyici olmasıdır. Elimizde buna dair bir veri yok ama muhtemelen doğrudur ve siz haklısınız. Oysa diğer 8 nedenin her biri bir diğerinden daha az önemsiz değil ve üstelik her biri de birbiriyle bağlantılı. Hukuktan uzaklaşmak, yolsuzlukların artması, israf, liyakatsizlik, iktidarın denetlenememesi vb. bütün bunlar birbirine bağlı ve ekmeğimizin küçülmesi de biraz da bu nedenle olmuyor mu? Ne var ki insanların önemli bir bölümünün aradaki bu tür bağlantıları kurabilecekleri bir zihinsel gelişime ulaşabilmeleri bu eğitim sistemiyle mümkün değil. Başka pek çok nedenin yanında daha çok okuyan, okuduğunu anlayan, anladıklarıyla analiz yapabilen, diyalektik düşünebilen insanlar çoğaldıkça yahut günün birinde eğitim sistemi böyle insanlar yetiştiren bir yapıya kavuştuğunda daha sağlıklı tercihler yapabileceğiz herhalde diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  41. Dün geceki sonuç çok önceleri alınmalıydı ama geç de olsa kibirlerine vurulmuş bir tokat olarak görüyorum, özellikle geçen mayısın düş kırıklığından sonra iyi geldi bünyeye. Selamlar

    YanıtlaSil
  42. Ben ortak aklin hala geriden geldigine inaniyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben ortak aklın, gerçekte olmayan bir efsanevi söylem olduğuna inanıyorum.

      Sil
  43. Değerli hocam paylaşım için teşekkürler. Bilmem katılır mısınız ben de şu şekilde düşünüyorum: CB kendisi aday olsa ona kıyamayıp eli başka adaya gidemeyenler biraz da olsa küskünlük ve kırgınlıklarını yereldeki adaylara yansıttılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz de etkili olmuştur mutlaka ama hiçbirinin etkisi düşük ücret artışları kadar etkili değil bence.

      Sil
  44. Öyle olsaydı hatayi kazanamazlardi

    YanıtlaSil
  45. Sayın hocam siz uyarılarınızı yıllardır yapıyorsunuz bu konuda da kitaplar yazdınız dikkate alan olmadı ve sonuç iktidarın hüsranı oldu fırtına bekleniyordu zaman bu zaman imiş teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  46. Hafize yine gemiyi batmadan terketti.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendi isteğiyle değil.

      Sil
    2. Bence gemiyi batıran olmamak için gitti. Onun zamanında rezerv artışı oluyordu sonrası yine başa dönüş oldu.

      Sil
  47. Yerel seçimde kolay çalamıyorlar hocam.

    YanıtlaSil
  48. Zafer Partisi'nin %1.73 oy aldığı bir seçim oldu.
    Demek ki problemin ana kaynağını halen tespit edememişiz. Çok da ümitlenmeyin.

    Eğer iktidar kaçakları büyük bir hızla geri göndermeye başlar ve kaçakların açtıkları iş yerlerinden vergi toplamaya başlarsa..Ve karşılıksız yardım ve sağlık hizmetlerini keserse Türkiye ekonomisinin ayağındaki prangalar kalkacak ve yeniden düzlüğe geçecektir.

    Avanta elde edemeyen kaçaklar geldikleri gibi geri dönmeye başlayacaklardır.

    Nüfusun eski haline dönmesiyle birlikte:

    1-Ev fiyatları düşmeye başlayacaktır.
    2-Bunun akabinde kiralar düşmeye başlayacaktır.
    3-Piyasadaki talebin düşmesiyle birlikte fiyatlar düşmeye başlayacaktır.
    4-İşsizlik azalmaya başlayacaktır.
    5-Talepler normalleşince fiyatlar normal seviyelere gerileyecek.
    6-Fiyatların normal seviyelere gelmesiyle Türk lirası değer kazanmaya başlayacak.
    7-Türk lirasının değerlenmeye başlamasıyla enflasyon düşmeye başlayacaktır.

    Sonuç: Türkiye ekonomisi eski normal günlerine geri dönecektir.

    Yapılan bu iyileştirmeler sonucunda ekonominin düzlüğe çıkmasıyla AKP ilk seçimde tekrar %50'leri geçerek iktidar partisi olacaktır.

    Birileri kaçak sığınmacıları Türkiyeye getirerek aslında AKP'nin sonunu hazırlamıştır. Bu çok açıktır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birileri değil bütün hataları kendimiz yaptık. Bunu kabul etmediğimiz sürece hataları düzeltmemiz de mümkün olmayacak.

      Sil
    2. Tabi cahapa zihniyeti o bı de dış minnaklar onlar doldurdu memleketi :))

      Sil
  49. Kılıçdar olmayınca Reis kazanamıyor hocam.

    YanıtlaSil
  50. Tamer YENİEL1 Nisan 2024 18:20

    Çok sade ve basit, anlaşılır ve bilimsel bir tespit hocam. Aydınlattığınız için teşekkür ediyorum. Bu değişimin, bir iş sağlığı ve güvenliği profesyoneli olarak; üretimin desteklendiği, iş kazaları ve meslek hastalıklarına yönelik adımların daha net atıldığı bir geleceğin başlangıcı olmasını ümit ediyorum.

    YanıtlaSil
  51. Tespitlerinize katılıyorum. Son 10 ayda insanlar birden aydınlanma çağına girip, adaletin, demokrasinin, eşitliğin önemini kavrayıp ona göre oy vermedi. Son 10 ayda olan hızla artan dolar, benzin, enflasyonun hane halkının reel gelirini hissedilir şekilde kısa sürede etkilemesi oldu. Bunu şimdiki yönetimin seçmen tabanının demokratik değerler partileri yerine Yeniden yobaz partisine oy vermesinden de dolaylı olarak görebiliriz. 100 yılda insanlar demokrasinin, adaletin, laikliğin önemini kavrayamadı. Ülkede seçmenin (tam da istemeden) gerçek anlamda aydın, demokratik bir hükümet seçmesi için her seçimden önce daha da büyük bir ekonomik hüsran mı gerekli?

    YanıtlaSil
  52. Mükemmel bir analiz, ellerinize sağlık Hocam.

    YanıtlaSil
  53. Ben ekenomiden fazla anlamam ta ilk başta papazı vermem dedi bu can bu tende olduğu sürece sonra bi operasyon çektiler sabaha döviz iki katına çıktı pandemi zamanı bütün Avrupa bank ları faizi artırdı bizimki indirin dedi.öyle kafana göre faizi indirirsen böyle olur sıktılar sıktılar bir patladı şimdi önünü alamıyorlar Eyt yi çıkarırken 50 yaş sınırını getirecekti.şimdi 16 milyon emekliye kaynak bulamıyor
    bir bakan konvoyu minimum 10 lüks araçtan oluşuyor adamlar halkın parasıyla ihtişam yaşıyorlar bundan hiç rahatsız değiller
    Bütün mv lerinin oğlu kızı damadı devlete torpille işe alınmış devletin arabasıyla adam karısını mağaza mağaza dolaştırıyor ve bundan rahatsız değil böyle bir devlet elbette batar
    Biz daha göçebelikten çıkamamışız hocam daha kanunları ugulamaktan kurallara uymaktan bihaberiz cebirle şiddetle iş görüyoruz akşam haberlere bakarsanız ülkenin durumunu anlarsınız kornaya adam vuranla aile içi trajediler….

    YanıtlaSil
  54. Hocam bence bizim millet Erdoğan'a hep genel seçimde destek verip yerel seçimde uyarı mesajını veriyor. Çünkü genel seçimde ülkenin iktidarı değişiyor. Millet Erdoğan'dan tamamen vazgeçemiyor alternatif yok diye. Ama yerel seçimlerde iktidar değişmediğinden gerekli dersi belediyeler aracılığıyla verip aklınızı başınıza alın diyor. Düzelirse sorunlar tekrar seçiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir grup bilinci olduğunu sanmıyorum.

      Sil
  55. Mahfi bey olan oldu, sizin sıraladığınız gerekçeler çerçevesinde sonuç bu şekle geldi. Şimdi sorun bundan sonra ne olacağıdır.AKP nin tutumu bence şimdi daha çok önem kazanıyor.Demokratik bir tutum izlenmezse ekonomi iyice çıkmaza girer. Yazınız için sağolunuz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. AKP'nin son on yıldaki tutumu demokratik bir yaklaşım izlemeyeceğinin göstergesidir. Parti, yapısı gereği demokratik bir tutum içine giremez. Kendi içinde demokratik olmayan bir yapının dışarıya karşı demokratik olması mümkün değil.

      Sil
  56. Reiz bi ara doğalgazınızı kesicem filan diyordu,
    ne oldu o gaz kesme işi? nasıl kesecek gazı ben merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  57. Hocam boş tencerenin götürmeyeceği iktidar yoktur bunu anladık, peki bir iktidarın gitmesi için sadece boş tencere mi gerekmektedir? Hukuk yokluğu, demokrasi yokluğu, laiklik yokluğu, liyakat yokluğu, fırsat eşitliği yokluğu; sağduyulu bir toplum bunları da fark ederek iktidarlara kırmızı kart gösteremez mi? Bu perspektiften, şu anki tepki bana çok benmerkezcil ve bencil geliyor. Belki de, ne zamanki bir toplum bu kadar "salt kesesini düşünür olmaktan" vazgeçer ve vicdan sahibi olur, diğerleri kendiliğinden olur..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gelişmiş ülkelerde iktidarlar boş tencere kadar hukuksuzluk, anti demokratiklik gibi nedenlerle de gidiyor ama bizim gibi ülkelerde halk nezdinde bunların pek bir önemi yok. Ekmeğini elinden almadığınız sürece halkın tepkisi oluşmuyor.

      Sil
  58. Hocam ben bu isin uzmani degilim, bunlari goz onunde bulundurursak, durum kotu mu? Ozellikle ev veya arazi sahipleri icin durum kotu mu diye merak ediyorum cunku ulkenin cogunlugu varligini bu araclarda tutuyor bildigim kadariyla.

    1) Amerikada bile gercek yasam maliyetleri 3 yilda 1.5-2 katina cikti.
    2) Muhendis, doktor, vb meslek gruplarinin eve ulasim imkani Istanbulda Avrupanin diger buyuk sehirlerine gore hala daha kolay.
    3a) Amerika yuz milyonlarca insana stimulus check adi altinda bedava para dagitti. 3b) yillik 90 bin dolar geliri olan adama isini kaybettigi icin 70 bin dolar verdi. Adam kendisi is bulsada calismadi cunku niye calisssin bedava para gelirken. 3c) Amerika neredeyse her isteyen sirkete toplam milyarlarca dolar bedava kredi verdi. Hatta sadece bu kisimda donen yolsuzluk xxx milyar dolar dogru hatirliyorsam. Sonuc: Gelismis ekonomiler bu tur seyler yaptilar. Turkiye'nin kendine has yontemi de insanlara ucuz borcla ev almaya yonlendirmek oldu. Bu cok mu kotuydu gercekten?
    4) Faiz dusse ev fiyatlari dusecekti. Turkiyenin gayrimenkul gelir kaynagi grafigini paylasmistiniz. Ev degerleri cok dusseydi Turkiye bu gelir kaynagini uzun sure kaybetmez miydi? Dili yanan yabancilar uzun sure bir daha ev almazdi herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Amerika'da kişi başına gelir bizim 6 katımız olduğu için oradaki hayat pahalılığıyla bizdeki aynı şey değil.
      2) Bu dediğiniz son bir yılda tersine döndü.
      3) Amerikanın bastığı para bütün dünyada geçiyor (rezerv para.) Dış borcunu da onunla ödüyor, ithalatını da onunla yapıyor. Türkiye ise dış borcunu ödemek, ithalatını yapabilmek için Amerikanın parasını elde etmeye muhtaç. Kendi bastığı para orada işe yaramıyor. O nedenle iki ülke arasında fark var.
      4) Faizin düşmesini değil artmasını savunuyoruz. Çünkü normal bir ülkede faizler enflasyon düzeyinde veya onun biraz üzerinde olmalı. Faizi düşük tutarsanız tasarruflar düşer, insanlar parasının satın alma gücünü korumak için mala yönelir ve enflasyon artar. Borsa, gayrimenkul fiyatları olması gerekenin çok üzerine çıkar, balonlar oluşur. Sonunda faizi oraya çıkarmak zorunda kaldığınızda balonlar patlar, kriz başlar.

      Sil
  59. Hocam suanda Fed oldukca dovish degil mi? Bu yil 3 yerine 3-4 cut, gelecek yil 4 cut yapacak gibi gorunuyorlar sanirim, oyle degil mi? Yani Fed parasal genislemeye yakinda gececek gibi gorunuyor. Turkiye 2001, 2008, 2020 krizleri sonrasi sicak para girdi, fiyatlar dolar bazinda 2-3'e katladi (yanlissam lutfen duzeltin). Hatta mulk fiyatlari tuketim urunleri fiyatlarindan daha fazla artti sanirim. Yine ayni sey olacak gibi gorunuyor. Oyle degil mi? (Tabi once yuksek faiz fiyalari ne kadar dusurur onu bilmiyorum)

    Eger oyleyse, isler bir sure kotu gittikten sonra iyiye donmeye baslar. Belki suanki hukumet Fed parasal genislemesinden kendine iyi bir pay koparmak icin guvenilir gorunmeye calisiyordur. Tutar mi sizce bu? 10 yildir ilk defa kredisi yukseltildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu kez sıcak para girmesi kolay değil. Çünkü sadece ekonomide değil sosyal ve siyasal alanda da inanılmaz hatalar yapıldı, risk yaratıldı.

      Sil
  60. Hocam hayırlı akşamlar, ekonominin düzelmesi, enflasyonun düşürülmesi için yapılması gerekenlerden biride Üniversitelerde anlamsız ve topluma yararsız yapılan bir sürü ödeme var. Bildiğiniz üzere üniversitelerin bütçeleri kendi ili dahil olmak üzere çevresindeki 3-4 il belediyesinin bütçesinden daha fazla. Böylece topluma ve ülkeye hiçbir katkısı olamayan anlamsız yerlere çok fazla ödemeler yapılıyor. Bunların acilen elden geçirilip bu ödemelerin kesilmesi gerekiyor, ödemeler sadece proje bazlı ve o projelerinde Kapıkule dışında kaç dolar edeceği hesap edilerek verilmesi gerekiyor.

    YanıtlaSil
  61. "emekli ve ücret geliri elde eden 25 milyon dolayında seçmenin bu seçimde oy verdiğini düşünebiliriz" bunun yanında esnaf , çiftçi , öğrenciyi de düşünürsek , nüfusun "yüzde sekseni" olan düşük gelirli vatandaşlar gerekli oyu vermiştir.

    YanıtlaSil
  62. Tespitler doğru diyelim bu chp nin geçmişi herkese malum bu ülkenin dindar kesiminden nasıl nefret ettiği neler yaptığı öyleki gidip hdp ile bile birlik oluyor peki bizim insanımızın önceliği ekonomimi olmalı neler yaşadı bu ülke kaç türlü düşmanla uğraşıyoruz.Allah sonumuzu hayır etsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türklerin bir tek düşmanı vardır: Cehalet.

      Sil
  63. Çok haklısınız hocam size katılıyorum. AKP'nin seçimi kaybetmesinde ekonomik sıkıntılar büyük bir etken gibi görünüyor. Herkesin cebindeki parayı ve günlük yaşam kalitesini doğrudan etkileyen enflasyon ve hayat pahalılığı, seçmenin tercihlerini belirlemekte önemli bir rol oynamış ve bence bu durumun öncüleri emekliler. CHP'nin iyi bir iletişim stratejisi benimsemesi ve doğru adaylar seçmesi de seçim sonuçlarına olumlu yönde yansıdı. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  64. Verilen sözlerin tutulmamasının da etkisi var. Mülakatı kaldıracağız dediler, kaldırmadılar. Emekliyi enflasyona ezdirmeyeceğiz dediler, ezdirdiler. Ve daha neler neler. Bin nasihat bir musibetten beterdir misali acı reçeteyi bizzat yaşayarak gördü halk. Milyonlarca vatandaşı yoksulluk ve açlık sınırının altına hapsederken, kasada para yok dediler ve halkı iyicene umutsuzluğa sevk ettiler. Oysaki kendileri saraylarda yaşıyorlardı. Halka para yok fakat kendilerine vardı. Kendi açtıkları dipsiz kuyudan halkı çıkartacak bir el uzatamayınca büsbütün güven kaybettiler. Bir de bunun üzerine ''insan eşek olunca semer vuran çok olur'' diye düşünerek, açık açık ''oy yoksa hizmet de yok'' dediler. Halkı resmen tehdit ettiler. Böylece millet artık Gazze istismarını da, din ve milliyetçilik istismarını da yemedi. Sonunda okkalı tokat geldi. Saltanat bitti.

    YanıtlaSil
  65. merhabalar seçim üzerine yaptığınız yoruma büyük ölçüde katılıyorum.. Sadece bir küçük ekleme yapmak istedim. Genel olarak söylenen ve büyük bir hata içeren ayırımcı bir cümle vardır " bu millet adam olmaz seçim zamanı gider oyunu yine iktidar partisine verir" . Bence bu noktada duyarsız değil son derece duyarlı bir seçmen kitlemiz var . Batı ülkelerinden farklı ölçüde . Mevcut seçmenlerin bu tepkisi sınırlı ölçüde de olsa 2012 Gezi olayları sırasında görmüştük. emekli maaşlarına veya ücretlere yapılan zammın bir ölçüde çok kısa sürede geri alınması söz konusu olduğu için galiba zam yapılmış olsa idi bir sonuç değişmeyecekti bana göre . İkinci bir nokta muhalefetin her yerde oy oranı yükselmedi bazı düşen yerler de var . Şeçim öncesinde başkanların başarı ve başarızlıkları bu oy oranının değişmesinde etken oldu bence. 2002 seçimlerini mevcut iktidarın alması gibi bu seçimde de kaybetmesinde ekonomi esas etken oldu düşüncenize katılıyorum. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  66. Bence,Emekli ve ücretlilere yapılamayan zam,diğer etkenlerle bir araya gelip,yıllardır bir türlü açılamayan Pandorra nın kutusunu açtı.Büyü bozuldu.Kutu açıldıktan sonra herşeyin eskiye dönmesi artık zor.CHP yönetimi bu fırsatı iyi değerlendirecek kadar yıllarca bilendi.Nerdeyse 50 yıl sonra elde edilen bu galibiyet,siyasi partilerin ve akp nin yeniden dizayn edilmelerini gerektiriyor.

    YanıtlaSil
  67. Hocam Azarbeycan in enflasyon rakamına baktım yıllık 2023 için yüzde 8,8 gördüm inanamadım bu sadece petrol sahibi olmalarına açıklanamaz diye düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O da önemli bir etken. Ama ne kadar gerçekleri açıkladıklarını bilmiyorum.

      Sil
  68. Hocam galiba artık ekonominin ideolojiye tercih edildiği noktaya geldik. Bir de düzeltirse bu hükümet düzeltir algısı kırılmış olabilir.

    YanıtlaSil
  69. USD 32.50 TL olunca satılıyor sonra yatay piyasada sattıklarını alıyorlar 32.50 ye gelince yeniden satış yapılıyor 21 mart da başladılar bütün dövizlerde yapıyorlar bir süre sonra piyasa kurun yükselmeyeceğine ikna olup TL faiz e geçeceğini düşünüyorlar herhalde çünkü seçim öncesi döviz satışı çok oldu ve bu yöntem başarılı olursa bir müddet sonra KKM çözülür.

    YanıtlaSil
  70. Hocam mevcut ekonomik durumdan ötürü dış politikada durum değişir mi? Şahin politikalardan ab abdye taviz vermeye suriye Irakda taviz vermeye. Daha doğrusu bu tavizler ekonomiye olumlu yansır mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dış politika şahin mi yoksa öyle mi gösteriliyor?

      Sil
  71. Gerçek enflasyonun %140 olduğu bir ülkede sen gider %67 enflasyon açıklarsan ve maaş artışlarını 67'ye göre yapıpta kendi halkını geçinemez duruma getirirsen, ülkeye 30-40 yıl hizmet etmiş emekliyi açlığa mahkum edersen, ülkenin gerçek sahibi olan halk da iktidara tokadını böyle sandıkta atar işte.

    İktidar halkdan çok ciddi bir uyarı aldı, geçinemeyen vatandaş tepkisini gösterdi, enflasyona bir çözüm üretilmezse daha kötü günler gelecek gibi...

    YanıtlaSil
  72. Siyaset akıl dışı bir şey, işveren olsan hayatta çalışmayacağın insanlarla uğraş dur.

    YanıtlaSil
  73. Kibir aptallığın en açık belirtisidir.

    YanıtlaSil
  74. AKP üyelerinin genel profili emlak-inşaat-esnaf-hizmet sektörü bu profilin zengin olması için gereken ne ise yapıldı yüksek enflasyon düşük faizli kredi ucuz işçilik bütün belediyeler müteahhit ler için çalışdı beton santralleri imarsız işlere beton taşıdı enerji santralleri ve madencilik için ormanlardaki yüzlerce yıllık ağaçlar kesildi deniz kıyılardaki ormanlar yok edilip yerlerine beton siteler yapıldı her türlü istenmeyen madde nehirlere atıldı nehirlerdeki kirlenmiş suyla(sıvıyla) bitkiler yetiştirildi bu bitkiler pazarlarda hala satılıyor kanser nüfus artışıyla birlikde artıyor göller yok oluyor (tuz gölü-burdur gölü vb)
    inşaat işlerinde ucuz işçilik için sığınmacılar T.C. vatandaşı yapıldı 10 milyon sığınmacı ile konut açığı olan ülkede emlak,konut fiyat ve kiraları uçuruldu bu ülkede yaşayan az gelirli halk ın geleceğine en ufak bir yatırım yapılmadı.Enflasyonla ve tüketim ile büyüme ile halkın sadece üst gelir gurubu zenginleşdi alt gelir gurubu fakirleşdi.Bu politikaların devamı halinde evi olanlar evlerini satıp geçinmeye çalışacaklar zenginler onların evlerini alıp kiraya verecekler artık sadece çok zengin olanların yaşayacağı bir ülke haline geldik bütün bunların sebebi 11 milyon AKP üyesidir.

    YanıtlaSil
  75. Guzel tespitler hocam her zamanki gibi, emeginize saglik

    YanıtlaSil
  76. Selam Mahfi Hocam,

    Türk siyasetinde gayrimüslimlerin özel bir yeri var.

    Şehirlerinde osmanlı ve cumhuriyetin ilk döneminde gayrimüslimliği ile bilinen ailelerin torunları, dikkat ediyorum, milliyetçi ve dinci partilerin en üst mevkilerde yer alıyorlar.

    Belki de osmanlı etkisiyle kapıkulları olarak, dini inançlarını da gizlerken, topluma bol bol türk milliyetçiliği ve islam dini satışı yapıyorlar. Din ve milliyetçilik bu kesim (ve onlar gibi türkler) için hizmet ticareti olmuş.

    Küçük anadolu şehrimde, eski hristiyan ermeni kökenli aileler evladına "mustafa kürşat", "mehmet akif", "mehmet fatih", "sinan", "ebubekir" gibi isimler verirdi.

    Sözde milliyetçi partinin sözde kurucu lideri de alparslan lakabını kullanırdı, ki soyundan gelenler çifte vatandaş.

    TV lerde boy gösteren popüler türk tarihçisi, profesyonel türk milliyetçiliği satıcısı kişinin ana dili rusça. rusçası türkçesinden daha iyi, annesi rusça akademik dersler vermiş birisi. Keza, son CB seçiminde önemli bir milliyetçi söylemin destek verdiği CB adayının da Rusçası, Türkçesinden daha iyi.

    Sadece siyasi söylemle kalmıyor, türk diyanetinin de üst düzey yöneticilerinde rusçası, türkçesinden daha iyi olanlar var. yani din ticaretinde de etkinler.

    Demem o ki: sizin hep söylediğiniz gibi, bilim ve akıl ile yönetim olmaz ise, hayatın gerçeklerine dokunan yasalar ve politikalar üretilmez, toplum hayatın gerçeklerine uygun eğitilemez ise, ortalık yüzü maskeli palyaço gösterilerine döner.

    Ne diyelim, her koyun kendi bacağından asılır. Siyasi politikasını sevmem ama Sn Kılıçdaroğlu'na alevi diye höyküren sünni türkler acaba tüm inandıkları hayallerin telif yaratıcıları içinde kürt, ermeni ve rus eser sahipleri olduğunu bilseler ne olurdu?

    fVFH*8rUU6hfSNLU

    YanıtlaSil
  77. Hocam güzel yazınız icin teşekkürler. Her yoruma kısaca dönüş yapmişsiniz. Bu nezaketiniz harika!
    Mayıs 2023'te olmayan hangi yeni şartlar vardi bu seçimde? Yolsuzluk ve ekonomik zorluklar yeni olgular degil aslında. YRP de o zaman vardi. Bence 2023 ten farklı olan bir şey vardi. 2023'te aralarında kavga geçirmiş (masa terki) 6 parti lideri artı 2 başkan yardimcisi ile ülkeyi yönetmeyi öneren ve vaadleri çok da net olmayan bir yaşlı ve heyecan vermeyen bir komite vardi. Oysa 2024 de genç karizmatik, bir şeyler başarmış ve net vaadleri olan adaylar vardi. Daha önce belediye yönetmemiş adayların da diğer CHP belediyeleri gibi davranacağı varsayıldı. Yani yolsuzluk, pahallılık, adaletsizlik olsa bile seçmen heyecan uyandirmayan, net olmayan, liderlere oy vermiyor sanki.


    YanıtlaSil
  78. dolar ve euro da günlük grafikde ikili tepe oluşturdular
    https://tr.investing.com/currencies/usd-try-chart
    https://tr.investing.com/currencies/eur-try-chart

    YanıtlaSil
  79. Mahfi bey

    Elbette müneccim değilsiniz.

    İki sorum var:

    [1] "Erken genel seçim" ihtimali görüyor musunuz? (Zamanını sormuyorum.)

    [2] Siyasi partilerin dayatmacı tavırlarını hariç tutarsak: Toplumun genelinde (hiçbir komplo teorisine gerek kalmayacak şekilde) kendiliğinden oluşan, toplumun her katmanından gelen, organik; "erken genel seçim talebi" oluşabilir mi? Bizim gibi bir toplumdan böyle bir talep beklenebilir mi sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Erken genel seçim ihtimali görmüyorum. En azından şimdiki görünüm böyle bir şey söylemiyor bize.
      2. Ben beklemem.

      Sil
  80. Hocam demir fiyatları yılbaşındaki 136 dolardan 102 dolara düştü ve yön aşağısı olarak görülüyor 2019 yılındaki en düşük değer 65 dolardı Dünya resesyona gidiyor olabilirmi?
    https://tr.investing.com/commodities/iron-ore-62-cfr-futures-advanced-chart

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaten aşağı yukarı resesyon ile stagflasyon arasında duruyor dünya.

      Sil
  81. Hocam, eğer halk bankalarda bulunan milyar dolarlarını nakit çekip de merkez bankasını top çeviremez hale getirirse, oluşacak olan ani ekonomik felaketten etkilenen halk istemeden yeni, demokratik bir yönetim seçer de, ilerde eğitim seviyemiz artıp yanlışlıkla aydınlanma çağına girer miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasreddin hocaya sormuşlar borcunu nasıl ödeyen diye.
      Hoca da tarla kenarındaki dikenleri göstermiş.
      Kimse bişi anlamamış.
      Hoca başlamış anlatmaya, buradan koyunlar geçtikçe, dikenlere sürtecekler,
      yünleri dikende kalacak, onları toplayıp pazarda satacam, parasıyla borcunu ödeyecem.

      Sil
    2. Böyle bir şey panik halleri dışında olmuyor. Türkiye, krizlerle yaşamaya alışık olduğu için de toplum, başka ülkelerde olduğu kadar çabuk paniğe kapılmıyor.

      Sil
    3. büyük sermaye türkiye sistemi içinde parasını tutmaz.
      yurtdışından buraya kredi olarak aktarır, zamanla çıkarır.
      cebinde parası olan insanlar da sistem içinde parasını tutmaz.
      yastık altı dedikleri hadise budur. batı ülkelerinde yoktur mesela.
      bu davranış aslında Mahfi hocamızın bahsettiği kriz dönemindeki sakinliği de sağlıyor.
      aslında aktörler her zaman bir sorun olabilir düşüncesiyle kendi çözümlerini üretmiş oluyorlar.
      panik yaşayanlar, yurtdışında veya sistem dışında parasını tutamayanlarda.

      türkiye, devlet olarak güven veremeyen bir konumdadır.
      bunun türk siyasetçisi ile de ilgisi yoktur. cumhuriyet kuruluşundan beri böyledir.
      türkiyenin güven vermesi için ya devletin anglosakson değerlerine benzer yapıya geçmesi lazımdır.
      ya da türkiye + yunanistan + bulgaristan + suriye kuzeyi + ırak kuzeyi insanları ile ortak, büyük bir devlet olması lazımdır.
      mevcut türk devleti biraz fransız etkisi ile 120 -150 yıl önceki kutsal değerlere göre şekillenmiştir. bu yapı sürdürülemez. keza fransa bile türk devleti kurulduktan sonra bir kaç kere kendini değiştirmek zorunda kalmıştır.
      yukarda bahsettiğim gibi fransa, bazı afrika ülkelerinin parasını basma (sömürme) yetkisine sahip bir devlet olduğu için de dönüşümünü yapabilmiştir.
      türk devletinin ise, paradigma değiştirmesi, hayallerden gerçeklere geçmesi lazımdır.
      insanlar neden olduğunu anlayamasa bile hissediyorlar, sisteme güven duymuyorlar.

      6M^AyUCI^i7X!1Y*

      Sil
  82. Hocam bence et fiyatlarının yüksekliği suyu taşıran son damla oldu. Ramazanda et almaya gidenler zaten çok pahalı olan ete zam üstüne zam gelince kafasına dank etti

    YanıtlaSil
  83. İktidarlar genişlemeci ekonomik politikalar uyguladığında seçim kazanıyor daraltıcı politikalar uyguladığında kaybediyor. On ay önce enflasyon şimdikinin iki katıydı ama kredi muslukları açıktı piyasa canlıydı kredi kartıyla dönüyordu insanlar. Bu kanallar kapatılınca işin rengi değişti. Bunun dışındaki çıkarımlar teferruat gibi geliyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benimle aynı görüştesiniz ki bu görüşün doğru olduğunu düşünüyorum. On ay önceye göre değişen tek şey insanların ücretlerinin, alım güçlerinin artırılmamış olması ve kredilerin de indirilmiş olması. Yoksa bu sonuçlardan giderek halk demokrasiye sahip çıktı falan gibi ütopik çıkarımlar yapmak hiç anlamlı değil.

      Sil
    2. hocam, bunu somut gerçeklerle desteklediğiniz bir yazınız da vardı.
      ben de yorum olarak kamu işçi memur alımlarının sayılarını eklemiştim.
      erdoğan, özellikle kendisi için kritik gördüğü tüm seçimlerden önce işçi alımlarını artırmış.
      misal bir akrabam, iki yıldır işe girmek için uğraşırken, araya tanıdık koyarken,
      bir seçim öncesinde apar topar belediye zabıtası yapılıp maaşa bağlanmıştı.

      Sil
  84. mahfi hocam faiz arttırımının etkilerini ne zaman hissederiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizi enflasyon düzeyine çıkarırlarsa hemen hissederiz.

      Sil
    2. faizler %52-55 seviyesinde 1 yılda %52 enflasyondan daha fazla enflasyon olabileceğini düşündüren nedir size hocam

      Sil
  85. Her zaman olduğu gibi muhteşem bir yazı olmuş....Nacizane bir öneri olarak kabul ederseniz; tüm yazılarınız derleyip bir kitap haline getirilmeli ve özellikle ve öncelikle siyasetcilerin, iktisata yeni başlayan iktisatcıların veya ekonomi okuma-yazarlığını öğrenmeye çalışan vatandaşlarımız için bir başucu kitabı olabilir diye düşünüyorum.
    Diğer taraftan, takip edebildiğim kadarıyla önceki yazdıklarınızı referans olarak alırsak kanımca ekonomimizin düzelmeye başlaması için ilk beş madde şunlar olabilir.
    - Adil ve hızlı çalışan bir hukuk sistemi,
    - Merkez Bankası, BDDK ve TÜİK gibi kurumları tam anlamıyla bağımsız çalışması,
    - Yeni ve eksiklikleri tamamen giderilmiş bir kamu ihale yasası,
    - Ülkemizin son 10 yıldaki ve günümüzdeki döviz rezervi, altın, v.b. büyüme ve enflasyon değerlerinin şeffaf bir biçimde açıklanması,
    - Tüm kamu kurumlarındaki çalışanlarının (özellikle yöneticilerinin) yeterliliklerinin veya liyakate dayalı atanıp atanmadığını incelenerek, eğer uygunsuzluk saptanırsa yerlerinin değiştirilmesi
    sıaralanabilir...
    Siz de böyle bir ilk 5 madde sırayabilirseniz (muhtemelen daha öncek yazılarınızda yapmışsınızdır) memnun olurum.Teşekkürler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Yorumunuzdaki tespitlere katılıyorum. Bunlar mutlaka yapılması gereken işler.
      Ben zaten yazılarımın bir bölümünü biraz değiştirerek, güncelleyerek ve geliştirerek kitaplarımda kullanıyorum.

      Sil
    2. Yanıtınız ve ilginize teşekkür ederim.En derin saygı ve selamlarımla...Ertan

      Sil
  86. Faizde 10-20 puan artışın tam zamanı faiz 60-70 olursa USD ve EUR daki ikili tepe ile hem kur düser KKM çözülür para mevduata gider ve sonunda enflasyon düşüş trendine girer siz ne düşünüyorsunuz hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yanında yapısal reformlara girişilmezse kısa süreli sonuç alınır, kalıcı olmaz. Tek başına faizi % 70'lere çıkarırlarsa batanlar olur.

      Sil
    2. tercih meselesi hocam acısız iyileşme olmaz yıllardır acıyı dar gelirli-emekli çekiyor aşırı sıkılaşma ile enflasyon da kur da düşer öyle bir sıkılaşma olmalı ki AVM ler boş olmalı istanbul trafiği seyrek olmalı adam cebindeki 100 TL ile dolar artacak diye dolar alıyor demekki para bolluğu tüketime gitmiyor dolara gidiyor tüccar dolar artacak ve dolara bağlı ürün fiyatı artacak diye bir kaç ay sonrası olabilecek fiyatları uyguluyıp enflasyon yaratıyor bunu durdurmak için emekli nasıl eziliyorsa piyasaya para arzının azaltılıp durgunluğa gidilmesi lazım pandemide herkes gördü durgunlukda benzin fiyatının su fiyatına düştüğünü.

      Sil
  87. CB güçlü bir faiz artışına onay vericek hatta kendisi isteyecek çünkü köprüden önceki son çıkışa geldik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ee hocam dolar kuru düşüyor neler oluyor piyasada dolar alan yaya mı kaldı yoksa

      Sil
  88. Hocam elinize sağlık yine döktürmüşsünüz. İsrail e 21 ton bor madeni Mart 2024 te Gemlik limanından devlet eliyle gitmiş. Biz neyin mitingini yaptık o zaman. Bu neyin kafası!!! Fatih

    YanıtlaSil
  89. Mahfi bey, görüşünüz nedir?

    Ülkemizde "biat kültürü" artık bitti diyebilir miyiz?

    Dereyi görmeden, paçaları sıvamayalım mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence olay büyük ağırlıkla maddi. Biat kültürü öyle kolay bitmiyor.

      Sil
  90. Ne demişti Hz. Clinton? It's the economy, stupid :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne demişti Hz Muhammed? Faizi ayağımın altına aldım.
      "cenneti istiyorsan faizi indireceksin!"

      Hangisi daha hazret? Hz Erdoğan kararını versin.

      Sil
    2. Faizi indirmek diye bir şey İslam'da söz konusu değil. Kuran hükümlerini eğer düz yorumla alırsanız faiz haramdır yani yasak. Faizi indirerek haramdan kurtulamazsınız. Ama eğer 'haram olan tefeci faizidir, enflasyon varsa o civarda faiz alınması halinde bu tam olarak faiz sayılmaz, enflasyondan korunma olur' diye bir yorum yaparsanız mesele çözülür.

      Sil
    3. en büyük günah başkasının malını çalmak yani hırsızlıkdır enflasyon ve ulusal paranın erimesi modern çağımızın hırsızlığıdır az gelirli kısmın varlıklı kısım ve devlet tarafından soyulmasıdır bunu önlemenin yolu yapısal reformlar parasal sıkılaştırma ve ulusal parayı değerlendirmek için faizi arttırmakdır.

      Sil
  91. Sayın hocam, en düşük emekli maaşı 10 bin değil de 20 bin olsaydı AKP'nin bu seçimi kazanacağını düşünüyorum. Yani AKP aynı 2023 seçim sürecinde olduğu gibi karşılıksız para basmaya devam etseydi enflasyon ne olursa AKP bu seçimleri kazanacaktı. Ama rezevler yetmedi faiz arttırmak zorunda kaldılar o faizler tabiki de enflsayonu düşürmek için değil rezervler artık tükendiği için arttırıldı.

    Benim korkum aynı nas sürecinin yani bilerek ve isteyerek enflasyon yaratma sürecinin önümüzdeki olası erken seçimlerde tekrar denenmesi... Bunu tekrar denerler ise ülke hiper enflasyon sürecine girmez mi bu konuda ne yapabiliriz

    AKP kendi koltuğunu korumak adına ülkeyi hiper enflasyona sokabilir

    Sizin düşünceniz nedir bu konu için...

    YanıtlaSil
  92. Mahfi Bey’ciğim keşke uzmanlıkları kabul eden ve bunlara saygı duyan bir otorite tarafından Merkez Bankasının başkanlığına tayin olunsanız. İşe vakıf olan insanlara muhtacız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. insanların anlamadığı ulusal paranın değerini kaybetmemesi için değer/faiz verilmesi konusunu kuran da anlatılan tefeci faizi ile karıştırıyorlar kuranda anlatılan ortamda paranın değer kaybetmesi konusu yok eğer olsaydı kuran fakirin parasına dokunmayın derdi dikkat ederseniz kuran hep hırsızlığa haksızlığa karşı mazlumun yanındadır ama Türkiyede müslüman bir ülkede ulusal paramız tuik e göre yılda 70% enag a göre yılda 140% eriyor bu erimeyi durdurmak için TL yi üreten TCMB bu erime miktarının üstünde bir değer ile TL yi piyasaya vermeliki TL değersizleşmesin TL nin değersizleşmesi elinde TL tutan TL mevduatda tutan ve sabit maaş alan kesimin parasının erimesi çalınmasıdır bu çalınan para ise enflasyon rakamının altında değer ile kredi alabilen zenginlerin cebine girmektedir işde bu en büyük günahdır.
      Hepimiz müslümanız Ahiretde hırsızlığın cezasına inananlar bu parayı almamalı eğer günahı işlediyse şimdi anladıysa misliyle geri iade etmenin yolunu aramalıdır.

      Sil
  93. Hocam yapısal reformlar hakkında güncel bir yazı yazsanız Türkiyenin geleceğini kurtarması için ve çağa ayak uydurması için yapması gerekenler hangi konuların acil düzeltilmesi gerekli hangi konularda tıkanma var ve gelecekde sorun yaşayacağımız konular vb. her zaman dediğiniz gibi yapısal reformlar yapma zamanı geldi ve artık şart oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Valla bu konuda kitap bile yazdım. Konular pek değişmiyor o nedenle güncelleme de gerekli değil gibi.

      Sil
  94. Hocam, Öncelikle eksik-fazla tespitlerinizin hepsine katılıyorum. Yazınızın ana kısmını oluşturan emekliler bölümüne bir ek yapmak istiyorum. Vakti zamanında asgari ücretin 1.4 katı olan emekli maaşı günümüzde asgari ücretin 0,6 katına gerilemiş durumda. Ama AKP'yi yerle yeksan eden tam olarak bu değil bana göre. Staj (bir mitingde onlara CB'nın söylediği sözler) ve Kademeli Emeklilik mağdurları. Sayıları kaçtır bilmiyorum ama 9.9.1999'dan bir gün önce SGK girişi olmuş kişinin 17 yıl sonra emekli olması adil değil. Hele ki emekliliğe hak kazanan kişinin 5400 iş günü emekli olurken, 7500 günle diğer kişinin emekli olamaması ve bu kişilere olan yaklaşım AKP'yi al-aşağı etti. Son olarak, bizim milletimiz aç kalır ama emir almaya aşağılanmaya tahammül edemez. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  95. Cumhurbaşkanlığı seçimi bir ülkenin yöneticisinin belirlendiği bir seçimdir. Yerel seçimlerde ise belli sınır ve yetkileri bulunan bir yönetici seçilmektedir. 2023 seçimlerinde millet ittifakı bir türlü ittifak kuramadı, 1990'lı yılları okuyan veya yaşayan çok iyi bilir ki kendi içinde anlaşma sağlayamayan bir hükümet ortaklığı uzun vadeli olmaz. Anap hükümetinden akp hükümetine kadar olan 11 yıllık zaman diliminde 11 hükümet kurulmuş. Yani ortalama her yıl bir hükümet kurulmuş gibi. Yoksa 2018 yılından bu yana ciddi bir ekonomik kriz ile vatandaş cebelleşmektedir. Her tür ilişkide olduğu gibi seçmen-siyasetçi arasında da bir güven duygusu vardır. Bu dört yıllık zaman diliminde Chp seçmenin güvenini kazanabilmelidir. Benim düşüncem bu yönde. Yazınız içinde çok teşekkür ederiz hocam...

    YanıtlaSil
  96. Selamlar
    Birde nedenlerin içinde sandık güvenliğinin sağlanması var. Özer Sencara göre CHP ilk defa yüzde yüz sandık güvenliğini sağladı. Yani oyları caldirmadı.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!