Özdeyişler 7

“Yüksek tansiyon hastasıysanız bu gerçeği kabul ederek tansiyon ilacına başlamanız gerekir. Aspirinle baş ağrınızı hafifletseniz de tansiyona bağlı sorunlarınızın gelişmesini engelleyemezsiniz. Ekonomi de böyledir. Önce gerçeği kabul edeceksiniz. Ki aldığınız önlem çözüm getirsin.”

“Çin'de demokrasi mi var da gelişti diye soran arkadaşlara yanıtımdır: Çin’de, bizim anladığımız anlamda hukukun yerini tutan yüzlerce yıllık gelenekler var. Ayrıca Çin, gelişmiş ülke değil. Gelişmişlik; demokrasinin, hukukun, eşitliğin, liyakatin yükselmesiyle olur. Büyümek başkadır gelişmek başka.”

“Ekonomik krizlerde ilk ve en büyük darbeyi esnaf alır. Satışları düşer, para kazanamaz hale gelir, hatta bir bölümü işini tasfiye eder. Esnaf ancak o zaman siyasal iktidardan desteğini çeker.”

“Faiz ve kur üzerine ekonomi politikası kurulmaz. Ekonomi politikasının amacı nedenleri düzeltmek ve sonuca gitmek olmalıdır. Faiz sonuçtur. Eğer faizi belirli bir noktaya indirmek istiyorsanız politikanızı riskleri düşürmek üzerine kurmanız gerekir.”

“İktisat okuyanlar caretta carettalara benzer. İktisat okuyanların çok azı iktisatçı olabilir.”

“Ödediği verginin nereye harcandığı sorusunu sormayan bir toplumun şikâyete hakkı yoktur.”

“Çoğunluk, bildiğini sandığı çoğu şeyi yanlış bilenlerden öğreniyor.”

“Yaşamın kanıtladığı tezleri tersine çevirmek için gerçekleri değiştirmeye çalışmanın maliyeti her zaman yüksek olmuştur.”

“Dünyada en zor işlerden birisi yanlışı doğru sanan ve bunda ısrar eden bir insana doğruyu anlatmaya çalışmaktır.”

“Kurla, swapla, faizle kötü gidişi bir süre gizlemek mümkün olsa da bu yaklaşım sürdürülebilir değildir. Bir gün fatura önümüze gelir.”

“Neoliberal politikaların öne sürdüğü emek piyasasının katılığı gibi masum görünümlü yaklaşımların altında emeğin zayıflatılması projesi vardı.”

“Türkiye, son kırk yılda risklerini düşürmeye değil faizi düşürmeye odaklandığı için enflasyon sorununu çözemedi.”

“Temel yanılgımız bütün dünyanın bizimle uğraştığını sanmamızdır. Kimimiz bu yanılgıyla dünyaya şirin görünmeye, kimimiz de kafa tutmaya yöneliriz. Oysa yapmamız gereken tek şey hatalarımızı kabul edip onları düzeltmeye çalışmaktan ibarettir.”

“Ekonomiye, ekonomi politikasıyla yön verilir, doğrusu budur. Ne zaman ki polisiye önlemlerle ekonomiye yön verilmeye çalışılsa işler daha da karışır. ”

“Ekonomiyi batıran faiz lobisi değil faiz fobisidir.”

“Bana sordukları kadar kendilerini yönetenlere ‘sen bu işin uzmanı mısın?’ diye sorsalardı sorunlarımızın çoğu çözülmüş olurdu.”

“Bizdeki ekonomi politikası değil politika ekonomisidir. Onun için her şey ters gidiyor.”


Yorumlar

  1. Bildiklerini kesin doğru ve son bilgi sanan cahil insanların bilime yeni bilgiye kendilerini kapatmış olmaları en büyük sorundur. Cahil olmaları sorun değildir doğruyu öğrenmeye açık olmamaları temel sorundur. Sanırım eğitim sistemimizde çözülmesi gereken temel sorun budur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cahil zaten, bilmeyen değil, bilmediğini bilmeyendir, o nedenle de öğrenmeye kapalıdır. Cahil, cahil olarak kalır, cahil olarak ölür.

      Kimse her şeyi bilmez. Bilgisiz kişi, öğrendikçe, öğrendiği kadar bilgili olur. Yaşadığı sürece yeni şeyler öğrenebilir.

      Eğitim sistemimize gelince, artık eğitim sistemimizde sorun yoktur. Eğitim sistemimizin kendisi sorundur.

      Sil
    2. "Ekonomik krizlerde ilk ve en büyük darbeyi esnaf alır. " dense de, bizde önce emekli aldı darbeyi. şimdi işçinin aldığı darbe belirginleşiyor. esnaf halen zam yapmakla meşgul.

      Sil
  2. 👏👏🙏🏼

    YanıtlaSil
  3. Merhaba Hicam, bu kötü gidişi algı yonetimi ile halk farkına varmadan atlata bilirlermi. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Haklısınız hocam.Bireyler gelir beyan namesi verirlerse sanırım vergimi nereye harcadın? Sorabilir ler.Slm Hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim milletin şimdiki halinden hiç bişey olmaz. Gelir beyannamesi verirlerse bu halleriyle, birbirlerine nasıl vergi kaçırdıklarını anlatıp övünürler.

      Sil
  5. Harika mükemmel tesbitler hedefe tam isabet anlayabilene

    YanıtlaSil
  6. Hocam yazılarıniza pek yorum yapmasam da okurum bütünüyle . Daha önceleri bazı yazılarınızın sonunda bir alıntı ya da kendinize ait bir söz paylaşıyordunuz o da iyi oluyordu,özet gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu yazının sonunda da aslında "özet gibi" bir söz var.

      “Bizdeki ekonomi politikası değil politika ekonomisidir. Onun için her şey ters gidiyor.”

      Sil
    2. Daha da özet olsa daha iyi olur.

      Sil
  7. Mükemmel bir yazı Hocam. Emeğinize sağlık. Sonucun hatalı olacağını bile bile; yönetenler yanlışta niçin ısrar ederler?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun.
      Muhtemelen onların doğrusu da .

      Sil
    2. Yönetenler yanlış yapmaz. Onlar "kendi çıkarları için doğru" olanı ya da, öyle olduğunu düşündükleri şeyleri yaparlar. Onlar için doğru olan, yönetilenler için, bizim için doğru değildir. Kendileri için doğru olanı yapmadıkları, ya da yapamadıkları zaman da, artık yönetici olmazlar.

      Sil
  8. Her şeyi hile sahtekâr ile çözmeye alışmış devletler ve her seferinde level atlayarak ilerliyorlar sürekli daha aşırısını hile sahtekârlıkta ileriye aşırıya evrilen aşamaları geçiyorlar çünkü kafa ve fikir yapıları bu yönde çalışıyor dürüstlük Adalet çözüm kabiliyetleri yok akli mentalliteleri buna uygun uyumlu değil

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hangi devlet öyle ilerliyor?
      Er meydanına, savaş yapmaya geldiğinde hepsi bocalıyor.

      Sil
  9. Tek kelimeyle muķembel.
    Sayın hocam aslında dünyanin bizimle ugraşiyor söylemi siyasetciler tarafından halka empoze edilen birşey degilmi?beceriksizliklerine giydirilmiş bir kılıf..enflasyon sorununu bence cozmek gibi bir derdi yok kimsenin bu borçu halka yıkmak ve peşinen alınan emekli ve memur vergisi ,
    Dunyada caliştigini idda ettikleri bir benzeri gorulmemiş ...sadece sabit gelirlilerin harcamalarini kısarak gelirlerini azaltarak diger yandan tam gaz maliye harcamalari ve tepedeki yuzde 20 cok daha fazla harcarken...calıstı calısiyor derken birde cary treydciler keriz treydci olmak üzereyiz korkusuna kapıldıklarında...program Çat diye ne zaman elimzde kalır?...sonraki hamle ne olur batı bize operasyon çekti londra tl yi açiga satti abd esadla gorsmemizi istemiyor vs vs vs.cok ama cok kötu birseyde olsa malesef alıstık be hoca.işin en kotu yanı ne biliyormusunuz son yapilan secim anketleri ve oranlar inanilir gibi degil. En güzel günler kalemine sagilk.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorumunuz mükembel olmuş.

      Sil
    2. Yazım hatası ile dalga geçmeyin lütfen.

      Sil
  10. Emeğinize sağlık hocam. Çok net ve anlaşılır olmuş

    YanıtlaSil
  11. Hocam temel sorun halkin ta kendisidir. Öncelikle ilkesiz bilgisiz halk olduğumuzu tum samimiyetimizle kabul etmemiz gerekiyor. Bunu yapmadığımız surece gerçek anlamda dibe vuramayiz dibe vuramayinca da çıkışa geçemeyiz. Hep böyle havada yere yakin bir noktada asılı kaliriz.

    YanıtlaSil
  12. SAYIN HOCAM, HANE HALKI OLARAK, BU SÜREÇTE YAPMAMIZ GEREKENLER NEDİR.

    YanıtlaSil
  13. HEM FAİZ, ENFLASYON ORANINDAN DÜŞÜK OLMAMALI DİYORSUNUZ,HEMDE BİR PROĞRAMDA FAİZLERİN DÜŞMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYORSUNUZ.SİZİNDE ARTIK BİR İNAVASYON SÜRECİNE GİRMENİZ GEREKIYOR.BİR DEDİĞİNİZ, BİR DEDİĞİNİZİ TUTMUYOR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi politikası ve onun bir parçası olan faiz politikası esnek olmalıdır. Enflasyon yükselirken artırılmalı, düşerken de düşürülmelidir.
      Ama eğer bu işlere futbol takımı taraftarlığı gibi bakarsanız faiz artırılmalıdır diyenin bir daha faiz düşürülmelidir deme hakkı olmazmış gibi gelir.
      Yaşam değişir, olaylar değişir yaklaşımlar değişir. Eğer yaklaşımlar değişmezse yaşamdan ayrık düşersiniz ve kriz çıkar. Tıpkı bizim 2021 Eylülünde enflasyon yükselirken faizi düşürmeye başlamamızdan sonra olanlar gibi.

      Sil
  14. hocam,likidite fazlalığı faiz indiriminemi sebeb olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Likidite fazlalığı, eğer faizler yeterince çekici değilse, talep artışına ve enflasyona ya da döviz talebi artışına ve kur yükselişine yol açar. Bunun çözümü MB'nin fazla likiditeyi çekmesidir. Eğer bunu klasik yollarla sağlayamazsa faizi artırmak bir çaredir.

      Sil
  15. emekli maaş oranları ile ılgili neden bir yazı yazmıyorsunuz HOCAM.yoksa size verilen emekli zammını yerlimi buluyorsunuz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Epeyce twit attım, yazı da yazdım.

      Sil
    2. Haklısınız.ama insanımız okumamağı tercihediyor. Oyüzden dolayı düşündüğünüde yazıya dökemiyo.

      Sil
    3. Yukarıdaki arkadaş, önce yazı yazmayı öğrenip sonra mı yorum yapsan?

      Sil
  16. Bir otomobil civatasi bile sikmadan otomobil.sahibi olunuyor ise salt borclanmalarla varlik elde ediliyorsa ki ulkemizde net böyle hiç dis dunyaya bop ve gokap esbaskanina kizmayalim direkt biz halk ilarak kendimize kizalim.dis güçler oluk oluk sermaye akitip da hükümet bunları kredilestirip bizlere ucuza dağıtırken neden sormadik bizim bu kadar cok kaynağımız yok bu kadar telefon araba evler alip avm lerde keyif catip caka satarken hükümete kaynak nereden sormadık. Rahmetli ecevitun nereden buldun yasasini bir cirpida kaldiran bu hükümete ses çıkarmadık. Simdi halk pahaliliktan yuksek enflasyondan dem vuruyor. Ayrica bur şahsa koskoca ulkenin anahtarini seve seve düşünmeden verdi bu halk. O yuzden basimiza ne geliyorsa gelsin hak ediyoruz hocam. Sari okuzu vermeyecektik. Zaaflarini yönetemeyen toplumlar esir olmaya vevyok olmaya mahkûmdur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 0.69 la kredi dağıtılıp, konut fiyatları uçuruluncs, kaynak sordum “Nas” var dendi

      Sil
  17. Hocam emeğinize sağlık, sizce bu düzen daha ne kadar sürdürülebilir insanların artık yeter dediği noktaya ne kadar yakınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Halk, ödediği verginin bilincinde olmadığı ve nereye harcandığını sormadığı sürece kriz çıkana kadar devam eder.

      Sil
  18. Durumu güzel özetlemişsiniz, sadece kurnaz para politikası ile üretmeden gelişeceğimizi zannedenlere bu yazınızı okumayı tavsiye ederim

    YanıtlaSil
  19. “Bana sordukları kadar kendilerini yönetenlere ‘sen bu işin uzmanı mısın?’ diye sorsalardı sorunlarımızın çoğu çözülmüş olurdu.” özdeyişine cevabım şudur. Sormaya gerek yok "Ben ekonomistim" diyor. Kim kime daha ne sorsun hocam.

    YanıtlaSil
  20. Hocam tüm dünya bizimle uğraşıyor 😩🫣🗣

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, dünyanın işi gücü yok bizimle uğraşıyor.
      Aslında biz dünyayla uğraşıyoruz ama onların bizimle uğraştığını sanıyoruz.

      Sil
    2. Emeğinize sağlık Hocam.

      Sil
  21. Çok teşekkürler. Kaleminize sağlık...

    YanıtlaSil
  22. Hocam halkın ödediği verginin hesabını sormasını nasıl sağlayacağız? İkincisi yapabilen becerebilen herkes vergi kaçırıyor, bunu engellemek Türkiye'nin yönetim gerçeğinde bana imkansız geliyor. Zira vergi kaçırmanın Türkiye 'de cezası yok şuan ceza alanlar sadece terör suçları ya da terör suçu iftirası olanlar belki bir miktar da cinayet işleyenler. Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşin özeti orada zaten. Toplumun çoğunluğu vergi kaçırıyorsa suça ortak oluyor demektir. O zaman hesap soramaz.

      Sil
  23. “Dünyada en zor işlerden birisi yanlışı doğru sanan ve bunda ısrar eden bir insana doğruyu anlatmaya çalışmaktır.” Yazmışsınız Türkiyenin problemi tam olarak bu hocam. Güzel tespit çok teşekkür ederim. Bende bir abi var, aynen bu kafada. Lisedeki hocası "oğlum kelle pazarına git bu kafayı değiştir" demil. Ama değişmiyor 60 yıldır aynı kafa.

    YanıtlaSil
  24. hocam,anayasa mahkemesinin raportörleri vardır.Büyük ölçüdeyse ona göre karar verirler.Ekonomininde raportörleri olamaz mı.

    YanıtlaSil
  25. ELEKTRİĞE ,BENZİNE,ÇAYA,OTOYOL VE KÖPRÜLERE,SUYA AYNI ANDA ZAM GELDI.ENFLASYONU YÜKSELTİRMİ HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence yükseltmez.Farklı farklı zamanlarda gelseydi bir etki yaratabilirdi.

      Sil
    2. Hiçbiri yükseltmezdi de suya gelmesi kötü oldu.İşte o yükseltir.

      Sil
    3. Ödediğimiz vergiler yol,su, elektrik olarak geri dönmüş. :)

      Sil
    4. Zam neden enflasyonu yükseltsin ki? Ben bir bağ kuramadım.

      Sil
    5. Kiralar ve gıdaya aynı oranda indirim gelirse , enflasyon dengelenir.

      Sil
    6. Soğana zam gelmediği müddetçe enflasyon yükselmez.

      Sil
    7. TÜİK'e göre yükselmez. :)

      Sil
    8. Hissedilen enflasyon yükselir, açıklanan enflasyon yükselmez.

      Sil
    9. elektrik,su yakıt,otoyol,köprü zamları üretim girdileridir üretilmiş herşey e zam miktarı kadar hatta daha fazla fiyat artışı olur zaml ayni anda otomatik olarak.

      Sil
    10. Yorumlar harika.Koptum :)

      Sil
    11. enflasyon zam nedenimi ? zam enflasyon nedenimi ? bilemedim ben ekonomist değilim.

      Sil
  26. SAYIN HOCAM,ALTIN ONSU, DOLARDAN BAŞKA ,NE YÜKSELTİR.

    YanıtlaSil
  27. 3aydır ithalat rakamları düşük seyrediyor.ekonomimize ne gibi katkısı olur HOCAM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cari açığı düşürür, borçlanmayı azaltır.

      Sil
    2. Aynı zamanda bünyeye ferahlık hissi verir.

      Sil
    3. Midenin suyunu alır. Ama kalıcı tedavi etmez.

      Sil
  28. Çöpünü nereye atacağını bilemeyen insanlardan oyunu doğru yere atmasını beklemek hayaldir. Bu iktidar ve muhalefet için de geçerlidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Az bile söylemişsiniz.

      Sil
    2. Hocam, çocukluğumdan beri Türkiyeye gelirim,
      aklım ermeye başladığından beri ilk aklıma gelen şey bu çöp meselesi,
      İnsanımızın çoğu pis deyince kızıyorlar, ama 35 yaşındayım,
      30 yıldır her geldiğimde pislikten başka bir şey görmüyorum ki?
      Kadın çocuğuna çikolata alır, ambalajını yola atar çocuğa verir,
      çocuğu jelatinini açar yer, jelatin ambalajını yere atar,
      Çamlıca tepesine çıkarım, çöp. İç Anadoluya giderim çöp.
      Karadeniz ormanları çöp. Akdeniz Ege sahilleri çöp. Pis insanlar.
      Lisede bir kere bunu dile getirme hatasına düştüm. Amanın, ne beylik laflar duyuyorum.
      Meğerse Avrupa kanalizasyonu Türklerden öğrenmiş.
      Dedim, Avrupada 1000 yıllık kanalizasyonlar var, Türklerin kanalizasyonu nerede? Mal gibi baktılar, yok pislik torbasını pencereden atarlarmış, yok şu yok bu.
      Pis oldukları kadar küstah ve beyinsizler de.
      Yaşlılar vefat ettikten sonra 9 yıldır gitmiyorum. Eminim hala pistir.
      Çevre temizliğine dikkat eden insanları çıldırtacak kadar çok pis insan var.

      Sil
    3. Bir araştırın görün, Louvre sarayı yapılırken tuvalet düşünülmemiş, Batıda çevre buğün temiz olabilir,
      insani değerleri pis, Filistinde öldürülen masumların kanları ellerinde, Katil İsrail işbirlikçileri temiz olsa ne olur olmasa ne olur.

      Sil
    4. Yüzde doksan dokuzu müslüman çünkü.

      Sil
  29. HOCAM, TCMB SON 5 AYDIR DÜNYADA, EN ÇOK ALTIN İTHAL EDEN KURUM.NEDENİ NEDİR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rezervlerini altına döndürmeye çalışıyor.

      Sil
    2. Bahar ve yaz aylarında altına artan talep de bir etken.

      Sil
  30. HOCAM,ÖNÜMÜZDE BİZİ BEKLEYEN, BİR DEVELÜASYON TEHLİKESİ VARMI.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devalüasyon, içinde bulunduğumuz dalgalı kur sisteminde olmaz. Devalüasyon, sabit kur sisteminin işlemidir.

      Sil
  31. Her bir özdeyiş ders niteliğinde. Az ve öz anlatım. Sağolunuz.....

    YanıtlaSil
  32. Hocam küçük esnaf stagflasyonda neler yapmalı ayakta durmak şimdiden zor ken.

    YanıtlaSil
  33. Her cümle bir özdeyiş gibi. Açık ara Blogdaki en iyi yazılardan..

    YanıtlaSil
  34. Asgari ücret ne zaman düşürülecek?

    Bu konuda bilginiz var mı Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeterli zam yapılmadığında asgari ücret reel olarak düşürülmüş olur.

      Sil
  35. “Bizdeki ekonomi politikası değil politika ekonomisidir. Onun için her şey ters gidiyor.” insanın çebi fakir olunca zihni, aklıda kit kalıyor.önçe zenginlik, refah ve refahın getirdiği her alanda gelişen bilinç.
    Yarın 200 milyar kaynak bulsak yönetebilir miyiz? Elbette hayır.
    Ekonomik bir savaş vereçek kazanacak ve onu sürdürülebilir kaideye oturtturacaksın.
    Savaş verilmeden, masada ya da sahada kazanılan çephe duymadın.

    YanıtlaSil
  36. Hocam ekonomiyi takip edebilmek adına hangi dergileri veya haber sayfalarını önerirsiniz beğendiğiniz kaynakları bizlerle paylaşabilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisat ve Toplum Dergisi oldukça iyi bir akademik dergidir. Ben Ekonomim.com, T24, Oksijen ve 10 Haber'i izliyorum.

      Sil
  37. hocam bizdeki hiper tansiyon, tülbentle sıkıca alınlarından başlarını bağlıyorlar ağrıyı dindirmek için. gerçi buda bir şey, en azından bir şeylerle uğraşılıyormuş havası veriyor işte :)

    YanıtlaSil
  38. Teşekkürler, emeğinize yüreğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  39. Hocam yazınız için teşekkürler.
    Hocam birçok ekonomi yazarı ve ekonomist faizlerin yıl sonuna doğru düşeceğini söylüyor (Dünya gazetesinin haberine göre siz de eylül ayında faizlerde indirim bekliyorsunuz).
    1- Enflasyon baz etkisiyle düşüyor , faiz indirmek yanlış değil mi ? Bu durumda 2025 de tekrar faiz artacak diyebilir miyiz?
    2-Zaten yanlış belirlendiği iddia edilen bir enflasyon ve dolayısyla faiz varken nasıl bir faiz indirimi bekliyoruz. (Enflasyon 75/100 iken 50 faiz uygulanıyorsa enflasyon 60/90 iken 40 faiz uygulanabilir mi demek istiyorlar veya bu yöntemle ortalama bir enflasyon mu hedefleniyor ?
    3-Uygulanan ekonomik modelin sonuçlarını hiç kimse tahmin edemediği için herkes temkinli yorumlar mı yapıyor ? M.İsmail Ağar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bir şey beklemiyorum. Siyasetin her işe sonuna kadar karıştığı bu yönetimden bir şey beklemeyi yıllar önce bıraktım. Baz etkisiyle de olsa enflasyon düşüş söz konusu olacağına göre carry trade ile para kazandırmayı azaltmak için o düşüşten yararlanıp faizi düşürmeyi öneriyorum.

      Sil
  40. Her kelimesini keyifle okudum. Keşke sizin gibi cevherlere kanuni yetkiler verilse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Verildi 90'larda.Sonuç çok daha farklı değildi.

      Sil
    2. Haksızlık etme. Hoca çok kısa görev yaptı.

      Sil
  41. Avrupa bizi kıskanıyor hocam. Bu durumda siz mandacı ekonomist oluyorsunuz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avrupa bizi değil, bizim vergilerimizle lüks yaşam süren yöneticilerimizi kıskanıyordur olsa olsa. Manda yoğurdunu ben sevmem, sevenlere bakmalı.

      Sil
    2. Hocam ben çok seviyorum.Şimdi ben mandacı mıyım?

      Sil
    3. Alasısınız efendim.

      Sil
    4. Yukarıdaki arkadaş haklı.

      Sil
    5. Lütfen bu platformda edep hudutlarını aşmayın.

      Sil
    6. Hahahaaa. Arkadaşın yapmış olduğu ironi trollere batmış.

      Sil
  42. Son cümleye bir örnek; 18 yıldır Polonya'ya gidip gelirim.18 yıl önce paramızın değerini ölçerken yaklaşık 1 liranın 2 zloti karşılığı vardı şimdi 1 zloti 8 lira.Evet bazı ülkeler ekonomi politikası uygular bazıları ise politika ekonomisi.Ancak uyguladıkları halka bunu yutturabildikleri ölçüde uygularlar.İş dönüyor dolaşıyor eğitime,okur yazarlığa dayanıyor.İnanç istismarı ile aldatılan, politikada kendine alan açan zihniyetlerin tahakkümü altında bir seçmen kitlesi var bu ülkede.Bu olduğu sürece bu ülkenin kaynakları hiçbir zaman doğru kullanılmayacak maalesef.Elinize,aklınıza sağlık Mahfi Hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polonya bati avrupanin cari fazlaklarindan yunanistan gibi sağlam teşvik alıyot yanı batı ab doğu nin ımf si ,bu bir varsayım değil bir gerçek

      Sil
  43. Bugün gazetede bir haber var. Avukatlar milletin mal varlıklarını araştırabilecekmiş torba yasaya teklif olarak koymuşlar. Bu kişisel verilerin ihlalidir. O zaman bütün avukatlar kafasına göre istediği kişilerin mal varlığı araştırmasını yapar. Duymuyor muyuz hukuk ofisleriyle bağlantılı telefon dolandırıcılığı yapan kötü niyetli avukatları?Bu dönemde avukat olmak da kolay zaten çetecinin çocuğu ol git kıbrısta para bastır al diplomayı. Bir başka husus ise tereke davalarında e-devlette husumetli olsun veya olmasın akrabalara birbirinin adresini tc numarasını kişisel bilgilerini göstermesi ki bu çok tehlikelidir ve adalet Bakanlığının çok büyük bir kusurdur buradan Adalet Bakanlığına devasa tazminat davaları uluslararası mahkemelerde açılabilir ve tazminata mahkum olur. Husumetli akrabalar edevletten birbirinin adresini öğrenip kabadayı, mafya , çete tutup akrabasını zarar verdiriyor. Adalet Bakanlığı önce doğru düzgün görevini yapsın. Böyle avukatlara bu tür yetkiler vermek çok sakıncalı zaten edevlette herkesin tapu bilgisinden, hangi gun hangi hisseyi aldığına kadar bütün bilgiler mevcut. Esas devlet bitcoincileri takip etsin. Böyle bir yasa ancak komünist ülkelerde olur. Böyle bir yasa tasarısı ancak aciz 3.dünya sömürge ülkelerinde bilgisiz milletvekillerince çıkar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Avukatlara böyle bir yetki verilemez. Böyle bir madde yasalaşırsa Anayasa Mahkemesinden döner.

      Sil
    2. Ama Anayasa Mahkemesi kararları uygulanmıyor nu ülkede.

      Sil
    3. 1-) 21 Ocak 2023 tarihli bir haber "Devre mülk vurgunundan avukat çıktı!
      Aydın merkezli 29 ilde, jandarmanın düzenlediği devre mülk dolandırıcılığı operasyonunda tutuklanan 30 kişi arasında, İzmir Barosu’na kayıtlı avukat da olduğu ortaya çıktı."
      2-) 12 Ekim 2023 tarihli bir haber "Kargo dolandırıcılığı" yaptığı iddia edilen avukat hakkında soruşturma açıldı. Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Soruşturma Bürosu ..."
      3-)7 Mayıs 2024 tarihli bir haber "Tahliye vaadiyle dolandırıcılık çetesine operasyonda 1’i avukat 9 tutuklama"
      4-) 2 şubat 2024 tarihli bir haber "Avukat Yusuf Ç.'ye yüklü miktarlarda para veren kişiler, kendisine ulaşamayıp şikayette bulununca dolandırıcılık ortaya çıktı. Toplamda..."
      5-) "Dolandırıcılık şebekesinin lideri eski avukat çıktı - Edirne Haber TV
      8 Mar 2022 — Hazırladıkları teslim tutanaklarının imza kısmına iliştirdikleri 'kutucuk' yöntemi ile 5 milyon 370 bin lira bedelli 5 senedi iş insanlarına"
      Demek daha bir de avukatlara mal varlığı araştırma yetkisi verecekmiş meclisteki vekiller yasa çıkararak.... Demek ki bir ülkede adalet bakanları avukat olmamalı . İsrail'deki gibi yazılım bilgisi olan Elektronik Mühendisi olmalı. Demek yapay zeka ve prosedurel cozumleme kanunlardaki mantıksal tasarım ve akla mantığa aykırılığı giderme ve süreç yönetimi yaparak adaletin iş yükünü azaltmak için Mühendis Adalet Bakanı getirmişler.

      Sil
    4. Sadece bir gazete haberine dayanarak yorum yapmışsınız. Avukatların suç işlediğini gösteren kaynağı belirsiz ve muhtemelen yargılama süreci tamamlanmadığı için masumiyet karinesini de ihlal eden bazı haberleri argüman olarak kullanmışsınız. Yazınızdan konu hakkında hiçbir bilginiz olmadığı açıkça anlaşılıyor. Bir konu hakkında fikir sahibi olmak için araştırma yapmak ve hatta öneride bulunmak için çok araştırma yapmak gerekir. Avukatların işi mal varlığı araştırmak değildir. Lakin hak arama hürriyeti kapsamında dava açmadan önce araştırma yapmak, bilgi toplamak, kişisel verilere erişmek, delil toplamak mevcut kanunda dahi avukatın yetkisi kapsamındadır. Önemli olan verilen her yetkiye karşılık sorumluluğun da düzenlenmesi ve bunların denetlenmesidir. Saygılar.

      Sil
    5. Doğma büyüme Utrecht'de ikamet eden yazları da Türkiye'ye tatile gelen bir gurbetçi olarak yazıyorum. Sadece 5 gazete haberine dayanarak yorum yapmış arkadaş! Ben de baktım çok daha benzer haberler var! Bu dediğin kişisel verilere ve bilgilere, Almanya'da ve Hollanda'da Avukatlar 3 imzalı hemfikir hakim kararı olmadan yapamazlar. Türkiye hakikaten de ilginç bir ülke. Dahası kisisel verilere ve bilgilere gayri resmi ulaşmak için Türkiye'de mobil imsi catcher kullanan avukatların olduğunu da duyunca şok geçirdim. Nerede bu millet nerede bu devlet?

      Sil
  44. "Bati da para piyasada kazanilir iktidari ele gecirmek veya etkilemek icin kullanilir, dogu da ise iktidar para kazanmak icin ele gecirilir." Bernard Lewis.

    YanıtlaSil
  45. ver yetkiyi gör etkiyi

    YanıtlaSil
  46. Çok güzel tespitler elinize sağlık hocam bir ilave olarak Liderlikle ilgili şu Japon Özdeyişi eklemek istiyorum. HİÇBİRİMİZ HEPİMİZ KADAR AKILLI DEĞİLİZ.

    YanıtlaSil
  47. Sayin Mahfi hocam, 7. özdeyişe ilişkin:

    https://youtu.be/ddQVwZg6Tmk?si=d_cOTLcpDdJrxtbK

    YanıtlaSil
  48. Hocam, Aile Bakanlığın sosyal destek ödemelerinin haricinde, sosyal belediyeciliği ilke edinen yerlerde belediyelerin bütçesinden sosyal destek ödemelerine ayırdığı payın artması gelir adaletsizliğinin artmasıyla doğru orantılı ve bu konuda iyi bir gösterge. Ekonominin gidişatı açısından genel bütçeden ayrılan destek paylarının da yetersiz kaldığı da aşikar.
    Ama merak ettiğim şu belediyelerin sosyal destek ödemesi( emekli maaş desteği, fatura desteği...), yapmaları ne kadar doğru, genel ekonomi politikasın yarattığı yüksek tansiyon kaynaklı baş ağrısına ağrı kesici etki yapmıyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belediyelerin görevi sosyal yardım yapmak değil. O, devletin görevi. Belediye, yol yapacak, su getirecek, karla mücadele edecek, altyapıyı düzeltecek.

      Sil
  49. hocam,ekonomide bizi bekleyen bir tehlike varmı.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mevcut durumu tehlike olarak görmediğimize göre bizi bekleyen tehlike yok demektir.

      Sil
    2. Hoca haklı. Daha ne olacağıydı? :)

      Sil
  50. 6 AYDIR SABİT GİDEN BİR DÖVİZ KURU VAR.PATLAMA YAKIN MI HOCAM.

    YanıtlaSil
  51. Günaydın hocam... elinize sağlık.. Her cümle mani gibi olmuş.. Hükümet şu an vatandaşa 3’lü çektiriyor..Film’ in sonunu merak ediyorum.. Fatih Demirtaş

    YanıtlaSil
  52. Muhterem üstat , her biri ayrı bir ders konusu olacak derin anlam ifade eden bu sözler , geçerliliklerini yitirmeyecek gerçeklerden süzülerek , saf bir deyişe dönüştürülmüş. Umarım her okuyana , kalıcı bir ders verir. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  53. Ben Karadenizliyim geçen seçim de annem sağ partiye oy verdi ben sol partiye annem namaz kılar bende annem okuması yok gibi çevreden ve tv den görüp duyduğu kadar bilir ben üniversiteyi bitirdim (Sayesinde Allah razı olsun) seçimden sonra bana dediki o din düşmanlarına niye oy verdin dedi, bende dedim ki olay din değil sadece ekonomi var vs.. anlattım şimdi annem diyor her şey çok pahalı niye böyle olduk... Size demem o ki toplum partiyi yalnız dine indirgediği sürece siyasetin yalnız dinden ibaret olduğunu yanılgısından kurtulmadığı sürece biz kalkınamayız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cehalet arttıkça dini kullanma da yaygınlaşıyor. Cehalet, okuma yazma bilmemekle sınırlı değil. Üniversite bitirip de cahil kalmış pek çok insan var.

      Sil
    2. Çok doğru bir tespit.

      Sil
  54. Merhaba Hocam
    Bugün Alâattin Aktaş’ın yazısına baktınız mı? :)
    Görüşlerinizi paylaşmanızı rica ederim.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sabah erken saatlerde yazıyı ve görüşlerimi X'de paylaştım.

      Sil
    2. X üyeliğim yok ama sizin yorumunuzu haber sitelerinden birinde yakalayabilirim sanırım.
      Teşekkür ederim.

      Sil
    3. Üyeliğe gerek yok.Haber siteleri hocanın yazılarını kendilerine demeç vermiş gibi yayınlıyor zaten.

      Sil
  55. Sayın hocam, en çok beğendiğim özdeyişiniz:
    “Çoğunluk, bildiğini sandığı çoğu şeyi yanlış bilenlerden öğreniyor.”
    naçizane araya bir bir katkı bırakabilir miyim?
    ".. yanlış veya eksik ..."
    edindiğimiz bir bilgi için, sorgulamayı, araştırmayı geçtim, kendimize "mantıklı mı" diye bile sormuyoruz.
    aklınıza sağlık 🙏, teşekkürler.

    YanıtlaSil
  56. Merhaba Hocam. Yazınız ile ilgili değil ama ,konuşmalar Türkiye devalüasyon yapmalı fikrini ABD devalüasyon yapsa piyasalar nasıl tepki verirdi? Bu konudaki görüşünüzü paylaşır mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dalgalı kur rejiminde devalüasyon yapılmaz. Normal olarak her gün kur değişir zaten. Ama normal olarak tabii.

      Sil
    2. Teşekkür Ederim.

      Sil
  57. HOCAM ENERJİNİZ EKSİK OLMASIN.TÜM SORULARA CEVAP VERİYORSUNUZ.

    YanıtlaSil
  58. Hocam aforizma şeklinde olan makaledeki yazılarınız iktisat kitabının özeti adeta. Uzun süredir yazılarını takip ediyor ve paylaşıyorum. Kaleminize, aklınıza ve ruhunuza sağlık.
    Saygı ve hürmetlerimle.

    YanıtlaSil
  59. “ Deveye boynun eğri demişler. Deve, sizin bakış açınız bozuk demiş.”

    “ Deve kuşu tehlikeyi sezdiği zaman neden başına kuma sokar?
    Yerdeki titreşimlerden tehlikenin geliş hızını ve yönünü belirler.”

    Son not: deve kuşlarını değerlendirirken bakış açısına katı katıya bağlı hörgüçlü develerden ayırmak gerekir.

    Çok selam ve sevgiler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deveye boynun neden eğri demişler? Eğri değil sizinki fazla düz demiş.
      Şu anki durumumuz tam olarak buç

      Sil
  60. Zaten batmış bir ekonominin nesi barırılır anlamadım evet bir zamanlar iyiydi ABD ile aynı politikaları izlerken stratejik ortakken ama bu iyi ekonomide milli güvenlik sorunlara yol açmıştı ! Türkiye Cumhuriyetinin kurulduğundan beri sorunu İngiliz sterlingi gibi değerli para yaratamamış olmasıdır yani sorun batılı paralara karşı olan döviz kuru !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye Cumhuriyeti kurulduğundan 1950'lere kadar Türk Lirası bayağı değerli bir paraydı. 1945'de mesela 1 USD = 1,30 TL'dir.

      Sil
    2. 1945’teki Türk Lirasının değerini o günün şartlarında okumak gerekmez mi Hocam?
      Yani savaş sonrası yıkılmış bir Avrupa var.Gelişmiş ekonomilerin hepsi çökmüş.Yani sanayi devrimini gerçekleştirebilmiş avrupa ekonomileri can çekişiyor.Abd ise savaş sırasında yaptığı harcamalar ve avrupa ya verdiği borçlar nedeniyle henüz potansiyelini göstermeye başlamamış.Zaten savaş sonrası ekonomik sistemi de(imf,dünya bankası,bretton woods) henüz kuruluyor.Dünya para sisteminin ne yöne gideceği belli değil.

      Buna karşılılık savaşa girmemiş ve yıkıma uğramamış,sanayileşmesi çok az,yurt dışından borç almak istemeyen,savaş nedeniyle tüketimini düşürmüş,Lozan’dan gelen borçları ödemeye çalışan ,ekonomik rekabet gücü olmayan bir tarım toplumu var.Bu değerlilik o döneme has konjonktürel ve geçici bir durum değil midir?

      Sil
    3. 1923 - 27 arasında 1,67, 1928 - 32 arası 1,97, 1933 - 37 arası 1,65, 1938'de 1,26, 1939 - 45 arası 1,30, 1946'da 1,87, 1947 - 59 arası 2,80. Buna göre yorum yapabilirsiniz.

      Sil
    4. Yazdığınız tarihleri içinde sadece 1947-59 arasını anlamadım Hocam.1958’de DP’nin kuru 2,80’den 9 çıkaran bir devalüasyonu yok mu?
      Yani alınan borçların kötü yönetilmesi ve rekabet gücü olmayan bir ekonominin devalüasyona gitmek zorunda kalması.Yani DP için sonun başlangıç zamanları.

      Sil
    5. 9'a çıkış TÜİK göstergelerinde 1960 olarak görünüyor. Ama haklısınız devalüasyon 1958 sonunda yapıldı. Dolayısıyla en azından 1959'da 9 olmalıydı kur.

      Sil
    6. TÜİK’ten umudu keseli zaten çok oldu Hocam!
      Bari “TÜİK Market” ismiyle perakende sektörüne girse de,biz de 147 Liraya b.peynir,135 Liraya zeytin,20 Liraya da toz şeker alsak!:)
      Saygılarımla

      Sil
  61. Bir de Çin'deki gençlerin Matematikte dünya sıralamasında hep birinci çıktığını, ülke politikası olarak bilim ve matematiğe öncelik verildiğini, 1.5 milyarlık ülkede eşit eğitim verebildiklerini ve en önemlisi demokrasinin sadece 4 senede bir politikacıları seçmek olmadığını görsek artık.
    Elinize, aklınıza sağlık Hocam, sizin özdeyişeri de kitap halinde çıkarsanız ne güzel olur.

    YanıtlaSil
  62. Saygılar hocam. Biz balığı ağaçta yaşatmaya çalışıyoruz. Biz devamlı aşağıdan balık ve su veriyoruz onlarda yukarda pişirip pişirip yiyiyor.

    YanıtlaSil
  63. ÖZDEYİŞ :
    "HALI ALTINA SÜPÜRMEK"

    YanıtlaSil
  64. HOCAM, BU KALİTELİ BİLGİ VE TECRÜBE İLE DEVLET KURUMUNU BIRAKMANIZIN BİR SEBEBİ OLMALI.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu birçok kez anlattım. Light Günlük'te de uzun uzun yazdım. Nedeni o dönemin hükümetinin benim önerdiğim yapısal reformları yapmamasıydı. Bu reformları yapılmayacağını anladığımda (ki bu atanmamdan itibaren 5 ay sürdü) istifa edip ayrıldım.

      Sil
  65. Hep soruldu merkez bankası onlarca hatta ve hatta yüzlerce milyar dolari kimlere satti. Oysa kimlere satildigi belli. Hükümete yakin sermayedarlara. Peki neden onlara satıldı. Cok çok düşük faizli kamu bankalarindan tl kredileri ile döviz toplattilar. Böylece yandaş sermayedarlar hem kur riskinden kurtuldular hem de ucuz dövizden yüksek kârlar elde ettirildiler. Böylece kur soklari çoğunlukla kobi ler ve küçük işletmeleri vurdu. Ama onlar önemli değil zira paralel ekonomi kuruldu son 15 yildir. Ekonomide esas yuksek talep bu zenginleştirilen yeni sermayedarlarca sağlandığı için dikkat edilirse kur şokları eskiden olduğu kadar ekonomide sert daralma yaratmiyor.cunku talep gücü hic bu derece cok dar iktisadi tabanda mobilize edilmemişti. Yani kobiler küçük işletmeler esnaf onemli değil hükümet kanadi için. Çünkü seçim bütçesine en büyük fon akimi bunlardan sağlanıyor. Hükümet iktidarda bu fonlar yoluyla kalıyor. Bu arada sermayedarlar da aslinda cantacidir. City of london in cantacilari. Eh ne de olsa burada bölgesel bir hanedanlik kuruldu. Çünkü tüm legal illegal parasal unsurlar saraya yani hanedanliga bağlandı. Sistemin sahipleri kuresel efendilerin tepesi city of london böyle buyurdu. Küresel şirketler ve onların buradaki uzantilari olan bankalar ve taşeron şirketler hükümet eliyle kur riskinden arindiriliyor. Simdi de yeni bir kur şokuyla kalan kucuk orta ölçekli yerli sermaye de bunlar tarafindan oldukça düşük fiyatlardan yagmalanacak.

    YanıtlaSil
  66. Artık bana sormayının kibarcası olmuş:)) Teşekkürler bu güzel yazı için.

    YanıtlaSil
  67. Mahfi bey, çok ciddiyim, dalga geçmiyorum.

    Böyle haberler, "iktisat" biliminin alanına giriyor mu, analiz edilmesi gerekiyor mu?

    "Jeff Bezos, Marmaris'te bir lokantada, 3,5 milyon lira (100 bin Euro) hesap ödedi!"

    Kaynak:
    http://t24.com.tr/haber/jeff-bezos-datca-daki-restoranda-3-5-milyon-lira-hesap-odedi,1173189

    YanıtlaSil
  68. Hocam rezervlerin geldiği noktada kur şoklarından kurtulduğumuzu söyleyeblilrmiyiz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Belki.Nispeten.

      Sil
    2. O rezervler dis ticaret fazlasi ve cari islemler fazlasi verildigi icin ya da doğrudan dis sermaye yatırımları geldiği icin dolmuş olsaydi kur soku riski minimize edilmis olurdu. Ancak borsaya tahvillere ve yüksek faizli kisa vadeli tl mevduata yani vur kaç için gelen 60 70 milyar dolar ila swap yani emanet dövizler ile hazine dövizi ile rezerv doldurulduğu için kur riski tersine artmış durumdadır.

      Sil
    3. Rezervler carry trade ile oluşmamış olsaydı söyleyebilirdik.

      Sil
  69. hocam sizi öğrencilik yıllarımdan beri takip ediyorum.
    size bugün ekonominin başına geç deseler yapacağınız ilk 10 icraat / hamle / iş ... ne olurdu ?
    anlaşılan o ki son yıllarda "mış" gibi yaparak vatandaşı oyalayanlar bu politikalara devam edecekler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir tek icraatım olurdu: İstifa ederdim. Çünkü ekonominin başına geçenin yetkisi yok. Yetki tek kişide.

      Sil
  70. Hocam yabanci bankalarin yilsonu dolar/TL tahminleri 35 civari seyrediyor, bu gidisle bir sekilde dolari tutup, enflasyonun da baz etkisiyle dusurmeyi ve parasal kisitlamalarla ekonomiyi sogutmayi deniyorlar sanirim. MB rezervleri artiyor, cari acik dusuyor, ithalat dusuyor gibi soylemler var(Her ne kadar tartisilsa da) KKM'yi bir sekide bitirdiklerinde(millet kendi istegiyle cikip yada yenileme olmayacak dediklerinde) bu MB rezervleri, KKM donuslerini ne kadar karsilayabilir?
    Ikinci sorum ise su; kis aylarinda enflasyon dusuyor diyerek faizi 45-40 bandina dogru cekerlerse(yurt disinda da faizler dusmeye baslayacak gibi duruyor), carry tradeislemleri devam eder mi?

    YanıtlaSil
  71. yaşanamayacak hale gelen hayat pahalılığı sebebi neo-liberalizm ve AKP nin tüketimle büyüme ekonomisidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır. Bunun bir tek nedeni var. Faiz takıntısı ve ona dayalı yanlış ekonomi politikaları. Ve bu halen devam ediyor.

      Sil
  72. Hocam ekonomik krizin hangi evresindeyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyon buralara gelmişse kriz en son evrede demektir.

      Sil
  73. Hocam ekonomi fahiş mi ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi

GSYH’de Dünyada Kaçıncıyız?