Ekonomi mi İşletme mi Maliye mi?

Üniversiteye girecek olanlardan ekonomi ve benzer bölümler arasında seçim yapmak durumunda olan öğrenciler hangi bölümü seçmelerinin iyi olacağını soruyorlar. Öğrencilerin benim bildiğim bölümler arasında seçim yapmalarına yardımcı olmak için bu yazıyı kaleme aldım. Kuşkusuz buradaki değerlendirmeler benim kişisel deneyimlerime göre yaptığım kişisel değerlendirmeler.

Önce ele alacağım bölümleri sıralayayım: Ekonomi (iktisat), işletme, kamu maliyesi (maliye), uluslararası finans, ekonometri, bankacılık ve sigortacılık, dışticaret, uluslararası ticaret ve finansman, pazarlama (marketing), çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri. Bunlara benzer başka bölümler ya da farklı isimler altında bölümler söz konusuysa aşağı yukarı aynı değerlendirme içine girebilir.

Bütün bu bölümlerin anası ekonomi bölümüdür. Bir başka ifadeyle bu bölümlerin hepsi ekonomi biliminin ayrıntılarından türemiştir. Eskiden ekonomi bölümlerinde okuyanlar bu sayılanların bazılarını zorunlu, bazılarını da seçimlik ders olarak alırlardı. Zamanla bunlar ekonomi bölümünden ayrılarak ayrı birer bölüm oldular. İlk ayrılan ve popüler olanı işletmecilik oldu.

Ekonomi bölümlerinde ekonomi teorisi ağırlıklı bir eğitim yapılır. Buna ek olarak bu sayılan disiplinlerin bazıları birer sömestirlik dersler biçiminde zorunlu ya da seçimlik olarak okutulabilir. Ekonomi bölümü genel bir eğitim sunar ve ekonomi teorisinin ayrıntılarına girer. Buna karşılık diğer bölümler ekonomi ile genel bir ekonomi bilgisi vermenin yanında kendi konularının ayrıntılarına girerler. Örneğin ekonomi bölümlerinden bazılarında kamu maliyesi seçimlik ders olarak okutulur. Ama kamu maliyesi, bölümlerinde maliyenin ayrıntılarına girilir. Ekonomi bölümünde mikroekonomi derslerinde firmanın ekonomik dengesi öğretilir ama işletmecilik bölümlerinde bunlara ek olarak örnek olaylar, işin insani ve hukuki boyutları ve muhasebesi ele alınıp incelenir. Yani uzmanlaşma sağlanmaya çalışılır. Örneğin işletmecilik bölümünde muhasebe eğitimi üst düzeyde verilir ve mezun olan kişinin muhasebe öğrenerek mezun olmasına çalışılır. Oysa ekonomi bölümünde ya bir dönemlik derslerle ya da seçimlik derslerle muhasebe bilgisi verilmesi esas alınır. Eğer öğrenci, muhasebe yerine örneğin halkla ilişkiler dersi seçmişse o zaman muhasebe bilgisini derinleştirmesi tümüyle kendisine kalır.

Pazarlama, bazı okullarda işletme eğitiminin içinde bir veya birkaç ders olarak yer alır. Buna karşılık ayrı bir pazarlama bölümü varsa orada çok daha fazla ayrıntıya girilir. Pazarlama teknikleri, müzakere teknikleri, işin hukuki yanı öğretilir. Bankacılık ve sigortacılık bu iki önemli dalda uzmanlaşmaya ağırlık veren bir bölümdür. Özellikle sigortacılıkta matematiksel hesaplamaların ağırlıklı olduğu dikkate alınmalıdır. Uluslararası finans, kamu maliyesinin yanında özel kesim finansmanına ve bunun uluslararası boyutuna yönelen bir daldır. Dışticaret ya da uluslararası iktisat, ekonomi bölümünün önemli bir alt dalıdır ve ekonomi bölümlerinde okutulur. Ne var ki günümüzde o kadar ayrıntılara ulaşmıştır ki ayrı bir bölüm haline getirilerek uygulamanın da işin içine sokulmasıyla uzmanlaşma sağlamanın yolu olmuştur.    

Ekonomi okumuş bir kişinin burada saydığım dallardan herhangi birinde yüksek lisans yaparak uzmanlaşması mümkündür. Çünkü ekonomi bu dalların hepsinin anasıdır. Örneğin ekonomi lisansı yapmış bir kişinin bankacılık sigortacılık veya işletmecilik ya da uluslararası finans üzerine yüksek lisans yapması halinde işin teorik çerçevesini bilen bir uzman olması kolaydır.

Bu sayılan bölümler içinde en farklı olanı ekonometridir. Ekonometri bölümleri üniversitelerin en zor bölümlerinden birisidir ve ileri derecede matematik ve istatistik bilgisi gerektirir. Lisede matematiği iyi olmayan bir öğrenci için bu dal oldukça zordur. Bu bölümü bitirenler genellikle araştırma birimlerinde görev alırlar.  

Bazı genel önerilerimi de sıralayayım:  
(1)   Eğer üniversite yaşamını ciddiye alıp bilim öğrenmeyi ve yüksek lisans yapmayı düşünüyorsanız ekonomi bölümünü seçin. Eğer yukarıdaki konulardan birinde yüksek lisans yapacaksanız bu bölümde okurken aldığınız derslere ve öğrendiğiniz bilgilere göre kendinize bu sayılan dallardan birisini seçin (işletme, uluslararası finans vb gibi) Böylece örneğin bankacılık ve sigortacılık dalında uzmanlaşmış bir iktisatçı olabilirsiniz. Bunun avantajı ekonomik verileri daha iyi okuyabilmeniz ve analiz edebilmeniz olacaktır. Ekonomi bölümünü seçen ve kendi başına da çalışma yeteneği olan kişilerin öteki dallara ilişkin bilgileri kendi başlarına ya da yüksek lisans ile tamamlama olanağı vardır. Benzer olanak kuşkusuz diğer dalları seçenlerin ekonomi öğrenmeleri için de geçerlidir ama daha zordur.
(2)   Eğer kendinize bir gelecek seçmişseniz ona göre karar verin. Örneğin mezun olup bir işletmede işe girmeyi düşünüyorsanız bu bölümlerden herhangi birini seçebilirsiniz. Yeter ki okurken bölümü ve dersleri ciddiye alın. Örneğin muhasebe uzmanı olmayı kafanıza koymuşsanız işletmecilik bölümünü seçin. Bu bölümde muhasebe ve ilgili dersler oldukça ağırlıklıdır.
(3)   Bu bölümlerde okuyan çok sayıda öğrenci var. O nedenle mezunlar arasında kıyasıya bir rekabet oluyor. Bu yüzden daha ilk günden bölümü ve dersleri ciddiye almanız gerekiyor. Yalnızca kendi kitabınızı değil öteki okullarda okutulan kitapları hatta başta ABD olmak üzere yabancı ülkelerde yayınlanmış kitapları da okumanız gerekiyor. O nedenle kaydınızı yaptırdığınız andan ibaren kendinizi mezuniyet sonrası rekabetine hazırlamaya başlamanız gerekli. Mezun olduktan sonra girdiğiniz sınavlarda sorulan sorulara “bize bunları okutmamışlardı” diye itiraz etme şansınız yoktur.
(4)   Hangi bölümde okursanız okuyun öteki bölümlerde okutulanlarla ilgilenin. Bu sözüm en çok Ekonometri bölümünde okuyanlar için geçerlidir. Ekonometri çok teknik bir konudur. Eğer arkasında yeterli ekonomi bilgisi yoksa ulaşılan sonucu okumak mümkün olmaz. O nedenle ekonometri okuyanların mutlaka derin bir ekonomi bilgisi edinmeleri gerekir.
(5)   Ne yapın edin İngilizce öğrenin. Okullarda öğretilen İngilizcenin çoğunlukla yeterli olmadığını biliyoruz. Biliyorsanız geliştirmeye, bilmiyorsanız mutlaka öğrenmeye çalışın. İngilizceniz ne kadar iyi olursa rekabette ileri gitmeniz o kadar kolay olur.
(6)   Bütün bu bölümler için geçerli bir bilgi de hukuk bilgisidir. Seçimlik ders mi alırsınız kendi başınıza mı çalışırsınız bilmem ama hukuk bilginizi ilerletin. Anayasa hukuku, idare hukuku, borçlar hukuku, ticaret hukuku, vergi hukuku hatta ceza hukuku kitapları alın ve öğrenmek için çalışın. Bunlar yalnızca çalışma yaşamınızda değil olağan yaşamınızda da size tahmin edemeyeceğiniz kadar yararlı olacak.  
(7)   Ortak olarak öğrenilmesi gereken bir dal da muhasebedir. Muhasebe bütün bu dallar için bilinmesi gereken ortak bir bilgidir. İşletmeciler kadar derin olmasa da muhasebe öğrenmek şarttır. Muhasebe bilmeyen bir iktisatçı veya maliyeci ya da bankacılık ve sigortacılık uzmanı alet çantasında İngiliz anahtarı olmayan tamirci gibidir.  

İngilizce, muhasebe ve hukuk bilgisinin yüksekliği bu bölümlerde okuyanlar için önemli bir fark yaratır. Örneğin ekonomi bölümünde okuyan birisi bu üç bilgiyi de portföyüne katmışsa sırtı yere gelmez.

Dışarıda onbinlerce iş arayan İktisadi ve İdari Bilimler mezunu var. Onun için bu piyasaya girerken iyi yetişmiş biri olarak girmezseniz şansınız olmaz. Önünüzde 4 yıl var. Bunu iyi planlayanlar ve uygulayanlar kazanır.

Bu konuda ek bilgi için “Meslek Seçimi” başlıklı yazıma da bakabilirsiniz:


Yorumlar

  1. Kamu sektöründe çalışmayı düşünen arkadaşlar için en iyi bölümün öncelikle Maliye daha sonra İktisat yani ekonomi oldugu düşüncesindeyim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamu kesimi için haklı olabilirsiniz.

      Sil
    2. üniversite bitiren gençlerin % 80 i kpss ile karsilasiyorlar kpss yani kamu kurumu icin en iyi bolum hukuk muhasebe ve iktisadin cok yogun verildigi tek bolum MALIYE en iyi maliye de gazi maliye ( son yil hocalari degistimi bilmiyorum ama gayet kaliteli hocalari vardi ) MALIYE bolumunun avantajini kpss dersleri veren dershanede ki hoca ve ogrencilere de sorabilirsiniz arkadaslar..

      Sil
    3. Merhabalar.Ben izmir de ingilizce işletme okuyorum.HAZırlık henüz bitmedi.Ben size açıköğretimde herhangi bir bölüm okumalı mıyım öyleyse neden diye sormak istiyorum:Bilinçli bir şekilde üniversite hayatımı bitirip iyi bir iş sahibi olmam için sizce ne gibi yollar izlemeliyim.Şimdiden teşekkürler cevabınız için

      Sil
    4. hocam merhaba ben istanbul üniversitesi türkçe iktisat okuyorum. çift anadal programı yapmak istiyorum fakat hangi bölüm yanına daha yararlı olur karar veremedim sizin önerebileceğiniz bir bölüm var mıdır tesekkür ederim. (edit: 3.71 ortalama)

      Sil
    5. En iyi Maliye tabiki Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi(Mülkiye) Maliye dir.

      Sil
    6. Alakası yok en iyi bölümler işletme ve maliye'dir.

      Sil
  2. Hocam ellerinize sağlık Ünv. tercihi yapan öğrenciler için harika bir rehber ve yol gösterici oldu bu yazınız

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam,benim nisanlim meykul kiymetler ve piyasa uzerine unuversite mehzunu ..ancak is bulamiyor bulsada torpilsiz olmuyo buna Yani torpil davasina bir care bulamazmiyiz ??

      Sil
  3. Twitter'da paylaşırken sadece sitenizin ismini değilde bu konunun linkini paylaşsanız daha faydalı olur düşüncesindeyim. Direk konuya girmek var, sitede aramak var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha buradan kolaycılık başlarsa işiniz çok zor olur benden söylemesi.

      Sil
    2. Hocam yanlış anladınız beni.
      Yeni yazım : Ekonomi mi İşletme mi Maliye mi? http://www.mahfiegilmez.com
      yerine
      Yeni yazım : Ekonomi mi İşletme mi Maliye mi? http://www.mahfiegilmez.com/2013/07/ekonomi-mi-isletme-mi-maliye-mi.html

      Diye paylaşsanız daha verimli olur. Bu kolaycılık değil olması gereken bence. Takdir sizin tabiki. Selamlar.

      Sil
    3. adsız arkadaş bence haklı

      Sil
    4. Adsız arkadaş bence hiçte haklı değil. Böyle güzel bir hizmet veriliyor. Adeta bir akademi gibi ekonominin temelleri anlatılıyor. Alt tarafı 3-5 saniye vakit kaybedeceksin diye bunun lafı edilmez. Kaldı ki mahfiegilmez.com 'a girince ilk makale bahsi geçen makale. Yani verimle alakalı birşey yok ortada.

      Sil
    5. Evet ben de öyle biliyorum yani verdiğim linke tıklanınca ilk gelen makale o. Yani pek bir zaman kaybı yok. Ama devamını okumak için bir tıklama daha gerekiyor. O da devamını okumak istemeyenlerin zaman kaybetmesini önlemeyi amaçlıyor.

      Sil
    6. Bahsi edilen ilk makale o tamam. Ancak 1 ay sonra o tweeti görenler tıkladığında başka başlık olacak sitede yeni yazı girilirse. Nasıl isterseniz öyle yapınız. Ufak bir tavsiyedi. İyi günler.

      Sil
    7. Bencede direk link koymak daha mantıklıdır. Yazılan bir makalenin/yazının tanıtımını yapıyorsanız onun linkini verirsiniz yok sayfanın reklamı ise maksadınız o zaman sayfanın linking verirsiniz. Bu ister Mahfi Bey olsun ister James Tobin olsun farketmez ve Mahfi Beyin ne anlattığıyla ilgili de bir konu değildir bu tamamen amaca yönelik bir konudur. Ayrıca o linke gecikmeli bakan birisi olduğu durumda o makale ilk makale de olmayabilir. Toplamda adsız arkadaşa hak veriyorum ben.

      Sil
    8. Merhaba, 9 yıl sonra bu yazıyı gördüm ve okuyorum :)

      Sil
  4. Hocam, ben mesleğini yapmamış bir maliye mezunuyum. Böyle bir rehber okumadan, aradaki farkları bilmeden gerçekten kimse tercih yapmasın düşüncesindeyim.
    Öneriler bölümüne şöyle bir ekleme yapmak isterim: bu bölümlerden hangisi tercih edilirse edilsin, bölümde okurken kesinlikle uygun bulunan zaman diliminde geleceğe dönük staj yapılması.
    Sevgiler, iyi pazarlar...

    YanıtlaSil
  5. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  6. Üstad, arkadaşlar hangi bölümü seçerlerse seçsinler (İktisat, İşletme, Maliye, vb.) maalesef ki kamu sektöründe idealleri peşinde koşabilecekleri bir iş bulamayacaklar (Çünkü bütün kariyer mesleklere "bunların hepsi aynı" gözüyle bakılıyor ve en kallavi olanları bile sıradan hale getiriliyor). Ancak, yazınızda belirttiğiniz önerilere uyarak zamanını iyi değerlendirenler için farklı alanlarda güzel bir gelecek olabilir..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önemli olan başkasının nasıl baktığı değil sizin nasıl baktığınız. Eğer severek yaparsanız emin olun o meslek de sizi sever ve geleceğiniz farklı olabilir.

      Sil
  7. ceteris paribus14 Temmuz 2013 17:59

    Hocam aslında çok düşünmemek lazım. Vergi müfettişliği son zamanlarda revaçta. Günümüz koşullarında maaşıda iyi rahat meslekte ve vergi müfettişi olmak içinde açık öğretim iibf mezunu olmak yeterli. Bence kısa yoldan çokta düşünmeden bu tercih dikkate alınabilir. O kadar emek verip giren bu mesleğe gönül veren klasik iki gün süren 14 saatlik sınavla gelen insanların yanına iki saatlik test sınavı ile gelmek (üstelik 2000 kadro ve 75 puan ile) çokta güzel olsa gerek...!!!???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet giderek sayı artıyor ve giriş kolaylaşıyor. Arzın fazla olduğu yerde ya fiyat düşer ya kalite.

      Sil
    2. Harika..:=)

      Sil
  8. hoc gecenlerde 1500 simdi 2000 vergi mufettisi alindi. bu kadar cok almal dogru mudur ? iki yilda alinacaklar alincak uc yil sonra kadro.kalcak mi bizlere ?

    yaziniz cok guzel hocam . şoyle bir durum var. keske sizin zamaninizdaki givi mulkiye egitimi her yerde.olsa. ben yuzde 30 ing. olan iktisat okuyorum. sosyolojiyi ingilizce gordum. ve hicbirsey anlamadim. bu ne kadar dogru ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1500 vergi müfettişi alımı iptal edildi. O sınav hiç yapılmadı. Sebebi ise sınav ilanının Danıştay tarafından iptal edilmesiydi. Haziran ayında verilen ilanda sadece 2012 kpss-a sınavına girenlerin başvuruları kabul edilecek dediği için 2011 kpss a'ya girenler Danıştaya gitti ve sınav daha yapılmadan iptal edildi. Maliye Bakanlığı bu iptal üzerine dün yeni bir ilan verdi. Dün yapılan ilanda dikkat ederseniz 2011 ve 2012 olarak düzeltildi. Yani özetle henüz hiç alım yapılmadı. Yapılacak alım da 2000 kişi. 2013 kpss A sınavına girenler için ise ayrı bir Vergi Müfettiş yardımcısı alımı eylül ayında yapılacak.

      Sil
    2. Aynen o ilan yanlış verildiği için iptal edildi. Maliye de ilanı düzeltti ve 1500 yerine 2000 almaya karar verdi. Yeni sınava 2011 ve 2012 kpss A ya girip P40, P54, P57'den birinden 75 ve üzeri almış ve en iyi 8000 kişi içinde olanlar başvurabilecek ( bu da demek oluyor ki 75 yetmez en az 85 gerekir. Geçen yıl 8000. aday 85 puan almıştı) Sınav sonucuna göre en yüksek puan alan adaylardan ilk 4000 mülakata çağırılacak. 2000 tanesi de vergi müfettiş yardımcısı olarak göreve başlayacak. Yalnız şunu da söylemekte fayda var. Vergi Müfettiş Yardımcılığı, Sayıştay Denetçi Yardımcılığı ve Gelir Uzman Yardımcılığı sınavlarının bu kadar ilgi görmesinin nedeni dil şartı olmamasıdır. Yoksa tüm bakanlıklar sınava açıyor. Ama hepsinde yüksek dil barajı var. Yani Kpss puan türünde yer alan dil şartı haricinde bir dil barajı var diğer kurumlarda. Toefl, Yds... gibi sınavlardan %70 başarı istiyorlar. (AB uzman yard , Başbakanlık Uzman Yard , SGK uzman yard , İş teftiş müf. yard. .... gibi yüzlerce kurum ve alanlar kpss dil yüzdesi haricinde dil istiyor) Dili yeterli olmayan iibf mezunları da dil istemeyen (kpss puan türü yüzdesi haricinde dil istemeyen) uzmanlık ve müfettişliklere yöneliyor. Yani siz siz olun çok iyi dil öğrenin o zaman 3-4 kurum sınavı yerine çok daha fazla seçeneğiniz olur.

      Sil
    3. Vergi müfettişliği özel bir meslek. İyi bir eğitim ve mesleki eğitim gerektiriyor. Olgunluk gerektiriyor. Bu kadar çok sayıda elemanı yetiştirmek çok zor. Geçmişte o nedenle kurullara böyle çok sayıda eleman alınmazdı.

      Sil
  9. Hocam işletme bölümünde hukuk alanında bazı derslerin olduğunu biliyorum emin olmamakla birlikte. Muhasebe alanında işletme bölümünde uzmanlaşıp, bu bölümdeki hukuk derslerine kendi çabamızı da eklediğimiz takdirde eğer Boğaziçi,Odtü gibi dil eğitiminin de iyi olduğu üniversitelerden birinde işletme bölümü okursak bu bizim için ekonomi okuyup işletme yüksek lisansı yapmaktan daha avantajlı değil midir? Çünkü MBA'nın bir iş tecrübesi edinilip yapılması söyleniyor.Ben şuan için şirket yönetim kurullarında çalışmak, CEO olmak gibi hedefleri olan :) bir öğrenciyim. Sizce Ekonomi mi seçmeliyim İşletme mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer seçiminiz bir şirkete girip yükselmekse bu çizdiğiniz çerçeve doğrudur. Çünkü Ekonomi daha çok teorik bilgilere yöneliktir.

      Sil
  10. hocam bu habere göre http://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/23723618.asp darphane piyasaya 4 ton altın sürecekmiş. bu altınlar merkezin rezervinde olan altınlar mı nereden alıyor darphane bu altınları bu işlem nasıl gerçekleşiyor hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu altınların TCMB'nin rezervindeki altınla ilgisi yok. Türkiye altın ithal eder ve Darphane bu altınları Cumhuriyet Altını haline getirip satar.

      Sil
  11. Mahfi Bey merhabalar,
    Ben lise zamanı dershanediki rehbehlik danışmanının "işletme,iktisat aynı şey ikisini de yaz" şeklindeki tavsiyesiyle öss de karambole iktisat kazanmış ancak şans o ki bölümünü çok sevmiş ardından da üniversite zamanı oluşan iktisat sevgisi ve ekonometri merakı ve kafasındaki soruların cevaplarını çözebilmek için ekonometri yüksek lisansı yapmış. Ve ardından ekonmetri doktorasına başlamış ancak üniversite de sözüm ona prf. ünvanı taşıyan ancak yurt dışı okuldaki prf.lerle karşılaştırıldığında beşeri manada öğrenci bile olamayamacak kadro yüzünden okuldan ayrılıp bankacılık hayatına devam eden bir bankacıyım. Ülkemizde (sanmayın ki sadece anadoluda artık büyük şehirlerde de) maalesef ünv.ler iş ve işçi bulma kurumu haline gelmiş ve asli görevleri olan bilimsel bilgi üretme fonksiyonlarını tamamen yitirmişlerdir. Özel ünv.ler aynen özel hastaneler gibi mantar gibi mahalle aralarında türemiş, tüccar mantığıyla çalışmaktadır aralarında iş garantisi bile verenler var :):) yahu bu nasıl bir komedidir? Üniversite iş bulma merkezi midir? Devlet ünv.leri ise bu benim varsayımım, 20-26 yaş grubu yüzbinlerce insanın iş aramasını 4-5 sene erteleyip reel işsizlik oranını aşağıya çekmek için kullanılan üzerine askerlik de eklenince bir nevi tampon görevi gören bir enstrüman olarak kullanılmıştır. Diğer taraftan da her ile bir ünv. stratejisi ile büyük inşaat işleri yapılmıştır. İnşaat sektörünün neler peşinde getirdiğini yazmama gerek yoktur sanırım.
    Soru şudur, bir ülkedeki ünv.lerin başarısını siz nasıl ölçersiniz? İşe soktuğu insan sayısıyla mı? Ülkede bulunan ünv. sayısıyla mı? Diploma sayısıyla mı? GSYH da yarattığı payla mı?
    Yoksa Jstore da yayınlanma başarısı gösterebilmiş bilimsel makale sayısıyla mı? Saniyi ortaklığıyla yarattığı patent sayısıyla mı? Nobel barış ödülü almış öğrenci sayısıyla mı?

    Size çok samimi bir gözlemimi belirtmek isterim anadoludaki ünv.lere odun olarak gelen insanların %98 kereste %2'si mobilya olarak mezun olmaktadır. İnsanlar öğrenmek ve bilimsel bilgi üretmek için değil diploma için okumaktadır.

    İst.da da büyük ve köklü bir devlet ünv.de okudum büyük beklentilerle geldiğim bu okulda da aynı tabloyu gördüm. Sözüm ona prf.ler :) iki örnek vereceğim
    1. MIT ünv.si Prf.Daniel McFadden kendisi bir teori yazarı, bir method bulucu örneğin ekonometrik bir sorun var, kendisini olaya bakarak özgü (hemen her olay aslında kendisine özgü bir method gerektirir) bir ekonometik model ve bu modeli hesaplamak için bir method buluyor. Bunu kağıt kalemle mi hesaplayacak bu adam? Mümkün mü maksimum likelihood un ititeratif sürecini elle hesaplamak? Elbette bilgisayara yaptıracak? Peki bu hesapalama için gerekli yazılımı kim yazacak? Tabiki kendisi (bu noktada adamın sahip olduğu bilgiyi düşünün artık). Peki bu yazılımı üreten firma bu adama gelecekte bulacağı yeni methodlar için ihtiyaç duymayacak mı? Elbette duyacak...ve sonuç Daniel McFadden bulduğu yeni methodunu kendi kişisel web sayfasında bir pach olarak verir ve bilgisayarında stata kullanan öğrencileri tek tıklamayla bu yeni methodu indirip yazılımın menüsünden görür ve kullanır.
    2. TR'de İst.da güzide bir ünv.de sayın bir Prf. XXXX, bilgisayarın power tuşunu bulmaktan aciz, diğer arkadaşlarıyla office in yeni versiyonunun çok güzel olduğundan bahsediyor. Bahsettiği güzellik ne biliyor musunuz? Arayüzlerdeki renk uyumu...
    Durum bu kadar vahim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Söyledikleriniz o kadar doğru ki ekleyecek hiçbir şey bulamıyorum.
      Ne yazık ki Türkiye'de mantar gibi biten üniversiteler işe adam yerleştirme eğitimi veren kurumlara dönüştüler. Eskiden bir kaç tanesi bilim adamı yetiştirmeye yönelikti bu yarışta onlar da ötekilerle aynı düzeye geldiler. Aslında bunların çoğu meslek yüksek okulu gibi.
      1960'larda 70'lerde üniversite eğitimi bilim adamı yetiştirmeyi ön planda tutan bir eğitim verirdi. Ne yazık ki o günler çok geride kaldı. Şimdiki üniversite eğitimi çok geriye düştü.
      Bence bir üniversitenin başarısı hiç kuşkusuz bilime yaptığı katkıyla ölçülür. Oysa bizde işe en çok adam sokan en başarılı üniversite sayılıyor.
      Bir ülke bilimden uzaklaştığında böyle olur.
      Ekonomi eğitimi almış insanlar, hatta bu işin hocaları, ekonomi politikasının en önemli aracı olan faizi, lobi düzeyine indirip dogmanın esiri yapıyorlarsa o ülkede artık bilimden söz etmenin imkanı kalmamıştır.

      Sil
    2. Merhabalar,

      Elestirilerinize katilmakla birlikte, problemin kaynagindan bahsedecegim.

      Ilk olarak bir adim geriye gidecegim.

      Elestirdiginiz profesorler Nasil Profesor oluyorlar. Doktorasini alan bir kisi yaptigi yayinlardan puan alarak ve KPDS sinavindan belli bir baraji gecerek Yrd.Doc. sonra Doc. sonra da profesor oluyor. IIBF'de bun yayinlar genellikle calma cirpma, atifta bulunma :), kesme kopyalama, Anket yapip, SPSS'te anket sonuclarina istatistik testler yapip yorumlanmasi ile, Merkez Bankasi, DPT, TUIK'ten verileri alip, e-wiews, SPSS gibi istatistik programlarina yukleyip cikan sonuclarin yorumlanmasi ile yapiliyor. Zaten cogu hoca SPSS'ten baska bir istatistik programi kullanmayi bilmiyor. SPSS'in yaptigi seyin ne oldugunu bilmeyen de bir suru hoca oldugunu da biliyorum.

      Bir adim daha geriye gelirsek, Universite'de ogretilen Matematik, istatistik, sayisal cozumleme gibi derslerin, Finansmandaki faiz, yatirim hesaplamalarinda kullanilan basit matematigin bile ogrencilere iyi ogretilemedigini, ogrencilerin de matematik ile ilgili sikintilari oldugunu, Muhasebenin matematigini bile kavrayamadiklarini ve hep ezbere dayali bir egitimin oldugunu biliyorum.

      Bir adim daha geride, Lise doneminde IIBF tercihi yapacak ogrencilerin Esit Agirlikli (TM) bolumunu tercih eden buyuk cogunlugu Matematigi sevmeyen, matematigi kotu olan ogrencilerin, sozelde fazla bolum yok diye dusunen matematigi bile sozel ders gibi ezberleyerek yapmaya calisan ogrencilerden olustugunu da biliyorum.

      Degerli Hocalarimizin oldugunu bilerek onlari da tenzih ederek konusuyorum ki onlar okullarinin kendilerine verdiklerinden cok, kendi cabalariyla ve yine kendi bazi degerli hocalarinin katkisiyla bu duruma gelmislerdir.

      Dunyada Ekonomi bilimini gelistirenlerin Matematikciler oldugu dusunulerek, Matematik bolumunde bazi ekonomi dersleri gosterilebilir. Ozellikle de yuksek lisans asamasinda ekonomi ile ilgili uygulamalar yapilirsa iyi sonuclara ulasilabilecegini dusunuyorum.

      Ayrica cok buyuk bir haksizlik olarak gordugum bir konudan da bahsetmek istiyorum. KPSS sinavindan buyuk cogunlugu 90 puan uzeri alan Matematik, Fizik olumu mezunlarinin cogu atanamazken, 75-80 puan alan IIBF bolumleri mezunlarinin atanmasi cok buyuk haksizlik, Ulkenin cok buyuk kaybidir. Icinde bulundugumuz KPSS atama doneminde, ilk atamalarda acilan toplam 18, ikinci atamalarda acilan toplam 2 kisilik Matematikci Kadrosu ile, 1 yilda Tum Turkiye'den toplam 20 tane Matematikci Kadrosu acilmistir. Buna karsin ilk atamalarda Diyanet, 200 Kur’an kursu öğreticisi, 3 bin 760 imam hatip, 150 müezzin-kayyım alıyor. Konu ile ilgili bilgisi olmayanlardan rica ediyorum. Lutfen bir arastirin. FEF mezunlarinin IIBF mezunlarindan 10-15 puan fazla alip atanamadiklarini gorun.

      Sil
    3. Mahfi Bey takdir edersiniz ki bankada iş yoğunluğundan hemen cvp yazamadım. Yazdıklarınıza ben de aynen katılıyorum. Ben lise zamanında hemen bankaya girip (ki o zamanlar bankalar lise mezunu da kabul ediyorlardı) ünv.e hiç gitmeseydim şuan müdürdüm. Ancak y.lisans mezunu dil derecesi olan bir memurum şuan. Müdürüm ise lise mezunu. Kurulan bu saçma sistem böyle de bir dual yapıyı da beraberinde getirdi. Bildiğim sektör olduğu için söylüyorum bankalarda baktılar ki bu kadar ünv. mezunu adam var boşta "yahu biz niye lise mezunu çalıştıralım" dediler işte ünv.lerin iş ve işçi bulma kurumu olmasının fitilini ateşleyen süreç böyle başladı. Her kurum için (etiket peşinde) üvn. mezunu olmak ön koşul halini aldı. Halbuki çoğu iş için lise mezuniyeti yeterdi (tabi işi tıp, hukuk vs. gibi spesifik olmayanlara sözüm).

      Sayın iabitirak konuyu çok fazla genişlettiğiniz için cevaplaması çok uzun olacak, ben sadece ilk adımda yazdığınız sıkıntıya daha detaylı cvp vermek isterim; ünv.eğitim sistemimizin bilimsel bilgi üretme yada teori yazmak gibi bir kaygısı yok. İşin ehli adamların yazdığı teorileri al, incele, gözlemleri çek, uygula, yorumla tez bu işte! y.lisans, doktora bu işte!!ilahi komedya!!
      Yahu güzel kardeşim senin kullandığın modellemeyi icat eden adam hangi durumda hangi, zaman aralığında, hangi değişkenler için bunu uygun görmüş uygulamış ki çoğu model ad hoc'tur, kendine özgürdür, her durumda uygulanamaz...Yav ne önemi var amaç mezuniyet bana ne gerçekliğinden :) istirham ederim gidin bakın kütüphanelere İİBF lerden yazılan y.lisans ve doktora tezlerinin tamamı böyledir. Yahu bunun nesi tez? Bu bildiğin arşiv taraması dersiniz.

      Çünkü teori yazmak bilgi/emek/zaman gerektirir. Bakınız, en başta işin en başında y.lisansa gelen adamın kafasında bir soru işareti yoksa yani kafasını kemiren bir hususta aradığı bir cevabı bulmak için gelmemişse okula. O okul ünv. değil sadece betonarme bir binadır.

      Sil
    4. Ayrıca bir örnek vermek isterim.. Benim babam plastik enjeksiyon işi ile iştigal ederdi. Ordan biliyorum...Bizde ki plastik işleri (özellikle fason üreticiler) üretim yapacakları mamülün kalıbını yaparlar, örneğin 4000 tane buzdolabı kapağı üreteceksiniz. Daha sonra da 3000 tane araba tamponu üreteceksiniz başka bir kalıp daha yaparsınız ve aynı makinaya takarsınız.. Oysa ki makina leğen üretmek için tasarlanmıştır. Dolayısıyla sizin ürettiğiniz ürünler hep hatalı çıkar çünkü o makina leğen üretmediği sürece randıman vermez.
      Batı da ise kalıp için makina üretilir. Örneğin Iphone telefonunun kasasını üreteceksiniz onun için bir makina üretilir ve o makina o maldan milyonlarca üretir. İş bitim bir üst kasa çıkınca da makina da biter ve az gelişmiş ülkeye 2.el olarak satılır.

      Bizde ünv.lerdeki durumda aynen budur. Duruma özgü teori, çözümleme ve method geliştirmek yerine...daha önce batıda ap ayrı bir durum için keşfedilmiş bir methodu (heee bide hocanız size der ki ders kitaplarına geçmemiş bir method olsun) bulup uygulamaca...sizce sonuç ne?

      Sil
    5. Hepsi doğru eleştiriler ne var ki bu kriz batıdaki hocaları ve üniversiteleri de dağıttı.

      Sil
    6. hocam,
      burada şu konu hesaba katılmamış sanırsam. her teorinin kendini var eden varsayımlar var.
      bu varsayımlardan bir tanesi kullanılmadığında veya göz ardı edildiğinde o teori çalışmaz. teoriyi oluşturan kimse varsayımlarını da oluşturmuştur.

      buradan itiraz ettiğim nokta...
      bilim kimsenin tekelinde değildir. bilimi kim üretirse üretsin onu bulup öğrenmektir.
      Hangi milletten hangi insanın ürettiğinin veya inancının hiçbir önemi yoktur.

      buradan böyle bir ayrıma gidersek bilimde ırkçılık yapmış oluruz.
      teşekkür ederim.

      Sil
    7. hoppala paşam malkara keşan, kardeşim neyi nereye bağlamışsın sen yahu :)

      Sil
    8. Yukarıda yazılı olan son paragrafın aşağıda örneği var.
      onun doğru olmadığını söylemeye çalıştım.

      ''Bizde ünv.lerdeki durumda aynen budur. Duruma özgü teori, çözümleme ve method geliştirmek yerine...daha önce batıda ap ayrı bir durum için keşfedilmiş bir methodu (heee bide hocanız size der ki ders kitaplarına geçmemiş bir method olsun) bulup uygulamaca...sizce sonuç ne?''

      Sil
    9. Güzel kardeşim, teorilerin varsayımları olmadığını yada varsayımlarla ilgili sıkıntıların yok sayıldığını, bilimi öğrenmenin yanlış olduğunu yada bilimin birilerinin tekelinde olduğunu veya hangi milletin ürettiği yada hangi inanca sahip olan birinin ürettiğinin önemli olduğunu nerde okudunuz ki yukarıda? Ne ırkı? Ben anlayamadım takıldığınız noktayı?

      Sil
  12. Çok doğru yapıyorsunuz. Bunun yararını ileride göreceksiniz.

    YanıtlaSil
  13. odtü işletme mezunu biri olarak söylüyorum ki iktisat seçin kardeşim. işletmeyi sokaklarda gazetelerde tvde internette her yerde görür öğrenirsiniz. ciddi bir ekonomi eğitimi her yerde alınmaz. kaldı ki iktisat alanında uluslararası bir yeri var bir kaç okulumuzun. işletmede bir koç var bir de bilkent onlarında mazisi çok az. Uluslararası saygınlığı yavaş yavaş oluşuyor. Gazide de yüksek lisans yaptım. Türkiyenin en iyi İİBFsiyiz diyorlar. Onu da bir düşünün isterseniz en iyisiyiz diye boşuna iddia etmezler sonuçta.Hilal cebeci de en iyisiyim diyor haksızlar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ek olsun. İktisat okuyup muhasebe seçmeli derslerini alabilen öğrenci en donanımlı bir şekilde mezun olur. Hem kamuda hem özelde çok rahat en iyi işlere girer.not: Boğaziçinin atlamışım halt etmişim. İşletmesi iyidir derler. İktisat için odtüdür!

      Sil
  14. Hocam sitenizi uzun süredir takip ediyorum ilk kez bir konuya mesaj yazma ihtiyacı hissettim.Ben Maliye mezunuyum ve Mali Müşavirim fakat şuan için işimi yapmıyorum.2011 yılından beridir kamuda açılan birçok sınava girdim.Gelir Uzmanlığı mülakatlarından elendim , şimdi önümde Vergi Müfettişliği mülakatı var..Sizce SMMM lik yapmayıp kamu yoluna girmem doğru bir tercihmiydi ? SMMM olmam acaba mülakatlarda komisyon üyeleri için bir - puan olarak görülebilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. SMMM lik yapmak daha doğru tercih olabilir. Sonuçta bu dediğiniz meslektekilerin bir bölümü de SMMM olmaya uğraşıyor.

      Sil
  15. Arkadaslar Adam smithin de dedigi gibi is bolumu uzmanlasmayi dogurmustur o yuzdendir bu kadar ekonominin yaninda dallanan budaklanan bolumler, bence bilimler birbirinden ayri dusunulmemeli nedir yani bu iktisat okuyorsun yaninda felsefe matematik ve fizik,tarih alaninda da kendini gelistiriceksin cunku 18. Yyda bu bilimler hep interdisiplinerdi bakin Marx'a ,Engels'e ,Ricardoya. Biz de suan kendi okulumuzda kucuk bir cevremizle buna gayret ediyoruz bir yandan Hegel diger yandan ekonomik doktrinler tarihi, dunya devrimler tarihi vs. Lutfen kendinizi piyasaya hazirlamak. icin iktisat okumayin arkadaslar cunku butun cevrenizi o belirlicek maddi kosullar bilinci belirler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi eğitimi alacak olan herkesin mutlaka akademisyen olması gerekmiyor. Zaten o kadar akademisyen istihdam edecek yer de yok. Ama dediğiniz doğrudur. Ekonomi okuyacak ve bunu hakkıyla okuyup gerçek iktisatçı olacakların Birçok disiplini kendi başına çalışması gerekli. Felsefe, tarih, matematik, sosyoloji bunlardan en önemlileri. Ayrıca insanı ve toplumu ilgilendiren siyaset bilimi gibi psikoloji gibi disiplinlerle de ilgilenmesi gerekiyor. Ama binlerce ekonomi öğrencisinin bu kadar derin işlere girip gerçek anlamda akademisyen düzeyinde yetişmesi beklenemez.

      Sil
    2. Bence her öğrenci mezun olduğunda en az bir akademisyen kadar anlamalı kendi alanından. Mezun olduktan sonra ne iş yapar kendi bilir ancak üniversite kapısından içeri girdimi diploma ve iş düşünmeden okumalı, sadece öğrenmek için okumalı.Evet belirttiğiniz doğru binlerce ekonomi öğrencisinin akademisyen olmasına gerek yok, çünkü binlerce ekonomi öğrencisi ve binlerce ekonomi fakültesine de gerek yok. 3 tane olsun ama dünyadaki ilk 10 ekonomi fakültesi olsun yeter bu ülkeye fazla bile. Dolayısıyla bu kadar gereksiz sadece betondan oluşmuş okula da gerek yok. Ve dolayısıyla iş için okumaya da lüzum yok, üniversite diploma baskı merkezi haline geldiğinde kalitenin ne kadar aşağı düştüğü ortada.

      Sil
  16. Merhabalar hocam. Yazilarinizi severek okuyorum.tercihlerim arasinda maliye önde bulunuyor. Ama yardim alacağım pek kimsem yok..bu bolumu okudugum 4 yil boyunca bana neler önerirsiniz. Hangi mesleklerde önüm acik olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer maliye bölümünde muhasebe, hukuk ve ekonomi dallarındaki eksiklerinizi kendi çalışmalarınızla giderebilirseniz bu dalların tamamına açık olan her yer sizin için de açık hale gelir. Yandaki bölümlere bakın bence. Mesela ekonomi bölümünün okuduğu derslerin kitaplarını, işletme bölümünün okuduğu derslerin kitaplarını da okumaya çalışın. Bir yandan da hukuk çalışın. 4 yılın sonunda bütün sınavlara hazır hale gelirsiniz.

      Sil
  17. Türkiye gerçekten kayıplar ülkesi.Çocukluğumda ansiklopedi meraklısı bir kişi olarak işletme okudum, haliyle beni asla tatmin etmedi. Gerçeği kavramak isteyenler, kavrayamadığı zaman rahatsız olanlar için kesinlikle seçilmemesi gereken bir bölüm. Aslında usta-çırak ilişkisi içerisinde yapılan bir eğitimin adıdır işletme, bir özgünlüğü bir esprisi yoktur. İnsanlar neden alır niçin alır, neden üretir, neden pazarlar bunların cevabını bulamazsınız, işin temeline inmeden "nasıl" sorusuna cevap ararsınız o da hali ile yüzeysel olur..

    Ben şahsen Türkiye'nin iş durumunu da düşünerek iki bölüm öneririm. Gerisi kesinlikle yazılmaması gerekir diye düşünüyorum, çünkü gerisi hep yüksek lisans alanlarıdır. Temelde nosyon katmaz, hayata bakış açısını kazandırmaz. Önerdiğim iki bölüm ise hukuk ve iktisattır. Bitirdiğiniz zaman bir nosyon bir hayat görüşü kazandırır. Ancak burada da, özellikle hukuk bölümüne öğrenciler yönlendirilirken maalesef ciddi hatalar yapılıyor, öğrencilere hukuk bitirdiği takdirde istediği alanda çalışabileceği gibi, örneğin bir işletmecinin bir iktisatçının yapabileceği tüm işleri yapabileceği gibi bir bilgi veriliyor, bu yapılırken de kamu sınavları örnek veriliyor. Teorik olarak bu doğrudur, ama pratikte doğru değildir. Kamu sınavlarında hukuk fakültesi mezunlarının özellikle iktisat, muhasebe, maliye ve işletme sorularını çözemedikleri hususu bilinir. Hukuk eğitimi kesinlikle kişinin kişisel özellikleri bilinerek yönlendirilmelidir, aksi takdirde sonu hüsran olur, dönüşü kolay değildir.Hukukçu olunduğu takdirde, kolay kolay yol değiştirilemeyeceğini düşünüyorum, çünkü artık daha yerel bakan, daha detaycı bakan, daha şekilci bakan bir kişiliğe bürünür hukuk eğitimi alan kişi, iddia edildiği gibi bir iktisatçının bir işletmecinin işini yapamaz, istisnaları vardır.. İktisat bitirildiğinde ise, kendi alanını ilgilendiren konularda mevzuata hakim olabilir, tabi kendi alanı ile ilgili mevzuatı yorumlarken bir hukukçu bakış açısına sahip olamaz.
    Kararlar verilirken kesinikle kişisel özellikler dikkate alınmalıdır.Maalesef bu yapılmıyor. Çok yüksek puan alıp, hukukçuluğun ne olduğunun kendisine ne getireceğini bilmeyen,kişisel özelliklerden habersiz bir öğrencinin sırf sürü psikolojisinden dolayı, yanlış bilgilendirmeden dolayı hukuk fakültesi yazmasına üzülüyorum.

    Mahfi Hocama bu yazısından dolayı teşekkür ediyorum. Bu yazılar kesinlikle gerekli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir yorum. Katkılarınız için teşekkürler.

      Sil
    2. Doğru tespitler, teşekkürler.

      Sil
  18. okuma arkadaşım sen

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iş bulmak için üniversiteye gidiyorsanız baştan yanlış yapıyorsunuz demektir.

      Sil
    2. Herkes bilim adamı olmak için üniversiteye gitmez.

      Sil
    3. Kişi üniversiteye gidiyorsa bilim adamı olmak için gitmeli, kafasını kurcalayan fikirleri olmalı. Salt iş arayanlar üniversiteye gitmemeli, gerek yok. Sizi temin ederim hiç üniversiteye gitmeden dahi en ala kamu görevlerini 1 yıl stajla kafası çalışan herkes yapabilir. Allı pullu makamlara kanmamak gerekir. Örneklerini bugün görmüyor musunuz? En verimli adamlar mı en doğru yerde?
      Bunun önü kesilmeli üniversite ne hükümetin kamu politikası aracı olarak ne de kalitesi dibe vurmuş bir şekilde niteliksiz insan gücü üretme fabrikası değildir! Bir fakülteye yürüyen banknot veya süt verecek bir inek gözüyle bakarak geliyorsanız okula gelenlerin büyük çoğunluğunun sonun hayal kırıklığı olmaya mecburdur.

      Sil
  19. Bu konu hakkında bir blog değil 10 ciltlik bir ansiklopedinin rahatlıkla yazılabileceğini düşünüyorum. EĞER SİZE MİRAS KALACAK HERHANGİ BİR İŞLETMENİZ YOK İSE, KESİNLİKLE AMA KESİNLİKLE İŞLETME TERCİH ETMEYİNİZ. Ekonomi bölümüne meraklıysanız ve mezun olduktan sonra haftada 45 saatten fazla çalışamam ve düzgün bir maaşım olsun, insan gibi muamele görmeliyim (KISACASI İNSAN GİBİ YAŞAYAYIM-AVRUPA STANDARLARINA YAKIN OLAYIM) derseniz o zaman yapacağınız tek seçim KAMU olmalıdır. O zaman yapmanız gereken İktisat okuyup, üstüne muhasebe ağırlıklı dersler seçmeniz en akıllısı olacaktır. İNGİLİZCE ÇOK ÇOK ÖNEMLİ HİÇBİR ZAMAN BEN İNGİLİZCE BİLİYORUM DEMEYİN. TOEFL IBT'den 120 üzerinden 110 alırsanız o zaman ben ingilizce öğrenmişim diyebilirsiniz. Staj konusuna gelince, Kamu'yu hedefleyen bir öğrencinin Eğer milletvekili, bakan, parti yakınlığı olmadan devlette bir pozisyona girebilmesi için KPSS de ve yapılacak Kurum Sınavında çok başarılı olması için 1. sınıfın sonundan itibaren bu iki sınava yaz ayları dahil olmak üzere çalışması zorunluluktur. Bundan gerisi gerçekten hikayedir. Yaşanmış tecrübe ile sabittir. İşletme/ekonomi/iktisat mezunları hepsi çok kötü durumdadırlar. Özel Sektörde en iyi muameleyi bankalarda görürsünüz onu da hiç tatmamanızı tavsiye ederim (bankacı arkadaşlar da ederler eminim). Onun dışında SMMM olsanız imzanız ruhsatınız YMM olmadıkça yani en az 10 sene geçmedikçe beş para etmeyen bir belgeden başka birşey maalesef olmaz. Özel Denetim Şirketleri bu big 456 ler hele onlara hiç girmeyelim.

    Bence işletme,ekonomi,iktisat yazmayın. Üniversitede okuduğunuz bilgiyi hemen kullanabileceğiniz bir branş seçin. TIP ? (Hemen Atanır - ayda 4-9 bin arası kazanırsınız) Öğretmenlik ? ( Kolay Atanır - Haftada 12 saat ders verip 2.3 bin kazanabilirsiniz) HUKUK ? 2 Sene staj sonrası en azından AVUKAT olursunuz, bir isminiz ve geçerliliğiniz olur, Meslek olarak korunursunuz. İNŞAAT MÜH ? Mezun olduğunuz an imza yetkiniz vardır. Mühendislikte hiç kolay değildir bu da bir gerçek. En azından diğer mesleklerde, meslek örgütü vardır bir parçası olursunuz. İşl.İkt.Eko. okuyunca hangi örgüt size sahip çıkar? Hiç kimse.

    Çağımızın en güzel mesleğini söylüyorum HAVA TRAFİK KONTROLÖRLÜĞÜ. Haftada 3-4 gün çalışırsınız, Yıllık 40 gün resmi izin, Havalimanlarında çalışır, 6-7 bin arası kazanırsınız.

    Daha yazmamı istermisiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir hayli karamsar bir yorum ama doğruluk payı var. İktisatçılık, işletmecilik gibi meslekler herkese açıktır. Örneğin hastaneleri baştabip sıfatıyla doktorlar yönetir. Oysa o iş tıpla ilgili bir konu değil işletmecilik işidir. Birçok bankada bankacıların yanında mühendisler de çalışır. Şimdi vergi müfettişliğine biyoloji uzmanları da girebiliyor. Yani bu meslekler örneğin hukuk gibi ya da mühendislik gibi sadece o diplomaya sahip kişilere açık meslekler değildir. Zaten ben de onun için kendinizi çok iyi yetiştirmeniz gerektiğini söylüyorum. Binlerce İİBF mezununun yanında bir de başka mesleklerden gelenler var rakip olark.

      Sil
    2. Bence en iyisi Eczacılık... Güzel bir yere eczane açıp içine de işini bilen 2 kalfa yerleştirdin mi iş tamamdır...

      Hele hastane karşısı falan olursa ayda en az 20-30 bin cepte... (Net)

      Sil
  20. şimdilerde yeni tren iş güvenliği setifikası :) arkadaş valla çok komiğiz biz ya

    YanıtlaSil
  21. Paylaşımlarınız için teşekkürler hocam, ben iktisat çıkışlıyım ve şuan da sermaye piyasası ve borsa alanında yüksek lisans yapmaktayım. Söylemiş olduğunuz gibi ekonomi biliminin temel mantığını bir defa anladıktan sonra Dünya da olan ekonomik olaylar olsun vs. daha iyi yorumlayabiliyoruz. Yalnız üniversitelerdeki ekonomi eğitiminin tek düzeliğe yakın olduğunu düşünmekteyim. Siz en dersiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru bir uzmanlık alanına yönelmişsiniz.
      Üniversitelerin çoğunda her türlü eğitimin düzeyi (genel olarak) çok düştü ne yazık ki. Bazı üniversiteler ve bazı üniversitelerin bazı bölümleri kaliteyi tutturabiliyor. Onun dışındaki birçok yer ne yazık ki lise düzeyinde bile değil. Bu kadar kısa zamanda bu kadar üniversite açılması kaliteyi inanılmaz derecede düşürdü.
      Yetişmek size kalıyor. Kendi kendinizi yetiştireceksiniz çare yok.

      Sil
  22. Ali kardeşim okumanın zararı olmaz ne okursanız okuyun illa ki bir faydası olur. Ancak siz gelecekte çok para kazanmak için yada kariyer sahibi olmak için okuyorsanız, unutmayınız ki harcadığınız zaman karşılığında hayal kırıklığına uğrama olasılığınız da her zaman vardır. O nedenle benim fikrimi sorarsanız sorduğunuz sorunun cevabı sizdedir. Siz gerçekte ne istiyorsunuz, neyi merak ediyor neyi öğrenmek istiyorsunuz. İşte bu sorular sizi yönlendirmeli, birilerinin istediğini yapmak sizi gelecekte hiç ummadığınız yerlere ve mutsuzluğa sürükleyebilir. İstediğinizi okuyun, öğrenin. Para/kariyer vs. bunlar sonuçtur, neden değil. Asla da neden olmamalıdır.

    YanıtlaSil
  23. Vergi Müfettişliğini kazandım hocam size göre buna yoğunlaşıp,mesleği layikiyle yapmam mı gerekiyor yoksa başka mesleklere çalışıyım mi? Hem moral bozucu hemde can sıkıcı yeterince son gelişmeler...???

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vergi müfettişliğinde mesleğin ayrıntılarını öğrenin ileride kendi başınıza çalışma imkanınız da olur.

      Sil
    2. teşekkürler hocam, anladım...

      Sil
  24. hocam meraba,

    Yukarıda bütün yazılanlara katılıyorum. Önümüze gelen bir soruda bize bu öğretilmedi demek gibi bir şansımız yok. Devlet kurumlarında ilerlemek isteyen bir kimsenin dil ve kpss den yolu geçiyor. Dil çok zorlaştı, kpss ise alanı çok geniş neredeyse sınırı yok. Herşeyden her yerden sorabiliyor. 2013 kpss de bunu gördük.
    Buradan bir kpss sorusu paylaşmak isterim.
    konusu uluslararası iktisatta geçen geçen yıl karşılaşmadığım.
    Bu sene maliye politikasında iki satırla kendisini gösteren Polonyalı bir iktisatçı var.
    tadeusz rybczynski
    maliye politikasında bu iktisatçıyla tanıştım. adını okuyamadım. kimmiş derken.
    ortaya koyduğu teoriyi araştırdım. yarım saat bir saat internetten baktım.
    neredeyse kimsenin adamdan saymadığı bu iktisatçının teorisi kpss sınavında soru içinde tanım olarak çıktı.
    iktisat benim için çok keyifli her bir bilgide bu da mı varmış dedirtiyor insana.
    ayrıca bu iktisatçının teorisi ricardo ile yakın ama tam araştıramadım.

    buradan yaptığım büyük bir hatayı da paylaşmak isterim.
    4 yılı bitirmişim son sınava gireceğim hepsine full çalıştım. yani okumadığım sayfa çözmediğim soru bankası kalmadı o derece.
    sınava girdim.
    en son AB TÜRKİYE İLİŞKİLERİ-İKTİSAT TARİHİ kaldı.
    AB TÜRKİYE İLİŞKİLERİ en iyi çalıştığım ders.
    zorluk sırasına göre dizdim zordan başladım.
    can alıcı bir hata yaptım.
    göremedim. İKTİSAT TARİHİ dersinin sorularını çözdükten sonra AB TÜRKİYE İLİŞKİLERİ dersine cevaplarını dersin adını kontrol etmeden kodladım.
    AB TÜRKİYE İLİŞKİLERİ sorularını çözdüm.
    İKTİSAT TARİHİNE kodladım.
    bunu da fark etmedim. düşünün yani ben bu zamana kadar hiç aralık vermeden sıkı çalışmışım.
    o an için benim için önemli olan soruları çözmek oldu.

    buradan bana çıkan ders;
    sınav içinde insanın sabrı sınanırmış. buna rağmen serin kanlı olmak gerekirmiş.
    10 a kadar say falan deniyor ama 100 e kadar sayılsa değiyormuş.

    hocamızında iktisat tarihinden üzerimde emeği vardır. önümüzdeki bahara kaldı vuslat...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Deneyimlerinizi paylaştığınız için teşekkürler.

      Sil
  25. Hocam ben sdü ekonometri ücüncü sinif ögrencisiyim ve bizim okulumuzda iktisat bölümünden sonra en fazla iktisadi biz görüyoruz sadece hukuk derslerinde eksikligimiz var. Bu konuyla ilgili olarak özellikle ekonometri ögrencilerinin diger alanlara önem vermesi gerektigini belirtmissiniz. Benim mezun olduktan sonra tek hedefim vergi müfettisligi bunu basarmak için hangi alan derslerine yönelmemi önerirsiniz iktisat disinda. Tesekkürler.

    YanıtlaSil
  26. Peki Istatistik Bolumu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İstatistik bu alana yakın olduğu kadar başka alanlara da (fen bilimleri gibi) yakın bir disiplin. İstatistik okuyan birisinin ekonomi, işletme vb gibi alanlara yönelmesi için bu disiplinlerin hepsini çalışması gerekecek.

      Sil
  27. bahcesehır unıversıtesi ekonomı tam burslu İstanbul üniversitesi çeko ya da ekonometrı Marmara unıversıtesı ıktısat ya da ısletme malıye bolumlerı arasında gıtgellerım var sızce hangısınde daha kolay ıs ımkanım olur ve yukselebılırım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Durum tümüyle size kalıyor. Üniversitenin iyiliği hoca katkısı bir yere kadardır. Eğer bunların üzerine kendiniz bir şeyler katmazsanız iş zor. Bunların hepsi de iyi.

      Sil
    2. Mahfi Beyin mütevaziliğine aldanmayın, o kibar davrandığı için size "bu ne saçmasapan bir soru kardeşim" dememiş ve geçliğinize verip sorunuzu yanıtlamış bence.
      1. iş bulmak için üniversiteye gidilmez
      2. siz mezun olduğunuzda hangisinde ne kadro olacağını bugünden nasıl kestireceksiniz
      3. diyelim bugün trend olan bir bölümü seçtiniz ya salt para için okuduğunuzdan bölümü sevmeyip/başaramayıp bitiremezseniz okulu?
      4. gitgelleriniz olduğu bölümler arasında okyanuslar var bence soru yanlış sorulmuş bir soru
      5. okulları mukayese etmeyin, hiç tanınmamış bir okulda çok iyi bir hocayla karşılaşabilir ve hiç düşünmediğiniz alanlara okulu devam ettirirken kayabilirsiniz.

      Benim nacizhane fikrim "öğrenmek için okuyun" gerisi kendiliğinden gelir, paniğe gerek yok.

      Sil
  28. Piyasa ile ilgilenen ve ilgilenecek olan gençlerin her daim cevap aradığı bir soruya açıklık getirmişsiniz hocam elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  29. Marmara üniversitesinde pazarlama Önlisans okuyup yine aynı üniversitede Dgs yaparak isletme bölümünü bitirdim üstünede Beykent unı pazarlama mba yaptım ve kamu da A kadro sınavlara çalıştım guy mhuy defterdarlık ve son olarak Sgk denetmenligi sınavlarına girdim ve dgk denetmen yrd kazanarak İstanbul il müd atandım mülakatlar da ilginçtir isletme sormasınlar hukuk sorsunlar diye dua ederdim keske hukuk okusaymisim insanlar bence kendi kısisel yetenek ve özelliklerine gore meslek secimi yapmalıdır

    Hocam Sgk denetmen yrd kazandım vergi müfettiş yrd sınavına da girme hakkı kazandım ancak 2 000 kişilik alım beni biraz mesleğe karsı soğuttu ayrıca is hukuku çok sevdiğim bir alan vergi muf özlük hakları iyi olsa da is tatmini acısından Sgk daha yakın geliyor sizce severek yapabileceğim ama daha az ücretli Sgk mı yoksa özlük hakları iyi ama soru işaretleri olan vergi müfettişliği mı ? Bugün bu alanda çalışan bütün arkadaşların kafasında soru işaretleri var bir sınav actılar onu da beceremediler FEF aldıkları yetmiyor bir de 2 bin kişilik alım yapıyorlar sürekli mevzuat ve yönetmelik değişiyor insanlar ne olucam korkusundalar vergi müfettişliği mesleği nereye gidiyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlanı ben de gördüm. Benim Maliye Müfettişliğine girdiğim dönemde 3 kişi almışlardı. Yılda 5 - 10 kişi maliye müfettiş yardımcılığına 20 - 25 kişi de hesap uzmanlığına girerdi. Şimdi tek sınavda 2000 kişi alınacağı duyuruluyor. Eskiden de ihtiyaç vardı ama yetiştirememe endişesiyle sayı sınırlı tutulurdu. Şimdi bu kadar sayıda eleman alınınca nasıl yetiştirecekler ben anlamış değilim.
      Endişenizde haklısınız. Eğer hukuku seviyorsanız bence iş hukuku çok iyi bir dal. Orada uzmanlaşırsanız yarın öbür gün özel kesime de geçebilirsiniz kendi işinizi de yapabilirsiniz. Aynı şey vergi müfettişliği için de geçerli ama bu kadar çok sayıda eleman alımı yetişme konusunu sıkıntıya sokabilir.

      Sil
  30. Hocam konuyla alakasız ama mail adresinizi bulamadım. Sormak istediğim günde kaç saat bir şeyler okuyarak geçiriyorsunuz? Hızlı okuma kurslarına katıldınız mı? Yoksa okudukça kendiliğinden hızlı okumaya mı başladınız? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mail adresim hakkımda bölümünde var.
      Hızlı okuma kursuna gitmedim. Ben hızlı okumayı sevmem sindirerek okumayı severim. Ama kendi çapımda hızlı okurum.
      Günde ortalama 2 saat okurum.

      Sil
    2. Teşekkürler Hocam.İyi çalışmalar

      Sil
  31. üstad madem serbest atışlar başlamış ben de takip ettiğiniz yabancı blogları sorayım.ekonomi finans veya hayata dair bize katkı sağlayack.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazıları şunlar:
      The Economist
      Wall Street Journal
      Financial Times
      National Geography
      IMF Working Papers
      Ancient History rew.
      Bazı economic journal'ler

      Sil
    2. Hocam size bir sorum olacak ben eskişehirde anadolu üniversitesinde işletme okuyorum bu üniversitede iktisada geçme şansım yok acaba trakya üniversitesinde iktisat mı okusam

      Sil
  32. Hocam, Merhaba !

    İktisat, işletme ve Maliye bölümleri meslek seçimi için tercih edilecekse bence akademik karıyer için tercih edilmeli.Diğer türlü kişisel bilgi birikimi için mutlaka okunmalı diyorum. Bankacılık hayatımda yüzlerce iş sahibi tanıdım. Okuyarak işletmeci olana hiç rastlamadım.Bilgili, aydın insan her şeyi çok geniş düşündüğü için girişimci olamıyor. İş adamı olmak için çok normal akıllı olmamak gerekiyor. Akıl biraz temkinli durmayı emreder.Umuma açık meslekler (çok çeşitli bölümleri bitirenleri istihdam eden meslekler) kesinlikle tercih edilmemelidir. Örneğin hemen hemen her türlü meslek sahibini istihdam eden bankacılık buna iyi bir örnek. Bir de insanın en verimli çağı dünya ölçeğinde 45-55 yaş olarak kabul edildiği halde, ülkemizde bu yaş periyodunun yaşlı sınıfına sokulması ise nerden bakarsan bak çok sakat. Bir işin meslek olarak tanımlanabilmesi için o işin sertifikaya bağlı olması gerekir bence. Doktor işletmeci olabiliyor ama işletmeci doktor olamıyor. Çünkü doktorluk bir meslek, diğeri ise yeteneğin varsa, sermayen varsa bir meslek yoksa yok..2001 krizinden sonra eğitim ve iş bilgisi çok üst düzey olan bankacıların büyük çoğunluğu işsiz kaldı. Meslek olsaydı öyle mi olurdu ? Ben bunu ancak 40 yaşında farkedebildim ne yazık ki !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dedikleriniz doğru. Ama meslek de olsa olay size bağlı oluyor. Sıradan bir doktor sıradan olarak kalıyor. Doktor olacaksanız da en iyisi olmaya çalışmak gerekir.

      Sil
  33. Hocam Merhabalar,

    Ben 2 yıllık Dış Ticaret ön lisans diplomamı açık öğretimden 4 yıllık işletmeye tamamladım. Şimdi özel bir bankada çalışıyorum ve Ekonomi, Finansal Ekonomi veya Bankacılık ve Finans programlarından birisinde yüksek lisans yapmak istiyorum.

    Sizce hangisini seçmeliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankada hangi bölümdeyseniz ona göre yönelin derim. Örneğin Hazinedeyseniz finansal ekonomi olabilir. Diğer bölümler için bankacılık olabilir.

      Sil
    2. Bir soru da ben sormak istiyorum Hocam.

      Aracı kurumlarda veya BIST'de çalışmak için hangi konularda ihtisas yapmak gerekir ?

      4 yıllık İİBF diploması üzerine SPK lisansları yeterli olur mu ?

      yoksa Sermaye Piyasası ve Borsa üzerine yüksek lisans mı yapmak gerekir ?

      Teşekkürler.

      Sil
    3. İkisi de olabilir. Hatta en iyisi bir yandan yüksek lisans yaparken bir yandan da SPK lisansı almaya çalışmak en doğrusu olur. Çünkü bu alnda çalışmak isteyen çok kişi var.

      Sil
  34. Hocam merhaba.Bahsettiginiz bu bolumler haricinde iibf de kamu yonetimi bolumude var sizce bu bolumun digerlerinden farki nedir? Ayricaliklari varmidir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamu Yönetimi bölümü bunlardan biraz daha uzak bir bölüm olduğu için buraya almadım. Orada ağırlık daha çok siyaset bilimi, hukuk ve maliye karışımına veriliyor. Ekonomiye biraz daha uzak bir bölüm.

      Sil
    2. slm hocam ben felsefe ögrencisiyim bölümümü değiştirmek istiyorum maliye istiyorum yardimcı olur musunuz?

      Sil
    3. Bu konuda ben nasıl yardımcı olabilirim bilmiyorum.

      Sil
    4. sınava girdim puanım çok düştü tercih yapmadım ek tercihle yerleşe bilir miyim 203 puan

      Sil
    5. maliye bölümüne girebilir miyim bu puanla, yardımcı olsanız çok iyi olur lütfen hocam

      Sil
    6. tamam hocam

      Sil
  35. Hocam meraba ben maliye bölümü mezunuyum yüksek lisans başvurusunda buluncam mali yönetim ve finansal ekonomi alanlarında bölüm açılmış hangisini seçmem konusunda kararsız kaldım.yüksek lisans yapmamın amacı özel sektör değil okulda kalabilmek hangisinin bana faydası olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Amacınız okulda kalıp akademik kariyer yapmaksa ikisi de olabilir. Herkesin fikri kendine tabii ama madem sordunuz ben olsam finansal ekonomiyi seçerdim.

      Sil
  36. iyi günler hocam. Ben ekonometri bölümü son sınıf öğrencisiyim. Ancak hala daha özel sektör mü yoksa kamu sektörü mü ikilemi yaşamaktayım. TCMB,SPK gibi kurumlarda çalışıp özel sektöre geçiş ihtimalini göz önüne aldığım zaman bana nasıl bir yol haritası önerirsiniz? Bu konuda yardımcı olursanız oldukça sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB de SPK da yetişme olarak son derecede doğru seçimler olur. Ama ikisi arasında farklar var. TCMB daha çok akademik kariyer ya da araştırmacı kimliğine uygun yetişme yeri SPK ise daha .ok yaşamını kazanmaya ve özel kesime gidişe yönelik bir yer. Önce ne yapacağınıza karar verip sonra ona göre bir yol seçmelisiniz.

      Sil
  37. Merhaba,
    Ben İYTE matematik lisans 3. sınıf öğrencisiyim.bu bölümü kararsızlığımdan matematiği çok sevdiğim ve matematik her kapıyı açar düşüncesiyle tercih ettim.Artık bi karar vermem gerektiği için size danışmak istedim.Yüksek lisans yapmak istiyorum finans alanında.şirketlerde yada merkez bankalarında tabiki herkes gibi bende üst düzey düşünüyorum.ama kendimi şu an ekonomi konusunda çok yetersiz hissediyorum.lisans eğitimi olmadan yüksek lisans ile bunu aşabilirmiyim bilmiyorum merak ediyorum.yükseğimi yurtdışında yapmak istiyorum derslerimi sıkı tutuyorum bunun için ama bu düşüncemde ne kadar dogru bı karar olur açıkcası emin değilim.yüksek lisansımı hangi bölümden yapmalıyım finansal matematik mi ekonomi mi finansal ekonomi mi?hepsi aşağı yukarı aynı kapıya çıkıyor olabilir evet ama yükseği bitirincede kendimi bi konuda uzmanlaşmamış gibi hissetmekten korkuyorum.ayrıca aöf den uluslarası ilişkiler okuyorum.Birşeyler yapmaya çalışıyorum ama eğitim hayatım bıttıgınde kendımı şurda görüyorum diyebilceğim bi konumda değilim kesınlıkle ve artık bu belirsizlik çok yorucu geliyor.Bir de şu var yükseğimi yaptıktan sonra ekonomide kendi içinde o kadar çok ayrılıyor ki nasıl bi yol izlemeliyim kestiremiyorum.İşim mesleğim hayatımı mutlu yada mutsuz kılan ana başlık olcağı için bu konu üzerinde çok düşünüyorum fakat yalnız başıma bi çözüme ulaştıramıyorum.Sizin gibi görmüş geçirmiş birinin yardımına çok ama çok ihtiyacım var eğer yardım ederseniz dünyalar benim olur.
    Çok Çok Teşekkür Ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herşeyden önce eğitim hayatı bitmemeli. Formel eğitim bitse de insan kendi kendine öğrenmeye devam etmeli. Aksi takdirde öğrenme de bitiyor ve geri sarma başlıyor.
      Matematik çok iyi bir tercih ve her alana yönelebilir. Bence ekonomi yüksek lisansla öğrenilemez. Çok çaba gerektirir. İşin matematik yönü öğrense de felsefesinin kavranması zor olur. Eğer akademik kariyer yapmayı değil de mesleki kariyer yapmayı düşünüyorsanız size finansal matematik veya finansal ekonomi ya da mba yapmanızı öneririm. ABD'ye gidecek olmanız bir şans. Eğer mezuniyet dereceniz 3,5 ve üzeri olacaksa o zaman iyi bir okula gitmeye çalışın (Harward, Princeton, MIT, Yale, Stanford, UVA, UCLA, Wharton gibi.) Eskiden ABD'de master yaptım deyince kapılar açılıyordu şimdi hangi okulda master yaptın diye soruyorlar.

      Sil
    2. Çok doğru söylüyorsunuz.Şu an 3.5 değil ama daha 2 senem var.Eğer 3.5 olmazsa ABD de master yapmak yerine Türkiye de iyi bir üniversitede master yapmak daha mı mantıklı sizce??

      Sil
  38. Hocam merhaba ben Uludağ Üniversitesi 3.Sınıf Ekonometri öğrencisiyim. Açık öğretimden bir bölüm daha okumak istiyorum sizce iki yıllık Dış Ticaret mi almalıyım Menkul kıymetler ve sermaye piyasası mı yoksa bir dört yıllık bölüm daha olan İktisata mı yönelmeliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisat okuyun ekonometriyle bütünleştirmiş olursunuz.

      Sil
  39. Hocam saygılar, bu yıl tercih yapacağım lakin memuriyetten ziyade özel sektörde çalışmak ve kariyer yapmak istiyorum. Aklımdaki bölüm kamu yönetimiydi yazınızı okuyunca biraz kafam karıştı özel sektör için kamu yönetimi okumak dezavantaj oluştururmu ? Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  40. Ekonometri bölümünü yazmayı düşünüyorum fakat hocalarmız cok zor derslerı dıyor mat1 saglam olan bırı mat2 yarım ise yapamaz mı bıraz bılge verebılırmısn rıca etsem.

    YanıtlaSil
  41. Merhabalar hocam, Ben Gazi Üniversitesi İİBF Maliye bölümü son sınıf öğrencisiyim. Malumunuz son zamanlarda ortaya çıkan KPSS 'nin kaldırılması gündemiyle birlikte zaten var olan gelecek kaygımız ben ve tüm kamu sektörü düşünen arkadaşlar için had safhaya ulaştı.Bizlere ne önerirsiniz,gündem ile ilgili yorumlarınız neler? Özel sektör düşünenlere neler önerebilirsiniz ve Dış Ticarette ilerlemek için nasıl bir yol izlemeliyiz? Görüşlerinize önem veriyor,saygılarımı sunuyorum..

    YanıtlaSil
  42. hocam ben lise son sınıf öğrencisiyim işletme düşünüyorum ve ardından kamuda çalışmak istiyorum üniversitedeki derslerimde başarılı olmam iyi bilmem kamuda çalışmama yeterlimi yada bana nasıl bir yol öneririsiniz yazılarınızın hepsini okudum ama tam kavrayamadım
    yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil
  43. Uluslararası Ticaret bölümü hakkında bilginiz var mı? Şu tercih döneminde kafam çok karıştı.İktisat,maliye,siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler ya da uluslararası ticaret yazmayı düşünüyorum.Sizce hangi bölüme gidersem iş açısından daha fazla şansım olur?

    YanıtlaSil
  44. hocam ben 4 yıllık bankacılık okuyorum açıktan da ikinci bir üniversite okumak istiyorum bana bi yararı olur mu eğer olur derseniz 4 yıllık iktisat mı 2 yıllık menkul kıymet sermaye piyasasını mı önerirsiniz iksi arasında kaldım ya da başka önerebileceğiniz bir bölüm varmı

    YanıtlaSil
  45. Hocam merhabalar,
    Ben Yıldız İktisat mezunuyum. Kpss 2014 sonuçlarına göre A grubu puan türlerinin çoğundan 80 üzeri puan aldım. Artık kurum sınavlarını bekliyorum. Bir çok kurum sınav açıyor fakat önüme gelen her sınava girmektense sahip olmak istediğim mesleğe göre hareket etmek istiyorum. Size de bu meslekler hakkında danışmak istedim.
    Benim en çok ilgimi çeken kurum Hazine Müsteşarlığı. Kpss puanıma göre bu kurumun Uzman Yard. sınavına girebilecekmişim gibi görünüyor. Diğer yandansa son zamanın "popüler" mesleği Vergi müf. yard. var. Tabi bunun dışında Maliye Uzman yard. da seçenekler arasında. Bütün bunların yanında bazı uzmanlıklar ve müfettişliklere de başvurabilecek durumdayım.
    Benim merak ettiğim uzmanlık mı müfettişlik mi tercihini yaparken nelere dikkat etmemiz gerekir? Diğer yandan Hazine Müsteşarlığı benim gözümde çok prestijli bir kurum ve buraya girmek bence daha cazip. Bu cazibe ise maddi imkanlardan ziyade kurum imajıyla alakalı. Çünkü bildiğiniz üzere bu tip kariyer mesleklerinin neredeyse hepsinin ücretleri eşitlendi.
    Siz bu konuda - uzmanlık/müfettişlik seçimi- nasıl bir yol gösterirsiniz?
    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasin tavsiye istegini okuyunca su anki akibetini merak ettim bilgilendirir misin

      Sil
    2. Yasin tavsiye istegini okuduktan sonra akibetini merak ettim :)

      Sil
  46. Hocam merhaba, ben Istanbul Üniversitesi'nde Ingilizce Iktisat okuyorum ve bolumumu ve bu disiplini cok seviyorum. Bu yuzden de cift anadal yaparak kendimi gelistirmek istiyorum. Yakin gelecekte akademisyenlik, uzun gelecekte de kendi isimi kurmayi planliyorum. Hangi bolumu dusunmeliyim? Simdiden tesekkurler.

    YanıtlaSil
  47. Sayın Hocam ben muhasebeci veya mali müşavir olarak yükselmek istiyorum , kendimi bu alanda geliştirmek istiyorum şuan yeni anadolu lisesini bitirdim ve sınavlarda istanbul üniversitesinin iktisadi ve idari bilimler fakültesinin (Uzaktan Eğitim) olan (Maliye,İşletme,İktisat..)bu programlardan hangisi seçersem bana daha yararlı ve iş imkanlarını devlette ve özelde artıran hangisi olur ? Teşekkürler .

    YanıtlaSil
  48. Şuan üniversiteye hazırlanıyorum dershaneye gidiyorum..İİBF den uluslararası ilişkiler okumak istiyorum ama okuduğum bir kaç yazılar benim kafamı karıştırdı İiBF den hangisini tercih etmeliyim ingilizcem orta derecede üniversiyi kazandıktan sonra hemen kursa yazılacam zaten yurtdışınıda düşünüyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogdaki yazıma bir bakın: http://www.mahfiegilmez.com/2013/07/ekonomi-mi-isletme-mi-maliye-mi.html

      Sil
  49. Hocam Uluslararası İlişkiler 2. sınıfım aöf den bölüm okumak istiyorum. Açıkçası ulusdan pek emin olmadan tercih ettim. İşletme oku dediler açıktan ama bir de size danışmak istiyorum. aöf'den bölüm okumak istiyorum ama hangisini seçmeliyim. Büyük ihtimal özel sektörde çalışacağım mezun olduktan sonra. yardımcı olur musunuz.

    YanıtlaSil
  50. merhabalar hocam, ben 2014 yılı 2 yıllık muhasebe ve vergi uygulamaları mezunuyum açıktan lisans tamamlamak istiyorum işletme, maliye, iktisat, kamu yönetimi bölümlerinden hangi bölüme kayıt olmamı önerirsiniz kafam çok karışık ayrıca kamuda hangi bölüm iş olanağı fazla?

    YanıtlaSil
  51. hocam merhaba 2014 lys'de 488 puan alarak bogaziçi ekonomi yazdım ve kazandım.benim amacım ileride kamu kuruluşlarında çalışmak degil,bu yüzden ileride kendi şirketimi kurup işlerimi kendim yürütmek istiyorum,çünkü kamu kuruluşlarında benim aldıgım egitimin karşılıgını verecek bir ücret oldugunu düşünmüyorum.benim çevremde hep şu sorularla karşılaşıyorum neden işletme yazmadın ekonomi yazdın diye buda beni okula başlamadan sogutuyor,benim merak ettigim işletmede verilen derslerin hangisini ek olarak ekonomi bölümünde alırsak işletme okumadanda kendi bölümümüzde o açıgı kapatmış oluruz,yada yüksek lisansı işletme okumamızmı daha iyi olur.ekonomi diger dalların çıktıgı yerdir,sonuçta bütün iktisatın dönüp dolaştıgı yer ekonomidir.

    YanıtlaSil
  52. Öncelikle Hocam ve sitedeki tüm arkadaşlar. Ben Bolu MYO Elektrik enerjisi üretimi, iletim ve dağıtım bölümü 2009 yılı mezunuyum. Ben direk geçiş hakkımı kullanarak İktisat yada Maliye bölümünü seçmek istiyorum. Yazınızı ve tüm yorumları okudum ama burada yazılanların çoğu bana çok uzak. Aklımda birşey oluşmadı. Neredeyse sıfırdan başlayacağım. Sayısal yönüm zayıf ama gidipte neredeyse herkezin kötülediği işletme bölümünü yazmak istemiyorum yarın tecih yapacağım. Yanıtlarsanız sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilen bilmeyen herkes konuşuyor,İşletme kötü bir bölüm değil,rahatlıkla seçebilirsiniz.Kamuya hepside girebilir çalışarak.

      Sil
  53. Merhaba Hocam açık öğretim 3.sınıf iktisat bölümününe kaydımı yaptırdım.Özel sektör için hangi donanımlara sahip olmalıyım yada kamuda çalışabilmek için kendimi nasıl geliştirmeliyim.Hangi kaynaklara çalışmalıyım.Devlet sektöründe hangi mesleği tercih etmeliyim özel sektöre geçebilme imkanım olur mu daha sonra? Şimdiden Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  54. Hocam merhaba ben ileride borsa işine girmeyi çok istiyorum bunun için hangi bölümü okumalıyım, saygılar..

    YanıtlaSil
  55. İyi bir diş ticaretci olmak istiyorum. On lisans mezunuyum kurumsal bir şirkette kisa dönem calistim KPSS girdim atanma umudum pek yok. Ticarete aşigim. Niyetim yurt disini gormek gezmek ticaretle iç içe olmak. Diş ticaret ayni şekilde benim için ask. Ofis elemani olmak istemiyorum. 4 yillik lisans tamamlamak bana zor geliyor ceko dişinda ilgimi çeken bolum yok. Sayisal dersleri sevmiyorum. Sizce ne yapmaliyim. Bir yanim İngilizce ve almancami gelistirmemi yoluma bakmami söylüyor. Çok kararszm lütfen yardimci olun.

    YanıtlaSil
  56. Ekonometri nasıl bir bölüm

    YanıtlaSil
  57. tic lisesi muhasebe ve fınansman mezunuyum. üniversitede ekonomi okumak istiyorum. benle cok alakasız bır bölümmüş gibi hııssetmıstım bu yazı cok işime yaradı. tesekkür ederim. umarım iyı bır yere gelebilirim.

    YanıtlaSil
  58. Merhaba hocam benim de bir konuda yardımınıza ihtiyacım var ama ben dış ticaret ön lisans eğitimi aldım ve şimdi aöfde bir bölüm okumak istiyorum sizce hangi iibf bölümünü okumalıyım uluslarası ilişkiler ya da maliye arasında ikilemdeyim sayısalı daha az olduğu için ama siz ne düşünürsünüz bu konuda şimdiden teşekkürler iyi çalışmalar hocam..

    YanıtlaSil
  59. Hocam merhaba yazınızı ancak okuma fırsatı buldum ben ingilizce iktisat öğrencisiyim ve adalet önlisans bitirdim yani ingilizce,hukuk bilgim var iktisatta 2.sınıfım fakat hiç ilgim yok örneğin gazetelerin bile ekonomi sayfalarını açmam netten usd/try değerine bakar günümü geçiririm bana verebileceğiniz tavsiyeler nedir hocam ilgimi nasıl arttırabilirim ekonomiyi gerçekten nasıl öğrenebilirim
    ? şimdiden teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
  60. hocam ben ekonomi finans 2.sınıf öğrencisiyim finans departmanında çalışmayı uzun yıllardır istiyordum ve bölümü kazanarak bir adım atmış oldum fakat dış ticaretten mi finanstan mı devam edeceğim konusunda bu sene kafam karıştı gönlüm finanstan yana lakin iş olanakları ve maaşı düşününce de hangisi daha iyi karar veremiyorum sizin düşünceniz nelerdir şimdiden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  61. Hocam merhaba sizce muhasebe bankacılık ekonomi iktisat gibi dallardan birini mi okumayılım yoksa maliyemi bana maliye daha mantıklı bir seçim gibi geliyor çünkü hepsinin ortak noktası gibi muhasebe veya bankacılık olmaktansa maliye okumak daha iyi gibi zaten maliye okuduktan sonra bu sektörlerde de iş imkanı buluyorsun sizce ne yapmalıyım şimdiden yorumlarınızı için teşekkürler arkadaşlarımın yorumlarınızı bekliyorum

    YanıtlaSil
  62. Hocam maliye orta matematigi olan birini zorlar mi?

    YanıtlaSil
  63. iyi haber onun dışarı deneyin!

    Beyler ve bayanlar! Ben benim boş atm Bay Elliot boş ATM kartı çekebilmek için My €2.000 günlük var. Geçen hafta Çarşamba ondan aldım ve şimdi ücretsiz €7000 var. Kart herhangi bir ATM makinelerinden para çekilmesi ve adı yok olduğunu, izlenebilir değildir ve şimdi yeni bir ev için para yeterli para için beni ve benim 4 çocuk var ve. Bay Elliot demek ve onu (atm.engineer86@gmail.com) çünkü ben ondan önce iki kişi bir araya geldi ve dolandırıcılığı olduklarını bilmeden paramı aldılar e-postayla gerçekten mutluyum. Ama şimdi mutluyum. Bay Elliot kartı DHL ile gönderilen ve iki gün içinde buldum. Ondan şimdi bir tane. o bile yasal değil ama çok yardımcı olur ve kimse şimdiye kadar yakalanan insanlara yardım veriyor. Filipinler, Mali ve Türkiye dışındaki tüm ülkelerde kartı çalışıyor. Onunla bugün üzerinden bağlantı:
    Telefon Number(+13204217716)
    e-posta adresi
    ATM.engineer86@gmail.com

    YanıtlaSil
  64. Merhabalar.lisede matematiği zayıf olan. Birinin maliye bölümünde okuması uygunmudur?
    Yani maliye için matematik ne kadar gerekli,önemlidir?Lütfen cevaplarsanız çok sevinirim.Önceden teşekkürler.

    YanıtlaSil
  65. Merhabalar hocam. Fizik bölümünü yeni bitirdim ama yüksek lisansımı Ekonomi ve Finans bölümünde tezsiz yapmak istiyorum. Fiziği bitiren biri bu bölümde başarı gösterir mi, tercih etmeli mi? Sizce eksileri var mı? Bu konuda bilgilendirirseniz sevinirim. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  66. merhabalar hocam lısans ekonomı mezunuyum acıkogretımden 2.unıversıte okumak ıstıyorum aynı zamanda kpss calısıyorum gelecekte ısıme yarasın ıstedıgım hangı bolumu okumalıyım suan tercıhler yapılıyor lutfen bana bu konu hakkında bılgı verır mısınız bır sey daha eklemek ıstıyorum 2 yıllık acıkogretım menkul kıymetler ve sermaye pıyasası onlısans dıploması almam ne kadar dogru olur

    YanıtlaSil
  67. merhaba hocam Ben IYTE matematik bölümü son sınıf öğrencisiyim. İktisat yada ekonometri yüksek lisans yapıp kendimi bu alanda geliştirmek istiyorum hatta şimdiden sizin kitabınızı okumaya başladım bilgi sahibi olmak adına.Sizi bu yolla tanımış oldum. Bu alanda ne kadar iyi olabilirim matematik çıkışlı olup ve bu alanda devam etmemi önerir misiniz görüşleriniz için şimdiden çok teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  68. Hocam Maliye bölümü ile ilgili olarak bir tespit yapmakta fayda var. Tercih yapacaklar için çok önemli. Bu bölüm diğer bölümlerin bütün temel derslerini içeriyor. Örneğin; Ankara SBF' de İktisat Bölümünde "Borçlar Hukuku", "Kamu Maliyesi" ve "İdare Hukuku" dersleri aynı yarı yılda seçimlik iken, yani sadece 1 'i seçilebilirken Maliyede üçü de zorunlu. Bu dersler o kadar önemli ki, seçimlik olması anlamsız. Bir diğer husus maliye, işletmenin ve İktisadın bir çok dersini seçme hakkına da sahip. Örneğin; iktisat bölümü Maliyet Muhasebesi, Şirketler Muhasebesi ve Mali Tablolar Analizi derslerini seçemezken Maliye bölümü bunların hepsini ayrı dönemler itibariyle seçebiliyor. Bu dersler sonradan öğrencinin kendi gayretiyle halledebileceği dersler değil. Dolayısıyla Maliye'de, diğer bölümlerde yer alan ve sınavlarda soru gelmeyen gereksiz hiç bir ders yok. Bölüm, ağırlıklı olarak kamuya yönelik ve sınavlarda çok başarılı. Ayrıca muhasebe ve finans dersleri de ileri düzeyde ders seçimiyle takviye edildiğinde özel kesimin de tercihi haline geliniyor. Zaten bu yüzden Maliye bölümü daha zor. Bu zorluğu göze alanlar tercihlerini Maliyeden yana yaptıklarında okul sonrası daha avantajlı duruma geçeceklerdir. Bence tercih yapacaklar önce bölümlerin ders programları ve içeriklerine bakmalılar. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Ankara Üniversitesi SBF'de Maliye bölümündeyim.Ankara Üniversitesindeki Maliye bölümü gerçekten çok kapsamlı bir bölüm.Sadece Maliye bölümüne ait derslerin yanında diğer bölümlerinde çoğu dersini alıyoruz.Siyaset,İktisat,Maliye,Kamu Hukuku,Muhasebe,İstatistik,Ekonometri,Matematiksel İktisat,Dünya Tarihi,Sosyoloji gibi hem Politika öğretici dersler var hem de Parasal konuları öğretici dersler var ve hem de Kamu Hukuku öğretici dersler var.Bu üç alan da devlet yönetimini anlayabilmek için mutlaka öğrenilmesi gereken konulardır.Bu üç alan da A.Ü. Maliye bölümünde ayrıntılı olarak öğretilir.Ama Devlet Yöneticisi olmak isteyenler Maliye bölümünü tercih etmek yerine Siyaset Bilimi Ve Kamu Yönetimi bölümünü tercih ediyorlar. SBKY sadece siyaset bilimi alanında ve kamu yönetimi alanında uzmanlaştıran dersler içerir. SBKY, Kpss için çok yetersiz bir bölüm ve Muhasebe,İktisat,İstatistik,Ekonometri,Maliye gibi hem kamu sektöründe hem de özel sektörde sürekli kullanılan bilgileri olmayan bir bölüm.

      Sil
  69. Kendimi öyle kutsanmış ve yerine getirmiş hissediyorum. Her şey gerçek gibi görünmediği için çevrimiçi duyduğum bu boş ATM kartını satın almakta isteksiz davrandım, ancak arkadaşımın iş yerimdeki kartuşu garanti atmosferi kartından aldığımda şok oldum ikimizde de teyit ettiğimiz boş kart Gerçekten çalışıyor .. Gerçekten de, kart gecikmeden çalıştı, ben de denedim. O zamandan beri paranın hesabımda olduğu karttan günde 10,000 dolara çekiliyor oldum. Sonunda bu kartın hayatımı maddi olarak yakalanmadan değiştiğini gerçekten de denedim, gerçekten onun işe yaradığı ve beni zenginleştirdiği için mutluyum! Bir kredi almak yerine şu an boş bir ATM kartı almanızı öneririm! Onlarla şimdi iletişime geçin! E-posta: rickatmcardoffer1@gmail.com VEYA via_ +1'de WhatAspp) 2533923198

    YanıtlaSil
  70. 1.MALİYE
    2.İŞLETME
    3.EKONOMİ

    İŞ OLANAKLARI BAKIMINDAN SIRALAMA YAPARSAK DURUM BÖYLE.

    YanıtlaSil
  71. Merhaba hocam ben hacettepe üniversitesinde ekonomi eğitimi almaya bu yıl başlıyorum . Hedefim wall streette borsaci olmak deneyim olsun diye şimdiden hisse senedi alıp satmaya başladım fakat hedefim büyük olduğu için kendimi geliştirmek adına başka ne yapmam lazım yardımcı olursanız sevinirim .

    YanıtlaSil
  72. Hocam merhaba ben isletme ve bankacilik arqsinda kaldim sizden de bir yorum istiyorum . Sizim bana öneriniz nedir ??

    YanıtlaSil
  73. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  74. Merhabalar. KPSS için maliye lisans bölümü hala avantajlı mı? aşagıdaki linkten baktım 81.69 ile kapatmış görünüyor. link şu:

    http://tercih.kpssrobotum.com/?islem=listele%A0

    YanıtlaSil
  75. Hocam merhaba ben erciyes üniversitesi 2. Sınif öğrencisiyim. Elimde suan kitaplariniz var ve okuyorum. Sizce bir vergi mufettisinin yaninda staj yapmam dogru mu? Veya stajı nerede kiminle yapmaliyım? Teşekkur ederim.

    YanıtlaSil
  76. Ustadım merhaba. Maliye 2. Sınif ögrencisiyim ve aklima bir soru takildi. Sizin yanitiniza ihtiyacim var. Abd secimleri oldu ve biden ya da trump'in oy cokluguna gore dolar yukselip ya da dustu bunun makro göstergesi nedir? Neden turkiye bundan etkileniyor? Tesekkürler.

    YanıtlaSil
  77. Merhaba hocam bölüm tercihi seçimimde çok zorlanıyorum yardımcı olursanız çok sevinirim. Gelecek kariyeri olarak Denetim ve Teftiş alanında çalışmak istiyorum. Acaba sizce hangi bölümü seçmeliyim.

    YanıtlaSil
  78. Hocam ben önü açık olan kolay iş bulabileceğim meslekleri tercih etmek istiyorum finans müdürü olmak için hangi bölümü okumalıyım ve önü açık bir meslek mi?

    YanıtlaSil
  79. Merhaba,

    Hocanın görüşleri hâlâ geçerli midir bilemiyorum tabii ama genel olarak hatalı bir bakış açısı olduğunu düşünüyorum.

    İşletmelerin ekonomistlere ve iktisat bilimine ihtiyaç duydukları çok açık ve yadsınamaz bir gerçektir. Fakat iktisat teorilerinin işletme yönetim süreçlerinde oynadığı pratik rol tartışmalı bir konudur.

    İşletme yönetimi kararlarını sadece iktisat teorilerine göre veremez ve bu nedenledir ki iktisat kesinlikle öğrenilmesi gereken bir bilim dalı olmasına rağmen, birçok farklı konuda farklı bakış açıları ve uzmanlıklar kazandıran işletme bölümü okumak daha mantıklıdır. İşletme okurken ve okuduktan sonra iktisat bilgi derinliğini arttırmak ve işletme bölümdeki derslerle hangi noktarlarda iktisatın hangi alanın ilgilendiğini ve bu alanların teorik olarak verdiği katkıları öğrenerek hem işletme hem de iktisat bilgisini tek bir potada eritmek yapılabilicek en doğru tercihtir.

    Tabii bunlar bana doğru gelen düşüncelerdir. Farklı bir bakış açısı paylaşmak istedim.

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi