2015 Tahminlerimi Yeniledim

Aşağıdaki tabloda eski ve yeni tahminler yer alıyor. İlk sütunda tahmin konusu göstergelerin adları var. İkinci sütunda (OVP 2015), hükümetin Ekim 2014’de açıkladığı Orta Vadeli Programda 2015 yılı için öngördüğü tahminler yer alıyor. Bu tahminlerde bir değişiklik yapılmadığı için aynen bırakıyorum. Üçüncü sütunda (IMF Ekim) IMF’nin Ekim 2014 WEO Raporunda Türkiye için yaptığı 2015 yılı tahminleri, dördüncü sütunda (IMF Nisan) IMF’nin 2015 Nisan ayında yaptığı yeni tahminler sergileniyor. Beşinci sütunda (ME Ocak) benim bu yıla girerken yaptığım tahminler, son sütunda ise (ME Temmuz) yaptığım düzeltmelere dayalı yeni tahmin setim yer alıyor.

2015 Tahminleri
OVP 2015
IMF Ekim
IMF Nisan
ME Ocak
ME Temmuz
Büyüme
4,0
3,4
3,1
3,0
2,2
TÜFE (yılsonu)
6,3
7,0
6,6
7,0
8,0
Cari Açık
5,4
6,0
4,2
5,5
5,1
USD Kuru
2,29


2,40
3,0
Euro Kuru


2,65
3,15
İşsizlik
9,5


11,0
11,0
Bütçe Açığı
1,1


1,5
1,5

Cari açığı hala yüksek beklememin nedeni GSYH’nın 800 milyar USD’nin altına geleceğini tahmin etmemden kaynaklanıyor (Cari Açık / GSYH formülünde GSYH küçüleceği için oranın beklendiği kadar düşmesine engel olacak.)

Ocak ayında tahminlerimi yaparken Fed’in 2015 yılının ikinci yarısına kadar faiz artırmayacağını, ya da artıracağına ilişkin bir açıklama yapmayacağını varsaymıştım. Bu kez Fed’in, yılın son çeyreğinde bir kez faiz artırımı yapabileceği ya da faizi 2016 yılının ilk aylarında artıracağına ilişkin açıklama yapabileceği olasılığını varsayım setime ekledim. 

Ocak ayında tahmin yaparken jeopolitik durumun daha kötüye gitmeyeceği varsayımı yapmıştım. Temmuz ayına kadar bu varsayım modeli destekledi ama bu ay işler değişti. Bu yeni tahmin setinde bu varsayımı da ‘mevcut durumun daha kötüye gitmeyeceği’ şekline dönüştürüyorum. Bunun dışında Ocak ayında yaptığım ve yayınladığım tahminlerime ilişkin varsayımlarda bir değişiklik yapmıyorum. 

Ocak ayındaki tahmin setime ilişkin varsayımlarıma bir tek ekleme yapıyorum. O da koalisyon hükümeti kurulmayacağı ve Kasım ya da Aralık ayında erken seçim olacağı varsayımı. Ocak ayındaki tahminlerimi ve varsayımlarımı bir kez daha gözden geçirmek isteyenler şu bağlantıya gidebilirler:



Yorumlar

  1. Hocam merhabalar, sitenizi büyük bir ilgiyle takip ediyorum fakat imkan varsa site daha mobil uyumlu hale gelebilirse çok iyi olur. teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bir bakacağım ne yapılabilir.

      Sil
  2. Ekranı yan yatırırsanız, tablolar biraz daha okunabilir oluyor. Saygılar.

    YanıtlaSil
  3. Hocam ovp 2015 USD kurunda hata var gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hata yok. Kuru zaten ilan etmiyorlar. GSYH TL 1.945, GSYH USD 850. 1.945/850 = 2,29 olarak çıkıyor.

      Sil
    2. İlk girdiğiniz haliyle 1,1 yazıyordu onu kastetmistim

      Sil
  4. SAYIN HOCAM...
    BU TABLODAN ÜLKEMİZİN LEHİNDE BİR GELİŞME OLMADIĞINI.TAM TERSİ KÖTÜLEŞME YÖNÜNDEKİ VERİLER...TAHMİNİM BUGÜN KÜ ŞARTLAR ATLTINDA ÇIKARILMIŞ BİR VERİ GRUBU...PEKİ ÖNGÖREMEDİĞİMİZ MÜSBET BAŞKA BİR GELİŞMELER OLURSA TABLODA ÖZELLİKLE BÜYÜME.ENFLASYON VE DOLAR KURUNU NASIL VE NE KADAR ETKİLER...BEN DE HÜKÜMET KURULAMAYACAĞINI DÜŞÜNENLERDEN OLDUĞUM GİBİ YENİLENEN BİR SEÇİM DE TABLODA ÜLKEMİZİ RAHATLATACAK BİR SONUÇTA ÇIKMAZ...DİYE DÜŞÜNÜYORUM...
    EMEĞİNİZE SAĞLIK...KOLAYLIKLAR DİLERİM...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesefe bugünkü görüntüden bundan iyi bir sonuç çıkacak gibi görünmüyor.

      Sil
  5. Hocam durum çok kötü ,sanki gizli ambargo uygulanıyor;Mersin bölgesi dag kesiminde kiraz hasat zamanı geçen sene 4~6 TL arası giden napolyon kiraz bu sene 1.3~1.7 TL işçilik dahil.İhracaat engellendi.Yani kirazı üretene kiloda kalan 60 kuruş.Çoğu kişi ürünü toplatmadı ağaçları kesmekten ve buğday ekmekten bahsediyorlar.$/TL önemli ama daha önemlisi üretim ve bu ürünü toplayan insanların ve üreticinin geliri.Makroanalizler biraz uzun süreli olaylar ama mikro vakalar sorun geliyor diyorlar.....Zira; gübre ,zirai ilaç satanlar alacaklarını tahsil edemeyecek ve domino etkisi başlayacak gibi geliyor bana....

    YanıtlaSil
  6. Hocam merhaba
    İktisatçının her zaman kıvırma payı vardır tezimi destekleyen bir yazı olmuş yaşasın mutadis mutandis.
    Siteyi ne zaman androite uyumlu hale getireceksiniz.
    Yoğunluktan günlerce bilgisayar acamiyoruz. Takip etmek zor oluyor.

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Varsayımlarını dikkate almaszanız iktisatçının tahmin yenilemesi kıvırma gibi görünür. Varsayımlara bakarsanız bu düzeltmelerin kıvırma değil varsayım değişikliğinden kaynaklandığını göreceksiniz. Varsayımların tutmaması iktisatçının hatası değildir.
      Android konusun bir bilene danışacağım.

      Sil
    2. Hocam bi kerede iktisatçılar hatalı olsun be Hocam be ne olur be Hocam lütfen yaaa...

      Yıllardır blogunuzu takip ederim, kendinize toz kondurduğunuz an 3'ü geçmez! Gerçekten Eğilmez bir insansınız!

      Sil
  7. hocam degerli bilgi ve yorumlariniz icin tesekkur ederim sorum su, fed'in son ceyrekte faiz artirma ihtimaline karsi olusabilecek riskleri en aza indirgeyecek politikalar neler olmalidir? MP uygulayack hukumetin buna yonelik acikladiklari bir yol var mi ve MB'nin faiz artisiyla cevap vermesi nekadar yeterli olur?ve tum bunlarla iliskili bir sey daha.dolar ulkesine dondugunde icerdeki kur artisi cari acigi arttiracak ve erken secim ihtimaliyle bir de savas ekonomisini katarsak butce acik verecek.olusan bu ikiz acik durumu yeni bir kriz dalgasi yaratir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu aşamadan sonra artık sadece savunma amaçlı bir şeyler yapılabilir. Çünkü konu bizim açımızdan ekonominin dışına çıktı.
      Bütçe fazla açık vermeyecek gibi duruyor. Asıl sorun doların tırmanması ve dış kaynak sorunu olacak. Buna karşı yapılabilecek tek şey riskleri düşürmek ama o da bu sınır meselesiyle mümkün değil.

      Sil
  8. Merhaba Hocam Büyümenin 2,2 olduğu TÜFE nin 8 (bu rakam kaydi .Pazar böyle söylemiyor),Terörden dolayı turizm gelirlerinin beklenenin altında kalacağı (İptal Rezervasyonlar) ,Enerji kalemlerini ithal olduğu kışa girdiğimizde maliyet enflasyonuna döneceği ,fiyatlar genel seviyesindeki artış enflasyona ,FED in Eylülde Faiz artışına gitmesi durumunda (Enflasyon paradigmasını kırarsa) Dövizin ana vatanına gitme durumuna baktığınızda TAHMİNLERİNİZ çok iyimser görünüyor.(Böyle yazdığım için bağışlayın.bu yorumu bir öğrenciniz yapıyor.Lütfen böyle değerlendirin) Saygılarımla M.Kemal SAĞIR

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlginç. Birçok kişi beni, bu revizyondan sonra kötümser olarak gördüğünü söyledi. İlk kez siz beni iyimser buluyorsunuz.

      Sil
    2. Hocam Sosyal olaylar ekonomik verilerin önüne geçmiş durumda.Bunun etkileri tahminleri değiştirecektir.Küresel Barış Endeksindeki Yerimiz ve Risk Primimizle İlişkili yazıda enstitünün hazırladığı 2015 Küresel Barış Endeksi Raporu şimdiden değişikliğe uğradı bile.Bu değerlemeler ışığında rakamlar sosyal davranışları desteklemiyor.Kırmızının 16 tık yukarısındayız.(Rapora göre)

      Sil
  9. USD -TL kurunu 2-40'dan 3.00'e kadar çekmenizde ki en büyük sebeb iç karışıklık mıdır yada erken şeçim vs öngörünüz müdür yoksa tamame ekonomik değerlerden dolayı mı bu kanıya vardınız sayın hocam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi. Yani Fedin faiz artırma olasılığı, Türkiye'nin riskinin artması, kurların yükselmesi, yabancıların çıkışı, faizlerin yükselmesi, ihracatın düşmesi vb hepsi var.

      Sil
  10. Hocam paylaşımınız için teşekkür ederim. Ben FED'in tıpkı sizin gibi bu sene faiz arttırmayabileceği olasılığı üzerinde duruyorum. Lakin bir görüş de; "merkez bankası kredibilitesi önemlidir, bu sene arttıracağım diyorsa, küçük de olsa bir arttırım yapacaktır."
    FED son dakika "gelişmeler benim beklediğim gibi olmadı, ben arttırımı 2016da yapabilirim" derse sanki kredibilitesinden çok şey mi kaybeder? Niye ortalık böyle velveleye veriliyor? Bir merkez bankasının revize yapmasından daha normal ne olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü bu bir defalık bir artırım olmayacak. Fed muhtemelen ilk artırımdan sonra artırmaya devam edecek. Yani ilk artırımdan sonra bizi bir süreç bekliyor.

      Sil
  11. Hocam bu varsayımlarla nasıl tahmin yapıyorsunuz? bu modellemeleri de yayınlar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kendi modelimi paylaşmıyorum ama kullandığım modele yakın bir model için bu siteye bakmanızı öneririm. http://gsyihsimdi.com/

      Sil
  12. Hocam merhaba,

    FED bu yıl içinde faiz arttırmayacağını ifade eden açıklamada bulunursa, yıl sonu USDTL hedefinizi aşağıya çeker misiniz? Yoksa erkem seçim, iç karışıklık vs nedeniyle yine aynı bırakır mısınız?
    Teşekkür ederim.
    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biraz geç yanıtladığım için Fed açıklaması gelmiş oldu. Fed, kapıyı açık bırakmaya devam ediyor. Hedefi yukarı zaten çekmiştim. Daha fazla şimdilik çekmem.

      Sil
  13. cari açığı (USD cari denge / USD GSYH) şeklinde ölçmek gerçek resmin görülmesine engel oluyor.
    mesela 2015 1.çeyrekte SABİT fiyatlarla mal-hizmet dış dengesi, yani sabit fiyatlarla dış açık/GSYH oranı %2,8 geldi (2014 1.çeyrekte %1,6 idi)
    ama cari fiyatlarla dolar cinsinden baktığınızda mal hizmet dış dengesinde 0,4 puan iyileşme var gibi görünüyor.

    YanıtlaSil
  14. hocam, naçizane olarak revize ettiğiniz tahminlerden özellikle kurlar ve cari denge konusunda ve yüksek oranda da işsizlik konularında % 90 isabet sağlayacağınıza inanmakla birlikte;büyüme,kamu bütçe dengesi,enflasyon gibi parametrelerde bu ihtimali daha düşük görüyorum. zira bu parametrelerde bana sanki biraz fazla iyimsermişsiniz gibi geldi hocam!. kurlardaki yükselişlerin reel olarak yansımaları her zaman geç yansır ve bana göre ekim ve sonrasında bilhassa da üretici fiyatları endeksi tabanlı bir enflasyonist baskı artışları olabilir. yani ben yıl sonu enflasyonun muhtemelen %8,5-9 aralığında olacağını tahmin ediyorum. bunun talep artışından değil maliyetlerin artışlarından kaynaklanacağı için de büyüme ivmesinin beklenenden de daha yavaş olabileceğini ve muhtemelen % 1,7-1.9 aralığında salınan bir büyüme ortalaması olacağını düşünüyorum. kümülatif talepteki daralma eğilimlerinin devam ettiğini, sermaye akımlarının daralma eğilimini sürdürdüğünü ve finansman olanaklarının kısıtlanmaya gittiğini , beklentilerin bozulmaya yüz tuttuğunu iktisat tabanımızdaki borçluluk hacminin büyüdüğünü de düşünürsek % 2 altı büyüme bence daha rasyonel görünüyor!. cari dengemizin de GSMH mizin dolar bazında erime yaşadığını düşünürsek her ne kadar yatırım ve harcamalarımız da belirgin bir azalma olsa da sanki büyüme hızımızdaki kadar sert bir düşüş olmayacak gibi yani cari açığımız yine nominal üzerinde seyredecektir. borç stokumuzdaki dolar oranının Euro dan daha yüksek olduğunu buna karşın dış piyasalardan elde ettiğimiz gelirlerin büyük kısmının Euro cinsi olduğunu düşünürsek dolar/Euro paritesinde makas dolar fazında kapandıkça borç/gelir rasyomuzda bozulma eğilimleri daha da artabilir. doğal olarak kıt kalan tasarruflarımızın da bilhassa özel sektör ekonomisinde döviz açık pozisyonlarının azaltılmasında ve borçların çevirilmesinde mobilize edilmesinin beklenmesi rasyonel olacak ve büyüme ivmesi bilhassa yıl sonu çeyrek kısmında belirgin şekilde zayıflayacaktır!. bütçe gelirleri de bu dönemde belirgin azalma yaşayacağından dolayı kamu bütçe açığının GSYH ye oranının %1,7-1,9 olabileceği olasılığını daha güçlü görüyorum. işsizliğin de bu süre zarfında beklenenden de fazla artarak %11,5 olabileceği kanaatindeyim. 2015 yılı makro ölçeğinde en düşük büyüme belki de maalesef türkiye ekonomisinde yaşanacaktır!. bunlar şahsi düşüncelerimdir. saygılar hocam....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşüncelerinizi paylaştığını için teşekkürler.

      Sil
  15. Hocam merhaba

    Yol köprü yapan ülkeler,,Ya yolunu bulur, yada köprü altında yaşar.
    Dolar kuru kimin umrunda!millet TL,yi zor görüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar sadece gidip döviz bürosundan almak için var olan bir şey değil. Yakıttan başlayarak inanılmaz sayıda temel girdinin alınması için ödenen bir şey. O nedenle bireysel olarak dolar almasak da dolaylı olarak hepimiz dolar müşterisiyiz.

      Sil
    2. Yanıt çok iyiydi. Ekleyecek bir şey kalmamış.

      Sil
  16. ahanda fırsat; hocanın rakamlarıyla bizimkileri karşılaştırıp ne kadar yanılmışız görme fırsatı çok heyecanlı :) :
    dolar 2.75 (Fedle 2.98'e fırlayıp geri gelen)
    büyüme 3.2 (pahalanacak hemen alalım şeklinde tüketim+ son çeyrekte bütçe açığı artışı)
    TÜFE 8.7 (dolar + ek vergi +pahalanacak hemen alalım şeklinde tüketim)
    Cari açık 4.9 (son çeyrekte ithal mallarda aşırı vergi yükü)
    bütçe açığı 2.3 (son çeyrekte hafif bir büyümeyi kurtarma 3 'ün üstüne çekme operasyonu)
    bence şimdilik problem yok asıl problem eğer adam gibi önlem almazsak 2018 yılında karşımıza çıkar/çıkabilir. Bu arada Türkiye hemen krize girer diye bekleyenler olabilir ki bu durumda bütün gelişmekte olan ülkeler çok zor günler geçirir kriz yayılır. Büyük ihtimalle güney afrika ve hızla brezilya takip edecektir; Rusya'nında takip etmesiyle avrupada bozulma, çinde bozulma ve amerikada kritik ortamda bozulma olur... Tabi yine de dolar artar ama eğer şu aşamalarda Türkiyede adam akıllı kriz çıkar diyorsanız paranızı altına yatırmak en iyisidir çift dip görmüş olacağız anlamı çıkar. İkinci dip birinci dipten altta olursa dünya olarak ..çtık demektir arkası onyıllarca sürecek dünya ekonomik sorunudur bu durumda Mahfi Bey gibi adamlara ihtiyacımız aşırı derecede artacak, eğer ikinci dip birinciden hafif geçerse uzun vadede her şey düzelecek demektir yine değişim fırsatı kaçırılır.
    Özel Not: TL'den bağımsız olarak dolar endeksinin 102'den geri dönme ihtimali oldukça yüksek bu seviyeleri aşıp 115 'in üstüne çıkarsa dünya için durum pek iyi değil demektir ikinci global krizin ayak sesleri demektir (mutemelen bu seviyelere bile gelmeden gelişmekte olan bir kaç ülkenin işi bitmiş olur zaten).
    Biraz argo ve ukala olmuşsam lütfen gençliğime veriniz.

    YanıtlaSil
  17. kpss 12soru iptal 4sorunun cevabi degistirimis nasil olur bu kadarda olmaz artik

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiçbir şeyden ders çıkaramayan bir toplum olduk. Her yıl aynı şeyleri tekrarlıyoruz.

      Sil
  18. Hocam,Musait bir zamanınız olursa şimdi veya ileride '' Dolar 3 TL'' olursa isimli bir yazı yazılabilir misiniz ?

    Türkiye açısından olumlu ve olumsuz yönleri,

    Ayrıca ABD açısından ileriye yönelik olumlu ve olumsuz yönlerini

    öğrenmek isteriz.Çevremizdeki eski kafa yandaş arkadaslara paylaşmak için..

    YanıtlaSil
  19. Hocam,
    Enflasyonu nasil %8 tahmin ediyorsunuz anlayamiyorum.
    Ocak ayi $ kuru 2.39; 2.40 diyelim. Yılsonu 3 olmasıni bekliyorsunuz. Yani %25 artış bekliyorsunuz. Ithalata bağli bir ekonomiyiz. Katma degerimiz dusuk. Döviz fiyatindaki %25 lik artışı nasil tolore ediyoruz da enflasyon %8 oluyor?
    Kusura bakmayın. Benim pazarda gördüğüm fiyatlar hesabımı destekliyor. Enflasyon %20-25 düzeyinde olmalı. Üreticinin maliyeti direkt olarak etkilenmese bile, üretici fiyatı dövize göre belirliyor; döviz ne kadar artarsa fiyatı da o kadar arttırıyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herşey hemen yansımıyor. Kurdaki geçişkenlik bile zaman alıyor. O nedenle tutarsızlık yok.
      Ben sokakta ölçülen enflasyonu tahminlerime baz alamam. Pazarda gördüğünüz enflasyon bütçenizin yüzde 25'ini ilgilendiren kısım.

      Sil
  20. Hocam merhaba,

    2015 Temmuz ayi BDDK verilerinde Kredi/mevduat orani %115 gorunuyor bankalarda.

    2008 de bu oran %80, 2013 de %101 imis.

    %115 oran , bankalar topladiklari butun mevduati kredi olarak dagitmis, yetmemis gidip baska yerden para bulup onu da mi dagitmis demektir.

    Yani mevduat sahiplerinin bankalarda gercekten mevduati var mi, yok mu ? %30 luk bir kesim mevduatini cekmeyi talep etse, bankalar bunu karsilayabilir mi bu verilerle ?

    uzun zamandir kafami kurcalayan bir soru, ekonomi egitimim olmadigi icin sacma bisey de sormus olabilirim.
    Tesekkurler, iyi calismalar
    Saner

    YanıtlaSil
  21. ORJİNAL ABD DOLARI DÜNYA PARASI . ABD 'DE 1980 LERDE 1 DOLAR VAKEN DÜNYADA DOLAŞAN YARIM DOLAR DI. ŞİMDİLERDE ABD DE 1 DOLAR VARSA DÜNYADA DOLAŞAN 4.5 DOLAR YANİ DÜNYADA Kİ DOLARIN NEREDEYSE ALTIDA BİRİ ABD DE , GERİSİ BELKİDE ÇOGU HİÇ ABD YE UGRAMAYACAK DÜNYA PİYASALARINDA DOLAŞIYOR. DİKTATÖRLÜKLE YÖNETİLEN , UYUYAN EJDERHA UYANDI. HERŞEYİ AMA HERŞEYİ ETİK VEYA ETİK DIŞI TAKLİT ETTİ VE SATTI. ABD BASTI DOLARI BASTI D OLARI ALDI İSTEDİGİNİ. DOLAR HAKİMİYETİNİ HİÇBİR ÜKE KIRAMIYORDU. VE ÜSTELİK BİR KALLEŞLİK VARDI. SİZ ÜRETİRKEN BİR DEVLET BASIYORDU DOLARI ALIYORDU HERŞEYİ. SON 30 YILDA 150 KAT DOLAR BASILMIŞ TI. DOLAR SADECE ABD NİN OLMAMLIYDI? HERŞEYİ TAKLİT EDİYORDU NEDEN ABD DOLARINI TAKLİT ETMEMELİY Dİ Kİ? HER TÜRLÜ İMKAN VAR DI? DİKTATÖRLÜK , TEK İRADE MÜTHİŞ GİZLİLİK VE SONUNDA BİLENLERİN ÖLÜMÜ. SERİ NO LAR ORJİNAL ABD DOLARI REZERVLERDE ORJİNAL BASILAN AYNI SERİ NO LU ABD ( YENİ PATRON ÜLKE ) DOLARLARI PİYASADA KİMBİLİR NEREDE KİMDE ? ORJİNALLERİ ŞİMDİLİK REZERVLERDE BEKLİYOR. KİMSELER BİLMİYOR . BİLENLER ÖLMÜŞ. ABD BİLMİYOR. ŞÜPHELENSE NE YAPABİLİR? PİYASADA ORJİNAL 2 DOLAR VAR MI DİYECEK . KORKUNÇ BİR İDDİA , DOLARIN HAKİMİYETİ YOK OLUR GİDER. MECBUR 2. PATRONU KABUL EDECEK. YA 3. SÜ 4. SÜ ÇIKARSA .? PARASAL GENİŞLEME YAPMAK KALLEŞLİKSE , AYNI KALLEŞLİGİ BEN DE YAPARIM VE KİMSENİN RUHU DUYMAZ DERSE BİR DİKTATÖR. DUYSA BİLE KENDİ AYAGINA SIKAMAZ DERSE. ALLAH SONUMUZU HAYIR EYLESİN. GÜÇLÜ ÜLKELERİN MERKEZ BANKALARI DA BAŞLADI ORJİNAL ABD DOLARLARINI BASMAYA. FİLM BİTTİ. YOKSA GERÇEK Mİ SANDINIZ . ABD BAŞKANI KABUS GÖRDÜ. KÖTÜ BİR RÜYA SADECE. SEKERDOKTOR FİLM ŞİRKETİ

    YanıtlaSil
  22. Mahfi Bey Merhabalar,

    Dolar kuru ve büyümeye ilişkin yılsonu öngörülerinize katılıyorum. Yakın zamanda Türkiye için senaryonun iyiye gideceğine dair pek bulgu yok diye düşünüyorum. Benim size bireysel emeklilik sistemine ilişkin bir sorum olacak. Bu sistemde hisse ağırlıklı fonlara portföyde önemli bir ağırlık verilmesi gerektiği, zira uzun dönemde bu fonların en iyi getiriyi sağladığından bahsediliyor. Sizce bu önerme sadece yapısal sorunları olmayan ya da görece az olan ülkeler için mi geçerli? Türkiye'nin gelecek 5- 10 yılı için
    bu önermenin geçerli olabilme ihtimalini görüyor musunuz? Yoksa Amerika'nın faiz artırım süreci ve Türkiye'nin büyüme ve enflasyon sorunları uzun vadede de olsa Türk Lirası varlıklara yatırımı çok riskli hale mi getiriyor?

    Çok teşekkür eder, iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  23. Hocam bize yol gosterdiginiz icin,herkesin az cok birseyler bildigi ,basit insanlarinda anlayabilecegi tarzda ogretebildiginiz icin en azindan sahsim adina tesekkur ederim.
    Mordehay.Barokas

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi