Mezun Olunca Ne Yapacağınıza Karar Verin Bölüm Seçiminizi Ona Göre Yapın

Sorun ne?
Günün popüler sorusu üniversitede hangi bölümü seçeyim sorusu. Doğal olarak bu soruyu bana soranlar iktisadi ve idari bilimler fakültelerinin bölümleri arasındaki tercihi soruyorlar. Bu konuda daha önce birkaç yazı yazmıştım. Aynı şeyi yine yazmamak için bunlardan birisini hatırlatmakla yetineceğim. http://www.mahfiegilmez.com/2014/07/iibfde-bolum-secimi.html.

Hangi bölümü seçmeniz daha uygun olur sorusunun yanıtı bu yazımda var. Elbette ki bu benim görüşümü yansıtıyor. Hangi üniversite iyidir sorusunun yanıtını vermek ise kolay değil. Bazen bir tek hoca bütün yaşamınızı etkileyecek kadar önemli katkı yapabilir. Onun için burada kesin bir şey söylemek kolay değil. En kestirme yol; sizin puanınızla gidilebilecek en yüksek puanlı olan üniversiteye gitmektir. Ama bunun yanında o üniversitenin bulunduğu kentin sizin durumunuza uygunluğu, yurt olanakları, burs olanakları vb de önemli unsurlar.

Üniversite ve bölüm seçerken ileride ne yapacağınıza karar vermeniz de çok önemli. Hatta bana sorarsanız seçimde en önemli konu o.

Önce ne yapmak istediğinize karar verin
Bana en çok sorulan sorulardan birisi şöyle: “Mezun olmak üzereyim (ya da mezun oldum) ne yapayım?” Tabii bunun devamı olan birçok soru da var: “Yüksek lisans mı yapayım (yapacaksam hangi alanda yapayım) yoksa sınavlara mı hazırlanayım?” “Kamu kesimine mi yöneleyim özel kesimde bir şirkete mi gireyim?” “Bankaya girmek mi iyidir reel sektör şirketlerine mi?” Daha birçok farklı soru da var ama burada keselim.

Ben Mülkiye’de okurken kafamda şekillenen iki hedef vardı: Asistan kalmak (şimdiki karşılığı araştırma görevliliği) yani akademisyenlik veya Maliye Müfettişi olmak. İkisi farklı hedeflerdi. Yani ikisi için daha farklı çalışma biçimlerinde yoğunlaşmak gerekiyordu. Akademisyenlik için ekonomi - matematik ağırlıklı bir yönelme daha uygun iken Maliye Müfettişliği için ekonomi - maliye – muhasebe – hukuk ağırlıklı bir yönelme gerekiyordu. Seçimlik dersleri bu yönelişe göre almak ve tatillerde eksik olan bilgileri bu çerçevede tamamlamak gerekiyordu. Ama ben ders seçme aşamasına geldiğimizde yani üçüncü sınıfta henüz bu iki meslek arasında tercih yapamamıştım. O nedenle bütün yükünü göze alarak her ikisinin de sınavlarına girebilecek düzeyde bu alanların tümüne yönelmeyi seçtim. Seçemediğim dersleri de kendim çalıştım. Benim okuduğum yıllarda Mülkiye’de ilk iki yıl ortak dersler okunuyor üçüncü sınıfta bölümler ayrılıyordu. Ben iktisat ve maliye bölümüne gittim. Bugün ekonomi (ya da iktisat) bölümüyle maliye bölümünde okutulanları biz birlikte okuduk. Yani bugünkü tanımla ÇAP yaptık. Hatta ilk iki yılda okuduğumuz hukuk ve siyaset bilimi dersleriyle DAP (dört anadal programı) yapmış olduk. Dolayısıyla bazı ek çalışmalarla ben mezun olduğumda ikisine de hazırdım. Tabii bu kadar hazırlıkla özel kesimde çalışmaya da hazırdım ama tercihim o değildi. Benim mezun olduğum yıl okulda asistan kalabilmek için doktora derecesi almış olmak koşulu getirilince (bu koşul sadece bir yıl uygulandı) benim için seçenek olarak Maliye Müfettişliği kaldı. Ben de onun sınava girdim ve kazandım.

Buraya kadar şunu anlatmaya çalıştım. Son sınıfa geldiğinizde, mezun olduktan sonra ne yapacağınıza yanıt bulmak için biraz geç kalmış olsanız da aynı soruyu mezun olduktan sonra soranlara göre daha iyi durumdasınız demektir. Yani bu tür planlamaları çok daha erken yapıp ona göre yönelmeniz gerekir.   

Yükseköğrenim ve sonrası
Aşağıdaki tablodaki ilk sıra üniversitede okuduğunuz lisans bölümünü gösteriyor. İkinci sütun kamu kesimine gitmeyi planlıyorsanız diğer bölümlerden öğrenmeniz gereken disiplinleri, üçüncü sütun özel kesim şirketlerinde (finans kuruluşları ya da reel kesim kuruluşları)  çalışmayı planlıyorsanız öğrenmeniz gereken disiplinleri gösteriyor. Son sütunda ise akademik kariyer yapmak isteyenlerin hangi alanda yüksek lisans yapmasının daha uygun olacağı yer alıyor.

Bu tabloyu mutlak bir seçenek olarak algılamamanızı sadece benim görüşlerimi yansıtan bir tavsiye tablosu olarak görmenizi özellikle rica ediyorum. Yüksek lisans yapmak isteyen herkes kendi arzusuna, eğilimlerine ve ilgisine göre seçeceği alanda yüksek lisans yapmalı. İlk kural budur.
Bu tablonun son sütunu aynı zamanda ilk sütundaki gibi bir lisans eğitimi almış olanların yüksek lisansta eğer akademik kariyer yapmayacaklarsa yapmaları gereken seçimleri de gösteriyor. Akademik kariyer yapacak olanların lisans alanlarında yüksek lisans yapması en doğru tercih olacaktır.

Bölüm
Kamu Kesimi
Özel Sektör
Akademi
Ekonomi
Hukuk, Muhasebe
Finans, İşletme, Muhasebe
Ekonomi, Maliye
İşletme
Ekonomi, Maliye, Hukuk
Finans, Ekonomi
İşletme, Finans
Maliye
Ekonomi, Muhasebe
Finans, İşletme, Muhasebe
Maliye, Ekonomi
Finans
Ekonomi, Maliye, Hukuk
Ekonomi, İşletme
Finans
Çalışma Ekonomisi
Ekonomi, Maliye, Muhasebe
Finans, İşletme, Muhasebe
Ekonomi, Maliye
Hukuk
Ekonomi, Maliye, Muhasebe
Finans, İşletme, Muhasebe
Hukuk
Bankacılık Sigortacılık
Ekonomi, Maliye, Muhasebe
Finans, İşletme, Muhasebe
Bankacılık, Sigortacılık
Ticaret ve Lojistik
Ekonomi, Maliye, Finans
Finans, İşletme, Muhasebe
İşletme, Ticaret ve Lojistik

Tekrar söylemekte yarar var: Bu tablo sadece benim önerilerimi içeriyor.

Mesela hukuk fakültesi mezunu olan bir kişi eğer bir bankanın hukuk departmanında icra dosyalarına bakacaksa ve oradan öteye gitmeyi, farklı departmanlarda çalışmayı düşünmüyorsa o zaman finans, işletme çalışması gerekmeyebilir. Ama sanırım muhasebe çalışmasında yarar olacaktır çünkü icra uygulamasında şirketlerin finansal tabloları ne yapılacağına yardımcı olur.

Ekonomi okumuş bir kişi akademisyenlikte genellikle ekonomi veya maliye dalını tercih eder. O zaman yüksek lisansı bu bilgilerini derinleştirmek ve ileride ekonomi alanında bir konuda doktora tezi yazmak üzere çalışmasında yarar olacaktır. Bu aşamada yüksek lisansta diyelim ki ekonomi politikası üzerinde yoğunlaşmışsa doktorada ekonomi teorisine yönelmek ufku genişletmek açısından yararlı olur.

Lisans düzeyinde işletme okumuş kişi genellikle işletmecilikle ilgili bilgileri almış olur. Ekonomiyle ve özellikle kamu maliyesiyle ve hukukun bazı dallarındaki eksiklerini tamamlayarak kendisini sınavlara hazırlayabilir.

Maliye okumuş bir kişi birçok alanda hukuk bilgisi aldığı için ekonomi alanındaki eksiklerini gidererek ve muhasebe çalışarak sınavlara hazırlanmalıdır. Özel kesim kuruluşlarında çalışmaya niyetliyse o zaman finans, işletme ve muhasebe üzerine eğilmelidir. Akademisyenliğe niyetliyse kendi dalında kalması doğru bir tercih olabilir. Yüksek lisansını teori üzerinde yoğunlaşarak yapıyorsa doktorasını maliye politikasında çalışmaya ayırabilir.

Çalışma ekonomisi ve endüstri ilişkileri daha özel bir alandır. O nedenle ekonomi, maliye, işletme ve muhasebe gibi alanlarda kişinin kendini yetiştirmesi gerekebilir.

Hukuk mezunu olup da kamu kesiminde veya özel kesimde avukatlık yapacak olanlarla akademisyen olmayı planlayanların hukuk dışında fazlaca bir zahmete girmesi gerekmiyor. Buna karşılık hukuk mezunu olup da kamu kesiminde veya özel kesimde yöneticilik pozisyonlarını hedefleyenlerin hukuk bilgisinin yanına ekonomi, maliye, muhasebe, gerekiyorsa finans bilgilerini katmalarında büyük yarar var.

Bankacılık, sigortacılık okumuş olanların ekonomi, maliye, finans ve muhasebe alanlarında kendilerini yetiştirmeleri gerekli görünüyor. Burada kastettiğim şey bu derslerle ilgili okuduklarıyla yetinmeyip daha üst düzey uzmanlığa çıkabilmek. Mesela kamu kesimi sınavlarında ekonomiye giriş dersi ve mikroekonomi dersi almış olmak ekonomi bilgisi için yeterli olmayabilir.

Ticaret ve lojistik bölümü de özel bir alan. Bu bölümü bitirenlerin de ekonomi, maliye, finans, muhasebe alanlarında takviye yapmaları şart.

Son bir hatırlatma
Carpe diem iyi bir felsefedir. Ama yalnızca babası zengin olanlar için.

  

Yorumlar

  1. sayın hocam kamu kesiminde çalıştığınız zamanlarda kamuya uzman alımında müfettiş alımında mülakat yaptınız mı? yaptıysanız nelere dikkat ederdiniz ve bizlere tavsiyeleriniz nedir bu konuda

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda yazım var: http://www.mahfiegilmez.com/2013/01/snav-ve-mulakat-rehberi.html

      Sil
  2. Hocam "Carpe Diem" günümüzde "gününü gün et, anını yaşa" anlamında kullanılıyor ama Horatius daha çok "geleceği düşünerek bu günün kıymetini bilmek ve günü yakalamak" anlamında kullanmıştır. Bu şekli ile aslında babası fakir olan; aklı, bilgisi ve alın teri ile para kazanacaklar için anlamlıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru bir tespit. Horatius'un bu önemli sözü bugün sizin ilk cümlenizin başında dediğiniz anlamda alınıyor. Ben de öyle alındığı için ona göre yazdım ama aslı sizin dediğiniz gibidir. Katkı için teşekkürler.

      Sil
    2. Hayat standartının altında yaşayan bir ailede baba, çocuğundan (çocuğunun yaşadığı bazı şeyler dolayısıyla) umudunu kesmiştir. Carpe Dieme göre umut önemlidir.

      Sil
  3. Hocam saygılar. Ben lise mezunu bir insan olmama rağmen ilgi ile okudum. Genç arkadaşları düşündüğünüz için yazılmış. Yol göstermek şu fani dünyada en yüce değerlerden biri bence. Yanlız benim kaygım, bu kadar çok Üniversite mezunu pırıl pırıl genç insanımıza heleki bölümleri ile ilgili iş imkanı mevcut sistemde nasıl yaratılacak inanın kabus gibi. Mevcut istihdam edilen insanlar bile yerini koruyamıyor malesef. Bence büyük sorun, nüfus artışı tehlikesi. Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağolun.
      Bence şöyle düşünmek gerekir. Diyelim ki ekonomi konusunda 1000 mezun var ama 10 iş var. O 10 işin 5'inin de zaten baştan kime verileceği belli. O zaman kalıyor geriye 5 iş. Demek ki öyle bir çalışmak gerekiyor ki o 1000 kişi içinde ilk 5'e girmek gerekiyor. Maalesef mesele budur.

      Sil
    2. Eskiden ekmek aslanın ağzında derlerdi artık ekmek sindirime girmiş.

      Sil
    3. Eğitim merak duygusu olan ve öğrenmekten bıkmayan kişiler için hiç bitmeyen bir süreç.

      Tercih yapacak gençlere benim tavsiyem elektrik, elektronik, bilgisayar tekn, kimya vb. gibi geleceğin mesleklerine de bir göz atmaları.

      Yazı için teşekkürler hocam.

      Sil
  4. hocam, iktisat işletmeye nazaran daha kapsamlı diye biliyorum. yani işletme daha mikro iktisat daha makro ağırlıklı bilim dalı yanılmıyorsam değil mi?. çünkü işletme eğitimi almış birisi olarak ne yazık ki bunu sonradan keşfettim de hocam!. bu konuda ne düşünüyorsunuz?. iktisatçı aynı zamanda işletmeci de olabilir fakat işletme eğitimi almış birisi iktisatçı olamaz kanaatindeyim hocam. yanlış mı düşünüyorum sizce?. saygılar....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru bir tespit. Bunu giderebilmenin tek yolu bir yandan da ekonomi çalışmak. İktisatçı olmanın diploması yok. Diploması olduğu halde iktisatçı olamayan binlerce insan var. Bence kendi kendinize bu açığı kapatabilirsiniz. İyi bir makro, mikro ve analiz kitabıyla bu boşluk bir ölçüde kapatılabilir.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
  5. Üstadım,
    Bir çok yazınızı hem öğrencilerime hemde iş yaşamında danışmanlık yaptığım kurumlara dağıtıyorum.İlk dersimde özellikle {(Ekonomi sözlüğü-Türkçe sözlük-Türkçe deyimler sözlüğü ve ingilizce (Ekonomik literatür sözlüğü)vb} mutlaka edinin söylemimle 19.Ekim.2014 tarihli yazınızı(Üniversite Eğitim Süresi Nasıl Değerlendirilmeli) mutlaka dağıtıyorum.Bu yıl öğrenim başladığında mutlaka dağıtacağım."19 Temmuz 2017 Çarşamba
    Mezun Olunca Ne Yapacağınıza Karar Verin Bölüm Seçiminizi Ona Göre Yapın yazınızda olacaktır.Elinize,yüreğinize sağlık selam ve saygılarımlai İsmail Hakkı GÜNEŞ YMM/Öğr.Gör.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Elden geldiğince öğrendiklerimi, denediklerimi, bildiklerimi paylaşmaya çalışıyorum.

      Sil
  6. Hocam teşekkür ederim. Yol gösterici bir yazı oldu, değerlendirmeye değer...

    YanıtlaSil
  7. Banka müfettişliği ve mesleğin geleceği hakkında değerli görüşlerinizi paylaşabilirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Müfettişlik kuşbakışı birçok konuyu öğrenmeyi sağlar. Ama bunun yanında mutlaka kendi kendinize çalışmalar yapmanız gerekir. Özellikle teorik bilginizi geliştirmeniz gerekir.

      Sil
    2. Hocam, cevabınız için sağolun.
      Merak ettiğim ilk şey, teorik bilgi anlamında hangi alana yönelmek bir müfettiş için faydalı olacaktır?
      Seneye sınavlarına girmeyi planlıyorum, müfettişlik için özellikle tavsiye edeceğiniz özel/kamu bankası var mıdır? (eğer söylemenizde bir mahsur yoksa)
      Çok teşekkürler.

      Sil
    3. Sonuçta size meslek kazandıracak bir müfettişlik olmalı. Mesela Vergi Müfettişliği sizi vergi uzmanı yapar. Sosyal Güvenlik Müfettişliği sizi iş hukuku ve sosyal güvenlik uzmanı yapar. Bunlar yarın öbür gün tek başınıza kaldığınızda yaşamınızı kazanmanızı sağlayacak bilgi birikimini verirler. Banka müfettişliği yaparken bankacılığın bütün ayrıntısını öğrenirseniz bankacı olursunuz. Müfettişliğe devam etmeseniz de bankada üst düzey görevler alabilirsiniz.
      Bütün mesele girdiğiniz işle sınırlı kalmayıp bilginizi ileri taşımanız, yan dalları da öğrenmenizde yatıyor. Herhangi bir banka adı vermemin anlamı yok. Büyük bankalar daha iyi imkan sağlayabilir ama küçük bankalarda daha hızlı yükselme imkanı olabilir.

      Sil
  8. Hocam mottonuz carpe diem mi carpe noctem mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Peki nedir sizin temel aldığınız ilke hayatınızı şekillendirirken Mahfi bey

      Sil
    2. Anı yaşa değil elbet,anı paylaş;)

      Sil
  9. Hocam, maliye ile finansı ayrı ayrı belirtmişsiniz. İkisi arasındaki fark nedir? Tükçe'den İngilizce'ye düşünürsek maliye=finance diyemez miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında ikisi de aynı. Maliye Arapçası Finans Fransızcası. Ama İİBF bölümlerindeki görünümüyle Maliye; Kamu Maliyesini yani bütçe vergi kamu borçlanması vb kapsıyor. Finans ise özel kesim finansmanını yani finans piyasaları, finans kurumları, türev ürünler, finansal matematik, özel kesim borçlanması gibi konuları kapsıyor.

      Sil
    2. Genellikle devlet üniversitelerinde Maliye, özel üniversitelerde Finans diye geçiyor. Devlet üniversiteleri, müfredatlarında özel sektöre biraz daha eğilip, bölüm isimlerini Finans yapsalar; daha çok tercih edilirler

      Sil
  10. Hocam çok sağ olun bu konuda aydınlattığınız için bizleri. Hocam bana göre hukuk çok değişken, sürekli kendini güncelleyen bir dal. Ben rahatsızlığım dolayısıyla uzun zamandır çalışamadım ama hukuk benim için çok zor bir dal, ayrıca kaynak bulmakta da zorluk çekiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yargı bağımsız değilse hukuk okumak da değerini kaybediyor. Yapılacak tek şey şirketler hukuku, vergi hukuku, ticaret hukuku, bankalar hukuku gibi alanlarda uzmanlaşmak.

      Sil
    2. Teşekkürler Hocam.

      Sil
  11. Hocam kamunun çalışanlarına yaptığı ödemeler kamu harcamaları(G) içinde gözükür. Özel sektörün çalışanlarına yaptığı ödemeler Tüketim harcamaları(C) mı sermaye stokuna yapılan net ilaveler(I) içinde mi yer alır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer çalışanlar yatırım işlerinde çalışıyorsa o zaman I da diğerleri C de yer alıyor.

      Sil
  12. hocam yazı için teşekkürler. hocam iktisat okumak istiyorum ve puanım gazi, hacettepe ve ankara için yetiyor. ben tercihimi gaziden yana kullanmak istiyorum. sizce hata mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hata değil. Ben bakamadım ama siz bakmışsınızdır bu üçünden hangisi daha yüksek puanla alıyor son kararınızı vermeden önce ona bir bakın derim.

      Sil
    2. Kardeşim,emin ol pişman olmayacaksın.Gaziye geldiğin ilk gunden itibaren değerli gazı iktisat hocaları seni devletin en yüksek kurumlarına hazirlayacaklar..

      Sil
  13. Hocam merka ettigim toplamda universite okurken kac kredi aldiginiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim zamanımda kredi sistemi yoktu. Her yıl 8 ders zorunlu idi 3 ve 4. sınıflarda 8 derse ek olarak 3'er adet de seçimlik ders alınırdı. Notlar 10 üzerinden verilir, ortalamada 7 tutturamayan hiç zayıfı olmasa da bütün derslerden sınıfta kalırdı. Bir sınıfta iki kez üst üste kalan okuldan atılırdı.

      Sil
  14. Merhaba hocam ben sizi cok yakindan takip ediyorum. Benim size bir sorum olacak. 9 kez mulakatlardan elendim ve suan iktisat ana bilim dalinda doktora yapmaktayim issiz kalinca mali musavir sinavina girdim ve kazandim. Bunca emege ramen suan issizim. Ve ben artik hic bir seye yogunlasamiyorum. Bana ne onerirsiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size tek önerim doktoranıza yoğunlaşmanız. Geçmişi unutun. Başarısızlıklar kalıcı değildir.

      Sil
    2. Mülakatlardaki bu sonuca benzer çok örnek var çevremden. Mülakat liyakat için gerek mi yoksa liyakatın önünü mü tıkıyor sorusu işte tüm mesele bu.

      Sil
    3. Hocam iste tum yazilarinizi siliyorum bu sozu ise duvarima asiyorum lafa bak yahu Geçmişi unutun. Başarısızlıklar kalıcı değildir.....

      hocam inailmazsiniz keske hayatimda sizin gibi cok yakinimda bir buyugum olsaydi

      lafa gelin beyler bayanlar

      Geçmişi unutun. Başarısızlıklar kalıcı değildir.

      Sil
  15. hocam alan dışı olucak. Sizce ideal kredi mevduat oranı kaç olmalıdır. Bir de kredi mevduat oranındaki krediler sadece nakdi mi yoksa gayri nakdi de dahil midir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir ideal oran olduğunu sanmıyorum. Ekonomi sağlıklıysa bu oran artabilir.

      Sil
  16. su anlisedeyim milletvekili olma yasi 18 oldu. onumuzdeki secimlerde meclise girebilirim. Hukuk mu yoksa kamu yonetimi mi tavsiye edersiniz

    Bir de meclis calismlarinda bulunurken bilgim artacagini siyaseti uygulamali ogrenecegimi dusunuyorum. Bu da derslerime katkisi olur sanirim

    Amacim siyasetci olmak. Ulkeme ve insanima hizmet etmek. Bu konuda yogun caba icerisindeyim. Simdiden esnaf ziyaretleri yapmaya basladim. Hal hatir soruyorum. zaten babaminda destegi buyuk. Kisaca sizi yonetmeye talibim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size en uygunu siyaset bilimi okumak olur snırım. Böylece yapacağınız işin teorik altyapısını öğrenmiş olursunuz.

      Sil
    2. Tesekkur ederim. Insaallah milletvekili olursam eger kabul buyurursaniz ilk sizi davet edecegim makamima. Ben diger siyasetcilerden farkli olacam.Beni diger siyasetcilerden farkli kilan her daim halkin icinde olmam olacak.

      Sil
    3. Sn. Müstakbel MV. Hocalar makama davet edilmez. Bilakis makamına gidilip eli öpülür bu bir. Sende mevcutlardan farklı bir hal görmedim bu da iki.

      Sil
    4. Lise talebesi işte.

      Sil
  17. Hocam ben gemi makineleri işletme mühendisi mezunuyum.Okula girerken turkiyede denizcilik fakultesi 5 Yerde vardı.Şimdi ise her ilde var.Bu her ile univetsite açılması; hükümetin 1)5 çocuk yapın ucuz iş gücü olsun,2)suriyelileri alalım ucuz işgücü olsun,3)Her ile universite açalım ucuz işgücü olsun politikasından geliyor.Muhendisler özel sektörde 1500 tl maaş alıyor diye eleştirince de e kendini geliştirseymiş de daha iyi yerde çalışsaymış deniyor.Allah sonumuzu hayretsin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef durum bu. İİBF için durum daha da kötü. Üniversite ve fakülte sayısını artırmak elbette kötü bir şey değil ama kaliteyi düşürerek bunu yaptığınızda bugünkü durum çıkıyor karşımıza.

      Sil
    2. 4)Popülizmde en ucuz siyasettir zaten.

      Sil
  18. Hocam söyledikleriniz hakkında 2 temel eleştrim var.
    1.)Bugünü geçmişe göre değerlendiriyorsunuz. Oysa bugünün koşulları farklı.
    2) "I think the big mistake in schools is trying to teach children anything, and by using fear as the basic motivation. Fear of getting failing grades, fear of not staying with your class, etc. Interest can produce learning on a scale compared to fear as a nuclear explosion to a firecracker." -- Stanley Kubrick

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1) Elde ne varsa ona göre değerlendirme yapmamız doğrudur. Hele eğer geçmişte verilen eğitim bugünkünden iyiyse bu daha da doğrudur.
      2) Kubrick'in anlattıkları Amerikalı fantezilerini yansıtır. Buraya gelip de buradaki eğitim sistemini görse.

      Sil
    2. Kubrick enteresan bir adam. Detay meraklısı. Ölmeden önce çektiği son film de bana göre çok manidar.

      Sil
    3. Kubrick obsesif kompulsif ve manik depresif adamın tekiydi.

      Sil
    4. Adsız21 Temmuz 2017 23:16

      Sizde de narsist kişilik bozukluğu var gibi geliyor. İnsanların yorumlarına seviyesiz şeyler yazıyorsunuz.

      Sil
  19. Ben bölüm seçimini yapıp ve hatta üniversiteye yerleşip ne yapmak istediğimi düşündüğümde çok geç olmuştu. Sonuç itibarıyla yıl kaybım oldu ama doğru bölümü zor yoldan da olsa buldum. Hocam çok önemli bir konuya değinmiş çünkü gerçekten düşünmeden alınan yanlış kararlar pişman edici boyutlara ulaşabiliyor. Ben de üniversite adaylarım için bunu not düşmek istedim. Herkese sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Ama ne yazık ki herkesin ailesi ve kendisi bu kadar bilinçli olamıyor.

      Sil
  20. Hocam rica etsem siyaset bilimi ve uluslararası ilişkiler bölümü ile ilgili tavsiyelerinizi bizimle paylaşırmısınız. Bu sene 3. Sınıfım ve hala tam olarak ne yapmam gerektiğini ne istediğimi bilmiyorum. Yüksek Lisans yapmayı düşünüyorum ancak akademik kariyer için değil ilgili olduğum bir alanda uzmanlaşmak için. Sizce nasıl bir yol izlemeli ve kendimi nasıl geliştirmeliyim hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Akademik kariyer yapmayacaksanız farklı bir dalda yüksek lisans yapmayı düşünün. Bilmiyorum ama imkan varsa finans dalında yapın. Böylece seçim alanınız genişler.

      Sil
    2. Ayrıca en az 1, hatta 2 yabancı dil öğrenin. 1. bence İngilizce. 2. dil Dışişleri Bakanlığı düşünürseniz Fransızca, özel sektör düşünürseniz Rusça, Çince ya da Arapça tavsiye ederim. Ama mutlaka öğrenin.

      Sil
    3. Oglu elektrik-elektronik muhendisi olan bir amca da kardesim icin bunu soylemisti. Cince ve Arapca ogrenirse fark yaratir dedi. Bunu kardesime soyledigimde daha ingilizceyi ogrenemedim dedi.

      Sil
    4. İngilizce fark yaratmaz zaten.

      Sil
  21. Gençler, Tercihler ve Meslekler...
    Schumacher,'Good Work' isimli eserinde bir tren yolculuğunu anlatır.Kompartımanda bir mimar, bir cerrah ve bir iktisatçı vardır.Ve 'kimin mesleği en köklü ve tarih bakımından kıdemlidir?' tartışması yaparlar.Cerrah yeter artık der sonunda"Kitabı mukaddes'i okumadınız mı hiç? Efendimiz,Adem babamızı yarattıktan sonra,onun kaburga kemiğinden Havva ananızı halletti.Bu kelimenin tam anlamıyla cerrahi bir operasyondur.Haddinizi bilin lütfen"
    Mimar gülümser:"iyi ama,Göklerdeki babamız daha insana ruh vermeden binlerce yıl önce, bütün kâinata kaos egemen iken , bir ölçü ve düzen içerisinde kâinatı var etti.Kaostan kozmosa geçtik.Bu gerçek bir mimari operasyondur.
    İktisatçıdan ses çıkmaz,sadece sinsi sinsi gülmekle yetinir.Ve sessizlik içinde sorar:"Peki kaosu kim yarattı?"
    Sayın Eğilmez'in hoşgörüsüne sığınarak şu beraberce yaşadığımız kasvetli, karamsar ve endişeli atmosferi bir an olsun dağıtmak için...

    YanıtlaSil
  22. Bu bankalar da kendilerini bulunmaz hint kumaşı zannediyor. Taksitli aldığım bir şeyin borcu bir ay önce 48,52 bu ay 50,45 nasıl olabiliyor? ATM'den 5 TL banknot kabul etmediği için 55 TL yatıramıyorsun yani 60 TL yatırmak zorundasın. Ben de 50 Tl yatırıp faize katlanmayı tercih ediyorum. Bundan sonra veya tek çekim en mantıklısı.

    YanıtlaSil
  23. Hocam işletme mezunu biri olarak kendi tecrübemden yola çıkarak bir yorum yapmak istiyorum. Eğer kamu düşünüyorlarsa Ankara Siyasal en iyi seçenek bence. Daha iş hayatına yönelik pratik bilgi veren, staj programları vs. barındıran özel üniversiteler ise özel sektör için faydalı. Ama kamuda çok iyi bir kurumda 2 yıl çalıştıktan sonra çok mutsuz bir şekilde özele geçen biri olarak eğer pratik düşünen ve daha hareketli bir iş ortamı isteyen birisi için kamu çok iyi bir tercih değil. Çünkü kamuda her şey olabildiğince yavaş ilerliyor ve pratik insanlar genelde pek sevilmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşım için teşekkürler. Her yer ve her şey değişti Türkiye'de.

      Sil
  24. hocam konu dışı bir soru sormak istiyorum... Merkez bankasının haftalık TL repo ihalesi açmaması bankaların mevduata verdikleri faizleri arttırmaz mı? Aynı zamanda hükumet yetkililerin bankalara mevduat faizlerini indirin uyarısında bulunması bir çelişki değil mi? Amaç döviz kurunu kontrol etmekse bu yaklaşım esnek döviz kurunun sağladığı öngörülebilirliği (esnekliği) zayıflatmaz mı? Hocam bu sorularla birlikte (yanılıyor da olabilirim) İMF nin TR ile ilgili mali anlamda şeffaflık sağlandı yorumunu nasıl değerlendiriyorsunuz. Hangi mali anlamda şeffaflık ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB'nin ne yaptığını anlamakta zorlanıyorum açıkçası. Bugün yaptığının yarı tersini yapabiliyor.
      IMF'nin yorumu beni şaşırttı açıkçası. Varlık Fonu ile ilgili hiç bir açıklama yok henüz. Bu nasıl şeffaflık ben anlayamadım.

      Sil
  25. Hocam, yurtdisinda calisan bir yüksek mühendisim ve düzenli olarak yazilarinizi takip ediyorum. Ileride ne yapmak istedigine karar verememek kücümsenmemesi gereken bir sorun. Ben bile 7 senelik is tecrübem olmasina ragmen 10 sene sonra ne yapmak istedigimi kestiremiyorum. 10 sene sonra insanin karsisina ne gibi firsatlar cikacagi belli olmuyor zira. Bana sorarsaniz burada asil yapilmasi gereken sey yaptiginiz isi sevmektir. Anonim bir söz de bunu dogrular nitelikte. "Happiness is not doing what you like, but liking what you do".

    YanıtlaSil
  26. Hocam öncelikle kaleminize sağlık.Bende 3.sınıf iktisat öğrencisi olacağım bu sene tamda sizin kafa karısıklığı yasadığınız bir dönemdeyim ders seçimi konusunda özelikle.İlk olarak özel sektörde yönetici olmak istiyorum hedefim bu yönde parası değil mevki beni tatmin ediyor ne yalan söyleyeyim ve de size sorum şu yüksek lisans yapmalımıyım ve ders seçiminde yöneticilik alanında olan dersleri mi seçmeliyim ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hedefiniz yanlış bence. Okurken veya mezun olunca hemen yöneticilik diye bir hedef olmaz. Önce uzman olmanız lazım. Birlikte çalıştığınız insanlardan çok daha ileriye çıkabilmeniz lazım. Ki yöneticilik için aday olun. Onun için yöneticiliğe göre değil önce iktisatı ve ilgili disiplinleri tam olarak öğrenmeye göre odaklanın.
      Yüksek lisans yapmalısınız ve tercihen de iktisatın üzerine finans dalında.

      Sil
  27. Hocam değerlendirmeleriniz yine tüm iyi niyetinizle açık olarak yönlendirme yapmadan yine tam bir bilim insanı gibi yapmışsınız size herşeyden önce bu yaptığınız hizmet için ne kadar teşekkür etsek azdır,şuan şu yazıyı size yazıyor olabilmek bile bizim için o kadar değerli ki! Hocam siz deneyimlerinizden yola çıkarak gördüğünüz okuduğunuz dönemleri, okulları, hocaları, bürokrasiyi, meslekleri degerlendiriyorsunuz doğal olarak ama şuan ne sizin okuduğunuz okullar kaldı nede o kalifiye meslekler, örneğinizdeki maliye müfettişliğini aklımıza getirsek bile ne demek istediğim anlışılacaktır sanırım. Hocam okulada gelirsek hemen kendimden örnek vererek anlatmak isterim. Yazınızda 3.sınıf başından başlayarak planlama yapmanın önemini anlatmışsınız ve mezun olanların geciktiğini dile getirmişsiniz bu söyleminiz bile sizin aslında ne kadar kaliteli bir eğitimden gectiğinizin göstergesi yarıştığınız rakiplerinizin kalitesini gösteriyor. Peki şuan durum nasıl? Hocam ben ankarada hatırı sayılır bir üniversitede iibf de okudum hocalarıma saygısızlık yapmak istemem çok değerli insanlar hepside sadece genel durumu değerlendiriyorum. Okulumdan 4 yıl önce mezun oldum kpss'ye hiç girmemiştim,bölümüm gereği ana derslerden sadece muhasebe alt yapım vardı ve onada 3 yıldan fazla bir süre hiç bakmamıştım ve bu yıl kpss'ye girmeye kadar verdim 8 ayımı ayırdım ve sıfırdan bütün derslere basladım. Son kpss alanda bir çok puan türünde ilk yirminin otuzun içindeyim. Bunu kendimi övmek için anlatmıyorum bir yandan üzülüyorum bu duruma 4 yıl ara vermiş alt yapısı bir ders hariç olmayan biri iyi eğitim almış yeni mezun binlerce kişiyi 8 ayda geçememeli. Şimdi benimde çevremde bu okul seçme sürecinde olan fikir almak isteyen yakınlarım var ve özellikle iibf seçecek olanlara üzülerek evine en yakın olanı seç diyorum ve bunu türkiyedeki bence en iyi iibf'lerden birinde okuyan biri olarak söylüyorum. çünkü mezun olduğunuzda en fazla aranızda 8 ay olacak(ki birinci olanların hiç dersane veya belli bir süre çalışma yapmadan mezun olur olmaz sınava girdiğini varsayarsak)


    Hocam değerli katkılarınız için tekrar çok teşekkür ederim,normalde bu tarz yorumlar yapmam ama çokda yaşlı sayılmayacak bir yaşta olmama rağmen gözümün önünde gerçekleşen bu eğitimdeki çöküşü gördükçe ülkem adına gerçekten çok üzülüyorum.


    Saygılarımla,iyi çalışmalar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dediğiniz doğru yalnız her şey kurum sınavlarından ve mülakatlardan sonra başlıyor. Kamu bu yüzden biraz ilginç bir tercih oluyor.

      Sil
    2. Teşekkürler bu güzel paylaşım için.
      Ama 8 ay bir mezun için az zaman değil. Ne kadar sıfırdan başlamış olsanız da yine de sıfırdan başlamış olmazsınız.

      Sil
    3. Hocam yuksek puanlilar bircok kurumun sinavina girmeye hak kazandigi icin oncelikli olmuyorlar. Biraz daha dusuk puanlilar tercih ediliyor.

      Sil
    4. Ayrica kpsssiz alim yapilan kadrolar var. Ufak bir arastirmayla ulasabilirsiniz.

      Sil
  28. Hocam merhaba.Ben mali müşavir olmak istiyorum.Tercihlerime iktisat,işletme ve maliye bölümlerini yazacağım.Sizce hangi bölüm mali müşavir olmak için daha çok fayda sağlar ? Nasıl bir sıralama yapayım ? Ya da şu bölümü çıkar çok az faydası olur dediğiniz bölüm var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşletme ve finans bölümlerini seçin ve ayrıca muhasebe ve hukuk (vergi hukuku, ticaret hukuku, borçlar hukuku, kıymetli evrak hukuku) çalışın.

      Sil
  29. Hocam Noam Chomsky'nin kitaplarını okudunuz mu?

    YanıtlaSil
  30. Hocam ben yeni ingilizce egitiminde de tumdengelim analizi uygulanabilirmi.ingilizce cumlelerden ve anlamindan kelimelere dogru yaklasimi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilmiyorum. Ama dil öğrenimi büyük ölçüde pratik işidir.

      Sil
  31. 3 yıllık hukuk mezunuyum fakat finansal analizci olmak istiyorum. Ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mümkünse finans dalında yüksek lisans yapın.

      Sil
  32. Neden başta FED ve ECB olmak üzere Merkez Bankalarının belirledikleri enflasyon hedefi %2? Neden %1.5, ya da %1 veya %3 değil?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çünkü yüzde 2 ideal enflasyon limiti olarak kabul ediliyor.

      Sil
    2. Cunku %2 %2.5 arasindaki enflasyon orani orta nokta olarak %2.2 uzun yillarin tecrubesi akademik calismalari neticesinde belirlenmis bir oran. Nasil bir ulkede nufusun dengeli buyumesi icin kadin basina dogum orani%2.2 belirlenmisse demografi uzmanlari tarafindan bu da boyle bir altin oran.

      %2.2 orta nokta enflasyona sahip olan ekonomide buyume istihdam ve paranin degeri ekonominin saglikli yurumesi icin gereklidir. Boyle bir ekonomide firsatlar ve zayifliklar daha saglikli ongorulebilir buna uygun cozumler daha saglikli alinip uygulanabilir. Dahasi yerel paranin halk ve yabanci yatirimcilar tarafindan daha guvenilir olmasai saglanir.Yerel paraya baglilik artar.

      Bu bahsedilen oran daha cok gelismis ulke ekonomileri icin hesaplanmis ortaya konulmustur. Gelismekte olan ekonomiler icin %2.2in 1 puan uzerinde %5in de altindaki enflasyon kabul edilebilir seviyedir.Kabaca %3lu seviyeler Cunku bu tarz ekonomilerde halkin yas ortalamasi daha genc ve halkin tuketim ihtiyaci gudusunu daha gelirine oranla daha fazladir. ayrica bu tarz ekonomilerin bazi eksiklerini tamamlamasi enflasyonu arttirici etkilerde bulunur.

      Sil
    3. TC tarihinde %2 enflasyon hedefini tutturabilen var mıdır?

      Sil
    4. Tüik tutturacak inşallah.

      Sil
  33. Hocam KDV tam olarak nedir, niçin alınır? Neden bir üretici bir ürünü işleyip değerini artırdığı için vergilendirilsin, yani cezalandırsın? Bu durum çok tuhaf geliyor bana?

    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı üretici ürettiği malı satıp gelir elde ettiğinde o gelir üzerinden gelir vergisi ödemesi yaptığında da tuhafınıza gidiyor mu? Gitmiyorsa bu da öyle bir şey işte.

      Sil
    2. Gelir vergisini ödemiyorsa dolaylı vergi ceza olarak tuhafına gidiyordur lakin vergi geleceğimizdir.

      Sil
    3. Tüm kalbimle tebrik ediyorum. 1984 yilindan beri ülkemizde uygulanmakta olan KDV yi 2017 yilinda merak Edip sorabildiginize.

      Sil
    4. Bir taraflara iki laf bindirmistim hoca benden insafli cikmis ki yayinlamamis. Kdv 85ten beri diye biliyorum. Emin olmak istiyorsaniz kaynagi da bulsbilirsiniz.

      Sil
  34. http://www.tuerkei.diplo.de/Vertretung/tuerkei/tr/00-aktuell/14-ausschrift-des-pressestatements.html

    Hocam herkesle olan ilişkilere dikkat etmek gerek ama Almanya gibi bir güçle muhatap olurken hata yapmamaya özen göstermek gerekir. Almanya ne Hollanda'ya benzer ne Rusya'ya.. Turistler gelmez ve buradaki firmalarını, yatırımlarını ve gelecek yatırımları çekerlerse bu çok yıkıcı olur. Rusya'ya benzemez tekrar etmekte fayda var.

    Öfke ile kalkan zarar ile oturur. Bu sözü unutmamak gerek..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanya vb. kimin umurunda Katar yeter de artar.

      Sil
  35. Tercih yaparken yapılan temel hatalar
    1 Öğrencinin neyi kazanamadım üzüntüsünden olabilecek bölümlere sağlıklı yaklaşamaması.
    2. Öğrencinin tercih yapacağı bölümlerle ilgili sağlıklı araştırma yapmak yerine bölümü değerlendirirken yakın çevresinin bölümle ilgili tepkilerini, önyargılarını, arkadaşlarının tepkilerini,sosyal medyada ki bölümle ilgili üstünkörü öznel yorumları tek referans alması.
    3. Yaşadığım yere yakın olsun gibi kısa vadeli çıkarlar için uzun vadeli çıkarları ıskalayıp geleceğine katkısı olacak bölümleri yazmaması.
    4. Öğrencilerin adı az duyulmuş bölümlere karşı merak taşımaması
    5. Çoğu öğrencinin üniversite bölüm seçimi yapmak ile kariyer planını tamamladığını sanması.
    6. Bazı öğrencilerin kazanayımda neresi olursa olsun mantığıyla olmayacak yerleri yazarken kendimi çok geliştireceğim seneye bir daha gireceğim yatay geçiş yapıp istediğim bölüme geçeceğim gibi yarısı doğru yalanlarla kendini kandırması.
    7. Bazı öğrencilerin tercihlerini sıralarken ölü tercih yaparım şeklinde ki temelsiz bir korkuyla daha az istediği bölümü puanı daha çok istediği bölümden yüksek diye önce yazması.

    YanıtlaSil
  36. Hocam merhabalar belki de yorumlar arasında yazılmıştır ama uzun olduklari için çoğunluğunu okumadım.Bana kalırsa bu alanların bir çoğuna artık programlama ve yazılımı da eklemek lazım keza artık akademisyen olacaklar için yüksek lisans konusu ne olursa olsun büyük verileri incelemek için iyi derecede programlama dili bilgisi gerekiyor. Bizim ülkemizde iktisatçılar benim ne işim olabilir ki diyebilir ama ben literatür taradığımda görüyorum ki Stata, Matlab, Python gibi temel diller çok fark yaratıyor çalışmaların kalitesinde.Örneğin ben davranışçı iktisat alanında yüksek lisans yapacağım ve deneyci iktisadın gerekliliği olarak Z-tree programını kullanmak durumundayım ve zorluk çekiyorum lisansimda öğrenmedigim için.

    Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir paylasimi nasil yaparsin. sen tembelin tekisin.

      Inanilir gibi degil.. Ne demek ""belki de yorumlar arasında yazılmıştır ama uzun olduklari için çoğunluğunu okumadım""

      Tamam beyefendicigim ben söyleyecegim bundan sonra yorumcular senin icin kisa yazacaklar ki okuyasin,

      okumadan ahkam kesmek buna derler.

      Otur. Sifir,

      tembel

      Sil
    2. 00.27 disiplininize hayran kaldim.

      Sil
    3. Yorumuna cevap vermeye bile tenezzül etmiyorum. (tembellikten değil, değersiz bulduğum için)

      Sil
    4. """yorumlar arasında yazılmıştır ama uzun olduklari için çoğunluğunu okumadım"""

      verilecek bir cevabin oldugunu sanmiyorum zaten. Her sey acik

      yukaridaki Cümleyi sen yazdin cingöz kardesim. anlasiliyor ki sen yorumlari degersiz buldugun icin degil, uzun olduklari icin okumamissin.

      yani tembelsin. bunu söylemek sana hakaret degil. üsengecsin. okumuyorsun, calismiyorsun, degerlendirme ve karsilastirma yapmiyorsun.

      istiyorsun birisi ciksin sana 2 cümle ile ne yapacagini söylesin sen de yap. oh ne güzel Hayat.

      Armut pis agzima düs.

      sonra da be üniversite mezunuyum diye ortalikta dolas.

      Sil
  37. Hocam ben İstanbul üniversitesinde iktisat öğrencisiyim 3. Sınıfa başlıycam bu sene. Özel sektörde çalışmayı düşünüyorum mezun olunca bana yardımı olacak sertifika programları önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kendin niye bulmuyorsun a benim koca oglum/kizim. Herseyi Hazir beklersiniz. Bunu bile yapamiyorsan ne isin var o üniversitenin 3. sinifinda.

      Sil
    2. Özel sektör çok geniş bir yelpaze. Eğer bankacılık veya sigortacılık düşünüyorsanız, ben Anadolu Üniversitesi'nin ikinci üniversite Bankacılık ve Sigortacılık ön lisans bölümünü öneririm. Hem 2 yıllık (lisans eğitiminiz bitince bu da bitmiş olacak), hem hesaplı, hem de bir üniversite diplomanız daha olmuş olacak. Bankada Hazine bölümü veya bir aracı kurum düşünüyorsanız, Menkul Kıymetler ve Sermaye Piyasası bölümü daha uygun olacaktır. Şimdi bu üniversiteyi ya da bu tür eğitim sistemini beğenmeyenler olabilir, ama nerede öğretim görürseniz görün, iş her zaman sizde bitiyor. Yine de beğenmediyseniz Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi'nde Finansal Yönetim programını öneririm.

      Sil
  38. Hocam merhabalar,kamuya personel alımında mesela bu aday sünni,bu alevi ya da türk,kürt gibi vs. ayrılıkçı hareketlerde bulunupta kamuya alınıp alınmamasında etki var mıdır?Liyakat ne derece de var?...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Liyakat yok! Insana insan diye bakmiyorlar. Biyigin niye var niye yok diye bakip biyiklilar daha cok tercih ediliyor. Bilgili olup da elenen nice arkadaslarimi gorunce bu yorumu yapiyorum.

      Sil
    2. Yorumu bak bıyık bırak.

      Sil
  39. Ben üzülüyorum.. Genclerimizin icinde bulunduklari durumu yorum ve isteklerinden okuyunca kahroluyorum.
    Ne yapacaklarini bilmiyorlar. 3. sinifta okuyan bir üniversite ögrencisinin hala ne yapacagi konusunda karar verememesi gercekten cok aci.

    Hele Bugün gazete haberlerinde yer Alan..

    Suriyeden itica eden Suriyeli cocuklar ile daha iyi iletisim kurabilsinler diye Cocuklarimiza Arapca öretilmeye baslanmasi haberini okuyunca ......

    Ben irkildim be..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar bizim ulkemeize geldiklerine gore onlarin Turkce ogrenmeleri gerekiyor. Biz mi multeciyiz anlamadim.

      Sil
  40. Hocam sadece şunu söyleyeceğim. Valla helal olsun herkese cevap veriyorsunuz. Bunu herkes yapamaz. Aklınıza sağlık. Kolay gelsin

    YanıtlaSil
  41. Konuyla ilgisiz fakat gündemi ilgilendiren bir konu egede 6.3 şiddetinde deprem olmuş. Ben de 99 depremlerini yaşamış biri olarak sabah bir haber kanalında yorumcuların yorumlarını dinliyordum. Istanbul'da acil toplanma yerlerine gökdelenlerin dikildiği söylendi. Büyük bir depreme ne kadar hazırız?

    YanıtlaSil
  42. http://www.cumhuriyet.com.tr/m/haber/turkiye/786139/Turkiye_deki_Suriyeli_multecilerle_ilgili_carpici_arastirma__Yuzde_74_u....html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Iste gercekler. Bunlari gorup de ne olduğunu anlamayan nice insan var. Biraz merak biraz arastirma gerekiyor. Gerci kendi adinin anlamini bile bilmeyen insanlar vardır.

      Sil
  43. Hocam yazılarınızda dikkat ettim , mülkiyedeki aldığınız derslerle ilgili yazınız haricinde Uluslararası ilişkiler bölümüne hiç değinmiyorsunuz ? iibf fakültesinin bir dalı olarak görmüyor musunuz yoksa ? Birazda onun hakkında bilgi verebilir misiniz ?

    Örneğin ben Uluslararası ilişkiler okuyorum , Bu saydığınız dersleri yüzeysel olarak görmekteyiz ve çoğunluğunu da görmemekteyiz.Bizim ne yapmamız gerekli ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uluslararası İlişkiler mezununun mesleğini yapabilmesi için karşısında çok iyi yabancı dil bilmek kaydıyla iki olanak var: (1) Dışişleri Bakanlığına girmek veya (2) Akademisyen olmak. Bunlar da çok az eleman alan kurumlar. O nedenle mutlaka ekonomi, muhasebe, finans ve hukuk öğrenmeye çalışın. Çünkü büyük olasılıkla uluslararası ilişkiler dışında bir iş yapacaksınız.

      Sil
  44. Savaşın farklı versiyonları var. Buna karşı gardımız ne durumda?
    Görünmez silahlarla bir savaş sürüyor - http://bndl.tw/GYgRaNBY

    YanıtlaSil
  45. "Demokrasi bir sözcük değil bir hukuk ve yaşama sistemidir. Soyut değil somut bir eylemdir.

    Bu eylemi engelleyen her karşı eylem antidemokratiktir, despotiktir."

    http://ozdemirince.com/hangi-demokrasinin-zaferi/

    Şair sıfatıyla tanıdığım insan benim nazarımda harikalara imza atıyor.

    YanıtlaSil
  46. Hocam isletme yonetimi, muhasebe, finans alaninda tezsiz yuksek lisans icin hangi universiteyi onerirsiniz ? Ortalamam 90.5 lisansta

    YanıtlaSil
  47. hocam bilim sanayi teknoloji bakanlığında mühendis olarak çalışan bir uzman yardımcısına ilerde bürokratik açıdan ilerleyebilmek için ve kurumun çalışma alanı açısından hangi iibf bölümünü önerirsiniz? bana sanayi üretim istihdam gibi konular açısından iktisat mantıklı geldi ama sizin fikrinizi de merak ediyorum. şimdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İktisat en doğru seçim. İktisat öğrenirseniz finans ve işletmeyi kendi başınıza öğrenebilirsiniz.

      Sil
  48. Hocam Merhabalar ,

    Öncelikle görüşleriniz için teşekkür ederiz. Peki geleceğini özel şirkette gören İktisat bölümü 3. sınıf bir üniversite öğrencisi kendini geliştirmek amaçlı hangi yayınları veya kitapları takip etmelidir ? Öncelikle finans ve ekonomi alanında teknik konularda altyapı oluşturmak amaçlı.

    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  49. Kıymetli Mahfi hocam,

    Her zamanki gibi çok değerli bilgi ve birikimlerinizi aktardığınız için teşekkür ederim. Ülkemizde lisans öğrenimi görenlerin %70 kadarının kendi bölümü dışında bir meslek ile uğraştığını dikkate alırsak gerçekten bu bölümlerde okumak isteyen kişilerin haklarını, devletin kaynaklarından ayrılan bütçenin verimliliğini de dikkate almalıyız. Prof. Dr. Michio Kaku 12-16 yaş aralığında herkesin kariyer danışmanlığı almasını tavsiye ediyor. Ancak bu yalnızca üniversite sınavına göre belirlenen bir meslek seçimi ile sınırlı algıya konu edilmemelidir. I Can Academy olarak biz çok saygın akademisyenlerle psikolojik, davranışsal, başta yapay zeka gibi gelecekte etkilenecek meslekler gibi birçok gösterge üzerinden kişiye özel analizler yapıyoruz. Bunun sonucunda da mesleki, akademik ve sosyal boyutlarda kişiye özel bir kariyer planı oluşmasına yardımcı oluyoruz. Bu nitelikli desteğin eksikliğinde gerek akademik eğitim, gerekse iş hayatındaki çalışma yılları etkinlik ve verimlilik yani bireysel olarak başarı ve mutluluk olarak olumsuz sonuçlar doğurabiliyor. En yüksek maliyet ise deneme yanılma yöntemi veya işin uzmanı olmayan kimselerin kişisel, sınırlı ve göreli deneyimlerini mutlak gerçek ve doğru imiş gibi başkalarına empoze etmesidir. Bu yüzden birçok hayat kararmaktadır. Kariyer beşikten mezara ve hatta inançlı bir birey ise sonrasında da devam eden bir süreçtir.

    Saygı ve sevgilerimle,
    I Can

    YanıtlaSil
  50. Hocam uluslararası ilişkiler hakkında fikirleriniz öngörüleriniz nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Uluslararası İlişkiler mezununun mesleğini yapabilmesi için karşısında çok iyi yabancı dil bilmek kaydıyla iki olanak var: (1) Dışişleri Bakanlığına girmek veya (2) Akademisyen olmak. Bunlar da çok az eleman alan kurumlar. O nedenle uluslararası ilişkiler okuyacak kişilerin mutlaka ekonomi, muhasebe, finans ve hukuk öğrenmesinde yarar var.

      Sil
  51. hocam merhaba istatistik bölümü hakkında görüşleriniz önerileriniz nelerdir? duyduğuma göre hem yazılım-yapay zeka hem finans alanlarıyla ilgili olması baya dikkatimi çekti.

    YanıtlaSil
  52. Hocam ya gene demişsiniz diyeceginizi. Kaleminize sağlık.
    Evet, baba zenginse Carpe Diem :) gerisini dert etme.

    YanıtlaSil
  53. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  54. Hocam Maliye Bölümü hakkındaki öngörülerinizi paylaşabilir misiniz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi