Kitaplar ve Yorumlar

Para Üzerine Bir İnceleme, John Maynard Keynes, 2. Basım, T. İş Bankası Yayınları, 2015
Keynes, 20’nci yüzyılın en önemli iktisatçısı olarak kabul ediliyor. Kapitalizmin en büyük krizlerinden birisi olan 1929 Büyük Krizi onun önerilerinden hareketle uygulanan maliye politikası önlemleriyle aşıldı. Aslına bakarsanız 21’inci yüzyılın ilk büyük ekonomik krizi de yine onun önerilerinin bu kez farklı bir alanda, para politikasında uygulanmasıyla aşılmaya yaklaştı. Keynes’in Para Üzerine Bir İnceleme’si para konusundaki görüşlerini ortaya koyduğu en önemli çalışmasıdır. O zamana kadar genellikle ihmal edilmiş olan paranın ekonomi üzerinde ne kadar etkili olduğunu ortaya koyuyor. Klasik ve neoklasik iktisatçıların parayı dışlayarak yaptıkları reel analizlerin gerçek yaşamada olmadığını ve böyle bir soyutlamanın anlam taşımadığını biliyoruz. Keynes, bu meseleyi ekonomi teorisinin merkezine taşıyarak adeta meselenin üç boyutlu olmasını sağlıyor. İktisatçının okuması gereken bir kitap olduğunu söylemekle birlikte kolay anlaşılır bir kitap olmadığını peşinen vurgulamak isterim.

İslam ve Bilimsel İktisat, Hasan Gürak, Nobel Yayınları, 2017
Hasan Gürak’ın ‘İslam ve Bilimsel İktisat’ adlı kitabından bilmediğim birçok şey öğrendim. Hasan hoca, kitabında birçok konuda İslami bakış açısını yakalayarak yeni bir şeyler söylemeyi denemiş. Gürak’ın neoklasik ekonominin ideolojik bir yaklaşım olduğu konusundaki değerlendirmelerine ve neoklasik ekonomiye yönelik eleştirilerine tümüyle katılıyorum. Son derecede doğru ve haklı eleştiriler. Buna karşılık neoklasik ekonominin eksikliği, yanlışları ve hataları ayrı bir islami ekonomi teorisi oluşturulmasını gerektirecek bir konu değil diye düşünüyorum. Tıpkı bir yahudi ekonomisi geliştirmek gerekmeyeceği gibi. Eğer yanlış anlamadıysam kitabın yazarı da aynı şeyi düşünüyor. Aslında kırılma noktası faiz meselesi. İslam ekonomisi, faizi reddediyor ama yerine bir şey koyamıyor. Sadece adını değiştirebiliyor. Önceden oranı açıklanmış bir kâr payı kavramının faizden tek farkı adı. Bana kalırsa İslamın faize yaklaşımında çağdaş bir yoruma geçilmesi ve normal faiz ile tefeci faizi ayrımı yapılması gerekiyor. Kuranın indiği dönemde bugünkü bankacılık düzenlemeleri olmadığı  için yani tefeci faizi geçerli olduğu için hedef alınan faiz odur diye yorum yapılabilir. Kitap, bu alanda bir ilk olmasından öte önemli bir deneme. Okumanızı tavsiye ediyorum.

Kozmos, Neil de Grasse Tyson ve Donald Goldsmith (Çeviren Hatice Oluk), Geoturka Yayınları, 2017
Neil de Grasse Tyson’un Kozmos: Bir Uzay Serüveni adlı televizyon dizisini büyük bir hayranlıkla izlediğim için kitabını da görür görmez aldım ve hemen okumaya başladım. Ne var ki fazla ilerleyemedim. Çünkü kitap, televizyon dizisi kadar çekici ve sürükleyici değildi. Açıkçası hayal kırıklığına uğradım. Kitapta kullanılan dil, çoğu insanı soğutacak bir dil. Bunun çeviriyle bir ilgisi yok. Çünkü kitabın İngilizcesine de baktım. Sorun aynen orada da var. Televizyon dizisinde ne kadar basitleştirilip anlaşılır hale getirilmiş bir sunum varsa kitapta tam tersi olmuş.

Bizansı Anlamak, Radi Dikici, Remzi Kitabevi Yayınları, 2016
Radi Dikici’nin amatör olarak başlayıp tam anlamıyla bir profesyonel Bizans uzmanı oluşunu yıllardır izliyorum. Kitaplarının çoğunu okudum. Hepsinden çok şeyler öğrendim. Bizansı Anlamak Dikici’nin Bizans üzerine yazdığı kitapların belki de en kolay okunan ve izlenebileni. Bu kitabı okuduktan sonra insan Bizans’a daha farkı bakabiliyor. Radi Dikici, kitabında resimler ve çizimler de kullanarak görselliğe de yer vermiş. İçinde yaşadığımız İstanbul’un bir zamanlar Bizans İmparatorluğu’na ev sahipliği yaptığını düşünürsek kitap, her gün gelip geçtiğimiz yerlerde Bizans izlerini hayalimizde canlandırabilmek için rehber niteliği taşıyor.  

Acemi Finansçının Günlüğü, İlknur Kırmızıgül Üner, Cinius Yayınları, 2017
İlknur Kırmızgül Üner, kitabında yeni mezun olmuş bir finansçının başından geçen yaşam deneyimlerini, finans deneyimleriyle harmanlayarak aktarıyor. Kimi acı kimi komik deneyimler bu alanda çalışmak isteyenler için iyi bir yol gösterici.

Bilişim Sektörü İçin Vergi ve Teşvikler, Bülent Taş ve Nazmi Karyağdı, Vergi Aldı Yayınları, 2017.
İki eski hesap uzmanı Bülent Taş ve Nazmi Karyağdı, vergi alanındaki uzmanlıklarına son yıllarda ekledikleri bilim alanındaki uzmanlıklarıyla az bilinen bir konuda önemli katkı yapmışlar. Vergicilerin, son dönemin yükselen ilgi alanı bilişim sektörüyle ilgili bilmeleri gereken konular için önemli bir başvuru kitabı.

Optimal Vergileme İlkeleri ile Vergilere Karşı Gösterilen Tepkiler Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi, Ali Fuat Uruş, Ekin Yayınları, 2017
Kitap, adının karmaşık görünümüne karşılık oldukça kolay anlaşılabilir bir vergi kitabı. Vergi ve vergi hukuku ile ilgili kavramları, ilkeleri, teknikleri kolay anlaşılabilir bir dille anlatıyor. Bu çerçevede ekonomi, maliye, işletme, finans, çalışma ekonomisi gibi dallarda eğitim görenler için oldukça yararlı bir kaynak niteliği taşıyor. 

Yorumlar

  1. Hocam kitap yorumlarına devam edebilmeniz, biz öğrenciler için büyük avantaj olur. Teşekkürler ve iyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlgimi çeken kitapları mümkün mertebe yazmaya çalışıyorum.

      Sil
  2. Hocam, iktidardaki hukumet Turkiyenin ekonomik buyumesini Tuik'in yeni serileri ile hesaplayip gelecege gorede tahminleri ortaya koyuyor. Peki Moodys veya IMF ayni tahminleri aciklarken nereye bakiyor? Ornegin biz yil sonu ekonomik buyumeyi nerdeyse 6-7 duzeyleronde olucak derken Moodys'in revize tahmini bile sadece 3.7 Bizim ve Moodys'in kullandigi datalarmi farkli ki bu kadar uzak mesafe tahminler cikiyor yoksa baska bir sebeptenmi? Biz bireys) olarak hangisini biraz daha fazla ciddiye almaliyiz?
    2- Turkiyenin Cds primlerini gecmise donuk 15-20 yillik nereden bulabilirim? Mesela 1999 - 2009 ve 2017 yi mukayese edebilmek isterdim nasil yapabilirim? ve ilave olarak cds primleri ile ulkeye gelen sicak paranin iliskisini gosteren gercek zamanli bir grafik varmi elinizde yada nerden bulabilirim? Saygilar ve iyi bayramlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsi ister istemez TÜİK'in verilerini kullanıyor. Bazı sınıflandırmalarını farklı yapabiliyorlar. Ama sonuçta kendileri veri toplamıyor. Büyüme tahminlerini de eldeki sanayi üretimi, kredi kullanımı, tarımsal üretim, anketler, işsizlik, enflasyon gibi verilere bakarak tahmin ediyorlar.
      Eskiden Deutsche Bank ülkelerin CDS primlerini günlük olarak yayınlıyor ve geriye dönük olarak bulmak mümkün oluyordu. Maalesef o yayını kesti. Şimdi bir yerden bulmak mümkün mü bilmiyorum. Ben günlük olarak Bloomberg'den izliyorum.
      Böyle bir grafik bende yok, nerede var bilmiyorum.

      Sil
    2. ismet bey bu adrese bir bakın isterseniz. http://www.bloomberght.com/cds/turkiye-cds

      Sil
  3. Hocam , tıp okuyorum ama sizi internette tesadufen keşfettiğimden beri ekonomiye ilgim çok arttı. Kolay ekonomi kitabınızı da okudum. Tama anlamiyla süper bir insansiniz. İyi ki varsınız...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, kimse süper değildir, ben sadece meraklıyım, sağolun.

      Sil
  4. Elinize sağlık tam da bizans tarihine merak saldığım günlerde tam isabet oldu.

    Diyanet bütçesi ile ilgili bir yazı yazmayı düşünüyor musunuz ?

    İyi bayramlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Diyanet bütçesi konusunda birçok şey yazıldı zaten benim yazabileceğim ilave bir şey yok.

      Sil
    2. Diyanate az geliyor bütçe, arttırılacak.

      Sil
  5. Hocam maliye bölümüne yeni başlamış biri için ilk etapta önereceğiniz kitaplar nelerdir ya da elinizde bir kitap listesi var mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoca bir önceki yazisinda bir soru üzerine söylemisti.

      "Makroekonomi, mikroekonomi, dışticaret, finans ve muhasebe kitapları okumalısınız"

      demisti.

      Sil
    2. Belli kitaplar ve yazarlar var mi ben onu merak ediyorum, ornegin mikroekonomiden belli bir yazar ve kitabı var mi önerdigi.

      Sil
    3. Yeni başlamış birisi için benim mikroekonomi kitabımı önerebilirim. Biraz daha ileri bir düzey için Zeynel Dinler'in mikroekonomi kitabı oldukça iy bir kitap. Finansta da Frederic Mishkin'in Finansal Piyasalar ve Kurumlar kitabı iyidir. Makroekonomide Türkiye ile ilgili veriler üzerine kurulu bir kitap istiyorsanız benim makroekonomi kitabımı okuyun. Ayrıca Erdal Ünsal'ın makroekonomi kitabı iyidir.

      Sil
    4. Hocanın önerdiği mikroekonomi kitaplarına ilave ben de İsmail Bulmuş'um Mikroiktisat kitabını öneririm.

      Sil
  6. Hocam merhabalar... Hasan Gürak beyefedinin eseri uzerine yapmış olduğunuz değerlendirmede faiz konusunda yaptığınız tespitiniz çok ilgi çekici idi. Belirtmiş olduğunuz öneri aslında çok önce Fazlurrahman tarafında dile getirildi.Umarız sosyal ve iktisadi değişimi dikkate alarak bilimsel bir ekonomi anlayışıyla yeni bir fikir meydana konur. Çünkü İslam'ın sosyal değişimle ilişkisini kavrayan birisi için bu gayet mümkün.

    YanıtlaSil
  7. Iyi Bayramlar Hocam

    Yuval Noah Harari nin Hayvanlardan Tanrilara SAPIENS kitabini okuyorum. cok ilginc bir kitap.
    siz okudunuz mu.?



    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okudum blogda da yazıp önerdim: http://www.mahfiegilmez.com/2016/02/okudugum-kitaplardan-secmeler.html

      Sil
  8. Hocam Turkiye ye giren sicak paranin hangi ulkelerden geldigini anlayabilir miyiz? Böyle bir rapor var mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman zaman bazı tahminler çıksa da bu konuda kesin bilgi yok. Doğrudan yabancı sermayenin nereden geldiğini biliyoruz ama sıcak parayı bilmiyoruz.

      Sil
    2. Sıcak ülkeleden geliyor olmalı.

      Sil
  9. Merhaba hocam kendi alanim ekonomi olmasa da sizden ve blogunuzdan çok şey öğrendim. Bu işi sizin kadar güzel anlatan yok sokaktaki vatandasin anlayacagi dilden ekonominin mantigini insanlara veriyorsunuz. Bu sebeble teşekkürü borç bilirim :)

    YanıtlaSil
  10. Mahfi Bey, sizin Kendime Yazılar bloğunuzla ilgili bir eleştiriye şahit oldum. Sizin iktisat yazılarınızla iktidar partisi bugünlere gelebilmiş. Sizin muhalif tutumunuzu saygıyla karşılıyorum lakin bir toplantı ortamında sizin iktidar partisiyle danışıklı dövüş yaptığınız yönünde eleştiriler oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayatımın hiç bir döneminde hiç bir kişi ya da kuruluşla danışıklı bir iş yapmadım. Öte yandan benim muhalefetim kişilere, kuruluşlara değil sisteme ve uygulamaya yöneliktir. Taraf tutmaya alışmış insanlar bu tür bir muhalefeti pek anlayamazlar. O nedenle muhtemelen size gelen benimle ilgili eleştiri insanların bu yaklaşımı anlayamamış olmasından kaynaklanıyordur. Eğer iktidar partisiyle danışıklı işler yapıyor olsam bunun karşılığında o tür işleri yapanlar gibi bir yerlerde olmam gerekmez miydi?

      Sil
    2. Sayin Mustesarim, hayirli Bayram'lar diliyorum.Çok muspet ve ugurlu bir insansiniz. How come; iki onceki yaziniza yorumumda, TULOMSAS'da, gemi makineleriurettigimi yazmistim.
      Bu yorumuma, yapilan bir baska yorumda; bir Adsiz, konu fabrikada gemi makinelerinin ne alakasi olabilir?.. demisti.
      Bunun uzerine, internetde bir arastirma yaptim ve meshur olmus
      oldugunu gordum. Tesekkur ederim. Saglicakla kalin efendim.

      Sil
    3. Murat, o adsiz benim. Internetten baktim aslinda sen hakliymissin Tulomsas gercekten gemi makineleri de uretiyormus. Bu guzel bir gelisme tabi. Ancak sen yine ayni yazinda yerli ucagimiz havada filan gibi inciler de yumurtlamistin hatirlatayim dedim. Gordugun gibi sadece dogrulari yazip sartlanmis iktidar destekciligi yapmasan aslinda cok onemli bir haber vermis olacaktin ve ciddiye alinacaktin. Ama yol yaptilar, yerli ucagimiz havada gibi koru korune iktidari destekleyen goygoyculuk yapinca dogru soyledigin soz bile gume gidiyor. Umarim iyi bir ders olmustur bu sana.

      Sil
    4. hocam, siz gerçekten iktisat bilginizi danışıklı işler için kullansaydınız zaten bugün malum jölelinin yerinde olurdunuz zaten!. böyle olmadığı aşikardır. iktisat bilimi siyasete hiç benzemez mutlak şekilde yapılan hataların ve/veya iltimasların bedellerini ödettirir. iktisadın böyle çok fena bir huyu vardır hocam! yanılıyor muyum? saygılar.

      Sil
  11. hocam çocukluğumda (20sene kadar öncesi) hatırlarım kadınlar sokağın başında toplanır kamyonet kasasında tarlaya işe giderdi. Sonraki nesilde kadınlar modern hayatın iş gücüne katıldılar. Artık tarlaya giden işçi (ırgat) görmek ne mümkün!

    "Sen ağa ben ağa bu öküzü kim sağa" artık fiziki insan iş gücü azaldığına göre tarımda durum ne olacak. İnsanın yerini alacak olan modern tarım teknikleride yeterince uygulanmıyor. Sonuç??: tarımda ithalat listesi (bkz. saman ithalatı) çok acı.
    Bu konuyu artık enine boyuna dosyalamalısınız. Belkide KİTAP YAZMALISINIZ...!
    Bana göre önemli bir düşünce liderisiniz bazen fark edemediklerimizi çok açık sergileyebiliyorsunuz o yüzden kitap ve blog yazılarınızı takip ediyoruz.

    Lütfen yorumumu cevapsız bırakmayın.
    Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah, ama tarım ve hayvancılık politikası üzerinde gerçekten çok çalışmak gerekiyor. Tıpkı Marshall yardımının köy enstitülerine mal olması gibi ne yazık ki Dünya Bankasının gelir desteği uygulatması da Türk tarımına mal oldu.

      Sil
    2. hocam aslında yapılan yorumda hafiften bir sapma var gibi. Yöneticiler sadece fayda ve maliyet analizi güttükleri için bunlar oluyor. Saman ithalatı örneği de yanlış bir örnek ki bunun etken dış koruma denen şeyle ilgisi vardır.

      Sil
  12. Hocam faiz konusunda bende sizin gibi dusunuyorum.islamin en onemli meselerinden biri faiz.yorumun yeniden yapilmasi acil şart

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bağnazlığın kol gezdiği günümüz dünyasında bu çok kolay değil ne yazık ki.

      Sil
    2. Hocam,

      Kuran'daki riba kelimesinin karşılığının ingilizcedeki "usury" olduğunu ve "interest"ten farklı olduğunu düşünüyorum. Bu konu özellikle Batı'daki Müslümanlar arasında tartışılmaya başlandı.

      Ekonomideki çıkmaza cevaben çıkartılan kar payı konsepti Allah'ı kandırma girişimi gibi geliyor bana.

      Bu konudan bağımsız, toplumu aydınlatma konusundaki çabalarınızı çok takdir ediyorum. Bu anlamda çoğu üniversiteden fazla katkınız olduğunu düşünüyorum. Tşk.

      Sil
    3. Üstteki anonime katılıyor ve şu eklemeyi yapmak istiyorum. Faiz paranın kirası , kullanım bedelidir. Usury ( riba) çok yüksek reel faize tekabül eder halbuki şu anda enflasyondan arındırılmış faize bakarsanız % 1-3 arasında değişir ( istisnai durumlar hariç) . İnsan doğası gereği belirsizlikten hoşlanmaz ve bunun için bazı sigorta enstrümanları geliştirilmiştir. Faiz bana kalırsa bu kategoriye girer . Ben şimdi paramı harcamayı tercih etmiyorum ama ilerde bu paranın alım gücünün düşeceği riski karşılığında paramı belli bir bedel karşılığında kiralıyorum. Paramı kiraya verdiğim süre içinde faiz artarsa faiz riskiyle karşı karşıya kalırım, borç verdiğim kişi ödemezse temerrüt riski hasıl olur . Kısaca teminatsız borç vermek çok riskli dolayısıyla faiz sadece reel faiz + enflasyon primi olarak değerlendirilmemeli. İslami faizde kar payı olarak adlandırılan sistem hisse karşılığı kara ortak olmak anlamına geliyor ama benim ortak olduğum şirket işletmenin denetimini ikimizden komisyon geliri kazanan İslami banka mı yapıyor? Bu açıkçası bana çıkar çatışmasına mahal verebilecek bir uygulama gibi geldi. Hocam bu konuda bizleri aydınlatacak bir yazı çok faydalı olurdu açıkçası.

      Sil
    4. din, kıyamete kadar değişmeyecek kurallardan oluşur. oysa devlet ve bu organizasyonun ihtiyaç duyduğu iktisat hukuk ticaret maliye vb gibi temel alanlarda birikimli ilerlemeler olur çünkü fıtratında bu vardır zaten. değişmeyecek kurallar, değerler manzumesiyle değişimleri mutlak ve temel ihtiyaç olan devlet yönetimi sistemlerini yönetemezsiniz. yönetmeye çalışırsanız suudlar gibi katarlar gibi ancak aşiret olursunuz ne devletiniz olur ne de ulus bilinciniz olur. din ALLAH tarafından bir yönetim sistemi aracı değil bir inanç sistemi olarak kullarına indirilmiştir. eğer sadece din ile her şey yapılabilseydi yaradan asla iktisat hukuk siyaset sosyoloji tıp psikoloji sosyoloji vb gibi çok sayıda bilimi de yaratmazdı. bunlar yaratıldı fakat insanoğlu verilen aklı kullanarak bu değerleri keşfetti ve geliştirdi. koskoca bir ev düşününüz ki sadece tek bir penceresi var mesela. bu evde yaşayan dış dünyasını geniş olarak algılayamaz. oysa aynı eve çeşitli noktalarda ve çeşitli açılarda pencereler yapılırsa evde yaşayanlar çok daha geniş bir perspektif ile dış dünyayı algılar ve görür. özellikle islam alemi ne olursa olsun din ila bilimi ortak noktada buluşturabilmelidir derim. aksi halde emperyalist kapitalist güçlerin ellerinde tenis topu gibi bir oraya bir buraya savrulur gider. yaradana sadece din ile değil bilim ile de yaklaşılabilir. işte burada laik eğitim laik devlet anlayışının korunması ve güçlendirilmesi elzemdir.

      Sil
    5. Tefecilik "normal" faiz ayrımı yorumu keyfilikten başka bir şey değil. Sorgulama delil üzerinden yapılmalı.

      Sil
    6. Bence gercek din bilginleriyle (Islami Fikih -ozellikle ticaret fikhi alaninda), ekonomi ve finans alaninda uzmanlarin bir araya gelip, bir heyet olusturmasi ve konuyu butun detaylariyla incelemesi gerekir.

      Islam ile bilim celismez. Problem bizlerin ne Islamin ne de bilimin temel kriterlerini net anlayamamamizda.

      Usury ve faiz tanimi net olarak konmalidir. Ama Islami finans i ve ticaret fikhini faize indirgemek cok yanlis bence.

      Islamin koymus oldugu ticari kritelerin, faiz yasaginin karsiligi ya da faiz in alternatifi olarak bulundugunu kesinlikle dusunmuyorum. Bence ikisi ayri seyler. Faizi yasaklayan Islamin karsiliginda bir sey koyma zorunlugu oldugunu dusunmuyorum. Kar payi ayri seydir. Yani faiz yasagi ayri bir mesele. Islama uygun is yapma modelleri ayri bir mesele. Bu olayi cok daraltmak olur. Islamin getirdigi ahlakli is yapma modelleri ve Islami fikhin ortaya koymus oldugu ticari sozlesme turleri faizli sisteme indirgenmeyecek kadar cesitli ve alternatiflidir.

      Islami finans sisteminde, temeli Islami Ticaret Fikhina dayanan (Islami ticaret sozlesmeleri) cok cesitli sozlesme turlueri var. Yani sadece 'kar payi (mudaraba-musaraka)' yaninda, murahaba gibi, icara gibi, sukuk, karzi hasen gibi cok cesitli is yapma usulleri var. Bunlar iyi incelenmeli diye dusunuyorum.

      Mesela hisse senedi paylasimina yani ortakliga dayanan borsa Islami ortaklik anlayisina (mudaraba-musaraka) cok daha uygun bir yapida. Tabi buradaki sirketlerin Islamin yasakladigi alanlarda (alkolli ickiuretimi gibi) is yapmamalari gerekir.

      Kisacasi bu konu surekli tartisiliyor ve tartisilmaya devam edecek. Ama benim vurgulamak istedigim nokta butun bu onemli tartismalarin faize kitlenip kalmamasi. Boyle olmamali. Herkesin kabul edebilecegi, her yonden itimad edecegi, mumkunse uluslararasi bir heyet bircok meseleyi cozume kavusturacaktir. Tabi boyle bir heyet nasil kurulur, kimler on ayak olur o da ayri bir mesele.

      Sil
  13. Marksizm de dahil herhangi bir iktisadi okulu ideolojik olmakla suçlamak bana çok acımasızca geliyor hocam. Paul Samuelson'un bir kitabını açıp buradaki analizlerin bilim dışı olduğunu savunmak ve bütün bunların ideolojik olduğunu iddia etmek çok saçma. Neoklasik okulun düşüncelerini eleştirmek başka bir şey, neoklasik okulun ideolojik olduğunu varsaymak başka bir şey. Neoklasik okulun iktisat metodolojisine getirdiği matematik dilini kullanmayı Marksistler bile inkar edemeyip transformasyon problemini çözmek için kullanmadılar mı? Bugün bu dil ve metodoloji ideal bir piyasanın nasıl olduğuyla ilgili harika bir kuramsal zemin sunmuyor mu bize? Hepsinden önce bu insanlar (neoklasikler) Hasan Gürak'ın iddia ettiği gibi dogmatik bir yaklaşım içinde olsalardı "Cambridge Capital Controversial" gibi bir tartışma alanı yaratılmayacaktı, neoklasikler homojen sermaye varsayımı konusunda geri adım atamayacaktı. Eşitsizlik-etkinlik ödünleşimi karşısında tavırlarını yumuşatamayacaktı. Neoklasizmin cephesi durumundaki bilimsel dergiler eşitsizlik dalgasını giderek artan bir biçimde gündeme getirmeyecekti vs. Bilim dışı ve ideolojik olan bir şey varsa o da İslamcıların ekonomiye bakışı. Yıllardır anlayamadılar şu faiz meselesini. İktisat teorisine hamasetten başka ne getirebildiler? Mevcut kavramların adını yenileriyle değiştirmekten başka finans dünyasına ne kazandırabildiler? Benzer hassasiyeti olan insanların yastık altında duran paralarını sisteme kazandırmaktan başka...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuran zekat uzerinde cok durur. Hicbir yerde kirkta bir diye bir ayer yok. 1 milyar lirasi olan(onu nasil kazandi?) insanin parasinin 1/40i ile 20 bin lirasi olan adamın 1/40i ayni degil. Islamcilar bunu da dusundukten sonra herkes faizi de dusunsun.

      Sil
  14. Hocam bu ülkede hiçbir başarı cezasız kalmaz doğru mu? Deneyimlerinize dayanarak

    YanıtlaSil
  15. Hocam,

    Degerli paylasiminiz icin tesekkurler. Tavsiye ettiginiz kitaplari yorumlarinizi goz onunde bulundurarak okumaya calisiyorum. Simdiye kadar onerdiginiz 7 kitabi bitirdim.

    Sitenizle ilgili bir oneride bulunmak istiyorum. Arada onerdiginiz kitaplari blogunuzda "kitaplar" anahtar kelimesi ile bulabiliyorum. Fakat bu kitaplarin bir listesini sitenizdeki Yazilar/Kitaplar sekmesi altinda liste halinde paylassaniz daha ulasilabilir diye dusunuyorum.

    Bir diger degisiklik onerisi de yine Yazilar/Kitaplar sekmesi ilie ilgili. Bu sekme altinda bilimsel yayinlarinizi eklemissiniz. Yayinlarinizi liste halinde yayinladiktan sonra indirme baglantisini paylassaniz daha duzenli olur kanaatindeyim. Boylece sayfaya goz atan birisi farkli bolumlerde kitaplarinizi, yayinlarinizi ve tavsiye ettiginiz kitaplarin listesine hizlica goz atabilir, ve ilgilendigi bilimsel makalelerinizi sitenizden indirebilir. Saygilarimla.

    YanıtlaSil
  16. Hocam Fikret Şenses hocanın iktisada farklı bir Giriş kitabı yeni çıktı herkese tavsiye ederim çok akıcı ve kapsayıcı bir kitap

    YanıtlaSil
  17. Mahfi Bey ben ekonomiden çok anlayan biri değilim oyüzden size soruyorum. Çoğu araştırmalarda 2030 2050 yıllarında Avrupanın düşüşü asyanın yükseldiği tahmin ediliyor ancak bilimin teknolojinin sahipleri amerika, Avrupa, araba telefon pc bazı kırtasiye ürünleri elektronik eşyaların ve kozmetik ürünlerin, Yazılımlar VS daha neler. nasıl oluyorda bizim gibi üretmeden tüketen ülkeler Endonezya Meksika brezilya Arabistan VS. Avrupayı ya geçiyor yada hemen arkasına geliyor yaşım da 14 cahilliğimin Kusuruna bakmayın.sıralama gsyihe göre

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel kardesim, Bu bize son 60 yildir yutturulan bir ve kendimizi Alice Harikalar Diyarinda misali hissetmemizi saglayan bir Hap in etkileri.

      Kapitalist emperyalizm böyle birsey iste. sadece malini mülkünü ve parani degil, duygularini da sömürür.

      Bunu yaparken de icindeki isbirlikci rantci hainleri kullanir.

      uzatmaya gerek yok..Sonuc,

      Ac Tavuk kendini Ambarda hayal edermis.. gibi birseydir.

      Sil
    2. Ha sen simdi doğunun yükseldiğine inanmıyorsun yani :D batı daki şirketler ürünlerini doğu da üretiyo daha nolsun

      Sil
    3. Abd teknoloji üretiyor ama avrupa hala 60-70 sene öncekinin ekmeğini yiyor. Özellikle almanya. 2. Dünya savasi oncesinde yaptiklarinin uzerine neredeyse hic birşey koyamadi.

      Bugun gercek anlamda teknoloji ureten abd ve uzakdogudur

      Sil
    4. Adsız 5 Eylül 16:58
      Yorum bana değildi ama ben yanıtlayayım istedim. Ben Doğunun yükseldiğine inanıyorum ama Batıyı ne zaman geçecekler biliyor musunuz? Doğudaki şirketler, mallarını Batıda ürettiği zaman.

      Sil
    5. Adsiz 16:58 cevap bana da degildi. Ben kaos ortami düzelmeden bir sey olmaz diyorum.

      Sil
    6. Türkiyedeki algi yönetiminin bu Kadar basarili oldugunu tahmin etmiyordum.

      A benim saftirik vatandasim. Almanya salak mi üretimini kendi ülkesinde yapsin. Almanyadaki isci maliyeti 3500 Euro Doguda 500 Euro. ürettigi mali da ürettigi ülkenin vatandaslarina kendi ülkesindeki fiyattan satiyor.

      inanilir gibi degil. Batili firmalarin mallarini Doguda üretmelerini Dogunun Batiya karsi üstünlügü olarak anlamak ancak günümüz Türkiyesindeki yandas medyanin tezgahindan gecmis insanciklarin yapabilecegi birsey.

      Hele hele son zamanlardaki yandas medyanin naralarindan sonra Almanyanin. "2. Dünya savasi oncesinde yaptiklarinin uzerine neredeyse hic birşey koyamadi. "

      demek, artik kivama gelindiginin en büyük göstergesidir.

      Akil tutulmasi denen sey bu olsa gerek.

      Al sana almanya ile ilgili birkac Kücük bilgi.

      Almanya, dünyadaki makina parçası üretiminin %25'ini karşılayarak bu alanda lider bir ülkedir. Ülkenin dünya çapındaki makina üretim markaları Continental AG, Daimler, BMW, Bosch, BASF, Bayer AG, Siemens, Mercedes, Opel, Porsche ve Volkswagen, ülkenin başta gelen firmalarından sadece birkac tanesidir. hepsini yazmis olsak buraya kesin sigmaz.

      Avrupa'nın en büyük ekonomisi Almanyanin, mayıs ayında ihracati 107,9 milyar euro, ithalat da 87,6 milyar euro

      Dikkat et zavalli..yukaridaki rakam sadece mayis ayi icin gecerli

      2015 yili toplam ihracati 1 trilyon 195 milyar Euro.
      2015 yili toplam ithalati 948 milyar Euro

      ihracat bakimindan Cin ve ABD den sonra 3. sirada,
      Almanyanin Nüfusu 80 milyon.. Cin 1,5 milyar.. ABD 320 milyon.

      Hadi buna göre bir hesap yap bakalim. gercek lider kim.?

      Sil
  18. Hocam bu kadar çok işi bir arada nasıl halledebiliyorsunuz? Okuduğunuz ve bizlere önerdiğiniz kitapları, hızlı okuma metodlarıyla mı okuyorsunuz?

    YanıtlaSil
  19. Hocam, geçenler de bir yazınızda ''daraltıcı para ve genişletici maliye politikası uygulanıyor.'' demiştiniz. Ülkemiz de halen uygulanan daraltıcı para politikalarını belirtir misiniz? Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  20. Birgun italyan ekonomisini analiz yapabilecekmisiniz seneye euro dan cikacagina dair bahisler piyasada artiyor anlasilan yuzde iki enflasyon hedefi borclarinin silinmesi icin yeterli gozukmuyor interesan bir kavsak

    YanıtlaSil
  21. hocam, nouriel roubini kriz ekonomisi kitabını okudum. özellikle asimetrik bilgi paylaşımından tutunuz da sübjektif risk, finansal kaldıraç, seküritizasyonlar, özellikle abd de finans yöneticilerinin devasa gelirlerinin yarattığı aşırı risk iştahı, deregülasyon gibi 2008 krizini getiren hastalıkları ki özellikle finansal zafiyetleri açıklamaya çalışmış.ben beğendim ve 2 kere okudum. yine erkan öz ün yaklaşan büyük finansal tufan kitabını da okudum. para tabanlı ekonomiden adım adım bilgi tabanlı enformasyonizme geçişin ana hatlarını yer yer objektif yer yer de sübjektif şekilde açıklamış. ilgi çekici ve biraz da ezber bozan bir kitap gibi geldi bana. okudu. saklıyorum. sonra tekrar okumak istiyorum. tavsiye ederim iktisada ilgi duyan herkese hocam. saygılar.

    YanıtlaSil
  22. Mahfi Bey Merhaba,
    Yatırımcı olmak konusunda ( risk sermayesi - borsa - gayrimenkul yani her alan diyebiliriz ) mevzuat , ehliyet ve usülden bahseden yalın bir kitap öneriniz olabilir mi? Ben kendi paramı kendim yöneteceğim , yatırımlarıma kendim karar vereceğim diyen herkesin okuması gerektği türden bir kitap arayışındayım .

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
  23. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  24. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi