Yüksek Büyüme mi Düşük Enflasyon mu?

Manşet Enflasyon Gerçekten Manşet Oldu
2017 yılı manşet enflasyonu ya da tüketici fiyatları enflasyonu (TÜFE) yüzde 11,92, üretici fiyatları enflasyonu (Yİ – ÜFE) yüzde 15,47, çekirdek enflasyon (C endeksi) yüzde 12,30 olarak açıklandı. Aşağıdaki tablo son üç yılda enflasyonla ilgili verileri, TCMB para politikasının enflasyon hedeflerini ve bu hedeflerden sapmaları karşılaştırmalı olarak sergiliyor.

2015
2016
2017
TCMB TÜFE Hedefi
5,00
5,00
5,00
TÜFE
8,81
8,53
11,92
TCMB Hedefinden Sapma
3,81
3,53
6,92
Yİ - ÜFE
5,71
9,94
15,47
C Endeksi
9,51
7,48
12,30

Bu tabloda dikkati çeken konular var: (1) TCMB’nin yüzde 5’lik hedefinin hiçbir anlamı bulunmadığı ortaya çıkmış bulunuyor. (2) Manşet enflasyon (TÜFE) 2016’ya göre ciddi oranda artış göstermiş görünüyor. (3) Üretici fiyatlarının (Yİ – ÜFE) yüksek seyretmesi önümüzdeki dönemde manşet enflasyon (TÜFE) üzerinde artış yönünde baskı yaratabilir. (4) Çekirdek enflasyonun (C endeksi) yükselmesi TCMB’nin uyguladığı para politikasını tartışmalı hale getirmektedir.

Yİ-ÜFE (kırmızı), TÜFE (lacivert) ve çekirdek enflasyonu (yeşil) bir grafik üzerinde gösterelim 


Grafikten görüleceği gibi gerek Yİ-ÜFE ve gerekse TÜFE’de son ayda bir düşüş olmasına karşılık çekirdek enflasyon yükselişine devam ediyor. C endeksi, TÜFE endeksinden enerji, gıda ve alkolsüz içecekler, alkollü içkiler, tütün ürünleri ve altın hariç tutularak oluşturulan bir endekstir. Bu endeks, Merkez Bankası’nın para politikasının doğrudan etkileyebildiği kalemlerden oluştuğu için geleceğe ilişkin en fazla bilgiyi içeren endekstir. Bu endeksin yükseliyor olması geleceğe ilişkin beklentileri de olumsuz konuma getirmektedir.   

Dünyada Enflasyon Yok, Bizde Yüksek Enflasyon Var
Küresel krizle birlikte dünyada pek çok ülkede enflasyon sıfıra yaklaştı. Sonrasında düşük düzeylerde dengelendi. Buna karşılık Türkiye, 2001 krizi sonrasında birçok fedakarlık karşılığında enflasyonda ciddi düşüşler sağlamasına karşılık bu eğilimi sürdüremedi ve enflasyonu yine denetimden kaçırdı. Bugün Türkiye, dünyada enflasyonu en yüksek ülkeler arasında yer alıyor.

Aşağıdaki tablo dünyada çeşitli kategorilerdeki ülkelerin enflasyon oranlarını son iki yıl itibariyle karşılaştırıyor (Kaynak: The Economist, December 23rd 2017.)

Ülke
2016
2017
Türkiye
8,5
11,9
Meksika
3,3
5,9
Güney Afrika
6,6
5,3
Pakistan
3,8
4,1
Endonezya
3,6
3,9
Malezya
1,4
3,9
Rusya
5,8
3,8
Hindistan
3,6
3,4
Brezilya
7,0
3,4
İngiltere
1,2
2,7
Şili
2,9
2,2
ABD
1,7
2,1
Güney Kore
1,5
2,1
Avustralya
1,3
2,0
Çin
2,3
1,6
Euro Bölgesi
0,6
1,5
Japonya
0,2
0,5
Tayland
0,6
0,5

Tablodan görüleceği gibi Türkiye kendisine en yakın ekonomi olan Meksika’nın iki katı yükseklikte enflasyona sahip bulunuyor. İşin kötü tarafı Türkiye’de enflasyon geçen yıla göre ciddi oranda artış sergiliyor.  

Sonuç
Merkez Bankası, enflasyonla mücadele amacıyla enflasyon hedeflemesi uyguluyor. Bu uygulamada baştan bir hedef belirleniyor ve para politikası bu hedefe varacak biçimde uygulanıyor. TCMB’nin yıllardır değişmeyen enflasyon hedefi 2017 yılı için de yüzde 5 olarak belirlenmişti. 2017 yılsonunda TÜFE gerçekleşmesi yüzde 11,92 oldu. Bu durumda gerçekleşme TCMB’nin enflasyon hedefi olarak belirlediği yüzde 5 oranından 6,92 puan (yüzde 138,4) sapmış görünüyor. Bu sonuca göre üç halden birisi geçerlidir: (1) Enflasyon hedefi yanlış seçilmektedir. (2) Enflasyon hedefi doğru seçilmekte fakat uygulanan para politikası bu hedefi tutturmaya uygun bulunmamaktadır. (3) Enflasyon hedefi de enflasyonla mücadeleyi amaçlayan para politikası da sadece görünüşte mevcuttur.

İlk iki şıktan birisi doğruysa enflasyon hedeflemesi politikasının yeniden gözden geçirilmesi gerekir. Üçüncü şık doğruysa Merkez Bankası, fiyat istikrarını bir kenara bırakıp yüksek büyümeyi seçmiş olan siyasal tercihe uygun hareket ediyor demektir. 

Yorumlar

  1. Dusuk buyume ve dusuk enflasyon bu turkiye yapisindaki bir ekonomide mumkun mu ?

    YanıtlaSil
  2. Nihayet 2000'leri unutup gunumuze donebilmissiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne dediğiniz anlamadım ya neyse. Aslında bana mı dediniz o da anlaşılmıyor.

      Sil
  3. Katkılarınız için çok teşekkür ederiz hocam başarısızlığın nedenini merkez bankası başkanının hükümete yazacağı mektupla öğreniriz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Evet mektupta anlatırlar herhalde.

      Sil
  4. HAYIR EFENDİM BORCU ÖDEYEMİYORUZ.mahfi beye sıkça soruyorlar. borcumuzu ödeyebilirmiyiz.mahfi beyde açıklıyor ama... hayır 538 milyar dolarlık borcu ödemeye bir adım bile yaklaşmadık. kasım ayında üzerine 7 milyar dolar daha üzerine ekledik. aralıkta ocakta ve diğer aylarda da borcumuza borç eklemeye devam edeceğiz.mafi beyin sözünü ettiği şey sadece borcumuzu erteleyebilirizden ibaret.sakın borçlarımız ödeniyor diye düşünmeyin. Osmanlı torunlarının türkiyeyi getirdiği ve başarı olarak sunduğu nokta bu.ve iddia ediyorum hiç bir kimse bu borcun nasıl ödeneceğini artmaya devam ettirirsek türkiyenin başına ne belalar geleceğini bilmiyor ve üzerine düşünmüyor

    YanıtlaSil
  5. ARNAVUT TARİHİ.arnavut ders kitaplarında şöyle anlatılır.osmanlı her iki erkek çocuktan birini devşirme dediğimiz yöntemle ailesinden alıp kimliğini unutturup yeni çeri yapmaktadır. Arnavutlar bu duruma isyan eder ve bağımsızlıklarını kazanırlar...tarih herkesin kendine şanlıdır. her toplumun tarihi şanlıdır. her toplum kahramandır.tarih okurken kendinizi diğer uluslardan üstün kahraman vs sanabilirsiniz ama yanlıştır.osmanlı balkanlardan arap dünyasına kadar işgal ettiği hiç bir yerde sevilmez.bu nedenle yeni Osmanlı hayalleri de boştur.

    YanıtlaSil
  6. tanerus8 aramızda kalsın para basarak ödeyeceğiz borçları.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar mi basacaksin? Bastirirlar mi? TL basacaksan kim ne yapsin senin basildigi kagit ve murekkepten fazla degeri olmayan kagit tomarlarini? Yeni bastigin TL ile piyasadan dolar mi alacaksin? O zaman kur nereye gider farkinda misin?

      Sil
  7. Aldatildik, aldattilar, kandirildik. Dis mihraklarin isi bu. Enflasyon lobisinin oyununa gelmeyecez.

    Yazi icin cok tesekkurler emeginizi ucretsiz paylastiginiz icin cok tesekkur ediyorum.

    YanıtlaSil
  8. Kafasi karisik3 Ocak 2018 18:40

    Türkiye Cumhuriyet(i) Merkez Bankası enflasyona rağmen büyümeyi tercih ediyor. Büyüme yüksek olunca issizlik azalıyor??

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu TCMB'nin tercihi değil muhtemelen ama yapabilecekleri bir şey yok.

      Sil
    2. Var hocam dürüst davranıp vicdanlarına sadık kalıp istifa etmek

      Sil
  9. DÜNYA BİZİ NEDEN KISKANIYOR BELLİ OLDU. ENFLASYONDA BİRİNCİYİZ :)

    YanıtlaSil
  10. Degerli TL ithalati arttirdi, enflasyonu yukseltti. Karar vericiler de bununla bir sure ovundu. Daha onceki dis borc stoku yazinizda borclanmanin yillar icinde kamudan ozel sektore kaydigini okuduk. Ben bunu soyle yorumlamistim, demek ki devlet bir takim seylerden elini cekti, piyasayi invisible hand'e birakti.

    Olabilir, bu bir politika. Ama sonucunda devlet dolayli vergileri arttirdiysa o zaman bu politika islevsiz hale geldi demektir.

    Yine devlet fiyatlamaya karisan bazi düzenleyici kurumlari etkisiz hale getirince ureticiler istedikleri fiyati tüketiciye yansittilar, maliyetlerindeki her artis son fiyatlara yansıdı.

    Sonucunda da enflasyon bu rakamlara vardi.

    En basit grafik olan talep arz grafiginde talep sabitken arz artarsa fiyatlar duser, arz sabitken talep artarsa fiyatlar artar. Soyle yorumluyorum; Turkiye'de her ne kadar GSYIH yani uretim artsa da talebin artis katsayisi cok daha yuksek olmali ki fiyatlar artiyor. Uretim de kisa vadede artan bir sey olmadigina gore, ornegin birden bire ucak govdesi uretimi yapamayacagimiza gore, talebi kismamiz gerekiyor.

    Kredi tesvikleri vs bizim icin en olmamasi gereken seyler. Kendi borsamiz kendi halkimizin gerceklerini yansıtmiyor cunku. Bilmiyorum hakli miyim hocam.

    Turkiye bana bu baglamda Turk filmlerindeki çalıştığı moda evinden odunc aldigi pahali kiyafetlerle zengin bir es bulmak icin Uludag'a giden esas kizi hatirlatiyor.

    YanıtlaSil
  11. Hocam biz cok mu tüketiyoruz? Talep fazlalığından mı kaynaklanıyor bu yüksek enflasyon?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ağırlıklı olarak kur artışından ve onun maliyet olarak fiyatlara yansımasından kaynaklanıyor. Kur artışı nereden kaynaklanıyor derseniz yanlış politikalardan.

      Sil
    2. ama kurun yükselmesi gerekir zaten.kur ne olmalıya bir tanım getirilmezse kurun yükselmesi yada düşmesi anlamsız olur. benim tanımım şu kurun olması gereken yer cari açığı sıfırlayan dolar değeridir.bu durumda zaten şu anda tl aşırı değerli.ben bugüne kadar dolar şu olmalı diyen birini de hiç görmedim. nedeni şu bunu matematiksel bir modele oturtmuyor gevezelik yapıyoruz sadece

      Sil
    3. Sizin açınızdan en kolayı belki de, faizi serbest bırakıp dolar kurunu belirleyen bir yapıyı savunmaktır.

      Ya da sermaye kısıtlaması getirirsiniz bir açıklamayla o da bu etkiyi yapabilir.

      Döviz kurunu cari açığını sıfırlayacak düzeyde ilelebet tutacak araçları da ortaya koymalısınız. Çünkü o düzeyin altına düştüğünde cari açık yine olacaktır.

      Faizi düşürerek de yapabilirsiniz tabi.

      Carı açığı sıfırlayan düzeyi daha belirgin hale getirmelisiniz. Örneğin cari fazla verecek kur düzeyine evrilecek mi? Yada gereğinden fazla değersizleşirse ne yapacaksınız? Hangi araçları kullanacaksınız.

      Bu tercihi yaptığınızda kuvvetle muhtemel o yıl cari açık olmayacaktır; finansmana erişimi engellerseniz ithalat yapamazsınız zaten. İlk önce dövizi buluyorsunuz ondan sonra ithalat yapıyorsunuz. Döviz yoksa ithalatta yok.

      Bu tercihi şahin bir tarzda ödünsüz hemen mi uygulamaya koyacaksınız,
      yoksa kademeli bir geçiş mi öngörüyorsunuz?

      Birikmiş borç/yükümlülük ne olacak bu aşamada. Ne öngörüyorsunuz? Bu süreçte piyasalar nasıl bir tepki verir? Alttan gelen bir dip dalga bizi güzel günlere götürür mü? Bu dip dalgayı sağlayacak sektörler hangileri? O sektör firmalarının döviz borçları varsa bu dip dalgayı sağlayabilirler mi?

      Tek yapacağımız cari açığı sıfırlayacak kur düzeyine çıkarmak ve orada sabit tutmak çünkü. Dur bakalım ne olacak mı diyeceğiz?

      Sil
    4. sayın Timur çimen.doların cari açığı sıfırlayacak düzeye getirilmesinin bir çok teknik yönü var. örneğin gümrük vergilerini artırır bir çok malın ithaline izin vermezseniz daha değerli tl den cari açığı sıfırlarsınız.ama bunun bir önemi yok sorduğunuz sorularında bir önemi yok. önemli olan nokta cari açık vermememizdir. bunun hemen mi biraz sonra mı o aracı kullanarak mı bu aracı kullanarak mı yapılacağı basit teknik konudur. öne cari açığın olmaması konusunu kabul etmeniz gerek. siz gerçek hayatınızda eiminimki cari açık verince hacizle sonuçlanacağını biliyorsunuz. devletlerin hayatıda böyle. Osmanlıda cari, açık sonunda hacize düştü ve gelirlerini yabancılara bırakmak zorunda kaldı.kasım ayında 7 milyar dolar borçlandık. sadece bir ayda. bu bir çöküşten başka bir şey değil. o nedenle basit teknik soruları bana sorup durma. istediğini tercih et.çok önemli değil.ama cari açığın sıfırlanması borçların ödenebilmesi içinde cari fazla vermemiz gerektiği konusunda anlaşalım. eğer benimle aynı fikirde değilseniz bu sefer her ay 5-7 milyar dolar arası car açık verince ilerde ne olacağını sorunu nasıl çözeceğimizi bize anlatman gerekecek.sadece siz değil bugünkü düzeni normal bulan herkesin anlatması gerekir.

      Sil
    5. Bunda hemfikiriz amaç cari açık veren bir ekonomiden cari fazla veren bir ekonomiye geçmek zaten.

      Ve bunu değerli bir TL ile yapamayız. Hele hele REK endeksinin 120 lerde seyrettiği bir ekonomi düzlüğe çıkamaz.

      Ama sizin; 50 yıl bekleyemeyiz, gevezelik, cari açığı sıfırlayan dolar kurunu hesap eden matematiksel model tarzı cümlelerinize hitaben yazılmıştır.

      Kur seviyesiyle olacaksa herşey 500 milyar USD yi de 5 yılda ödeyecek kur düzeyini de hesap edelim matematiksel modelinizle.

      Hani 100 TL ye X ürününü alıyorsam, 500 TL ye kaç X ürünü alırım gibi bir model.

      Faizle bu seviyeyi tutturalım örneğin. Yüzde 12 faizle 5 milyar USD açık veriyorsak, ne kadarlık bir faizle 10 milyar cari fazlaya geçeriz. İçler dışlar yapalım. Çıkan sonucu uygulayalım. Bu kadar basit çünkü.

      Faizi serbest bırakalım Dövizi biz belirleyelim. 3.80 USD kuru ile aynı modeli kuralım ve USD kurunu nekadar yaparsak yıllık 10 milyar USD cari fazla veririz hesaplayalım?

      1- Hem faizi, hem kuru belirleyemiyorsunuz bunu unutmayın.
      2- AB ile imzaladığınız gümrük birliği var bu tarz vergilendirmeler yapamazsınız. Gümrük Birliğinden çıkalım diyorsanız başka.
      3-Aynı durum Serbest Ticaret Anlaşması yaptığınız ülkeler için de geçerlidir.
      4-Dünya Ticaret Örgütü kurallarına bağlı bir ülke olarak yükümlülükleriniz var.
      5- En önemlisi o yıl ve sonrasında cari açık vermeseniz bile birikmiş borçlarınız var. Onlar ne olacak? Cari fazla vermeniz şart ödemek için. O yüzden sordum şahin/güvercin tercihini.

      Sıkıntı burada zaten. İlk yıllar olsa kolay herşey. Ama artık şimdideyiz kesip atmak kolay değil.
      Kendimden bahsetmiyorum ama buraya fikirlerini ortaya koyanlar, yazanlar çizenler bu sürecin nasıl geçmesi gerektiğini anlatıyorlar. Sizinki gevezelik olur; sadece cari açığı sıfırlayan kur seviyesini tutturalım yeter derseniz.

      Ben bu fikre de karşı değilim. Ama değerli bir fikir olabilmesi için sonrasını da ortaya koyması, olacakları öngörmesi gerekir. Çünkü uygulamada hesap etmediğiniz bir çok şey çıkar daha fazlasını vererek düzeltmek durumunda kalabilirsiniz.

      Niye devamını getirmiyorsunuz? Fikirler bu şekilde gelişir. Bunu bir saldırı olarak görmeyin.

      Kur seviyesini belirlemek ve o seviyeyi tutturmak kolay değil. Bir deneyin.

      Petrol zengini Venezuella. Parası da cari açığı sıfırlayan bir değerdedir herhalde.Tek bildiğim bu ülke ekonomisi hakkında gazetelerde yazılan çizilenler. Bu model bu ülkeyi kalkındırmalı. Enerji problemi de yok?

      Her şey bu kadar basit olsa bütün ülkeler uygulamaz mı? Uyguladılar, kur savaşları başladı ne yapacağız?

      Yanlış anlaşılmasın sürekli verdiğimiz cari açık bizi batıracak. Ama sadece kur ile bu sorunlar çözülemez. Bunu görenlerin diğer çözümleri araştırmasını, sormasını gevezelik olarak göremezsiniz.

      Lütfen sorularıma cevap verin. Siz size cevap vermeyenleri bilgisizlikle, acizlikle suçladığınızı önünüze not olarak koymak isterim.

      Tüm bunlara tek tek cevap yazacak kapasitede olduğunuzu da tahmin ediyorum. Göreceksiniz cevap verdikçe birçok başka kararlar almanız gerektiğini bunların da bir sonucu olacağını görecek ve ek başka çözümler getirmeye çalışacaksınız. Ben de bu çözümleri duymak istiyorum sizden.

      Sil
    6. kısaca cevap vereyim.yapılması gereken şey kurun ilk etapta cari açık vermeyeceğimiz yere kadar yükselmesine izin vermek. dolara verdiğimiz faizi düşürürsek zaten gelen dolar azalır dolar kısa bir sürede 5tl seviyesine gelir. doların 5tl olması sadece yarar sağlar.türk üreticilerinin malları değerlenir.türketicler ise işçi memur çalışan bunlar için sonuç basitçe fakirleşme olarak sonuçlanır. ben bunu kötü bir şey olarak değerlendirmiyorum. nedeni ise zaten fakir olmaları gerektiğinden. ilk amaç ihracaaat ithalaat dengesi sağlanıncaya kadar gidilecek yol. daha sonra 438 milyar dolarlık borç ödemesi gelecek.bunu yapmak daha da zor. bir zaman belirleyip daha değerli ürünler üretmek zamana yaymak işleri değiştirmek vs...
      benim söylediklerimi yapmak sanıldığı gibi zor değil.
      en azından teknik olarak zor değil.
      zorluk siyasi.
      bunu yapan herhangi bir parti iktidarda kalamaz.akp iktidardan düşer.ekonomistlerin bunu söyleyememesinin nedeni de siyasi çoğunlukla.akpden korkuyorlar.
      sonuç. benim dediğim yapılmak zorunda. sizinde kabettiğiniz gibi her ay 7 milyar dolar açık vermenin sonu batış.yapısal önelmler 50 yılda sonuç verir. yine batış. demekki radikal tedbir gerekir. başka çözümde yok

      Sil
  12. 22 milyar dolarlık altınımız ingilterde diye bizi İngilizler yönetiyor diyen zihniyet Avrupalıların bizde 436 milyar doları için ne der acaba :)

    YanıtlaSil
  13. Ufak at tanerus8 Venezuela,Sudan,Suriye'de bizden yüksektir enflasyon.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demek sende birinciligimizi kiskananlardansin.

      Sil
  14. İktisat biliminde, literatüründe; "geçmiş zamanlı yaklaşımlar", "real-time yaklaşımlar" gibi ayrım ve yöntemler var mı?

    Yazılarınız, hep, geçmişte olmuş bitmiş olayların sonucunda oluşturulmuş istatistik verilerinin analiz edilmesinden ibaret. İktisat "(zaman anlamında) geriden gelen, gecikmeli bir bilim" midir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi bilimi geçmiş verileri kurcalayarak geleceğe ilişkin tahminler yapmaya çalışır. Ama bir yandan olay insana, toplumlara, jeopolitik olaylara bağlı olduğu için gelecek tahmini yaparken de önce varsayımlar yaparak tahmini ona dayandırır. Aksi takdirde konu ekonomi biliminden çıkar falcılık ve astrolojinin kapsamına girer.

      Sil
    2. Hayat, mühendislerin omuzları üzerinde yükselir.

      İktisat boş iştir, fiso fasadır.

      Sil
    3. Onun için mühendislerin en parlakları gelip iktisat, finans masteri veya doktorası yapıp iktisatçı ya da finansçı olmaya soyunur.

      Sil
    4. Cevap bulamadım...

      Sil
    5. Muhendislikte finans sektorundeki kadar kolay para kazanilmazda ondan.

      Sil
    6. Bir de muhendislerin en parlaklari okumaz o bolumleri. Ulkede adet olmus o bolumlerden yuksek lisans yapmak. Muhendisin calistigi konular ne bir adamin iki dudaginin arasinda ne de baska bir seye bagimlidir. Ekonomi iksitat vb alanlar biraz iddaa oynamaya benzer.

      Sil
    7. Kolay ve çok para kazanılması arz ve talebe bağlıdır. O da bir ekonomi konusudur.
      Sadece Türkiye'de değil dünyada da mühendislerin önemli bir bölümü kendi dallarında değil ekonomi, finans, işletme alanlarında yüksek lisans yapıyorlar.
      Ayrıca mühendislik sonrası niçin bu bölümlerde yülksek lisans yapıldığının adet olduğunu da bir incelemek lazım.
      İddia oynamaya benzeyen ekonomi değil daha çok finanstır. İkisi arasında ciddi fark vardır.

      Sil
    8. Yurtdisinda soyle bir durum var; Sirket yada para yonetecekse okurlar onun haricinde bizim ulkemizdeki gibi tercih sebebi olmaz. Sayin hocam vermis oldugunuz cevapta bile "daha cok" ifadesini kullanmaniz ekonimi ve finansin aslinda o kadar da bagimsiz olmadigini gosterir. Ulkede muhendisler tarafindan tercih edilmesinin sebebi de daha cok sektorlerinde diger muhendislerden fark yaratmak icin okunuyor. Ulkenin bir cok hatiri sayilir universitelerinde yuksek lisans tamamlamis arkadaslarim var fakat ne ekonomi ne finans yada bunlarin turevi konular hakkinda temel yada guncel bilgilere sahip degiller. Sizin burada paylastiklarinizi takip eden ve temel seviyedeki bir iki kitabinizi okuyan herhangi bir yuksek lisans yapmamis arkadaslarim da mevcut ve farki hemen gorebiliyorsunuz. Bu da ulkede sadece egitim sistemi degil zihniyette de bir problem oldugunu gosterir diye dusunuyorum.

      Sil
    9. Muhendislik nihayetinde oyle ya da boyle sahaya inmeyi gerektiriyor. Bunu herkes istemeyebilir, cesaret de edemeyebilir. Iktisat bu anlamda matematik alt yapisi olanlar icin cok iyi bir alternatif. Ve belki biraz da iktisat fakulteleri muhendisleri tesvik de ediyorlardir. Ama basarili sonuclar alindigini pek sanmiyorum.

      Sil
    10. Hasan Akseki4 Ocak 2018 15:04

      Hocam yanılmıyorsam siyaset bilimi okudunuz, ekonomi de yüksek yaptınız. Mühendislerin yaptığının benzerini siz de yaptınız. Belli ki, iyi ekonomist olmak için siyaset bilimcisi veya mühendis olmak lazım.

      Sil
  15. Hocam elinize sağlık. Yalnız belirttiğiniz 3. sonucu biraz daha açabilir misiniz? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      3. şık MB'nın, hükümetin tercihi büyümeyi sağlamak olduğu için, aslında enflasyonla tam olarak mücadele etmediğini ama yasasında böyle bir hüküm olduğu için ediyor göründüğünü anlatıyor.

      Sil
    2. Yani aslında kendi hedefleri doğrultusunda "bagımsız" olması gereken merkez bankası siyasi iradeden bağımsız değil.

      Sil
  16. Bilgi birikimlerinize güvenerek varolan ekonomik verlerin gelecek için ne gibi sonuçlar doğuracağına dair yazilar da yazarsaniz seviniriz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazıyorum ama dikkatinizden kaçmış olabilir.

      Sil
  17. Son cumle herseyitum ciplakligiyla ortaya koyuyor.

    YanıtlaSil
  18. Emeğinize sağlık çok ayrıntılı ve açıklayıcı bir çalışma olmuş.

    YanıtlaSil
  19. istikrar sursun enflasyon buyusun

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İkisi pek bir arada olmuyor.

      Sil
    2. Mahfi Hocam Türkiye'de hiçbir zaman istikrar olmadı ki. Sayın fethullah hoca hazretlerinden fettoşa döndü. Ergenekon balyoz sanıkları darbeciydi kumpasa maruz kalmış şerefli komutanlar oldu. Devlet kurumlarına, eğitim ve savunma alanlarında iş bulmak için cemaatin dershanelerinde okumak zorunluyken bunların test kitabını çözeni görevden aldılar. Rus uçağını düşürdük vatan millet Sakarya naraları atıldı bir yıl geçmeden fetö yaptı dediler. Her kurumu bunlara teslim edip sızdı dediler. İstikrar aynı grubun veya şahsın karar alması değil stabilize kararlar ve tepkiler düşüncenin yönetmesidir. Almanlar kaç aydır hükümet kuramadı ama bu durum bizdeki kadar sorun olmadı.

      Sil
  20. Mahfi hocam emeğinize sağlık yine harika bir yazı olmuş..

    YanıtlaSil
  21. Hocam yaziniz icin tesekkurler. Son aylarda internette hizla almanya asgari ucreti ile türkiye asgari ücreti karsilastirilarak market alim gücü karsilastiriliyor. 100 euro ya su kadar sey aldik sizde turkiyede 100 tl ye aynilarini alin gibisinden. Bilmiyorum denk geldiniz mi ? Bu konu hakkinda yaziniz var mi ? Yoksa blog unuza tasir misiniz lutfen. Tekrardan tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Denk geldim. Pek anlamlı bulmadığım bir karşılaştırma. Almanya'da kişi başlına gelir 44 bin Dolar Türkiye'de kişi başına gelir 10.500 Dolar ise asgari ücret farkının da bu kadar olması normaldir.

      Sil
    2. Almanya'da 100 Euro'nun alım kapasitesiyle Türkiye'de 100₺ liranın satın alma gücünü karşılaştırmak yanlış . Bizim gibi az gelişmiş ülkelerde fiyat seviyesi gelişmiş ülkelere kıyasla daha yüksektir. Bu yüzden ikisi de 100 hadi bakalım ne kadar alım gücü var yanlış bir metod.Bence yapılması gereken karşılaştırma benzer ürünlerin ve hizmetlerin satın alınması için ortalama kaç saat çalışmak gerekir karşılaştırması işte o zaman paramızın alım gücünün neden düşük olduğunu ya da görece azaldığını anlayabiliriz ( emek verimliliğinin düşük olması )

      Sil
    3. Almanyada siradan bir isci 1400 euro aliyor
      Turkiyede de siradan bir isci asgari maas olarak 1400lira aliyor

      Bu durumda 100er birimlik alim gucunu belirlemeye calisiyorlar.

      Turkiye bir cok konuda ki ozellikle ustune basa basa soylemek lazim GIDA urunlerinde pahalli bir ulke. Turkiyenin ihracat ettigi kendi etiketi olan urunler yurtdisinda Almanyada Turkiyeden daha ucuz.

      Sil
    4. 1400 Euro'nun Türkiye'deki-aslinda Istanbul- alim gücü 2800-3000TL'ye denk. Bu sekilde degerlendirmek gerekiyor, bir kilo domatese kimse Istanbul'da 9TL vermiyor yoksa. Her meta icin bu sekilde karsilastirma yapmak da mumkun aslinda; metanin Istanbul'daki fiyatini 2.1'e bölün, yaklasik Almanya fiyatini bulacaksiniz. Sapmalar mutlaka olur, ama bu sekilde calisiyor genelde.

      Sil
  22. Öncelikle emeğinize sağlık hocam. Önümüzde seçimler olduğuna göre enflasyon artışı 2018 de daha fazla olacak diyebilirmiyiz.

    YanıtlaSil
  23. ”Çalışmadan, öğrenmeden, yorulmadan rahat yaşamanın yollarını aramayı alışkanlık haline getirmiş milletler, ( ve milletin bir kısmının bu zaafını farkedip sadece bu zaafı oya çevirmek için politika kuran iktidarlar)evvela haysiyetlerini, sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar.” (Atatürk)

    YanıtlaSil
  24. Merhaba,
    konu dışı bir sorum olacak .
    zarrab davası sonuçlanmış.Halkbankasına 10 milyar$ ve üzeri ceza verilmesi durumunda.dövize etkisi olur mu.olur ise bu etki güçlü mü zayıf mı olur.ve bu etki kısa mı uzun süreli mi olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu dediğiniz çok yüksek bir ceza. Eğer böyle bir ceza gelirse mutlaka etkisi olur.

      Sil
    2. Bu zarrap davasi degil yalniz. Zarrap bu davada sanik olmamasina ragmen oyle aniliyor hala.

      Sil
    3. Hocam Zarrab olayının dışında Flynn meselesi var. Abd bizim başımızı Flynn ile daha da zora sokacak gibi. Bankalara kesilecek cezalar ne olur tahmini ve cezalar milyarlı seviyelerde olursa sektörü ne kadar etkiler?

      Sil
    4. 10 ila 40 milyar civarinda bir rakam soyleniyor. Gecmiste bankalara kesilen cezalari toplayip ortalamasini alirsak bizimde payimiza duseni buluruz. Benim tahminim 20milyar dolar civari.
      Sonucta bir tane suc yok bir tane bankada yok! 6 ayri suctan 6 banka var. son yillarda da cezalara baktigimiz zaman nominal ve reel olarak bir artis soz konusu dolar bazinda. 20 30la kalirsak toplamda valla iyidir ha.

      Sil
  25. Hocam yaşanan yüksek faiz, yüksek kur, yüksek enflasyon durumunun reçetesi nedir size göre?
    Ve ekonomide genelde yüksek faiz yüksek enflasyon ile mi seyreder genelde

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomide enflasyon yükseliyorsa ve bu enflasyon talep enflasyonu ya da kur artışı kaynaklı bir maliyet enflasyonu ise faiz artışıyla bunun önlenmesine çalışılır. Yani bu tür bir enflasyon artışını faiz artışı izler. Aksi takdirde enflasyon daha da artar.
      Yüksek enflasyon, yüksek kur meselesinin reçetesi iki farklı ilaca dayalıdır: Kısa vade için faizi yükseltmek gerekir. Bu artış enflasyonun 3 - 4 puan üzerinde bir faiz vermeyi gerektirecek kadar caydırıcı olmalıdır. Hemen ardından ikinci ilaca başlatılarak uzun dönemli tedavi uygulanmalıdır. Bu da ekonominin yapısal sorunlarını çözecek yapısal reformlardır. Bunların neler olduğu konusunda blogda bir kaç yazım var.

      Sil
    2. Hasan Akseki4 Ocak 2018 15:26

      Hocam peki şöyle olamaz mı? Merkez Bankası TL basmaz, AB'den rica ederiz bazı banknotların üzerine bize ait (Kızkulesi veya Efes gibi) desen ve resimler basar; Euro resmi para birimimiz olur. Euro bölgesi enflasyonu bizim enflasyonumuz olur. Yaklaşık 500 yıl uğraşıp çözemediğimiz sorun kendiliğinden ortadan kalkar.

      Sil
  26. Enflasyon Istikrara zarrar verir mi finansal istikrara ozellikle.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Veriyor zaten, kurlar yüksek gidiyor, maliyetler artıyor, faizler yükseliyor.

      Sil
    2. sen nerde yaşıyorsun,,,galiba ara formda kalmışsın, yazı insana ait ama beyin daha insana ait olmamış.

      Sil
  27. yabanci bir markanin türkiyede mağaza acmasi dogrudan bir yatirim midir hocam? bir de bu magazalarin yurtdışındaki ana firmanin hesabina giden kârlarini nerede görüyoruz hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatirim olmaz mi hic. Hem de öyle karli bir yatirimdir ki inanamazsin.

      "bu magazalarin yurtdışındaki ana firmanin hesabina giden kârlarini nerede görüyoruz hocam?"

      Güldürme bilader yaa.

      Sil
  28. Hocam demokrasiyle serbest karar alma seffaflikla fikir ifade ozgurlugu ile enflasyon arasinda dogru koreleasyon var deniliyor

    yani sert rejimlerde daha yuksek katilasmis enflasyon varken
    demokratik mekanizmalarin isledigi rejimlerde fiyat istikrari daha olasi

    siz bu onermeye katilir misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bakmak lazım ama genel olarak düşününce doğru görünen bir korelasyon.

      Sil
  29. Enflasyonla issizligi dusurmeye calisan bir hukumet var karsimizda. eger enflasyon yukselen petrol fiyatlariyla %15 bandina glirse ki gelecek %20lere de adim atariz gibime geliyor. dahasi yukselen enflasyon kur riskini de degisimlerini de beraberinde getirmesi olasidir. Senin enflasyonunla diger ulkelerin enflasyonu arasindaki fark senin kullandigin yerel paradaki deger yitimini sagliyor otomatik olarak.
    Bu durum eskiden bu kadar yogun degildi en azindan 5 ila 10 yillik periyodlarda islerdi simdi ise globalizasyon ve finansal piyasalardaki akiskanlik nedeniyle iki ulke arasindaki enflasyon farki direk enflasyonu yuksek ulkenin parasinin deger yitimine yol aciyor. Bu durum AYni sekilde Cari acik icinde gecerli. Iki ulke arasindaki cari acik ve ticari acik farki farki cok olan ulkenin yerel parasinin deger yitimine neden olmaktadir. Bu surecler eskiye en azindan 2005ler oncesi dunyaya gore cok daha cabuk ve hizli gerceklesmektedir. Bunun sebebi ise globalizasyon ve artan dijitallesme online ticaret veri bilgi akisindan kaynaklandigini dusunuyorum. Kisaca Internet cagi!
    Bu sebeble buna, son yillarda en guzel ornek euro dolar kurunun bir turlu 1/1 olmamasi da bundan kaynaklanmaktadir. cari dengedeki farklilik + enflasyon farki. isterseniz siz euro bolgesi olarak istediginiz kadar para basin abd ile aranizda bu fark oldugu muddtece euro deger kazanacaktir.

    Turkiyeye gelince cari acigi ve enflasyonu diger ulekelrle fark yaratmaktadir. Bu durum TLyi degersiz kilmak mecburiyetindedir. BU farklar mevcut oldugu muddtece bu farki kapatmak icin piyasa dengesi tlyi degersiz kilmaya yonelecektir. Bu bir dogal tabii akistir. Hemen hemen neredeyse bir fizik kanunu gibi bir seydir. Diyalektik surectir. Siz bu sureci faizleri reel faizleri yukselterek durudrmaya cabalayabilirsiniz yaparsiniz da kisa ve orta vadede ama bu sefer yerli uretime zarar veren sureci de siddetlendirirsiniz. Kisaca Diayelektik surecler karsisinda bir sure sonra sizin faiz arttirmaniz da fayda vermez. Surec isler. Su kapini ve yolunu bulur.

    Enflasyonunu dunya ortalamasi olan %2.9 a cekemeyen bir ulke Cari acigini da %3ler bandina cekemeyen bir ulke ne yaparsa yapsin kullandigi para biriminin deger yitimine engel olamayacaktir. Deger yitiren parasi da dogal olarak enflasyonunu arttiracaktir. Bu ise bumerang etksii gibi fasit bir daire olusturacak dunyadan ayrismasini saglayacaktir. Bu tamamiyla diyalektik bir yapidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam yukaridaki analizim hakkinda genel degerlendirmem icin ne dusunuyorsunuz?
      Genel olarak katildiginiz katilmadiginiz noktalar alanlar var mi?
      Lutfen bir degerlendirme yazarsaniz gercekten cok sevinirim.

      Sil
  30. Kapsamlı ve öğretici bu yazı için teşekkürler Mahfi Bey.

    Büyümeyi öne alan siyasi jradenin amaçlarına uygun hareket eden Merkez Bankası temel amacı olan fiyat istikrarını sağlamaktan farklı hareket ederse varlık nedeni ile çelişmiş olmaz mı ve zaten sıkıntılı durumda olan bağımlılık algısı iyice oluşmaz mı? Bu da orta ve uzun vadede yine ekonomiye zarar vermez mi ? Ayrıca yine beklenenden cok daha büyük oranlı ve birikimli fiyatlar genel seviyesi artışı ileri dönemde büyümeyi de frenlemez mi hocam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Bu dediklerinizin hepsi doğru ama bunu düşünüp ona göre hareket edebilecek bir MB'nin bağımsız olması gerekir ki bu durum bizi bir açmaza götürür.

      Sil
  31. Buyumenin artmasi icin gevsek dusuk faizli bir para politikasi sart. Merkez bankasinin buyumeyi desteklemesi icin piyasaya istedigi TL likitedisini vermesi lazim. Enflasyonun bir sekilde dengeye gelecegini dusunuyorum. Fiyat artsislarinin yukselen petrol fiyatlariyla orantili oldugu disarida bize karsi olusturulan algidan kaynaklanmaktadir. Merkez bankasinin bu algiyi uygulayacagi bol gevsek buyumeyi destekleyen para politikasiyla asacagini dusunuyorum. Derhal faizler inmeli piyasanin istedigi para enjekte edilmelidir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizler zaten yeterince düşük. 2017'de reel faiz eksi.

      Sil
  32. Turkiye de tüm kurumlar artık siyasi hedefe hizmet ediyor. Turkiye artık mevcut siyasi iktidar partisinin parti devletidir.

    Bir önceki TCMB Baskanini vatan hainligi ile suclayan mentaliteden ne beklenebilir?

    YanıtlaSil
  33. Eminize sağlık hocam,ilgiyle bir sonraki yazınızı bekliyorum.

    YanıtlaSil
  34. Üstad,bir konuyu merak ediyorum, bu konuda bir yazı yazarsanız çok sevinirim:

    Paramızı rezerv oara birimlerinden birine çıpalasak (peg) ne kazanırız ne kaybederiz? Artıları / eksileri nelerdir bu operasyonun?
    Bağlantılı olarak ; bu işlemi uygukamak içìn ilgili merkez bankasından izin almak gerekir mi? Dolara çıpalamak için FED ile Avroya çıpalamak için AMB ile bir protokol vs gerekli midir, yoksa TCMB nin iradesi (veya Hukumet/Meclis kararı) yeterli midir?
    Şimdiden ilginize teşekkür ederim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yunanistan'ın düştüğü duruma bakmakta yarar var.

      Sil
  35. Hocam yazı için teşekkürler. Merkez bankasının enflasyon hedeflemesinin bazı sonuçlarını da anlatmak gerekir diye düşünüyorum. Ücret zamları hedef enflasyona göre yapıldığından ücret artışını önlemekte. Bir yıl sonra enflasyon farkı maaşlara zam olarak yansıtılıyor. Bu da ekonomi yönetimine bir yıllık bir marj sağlıyor.

    YanıtlaSil
  36. Hocam yazılar için teşekkür ederim. Bilgiyi bedelsiz paylaşmak günümüzde bulunmaz bir şey.

    Türkiye'de gıda başta olmak üzere temel tüketim malları fiyatları alım gücüne bakarak diğer ülkelerle kıyasladığınızda çok daha pahalı gibi görünüyor. En azından şahsi deneyimim bunu gösterir nitelikte.

    İki yıla dayanan bir gözlem ile İngiltere ve Türkiye arasında bir kıyaslama yaptığımda özellikle et, süt, yumurta gibi gıda maddeleri ve yakıt ile kıyafet fiyatlarında ülkemizin daha pahalı olduğunu görüyorum.

    Bu durumun enflasyonla mı ilgilisi var yoksa firmaların kar beklentisi ile vergilendirme usulleri arasındaki farktan mı kaynaklanıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim.
      Bu dediğiniz çok doğru. Maalesef son 10 yılda izlenen yanlış tarım ve hayvancılık politikalarının bir sonucu bu.

      Sil
  37. kabul etmek lazım,halkın bir kısmı eski ile kıyaslayacak olursak iyi yaşam şartlarına ulaştı.ancak genelinin alım gücü çok zayıfladı.eğitim ve toplumun sosyo ekonomik koşulları,bir çok unsurla alım gücü ile paralel gitti.aslında sorun yanlış şehirleşme,yanlış,sanayileşme,yanlış tarım politikaları gibi çok katmanlı...ama tüm bu sorunlar içerisinde vergiler ,enflasyon vs...20 sene öncesinde insanlar az kazanıyordu,eşyaları ya da imkanları çok iyi değildi ama komşuluk ve mahalle kültürü olmak üzere toplumsal bağlar çok kuvvetliydi...bunun zayıflaması belki de bu toplumdaki en önemli sorun...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya ile ve özellikle de bize benzer ekonomilerle kıyaslamak lazım.

      Sil
  38. bence yüksek büyüme tercih edilmeli.çünkü en azından üretim kaybı yaşanmaz, düşük enflasyon diye tutturulursa birçok sektor hem can çekişir hem de işsizlik artar (genel kural)

    YanıtlaSil
  39. TCMB de diyor ki, benim para politikam dogruydu ancak mali politikalar desteklemedigi icin enflasyon yuksek cikti.

    Ben de buna katiliyorum acikcasi. TCMB mi KGF cikartiyor? TCMB mi vergileri arttiriyor? TCMB mi tarim gibi surekli devlet regulasyonu gerektirecek bir alanda tuccari, ciftciyi saldim cayira mevlam kayira diye basi bos birakip, gumruk vergilerini sifirlayarak arz talep dengesini alt-ust ediyor? TCMB mi populizm yaparak asgari ucreti hesapsiz kitapsiz yukseltiyor? Hukumete sorsaniz tabi ki ekonomi isledigi muddetce mevcut seviyedeki enflasyonu cok sorun etmeyecek, iktidara geldiklerinde cok daha kucuk bir ekonomide bile kontrol edilememis 30% oraninda enflasyon vardi.

    Enflasyon sadece para politikalari ile kontrol edilebilecek bir kavram degildir. Ancak ekonomi yonetimi de halk ile dogrudan hicbir temasi olmayan bir kuruma da birakmaz ancak halka zulum olarak geri doner.

    Iktidari begenseniz de begenmesiniz de durum bundan ibaret. Sayet mali politikalar enflasyon olusturacak bicimde olmasa idi TMCB politikasi hakkinda yorum yapilabilirdi ancak su asamada TCMB'nin faizi arttirmis olmasi enflasyonu dusurmez, sadece bankalara zarar verir. Bankalar bizim icin cok kiymetli, bircok insan gerek yonetim kurumlarinda calisarak, gerek subelerinde calisarak, gerek onlardan gelen hediyelerle ekmek yiyor. Cogalmalarinda da yuce liderimizin on ayak oldugu kurumlar olduklari icin TCMB faizi arttirmamaya calisiyor. Faizleri artip zaten dusen bankacilik sektoru karliligini daha da dusurmek, belki banka iflaslarinin olusmasina sebep olmak istemiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB bunu 2017 için diyebilir ama önceki yıllar için diyemez. Önceki yıllarda da hiçbir hedefini tutturamadı.

      Sil
  40. Mahfi Bey Pekin'de 2 milyar dolarlık yapay zeka parkı kurulacakmış, BAE de yakın zamanda yapay zeka bakanlığı kuracağını söylemişti. Biz ise yerli otomobil üreteceğimizi ilan edip övünüyoruz. Tabi şöyle de bir şey var, yapay zeka bakanlığı kurduğunu açıklasa ülkedeki kimse heyecanlanmaz o ne ki falan der, ama yerli otomobil diyince gururlanıyor insanlar. Gelişmiş ülke istiyorsak yapılacaklar belli aslında

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yapay zeka diyince bizdeki secmen kitlesi ki buna turkiyedeki sol da dahil
      hemen heb bir agizdan
      dis gucler emperyalistler diye bagirirlar.bogururler.

      bu kesimlerin inadina emperyalistlerin adamiyim emperyalistin dostuyum!

      Sil
    2. Yapay zekayı öne çıkarmak için, yerli otomobili gömmen gerekmiyor😊
      Ya da belki gerekiyor; cümlenin vurucu olması açısından.

      Ortak fikir, yapay zekaya sahip yerli otomobil üreteceğimizi ilan edip övünelim!

      Sil
    3. Milyar dolarları katma değeri düşük yerli otoya gömmektense ...

      Sil
  41. Enflasyon hesaplanmasinda kullanılan baz yılıyla GSYH hesaplamasında kullanilan baz yılının farklı olmasıni anlamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru bir yanıt olur mu emin değilim, ama her iki seri de zincirleme endeks yöntemi kullandığı için bir sorun teşkil etmiyor.

      Sil
  42. GEYİK MUHABBETİ YAPALIM.mühendislik mi önemlidir. ekonomi mi.bu sorunun tek cevabı var. deve önemlidir.bu tür tartışmalar 30 yaşlarında ergenlikten çıkmak üzere olan gençlerin boş muhabbetidir.yaşlandıkca şunu göreceksiniz. para kazandıran meslek önemlidir.para kazandırmayan meslek ise meslek bile değildir.bugün mühendislik veya ekonomiye çok düşük puanla girebilirsiniz.ama para kazanamıyorsanız önemlidr demenin bir anlamı kalmaz.

    YanıtlaSil
  43. Enflasyonu bosverin buyume artsin.nasil olsa 0 atariz paradan

    YanıtlaSil
  44. Teşekkürler hocam yazı harika herzamanki gibi.ben cevap vermek istiyorum sorunuza.bir atasözü ile müsade ederseniz," Saldım çayıra mevlam kayıra." MB durumu bu bence :)))

    YanıtlaSil
  45. Türkiye ödemesi imkansız borç altına girmiştir. Dışarıdan yeni borç bu halimizle bulması imkansız. İktidar 696 sayılı ohal KHK sı çıkartarak milis güçleri kurdu. Sadak, halk özel harekat. Bunları çok daha büyük bir ekonomik buhran için kurdular. Başlarında TSK dan irtica nedeniyle atılmış e tüm general Ahmet tanrıverdi var. Durum son derece ciddi. Ödenemeyecek memur ve emekli maaşları için milis kuvvetleri sokak eylemleri için hazır. Bi gezi parkı na daha izin vermeyecekler. Tek kurtuluş ak koyunların da uyanması yaklaşık 25 milyon ayaklanırsa o zaman etkili olmaz bu milisler. 15 Temmuz un benzeri kalkışma diye kılıf uyduruyorlar. O kalkışma 4900 asker le yapıldı. TSK gerçekten yapsa 470.000 kişilik ordu sabah iş bitmiş olur. Milis kuvvelerinin ruhu duymaz. Ancak TSK da artık karşı sıkıyönetim işine. Demokrasi dışı müdahale çok kötü sonuçlar doğurur uzun vadede. Eee o zaman neden bu sivil güçler kurduruldu? İranı bugünlerde dikkatli takip eden anlar. Allah sonumuzu hayretsin. 15 yıldır Akp ye muhalifim, onların yarattığı tablodan ben korkuyorum. İnsan ne olursa olsun ülkesine bu kadar düşman olup böyle yönetirmi? Çok çok üzücü. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Spiderman biz ne yapalım o halde?

      Sil
    2. Cok dogru yazmis Spiderman. cok tehlikeli bir sürece giriyoruz.

      Eklemek isterim. Burada önemli olan Medyanin pozisyonu. Ülkede hersey tersine cevrilmisken yandas medya hala korkunc bir destekle herseyi manipüle etmeye devam ediyor.
      1939 Almanya gestapo medyasi bile bu kadar degildi. Nasil bir rant ve paylasimmis be kardesim.

      Sil
  46. %5 olarak belirlenen hedef sizce atmosferi koklamak amaçlı mı yoksa gerçekten ulaşılmak istenen hedef bu mu? teşekkür ederim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. MB ler birer itibar kurumudur. O nedenle atmosferi koklamak gibi bir seçenekleri yoktur.

      Sil
  47. VASATLIK GÖSTERGELERİ.türkiyenin bilinen petrol rezervi 300 milyon varil.bugünkü kurdan hesaplasak 18 milyar dolar eder. ancak bizim petrol 2000 metre derinde ağır petrol. çıkarması işlemsi çok pahalı. raman dağındaki petrolü çıkarıyor ve işliyoruz.vasatlık burada devreye giriyor. atatürkcüsü solcusu sağcısı türkiye ye petrolünü çıkartmıyorlar diye paylaşıyorlar. her meslekten her eğitim düzeyinden insan. eğer petrolümüzü çıkartmıyorlarsa raman Hindistan da mı?madenlerimizi çıaramıyorsak çıkardığımız demir bakır kömür maden değilmi?bor maden değilmi.bu kadar vasatlık neden..

    YanıtlaSil
  48. Hocam birşey sormak isterim
    2007 sistemik krizi amerikan ekonomisindeki canlanmanın bir nedeni olarak görülürse amerikan finansal şirketlerinin 2007 krizini çıkarıp bundan fayda gören ülke ve kurumlar olmanın sırrı nedir?
    Ve hocam 2001 finansal krizin türkiye ekonomisine kazanç veya kayıpları ne olmuştu cevaplarsanız sorularımı memnun olurum simdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
  49. hocam ekonomi ve finans bilgilerimizin geliştirmesi için hangi kitapları önerirsiniz sizce hangi kitapları okumalıyız (sizin kitaplarınız dışında) şimdiden teşekkürler...

    YanıtlaSil
  50. Sayın Eğilmez, yazılarınızı büyük bir keyifle okuyorum. Açıkçası yayınladığınız konular benimde ilgi ve eğitim alanım olduğu için konulara sizin kadar olmasa da hakimim ancak sizin paylaşımlarınız beni sürekli okumaya teşvik ediyor bu sebepten dolayı çok ama çok teşekkür ederim.

    Ben daha ziyade yurt dışı kaynaklı ve uluslar arası ticaret yapan şirket veya işlem yapan (Borsa) işletmeleri takip ediyorum. Zira bazılarının bütçeleri Türkiye'nin bütçesinden bir hayli fazla (İronik bir durum). Ticaretin günümüz teknolojisi ve sosyal alışkanlıklarını nasıl takip ederek değişime uğradığı bence takip edilmesi gereken detaylardan biri, bu konuda bir araştırma yapmanız mümkün mü ?

    Çünkü Ülke ekonomisini belirleyen etkenlerin parametreleri tanımlarınız ve analizleriniz harika bir de bunlara şekil veren normları da paylaştığınız yayınlar gibi güzel, kısa, ve anlaşılır bir şekilde bizlere aktarırsanız gönlümde müthiş bir insan olacaksınız. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  51. Mahfi bey böyle bir soruyu size sormak hiç istemezdim fakat sosyolog hüviyetinize istinaden de sormaya mecburum:

    Enflasyonun yükselmesi demek, hayatın pahalılaşması demek. Zaten maddi anlamda zar zor geçinen sıradan vatandaşlarımızın günlük yaşadığı stresin başat faktörlerinden biri paradır, ekonomidir. Elbette başka faktörler de var ama 'para kazanma derdi'nin, stres yaratmada ilk 3 sırada olduğunu siz de kabul edersiniz.

    Kadın cinayetlerinin artmasında, cinnet hâllerinin artmasında, çocuk cinayeti ve istismarının artmasında, 'enflasyonun yüksek seyir izlemesi' de bir gerekçe olabilir mi?

    Bu konuda iktisadi bir araştırma, analiz var mı? Eğer yoksa, siz, tecrübe ve gözlemlerinize istinaden, enflasyon yüksekliği ile şiddet ve cinayet yüksekliği arasında bağ kuruyor musunuz?

    Ekonomisi nispeten sağlıklı olan ülkelerde, şiddet ve cinayet olaylarının az seyir izlemesi, doğru bir sonuç mu?

    Kültürel iklim, din, eğitim düzeyi gibi faktörleri sürece dahil etmeden, özellikle 'yüksek enflasyon, şiddet olaylarını arttırır mı?' sorusu çerçevesi içinde soruyorum size.

    YanıtlaSil
  52. Sn. Eğilmez yazınızda koymuş olduğunuz rakamlar resmi çok net anlatıyor. İzninizle bir ekleme yapmak isterim. Tasarruf tercihlerinden, ticaretteki fiyatlamaya kadar yüksek oranda dövize endeksli bir ekonomide, enflasyonu kontrol edebilmek için; TL'nin döviz sepetine karşı savunulması gerekiyor. Bunu da yapmanın en kuvvetli yolunun kısa vadede TL'ye enflasyonun üzerinde makul bir reel faiz vermek ve hatta TL tasarruflar üzerindeki stopaj yükünü azaltmak olduğunu düşünüyorum. İç piyasada tüketimi canlandıracak politikaları uygulamak ise büyümeyi arttırken; talep enflasyonu-yüksek cari açık şeklinde sonuç veriyor.Cari açığın küçültülmesi ve enflasyonun düşürülmesi, yüksek büyümeye göre daha doğru hedefler gibi görünüyor. Saygılar ile.

    YanıtlaSil
  53. Mahfi Hocam, yazılarınız ve bilgilendirmeleriniz için teşekkürler. Yazınızdaki son tabloda 2016-2017 sutünlarının yanına yüzde artıs-azalış oranı da eklenildiği taktirde daha iyi olacağı kanaatindeyim. Böylece Meksika'daki ve Türkiye'deki artış oranlarını da görmüş oluruz.
    İyi günler

    YanıtlaSil
  54. Bu gosterdiginiz tabloda en yuksek cari acigi veren bizis bununda fiyati yuksek enflasyon olarak tercumesi mesela rusya ya bakin gelismekte olan ekonomi kategirisinde ssyiliyor fakat cari fazla verip sonucunda dusuk enflasyon uretiyor

    YanıtlaSil
  55. Ekmek 250 Gr iken 200 Gr oldu ancak fiyatı değişmedi !
    Ekmekler küçüldü

    YanıtlaSil
  56. Merhaba hocam. Açıklanan verilerin guvenilirligine inancıniz tam midir? Sokağın enflasyonu nedense hep daha yüksek çıkıyor.

    YanıtlaSil
  57. Merhaba Mahfi Bey,
    Burada yaptiginiz paylasimlari ucretsiz bir sekilde yapiyorsunuz. Belkide site icin bir bagis kismi acabilirsiniz. Isteyen insanlar bagis yapabilirler ve sizde bu topladiginiz bagislar ile gonullu yaptiginiz bu is icin bir web sitesi, daha iyi bir arayuz, reklamlar vs. ekstra isler icin kullanabilirsiniz.
    Saygilar.

    YanıtlaSil
  58. Düşük enflasyon sürdürülebilir büyüme...Kur zaten enflasyon sarmalından çok etkileniyor.Ekonominin iyi olması için de kontrol altına alınmış nüfus yüksek eğitim ve mülteci akınlarından etkilenmeyen bir ülke olmalı.Köklü yapısal ekonomik reformlar da kaliteli aydın sınıfı ve aristokrasi ile yapılabilir.Acizane fikrimdir.İstikrar ve değerli ekonomi olmazsa diğer sistemler devinim gerçekleştiremiyor maalesef....

    YanıtlaSil
  59. türkiyede şuanda enflasyonun yüksek olma nedenleri nedir acaba

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi