Dış Ticaretin Durumu

Dış ticaret hesaplamalarında ihracat fob (taşıma aracına teslim edilene kadarki giderler dâhil) olarak, ithalat ise cif (maliyet + sigorta ve taşıma dâhil) olarak alınır. Türkiye dış ticaret açığı veren bir ülkedir. Aşağıdaki grafik Türkiye’nin dış ticaret dengesinin son yıllardaki gelişimini gösteriyor:

Grafik bize sürekli dış ticaret açığı verdiğimizi, bu açığın 2016 – 2021 yılları arasındaki dönemde daraldığını fakat sonrasında tekrar arttığını gösteriyor. 2023 ve 2024 yıllarında büyümenin potansiyel oranın altında kalması sonucu, ithalatın düşmesiyle birlikte dış ticaret dengesinde de daralma görülmesine yol açmış bulunuyor.

Buradan dış ticaret hadlerine geçebiliriz. Dış ticaret hadleri: İhracat birim değer endeksinin ithalat birim değer endeksine (birim değer endeksi, ihracat ya da ithalat  birim değerlerinde meydana gelen değişimin ölçüsüdür) oranlanmasıyla elde edilir. Dış ticaret haddinin 100'ün üzerinde bulunması; dış ticarete konu malların baz yılına göre pahalıya satılıp, ucuza satın alındığı için ihraç eden ülke lehine bir durum söz konusudur. Tersi durumda ülke aleyhinde bir durum vardır. Aşağıdaki grafik Türkiye’nin dış ticaret hadlerindeki değişimi gösteriyor:

Grafik bize Türkiye’nin dış ticaret hadlerinin aleyhimize çalıştığını bir başka deyişle ihracat birim değerlerinin ithalata birim değerlerinin altında kaldığını gösteriyor. Daha açık bir ifadeyle belirtmek gerekirse ihraç mallarımıza aldığımız fiyatlar ithal mallarına ödediğimiz fiyatların altında bulunuyor.

Bunu daha açık görebilmek için birim değer endeksleriyle birlikte miktar endekslerine de bakalım. Miktar endeksi: Dış ticaret miktar endeksleri fiyat sabit olmak koşuluyla dış ticaret miktarlarında meydana gelen değişimi ölçmektedir.

Aşağıdaki tablo bu iki endeksi bir arada gösteriyor:

İhracat miktar endeksi 2013 yılından 2025 Mart ayına kadar yüzde 66,4 oranında artış göstermiş. Bir başka ifadeyle bu sürede çok daha fazla mal satar olmuşuz. Buna karşılık ihracat birim değer endeksimiz yüzde 1,1 artmış. 

İthalat miktar endeksi 2013 yılından 2025 Mart ayına kadar yüzde 21,9 oranında artış göstermiş. Daha fazla mal ithal etmişiz. İthalat birim değer endeksinde bu süre içindeki artış yüzde 6,4 olmuş.

İhracat ve ithalat endekslerine birlikte bakarsak şu sonuçlar çıkıyor: Son 13 yılda yurt dışına daha çok mal satmışız ama bu dönemde birim fiyatlarımız pek değişmemiş. Buna karşılık yurt dışından daha çok mal almışız ve bu dönemde satın aldığımız malların birim fiyatları nispeten daha hızlı artmış.

Ortaya çıkan bu durumun nedenlerinin başında ihraç mallarımızın ağırlıklı olarak orta ve düşük teknoloji içerikli olmasına karşılık ithal ettiğimiz malların daha yüksek teknoloji içerikli olması geliyor. Öte yandan ihraç mallarımızın dünyaca tanınan markalara sahip olmamasına karşılık ithal ettiğimiz malların dünyaca tanınan markaları taşıması da bu durumun ortaya çıkmasında etken nedenlerden birisidir.


Yorumlar

  1. "İhracat miktar endeksi 2013 yılından 2025 Mart ayına kadar yüzde 66,4 oranında artış göstermiş. Bir başka ifadeyle bu sürede çok daha fazla mal satar olmuşuz"
    Eleştirilerden çekinmeyip güzel gelişmeleri de paylaştığınız için teşekkür ederiz hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bardağın dolu tarafını görmeyi seviyorsun, sende mutlu ol tabi. Geri kalanını okumasanda olur :-)

      Sil
  2. "...........ithalatın düşmesiyle birlikte dış ticaret dengesinde de daralma görülmesine yol açmış bulunuyor."
    Güzel haberleri özlemişiz. Paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. iyi de kardeş, totalde ihraacat ürünlerini ucuza veriyorsun, ithalat ürünlerini de pahalıya alıyorsun. Yaptığın ihraacatın kıymeti yok, malının değeri yok. Bunun nesi olumlu ? Bize nicelik değil nitelik lazım.

      Sil
  3. Savunma sanayimiz olmasa (iha, siha) açık ne boyutta olurdu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaklaşık 7 milyar dolar daha fazla olurdu. Muhtemelen ithalatımız da daha düşük olurdu.

      Sil
    2. Savunma sanayinde ithal girdi miktarı o kadar çok mu hocam? Ben cari açığımızı kapayan Savınma sanayi ihracatımız diye düşünüyordum :/

      Sil
  4. Şimdi gençler arasında bir bluetooth kulaklık modası başladı sanırım sınavlarda kopya da çekiyorlar bu bluetooth kulaklıklarla çünkü geçen gün ataköy'de otobüs durağında bir öğretmen uzun saçlı bir kızı kopya çekerken yakaladığını anlatıyordu durakta beklerken arkadaşına. Sonra yakaladığı kız öğrenci de yakaladığı için öğretmene "Senin maaşını annem ile babam ödüyor " demiş ve öğretmen ağlamaklı olmuş. Neyse Bu kulaklıklar hem bozuluyor hem de kayboluyor ve bazen 2 veya 3 defa alınmak zorunda kalınıyor hep bunlar ithal. Bir de berber fiyatları acayip arttığı için (Daha dün 500 tl verdim berbere fiş de kesmedi) (bu fiyat artışında esnaf 20 küsür senedir esnaf odası başkanlığı yapan kişinin de negatif katkısı var) insanlar elektrikli traş seti alıyo ve bu da genelde ithal ve ben de 1500 tlye bir adet saç traşı makinesi aldım bugün. Buna benzer çok örnek var. Bunlar da maalesef dış ticaret dengemizi negatif etkiliyor. 5 10 milyon genç ortalama 2 defa bluetooth kulaklık alsa eder 100 milyon dolar. 5 milyon kişi elektrikli traş bıçağı alsa 100 milyon dolar da oradan. Bir de kolejli çocuk sayısı arttı ki kitapların hep euro ile dolar ile pound ile ithal ediliyor. 1.5 milyon özel okul öğrencisinin senelik ortalama 400 dolarlık yabancı kitap ihtiyacı oluyor. Bu da senelik 600 milyon dolar negatif etkiliyor ticaret dengemizi. Böyle çok örnek var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. asıl açık sebebi, onlar değil, etkisi var mı tabi ki var, ama ğrettiğim dediğin aracın, tv nin, çimento cam bile ithal girdisi ne kadar?
      ihracat yapıyoruz diyen firmaların toplam üretimlerine kullandıkları ithal girdi "iç piyasadan tl ile temin etse dahi gerçekte ithal olan (akaryakıt, boya, vs) rakamlardan ihracat rakamları çıkarılırsa, ihracatçı firmalar dahi net ithalatçı.
      Sorun burada ucuz işçilik ile montaj üzerine kurulu tesislerimiz olması. Savunma sanayi bile donanım kısmında, üretim ekipmanları, hammadde, aramamül dışarıya bağımlıyız.
      Bir yerden başlamak ve yavaş yavaş belirli aramamülleri ülkede yapmaya başlamadan açık kapanmaz.

      Sil
  5. Hocam sıkılaştırma mümkünmü?

    YanıtlaSil
  6. Murat DAĞLIOĞLU14 Mayıs 2025 20:46

    Yazınız için teşekkürler, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. İhracatımız ithalata bağımlı , İhracatımız ne kadar artarsa ithalatımız daha fazla artıyor . Tarım ve hayvancılık ürünleri ithalatı üreticilerimizi zorluyor .

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Kapitalizm

Faizin Doğuşu ve Yasaklanışı

Osmanlı'dan Devraldığımız Borçlar