Kitaplar ve Değerlendirmeler

Erdal Türkkan, Türkiye Ekonomisi (Geçiş Ekonomisi Yaklaşımı), Orion Kitabevi, Ağustos, 2016)
Prof. Dr. Erdal Türkkan’ın Türkiye Ekonomisi kitabı aynı alanda yazılmış birçok kitaptan önemli bir özelliğiyle ayrılıyor. Türkkan, kitabında Türkiye’nin geçiş ekonomisi olma özelliğine dayanarak analizler yapıyor. Türkkan’ın kitapta verdiği tanımla geçiş ekonomisi ekonomik sistem, performans düzeyi, kurumsal altyapı, ekonomik yapı, politika ve davranış seti değişikliğini ifade ediyor. Kitap, bu yapı değişikliğini 1923’den 2015 sonuna kadar çeşitli başlıklar, tablolar, şekiller, grafiklerle ele alıp gözden geçiriyor ve çözümlemeler sunuyor. Daha önce birkaç Türkiye Ekonomisi kitabı okumuş olmama karşın bu kitapta hem daha değişik bir bakış açısı hem de bol görsel malzeme olması bana çok çekici geldi. Türkiye ekonomisinin geçmişini olduğu kadar hangi çerçevede geleceğe doğru yol aldığını merak edenler için bir başvuru kitabı.

Onur Gök, Gelir Vergisi Matrahının Tespiti ve Beyanı (Vergi Müfettişleri Derneği Yayını, güncellenmiş 2. Baskı, Ekim 2016)
Maliye Bakanlığı Vergi Müfettişi Onur Gök, son derecede kullanışlı ve yararlı bir kitap yazmış. Benzerlerine göre en önemli farkı yasa maddelerine veya literatür tanımlamalarına ve açıklamalarına girmeden doğrudan doğruya gelir vergisi konusuna giren olaylara dayalı örneklerle çözümler sunması. Kitapta yanıtı tam olarak bilinmeyen pek çok konuda nasıl bir vergi uygulamasıyla karşılaşılacağını örneklerle anlatıyor. Onur Gök, oldukça sade ve akıcı bir dille ticari kazançtan menkul sermaye iradına kadar gelirin bütün unsurlarında pek çok örnek ele alarak çözümler getirmiş. Kitaptaki çözümlemelerin gelir vergisine konu olacak işlemlerle karşılaşanların sorunlarına fazlasıyla yardımcı olacağını düşünüyorum.

Tevfik Altınok, Targan Ünal (derleyenler), Finansal Yönetim, Finans Kulüp Yayınları, İstanbul 2016 (parayla satılmıyor.)
Kitabın bölümlerini Tevfik Altınok, Pınar Acar, Burcu Kineş ve Turgay Münyas yazmış. Kitap, ders kitabıyla yorum kitabı arasında bir yerde bulunuyor. İlk bölüm Dünya, Türkiye Ekonomisi ve Finansal Piyasalardaki gelişmeleri değerlendirmeye ayrılmış. Her bir alt başlıkta tanımların yer alması kitaba izleme kolaylığı veriyor. İkinci bölüm Finansal Yönetim’e, üçüncü bölüm Muhasebe’ye ayrılmış. Bu iki bölümde ders ile değerlendirmenin bir karması yapılmış. Son bölüm Finansal Analiz ve Yatırım Projelerinin Değerlendirilmesi başlığını taşıyor. Bu kitabın, sınav ve mülakatlara hazırlanan öğrencilerin, konuyu merak edenlerin ve nihayet ekonomi ve finansla ilgilenenlerin işine oldukça yarayacak bir kitap olduğunu belirtmek isterim.

Yorumlar

  1. Hocam değerli bilgi ve tavsiyeleriniz için teşekkürler eksik olmayın.
    Ekonomi hakkında kendini geliştirmek isteyen biri olarak yerli ve yabancı kitaplardan hangilerini önerirsiniz.tavsiyeleriniz için tekrar teşekkürler sağolun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim Kolay Ekonomi kitabımı okudunuz mu? Okumadınızsa onunla başlayın derim.

      Sil
    2. Hocam siz normalde kariyer sınavlarına hazırlananlara belki de mütevazilik göstererek pek onermiyorsunuz kitaplarinizi ancak bu işlerle ilgilenen birisi olarak onerseniz hiç fena olmaz ;çünkü anlatım yalın ve bu insanlar teknik detaylarda boguluyorlar ve mülakatta o kalıptan cikamiyorlar.Saygılar.

      Sil
  2. Merhabalar Mahfi Hocam, öncelikle yazınız için teşekkürler.Ben bir Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler öğrencisiyim ve ekonomiye de çok ilgiliyim. İktisada giriş dersi aldım.Sizce mikro ve makro dersleri de almalı mıyım? Bana önerileriniz nedir? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer iktisada merakınız varsa makroyu mutlaka alın. Mikroyu kitaptan okuyun.

      Sil
  3. Mahfi Hocam,

    Saatleri Ayarlama Enstitüsü'nü şu sıralar yine okusak, koca ülkenin saati kaç öğrenebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sizin bu yorumunuzdan esinlenerek bir tweet attım.

      Sil
    2. Saat ayarlamaya gerek kalmadı artık hep yaz saati.

      Sil
  4. Hocam merhabalar...
    Bugün Sayıştay denetçi yardimciligi sinavina girdim.. Sinavim mükemmel geçti ancak emek harcamayan birinin de şansı yaver gittiğinde bu sinavi geçeceğini tahmin ediyorum.. Sürekli Eğitim sistemimizin günden güne kotulestiginden bahsediyosunuz ve haklisiniz da.. kariyer meslek sinavlarinin da bu derece kalitesiz olmasini nasıl degerlendiriyosunuz ya da bu sınavların kaliteleri size göre yeterli mi? Daha iyi bireyleri seçmek adına kariyer meslek sinavlari sizce nasıl yapilmalidir?

    Teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğitimin kalitesi düştükçe sınavların da kalitesi düşüyor.
      Bence meslek sınavları tamamen analiz yaptırmak şeklinde yapılmalı.

      Sil
  5. Mahfi Bey, umarım bu haberi twitter hesabınızdan duyurursunuz.

    HANİ "START-UP" DEYİP DURUYORUZ YA, İŞTE:

    Reklam, peki amacı ne?

    İstanbul Teknik Üniversitesi - Arı Çekirdek'te bugün tanıştığım gençler müthiş bir işe imza atıyorlar:

    Herhangi bir uzvunu kaybetmiş çocuklar için 3D hazırlanmış biyonik uzuvlar üretiyorlar, hem de 30 TL'ye ve sahibine ücretsiz verilmek üzere.

    Şu an bu gençlerin ihtiyaçları olan şey, 3D hazırlanmış uzuvların, ihtiyaç sahibi çocuk ve ailesi tarafından nasıl kullanılacağını anlatan bir video çalışması.

    Bu konuda yardımcı olmak veya kendilerine destek olmak isteyenler:

    Şu adresi ziyaret edebilir: www.asterobiyonik.com

    E-postaya mesaj gönderebilir: Tamer@asterobiyonik.com

    "Astero Projesi" Nedir?

    Astero, herhangi bir uzvunu kaybetmiş çocuklara 3D yazıcılarda çok düşük maliyetlerle fonksiyonel protez uzuvlar basan bir sosyal sorumluluk projesidir.

    Ticari protezler günümüzde on binlerce dolara satılmaktadır. Bu protezler alınsa bile çocuklar çok hızlı büyüdüğünden 1-2 yıl içinde çocuk proteze sığmamaya başlamakta ve protezin değiştirilmesi gerekmektedir. Dolayısıyla çoğu ailenin çocuğuna protez kol, bacak yaptırmaya gücü yetmemektedir. Bu çocuklar hayatlarının en güzel yıllarını engelli olarak yaşamaya mahkum kalmaktadırlar. Astero, ürettiği protezleri çocuklara tamamen ücretsiz bir şekilde ulaştırarak bu sorunu çözmeye amaçlar.

    "İTÜ Arı Çekirdek" nedir:
    ITU SEED | Entrepreneurship Ecosystem
    http://www.itucekirdek.com/en


    Ekibin fotoğrafı: https://pbs.twimg.com/media/CvsqrxKXEAAz37d.jpg:large

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu tweet olarak atıp benim adımı da eklerseniz ben de rt ederim.

      Sil
  6. LÜTFEN,

    Şu, kur ne demek?

    Parite ne demek?

    Arasındaki benzerlik nedir?

    Farklılık nedir?

    Ekonomist diye takip ettiğim birçok kişi bu terimleri girift kullanıyor, çorba ediyor!

    Sizden ricam, örneklerle açıklamanızı 'Ekonomi Sözlüğü' sayfanıza

    http://www.mahfiegilmez.com/p/ekonomi-sozlugu.html

    koyabilir misiniz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi Sözlüğüne bu kavramları ekledim.

      Sil
  7. Hocam okumamiz gereken türk romanları listesini ne zaman vereceksiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İlkini buradan yazayım: Ahmet Hamdi Tanpınar: Saatleri Ayarlama Enstitüsü.

      Sil
  8. Hocam makroda özel tüketim neden enjeksiyon olarak kabul edilmiyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yatırım harcamaları, kamu harcamaları ve ihracat gelirden bağımsız olarak yapılır ve geliri artırır. Buna karşılık tüketim gelire bağımlıdır. Yani gelir arttığı için artar (kendisi geliri artırmaz.) O nedenle tüketim harcaması sisteme enjeksiyon olarak kabul edilmez.

      Sil
    2. Teşekkürler hocam. Ama tasarruflar gelire bağlı ve sızıntılar kaleminde yer alıyor. Bunun nedeni nedir?

      Sil
    3. Çünkü tasarruflar yatırımların temeli.

      Sil
  9. Hocam konumuzla ilgili değil cevaplamayabilirsiniz.

    Hocam ülke son 7 yıldır ekonomik olarak pek iyiye gittiği söylenemez, böyle devam ederse kısa veya orta vadede bi ekonomik kriz olası mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya için de bizim için de olası.

      Sil
    2. Kriz çoktan başladı uyuyan güzel.

      Sil
  10. Hocam enflasyon beklentisine göre memurlara zam yapılıyor.
    Verdikleri zammı enflasyonla geri alıyorlar. Adı zam sadece

    YanıtlaSil
  11. Hocam merhaba. Hiç "Türkiye Ekonomisi" tarzında "Amerikan Ekonomisi" kitabı okudunuzmu?

    YanıtlaSil
  12. Hocam ekonomiyi tek bir haber sitesinden takip etmek istiyorum. Birden fazlası çok zamanımı alıyor. Sizce hangisini takip etmeliyim:Dünya,Bloomberg,BigPara vs.

    YanıtlaSil
  13. Hocam merak ettiğim bir konu var cumhurbaşkanının hep söylediği faizleri düşürün çağrısıyla, bu merkez bankalarının faizleri arasında bir bağlantı var mı? Yoksa bunları açıklayabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  14. Mahfi Hocam ; Prof Dr.Gulten Kazgan'in , "Libelarizmden Neoliberalizme ; Neoliberalizmin Getirisi ve Goturusu "kitabini okudunuz mu ? Okuduysaniz yorumlarinizi merak ediyorum.

    YanıtlaSil
  15. Merhaba Hocam,

    Türkel Minibaş ve Sadi Uzunoğlu'nun "Çağ Atlama Serüveni" adlı kitapları hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
  16. Merhaba Hocam , Finansal yönetim kitanına para ile satılmıyor yazmışsınız.Kitabı nasıl temin edebiliriz?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi