Üç Gelişmenin Türkiye Ekonomisine Olası Etkileri


(1) İngiltere’nin AB’den çıkması (Brexit) veya çıkmamasının (Bremain) TL üzerine olası etkileri:

Durum
Dolar  TL kuru
Euro  TL kuru
İngiltere AB’den Ayrılırsa
Yükselir
Düşer
İngiltere AB’de Kalırsa
Düşer
Yükselir veya Değişmez

(2) Fed’in faizi artırması veya artırmamasının Türkiye ekonomisi üzerine olası etkileri:

Durum
Dolar TL kuru
Euro  TL kuru
Fed faizi artırmaz veya bir kez artırırsa
Düşer
Yükselir
Fed faizi 2 veya daha çok kez artırırsa
Yükselir
Düşer

(3) (1) ve (2) nin Türkiye ekonomisi üzerine ortak etkileri:

Durum
Gelir/Gider Etkisi
Diğer Etkiler
Dolar TL Kuru Yükselirse
İthal mallar ve girdilerin maliyeti artar
Enflasyona olumsuz etkisi olur
Dolar TL Kuru Düşerse
İthal mallar ve girdilerin maliyeti düşer
Enflasyona olumlu etkisi olur
Euro TL Kuru Yükselirse
İhraç gelirlerimiz, turizm gelirlerimiz artar
Dövizde rahatlama olur
Euro TL Kuru Düşerse
İhraç gelirlerimiz, turizm gelirlerimiz düşer
Dövizde sıkıntı olur










(4) Rusya ile ilişkilerin Türkiye ekonomisi üzerine olası etkileri:

Durum
İhracat/yatırım etkisi
Turizm etkisi
Rusya ile ilişkiler bu şekilde kalırsa
Geriler
Geriler
Rusya ile ilişkiler düzelirse
Gelecek yıla olumlu etki
Gelecek yıla olumlu etki

(5) Bu üç dış etkinin Türkiye üzerinde yaratabileceği etkilere göre olası sonuçlar:

Senaryolar
Olasılıklar
Olası Sonuçlar
Türkiye için en iyi durum (iyi senaryo)
Brexit’in olmaması, Fed’in faiz artırmaması ve Rusya ile ilişkilerin düzelmesi
İhracatın artması, faizlerin düşmesi, ekonominin canlanması, büyümenin yüzde 5 dolayında olması
Türkiye için en kötü durum (kötü senaryo)
Brexit’in gerçekleşmesi, Fed’in bu yıl faiz artırması ve Rusya ile ilişkilerin düzelmemesi
İhracatın düşmesi, faizlerin artması, ekonominin yavaşlaması, büyümenin düşmeye başlaması
Türkiye için olması en çok beklenen durum (olası senaryo)
Brexit’in olmaması, Fed’in bu yıl 1 kez faiz artırması, Rusya ile mevcut durumun devamı
İhracatın artması, faizlerin düşmesi, ekonominin toparlanması, büyümenin yüzde 4 dolayında olması

Yorumlar

  1. Hocam, Türkiye'deki bankaların, TCMB faiz indirse bile para bulmakta zorlanacağı, dolayısıyla kredi vermekte de zorlanacağı bir dönemin yaklaştığını duyuyorum.

    Bunda, 'Zorunlu Karşılık' faizinde yapılacak ayarlamanın, hükümetin ısrarla söylediği '1 haftalık repo faizi'nde yapılması istenen ayarlamadan daha etkili olacağı iddiası yaygın.

    'Zorunlu Karşılık' faizinde ayarlama yapılabilir mi? Yapılacak mı? Eğer yapılırsa, bu, bankaları gerçekten kurtarır mı? Yoksa, krizi biraz daha mı erteler? Geçici bir çözüm mü olur?

    Bankaların, TCMB'nin faiz indirim hevesinde olmasına rağmen, zorlanacağı endişesi niçin yaygınlık kazanmaya başladı? Üstelik, FED'in Eylül'de de, bu kez ABD başkanlık seçimlerini gerekçe gösterip, faiz arttırmayacağı söylentileri yayılırken?

    Hani biz 2001'den sonra bankacılık reformunu yapmıştık? Hatta siz bile bankacılık reformunu olumlu bulup, diğer yapısal reformlara örnek teşkil etmesi gerektiğini söylüyordunuz?

    Ne oldu şimdi, Türkiye'de bankacılığın da sıkıntıya gireceği kaygıları yayılıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankacılık reformunda bir yanlış yok. Hatta bizi bugünlere getiren en önemli adım o. Ama onu tamamlayacak adımlar atılmadı. Aradan 15 yıl geçti başka hiç bir yapısal reform yapılmadı. Bunun böyle gitmeyeceğini yıllardır söylüyoruz.

      Sil
    2. Bu yorum yazar tarafından silindi.

      Sil
    3. Marshal lernen kısa dönemde ihracatta düşüş olacağını söylemiştir nedeninin de kısa dönemde miktar koşulu fiyat koşulun dan daha önde olduğunu söylemiş.Ancak bu sabit döviz kurunda develasyön için öngörülmüş sistemdir.

      Sil
  2. İngilterenin birlikten ayrılması Türkiye için bir avantaj sağlamaz mı? AB açığı bir şekilde kapatmak isteyecektir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nasıl olacak o? İngiltere ayrıldı bari bu boşluğu Türkiye ile dolduralım deyip bizi AB'ye mi alacaklar? Hiç sanmam.

      Sil
    2. İngilterenin birlikten ayrılması, birliğin askeri gücünün yarısının kayıpedilmesi anlamına geliyor sanırım. Bu durum Ab nin etkiliğini azaltacak bir durum. Bu sebeple bu açığı kapatmak isteyeceklerdir. Bu durum Türkiye ve AB arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlar düşüncesindeyim. Rusya alternatifini görmezden gelmek istemem ama Türkiye daha olası bir partner gibi görünüyor.

      Bizi AB ye almaları kısa dönemde çok mümkün görünmemekle birlikte işbirliğini arttırmak isteyeceklerdir. Diye düşünmekteyim.

      Siz ne dersiniz?

      Sil
    3. Yarısını nereden hangi kaynaktan çıkardınız tam atmasyon bilgi

      Sil
    4. AB'nin askeri ihtiyacı ne ki? BB'in AB'den ayrılması sadece niceliksel bi durum değil. BBtüm AB askeri projelerinde (Eurofighter, A400 vb) katılımcı üye idi. Bu projelerden ayrılmayacak sonuçta. Hatta AB ile savunma işbirliği anlaşması vb imzalar ve işin o boyutu aynen sürer. Türkiye'nin bu projelerde katılımı ya yok, ya sembolik ya da alıcı konumunda olmak ile sınırlı. BB nasıl Schengen ve Euro'ya katılmadan AB üyesiolduysa diğer konularda da AB ortaklıkları sürecektir.

      Sil
    5. jedi-tetsu, o kadar yazılandan bir ona mı takıldınız?

      İngiltere ve Fransa iki önemli askeri güç birlik içerisinde. Birinin ayrılması benim için birliğin askeri gücün yarısını kaybedecek olması anlamına geliyor.

      Tatmin olmadıysanız oturun asker asker, uçak uçak hesaplayın. Hatalıysam buradan yazarsınız.

      Sil
  3. Hocam öncelikle yazınız herkesin anlayabileceği dilde basit ve anlaşılması kolay olmuş. Elinize sağlık. Bireysel tasarruf sahipleri olsun, Kobiler olsun umarım bunları dikkate alırlar.

    Hocam olaya ister istemez biraz politika karıştırmak durumunda kalacağım kusura bakmayın. Amerikalılar ve İngilizler Avrupalıları sevmezler. İngiltere Avrupa'dan ayrılır ise bu açığı derhal kapatmak için Amerika'ya yaklaşır ise bu işten en büyük zararı Avrupa Birliği almaz mı? Çünkü ister istemez kendimi David Cameron yerine koyuyorum ve ben olsam durağan Avrupa'nın bana daha fazla ayak bağı olmasını istemez ve gelişme potansiyeli olan Amerika'ya çeviririm. Sizce bu durum bu şekilde atlatılabilir mi?

    Son olarak bu kur savaşları ne zamana kadar böyle sürecek hocam? "Geçmişte kur savaşlarının sonunda hep gerçek savaş çıkmış" diye bir şey işitmiştim. Kuzey Refah ülkeleri olsun, Almanya, Hollanda olsun 2025 yılından itibaren petrol ve türev yakıtları yasaklıyorlar kullanımlarını. Bu petrolden para kazanan başta Rusya, Suudi Arabistan vb. bu ülkeleri nasıl etkiler. Önümüzdeki on yıla dair olası beklentilerinizi anlatan bir yazı kaleme alırsanız herkesin çok keyifle okuyacağından eminim.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      İlk sorunuzda sözünü ettiğiniz ABD - İngiltere ilişkisi zaten mevcut. İngiltere kendisini AB'den çok ABD'ye yakın görüyor zaten. Muhtemelen ilişki daha da artacaktır.
      Kur savaşları konjonktür yukarıya dönüp de sistem yerli yerine oturana kadar sürecek gibi görünüyor.

      Sil
  4. EKONOMİSTLERİN YÜZDE 90'I AB'DEN AYRILMANIN EKONOMİYE ZARAR VERECEĞİNİ DÜŞÜNÜYOR

    Dünyanın önde gelen ekonomistleri, Birleşik Krallık'ta gelecek hafta yapılacak AB referandumundan çıkacak olası ayrılık (Brexit) sonucunun etkileri konusunda ikiye bölündü.

    Dünyanın önde gelen ekonomistleri, Birleşik Krallık'ta gelecek hafta yapılacak Avrupa Birliği (AB) referandumundan çıkacak olası ayrılık (Brexit) sonucunun etkileri konusunda ikiye bölünmüş olsa da çoğunluk, İngiltere’nin AB’de kalmasından yana görüş bildiriyor.

    AA muhabirinin sorularını yanıtlayan İngiltere’nin eski Başbakanı, “Demir Leydi” lakaplı Margaret Thatcher’ın Ekonomi Başdanışmanı ve Cardiff Üniversitesi Ekonomi Profesörü Patrick Minford, Brexit’in ülke ekonomisi için daha faydalı olacağını savunuyor. İngiliz ekonomisinde sert reformlar uygulanırken Thatcher’ın yanında bulunan Minford, “Bu son derece önemli bir seçim. Birlik'ten ayrılınca dünyanın geri kalanı ile daha serbest bir şekilde ticaret yapabileceğimizi düşünüyorum. Birçok insan AB’nin ne kadar korumacı olduğunun farkında değil.” dedi.

    İngiltere’nin Birlik'ten ayrılması halinde "özgürce" AB dışındaki ülkelerle serbest ticaret anlaşmaları imzalayabileceğini belirten Minford, İngiltere’deki referandum tartışmalarında sıklıkla gündeme gelen Türkiye’nin üyelik sürecine ilişkin olarak da, “Bence ne pahasına olursa olsun katılmamalısınız. Bu felaket bir kulüp. Olanlara bir bakın. Büyüme neredeyse durmuş durumda.” şeklinde konuştu.

    AB BİLİNMEZ BİR İSTİKAMETE SÜRÜKLENİYOR

    Londra merkezli Capital Economics’in kurucusu ve Başkanı Roger Bootle da Minford gibi, AB’nin bilinmez bir istikamete doğru sürüklendiğini savundu. Bootle, “AB’den ayrılmamız durumunda bir miktar belirsizlik olsa da bazı şeyleri iyi biliyoruz. Son 10 yıl içerisinde AB, ekonomik bir başarısızlık hikayesi oldu.” değerlendirmesinde bulundu.

    Bu arada, dünyaca ünlü ekonomistlerin çoğunluğu İngiltere’nin AB’de kalmasının hem İngiltere hem de AB için çok daha faydalı olacağı görüşünde.

    İngiltere merkezli Ipsos MORI Sosyal Araştırmalar Merkezi tarafından yayınlanan araştırmaya göre, İngiltere’deki ekonomistlerin yüzde 90’ı AB'den ayrılmanın ülke ekonomisine zarar vereceğini düşünüyor.

    Yaklaşık 600 ekonomistin katıldığı ankette, ekonomistlerin yüzde 88’i, İngiltere’nin AB’den ayrılmasının AB ihracat piyasasına darbe indireceğini belirtiyor. AB’den ayrılmanın İngiltere’de aile gelirlerini olumsuz etkileyeceğini düşünenlerin oranı da yüzde 82 seviyesinde.

    REFERANDUMUN SONUÇLARI TÜM KÜRESEL EKONOMİYİ ETKİLEYEBİLİR

    Nomura Orta ve Doğu Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Bölgesi Stratejisti Timothy Ash de referandumun sonuçlarının tüm küresel ekonomiyi etkileyebileceği uyarısında bulundu.

    Ash, “İngiltere, dünya ekonomisi için Çin gibi son derece sistemik bir ekonomi. Bu referandum İngiltere, Avrupa ve küresel ekonomi için son derece önemli. Referandumun sonucu ne olursa olsun, kesin olan bir şey varsa o da yükselen aşırı sağ, yükselen aşırı sol, göçmen karşıtı hareketler dikkate alındığında Avrupa çok zor bir durumda.” ifadelerini kullandı.

    Merkezi Londra'da bulunan Mali Çalışmalar Enstitüsü (IFS) Direktörü Paul Johnson da "Hükümetin bütçeyi istediği şekilde dengeleyebilmesi için mevcut kesintilere ek olarak, bir ya da iki yıl boyunca kemer sıkma tedbirleri uygulaması gerekebilir." değerlendirmesinde bulundu.

    Birleşik Krallık'ta AB referandumu, 23 Haziran Perşembe günü yapılacak ve halka "Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.

    http://www.ntvpara.com/haber/brexit-ekonomistleri-2ye-boldu_44666

    YanıtlaSil
  5. Tunus...
    Mısır...
    Yunanistan...
    Brezilya...
    İngiltere...
    Sıra Türkiye'de...

    Üst Akılın manevralarını asla küçümsememeliyiz!

    Kumpası görmezsek, yok oluruz!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok enteresan şimdi bu üstte Sayılan ülkeler yok mu oldu? Yunanistan'da çıkan kriz mahfi hocanın anlattığı ekonomik sebeplerle değil de üst akıldan mı çıktı? Bu üst akıl nerede? Ne zamandan beri var? Yenilir mi, içilir mi? Kimlerden oluşur?
      Tüm otoriter rejimler belirsiz kavramlar yaratır, halkı korkutur ve bundan beslenir. Üst akıl da otoriterin korkutmak içiin uydurduğu bir kavram işte. Geçiniz efendim.

      Sil
    2. Güzel özetlemişsiniz. İnsan yaptıklarının sorumluluğundan kaçmak için bunları uydurur. Babamın sözleri hep kulaklarımda: "Önce kendi sorumluluğunu alacaksın, sonra kabahati başkalarında arayacaksın" derdi. Ben bu nasihatle büyüdüğüm için üst akıl, egemen güçler filan bana bir şey ifade etmiyor.

      Sil
    3. Ust akilin varligini savunursaniz kendinizi alt akil yerine yoymus olursunuz veya alt akil oldugunuzu kabullenirsiniz. Sahte unuversite deiplomasi ile baska bir kabullenme de olmaz zaten. Madem alt akildinz ne isiniz vardi o makamda? Ataturk veya Demirel alt akil miydi yani?

      Sil
  6. Bülent Gedikli'nin Reuters’e verdiği demeç:

    "Türkiye'ye para gelmez, diyenlere gülüyorum. Nereye gidecek ki para? Avrupa para kaynıyor, bizim bankalara vermek zorundalar. ECB'ye koysa zaten eksi faizde. ABD'deki şirketler bile ABD'de euro cinsi tahvil çıkartmaya başladılar. Japonya para basıyor. ABD bilançoyu 4-5 kat büyüttükten sonra durdu ama o da faiz artıramıyor" dedi ve ekledi:

    "Dolayısıyla böyle bir ortamda Türkiye'nin para bulma gibi bir sorunu olmaz.

    Ancak nasıl olsa likidite bol diye bir şey yapmayacağız anlamına gelmez. Bu süreçte bizim tasarrufları artırıcı tedbirlere ağırlık vermemiz, devreye sokmamız lazım.

    Hazırlanmakta olan kıdem tazminatı düzenlemesi bu anlamda yararlıdır. BES, işsizlik fonu bunların hepsi ülke kaynaklarını artırır tasarrufları yükseltir. Bunun adımlarını da yavaş yavaş atıyoruz. Dolayısıyla cari açık diye bir sorunumuz da yok.

    Cari açığın GSYH'ye oranı yüzde 9 ilen bile bunu yönetmeyi başardık ki şimdi yüzde 4.4'e gerilemiş durumda buradan bir sorun beklenmemeli."

    YanıtlaSil
  7. "Cumhurbaşkanı Danışmanı" olmak için kurs açılmış. Üç aylık programın sonunda alınan sertifika ile, Beştepe'ye gidip mülakatlara girilebiliyormuş. Mülakatı geçersen, danışmansın. (KPSS şartı yok.)

    Bu kurs merkezleri nerede Mahfi Hocam, nasıl başvuru yapılıyor, siz biliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oraya alinacaklar coktan belirlendi bile adsiz. Meclis'te akraban olmasi gerekiyor onun icin (ve AKP vekili olacak).

      Sil
  8. Tesadüfen Erol Taş - Öztürk Serengil'in 1990'da yaptığı röportajı izledim.

    https://www.youtube.com/watch?v=UDT7iawM0BI

    Bir daha ülkemize böyle KALİTELİ İNSANLAR gelir mi hocam?

    YanıtlaSil
  9. Kisacadis gucler tetikte fed rusya pound lobisi halbuki icride istikrar guven ve muhabbet var, bu muhabbet kapisini bozmak isteyen dis gucler tetikte.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Biz arzın merkeziyiz ya herkes bizimle uğraşıyor.

      Sil
    2. Hocam siz de en basit tabirle peygamber sabri var. Vallahi billahi su mutedil cevaplariniz adami kendinden geciriyor.

      Sil
    3. Ya bu yorum yapanlar bu bilgilere nereden ulaşıyorlar acaba çok merak ediyorum. amerika rusya UK de değil yani, spesifik kurum bilgisi var adamlarda Fed, pound lobisi fln. Aşırı bilgiliyiz

      Sil
  10. Hocam bizim futbolda da yapısal reformlara ihtiyacımız var mı?

    Sizce, ilk adım ne olmalı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbolculara ve teknik adamlara bu kadar para ödemezsek yol almaya başlarız.

      Sil
    2. Hocam bence para sorun değil. Bu kadar para vermeye rağmen futbolcu yetişmiyor. Milli takımdaki futbolcularin önemli bir kısmı Avrupa da yetişmiş.

      Sil
    3. Ben kisisel olarak cesitli bati ulkelerinde gordugum buyuk yesil alanlarin, cocuklarin ve futbol oynamak isteyen genclerin bunu yapabilecekleri yesil ve ozendirici alanlarin arttirilmasinin ilk adim olmasi gerektigini dusunuyorum. Yeni yetenekler kesfedildikce durum hocamizin ifade ettigi hale gelebilir ancak. 100 yildan fazla zamanda bir Sinyor, bir Hakan, bir Arda yetistirebilmisiz. Bu kadar yetenek yoksunlugunda bu insanlara astronnomik fiyatlar odenmesi normal.

      Sil
  11. hocam resmen fal bakmisiniz. uc vakte kadar dolar yukselir deyip gecin. uc vaktin ne oldugunu da baskalari dusunsun.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu fal değil. Falda kesin sonuçlar vardır. Mesela Brexit olacak der. Bizimki bilim olursa ne olur olmazsa ne olur onu anlatıyoruz.

      Sil
  12. http://t24.com.tr/haber/borsanin-iki-buyuk-fonu-yuzde-60-eridi-deger-kaybinin-sebebi-ne,345806

    Mahfi Eğilmez: Ekonominin ilk çeyrek performansı, anlamsız Rusya krizi ve siyasal sıkıntılara rağmen başarılı

    Öte yandan Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez, ekonominin ilk çeyrek performansının Rusya ile yaşanan uçak krizi ve siyasal sıkıntılara rağmen oldukça başarılı olduğunu söylemiş,

    Hocam ne yaptınız....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben resmi verileri değerlendiriyorum. Bu verilerle ilk çeyrek başarısız oldu demek için ya verilerin yanlış olduğunu kanıtlamak gerekir ya da taraf tutmak. İlki için benim bildiğim bir kanıt yok. İkincisi için ise taraf tutsam bile yazılarımda tarafsız değerlendirme yapmaya çalışırım. Bilimle uğraşmak bunu gerektirir.

      Sil
  13. Hocam turizimdeki çöküşun dovize etkisi ne olur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turizmden elde edeceğimiz dövizi dış borçlanmayla elde edeceğimiz için dövize talep artar ve döviz fiyatları yükselir, faizler de düşmez. Ama başka gelişmeler de olabilir. Mesela Brexit gerçekleşmez ve Fed faizi artırmazsa bize gelecek yabancı fonlar artacağı için döviz kurları düşebilir. Bu karşılıklı etkiler ikinci yarıya damgasını vuracak.

      Sil
  14. Hocam devlet kurumları hazineye vergi ödeyebiliyor mu? Mesela KİTler ödüyor mu?

    YanıtlaSil
  15. Hocam bir yatırımcı önümüzdeki 1 sene içinde liranın önemli oranda değer kaybedeceğini düşünüyorsa bu durum Türkiye'ye gelmesini olumsuz etkilwr mi? (Abd'de faizin artmayacağını düşünse bile)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki. Dusun simdi dolari 2.95 ten bozdurdu. 1 sene sonra eger 3.25'e cikarsa, yaptigi yatirimdan en az 10% almali ki kara gecebilsin.

      Sil
  16. Mahfi hocam,OPEC arzı kısma konusunda anlaşamadı. O zaman petrol fiyatları niye yükseliyor

    YanıtlaSil
  17. Hocam selamlar, benim sorum BOJ ile ilgili. Eger piyasadaki tum tahvilleri QE kapsaminda toplarsa ne olur? Bu toplanma sonrasinda kamu borclarimi sildim derse ne olur? Japonya'nin kamu borcu bir anda sifira mi iner? Bu durumun karsiliksiz para basmaktan farki olur mu? Merkez bankalarinin NIRP ve ZIRP politikalari nasil ve ne zaman patlar onu dusunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kamu borcu bir anda sıfıra iner ama Japonya'nın itibarı eksi 100'e iner. Hükümet bir daha seçim kazanamaz. Ahali sokaklara dökülür. Onun için böyle bir şey yapamazlar.

      Sil
  18. Merhaba Hocam
    Konuyla doğrudan alakalı olmayan bir kaç soru sormak istiyorum.
    1 bir ülkede 100 birim mal ve hizmet üretildiği ve 100 birim para olduğunu varsayalım
    Eger bir sonraki sene 110 birim mal ve hizmet üretilirse para basılması durumda deplasman olur değilmi.
    2. Bu durumda merkez bankası 10 birim para basarsa enflasyon teorik olarak 0 olur değil ki
    3. Merkez Bankası bastığı para merkez bankasına mi aittir, hazineye mi verir. (Tahvil alıp hazineye ya da piyasaya borç vermesini kasdetmiyorum).
    4. Para merkez bankasına ait olması ne kadar doğru. (Eger oyleyse) Sonuçta basılan para tüm ülkenin parasi hazineye verilmesi daha iyi olmaz mı.

    Saygilar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba Hocam ,
      1. soru para basılmaması durumunda deflasyon olur değil mi olacaktı.
      2. sorudaki ki de mi olacaktı. Otomatik düzeltme sonucu yanlış olmuş.

      saygılar,

      Sil
    2. Hocam benim sorularıma cevap vermediniz.

      Sil
    3. (1) Bir sonraki yıl basılacak ek para miktarı 10 birim olursa bir şey olmaz
      (2) Enflasyon olmaz.
      (3) ABD de paranın sahibi Hazine basan ise Fed'dir. Doların üzerinde Hazine temsilcisinin imzası ve basan Fed şubesinin damgası vardır. Bizde TL nin üzerindeki imzalar MB Başkan ve yardımcısına aittir. Hazineyle ilgili bir işaret yoktur. Bizdeki kağıt paralar TCMB'ye madeni paralar Hazineye aittir.
      (4) ABD Hazinesi ve Fed'in para üzerindeki görünümü daha doğrudur. Yani para Hazineye aittir ama basma ve dağıtma yetkisi Fed'e aittir.

      Sil
  19. Merhaba hocam ,
    Konu dışı ama bir sorum olacaktı.J.M.Keynesin 1929 Büyük Buhranını ifade ederken kullandığı efektif talep yetersizliği tam olarak neyi ifade ediyor ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arzın maddi güç ile desteklenmiş talebe karşı fazla olması sonucu.Bunun sonucunda kriz patladı,deflasyon oluştu.Keynes te maliye politikaları yardımıyla talebi uyararak fiyatların yükseleceğini ifade etti.

      Sil
    2. Yanıt yeterli ama biraz daha açalım.
      Talep, parayla desteklenmemiş istektir. Efektif talep ise parayla desteklenmiş taleptir. İlkine örnek benim yeterli param olmadığı halde bir Maseratti araba istememdir. bunun ekonomi açısından bir anlamı yoktur. İkincisine örnek benim alabilecek yeterli param v arken bir Renault araba talep etmemdir. İkincisi efektif taleptir.
      1929'da insanların ellerindeki varlıklar efektif talebi arzı artıracak biçimde yönlendirecek durumda değildi. Keynes'in kastettiği budur. O nedenle devletin işe müdahale ederek işsizlere iş ve dolayısıyla gelir yaratacak bir ortama yol açmasını ve bu yolla efektif talebi destekleyecek işler yapmasını önermiştir.

      Sil
  20. Hocam internette "Arda turan futbolu bıraksın reklamlarda oynasın zira orda daha başarılı", "reklamda oynadığının yarısı performansta oynasaydı maçı alırdık" gibibir sürü kırıcı ve haksız eleştiriler okuyoruz. Karşımızdaki takımlar güçlü bu kadar ağır eleştiriler haksız değil mi?

    Siz millilerin bu iki maçlık performansı ve sonrası için ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbola gereğinden çok para ve önem verdiğimizi düşünüyorum. Bu oyuncuların hiç biri aldıkları para kadar oyuncu değil. Bu kadar yüksek paralar ödenince insanlarda gereksiz beklentiler doğuyor. 4 3 3 mü oynayalım gibi sorular soruluyor. Eğitimde de durum aynı 4 4 4 mü olsun gibi. Sayıların önemi yok içerik önemli. Sistemin yoksa futbolun iyi olmaz. Bilim anlatmıyor, analiz öğretmiyorsan eğitimi 4 4 4 de yapsan 3 5 4 de yapsan sonuç budur.

      Sil
  21. Garip çok Garip....!

    "Ortadoğu’ya yönelik haberleriyle bilinen haber sitesi Al Monitor, son altı ay içinde ticaret mahkemeleri ve sulh ceza mahkemeleri eliyle 2 bin kişinin kayyım olarak atandığını ve görevlendirilen kayyımlara 5 ila 100 bin TL arasında değişen maaşlar verildiğini yazdı."

    http://www.gercekgundem.com/guncel/215115/iste-erdogan-turkiyesinin-yeni-meslegi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdi millet bana dokunmayan yılan bin yaşasın havasında ama ülkeye tekrar demokrasi ve hukuk hakim olduğunda o şirketlerin kayıpları bugün sessiz kalarak bu zulme razı olan halkın cebinden çıkacak!!!
      Şimdi susanlar o zaman geldiğinde homurdanmasın.

      Sil
    2. Al monitor e guvenme yahudi ajansı ve maalesef bizlerden de bir cok Türk yazar orda para karsılıgı bulunuyor.Al monitor u bir yahudi ortalıgı karıstırma ajansı gibi dusunebilirsin.

      Sil
  22. Fed size kalirsa eyluldede faiz arttirimi zor mu gozukuyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şimdiki görünüm öyle. Ama bu görünüm yıl içinde sıklıkla değişti yine değişebilir.

      Sil
  23. Hocam kitap telif hakkıyla ilgili bir soru sormak istiyorum. Mesela kişi telif hakki kendisinde kalmak kaydıyla eser yazdı yanlış hatırlamıyorsam kişi yaşadığı süre boyunca ve öldükten 70 sene sonrasına kadar telif ücreti kişi ve mirascilara odenebiliyor. Peki mesel a 70 sene sonra kimseye ödenmiyor mu telif ücreti. Mesela yüz sene önce ölen yabancı yazarların kitapları hala basılıyor. Bu kitaplardan mirascilarina telif hakki ödenmiyor mu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bildiğim kadarıyla ödenmiyor. Mesela Adam Smith'in Ulusların Zenginliği kitabını ya da Sherlock Holmes öykülerini ücretsiz olarak internetten indirip okuyabiliyıorsunuz.

      Sil
  24. Hocam art niyet aramayın lütfen bilmediğimden soruyorum.

    Beştepe'de inşa edilen şeyin, elektrik, su, telefon, ısıtma faturaları, klima, temizlikçi, yemek sorumluları, tadilat ustaları ve benzerlerinin ödemelerini kim yapıyor?

    Cumhurbaşkanı, kendi maaşından mı ödüyor?

    Siz hazine müsteşarıyken, neleri cebinizin ödemekle sorumluydunuz, neleri sorumlu değildiniz? Makam odanızın dış camının macunu zamanla sökülüp cam kırıldıysa, bu camın yenilemesini kim ödüyor, hangi hesaptan para çekiliyor, muhasebe kayıtlarını kim kontrol ediyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar devlet bütçesinden ödenir. Sayıştay denetler.

      Sil
    2. Sayıştay sayabiliyormu hocam ben işini duzgun yaptıgını sanmıyorum ne zaman acıklar Sayıstaş raporlarını.Nereye ne paramız odenmis millet olarak kontrol edebilelim.

      Sil
    3. Hocam öncelikle size son derece saygı duyuyorum ve yazılarınızı ve programlarınızı severek takip ediyorum. Ancak yukarıda ki yorumda 'Beşetepe de inşa edilen şey' diye kastedilen yer bugün Türkiye Cumhuriyetinin yönetildiği ülkemizin en üst düzeyde ki kurumudur. Dolayısıyla yorumu yapan ve kaldı ki bilime ilgi duyan bir arkadaşımızın bu konuda daha hassas davranması gerekmektedir diye düşünüyorum. Saygı ve sevgilerimle...

      Sil
  25. Raghuram Rajan, 4 Eylül 2016'da görev süresi dolduğunda, ikinci dönem başkanlığa devam etmeyeceğini, üniversiteye döneceğini söylemiş.

    BJP ve lideri Narendra Modi, Rajan'ın 2,5 ay sonra "gönüllü yol ayrımına" uğraması için sinsi sinsi gülüyor olabilirler mi?

    Malum, bizde de önceki TCMB başkanına yapılan baskıdan tecrübeliyiz!

    Cevabınız nedir Mahfi Bey?

    Bilimadamı hüviyetinizle baktığınızda, Rajan'ın başarılı bir merkez bankası başkanı olduğunu söyleyebilir misiniz? (Benim cevabım: Evet)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rajan son derecede başarılı bir MB Başkanı. Aslında üniversiteye dönme kararı bile onun kalitesini ortaya koyuyor. Adam o koltuğa bağlı değil. Kimsenin onayına ihtiyacı da yok kendi kararını verebiliyor.

      Sil
  26. hocam FED negatif faize geçerse doların 2tl olurmu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence FED negatif faize geçerse 1,5 senede dolar 1.5 bile olur. Ama geçmez geçerse çünkü başlangıçta enflasyon iyi yükselir ama 2 sene sonra önünü alamazlar.
      Tabi hocamız takdir ederse bu dediklerimi.

      Sil
  27. Muhafazakârlık böyle bir şey mi?

    'Muhafaza etmek' derken biz ne anlıyoruz sayın Eğilmez?

    Ortaylı: Yaptığı Atik Valide Külliyesi'ni bu hale getireceğimizi bilseydi Mimar Sinan bize eser bırakır mıydı acaba?

    https://pbs.twimg.com/media/CksI33zW0AAPkBV.jpg:large

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu muhafazakarlık filan değil tarih bilmezlik, değer bilmezlik, görgüsüzlük.

      Sil
  28. Emegin ucuzlugunu biliyoruz da

    Sermayenin ucuz olmasi ne demektir? Sermayeye ulasimin kolay ve ucuz olmasi icin ne saglanmalidir sermaye ucuzlugundan kasit nedir ?

    Guven istikrar dusuk faiz saglam bankacilik demokrasi ve fikir hurriyeti ve dusuk adil vergilendir me mi ?

    yahut yeralti kaynaklari da dahil mi ulasim altyapi vsss

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomi biliminde sermayenin bedeli faizdir. Sermayenin ucuzluğu faizin düşük olması anlamına gelir.

      Sil
  29. http://www.abcgazetesi.com/cahilsever-bakan-devlete-ihanet-edenlerin-hepsi-universite-mezunu-18919h.htm

    buna ne dusunursunuz universite mezunlari hakkinda soylendi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Herkes önce ne dediğine, sonra kendi durumuna ve en sonunda da diplomasına baksın derim.

      Sil
  30. Cumhurbaşkanı Erdoğan: Taksim'de Gezi Parkı'na o tarihi eseri yeniden inşa edeceğiz.

    18 Haziran 2016

    https://twitter.com/HaberturkTV/status/744198775334273024

    Ben, biber gazından korunmak için maskelerimi ve TALCID'imi hazırladım,

    Pek, SİZ HAZIR MISINIZ MAHFİ HOCAM?

    YanıtlaSil
  31. MAHFİ HOCA, SİZ AYRI TELDEN, BUNLAR AYRI TELDEN ÇALIYOR.

    SİZ, EKONOMİ KÖTÜYE GİDİYOR, DİYORSUNUZ, BUNLAR İYİYE GİDİYOR!

    BİLİM DOĞRU YOLU GÖSTERİYORSA EĞER, KİMİN ANALİZİNE İNANACAĞIZ???

    "TÜRKİYE'YE HERKES GIPTA İLE BAKIYOR!"

    Maliye Bakanı Ağbal, "Bölgesinde herkesin gıpta ile baktığı neredeyse 'ya biz de gidelim de Türkiye’de vatandaş olalım' dediği bir Türkiye ile karşı karşıyayız" dedi.

    Ağbal, Çorum Ticaret ve Sanayi Odasınca (TSO) düzenlenen iftar yemeğinde iş adamlarıyla bir araya geldi.

    Ağbal, burada yaptığı konuşmada, gençliğini geçirdiği ve ailesinin yaşadığı Çorum'da bulunmaktan mutluluk duyduğunu belirterek, bakan olarak Çorum’un ekonominin gelişmesi ve büyümesi için elinden gelen katkıyı sunacağını söyledi.

    Türkiye'nin bugün hem bölgesinde hem de dünyada güçlü ekonomisi ve yakaladığı siyasi istikrarla gün be gün geliştiğini ve daha da güçlendiğini ifade eden Bakan Ağbal, "Artık Türkiye kendi sınırlarını aşan, kendi bölgesinde ve dünyada söylediği söz dikkatle dinlenen bir ülke. Bunu nasıl gerçekleştirdik? Hep birlikte, millet olarak bir ve beraber olarak gerçekleştirdik. Kendimize güveneceğiz. Çorum’da sanayicilerimizin, işletmecilerimizin yaptığını görünce 'bunları yapan bir öz güven var' diyorum. Dolayısıyla Türkiye ekonomisine ilişkin de aynı öz güveni hep beraber duyalım." diye konuştu.

    Türkiye'nin önünde büyük fırsatlar olan bir ülke olduğunu anlatan Ağbal, Türkiye'nin gelişmekte olan ve gelişmiş ülke olmaya aday bir ülke olduğunu vurguladı.

    "Bölgesinde herkesin gıpta ile baktığı neredeyse ‘ya biz de gidelim de Türkiye’de vatandaş olalım' dediği bir Türkiye ile karşı karşıyayız." ifadelerini kullanan
    Ağbal, şunları kaydetti:

    "İlk defa diyoruz ki 'Turkuaz Kart' çıkaracağız. Neye dayanarak çıkaracağız? Güçlenen, büyüyen, siyaseten istikrarlı bir ülke olduğu için 'Türkiye’ye gelin, yatırım yapın, vatandaşlık vereceğiz' diyoruz. Bunu 14 yıl önce diyebilir miydik? Türkiye'nin bugünü dünden daha iyi, yarını da bugünden daha iyi olacak. Bir olursak, beraber olursak, kardeşliğimizi pekiştirirsek, düşmana karşı yek vücut olursak Allah’ın izniyle kimse milletin sırtını yere getiremez."

    Devam eden terör operasyonlarına da değinen Ağbal, "Ben '3-5 çapulcu' diyorum, bu terör örgütü asla bu ülkenin sırtını yere getiremez. Terör belası bu ülkenin gündeminden gidene kadar güvenlik güçlerimizin yürüttüğü operasyonlar büyük bir kararlılıkla aynen devam edecek. Dualarımız, gönlümüz, her şeyimiz bu mücadelede aktif rol alan askerimiz, polisimiz, güvenlik güçlerimizledir. Bu terör belası yakın bir zamanda halledildiği zaman ekonomide, siyasette yakaladığımız bu ivmeyi daha da güçlendireceğiz." ifadelerini kullandı.

    Ağbal'ın konuşmasının ardından TSO'nun 40 yıllık üyeleri ile 2013 ve 2014 yıllarında kurumlar vergisi rekortmenlerine plaket takdim edildi. Bakan Ağbal, platforma davet edilen sanayici ve iş adamlarını tek tek kutlayarak plaketlerini takdim etti.

    Programa Vali Necmettin Kılıç, TBMM İdare Amirleri Salim Uslu ve Tufan Köse, AK Parti Çorum Milletvekili Ahmet Sami Ceylan, Garnizon Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Ahmet Çelik, Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ile iş adamı ve sanayiciler katıldı.

    http://www.ntvpara.com/haber/agbal-turkiyeye-herkes-gipta-ile-bakiyor_44690

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beni kimseyle kıyaslamayın. Çünkü ben taraf değilim. İyiyse iyi kötüyse kötü derim.

      Sil
  32. Bir tek sorum var.

    İngiltere AB'den çıkarsa, Bank of England'ın ilk stratejisi ne olacak?

    Niçin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. cikmayacak endiseniz olmasin

      Sil
    2. BOE faiz artırır diye düşünüyorum. Ama bence de çıkmayacaklar.

      Sil
    3. BOE niye faizi artırır hocam brexit olursa. zaten ekonomiyi canlandırmaya calışıyorlar.

      Sil
  33. Hafta başında USD/jpy hakkında düşünceniz nedir. Brexit etkisi ile düşüşe devam eder mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Brexit'e kadar böyle devam edecek gibi görünüyor.

      Sil
  34. Hocam ben bir aoru soracam. Abd varlik alımi yaptıgında bu para yüksek faiz veren gelismekte olan ulkelere aktı. Simdi ECB de BOJ da aynısını yapıyor ve bu para gelismekte olan ulkelere akiyor mu?
    Fazla akmıyor heralde öyle olsa euro tlye karsi deger kaybederdi heralde. Bunun nedeni ne hocam FED yaparken sıcak para akiyor ama diğer iki MB yapanca niye bu etki daha sınırlı kalıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD'de olduğu kadar değil. Çünkü gelişmekte olan ülkelerde de durum eskisi gibi parlak görünmüyor.

      Sil
    2. ECB ile BOJ FED kadar varlık alımı yapmıyor heralde hocam.

      Sil
    3. Hayir, ecb 60b euro, boj'da 80b dolar kadar parasal genisleme butceleri var. Turkiye high risk low return bir yer. Soyle dusun, bono faizi 9%, ama kur riski cok yuksek. Dolayisiyla sicak para neden gelsin? Belki faiz indirimi oldugu gunlerde gelebilir.

      Sil
    4. Hocam yukarıda ilk soruyu soran kişi olarak. Gelişmekte olan ülkelerin durumu daha parlak olsa FEDin niceliksel gevsemesindeki gibi ECB ve BOJ niceliksel gevsemeleri sonucu sıcak para gelişmekte olan ülkelere gelirmiydi?
      Bir üstte arkadaşın yazdığına göre ikisi de neredeyse FED kadar para sürüyor piyasaya.

      Sil
    5. Gelirdi. Çünkü ortada bol likidite var ve gelişmiş dünyada faizler sıfır dolayında.

      Sil
    6. Bizde faizler yüksek olsa da galiba verdikleri paranın geri döneceğinden kuşkulular. Cds primine bakıyorlardır hocam galiba?

      Sil
    7. Doğru, riskler de en az faizler kadar önemli.

      Sil
  35. cihangirde plakci dukkanin basilmasi ve guneykoreli dukkan sahibinin ve diger koreli yabanci unsurlarin icki icmesi ve canli bir muzik yayini yapmasi bunu goren duyan mahalleilininramazan hassasiyetine ayanarak basta dukkan sahibi ve cogunlugu koreli yabancilara tokat atmasi baslarinda sise kirmasi ve koreli dukkan sahibi isletmecinin dukkan mal sahibi tarafindan ihtarla atilmasi korelinin de aglamasi

    1)turkiyede yabanci yatirimlari ve turizm algisini etkiler mi
    2)Turkiyenin ortogu avrupa ve rusyadan sonra uzak doguda da algisini ne duzeyde etkiler malum uzakdogu basini bunu haber yapti diger dunya basini ile birlikte
    3)yabanci sermayeyi ve muzik gruplarinin ilgisi artik ne duzeye cekilir olumlu olumsuz
    4)sizce turkiye giderek yalnizlasir mi?
    5)Farkli kulturlerin birarada yasayabilecegi bir atmosfer ortami olur mu?
    6)Muhabbet ve istikrar ortami zedelenir mi?
    7)siz yabanci sermaye olsa olsaniz gelir misiniz yatirim yapar misiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu sorulara tek tek yanıt vermek çok anlamlı değil. Varsayalım ki bunların hiç biri olmadı. Biz bu olayı içimize sindirebilir miyiz? Sindiremezsek başkalarının sindirmesini nasıl bekleriz?

      Sil
    2. Ah güzel kardeşim her şeyde büyük resmi görmekten bahsedersiniz biraz da siz görün. Koreli'nin dukkkanina göz dikenler içki olmasa başka birşey bahane edip yine adamcagiza saldırılardı. Mesele din falan değil. Rant.

      Ayrıca 6. Maddeye acı acı güldüm.

      Bu gidişle ramazan bayramını dindar olmayanlar çok daha fazla coşkuyla kutlayacak, bir kez daha başımıza birşey gelmeden atlattık diye...

      Sil
    3. Rant veya din veya başka bir şey. Bu işleri yapan adamlar serbest kalıyor mu kalmıyor mu? Mesele o.

      Sil
  36. Aerosmith-Dream On şarkısını severmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam siz Bulgaristan muhaciri misiniz?

      Elmacık kemikleriniz belirgin, elleriniz büyük ve omuzlarınız geniş.

      Konuşurken de Trakya ağzına kaçışlarınız oluyor bazen, farkettiniz mi?

      Sil
    2. Adsız 22:30
      Aerosmith pek dinlemem. Dream on fena değil.
      Adsız 23:59
      Bulgaristan'la bir ilgim yok. Trakya ağzına kaçma meselesini ilk sizden duydum.

      Sil
  37. Hocam,
    Reza Zarrab İran ambargosunu delmekten ABD'de yargılanıyor. Bu yargılamanın sonucu Türkiye ekonomisini etkiler mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Etkilemez. Deniz feneri bizi etkiledi mi muhtemelen aynısı olur.

      Sil
    2. Kimse bir laf etmezken herkes milli takımı göklere çıkarırken başarısızlık gelip 3 golü yeyince tribünler hep birden Arda dışarı diye bağırıverdi.

      Sil
  38. Hocam merhaba
    Havaalanındaki kitaplar üzerindeki fiyat ile satılıyor.Hiçbir indirim yapılmıyor. Bunun nedeni ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rekabet yok. Her yerde 50 kş 1 TL olan suyu da 5 liraya satıyorlar.

      Sil
  39. Hocam bence bütün dünya bir oldu Brexit'in gerçekleşmesi yoluyla Türkiye'nin ayağını kaydırmaya çalışıyor. Bu Brexit'in kapalı kapılar ardında büyük mason lobisi tarafından kurgulandığına eminim. Amaçları İngiltere'yi AB'den çıkarıp, AB'nin Türkiye gibi çok büyük bir devlete muhtaç kalması. Türkiye'nin AB'ye girmesi sonucunda elbette ki Türkiye AB'nin içinde arada kaynayacak, ülkemize sen AB'ye girdin daha ne istiyorsun yaklaşımıyla Gümrük Birliği'nden çıkması için baskı kurulacak bunun sonucunda cari açığımız artacaktır.
    İngiltere hükümetiyse maalesef bu küresel komplonun bir piyonu haline geliyor. İngiltere'nin AB'den çıkması en çok İngiltere'nin aleyhine ama sırf Türkiye'nin gelişmesini ve millileşmesini engellemek amacıyla aleyhine olan bir durumu istiyorlar.
    Düşünün oyun bu kadar büyük !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bence de fakat millet bu oyuna gelmez milli irade bu oyuna alet olmaz arkamizda ummet iradesi var. hayirlisiyla carcabucak su icimizdeki hainleri bi temizlesek bir paklansak aklansak yolumuza devam edip referandumla baskanliga varsak turkiye atilim yapar hale gelecek. su an tum lobiler turkiyeyi bitirme pilanlari duzenliyor. finansorler turkiyeye saldiriyor huzur ve muhabbetimizi bozmaya calisiyor

      Sil
    2. Haklısınız bütün dünya Türkiye'yi batırmak için uğraşıyor. Böyle bir uğraş olmasa biz alıp gideceğiz yani. Kimse bizi tutamayacak ama ah şu masonlar olmasa. Bizi bıraksalar biz her gün bir buluş yapacağız ama işte o masonlar ve batılılar yok mu onlar bizim bu buluşlarımızı engelliyorlar. Şimdi de İngiltereyi çıkarıp bizi AB'ye alacaklar. Yok bu kısmı uymadı.

      Sil
    3. Aynen hocam aklın yolu bir. Mason lobileri her gün adeta büyük bir iştahla hiç işi gücü yokmuş gibi üşenmeden toplanıp adeta önlerinde harita Türkiye coğrafyasını ters yüz etmeye çalışıyorlar.
      Akıllılara bak Türkiyeyi ABye alacaklar sonra Gümrük Birliginden çıkaracaklar. Bunun sonucunda AB içinde ABsiz kalacaz.
      Bu komploların temeli ta Fransız Devrimi yoluyla atıldı. Hiçbir günahı olmayan, vatandaşlarına ekmek yerine pasta yedirmeyi düşünecek kadar düşünceli bir kralla kraliçeyi devirdiler.
      Oyun büyük ama başımızdaki lider de İskenderden sonra tarihin en büyük imparatoru. Bu yüzden bu oyunlar karşısında moralimizi bozmayalım, başımızı dik tutalım !!!

      Sil
    4. Turkiye İroni Cumhuriyeti olarak değişmeli ülkenin adı.

      Sil
    5. adsız arkadas masal kitabı falan yazsana ya da çizgi roman falan yazmaya basla marvel'a rakip olabilirsin tabi masonlara dikkat et yine de

      Sil
  40. OECD RAPORU:

    'ÜNİVERSİTE MEZUNU OLMANIN BİREYE VE TOPLUMA KATKISI' SIRALAMASINDA TÜRKİYE, EN SON!

    ACABA SORUN, ÜNİVERSİTELERİMİZDEKİ EĞİTİM ANLAYIŞINDA MI, YOKSA ÖĞRENCİLERDE Mİ?

    https://pbs.twimg.com/media/ClR7wprUgAE2Bza.jpg:large

    OECD ortalaması: 267 bin USD

    Türkiye: 86 bin USD

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle eğitim modelinde. Sadece üniversite eğitiminde değil sorun. Biz çocuklarımızı 5 yaşından itibaren yanlış yetiştiriyoruz. Üniversiteye kadar yanlış eğitimle gelmiş çocuğu üniversitede doğruya ve bilime yönlendirmek ne yazık ki mümkün değil.

      Sil
    2. Düzen olması için herkesin çok çalışması ve elini taşın altına koyması gerekiyor. Ülke kurma hayali yaptığımda bu senaryo çıkıyor karşıma.

      Ama yaşadığım ülkede bir düzensizlik var ve bunu kaosla açıklamak yetersiz geliyor bana. Sanki bu düzensizlik için çalışıyormuş gibiyiz. Başımıza kötü işler geldiğinde çok hızlıca sözel olarak tespit yapıyoruz ama uygulama yok. Sözel tespitimizin bu kadar hızlı olmasını da sanki en baştan beri gerçeği bilmemize rağmen üç maymunu oynayıp kendimizi kandırmamız gibi geliyor.

      Ülke adına yapacağımız her iyi ve doğru işlerde bile bir çatışma ve bedel ödeyeceğiz gibi bir izlenim var sanki.

      Sil
  41. Ülke giderek vasatın kral olduğu bir yere dönüşüyor. Herşey geçmişin ötesinde ama olması gerekenin çok altında. Eğitim, kültür, teknoloji, turizm,inşaat hepsi aynı konumda maalesef.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vasat olsa durumu kurtarırız emin olun. Vasat bile değil.

      Sil
  42. hocam milli serveti acayip çarçur ediyoruz. Şimdi haberde gördüm a-milli futbolcular TFF den 500bin euro prim beklentisine girmişler. Bunlar başarısızlığın altında ezilmek bir yana birde izlanda maçı sonrası açıklanan bu primin peşine düşmüşler.

    YanıtlaSil
  43. Hocam bir şirket bedelsiz sermaye artırımını temettü dağıtmadan yapabilir mi? Bedelsiz sermaye artırımının amacı temettüyü ortaklara nakit degilde hisse senedi olarak dağıtmak mı? Çunku bedelsiz ile piyasa değeri değismiyor şirketin bir kaynağı başka bir kaynak olarak yer değistiriyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. BU konular benim uzmanlık alanımın dışında.

      Sil
  44. Bir de hocam temettü dağıtıldıktan sonra hisse fiyatı neden düser? Bilerek mi dusürülür yoksa kendiliğinden mi?

    YanıtlaSil
  45. Hocam tüketim yapmak için biriktirilen para tasarruf sayılır mı? Mesela araba almak istiyorum para biriktiriyorum bunun için yani tüketim için. Bu tasarruf sayılır mı?
    Birde uzun yıllar yasamak için ev almak tasarruf mu tüketim mi sayılır?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet sayılır. Si tüketim harcaması yapana kadar o birikenler tasarruftur.
      Ev satın aldığınızda tüketim söz konusudur.

      Sil
  46. brexit referandumu, muhabbet ve istikrar ortamina zarar verir mi

    YanıtlaSil
  47. hocam futbolda bugüne kadar transfer edilen en başarılı yabancı futbolcular olarak Mondragon, Taffarel ve Goerge haci listemde en üst sırada yer alıyor. Gerçi 3ü de galatasaraylı :) ama ne yapayım Anelka da iyi transferdi ama benim 3lü kadar Türk futboluna katkısı olmadı.

    Siz bir sıralama yapsanız ilk üçünüz kim olur?

    YanıtlaSil
  48. Hocam petrol,doğal gaz sahibi ülkelerin tasarruf oranlarının yüksek olması tesadüf mü? Enerjinin olması tasarrufları artırıyor mu o ülkede?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Genellikle bu ülkelerde demokrasi yok ve o nedenle gelir dağılımı çok bozuk. Para belirli kişilerin elinde toplanıyor ve gelirleri yüksek olduğu için tasarruf oranları da yüksek.

      Sil
  49. Hocam Fransaya okumaya gideceğim dolayısıyla Euro benim için önemli. sizin tahminlerinize göre Euro yıl sonuna doğru hangi seviyelere gelir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Euro'nun durumu Brexit olup olmayacağına, Fed'in faiz artırma kararı alıp almayacağına ve ECB'nin parasal genişleme ve faiz kararlarına bağlı olarak değişebilir. O nedenle tahmini çok zor. Ben olsam ihtiyacım olanın yarısını şimdi yarısını da duruma göre sonra alırdım.

      Sil
  50. Hocam merhaba.
    Şu an ülkemizde 100 tl mevduatın ortalama olarak kaçı krediye dönüşüyor.
    Bir yerde 2010 yılında 81'i krediye dönüşüyor olarak geçiyor. Bu mümkün mü hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kredi/ Mevduat Oranı Haziran 2016 itibariyle % 116.

      Sil
    2. Teşekkür ederim hocam.Evet ama mevduat dışında da bankalar özkaynaklarıyla,borçlanmalarıyla kredi verebiliyorlar.Benim sorum mevduatın kaçı krediye dönüşüyor?Bununla ilgili veri var mı?

      Sil
    3. Bunların oranı (TCMB'den kullanılan borçlanmalar dahil) % 20 - 25 aralığındadır daha fazla değil. Dolayısıyla 116'den düşersek sizin dediğiniz oranlara geliriz.

      Sil
  51. hocam borsa istanbul'un büyük gayrımenkul projelerini menkul kıymetleştirip bu yolla ucuz fon sağlaması ABD mortgage krizi benzeri bir krizin ülkemizde de yaşanmasına tam zemin hazırlamaz mı saygılar

    YanıtlaSil
  52. 2008 de kuresel krizde Turkiye nin temerute dusecigini dusunen deutche bank ,zarar acikladi ne dusunuyorsunus bu kadar basilan para kredi kari olarak bankalara nasil donemiyor ? Veya etki sonuc arasinsa bir lag mu bu ?Bu arada brexit in gerceklesecigini dusunmuyorum cunku iskoclar ayrilikla tehdit ediyor,ab den ziyade birlesik krallik parcalinir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam anlayamadım ne sorduğunuzu.
      Brexit konusunda ben de sizinle aynı şekilde düşünüyorum.

      Sil
  53. Hocam selamlar.
    Bizim ülkemizde faizler genelde yüksekken gelişmiş ülkelerde düşüktür.
    Peki biz gelişmiş ülkelerden borçlanırsak düşük faiz mi öderiz. Gelişmişler de bizden borçlanırsa yüksek faiz mi öder?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak öyle değil. Bizim ülkemizde dolar faizi yüzde 1,50 - 2,.00 arasındadır. Yani bankalara dolar yatıranlara bankalar % 1,50 - 2,00 arasında brüt faiz veriyor. Buna karşılık kredi faizi yüzde 6,00 - 7,00 arasında. O nedenle gelişmiş ekonomi vatandaşı veya şirketi bizden dövizle borçlanmaz. Öte yandan dışarıda doların faizi yüzde 1 - 2 arasında olsa da biz konu olduğumuzda faiz 5- 6 lara çıkar. Çünkü bizde risk yüksek.

      Sil
  54. Türkiye'ye AB kapıları tamamen kapanmak üzere !!
    Brexit gerçekleşirse (bu düşük olan ihtimal) dünyada AB için öngörü dağılma yönünde olacaktır. Dolayısıyla AB'ye girebilsek bile :) ahanda Türkler de geldi deyip almanya fransa isveç norveç hepsi ülke adına exit ekleyip kaçacaktır. Dolayısıyla biz hem AB'ye girmiş olacağız hemde girmemiş olacağız.
    Şimdi yüksek ihtimale gelelim. Brexit gerçekleşmez ise Türkiye zaten İngiltere gibi etkili bir destekçisini brexit sürecinde kaybettiği için (bkz. David Cameron'un açıklamaları : 3.000 yılına kadar giremezler ve sakın kimse Türkler AB'ye üye olacak şeklinde düşünerek oy vermesin çünkü bu olmayacak) AB üyeliği süreci iyiden iyiye çıkmaza girecektir.

    Kendimce çıkardığım sonuç : Brexit'in gerçekleşmemesi kısa vadede Türkiye adına olumlu gibi gözüksede (USD/TL düşer; borsa yükselir; belki?? büyüme) , AB'den giderek uzaklaşan bir rotada ilerleyen Türkiye için bu kısa vadeli iyileşme; yarayı iyileştirme yerine acıyı dindirme görevi görecektir.
    Çokmu karamsarım hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Değilsiniz ama Brexit olsa da olmasa da Türkiye bugünkü bilim dışı eğitim yapısıyla, demokrasi dışı görünümüyle, yargıdaki bağımsız olmayan durumuyla AB'den zaten çok uzakta. Cameron'a kızıyoruz ama adamın dediği doğru.

      Sil
    2. Norvec AB uyesi degil bu arada.

      Sil
  55. MAHFİ AMCA MAHFİ AMCA DOLAR 2,89 OLDU NİYE YÜKSELMİYOR BU DOLAR MAHFİ AMÇA?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eh be yeğenim almışsın doları 3,05'den bekliyorsun ki oraya geri gele. Son çeyreği bekleyeceksin artık.

      Sil
  56. Hocam merhaba.2008 krizi sonrası dünyanın genelinde,ABDde,ülkemizde bütçe açıkları arttı.Bunu nasıl yaptılar.Vergileri düşürüp,maaşlara zam mı yaptılar.Hem ABDde,ABde,ülkemizde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir şeyi düzeltelim. Bütçe açıkları artmadı tam tersine düştü. Bizde şu anda bütçe fazlası var. ABD % 6'lardan % 2,8'e düşürdü.

      Sil
    2. Doğru hocam kusura bakmayın. Yanlış yazdım. 2008-2009 doneminde arttı galiba. O dönemde ne ile yaptılar bunu?

      Sil
    3. Kamu harcamaları artmıştı o dönemde.

      Sil
  57. hocam merhaba, ben bu Brexit konusunda son düzlüğe girilirken ciddi anlamda tedirginliğin arttığını ve bir çok aktörün tehditler savurmasının işin ciddiyetini göstermekle beraber ayrılma ihtimalinin daha çok olduğunu görmelerinden kaynaklandığını düşünüyorum. Sizce seçim vaadi olması noktasına götürecek kadar halkın talep ettiği bu Brexit'e olan desteğin bu kadar kısa sürede azalması mümkün mü? Yoksa var olan destek sabit kalsa da kararsız İngilizler'in tehditlere boyun eğeceğini mi düşünüyorsunuz? (Piyasa aktörlerinin borsaların çakılacağı tehditleri ve maliye bakanının vergi ve harcamalara yönelik tehdidi, Cameron'un geri dönüşü olmaz bu işin deyişi vs. tehditler)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben Brexit'in gerçekleşmeyeceğini düşünüyorum. Bu bir tahmin. Yanılıyor olabilirim ama tahminim bu yönde.

      Sil
    2. Brexit gerceklesmeyecek. Bakmayin atip tuttuklarina Ingilizler icin islerini muhafaza etmek cok onemlidir. Brezit gerceklesirse is yerlerinin kapanabilecegini ve isverenin AB uyesi ulkelere gidebilecegini dusunup ona gore oy vereceklerdir. Cikalim diyenler cogunlukla yaslilar ve emekliler. Ingilizler hayatindan memnun. Ekonomi yukselme modunda. Kimse buna comak sokmak istemeyecek.

      Sil
  58. Hocam elbette hepsiyle yeterince ilgilisiniz ama hangisi ana branşınız? Uluslararası iktisat,kalkınma iktisadı,iktisat teorisi,iktisat politikası. Üniversitelerde hangi branşa bağlıydınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hepsiyle ilgiliyim, ek olarak kamu maliyesi de var. Ama 15 yıldır Ekonomi Politikası dersi verdiğime göre belki ana branşım o olabilir artık.

      Sil
  59. Vay arkadaş biz boşa nefes alıyoruz dedirtecek bir haber buldum buyrun okuyun.

    haberin özeti:
    "NOT: Forbes'e göre, milli gelire oranla Fatih Terim dünyanın en yüksek ücretini alıyor. Tek başına 2900 vatandaşının toplam maaşına eşit! Eh, ne de olsa biz, yemeden yediren gönlü zengin bir ülkeyiz!

    http://m.gercekgundem.com/spor/215457/fatih-terimin-dudak-ucuklatan-maasi

    Ne demeli hocam buna ?? Hangi akıl mantık bu paraları teklif ediyor? Kimin çeşmesinden akıyor bu para?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kimin olacak sizin ve benim verdiğim vergilerin çeşmesinden.

      Sil
    2. Yapmayın hocam
      Sponsor gelirleri diye bir şey var.
      TFF hem ligden hem yayınlardan pay alıyor. Bütçeden pay aldığını bile düşünmüyorum.
      Fatih Terim den önce Hiddink vardı. O az mı alıyordu.
      Futbola fazla para yatirdigimiz doğru ancak burada vergiden çok sponsorluk geliri var.
      Vatandaş neye ilgi gösteriyorsa sponsorlar oraya para akitiyor. Eğer biz resme müziğe sanata bilime düşkün bir millet olsaydık sponsorlar oraya daha çok para aktarırdı.

      Sil
    3. Cuzdanina bir bak istersen delik filan olmasin. Senden cikiyor kimden cikacak? Istemezmiydin is yerine arabanla gidip gelmeyi otobus yerine? Iste araba almak yerine otobuse binerek tasarruf ettigin parayi Fatih Terim'e veriyorlar.

      Sil
    4. Sponsor gelirinin yarıdan fazlası vergiden düşülüyor. Yani yine sizin bizim cebimizden çıkıyor. Kaldırın vergiden düşmeyi bakın sponsor filan kalıyor mu ortada?
      Bu arada ben Hiddink'e verilen para adamın hakkıdır demedim. Futbolda dönen parayı hiç kimse hak etmiyor. Sonuçlar ortada.

      Sil
  60. Kusura bakmayın ama sizin kafanız mı çatlak?

    Emekli değil misiniz siz?

    Hadi site açmışsınız yazıyorsunuz da, yorumlara cevap vermek?

    Yorumlara cevap yazmaktan daha mühim işiniz gücünüz yok mu sizin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet hepsi benim.
      Benim işim bu. Dünyada en iyi şey bir insanın hiç bir zorunluluk olmadan, karşılık beklemeden yaptığı iştir. Mesela sokak hayvanlarına yemek vermek gibi, mesela derneklere girip ihtiyacı olanlara yardım etmek gibi, mesela karşılıksız olarak hastalara bakmak gibi.
      Benim de işim bu. Giderek bilim dışına itilen bu topluma bilime bağlı kalmasını anlatmaya çalışmak.
      Daha mühim hiç bir işim yok. Hayatımın hiç bir döneminde daha mühim bir işim de olmadı.

      Sil
    2. Hocam bizlere ayırdığınız zaman için bu siteyi takip eden herkes adına size teşekkür etmek istiyorum. Daha önce de yorumlara yazmıştım, senelerdir yurt dışında çalışan bir inşaat mühendisiyim, ekonomi ve iktisat sayenizde ilgi alanıma girdi. Sürekli artan bir istekle okuyor ve araştırıyorum.
      Yeni kitabınızı sabırsızlıkla bekliyorum.

      En derin saygılarımla.

      Sil
  61. BREXIT-MREXIT...
    GİREXİT-ÇIKEXİT...
    EKONOMİ-MEKONOMİ...
    İKTİSATÇI-MİKTİSATÇI...
    FAİZ İNDİR-FAİZ YÜKSELT...
    PARA-MARA...
    REFERANDUM-MEFERANDUM...

    OF OF OF...

    FANİ İŞLER İÇİNDE BOĞULMAKTAN NE ZEVK ALIYORUZ!

    HEPSİ ŞEYTANIN OYUNU!

    DÜNYA İŞLERİNE ÇOK KAPTIRIYORUZ KENDİMİZİ!

    NE OLACAK HALİMİZ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kötülükleri şeytan adı altında başkalarına yüklemeyin. Sorumluluğunuzu alın ve sorunun sizde olduğunu kabul edin. Başka türlü yanlışı hatayı düzeltemezsiniz.

      Sil
  62. Hocam merhaba.
    Türkiye'de döviz kredisi faizi tlye göre ucuzken neden insanlar ev araba almak icin çoğunluk döviz kredisi çekmiyor. Hem daha dusuk faiz öderler,hem de doları tlye cevirip yüksek miktarda tl elde ederler.
    Ben sahsen öyle yapardım,ya da yüksek ihtimal benim bilmedigim atladığım bir yer var.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Öyle yapanlar döviz mağduru diye sokaklarda yürüyüş yapıp kurtar bizi devlet baba diye dolaştılar. Geliriniz dövizle değilse döviz kredisi almayın. Bugün faizi düşük diye alırsınız yarın TL bir değer kaybeder faizden kazandığınızın on katını o değer kaybıyla yitirirsiniz. Bu habere bir göz atın isterseniz:
      https://www.cihan.com.tr/tr/doviz-kredisi-magduru-kahtali-mice-taksimde-eylem-yapti-229337.htm

      Sil
  63. Hocam sevgiler. Bankalar teorik olarak kredide yüksek faiz mevduatta düşük faiz isterler. Buna ilişkin iki soru soracağım.
    1) Bir banka kredi faizinin yüksek olmasını ister mi? Düşük olması kredi talebini artırır, banka daha fazla kredi verir. Yani düşük faiz elde etse bile sürümden kazanır.
    2) Bir banka mevduat faizinin düşük olmasını ister mi? Yüksek olması bankanın daha fazla faiz ödemesi anlamına gelir ama banka daha fazla kaynak çeker, buradan kazanır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. (1) Bir banka bu dediğinizi karını maksimize edecek şekilde ayarlamaya çalışır. Bazen kredi faizini artırır bazen hacmi.
      (2) Eğer daha fazla kaynak ihtiyacı yoksa mevduat faizini düşürür, daha fazla kaynak ihtiyacı varsa mevduat faizini artırır.

      Sil
    2. Hayatta her şey arz ve talep midir?

      İktisatçıların hayatta yegane baktığı arz ve talep midir?

      Bu, bir tür, (iktisatçılık mesleğinin insana kattıklarına ek olarak) mesleki deformasyon değil midir?

      Bir beyin cerrahı, sokakta yürürken gördüğü her kafaya neşter vurmak istemez herhalde?

      İktisatçılar niçin sadece arz ve talebe odaklanıyor?

      Sil
    3. Optimum nokta diye bir şey var, ekonomide herşey arz-talep ile açıklanacak kadar simple bir olgu değil. Eğer o dengeyi yakalayamazsanız sürümden kazanacağım derken büyük ihtimal ile batarsınız.

      Sil
  64. hocam referandumun bir bağlayıcılıgı yok ama işte gündem meşgul ediyor ingilizler , bu arada bir konuda yardım alsam sizden hiç fena olmaz gazi de eğitim aldıgınız için size danışmak istiyorum yüksek lisansımı gazide finansman bölümünde mi yoksa muhasebe ve finansman mı ya da sadece isletme üzerine mi yapmalıyım , derslere baktım ama pek fark göremedim amacımda sadece sermaye piyalasarında uzmanlasmak

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Referandumun bağlayıcılığı var. İngiltere gibi bir ülkede referanduma saygı gösterilir ve sonucuna uyulur.
      Sermaye piyasasında uzmanlaşmak istiyorsanız finansman veya muhasebe ve finansman bölümlerinden birisini seçin. Ama okulla yetinmeyin kendi başınıza da çalışın.

      Sil
  65. Cari acik issizligi nasil artirir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle net bir ilişki yok aslında. Ama eğer burada üretilebilecek malları dışarıdan ithal etmeye başlar ve buradaki üretimden vazgeçersek cari açıkla birlikte işsizlik de artar.

      Sil
  66. Merhaba Hocam , kafama bir sey takildi , tablodaki kurlar size göre serbest piyasada ifade edilen ve günlük olarak kullanılan şekliyle ifade edilmek istenirken yazılış şekilleri iktisat kitaplarındaki gibi olmuş.Yani eur / tl yazildigi zaman 1 birim yerli para karsiligi euro algilanmalidir ,bu durumda brexit olursa eur/tl nin düsmesi degil artmasi gerekir.Buna göre ya tabloyu degistirmeniz ya da bir not eklemeniz gerekmez mi ?
    Tesekkürler
    Alper

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yanlış anlamayı gidermek için yazılış şeklini değiştirdim. Teşekkürler.

      Sil
  67. Hocam başörtüsünün kadınların özgürlügünü kısıtladıgını düşündügünüz biliniyor. Bu gayet tabi düşünce özgürlügü ve normal birşey.
    Peki hocam başörtülülerin ünivetsiteye alınmadığı dönemde bunu destekliyormuydunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başörtüsünün kadınların özgürlüğünü kısıtladığını düşünmek başka, kendi isteğiyle başını örtmüş bir insanı dışlamak ayrı bir şey.
      Henüz üniversitede başörtüsüyle derse girmek yasak iken benim dersimi başörtülü bir kız öğrenci seçmişti. bu öğrencimin başı örtülü olarak derse girmesi için üniversite yönetimiyle görüşmüştüm. Yönetim YÖK'ün kesin yasağı olduğunu ve sorumluluğun bana ait olacağını söylemişti. Ben de bu sorumluluğu alarak o öğrencimin derse girmesine izin vermiştim.

      Sil
  68. Merhabalar hocam
    Negatif eğimli talep eğrisini açıklayan bir çok yaklaşım var. Bugün en çok kabul göreni gelir ve ikame etkileri sonucunda fiyatı düşen malın talebinin artması diye biliyorum.Yanlış biliyor olabilirim hocam.
    Ancak, gözlemlediğim kadarıyla fiyatı düşen malın talebinin artmasında sadece gelir ve ikame etkileri yok.
    Fiyatı düşüşüne karşılık talep artışına konu olan malı, bazı durumlarda, bir kereliğine almıyoruz. Yani tükettiğimiz malların bir çoğu belli bir süreç içinde belli aralıklarla aldıklarımızdan oluşuyor.
    Örneğin, satıcı, toptan alış yaptığımız yaptığımızda fiyatı bir miktar düşüreceğini söylüyor. Bizde, mesela, bir ay sonra alacağımız malıdan, bugünden, toptan olarak alıyoruz. Böyle bir durumda, bir ay sonra 5 liraya alacağımız malı bugün alarak 4 liradan alıyoruz. Böylece tüketici rantımızı, toptan almadığımız duruma göre artırmış oluyoruz.
    Fiyat indirimlerine karşı daha sonra alacağımız malları bugünden alarak tepki vermemizin arkasında gelir ve ikame etkilerinden daha çok tüketici rantını artırma çabası olduğunu düşünüyorum.
    Şimdi hocam, bu söylediklerimin mantıklı bir tarafı var mı?Ya da teoride böyle ve ya buna benzer bir çalışma var mı? Eğer saçmaladıysam kusura bakmayın hocam, özür dilerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç saçmalamadınız son derecede mantıklı bu dediğiniz. Her bir istisna genel kuraldan farklı sonuçlar yaratabilir. Bu sizin dediğiniz indirim bir istisnadır ve böyle bir sonuç vermiştir. Bu konuyu çalışarak geliştirmenizi öneririm. Ekonomide ilerlemek böyle başlıyor.

      Sil
    2. Bu dediğinize benzer bir durum tekel piyasalarda söz konusu. 2. derece fiyat farklılaştırması adı veriliyor. Tüketicinin talep ettiği malın birimini arttırması neticesinde üreticinin ona düşük fiyat teklif ederek üretici rantını ve toplam karını maksimize etmesi durumu. Sanıyorum kola örneğini verebiliriz. 330 ml. kolanın fiyatı takriben 1,75 TL, 1 lt. kolanın fiyatı 2,5 tl iken, 2,5 lt kolanın fiyatı ise ortalama 3,75-4 TL'dir. Yahut 330 ml. kutu kolanın fiyatının 1,75 tl olup 6*330 tl kutu kolanın fiyatının 8,5 tl olması.

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim hocam.Bu konu üzerinde çalışarak bilimsel bir temel oluşturmak istiyordum ama tereddütlerim vardı. Cevabınızla beraber son kararımı verdim. Ortaya kayda değer bir şey çıkmasa bile belli bir konu üzerinde düşünmenin analiz yapmaya çalışmanın daha başka yararları olacaktır diye düşünüyorum.
      Bilimi önceliğiniz yaparak bizleri aydınlattığınız için de ayrıca çok teşekkür ederim hocam.

      Norton;
      Haklısınız. Ama ikinci derece fiyat farklılaştırması olayı arz cephesi üzerinden açıklıyor.Benim ifade etmeye çalıştığım husus tüketicinin fiyatı düşen mala artan talebinin arkasında yatan nedenlerden bir tanesi. Olaya tüketici tarafından bakmaya çalıştım.

      Sil
  69. http://m.gercekgundem.com/ekonomi/215610/emeklilere-buyuk-sok

    YanıtlaSil
  70. Hocam,

    TFF tarafından milli takıma ayrılan 100 milyon TL'lik Euro 2016 primlerine ne diyorsunuz?

    YanıtlaSil
  71. Hocam çok basit bir şekilde soracağım;

    bireysel kredi faiz oranlarının gözle görülür şekilde düşmesi için tcmb'nın ne kadar süre daha indirime gitmesi gerekiyor? yani 1 ya da 2 toplantıda da faiz düşerse bunun sonucunu kredilerde de görmeye başlayabilir miyiz? yoksa başka etkenler mi var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başka etkenler var. Risklerin de düşmesi lazım. Brexit olmazsa Fed de faiz artırmazsa faizler düşer.

      Sil
  72. ECB hala suregiden deflasyon ve dunya buyume euro bolgesi sorunlari ortaminda parasal genislemeyi yil sonuna dogru arttiri mi? ya da faizlerde ufak capli oynamalar yapar mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artırabilir. Brexit ve Fed den sonra daha net görülebilecek durum.

      Sil
  73. brexiti tek degisken kabul buyursak

    eng abrliktenden ciktigi takdirde

    sterlin dolar euro ve basta tl olmak uzere gelisen ulke para birimleri sirasiyla nasil etkilenir. yukselir duser

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa vadeli etkiler:
      Sterlin düşer, Dolar yükselir, Euro düşer. TL ciddi değer kaybeder.

      Sil
  74. Mahfi hocayı tanıdığım bir çok AKP'li iktisatçı da takip ediyor. AKP'liler bile saygı duyuyorsa demek ki bu adam dürüst ve ilkeli hem de çalışkan. Mahfi Hoca burada yarattığı bilinç ve farkındalık ile ülkenin geleceğine katkı veriyor. Ülkenin kritik noktalarında 100 tane Eğilmez olsaydı şimdiye Mars'a gitmiştik.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Estağfurullah o kadar da değil. Ben elden geleni yapıp bir ekonomi ve analiz bilinci uyandırmaya çabalıyorum. Takdiriniz için teşekkür ederim. Elimden geldiğince tarafsız ve bilim sınırlarında kalarak değerlendirme yapıyorum. Tabii ki eleştirilerim de oluyor.

      Sil
  75. Merhaba, Brexit gerçekleşirse, FED faiz arttırmayı ertelemez mi? Ertelerse Dolar/TL ne yöne gidecektir acaba ?

    YanıtlaSil
  76. Mahfi Bey ilgilenir misiniz bilmiyorum ama şuna bir baksanız iyi olur.

    http://t24.com.tr/haber/aydinlardan-erdogana-yetti-artik-erdogan-rejimini-ve-yandaslarini-uyariyoruz,346361

    Şu paragraf özellikle sizi de ilgilendiriyor.

    "Üniversitede ders vermek bile kabus oldu. Öğrenci kılığındaki yaratıklar hocanın konuşmasını kaydedip muhbir vatandaşlığa soyunuyor. Ve şimdiye kadar üniversitedir diye bildiğimiz o binalar kompleksi de utanmıyor, hocayı işten atmayı kendine yedirebiliyor.Ondan sonra da, korkunç para cezaları ve tehditlerle ödü koparılmış bir amiral gemisinde köşe yazarı kalkıyor, bir profesöre üniversite dersinde neyin nasıl konuşulacağını öğretmeye yelteniyor."

    https://www.change.org/p/yetti-art%C4%B1k-erdo%C4%9Fan-rejimi-ne-ihtar

    Daha ne kadar bana dokunmayan yılan bin yaşasın demeye devam edeceksiniz Mahfi Bey? O yılan size dokunduğu zaman her şey için geç kalmış olmazsınız umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben öyle bir şey zaman demedim. Öyle olsa burada eğitimin bilim dışı olduğunu, ekonomideki başarıların 2010'dan itibaren terse döndüğünü yazar mıydım? Ben konulara objektif bakarım. İyiyse iyi kötüyse kötü derim. Ama bazı konular vardır ki onlara tarafsız bakmam. Mesela laiklik bunlardan birisidir. Çünkü laiklik zaten tarafsızlıktır. Onu kaldırdığınız anda taraf olacaksınız demektir.
      Öte yandan bir yerlerden atılmaya da hiç aldırmam. İsteyen istediği yerden atar. Dönüp bakmam bile. Her yerden atılsam burada yazmaya devam ederim.

      Sil
  77. 1)Hane halkı geliri milli gelire eşit midir? Aynı şey midir?
    2)Sıcak para girişi emeğin ücretini nasıl azaltır?

    YanıtlaSil
  78. Hocam Turkiye/İsrail ilişkilerinin önümüzdeki günlerde normale döneceğini konuşuluyor, bunun Turkiye ekonomisi uzerinde bir etkisi olur mu?

    Öte yandan anketler UK'nin AB'de kalacağını gösterse de Brexit konusunda Shy Tory Factor'e benzer bir faktorun devreye girip UK'nin AB'den çıkma ihtimalinin olduğunu düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  79. Hocam mühendisler veya bu bölümü okuyanlat genelde iktisada ilgi duyuyor. Hem bu blogda hem günlük hayatta bununla karşılaşıyorum. Nedeni sizce nedir acaba.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi