Yellen'den Trump'a

Brexit’den sonra ikinci sürpriz de ABD seçimlerinde gerçekleşti ve başkanlık seçimini Donald Trump kazandı. Anketler bir kez daha yanıldı.  

Trump’ın Başkanlık yemini ederek koltuğa oturması 20 Ocak 2017 günü olacak. O tarihe kadar Barack Obama başkanlık koltuğunda oturmaya devam edecek. Yeni başkan seçildikten sonra mevcut başkan görevi devredene kadar topal ördek (lame duck) olarak adlandırılıyor. Yani yetkisi var gibi görünse de etkisi yok.

Bütün dünyada piyasaların seçimin sonuçlarına tepkisi çok sert oldu. Dolar endeksi (6 önemli, paraya karşı kurulmuş olan endeks) değer kaybetti. Buna karşılık dış finansmana bağımlı ülkelerde ters bir etkiyle Dolar yerel paralara karşı değer kazandı. Türk Lirası da bunlar arasında bulunuyor. TL, sabaha karşı değer kaybı rekor kırdı ve USD/TL kuru 3,30’ a kadar yükseldi. Sonrasında yavaş yavaş bir sakinleşme eğilimi ortaya çıktı. Bu tür belirsizlik hallerinde hep görüldüğü gibi altın hızla değer kazandı ve 1.300 USD/Ons değerini aştı.

Bundan sonra neler olur? En zor soru bu. Bu tür belirsizlik ortamlarında tahmin yapmak ve yön belirlemek oldukça zordur. Her ne kadar kaos teoremi, puslu matematik gibi yaklaşımlar bu alanda yardımcı olabilecek araçlar geliştirmiş olsalar da bunların tam olarak sonuç verebildiğini söylemek pek mümkün değil. Yine de mevcut bilgi birikimimize dayalı akıl yürütme yöntemini kullanarak geleceğe ilişkin öngörülerde bulunmaya çalışalım.

Piyasalar açısından ilk değişecek şey Fed  Başkanı Yellen’in de topal ördek konumuna düşecek olması. Yellen, muhtemelen görev süresinin sona ereceği 3 Şubat 2018’e kadar olan görevde kalacak. Ama ne olursa olsun bundan böyle artık dünya Yellen’in değil Trump’ın ne söylediğine bakacak.

Trump’ın seçim kampanyası boyunca dile getirdiği yaklaşımlardan birisi korumacılıktı. Trump, özellikle Çin’e karşı verilen dış ticaret açığına vurgu yaparak bunu önleyeceğini söylüyor. Düşüncesini yaşama geçirirse bu, Çin için iyi bir gelişme olmaz. Çünkü Çin, ihracatının önemli bir bölümünü ABD’ye yapıyor. Çin, bu hamleye karşılık vererek elindeki ABD Hazine tahvillerini ve dolarları piyasaya vermeye başlarsa bu kez bir ticaret, kur ve faiz savaşı çıkar ortaya. Çin krize girerse bu olayın bir küresel kriz kısır döngüsünü tetiklemesi söz konusu olabilir (bu konudaki yazım: http://www.mahfiegilmez.com/2015/06/kapitalizmin-sonu-mu-geliyor.html.) Korumacılık eğilimi küresel sistemi sararsa bambaşka sonuçlar karşımıza çıkabilir. Çünkü kapitalizmin temel kabullerinden birisi, David Ricardo’dan beri, uluslararası ticaretin herkesin refahını artıracağı yaklaşımıdır. Geçmişe bakıldığında bu kabulün beklendiği gibi sonuç verdiği görülüyor.   

Trump, seçim kampanyası süresince vergi indirimlerinden ve deregülasyondan da (kuralları gevşetme) söz etti. Bu, bizi, Reagan ve Thatcher’in bir zamanlar şampiyonluğunu yaptığı arz yönlü ekonomi yaklaşımına götürür. Bu görüş, vergi oranlarının düşürülmesi, kuralların gevşetilmesiyle ekonominin daha fazla üretim yapacağını öne sürüyor. 1980’lerden başlayıp 2000’lerin ilk yıllarına kadar devam eden bu uygulama ahlak kurallarının da gevşemesine yol açtı. Sonuçta 2000’lerin ilk yıllarına kadar ekonomiler hızla büyüdü, üretim arttı. Ne var ki bu gelişme, sonunda gelip küresel krizle noktalandı. Şimdi yeniden o politikaya dönmek nasıl bir maliyet yaratır bilmek mümkün değil.
Türkiye’nin böyle bir ortamda ABD ile önemli sıkıntılar yaşayacağını sanmıyorum. Buna karşılık Dolardaki hızlı yükselişin devam etmesi zaten sıkıntıda olan şirketlerimizi daha da sıkıntıya sokacak. Çünkü biliyoruz ki maliyetler ve finansman büyük ölçüde Dolara dayalı. Euro’nun da değerlenmesi döviz gelirlerimizin ağırlığının Euro ile olması açısından olumlu görünüyor ama eğer maliyetler ve borçlar gelirlerden daha yakında realize oluyorsa bu ağırlığı taşımak zorlaşıyor. O nedenle dış finansmana ihtiyacımızın artacağı bu ortamda Avrupa Birliği ile ilişkilerimizi hafife almamakta yarar var. Çünkü ihracatımızın yarıya yakını bu bölgeye gidiyor.

Yıllardan beri yapmamız gereken yapısal reformları yapmayarak ya da aslında reform olmayan adımları reform gibi göstererek bugünlere gelmiş bulunuyoruz. Çinli bilgelerin öğüdünü tutup “yazın temizleseydik yağmur oluklarını” bugün daha rahat bir konumda olacaktık. Şimdi işimiz daha zor görünüyor. 

Yorumlar

  1. Hocam Trump zafer konuşmasında ABDyi yeniden inşaa etmekten bahsetti. Fiziksel anlamda. Bu ekstra kamu harcamaları dolarda bir gevşeme yaratmaz mı? TR şartlarında diğer etmenleri çok göz önünde bulundurmayarak söylüyorum. Çünkü bizim durumumuz farklı. Dolar Trump zaferinden sonra çoğu para birimi karşısında değer kaybederken bizde tırmanışını sürdürdü. Kısaca orta vadede tekrar bir bol dolar dönemi görebilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaratabilir. Zaten istedikleri de budur muhtemelen (cari açık bakımından.)

      Sil
    2. Trump o husuda hakli. ABD yollar kopruler gecitler cok eski ve bakimsiz yikilma tehlikesi icinde. Biizmle kiyaslanamaz. Hulasa hatirladigim kadariyla 2007de bir nehir geciti koprusu cokmustu. gundeme geldiyenilemek yapmak ancak ekonomik kriz bu konuyu unutturdu. Bizde nasil evlerin guclendirilmesi yikilmasi vs sikintisi varsa ABD yol kopru gecit sikintisi var. Boyle bir ypailanma ABD icin iyidir kamu haracamasi yaratir. Dunya icinde iyi olabilir. Doiger konulara girmiyorum bilmiyorum.

      Sil
  2. Trump'ın seçilmesinin ardından İslamafobi'nin artacağı endişesine nasıl bakıyorsunuz?

    YanıtlaSil
  3. yellen aralik faiz arttirimini mevcut belirsiz ortamda baska bahara mi sevk edecek bu guclu bir olasilik mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aralıkta faiz artırımı beklentisi oldukça düştü.

      Sil
    2. Yırttık mı yani?

      Sil
    3. Adsiz yirttik mi diye sorarken donumuzdan bahsediyorsan o zaten yirtikti.

      Sil
  4. TRUMP BIZE IYI GELMEYECEK HOCAM !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunlar erken değerlendirmeler. Bakalım ne olacak?

      Sil
  5. Hocam, yazınız için teşekkür ederim. Bir kaç yerde Trump seçiminden dolayı dolar/tl de düşüş trendinin başlayacağı yönünde haberler okudum. Hiç inanasım gelmedi ama sizinde görüşlerinizi sormak istedim.

    YanıtlaSil
  6. Hocam anlamadigim bir konu var . Dolar yukseldiginde maliyetlerimiz artar buda bizim ureticimiz için sıkıntı . AMa dolar arttiginda yani tl degersizlestiginde ihracatimiz artması için ithal ettiğimiz hammaddeleri cogunu kendimiz uretebilsek bu durumda biz karlı cikariz değil mi ? uretemedigimiz icin sonucunda doların artması maliyeti arttırıyor dogrumudur ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TL değer kaybettiğinde normal koşullarda bizim ihracatımız artar. Ama eğer malımızı sattığımız ülkeler iyi durumda değilse ihracatımız pek artmaz. Nitekim yılbaşından beri yaşadığımız olgu bu.

      Sil
  7. Hocam, FED'in faiz artışlarının yavaşlayacağı sonucunu çıkarabilir miyiz buradan ?

    Aynı zamanda Trump küresel ısınmanın bir yalan olduğunu söylüyordu, bu konuda yapılmış ABD'nin taraf olduğu uluslararası anlaşmaları ve düzenlemeleri iptal etme yetkisi var mıdır ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuresel isinmanin yalan oldugu konusu gercek olabilir. internette bunun hakkinda belgelseller var arat bulursun. Cok ciddi bir iddadir.

      Sil
  8. hocam süleyman yaşar hoca dan haberiniz varmı? Gazetesi kapandıktan sonra yazmayı bıraktı mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Süleyman Yasar hocayi Twitter da bulabilirsiniz.

      Sil
  9. Dunyada akildisilik niye yukseliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünya uzun süredir savaşmıyor, öfkesini boşaltamıyor. Öfkeyi açığa vurmanın başka yolları ortaya çıkıyor. Dünya çok acı çekti ve artık bu ağırlığı kaldıramıyor.

      Sil
    2. nufus artti issizlik cogaldi ekonomik krizler insanlari kayit disna itti kayit disina itilen kitleler garip dusunur oldu cogunluk oldu.Daha dune kadar siyah kukuletali insanlarin cikip kafa kesecegini bahsetseniz kimse inanmazdi o herifler avrupadan abd bile insan ithal etti etki olusturdu dunyayi sarsti. bunun adi gerceklik terorudur.

      Sil
  10. Trump Fed'in bir an once faizi arttirmasi gerektigini, politik sebeplerden dolayi faizi dusuk tuttugunu, borsada balon olusturdugunu felan soyluyordu, bakalim secilince de ayni seyleri soyleyebilecek mi, cunku Mart'ta butce var. 20 trilyon dolar dis borc ve yuksek faizle istedigi harcamalari nasil yapacak acaba?

    YanıtlaSil
  11. Hocam Trump'ın başa gelmesi ile TTIP'nin durumu sizce ne olur? Anlaşma fesih edilebilir mi ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. umuyorum edilir çünkü çok aleyhimize bir gelişme olur iptal edilmemesi...

      Sil
  12. Hocam yazıyla alakası pek yok ama ifade etmek istedim. Radikal gazetesindeki yazılarınızı artık okuyamıyoruz. Otomatikman Hurriyet arşive yönlendiriyor ve orda isminiz yok. Gerçekten büyük bir bilgi kaynağı daha yok oldu sanırım. Bilgiye ulaşma kolaylığında ülkemizin neden son sıralarda olduğuna açık bir örnek oluşturuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ne yazık ki kaldırmışlar. Ben de siz yazınca kontrol ettim ve fark ettim.

      Sil
    2. tüm radikal arşivi silinmiş. Twitterda tepkiler büyük.

      Hocam keşke sizde "google drive" gibi yerlere yedekleseydiniz.

      Sitenin yedeği var mı hocam aman ihmal etmeyin. Blogger da kapanırsa bu değerli yazı ve yorumlar geleceğe ulaşamadan yitip gitmesin.

      Sil
  13. Hocam merhaba,
    Fed faiz artışı için de henüz konuşmak erken. Bence mevcut şartlarda fed için değişen bir şey olmayacaktır. Kaldı ki dolar endeksindeki düşüş artış için fedin elini güçlendirir.

    YanıtlaSil
  14. Seçim aşamasında bol keseden söz vermek kolaydır ama reel politikanın başına geçince bunların birçoğu havada kalır. Arabistan bile Obamayı tahvil tehdidiyle yola getiriyorsa Çin Abd yi bile sallar. Başkanlar gelip geçse de ciddi değişimler beklemek yanlış. Ülkemizde bir yapıyı değiştirmek güçlü bir iktidar için çok kolay ama Abd de bu kadar kolay olduğunu sanmıyorum..

    YanıtlaSil
  15. Fed başkanlığı 10 yıllığına seçilmiyor muydu? Yellenin görev süresi niye Şubatta bitiyor. Fed bağımsız bir kurum, Trump Fed'e karışamayacağına göre neden faiz artırımı beklentileri düştü anlamadım. Sonuçta Fed istihdam,büyüme ve enflasyon verilerine bakar. Trumpun ekonomi politikaları beklentileri etkileyebilir ama adam daha başlamadı bile.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 4 yıllığına seçiliyor. Ama başkanlıktan inse de 14 yıl Fed yönetiminde üyeliği devam ediyor.

      Sil
  16. Doların Euro karşısında değer kaybederken Tl karşısında değer kazanması yatırımcının bizim gibi ekonomilere güvenmediği anlamına mı geliyor?

    YanıtlaSil
  17. Ronald Reagan & Margaret Thatcher & Turgut Özal

    Donald Trump & Theresa May & Recep Tayyip Erdoğan

    Tarih tekerrür mü ediyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Turgut Ozal zehirlendi diye okumustum. Umarim tarih tekerrur ediyordur...

      Sil
    2. Kininizi başka yerde kussanız olmaz mı? Yanlış anlaşılmasın Mahfi Beyin yerine karar veremem, burada kişisel fikrimi söylüyorum. Fikirlerimizin en azından bu blogda bilgi taşıması gerekir, zehir değil. Şakşakçılık yapın demiyorum, eleştirin hem en ağır şekilde ama düzeyli lütfen. Herkese ama, sadece iktidara değil. Bu blogda kişisel fikrini beyan eden herkese. Aşağılamadan küçümsemeden.

      Sil
    3. Tayyip erdogan secimle geldi secimle gitmelidir. Bir insani sehirlemek kesinlikle onurlu bir davranis degildir. Rte tarftari degilim ama kendi gemisi turkiyeyi batiracak kadar ocu de degildir herhalde.

      Sil
  18. Birleşik Devletler'deki demokratlar ve cumhuriyetçiler bana fil hikayesini hatırlatıyor: Hindistan'a giden fil avcıları evvela siyah kıyafetlerle fillere kötü davranıp onları döverek yola getirmeye çalışır bunun akabinde aynı avcılar bu defa beyaz kıyafetlerle fillere yardım edip yiyecek vererek istediklerini yaptırırlarmış. İşte demokrat-cumhuriyetçi ayrımı Makyavelizmin pragmatik yansımalarından başka bir şey değildir. Aynı şeyi yapmanın farklı yollarıdır. Barack Obama başkan olunca ABD'nin kurucularıyla aynı şeyi hedeflediğini söyleyerek bunu açıkça ortaya koymuştu. Yani Martin Luther King'in temennisi gerçek oldu yani bir siyahi başkan oldu ancak o ruh iklimi gerçekleşemedi.

    YanıtlaSil
  19. Merhaba Hocam. Diyelim ki 2017'yi idare ettik. Peki ya 2018 de ne olacak? Doların yönü yine yukarı doğru değil mi? Ve bizim fazla zamanımız kalmadı. Yapacak fazla bir şeyimizde.

    YanıtlaSil
  20. ihracatı artıramıyorsak ithalatı azaltmazmıyız .dışarıdan aldıgımız ihtiyacları içeride arastırmak ve cömek ülkenin ekonomisini düzeltmezmi.enerji gibi zorunlu dallar dısında kendi makina techizat ve elektronık işlemleri içeride halledemezmi .akıl mantık ermiyor canım ülkeme .
    bu düsündüklerim cok mu zor .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İhraç ettiğimiz malların yüzde 60'dan fazlası ithal girdilere dayalı. Bu durumda ithalatı kısarsak ihracat da kısılıyor.

      Sil
    2. Net ihracatımızı arttıracak her girişim; istihdamı arttırmaya, enflasyonla mücadele etmeye, cari açığı azaltmada büyük katkılar sağlayacaktır. Hertürlü teşvik var, ama yine eksikliklerimiz varki istenen yatırımlar yapılamıyor. İşte bu eksikliklerimiz için proaktif, ezber bozan bir mücadele gerekiyor. Uzun vadede yapılacaklar belli, sorun kısa vadede yapılacaklar. Bu mevcutla yapmamız gerekiyor. Mühendise ihtiyacımız var diyelim, şimdiden o fabrikaları kuramazsak, mezun ettiğimizde yine iş bulamayacak, en kötüsü yurt dışına gidecek. Paxar liderini ülkemize getiremiyorsak, üçümcüsünü, onuncusunu yada kritik noktadaki insanları transfer etmeliyiz. Tamam biliyorum zor, ama ne kolayki. Kolay olsa her ülke yapar. Yapılamayanı yapmaya çalışmalıyız.

      Sil
  21. Hocam ABD ve Dünya daha çok Keynesyen ekonomiye mi yakalaşacak sizce yoksa arz yanlısı ekonomi politikalarına mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ABD sanki arz yönlü politikaya yaklaşıyor gibi ama dünyanın tamamı için tek bir şey söylemek mümkün değil.

      Sil
    2. ABD sanki arz yönlü politikaya yaklaşıyor, yazmışsınız da:

      Talep var mı?

      ABD vatandaşları arasında part-time çalışmaya mahkum edilmiş milyonlarcası da var, bunların geliri, "hangi arzı" almaya yetecek?

      Bir ekonominin canlı olması için, talebin ve arzın birbirini beslemesi gerekir.

      Talep yoksa, arz yönlü politikaya yaklaşıyor olmak çözüm mü?

      Şimdi Trump'ın başkan olmasıyla, "ABD resesyona girebilir" söylentileri de yayılıyorken, "hangi arz"dan bahsediyorsunuz?

      Mortgage kredilerinin "balon" olduğu geç anlaşıldığı için 15 Eylül 2008'de kriz başladı. Bu acı gerçek varken, "hangi arz"dan bahsediyorsunuz?

      Çin'de, Tayvan'da sözleşme imzalanan fabrikalarla anlaşmaların feshedilmesi, ve ABD'li şirketlerin kendi mallarını kendi ülkesinde kendi vatandaşlarıyla üretmeye başlamasının "arz"la bir ilgisi olduğunu pek sanmıyorum?

      Asya ülkelerinde "ucuz iş gücü" var, ABD'de hâlâ "iş gücü pahalı".

      "Hangi arz"dan bahsediyorsunuz?

      Sil
    3. bu arz yonlu yaklasim hakikaten bu blogda da genel olarak yanlis bakiliyor. Yahu kardesim gidada indir kdvyi bak bakalim nasil talep oluyor. Indir isci sigorta primlerini bak bakalim nasil talep oluyor hem isciye hem genel talebe. Arz yonlu politika talebide goz onunde bulundurur. Bugun et fiyatlari yuksek talpe yok indir et girdilerindeki vergiyi indir kdvyi bak bakalim fiyatlar nasil dengeye kavusuyor talep artiyor.

      Sil
    4. Mahfi beyin bu konuda yazısı var bu blogda. Onu okuyun sonra soru ile cevabı tekrar değerlendirin bence

      Sil
    5. Eğer vergileri indirir de kuralları gevşetirseniz talep yaratırsınız.

      Sil
  22. Hocam piyasa Trump'ın başkan olmasını sindirdikten sonra bence aralıkta faiz arttırımı yine olacak çünkü zaten Trump faizleri arttırmak isteyen biri değil mi? Bizzat bunu kendisi söylemişti. Şimdi kontrol ettim ve yine %70'e dayanmış(hatta yazıyı bitirdikten sonra sayfayı yeniledim %70'in üstüne çıkmış) faiz arttırım ihtimali. Sabah %50 civarındaydı sanırım. (http://www.cmegroup.com/trading/interest-rates/countdown-to-fomc.html)

    Hocam birde 2017 çok zor geçecek gibi görünüyor zaten sizde böyle söylüyorsunuz. Görünen köy klavuz istemez. Sizden ricam madde madde ve kısaca neden zor geçeceğini yazar mısınız? Mesela Brexit, Kur riski, Türkiye erken seçim ya da Başkanlık Seçimi, Sınır ötesi operasyon vs. gibi..

    Bu arada Bertrand Russell'in kitaplarının siparişini verdim en kısa zamanda elimde olacaklar hocam:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkanlık seçiminin nesi risk,zaten bir tane aday var?

      Sil
    2. Neden zor geçeceğini ve niçini tahmin yapmayacağımı anlatan bir yazı yazacağım ama yılın sonunda. Hele bu yılı bir bitirelim.

      Sil
  23. Hocam Merhaba,
    Sitenizin aplikasyonunu yaptırtmayı düşünmüyor musunuz?Bence çok güzel olur.
    Yazınız için de teşekkürler her zamanki gibi isabetli değerlendirmeleriniz bulunmaktadır.
    Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslında kafa yorsak hocaya jest olsun diye biz yapabiliriz hiç mi okurlar arasında bilgisayar mühendisi yok ?

      Yoksa sıfır yazılım bilgimle ben oturur yılbaşına kadar aplikasyon yapacam.

      Sil
    2. Çok teşekkür ederim. Ama ben bu aplikasyonun neye yarayacağını ve nasıl yapılacağını bilmiyorum.

      Sil
    3. Sitenize giren insanların tahmini olarak %50'si mobil telefonlardan giriyordur. İşe gider-gelirken toplu ulaşımda okuyorum ben mesela. Mobil'den siteniz açıldığında site mobile uyumlu şekilde açılıyor "Blogspot'un bir özelliği". Ancak çok da uyumlu değil. Mesela grafikler/fotoğraflar/imaj'lar ın tamamı görünmüyor, sadece 1/3'ü görünüyor. Görünmeyen kısımlarına bakmak için fazladan çaba sarfetmemiz gerekiyor, ki bazıları yapamıyordur muhtemelen, çünkü kolay değil, bir önce ziyaret edilen sayfaya dönüş yapılıyor. Sırf bu eksiklikten dolayı mobil uygulama yapmak mantıklı değil. Benim önereceğim en doğru çözüm şu: Mobil Web Sitesi yapma üzereni uzmanlaşmış Front-End Developer bir kişi bulmak "yardım istenirse arkadaşlarımdan bulabilirim" ve o kişiye bu blog sitesini mobil uyumlu düzenleme yaptırmak. Yani grafiklerin/fotoğrafların olduğu yerleri mobilde düzgün gösterebilecek "tam ekran gösterim", zoom yapabilecek, çarpıya basınca okumaya kaldığı yerden devam edebilecek hale getirilmesi. Mobil uygulama yapılması istenirse elbette yapılabilir ancak kötü bir tarafı var: hem Android hem de iOS telefonlar için ayrı ayrı uygulama yapılması gerekecektir ve "belki" bunu besleyecek bir CMS yazılımı da gerekecektir. Ben Bilgisayar Mühendisiyim ve şu anda boş'um. Hem Android hem iOS uygulama yazılımı yapabiliyorum. Mahfi hocamın istemesi dahilinde bunları ücretsiz olarak yapabilirim. Mustafa Kemal Atatürk'e, onun ilke ve inkılaplarına, Cumhuriyet kazanımlarına destek olduğunuz ve biz gençlere sadece Ekonomi konularında değil, laik, çağdaş ve bilim temelli yaşam konularında da yol gösterici olduğunuz için bu Ülkede "dikili bir ağacım" olması için bunu yapabilirim. Yeter ki siz daha fazla kişiye ulaşın Hocam. Sevgiler...

      Sil
  24. MAHFI & SERVET 2020
    FREEDOM, FOREVER...


    Hocam, 2020'deki seçimlere adaylığınızı koymayı düşünür müsünüz?

    YanıtlaSil
  25. Donalt Trump dünyanın en zengin 100 kişisi arasında. Bunca serveti (nasıl elde ettiği tartışma dışı: vergi kaçırma vs iddaları gibi) elde etmeye büyük zeka gerektirir. Şirket mantığını devlete başarılı uygularsa Trumpla amerika yeniden hegamonyasına kavuşur ;)

    Her şeyden önce şunu merakla bekliyorum:
    Obama ile Küba'ya adım atan Abd şimdi Trump ile Rusya'ya gidiş Putin ile karşılıklı yemek yerken dostluk kurabilecek mi?? Trump ve Putin dostluğu gerçekleşecek mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu işlerin nasıl gideceğini görmek için biraz zamana ihtiyaç var.

      Sil
  26. Fazla bir şey değişmez. İyi olur bence.

    YanıtlaSil
  27. hayıflanacagımız bir durum yok.adaylardan şu gelirse türkiye için daha iyi olur diyebilecegimiz bir durum yoktuki. bizim için kim gelirse gelsin iki ucu pis bir degnek durumu vardı ve o durum halen devam ediyor.ama en azından şu kesin trampda gelse,kılintında gelse türkiye çıkarına iş yapmaz.çünki bizim çıkarlarımız her zaman amerikanın çıkarına terstir.o yüzden üzülüp,sevinme durumumuz yok.o yüzden kahrolsun sömürgeci amerika ve onun gibiler.canları cehenneme diyorum.SİZE BİR ŞEY OLMASIN SAYIN HOCAM SELAMLAR SAYGILAR İYİ AKŞAMLAR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. "iki ucu pis bir degnek" nedir yahu deyimlerimizi bozmayalım. Kibarlığın lüzumu yok.
      Doğrusu ve olduğu gibi söylenmesi gereken: "iki ucu boklu değnek"

      Sil
    2. Haklısınız. Teşekkürler.

      Sil
  28. ABDdeki milli irade gercekten tarih yazdi. Yalniz degiliz millet iradesi hakim

    YanıtlaSil
  29. Hocam cari fazlanın zararı var mıdır? Para değerli olduğu için ihracata ket vurur mu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomide herşey bu kadar döngüsel işlemez.

      Sil
    2. İyi yönetilmiş bir fazlanın zararı olmaz.

      Sil
  30. Paul Krugman diyor ki,

    'Keşke Mahfi Eğilmez'le sürekli yüz yüze görüşsem, analiz yeteneğim muhakkak gelişir. Acaba sayın Eğilmez'e yakın olamadığım için mi seçimlerle ilgili yanıldım..'

    http://krugman.blogs.nytimes.com/2016/11/09/ending-the-american-romance/?smid=tw-nytimeskrugman&smtyp=cur&_r=0

    YanıtlaSil
  31. Hocam trumpın vergi politikaları hakkında bir analiz yazısı yazar mısınız?
    Zira kendisi vergileri ciddi şekilde düşürmeyi amaçlıyor. Amerikan ekonomisine nasıl yansır? Hem kamu harcamalarını artırmak hem de vergileri düşürmek ciddi bir public budget deficit yaratmaz mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuda genel bir yazı yazdım zaten. Ayrıntıları yazabilmek ve dediğiniz şekilde analiz edebilmek için Trump'ın programını açıklamasını beklemek gerek. Çünkü seçim sırasında söylenenlerle programa yazılanlar her zaman aynı olmaz.

      Sil
  32. Hatırlarsanız, Gary Johnson ve Jill Stein'ın ya Clinton'a katılmasını, ya da yarıştan temelli çekilmelerini telkin edenler epey çoktu.

    Johnson ve Stein'ın yarışta varlığının, daha çok Trump'a yarayacağı iddiaları doğru çıktı mı Mahfi bey?

    Böyle bir bilgiye ulaştıysanız, linkini yazar mısınız?

    YanıtlaSil
  33. Hocam, ortada paul volcker ve jimmy carter örneği var. Bence hala faiz artırımı olasılığı yüksek. Hatırlarsanız fed başkanı paul volcker sıkı politikalarıyla halktan oldukça tepki toplamasına rağmen tavrını hiç değiştirmemişti. Faiz oranlarını 17% ye kadar yükseltmişti. Hatta jimmy carter bu yuzden seçimi kaybetti. fortune.com dan bir alıntı bu durumu anlatıyor:

    "When Carter was mulling who to appoint as head of the Fed, his friend Bert Lance, a Georgia banker who served as onetime budget director, called the White House to offer his two cents: “I don’t know who the president is thinking of for Fed chairman. But I want you to tell him something for me: He should not appoint Paul Volcker. If he appoints Volcker, he will be mortgaging his reelection to the Federal Reserve."

    YanıtlaSil
  34. Hocam merhaba.
    Hocam siz SBF mezunusunuz.Bize,sizin hocalarınızın kitaplarını önerebilir misiniz.? Varsa nereden temin edebiliriz.Sağlıcakla kalın..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aradan o kadar zaman geçti ki o kitapların çoğu bugün artık geçerliliğini yitirdi.

      Sil
  35. Mahfi Bey
    10 Kasım 2016'yı bayram havasında kutlayacağız. Bu sene düzenleyeceğimiz şölen, geçmiş yıllara nazaran daha coşkulu olacak.

    Siz nasıl kutlamayı planlıyorsunuz 10 Kasım 2016'yı Mahfi Bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim için 10 Kasım bir anma ve saygı günüdür. Genellikle Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliyesini okurum böyle günlerde. Bana Mustafa Kemal Atatürk'ün başında olduğu kurtuluş savaşının ne kadar büyük bir savaş olduğunu hatırlatır.

      Sil
    2. Adam dalga geçmiş Atatürk'ün ölümünü sevinçle karşılıyoruz demeye getirmiş Mahfi Hocam farkında mısınız?

      Sil
    3. Elbette farkındayım. Ama dalga da geçse, Atatürk'ü takdir edemeyecek kadar ahmak da olsa, beyni yıkanmış da olsa herkes bir cevabı hak ediyor. Mesela benim cevabımdan sonra bu arkadaş belki (uzak da olsa bir ihtimal) Nazım Hikmet'in Kuvayı Milliyesini açıp okur ve belki Atatürk'ü kendisine, beynini yıkamak için yalan yanlış, kasıtlı olarak kötü anlatanları kafasında bir kez olsun sorgular.
      Hani ne demişler? "biz görevimizi yapalım da o ister anlasın ister anlamasın."

      Sil
    4. 6-7 yasindan bos beyinleri yalan ve yanlisla doldurunca, haliyle yikamak gerekiyor. Temizlenmek iyidir, arindirir. Tavsiye ederim.

      Sil
  36. Hocam merhaba öncelikle aydınlatıcı yazılarınız için teşekkürler. Benim aklıma takılan bir şey var. Trump bizimle iyi anlaşmak isteyen ülkelerle iyi anlaşacağız diyor bu konuda ne dersiniz? Trump'ı popülist bir siyasetçi olarak kabul edebilir miyiz eğer edersek bu sözüne ne kadar güvenebiliriz? Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunları yorumlamak için bence henüz erken. Koltuğa oturduktan sonra ne yapacağını göreceğiz ancak.

      Sil
  37. Üstadım ekonomik kriz ve ekonomik durgunlugu tanimlayabilirmisiniz.

    YanıtlaSil
  38. Hocam bu dövizdeki yükseliş ithalat ve ihracatımızı ne yönde etkiler ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İthalatımızı olumsuz etkiler yani düşürür. Bu da ihracatımızı olumsuz etkiler. Çünkü ihraç mallarımızın % 60 - 65 içeriği ithal girdilerden oluşuyor. Tek iyi gelişme petrol fiyatının düşmesidir.

      Sil
    2. Bu 60%-70% rakamini ihracatin ithalati karsilama oranindan mi yola cikarak soyluyorsunuz? Cok dogru bir rakam oldugunu dusunmuyorum. Turkiye'nin ihrac mallari buyuk oranda insan kaynagi gerektiriyor, o da ithal degil.

      Sil
  39. Clinton seçilseydi blogunuzda '' Şimdi işimiz daha zor görünüyor.''u görebilir miydik ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizim açımızdan çok farklı olacağını sanmıyorum. Çünkü biz, üzerimize düşenleri yapmayıp başkalarına bakarak fal açıyoruz.

      Sil
  40. Hocam döviz artışı ile petrol fiyatı arası ilişki nedir ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle net bir ilişki yok. Döviz artarken petrol fiyatı da artıyorsa kötü, döviz düşerken petrol fiyatı da düşüyorsa iyi, ikisinin arasındaki seçenekler orta.

      Sil
  41. Sayın Eğilmez, Donald Trump bilindiği üzere bir iş adamı, en zenginlerinden biri. Bütün hayatı, ne kadar yatırım yaptım, karşılığında ne kadar kazandım, daha fazla kazanabilir miydim. Yatırımımı, yani harcamamı daha az yaparak daha fazla kazanabilir miydim diye geçen biri. Bu yapıda olan biri ABD Başkanlığına seçilince yapacağı şeyler aşağı yukarı belli dir diye düşünüyorum. Yani Amerika diğer ülkelere daha fazla mal satmak, diğer ülkelerden daha az mal almak için ne gerekirse yapacaktır. kendine rakip olabilecekleri ise silmek için çabalayacaktır. Bence İran'a Rusya'ya Mısır'a hatta Çin'e mal satmak için gerekli düzenlemeleri yapacaktır. Dostluk, arkadaşlık, dünyanın dengeleri, yapılan uluslararası sözleşmeler, NATO vs onun için pek önemli değildir. Mal satmayı her türlü yolu, gerekirse tehdit, zorlama dahil kullanacaktır. Savaşları dahi önemsemeyecektir. Orta doğuda İran ile Mısır yakınlaşıyor, Mısır ile Suudi Arabistan hasımlaşıyor, Türkiye ile Rusya yakınlaşmaya çalışıyor. Bu coğrafyadan ABD nasıl para kazanabilir? En iyi kazanç yolu silah satışı olduğu için ortadoğu yu bekleyen gelecek galiba şimdiden belli. Ortadoğu nun durumu daha da kötüleşecek diye düşünüyorum acaba yanılıyor muyum?

    YanıtlaSil
  42. Hocam sizinle gurur duyuyorum; herkese (saldırgan, cahil, yüksek egolu, ukala, öğrenci) nazikçe ve kibar bir şekilde cevap vermeye çalışıyorsunuz.

    YanıtlaSil
  43. abd derin devlet yapıları ne derse o olur abd de!. faiz artırımı konusundan kimin başkan seçileceğine kadar bu klikler karar verirler. ister demokrat ister cumhuriyetçi olsun abd nin ana politikaları asla değişmez. trump seçildi değişimler olacak beklentisi boştur. abd 2017 itibariyle adım adım güçlü dolar politikasını izleyecek ve bunu ordu desteğiyle de perçinlemeye çalışacaktır. bence daha agresif bir abd görebiliriz.

    YanıtlaSil
  44. Dolarin dusecegine inanmak isteyenlerin birbirini agirladigi bir ulke haline geldik malesef her turlu bahane yaziliyor dusmesi icin ama aslinda dolar uzunca bir suredir gelisen ulke para suren yukselis hareketini devam ettiriyor, arada bir yukselis hizi artiyor ve yine arada bir azaliyor ama yukselmeyi hep surduruyor, gecen sene 2.5 lari konusuyorduk bu sene 3.3 cok normal elbette 4.00 de olacak zamanla, TL bazli krediler hala ucuz, ani bir ziplamada bankalara siddetli zararlar yazdirabilir, zaten bircok bankanin alarm verdigi 3.2 seviyesini kolayca gecti, her ne kadar notr kaldiklarini beyan etselerde, Merkez aslinda piyasaya karsi tavrini faizle belli ediyor, piyasada nakit sikisikligi yasaniyor ve yasanmaya devam edecek, dusuk faiz degersizlesen ve volatil TL yuzunden ham madde ve ara urun ithalatinda maliyet hesaplamalamasi yapmak imkansiz. Bu yuzden ekonomi mevcut yerli kaynaklarin kullanimina yogunluk vermeye basladi ve buda yerli hammadde ve ara urunlerin fiyatlarini artiriyor, dolar artmaya devam ettikce bu fiyat artislar da devam edecek gibi gorunuyor. Hocam faiz artisi ne zaman gelir ?

    YanıtlaSil
  45. Trump bir iş adamı. iş adamlarının hayatlarında en çok yaptıkları şey pazarlıktır muhtemelen. önemli bir kısmı Meksika'dan gelme illegal göçmenler ve NATO'nun ABD'ye yarattığı yükü ekonomik pazarlık gücüyle aşmaya çalışacağını düşünüyorum. mesela Meksika'nın ABD'ye ihracatı Meksika GDP'sinin %26'sı kadar, diğer taraftan ABD'nin Meksika'ya ihracatı ABD GDP'sinin %1,3'ü, arada çok ciddi bir ekonomik pazarlık payı var Trump için: bu illegal göçmenleri size geri gönderiyorum kabul etmezseniz gümrük vergi vs. ile bitiririm sizi diyebilir.
    Almanya ile de bir miktar pazarlık marjı var. Almanya'nın ABD'ye ihracatı Alman ekonomisinin %3,7'si. ABD'nin Almanya'ya ihracatı Amerikan ekonomisinin %0,3'ü. yani benzer ticaret tehditleriyle Avrupa'yı koruma misyonlu NATO yükünü hafifletebilir.
    ancak hocam kuvvetle muhtemel olan şu ki 2017 ABD ekonomisinin zirve yılı olacak, FED faizleri artıracak, ardından overvalued durumdaki borsa ve emlak piyasası düşüşe geçince önce servet ve görece yüksek faiz etkisiyle ekonomi yavaşlayacak ardından 2018'de resesyon gelecek.
    2.Dünya savaşı sonrası Amerikan ekonomisine baktığınız zaman iki resesyon arasında en fazla 10 yıllık bir zaman olduğunu görürsünüz. en son resesyon 2008-09 idi, yüksek ihtimal bir sonraki 2018-19 olur.

    YanıtlaSil
  46. Hocam Çin yanlış bilmiyorsam ekonomisinde kademeli olarak tüketim, ithalat ve hizmet sektörlerinin payını artırmaya çalışıyor. Trump ise tahminim sanayi üretimi, inşaat, ihracat ve yatırımların payını artırma niyetinde. Kağıt üzerinde bunlar birbiriyle uyumlu görünmekte. Belki Amerika ve Çin arasında beklendiği gibi bir çatışma çıkmaz. En fazla klişe haline gelmiş "yuan değerli" söylemleri hakim olur.
    Diğer taraftan Trump'ın Çin'de açılan fabrikalar ve ülkenin kaybettiği sanayi istihdamını teşvik ve vergi indirimleriyle terse çevirme gayretinde olması belki bir miktar Çin'i rahatsız edebilir. ama teşviklerin çok da işe yaramayacağı düşüncesi hakim çünkü Çin de karşı atak yapıp teşvikler getirebilir.

    YanıtlaSil
  47. Hocam Merhaba. Sizce Dolat Türkiye'de bir daha 3.10'u görür mü? Bunu kesin olarak bilmenizin imkansız olduğunun elbette farkındayım ancak tüm tecrübe, birikim ve hislerinizle sadece tahmin etseniz çok sevinirim. Şimdiden eşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi