Dış Ticaret ve Turizmde Durum

2020 yılı birçok ülke gibi Türkiye açısından da çok sıkıntılı bir yıl oldu. Bu sıkıntılar birçok alanda görülmüş olsa da en çok döviz gelirleri açısından etki gösterdi. Türkiye, geleneksel olarak dış ticaret açığı veren bir ekonomidir. Bu açığı başta turizm gelirleri olmak üzere hizmet geliri olarak elde ettiği dövizlerle düşürür ve kalan kısmı da, hepsi her zaman bir arada olmamak kaydıyla, yatırımlar, borçlanmalar, rezerv kullanımları, net hata ve noksan ile kapatır.

Bu açıklamalardan sonra dış ticaretteki durumumuza bir bakalım (tablo için kaynak TÜİK, Dış Ticaret İstatistikleri, Aralık 2020.)

Tablo; 2020 yılında bir önceki yıla göre ihracatın düştüğünü, ithalatın arttığını ve bunların sonucu olarak dış ticaret açığının yükseldiğini, ihracatın ithalatı karşılama oranının düştüğünü gösteriyor.

2020 yılına girerken sepet kur (½ USD + ½ Euro) / TL 6,3132 idi. 2020 yılsonunda sepet kur / TL 8,2589 olmuştu. Buna göre TL sepet kura karşı yüzde 31’e yakın değer kaybetmiş bulunuyordu.  

Normal koşullarda TL’nin bu kadar yüksek değer kaybı yaşadığı bir durumda ihracatının artması, ithalatının da düşmesi gerekirken tam tersi bir görünüm oluşmasının bazı nedenleri var. Her şeyden önce salgın bütün ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de üretim düşüşüne yol açtı. Ayrıca Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler de aynı sıkıntıları yaşadıkları için ithalatlarında düşüş ortaya çıktı. Türkiye, üretimde yüksek oranda ithal girdi kullandığı için ve gerek kurdaki gerekse enflasyondaki yükseliş, insanları otomobillerini, beyaz eşyalarını bir an önce yenilemeye yönelttiği için ithalatta artış devam etti. Bu yönelişte, faizlerin insanların zihninde oluşan enflasyonla açıklanan enflasyon ve dolayısıyla önerilen faiz oranları arasındaki uyumsuzluğun da etkisi oldu.  

Dış ticarette ortaya çıkan bu sıçramanın bir bölümünü kapatması beklenen turizm gelirlerinde ise salgının etkisiyle tam bir çöküş söz konusu oldu. Aşağıdaki tablo turizm gelir ve giderlerimizi 2019 yılıyla karşılaştırmalı olarak gösteriyor (tablo için kaynak: TÜİK, Turizm İstatistikleri IV Çeyrek: Ekim – Aralık ve Yıllık.)

Tabloya göre turizme gelirlerimizden giderlerimizi düştüğümüzde 2019 yılının 30,1 milyar dolarlık net gelirine karşılık 2020 yılında 11 milyar dolar dolayında net gelir elde etmiş görünüyoruz. Bir başka deyişle 2020 yılında 2019 yılına göre 19,2 milyar dolar eksik turizm gelirimiz söz konusu olmuş. 2019 yılında 29,5 milyar dolarlık dış ticaret açığını 30,1 milyar dolarlık net turizm gelirimizle kapatmışken 2020 yılında 50 milyar dolara ulaşmış olan dış ticaret açığımızın yalnızca 19,2 milyar dolarını net turizm gelirimizle kapatabilmişiz. 

Tablolardan net bir biçimde görüleceği gibi 2020 yılının en fazla etkilediği kesim turizm kesimi oldu. Turizme tesislerine mal ve hizmet sağlayanların da durumu çok bozuldu. 2021 yılında durumun eski günlere dönmesi çok kolay görünmüyor. Buna karşılık turizmde dip noktanın 2020 yılında görüldüğünü ve bu yılın ciddi bir toparlanmaya yol açmasını beklediğimizi söyleyebiliriz. 


Yorumlar

  1. Sevgili Hocam ben emekli bir vatandaş olarak sade ve anlaşılır yazılarınızı çok net anlıyor ve gelen tehlikeyi görebiliyor iken ;
    Bu tabloya bakan Her vatandaşın kaygı duyması gerekip önlem alması gerekirken ekonomi brokrasisinden en uç noktaya kadar bence çok vahim bir hata olan düşük kur yüksek faiz politikasının sonucunu nasıl göremez.
    2019 yılında ihracatın ithalatı karşılama oranı %86 iken
    2020 yılında bu oran %77 ye indiğini görüyorum yazınızda.
    Düşük kur ile imalatı dolayısı ile ihracatı imkansız kılıp İthalatı cazip hale getirince yolun sonundaki uçurumu göremeyecek kadar kör nasıl olunur bunu inanın bir vatandaş olarak idrak edemiyorum.
    İyi haftasonları

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 2020 de hastalık olmasaydı, bizim ihracatımız iyiydi.

      En çok Almanlara ihracat yapıyoruz.

      Almanya yenilince, biz de yenilmiş sayıldık, olay budur.

      Sil
  2. 2020 yılında cari açığın 19,2 milyar dolarını değil, 10,954 milyar dolarını turizm net gelirlerimiz ile kapatabilmişiz. ucuz krediler de özel ve tüzel kişilerin ithalatı arttırmasına neden oldu. teşekkürler yazınız için..

    YanıtlaSil
  3. Turizm sezonluk bir sektör olduğu için planlaması olmayan türkiye'deki diğer sektörler gibi plansız programsız büyüme ile çok hızlı büyütülmüş ve genelde kara para aklamak için kurulan otellerinde olduğu bunun yanında halı kuyumculuk restaurant eğlence mekanları animasyon clubleri gibi birçok sezonluk firmanın bol miktarda olduğu bir üst yapı sektördür.

    Türkiyede konut yani yapı sektörünü büyütmek için bu sektör kullanıldı ve heryere oteller dikildi sonuç olarak toparlanma başlasa bile binlerce otel kredi borçlarını ödeyemez duruma düşecek ve bu bankaları vuracak.

    Fabrika gibi sürekli ve üretim yapan alanlarda inşaat sektörü kullanılmadığı için inşaattan sonra en hızlı patlayan sektör turizm olacak ve tabiki bu sektörlere kredi sağlayan bankalar en sonunda ciddi oranda nasibini alacak.

    Ben 90 lı yıllardan beri turizm sektörü deyim ve sektöre niçin girilir ve nasıl kullanılır hepsini biliyorum. Ayrıca türkiyede birçok kaçak yabancı çalışana ülkemizde turist görünür ülkeye girişleri turistik seyahat olarak girdikleri için. Dolayısıyla turist rakamları kesinlikle gerçeği yansıtmaz. Doğal olarak turizm gelirleride gerçeği yansıtmaz.

    Turizm farklılaşma zorunda bunun için çok rasyonel adımlar atılması gerekir ki bu turizm için yapısal reformlar demektir. Konaklamadan yeme içme eğlenme tesis kurulumu denetleme giren turist sayılarından net turist kimdir sorusuna kadar cevap verecek yeni istatistikler ve analizler kullanılmalıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahfi beyden çok kıymetli bilgiler alıyoruz. Buna ilaveten Mahfi beyin yazılarını okuyarak takip eden ve yorum yapan arkadaşlarımızdan da çok kıymetli bilgiler ve yorumlar alıyoruz. Her iki tarafa da müteşekkirim. Selam ve saygılarımla...

      Sil
  4. Hocam hızınıza yetişilmiyor , herşey yolundadır umarım =), sizi günlük yazıya çeken şey nedir? Üretim hızınızı Kıskanıyoruz gerçekten.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizin yukseltilmesi ve bunun tahribati disindaki her konu tartisilsin isteniyor.

      Sil
    2. Ben hatalarda ısrar edilmesine kızdığım için derdimi yazılara döküyorum.

      Sil
  5. Mahfi hocam yıl sonu dolar kuru beklentiniz nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir ortamda kur tahmini yapmak mümkün değil.

      Sil
    2. Dolar beş para etmez bir kağıt parçası kardeşim. Karşılığı var mı?

      Amerika baktı, dolar fiyatı yükselince bizim millet dolar alamıyor,
      onlar da biz alalım diye fiyatı düşürdüler. Böyle bir pazar bulmuşlar, bedava kağıt satıyorlar, ister 7 olsun ister 70 kuruş olsun ne farkeder, maliyeti nedir ki? Basıp basıp gönderiyor.

      Önemli olan bizim almamamız, altın alın, saf gümüş alın, ama dolar almayın artık.

      Sil
    3. Anonim 01:12, sadece yazdiginiz son paragrafiniz anlamli.

      Altini, gumusu de keske bankalardan degil de fiziksel alabilsek.

      Sil
    4. Bu nasıl boş bir tespittir, tabi ki karşılığı var, karşılığı yoksa değeri düşer yine karşılığını bulur.

      Sil
    5. Anonim 01:12 Amerika isi gucu birakti biz dolar alalim diye mi dolari dusurdu. Bizim ekonomizi dunya ozellikle avrupa kiskaniyor, ...

      Sil
  6. Referandum olursa 245 milyarlık hedeflenen bütçe açığı 300 milyar liraya çıkabilir. Referandum olursa faiz indirimi olur mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni anayasa çalışması var. Bunu referanduma götürmeleri gerekir. 400 milletvekili bulamazlar. Bu yüzden 360 milletvekili bulsunlar şükretsinler.

      Sil
  7. Değerli Mahfi Hocam, rakamlar ve genel durum bize pek de olumlu bir tablo sunmuyorken, dövizdeki düşüşün suni olması ihtimali, bizlerin korkusu olmaya başladı. Hükümetin elinde dövizi suni de olsa bir süreliğine manipüle edebilecek enstrümanları olduğunu düşünüp düşünmediğinizi merak ediyorum.
    Yazılarınızı severek takip ederken, biz Türk halkını, değerli vakitlerinizi ayırarak bilgilendirdiğiniz için, size sonsuz teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konuyu ayrıca anlatan bir yazı yazacağım. Teşekkür ederim.

      Sil
    2. Bu yazıyı bekliyorum.. Türkiye'de "KUR SADECE KURDAN İBARET DEĞİL" Saygıdeğer hocam tekrar sağ olun...

      Sil
  8. Hocam böyle yazı yazmaya devam ediniz lütfen bizi çok iyi bilgilendiriyorsunuz.

    YanıtlaSil
  9. Hocam tarih tekerrürden mi ibarettir?

    YanıtlaSil
  10. Hocam kurda yaşanan hızlı düşüşün ekonomiye olumsuz etkileri nelerdir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dış ticareti ve turizmi olumsuz etkileyecek.

      Sil
    2. Dış ticareti niye olumsuz etkilesin ki hocam?
      Millet daha rahat ithal ürün alacak, bol bol ürün gelecek, bence vatandaşın kaliteli mala ulaşması açısından çok olumlu bir gelişme.

      Sil
    3. Anonim 01:08, vatandas ulasiyor da, sonra cocuklari ulasamiyor. Erdemli insan cocuklarinin gelecegi icin kendi rahatindan feragat eder. Biz ise cocuklar ne yaparsa yapsin ben kendi keyfime bakarim tipi yetiskin modelini olusturuyoruz.

      Sil
    4. Dış ticareti niye olumsuz etkilerini demişsiniz ama kurda yaşanan hızlı düşüş ithal mallara olan talebi arttıracak. Bu durum ülke içinde üretilen ithal ikame mallara olan talebi azaltacak ve yerli üretim bu durumdan olumsuz etkilenecek. Kurun düsmesi ihraç mallarımızın düşük fiyat avantajını ortadan kaldıracak böylelikle ihracat gelirleri düşecek. İhracatın ithalatı karşılama oraninda büyük gerilemeler olası bir durum olacak. Dış ticaret açığımızın artması sizce olumlu mu? Üstelik turizm gelirlerimiz bu kadar düşmüşken.

      Sil
  11. Merhaba Mahfi Bey,

    Bu yazinizdan bagimsiz olarak sizden enflasyon ve para politikasiyla ilgili bir yorum (belki de ayri bir yazi) rica edecegim. Kasimdan beri para politikasinin yonetim degisikligiyle sikilastigi asikar. Enflasyon hedeflemesi rejimi altinda da enflasyonun 5% oranina kadar indirilmesi amaclaniyor. Ama sorun su ki hangi enflasyon? Son iki aydaki gevsemeyle uretici fiyatlari uzerindeki kur gecirgenligi bitti (hatta sanirim enflasyon icin deflasyonist faktor diyebiliriz). Yanliz global gida fiyatlarindan gelen baski (yuksek Cin talebi, iklimsel dengesizlikler, koronanin yolactigi lojistik problemler) manset enflasyonu halen yukari itmekte. Ayni sekilde enerji fiyatlari da global toplarlanmayla yukari firladi. Bu onumuzdeki aylarda manset ve cekirdek enflasyon arasinda bir ayrismaya neden olacak gibi. Gelismis ulke merkez bankalari enflasyon hedeflerken basilica cekirdek/core enflasyonu (enerji ve gida fiyatlarindan ayristirilmis) gozonunde bulundurmaktalar. Fakat isler gelisen ulkelere gelince karisik hale geliyor cunku hanehalki butcesinin onemli bolumu gida harcamalarina gidiyor ve enflasyonu sepeti bunu yansitma durumunda (Hindistan’in bu konuda yasadigi ikilemlerle ilgili bir yazi: https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-01-10/rbi-eyes-cooling-inflation-as-it-defends-targeting-framework ). Sizin bu konuyla uzerine goruslerinizi alabilir miyim? Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bu konuda düşünüp bir yazı yazmakta yarar var.

      Sil
  12. Hocam ben ucuz yabancı turistin ülke için faydalı mı zararlı mı olduğunu merak ediyorum. Yabancı turist yerli turistten çok daha ucuza konaklıyor. Ülkeye döviz getiriyor ama onun için yapılan masraflar daha fazla dövizi götürüyor olmasın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ucuz turist bile yararlı.

      Sil
    2. Az önce üstad ile konuştum, bana yine Türk siyasetinin dışardan yönetildiğini, Türkler için çıkış olmadığını her zaman yaptığı gibi tekrar söyledi.

      Dayanamadım, somut delilin var mı dedim.
      Delili sen bulursun dedi, internetten, halka açık, gözünüzün önünde ama göremezsiniz dedi.

      Nasıl dedim?
      Halkımız hep daha iyi yöneticiler ister dedi, niye iyi yöneticilerimiz yok der, başka ülke yöneticileri ile kıyaslar dedi.

      - Bilgisayarında bir excel tablosu aç dedi. Oraya beğendiğin 3-4 tane ülke ismini ve Türkiye ismini yaz dedi.

      - Sonra o ülkelerin bakan, başbakan ve yöneticilerinden son 20 yıl için bulabildiklerinin ismini yaz, bir de Türkiye yöneticilerini yaz dedi.

      Ardından o yöneticilerin, devlet yönetimine gelmeden önceki uluslar arası kariyer tecrübelerine bak dedi, bir de bizimkiler ile kıyasla.

      Aralarında en beğenmediğin Trump bile başkan olmadan önce İstanbul Mecidiyeköy olmak üzere dünyada yüzlerce binaya ismini vermiş bir adam, Merkel fizikçi, ve diğerlerinin tek tek görürsün.

      Bizdekilere bak, ismi lazım değil birisinin en büyük başarısı belediyesinde rüşvet ağı kurmak, onun yerine halkın gönlünde yer eden alternatifinin de en büyük başarısı belediyesinde rüşvet ağı kurmak.

      Şimdi sen söyle; bu insanlar bir olur mu? Dışarıdan yönetilmese hiç bu kadar vasıfsız insan yukarıda kalır mı?

      Sil
    3. Bir otel odasına senede 8 turist gelirse;
      1 i Çinden alınan lamba elektrik aksamı parasını öder,
      1 i su tesisat, musluk, klozet, su boruları parasını öder,
      1 i pencere,
      1 i kapı,
      1 i bilgisayar, kilit, kamera elektronik aksam, yazar kasa vs
      1 i Çinden gelen yatak örtüsü, yastık, nevresim takımı, perde vs kumaş
      1 i diğer turistlerin kullandığı su, elektrik, gaz, vs giderleri öder
      1 i de yukardaki turistlerin yediği yemeklerin, tabakların parasını öder.

      Geriye kalanlardan;
      Otel arsasını hükümet teşviklerinden hepimiz öderiz.

      Personel maaşını yerli turist öder.
      Beton, inşaat vs masrafları, kredi ödemeleri, arabalar, patronun kazancı binebildiği kadar yerli turistlere, binemeyen kısımları da allah kerim deyip önümüzdeki senelere ötelenir.

      Ucuz yabancı turist bu devir daim içinde; otelin ithal malzeme paralarını çıkarırsa cari açık başa baş dengelenir, yoksa, döviz artar hepimiz öderiz.

      Sil
  13. hocam yazınız için çok teşükkürler. geçende arkadaşım "bu yıl pandemi olsa da yine iyi turist geldi bu yaz" demişti. fakat arada ciddi fark var. çok kafama takılmıştı bu söylediği fakat bu yazı söylediği şeyleri desteklemiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu anlamda söylemiştir: "Pandemiye karşın yine iyi turist geldi."

      Sil
  14. Turizmde Türkiye'nin göz bebeği bölgelerinden birinde yaşıyorum. Buralarda her yıl bu dönemde sezon hazırlıklarına başlanır. Restoranlar, barlar, kafeler kendilerini yenilemeye girişirler, otellerde eksikler tamamlanmaya çalışılır, kısaca hareket başlar. Yıllardır buradayım, bu kadar moralsiz, hevessiz, umutsuz bir dönem görmedim. Neredeyse her yer kapalı, tahta perdelerle, tel örgülerle çevrili vaziyette. Önünü görebilen, iki üç ay sonra ne olacağını tahmin edebilen kimse yok. 12 ay açık olan yerler bile yasaklar nedeni ile bu yıl kapamak zorunda kaldılar.

    Kısacası turizmde durum, ülkenin kalanından farklı değil. Moralsiz, önünü göremeyen, yüzü gülmeyen, borçlarını nasıl ödeyeceklerine odaklanmış insanlarla ve uluslararası kısıtlamalarla nasıl bir sezon geçeceği ortada. Beklentiyi yüksek tutmamakta fayda var...

    YanıtlaSil
  15. Sayın Eğilmez, güzel ve kolay anlaşılır yazınız için teşekkür ederim. Turistik Gelir / Gider tablolarından durum ortaya çıkıyor. Gelir / Gider Mali Tablolarına ilaveten bir de işin Sosyal tarafı var, yani işsiz kalan insanlarımızın durumu incelenmeli diye düşünüyorum. Turizm deki Mali Tablolar, Toplumumuzun üst düzey gelirli kesimini etkiliyor, bu kesim durumdan fazla etkilenmez gibi geliyor. Ancak işsiz kalan Sosyal kesim, işsizlikten çok fazla etkilenecek kesimdir. Ülkemizdeki Gelir Dağılımı adaletsizliğini dikkate aldığımızda, başka yerlerden de gelir temin edemeyecek bu kesim sosyal patlamaya gidecek bir kesim gibi geliyor bana. Acaba sıklıkla Gelir Dağılımı adaletsizliğini gündeme getirmeniz ve bu adaletsizliği düzeltme yönünde çalışma yapmamız her kesime faydalı olmaz mı? Acaba Ülkemizdeki Üst düzey gelir kesiminin enflasyon seviyesi ile alt düzey gelir kesiminin enflasyon seviyesi bir birinden çok farklı değil mi? Teşekkür ederim

    YanıtlaSil


  16. Sevgiler saygılar değerli hocam. Okuyan genç arkadaşlara naçizane yaşadıklarım üzerinden deneyimlerimi yazmak istedim ki ben de genç sayılırım.
    hem borsa hem genel parite üzerine olacak genel tavsiyelerim.

    kesinlikle izleyin, fiyat hareketlerini takip edin. sürekli, rakamsal hafızanız gelişsin.
    genel finans bilginiz olsun globalden yerele; şöyleki, dolar euro değer kazancağını düşünüyorsan orta vadede, satışı yurtdışı girdileri tl olan firmaları seçin. tl değer kazancaksa orta vadede o zaman hem içeri hem dışarı calışan yerel de güçlü şirketleri seçin. iki genel hikaye mesela bunlar.

    tabiki temel ve teknik analiz öğrenin, prof olmanıza gerek yok, neden? çünkü bu analizlerden daha önemlisi psikoloji psikoloji zamanlama zamanlama. bunlar da siz fiyat hareketlerini sürekli izlediğiniz sürece gelişecek ve işlemleriniz zarardan kara doğru evrilecektir.

    evet çok keyifli evet paradan para kazanmak muazzam tatmin edici evet bir süre sonra maaşınız ek gelir olacak bunlar hayal değil.. ancak dünyanın en zor işi de piyasalarda para kazanmak ki şu aralar kolay gibi görünsede:)

    ilk 100bin çok önemli yeme içme ailenle kal ne yap ne et o 100bini tamamla. çünkü o zamana kadar hem az çok pişeceksin hem de artık para kazandığını anlayacaksın.

    ez cümle maaşa talim etmek istemiyor musun, bu hayat pahalılığından sıyrılmak mı istiyorsun, sınıf mı atlamak istiyorsun kendi çevrene göre. evet arkadaşım aileden gelen zenginlik yoksa bunun tek çaresi borsa:)

    YanıtlaSil
  17. TL'nin bu kadar değer kazanması iyi değil. Cari açığımızı ve turizmi de bozuyor. Şu an TL'nin değer kazanmasından en çok sıcak para getirenler kazanıyor. Kaybeden biziz. Oturdukları yerden para kazanıyorlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru. Kurun düşmesi de çıkması da iyi değil.

      Sil
  18. Hocam Türkiye 1923 yılından beri her 10 yılda bir ekonomik krize girmiş. Dünya'da sık sık krize giren başka bir ülke var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen her ülkede var, artı 10 yılda bir de değil. 1994 bankacılık krizi 2001 krizi, 2008-9 krizi 2018 döviz ve borç krizi, 2020 pandemi krizi

      Sil
    2. 1994 yılından önce Türkiye'de hep 10 yılda bir kriz olur. (1929-1946-1958-1960-1974-1980-1990-1994-2001-2008-2018-2019-2020)

      Sil
  19. Merhaba Mahfi hocam, Göstergeler tablonuzda ki 2020 ihracat ve ithalat rakamları ile bu yazıdaki rakamlar farklı durumda... bilgilerinize..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çünkü göstergeler tablomdaki veriler ödemeler dengesinden geliyor. Ödemeler dengesindeki veriler TÜİK sınıflandırmasından farklı olduğu için arada fark doğuyor.

      Sil
    2. Orta yaşı geçmiş bir emekli mühendisim. Ülkemizin kalkınmasını bacasız sanayi denen turizme bel bağlamasını doğru bulmadığımı yıllardır söylerim. Turizmin ek gelir sağlamada önemini yadsımıyorum. Siz gelişmişlik düzeyinizi sanayiniz, tarımınız ve eğitim durumu gibi gelişmişlik parametreleriyle yükseltememişseniz turizmde ancak hizmetçilik statüsünde kalırsınız.

      İstatistiklere göre ülkemiz salgın öncesi dünyada ençok yabancı turist çeken ülke sıralamasında 6. sıradaydı. Ençok turist geliri elde edenler sıralamasında ancak 10. sıranın altında yer alıyor. Hele hele turist başına harcamalarda diplerdeyiz.

      Özeti şu ki, bize çoğunlukla parasız turist geliyor. Jeopolitik şartlarda bir risk oluştu mu o bile gelmiyor. Kişsel görüşüm o ki ülkemiz turizme gereğinden fazla bel bağlamış bir ülke. Üstelik bunu sağlamak için bir kısım sahillerimiz ve doğal varlıklarımız yağmalandı.

      Sil
  20. Mahfi bey, anlamaya çabalıyorum, anlayamıyorum...

    Türkiye'nin riskleri düşmemişken, Dolar/TL kurunun düşmesini "iktisat bilimi" nasıl açıklıyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizin artmasıyla birlikte yabancılar sıcak paraları getirip para kazanmaya başladılar. Onlar geldikçe kur düştü ve daha çok kazanır hale geldiler ve daha çok sıcak para getirdiler. Kurun böyle düşmesi iyi bir şey değil.

      Sil
  21. Mahfi bey

    Dünya düzdür.

    İyi pazarlar,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dünyanın düz ya da eğri olması bizim sorunlarımızı çözmez.

      Sil
  22. Hocam zevkle yazılarınızı takip ediyorum , usanmadan her yorumu da okuyorum . Emeğinize sağlık .

    YanıtlaSil
  23. Hocam kaleminize sağlık öncelikle. Çok bilgileniyoruz bu yazılarınızın sayesinde. Sondan ikinci paragrafın sonuna doğru "2020 yılının dış ticaret açığının 19.2 milyar dolarını turizmle kapamışız." ibaresinde 19.2 milyar dolar yanlış olmamış mı? Net turizm gelirimiz o yıl 10.9 milyar dolarmış çünkü.

    YanıtlaSil
  24. antalya'da yaşayan biri olarak turizmdeki durumu dikkatle takip ediyoruz

    YanıtlaSil
  25. Hocam rakamlari bir araya getirip gecen sene ile bir karsilastirma yapmis ve bu vesileyle de pandeminin etkisini bazi ekonomik parametreler cinsinden gostermissiniz. Bu acidan degerli bir analiz olmus elinize saglik. Ama ayni verileri kullanarak ben baska bir kac sonuca daha ulasiyorum;
    - pandemi global olarak gerceklesti ve herkes etkilendi. Bu durumda biraz komparatif bakmak daha hakkaniyetli olur. Bu rakamlar Turkiye'nin aslinda ticaret partnerlerine gore ne kadar az etkilendigini de gosteriyor, Her ne kadar ikinci ceyrekte darbe alsak da, ucuncu ve dorduncu ceyrekte ithalat rekorlar kirdi. Ihracat canavari Almanya'nin bile ihracati yuzde 10'a yakin azaldi. Yillik Sanayi uretimi artisinda (Polonya disinda) tum Avrupa ulkelerinden iyiyiz. GSMH si 2020 de artmis 3-4 ulkeden biri olacagiz muhtemelen. 2 milyon kisiden fazlasinin oldugu bir pandemiden ve muhtelemen buyuk buhrandan sonraki en ciddi ekonomik krizden bahsediyoruz. saka degil.
    - Yine bu rakamlar bana gosteriyor ki, pandemi yuzunden ihracat yaptigimiz ulkelerdeki ekonomik aktivite azalmasa ve isler eski seyrinde devam etseydi, muhtelemelen ticaret acigimiz 2019 dan da daha iyi bir yerde olacakti. turizm geliri de yine ayni sekilde gelseydi (hatta dogal seyrinde biraz artsaydi)Turkiye belki de tarihinde gormedigi bir cari fazla verecekti. Yani onca negatif etmene ragmen, dusuk ihracata ve nerdeyse sifir cekmis hizmet sektorune ragmen, dolar bazinda ucuzlamis yerli urunlerimize ve pahalanmis ithal urunlere ragmen, bundan 5-6 sene oncesinin 50-60 milyar dolarlik cari aciklarini vermiyoruz, yapisal olarak ciddi duzelmeler var ve bu seneki daha cok bir istisna gibi duruyor. bunu da zaten sanayi uretim artisi, ihracat yapan firma sayilarindaki artislar, savunma sanayisindeki gelismeler vs destekliyor. (3-5 sene sonra islenmeye baslayacak dogal gazi veya onumuzdeki bes sene icinde 100 tona cikarilmasi planlanan altin uretimiyle en ciddi ithalat kalemlerimizden altinin da yerel ikamesiyle cari dengeye etkisini hesaba katmasak bile). Bu rakamlar beni iyimserlige itiyor.

    YanıtlaSil
  26. Hocam, göstergeler tabonuzdaki ithalat ihracat rakamları ile bu rakamlar farklı.

    YanıtlaSil
  27. Merhaba hocam,
    2021 Turizm yılı için özellikle Fransa gibi en çok turist ağırlayan ülkeler arasında olan ülkelerin turizmi canlandırmak için ne gibi politikalara gittiğini okumak istiyorum nereden bakabilirim öneride bulunabilirseniz çok sevinirim

    YanıtlaSil
  28. Türkiye'nin ekonomik zorluklarını anlamak ve gelecekteki iyileşme fırsatlarını değerlendirmek açısından önemli bir kaynak sunmuşsunuz hocam elinize sağlık

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi