Fenerbahçe Galatasaray Derbisi


Bugün Kadıköy'de Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu stadında Fenerbahçe Galatasaray derbisi var. Şimdiye kadar iki takım arasında oynanan 368 maçla ilgili istatistiklere bir bakalım.

Fenerbahçe ile Galatasaray arasındaki ilk maç 17 Ocak 1909’da Papazın Çayırında oynanmış ve Galatasaray Fenerbahçe’yi 2 – 0 yenmiş.

Bugüne kadar iki takım 368 kez karşı karşıya gelmişler. Fenerbahçe’nin 140, Galatasaray’ın 117 galibiyeti var. 111 maç berabere bitmiş.

368 maçta toplam 982 gol olmuş. Fenerbahçe 515 gol atmış, Galatasaray ise 467 gol.

Fenerbahçe Galatasaray derbilerinde en çok forma giyen oyuncu Galatasaray kalecisi Turgay Şeren. Turgay Şeren Fenerbahçe’ye karşı 54 kez forma giymiş. Onu Galatasaraylı Cüneyt Tanman ( 53 maç) ve Fenerbahçeliler Esat Kaner (49 maç) ve Şeref Has (49 maç) izliyor.  

İki takımın birbirlerine attığı gollerle ilgili gol krallığı sıralaması yapılsa Fenerbahçeli üç futbolcu Zeki Rıza Sporel (27 gol), Alaattin Baydar (24 gol) ve Lefter Küçükandonyadis (20 gol) ilk üç sırayı alıyor. Onları izleyen Galatasaraylı Metin Oktay ise Fenerbahçe kalesine 19 gol atmış.

Bu derbilerde bir maçta rakip takım kalesine en çok gol atanlar dörder golle Zeki Rıza Sporel (FB), Celal İbrahim (GS) ve Metin Oktay (GS.)

Galatasaray’ın Fenerbahçe’ye karşı kazandığı en farklı galibiyet 1911 yılında Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi 7 – 0 yendiği maçta elde edilmiş. Fenerbahçe’nin Galatasaray’a karşı elde ettiği en farklı galibiyet ise 2002 yılında Fenerbahçe’nin Galatasaray’ı 6 – 0 yendiği maçta elde edilmiş.

Bugünkü derbi Kadıköy’de olduğu için bir de Kadıköy istatistiklerine bakalım.

Fenerbahçe stadının yeniden hizmete girdiği 1982 yılından bugüne kadar iki takım Kadıköy’de toplam 47 kez karşı karşıya gelmişler. Bu maçların 25’ini Fenerbahçe, 9’unu Galatasaray kazanmış, 13 maç ise  beraberlikle sonuçlanmış. Kadıköy’de Fenerbahçe Galatasaray’a 99 gol atarken, Galatasaray Fenerbahçe’ye 60 gol atmış. Fenerbahçe bugün Galatasaray’a gol atarsa Kadıköy’de rakibine attığı gol sayısını 100’e çıkarmış olacak.

Ben 6 – 7 yaşımdan beri Fenerbahçe Galatasaray maçlarını önceleri radyodan dinledim, sonraları da ya stadyumda canlı olarak ya da televizyondan izledim. Lefter’i, Can’ı, Basri’yi, Şeref’i, Naci’yi (Erdem), Metin’i, Turgay’ı, Candemir’i, İsfendiyar’ı, Suat’ı (Mamat) oynarken seyretme ayrıcalığını yaşadım. Onların birbirlerine olan saygısı ve sevgisinin seyirciyi de birbirine saygı ve sevgiyle yaklaşmaya yönelttiğini gözlerimle gördüm. Yenilen, yenilgiyi olgunlukla karşılar, yenenlerin şakaları hiçbir zaman hakarete dönüşmezdi.

O centilmenlik günleri artık çok gerilerde kaldı biliyorum. Artık küfürler, hakaretler, dozu kaçırılmış şakalar var. Biliyorum artık böyle. Ama elimde değil. Ben o centilmenlik günlerini özlüyorum. Umutsuz olsam da küfürsüz bir derbi olmasını diliyorum.      

Yorumlar

  1. "Centilmen erkek kaldımı ki, centilmen taraftar olsun" demek istiyorum:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hem centilmen erkek hem de centilmen erkek taraftar mutlaka vardır. Ama ne yazık ki azınlıkta kaldıkları için görülmüyorlar.

      Sil
  2. Üstad aynı dilekleri paylaşıyorum seninle. Ama rekabetin ve hayatın gittikçe hızlandığı bir ortamda taraftarlık anlayışı da değişiyor. Ben bugün statta bu derbiden mümkün olduğunca tat almaya çalışacağım. Takım mücadeleyi ortaya koyarsa yense de yenilse de alkışlayıp çıkacağım.

    YanıtlaSil
  3. 3-1'lik maçta galatasaray taraftarı özlenen derbi atmosferini yaşatmıştı Türkiye'ye. Küfür yoktu, olaylar yoktu, sahaya yabancı madde atılması yoktu. Çok güzel ve uzun yıllardır özlenen bir derbiydi. Şimdi aynı hassasiyeti fenerbahçe taraftarlarından da bekliyoruz. Umarım taraftar derbiyi güzelleştirir ve Türk futboluna centilmenlik dolu bir gün yaşatır. Maçın skorundan önce bu gelir.

    YanıtlaSil
  4. Evet ben de centilmence ve küfürsüz bir maç diliyorum.

    YanıtlaSil
  5. olaya duygusal yaklaşmayıp Fenerbahçe'nin kazanmasını diliyorum.. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de Fenerbahçe'nin kazanmasını istiyorum. Hem gönülleri hem de maçı kazanmasını.

      Sil
  6. Lefter'in cenazesini hatırlıyorum da..Forma ayırımı yapılmadan tüm renkdaşlar biraraya gelmişti.. Dilerim bu gece de tüm seyircilerde "Lefter ruhu" geri dönsün eskilerdeki saygı, sevgi ve centilmenliği izleyelim ..

    Bu gece önce Dostluk sonra iyi olan kazansın !!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazık ki öyle olmayacak gibi görünüyor.

      Sil
  7. ozellikle bu sene olay boyut degistirdi, artik centilmence mucadele ya da centilmenlik havada ucan ici bos balonlar, sadece patlatilmayi bekliyorlar ...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi