Ekonomi Bilgisini Geliştirmek İçin Okuma Önerileri

Pek çok kişi bana ekonomi bilgilerini pekiştirmek için bir okuma listesi verip veremeyeceğimi soruyorlardı. Hiç kuşkusuz herkes kendi listesini kendisi oluşturmalı ama benim ilk önerim bu liste. Bu listede yer alan kitaplar ders kitabı olmanın ötesinde analitik düşünmeyi zorladığı için önemli kitaplar.    

Gülten Kazgan: İktisadi Düşünce veya Politik İktisadın Evrimi
Kitap ekonomi biliminin gelişimini bir ekonomik düşünceler tarihi olarak anlatırken aynı zamanda makro ve mikro ekonominin en önemli teorilerini karşılaştırmalı olarak ele alıyor. Bana ekonomide hangi kitabı okuyalım diye soran ekonomi öğrencilerine ilk önerdiğim kitap budur. Ben bu kitabı Mülkiye’de son sınıf öğrencisiyken okumuştum. Hem ekonomi bilimini anlamamda hem de girdiğim sınavlarda çok yararını gördüm. Kitap, yazarı tarafından bir kaç yılda bir yenilenip elden geçirildiği için güncelliğini hep korudu (Remzi Kitabevi Yayınları.) 

Alaeddin Şenel: İlkel Topluluktan Uygar Topluma
Bu kitap iktisatçılar dışında bütün sosyal ve hatta fiziksel bilim öğrencileri tarafından da okunması gereken bir kitap. İnsanlığın, ilkel bir topluluktan nasıl evrilerek bugünkü konumuna geldiğini anlatıyor. O arada bu gelişimin ekonomik gelişimi nasıl etkilediğini, kurumların nasıl ortaya çıktığını tartışıyor. Kitabın analiz yeteneğini geliştirmeye çok yararlı olduğunu söyleyebilirim (Bilim ve Sanat Yayınları, kitap piyasada tükenmiş durumda, ancak sahaflarda bulunabilir.)

Ted Walther: Dünya Ekonomisi
Kitap, dünya ekonomisinin işleyişini mümkün olduğunca basit bir dille anlatıyor. Ekonomilerin birbirleriyle ilişkileri, uluslararası sistemin çalışma biçimi genellikle ekonomi öğretiminin zor dalları arasında kabul edilen dışticaret ya da uluslar arası ekonomi bölümünün konusunu oluşturur. Bu konuları bu kitaptan okumak havada kalması olası birçok konuyu öğrenmeyi mümkün kılıyor. Tek sorunu güncellenmiş baskısının olmaması. Buna karşın yine de okunması gereken bir kitap (Alfa Yayınları.)

Brian Snowdon, Howard R. Vane: Modern Makroekonomi
Sadece makroekonomiyi değil, makroekonominin doğuşunu, gelişim aşamalarını, çeşitli düşünce okullarının bakış açılarını karşılaştırarak anlatan bir kitap. Makroekonomi teorisinin bugünkü formuna gelişini görebilmek için çok yararlı (Efil Yayınları.)

Anadolu Üniversitesi, Açık Öğretim Fakültesi, Çeşitli Yazarlar: Ekonominin Güncel Sorunları
Ekonominin güncel sorunlarını ağır olmayan bir dille ele alan bu kitap öğrenciler kadar ekonomi konularına ilgi duyanlar için de yararlı bilgiler içeriyor. Kitaba ücretsiz olarak bu linki kullanarak ulaşmak mümkün:


Not: Özellikle ekonomi bilgisi fazla olmayanların ya da ekonomi, işletme, maliye ve finans gibi alanlarda eğitime yeni başlayanların Kolay Ekonomi kitabımı (tümüyle yenilenmiş Remzi Kitabevi baskısının ay sonundan önce kitapçılarda olacağını umuyorum) okuyarak bir altyapı hazırlığı yapmalarını öneririm. Bu konuda bir başka hazırlık kitabı Sadun Aren'in 100 Soruda Ekonomi El Kitabı'dır (İmge Yayınları.) Kurum sınavları ve mülakatlarına hazırlananların Ercan Kumcu ile ortak yazdığımız Ekonomi Politikası’nı ve yine benim yazdığım Makroekonomi’yi (her ikisi de Remzi Kitabevi yayını) okumalarını öneririm. 

Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Hocam kitap önerileri için teşekkürler. Bir sorum olacak. Uluslararası likidite ve küresel krizler arasındaki ilişkiye bir örnek verip zamanınız varsa da kısa bir açıklama getirebilir misiniz?
    Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Uluslararası likidite ile kastedilen şey tasarruf fazlası olanların tasarruf eksikliği çekenlere verdiği ödünç paralardır. Yani diyelim ki ABD veya Avrupa'nın tasarruf fazlası var buna karşılık Türkiye, Brezilya ve Meksika'nın tasarruf açığı var. O zaman eğer faizler ya da borsa kazançları bu ülkelerde yüksekse ABD'li ve Avrupalılar tasarruf fazlalarını o ülkelere yollayıp daha fazla gelir elde ederler. Buna sıcak para diyoruz. Bu paralar gelirken iyidir. Ülkenin ihtiyacını karşılar. Ama diyelim ki Brezilya'da risk ortaya çıktığında bu paralar birden çıkıp giderse Brezilya ekonomisi büyük sıkıntıya girer. O zaman kriz çıkabilir. Bu tür paraların son dönemde olduğu gibi bütün gelişen ülkelerden çıkmaya başlaması küresel krizi tetikleyebilir

      Sil
    2. Ekonomiye yeni ilgi duyan biri olarak sizden çok şey öğreniyorum. Size çok teşekkür ediyorum.

      Sil
    3. Ben maliye bolumune bu yıl yeni başladım ve hangi kitabı okuyacağım hakkında bir bilgim yok yardımcı olur musunuz?

      Sil
  3. Scroogenomics kitabı da çok güzel, mikroekonomiyi günlük hayatıla birleştiren bir kitap. Özel günlerde hediye almanın nasıl dara kaybına yol açtığını anlatıyor :) http://kitapnot.blogspot.com.tr/2014/02/bugun-sevgilimize-neden-hediye-almamalyz.html

    YanıtlaSil
  4. hocam cok tesekkurler. Tum kitaplarinizi okumus biri olarak sizin yeni bir kitabinizi ne zaman okuyacagiz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Yeni bir kitap üzerinde çalışıyorum.

      Sil
  5. değerli hocam her hafta en az 2-3 yazıyla bizleri aydınlatıyorsunuz, inanın her yazınızı bir çok kimse gibi hevesle takip ediyorum, her gün sayfanızı yeni bir yazı var mı diye ziyaret edenlerdenim, ekonomiye ilgim bir kaç ay önce başladı ve bu alanda okuduğum ilk kitap kolay ekonomi oldu, eminim başka dillere çevrilse bu anlaşılır uslubu ve ikna edici analizleri dünya çapında takip etmek isteyenler de çok olacaktır, yelpazesi geniş, daha anlaşılır kitaplar yazmanız temennisiyle,

    YanıtlaSil
  6. hocam iyi günler ben ekonometri 2. sınıf öğrencisiyim bunlar dışında önerebileceğiniz farklı kitaplar var mı yoksa iktisadi alanda önerdikleriniz bizi yeterli kılar mı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman içinde yeni öneriler yapacağım. Ekonometri öğrencisi olarak özellikle makroekonomi bilginizi güçlendirmeniz gerekiyor.

      Sil
  7. Mahfi Bey, sesli kitaplar da önerebilir misiniz, İngilizce veya Türkçe.

    YanıtlaSil
  8. Sayın hocam, reel ekonominin genel denklemini G+I+X=S+T+M dersek olayın diğer yüzü olan parasal ya da finansal ekonominin genel denklemi nedir sizce ya da ne olabilir? Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunları aynı tarafa yazarsak Y = C +.I + G + (X-M) olarak yazabiliriz. S'yi I' nın T ' yi de G min içinde düşünebiliriz. Bu durumda işin parasal ifadesi MV = PQ olur. PQ = Y olduğuna göre Y= MV olur. Buradan giderek
      C+I+G-(X-M) = MV yazarsak sol taraf reel sağ taraf parasal olarak dengeyi göstermiş olur.

      Sil
  9. Hocam ilginiz icin tesekkur ederiz. Sizin kitaplarinizi okudum; alternatifleri arastirirken bu kaynaklar cok iyi oldu. Lutfen yazilariniza ara vermeden devam ediniz

    YanıtlaSil
  10. Kitap tavsiyesi için teşekkürler hocam.

    Seçimlerin (genel yada yerel bazda) ekonomik maliyetini inceleyen güncel bir Kitap, Makale ya da Tez öneriniz var mı?

    Sayın hocam, merak ettiğim asıl şey, malum önümüzde seçimler var. Belediye başkan adaylarının ve partilerinin seçim yarışında harcadığı bütçeye ilişkin bilgiyi nerden edinebiliriz?
    Özellikle "farklı partilerden olmak üzere" bir iki belediye başkanı adayına mahalle toplantılarında harcama miktarlarını sordum, ilçemiz için şehrimiz için hizmete adayız bu uğurda hizmete talip olmak için ne kadar harcasak az diyende oldu kesin bir rakam söylemek zor diyende oldu.

    Daha önce bir konudaki yoruma cevap olarak, seçim ekonomisine ilişkin bir yazı kaleme alma niyetiniz olduğunu söylemişsiniz.
    Sabırsızlıkla bekliyoruz hocam.

    İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.
      Seçimler ve ekonomi üzerine yazılmış bir çok makale var ama hangisini önereceğimi bilmiyorum.
      Bu konuda ne yazık ki yeterli bilgi yok. Bütçe harcamalarından giderek ne harcandığını bulmak bile zor.
      Ben seçim sonrasında biraz daha farklı bir konuda (daha önce yazdığım büyüme ile seçimler arasındaki ilişkiyi gösteren bir konuda) bir yazı planlıyorum.

      Sil
    2. Bu konuda şöyle bir yazı buldum. Dış bağlantı vermemde sorun yoktur umarım.
      Link: http://www.isfikirleri-girisimcilik.com/yerel-secimler-ekonomiye-yilin-ilk-ceyreginde-doping-yapacak

      Sil
  11. Mahfi hocam paylaşımınız için teşekkürler sırasıyla okumaya çalışacağım. Hocam ben inşallah ağustos'ta vergi müf. yard olarak göreve başlayacağım herkes gibi mesleğimde başarılı olmak istiyorum, neler yapmamı veya yap(ma)mamı tavsiye edersiniz. Teşekkürler!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Neler yapmanız gerektiğini ilk bir kaç ay içinde zaten kendiniz çıkarırsınız. benim size önerim mesleğiniz (vergicilik) dışında en azından eğitiminizle ilgili konularda okumanız ve çalışma yapmanızdır. Ekonomi, hukuk ya da muhasebe dallarından birisini (hangisini seviyorsanız) seçin ve o konunun uzmanı olmaya çalışın. Kendi jenerasyonunuzun arasında yükselmenizin yolu budur.

      Sil
  12. Hocam yakın ilginizden dolayı teşekkürler.1-2 yıldır ekonomi basınında Türkiye'nin Orta Gelir Tuzağına yakalandığı yönünde yorumlar okuyorum..Bu kanıya katılıyor musunuz? Konuyla ilgili bir yazı kaleme almayı düşünüyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Buyrun bunu okuyun.
      Prof. Dr. Erinç Yeldan'ın "Orta Gelir Tuzağından Çıkış:Hangi Türkiye? Cilt 2:Bölgesel Kalkınma ve İkili Tuzaktan Çıkış Stratejileri"
      http://yonetim.turkonfed.org/Userfiles/Documents/PDF/Raporlar/OGT%20Raporu%20Cilt%20II.pdf

      Sil
    2. Bu konuda bu blogda yayınlanmış bir yazım var zaten: http://www.mahfiegilmez.com/2012/12/orta-gelir-tuzag-ve-turkiye.html

      Sil
  13. Hocam yazilarinizi tarafsız bir şekilde yazabiliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. En çok övündüğüm konu o. Yazılarımı yazarken siyasal düşüncelerimi arkamda bırakıp tarafsız yazmaya çalışıyorum. Yazılarım konusunda her taraftan öteki tarafı tutmakla ilgili aşağı yukarı eşit sayıda eleştiri aldığıma göre bunu başardığımı düşünüyorum.

      Sil
  14. Hocam finans ile alakalı kitap önerisi yapabilir misiniz?
    Sağolun.

    YanıtlaSil
  15. hocam bu bilgilendirme için ayrıca teşekkür ederim. benim size ayrıca bir sorum olacak. Belirli dönem ve tarihlerde TÜİK, FED ve benzeri kurumların enflasyon, büyüme, işsizlik, tarım dışı istihdam gibi verileri açıklama tarihlerini nereden öğrenebiliriz.

    YanıtlaSil
  16. Mahfi Bey, şöyle bir anımı paylaşmak istedim, üniversitede öğrenciyken okuduğum ve çok faydalı olan Ekonomi Politikası kitabınızı, askerdeyken tekrar okumak istemiştim. Bilirsiniz, komutan onayı olmadan içeriye kitap sokamazsınız. Benim de bu kitabın sadece Ekonomi ile ilgili olduğu, siyasi ve politik bir kitap olmadığını anlatmam için pasajlar okumam gerekmişti bölük komutanımıza...Bence ekonomi/finans ile ilgilenenlerin belirli aralıklarla okuması gerektiği bir kitaptır Ekonomi Politikası kitabınız...Tekrar emeklerinize sağlık...

    YanıtlaSil
  17. Hocam iktisat tarihiyle de alakalı kitap önerirseniz müteşekkir oluruz. Piyasada çok fazla kitap var ve gerek siyasi gerek iktisadi görüş(devletçi-liberal) açısından tarafsız ve açık kitap bulmakta zorlanıyoruz.

    YanıtlaSil
  18. Hocam merhabalar,

    Ben bu sene Maliye Müfettişliği sınavlarına hazırlanmayı düşünüyorum. Fakat özellikle iktisat dersiyle ilgili sıkıntı yaşıyorum.
    Hangi kitaplar üstünde durmamı tavsiye edersiniz ve sınavla ilgili görüşlerinizi paylaşabilirseniz çok sevinirim. Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maliye Müfettişliği diye bir meslek kalmadı biliyorsunuz. Hepsi Vergi Müfettişliğine dönüştürüldü.
      Bloğu tararsanız bu konularla ilgili çeşitli önerilerimi yazdığımı göreceksiniz.
      Başarılar

      Sil
  19. selam hocam size özel bir sorum olacaktı yalnız ulaşamıyorum size

    YanıtlaSil
  20. Önerileriniz için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  21. Hocam önerileriniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  22. Hocam Türkiye Ekonomisinin tarihi süreci ile ilgili bir kitap önerebilir misiniz

    YanıtlaSil
  23. Iyi günler hocam,
    doktora yeterlilik sınavına hazırlanmak için iyi mikro ve makroekonomi kitapların önerebilir misiniz?

    YanıtlaSil
  24. Hocam ekonomi nasıl analiz edilir ? Bunun uzerine bir kitap varmi hocam

    YanıtlaSil
  25. Işletme dersine dair onereceginiz kitap nedir hocam

    YanıtlaSil
  26. Hocam merhaba

    Kitabınızın arkasın da say yasasıyla ilgili açıklamayı okurken "günümüzde geçerli olmadığını" söylemişsiniz. Bunu bu kadar keskin nasıl söylersiniz? Parasallaşma ne kadar gelişirse gelişsin bir apple firmasının ya da başka küresel güçte bir firmanın piyasaya sürdüğü bir ürün örneği buna bir örnek olabileceğini düşünüyorum. Kitap: Küresel finans krizi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Talep olmasa Apple'ın çıkaracağı yeni ürün satmaz. İnsanlar sürekli daha üstün bir ürüne daha çok para vermeye hazır görünüyor. Yani orada talep arzı yaratıyor.

      Sil
    2. Hocam gercekten anlamak iatedigim için soruyorum. Aklıma direkt şu geliyor firmalar ürettikleri ürünlerle insanların tercihlerine yön vermezler mi? Reklamlar vs insanlar üzerin de bir ihtiyaç hissiyatı oluşturup kendi ürünlerine yönlendirir. Ve bu da firmanın arzı üzerin de bir etki oluşturmaz mı?

      Sil
    3. Evet tabii reklamlarla tüketici üzerinde bir algı yaratıp ürüne talep yaratmak mümkün. Bu konuyu benim Mikroekonomi kitabımda bulabilirsiniz.

      Sil
    4. Yani bunu Say yasasıyla -arzın talebi oluşturması- ilişkilendiremez miyiz?

      Sil
  27. Hocam yazılarınızı yeni yeni okumaya başlıyorum sizce en yeniden eskiye doğru mu gidiyim yoksa ilk yazılarınızdan bugüne doğru mu?Ayrıca NTV'deki cuma günkü programınızda size bir spru sordum onu canlı yayında cevaplarsanız çok sevinirim.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  28. Merhaba hocam
    Mülkiye de işletme 1. Sınıf ogrencisiyim. Kitap okumak disinda bi mulkiyeliye gerek okul ici gerek okul dışında ne tür tavsiyede bulunabilirsiniz. Teşekkürler

    YanıtlaSil
  29. Merhaba Mahfi Bey; ekonometri 4.sınıf öğrencisiyim. Türkiye ekonomisinde tarihte önemli ve yer etmiş bir olay hakkında araştırma yapmam gerekiyor. Ne önerirsiniz?

    YanıtlaSil
  30. Merhaba Mahfi hocam. Ben iktisat üçüncü sınıf ogrencisiyim ve en büyük eksikliğimin bölümüm üzerine kitap okumamış olmam bunu ne yazıkki geç fark ettim. Onerebileceginiz bir kitapla kendimi geliştirmek istiyorum.guzel bir başlangıç olmalı ki mutlu sona ulaşabileyim

    YanıtlaSil
  31. Hocam merhabalar, lütfen bu soruyu ukalalık olarak algılamayın ama sormak istediğim bir şey var: Bu kadar derin bilgi birikimine sahipken niçin borsa ya da yatırımla ilgilenmiyorsunuz? Finans başlı başlına ayrı bir alan gibi görünüyor ama eminim ki bu alanda da bilgi birikiminiz elbet vardır. Şuan milyonlarla oynuyor olmak ilginizi çekmiyor mu ? Belki de şuan da oynuyorsunuzdur orasını bilemem tabi :D

    YanıtlaSil
  32. Hocam maliye bölümü okuyanlar için başlangıç olarak onerebileceginiz kitap varmı?Anlayabileceğimiz kolay anlatımlı kitaplar?(hikaye ,şiir roman hariç)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi