Başlıksız


Yorumlar

  1. hocam saygılar. atatürkçü değilim mustafa kemal atatürk'ün her fikrine katılmıyorum fakat ortadoğu cehenneminde yarattığı en azından demokratik olamasa da laik türkiye cumhuriyeti kendisine derin bir saygı duymamı sağlıyor. peki hocam sizce dünkü açıklamalar bunun kamuoyunda tartışılması için atılmış bir adım olabilir mi ben oyle değerlendirdim. başkanlık mevzusu da boyle basladı ve şu anda kaçınılmaz son gibi duruyor bence laiklik de bugun referanduma sunulsa uzulerek soyluyorum anayasada yer bulmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok fikrin neyse zikrinde odur tartışma davasında için değil yani

      Sil
    2. Atatürkün yaptığı gibi yapıyorlar doğru söylüyorsun en başta ortaya atıyorlar tartışılıyor daha sonra... Laiklik de öyle gelmedi mi?

      Sil
  2. zavallı Kılıçdaroğlu ''laiklik tehlikededir diyemem'' demişti.Bir de bunlarla anayasa filan yapmaya kalkıştılar

    YanıtlaSil
  3. Olay laiklik tartışması değil...

    AKP hem içte hem dışta büyük baskı altında... o yüzden gündemi saptırıp nazarları başka taraflara çekme telaşı içindeler...

    Üzerine Karamandaki tecavüz olayı patlak verince Fetullah'ın yerine palazlandırmaya çalıştıkları hükümet güdümündeki Ensar Vakfı'nı koruma altına almak istediler...Vakayı adi bir olaymış gibi lanse ettiler...

    Tepkiler dinmeyince 'çok siyasallaşmış Türk yargısı'nı alttan dürtükleyip Ergenekonun Teymiz kararını ''ne tesadüfse'' Karaman davasının tam ertesi gününde açıklattılar! Görüldüğü kadarıyla gündemi değiştirme konusunda 'kısmen' başarı da sağladılar....

    Ancak tahminim o ki, bu tarz rezaletler nedeniyle Gezi Parkına benzer kitlesel protestoların yaşanmasından ödleri patlıyor...TBMM Başkanına yaptırdıkları laiklik açıklamasından sonra 'öyle demek istemedi' diye çark etmeleri de o telaşın bir sonucu... Ummadıkları bir tepki oluştu, Ensarı unutturmak için Laikliği kullanayım derken toplumun can damarına bastıklarını gördüler... Bu ülkede İran yada Arabistan gibi olmamak yönünde güçlü bir toplumsal histeri vardır...onu hesap edemediler..

    İşin aslı AKP laikliği falan kaldıramaz... Böyle bir gündemleri de yok bana göre.. çünkü anayasa yapamazlar...bir ülke ilk defa anayasa yazmıyorsa darbe yapmaktan başka yeni bir anayasa yapamaz, çünkü meşru yollarla anayasa yapmak diye birşey olmaz, anayasa yapmak ancak darbe yaparak olur, darbe yapmak için apolete ihtiyaç da yoktur..

    Anayasalar ayrıca hiç kimseye kendisini ortadan kaldırma yetkisi vermez.. AKP 550 sandalyanin 550'sini de alsa ancak anayasa üzerinde değişiklik yapabilir...eee anayasa ''ilk 3 maddeye dokunamazsınız'' demiş zaten!...Yani AKP laikliği kaldıracaksa tek yol darbe yapmak!, üstelik AYM 2008'de, anayasa değişikliklerini AYM'nin esas yönünden de denetleyebileceğine dair içtihat etti..laikliği çıkaran bir anayasa değişikliği teklif edildiğinde AYM 'yetkisizlik' sebebiyle değişikliği anında iptal edecektir..etmek zorundadır...yoksa darbe suçuna ortak olmuş olur...AYM görevinden sayılmaz, adi suç sayılır..

    Ayrıca, AKP'nin derdi madem böyle bir darbe yapmak, o zaman 330 yada 367'ye falan gerek yok...''Anayasa rafa kalkmıştır, 60'daki 80'deki gibi kurucu meclis oluşturacağız'' de bitsin!... öyle diyemezler çünkü böyle bir güçleri yok, ordunun doğal lideri değiller..Dünyanın hiçbir yerinde ordunun aktif katılım sergilemediği bir darbe süreci işletilemez.. ordunun mutlaka ucundan tutması, sahaya çıkması gerekir.. öyle polisle falan darbe yapılamaz... dolayısıyla değişmez ilk 3 maddeden biri olan laiklik de kaldırılamaz...AKP'nin bugün yaptığı darbe değil, TBMMyi ve stratejik konumları ele geçirip dokunulmazlığın arkasına saklanmak.. ama bu hale darbe denemez darbe silahların dahil olması ile yapılır, ha anayasal düzene karşı suç işleniyor, koltukları kaybetseler müebbetle yargılanacaklar orası ayrı...

    AKP toplumu angaje eden laiklik gibi konuları tamamen gündemi saptırmak için kullanıyor... Öncelikli hedefleri 330u bir şekilde geçip başkanlık sistemini getirmek orası kesin...ancak yeni anayasa falan hikayedir... hiçbir sivil siyasetçi yanına askerleri almadan mevcut anayasayı kaldırıp yeni bir anayasa yapamaz...

    Asıl soru, islamcı ideolojinin neferliğini yapan AKP'lilerin darbe yapmak gibi niyetleri varsa; TSK onlarla beraber hareket eder mi? Genelkurmay Başkanı Başbakan karşı sorumludur, ama bu sorumluluğun içersinde ''darbe yapan siyasetçilere kol kanat germek, yardımcı olmak'' gibi bir şey yoktur....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elinize emeğinize sağlık "koltukları kaybetseler müebbetle yargılanacaklar" açıklammalarınızın en vurucu ve gerçekçi tespiti budur.
      Teşekkürler...

      Sil
  4. En kısa ve öz yazınız olmuş. Anlayana ...

    YanıtlaSil
  5. Hocam merhabalar bir önceki yazınızda çok önemli sorular sorulmuş soru-cevap kısmında.Ben de birkaç tane sordum.Cevaplayabilirseniz çok mutlu oluruz.

    YanıtlaSil
  6. Bankacılık kara para aklama yöntemlerinden biridiir deniyor bu mümkün müdür hocam ve nasıl Uygulanmıştır geçmişte ve günümüzde?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yok değildir. Bu işler sıkı denetleniyor.

      Sil
    2. Ben sizle aynı görüşte değilim hocam. Son günlerdede patlayan panama belgelerinde bu ofshore olayları çok güzel anlatılıyor ki arkadaşın dediği olay da para sayısız banka hesablarından (ülkeler arası) geçirilerek paraların izinin kaybolduğu kesinleşti.
      Kaynak;
      https://www.documentcloud.org/public/search/Source:%20%22Internal%20documents%20from%20Mossack%20Fonseca%20(Panama%20Papers)%22

      http://panamapapers.sueddeutsche.de/en/

      Sil
  7. 2016 yılında hala bu konuları tartışıyorsak yazık bize.

    YanıtlaSil
  8. Atatürk 'ün hayatının çok büyük bir kısmı savaşlarda geçmiştir. Cephelerde, sıcak çatışmalarda ve işgal altında direnişte uzun bir dönem çok kötü kosullara maruz kalmıştır.

    Adam en kötü acılara, dertlere, çöküşlere şahit olmuş. Ve bu adam ülkeyi kurduktan sonra bir dönüp üslûbu na bakın bir de şimdikilerin eyyy nidalı üslûbuna bakın.

    Simdi başta olanlar kendini aslan zanneden kediciklerdir. Öyle her sağa sola Kükremeye çalışmayla aslan olunmuyor.

    Aslan görmek isteyen Anıtkabire gitsin. Gerçek Aslan orada yatıyor.

    YanıtlaSil
  9. Millet Finlandiya İsveç Norveç yen zelandayi ornek alır biz s.Arabistan iran Yemeni ornek alır olduk yazılı ne yazik

    YanıtlaSil
  10. Meclis başkanı açıklamasında "yuzde 99'u musluman olan ulkemizde..." diyor. Diyelim ki doğru; ulkemiz vatandaşlarının %99'u musluman. İyi de bu ulkenin butun muslumanları aynı mezhepten mi? Aynı goruşten mi? Daha bugun AİHM'de dava kaybetti ulkemiz. Alevi vatandaşlara ayrımcılık yaptığı için. Acaba laik devlet duzeni varken ayrımcılığa maruz kalan Alevi vatandaşlar da meclis başkanı gibi mi duşunuyordur? Ya hanefi olmayan sunniler? Onlar ne duşunuyordur? Peki ya hanefilerin tamamı laikliğe karşı mıdır? Sanki musluman olmak laikliğe karşı olmayı zorunlu kılarmış gibi algı yaratılıyor. %99 oranı belirtilerek bu dusuncenin arkasında halkın %99'unun desteği varmış gibi bir algı yaratmaya çalışıyor. Bu sadece bu açıklamada değil surekli one surulen bir argumandır. Muslumanız diye hepimiz aynı duşuncede değiliz...

    YanıtlaSil
  11. 1.Batı medeniyeti bir din medeniyetimidir.
    2.Medeniyet insanlık tarihinin birikimi ve akıl ile yoğrulma süreci ise Bir coğrafyaya ait olabilirmi.
    3.Batı,Kral ve Papaz itifakı ile ilahi adalet anlayışını yaşayarak görmüş ve Ortaçağ karanlığından Akıl(Rasyonalizm) ile çıkmışken Hristiyan Ruhban sınıfı iktidar sahipleri ile kol kola girse ne düşünürsünüz.Hristiyan Engizisyon mahkemeleri özlemi ifade etse ne düşünürsünüz.Kutsal-Roma Germen İmparatorluğu kurcağız..Tanrı yar ve yardımcımız olsun derse Macaristan ovasındaki ahali çokmu mutlu olur.
    4.Kendi medeniyetimizi kuracağız hamaseti neye hizmet eder.İnsanı ve aklı içinde barındırırmı.Avrupada Latince dua ezberletilen dersler olsa...Sınavlarda Din sorusu sorulsa içimiz huşuylamı dolar.
    5.Kafir anlayışı ile İnsanlık Ailesine dahil olunabilirmi.Neden Cihat tahkimatı yapılır.
    6.Şark...özelinde islam ülkelerinin geri kalmışlığında suçu batıya atma kolaycılığı kimin işine yarar.
    7.Küresel güç mücadelesi ve emperyal politikalar inkar edilemez.Lakin bu güçlere istismar etme şansını ne vermektedir.İslam ülkelerinin Aklı rehber edindiğini kim iddia edebilir.
    8.Her gün hristiyan medeniyetinden dem vuran bir batılı devlet adamı görseniz ne düşünürsünüz.
    9.Dine dayalı medeniyet anlayışı insanlığa barış ve mutluluk getirirmi.
    10.Ümmet İmparatorluğu neyi amaçlamaktadır.
    11.Yetiştiriyoruz denilen Yeni bir nesil Çiçek çocuklarımıdır.
    12.Ümmet ve Millet kavramlarının anlamı bilinmektemidir.
    13.Laik...Laik Hukuk..İlahi Hukuk..Birey..Bireylerin Hukuk karşısında eşitliği..İsviçre....Pakkistan..Yemen..Afganistan...Neler düşündürdü.
    ÖZETLE ASYA KITASINDA YAPILAN HAMUR ÇOK SU GÖTÜRÜR.EGEMEN GÜÇLERİN ASYA KITASINDA DÜŞÜNDÜĞÜ FAALİYETLERİ İÇİN ELEMAN İHTİYACI MAALESEF ANADOLUDAN KARŞILANACAK.ATATÜRKE...MİLLİ ŞUURA YILLARCA SALDIRILMASI VE İNSANIMIZIN BUNA ÇANAK TUTMASI BİR TESADÜF OLSA GEREK!!!!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. evet
      2. ?
      3. avrupa hristiyan dusmani degildir. angela merkel bir papazin kizidir. partisinin adi christian democratic union dir.
      4. avrupada dini egitim veren yatili katolik okullari halen mevcuttur. hatta musluman okullari da vardir. muassir medeniyet seviyesi budur.
      5. olunur. her ulke ve medeniyet kendinden olmayani asagi ve barbar gorur.
      6. islam ulkeleri bati karsisinda askeri olarak yenildiler. parcalandilar. bunda bilim ve teknoloji gelistirememis olmanin etkisi coktur. ayrica somurgecilik ve kolonilesmede de batinin cok gerisinde kaldi islam alemi.
      7. islam alemi akli kullaniyor ama seninkini degil. sii iran cumhuriyeti laik cumhuriyetimize bilim ve teknolojide toz yutturur. laiklik diyen pasalarimiz irandan neden geri kaldigimizi aciklasinlar. tusiad da bu soruya muhataptir.
      8. sevgili kardesim boyle adamlar zaten var. hollanda da geert wilders var. yabanci dilin yoksa takip edezsin ama...
      9. ?
      10. emperyal ozlemleri
      11. ensar vakfi cevaplasin bunuda
      12. turkiyede insanlar temel kimligi turk olmak degildir. malesef ulus devlet projesi basarisisz oldu. kimisi muslumanim diyor. kimisi aleviyim diyor. kurdum diyen var. ataturkculer var. uluslasmaya en yakin olanlar kurtler.
      13. bu pek cumleye benzemiyor...

      Sil
    2. adsız 15:52 iki soruyu boş bırakmış (adsız 15:52 nin diğer cevaplarından ve soru sahibi kenan beyin diğer sorularından bağımsız) olarak ben cevaplayayım:

      Öncelikle tanımlayalım;
      Medeniyet, belirli bir insan topluluğu veya topluluklarının belirli bir coğrafya üzerinde ve belirli bir zaman içinde ortaya koydukları değerlerlerdir.
      Medeniyet, bir ülke veya toplumun, maddi ve manevi varlıklarının, düşünce, sanat, bilim, teknoloji ürünlerinin tamamını ifade eder. (kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/Uygarl%C4%B1k)

      Gelelim şimdi 15:52 den boş kalan cevaplara (diğer cevaplara katılma ya da karşıt olma durumu olmadan sadece boş cevap kalmasın diyerekten)

      2. Medeniyet dediğiniz şeyin doğduğu coğrafya ve toplumu bellidir. Kabul gördüğü, özenildiği ya da zorla dayatıldığı müddetçe de daha geniş coğrafyaya yayılır. İçinde akıl ve bilimden yoksun olanlar zaten silinip gitmişler. (bkz. medeniyetler tarihi, medeniyet çatışmaları vs)

      9. Dine dayalı medeniyet anlayışından öte böyle bir sistemde sistemden çok "sistemin uygulayıcılarında" bu soruya yanıt aramak gerekir. Unutmayın ki bıçak bile kötü ellerde silaha dönüşür.

      Siz evlatlarınızı bilim ve dinin güzel bir sentezinde yetiştirin, onlarda kendi evlatlarına bunu aşılasınlar o zaman içiniz rahat eder en azından hayıflanmaktan başka "güzel insan" yetiştirdim der geleceği onlara emanet edersiniz. Onlarda kendi evlatlarına... (belki daha uygar yeni bir medeniyet doğmasına yardımcı olursunuz)

      Kalın sağlıcakla.

      Sil
  12. Ellerinize sağlık Sayın Hocam.

    YanıtlaSil
  13. Bazen bir kaç fotoğraf ve bir cümle,bin cümleye bedeldir işte..Ellerinize sağlık hocam,saygılar..

    YanıtlaSil
  14. ATATÜRK HAYRANIYIM ! Aklıma takılan ise (çevreden etkilenerek) hilafeti neden kaldırdı; kaldırmasaydı müslüman ülkeler kendi aralarında birleşirler miydi? Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu ilber ortaylı hocaya mail ile sorun ;)

      Sil
    2. Nutuk'ta yazıyor neden kalktığı

      Sil
  15. hocam bugünkü yazınız çok güzel olmuş. ellerinize sağlık. sizinle gurur duyuyoruz.

    YanıtlaSil
  16. Ellerinize sağlık Mahfi hocam. Kimsenin şüphesi olmasın, bu ülkeyi gericiliğe teslim etmeyeceğiz.

    YanıtlaSil
  17. Müthiş bir makale sayın hocam. Bugün başka söze gerek yok. Sizi izlemeye devam edeceğim.

    YanıtlaSil
  18. Atatürk ile manevi mirası akıl ve bilim asla unutulmaz. Aklın gereği de laik devlettir. Taviz yok.

    YanıtlaSil
  19. ?: Sosyoloji ve psikoloji ögrenmenin önemini ara ara yorumlarınızda görüyorum. Peki hocam hiç ekonomi ve müzik ilişkisi dikkatinizi çekti mi?
    Ekonomik durumun kötüye gittiği sosyal patlamanın eşiğine gelindiği dönemlerde "arabesk ve protest" müziğin yükseldiği. Nispeten ekonomik açıdan iyi günlerde pop müziğin patladığı savı doğru mudur?

    Ekonomi , sosyoloji ve müzik üçlüsünü içeren bir yazıyı sizin kaleminizden okumak büyük keyif vereceğinden eminim.

    Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
  20. Üstadim tekrar merhabalar;ülkemizde senelerdir %20'ye sabit kurumlar vergisi orani ve dolayısıyla avantajı,teorik olarak;iktisadi büyüme için,GDP için, vergide adalet ilkesini askıya almak demek bir nevi.Peki sizce devletin verdiği bu taviz karşılığıni alıyor mu,doğru bir vazgeçiş mi,oran yükselse veya artan tarifeye geçilse daha kötüsü olabilir mi,.saygilarimla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni tasarıda kurumlar vergisinin kaldırılıp gelir vergisiyle birleştirilmesi doğru bir düzenleme olacak diye düşünüyorum.

      Sil
  21. Sizin gibi usta bir iktisatçıdan başka kime sorayım bilemedim.

    NTV Para'da şöyle yazılmış: "Fed toplantısında politika yapıcılarının faizleri değiştirmeyerek sabit tutmaları fakat ekonomik görünüme yönelik açıklamalarını biraz değiştirerek daha olumlu şartları ön plana çıkarmaları ve gelecekte faizleri artırmak için açık kapı bırakmaları bekleniyor."

    http://www.ntvpara.com/haber/piyasalar-fedi-bekliyor_42794

    İlk önce bir tür "beklenti" yaratılıp, hemen sonrasında (Türkiye saati ile 21.00.01 itibariyle) bu beklenti "satılıyor mu?"

    "...bekleniyor." derken kimlere işaret ediliyor? Edilgen ifade kullanmaları niçin? Kim bu "bekleyenler veya beklenti yaratanlar?"

    YanıtlaSil
  22. hocam gundemde kaynayip gidiyor. turkiye ile ab gumruk birligini yeniliyor galiba. eger bu olursa ttip e de otomatik dahil oluyoruz demektir. malesef bunlari konusmak mumkun degil. nato uyeligi ile askeri alanda egemenligimizi kaybettik. gumruk birligi ile ab ye bagimli hale geldik. simdi ttip ile tamamen somurgeye donusebiliriz. bildigimiz anlamda ulus devletler cokuyor. avrupa birliginin nihai amaci da united states of europe gibi bisey kurmak. avrupada buna bir direnis var ama gundem orda da teror.
    21. yuzyil kapitalizmi nereye gidiyor. eskiden devletlerin herseye ragmen sermaye uzerinde kismi bir etkisi vardi. artik bu kaybolacak. amerikadaki bir sirket bu topraklarda istedigini yapacak devletimiz ses ederse de bizi mahkemeye verip tazminat alacak. ehh bizde laiklik konusuyoruz bu arada. turkiye cumhuriyeti yuz yasini zor gorur bu gidisle. mehmetcik kamuflaji saraydaki eski turk devleti askerlerinin yaninda yerini alacak galiba...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siz gundemi pek takip etmiyorsunuz herhalde. Sirketler zaten istedigini yapiyor ulkemizde... Agaclar sokuluyor, karadeniz vadilerinden yol geciyor, Artvin ilinin tamamini kapsayan alan icin maden arama izni veriliyor; bu somuruye ve peskese karsi eylem yapanlar gozaltina aliniyor, devletin polisi tarafindan tartaklaniyor... vb. vb. vb. vb.

      Sil
  23. Hocam Başlıksız diyerek ve birkaç fotoğrafla ne güzel ifade etmişsiniz. Bir japon vatandaşın yaptığı gibi önünüzde saygi ile eğiliyorum. Lütfen kabul ediniz. Sizin konumunuzda olup bu cesareti göstermek çok önemlidir.

    YanıtlaSil
  24. Sayın Eğilmez; bir maliyeci olarak gelir uzman yardımcısı) sizinle gurur duyuyorum

    YanıtlaSil
  25. Ne akıl almaz işler gördük, görüyoruz ama bu ülke sahipsiz değildir;

    "Bir hızla karanlığı geriliği boğarız, karanlığın üstüne güneş gibi doğarız"...

    Saygılar.

    YanıtlaSil
  26. Mahfi hocam trt çocuk&aöf işbirliğiyle hazırlanan iktisat derslerini hiç izlediniz mi? Nasıl buluyorsunuz, tavsiye eder misiniz?

    YanıtlaSil
  27. 1)Şu an ülkemizde ihracattan vergi alınıyor mu?
    2)Alınsa ne olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Alınmıyor tam tersine ihracat yapanlara yurt içinde üretimde ödedikleri KDV iade ediliyor.
      Alınırsa ihracat düşer çünkü o vergiyi ihraç fiyatlarına yansıtamazlar. Yansıtırlarsa ihraç malı alıcı için pahalı hale gelir ve ithalatçı başka yerden daha ucuza alır.

      Sil
    2. Teşekkürler.Peki hocam KDV istisnası bir tarife dışı engel olarak kabul ediliyor mu?DTÖ tarafından rekabeti bozucu bir unsur olarak kabul ediliyor mu?

      Sil
  28. Mahfi hocam,ab'nin ortak para birimine geçişi avrupa'da faizleri niye düşürmüştür?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Almanya'nın itibarı ve gücü AB'ye yayılınca borçlanma faizleri de düştü. Zaten o yüzden borçlanma arttı ve kriz çıktı.

      Sil
  29. İşte TBMM’YE SUNULAN SURİYELİ RAPORU:

    Hacettepe Üniversitesi Göç ve Siyaset Araştırmalar Merkezi Müdürü Doç. Dr. Murat Erdoğan, TBMM’ye bir sığınmacı raporu sundu. Raporda, çarpıcı bilgilere yer verildi.

    * Almanya’daki Suriyeliler’de üniversite mezunu olanların oranı yüzde 70, okuryazar olmayanların oranı sadece yüzde 5. Türkiye’de okuryazar olmayanların oranı ise yüzde 50.
    * Kaçakçılık kültürü var, bunun getirdiği alışkanlık var. Şu an insan kaçakçılığı da bu bölgenin en iyi para getiren alanı, yılda 10 milyar dolarlık bir kaynak var bu alanda.
    * 29 Şubat itibariyle 2 milyon 688 bin 686 kayıtlı Suriyeli var. Diğer ülkelerden gelenlerle birlikte 3 milyon 200 bin mülteci.

    * Türkiye’deki sığınmacıların nüfusa oranı yüzde 3.4, Lübnan’da yüzde 24, Ürdün’de yüzde 10. Avrupa’nın nüfusu 508 milyon, şu an bütün Avrupa nüfusuna göre mültecilerin oranı 0.15 ile 0.20 arasında.
    * Türkiye’deki kamplarda 272 bin, şehirlerde de 2.5 milyon sığınmacı var.
    * Eğitim ihtiyacı olan en az 800 bin Suriyeli çocuk var. Gelecekte büyük sorunlara yol açabilirler.
    * İstatistiklere göre 2026 yılında Türkiye’de 4 milyon Suriyeli olma ihtimali var. Eğitimsiz çocukların ileride işsiz, ötekileştirilmiş, insanların korktuğu, saldırgan bireyler olabilme olasılığı var.
    * Türkiye’ye gelen Suriyelerin sadece yüzde 2’si meslek sahibi.
    * Türkiye’de üniversite mezunuyum diyenlerin sayısı sadece 40 bin görünüyor. Facia bir durum var, kaymak tabakayı kaybettik.
    * Kriz iyi yönetilemezse Avrupa, Esad’ı deviremedi, devirmedi ama Angela Merkel’i devirecektir.

    Suriyeliler bu ayin 29dan itibaren vatandas olacak bu yilin sonuna kadar milyon sayida yeni vatandasimis olacak. Zaten yukaridaki bilgileri de goz onunde tutarsak laiklik bu gun olmasa da ileride yok olacak. Gercek ve ongoru bu ister alinin ister darilin!#

    http://www.karsigazete.com.tr/ozel-haber/suriyeli-erkekler-turkiyeden-bakin-ne-istiyor-h75676.html

    3 kadınla evlilik yasal olsun haber---

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. turkiyenin akilli adama ihtiyaci yok. biz mal ve amele tipler lazim.

      kendi vatandasimiz zaten yeterince terorist. suriyeli de gelince bisey olmaz korkma.

      Sil
  30. ulusal katma değer nedir Mahfi Bey, örnek verebilir misiniz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ulusal katma değer için http://piyasarehberi.org/ekonomi/55-gayri-safi-yurtici-hasila da çok net bir açıklama var:
      GSYİH hesaplaması için ilk akla gelen hesaplama yöntemi "toplam üretim" yöntemidir. Ekonomideki bütün sektörler tarafından, örneğin tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde üretilen nihai mal ve hizmetlerin piyasa fiyatı üzerinden değerlerinin toplamı Gayri Safi Yurt içi Hasıla'ya eşittir.

      Bu durumda "P" her bir üretilen malın piyasa fiyatı, "Q" ise her bir üretilen mal ve hizmetin adedi olmak üzere GSYİH hesaplama formülü şu şeklide oluşturulabilir:

      GSYİH = P1Q1+P2Q2+P3Q3+....+PnQn

      Bu yöntem aynı zamanda firmaların üretim aşamasında oluşturduğu katma değerlerin toplamı olarak da ifade edilebilir. Buna ulusal katma değer de denir.

      Sil
  31. Hocam bu tutumunuz gerçekten beni çok mutlu etti.Ülkemde hala Cumhuriyetçi kişilerin olması çok gurur verici bir durum.Ülkede Mustafa Kemalin ilke ve inkılapları biz gençlere yol gösterirken Laikliğin kaldırılması söz konusu bile olamaz ve bunada hiç bir şekilde müsaade etmeyeceğiz.

    YanıtlaSil
  32. Hocam bir yazınınızda tasarruf ve yatırımları aynı anda artırmak istiyorsak enflasyon ve risklerin düşmesi ile faizi düşürürsek bu sorunu çözebiliriz demiştiniz.Bu noktada bir çok değişkeni aynı anda etkisini düşündüğümden midir bilmiyorum, bir noktada açıklığa kavuşturamadığım bir husus var.

    Enflasyon ve risklerin düşüşü ile faizi düşürürsek bunların olası etkileri şu şekilde gözükmekte; enflasyonun düşmesi dış rekabet gücümüzü artıracağı için belirli malların ithalatı azalıp talep içeriye kayacak ve aynı şekilde belirli malları fiyat rekabetinden dışarıya ihraç etmeyi başarabiliyor olacağız buda üretimi artıracaktır.

    Analize birde faizlerin risklerle beraber düşmesinin kurlarda getireceği etkiye birlikte bakarsak ; muhtemelen kurlarda, faizlerin risklerle beraber düşüşü ile düşme eğilimi gösterecektir. Eğer böyle bir durum olursada kur düşüşü ihracatı pahalılaştırıp, ithalatı ucuzlatacağından dış dengeyi bozucu etkisi olacak ve ülke içi üretimi düşürücü etkisi olacaktır.

    Sayın hocam içinden çıkamadığım yer bu sıraladığım iki etkiyi birleştirince hangisinin daha ağır basacağı? Yani enflasyonun düşüşü ile rekabet gücümüz artıyor buda etkisini üretim artışı ile gösterebiliyor.diğer yandanda faizlerin risklerle düşüşü ülkeye güveni artıracağından kuru düşürerek ihracatı azaltıp ithalatı artırabileceğinden üretim gücüne sekte vuracaktır.hangi etkinin daha ağır basacağı konusunda fikrinizi ve görüşünüzü almak istedim sayın hocam?

    YanıtlaSil
  33. Atatürk Laikliği getirirken halka mı sordu? Halkçı ve sosyal demokrat geçinenler bununla ilgili tek kelime edemezler. İkiyüzlüsünüz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabii halka sordu. Halk temsilcileri olan TBMM'ne sordu. O yasayı TBMM çıkardı.
      Ama Osmanlı Halifeliği alırken mesela halka sormamıştı. Biraz tarih okusanız bunları bilirdiniz.
      Madem asıl ölçü halka sormak şunları da halka soralım o zaman:
      Vergiler kaldırılsın mı dursun mu?
      Milletvekili maaşları yüzde 60 düşürülsün mü?
      Merkez bankasındaki döviz rezervlerini halka dağıtalım mı?
      Bakın o zaman ne oluyor. Bakın o zaman siz tek kelime edebiliyor musunuz?

      Sil
    2. hocam laiklik kabul edildiginde turkiyede tek parti rejimi vardi. devlet otoriterdi. muhalefet ya asilmis yada sindirilmisti. bugunku cin gibi biseydik. yani cin komunist partisinin aldigi kararlar demokratik mi sizin mantiga gore. allah size akil fikir versin. su cumhuriyetin ilk yillarindaki hitler ve mussolini rejimlerini andiran yonetimle bi turlu yuzlesemediniz gitti. seriatci iran uzaya canli hayvan gonderdi bizim laik entelijensiya da dolar duser veya cikarsa bunu aciklama alaninda cok buyuk mesafeler aldi.

      Sil
    3. Evet sen şark kurnazlığı doğrudur şimdiki durum ne 7haziranda halka aptal deyip 1kasimda akilandiniz demek hitler varı bir uygulama değil yani öyle mi?

      Sil
    4. Kulaktan dolma bilgilerle buraya yazıp hocanın vaktini yemeyin bari yanlış fikirleriniz içinizde kalsın. Atatürk dönemi ile ilgili her söylenene inanıyorlar. Cehape zaten tüm camileri de ahır yapacaktı Allahtan yüce menderes yetişti di mi? Ya he he. Cahillik böyle böyle yayılıyor malesef.

      Sil
    5. 80 yıllık bir çalışma (1840-1920) sonucunda %5 gibi bir okuma yazma oranına ulaşmış bir sisteme bu kadar övgü düzülmesinin sebebi nedir?
      1923-1924 yıllarında Osmanlıdan 72 ortaokul, 23 lise, 9 yüksekokul devrettiğini düşünürsek,sistemin o kadar da başarılı olduğu söylenemez.

      Sil
  34. Hocam Atatürk'ü sevmekle putlaştırmayı karıştıranlar var , her yaptığı inkılâp ya da her söylediği söz doğru olmak zorunda değildir. Laiklik diye bu ülkenin evlatları üniversitelere giremedi biliyorsunuz ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konu Atatürk'ü sevmek ya da sevmemek değil. Onun getirdiği ilerici düşünceyi, benimseyip benimsememektir. Laikliği yanlış uygulamış olmamız o düşüncenin ve pratiğin yanlış olduğunu göstermez. Sadece bizim yanlış uyguladığımızı gösterir.

      Sil
    2. ilerici düşünceyi Atatürk getirmedi,kendisi de Batı eğitimi almıştır.Nerede?
      Tabii ki Osmanlı'nın açtığı modern okullarda.İlerici dediğiniz şey kabaca 1839'da beri ülkede artan şekilde uygulanıyordu,Örneğin Atatürk doğduğunda Osmanlı'da iki bin kız Batı tarzı okullarda okutuluyordu,200 bayan öğretmen vardı bu okullarda,Fransa ile aynı yıl kız okulu açıldı,Batı hukukunu uygulamak için Mecelle'yi yazdı Osmanlı daha Atatürk doğmadan.Alfabeyi değiştirmeyi ittihatçılar ortaya attı 1919'da,gazeteciler Atatürk'e soruyor alfabeyi ne zaman değiştireceğiz diye.Eski resmi tarih bunları yazmaz.

      Sil
    3. Yani Atatürk hiç doğmasa Kurtuluş Savaşı yapılamayacak ve sonradan yaptığı bazı devrimler (alfabe değiştirmenin neresi devrim)yapılamayacak mıydı? Parlemento kurup,anayasa yapan Osmanlı,Batı hukukunu alan(mecelle) Osmanlı elbet medeni hukuka geçecekti yahu,Kazım Karabekir Kurtuluş savaşı'nı başlatmak için Anadolu'ya geçtiğinde Atatürk hala İstanbul'da İngilizlerle uzlaşma arıyordu.Atatürk,Anadolu'ya geldiğinde ittihatçılar her yerde direniş örgütleri olan müdaafa-ı hukuk örgütlerini kurmuşlardı.Nutuk'ta bilmezlikten geliyor.Erzurum'a gittim burada adamlar direniş örgütü kurmuşlar fransızca dergi yayımlıyorlar diyor.O da biliyor kimin kurduğunu :) Atatürk'ün kendisi Harp Okulunda okurken o Alman öğretmenleri kim getirdi son dönem askeri teknolojiyi subaylara anlatmak için.Kemalistler bunları bilmezler.

      Sil
    4. Ee yani? O kurumların hiçbiri, onların yaptığı şeyler kalıcılık kazanıp bir sistem oluşturamadı ve kısıtılıydı. Ancak 2000 kuzla kaldı batılı eğitim. Atatürk tüm bu yenilikleri tüm ülke sathında ve kısıtlı kalmaması için tüm kurumlara sirayet edecek şekilde kurumsallaştırdı. Batılaşma ve modernleşme elbette Atatürk'ten önce de vardı fakat olayı sistemleştirip toplumu değiştiren Atatürk ve yenilikleridir. Ne ittihat ve terakki ne de osmanlı bu değişimin küçük bir kısmını bile başaramadı. Atatürk'ün önemini azaltmaya, küçümsemeye gerek yok bu nedenle diye düşünüyorum.

      Sil
    5. Bunları burada yayınlıyorum ki topluma hangi yalanların öğretildiği, insanların nelere inandırıldığı bilinsin.

      Sil
    6. Bunları cvp vermeyin gözleri var görmezler kulakları var duymazlar boşu verin bunları

      Sil
    7. Ne guzel tiyatroydu hakikaten o! Guya, kafasini turbanla kapatan kizlarimizin universiteye gitmesi cok umrunuzdaydi. Kadini sosyal hayatta istemeyenler, makam mevki sahibi olmasina asla katlanamayanlar, gulmesini, hatta hamileyken disari cikmasini elestirenler; 15inde kadin ya erde ya yerde diyenler, kadin olarak sus diyenler, devlet bana para vermezse kizimi ilkokula gondermem diyenler ne uzulmuslerdi TURBANli kizlarin universiteye gidememesine. Ne guzel MAGDUR olmustunuz. Bir de baskalarina iki yuzlu diyebilecek kadar trolsunuz ya...

      Bakin arkadaslar; dini somurun, Ataturk'u sevmeyin, bugun bu iktidar var namaz kilin oruc tutun; baskasi gelince sakalinizin biyiginizin sekliyle oynayin, kendi cebinizin ve cikarinizin en azgin savunucusu olun ama unutmayin; dunya YALAN!!!

      Sil
    8. Adsiz 17:15in diyemedigini ben deyivereyim. Aslinda memleketi Osmanli kurtarmistir da Ataturk'e mal edilmistir. Bu bir Ingiliz oyunudur. :))))))))))

      Sil
  35. Hocam allah askina Laiklik diyorsunuz da

    En basitinden bu ulkede kisiye en ozel olan gerektiginde resmi islerde paylasilmak durumunda da olunan kimlik kartlarinda ki din hanesine ne diyorsunuz? Bu konuda samimi degilsiniz bence siz laikler. Bir ulke vatandaslarina dagittigi kimlikte din hanesini barindiriyorsa o ulke laik degildir laikse hani o ulkenin kimlik kartindaki din hanesi ?

    Hani din dersine bisey demem toplumda boyle bir talep vardir olur imam hatip icin de ayni sey gecerli eyvallah maksad egitim olsun bilgi olsun ogrenilsin bisey dedigimiz yok.Hatta musluman olmayanlar icin muslumanlari anlamak icin belki de birebri bir ders din dersi.En azindan empati bile olabilir

    Ancak kimlik olayina ne demeli!!!! kimlik olayinda dinin ne isi var devlet bizim dinimizi ne diye merak saliyor. Ben din hanesini sildirmek istedim bundan 8 yil evvel nufus memuru bana kaymakam beyin izni lazim dedi onunla gforusmelisin dedi sonra da ekledi zaten yeni kartlar cikacak orda yok diye aradan 8 yil gecti halal yeni kartlar da yok!
    Bu durumun muessebibi laiklerin laiklligi yanlis uygulamasi baskici kati sert uslubla ve hatta laiklikle celisen uygulamalarinda yatiyor. Sonra da kalkiyorsunuz yandim eyvah din elden gitti namus elden gitti diyenler gibi laiklik elden gitti diyerek basiyorsunuz yaygarayi hic kendinize bakmiyorsunuz kendinizi elestirmiyorsunuz. En basitinden su kimlik gibi son derece teknik nesnellikle oznelligin bulustugu son derece kisisel bisey olmasina istinaden kamusal alanda kullanimin bulustugu su kartalara bir ele atip ozeletrii yapan bir laik gormedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Arkadaşım seyahat sırasında vefat ettin diyelim seni hangi dinin kurallarına göre gömecekler? Kimsesiz olabilirsin hangi dine göre gömülmek istersin bunu nerden bilecekler? Dinini bir sofi bir molla gibi yaşamazsın ayrı ama bir hristiyan gibi gömülmek ister misin?
      Kimliğinde islam yazmasından öte yazıp/yazmamasından dolayı bir ayrımcılığa uğruyorsan asıl mesele orda ortaya çıkar. Laiklik işte burda devreye girer.

      Sil
    2. bunu soyleyen arkadas olumden bahseden arkadas acillik oldugumuzda kan grubunu ogrenene kadar gecen zamandan tasarruf icin neden kan grubu yazmaz kimlikte?
      evlilikte bile bu onemliyken kan vermede zaman ve devletin para kaybina ugramadan pratik olsun diye neden yazmazda kan grubu bilgisi din yazar hic bir gelismis ulkenin kimlik kartinda din hanesi yok bunu bil yeter.
      sana ne benim ya da baskasinin cenazesininden ben yasam diyorum yasam ozgurlugunden bahsediyorum sen olumden cenazeden meftadan bir de otekilestirmeden olumde hristiyan gibi gomulmek ister misin derken laiklik girmiyorda baska bir dine mensub yasarken niye laikligi sokuyorsun ? iste sakat laiklik burda basliyor sana ne benim dinimden kime ne? ha sen yazdir ben yazdirmak istemiyorum.

      Sil
    3. adsiz 21.03

      niye belki arkadas hristiyan belki dinsiz niye olu ayrimciligi yapiyorsun? niye yasam degil de olum niye canliyken ayrima karsinda olurken din ayrimi yaparak laiklik ilkesini bastan ihlal ediyorsun ?

      tabi simdi mahfi hoca da bu yorumu yayinlamaz hakaret yok bisey yok ama yayinlamaz niye yaratici soru barindirdigi icin. niye farkli oldugu icin niye yenilige gecit olmadigi icin

      Sil
    4. Adsız 22:27,
      şimdi al kimliğini eline çevir arkasına bak. şu yakındığın din hanesinin yanına bak (arka -sağ en üstte) Orda KAN GRUBU hanesi var mı yok mu?

      KAN GRUBU'nun olmadığını iddia etmek senin cahilliğindir.
      Şimdiye kadar kan grubunu kimliğine işletmemiş olmanda senin üşengeçliğindir.

      Kimliğinde ne var ne yok bilmeden böyle yorumlar yapman çok acı.

      Adsız 22:27: "acillik oldugumuzda kan grubunu ogrenene kadar gecen zamandan tasarruf icin neden kan grubu yazmaz kimlikte? evlilikte bile bu onemliyken kan vermede zaman ve devletin para kaybina ugramadan pratik olsun diye neden yazmazda kan grubu bilgisi din yazar "

      Cevap: Şimdi adsız arkadaşım sana yol göstereyim:
      Madem para kaybı olmasın istiyorsun neden bir defa kan verip kan grubunu tespit ettirdirkten sonra bir "kan grubu kartı" almıyorsun hastaneden. İstediğin taktirde tahlil sonucuna göre (5-10 TL arası) sana hastane imzalı bir kart veriyor. Bu kartla gidip kan grubunu beyan edip kimliğinde senin o görmediğin kutuya yazdırabilirsin. Benim kimliğimde yazıyor.

      Kimliğinde din hanesinden dolayı bir ayrımcılığa uğradın mı?
      Hristiyan ya da başka bir dine mensup olup ya da dini aidiyetin olmayıpta zorla İslam mı yazdılar?

      Bu konularda maduriyetin yoksa tartışmaya laiklik üzerinden girmenin manası da yok.
      Maduriyetin varsada buyur mahkeme yolu açık.
      İç hukuk tükenirse yargıtaya bireysel başvuru
      o da olmazsa Avrupa insan hakları mahkemesi yolu açık.
      Sosyal medyada klavye mücadelesi ile bir şey değişmez.

      Tartışmanın hararetine bakma, yeterki hakaret olmasın.
      Hayırlı akşamlar dileğiyle selamlıyorum seni. Bir an önce git kan grubunu kimliğine yazdır ;)

      Sil
    5. adsız 22:39,
      Nasıl bir mantık yazdıklarımdan ölü ayrımcılığını çıkarır?
      İlk yoru sahibi kimlikteki din hanesinden dem vurmuştu. Devlet bunu öğrenip ne yapacak diye hayıflandı. Bende bir örnek olarak ölüm ve cenazenin uğurlanmasında dini vecibenin ne olacağı konusunda örnek verdim. "niye hristiyan gibi gömülmek ister misin diyorsun diyor.
      Mantıksız olmayın adamın ya da kadının islam hristiyan musevi yada ateis olmasın dan banane ama kimliğinde islam yazılıyorsa ona göre gömülür. Hem örnekteki kişi kimsesizdi. Neden bu kadar ölümden korkuyorsunuz anlamadım.
      Yaşamda olduğu kadar vefat ettiğinde de bazı hakların devam ediyor. Bu da dediğim gibi ait olduğun dinin vecibelerine göre gömülmek.
      İslam dinine aidihetin yoksa niye kimliğinde islam yazar? Git dilekçe ver ait olduğun dini yazdır. Okuduğunu anlamadan bazı ayrımcılık konuşarıyla da suçlamayı bırak.

      "Ben memura söyledim kaymakam izni gerek dedi" şifaen söylemekle olmaz klavye başından kalk yaz dilekçeni gerekli merciere başvurunu yap o dert edindiğin din hanesini kaldırt.

      Sil
    6. Laik bşr devletin İstiklal marşında "Hakkıdır, Hakk'a tapan, milletimin istiklâl" şeklinde bir mısrası olur mu? (dini motifler başka mısralar da da var). Laik bir devlet camilere imam tayin edip maaşını oderken, ozel okullarda bu gorevlileri yetiştirirken, camilerin elektrik, su, ısınma gibi giderlerini oderken; bırakın başka dinleri islamiyet dinin diğer bir mezhebi olan aleviliğe bile bunları yapmaması dusunulebilir mi? Bunların yanında kimlik kartlarındaki dini hanesi çok kuçuk bir ayrıntıdır. Seyahat sırasında olen kimsenin tanımadığı muslumanın islami usullere gore gomulmesi zorlaması çok çok kuçuk bşr detaydır. Zaten yeni kimliklerde bu hane yoktur. Devletimiz laik midir? Bana sorarsanız değildir!

      Sil
  36. Hocam,

    Dell'in laptopları nasıl?

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam, şöyle soruları yayınlayıp ciddiye alıp bir de cevap veriyorsunuz ya :) Hem bir tebessüm ediyorum, hem de size daha da saygı duyuyorum.

      Hayırlı cumalar, saygılar.

      Sil
  37. Mahfi hoca merhaba.Şu an reel kesimde iflaslar adeta zirve yaptı.Ama reel kesim güven endeksine baktığımız zaman herşey güllük gülüstan.Bu çelişkinin nedeni nedir.Hazırlanan güven endeksleri güvenilir değil mi acaba.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ona bakarsan taciz, cinayet, icra dosyası ve intihar rakamları da artıyor ama en son mutluluk anketine bak. Kimsenin halinden şikayet eder bir hali yok. Bilmem anlatabildim mi?

      Sil
  38. Hocam Merhaba,
    Konu ile alakası yok ama son zamanlarda sıkça duyduğumuz bir kavram var : Kayyum. Kayyum ile ilgili yazı yazmayı düşünüyor musunuz bu konu son zamanlarda çokça karşımıza çıkmaya başladı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. kayyum konusunda bir yazı yazılsa yazılan ile uygulananın farkı konuyu açmaza sürükleyeceğin hoca böyle bir konuya girmez.

      Sil
    2. Kayyumluk konusunda bilgi sahibi olmama karşın bu konu hukukçuların konusu olduğu için onlara bırakılmalı diye düşünüyorum.

      Sil
  39. hocam haberleri izledikçe sinir kalmıyor. Artık kız erkek demeden çocuklarımızı şövalyeler gibi çelik zırhlı elbiselerle mi dışarı çıkarsak ne yapsak?

    YanıtlaSil
  40. hocam çalışma çağındaki nüfusun yüzde 50 sinin kayıtdışı olarak gösterildiği bir ülkede işsizlik oranı nasıl yüzde 10 civarında olabilir hocam ya aklım almıyor, avrupa ülkeleri falan ispanya gibi biryerde bile yüzde 25 gibi bir rakamsa bizde nasıl yüzde 10 olabilir hocam ya bu sizce gerçekçi bir referans olabilir mi? son bir ay durumunu biliyorum madem düşürmek istiyorlar son bir hafta yapsınlar işsizlik yüzde 5e düşsün. makyajlı rakamlarla birileri çok mutlu ya

    YanıtlaSil
  41. din ve devlet islerini ayirinca olan cay sekeri ayrimaktir. cay sekersiz olunca sekersiz cay din devletsiz olunca dinsiz devlet. Mantik bunu emreder. Namazla abdesti ayiri dusnebilir misiniz? Di n devletin ayirmasi olmaz ole sey
    Anne ile cocugunu ayirinca anne anne olmaz kiz olur. Faizle ekonominin ayrilmasina karsi cikan mafi bey dinle devletin ayrilmasina niye karsi cikmiyorsunuz. Biraz mantik ogrenelim.

    Bu arada imam hatip mezunu Ekonomi uzerine doktora yapan biriyim. Doktorada faizsiz haramsiz helal ekonomi uzerine yaziyorum. Yazayim da size yollayacagim. Profosor olunca artik dersime istirak edersiniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet profosor nerede olunuyorsa oraya bir gitmek lazım herhalde.

      Sil
    2. Bunları yayınlama diyor bazı arkadaşlar. Yayınlıyorum ki yıllardır eğitimi bilim dışına çıkararak geldiğimiz düzey görülsün. Niçin eğitimde bilimsel temele geçmeden bir yere gidemeyiz deyip durduğum anlaşılsın.

      Sil
    3. Alacagi avantanin derdiyle trolluk yapan baskasinin hakkinin pesinde kosan, calismadan (intihal vb.) doktor, profesor gibi unvanlari alama heveslisi insanlar din Allah diyor ya; Islamiyet ondan gelisemiyor; anlamsiz cukurlarda debelenip duruyor...

      Sil
    4. Devletin dini nasil olsun? Devlet kelime-i sehadet mi getirecek? Oruc tutup hacca mi gidecek? Zekat verip kurban mi kesecek? Camiye gidip namaz mi kilacak? Uyanin yahu uyanin!!! Devlet dedigimiz seyi Allah degil biz insanlar yaratmisiz. Nasil Allah'a kulluk eder? Onu biz yaratmisiz bize kulluk edecek!

      Sil
  42. 1.Mahfi hocam,gelişmekte olan ülkelerin liberal ekonomi politikası izlemesi yanlış degılmi?(osm.dev.imzaladıgı balta limanı tic. Ant. Gibi sonun baslangıcına neden olmaz mı?)
    2.bu durum geliş.olan devletleri açık pazar haline getirmez mi ve bunun yerine devletçilik politikası izleyerek
    Ülkenin kendini tamamladıktan sonra acılması dogru degilmidir?
    3.cumhurbaskanı gecen günlerde devletcilik politikasını elestirerek özellestirmeyi savundu.(anlıyamıyorum..bi bürokrat bunu diyememeli diye düşünüyorum.) Bu durum ülkenin kazanımlarını azaltmaz mı ve bu durum ülkeyi kısa vadede bitirmez mi?
    Katkılarınız için teşekkürler.
    Sevgi ve dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. Eğer rekabet edecek malları, üretimi varsa liberal politika izleyerek rekabete girmesi uygun olur. Çünkü rekabet o üretimi daha da geliştirmesini sağlar.
      2. Bu çok tartışılmış bir konudur. Bu tür devletçi politikalarla içine kapanan ekonomilerin dışa açılmaları çok kolay olmuyor. Çünkü dışa kapanınca üretilen mal kalitesi artmıyor. Nasıl olsa gümrük duvarı var denilerek geliştirmeye çalışmak yerine uyduruk mal üretilip içeride rahatça ve yüksek kazançla satılabiliyor.
      3. Ben düşünce olarak özelleştirmeden yanayım. Devlet üretim yapmamalı, politika saptamalı. Geçmişte özel kesim yeterli düzeyde olmadığı için üretime devlet girmişti. Ayrıca mal yine ülkenin malı ha devlet üretmiş ha özel kesim şirketi. Ama bu özelleştirmeler doğru yapılmalı.
      Ayrıca doğu ve güney doğruda özel sektör işe girmediği için devlet orada üretimde bulunup istihdam yaratmalı. Ama özel sektörün olduğu yere devlet girmemeli sadece politikayı belirlemeli ve doğru denetimi yapmalı. Ben böyle düşünüyorum.

      Sil
  43. Hocam bankadaki tasarruflarımızı bankalar hazineye borç veriyor,hazine de bunu tüketiyor.Dolayısıyla tasarruflar aslında tüketim oluyor.
    Türkiyedeki durum şuan yukarıda yazdığım gibi mi hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bankalardaki tasarrufun az bir bölümü Hazineye borç olarak gidiyor. Yatırım kredisi olarak ya da üretimde kullanılacak kredi olarak gideni de var, emlak alımı ya da tüketim için gideni de var. Ama tüketime gideni de sonuçta üretimi o da yatırımı tetikliyor.

      Sil
  44. Mahfi bey merhabalar.Benim iki sorum olacak.
    1)Şu an dünyada eski tamamen müdahalesiz bir kapitalizm yok.Dediğiniz gibi sulandırılmış kapitalizm var.O zaman bu kapitalizmle karma ekonominin farkı ne?
    2)Türkiye şu an kapitalist bir ülke mi karma ekonomi mi sayılır?Karma ekonomi deniyor genelde mesela ne yaparsa daha kapitalist olur?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şu an bütün dünyada uygulanan sistem kapitalizmin çeşitli derecelerine göre biçimlenmiş olan karma ekonomi sistemi. ABD'de kapitalizme daha yakın, İskandinav ülkelerinde sosyalizme daha yakın.
      Türkiye şu an ahbap çavuş kapitalizmi içindeki ekonomilerden birisi. Bunun tanımı için de blogda yazım var.

      Sil
  45. http://www.mahfiegilmez.com/2014/03/turkiyedeki-degisimin-sosyo-ekonomik.html

    hocam bu yazının tekrar güncellenme vakti gelmedi mi?

    Saygılar

    YanıtlaSil
  46. Hocam merhaba,

    Merkez bankasının faiz indirimi sonucu piyasalarda konut kredisi faizlerinin düşmesi bekleniyor. Özellikle inşaat sektöründeki firmalar bunu dört gözle beklemekteler. Ancak konut fiyatları o kadar almış başını gitmiş ki hala fiyatlar artıyor ve bu durum böyle sürecek gibi gözüküyor.

    Özetle, konut faizleri beklenen 0,85% oranına gelse dahi bu artan fiyatların durmamasıyla birlikte ileride bu durumun önemli sıkıntılar çıkacağını düşünmekteyim. Buna sebep olanların bu sektördeki açgözlülerden olduğunu düşünüyorum. Talep talep deniyor lakin konut satışlarının çoğunluğunun hangi kesimlere olduğu belli. Bence, bu durum ileride Türkiye ekonomisinde önemli sıkıntılar yaratacak. Buna rağmen hala bir önlem alınmamakta şuan için. Bu konuda sizin fikirlerinizi merak ediyorum. Hatta bu konu hakkında özel bir konu açmanız çoğu kişinin ilgisini çekecektir.

    Saygılarımla,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önlem alınması yapısal reformları konut inşası yoluyla büyümenin yerine ikame edilmesiyle olur. Bu konuda hiç bir faaliyet yok.

      Sil
  47. Mahfi Bey, gerçekten hilafetle ilgili düşüncelerinizi merak ediyorum...

    YanıtlaSil
  48. hocam bu yap işlet devret modeliyle ilgili düşünceniz nedir merak ediyorum, bütçeden hiç para çıkmadan yol köprü yapmak tabi bunun bir kısmı hazine garantili teminatlarla siyasi iktidar için bulunmaz hint kumaşı olduğunu düşünüyorum çünkü bütçeden para çıkmıyor ve insanlar da bunun yanılsama olarak devletin sunduğu hizmetler olarak yanlış algılayıp oylarını siyasi iktidar için verecekler. hazine garantisi ve devletin önemli menfaatlerinin yabancı firmalara geçmesi ve ileride bunun sorun yaratacağı dışında başka ne gibi sakıncaları vardır bu durumun hocam?

    YanıtlaSil
  49. Hocam merhabalar.
    Fed faiz kararlarını verirken kendi dedikleri gibi dünya konjonktürünün durumunu dikkate alıyor mu yoksa tamamen ulusal çıkarlarını mı düşünüyor? Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  50. Hocam bu laf unutmayın eğer Suriyeliler valiz toplayin gidin demesek yarın çocuklarımız için valiz toplayacagiz bakın ve gorun

    YanıtlaSil
  51. Hocam, Atatürk sizce milliyetçi miydi yoksa devrimci mi?

    Bence inanılmaz bir Türk milliyetçisiydi...

    YanıtlaSil
  52. Hocam gün sonunda bilançosunda fazla veren banka bunu MB'ye 7.5 ile borç verirken,borcu başka bir bankaya farklı bir faizden verebilir mi yoksa 7.5 bankalararasında zorunlu mu

    YanıtlaSil
  53. hocam dolar 2,80 sınırından düştü.
    Dolar/TL 2,7949 ile günü kapattı. Bu düşüş devam eder mi?
    Dolarda kısa vadede nasıl bir seyir öngörüyorsunuz?

    S.S.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haziran'a kadar FED'den bir haber cikma ihtimali dusuk. Bu durumda bizim Merkez bankamizin atacagi adimlar onemli. Radikal faiz indirimine giderse yukari yonlu zorlama gelebilir. Siyaset yine tcmbnin isine karismaya baslarsa, kararlarini elestirirse faiz indir baskisi yaparsa bu durumlarda dolar kuru tekrar yukselebilir. Ancak merkez bankasi adimlari ozgurce ve ekonomik gereklere gore atilirsa herhalde 2.70 gorulebilir. Yatirim tavsiyesi degildir...

      Sil
    2. Fed en erken eylulde faiz arttiri diye dusunuyorum. Sartla oratada. Bize gelirsek bizde faiz indirimleri devam edecek yalniz en buyuk sorunda sonbaharda baslar fed sonbaharda faiz arttirirsa bizde bu dalgaya dusuk faizle ve biten coken turizm dovizleriyle yakalanirsak ki en guclu ihtimal bu suanda, o zaman dolarin yonu yukari yonlu olur. Eylule agustosa kadar sikinti yok. Dolarda dip nokta bu yil icin, 2.75 zirve noktada 3.25 olacagini dusunuyorum. ortalama olarak da 3 lirayi esas normal kabul ediyorum.yatirim analizi degildir salt basit bir akil yurtume teknik bag ve analizdir katilan katilir katilmayan katilmaz

      Sil
  54. Hocam bence Türkiye hiçbir zaman laik olamadı bu yüzden bu tür sözler çok havada kalıyor. Bunun birçok sebebi var. Ülkemizde diyanet işleri ve zorunlu din derslerinin var oldukça gerçek anlamda laiklikten bahsetmek mümkün değil. Var olan sadece kağıt üstünde kalıyor. Türkiye de laiklik gibi anayasa da yazmasına rağmen uygulanmayan birçok konu var. ( Mesela gözaltında kötü muameleler için AİHM Türkiye,yi defalarca mahkum etti fakat bu cezaların hiçbiri Anayasa da belirtilmesine karşın güvenlik görevlilerine rücu edilmedi.) Sizin de dediğiniz gibi Türkiye ekonomisi için nasıl illüzyon yaratılıyorsa, bu gibi insan hakları konularında da tam bir illüzyon ortamı yaratılmış durumda. Türkiye de yukarıda bahsettiğim uygulamalar ve kurumlarla toplumun sünnileştirilerek tek tip haline getirilmesi amaçlanmakta olup bu durum yıllarca devam etmekte. Din derslerin de diğer semavi dinlerin yanında Şiilik gibi İslam’ın ana yorumlanışları yok sayılıyor. Hatta devletin kendisi birçok konuda açıkça fetva veriyor. (Cemevlerine ibadethane statüsü verilmemesi bunun en bariz örneği)
    Tekkeler kapatılsa da Türkiye’de cemaatlerin kol gezdiği apaçık ortada. Bu cemaatlerde sadece dini boyutta varlıklarını sürdürmüyorlar.Toplumun ve devletin sosyal, ekonomik ve siyasi kararlarını etkiliyorlar. Bu yapıların yıllardır nasıl örgütlendikleri ve toplumu şekillendirdikleri de ortada.
    Daha önceki yıllarda sayıca daha fazla olsa da ( Oransal olarak o zaman da yeterli değildi.) farklı inançlardan olan kesimlerin kamu da birçok pozisyona yeterince alınmaması da bir gerçek. Tabi ki bu konuda daha kesin sayılara şu anda erişemiyoruz ama babası eski bir kaymakam olan arkadaşım, şu anda Türkiye de sadece 3 Alevi kaymakamın olduğunu söylemişti. ( Türkiye’ de Alevi sayısı en düşük tahmine göre 5 milyon civarında, bazıları sayıyı 9 milyona kadar çıkarıyor.)
    Şehitlik kavramının varlığı da Türkiye’nin laik olmadığının bir diğer kanıtı. Bu konuda diyanet işleri başkanlığı fetvalar veriyor. Bu kavram toplum ve devlet adamları tarafından olur olmaz siyasi bir malzeme olarak kullanılıyor ve böylece içi boşaltılıyor.İşin garip tarafı ise “düşmanlarımız ve onların din adamları da” kendi cenazeleri için şehit demeleri. Tıpkı İran, Irak savaşında olduğu gibi.
    Hilafetin kaldırılması bir başka ilüzyon. Osmanlı Devleti’nde hatta Abbasiler dağıltıktan sonra zaten halifeliğin çok işlevi kalmamıştı.(En iyi örneği 1. Dünya Savaşı) Hepimizin bildiği gibi Osmanlı Devleti’nde padişah aynı zamanda halifeydi (son halife dışında) Türkiye Cumhuriyeti’nde ise onun yerine diyanet kuruldu ama o da başbakanlığa bağlandı. Yani iki kurum da siyasi iktidarın egemenliği altındaydı. Yani ikisi arasında pratikte bir ayrım olmadı. Zaten halifeliğinde herhangi bir ilahi yönü yoktu. Neredeyse tamamen siyasi bir kavramdı ( Aynı anda birden fazla halifenin olması bunun en iyi örneği) Olan yeni devletin modernleşmesiydi bence. Atatürk de bu yüzden sadece iyi bir asker değil aynı zamanda iyi bir devlet adamıydı da. Kurucusu olduğu bu kırılgan cumhuriyeti modern kurumlarla güçlendirip, bu günlere kadar gelecek bir sistem kurdu. Bu yüzden de önemli bir liderdi.
    Bu nedenlerden ötürü Türkiye’nin bu şekilde laik olması veya laikliğin kaldırılması benim açımdan bir şey ifade etmiyor. Bu yüzden, son yıllarda yapılan açılımlara da son günlerdeki açıklamalara da çok fazla önem vermiyorum.

    YanıtlaSil
  55. 2016 yılında laikliği tartışmak: Ömrünü doldurmuş, temel düzeni Ortaçağ’da kalmış bir imparatorluğa olan özlemi ifade eder. Unutmamak gerekir ki, Osmanlı İmparatorluğu gerek devlet gerekse askeri anlamda büyük başarılar elde etmesine rağmen, fethetmiş olduğu sahaları kendisine tam bütünleştirememiş, kültürel, ekonomik ve bilimsel alandaki gerileme, siyasi ve askeri kanattaki gerilemeye neden olmuştur. Okuyucularımızın bazıları, Osmanlı İmparatorluğu’nun büyük yüz ölçüme ulaşmış topraklarını harita üzerinden değerlendirerek, bu eski Türk Devletine romantik bir özlem duyuyorlar. Unutmamak gerekir ki, Osmanlı İmparatorluğu, kuruluşundan sonra 250 yıl büyüme, 100 yıl duraklama dönemi yaşadı ise; 250 yıl da gerileme ve yenilgi dönemini art arda yaşadı. İnsanlık tarihi akışında, Rönesans’ı, Reform’u, Aydınlanma Çağını, Fransız Devriminin yarattığı düşünce sistemini, Sanayi Devrimini kaçıran bir imparatorluğun; modern dünyada yaşaması olanaklı değildi. Siyasal, ekonomik, sosyal zemini zayıf olan ülkelerin nasıl acı bir şekilde parçalandığını 20 yy.’da gördük: Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Çin (19 yy. 2. Yarısı, 20 yy. ilk çeyreği), Osmanlı İmparatorluğu, Yugoslavya, Irak (fiilen), Libya (fiilen), Yemen (fiilen), Suriye (fiilen), Afganistan (fiilen). Osmanlı İmparatorluğu’nun parçalanmasından sonra, bugünkü hayat sahamızı kurtarabildiysek, bunu Atatürk ve arkadaşlarının askeri ve siyasi yeteneklerine borçluyuz.

    YanıtlaSil
  56. BDDK yeni verilerine göre; Bankacılık sektörünün takipteki kredi
    rasyosu ise ilk çeyrek sonunda yüzde
    3.28 oldu. Bu oran geçen sene aynı
    dönemde yüzde 2.83 seviyesindeydi.
    Bu verilen kredilerin geri dönüşündeki sıkıntının arttığını mı gösteriyor?

    YanıtlaSil
  57. Kurani kerim den baska kitap okumadim. Muslumanim ve Turkiye gibi laik bir ulkede yasamak istemiyorum. Turkiyede muslumnalar baski altinda. Turkiyeli muslumnalar hep baski zulume maruz kaldi. Turkiyeli muslumnalr azinlik olarak yasadi.Turkiye halkinin cogunlugu dinsiz imamsiz laik. Turkiyede muslumanlik arttikca laiklik de kalkacaktir. Laiklik eger kalkmazsa bu ulkeden gidecegim. Laikligin olmadigi bir ulkeye gidecegim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuduğun tek kitap Kuran ama heyhat onu da anlamamışsın be kardeşim. Genellikle öyle olur zaten. İnsan tek kitap okursa onu anlamaz.

      Sil
    2. Okuduğun tek kitap Kuran ama heyhat onu da anlamamışsın be kardeşim. Genellikle öyle olur zaten. İnsan tek kitap okursa onu anlamaz.

      Sil
    3. Adsın 20:17, Senin gibisine soylenecek tek soz var... Yolun açık olsun!

      Dunya nufusunun hemen hemen beşte biri musluman. Kalan 4/5 i başka inançlarda, dusuncelerde, goruşlerde. Hiç dusundun mu bu insanların bakış açısı nedir diye. Belki o dusuncelerde senin inancına uygun daha iyi daha guzel yaklaşımlar vardır. Çoğu hıristiyanın başkalarının haklarına saygıları ya da yahudilerin ve Japonların iş ahlakı benim muslumanlarda gormediğim duzeyde yuksek.
      Sence farklı insanları tanımadan ve anlamadan sadece benim inandığım dine mensup insanlar doğrudur diye yaşamak akla sığar mı? Allahın sana verdiği aklı kullanmayacak mısın?

      Peki senin herhangi bir farklılığa tahammulun var mı? Yaşadığın ulkedeki butun insanlar senin gibi mi duşunmeli? Orneğin musluman olarak en azından diğer mezheplere saygın var mı? Senin gideceğin o laikliğin olmadığı ulkede başka mezheplere mensup insanlar yaşasın mı? Yoksa onlara da mı tahammulun yok?

      Farklı duşuncelerin bir toplumu ileri gotureceğinin farkında bile değilsin. Bir tek kitap okumuş ona inanmışsın. Kendini ve duşuncelerini nimet sayıyor başkalarını beğenmiyorsun. O beğenmediğin insanları da aynı yaradan yaratmış...

      Bir toplumun onundeki, bizim toplumumuzun onundeki en buyuk engel olan insan tipisin. Sen ve senin gibiler inşallah layık olduğunuz laik olmayan toplumlarda yaşarsınız. O yuzden sonda yazacağımı başta yazdım. Yolun açık olsun...

      Sil
  58. Hocam damping yapmak ne zaman uluslararası düzenleyici kurumlar tarafından suç olarak kabul edilmeye başlanmıştır?

    YanıtlaSil
  59. Merhaba Mahfi Hocam. İktisat bölümlerinde verilen eğitim hakkında ne düşünüyorsunuz? 4. sınıf iktisat öğrencisiyim ve ana akım iktisattan başka pek bir şey anlatılmıyor. İktisadi düşünceler tarihi gibi bir derste bile ana akımın dışında kalan düşünce okullarından pek bahsedilmedi. Bunun sebebi sizce nedir?
    İktisadın sadece soyut teorilerden ibaretmişçesine anlatılması gerçekten üzücü. Tabiki o teoriler öğretilmeli fakat İktisatın Felsefe, sosyoloji vb. bilimlerle ilişkisi yokmuş gibi öğretilmesi büyük sorun. İlk derste öğrendiğimiz şey sınırlı kaynaklar ile rasyonel insanın sınırsız ihtiyaçlarını nasıl giderebileceğimizdi. İhtiyaçlar sınırsız mıdır ? Bu soruyu kendimize sormamıza bile yönlendirilmeden teorilerin içinde bulduk kendimizi? Uzun lafın kısası sizce iktisat böyle mi öğretilmeli hocam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle böyle öğretilmemeli. Ama konu sadece iktisat değil. hemen her şey böyle öğretiliyor daha doğrusu öğretilmiyor burada.

      Sil
  60. Sayin hocam gazetelerden okudugumuza göre Diyanetin milyar tutarinda bütcesi var. Bu bütce sadece bir tek din, müslümanlik adina kullaniliyor. Halbuki söyle olsa, nufusa kendini müslüman olarak kayit ettirenlerin gelirinden örnegin yillik %5 vergi alinsa ve Diyanetin bütcesi de bu sekilde finanse edilse nasil olur. Selam ve saygilarimla.

    YanıtlaSil
  61. hocam bu gün sizden 1 mayıs yazısı okuruz diye büyük heyecanla bloga girdim ama henüz yazmamışsınız.

    Umarım yazmayı düşünüyorsunuzdur. Emeğe verdiğiniz değeri 1 mayıs yazınızda görmek isteriz.

    Kolay gelsin kaleminize kuvvet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Burası Müslüman bir ülke ne işimiz olur laiklikle

      Sil
    2. Anayasayı okuyun. Burası laik bir ülke.

      Sil
  62. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  63. Hocam karşılaştırmalı üstünlükler teorisinin dediği gibi her ülke mutlaka bir alanda mutlak üstünlüğe sahip olmasa bile karşılaştırmalı üstünlüğe sahip midir? Bunun istisnası var mıdır?

    YanıtlaSil
  64. hocam haberturk tv de öteki gündem programını izliyor musunuz?

    YanıtlaSil
  65. Biz bugün özgürce pozitif bilimlerle uğraşabiliyorsak Mustafa Kemal Atatürk'ün katkısı ortadadır Hocam.Laiklik olmasa bize atomu bile inceletmezlerdi caiz değil diye.

    YanıtlaSil
  66. Hocam Merhabalar, yazarı Thomas Piketty olan "Yirmi Birinci Yüzyılda Kapital" adlı bir kitap var. Bu kitap hakkında ne düşünüyorsunuz, bize önerir misiniz? Saygılar.

    YanıtlaSil
  67. Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın laiklik üzerine söylediklerinde mâlum bir avuçluk kesimde yükseltilmeye çalışılan itirazlar, ‘laiklik dini’ne bağlı olanların kendi inançlarına asla dokundurmak istemediklerini göstermektedir.

    Hatırlayalım, 10 yıl kadar önce, o zamanki Meclis Başkanı Bülend Arınç tarafından dile getirilip, ‘laikliğin tarif edilmesinin gerekliliği’ vurgulanınca, henüz yeniçeri hastalığının hecmelerinden kurtulamamış olan bir kısım generaller, hemen, ‘laikliğin tarife ihtiyacı yoktur’ diye tartışmayı kesmişlerdi.

    ***

    Geçen pazartesi günü, Ankara’da Maltepe Camii’ne gittim.

    Bu camiin bizim neslimizin gençlik yıllarında zehirli bir hâtırası da vardır. Çünkü kemalist-totaliter, müdahaleci laiklik tipinin en çarpıcı örneği, laikliğin bir din gibi dayatılma çabasına sahne olmuştu.

    1967 yılıydı.

    Zamanın Temyiz (Yargıtay) Başkanı olan (İmran Öktem isimli) bir kişi, yaptığı bir konuşmada, ‘Tanrı’yı insanlar yaratmıştır’ gibi bir laf etmişti. Bunun üzerine bir grup ‘hoca’, ‘Bu söz geri alınmaması hâlinde, onun cenaze namazını kılmayacağız. Çünkü bu görüşleri taşıyan bir kişi müslüman değildir’ açıklamasında bulunmuşlardı. O kişi ise nice ünlü ateist (tanrı inancı olmayan) filozofların da böyle düşündüğünü belirterek görüşünde ısrar etmişti.

    O kişi öldüğünde cenazesini Maltepe Camiine getirdiler!

    Ateist bir kişiye, illâ da cenaze namazı kıldırılacaktı!

    Birçok generaller, daha önemlisi, laik rejimin ikinci ismi ve CHP’nin ünlü lideri İsmet İnönü de orada.

    Öğle namazı sonunda cemaat dağılmaya başlayınca, İsmet İnönü’nün etrafında toplanan generaller tabancalarına sarıldılar. Sonunda, orada bulunan birilerine, kaşla göz arasında, ‘cenaze namazı’ kıldırdılar!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Laiklik din değildir. Laiklik sizin dininizi yaşamanızın teminatıdır. Biraz okuyun, biraz gayret. Biraz aldığınız eğitimin hakkını verin. Sizden cahil olanların laflarına kapılmak yerine siz de okuyun.

      Sil
  68. Tasavvur edilebilir ki, büyük gerilim oldu. Laik matbuat aylarca bu konuyla meşgul oldu, müslüman halka gözdağı verildi.

    Prof. Tarık Zafer Tunaya, ‘laikliğin, İslâmcılar’ın üzerinden bir buldozer gibi geçtiğini’ söylerdi, böbürlenerek.

    ***

    Laiklik, işte böyle bir zorba ve dayatmacı sistemdi. Şimdi laiklik güzellemesi yapan KK isimli kişi kendi düşünce dünyasının bu geçmişini nasıl izah edecektir? Bu kişi, ‘Kur’an’ı tercüme ettirdiğini’ övünerek söylediği ilk Şef’in, ‘Araboğlu’nun yâvelerini, (saçmalıklarını) türkoğulları okusun diye tercüme ettiriyorum’ dediğini de biliyor mu?

    Ya da, partisinin yan kuruluşu halinde çalışan Türk Dil Kurumu’na 1940’lı yıllarda yayınlattığı sözlüklerde, ‘Kemalizm türk’ün dinidir’ gibi azgınlıkların yazıldığını. Kezâ, İsmet Paşa’nın 1945’lerdeki başbakanı ve kemalizmin en faşist ideologlarından Receb Peker’in ise ‘komünizmle İslâm’ı eşdeğerde ve zehir olarak’ gördüğünü...

    YanıtlaSil
  69. Bunlar 90 yıla yayılmış bir tahakkümün zorbalığın, ‘laiklik dini’nin dayatmasından birkaç örnek.

    Dilerse, sosyal barış güvencesi olan laiklikten söz etmeyi sürdürsün. Safdil insanları bulabilirse, kandırabilir.

    ***

    Hatırlayalım ki, İsviçre Kilise hukukundan aynen tercüme edilerek ‘türk’leştirilen(!) Medenî Kanun’un girişinde yer alan ‘Esbâb-ı Mûcibe Layihası’nda, ‘Milletimizi 13 asırdır kuşatan itiqadât-ı müzebzebe’den (saçma inançlardan) söz ediliyordu.

    28 Şubat 1997 Zorbalığı’nın ‘darbeci generalleri’ de ‘Bin yıl devam edecek bir laiklik’ adına ne zorbalıklar sergilemişlerdi.

    Eski C. Başkanı A. N. Sezer ise ‘Lozan Andlaşması’nın 80. Yılı dolayısiyle 2003’te yayınladığı bildiride, ‘Laik cumhuriyeti kendisine borçlu olduğumuz Lozan Andlaşması’ndan söz ediyordu.

    ***

    ‘Kurucu irade’den söz ediliyor, şimdilerde... O, emperyalistlerin Lozan’da dayattığı kurucu iradeydi, gerçekte...

    ***

    Laiklik öyle bir güzel nesnedir ki, tadından yenilmez; yerseniz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kim size bunları öğretiyor bilemem ama çok yazık olmuş. Bu yalanlara nasıl inandırmışlar sizi.

      Sil
  70. Boşuna okumayın. Kısaca ben size özetleyeyim: dayanaksız ve saçma cümleler xd

    YanıtlaSil
  71. Mehmet Akif Yazar'ın yaptığı laikliğin içini hurafelerle doldurmaktır. Aslında bu bir tekniktir. İslamiyeti ve ortadoğu karanlığında siyaseti yonetenler sık kullanırlar bu tekniği.

    Tarihte islamiyet arap gelenekleriyle ve uydurma hadislerle karıştırmış aynı dine mensup kişiler din allah adına birbirlerine duşman edilmiştir. Aynı taktik laikliğe de uygulanmaya çalışılmaktadır. Boylece "sorun laiklikde değil laikliğin uygulanmasında" bahanesi dillendirilebilmektedir. Nasıl birden fazla islam dini varsa birden fazla laiklik yaratılmaya çalışılmaktadır.

    Bu sayfada, Mehmet Akif'in yazdıklarından once laiklik karşıtlarına pek çok eleştiri getirilmiş ve soru yoneltilmiştir. Mahmet Akif bu sorulara cevap vermek yerine tarihi olaylara değinmiştir. Tek yanlı olarak bu olayları yorumlamıştır. Sebep ne Mehmet Akif? Yoksa verecek cavabın yok mu?

    YanıtlaSil
  72. türkiye ayaştır ayaş kalacak gibi bir slogan,,,,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ayaş, Ankara'nın ilçesidir. İçmeleri, dutu ve domatesiyle ünlüdür. Bu bakımdan Türkiye'nin Ayaş olmasında hiç bir sakınca yoktur.
      Ama eğer siz çok içki içeni kastediyorsanız o zaman o Ayaş değiş ayyaştır.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi