Faiz Artırımları Niçin Yeterince Etkili Olamadı?

Merkez Bankası’nın İlk Faiz Artırımı
USD/TL kuru yıla başlarken 3,78, Merkez Bankası GLP faizi yüzde 12,75 idi. Kur, ilk 4 ayda 4,10’a yaklaştığında MB PPK, faizi yüzde 13,50’ye yükseltti. Bu artış, kur üzerindeki baskıyı kaldırabilecek kadar güçlü bir artış değildi. Kur üzerinde birkaç yönden baskı vardı. Her şeyden önce Fed, parasal sıkılaştırma patikasına girmiş olduğu için Dolar dışarıda güçlenmeye başlamış, ABD tahvil faizleri yükselişe geçmişti. Bu, bizim gibi dış finansman ihtiyacı yüksek olan ekonomilere fon girişinin azalmasına yol açıyor ve dolayısıyla kur üzerinde baskı yaratıyordu. 18 Nisan’da erken seçim kararı açıklandıktan sonra piyasalarda, artan belirsizlik nedeniyle ekonomide yeni dalgalanmalar ortaya çıktı. Bu dalgalanmalar, kurlar üzerinde yukarı yönlü baskıyı artırırken, enflasyonda düşüş olasılığını ortadan kaldırdı.

O aşamada Merkez Bankası’nın bu baskıları görerek faiz artışını 0,75 puan değil 2 puan olarak yapması gerekirdi. Faiz artırımı şok artış biçiminde olursa etkili oluyor. Aksi takdirde piyasa bu tür düşük artışların altındaki ürkekliği, kararsızlığı seziyor ve o da TL’ye karşı ürkek davranıyor.  

Merkez Bankası’nın İkinci Kez Faiz Artırımı
Merkez Bankası’nın faiz artırımına karşılık kur yükselmeye devam etti. Mayıs ayına gelindiğinde USD/TL kuru 4,10’ların üzerine çıkmış ve yaklaşık iki hafta içinde 0,75 puanlık faiz artışının etkisi, sanki hiç artış yapılmamış gibi sıfırlanmıştı.

Merkez Bankası yeni bir kararsızlık dönemine girdi. Kur artmaya devam ederken Merkez Bankası yalnızca izledi. Sonunda USD/TL kurunun denetimden çıkmaya başladığı izlenimi ortaya çıkınca Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (MB PPK) olağanüstü toplanarak fonlama faizini (geç likidite penceresi - GLP faizi) yüzde 13,50’den yüzde 16,50’ye yükseltti. İlk bakışta ciddi bir artış gibi görünen bu faiz artışının etkisi görüldü ve kararın ardından USD/TL kuru 4,90’lardan 4,55’lere kadar geriledi. Ertesi sabah 4,57 gibi bir düzeyde güne başlayan USD/TL kuru gün içinde inişler çıkışlar yaşasa da eğilimi çıkış yönünde oldu ve haftayı 4,7156 ile tamamladı. 

Bu kez Fed’in toplantısı MB PPK toplantısından sonra (12 – 13 Haziran) olacak. Bu toplantıda Fed’in faizi 0,25 puan artırarak yüzde 1,75 – 2,00 aralığına çıkarması tahmini yüzde 90’a yükselmiş bulunuyor.  
Fed’in faizi artırmasının beklendiği bir toplantı öncesinde Merkez Bankası para politikasının piyasalarda kur ve dolayısıyla enflasyon üzerinde etkili olabilmesi için MB PPK’nin faizi artırması beklentisinin yaygınlaşması da iyi bir gelişme değil.

Merkez Bankası, yeterli etkiyi yaratamayan faiz artırımını izleyerek TL uzlaşmalı vadeli döviz satım ihalelerinin toplam tutarını artırdı ve ihracat ve döviz kazandırıcı hizmetler reeskont kredilerinde döviz kurunu belirli koşullarla sabitleme kararı aldı.

Kur sabitleme kararı, dalgalı kur rejimi uygulamasında tartışılabilecek bir karar olsa da faiz artırımıyla bir arada düşünüldüğünde bunlar güçlü sayılabilecek adımlar olarak karşımıza çıkıyor.

Merkez Bankası’nın Faiz Artırımları Niçin Etkili Olamıyor?
MB PPK, bu yılın ilk 5 ayında faizi önce yüzde 12,75’den 13,50’ye, bundan bir ay sonra da yüzde 16,50’ye yükseltti. Ardından da döviz satımı ve reeskont kredilerinde geçici kur sabitlemesi olarak özetlenebilecek iki destekleyici adım attı. Bu üçlü uygulama piyasada beklenen etkiyi yaratmadı. Çünkü beklentiler olumsuz hale gelmiş, iç piyasanın yanı sıra dış piyasanın da güveni ciddi biçimde sarsılmış, üstelik piyasada dedikodular alıp başını gitmişti.

Ne yapılması gerektiğini objektif, tarafsız ve yalın dille anlatan, savunan, yol gösteren az sayıda iktisatçıyı dinleyen yoktu. Dinlemek bir yana bu insanları suçlamak yoluna gidiliyordu.  

Nisan ayında erken seçim kararı açıklandıktan sonra MB PPK’nin GLP faizini olağan kullanım haline döndürmesi ve gecelik borç verme faizini politika faizi haline getirerek faiz oranını yüzde 16’ya çıkarması gerekirdi. Bunu yapabilse piyasaya kararlılığını gösterecek ve kuru denetim altına alabilecekti. Bu hafta içinde yine aynı adımı atarak GLP’den gecelik faize dönüş yapsa ve faiz oranını yüzde 18’e çıkarsaydı kuru tümüyle denetim altına alabilirdi.

Birçok yorumcu Merkez Bankası’nın faiz uygulamasında sadeleşmeye gitmesi gerektiğini savunuyor. Oysa mevcut uygulama zaten sade. Çünkü eskiden olduğu gibi birden fazla faiz varmış gibi görünse de Merkez Bankası piyasayı yalnızca GLP ile fonluyor. Onun için Merkez Bankası’nın sadeleşmeye değil normalleşmeye geçmesi gerekiyor. Bunun da yolu gecelik faizi GLP düzeyine çıkarıp GLP’yi bilinen işlevine döndürmek ve bütün öteki faizleri kaldırmaktan geçiyor.

Piyasa, karışık ortamlarda politika uygulayıcılarından kararlı ve tutarlı adımlar bekler. Bu çerçevede faizi şok artışlarla artırıp yavaş yavaş indirmek gerekir. Tersini yapmak yani faizi yavaş yavaş artırmak piyasaya, bu adımın tereddüt içinde atıldığı izlenimi verir.

Bugün geldiğimiz aşamada piyasaların beklentisi, MB PPK’nin 7 Haziran’da yapacağı toplantıda yeniden faiz artırması yönünde yoğunlaşmış görünüyor. Para politikasını yürüten otoritenin piyasa beklentisini biçimlendirmek yerine piyasa beklentisine uymak zorunda kalması sıkıntılı bir durumdur.

Faiz artırımı, acil servise gelen kanamalı bir hastaya yapılan ilk işlem gibi düşünülmeli. Kanama devam ederken hastalığın ya da sorunun ne olduğu ikinci plandadır. Önce kanamayı durdurmak gerekir. Ardından hastanın kan analizi vb yapılarak sorunun nereden kaynaklandığı teşhis edilmeli ve ona göre tedavi uygulanmalıdır. Faiz artırımı, kanamayı durdurmaya benzer. Kanama durdurulduktan sonra teşhis ve tedavi aşamasına geçilmesi gerekir. Aksi takdirde bir süre sonra kanama yeniden başlar. O zaman bir kez daha kanamayı durdurmaya uğraşmak gerekir.

Türkiye’nin yapısal sorunları var. Faiz artırımıyla kanamayı durdurduktan sonra bu sorunları çözmeye girişmek gerekir. Bunlara girişilmezse sürekli faizi artırarak fazlaca yol alınamaz.

Yorumlar

  1. İlk bakışta ciddi bir artış gibi görünen bu faiz artışının etkisi görüldü ve kararın ardından USD/TL kuru 4,90’lardan 5,55’lere kadar geriledi. ( hocam 5.55 hatalı olmuş)
    Yazınız için teşekkürler. Saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düzelttim, teşekkür ederim.

      Sil
    2. aslında 4550 ye düşüş o gece sadece fx piyasada oldu.sabah 4700 dü.fx hariç kimse 4550 ye dolarını satmadı.

      Sil
  2. Üstadım dördüncü paragrafta 4.55 lere kadar geriledi olmasi gerekiyor. Yazım hatası olmuş.

    YanıtlaSil
  3. Hocam guzel yaziniz icin tesekkurler.bir sorum olacakti siyasiler faizlerin yuksek olduğunu düşürülmesi gerektiğini dillendiriyor hep aslinda enflasyon yuksek oldugu için faizler artıyor.enflasyonunda kontrolunun hukumette oldugunu biliyorum buna göre burada faizlerin yuksek olmasinin sebebi hukumet degil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yasadaki maddeye bakarsanız sorumlu Merkez Bankası.

      Sil
    2. Yatırımcı, Siyasi baskı olduğu sürece Merkez Bankası'nın kendibaşına piyasayı dizginleyebileceğine inanmadığı için Dolarda artış devam edecek. Câri açık kapanmalı Milli Ekonomi modeline geçilerek KDV yaratacak milli yatırımcıya destek olunmalı, aksi daha büyük krizlere gebeyiz...

      Sil
    3. Hem küresel sisteme abone olup hem de milli ekonomi diye bir durum olmaz. Milli takımlarında bile yabancı asıllı oyuncu oynatıyorsun.

      Sil
  4. Geminin altı delik ve tuzlu su alıp duruyoruz, kullanılan pompalarda tuzlu suyu boşaltmaya yetmiyor, siyasiler konudan haberdar ama milletten aldığı enerji ile güvertede horon tepiyor; karikatürize edilmiş çözülemeyen yapısal sorunumuz bu. MB ya tuzlu suyu boşaltmak için daha büyük bir pompa bulacak ya da kaptanı gemiyi tershaneye götürmeye ikna ederek, içindekileri boşaltıp gemiyi tamir ettirip, yolcuların beyinlerini tekrar yıkayarak (böyle çalışırsanız zarar edersiniz, böyle çalışırsanız kar edersiniz diye dersler vererek) bindirecek ve yola çıkacağız (Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı aşağı yukarı böyle bir şeydi). Tuzlu suyu boşaltmak için doğru pompa seçmek için biraz mühendislik gerekiyor, Eski MB Başkanı mühendis kökenli olduğundan doğru zamanda doğru yere pompayı yerleştirerek gemiyi bir şekilde ilerletiyor dengede tutuyordu (2016 yılında görevi bıraktığından beri kamu açığı da veriyoruz, sanırım güvertede horon tepenlere bir şekilde makine dairesinden çıkıp bir oraya gelirsem diyip duruyordu yönetimdeyken). İktisatçılarımız pırpırlı üniversitelerden mezun olmadığı sürece (London School of Economics mezunu felan) siyasetçilerimiz milletten aldığı enerjinin verdiği güçle istediği popülist yaklaşımı sergileyebiliyor. Lütfen yanlış anlamayın yazılarınızı beğenerek okuyor ve takip ediyorum. MB Başkanına ve yönetimine sabır versin, iktisattan anlamayan ben bile sayenizde ne olup bittiğini az çok anladım!

    YanıtlaSil
  5. Hocam piyasa MB olasi 7 haziran faiz arttirimi kararini ne zaman fiyatlar ? Fed toplantisindan faiz arttirma karari cikacagi artik kesin gibi. Acaba MB nin faiz arttirimi FED faiz arttirimi hemen hemen kesinlestigi icin gurultuye gider mi?

    Bu durumda MB hem faiz arttirip kotunun iyisini yapacak hem de fed faiz artisi piyasa tarafindan kur artisi yonunde fiyatlanacagi icin kuru indirmede yetersiz kalacak.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konularda tahmin yapmanın çok zeor olduğu bir ortamdayız.

      Sil
  6. Hocam; petrol fiyatlarının yüksek seyrettiği ve doların güçlendiği bir zamanda içinde bulunduğumuz borçlulukla yüksek büyüme- yüksek cari açık- yükselen kur ve yükselen enflasyon sarmalından nasıl çıkabiliriz

    YanıtlaSil
  7. Hocam iktisatci degilim fakat yukaridaki yazinizi okudugumda Ülkenin temel iktisadi sorunun Dolar kuru ve buna bagli hareketleri dengelemek icin Faiz olgusu üzrinde durulmus.

    Sanki faizler zamaninda arttirilsaydi kur dengelenecekti böylece ülke düzlüge cikacak bizler de nefes alacaktik.

    Ülkenin tek sorunu gercekten Kur/Faiz olayi mi.? Yani Ekonomimizin herseyi dört dörtlük. Ah bu Faiz artisi zamaninda olsaydi mutlu bir ülke olacaktik havasi var heryerde.

    Üretim, ithalat/ihracat istihdam, Dis borc ve Faiz ödemeleri, tarimin icinde bulundugu durum, yatirimlar, siyasi calkantilar, Dis iliskiler.. hersey vahim durumda. takilmisiz bir Faiz yükseltilseydi Dolar frenlenecek hersey tos penmbe olacakti havasi.

    Tabiri caiz ise ülkenin sanzimani dagilmis, bizler egsoz ile ugrasiyoruz.


    burada bir teslik yokmu.? gercekten faizler arttirilisra ülkede hersey düzelecek mi. Bu adamlar 16 yilda ülkeyi darmadagin ettiler. her yerden patlak veriyor. sadece Faiz isini halletseniz ne yazar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının son iki paragrafını okumamış gibi yazmışsınız.

      Sil
    2. Okudum Sayin Hocam. Benim anlatmaya calistigim sadece sizin yaziniza karsi degil. Genelde benim gördügüm bu. siz de bu konuyu isleyince…..

      Sil
  8. Mahfi bey, bizim gibi sokaktaki insanlar bile kur daha 4 civarindayken faizlerin artirilmasi gerektigini savunurken, Merkez Bankasi da bizimle beraber kurun uc haftada 5’e gitmesini izledi. Faiz artisi cok gec kaldi. Dun aksam Amerika Bloomberg’inde de tartisildi Turkiye ve Merkez Bankasi’nin curve’un gerisinde kaldigi soylendi. Secim nedeniyle kolaylikla basa cikilabilecek bir durumda panik yapildi. Simdi daha buyuk bir tehlikenin onu acildi sanki: Enflasyon hizla yukarilara cikacak gibi gorunuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet genel beklenti enflasyonun yılsonunda % 14'ler dolayında olacağı biçiminde.

      Sil
  9. Hocam ilk paragrafın son cümlesinde "eğiliminin" kelimesi "eğilimi" olarak değişirse dilbilgisi sorunu düzelecek diye düşünüyorum.
    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O cümle tamamen hatalı olmuş zaten, düzelttim, teşekkür ederim.

      Sil
  10. Hocam bu söyledikleriniz, seçmene sürekli vadedilen ve şuan için imkansız olan “faizi sıfıra indirmek” politikasının sonucu olduğu ve bu sebepten yapmayacakları için, bizi önümüzdeki günlerde daha büyük sıkıntılar anlamında ne bekliyor?
    Saygılar
    Murat

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Vergilerde artış, yüksek enflasyon, düşen büyüme ve artan işsizlik oranı.

      Sil
    2. hocam, bir siyasi partinin seçim bildirgesinde... 2053 Yılında Kişi Başına Düşen Milli Geliri 100 Bin Dolara Çıkarma Vaadi var.bu ramazan ayında bu vaadi yiyelimmi?

      Sil
    3. Atmak serbest, inanmak akla tabi.

      Sil
  11. Her sene cari açık verdiğimiz durumda borçlanma ekonomosi ne kadar sürdürülebilir ?

    YanıtlaSil
  12. Yapıcaz hocam yapıcaz.... Seçimden sonra.

    YanıtlaSil
  13. Sayın hocam, aydınlatıcı yazılarınız için çok teşekkür ederiz. Ekonomik olarak çok çalkantılı bir dönemden geçiyoruz. Piyasada çok fazla bilgi kirliliği var. Ekonomik gelişmeleri takip etmek ayrıca bu ekonomik gelişmeleri doğru anlayıp doğru yorumlayıp analiz etmek için bize takip etmemiz gereken ekonomistleri yazar mısınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok var ismen saymaya kalksam bazılarını unuturum ayıp olur.

      Sil
  14. Hocam, emekliye verilen ikramiye 24 milyar tl + benzindeki fiyat artışının ötv ile karşılanması + 4,20 den dolar sabitlemenin maliyeti + mevcut cari açık + bazı meslek gruplarına verilen ek gösterge maliyeti + hükümetin meclis çoğunluğunu kaybetmesi + bir ve ikinci tur arasında yaşanacak siyasi gerilim + arjantinin faizi yüzde 40 yapmasına rağmen dolarla baş edememesinin ortada olması + bugünden sonraki seçim ekonomisi maliyetleri doların 7 lira olmasını garanti ediyor, ama bugun ama seçimden sonra farketmez bu maliyetler için borçlu alacağız paramı basacağız? borç alamadığımıza göre ,bulabilirsek tefeci faiziyle borlcandıgımıza gore para basacağız buda 7 tl yi bile iyimser yapar saygılar

    YanıtlaSil
  15. "Artık çok geç, tek kesinlik bu, paramparçayız ve bir sentez tasarlamak bile elimizden gelmiyor, kendimizi tahayyül edemiyoruz, kendi sorumluluğumuzu üstlenemiyoruz, kendimizden kaçarak kendimizi arıyoruz ve bu kaçışın içinde kendi tutarlılığımızdan kaçış sanatını buluyoruz. Artık hiç durmayan hareket bizi parçalara ayırıyor, dağıtıyor ve biz zevkle bu duruma rıza gösteriyoruz, üzülmüş gibi yaptığımız şeyi alttan alta onaylıyoruz, en despotik düzenin içine sızmış bu kaos bize zevk veriyor, amaçlarımızın hilafına, özgürlüklerimizi ölümden alıyoruz. İnsanlık, maruz kalacağı şeyi bütünüyle ister, sahip olduğu şeydense feragat eder; biz onu kendini yalanlamaya mecbur etmeyeceğiz, fark ettiği birazcık şeyi de anlamayı reddediyor, kendisini uyaranlardan tiksiniyor, sivil ve dini iktidarın fikir birliğiyle sessizliğe mahkûm ediliyor bu uyaranlar, onlar sağırları harekete geçirerek körleri aldatan bir avuç insandır."
    Albert Caraco,
    Kaosún Kutsal Kitabı

    YanıtlaSil
  16. Sayın Hocam elinize sağlık çok güzel, sade bir şekilde anlatmışsınız durumu. Merkez Bankası'nın kararlarını ve bazı terimleri(Geç Likidite Penceresi gibi) anlayabilmek için kaynak önerebilir misiniz Hocam? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında bunların hepsi bu blogda var. Bu blogda ara başlıklı bölüme yazıp arayabilirsiniz. Öte yandan bu konuları içeren bir kitap hazırlıyorum. Yılsonundan önce çıkaracağımı sanıyorum.

      Sil
  17. Merhaba Hocam,

    Yani bu MB 7 Haziranda olan toplantıda faizde tekrar güçlü bir artış yapsa dahi kuru tam anlamıyla denetim altına alamayacak,belirli bir süre sonra tekrar kontrolden çıkacak demek mi oluyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer yalnızca faiz artışıyla yetinilirse kuru ve enflasyonu denetlemek mümkün olmaz demek oluyor.

      Sil
    2. Faiz o zaman bi işe yaramıyo hocam anca borçlarımız daha katmerli hale geliyo

      Sil
    3. İşe yarar. Ama pek çok nedenle bozulmuş bir yapıyı tek bir araçla düzeltemezsiniz.

      Sil
  18. Hocam hükümetin aldığı son kararlar;
    1 Benzinin fiyatını sabitlemek
    2 Reskont kredi faizlerini sabitlemek
    3 12m emekliye 2.000er lira ikramiye
    4 25.500 polis memuru alımı
    5 0.98 den konut kredisi vermek
    Enflasyonun ve faizlerin bu kadar arttığı bi dönemde;
    1 Cari açık 55 milyar dolar
    2 Iç payasaya borlanma 650 milyar lira
    3 Bütçe açığı 47 milyar lira
    4 dış borç kamu+özel kesin 450 milyar dolar iken;
    Maliye politikasında bu kadar genişlemeci bir politika izlerken para politikasında sikilasmaya gidilmesi enflasyonu faizleri ve kuru düşürmede etkili olabilir mi?

    Böyle bir dönemde çıktı dalgalanmasina izin vermeden para ve maliye politikasında sikilastirmaya gidilmesi gerekmez mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir durumda 25 Haziranda kim iktidar olursa olsun bu enkazin altindan masil kalkacak.?

      Sil
  19. Ah ah, zamanında Necmettin Batırel'i dinleseydik şimdi bunlarla uğraşmayacaktık. Bir 10 milyar dolar satacaktık baktık olmuyor bir 10 daha, yetmedi bir 10 daha bak bakalım ne faiz kalıyor ne döviz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adamın soyadı bile Batırel. Kendi elimizle kendimizi mi batıracaktık :)

      Sil
  20. Bu faiz artışı en çok CB'na yaradı aslında. Şimdi daha da rahat şekilde "bak gördünüz mü, faiz sorunu çözmüyormuş. MB faizi artırdıkça hem enflasyon hem döviz yükseliyormuş. Ben dememiş miydim" diyebilecek. Belki de bu amaçla böyle saçma sapan bir yol izlemiş olabilirler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hiç sanmıyorum. Kimse böyle bir şey yapmaz.

      Sil
    2. Faiz sorunu çözmüyor zaten kur düşüyo da biz mi görmüyoruz

      Sil
    3. Faiz artırımının tek başına ise yaramayacağını bütün aklıselim ekonomistler söylüyor. Mahfi hoca da yazısında belirtmiş bunu. Ama faiz artırımı olmadan da gerekli yapısal reformlar mümkün olmuyor. Önce faizi artırıp piyasanın ateşini söndürmek ardından vakit kaybetmeden gerekli adımlar atılmalı.

      Sil
  21. Hocam yıllarca kur enflasyonun altında artmıştı, o zamanlarda MB kur artisi enflasyon geçirgenliğini %15 tanımlamıştı. Birkaç yıldır türkiye ye gelen para cari açığı bile kapatmaya yetmediğinden kur enflasyon üzerinde artmaya başladı. Kur yükselişinin enflasyona geçirgenliğinin bu kur seviyelerinde artık %100 duzeylerine yaklaşacağını düşünüyorum. Sanayi malı fiyatları öncülüğünde bu sürecin başladığı da gozlemlenmeye başlandı bence. Bu fikire katiliyormusunuz.

    Eğer bu fikir doğru ise, kur da bu seviyelerde kalır dolar 4.1 - 4.2 seviyelerine inmez ise, uygulanan genişlemeci malî kararların da desteği ile önümüzdeki aylarda enflasyonun %20 seviyelerini rahatlıkla aşacağını düşünüyorum. Ardından daha yüksek kur gelmeden cari açıktan fazla döviz bulamaz isek ne yaparsak yapalım (para basilsin veya bakılmasın) artık hormonlu, aşırı hızlı ekonomi döneminin sonuna gelindi demektir. Ekonomi normale döndüğü an birçok yatırımın fizibilitesi komple bozulacak. Bundan sonrasını düşünmek bile istemiyorum.
    Cari açıktan fazla para bulsak bile bu ekonomik yapıyla eninde sonunda artan riskler yüzünden çok yüksek faiz isteyecekler, o zamanda sonuç yine aynı...

    Bu seneryo bana kaçınılmaz görünüyor, sadece zamanı belli değil. Bu ekonomik yapıyla bu duruma düşmekten nasıl kurtulabiliriz, ekonomik yapının artık krize düşmeden dönüştürülmesi mümkün mü? Nasil, paylaşırmısınız lütfen !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mümkün. Defalarca yazdım. Yapısal reformların yapılması lazım. Ama doğru yapısal reformların. Bağımsız yargı, bilimsel eğitim, doğru bir vergi yapısı, ürüne yönelik doğru bir teşvik sistemi, tek seferlik gelirlere dayanmayan bir bütçe yapısı, enflasyonu yüzde 3'lere düşürmeye yönelik bir ekonomi politikası vb.

      Sil
    2. Çin'de bağımsız yargı diye bir şey yok ama Çin dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi. Bu demek oluyor ki ekonominin yargı ile pek bir bağlantısı yok. Siz niye ısrar ediyorsunuz bağımsız yargı konusunda?

      Sil
    3. Çin hakkında bir bilgim yok ama kendimce şöyle bir çıkarımda bulunuyorum. Çin'de bağımsız bir yargı olmamasına rağmen ekonomi bu kadar hızlı büyüyor ise yargının bağımsız olup olmaması ekonomiyi etkilemiyordur. Ama bizim ülkemizde yapısal reformlar içinde yargının bağımsızlığı hakkında bir bilgi var ise de bu ülkemiz ekonomisini cidden çok etkiliyor demektir. Yapısal reform neden yapılır diye düşündüğümde de çağdaş dünyaya ayak uydurma ve ülke içerisinde temel sorun olan etmenleri oradan kaldırmak için olsa gerek diyedir.

      Sil
    4. Çinde bağımsız yargı yoktur doğrudur.peki eksiğimiz ne ben söyleyeyim nüfus adamlar kendi başlarına bir dünya.açık ekonomiye ne alırsan bir lira ürünlerini üretmekle başladılar ve asgari ücretler karın tokluğuna calışmaktı.üretim ve gelir arttıkça(bakınız üretim diyorum) asgari ücret arttı ve şu an orta gelir tuzağından sıyrılmaya çalışıyorlar. Kısacası üretmiyorsan bağımsız yargı çok önemli. zenginleştikçe kişiler ve toplum bağımsız yargı isteyecektir(olmaz ise başka ülkelere kaçarlar)

      Sil
    5. Her ülke kendi yapısı içinde kendi geleneği ve geçmişi içinde alınıp değerlendirilmeli. Türkiye, demokrasiye iyi kötü geçeli 70 yıl oldu. Şimdi bu olmuyor diye model değiştirmek yerine o olmayan modelin niçin olmadığını, nasıl olup da bir ahbap çavuş demokrasisine döndüğünü düşünüp gerçek bir demokrasi gibi uygulamanın yolunu aramalı.

      Sil
  22. öncelikle yazınız için teşekkürler. hocam tamam faiz artıralım diyorsunuz da bu 13.50 bile yüksekken 16.50 ve üzeri faizle bu ülkede nasıl sektör gelişecek ? doları düşürürken bu sefer kredi maliyetlerini artırıyoruz ve işletmeler yine altından kalkamıyor. Faiz artışı kredi maliyet artışı olarak firmaları vurup enflasyona bile sebep olabilir, sürekli tcmb tcmb nereye kadar ?

    Düşük TL belki cari açığa yardımcı oluyor ama enflasyon sebebiyle de alım gücü yok oluyor.

    Son olarak, ingiltere gezisinin arka planına dair yorumunuzu çok merak ediyorum cevap verirseniz sevinirim, saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Önce enflasyonu çözüp sonra büyümeyi düşünecek bir yol izlenmezse ne kur denetlenebilir ne de enflasyon.
      İngiltere gezisi konusunda bir yorumum yok. Dünyada pek çok yorum var o konuda.

      Sil
    2. Tas catlasa 3-5 banka batar o faizle baska bir sey olmaz. Faizler arttigi zaman bankalar zarar ediyor. Su aralar bankacilik camiasinda inanilmaz bir huzun var. Nasil bu faizlerle para kazanacagiz diye aglasiyorlar. MB'ye sabah aksam beddua ediyorlar. Faizlerin dusmesini ve para kazanmayi beklerlerken, simdi faizler artiyor. Biliyorsunuz bankalar faizler yukseldigi zaman zarar ediyor, faizler dustugu zaman para kazaniyor o yuzden faizlerin dusmesini istiyor, yukselmesini istemiyor.

      Bankalarin allah yardimcisi olsun, faizler yukselirken isleri cok zor.

      Sil
    3. Çoğunluk faiz arttığında bankaların kazançlı çıkacağını sanıyor.

      Sil
  23. Hocam TL vadeli hesaptayım. Paramın değerini korumak istiyorum. Dolar yükseldi, daha da yükselir mi? Buralar tepe mi hocam? Paramı üçe bölüm, TL, Dolar, Altın alsam nasıl olur? Ancak dolar 4.71 altın 197 civarlarında. Buralardan alırsam zarar mı ederim? Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kişisel yatırımlar konusunda bir şey diyemem.

      Sil
    2. Canım kardeşim, yıllardır dolarda al-sat'la para kazanan bir kişi olarak şunu söyleyebilirim, merkez bankası dahil hiç kimse şu dönemde bir şey bilmiyor ve size bu konuda akıl veremez. Hele de bu konulara karışmadığını defalarca belirten Mahfi hoca verebilecek olsa bile vermez.

      Size şu kadarını söyleyebilirim: Dolar grafiğini herhangi bir siteden açıp inceleyin. Eğer haftalardır kobra yılanı gibi kafasını kaldırmış hiç düşmeyecek gibi yukarı gidiyorsa, ortalıkta 6 olacak, 7 olacak söylentileri almış yürümüşse, bittik, öldük, iflas ettik sözleri her tarafı sarmışsa bilin ki trend dönüş zamanı çok yakındır ve uzun süren yükseliş trendlerinin düzeltmesi de uzun süreli olur.

      Bankalar faizleri birkaç güne kadar az da olsa artıracaklardır, vadeniz çok uzun değilse bitinceye kadar bekleyip yeniden vadeli TL'ye yatırın derim. Altın ise her zaman güvenli limandır. Dolarda ise bence amatörlerin uzak durma zamanları yaklaşıyor. Elbette para da, karar da sizindir. Şu da bir gerçektir, uzun vadede dövizden kaybeden hiç görülmemiştir ama yine uzun vadede dövizden elde edilen kazançla faizden elde edilen kazanç genelde birbirine yakındır, hatta faiz dövizden fazla kazandırır. Burada söylediğim uzun vade 10 yıldır. Kısa vadede çok değişiklikler olur elbette.

      Bir sözüm de yükseliş trendinin son dönemlerinde dolar alıp son vagona atlayan ya da atlamaya niyetli olan arkadaşlara. Eğer trendin en tepesinde terste kalırsanız, aceleniz yoksa sakın satmayın. Yüksekten alıp, "bu artık kesin 3'lere gider, satıp kurtulayım" algısıyla düşükten satarsanız sadece zararınızı realize eder, birilerine para kazandırırsınız. Bu nedenle özellikle önümüzdeki bir-iki aylık dönemde en az 1 sene dokunmasanız da ihtiyacınız olmayacak paranız yoksa dolardan uzak durun derim.

      Saygılar...

      Sil
  24. Seçim sonrası Kdv %21 olacak diyordum artık yetmez %23 diyorum. Yazılabilecek en makul vergi artışını yazdım. Yoksa varlık vergisi ve sermaye kısıtları konusundaki söylentiler feci. Reis cari açık kapanana kadar döviz artsın, faizi arttırmayın demiş. İthalat pahalı olsun istiyorum, ülkemiz rahat ihracat yapacak siz işi bilmiyorsunuz diye tersini söyleyene kızıyormuş.
    Bu durumda döviz ne olur düşünmek bile istemezdim ama 100tlye oy verenler artık o paraya anca tuvalete giderler artık.

    YanıtlaSil
  25. Hocam şu an Türkiye'deki bazı meslektaşlarınızı izlediğinizde veya okuduğunuzda gülüyor musunuz? Maalesef iş ahlakına sahip çok az kişi kaldınız.

    YanıtlaSil
  26. Hocam merkez bankasi piyasaya faiz verecegine dolar yollasa piyasanin ihtiyaci olan dolari pompalasa dolar duser mi?

    YanıtlaSil
  27. http://www.diken.com.tr/cep-telefonuna-yuzde-20-zam-geliyor/

    YanıtlaSil
  28. FHocam, Fazileri ciddi ölçüde yükselterek piyasalara şok yapmak bence zayıflığın göstergesidir. %22 düzeyinde faiz arttırlıdı ama sorun başladığı noktanın eşiğine tekrar geldi. Bence MB Bağımsızlığını vurgulamak amacıyla %1 düzeyinde de olsa ara ara faizleri arttırmalı... Ayrıca Yüksek fazi piyasaya müthiş bir teleş verdi... Döviz biraz düştü yalnız emin olun MB piyasaya para pompalayıp düşürmüştür, düşen kurdan yatırımcı yeniden dolar topladığı için tekrar 4.70 seviyelerine geldi....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek başına faizi artırmakla bir yere varılamayacağını söylüyoruz zaten. Ayrıca risk priminin (CDS primi) yüzde 73 arttığı bir ortamda sizce faizlerin yüzde 29 oranında arttırılmış olması şok artış mıdır?

      Sil
  29. Hocam yuzde 100 faiz artirsaydi MB olurmyydu hipotetik bir soru ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olmazdı. Her işin bir ölçüsü var. Faizi öyle anormal oranda artırırsanız piyasa sizin çaresiz olduğunuzu düşünür ve kriz havasına girer.

      Sil
  30. Hocam merhabalar;
    Fed faiz arttırım tahminlerinin yüzde 90’a geldiğini belirtmişsiniz. Bu tahminleri veya buna benzer tutarlı öncü görüşleri nerelerden edinebiliriz. Bunun dışında bağımsız ve objektif hangi yabancı veya yerli yayınları takip etmemizi önerirsiniz? Eminim bu tarz soruları birçok kez cevaplamışsınızdır.
    Emekleriniz ve sabrınız için çok teşekkür ederim. Güzel bir gün geçirmenizi dilerim efendim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu tahminleri gösteren birçok site var. Bazılarını paylaşayım:
      http://www.cmegroup.com/trading/interest-rates/countdown-to-fomc.html
      https://www.investing.com/central-banks/fed-rate-monitor

      Sil
    2. 1) enflasyon %2.5 bandina geldi
      2) issizlik %3.9 ABD dogal issizlik orani %5.5dir
      3) dunyada petrol fiyatlari yuksek seviyede

      Fed faiz arttirmayacak da kim arttiracak

      Sil
    3. ancak verimlilik ve üretim artmıyor nufus yapısı eskisi gibi de değil .. der kaplan amcam...

      Sil
    4. Burda bir yanlislik yapmisim pardon

      ABD dogal issizlik orani band olarak: %4.50-5.50 araligindadir orta nokta olarak %5 ele alinabilir

      Sil
    5. Ben hesapladim isgucune katilim oranlari ve issizlik oranlari arasindaki koreleasyonlarini orantili olarak hem de yuzdesel deger olarak.

      ABDde isgucune katilim orani dusmesine ragmen kriz oncesi seviyeye gore dusuk olmasina ragmen hem oran-oranti olarak hem de yuzdesel olarak issizlik orani kriz oncesinden daha iyi seviyeyi gosteriyor.yani kriz oncesindeki isgucune katilim olmus oldugunu varsaysak bile issizlik orani buna ragmen daha dusuk seviyeye geliyor hem yuzde hesabimda hem oran-oranti hesabimda.

      Isgucune katilim oranlari ise dusuk olmasinin en buyuk sebebini ise calisan yasli nufusun emekliye ayrilmasi yerine gelen genc nufusun ise oransal olarak az olmasindan kaynakladigi yonunde yorumlar mevcut.

      Sil
  31. Venezuelada emperyalistlere kafa tutan yoksullarin umudu sosyalist Madura hakkinda ne dusunuyorsunuz?

    bizdeki kit kafali zeka seviyesi dusuk solcularda bu maduraya hayran

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Madura ile görüşenler arasında solcular var mı? Bilmediğim için soruyorum.

      Sil
    2. Maduro'nun Türkiye'de büyük bir hayranı var. Bilmiyorum yukarıdaki arkadaşın tanımına uyuyor mu?

      https://www.youtube.com/watch?v=oLma3Qp4Iqo

      Sil
    3. emperyalistlerle kardesim solcularla ve akplilerle kardes degilim

      Sil
    4. Adsiz 20.15

      Tesekkurler, Video icin Turkiyede hayranlari AKP tabanini(buyuk ihtimal cografi uzakliktan dolayi haberleri yoktur) bilmem ;ama AKp yoneticileri tarafindan ve cogu Turkiyeli siradan solcular tarafindan sevildigini biliyorum.
      Tekrar tesekkur ederim video icin

      Sil
    5. Takip etmeyenler için yazalım, yukarıdaki videoda bahsi geçen Venezuella seçimini %68 ile Maduro "kazandı"....

      Katılımın %46 civarında olduğu söylendi, muhalefet ise seçimlerde usulsüzlük yapıldığını ve katılımın yüksek gösterildiğini iddia etti, soruşturma devam ediyor.

      Sonuçta Maduro toplam seçmenin 1/3'ünden azının oyuyla büyük bir "zafer" elde etti.

      Bu müthiş demokratik seçime ve kazananına gel de hayran olma. Bana arkadaşını söyle, sana kim olduğunu söyleyeyim....

      Sil
  32. iyi günler mahfi hocam acaba bir yazınızda da karşılaştırmalı olarak partilerin seçim beyannamelerindeki vaadlerini ekonomist gözüyle değerlendirebilirmisiniz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden yapardım bunu ama şimdi anlamı yok. Çünkü popülizm yarışı söz konusu.

      Sil
  33. Hocam konu disi olacak ama yurtdisina gitmekte olan doviz miktarlarini ogrenebildigimiz bir yer var mi? Acikcasi, kurlarda yukselisin sebeplerinden biri olarak, iktidarin elden gidecegi endisesi ile paralarin dovize cevrilip disari cikartilmakta oldugunu dusunuyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. TCMB sitesindeki veriler bir yere kadar gösteriyor.

      Sil
  34. Merhaba hocam
    Döviz kurlarındaki dalgalanmaları,bu dalgalanmaların makro ekonomik etkilerini dikkate alarak üçüz açık çerçevesinde ülkemizin Son 5 yıllık durumu itibariyle genel bir değerlendirme yapabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  35. Hocam reeskont kredilerinin geri ödemesi ile ilgili verilen karar ile kurun hangi kanaldan düşürülmesinin amaçlandığını açıklayabilir misiniz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuru sabitleyerek döviz talebini kısmayı planlıyor MB.

      Sil
  36. Hocam konuyla alakasız ama az önce twitterda gördüm aynen yazıyı paylaşıyorum “Otomotivde ÖTVnin temelli kaldırılması demek;
    Türkiye’deki özel sektörün en geç 5 sene içinde kendi otomobilini üretebilmesi demektir.
    Doğacak tek bir marka bile bütün ülkenin cari açık problemini ortadan kaldırabilir.
    Buna asla müsade edilmemeliydi.. hala edilmiyor..” Yanlış düşünüyor olabilirim ama Türkiye’de dünya pazarında rekabet edebilecek araba üreten özel sektör şu anda yok 5 yıl içinde öyle araçlar üretilebilirler mi bilmiyorum. 5 sene sonra üretilse bile vatandaş ÖTV siz yabancı üretim arabalardan vazgeçeceğini düşünmüyorum. Ayrıca devlet ÖTV yi tamamen kaldırırsa burdan gelen gelir açığını 5 sene boyunca neyle kapatacak?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bu açıklamadan bir şey anlamadığım için sorunuzu yanıtlayamayacağım.

      Sil
  37. Merhaba Hocam,

    Faiz oraninin olmasi gerektigi seviyenin 18 oldugunu yazinizda belirttiniz. Bu orani, 2 yillik tahvil faizinin yarim veya 1 puan uzeri olarak hesapliyorsunuz? Tesekkurler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet çünkü reel faiz hesabı bunu gösteriyor.

      Sil
  38. Hocam,
    bloomberg'de 18 mayısta yatırımcılar niçin Türkiye'den kaçıyor başlıklı bir makale yayınlanmıştı. Makalenin sonunda türkiyenin durumu için vardıkları kararı da söylemişler.
    Textbook institutional decline -- . Merkez bankası da bunu doğrular nitelikte ancak diğer yetkililerden onay çıktıktan sonra faizi arttırabildi. Bu işi kökünden çözmeden yatırımcının ülkemize güvenmesi zor.

    ilgili makale: https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-18/why-investors-have-become-skittish-about-turkey

    YanıtlaSil
  39. Bir otobus sirketinin sloganini hatirlatti bana bu yaziniz, Ulusoy'du yanilmiyorsam: "Her sey zamaninda". Sizce de duruma cok uygun degil mi?

    YanıtlaSil
  40. Hocam kuru iceridekilerin yani vatandasin, kurumlarin dolar talebi mi daha cok etkiledi yoksa yabancinin TL talebi mi?

    YanıtlaSil
  41. GLP'den gecelik borclanma faizine donmenin faydasi nedir hocam? Sonuçta ikisi de bankalarin MB'dan borclanma faizi olmayacak mi? Birine x, digerine y dersek birbirlerinden ne farklari var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. GLP, zor duruma düşen bankalar için getirilmiş bir uygulamadır. Yani normal dışı bir uygulamadır. Bizim bunu normal uygulama gibi kullanmamız bütün dünyada kafa karışıklığı yaratıyor. Kafa karışıklığı arttıkça risk artar, risk arttıkça da faiz artar.

      Sil
  42. “Ne yapılması gerektiğini objektif, tarafsız ve yalın dille anlatan, savunan, yol gösteren az sayıda iktisatçıyı dinleyen yoktu. Dinlemek bir yana bu insanları suçlamak yoluna gidiliyordu.”

    Bu iktisatçılar kimler hocam?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam bu kadar da endişe ye mahal vermeyelim açıklayın da bilelim kimi dikkate alcağımızı

      Sil
    2. Bunu hala anlamadiysan bu blog'u takip etmenin bir anlami yok zaten.

      Sil
  43. Bir onceki yazinizda sormustum ama gec yazdigim icin buradan tekrar sormak isterim Hocam: Bazi kisiler acik oturumlarda dolarin gercek fiyati bu degil gibi seyler soyluyorlar. Bunun dayanak noktasi Big Mac endeksi mi?
    Sizin daha onceki bir yazinizdan anladigim kadariyla soyle bir hesap yapiliyor:
    USAp=5.3 USD TRp=12.95 TL
    O zaman kur =12.95/5.3 =2.45 olmali
    Tabelada kur =4.70
    USD 4.70/2.45 =1.90 kadar fazla degerli

    Bu yorum dogru mu Hocam veya Big Mac endeksiyle hesaplanan 2.45'i nasil degerlendirmeliyiz? 2.45'in bir anlami var mi bizim icin?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tek bir mala dayanarak yapılan hesap hoş bir fantezidir ama tek başına gerçeği temsil edemez. Bir paranın gerçek değeri günlük olarak belirlenen değeridir. Çünkü o değeri piyasa belirliyor. Gerçek değer kavramı sabit kur rejiminden kalma bir anlayıştır. Her gün piyasada arz ve talebe göre belirlenen bir para biriminin gerçek değeri şudur demekle piyasada satılan elmanın gerçek değeri şudur demek arasında bir fark yok.

      Sil
  44. Piyasanın gerisinden giderek Kervanın başını çekemezsiniz. Madem kervan süreceksin kervanın başına geçeceksi. Ya Çoban olacan yada koyun. Merkez bankası şuan sürükleyen değil sürüklenen konumda zaten itibarıda kalmadı.

    YanıtlaSil
  45. Hocam yapısal reform şart tabi ki ama şöyle bir gerçek var eğitim ülkemizde ciddi derece de kötü ve düzelmeye bugün başlasalar bir 5 sene sonra tam anlamıyla rayına oturur herhalde. Hala kurun dalgalanmasını dış mihraklara bağlayan tonlarca insan mevcut sadece onu değil ne zaman iyi birşey olsa biz yaptık, ne zaman işler kötüye gitse gelişmemizi engelliyor dış güçler vs. Bu kafayla dış güçler daha çok engeller bizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir yerden başlamamız lazım. 5 sene önce başlasak bugün daha değişik bir yerde olurduk.

      Sil
    2. ya birininde aklına şu gelmiyor bu dış mihraklara bu fırsatı kim verdi; niye önlem alınmıyor, neden aşırı genişleme yoluyla parasını biriktiren cezalandırılmaya çalışılıyor; neden orta gelirlinin vergisi arttırılması planlanıyorda yüksek gelirlininki sabit kalıyor anayasaya aykırı değilmiş çok kazanandan çok azdan da az alınması gerekmiyormu bu meredin, neden amansız harcama ekonomisi güdülüyor; gülazer olurmuyuz; bu tüketim açlığı neden; finlandiyalı adam karda oturup kitap okuyarak zaman geçriyor bir şey olmuyorda biz niye bütün dünya malını alsak doymuyoruz. suçu hep başkasında aramak neyin göstergesi; biz ne zaman adam oluruz sorusunun cevabı neden olmayız? bence mb istediler bizde faizleri sıfırladık demeli seçimden önce şimdi şu an; böylece yüksek faizin enflasyon yaratıp yaratmadığını hepbirlikte görürüz. venezuelladaki gibi balya balya parayla yemek yeriz artık...

      Sil
  46. Mahfi bey bu blogu KAPAT GITSIN

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Esasen bu blog size açık değil.

      Sil
    2. İlk önce kendinizden olmayanları, kendiniz gibi düşünmeyenleri DEH'lediniz.
      Sonra Cami'de beraber saf tutuğunuz din kardeşlerinizi DEH'lediniz
      Sıra geldi Kendine Yazı Yazanları DEH'lemeye
      BİRAZ FAZLA PİŞKİNLİK YAPARAK DEHLİYORSUNUZ GİBİ GELİYOR ARTIK!

      Sil
  47. Hocam Ösym adında bir kurum düşünün Sayıştay sınavı için öğrencilerinden 200 tl başvuru parası alsın,başvuru merkezini İstanbul ya da İzmir seçen adamı Ankara'ya sınava çağırırsın,sonra sınavın ortasında sistem çökmüş,Ankara da ki sınavı ileri bir tarihe erteleyip,izmir ve istanbulda yapılan sınavı geçerli saymaları adalet midir?Bunca insan yol otel masrafı yaptı,sesimizi duyurun hocam eğer iptal edilecekse tümden iptal edilmeli ancak böyle kimsenin hakkı yenmez diye düşünüyorum...

    YanıtlaSil
  48. Hocam reeskont kredilerinde doviz kurunun sabitlenmesi ne demek? Ihracat yapanlar doviz kredisi kullaninca geri odeme yaparken doviz kurunun sabitlenmesi anlamina mi geliyor?
    Bu krediler bankalardan kullanıliyor sanirim. Banka daha dusuk döviz kurundan nasil kredi verebiliyor? Zarar etmez mi bu işlemle? Aradaki fark nasil karşılanıyor? Tam anlamini bilmiyorum ama yurtdisiyla swap işlemleri mi yapılıyor?
    Cok teşekkürler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reeskont kredisinin kuru sabitlenince krediyi alan geri ödemede o kurdan ödeyecek demektir. Yani kurdaki artıştan etkilenmeyecek. Fark MB den karşılanıyor. O da bizden çıkıyor.

      Sil
    2. bizden çıksa neyse hocam aradaki fark piyasaya para olarak çıkacak yani daha çok TL = daha çok fazi ve enflasyon...

      Sil
    3. Kâra ortak degilim ama zarara ortağım. Hocam bu makul mu? Baska ülkelerde de böyle mi? Avrupa'da mesela dolar asiri yukselse yaparlar mi?

      Sil
  49. Hocam bu yıl için enflasyon tahmininiz nedir? Cevaplayabilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim

      Sil
    2. % 15 minimum. Tabi sepette ne varsa boşaltmazlarsa. Çünkü Enflasyon çıkımca enflasyonu artıran ürünleri Enflasyon sepetinden atıyorlar.

      Sil
  50. Hocam eğer bankacılık sisteminde borsa da ve tüm yatırım araçlarıda kullanılan transfer , cyber guvenlık , kredi kartı sistemleri gibi bankacılık sektörü için önemli yapısal sistemleri sağlayacak teknolojimiz, ya da aynı şekilde borsa da ve bütün yatırım araçlarında kullandığımız sistemler bize ait olsaydı belirli Asya ülkelerinde, piyasayı giriş çıkışların yarattığı oynaklıktan ya da spekulatif saldırılardan korumak için Asya ülkelerinin değerleri ve isimleri farklı paralarını birbirine endekslemek ya da ortak bir para birimi kullanmak mümkün olur muydu ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Petrol ve altın Dolarla alınıp satıldığı, finansal işlemler Dolarla yapıldığı sürece başka bir paranın (Euro dahil) Doların yerini alması kolay değil.

      Sil
  51. Hocam peki bize bir kaç tane iktisatçı söyler misiniz? Onları takip edelim😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok var hangisini söyleyeyim bilemedim. Gazetelerde yazanlardan Ege Cansen, Uğur Gürses, Taner Berksoy mesela.

      Sil
  52. Peki faizi artırtık diyelim kur düştü ama bu cari açığı nasıl dizginleyeceğiz dış finansman denilen sıcak para ancak bizim yükümlülüklerimizi artırıyor muhtemel devalüasyonu erteliyor son 15 yılda enflasyon 3 katdan fazla artmış ama kur o kadar artmadı yani düzeltme olmuş olsa her sene belki buralara galmezdi iş her yıl merkez bankası enflasyondan biraz fazla devalüasyon yapabilirmiydi sizce..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının sonunda faiz artırımı geçici olarak kanamayı durdurur, yapısal reformların yapılması şarttır dedim.

      Sil
  53. Hocam iyi günler ben size katılmıyorum faiz konusunda piyasa da katılmıyor siz finansal sebep sonuç ilişkisi gereği kurun düşmesi gerektiğini söylüyorsunuz amma velakin böyle olmuyor bence olayın bu şekilde işlememesi finansal değil siyasi sebepler olmasından dolayı diye düşünüyorum 3 puan faiz artışı şok etkisi yaratacak artıştı kurun belli miktar düştükten sonra durulması gerekirdi sizin dediğiniz gibi olmuyor maalesef sadece türkiye değil arjantin olayında da bu böyle

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazının sonunda faiz artırımı geçici olarak kanamayı durdurur, yapısal reformların yapılması şarttır dedim.

      Sil
    2. Noktalama işareti çok faydalı bir icat, kullanmayı düşünmez misiniz?

      Sil
  54. KAPAT GITSIN su bilogu

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilog kapalı zaten, açık olan blog.

      Sil
    2. Hocam bunlar arap olup sonradan türküm diyen daha sonra ise türklük ırlçılık diyen fitne fesat takımı o yüzden türkçe'yi iyi kullanamamasına bakmayın

      Sil
    3. Bilog dedi

      Sil
  55. Yüksek faiz demek halk ev satın almayı bırakır demek. Buda zaten sıkıntıda olan inşaat sektörü için olmaz şimdi bırakın dolar kaç oluyorsa olsun ama inşaat sektörünün ne pahasına olursa olsun düşük faiz ile desteklenmesi lazım.

    YanıtlaSil
  56. Blogu ne zaman kapatacaksiniz?

    YanıtlaSil
  57. Ustad, cok basit bir mantikla 2018 yili icerisinde odenmese gereken dolar cinsi borc miktari ve MB rezervleri ortada iken, bu dolari TR nereden bulacak? Diyelim ki buldu, bu yine de dolara talebin ve kurlarin yukselmesi anlamina gelmiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Geçen yıllarda da böyleydi, buluyor. Çünkü çok yüksek faiz veriyor.
      Evet o anlama geliyor o nedenledir ki biz sürekli yapısal reformlar deyip duruyoruz.

      Sil
  58. Hocam hukumetin dis ticaret acigini kapatmak icin devulasyon yapma ihtimali var midir ? Saygilar

    YanıtlaSil
  59. Hukumetin dis ticaret acigini kapatmak icin devulasyona yapma karari alma ihtimali var midir hocam ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Devalüasyon, sabit kur rejiminde olur. Kur sabitken eğer sistemi taşıyamaz hale gelirse devalüasyon yapılarak paranın değeri düşürülür. Dalgalı kur rejiminde günde onlarca defa paranın değeri düşer (veya yükselir). Yani devalüasyonu piyasa sürekli olarak yapar. Hükümetn veya Merkez Bankası'nın bir karar almasına gerek yoktur.

      Sil
  60. Hocam merhaba
    Reeskont kredi ödemesi ne demek?
    4.20 ye sabitlenen kur için aradaki fark karşılanacak mı,karşılanacaksa bunu kim karşılayacak? Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reeskont kredisi şirketlerin ellerindeki senet veya tahvilleri MB'na iskontolu olarak verip karşılığında kredi alması demek. Bu, TL ile de olur dövizle de olur. Reeskont kredisinin kuru sabitlenince krediyi alan geri ödemede o kurdan ödeyecek demektir. Yani kurdaki artıştan etkilenmeyecek. Fark MB den karşılanıyor. O da bizden çıkıyor.

      Sil
  61. Sayın Hocam,

    Devletin doğrudan kendi eliyle yatırım yaparak bir marka oluşturması ve belirli bir süre sonra bunu yerli girişimciye özelleştirmesi dış yatırımcı açısından olumsuz algılanır mı?

    YanıtlaSil
  62. Hocam merhaba. Üretim yapan firmalar eğer hammaddeleri dolar ile alıyorsa, kurun hızlı arttığı bu günlerde nasıl bir strateji izlemeli? Kurun yeni seviyesini kabul edip yüksek maliyetle hammadde almaya devam mı etmeli yoksa bekleyip elindeki stokları azaltıp üretimi yavaşlatmalı mı? Hızlı artış ve değişen ekonomik denğeyi kendi lehine nasıl çevirebilir? Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hammadde aldığı tutarda döviz varantları veya VİOP kontratları alarak döviz kurunu geleceğe yönelik sabitlemeli kendisi için. Böylece kurdaki değişimlerden etkilenmez. Tüm masrafı aracı kuruma ödeyeceği küçük komisyon olur.

      Sil
  63. Gec likidite penceresi'nin Ingilizcesini yazabilir misiniz Hocam?

    YanıtlaSil
  64. Hocam benim size 3 sorum olacak,

    1. Seçim sonrası başa gelenler yüksek iç borca karşılık, kdv + ötv artışı, borç tahsilatı ve yeni vergiler eklemeyi mi seçer yoksa develiasyonu seçerek para basma yolunu tercih edebilir mi piyasaya sıcak para sağlamak için ?

    2. Şu anda dünyada tek rakibimiz faiz konusunda arjantin gibi görünüyor. Moodys e göre de kredi notu bizden 2-3 basamak düşük olup bize en yakın olan arjantin de faiz oranları %40.
    Merkez bankası biz daha az risk taşıdığımız için yatırımcıyı çekmek adına faiz artırımına gidebilir mi haziranda ?

    3. Seçim propagandası için faiz artırımına haziranda gitmedi diyelim, Fed faiz artırırsa dolar yeniden yükselmeye başlayacak. Merkez bankası 24 temmuz toplantısını beklemeden seçim sonrası faiz artırmaya cesaret edebilir mi yoksa nasıl olsa seçim geçti diyerek doların yükselmesine göz yumar mı ?

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1. İkisi bir arada da olabilir.
      2. Muhtemeldir.
      3. Seçim sonrası ne olacağı konusunda bir yorum yapamıyorum, daha erken.

      Sil
  65. Mahfi Hocam. ..Günaydin. ...Sorularim şöyle:Reeskont kredilerde döviz kurunu sabitleme hamlesi doların çok yakında aniden 8-10 lira olabileceğinı gördükleri için yapılmış ani bi hamle mi(seçime kadar idare etsin diye?)Bu hamle işe yaramaz ise bi sonraki hamle serbest piyasa döviz kurlarini sabitlemek olabilir mi?Onun belirtisi mi?...teşekkür ederim bu yazılarınız için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faizi yeterince artıramayınca yan destek olarak kullanılmıştır diye düşünüyorum.
      Kuru sabitlemek açık bir ekonomi için mümkün değil. Ekonomi dışa kapanırsa(ki bu da öyle kolay değil) o zaman olabilir.

      Sil
  66. Hocam, dolar endeksi artınca/azalınca, dolar kuru da artar/azalır mı? Dolar endeksi hesaplanırken, Türk lirası kullanılmıyor. Dolayısla dolar endeksiyle, dolar kuru arasında bir korelasyon kurabilir miyiz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar endeksindeki yükseliş ya da bizi daha yakından ilgilendiren Euro/Dolar paritesinde Dolar lehine yükseliş Doların değer kazandığını gösteriyor. O zaman Dolar TL'ye karşı da değer kazanıyor demektir. Korelasyon kurulabilir ama TL'yi ek olarak değersiz kılan başka şeyler var. Onlar bizimle ilgili, Dolarla doğrudan ilgili değil.

      Sil
    2. Hocam, sizden Allah razı olsun. Herkes böyle sizin gibi hiç tanımadığı birini muhatap alıp samimiyetle cevap vermez.

      Sil
    3. çok doğru söylüyorsunuz.bende hayret ve takdir ederek takip ediyorum.üstelik hiçbir beklentiside yok.içindeki insan sevgisi,doğru bildiklerini söyleyerek, belki onlara bir faydam dokunur diyordur herhalde.

      Sil
    4. Sağ olun. Bildiklerimi paylaşmayı seviyorum.

      Sil
  67. ONCUL BILGI
    Hocam bu yıl için enflasyon tahmininiz: % 13 - 14 diyorsunuz hadi duz hesap ve en kotu ihtimalle buna %15 diyelim.
    boyle bir durumda kur artisi ile enflasyon arasinda ciddi bir fark aralik olusacak,

    SORU?
    sizce bu farktan kaynakli ihracatta rekabet gucumuz artar mi?
    ithalatta pahalli olusacagi icin cari acigimiz turizmde rekabet avantajla(sicagi sicagina ki bu olusacak gibi) duser mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim 13 - 14 olabilir dediğim TÜFE. Muhtemelen Üretici, fiyatları ÜFE çok daha yukarıda olacak. Ona da bakmak lazım. Çünkü üretici maliyet artışlarını hemen satış fiyatına yansıtamıyor.
      Bunun tek yararı turizme olur. Hem TL cinsi gelir artar hem de dışarı gitmek pahalılanacağı için çoğu insan yurt dışı tura gitmek yerine iç turizme yönelebilir.

      Sil
    2. Tabiki de bence ortalama enflasyon olgusu ele alinmali
      o da takdir edersiniz ki soyle olmali

      Cekirdek Enf.+Tufe+Ufe+Gida Enf./4
      Bu hesaba gore suan Turkiyede ortalama enflasyon %12

      Sil
    3. Bunun ihracata olumlu yansımaları olsa bile unutulmamalıdır ki TL değer kazandığında, halkın refahı arttığında bu yansıma yok olacaktır. İhracatı kalıcı olarak arttıracak olan innovasyondur, yüksek katma değerli ürünlerdir.

      Sil
  68. Ülke tembel, ülke gösteriş meraklısı, ülke üretmeden tüketme derdinde. Muhalefet yapan vatandaşın da, iktidarı savunan vatandaşın da tamamına yakını tembellik düzenlerinin bozulmasından endişe ettikleri için siyaset yapıyor, ideoloji yok. İdealist insanlardan yoksun bir ülkede tartışılan konular da böyle sığ olur. İdeolojik olarak ülkesinin geleceğini düşünüp, Fedakarlık yapmak isteyenler azınlık olduğu için de hiçbir şey yapmıyor. Gidecek ülke arıyor. Kimin için ve ne için fedakarlık yapacak ki? Ülke zihniyet olarak bölünmüş durumda, saygısızlık ve seviyesizlik normalleşti. Kısacası, bu yazdıklarınız magazin maalesef. Hiçbir yararı yok. Birlik ve beraberlik sağlanmadan, insanlar ideolojisi ne olursa olsun, işbirlikçi siyasi otoritelerin (tüm partiler buna dahil) dışında, ortak bir halk hareketi ile ortak bir hedefe odaklanmadan hiçbir şey düzelmez. Borç alır harcarız ve hergün biraz daha batarız. 4 Mevsimin yaşandığı, çevresi denizlerle çevrili, enerji ve gıda gibi yaşamsal temel ihtiyaçların çok kolay üretilebileceği bu ülkeyi bu hale getirdiniz. Cebine 3 kuruş para giren hafta sonu ailecek inşaat projesi gezer. Evi varsa yazlık araştırır. Valiz gibi yurtdışı gezer sosyal medyasında paylaşır falan filan. Ondan sonra da yapısal sorun, katma değerli üretim der :)) Plaza çalışanları eğitimli insanlar bunu yapanlar. Düşük gelir grubu beyinsel kapasitesi çerçevesinde davranıyor, onlarda sorun yok. Asıl sorun eğitimli cahiller. Konformistler. Bu cehaletin ve konformistliğin başka ne sonucu olabilir ki? Herkes devlet ya da özel sektörde memur olup, bir yerde koltuk kapma derdinde. İdealist çalışanlar ülkeyi terk etti zaten. Yazılım şirketleri kalifiye yazılımcı bulamıyor, araştırın isterseniz. buyrun seyredin eserinizi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir beyaz yakaliyim ayni zamanda tum sosyal medyayi etkin sekilde kullaniyorum buna sozlukler de dahil.
      Ataturkcu bir ailede dogdum kolej mezunuyum saygin bir universitede egitim aldim Katma degerli is yapiyorum.Ciddi bir plazada IT sektorunde calisiyorum. Kendi emegimle daha dogrusu beynimle calistim yuksek guvenlikli bir sitede ev aldim. Surekli Yurtdisina tatile gidiyorum. Gordugum heykellerin onunde fotograf cektiriyorum instagramda orda burda paylasiyorum. AKPye oy verenleri anlayamiyorken sizin "Yazılım şirketleri kalifiye yazılımcı bulamıyor," sozunuzu hic anlamiyorum.

      Sil
    2. İmamahatip yerine teknoloji liseleri açılsın ozaman. Ülke tembel derken herkesi iamam yapmaya karar vermiş bir hükümet ve eğitimde bilim teknoloji yazılımcı mı arıyorsan aklı denge kontrolü yaptır

      Sil
  69. Elinize sağlık hocam. Yazılarınızdan ve kitaplarınızdan çok bilgileniyoruz. Bir yazınızda da bu yapısal reformalardan önem öncelik sırasına göre bahsetseniz. Mesela yamın zamanda şirketlerin dövizle borçlanmasına bi kontrol/sınır getirildi. Bu yapısal bi reform mudur? Daha önce yapılsaydı bugünki tabloya olumlu etkisi olur muydu? Saygılarımla

    YanıtlaSil
  70. Mahfi Hocam, son günlerde akaryakıta gelen zamlar tabelaya yansıtılmayıp, ÖTV üzerinden devletin bütçesine yansıtılıyor ve sonra da devlet yine bizim üzerimizden başka vergilerle bunu telafi edip yeniden topluyor. Bu duruma mali anestezi diyemiyorsak ne demeliyiz? Ayrıca bu durumun başka ülkelerde örneği var mı? Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mali anestezi diyelim. Mutlaka başka ülkelerde de vardır örneği.

      Sil
  71. Hocam 2001'den çok uzaklarda değiliz demek sizce ne kadar doğru yada ne kadar yanlışdir

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu ölçmek çok zor. Çünkü konu yalnızca ekonomi değil.

      Sil
    2. 2001deki durumla suanki durum farkli
      ozellikle toplumsal olarak
      o donem krize girilirken issizlik dusuktu enflasyon zaten yuksekti(zaten develuasyon olsun enflasyon yukselse ne olur mantalitesi vardi)
      o donem toplumsal baglar sosyal dayanisma mevcuttu.
      siyasette ic dis sorunlar azdi. mesela ne yunanistanla disarida ne de iceride pkk sorunu vardi.

      Sil
  72. Isiszlik artar mi?

    Bizans Torunu Constantin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bizans'ta bir şey değişmez çünkü yaklaşık 565 yıldır Bizans ortada yok.

      Sil
    2. Yuh diyorum baska birsey demiyorum.. insanlik degerlerim bu adama daha agir ifadeler kullanmami engelliyor.

      Bizans torunu Constantin diyebilecek kadar is cigirindan cikmis.


      Ben Mahfi Hoca gibi olsam...Lanet olsun, degmez bunlara deyip bu blogu kapatip giderim. layik oldugunuz gibi yasayin ve yönetilin der keyfime bakarim.

      Sil
    3. 21,29
      😂😂😂😂😂😂😂
      Çok Gülünçsün

      Sil
    4. Siz kimin torunusunuz?

      Dur ben söyliyeyim bu halkın özgürlüğü kurtuluşu bağımsızlığı için mücadele eden hayatini kaybeden bağımsızlık için çalışan modern bir devlet yaratan çağın ilerisinde dünyaya örnek olan bir halkın torunu değilsiniz. Bizans torunu olmak bence size bir şereftir bence Mahfi Eğilmez hoa gibi dürüst namuslu bir bilim adamına laf söyleyecek kadar küstah bedbah insanlıkdışı bir yararınsınız

      Sil
  73. hocam konu dışı olacak ama Hazinenin Merkez bankasından borçlanabileceği miktar yürürlükteki düzenlemelere göre ne kadardır ?
    ellerinize sağlık hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yürürlükteki düzenlemeye göre Hazine'nin MB'den borçlanması yasak.

      Sil
  74. Tamam Sn Mahfi bey
    Yapisal reform nedir? HEP konuşulur neden hala yapılmıyor
    BU adamlar NEDEN YAPMIYOR MAAŞLAR TIKIR TIKIR TIKIR
    Reform YOK YOK YOK
    Çalışsınlar çalışmayanı görevden alsınlar
    ayno reform lazım diyorlar bakan da bunu diyor sen bakma yap yap

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. http://www.mahfiegilmez.com/2015/07/yapsal-reformlar-nicin-kolay-yaplamaz.html

      Sil
  75. sayın hocam, kanımca dolar ve piyasalar, cumhurbaşkanı tayyip erdoganın türkiyede hep söyledigi dahiyane fikirleri ingiltereye gittigi bir gezide yine belirtmesi üzerine çoşmuştur.cumhurbaşkanı, merkez bankasını kendi haline bıraksa eminim gerekeni onlarda biliyor ve yapmaktan kaçınmazlar.ama onlarda insan,gelecek ve makam kaygısından hatta fetöcü olarak yaftalanmaktan korkuyorlar.rus uçagı düşürüldügünde hatırlayın,başbakan, cumhurbaşkanı hatta bakan bile emri kendisinin verdigini söylemiş ama olay tersine döndügünde kimse sahip çıkmamış pilot fetöcüymüş denerek işin içinden sıyrılınmıştı.yine merkez bankası yetkilileri fetöcüymüş ekonomiyi bilerek bozdular denmeyecegini kim bilebilir.şuanki hükümet yetkilileri iyi şeyleri kendileri ,kötü şeyleri allahtan bilen bi anlayışa sahip.seçimden sonra bu yönetim iş başında kalırsa yandı gülüm keten helva.dünyadaki küresel kirizden dolayı ülkeye gelen tüm parayı betona gömdüler.bilim ,adalet demokrasi hak getire.böyle bir ülkeye aklı olan yatırımcı zor gelir.kimsenin canı ve malı garanti degil.ülker resmen ülkeden kaçtı.kendi bunu kıvırsada böyle oldugu açıkça ortada.zaten tayyip beyde, iş adamları yurt dışına para çıkartıyor,akıllı olsunlar demedimi,tehdit etmedimi.

    YanıtlaSil
  76. Hocam, Merkez bankası faizleri % 13,5'dan %16,5'a çektikten sonra dolar ve euro düştü. Ancak aynı dönemde 1 yıllık Türk Lirası tahvili % 17'den işlem görüyordu. Merkez Bankasının faiz artırımından sonra dövizini Türk lirasına çeviren kişiler, neden aynı dönemde tahvil alarak tahvil verimini %16,5'a düşürmediler ve ardından döviz kurları düşmedi.

    YanıtlaSil
  77. ıʞuɐs ʞɐlʞɐʇǝdǝʇ ʎǝs ɹǝɥ ǝpıɯouoʞǝ

    zıuıslısɐu ɯɐɔoɥ

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşsizlik böyle bir şey heralde.

      Hocam seneye yorumdan çok böyle şeyler görmeniz olası...

      Sil
    2. hocam, ağaca çıkan veletler olur ya bu Adsız 2040 da onlar gibi.
      İn bakayım aşağı kafaüstü düşeceksin şimdi.

      ˙ᴉpɯᴉş uᴉsʞǝɔǝşüp üʇsüɐɟɐʞ ığɐşɐ ɯıʎɐʞɐq uİ

      Sil
  78. Millet bahcesinde cay icecegimiz gecekondumuzdan cikip hava alabilecegimiz bir yer olacak. eskiden ataturk havalimanini hep kodamanlar kullanirdi. simdi onlar sehirdisina biz sehir icine iniyoruz.

    ne dersiniz Maonun teorisi gerceklesiyor mu?

    YanıtlaSil
  79. Hocam hesaplayamadığınız şeyler var mı?

    YanıtlaSil
  80. Dolar bu kadar artarken ithalatın azalması ihracatın azalması lazım ama ikisi birden artıyor. Hatta ithalat ihracattan daha hızlı artıyor. Bunun sebebi ne hocam?

    YanıtlaSil
  81. Hocam bir secim arastima sirketi başkani dolardaki yükselmenin bir krize donusmemis olmasi nedeniyle halka henuz yansimadigini, henuz halki acitmadigini dolayisiyla da anketlerdeki oylara da yansimadigini soyledi. Kesinlikle siyasi acidan degil teknik acidan soruyorum gercekten de ekonomik calkanti henuz halki acitacak boyutta degil mi? Olmamasi daha iyi tabi ama gercek bu mu?

    YanıtlaSil
  82. Yazılarınız için teşekkür ederim. Benim sorum:2018 enflasyon tahmini 13-14 dediniz.dış borçlanma faiz oranı %6(tam olarak bilmiyorum) bankalar mevduat oranı %14-%15. Benim anladığım reel faiz oranı eksi %5-%6.bu bir finansal sömürü değilmidir?

    YanıtlaSil
  83. Yaziniz sade acik ve anlasilir...elinize yureginize saglik hocam...dogruyu soylemek her yigidin harci degildir...

    YanıtlaSil
  84. Selam Mahfi Hocam,

    Biraz ekonomik araştırma yapsanız diyorum, klasik ezberleri bir yana bıraksanız, bir araştırsanız "Niçin Japonya'da faizler negatif?" diye.

    https://twitter.com/sasgem/status/999942851378270208

    Bakınız hanım arkadaşımız 40 sn de tüm ekonomiyi özetliyor, HaberTürk ekranlarında, canlı yayınında.

    Hocam, bu kadar basit bir konuyu siz 40 yıldır çözememişsiniz, siz boşuna okumuşsunuz Mahfi hocam. Sadece 40 gününüzü verip, şu Japon mucizesi üzerine araştırma yapsanız, tüm Türkiye size hayran olacak, ülkeye büyük hizmet yapacaksınız.

    Not : Bu yazı ağır ironi içerir.

    YanıtlaSil
  85. Johns Hopkins'te Amerikali bir econ. profesörü Turkiyedeki yillik enflasyonu 40% olarak hesapladigini yazmis Hocam. Official olan 11%-12%. Aradaki fark yontem farki olmayacak kadar buyuk sanirim. Sizin ayrica yaptiginiz bir hesap var midir Hocam?

    YanıtlaSil
  86. MB'nin faizleri arttirmasinin bir sonucu piyasadaki fazla TL'yi azaltarak doviz karsisinda daha degerli hale getirmesi. Boylece bankalar daha yüksek bir oranla borclanacak, daha yuksek oranla da başkalarını borclandiracak. Buraya kadar dogruysa 2 tane sorum var hocam.

    1. GLP (politika faizi/faizleri) artinca bankalar, benim maliyetim yukseldi o halde mevduat faizlerini dusureyim neden demiyor?

    2. GLP (politika faizi/faizleri) nasil tum piyasayi etkiliyor, bunu kavrayamiyorum hocam. Bankalar mevduat topluyor kredi veriyor. Topladiklari mevduattan fazlasini mi kredi olarak veriyorlar da bu sebeple MB'dan aldiklari borcun faizi bu kadar onemli oluyor?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi