Inferis ve Sahte Sultan İçin Rehber

Genel olarak iki tür polisiye roman vardır: Klasik polisiye ve kara roman.

Klasik polisiye; suç ve suçlu arasındaki ilişkinin arandığı, okuru, suçluyu araştıran kişinin (dedektif, polis, komiser, savcı, avukat ya da meraklı birisi) yerine geçerek düşünmeye zorlayan roman türüdür. Bu türün en bilinen yazarları Sir Arthur Conan Doyle (kahramanı Sherlock Holmes) ve Agatha Christie’dir (Hercule Poirot ve Miss Marple.) Bu türde suçun ortaya çıkışının altında yatan sosyal meseleler, toplumsal ya da hukuki eleştiriler pek yer almaz. Amaç suçu ve suçluyu belirleyip yakalamaktır.

Kara roman türünde; suçu kimin ve nasıl işlediği, işledikten sonra ne yaptığı gibi sorular genellikle ya en baştan bellidir ya da romanın sonuna ulaşmadan önce ortaya çıkar. Burada asıl amaç okuru suçun nedenleri ve suçlunun içinde bulunduğu psikolojiyi anlamaya yöneltmektir. Böylece suçu yaratan ortamı, hukuki yapıyı, suçlunun psikolojisini ortaya koymaya çalışır, bir yandan da o ortamı yaratan nedenlere eleştiriler getirir. Bu çerçeveden bakılınca kara roman türünü polisiye roman olarak değerlendirmeyen yorumcular da var. Kara romanın en önemli temsilcileri arasında Raymond Chandler (kahramanı Philip Marlowe), Erle Stanley Gardner (kahramanı avukat Perry Mason) yer alır.

Inferis ve Sahte Sultan aslında her iki polisiye tipinden de özellikler barındıran bir karma roman niteliği taşıyor. İkisi de klasik polisiye özellikleriyle açılıyor: Birinde cinayetle diğerinde hırsızlıkla başlayan maceralar öykünün klasik polisiye gibi süreceği izlenimi veriyor. Olaylar geliştikçe romanlar klasik polisiyeden yavaşça uzaklaşıyor ve kara romana konu olmaya başlıyor. Bu kez toplumsal sıkıntılar, içinde bulunulan sosyal ortama ilişkin değerlendirme ve eleştiriler ön plana çıkıyor. İki romanın içindeki birçok unsur polisiyeden öteye taşıyor: Gidilen yerlerle ilgili bilgiler, değerlendirmeler, karşılaştırmalar, okunan kitaplarla ilgili bilgiler, değerlendirmeler, bazen müzik parçalarına yönelik düşünceler romanların polisiye dışındaki boyutlarını ortaya koyuyor.  

Inferis ve Sahte Sultan romanlarının en önemli özelliklerinden birisi cinayet ve hırsızlık olaylarını önde tutmasına karşın arka planda çok ciddi bir sistem eleştirisi getirmesi ve çok da fazla işlenmemiş olan mali ve siyasal suçları harmanlanmış olarak işlemesidir. 

Suçluyu yakalamak kadar önemli olan şey insanları suç işlemeye iten nedenleri ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Suçluyu yakalamak polisin, suçluyu cezalandırmak yargının, suçları önleyici önlemleri yaşama geçirmek ise siyasetçinin işidir. Eğer siyasetçi suç işlemeye başlamışsa suçu saptamak, suçluyu yakalamak ve cezalandırmak çok zorlaşır. Böyle bir durum, toplumu alt üst eder.

Özetle söylemem gerekirse bu kitapları suçlunun kim olduğunu aramaktan çok bu toplumda suçu yaratan ortamı gözlemlemek için okumanızı öneriyorum.

Yorumlar

  1. Bu iki çok değerli kitabınızı okudum. Hocalarıma, arkadaşlarıma da hediye ettim. Daha nice kitaplar yazmanız dileklerimle, iyi ki varsınız! 😊
    [ Murat DAĞLIOĞLU]

    YanıtlaSil
  2. Her iki kitabınızıda büyük bir zevke okudum. İflah olmaz bir polisiye sever olarakta büyük zevk aldım.Sıradaki kitabınızı büyük bir sabırsızlıkla bekliyorum. Belli bir tarih varmı acaba yeni kitabınız için!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğendiğinize çok sevindim. Var olun. Üçüncü kitap üzerinde çalışıyorum. 2023 yazına doğru yetiştirmeye uğraşıyorum.

      Sil
  3. Suçu yaratan ortamı anlamak tam olarak neden önemli hocam suçlu'nun psikolojisini anlamaya çalışmak bizi empati kurmaya ve suçluyu masum görmeye itmez mi? Suçluyu Yargılama açısından değil de sartlari duzeltmek ve bir daha o suçun tekrarlanmasını engellemek midir amaç ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Suçluyu yakalamak kadar önemli olan şey insanları suç işlemeye iten nedenleri ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Suçluyu yakalamak polisin, savcının işidir. Cezalandırmak yargının işi. Suçları önleyici çalışmalar yapmak ve yaşama geçirmek onlar kadar hatta daha çok siyasetçinin işidir. Eğer siyasetçi suç işlemeye başlamışsa bu zincir çalışmamaya başlar.

      Sil
  4. Hocam 2023 ekonomisi için beklentiniz nedir?

    YanıtlaSil
  5. İnferis kitabınızı Halk kütüphanesinde buldum okuyorum:)

    YanıtlaSil
  6. Her İki kitabınızda çok güzeldi. Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
  7. Hocam merhaba eyt'lerin kısa veya uzun vadede her hangi bir artı etkisi olur mu sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Enflasyonu arttırır. Ama enflasyon artacak diye insanların haklarını vermemek olmaz.

      Sil
    2. İnsan, bilim ve gerçeklik odaklı olduğunuz için bloğunuz ve kitaplarınızla çok uzun bir süredir önemli bir rehberim(siz)siniz. Saygılarımla.

      Sil
    3. Türkiye şartlarında 65 yaşında emekli olmak hak mıdır hocam?

      Sil
    4. Adsız 19:12 teşekkür ederim.
      Mehmet Bey, görebildiğim kadarıyla SGK batışın eşiğinde. Bu son düzenlemeler yapılmadan önce zaten büyük ölçüde Hazine desteğiyle ayakta duruyordu. O nedenle emeklilik yaşı tartışmalarının yanı sıra bence o açıdan da bakmak lazım. Çalışanlar için düzenleme yapmak haksızlık ama yeni işe girecekler için yaş düzenlemesi yapılması lazım.

      Sil
  8. Hocam yazılarınızla yeni tanıştım. Sürekli takipteyim. Bahsettiğiniz kitaplarınızı da en kısa zamanda temin edip okuycam. Kaleminizin mürekkebi daim olsun..

    YanıtlaSil
  9. Mahfi Bey merhaba,
    EYT konusundaki fikirlerinizi yazabilir misiniz acaba. Yaş haddi olmaksızın emeklilik hakkı tanımak kamu gelirlerini peşkeş çekmek gibi geliyor bana. Kimsenin de eleştirdiğini okuyamadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden emeklilikte yaş haddi yoktu. 25 yılını dolduran erkek ve 20 yılını dolduran kadınlar emekli olabilirdi. Bu sistem SGK'yi batmanın eşiğine getirmişti. Yapılan düzenlemeyle bu emeklilik yaşları korunmakla birlikte bu kez maaş bağlanması için bir alt yaş sınırı getirildi. EYT düzenlemesiyle bu sınır kaldırıldı ve bu şekilde bekleyen insanla maaş almaya hak kazandı. Bu olay sonrasında her üç çalışanın yaklaşık 2 emekliye bakması gibi bir oran ortaya çıktı. Bu oran emeklilik sistemini batışa götürecek kadar tehlikeli bir orandır. Bunun en fazla üç çalışan bir emekli şeklinde olması gerekir. O nedenle yakın gelecekte SGK batma riskiyle karşılaşabilir. Zaten Hazineden destek alarak yaşıyor ama u haliyle o destekler de yetmeyecek gibi görünüyor.

      Sil
  10. Sayin Hocam, oncelikle size ve sevdiklerinize guzelliklerle dolu bir 2023 yili diliyorum. Kitaplarinizi, elbette ucretlerini odemek kaydiyla, on-line indirmek mumkun mudur? Sitenize bunu saglayacak bir link eklense iyi olmaz mi? Zaten var da, ben goremediysem kusura bakmayin lutfen. Cevabiniz icin simdiden tesekkur ederim. Saygilarimla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim sevgili Tolga, ben de size iyi yıllar diliyorum.
      Kitaplarımın online indirilme imkânı ne yazık ki yok. Telif hakları yayınevine ait olduğu için benim online paylaşmam mümkün değil.

      Sil
    2. Keşke alabilsek okumayı çok isterim

      Sil
    3. Sevgili Ali, Halk kütüphanelerinden erişip okuduğunu belirten arkadaşlar var, bilgine. İyi seneler ..

      Sil
  11. SAYIN HOCAM ESKİ BAKANLARIMIZDAN ERTUĞRUL GÜNAYDININ İSMİNİZİ CUMHURBAŞKANI ADAYLARI ARASINDA ZİKRETMESİNİ NASIL BULDUNUZ.CUMHURBAŞKANI ADAYI OLMAYI DÜŞÜNÜYORMUSUNUZ.HERKESE MUTLU YILLAR.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kendisine teşekkür ettim ama ben hep dediğim gibi bu makamlarda artık daha genç insanları görmek istediğimi de ilettim.

      Sil
  12. Hocam, her ikisini de oldukça eleştirel bir gözle okudum ve beğendim. Elinize sağlık, olmuşlar :)

    Size ve ailenize şimdiden iyi yıllar, üçlemenin sonuncusunu merakla bekliyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğendiğinize çok sevindim. Ben de size ve aileniz sağlıklı, mutlu bir yıl dilerim.

      Sil
  13. Her iki kitabınızı da büyük bir keyifle okudum. Yazım dilinizin yalın ve anlaşılır olmasından etkilendiğimden dolayı pek ilgi duymasam da Anitanın Lanetini de okudum bana yeni ufuklar açtığınız için teşekkür ederim hocam...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, beğendiğinize sevindim.

      Sil
  14. Hocam ben sizin ekonomist kişiliğini severken, eşime romanlarınızı alarak polisiye roman yazarı kişiliğinizi sevdirdim. Bu 2 kitabı da ona aldım. Gayet beğenmişti. Sizden birşey isteyeceğim. Eyt hakkında, 60-65 yaşında emekli olacakları da düşünerek bir yazı yazmanız. Bütçeye olacak yükü, 65 yaşında emekli olacaklara halsızlığı, eyt sorunun nasıl çözülmesi gerektiği . . . Bla bla. Bununla ilgili bir yazı bekliyoruz. Bir de seçimden sonra tufan mı ? Mslüium rusya 20 milyar dolar alacağını 2024 senesine ertelemiş. Kimse rte nin gitmesini istemiyor sanırım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim ilginize. Bütün bu yeni yüklerle ilgili bir yazı epey moral bozucu olacak. O nedenle yazımını sürekli erteliyorum. Bakalım.

      Sil
  15. Mahfi bey "Sahte Sultan" ı okudum. Dediğiniz gibi suç ve suçlu arasındaki ilişkinin yanında çok güzel ipuçları vardı. Inferis i henüz okumadım ama üçüncü kitap gelmeden, bir an önce okumak istiyorum. Aslında ben sıradaki kitabın çoktan bitmiş olduğunu düşünüyordum:))

    YanıtlaSil
  16. Mahfi hocam, yakın grlecekte yeni bir archeo-fiction var mı? Sevgi ve saygılarımla

    YanıtlaSil
  17. Mahfi Bey merhaba, İnferis’i yeni bitirdim, Ali’nin ablası Berlin’de yaşıyordu ve onu ziyaret etmişti. Sonra Münih te yaşadığını yazmışsınız. Dönüp Berlin kısmını tekrar kontrol edeyim, dedim. Detay yok ama kurgusal bir şey mi var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hayır o bir hata, sonraki baskılarda düzelttim.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi