Seçimlerden Çıkarılacak Dersler

Bu yazımı seçimlerde yapılmış olabilecek hilelerden, seçimlerde iktidarın kullandığı sınırsız devlet imkânlarından bağımsız olarak yazıyorum. Bu konular ayrı inceleme ve değerlendirmelerin konusu. Bu yazımda asıl olarak ana muhalefet partisinin buraya kadar neleri yanlış yaptığı ve sonraki seçimlerde ne yapması gerektiği üzerinde durmaya çalışacağım.

Pek çok kişi aday kimlikleri üzerinden eleştiri yaptı. Bence konu adaydan çok ötede görünüyor. Doğru aday elbette etkili olur ama asıl olarak siyaset bir organizasyon işidir. Rakibin iyi organize olduğu, mahalle düzeyinde bire bir propaganda yaptığı yerde makro politikayla yol alamazsınız.

Politikaya (siyasete) yaklaşımımızı da ekonomide olduğu gibi ikiye ayırarak yapabiliriz: Makro politika, mikro politika. Makro politika; geniş tabanlı siyaset olarak tanımlanıyor. Bana göre yeterli bir tanım değil bu. O nedenle ben bunu ülke genelini ilgilendiren konularla ilgili politika olarak tanımlamanın daha doğru olacağını düşünüyorum. Bu tanımlama çerçevesinde bir siyasal partinin ekonomi, laiklik, kadın hakları, demokrasi ve diğer rejimler, din, eğitim, dış politika gibi konulardaki genel yaklaşımları makro politikanın konularını oluşturur. Mikro politika; bir organizasyon içinde yer alan bireylerin ve grupların, yeteneklerini, amaçlarını gerçekleştirebilmek için kullanmaları eylemi olarak tanımlanıyor. Bunu politikaya uyarladığımızda şöyle bir tanımlama daha uygun olabilir; ülkeye göre daha küçük birimleri ilgilendiren konularla ilgili politikalara mikro politika diyebiliriz. Herhangi bir ilde, kasabada, köyde, mahallede uygulanacak olan politikalar bu gruba girer.

Makro politikayla mikro politika birbiriyle her zaman ve her yerde uyumlu olmayabilir. Örneğin makro politika laiklik, demokrasiyi iyileştirmek, kadın – erkek eşitliğini yüceltmek üzerine kurulmuşken, bu konularla pek ilgisi olmayan insanların yaşadığı herhangi kasabada ya da köyde oranın asıl sorunu olarak görülen suya erişim sorunu, yol yapımı, sosyal yardımlar, ısınmaya yapılan harcamaların yüksekliği gibi konular öne çıkarılabilir.     

Siyasal partiler, seçmeni kendi taraflarına çekebilmek için bu iki politikayı birbiriyle dengeli ve uyumlu olarak götürmek zorundadır. Tutucu bir kasabada makro politikanın öncelikleri olan laiklik, kadın hakları gibi konuların öne çıkarılması oy kaybına yol açabilir. Söz konusu kasaba, tam tersini savunan insanların çoğunlukta olduğu bir kasaba olabilir. Bu durumda orada bu kavramlardan çok yerel sorunları öne çıkarmak, onların çözümü için çözüm yolları açıklamak akılcı bir yaklaşım oluşturur. Doğal olarak bunu yapabilmek için önce anketlerle durumu belirlemek sonra sahada olmak ve oralarda yaşayan insanlarla sürekli iletişim halinde olmak gerekir. Bir parti ve üyeleri hakkında yapılan yalan ve yanlı yayınları düzeltmek için televizyonlara çıkmaya izin verilmese de halkla iç içe olacak yerel temsilciler bunları anlatarak doğruları anlatmaya çalışabilir. 

Buraya kadar anlattıklarım işin teorik yönüydü, uygulamayı görebilmek için kendi ülkemize, Türkiye’ye, bakmakta yarar var. Türkiye’ye, CHP özelinde bakacağım. Bunun nedeni, son derece ağır ekonomik koşullara, depremlere, yirmi yılı aşkın bir iktidarın normalde yaratacağı bıkkınlıklara karşın millet ittifakının da desteğini almış olan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayının seçimi kaybetmiş olması.

Öncelikle millet ittifakının seçimde nerelerde yenilgiye uğradığına bakalım: Ege ve Akdeniz bölgelerinin iç kısımları, Karadeniz, Ankara ve Eskişehir dışında İç Anadolu’nun tamamı, Güneydoğu Anadolu. Benzer bir durum CHP’nin milletvekili seçimlerinde aldığı oylar için de geçerli. Bu durum geçmiş bütün seçimlerde de aşağı yukarı böyleydi. CHP’nin ve Cumhurbaşkanı adayının gerek milletvekili gerekse cumhurbaşkanlığı seçimlerinde kullandığı sloganlar hemen hep makro politika konularıydı. Kamuoyu araştırması yapan kuruluşların bazılarına  'CHP’nin yıllardır kazanamadığı İç Anadolu ve Karadeniz bölgelerinde seçmenin talebinin ne olduğu konusunda bir araştırma yaptırıp yaptırmadığını’ sordum. Aldığım yanıt olumsuzdu. Bunun anlamı buralarda niçin seçim kaybettiğini bilmeyen bir partinin buradaki insanlara dönük bir mikro politika programı olmayacağı idi. Oysa her ilin milletvekillerinin il ve ilçelerde sorunları anketlerle tespit ettirdikten sonra bunlara çözüm önerileri getirmesi, yöre halkını dinleyip onların önerilerini Meclise taşıması hayati önem taşıyor. AKP, mesela böyle çalışıyor. Pek çok kişiden gelen bilgiler bir evde cenaze varsa ve o ev CHP’li belediyenin sınırları içinde olsa bile AKP teşkilatının derhal devreye girip her türlü desteği verdiği yönünde. Bu yaklaşımlar taşrada hatta büyük kentlerin varoşlarında bile çok fazla prim yapıyor.

İç Anadolu’da bir köyde yaşayan insanların laiklikle, kadın – erkek eşitliğiyle ilgisi Mars’a uydu gönderilmesine olan ilgisinden fazla değil. Bu söylemler elbette makro politikanın temelini oluşturmalı ama bunların yanında yerel alanda mikro politikaya da ağırlık verilmeli. İşte bu noktada kime ne kadar ulaşıldığı önem kazanıyor. ‘Seçimlere Bir de Bu Açıdan Bakalım’ başlıklı yazımda AKP’nin üye sayısının 11,2 milyondan fazla, CHP’nin üye sayısının 1,4 milyona yakın olduğunu gösteren bir tablo paylaşmıştım. Buna göre CHP için çalışacak her bir üyeye karşılık AKP için çalışacak 8 üye var demektir. Birçok kişi AKP’ye üye olanların bir kısmının iş bulabilmek veya işe girebilmek için zorunluluk altında üye olduğunu ve bu sayının gerçekten kendisini AKP’ye üye hissedenleri temsil etmediğini söylüyor. Bunu bilemem tabii, olabilir de ama yarısı böyle olsa yine de yirmi yıllık bir parti için bu sayı ne kadar yeterliyse yüz yıllık (ya da 1992’de ikinci kuruluşundan sonraki otuz yıllık) bir parti için o kadar yetersiz bir sayıdır. 

CHP’nin önümüzdeki seçimlerde başarılı olabilmesi için makro ve mikro politika ayrımına, yeni üyeler kazanmaya, yerel siyasetin çok daha fazla içine girmeye ve adaylarını da bu çerçevede belirlemeye odaklanması gerektiğini düşünüyorum.   

Yorumlar

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bugün yazmış olduğunuz yazınızı keyifle okudum.
      Ben kendime yıllardır çok dersler çıkardım... Ama özelde çıkarılan derslerin hiçbiri genel için bir anlam ifade etmiyor.
      Şimdi 'maruz kaldığımız' seçim için söylenecek çok şey içilecek çok mey var ama... bence bunların hiçbiri 'realite'ye gerçek anlamını katmayacak. Kimse kusura bakmasın ne istatistik, ne sosyoloji, ne mantık, ne matematik, ne psikoloji, ne ekonomi bilimi... Ortada bir 'metafizik' var!
      Adeta 'İdeolocya örgüsü' ile bugünlere fikir babalığı yapan şairin sorduğu gibi;
      'Büyücü! büyücü! ne bana hıncın / Bu kükürtlü duman nedir inimde?' diye umarsızca soruyorum...
      Ama eminim yakın zamanda da bir cevap alamayacağım, bir cevap bulamayacağım...
      Öyle ki; 'Tarih öğretir; ama öğrencileri yoktur.' diyen Ingeborg Bachmann haksız olsa ve ortalık öğrencilerle dolu olsa da 'sonuç(lar)' değişmeyecek(ti).

      Sil
    2. Böyle düşünmek sadece yaşanacak mağlubiyetlerin sayısını arttırır. Mahfi Hocamızın söylediği sözler aslında hep bilinen ama görmezden gelinen meseleler. CHP yereldeki etkinliğinin ne kadar düşük olduğunu biliyor, her defasında görmezden geliyor, sonra kaybediyor ve en sonunda da seçmen hiçbir şekilde olmayacak psikolojisine giriyor. Hatalardan bugüne kadar hiç ders alınmadı ki sonuçlar değişsin.

      Sil
    3. Merak ddiyorum, birakin halka inip mikro siyaseti isletmeyi, acaba chp kendi yanki odasindan cikip bu tur yazilari okuyor mu?

      Sil
    4. 55 yaşında , iyi eğitimli , Atatürkçü Cumhuriyet kadınıyım !Ddemokratik-laik-sosyal hukuk devletine er geç dönüşeceğimize gönülden inanarak yıllardır CHP'ye oy veriyorum ve sanırım ölene dek de veririm...Parti üyesi değilim , olmam da çünkü "kimin nereye üye olduğunu" acayip takibe alan ve fişleyen-işini zorlaştıran bir iktidar var yıllardır ! Kızım da tıp fakültesi 3. sınıf öğrencisi ve benim görüşlerimde ancak o da partiye üye değil, olmaz da , olmak istese yaptırtmam da ! Biz sadece seçmen olarak değil , her ikimiz de sandık müşahidi olarak , müşahitliğe özendirerek-bularak ve hatta eğiterek destekliyoruz partimizi yıllardır...Yukarıdaki tüm görüşlerinize katılıyorum ve "mikro" politikların ne bu seçimde ne daha öncekilerde gerektiği şekilde yaratılamadığını-aktarılamadığını , aktarılsa dahi halkın zihninde de yüreğinde de "inandırıcı" olmadığını eklemek istiyorum...AKP seçmeni için RTE adeta onların Atatürk'ü...Biz beğenelim beğenmeyelim , ülke sorunları da ekonomisi de ne denli büyük olursa olsun o seçmen grubu çok büyüdü arkadaşlar ! Hani coşku ile söylediğimiz bir marş var "10 yılda 15 milyon genç yarattık her yaştan.." diye ! Bizler 10 yılda 15 milyon kendimiz gibi genç yarattık da AKP seçmeni 21 yılda kendi zihniyetinde 25-30 milyon genç yaratamadı ya da serpilen tarikatlar sayesinde yaratılmasına ortam hazırlayamadı mı ? Peki ya "Kim olursan ol yine gel" yaklaşımı ile ülkeye giren ipsiz sapsız mültecilerin pek çoğunun TC vatandaşlığına geçirilişi , ad-soyadını kolayca değişişi , ayrıca parasını verip mülk edinerek vatandaşlık alışı ile bu ortamı oluşturan AKP'den başkasına oy atacaklarını mı sanıyorduk ? ABD-Kanada-Japonya gibi ülkelere beyin göçü yapanların oyları evet bizden yana ama yurt dışının asıl oy kütlesi Almanya-Hullanda-Avusturya vb. ülkelere yıllaaar yıllaaar önce göçmüş , zerre eğitimi olmayan ve ama orada işçilik ederek -tırnaklarıyla kazıyarak para/sermaye edinmiş ve tümü mütedeyyin olan kitle değil mi ? Yurt dışı oyların oranı %55 lerde ve bence sandığa gitmeyen %45 lik kitlenin çoğu iktidar seçmeni değil , biz muhaliflerden...Onların çocukları punk da olsa , metalci de olsa , neticede TL değersizleştikçe kendi kazandıkları EURO'nun alım gücünün deli arttığının , Türkiye'de mülk edinmenin de tatil yapmanın da çok ucuzladığının farkında olarak ailesinin de telkini ile AKP'ye oy atıyor olduğunun farkında değil miyiz ? Biz CHP liler ve ittifak yapıp 40 millet vekili hediye ettiğimiz 6 lı masa bileşenleri ile gizli ortağımız olduğu telkini ile oy dahi kaybetmemize neden olan HDP li insanları seçimlerden aylaaar aylaar önce organize edip her sandığa en az 2 yedeği olan 2 şer müşahit konuşlandırabildik mi ? Çaldılar çalmadılar bilmiyorum ama ülkemdeki 17.000 sandığın ISLAK İMZALI TUTANAĞI bizde yoksa 7-8 milyon oyun teyidini de yapamadık ve o sandıkların bilgisini YSK 'nın güvenilir (!) sonuçları üzerinden değerIendirdik ( yutkunarak kabullendik...) demektir ! Bu noktada , çok acı ama , AKP'nin bir söylemi ile hem fikirim : Daha sandıklara sahip çıkamayan , ülkesine nasıl sahip çıkacak ki ? Emanet edilebilir mi ? Çok acı ama doğru yani ! Kaç seçimdir doğru üstelik ! En sonki 2 seçimde , en en doğru ortam oluşmuş iken bile doğru üstelik !

      Sil
  2. Hocam söyledilerinizde kısmen haklı olduğunzuu düşünüyorum fakat AKPlileri yakından tanıyan biri olarak söylüyorum ki adayın kim meselesi olduğu konusu çok ama çok önemli.doğru adayla Erdoğanın yenilebileceğini bize sinan oğanın aldığı oy gösterdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer organizasyonu doğru yapamazsanız belki bir kere yenersiniz ama bunu sürdüremezsiniz.

      Sil
    2. Siyaset tarihine geçecek başarı ve başarısızlıkların yaşandığı bir seçimdi. Bir soru hariç, aklıma takılan tüm sorulara, kısmen ve kendimi kandırabilecek kadar mantıklı cevaplar buldum sayılır. Meral hanımın masandan ayrılması normal, bazı şartlarla geri dönmesi veya döndürülmesi normal ama Ekrem ve Mansur beylere, başkan yardımcılığı istemesine, kendimi kandıracak mantıklı bir cevap bulamadım :). K.K. için seçilmeyecek aday demişti ve seçim kaybedilecekti. Bu şartla bir sonraki seçim hesabını mı yaptı ? Parlatılmış ,cilalanmış Cumhurbaşkanı aday adaylarını gözden düşürmek mi istedi?

      Sil
    3. Mahfi Eğilmez31 Mayıs 2023 12:55

      Birçok nedeni var: Din, terör, yanlış yönlendirilme, beyin yıkama, biat kültürü, karşı tarafın sorun çözeceğine olan inançsızlık gibi birçok neden. Ama hepsinden önemlisi Anadolu insanı Erdoğan'a bakınca kendisini görüyor, Kılıçdaroğlu'na bakınca farklı bir kültür görüyor.

      Bu saptamalarınıza katılıyorum. Bir çok faktör var ama hepsinin ağırlığı aynı değil. Belirttiğiniz gibi kimlik ve psikolojik özdeşleşme çok önemli bir faktör. O yüzden bu seçimde muhalefetin maliyet/performansı en düşük kazanma hamlesi aday seçimiydi.

      Güzel analizinize genel olarak katılıyorum ama iki çekincem var: Birincisi mikropolitikanın maliyet/performnasının çok yüksek olması. İkincisi ülkenin mevcut kimlik kompozisyonunda makropolitikanın mikropolitikayı engelleme potansiyeli.

      Makropolitlkanın fiyat/performansı çok düşük. Daha da önemlisi makropolitikada kullanacağınız TEMA. AKP seçimi beka cehennemiyle çerçeveledi. Güvenlik&Tencere ikiliğinde güvenliğin daha ağırlıklı olması ve kendisinin tencere konusunda zayıf olması bu seçimde etkili oldu.

      AKP bütün mühimmatını güvenlik cephesine yığdı. Montaj gibi son derece ahlaksız yöntemler de dahil her şeyi kullandı. PKK ve HDP'nin PKK kontrolündeki elitleri de belki devlet yönlendirmesi, büyük olasılıkla da böylesi PKK'nın çıkarlarına daha uygun olduğu için AKP'nin beka temasına, bu kara propagandaya Millet ittifakını destekliyoruz yoksa biz biteriz gibi demeçlerle çok ciddi destek verdiler.

      Makropolitikanın mikropolitkayı engellemesinin canlı bir örneğine de İmamoğlu^na PKK'lı diye çemkiren pazarcı ile şahit olduk.

      Sizin dikkat çektiğiniz yerel örgütlenme ve halkla bire bir temas uzun soluklu bir seçim yatırımı. Kısa vadede bir seçimi kazanmak için gerekenler: 1. ADAY Seçimi. 2. ETKİLİ bir makropolitika teması. 3. Makropolitikanın halka aktarılmasıç (Bu konuda da devasa bir adaletsizlik vardı). 4. İmamoğlu'nun yaptığı gibi TOPLU yerel temaslar.

      Bir kerelik de olsa seçim kazanmanın da hayati önemine ilişkin bir alıntı:
      KıssadanHisse: asla tek bir kere kaybedilmez. Ama tek bir kere de kazanılmaz. Başarı belli bir dönemin sunduğu şansların birbirine eklenmesine, tekrarlara, birikimlere bağlıdır. İktidar tıpkı para gibi biriktirilebilir…
      Fernand Braudel, Maddi Uygarlık – Dünyanın Zamanı

      Son olarak da makropolitika temasının hayati önemine ilişkin bir kitap:
      https://www.amazon.com/Democracy-Dictatorship-Psychology-Patterns-Classic/dp/1331030374

      Sil
    4. Meral Hanımda kazanma ihtimali üzerinde bir hesap yaparak, Başbakanlık için kendi önünü açmak istedi diye düşünüyorum.

      Sil
    5. Seçim mikropoltikalar ve CHP'nin örgütlenme ağının zayıflığı nedeniyle kaybedildi iddiası gerçeklik payı içerse de bu faktör (bence) belirleyici değildi, ve kısa zamanda değiştirilemezdi.

      Bir önceki yorumda değindiğim ve birçok yorumcunun değindiği gibi aday en büyük faktördü. Levent Gültekin https://www.bkmkitap.com/yaklasan-kasirga kitabında 1. 'devlet'in bir dönem daha Erdoğan ile devam etmek istediğini ve bunu sağlamak için de 3 yıldır Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığının taşlarını döşediğini yazıyor.

      Ayrıca Kemal Kılıçdaroğlu'nun kazanmaması için de gereken her şeyin yapılacağını yazıyor aynı kitapta. Nitekim yapıldı da. Tabii makropolitik kampanyanın omurgasını oluşturan terör soslu beka ve vatan elden gidiyor temasının da devasa etkisi vardı. Ama aday farklı olsaydı bu olağanüstü ahlaksız devasa kampanya bile Cumhur İttifakına seçimi kazandırmayabilirdi.

      Kemal Kılıçdaroğlu'nun adaylığında sadece montaj resimler ve PKK önderlerinin destek demeçleri yeterli oldu. Aday İmamoğlu ya da Yavaş olsaydı bu ahlaksız kurgular bile yeterli olmayacaktı büyük olasılıkla. O zaman da 7 Haziran-1 Kasım seçim sürecinde tezgahlanan, yüzlerce gencin katledildiği bombalı kanlı senaryo tekrarlanabilirdi. Bu seçimin tek iyi yanı kimsenin burnu kanamadan yapılmış olmasıdır.

      Devletin Erdoğan'la devam etmek istemesi, Kılıçdaroğlu'na negatif bakmasının sebepleri konusunda ise Alper Görmüş'n Serbestiyet sitesindeki yazı dizisi oldukça aydınlatıcı.
      https://serbestiyet.com/gunun-yazilari/yeni-ittihatciligin-musvedde-tarihi-1-nuve-uludere-2011-111908/

      Davutoğlu, 10 Ocak 2021’de Independent Türkçe’den Benan Kepsutlu’ya konuştu ve şöyle dedi:

      'Türkiye’deki şu andaki yönetim modeli, 28 Şubat zihninin, Erdoğan’ın kitlesel desteğini kullanarak Türkiye’yi getirdiği yerdir. Bakın bunu bilinçli olarak şimdi zikrediyorum. 28 Şubat zihni, muhafazakâr görünümlü bir lider desteği olmaksızın o Türkiye’yi kuramayacağını gördü.'

      Ve bir noktada, bu işin zorla ve zorbalıkla olamayacağını idrak ettikleri bir anda, muhtemelen eşanlı olarak Ahmet Davutoğlu’nun işaret ettiği şeyi de idrak ettiler: Muhafazakâr görünümlü bir lider desteği olmaksızın kafalarındaki Türkiye’yi kuramayacaklarını…

      Hiçbir zaman yurttaş muamelesi görmemiş, itilmiş, kakılmış, eziyet edilmiş olan biz yurttaşlar da zavallı kuklalar olduk hep.

      Son olarak iktidarın ahlaksız terör beka kampanyasına karşı ne yapılacaklar ve muhalefetin kendi kampanyası da, yeterince halka ulaştırıldığında etkili olabilirdi. Ama sanki muhalefet bu konuda da sınıfta kalmış görünüyor. Ateş İlyas Başsoy gibi başarılı bir reklamcıyla çalışmayı niye bıraktıkları muamma. Belki de muamma değil. CHP parti içi akbaba oligarşisinin herzeleri büyük olasılıkla.

      Evet bizler sadece kimi ipli, kimi ipsiz kuklalarız.

      Sil
  3. Hocam genel seçimde millet ittifakına oy vermiş olsa da, AKP'nin belediyeciliği ve teşkilatlanması nedeniyle yerel seçimlerde cumhur ittifakına oy verecek birçok kişi var. Vermeseler bile bu açıdan cumhur ittifakının daha iyi olduğunu biliyor durumdalar. Millet ittifakının genel seçimlerdeki sandık müşahitlerine olan dikkat cumhur ittifakınınkini yarısı bile değildi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öyle değil tek tek kimin sandığa gelmediğini saydılar . hatta bir ara sordum kaç kişi oy attı sordum 150 den sonrasını saymadım dedi sonuç RTE 156 KK106

      Sil
    2. Hocam reCAPTCHA ekleyin valla siteniz veri bombardımanına tutulur benden söylemsi ben yazılımcıyım

      Sil
  4. Hocam BDDK'nın haftalık bülteninde bankacılık sektörünün kredileri TL ve YP olarak veriliyor. Fakat YP kredilerin hangi para biriminden olduğu şeklinde ayrıntı mevcut değil. Bu ayrıntıyı bulabileceğim bir veritabanı var mı? (Kredilerin ne kadarı dolar ne kadarı euro vb.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. YP olarak görülenler içinde Euro ve diğerleri de olmakla birlikte tamamı o tarihteki çapraz kurla Dolara çevrilip dolar olarak ifade ediliyor. Bunların döviz bazında ayrıntısı yayınlanıyor mu bilmiyorum.

      Sil
    2. YP'nin açılımı nedir nasıldır acaba?

      Sil
    3. Bunların ayrımını (katılım bankaları hariç) Türkiye Bankalar Birliği üç aylık periyotta yayımlıyor.

      Sil
  5. Hocam döviz pozisyonu en iyi dönem denen 84-87 döneminde de negatif hep. Bugün neden problem görülüyor?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönemde sermaye hareketleri böylesine serbest değildi, buraya gelen doğrudan yatırım çok daha düşüktü.

      Sil
  6. Hocam değerli yorumlarınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  7. İbrahim sarul30 Mayıs 2023 17:17

    Hocam partiiçi demokrasi yoksa demokrasi yoktur.bunun çözümü parti delegelerinin genel seçimle seçilmesi olabilir.200bin sandıktan 2 milyon delege seçilir ve bunlar parti teşkilatlarını oluşturur ve parti yönetimlerini doğrudan seçerler,adayları belirlerse o zaman siyaset kurumu çalışır.biz 600 lidervekili seçtik.yada seçtiğimizi sandık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CHP ye yönelik gelenekçi seçmende oluşan kültürel bariyer kırılamadı.chp yönetimi karşı tarafın belirlediği siyasal alana teslim oldu alternatif üretemedi .Sağa açılmakla sorun çözülür zannetti .

      Sil
    2. parti içinde demokrasi olması gerekmediği gibi saçma birşeydir.

      Sil
  8. Güzel bir yazı olmuş hocam, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. KK diktatörlükten istifa edip yerini daha karizmatik ve milliyetçi seçmeni etkileyebilecek birisine bırakırsa o zaman seçimden ders çıkarılmış olur. Anadoluda kk deccal gibi bir şey. Kimse işin ciddiyetinin farkında değil galiba. Erdoğan yerine başkası aday olsa da onlar hayatta kkya oy vermez. Bizim seçmen partiye değil partinin başındaki şahisa bakar.

    YanıtlaSil
  10. Hocam merhaba,

    Diyelim ki elimizde iki tane KPI olsun ilki (alınan oy)/harcama ikincisi ise (ortalama refah)/harcama, ekonomik olarak kısıtlı miktarda harcama yapabiliyorsunuz ve bunlardan birini maksimize etmeye amacınız var.

    1. KPI'ı arttırmak makro politikada wow etkisi olan siha/iha geliştirmekle, büyük köprüler ve yollar yapmaktan geçiyor, reklamını çok iyi yapabiliyorsunuz ama faydası toplumun küçük bir kesimine oluyor. Mikro olarak bakarsak da, direkt olarak oy alabileceğiniz örgütlenme yapısıyla cenaze evi ziyaretiyle, otobüsten para dağıtmak vs. gibi şeylerle yaptığınızı düşünelim.

    2. KPI içinse makro anlamda artış adaletten, doğru ekonomik politikadan, doğru sosyal politikalar yapmaktan geçiyor (kadın hakları gibi), mikro olarak ise katma değer üreten kobileri desteklemekten, toplumun alt kesiminde olan kişilere sosyal yardımda bulunmaktan geçiyor.

    Eğer amacınız biri maksimize etmekse ve eğer demokratik bir ülkede yaşıyorsak, halkın mantıklı karar vermesini bekleyemeyiz. O zaman da partiler ideallerinden uzaklaşıp bir oy toplama makinesinde ibaret oluyorlar. İdeallerinden uzaklaştıkça da yozlaşma artıyor.

    Eğer bir parti kendi ideallerine göre hareket etmezse de seçim kazanmasınız bir anlamı kalmıyor. O yüzden şahsi düşüncem ya adil şekilde savunduğunun sonuna kadar arkasında kalan bir parti iktidara gelebilmeli ya da halk istediği şekilde yönetilmeye devam etmeli. Eğer demokratik bir ülkedeysek malesef ilk KPI'ı maksimize eden her zaman kazanacaktır, halk zamanla jenerasyonlar geçip eğitilinceye kadar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. KPI'nın açılımı nedir nasıldır acaba?

      Sil
    2. KPI, Ingilizce kökenli bir kısaltma, (Key Performance Indicator)
      Türkçeye 'Temel Performans Göstergesi' olarak çevirebilirsiniz.

      Sil
    3. Tesekkür ederim Barış Bey açıklayıcı cevabınız adına/için.

      Sil
  11. Hocam Kılıçdaroğlunun halen orada durmasını pasif ama kendi partisi içinde etkin bir totaliterlik olarak yorumluyorum ne düşünürsünüz bu konuda?

    YanıtlaSil
  12. Hocam Merhaba,
    Bundan tam 1 ay once secim sonrasi icin ongordugunuz ekonomik enkaz ve mucadelesi zor bir durum ongorsunde bulunmustunuz. Yeni kabine ve ismi gecen Ekonomi bakani ya da isimler ile de halen bu bahsettiginiz tablo gecerli midir ? Yani kisi ya da kisiler bu enkazi kaldirmasi icin, gerekli onlemleri alabilecek midir ? Nedir ongorunuz ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet aynen geçerli. Sistem değişmediği sürece kişilerin etkisi fazla olmaz. Mutlaka olur ama fazla değil.

      Sil
  13. Bence bu seçimden hem dünyanın hem bizim "bir kez daha" çıkarmamız gereken en önemli ders şudur: Demokrasiyi araç olarak kullanarak bir kere iktidar gelen siyasal islâm; iktidarı bırakmamak, sonsuza kadar sürdürmek için bedeli ne olursa olsun her şeyi yapar, bu konuda hiçbir ilkesi yoktur. Muhalefete geçmiş olsun ve bundan sonrası için kolay gelsin diyorum, siyasal islâm'la kalp işareti yaparak mücadele edilemeyeceğini umarım anlamışlardır...

    YanıtlaSil
  14. Hocam yazınız için teşekkürler. Şunu belirtmek isterim ki CHP nin belediyeler ya da kurumsal birimleri aracılığı ile insanlara yaptıkları yardımlar konusunda ısrarla "sağ elin verdiğini sol el görmeyecek" şeklindeki dini anlayışı da bir kenara bırakmaları gerekiyor. Evet dinimiz bunu emrediyor, ancak görüyoruz ki karşı taraf hiç de öyle davranmıyor bu konuda ve bağıra çağıra reklamını yapıyor. Bence aynı şekilde bundan sonra CHP li birimler de bağıra çağıra yapsın yardımlarını. Dinsizin hakkından imansız gelir hesabı başka yol görünmüyor. İnsanlar açık açık kim ne yardım yapıyor görsünler, gözlerine sokula sokula. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  15. Önerileriniz akla yatkın geliyor. Ancak biz CHP'den ümidi kestik. Siz bir parti kurun destekleyelim. Hazine müsteşarı SSK Gen.Müdüründen daha başarılı olur bence.

    YanıtlaSil
  16. Bu gibi yorumların temel sorunu oyverenlerin akılla hareket ettikleri. Halbuki, duyguları ile hareket ediyorlar. Orman yangınında sürü halinde pnaik halinde koşturmak gibi. Bunun kanıtı ortada: yazı tura atsanız (milyone kez) alacağınız sonuç %50-%50 benzerş olurdu. Bu toplumun ne yaptığını bilmediğini, yazı tura attığını gösterir. Yangında bazı hayvanların bir yönde, kalan hayvanların da diğer yönde iki sürü halinde kaçması gibi... bu aynı zamanda bağımsız, ilkeli, bilgili/bilge (akılla oyverenelerin) %0a dayandığını da gösterir. %0 olmasa da bağımıslar taş çatlasa %10u bulmaz, TRde %3-5 olması şaşırtıcı olmaz. Onların %100 KK'na oy verdiğini düşünmek yersiz olmaz (bağımsızlar tanım gereği kimlik vb soyut ve duygusal konulara göre oy vermez -- ekonomiye, vb somut işlere bakar). Bu durumda KK neden önde gelmedi diye sorabilirisiniz, haklı olarak. Unutulumasın ki, TCnin uzun yıllardır parti devleti.
    Bir partinin genel başkanı aynı zamanda devletin başı. Somut olarak devletin tüm gücü ve olanakları partini emrinde ve muhalefete karşı -- SMS bile kullandırtmayacak kadar da rahat ve güçlü. Buna kim tahminlere göre milyonlarca oyu etkileyen oy kaydırma, Araplara verilen vatandaşlık, sandık istifleme, vb. eklersek, devlet gücü ('hile' ile) bağımsız (akıllı) kitlenin oyunun ezildiği sonucuna varmak zor olmaz. Öyle ise seçin sonucunu belirleyen %50-%50 bölünen iki sürü değil, %3-5 bağımsız oyu yenen %5-10 'manevralar' yendi. Bunun da okunacak, analiz edilecek nesi var, bilmiyorum

    YanıtlaSil
  17. Peki Mahfi bey,

    Türkiye'de parasal sıkıntı çekmeyen (zengin & milyoner olmanız gerekmiyor) sizin gibi kişiler, ekonominin bozuk olduğunu söylüyor.

    Fakat, Türkiye'de parasal sıkıntı çeken & yoksul kişiler, ekonominin bozukluğunu umursamıyor.

    Bu çelişkiye cevabınız nedir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İnsanımızın gönlü zengin Mahfi hocam.

      Ekonomik kriz - Mekonomik kriz...

      Tırı vırı bunlar...

      Sil
    2. IQ’dan çok nasıl düşünüleceğini bilmiyorlar. Üzerine, etik değerler + ahlak zayıf. Ahlak bilgileri cinsellikle ve dinle sınırlı çoğu zaman. Sürekli savruluyorlar. Batı’yı beğenmez ama bir Batı’lının düşünce mekanizmasını merak etmezler. O kadar kişi başına milli gelir ile demokrasi farkı boşuna olmuyor.

      Sil
    3. 31 Mayıs 2023 tarihinde saat 00:10'da yazan adsız kullanıcı Türkiye'deki Türk ahalisi inandığını söylediği din olan İslam'ı yani Müslümanlığı bile içerik olarak pek fazla bilmiyor İslam'ın(Müslümanlığın) en temel kaynağı olan kutsal kitap Kuranı Kerim'de neler yazdığını en başta ve bilhassa

      Sil
  18. Hocam yazınızdaki saptamalarınıza katılıyorum. Müsaadenizle kısa bir değerlendirme yapmak istiyorum.
    Türk halkı çıkarcı ve aşırı uyanıktır. Her hal ve şartta kişisel çıkarını maksimize eder. Demokrasi, adalet, hak, hukuk ve ahlak zülfiyare dokunmadığı sürece çokta umrunda değildir. AKP’nin başarısı bu çıkarcı toplumun kodlarını çözmüş ve herkesi (%52 diye okuyun) bir biçimde kendine gebe bırakmış olmasıdır.
    Dolayısıyla sizin de söylediğiniz gibi muhalefetin mikro politikalarla buralara çalışması elzemdir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AKP de üye sayısı fazla ama çoğunluğu mutsuz AKP den bir çıkarı yok sadece çeşitli şekillerde üye olmuşlar bir siyasal fikir hareketi o üyeleri başka yere çeker evet önemli olan toplumun çıkarıdır Türkiyenin en önemli sorunları barınma iş ve sağlıklı yaşam sorunlarıdır Türkiye toprakları hareketli bir tabaka üzerinde olup deprem ülkesidir buna uygun fikirler ile sosyal hayat ve barınma sorunu çözülmelidir AKP nin yıllardır uyguladığı beton politikası ile gelecekde ne kadar yanlışlar yapıldığı ortaya çıkacakdır bunu halka AKP değil muhalefet açıklayabilirdi fakat AKP ne yaparsa CHP onun biraz daha fazlasını vaat etdi bu iki partide konut sorununu çözecek bir fikir üretemediler yakında yeni fikirler yeni örgütlenmeler mahalli idare seçimleri ile ortaya çıkacak ve toplum çıkarının peşinden koşacakdır.

      Sil
  19. Mahfi bey millet ittifakına oy veren insanları yada erdoğan karşıtı insanları biraz empati yapmaya davet ediyorum. 2002 yılı ekonomik ve sosyal anlamda bundan iyi değildi. Iyi diyenler çıkabilir (muhtar bile olamaz söylemi bile yeter). Erdoğan o şartlarda seçildiyse imkansız diye birşey yoktur diye düşünüyorum. Sağ kesimde ister gerçekten olsun ister ısıtılıp ısıtılıp tekrar sunulsun 28 subat tramvasi devam ediyor. ( 2010 yılına kadar eylem ve söylemlerle devam eden laiklik politikasi). 14 mayıs 17:00'dan itibaren millet ittifakına oy vermeyenlere söylenenler ve 28 mayıs 17:00'dan sonra millet ittifakına oy vermeyenlere söylenenler bile bu önyargıların oluşmasında etkili. Secimin kaderini milliyetçiler belirlemiş olsada asıl kazanan kürtler olmuştur yıllardır " 5 çocuk yapıyorlar, kontrolsüz ürüyorlar gibi söylemler vardı) hatta ilk acilim sürecine herkes karşı çıkmıştı. Son iki secimde hdp ve milliyetçiler bir şekilde bir araya geldi. Kim kazanırsa kazansın en fazla 1 m suriyeli gidecekti doğru yada yanlış bugün kürtler nasıl "otekilestirilmekten "kurtulduysa en fazla 15 yil icinde suriyeliler icin ayni sey gecerli olacak. Son olarak secimden biz egitimliyiz, paramiz var, siz dusunun..... gibi soylemeleri yanlış buluyorum. 1. Neden siz aynı zamanda eğitimisiniz eğitim kurumu seçebilirsiniz kabul ederim ama eğitim kurumu öğrenci seçse bile mutlaka başarısız öğrenci olur. Sizin ben size ders anlatmıyorum çıkın gidin deme gibi bir hakkınız varmi 2. Büyük şehirlerde millet ittifakı önde olsa bile oy veren herkesin sosyo ekonomik durumu aynı mi. Meral akşener ve muharrem ince kendi taraftarlarınca linç edildi ama gün sonunda haklı çıktılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aşağı yukarı aynı şeyleri söylüyoruz. Meral Akşener ve Muharrem İnce'nin hangi konuda haklı çıktığını bilmiyorum.

      Sil
    2. Kılıçdaroğlu aday olmayıp hdp ile anlaşmadan ama kimseye karşıda uslup bozmadan propaganda yurutulse basarili olunurmuydu. Anketlerde kılıçdaroğlu yüksek çıkıyordu kabul ama imamoğlu, yavaş, kilictaroglu anketinde son sıradaydı. Davutoğlu ve babacanın Chp ye çok büyük katkısı olmadı. Beni asıl hayal kırıklığına uğratan abdüllatif şenerin ikinci tur öncesi açıklamaları oldu. Takdir ettiğim bir isimdi. Neredeyse acikacik kilictarogluna oy vermeyin dedi. Aslında ince ve akşener sizden farkli birşey söylemedi.

      Sil
  20. Güzel bir yazı olmuş. Bunlara dikkat edilmeli.

    YanıtlaSil
  21. Çok net çok açık bir yazı olmuş. Buradan alınacak çok ders var. Teşekkürler kıymetli hocam

    YanıtlaSil
  22. Hocam CHP halka inemiyor ki kendilerini hep üstün görüyorlar. Millette her seçim cevabı veriyor.

    YanıtlaSil
  23. Ellerinize sağlık hocam . Ben yıllarca CHP’de görev yapmış ve gönül vermiş birisi olarak bir şey söylemek isterim CHPde siyaset kimin ayağını nasıl kaydırırım düşüncesiyle yapılıyor seçim kazanmak gibi bir amaç olduğunu sanmıyorum hiç bir il ve ilçe başkanının da umurunda olduğunu sanmıyorum . Bu nedenle bende istifamı vereli çok oldu ancak her şeyin aynı olarak devam ettiği çok açık gözükmektedir. Taşra teşkilatları her zamanki gibi çalışmıyor

    YanıtlaSil
  24. 1- ilk defa karşılaştığımız birisi hakında sadece bakarak bile bir çok bilgi ediniriz. Yaşı, cinsiyeti, giyimine göre sosyo ekonomik düzeyi vs. Sonućta bu kişiyi + ya da -, iyi ve kötü, pozitif ya da negatif gibi Aristo mantığındaki gibi bir yere yerleştiririz. İyi yöne yerleştirirsek hakkındaki olumsuzlukları görmemezlikten geliriz. Kötü tarafa yerleştirirsek iyi şeyleri bile görmemezlikten geliriz. Kurnaz politikacılar rakibini kötüleyrek seçmenin gözünde kötü tarafa yerleştirmeye çalışır. Mesela o yalancıdır tezini yerleştirebilirse artık rakip ne derse nafile, o artık yalancıdır:)) bu sebeple yıpranmış aday yerine kazanacak aday çok önemliydi...
    2- daha yazacaktım ama zamanım kalmadı

    YanıtlaSil
  25. Mahfi Eğilmez'in dikkatine:

    "AKP, seçmenini; onlara piyasa dışında yardımlar (yani devlet transferi) yaparak ve enformel karşılıklı ilişkiler kurarak, kapitalizme karşı bir ölçüde koruyor. AKP, 'kamu transferleri'ni bırakamaz. Burjuvaların da gıkı çıkmıyor. Niye çıksın."

    Sosyolog Murat Önderman

    Kaynak:
    https://twitter.com/muratonderman/status/1663554322133815300

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de burjuva yok denecek kadar sınırlı. Bizde küçük esnaf ve büyük esnaf var. Esnaf tutucudur, değişim istemez. Burjuva ilericidir, modernlikten yanadır. Burjuvazinin gelişmediği yerde işçilerin sendikalaşması da gelişemez. Bu iki sınıfın güçsüz olduğu yerde hiçbir şey gelişemez.

      Sil
  26. Sayın Mahfi Hocam,

    Reuers e göre ekonomi tekrar M. Şimşek e emanet edilecek ve -daha - ortodoks politikalara dönülerek 2002 deki gibi ekonomiyi düzlüğe çıkarmaya çalışacaklar. Buna bağlı iki sorum var müsadenizle:
    1. Şu anda kapıdaki kriz 2001-02 zamanındakine benzerlik gösteriyor mu; aynı veya benzer yöntemlerle çıkılabilir mi?
    2. Daha ortodoks politikalar işsizlik sorunu/dalgası yaratır mı; seçim artık kazanıldığı için mi bu ihtimal konuşuluyor artık?

    Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence sorun sistem sorunu kişilerin olaya katkısı sınırlı olur.
      Bugün içinde bulunduğumuz ama henüz su yüzeyine çıkmamış olan kriz bugüne kadar yaşadıklarımızdan çok daha büyük. Bunu zamanla göreceğiz.
      Normale dönüş zorunludur ve maalesef krizi o dönüşün yarattığı sanılacak.

      Sil
  27. Hocam emeğinize sağlık. Farklı bir açıdan bakmışsınız. Bence geleceğe ışık tutacak tespitler.

    YanıtlaSil
  28. Katılmıyorum. Düzgün Türkçenizle, entelektüel birikiminizle, nezaketizle, dürüstlüğünüzle çıkın karşılarına 1 oy alamazsınız. İsterseniz 5 yıl kapılarında yatın. Seçilen neyse seçen de odur. Gayet iyi biliyorlar kimi ve neyi seçtiklerini.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nesi e katılmadığınızı anlayamadım. Ben de aynı şeyi yazdım zaten.

      Sil
    2. Mahfi bey

      Siz, İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki illerde, caddelerdeki insanlara sorsanız:

      "Pareto ilkesi nedir?

      Marshall-Lerner koşulu nedir?"

      Size, "Marshall boya mı? yoksa Filli boya mı?" derler.

      O zaman ne yapacaksınız?

      Sil
    3. Sokaktaki insana bu soruları niçin soruyoruz ki?

      Sil
    4. Hocam aynı şeyi söylemiyoruz. Siz mikro yaklaşımla oylarının alınabileceğini söylüyosunuz. Oysa bu insanlar; demokrasiye, hukuka, insan haklarına, kadın-erkek eşitliğine, hayvan haklarına yani medeniyete karşılar. Makro veya mikro nasıl yaklaştığınızın bi önemi yok. Sizin çabalarınızı kabul ederler. Hiç minnet duymazlar ve karanlığa şevkle mührü basarlar. "Cehalet kendini vahşice korur."

      Sil
    5. Mahfi Hoca zaten git o insanlara makro mikto ekonomiyi hayvan haklarını kadın haklarını anlat demiyor. Git ilçeleri köyleri dolaş yerel sıkıntısı ne öğren dinle en azından ve elinden geldiğince çözüm üret diyor..

      Sil
    6. Hocam şunu kabul etmek gerekir ki chpnin sorunu büyük ölçüde makro politikayla ilgili duruyor. İnsanlar islamiyet oylanıyomuş gibi gidiyor ve oy veriyor.

      Sil
  29. İnanın hocam her kelimesinde haklısınız. Birde bu seçimde en coşkulu Kılıçaroğluydu. Ayni heycanı diğer chplilerde göremedim. Bence chp nin en kötü olayı dediğiniz gibi hem yerele çok fazla yayılamadılar hemde iç yapılanmasında aday seçimlerinde büyük hata ve eksiklikleei vardı. Ne diyelim Atatürkün bize emanet ettiği onun hatırası olan bir partiyi nerden nere getirdiler.

    YanıtlaSil
  30. Murat DAĞLIOĞLU30 Mayıs 2023 22:57

    Değerli yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  31. Sayın hocam muahelefetteki örgütlenme eksikliğinin bir sebebi de 80 sonrası oluşturulan kültür ve iklim olabilir mi? Özellikle orta sınıflarda "siyasetle uğraşmak" boş iş veya radikal bir eylem olarak kodlanıyordu. Çevremden gördüğüm kadarıyla insanlar çocuklarını fişlenmek, kariyerlerini aksatmak, olaylara karışmak gibi gerekçelerle siyasete aktif olarak katılmasını genelde istemiyorlardı. Nitekim özellikle muhalif partilerdeki yetkili profilini baktığınızda mühendis, tıp doktoru gibi profesyonellerin sayısının çok az olduğu, genelde hukukçu veya serbest meslek erbaplarından oluştuğu dikkat çekiyor. Bu da siyaseti belli bir yerden sonra meslek haline getiriyor gibi. Siyasetçilere sıklıkla istifa çağırıları yapıldığı halde açıkçası siyaset sahnesinden ayrılanların ya başka meslekleri yok ya da diplomayı aldıktan sonra eğitim aldıkları alanda hiç çalışmamışlar. Dolayısıyla tuttukları köşe başlarını kaybetmemek belki de onlar için iktidar için çaba sarf etmek ve riske girmekten daha karlıdır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ama bu dediğinize karşın AKP o örgütlenmeyi başarmış durumda.

      Sil
    2. Farklı sosyolojik tabanlara ve farklı değer kodlarına sahip olduklarını anlatmak istemiştim.
      Muhalefetin ana omurgasını oluşturan CHP ve İyi Parti’nin dayandığı şehirli orta sınıflarda kariyer hedefleri, bireysellik, kişisel başarı gibi kavramlar toplumsal başarıdan daha ön planda tutuluyor. Sadece siyaset değil bu kesimin sivil toplum kuruluşlarının, eğitim derneklerinin, yardımlaşma kurumlarının sayısı da diğer kesime göre daha az. Siyasi yöndeki örgütlenmeleri oy güvenliğine yönelik yapılan örgütlenme gibi genelde ad hoc çözümlerle halletilmeye çalışılıyor.
      Diğer kesimdeyse en önemli kariyer zaten siyaset alanı olarak görülüyor. Bunun dışında siyasetle diğer toplumsal örgütlenmeler de (cemaatler, gençlik dernekleri, eğitim dernekleri vb.) eşgüdüm halinde gidiyor.
      Dolayısıyla bir kesim siyaseti elinin ucuyla tutarken diğer kesim son derece mobilize olmayı sürdürüyor. Üye ve oy sayıları (Millet ittifakı: 19 milyon oy - 2 milyon civarı üye, Cumhur ittifakı: 27 milyon oy -12 milyon civarı üye) arasındaki asimetri de biraz bundan kaynaklı diye düşünüyorum.

      Sil
  32. Hocam tespitlerunizde macro ve micro konularini cok iyi anlatmisiniz, bu macro ve microda belden asagiya vurmalara yada Ana Muhalefet (ozellikle K. Kilictaroglu icin) bu konulara bir iki ornek verseydiniz daha iyi olurmuydu? Ama bunlar sizin konunuz degil ve sizde bu konularda iyi degilsiniz 🙏🏼

    YanıtlaSil
  33. Kaleminize sağlık hocam, mükemmel tespitler içeren bir yazı olmuş. Seçimlerde parti örgütlerinin sahada çalışmasının etkisinin, adayın etkisinden az olmadığını düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  34. Hocam merhabalar , secim sonrası yapmış oldugunuz degerlendirmenizin bir çoğuna ,ozellikle tek tek ele alinarak yapilan analizlerinize katiliyorum. Ancak secimlere etki eden bircok etken ve dinamik var ve bu dinamiklerin etki oranları farklılık arz etmektedir. Secimler ve sonuçları bir cok disiplin baglaminda degerlendirilebilecegi muhakkak olmakla birlikte siyaset ve sosyoloji disiplini kanımca öncelikli olacaktir. Mikro politikalar ile yapilacaklarin mevcut "Anadolu sosyolojik yapısında " partileri medyana getireceği benzestirecegi bir realite ve anglosakson ve demokrasileri gelişmiş ülkelerde olagan hal tarzlarindan biri ki CHP bir nebze bunu yapmaya çalıştı. Ancak bizim mevcut siyaset ve sosyolojik yapımızda ideolojik yaklasimimizda ve demokrasi anlayisimizda bu gerceklestiginde belki de istenmeyene (!) ulasilacak en azindan yuzde kirksekiz secmenin seçeneği mevcut sartlarda kalmayacaktır dusuncesindeyim. Tabii belirtmek istediğim mevcut Anadolu sosyolojik yapısına ulasilmamasi anlaminda degil, ancak temel ideolojik yapının korunarak makro politikalardan uzaklasmadan ulasmak anlamındadır. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  35. Merhaba her yazınızı ve özellikle yorumları keyifle okuyorum önünüzdeki yerel seçime kadar yine hiç ekonomik sıkıntı yokmuş gibi devam edilebilme ihtimali nasıl görüyorsunuz birde Türkiye Arjantin, Venezuela olmaz Avrupalıların dibindeyim diye yorumlar ağırlıkta sizce hiprenflasyon mu tercih edilecek yoksa durgunluk mi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yerel seçimlere kadar .ok zaman var. Sorunlar çok fazla. Zor.

      Sil
  36. Sizin dersiniz; ben de denedim çalıştım ama olmadı, olabilir..

    YanıtlaSil
  37. Size de papatya çayı ve rezene öneriyorum Saygıdeğer Hocam..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence o çayları hem hayat pahalılığından ve geçinememekten şikayet edip hem de bu sorunları, sorunu yaratanların çözeceğini düşünenlere önermelisiniz.

      Sil
  38. SAYIN HOCAM BU KADAR OLUMSUZLUKLARA RAĞMEN NEDEN SEÇMEN ERDOĞAN DEDİ.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok nedeni var: Din, terör, yanlış yönlendirilme, beyin yıkama, biat kültürü, karşı tarafın sorun çözeceğine olan inançsızlık gibi birçok neden. Ama hepsinden önemlisi Anadolu insanı Erdoğan'a bakınca kendisini görüyor, Kılıçdaroğlu'na bakınca farklı bir kültür görüyor.

      Sil
  39. Sayın Eğilmez, seçim sonrası Türkiye haritasına baktığımızda Kırmızı boyalı alanların (Millet ittifakı) batı Anadolu, Güney Anadolu, Akdeniz Ülkeleri , Orta Anadolu da Eskişehir ve Ankara, Tunceli ,Mavi boyalı alanların, Doğu ve Güneydoğu (Kürt bölgeleri) olduğunu , Turuncu boyalı alanların (Cumhur ittifakı) Karadeniz bölgesi ve genel iç Anadolu bölgeleri olduğu görülüyor. Kırmızı boyalı alanların olayları daha bilinçli takip ettiği, Mavi boyalı alanların etnik köken temelli olduğu ortaya çıkıyor.
    Turuncu boyalı alanların şehir merkezlerinin farklı, kırsal kesimin farklı davrandığı, çoğunluğun kırsal kesimde olduğu anlaşılıyor.
    İçAnadolu kırsal kesiminde ve Karadeniz bölgesindeki yerleşimler genellikle küçük, küçük ve birbirlerine uzak olup haberleri büyük çoğunlukla köy kahvelerine konulmuş TV ler ile almaktalar, bu TV lerde ise büyük çoğunlukla TRT yayınları olmaktadır. Kablo TV yayınları zaten yok, uydu yayınları da pahalı gelmektedir.
    Ayrıca buranın insanlarının en büyük hava attığı şey, Meclis lokantasında önde gelen Siyasetçilerle fotoğraf çektirmeleri, bunların Meclis ofislerinde veya kulislerde fotoğraf çektirip köyüne geri döndüğünde bu fotoğrafları büyütüp etrafa asmalarıdır. Bence hemen başlanacak şey;
    Karadeniz bölgesi kırlık alanlarındaki kahvelere ve İç Anadolu köy kahvelerine hemen uydu alıcıları konulması, buralardaki kanaat önderlerinin Ankara Meclis lokantasında yemeğe davet edilmeleri, bol bol fotoğraf çektirmeleri, ilaveten meclis ofislerine de alınıp yine bol bol fotoğraf çektirmeleri ve büyütüp hava atılması için kahvelere asılmaları iyi olacaktır. Köy kahvelerinde kadın - erkek eşitliği, demokrasi, özgürlük, insan hakları gibi konuların pek önemsenmediği dikkate alınmalıdır diye düşünüyorum. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  40. Hocam, Kılıçdaroğlu (hakkını yemeyelim) ve ufak bir azınlık dışında sanki CHPliler de (özellikle vekiller) anamuhalefette kalmaya razı gibiler. Ülke yönetme sorumluluğu almadan tuzu kuru şekilde gelen giden zaten "vekilim, başkanım" çekiyor, dokunulmazlık var, tüm kapılar açık... Sanırım Türkiye'de e "kebap" şeylerden biri CHP milletvekili olmak :) İktidara yürümek için daha ciddiyet gerekiyor.

    YanıtlaSil
  41. Hocam analiz güzel olmuş, chp çalışıyormuş gibi yapıyor. Mesela vekilin biri Erzuruma gelmiş Mustafa Kemal i köylülere anlatıyor. Mustafa Kemal i zaten bu halk biliyor vatandaşın sorunu nedir talebi nedir demiyor. Bunu çalışma olarak chp merkezine sunuyor. Yıllardır CHP Mustafa Kemalin askeri olduğunu söylüyor, CHP, Mustafa Kemal in anadolu halkı için bağımsızlık mücadelesi verdiğini, bu haktan koparak siyaset yaptıgini unutuyor.Halkin değerlerine saygı duyacaksın. Rakibini , seçmeni küçümseyerek seçim kazanamazsın."Türk milleti çalışkandır, Türk milleti zekidir "

    YanıtlaSil
  42. Sevgili hocam günlerdir seçim değerlendirmenizi bekliyordum ve bekliyorduk. Tüm ekonomik makalelerinize katılmakla birlikte burada sosyal olarak özellikle din eksenli yorumlamalarınızda size ve mahdut mesuliyetli arkadaşa çok muhalefet ettim ve ettik. Fakat siz ve sizden ayrı olarak genel anlamda Chp buna kulaklarını kapadı. Hocam Kılıçdaroğlu doğru aday değildi. Ekrem başkan da doğru aday değildi. Zaten millet ittifakı Ekrem başkan yaklaşımlı bir seçim süreci yönetti. Şunu demek istiyorum bu topraklarda çok partili hükümette sağcı bir lideri ancak sağcı bir lider yenebilir. Türkiye'de genel itibariyle sağ-sol oranı 70'e 30'dur. Ve bu oran sağcılar lehine daha da artacak. Bilimden dem vuran millet ittifakı bilimle daha baştan çelişiyor. Altılı masa dışında doğru aday Mansur Yavaş'tı. Bakın kazanacak aday demiyorum doğru aday diyorum. Altılı Masada ise Ahmet Davutoğlu idi. Fakat 10 milletvekilini sindiremeyen Chp, Ahmet Davutoğlu aday olsa inanın Recep Tayyip Erdoğan'a oy verirdi. Sizde burada sıklıkla dile getirirsiniz ki, gerçekler de, reçeteler de hem acıdır hem acıtır. Hocam 300 milyar dolar temiz para getireceğim demek 1 oy bile kazandırmamıştır aksine binlerce oy kaybettirmiştir. Kılıçdaroğlu neden istifa etmiyor? Çünkü edemez hocam. Hep eleştiriyoruz ya Tayyip Erdoğan'dan affını istiyorlar diye. O da üstünün talimatıyla affını istemedikçe istifa edemez. Bu durumda Tayyip Erdoğan yatalak olsa Chp yine kazanamaz hocam. Özetle bu ülkede dinle kavgalı bir Chp asla kazanamaz. Tekrar ediyorum Ak Parti sürüm sürüm süründürse Chp peşin ev ve araba verse bile dinle kavgalı olduğu sürece asla ka-za-na-maz. Bakın hocam Tayyip Erdoğan 1994'te Belediye Başkanı oldu. Kimseden bir şey beklemeden koca İBB'yi yönetti ve kendisine Türkiye ufkunu açtı. Ekrem başkan geldi metro hariç tüm altyapılar fazlasıyla tamam olmasına rağmen İstanbul'da hiçbir şey yapılmadı. Bakın hocam tekrar söylüyorum İstanbul'da hiçbir şey yapılmadı. Bakmayın siz sosyal medyanın aldatmacalarına. Söz uzadı ama belki bir okuyan olur. Şuan İstanbul, Ankara ve İzmir'in en büyük sorunu ne? Konut. Şuan Recep Tayyip Erdoğan ya da Melik Gökçek yeni başkan olsalar var güçleriyle sosyal konut ve toplu konut üretirlerdi. Ve böylece 20 yılı garantilerlerdi. Bizim başkanlar ne yapıyor il il miting yapıyor. Senin ilinde kiralar aile gelirini geçmiş sen il il miting yapıyorsun. Bakın hocam nasıl 2019 yerel seçimleri CHP kazanmadı AKP kaybetti. Şimdiki seçimleri de Cumhur kazanmadı CHP kaybetti. Eminim ki bildiklerinizi bir sayfalık makaleye sığıştırmak zordur. Ve alta gelen yorumları özenle takip ediyorsunuz ki sığıştıramadıklarınızı tamamlayıcı nitelikte olsun diye. Özetin özeti böyle.

    YanıtlaSil
  43. Surici Ciyindibigiller31 Mayıs 2023 10:28

    Hocam dünyada 7.5 milyar insan içinde Erdoğan karşısında kaybedebilecek tek bir insan vardı,muhalefet de onu aday gösterdi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösterdiğiniz adayın seçimi kazanması kadar önemli olan bir şey de o kişinin sizi, çağdaş değerleri temsil edip etmeyeceğidir. Yoksa muhalefet de Erdoğan'ı aday gösterir ve seçimi kazanırdı.

      Sil
  44. Seçim sonuçlarının analiz edilmesine dönük denemelerin birçoğu (özür dileyerek söylüyorum) ayakları havada yorumlardan ibarettir. Bu yorumların çoğu kabile kültürünü aşmış modern toplumlar için geçerli olabilir . Türkiye ise büyük oranda bu gruba girmeyen bireylerden oluşmaktadır. Ülkemizde kabaca iki kabile vardır : Sağ ve sol kabileler.Birincisi nüfusun %65'i , ikincisi ise %35'i .Dolayısıyla iktidar mücadelesi “sağ içi” bir problemdir. Her şey orada dönmektedir .Örneğin AKP oy kaybetti ama bu oylar hiç CHP' ye gitmedi .Solun ne makro ne de mikro politikaları o “%65” 'de karşılık bulmaz. Kabile kültüründe “düşman” kabilenin iyi olması bile hoşnutsuzluk oluşturur(örneğin Ekrem İmamoğlu depremde yardım için gittiği K.Maraş'tan kovulmaya çalışıldı) . CHP ile aynı ittifakta yer alan sağ partiler kendi kabileleri tarafından hain gibi görüldü ve tek başlarına alabilecekleri oyun çok daha azını alabildiler , sırf CHP ile yan yana görüldükleri için . Bir CHP'li seçim çalışmasına gitse evlerine bile almazlar . Bu durumun benzerini (tersinden) İzmir'de de gözlemleyebiliriz. Aradan yıllar geçiyor ama ama örneğin Kırklareli ile Konya'daki oy oranları hemen hemen aynı . Maalesef bu durumun değişmesi çok zaman alacak .Yani seçmenlerin rasyonel tercihlerde bulunmaya başlaması . Metropollerde çok az da olsa değişim başladı . Bence asıl sorun hangi partiye oy verdiğimizle ilgili değil , seçimlerimizin rasyonel/irrasyonel olup olmadığı ile ilgilidir.

    YanıtlaSil
  45. Mahfi hocam maalesef ki chp yönetimi büyük hatalar yapıyor muhalif bi vatandaş olarak benim gözümden gördüklerim.
    1- Partinin seçtiği kişinin halkın da seçtiği istenen aday olduğunu düşünüyor bu yanlış.
    2- politika belirleme konusunda bence çok aciz çünkü ben zaten muhalif olarak onlara oy vereceğim siz iç anadolu ve karadenizi nasıl etkileyeceksiniz buna karar verin.
    3- iktidarın zayıf karnı mülteciler , ister muhalif ister muhafazakar isterse milliyetçi herkes bu konudan sonuna kadar rahatsızken dalga geçer gibi 2 yıla davul zurna halay düğünle göndereceğiz dersen herkes bi yeriyle güler.

    YanıtlaSil
  46. Çok haklısınız hocam. Yazı için teşekkürler. Bir önerim de istifa çağrısı yapılacaksa İç Anadolu vs bölgelerinden sorumlu belki de il sorumluları istifa etmeli.

    YanıtlaSil
  47. Kılıçdaroğlu'nun mutlaka istifa etmesi gerekir. Bu saatten sonra durduğu her saniye CHP'ye zarar, AKP'ye yarar sağlar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. CHP'ye zarar yazsa ne olacak, adamlar ana muhalefete dünden razı,her daim statükocu bırakın Kılıçdaroğlunu 28 seçimlerinede hazırlasın partiyi kaybederse yine ana muhalefet lideri olarak hayatına devam eder.

      Sil
  48. Chp nin karadeniz ve iç anadoluda oylarını artırması için, öncelikle karadeniz çok yoğun duygusal bir bölgedir çoğu ilinde ve köyünde gezdim bu insanların cebinde 5 kuruş olmasa bile yinede sol partiye oy vermez ne zaman oy verir chp eğer bu bölgelerde daha mufazakar ve yörenin sevilen iş insanlarını ön plana çıkartıp sorunlarını dinlerse kazanır karadeniz özellikle samimiyet ve bir sıcaklık arar gidip konuşsanız bile yeter, chp de imamoğlu gelirse başa olabilir gibi duruyor

    YanıtlaSil
  49. Hocam etkin mikro politikalar üretecek parti örgütlenmesi için kaynak sermaye meselesi,devlet kaynaklarını kullanan iktidara karşı muhalefet nasıl bu kaynağı sağlayabilir?

    YanıtlaSil
  50. Yorumlara bakıyorum da bir ikisi dışında Mahfi hoca'nın yazısı da dahil olmak üzere hepsi İsveç seçimlerini değerlendiriyor gibi. Bu seçim ne zaman kaybedildi biliyor musunuz? 2017 referandumunda oy sayımı sırasında mühürsüz zarflar sayıma dahil edilip RTE kazanmış ilan edildiğinde muhalefet itiraz etmeyip sessiz kalınca yani atı alan Üsküdar'ı geçince kaybedildi. O sayede bu seçimde ringe çıkan iki boksörden birinin elleri arkadan bağlıyken diğeri iki elinde muşta ile dövüştü ve ancak ikinci raundda sayı ile kazanabildi. Kılıçdaroğlu doğru adaydı-değildi tartışması tam bir zırvadır, aday kim olursa olsun bu derece eşitlikten uzak ve adaletsiz bir ortamda sonucun farklı olması mümkün değildi. Kılıçdaroğlu bir mucizeyi gerçekleştirip tüm muhalefeti başka hiçbir adayın birleştiremeyeceği şekilde birleştirdi, son ana kadar aslanlar gibi mücadele etti ama şaibenin dibine vurmuş bu seçimi karşı tarafın ithal ettiği sayısı belirsiz Arap-Afgan ağırlıklı seçmenin oyları ile kaybetti, bu kadar basit.

    Kılıçdaroğlu bu seçimde de çok hata yaptı ama en iyi aday oydu ve bütün hatalarına rağmen sonuna kadar cesaretle mücadele etti. Bu arada seçimi kazanmak istemeyen, halinden memnun yakın çevresinin ihanetinin seçimin kaybedilmesinde çok önemli rol oynadığını göz ardı etmemek lazım. En büyük ittifak ortağının ikircikli tavrı, mağlubiyette rol oynayan önemli bir başka faktör. Sağ ağırlıklı ittifak da belki hataydı ama Kılıçdaroğlu'nun o dönemde başka şansı yoktu, birleştirici tavrıyla solu da arkasına alarak bu hatayı bir ölçüde telafi etti.

    Sonuç olarak, Kılıçdaroğlu CHP adına rekor oy almasına rağmen kaybetti. Bu oylar CHP'nin oyları değil diyenler elbette haklıdır ama onlara bir önceki seçimde Muharrem İnce, Meral Akşener, Selahattin Demirtaş, Temel Karamollaoğlu ve Doğu Perinçek'in toplam oylarının bu seçimde Kılıçdaroğlu'nun aldığı toplam oydan kabaca 3 milyon az olduğunu hatırlatmak isterim. Bu başarısızlık değil ciddi bir başarıdır.

    Bugüne kadar yaptığı ciddi hatalara ölümcül bir yenisini eklemek istiyorsa CHP yerel seçim öncesi kurultaya gider ve lideri değiştirir. Kılıçdaroğlu bütün hatalarına, eksiklerine rağmen şu anda CHP'nin başında kalması gereken en uygun kişidir. Uzlaşmacı yapısı, hatalarından ders alabilmesi ve en önemlisi, çevresindeki ihaneti fark etmiş olması en büyük artıları. Muhalefet dağılmaz, bundan sonra da birlikte hareket etmeyi başarırsa yakın geleceğin çok farklı gelişmelere gebe olduğunu söyleyebilirim...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ...Suriyeli seçmen sayısı 167 bin 703. Afganistanlı 23 bin 578, İranlı 21 bin 989, Iraklı 16 bin 430, Libyalı 6 bin 1 seçmen bulunuyor...

      Sil
    2. TUİK'e göre enflasyon 43,68, önümüzdeki ay kırkın da altına düşer...

      Sil
    3. 14 Mayıs Seçimleri sonrası görevinen ayrılan Onursal Adıgüzel'in yerine CHP MYK'ya giren Devrim Barış Çelik, Gerçek Gündem’in sorusu üzerine oy kullanan yabancı kökenli vatandaş sayısını aktardı. Çelik'in aktardığına göre, rakamlar şöyle:

      Suriye doğumlu, 167 bin 703
      Afganistan doğumlu, 23 bin 578
      İran doğumlu, 21 bin 989
      Irak doğumlu 16 bin 630
      Libya doğumlu 6 bin ve diğer ülkeler de dahil 240 bin seçmen oy kullandı.

      Sil
    4. Arkadaşlar, lütfen aynı sayıları tekrarlayıp durmayalım. Bu sayıların gerçeği yansıtmadığını basit bir google araması ile kolaylıkla bulabilirsiniz. En düz mantıkla bakarsanız, son 5 yılda yabancıya satılan konut sayısı 274258. Bilindiği gibi, konut satın alanlar aileleri ile birlikte vatandaşlığa geçiriliyor. İzi bulunmasın diye ismi değiştirilip Türkçe isim verilerek vatandaş yapılan sığınmacıları, Afganistan'dan gelip nerede olduğu bilinmeyenleri falan geçtim, sadece konut satın alarak vatandaşlığa geçirilenlerin sayısının bile bir milyon civarında olması gerektiği açıkça görülürken, bu konuda doğru dürüst hiçbir açıklama yapılmazken siz verdiğiniz resmi sayılara inanıyorsanız kendi bileceğiniz iş. Asıl acı olan, CHP'nin de bu konuda YSK verilerini doğru kabul edip ciddi hiçbir araştırma yapmadan açıklamada bulunması. Halbuki ittifak ortağı Demokrat Parti'nin Genel Başkan Yardımcısı İlay Aksoy'un bu konuda çok ciddi araştırmaları var, bu seçimde en az 1,5 milyon yabancı uyruklunun oy kullandığını yine YSK verileri ile gösteriyor. Hiç olmazsa ona danışsalar daha inandırıcı bir şeyler söyleyebilirlerdi...

      Sil
  51. Sayın hocam, o kadar doğru tespitler ki , özellikle mikro-politika bağlamında "insanlara dokunduğunuz kadarsınız." Bunun için de öncelik, insanların cari sorunlarına "samimi" bir şekilde dokunmak olduğu tartışılmazdır. Zaten bu şekilde eylemde bulunduğunuzda insanlar en azından sizi dinleyecek, anlamaya çalışacak ve zamanla makro politikalarınızı anlamlandırmak için de çaba sarfedeceklerdir. Yani uzun vadede dönüşüm başlayacaktır. Ancak CHP'nin bunu gerçekleştirecek zihniyet yapısında sıkıntı olduğunu gözlemliyorum, naçizane. Örneğin çevremdeki tartışmalarda oldukça yaygın olarak kullanılan "Sen de CHP kibri var " tepkisi birçok şeyi özetliyor aslında. Kısaca 6 halkanın "Halkçılık" ilkesi, bence CHP tarafından tekrardan üzerinden geçilip, günümüz koşullarına uygun hikayelerle servis edilmeli. Tabii bu dile kolay! Bunun için CHP'nin kendi içinde halkçılık anlayışını yeniden içselleştirmesi gerektiğini düşünüyorum.
    Yazdıklarınız, zihin dünyamızda olguların nasıl analiz edilmesi gerektiğine ilişkin o kadar güzel şablonlar sunuyor ki, sayenizde diğer konularda da daha berrak tespitler yapabiliyoruz. Teşekkürler hocam...

    YanıtlaSil
  52. Hocam uzun zamandır sorduğum ama cevabını ekonomistlerden alamadığım bir soru var. Döviz (Örneğin USD-TR) kurunun nasıl belirlendiği konusu. Dünyada her bankada her döviz bürosunda ve birçok finans kuruluşunda saniyede milyonlarca işlem yapılıyor. Eğilimler alım ve satım yönlü olabilir veya kişi belki farklı fiyattan alım satıma razı olabilir, ama ekrana yansıyan fiyata razı olmak durumunda. Yani baz alınan fiyat aslen nerede oluşuyor ve bizler buna nasıl ve neden güvenmek zorundayız. Şimdiden teşekkürler ve sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döviz kurunun oluşumunun elma fiyat ı oluşumundan farkı yok. Dünyanın her yerinde milyonlarca yerde elma satılıyor ve satış fiyatı oluşuyor. Bunun sırrı: Arz ve talepte. Piyasa bu sorunu kendiliğinden çözüyor.

      Sil
  53. Sn. Mahfi bey, yazılarınızı büyük bir ilgi ve beğeniyle takip ediyorum. Samimi düşünceleriniz için size çok teşekkür ederi. Var olun. Yurdumuzdaki yürütülen politika düzleminde düşüncelerimi paylaşmak istiyorum.
    Almaların bir atasözü derki "Yanlış yöne giden bir trene bindiyseniz, trenin içinde doğru yöne koşmanın anlamı yoktur." Üzülerek belirtmek isterim ki politika bağlamında yanlış yöne giden bir trene binmiş durumdayız. Şöyle ki; bilindiği üzere politikanın yasal temeli Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu'dur. Ne yazık ki bu kanunlar son derece antidemokratik kanunlardır ve biz bu kanunlara göre hareket eden siyasi partilerin yurttaşlarına demokrasi getirmelerini bekliyoruz. Bilinmelidir ki yanlıştan kolay kolay doğru çıkmaz. Bence verilmesi gereken mücadele antidemokratik Seçim ve Siyasi Partiler Kanunlarının demokratik bir yapıya kavuşturulması olmalıdır. En basit örnek Sosyal Demokrat olduğu iddiasındaki CHP'nin seçimlerde ne Cumhurbaşkanı adayının , ne de Milletvekili adaylarının belirlenmesinde kendi üyelerinin tercihlerine başvurmamasıdır. Parti üyeleri sadece seçim için kapı kapı dolaştırılıp propaganda yapacak kimseler olarak değil, üyesi oldukları partilerin kararlarında söz sahibi olan ve kendilerine değer verildiğini hissederek partilerine sahip çıkan bireyler olmalıdır.
    Saygılarımla...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Paylaşımınız için teşekkür ederim.

      Sil
    2. Hocam öncelikle emeğinize sağlık..

      İşin sosyolojik ve örgütlenme boyutuyla ilgili tespitlerinize katılıyorum.

      Ancak şunu da belirtmek isterim; muhalefetin bu seçimlerde 3 büyük hatası oldu; içeride yükselen milliyetçiliği göremediler. Küreselde yükselen anti-Amerikancılığı ıskaladılar ve Kemal kılıçdaroğlu ‘nu aday gösterdiler..

      Karşılarındaki de bukalemun gibi bir politika cambazı olunca, sonuç kaçınılmazdı..

      Xyz..

      Sil
  54. KK'nın kaybetmesinin en büyük sebebi HDP ile işbirliği yapması ve etnik kökenidir. Anadolu halkı etnik kökenini çok önemsiyor. CHP'lilerin; kibirli davranışları, halkı cahil görüp küçümsemeleri, dinini hor görmeleri diğer nedenler olarak geliyor. Ve yanlışlarını anlama niyetinde de değiller. Eleştirenleri AKP trolü diyorlar. Bu kafaylada sürekli seçim kaybediyorlar. Anket şirketlerinin KK taraflı fiyaskosu ayrı bir konu. CHP'ye Tanju Özcan gibi bir başkan bütün Türkiye'den destek görür yorumundayım.

    YanıtlaSil
  55. Secimde kaybedenlerin ilkeli bir durus ve etik bir yapi olan istifa davranisina siginmasi lazim. Cunku kaybetmissin basarisiz olmussun yerini dolduracak daha nitelikli kisilere koltugunu birakmasi lazimdir kaybeden kisislerin. Bu bir siyasi sorumluluktan ziyade etik ve ilkeli davranis ornegidir. Tipki Enflasyon hedefini tutturamayan bir MBnin neden tuturamadigina dair rapor arastirma metni yayinlamasi gibi bir seydir ve yahut gercekten enflasyonda cok ciddi bir sapma yasamis bir ulkenin MB yoneticiisnin istifa etmesi gibi bir seydir.
    Herkesin sorumluluk almaya sorumlu davranmaya mecburiyeti oldugu kanisindayim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız ama bizde ne iktidardakiler ne de muhalefettekiler kolay kolay istifa edemez. İktidardakiler edemez çünkü yolsuzluk soruşturmasından korkarlar. Muhalefettekiler edemez çünkü haklarındaki tazminat davalarını partinin değil kendi avukatının izlemesi durumunda ödeyeceği parayı ödeyecek durumu olmayabilir.

      Sil
    2. Burakrasinin icinden gelen biri olarak neden "istifa" davranisinin olmadigini bana anlattiginiz icin tesekkur ederim. Cunku ilk kez duydugum seyler.

      Sil
  56. Aşırı pragmatist ve ruhsuz, samimiyetten köpük bir yazı. CHP'ye kaybettiren stratejilerden hiçbir farkı yok.
    Taziye ziyareti ile prim kavramına aynı cümlede yer verebilmek sorgulanması gereken bir perspektifin göstergesi.

    YanıtlaSil
  57. Tespitlerinizde çok haklısınız, ideal olan budur. Ve Türkiye'nin bugünkü şartlarında, mevcut iktidara karşı seçim kaybetmek gerçekten kabiliyet isterdi, muhalefetimiz bu kabiliyeti gösterdi.

    Müsadenizle ben de küçük bir ekleme yapmak isterim. Yabancıların bir sözü vardır, "Ölçmediğin şeyi yönetemezsin". Kimi zaman, "Ölçmediğin şeyi iyileştiremezsin" olarak kullanıldığı olur. Seçim sonuçlarını doğru ve gerçek olarak ölçmediğimiz sürece ne yaparsak yapalım, TÜİK verisi gibi %49'dan öteye gidemeyiz. Muhalefetin seçim sonuçlarının doğruluğu üzerinde ne kadar hakimiyeti olduğu tartışmalıdır ve kendilerinde böyle bir eksiklik buluyorlar mı emin değilim. Bu korkunç bir zaafiyettir. %49'u geçmek istiyorlarsa, bugünden başlayarak bu alanda çok sıkı kontrol mekanizmaları oluşturmak zorundalar. Ülkemizde çok başarılı yazılımcılar, yapay zeka uzmanları ve veri bilimciler var, gerekli teknolojik altyapıyı kurmak mümkündür. İşin geri kalanıysa seçim günü sahada aktif olarak çalışarak veri sağlamaktır ve kritik anlarda tüm imkânları kullanarak müdahale etmektir. İnsanlar sandığa sahip çıkmak için hayatını riske atarken bu kişileri koruyacak kadar organizasyon yapamayan kişiler bir zahmet bugün görevini bıraksın.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru: Ölçmediğin şeyi yönetemezsin.

      Sil
    2. Müsaadenizle buna ekleme yapmak istiyorum. Zira gerçekten harika bir söz. Ki siz de ara ara makalelerinizde bunu VERİ diyerek dile getiriyorsunuz. İşte bu sistemi (mevcut küresel sistem) kurgulayanlar (Ak Parti değil) verileri TÜİK'ten değil, gerçek veri ve oluşturulan doğru istatistiklerden aldıkları için bizi yıllardır yönetiyorlar. Size ters gelecek ama bizde ölçemedikleri tek şey iman. Ölçemeyecekleri tek şey de iman. Bunu da müslümanların en hassas olduğu ramazan sonuna doğru Gazze'ye saldırarak kendilerince ölçmeye çalışıyorlar. Ve ona göre aksiyon alıyorlar. Bilmem anlatabildim mi? Yani imanın dışında (not: iman etmek araplaşmak değildir.) bağımsızlık yok. Sözü bir tık ileriye taşımak istiyorum: Doğru ölçmediğin şeyi yönetemezsin. Yazdıklarım size ters gelecek biliyorum, sizin ekonomide ki doğrularınız da bize ters geliyor. Buna rağmen bize ters diye doğruları inkar etmek yoluna gitmiyoruz. Öğrenip uymaya çalışıyoruz.

      Sil
  58. merhaba, seçimin kaybında ana etken ekonomi ... özellikle büyük şehirler dışında yeterince oy alamamanın ardında yatan en ana temel ev sahipliği.. buralarda konut sahipliği/ev sahipliği çok yüksek.. büyük şehirlerde kiracılık ağır basıyor.. bu insalar ev kirası ödemeyince gelişmemiş bir taşra kasabası niteliğindeki bu kentlerde sinema tiyatro yurt dışı seyahat ilave öğrenim vs ihtirasları olmadığından asgari ücret zammı ile refahı katlanmış, arabası-evi olan kitle, geriye kültürel benzerliklere bakıyor. chp neden büyük şehirlerde oy alıyor'a buradan bakmak lazım. kısaca bu kitlenin de yere yapışması gerek ki farklı bir arayışa girsin. çocuklarına suriyelilerin toplu tecavüzü bile etkilemez bunları tıpkı depremde yıkılmalarına rağmen akp aşkından vazgeçmedikleri gibi.. chp ne yapmadı eleştirisi kolay.. gittik anlattık bir chp li olarak söylüyorum. adamlar o kadar körleşmiş ki ve de kamplaşılmış ki, kemal bey in özrü, geçmişten özür dilemesi bile "e tabii yapacaksınız hak ediyoruz" havasında kabul edildi. kısaca chp tek tek kapı kapı dolaşsa haram yemekten kalp gözü kapanmış, akp den bir şekilde nemalanıp devlet imkânlarını söğüşlemiş "borçlu suçlu yalnız" kitlelerin iknası mümkün değil. abd gelip işgal ederse, dolar 80 tl olduğunda bunlar da ekmeksiz kaldığında belki, o da belki, bu kitle (kendimi rtüklüyorum aslında adları sıfatları başka) vaz geçer.

    YanıtlaSil
  59. Merhaba hocam,

    AKP birçok yerde üye sayısından daha az oy aldı. Örneğin Van.

    Şahsi kanaatim aday kim olursa olsun kaybettirilecekti. Toplum karşıtı bir odak hukuk dışı birçok uygulama ile seçimi gasp etti.

    YanıtlaSil
  60. bütçe diyelimki yapıldı beklenilenden fazla açık verdi? bu kalan miktar ne yapılıyor? borçlanılabiliyor mu yoksa para basılmak zorunda mı? kılıçdaroğlu kazansa bütçe yaptıramayacaktı nasıl finanse edecekti tüfe-üfe ortalamasıyla artırabilecekkti sadece?

    YanıtlaSil
  61. Mahfi bey

    Size "en temel soru"yu soruyorum:

    AKP'nin parti kimliği: Mukaddesatçı & mütedeyyin (dindar), ve laikliği önemsemiyor.

    CHP'nin parti kimliği: Mukaddesatçı & mütedeyyin (dindar) değil, ve laikliği savunuyor.

    CHP, Anadolu coğrafyasını bucak bucak, karış karış gezerek, insanların kapılarını, zillerini çalıp, onların dertlerini samimiyetle dinlemek ve çözüm önerilerini iletmek için çabalasa; Anadolu'daki insanların gerçekten kapılarını açacağını, evlerine kabul edeceğini düşünüyor musunuz?

    Siz her ne kadar, CHP'nin Türkiye genelinde teşkilatlanması gerektiğini, üye sayısını arttırmak için çok çalışması gerektiğini söyleseniz de; salt, sadece "CHP'nin parti kimliği" sebebiyle Anadolu'daki insanlar tarafından rağbet görMEyeceği hiç aklınıza gelmiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. AKP ve CHP arasında yaptığınız ayrımlar bu kadar net değil. Öyle olsaydı CHP, Saadet Partisiyle, Gelecek Partisiyle ittifaka gitmezdi.

      Sil
    2. Mahfi bey, siz hâlâ, Anadolu'daki insanların çok ağır mukaddesatçı olduğunu anlayamamışsınız.

      Sil
  62. Hocam elinize sağlık gerçekten muhalefet tarafında noktasından virgülüne kadar ezberlenmesi gereken bir yazı olmuş. Özellikle bahsettiğiniz laiklik hususunda insanımızın birtakım soru işaretleri olduğunu bizzat sahadan anlamak mümkün görünüyor. Örneğin bazı insanlar laikliğe ideolojik olarak değil tarihsel olarak bakıyor ve diyorki laiklik hristiyan dünyada ortaya çıkmış, hristiyanlık ile devlet işlerini ayırmak istemişler, halbuki müslüman türkler laiklik öncesinde dünyanın süper gücü olmuş, diye bakıyolar olaya.

    YanıtlaSil
  63. Seçimin üzerinden 3 gün geçmiş olduğu hâlde, ekonomik yıkım gelmedi.

    Acaba analiziniz yanlış olabilir mi Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen yıkımın içinde olduğunuzu fark edemezsiniz. Bu tıpkı çok sigara içilen bir odada oturan kişinin o odanın ne denli sağlıksız olduğunu fark edememesi gibidir. Durumun ne kadar vahim olduğunu anlamak için odadan çıkıp yemiz hava alıp geri dönmesi gerekir. Bu dediğimi bir deneyin.

      Sil
    2. En dandik ekmek olmuş 10 lira, dolar bankalar arası piyasada bile 21 TL'ye dayanmış, MB kasaları boş bile değil 70 milyar negatifte, aylardır ekonomi iyi görünsün diye MB altınları bile satılıp piyasaya verilmiş, bütçe delik deşik, dış ticaret açığı, cari açık tüm zamanların rekorlarını kırıyor ama ekonomik yıkım yok arkadaşa göre. Çaktırmadan arkadaşın iç çamaşırlarını bile birileri çalmış, mabadı açık geziyor ama farkında değil. Reisleri kriz yok, ekonomi çok iyi dediği için o da papağan gibi tekrarlayıp duruyor işte...

      Sil
  64. Mahfi Bey,

    Kamuoyu yoklamasının, ölçmenin ne kadar önemli olduğunu ve ölçmeyenlerin-biçmeyenlerin her zaman malum sonlarını bir kez daha göstermişsiniz. Bu tespitlerinizin yanına şunlarda konmalı: https://www.diken.com.tr/hep-kaybediyorsan-belki-de-yanlis-oyunu-oynuyorsundur/

    YanıtlaSil
  65. Kılıçdaroğlu bu yükün altından nasıl kalkacaktı? Bütçe yapamadığına göre bütçenin vereceği astronomik açığı nasıl finanse edecekti vergilere abanmadan? Borçlanabilir miydi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Muhtemelen yapamayacaktı. Bunu yazmıştım zaten.

      Sil
  66. Hocam, benim gibi muhalif insanların inanmadığı ve görmezden geldiği Gabar'da petrol, Karadeniz'de gaz, havada uçak, karada togg, denizde gemi yapıyoruz, ülke ekonomik olarak uçuşa geçmeye başlıyor vb. haberlerin gerçekçiliği nedir? Yani ekonomik anlamda sıkıntı yaşıyoruz ama bu ülkenin yaptığı devrimin sancısı gibi şeyler konuşuyor iktidar destekçileri.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçekliğini bilemem ama ben kaça mal olduğunu bilmek isterim. Maliyetsorun değilse her şeyi yapabilirsiniz.

      Sil
    2. Onun farkındayım hocam ama ben şunu merak ediyorum. Biz gerçekten bir şeylere yatırım mı yapıyoruz? Mesela Gabar'da gerçekten petrol bulunduysa, Karadeniz'de doğalgaz çıktıysa, uçak ve araba yapıp sipariş aldıysak, Akdeniz'deki doğalgazda hak elde ettiysek vs. bu darboğazdan çıkabilir miyiz?

      Saçmalıyorsam mazur görün, sanırım hala inkar aşamasını yaşıyorum.

      Sil
    3. Biz iktisatçılar için bir şeyin maliyeti önemlidir eğer para kazanamayacaksanız araba yapmanın, petrolü çıkarmanın anlamı yoktur. Dünyadan 1 milyon liraya alabileceğiniz arabayı burada 1,5 milyon liraya üretmenin ya da başkalarının 30 dolara çıkardığı petrolü 130 dolara çıkarmanın anlamı yoktur. Bunlar toplumun aleyhinedir. Bir örnekle anlatayım. Kuzey Kore dünyayı tehdit edecek roketler, füzeler yapıyor ama kişi başına geliri 1200 dolar. Güney Kore bunları yapmıyor kişi başına geliri 32 bin dolar.
      Öte yandan Akdeniz'deki doğalgazda hak elde etmişliğimiz de yok.

      Sil
    4. Hocam seçmenin gazı alındımı?

      Sil
    5. Doğal gaz bedavaydı geçen ay.

      Sil
  67. AKP (Adalet[!] ve Kalkınma Partisi)'lilerin birçoğuna desen ki şayet ekonominin halini Türkiye'de yaşanan ömrü hayatın pahalılığını geçim zorluğunu falan görmüyor musunuz diye sorsan şayet derler ki dış güçler yaptı o yüzden ekonomimiz kötü şu anda diye.Fakat Türkiye'nin başında iktidarı hükümetinde Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) olsaydı Türkiyede ekonomi aynı (zam)anda kötü olsaydı şayet niye ekonomi kötü diye sorulduğunda Türkiye'de CHP yüzünden Türkiye ekonomisi kötü derlerdi ama dış güçler yüzünden kötü demezlerdi ben bu ikiyüzlü olan dürüstlükten de tutarlılıktan da fersah fersah uzak kalan tavırlardan tiksiniyorum iğreniyorum .Fakat AKP'lilerin kendileri sözümona çok yerli ve milliyetçi

    YanıtlaSil
  68. Hocam,

    Bazen bıkmıyor musunuz?

    (Büsbütün vazgeçmekten bahsetmiyorum.)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bıkmaz olur muyum? Her defasında Atatürk'ün Samsun'a çıktığı günü hayal edip bıkmaya hakkım olmadığını düşünerek dönüyorum.

      Sil

  69. CHP nin yönettiği büyükşehirlerde oyların yarısını hala AKP alıyor .İşe buradan başlamak daha efektif olmaz mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oradan bir yere varamayız çünkü geçen seçimde de AKP'nin yönettiği büyükşehirlerde oyların yarısından fazlasını CHP almıştı.

      Sil
  70. Saygideğer hocam, rakamlara göre bikimsel analiz işi Türkiye için bitmiştir. Çünkü artık hiç bir sayı gerçek değildir, asıl yanılgı tam buradan başlıyor, işin uzmanı olarak söylüyorum, 2.5 milyon vatandaş yapılmış yabancı var, kimse bu sayıya inanmadı çünkü önünüze konan rakamlar farklı. Bir husus daha var danışıklı dövüş, liderler düzeyinde olmasada içlerindeki bazı kimselerden dolayı her seferinde manüple olmaktan kurtulamıyorlar. Çözüm ise basit tamamını tarihin çöplüğüne yollamak. Bu bina tadilat kaldırmıyor artık. Yıkıp yeniden yapmanız gerekiyor...

    YanıtlaSil
  71. Nüfusun çoğunluğunun anladığı dilde konuşan kazanıyor. Aksi durumda 200 sene daha lazım.

    YanıtlaSil
  72. Hocam,Mehmet Şimşek gelirse ne değişir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mucizelerin bilimde yeri olmaz.

      Sil
    2. İngiltere'nin ekonominin başına komiser olarak daha önce de atadığı sıradan bir portföy yöneticisinin tekrar göreve getirilmesinden büyük bir şevkle medet uman "yerli ve milli" iktidarımız ile biatçılarının durumu gerçekten de göz yaşartıcı mahiyette :)...

      Sil
  73. chp genelde istanbuldaki lüks semtleri alıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bebek, Etiler, Ulus ve Nişantaşı'ndan 25,5 milyon oy çıkması gerçekten de şayan-ı hayret...

      Sil
  74. Hocam reuters e göre mehmet şimşek gelecekmiş, araplardan falan yüksek faizle de olsa para bulamıyoruz anlaşılan sizce artık ortodoks politikaya dönüş olur mu? yoksa mehmet şimşek bize yüksek faizle para verilebilmesi için mi kullanılır? dolar bugün sabit kalması bu dönüşün işareti midir?
    sorgulayıcı yazılarınızın devamı dileğiyle teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişiler önemlidir ama her şey değildir. Asıl olan sistemdir, ne yapacağınızdır.

      Sil
  75. Hocam tcmb net rezervler nasıl negatif olabilir?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fizik ve kimyada Kelvin dereceye göre negatif sıcaklık yoktur. Onun gibi bir şey herhalde.

      Sil
    2. Brüt rezervler toplamı gösterir onlardan MB'ye ait olmayanları düşerseniz net rezerv çıkar. Demek ki MB'ye ait rezerv kalmamış ki eksi çıkıyor. Yani görünen rezervlerin tamamı bankalara ait paralarmış.

      Sil
  76. Asıl sorun istifa üzerine yazdığınız makalede de söylediğim gibi malum partinin başındaki kasetle gelmiş şahsın istifa etmemesi. gerçi bazıları malum kişiyi eleştirdiğimdiğim için bana koyun diyerek hakeret etmeye çalıştılar ama umarım ne kadar haklı olduğumu görmüşlerdir.Şuan da istifa edeceğini düşünmüyorum. hatta çok başarılı olduğunu ve çok büyük bir iş başardığını söyleyerek yine koltuluğundan kalkmayacağına eminim. karşı tarafı diktatörlükle suçlarken tarihin en ezik diktatörüne dönüşmek işte asıl başarı bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'de iktidardakiler, ayrıldıklarında haklarında soruşturma başlar endişesiyle, muhalefettekiler de ayrıldıklarında haklarındaki tazminat davalarını parti avukatı olmadan takip etmeye imkanları yetmeyeceği için ayrılamazlar.

      Sil
  77. Mahfi bey

    Lütfen hayal kurmayınız.

    Anadolu insanı CHP'ye üye de olmaz, oy da vermez.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Böyle bir şeyle uğraşmadan, çalışmadan bilemeyiz.

      Sil
    2. Doksanli yillarda sosyal demokrat partiler Gaziantep Samsun gibi yerleri banko alirdi.

      Sil
  78. Condoleezza Rice n'apıyor n'ediyor, bilginiz var mı Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pilav yapıyor diyorlar (Rice pirinç demek biliyorsunuz.)

      Sil
  79. Keşke Mahfi hocamız, "Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı" olsa, ne iyi olur...

    YanıtlaSil
  80. Mahfi bey

    "TCMB Başkanlığı" için "Hafize Gaye Erkan" ismi dolaşıyor.

    Kaynak:
    https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/hafize-gaye-erkan-kimdir-hafize-gaye-erkan-kac-yasinda-hafize-gaye-erkan-ne-is-yapiyor-2087180

    LinkedIn profili:
    https://www.linkedin.com/in/hafize-gaye-erkan/

    1997-2001: Boğaziçi Üniversitesi - "Endüstri Mühendisliği" mezunu

    2001-2005: Ph.D (doktora) - Princeton Üniversitesi - "Finansal Mühendislik ve Uygulamalı Matematik"

    Faizleri yükseltir mi?

    Dolar/TL kurunu düşürür mü?

    Ne dersiniz Mahfi bey?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kişilerin katkısı sınırlıdır, sistem, anlayış ve yaklaşım bilim dışıysa dünyanın en iyi iktisatçısını, yöneticisini de MB başkanı yapsanız bir şey değişmez.

      Sil
  81. Sayın Eğilmez,

    Türkiye'nin şu anki durumu, meslektaşınız Kenneth Arrow'un ismi ile anılan "Arrow'un imkânsızlık teoremi" ile açıklanabilir mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'nin şu anki durumunu açıklayan en doğru teorem biat teoremidir.

      Sil
  82. peki türkiye türk lirasını euro dolar karsışında güreşini konuşuyor konuşuyor çin yuanını konuşmuyor hani çin yuan ı rezerv para olma yolındaydı hani bizim çinle de büyük ticaret hacmimiz var idi (ki ben o görünürdeki ticaret çinle ticaret hacmimizide inanmıyorum)

    YanıtlaSil
  83. nedeni mesela aldığım çin malları genelde batı markaları

    YanıtlaSil
  84. Yazınız, her daim olduğu gibi çarpıcı gerçekçi ve aydınlatıcı.
    Zaten otokratik olan bir sistem yönetimi hiçbir şekilde halka bırakma niyetinde değil. Maksat Diktatörlük yaftası yememek. Böyle yüksek seçime katılım oranları, sizin de
    Bildiğiniz gibi otoriter rejimlerde olur.
    Benim şahsen umudum kalmadı, umudu bıraktım. Örgütlü, Dini kullanan Siyasal İslam Saltanat sevdalı ama yine aynı çıkmaza girdiler, şatafatlı yaşamları ve kibir göstergeleri için dövize ihtiyaçları var, zaten çalmayı iyi biliyorlar, yaşlı Almanları çağrı merkezi terörleri ile korkutup veya yabancı iş adamları kazanç vaatleri ile dolandırıp ülkeye döviz girişini destekler, geçmişte yaptıkları gibi. Döviz gelsin nasıl önemli değil. Kemal Kılıçdaroğlu dürüst olduğundan kaybetti.
    Şenol.

    YanıtlaSil
  85. faiz inerse üreticiler kredi çekip yada yatırım yapıp daha çok üretirse arz artacağı için talep düşmez mi? erdoğanda bunu düşünüyordu herhalde.

    YanıtlaSil
  86. Reis kazandı, haydi hayırlı traşlar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hacı, reisin kazanmasının ülkenin kaybetmesi anlamına geldiğini bu kez sen bile anlayacaksın :)...

      Sil
    2. Ülke yönetimini belirleyen seçimi maç olarak görüyor iki taraf da. Üstteki yorum da bunun örneği; ülkede ne oldu, ne oluyor, ne olacaktan ziyade, kim kazandı sorusu soruluyor.

      muhtelif yerleriniz traş edilecek, bekleyin daha…

      Sil
    3. Berberler Federasyonu Reisliğinden mi söz ediyorsunuz?

      Sil
  87. hocam merhaba MEHMET ŞİMŞEK için ne söylersiniz dünyaca saygı gören bir isim . siz yakinen tanıyor musunuz ? sizce ekonomiyi rayına oturtur mu ?

    YanıtlaSil
  88. sayın mahfi bey yapılan yorumlara verdiğiniz cevaplara bakıyorum da hep ekonomi yönetimi küçümser tepeden bakan olumsuzluk yayan bir tarzınız var. bu kadar üst kalite bir otorite misiniz diye sormak istedim hazine müsteşarı olmak herşeyi bilmek tüm devlete hakim olmak herşeyi ben biliirm demek değildir heralde kaldı ki küçümsediğiniz adam Mehmet şimşek sizden daha başarılı kariyeri olan ve dünyaca saygı gören biri bazı aklıevveller kemal dervişle mukayese ediyor uluslararası çalışıyor olması onu bu sınıfa sokmaz ayrıca kendisi kurtarıcı olarak da görülmüyor mevcut yapıda önceden görev almış biriydi. insanlar tamamen kendi düşüncesi doğrultusunda çıkarım ve öngörülerde bulunuyor hatta kendi haklı çıkması pahasına başarısız olmalarını isteyen ülkenin çıkmaza girmesini isteyen de var biz de poliyanacılık oynamıyoruz bazı şeylerin farkındayız. Aramızda ki fark biz ülkemize güveniyoruz TÜRKİYE önceden de almanya değildi bu kadar çok suni sorunla uğraşıp ona rağmen bişeyleri başarmaya çalışan dünyada başka bir ülke de yok ....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sadece gerçekleri yazıyorum sevgili kardeşim, ama siz ülkeyi sevmekle kalmayıp yanlış da olsa tuttuğunuz tarafın doğru olduğuna kendimizi inandırdığınız için benim yazdıklarımı küçümseme olarak algılıyorsunuz. Öte yandan bence kimin daha iyi kariyeri olduğu da çalıştığı şirketlerle değil yazdıklarıyla, kitaplarıyla, tutarlılığıyla ölçülür.

      Sil
  89. Bizde bu kafa varken daha çok ders çıkarırız.
    Siz de kitaplarınızı satarsınız.
    Alan memnun satan memnun.

    YanıtlaSil
  90. Merhabalar Mahfi Bey,

    Özyeğin Üniversitesi hukuk fakültesi mezunuyum, hedefim akademisyen olmaktır.Dokuz Eylül Üniversitesi'nde Avrupa Birliği hukuku ya da Sosyoloji alanında yüksek lisans programına başvurmayı planlıyorum.Dokuz Eylül Üniversitesi ve hukuk alanı sonrasında yüksek lisans alanı hakkında fikrinizi paylaşabilir misiniz, lütfen.

    İyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  91. Hocam Özyeğin Üniversitesi Elektrik-Elektronik mühendisliği 1. sınıf öğrencisiyim, bölüme sayısal bölüm okuma baskılarından dolayı bilinçsiz denebilecek şekilde girdim bu yüzden de bölüme karşı isteğim ve ilgim yok ama aksine ekonomiye ciddi bir ilgim var zevk alarak üzerinde çalışıyorum. Maalesef bu durumu da üniversiteye başladıktan sonra keşfettim. Üniversite içi bölüm değiştirme şansım var sizce Ekonomi bölümüne mi geçmeliyim yoksa mühendislik diploması alıp ekonomi için yüksek lisansta mı şansımı denemeliyim?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Elektrik - Elektronik matematiğin üst düzeyde verildiği bir bölüm. Bence bu bölümü bitirip ekonomide yüksek lisans yaparsanız çok daha iyi olur. Ekonomide oldukça üst düzey matematik kullanılıyor ve bunu iyi kullanabilmek için okuduğunuz bölümün çok yararı olur.

      Sil
    2. Mahfi Hocam siyasi görüşlerimiz hiç uymuyor ama ben zaman zaman fırsat buldukça sizin yazılarınızı okurum. Eski bir siyasi büyüğümüzün bir lafı vardı siyaset tencerye düştüğünde iktidar seçimi kaybeder derdi. Günümüzde bu argüman değişti artık toplum daha çok milli ve yerli duruşa önem vermektedir. Çoğunluk İktidara oy atan kesim ekonomik olarak sıkıntı çeksek de yerli ve milli konulara önem veren bu doğrultuda çalışmalar yapan iktidardan vazgeçmez. Chp ya da millet ittifakına gelince maalesef üzerlerindeki kibir gömleğini milletten uzak bir kafa yapısını değiştirmedikleri sürece iktidar olacaklarını düşünüyorum. Chp milletten çok uzak bir parti.

      Sil
  92. Peki türkiye ekonomisi iyi gözüktüğü yıllarda içsel olarak kırılgan beşlinin en kırılganı olarak gösterilyordu şımdi eğer kırıganlar var ise kırılgan olmayanlarda var imiş anlamına gelir bilim yapıyorum o zaman kırılgan bir ekonomiyle kırılgan olmayan başka bir ekonomi faiz artırma sürecine girerse aynı sonuçları verirler mi veya sonuç niye aynı olsun ….. ritorık soru ;-) çelişkiler bulup onları karşılaştırarak bilim yapıyorum

    YanıtlaSil
  93. Elinize ve kaleminize sağlık hocam çok önemli bir makale olmuş.
    Geçtiğimiz cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP tarafından yapılan yanlışlar , uzaktan değil parti içerisinde aktif görev yapan kişiler tarafından dile getildiği ve bu basına yansıdı. Partiyi yöneten kişilerin yukarıda belirtmiş olduğunuz tespitleri ve yapılan eleştrileri bilmemeleri mümkün mü ? O zaman bu duruma kim razıysa , kim sesini çıkarmıyorsa , bu yaşananlar olmamış gibi davranıyorsa o tarafa bakmak lazım. "Aynı şeyleri yaparak farklı sonuç beklenemez"

    YanıtlaSil
  94. Hocam, yazınızı okurken Mustafa Sarıgül'ün Erzincan'da yapmış olduğu seçim çalışmaları aklıma geldi. Sanırım anlatmak istediğiniz mikro politikaya güzel bir pratik örnek Sarıgül.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Paradan Para Kaybetme Dönemi

Kapitalizm