Turizmde Rekora Doğru

TÜİK ilk dokuz aya ilişkin turizm istatistiklerini açıkladı. Bu veriler bize 2023 yılında turizmde gerek gelen turist sayısında gerekse elde edilen turizm gelirinde, yıllık büyüklükler olarak, rekor kırılacağını gösteriyor. Önce verileri paylaşayım (kaynak: TÜİK, Turizm İstatistikleri, III. Çeyrek: Temmuz - Eylül, 2023):

2023 yılının ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre 5,2 milyon fazlasıyla 44,6 milyon turist gelmiş. 2022 yılının ilk 9 ayında 35 milyar dolar turizm geliri elde edilmişken bu yılın ilk 9 ayında 7 milyar dolar fazlasıyla 42 milyar dolar gelir elde edilmiş. Bu veriler gelişmenin son derecede olumlu olduğunu gösteriyor. Bunlara ek olarak bir olumlu gelişme daha var: Gelen turistler geçen yıla göre (942 – 888 =) 54 dolar daha fazla para harcamış.

Yurt içinde yerleşik kişilerin yurt dışı ziyaretlerinin sonuçlarına da bakalım. Geçen yılın ilk 9 ayında yurt dışına çıkan 4,8 milyon kişi toplam 2,8 milyar dolar harcamışken bu yıl yurt dışına çıkan 7,9 milyon kişi 5,1 milyar dolar harcamış. Kişi başına turizm harcamasında geçen yıla göre (644 – 592 =) 52 dolar artış söz konusu.  

Buna göre 2022 yılının ilk 9 ayında netleştirilmiş turizm gelirimiz (35 – 2,8 =) 32,2 milyar dolar iken bu yılın ilk 9 ayında (42 – 5,1 =) 36,9 milyar dolar olmuş bulunuyor.

Yanı başımızdaki Rusya - Ukrayna savaşına ve yaşanan büyük deprem faciasına karşın turizmde böyle olumlu bir gelişme yaşanması, Türkiye’nin fiyat avantajının, bu durumlardan etkilenip de tatil planlarını değiştiren kişilerin yarattığı boşluğun hemen başkaları tarafından doldurulmasını sağladığını gösteriyor.

TÜİK verilerine göre 2022 yılının son çeyreğinde turist sayısının yaklaşık 12 milyon kişi ve turizm gelirinin de 11,5 milyar dolar olmuş. Bunun bu yıl da aynen tekrarlanacağını varsayarsak yıllık gelen turist sayısı (44,6 + 12 =) 56,6 milyon kişi ve yıllık turizm geliri de (42 + 11,5 =) 53,5 milyar doları bulacak demektir. Bu sayıların aşılması da mümkün olmakla birlikte sahadan gelen haberlerde, fiyat avantajına sahip olduğu için bu yıl çok tercih edilen iki ülke olan Mısır ve Türkiye’nin İsrail – Filistin savaşından olumsuz etkilendiği ifade ediliyor. Bütün bu olumsuz etkilere karşın Türkiye, bu yıl turizmde rekor kıracak gibi görünüyor. 

Yorumlar

  1. Hocam merhaba,

    Şu an Türkiye dolar bazında çok pahalı bir ülke. Ekonomi politikalarımız standart olsa daha da iyi olabilirdi.

    Diğer yandan Türkiye'nin ortadoğunun niteliksiz toplanma merkezi haline geliyor olmasının enflasyona da etkisi var diye düşünüyorum.

    Teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türkiye'nin dolar bazında pahalılığı bizim gibi TL kazananlar için. Dolar kazanan için çok ucuz.

      Sil
    2. Değil hocam gerçekten, bize de pahalı yabancıya da. Emlak fiyatlarındaki yükseliş olduğu gibi otel fiyatlarına da yansımış durumda. Gıda zaten ayrı konu. O yüzden zaten avrupalı turist görmüyoruz eskisi kadar. Gelen Ruslar mecburiyetten geliyor.
      Bence yurtdışı da bize ucuz şu an. Kur bariz baskılanıyor. Gelirler kaybı yaşanmadı tam olarak. Kötü durumdayız ancak olması gerekenden iyiyiz diye düşünüyorum.

      Sil
    3. Turizm sektöründe olan biri olarak Bodrum’dan yazıyorum.
      Ülkemiz Usd kazanan için de , Eur kazanan için de , yerli turist için de , gurbetçi için de çok pahalı hocam.
      Özelikle yabancı turistler hiç olmadığı kadar pahalılıktan şikayet ettikleri bir sezonu bitirdik

      Sil
    4. Haziran ayında ruslar pahalı buldu fiyatlarda indirim yapıldı diye haber vardi

      Sil
    5. Yurt dışında yaşayıp döviz kazanıyorum. Fiyatlar döviz kazananlar için bile aşırı pahalı. Tatilimi 10 gün italya’da yaptım. Yeme, içme, araba kiralama, konaklama her şey içinde 2 kişi harcadığımız miktarla türkiye’de 5 günü zor geçirirdik. Kaldı ki sabit biryerde durmadık 10 günde toplamda 3800 km yol yapıp topuk kısmını tam anlamıyla gezdik. Benim arkadaşlarımın çoğu da yunanistan’ı tercih etti. İnsanlar da turistleri acaba nasıl kazıklarız gözüyle bakmadığı için çok memnun kaldım. Türkiye’de bu sene gelir artışının en temel sebebi ukrayna-rusya savaşından dolayı rusların başka çaresinin kalmaması.

      Sil
    6. Gelecek Turizm Sezonunda keşke Türkiye İstanbula 35-40 milyon yabancı gelsede Ülkemizin Döviz sıkıntısı bir nebze rahatlasa ;)

      Sil
  2. Bedava tatil Türkiye turist için

    YanıtlaSil
  3. Murat Bozdoğan1 Kasım 2023 10:45

    Hocam malum daha önce hesaplama yönteminde yapılan 2 değişiklikle Milli Gelirimiz hatırı sayılır artmıştı. Yaklaşık 1 yıl önce Turizm geliri hesaplama yönteminde de değişikliğe gidildi. Artışın önemli bir miktarının o sebeple olduğunu düşünmekteyim.
    Sektörle ilgili kişilerin söylediğine göre mevcut anket yöntemi ile yapılan çalışmada katılımcıların doğru bilgi vermedikleri, işletmelerin malum sebeplerden gelirlerini düşük gösterdikleri anlatılıyor. Galiba bu kadar cari açığa rağmen neden döviz artmıyor sorusunun cevabı aslında o kadar açık vermiyoruz olabilir. Eli kulağında dediğimiz kriz bu yüzden çıkmıyor herhalde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dolar kuru ile ülke kaynaklarının yağmalanması arasında ters orantı var gibi baı şart ve koşullar altında örneğin bizim gibi ülkelerde Dolar tl karşısında değer kazanır ike ve veya Tl Dolar karşısında değer kaybeder iken , İhracatın arttırılamayıp , dış ülkelerden gelen yerleşik olmayan tüketiciler kendi ülkelerine göreceli düşük fiyattaki mal ve hizmetleri bedava gibi kapış kapış alarak yaşam standartlarını aynı düzeyde veya daha yüksek bir konuma getiriken , yerleşik tüketicilerin ise kendi ülkelerdeki mal ve hizmetlere olan erişimi giderek artan fiyatlar ve giderek artma eğilimine giren dolar ve petro gibi ürünler nedeni ile hem yaşam standartları düşüyor hemde uluslararası kamuoyu gündeminde 3. ülke gözlemcilerine karşı komik duruma düşürülüyor idi !

      Sil
    2. Dolar kuru değeri ile ülke kaynaklarının yağmalanması arasında ters orantı(doğru orantı) var gibi şöyleki bazı şart ve koşullar altında örneğin Türkiye gibi ülkelerde Dolar , TL karşısında değer kazanır iken veya TL , Dolar karşısında değer kaybeder iken , İhracatın arttırılamayıp , dış ülkelerden gelen , yerleşik denmeyecek tüketici grupları veya yabancı tüketiciler kümesi yani diğer ülke vatandaşları , kendi ülkelerine göreceli çok , düşük fiyatlardaki mal , hizmetler ile parasının değeri düşen örneğin Türkiye gibi ülke ekonomilerinin görece bebedava denilebilecek doğal kaynakları ile arsa ,arazi , ev gibi görece ucuzlayan değerli yatırım araçlarınıi kapış kapış alarak yaşam standartlarını aynı düzeyde tutarken veya giderek daha yüksek bir konuma getirirken , Türkiye gibi ülkelerin yerleşik tüketicileri ise kendi ülkelerdeki mal ve hizmetlere olan erişimi giderek artan fiyatlar ve giderek artma eğilimine giren dolar ve petrol gibi ürünler nedeni ile hem yaşam standartlarını düşürmek zorunda kalıyor , ülkelerinin yetişmiş insanlarını ise görece daha iyi yaşam standartlarına sahip ülkelere göçe zorlamasının yanı sıra uluslararası kamuoyyu ve dünya genelinde Türkiye gibi ülke vatandaşları hem alay konusu olmaktan kurtulamıyor idi

      Sil
    3. Dolar kuru değeri ile ülke kaynaklarının yağmalanması arasında ters orantı(doğru orantı) var gibi şöyleki bazı şart ve koşullar altında örneğin Türkiye gibi ülkelerde Dolar , TL karşısında değer kazanır iken veya TL , Dolar karşısında değer kaybeder iken , İhracatın arttırılamayıp , dış ülkelerden gelen , yerleşik denmeyecek tüketici grupları veya yabancı tüketiciler kümesi yani diğer ülke vatandaşları , kendi ülkelerine göreceli çok düşük fiyatlardaki mal , hizmetler ile parasının değeri düşen örneğin Türkiye gibi ülke ekonomilerinin görece bebedava denilebilecek doğal kaynakları ile arsa ,arazi , ev gibi görece ucuzlayan değerli yatırım araçlarını kapış kapış alarak yaşam standartlarını aynı düzeyde tutarken veya giderek daha yüksek bir konuma getirirken , Türkiye gibi ülkelerin yerleşik tüketicileri ise kendi ülkelerdeki mal ve hizmetlere olan erişimi artan fiyatlar ve giderek artma eğilimine giren dolar ve petrol gibi ürünler nedeni giderek gidrek kısıtlanır iken Türkiye gibi ülkelerin yerleşik tüketicileri hem yaşam standartlarını düşürmek zorunda kalıyor , yaşam standartlarını aynı düzeyde tutabilmek için etik olmayacak uygulamalara başvurmak zorunda kalıyor ve veya zorunda bıraktırılıyor, Kendi ülkelerinin yetişmiş doktor , mühendis vb. insanlarını ise görece daha iyi yaşam standartlarına sahip ülkelere göç etmeye mecbur hale getirilmesinin yanı sıra uluslararası kamuoyu ve dünya genelinde insanlar gözünde ise Türkiye gibi ülke vatandaşları hem alay konusu olmaktan kurtulamadığı gibi kadın cinayetleri , huzursuzluk , mafya ve mafya türevleri ise giderek ülke genelinde adeta bulaşıcı bir hastalık gibi yayılıyor ve tüm bu yaşananlar toplum genelinde kanıksanarak , yeni normal bir durummuş gibi insanlar yaşantılarını sürdürüyorlar idi.

      Sil
    4. Dolar kuru değeri ile ülke kaynaklarının yağmalanması arasında ters orantı(doğru orantı) var gibi şöyle ki bazı şart ve koşullar altında örneğin Türkiye gibi ülkelerde Dolar ,TL karşısında değer kazanır iken veya TL ,Dolar karşısında değer kaybeder iken , İhracatın arttırılamayıp , dış ülkelerden gelen , yerleşik denmeyecek tüketici grupları veya yabancı tüketiciler kümesi yani diğer ülke vatandaşları , kendi ülkelerine göreceli çok düşük fiyatlardaki mal , hizmetler ile parasının değeri düşen örneğin Türkiye gibi ülke ekonomilerinin görece bedava denilebilecek doğal kaynakları ile arsa ,arazi , ev gibi görece ucuzlayan değerli yatırım araçlarını kapış kapış alarak yaşam standartlarını aynı düzeyde tutarken veya giderek daha yüksek bir konuma getirirken , Türkiye gibi ülkelerin yerleşik tüketicileri ise kendi ülkelerdeki mal ve hizmetlere olan erişimi artan fiyatlar ve giderek artma eğilimine giren dolar ve petrol gibi ürünler nedeni giderek kısıtlanır ve mal ve hizmet tüketimleri azalır iken Türkiye gibi ülkelerin yerleşik tüketicileri hem yaşam standartlarını düşürmek zorunda kaldığı yetmiyormuş gibi yaşam standartlarını aynı düzeyde tutabilmek için de etik olmayan uygulamalara başvurmak zorunda kalıyor ve veya zorunda bıraktırılıyor iken Kendi ülkelerinin yetişmiş doktor , mühendis vb. insanlarını ise görece daha iyi yaşam standartlarına sahip ülkelere göç etmeye mecbur hale getirilmesinin yanı sıra uluslararası kamuoyu ve dünya genelinde diğer insanlar gözünde ise Türkiye gibi ülke vatandaşları hem alay konusu olmaktan kurtulamadığı gibi kadın cinayetleri , huzursuzluk ,ile cinsel ve dinsel sapkınlıklar giderek artıyor iken , deli bile denmesi çok hafif kalan Fethullah Gülen ve Adnan Oktar gibi soysuzlar ise basım ve yayım organlarında 80 sütuna manşet boy gösterdikleri yemiyormuş gibi terör örgütü görünümünde giderek ülke genelinde adeta bulaşıcı bir hastalık gibi yayılıyor ve tüm bu yaşananlar toplum genelinde kanıksanarak , yeni normal olarak alışılagelmiş , olağan , gündelik bir durummuş gibi insanlar Türkiye gibi ülkelerde yaşantılarını sürdürüyorlar idi.

      Sil
    5. Çerçeveletip duvarınıza asın , analiz nasıl yapılırmış öpğenin bir zahmet !

      Sil
  4. Değerli yazınız ve yorumlarınız için teşekkür ederiz Sn Hocam. Buradan paramızın diğer ülke paralarına oranla düşük tutulması çok iyi olmuş, "hep böyle tutalım" fikri oluşmaz inşallah.

    YanıtlaSil
  5. İstanbul'da otelcilik sektöründe faaliyet gösteren şirketim var.2023 yılının doluluk olarak % 25, gelir olarak en az % 15 gerisindeyiz.Neredeyse tüm otellerde aynı durum söz konusu.Buna karşılık giderlerimiz döviz bazında %30 arttı.Tuik rakamları İstanbul olarak kesinlikle gerçeği yansıtmıyor.

    YanıtlaSil
  6. Tüik'in hesaplarına ne kadar güvenilir bilemiyorum ama benim gördüğüm turistler "Türkiye çok pahalı bir daha gitmeyeceğim diyor." Turist başına gelir artışı gerçek gibi duruyor.

    YanıtlaSil
  7. Hocam ekonomide aranan kan bulundumu?

    YanıtlaSil
  8. Hocam elinize sağlık. Kuşçular cemiyetinin açıkladığı rakamlar artık inandırıcılığını yitirdi. Fatih Demirtaş

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kuşçular derneği yöne isi olarak sizi kınıyorum. Hep kötü örneklerde ya kanaryacıları yada kuşçular derneğini öne sürüyorsunuz. Bizler ne zaman yalan söyledik.

      Sil
  9. hocam merhaba, 85 milyonluk ülkenin 60 milyona yakın turisti "herşey dahil sistemi" ile ağırlaması , halkın , kaynaklara ulaşmasında sıkıntı oluşturduğunu ve pahalılık olarak bize geri döndüğünü düşünüyorum. nufus/turist- kapasite parametrelerinde yokmudur bir rasyonel oranlama. yoksa ne satsak , o , karmıdır. Durumu ben saçma görüyorum. Yanlışmıyım kuşkuluyum. Rica etsem konuyu değerlendirebilirmisiniz, teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynı fikirdeyim, yurtiçi kaynaklar peşkeş çekiliyor gibi madenlerde olduğu gibi...

      Sil
  10. Hocam ekonomide dönüşümün adresi neresi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sn. Adsız 1 Kasım 2023 18:21;
      Önce dönüşümün iktidardan başlanması gerekir. Sonrası gelir ...

      Sil
  11. Sayın Eğilmez, Ekonomi Kanallarında Bakanlar veya Siyasetçiler konuştuğunda, Turizm gelirlerinde ve Turist gelirlerinde rekorlar kırıldığından bahsediyorlar. Turizm işletmecileri konuştuğunda ise otel doluluk olanlarının, Turizm gelirlerinin çok düşük olduğundan bahsediyorlar. Bence galiba her ikisi de doğru, ancak bunlar ne kadar doğru, aralarındaki fark ne kadar araştırmaya değer gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  12. Hocam Tuik le sonunda eğrisi doğrusuna denk gelir hesabımı yapılıyor?

    YanıtlaSil
  13. Suriyelileri, afganları turist olarak görmüş olabilirler mi

    YanıtlaSil
  14. Sayın hocam Turizm ile ilgili bu çalışmanız için teşekkürler benim sorum Adsız1 Kasım 2023 11:29 yazısını yazan otelcilik ile ilgili kişiye eğer mümkünse
    1-2023 de olabilecek 53.5 milyar dolar gelirin ne kadarı net kardır sizce
    2-sizce turizmdeki sorunlar nelerdir İstanbulda 1/4 doluluk çok az ve 30% döviz olarak maliyet artışı (enflasyonla alakalı değil galiba)nedeni nedir?

    YanıtlaSil
  15. Turizm ile ilgili değil ama Türkiye ilgili bu haber hakkında KKM ve 128 Milyar dolar hakkında yazılarınız vardı fakat konuların devamlarıda var NAS ın Müteahhidlere faydası ve 128 milyarın benzer miktarında tekrarlanması ile dövizin tüketilmesi gibi ithamlar şu andaki duruma gelmemize sebep olmuş olabilirmi bilginize düşünceleriniz nedir?.https://t24.com.tr/yazarlar/cigdem-toker/kkm-nin-toplam-maliyeti-700-milyar-tl,42075

    YanıtlaSil
  16. Değerli Mahfi Beyciğim,

    Oraya bir 10 milyar dolarcık da Filistinli kardeşlerimiz için yazmanızı rica ediciğim.

    İsrail, Mısır'a 12 milyar dolar karşılığı Filistinli kardeşlerinin göç yolunu açmasını istedi,
    Mısır, bu nazik teklifi, Filistinli kardeşler ülkesine giremesin diye sınıra tanklarını da koyup redetti.

    Sevgili Reisimizi benden iyi bilirsiniz, ne 10 milyar doları kaçırır, ne de Filistinli ümmeti açıkta bırakır :)

    YanıtlaSil
  17. Hocam merhabalar , şuan meclisten cikmak üzere olan konutlarin turizm amaçli kullanim yasasi ile airbnb gibi kisa süreli kiralamalara düzenlemeden ziyade kısıtlama geliyor . Bu işi yapanların %80- %90 i ( şu anda 152 bin kadar kadar aktif ilan bulunuyor Türkiye'de) bu düzenlemelere uymasi imkansiza yakın . Düşük bütçe ile seyahat eden uzaktan calişan bir cok turistin tercih ettiği bu modeli tercih edenler alternatif olarak seyahatlerini başka ülkelere kaydiracaklar umarim bir düzeltme gelir .

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kısa süreli kiralamaların apartmanda sürekli oturanlar açısından sorunlar yaratması, güvenlik zafiyetlerine yol açması söz konusu. Dolayısıyla kat malikleri kurulunun kararına bırakılması gerekir diye düşünüyorum.

      Sil
  18. Hocam Ortalama Kişi Başı Döviz Bırakan Misafir , 1500 Dolar olamadı gitti , 800-900-1000 Arası , Birleşik Devletlerindeki 120 Milyon Turistten 200 Bin Kişi Gelmiyor Ülkeye , 3 Milyon Turisti Getirecek Turizmci Aranıyor

    İspanya Yine 1.liği Alacak Görünüyor

    YanıtlaSil
  19. Selam hocam yılda 1 kere memleketime gitme şansım oluyor. Söke'ye gittiğimde Kuşadası merkeze çok uğramıyorum. Güzelçamlı ve Davutlar'a giderim denize girmek için. Hocam bu yaz Kuşadasına gidelim dedik ailecek. Gider gitmez arabaya Kaleiçine yakın bir yere bıraktık. Kaleiçi bomboştu. İğne atsan yere düşmez olan yerde turist namı kimse yoktu. İçim acıdı. Dükkana girip hayırdır neden turist yok diye zordum. Dedik ki bi kaç yıldır böyle. Hala turizm gelirlerimiz artı diyenlere inanasım gelmiyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonuç olarak biz devletin açıkladığı verilere bakıyoruz. Gidip tek tek kontrol etmemiz mümkün değil.

      Sil
    2. Kuşadası esnafı hep ağlar Sn Tunç,

      Dükkan boş, etrafta kimse yok dersiniz, evet abi iş yok kapatcaz bu gidişle, turist yok der.

      Yer gök turist dolar, adım atacak yer olmaz bu sefer de abi fiyatlar kurtarmıyor, inan pahalı gibi geliyor ama zararına veriyoruz, kapatcaz bu gidişle turist para bırakmıyor çok ucuza veriyoz der.

      Bilirsiniz dükkanların çoğu babadan devir kendi mülküdür, satılan malın maliyeti de tüm Türkiye ile aynı, hele turistik mevsimlerde turiste fiş kesmek de yok. Kaç tane esnaf var tanıdığım malı stokta gösterir, sonra mal bayatladı çöpe attık heba oldu diye maliyeye zarar yazdırır.

      Devletin maliyesinde yetişmiş Mahfi hoca elbette neler neler bilir bu yapılan muhasebe oyunları ile ilgili.

      Esnafımız ağlaktır Sn Tunç, onlar hep ağlar.

      Sil
  20. Sayin hocam, Airbnb ile ülkeye daha cok turist gelir, turizm yayginlasir böylelikle mahalle arasindaki camasirhaneden, kuru temizleyiciden bakkal, tekel büfesi, pideciye kadar herkes bu turizmden pay alir. Güvenlik konusuna gelince bence güvenlikten ziyade insanlar komsusunu ziyaret eden kiz veya erkek arkadasini merak ediyorlar, bekar birinin eve kiz veya erkek arkadasini davet etmesini ahlak sorunu olarak görüyorlar, mesele güvenlik degil bu yobazlik ve baskasinin yasam özgürlügüne müdahele...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de zaten bunun yasaklanmasını değil ama apartmanlarda uygulanması için kat malikleri kurulunun kararına bağlı olması gerektiğini savunuyorum.

      Sil
    2. Sayın Adsız,

      Düşünce ile müdahale aynı şey değil.

      Siz bir başkasını yobaz olarak kafanızda sınıflandırığınızda onun yaşam özgürlüğüne müdahale etmiş olmuyorsunuz.

      Aksi durumda düşünce özgürlüğünden de bahsedemezsiniz.

      Siz burda bir düşüncenizi ifade edince bu ifadenizin bir başkası üzerinde baskı oluşturduğunu düşünmek istemiyorsanız, o zaman o başkasının da aynı durumda olabilmesini mantıken yadırgamamak icap eder.

      Bunu da batılılar ifade özgürlüğü olarak tanımlar.

      Saygılar.

      Sil
  21. Merhaba hocam
    Konudisi size bir şey sormak istiyorum hükümetin açıkladığı ovp ye göre doların en iyi ihtimalle bı kaç sene içinde 45-50 lira olması bekleniyor neredeyse yüzde 75 civarında bir artış bu artış aynı zamanda enflasyonu etkilemiyecek mi dolar artarken enflasyon nasıl dusucek.mesela gayrimenkul fiyatları bu artışı yakalayabilecek mi yoksa faiz artışları ile talep azaltılarak mi fiyat düşük tutulup enflasyon düşecek

    YanıtlaSil
  22. Haziran ayına kadar kur 18 20 seviyesindeydi,gelen turist,kur artan fiyatlara göre düşük kaldığı için fiyatları pahallı buluyordu,kurun 28 seviyesine gelmesi ile bu durum gelen turist için biraz daha iyi oldu,fakat yüksek enflasyon sebebi ile fiyatlar günlük arttığı için turistler eski yıllardaki rahatlığı bulamamış olabilirler.Ama fiyatlarımız ne kadar pahallı olursa olsun EUR veya USD ile ülkeye gelen turist 28-0 maça önde çıkıyor.Ayrıca yerli için değil ama yabancı turist için biraz daha pahallı olmamız şart,tabiki hizmet kalitesi vs düşmeden.Bacasız sanayimizi daha verimli çalıştırmalıyız.

    YanıtlaSil
  23. Merhaba.

    Turizm gelirlerinin artisi, yuksek gelirin sebebini bulmak icin turizm sektorunde kara para aklama konusu incelenmeli bence.

    Fahis fiyatlar ile gecelik satis yapilan odalarin, gercek doluluk orani ile gosterilen doluluk orani arasinda ki fark, belki de yuksek turizm gelirinin sebebini ort cikarir. Buyuk otel zincirlerinin nasil olupta bu kadar buyuk doluluk oranina ve yuksek gelire sahip oldugunun en onemli aciklamalarindan birinin bu oldugunu dusunuyorum.

    Bunun yaninda, hem sektorde uzun yillar calismis, hem de halihazirda yurtdisinda yasayan birisi olarak soyluyorum, Turkiye`de ki fiyatlar kesinlikle Avrupa seviyesine ulasmis vaziyette (turistik beldelerde) ve turistler son derece rahatsiz bu durumdan. Cevremde, Turkiye`ye tatile gitmis olup da, sikayet etmeyen tek kisi yok fiyatlari. Pek cogu gelecek yillar icin baska ulkeleri arastiriyor, Yunanistan ve Ispanya uzerine planlarini yapan cok.

    Saygilarimla.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi