Fenerbahçe'ye Açık Mektup

Fenerbahçe Yönetim Kuruluna ve Futbol Takımı Teknik Heyetine;

Çoğumuzun adını Fenerbahçe ile aynı gruba düştüğünde duyduğumuz sıradan bir takım olan Nordsjaelland’a 6 – 1 yenilerek tarihinin en ağır yenilgilerinden birisini alan Fenerbahçe’nin bu duruma düşme nedenini kaç kişi tam olarak görüyor bilmiyorum. Konuşulanları izleyip de çoğu kişinin sistemden ziyade oyuncuların form durumu, sakatların sorunları, hava koşulları gibi konulara ağırlık verdiğini görünce bu mektubu yazmaya karar verdim.

Aslında Fenerbahçe’nin sorunu bana göre çok açık: Fenerbahçe 10 kişiyle hücum edecek bir takım değil. Bir başka ifadeyle total futbol denilen on kişiyle hücum edip on kişiyle savunma yapabilme yeteneğine sahip oyuncuları yok. Total futbol oynayabilmek için çok süratli oyunculara ihtiyaç vardır. Oysa Fenerbahçe’nin oyuncuları bir iki oyuncu dışında bu tarz futbol oynayabilecek süratli oyuncular değil. On kişiyle hücuma çıkıldığı zaman rakip oyunculardan birisi topu alıp Fenerbahçe savunmasının arkasına attığında iki süratli rakip oyuncu fırlayıp gelince bizim savunmacılar geride kalıyor ve arkalarından koşarak bu oyunculara yetişmeye çalışıyorlar, yetişemeyince de adamlar rahat rahat golü atıyor. Fenerbahçe’nin bir iki maçını izleyen rakip takım teknik direktörleri bunu görüyor ve kurguyu buna yapıyor: Geriye çekiliyorlar ve Fenerbahçe’yi üstlerine çekiyorlar iki süratli oyuncuyu orta sahada bekletiyorlar. Top rakip savunma oyuncularında birisine geçtiğinde bu oyuncu topu hemen orta sahada bekleyen oyunculara atıyor, onlar da hızla kaleye iniyor. Bizim savunmacılar adamları arkalarından kovalıyor ve yeterince süratli olmadıkları için de yetişip engel olamıyorlar. Bu tür atakların çoğu gol oluyor. Anadolu takımları mesela Fenerbahçe’yi çözeli üç dört hafta oldu. Savunmaya çekiliyorlar, Fenerbahçe çok kişiyle hücuma geliyor, bir süre sonra bakıyorlar ki karşı takımdan atak yok savunma güvenliğini tamamen bırakıp hep beraber yükleniyorlar. Derken rakip ilerideki hızlı adamlarına bir top atıyor golü buluyor. Fenerbahçe’nin son haftalarda ilk atakta gol yemesinin nedeni olan bu durum yeni bir şey değil. Jesus döneminde de öncesinde de durum böyleydi. Son yıllarda Fenerbahçe’ye gelen teknik direktörler inatla bu tarzı denediler ve başlarda başarılı görünseler de sonrasında başarısız oldular. Çünkü yukarıda değindiğim gibi rakipler bu tarzı çözünce ona göre önlem alıyorlar.

Bu yılın ilk döneminde Fenerbahçe çok az gol yiyordu. Bunun nedeni Becao ve Djiku’nun kendi yarı sahalarını terk etmemesiydi. Öyle olunca rakip oyuncuların ataklarını göğüs göğüse karşılamak imkânı buluyor ve çoğu atağı kaleye ulaşamadan engelleyebiliyorlardı. Bu iki oyuncu sakatlandıktan sonra yerlerine gelenler gol atma sevdasına kapılıp ileri gidince son maçlara kadar pek gol yemeyen Fenerbahçe gol yemeye başladı. Nordsjaelland maçı bu düşüşün dip noktası oldu.

Her dipten dönüşün bir tek yolu vardır: Başkalarına, dış güçlere fatura çıkarmayı bırakıp kendi hatamızı, yanlışımızı kabul etmek. Saha yapay çimdi, hava çok soğuktu, hakem bizi sevmedi gibi bahaneleri bırakıp sistemi ilk başlanan şekle döndürmeye çalışmak lazım.

Birinci mesele bu: Ben bunu bir futbol izleyicisi olarak görebiliyorsam siz de işin içindeki yöneticiler ve teknik kadro olarak görün lütfen.

İkinci mesele, Fenerbahçe’deki sakatlıkların iyileşmesinin niçin bu kadar uzun süre aldığı sorusu. Rakip takımlara bakıyorum sakatlıklar bir iki haftada geçerken bizde sakatlanan oyuncu 2 – 3 ay kayboluyor. Becao, Djiku ve Fred’in sakatlığı takımı adeta ikinci sınıf bir takım konumuna indirdi. Bu üçünün yeri doldurulamadığı gibi mesela Fred’le beraber oynarken çok üst düzeyde görünen İsmail, Fred oynamayınca bir alt düzeye indi. Tabii bu sağlık meselesi benim anladığım ve üzerine yorum yapabileceğim bir konu değil. Fakat Fenerbahçe’deki sakat oyuncu sayısına ve sakatlık sürelerine bakınca bu sakatlıkların neden oluştuğunu ve niye bu kadar uzun sürdüğünü merak ediyorum. Bence yönetim de bunu merak edip nedenlerini araştırmalı.  

Dün akşamki farklı yenilgiden sonra Fenerbahçe taraftarı İsmail Kartal’ın görevden alınmasını istemeye başladı. Ben aynı kanıda değilim. Fenerbahçe Jesus döneminde de Pereira döneminde de aynı futbolu oynamaya çalışıyor ve aynı savunma hatalarıyla yeniliyordu. Yönetim bu sıkıntıları teknik direktör değiştirerek çözmeye çalıştı, çözemedi. Eğer gelen teknik direktör de takımı aynı sistemle oynatacaksa hiçbir şey değişmez birkaç hafta sonra taraftar onu da yollamak ister. Burada yapılacak şey Kartal’la konuşup bu takımın total futbol oynayamayacağı ve o nedenle savunmayı sağlam tutması gerektiğine ikna edilmesidir. Bu sağlamlık geride 4 kişi olmasıyla sağlanamaz. Bunu sağlamanın tek yolu ailece hücuma çıkmak yerine geride iki adam bırakarak hücuma çıkmaktır. Yani Becao ve Djiku’nun yaptığı işin sistemleştirilmesidir.

Özetle diyeceğim odur ki Fenerbahçe, başkalarına hata bulmaya çalışmayı bırakır da bu benim dediklerimi araştırır ve ceza sahasının hemen önünde iki savunma oyuncusu bekleterek oynarsa ligin ilk haftalarındaki başarıyı yakalama şansı olabilir. Aksi takdirde taraftar üzülmeye devam eder.

Saygılarımla

Mahfi Eğilmez

Yorumlar

  1. Hocam değerli yazılarınızı sürekli okuyorum ve ders çıkarmaya çalışıyorum.
    54 yaşımdayım. Benden de size naçizane tavsiye siz de lütfen bu futbol sektöründen uzak durun. İnsan duygusu ve parasını sömüren, siyasetin
    başka bir kanalı olan bu futbolu lütfen yorumlamayın. Üstünüze gereksiz
    kan emicileri, duygu sömürücüleri çekmeyin. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size aynen katılıyorum. Kendine zarar veriyor yazdıkları da tartışılır.

      Sil
    2. Kimi balık avlar, kimi golf oynar,
      Mahfi hocayı futbol yorumlarıyla da seviyoruz,
      Herkesi dinledik de bi Mahfi hocanın yorumumu mu battı?
      Yaz hocam gönlünce yaz.

      Sil
    3. Sayın hocam.fenerbahce zaten türk olmayan takımları yenmek için kurulmadı. Fb türk takımlarını yenmek için saint josephliler in kurduğu kulüptür general harington in takımı fenerbahçe edirne dışı için içi için kuruldu.

      Sil
    4. Fenerbahçenin kuruluşuna laf atan arkadaş bir zahmet tarihine de baksın.

      Sil
    5. Sn. Hocam bizim için çok değerli her yazınız gibi bu yazınız da çok değerli teşekkür ederiz, yüreğinize elinize sağlık. Türkiye'de her ehliyet sahibi erkeğin, kendini dünyanın en iyi şoförü sanması gibi, her futbolsever erkek de kendini en iyi futbol yönetmeni ve tuttuğu takımı da dünyanın en iyi takımı olarak görür. Dolayısıyla tenkite açık değillerdir. (Denenmiştir, arabasını çok sevdiği için değil, kendinden daha iyi direksiyon sallayacak kimse olamayacağı için, direksiyonu kimseye vermezler.) Takımlarını tenkit ise en kalın kırmızı çizgidir.

      Sil
    6. Atatürk Nutuk'ta kapılarını Fransızlara açan Mekteb-i Sultani'yi lanetlerken Fenerbahçe Anadolu'ya silah kaçırıyordu. Yukarda Fenerbahçe'ye laf atan vatandaş önce hem imlasını , Türkçesi'ni düzeltsin ve biraz da Mahfi Bey'in sayfasına uygun genel kültür düzeyinde yorum yapsın ... Umarım başarır ama zor.

      Sil
  2. Ben ikna oldum.

    YanıtlaSil
  3. Boşver hocam Feneri, futbolu. Modern afyon hepsi. Biz gerçeklere dönelim, ekonomiye, haya pahalılığına. Yapısal reformları anlat her yazında, şu yukarıdaki yazıyı bir tweet ile de anlatabilirdin. Komple hucuma çıkmayın desen anlardı herkes. Ama yapısal reformu on kere desen de anlamayanlar var. Anlaması gerekenler anlayana kadar ekonomi yaz hocam ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ekonomiyi devamlı yazıyor.Birazda futbol yazsın bir sakıncası yok.

      Sil
    2. Bizdeki futbolun bizdeki ekonomiden, siyasetten pek bir farkı yok.

      Sil
    3. Bileşik Kaplar durumu..
      Fizik yasaları her şeyin üzerindedir.!!😍🖖🏻

      Sil
  4. Murat Bozdoğan1 Aralık 2023 14:59

    Hocam o dediğinizi Aykut Kocaman yapıyordu. Ligde şampiyon yaptı, Avrupa'da finalin eşiğinden döndü. Maçları tek farkla da olsa kazanıyordu ama herkes durumdan şikayetçi idi. Büyük takım böyle mi top oynar diyordu. Bunun yakın tarihli örneği ise Abdullah Avcıdır.
    Ekonomide nasıl ki hem enflasyonu düşüreyim hem de büyüyeyim deyince ikisinden birden oluyorsunuz burada da aynı. Ya para kazanacaksınız ya da Arda'yı takımda tutacaksınız.
    Tribünler kötü sonuçlardan sonra Ersun Yenal deyince siz bizim vizyonumuzu hiç anlamamışsınız diyen Başkanın vizyonu olmadığı belli olmuştu zaten.
    Paranız varsa Real Madrid gibi parayı bastırıp en iyi oyuncuları alır her sene başa güreşirsiniz. Paranız yoksa iyi bir altyapı ve scout ekibi kurar, genç oyuncuları oynatmaktan korkmayan bir Hoca bulur uzun vadede hem başarı hem para kazanırsınız.

    YanıtlaSil
  5. Sayın Eğilmez, Takımın teknik ekibinin yetersiz olduğu bir gerçek. İsmail hoca nın yanındakiler kimdir tanıyan varmı? Kadro da ilk 11 oynayanların dışındakiler isteksiz ve yürüyecek halleri yok. Hazırlanmalarında sorun var anlaşılan. Teknik konulara girmemek lazım,ancak, 3-1 gerideki takım santraforunu çıkarıyor. Avrupa da profosyonel bir takımda 3 yıl yk üyeliği yaptım. Müdahale gerekli. Devre arasına kadar kayıpsız gitmek şartıyla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Doğru söylüyorsunuz ama kadronun yarısı iki aydır sakat, nasıl iş anlamıyorum. Emre Mor vard mesela sezon başında bir sakatlandı kayboldu.

      Sil
  6. Haklısınız, Becao, Djiku ve Fred'in yokluğunda takım, ikinci sınıf bir takıma dönüştü. Okan Buruk geçen sene olduğu gibi Kadıköy'de yine Barış'ı kaçırmak isteyecek. Danimarka'da takım dökülürken, tek bir futbolcu bile reaksiyon göstermiyor, ikili mücadeleye girip sarı kart bile görmüyor. İşte ben bu ruhsuzluğu kabullenemiyorum. Bence bunun nedeni yönetimin vizyonsuzluğudur. Siz, Avrupa maçlarında hedef belirlemez ve şampiyonluk bizim birinci önceliğimiz derseniz, futbolcular da Avrupa maçlarında kendilerini salarlar. Oysaki Fenerbahçe'nin olduğu yerde, hele ise Konferans Kupası'nda net hedef şampiyonluk olmalıdır. Siz kupa 3'ü küçümserseniz ve maçlara hem vizyonsuz hem de ciddiyetsiz çıkarsanız sonuç da böyle olur. Şimdi şampiyon olacağız diye yırtın kendinizi. Oysaki Avrupa'daki prestij kaybından daha kötü bir reklam yapılamaz. Galatasaray Manchester'la başa baş oynuyor biz ise köy takımından fark yiyoruz. Bu durum gerçekten kabul edilebilir bir durum değil. Oysaki Fenerbahçe'nin olduğu her yerde ciddiyet olmalıdır. Bu ciddiyetsizlik maalesef yönetimin vizyon eksikliğinden kaynaklanıyor. Ali Koç üstüne basa basa biz hem Türkiye'de hem de Avrupa'da şampiyon olacağız, hedefimiz bu deseydi, ne takım ne de teknik kadro bu kadar lakayıt da olmazdı. Şimdi bu prestij kaybını silmek için milyon dolarlar harcayın nafile. Reklamın en kötüsünü yaptınız bir kere. Fenerbahçe arması bunu hak etmiyor. Hem de hiç hak etmiyor. Yönetim, teknik kadro ve bütün futbolcular, hepiniz kendinizden utanmalısınız. Aynaya bakıp, aynadaki siluetinize tükürmelisiniz. Yazıklar olsun hepinize. Fenerbahçe'yi düşürdüğünüz bu hale bakın. Yazıklar olsun.

    YanıtlaSil
  7. Değerli hocam come to Galatasaray :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O mümkün değil. Sevgiler.

      Sil
    2. Ben Galatasarayliyim ve sayin hocamizin Galatasarayli olmasini istemem.Cünkü rakibimizde de Ali Koc gibi seviyesi düsük insanlar yerine sayin hocamiz gibi egitim ve ahlak seviyesi yüksek insanlar bulunsun ki aramizdaki rekabet de yüksek seviyeli, kaliteli olsun. Saygilar.

      Sil
    3. Çapsız arkadaş adsız 11.30; senin kaliten ne ki başkalarının kalitesine laf edebiliyorsun. Oksijen israfı. Tuttuğun takımın himmetlerle dualarla nasıl ayakta kaldığını nasıl hükümet yalakası olduğunu görmeden mi yapıyorsun bu vasat yorumları? Gerçi şaşırmamak lazım öyle takımın böyle boş tarafı olur :D

      Sil
  8. Adam haklı beyler, dağılın

    YanıtlaSil
  9. Açıkçası, konuyu yine döndürüp-dolaştırıp "faiz"e bağlayacaksınız diye çok endişelendik ama bağlamadınız.

    Bu kez şaşırttınız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında faizle de ilişkisi var ya neyse oraya girersek hiç içinden çıkamayız.

      Sil
  10. Mahfi Bey Selamlar,
    Dün geceden beri içim içimi yiyor. Böyle bir oyuna böyle bir sonuca inanamıyorum. Ortaokulda okuyan, azıcık futbol sevgisi olan bir çocuğa bir kadro kur, bir diziliş yap bir oyun oynat deseniz inanın böyle saçma bir oyun oynatmaz. Direkt rakibiniz olan bir takımla oynuyorsunuz, oyun gücünüzün temel 3-4 oyuncusu yok. Hangi düşünceyle, neyinize güvenip ileride pres yaparak oynamaya çalışıyorsunuz. Aykut Kocaman gibi bir hocanın yardımcılığını yapmış bir hoca olarak. Oyunu orta sahada oynayıp denk gelirse bir tane atıp gelmezse de beraberliğe bağlayacağınız bir maçı, saçma sapan oyun ve oyuncu seçimlerinizle tarihi bir yenilgiyle bitirmek, değil Fenerbahçe'nin çocuğu İsmal Kartal, kim olursanız olsun..... daha fazla sinirlenmeyeyim..
    Duygularımızı dile getirdiğiniz için çok teşekkürler.
    Dar Ağacında Olsak Bile Son Sözümüz Fenerbahçe...
    Kapler Beraber

    YanıtlaSil
  11. Yahu bir insan illa ki sadece ilgi alaninda mi yazabilir baska konuda yazamaz mi? Niye Mahfi hoca alani disinda her yazi yazdiginda yazma hocam deyip duruyor insanlar anlamiyorum. Mahfi hoca ulkenin aydin, dikkatli, analiz eden sonuc cikarip cozum sunan nadir insanlarindan biri, macin da analizini yapmis, kendince hatali gordugu konuyu yazmis, yetmemis cozumunu de yazmis, ne var bunda niye rahatsiz oluyosunuz arkadas, herkes her konuda fikrini soyleyebilmeli ya bu ulkede neden sesleri kismaya calisiyosunuz anlamiyorumm.. Lutfen okumadiysaniz once hocanin kitaplarini okuyun, ne yapmaya calistigini anlarsaniz umarim bu itirazlarinizdan vazgecerseniz..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben 65 yıldır futbol izliyorum, bu oyun sizin ve benim için yani izleyenler için oynanıyor. İzlediğimiz bir film hakkında yorum yapınca konu olmuyor ama iş futbola gelince "sen ne anlarsın" diyorlar. Diyenlerin çoğu da benim kadar uzun süre futbol izlememiş insanlar. Ama ne desek boş. gülüp geçiyoruz sonunda.

      Sil
    2. Sn. Eğilmez siz benden daha derin bilgi sahibisinizi toplumun sosyolojik yapısı üzerine, bu üşlke de bilgisi olan insanların fikri olmasına katlanamazlar. Cehaletin prim ve tavan yaptığı son dönemde sadece karşı görüş olsun, negatif olsun da ne olursa olsun diyen bir güruh var. Lütfen bilgi ve analiz dolu yorumlarınızla katkı vermeye devam edin. Sevgiler...

      Sil
  12. Merhaba hocam , halı sahada ben defans oynuyorum bazen ileri çıkıyorum gol atma sevdasıyla ve golu yiyoruz ancak defansta kalırsam ilerde gol atma ihtimalim düşük olsa da gol yememe ihtimali çok artıyor. Bunu siz burada yazınca gayet anlaşılır ve mantıklı geliyor. Takım geriye düşünce gol atma ihtiyacı artınca susadıkça deniz suyu içmek gibi daha da açılıyor fark. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Savunma oyuncusunun ileri çıkması elbette olabilir ama geriye dönebilecek yeteneği varsa. Öyle bir yeteneği yoksa çıkmayacak. Bu, evin kapısını açık bırakıp çarşıya gitmek gibi bir şey. Birisi görüp girer içeri.

      Sil
  13. Hocam yorumunuza katılıyorum hatta bir de ilave yapmak isterim özellikle Aykut Kocaman Dönemi’nde Fenerbahçe hoş gelmeyen futbol oynuyor diye eleştiriliyordu ancak son yılların en başarılı dönemini geçirmişti bence önemli olan sonuç o nedenle çok gol atmak yerine maç kazanmak ya da gerekiyorsa kaybetmemek öncelikli plan olmalı Fenerbahçe taraftarının artık sabri kalmadı o nedenle en önemli şey sonuç almak Olduğunu düşünüyorum

    YanıtlaSil
  14. Hocam pek olmamis bu yorum malesef. Savunma oyunculari gol atma hevesine kapildi falan, cok amator yorumlar. Hali saha mi bu adam mevkiyi bosaltip rakip kaleye gitsin.

    Tabiki turk takimlarinin avrupda atletizm ve tempo sorunlari var. ama defansi terketmek gol atmak allahini seven defansa gelsin gibi bir oneri olmamis malesef.

    Neyin eksik oldugu dogru fakat neden eksik oldugu ve ne yapilmasi gerektigi olmamis. Saygilar hocam.

    YanıtlaSil
  15. Hocam, Fenerbahçe bize babadan miras. Yaş 40. Hep acı, keder, sinir, stres. İlk haftalar biraz heyecanlanmıştık oysaki :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bana dedemden miras. Ta Kurtuluş Savaşı yıllarından, Harrington Kupasından miras.

      Sil
    2. Hocam size saygım sonsuz. Ama lütfen general harrington kupası 4.başkan dr.nazim gibi tarihi kötü seçimlere saygı göstermeyiniz. Her fb li bence bu hususta duyarlı olmalı.

      Sil
  16. Görevi süresince 4 ayrı takımın şampiyonluğunu gören ama Fenerbahçe şampiyonluğu görmeyen başka Fenerbahçe başkanı var mıdır acaba? Tekrarlanması çok güç, belki de imkansız.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haksızlık etmeyelim basketbol voleybol da vd.branşlarda başarılar Ali Koç la geldi.Futbol da devamlı puan sıralamısında en üstte oralarda dolaşan şampiyonda olur sabır 200 M euro kadro ya biraz daha harcayıp istedikleri takımı kuracaklardır.(fenerbahçeli değilim dışardan gördüklerimi söyledim)

      Sil
    2. Fenerbahçe nereden bakarsanız bakın dünyanın en başarılı spor kulübü. Erkek basketbolda, kadın basketbolda ve kadın voleybolda Avrupa şampiyonu olmuş, kadın voleybolda dünya şampiyonu olmuş, erkek voleybolda Avrupa'da kupa şampiyonu olmuş, sayısız şampiyon atlet, yüzücü, boksör, yelkenci, masa tenisçisi çıkarmış başka bir kulüp bırakın Türkiye'yi dünyada yok. Türkiye futbola odaklandığı için ötekiler değersizmiş gibi görünüyor. An itibarıyla Fenerbahçe erkek basketbolda, kadın basketbolda, kadın voleybolda ve futbolda lider. Erkek voleybolda ikinci konumda. Kadın basketbolda ve kadın voleybolda Avrupa'da yenilgisiz grup lideri olarak devam ediyor. Dünyada hiçbir spor kulübünün bu kadar yaygın başarısı yok.

      Sil
    3. Hocam bir kere müzesinde en çok kupası olan spor kulübü Galatasaray 'dir. Son yıllarda futbol.disi branşlarda evet başarılı değiliz ama total de en çok kupası olan spor kulübü Galatasaray 'dir

      Sil
    4. Demek ki Fenerbahçeli olunca Mahfi Eğilmez de olsanız bu noktaya gelebiliyorsunuz. Türkiye de dünya lideri herkes bizi kıskanıyor Mahfi hocam. Ahahaha.

      Sil
    5. Kimsenin bizi kıskandığı falan yok ama işin gerçeği bu. Dünyada bu kadar branşta başarılı olmuş başka kulüp yok. Bunun Fenerbahçeli olmakla bir ilgisi yok.

      Sil
  17. Hocam,
    Yurtdışındayım, 10 yıldan fazladır bırak maç izlemeyi, klüp başkanlarını bile bilmem.
    Sitenizden, fenerin başkanının koç olduğunu da önceki yazılarınızdan öğrendim.

    Şimdi açtım yazınızın ilk cümlesinde 6-1 görünce ne güldüm ne güldüm anlatamam,
    yazının devamını bile okumadım, eminim güzel düşünceleriniz vardır, da biz Fener'i ve Türk
    Klüplerini biliyoruz, inanın hiç bir şeye değmezler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir üstteki yanıtımı okumanızı öneririm. Tamam futbolda işler iyi gitmiyor ama Fenerbahçe sadece bir futbol kulübü değil bir spor kulübü. Ve futbol dışı alanlarda çok başarılı.

      Sil
  18. Ali Koç'tan anca Call Center elemanı olur, onu da Reiz keşfetti, deprem gecesi Call Center operatörü olarak kullandı.

    Dedesi Vehbi olmayıp, normal Ali olsaydı, şimdi bir Call Center da takım liderliği kariyerine oynayan biriydi.

    YanıtlaSil
  19. Ali Sen baskan Fenerbahce sampiyon

    YanıtlaSil
  20. Eskiden tribün sloganı vardı:

    "Nasıl koydu Aykut kocamaaan kocamaan kocamaaan" diye.

    Teknik direktörlükten kovuldu, slogan yine değişmedi.
    Bu sefer Aykut rakibe değil, yönetime koydu.

    Fener yönetimine eski tribünlerden gelsin.
    "Nasıl koydu Aykut kocamaaan kocamaan kocamaaan" .

    YanıtlaSil
  21. Hocam bir yanlışta kaleci ısrarı. Tamam defans kötü ama Dünya kupasında iyi oynadı diye transfer ediyorsunuz kaleciyi şimdi resmen dökülüyor. Bence İrfan Can Eğribayat kaleye geçmeli ve Livakoviç yedekte olmalı. FB olmanız da okurunuz olarak bende ayrı bir gurur tablosu oldu. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İrfan Can bence de çok iyi kaleci ama kalecinin bu savunma sisteminde yapabileceği fazla bir şey yok. Topu alıp gelen rakip oyuncu kaleciyle karşı karşıya kalıyor.

      Sil
  22. Fenerbahçe kendi sahasında grubun 1 puan almış takımı ile oynayacak 3 puanını alır 12 puan ile lider olarak grupdan çıkar bu 6-1 lik bu maç da onlara doğruyu bulmaları için bir ders olucakdır.

    YanıtlaSil
  23. Mahfi Hocam, GS berabere kaldı diye eleştirmiştim ama duruma bakınca GS'I taktir ettim. Sonuçta Manchester United'a 6 gol attılar. Ayrıca orası Şampiyonlar Ligi grubu.

    YanıtlaSil
  24. Fenerin halinin sebebi 6 gol yediği günden itibaren taraftarı olacaktır. Çünkü ölürüz fener sensin fener senden başka yok fener dersen artık kimse oyun oynamaz bu takımda. Maçlarına gitmeyin. Bu takım aşırı sevgiden şımardı. On gol de yese kimse bırakmıyor bu takımı. Bizim memlekette her şeyi kullanma alışkanlığı vardır. Sevgiye layık olmak için uğraşmak yerine adamlar sevgiyi istismar ediyor. Gerekirse yenifenerbahçe spor diye takım kurun.

    YanıtlaSil
  25. Hocam merhaba, dr.jivago filmiyle ilgili yazinizi bulamadım sanırım daha önce filmi değerlendiren yazı yazmışsınız?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam, bu arkadaş ısrarla bu filmin yorumunu kaç gündür size soruyor.
      Nazikçe kitabın içinde olduğunu yazdığınız anlamadı hala yazıyor, kitaba para vermek istemiyor.
      Arkadaşım, bi zahmet kitabı al, kütüphanene sok.

      Sil
    2. Dr. Jivago konusundaki yazım ayrıca yayınlanmadı. Kendime Yazılar (Remzi Kitabevi) adlı kitabımda yer alıyor.

      Sil
    3. Çok teşekkür ederim yanıt için,
      Daha önceki sorumu göremedim ondan tekrar tekrar yazdım.
      Kitabı en kısa zamanda temin edeceğim :)

      Sil
    4. Her şeyi biliyor, bunu bilmiyor. ben bile en az 4 kere gördüm soruyu

      Sil
    5. Adsız bey(hanım) bol oksijene ihtiyacınız var. Yoksa saçmalamaktan boğulacaksınız

      Sil
  26. Hocam teknik taktik sistem falan demişsiniz ancak sorun maalesef kalite düşüklüğü basketbol şubesi dünya çapında başarılı neden? Çünkü hocasından oyuncusuna kadar FB ismine ve kalitesine yakışan bir kadro oluşturulmuş, futbol şubesi sizce öyle mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Futbolda eğer kaliteli kadro kuracaksanız çok para harcamak gerekiyor. Basketbol ve voleybolda futbolun beşte biri altıda biri masrafla Avrupa şampiyonluğuna oynayacak takım kurmak mümkün. Futbolda yapılacak şey doğru scoutlar aracılığıyla genç ve yetenekli oyuncular bulup onlardan oluşan bir takım kurmaktır. O zaman hem daha başarılı olunur hem de para kazanılır.

      Sil
  27. Adamlar elini kolunu sallaya sallaya orta sahayı geçtiler. Yürüyerek gol attılar. Bu gidişle Galatasaray'dan da fark yiyeceğiz. İçimizde zaten yılların öfkesi var, daha fazlasını kaldıracak gücümüz kalmadı. İsmail Kartal ise hala gelecek maçtan bahsediyor. Ey İsmail Kartal, azıcık onurun olsaydı istifa ederdin. Sen istifa et, gerisini yönetime bırak. Onlar istifayı kabul eder ya da etmezler. Ama önce bu onuru göster, siyasiler gibi davranma, bir reaksiyon ver. O zaman bir sonraki maça daha güçlü ve tüm takım olarak da silkelenmiş bir şekilde çıkardınız. Şimdi ise ezik çıkacaksınız. Koskoca Fenerbahçe'yi düşürdüğünüz bu duruma bakar mısınız? Böyle bir rezillik olmaz. Ne taktik var, ne sistem var. Saldım çayıra Mevla'm kayıra. Böyle futbol mu oynanır? İsmail Yüksek'in yediği çalımların ise haddi hesabı yok. Bütün takım tel tel döküldü. Sabrımız taşıyor artık, adam gibi oynayın. Ah ah ben başkan olsaydım var ya hepinizi sıraya dizerdim. Omuzlarınızdan tutup ileri geri sallar silkelerdim. Kendinize gelin derdim. Üzerinizde Fenerbahçe forması taşıyorsunuz, adam gibi oynayın, adam gibi defans yapın bu formanın hakkını verin derdim. Bunun bir cezası olmalı, Fenerbahçe tarihinin en kötü ikinci maçını oynadınız, izin mizin yok derdim. Düzelene kadar kamptan çıkmayacaksınız. Yok Z kuşağıymış, psikolojisi bozulmasınmışmış. Biz böyle gördük. Hepsini hizaya getirirdim. Ali Koç'tan ise çıt yok. Böyle başkan mı olur?

    YanıtlaSil
  28. Mahfi bey benim gözlemim 2000''li yılların başındaki popülizmin cezasını çekiyoruz. Ali koç yönetime aday olduğunda mantalite belki düzelir diye düşündüm. Düzelmediği gibi 3. Yıldan sonra mahalle baskısıyla popülizm artarak devam etti. Türk takımları avrupada bu sene canlanır gibi oldu. Demekki ancak bu kadar oluyor. Fedarasyon her yolu deniyorda zaten ortada başarı yok yabancı oyuncu transferini bir süre yasaklasa birazda öyle deneseler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız yönetime yazdığım ilk açık mektupta ben de bunları yazmıştım. O zaman Nordsjaeland gibi genç bir takım kuraydık şimdi ne bu kadar borç olacaktı ne de böyle kadro sıkıntısı.

      Sil
  29. Hocam, çok kafa yormaya gerek yok.
    Şu dört değişiklikle takımı kuruyorum,

    Teknik direktör : Mahfi Eğilmez
    Arka Bek : Rambo Okan
    Orta saha : Ben
    Forvet : Minibüste yanımda oturan FBli arkadaş.

    Bu değişimle belki 3-4 gol yeriz ama kesinlikle 6 golle yenilmeyiz.

    YanıtlaSil
  30. Hocam koyu fenerbahceli olarak yorumlarına aynen katılıyorum ekonomi dısı yorumlarınızı cok begenıyorum yazmaya devam ediniz bende sunu soylemek ıstıyorum ismail hoca egerki osayiyi ve kent i 2.yari basında direkt oyundan alsaydı bu maci ya kazanirdik yada berabere biterdi utandım sabaha kadar uyuyamadim. İsmail hoca nin bence son şansi cunku taktik geliştiremiyor. B plani yok sevgilerler

    YanıtlaSil
  31. Taraftarlar tuttukları takıma taparcasına bağlı olursa böyle olur. Takım yeniliyor hem de tarihi bir yenilgi ama taraftarlar halen biz şöyle severiz biz böyle aşığız. Ne kadar bağnaz bir millet. Kimse hata nerede diye aramıyor. 200 milyon Euroluk takım 30 milyon Euroluk takıma yenildi. Lütfen şu tuttuğunuz takımlara olması gerekenden fazla değer vermeyin yoksa sonuç bu oluyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk milletinin temel sorunu hatayı kendisinde aramamasıdır.

      Sil
  32. Hocam enflasyon körükleniyormu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Asıl hedef büyüme olunca ister istemez enflasyon körükleniyor.

      Sil
  33. Mahfi Hoca’nın futbol yorumunu eleştiren çok kişi var. Oysa, Hoca bir sistem insanı. Yani yönetilmesi gereken her konuya kurumsal, modern bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Tabi sistemsellikten uzak insanımız hemen “hoca sen futboldan anlamazsın, işine bak” moduna giriyor. Mahfi Hoca ekonomiyi de aynı yöntemlerle analiz ediyor. Tabii ekonomi asıl alanı olduğu için o konudaki tespitleri mükemmel. Sizin her yazınızı beğeniyor ve taktir ediyorum sayın hocam. Olumsuz eleştirilere kulak asmayın lütfen.

    YanıtlaSil
  34. Haklisiniz Mahfi bey. Her sene ayni terane. En son hatirladigim benzeri hezimeti Sigma Olomouc macinda yasamistik. Yonetimde "self reflection" kavrami yok. Teknik direktor de vizyonu dar ve yetersiz bence, Ali Koc ilk geldiginde ben de cok umutlanmistim. Turk insanimizda "accountability" diye bir kavram yok maalesef. Devam edin lutfen futbol yazilariniza. Elestirenleri de kaale almayin lutfen. Emeginize saglik. Tesekkurler.

    YanıtlaSil
  35. Mahfi hocam öncelikle Fenerbahçe'yi bir futbol veya spor klübü ötesinde algılamak için büyük resmi görmek gerektiğine dair alt yorumlara verdiğiniz dar kenar cevapları okumak, içinde bulunduğumuz populizm kültürünün dışında birilerinin varlığını bilmek adına umut verici... öte yandan saptamalarınızı saha içinde ve dışında yer alan yanları ile tek çözüm yolu olarak değerlendirmek maalesef pek mümkün değil... Saygılarımla

    YanıtlaSil
  36. Dursun Zoranlar2 Aralık 2023 19:58

    Hocam, hangi futbol takımını tutuyordunuz? Merak ettiğim için sordum.

    YanıtlaSil
  37. Fenerbahçe’nin gücünü göreceksiniz

    YanıtlaSil
  38. Fenerbahçe Avrupa kupalarında yer almazsa şampiyonluk ihtimali artar. Sadece lige odaklanmalı, sakatlıklar da azalacaktır. Ben nasıl ki Mahfi Eğilmez gibi ekonomi incelemesi yapamıyorsam, başka futbolcular da Djiku, Becao, Fred, Tadic, Dzeko'nun yerini dolduramaz. Sizin total futbol eleştiriniz çok isabetli ama özellikle Djiku ve Fred olmayınca hücum da zaafa uğradı. Galatasaray kadrosunu iki yılda çok iyi kuraraken, Ali Koç yönetimi 6 yılda kuramadı, o kaliteyi ve devamlılığı sağlayamadı. Kaliteli ve zengin bir kadrosu olan takım şampiyon olur. Ara transfer son çare yoksa bu sezon da bir cacık olmaz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet doğru Fred ve Djiku'nun olmaması hücumu zaafa uğrattı ama o zaman bu olayı ilk maçta görüp savunmayı sağlam kurmak lazımdı. Bakın ilk on maçta Fenerbahçe ligin en az gol yiyen takımıydı. Şimdi her maçta gol yiyor. Sakatlıklar etkili ama o zaman savunmayı biraz daha sağlam tutup gol yememek lazım.

      Sil
    2. Aslında sizin bu tavsiyeniz İsmail Kartal'ın iyiliği için. Teknik direktörümüz iyi niyetli, iyi yürekli bir insan. Kovulursa üzüleceğim biri. Ama defansa ağırlık vermesi yani bu tavsiyelere uyması gerk yoksa maalesef Fenerbahçe teknik direktörlüğünde sezon sonunu göremeyecek. Defansa önem vermek utanılacak birşey değil hatta çok elzem bu noktada. Saygılar kıymetli Mahfi Hocam.

      Sil
  39. Hocam görüşlerinize katılmakla beraber asıl sorunun daha derin olduğunu düşünüyorum. Son hafta kaybedilen şampiyonlukların yarattığı büyük psikolojik travma. Bu travmadan tam kurtulmak üzereyken Fenerbahçe'ye kurulan dünyada eşi benzeri olmayan 3 temmuz kumpası. Az bir toparlanmak üzereyken otobüsünün kurşunlanması. Bunlar az buz olaylar değil. Tüm bu yaşananlar ve taraftarlar arasındaki büyük bölünme bence en büyük etken. Bu bölünmeyi başlatan en büyük algı operasyonu ise Aykut Hoca üzerinden yapılan yalan yanlış söylemler . Ve bu asılsız ve temelsiz algının taraftarlarımızın büyük bir kesimince sahiplenilmesi oldu. Bunlara daha hakem ve özellikle futbolda çok büyük etkisi olduğunu düşündüğüm lobi faaliyetlerindeki zayıflığımızı da eklemeliyim. Bu kadar büyük bir camia olup bu büyüklüğü lehimize kullanmak yerine tam tersine herkesin nefret derecesinde düşmanlık beslediği bir durumumuz var. Tüm bunlarla mücadele etmenin yolu birlik olmaktan geçiyor. Örneğin Beşiktaş bizden az önce biten maçta 5-0 yenildi. Bu seneki durumları da çok iyi değil ama hiç konuşuldu mu ? Adamlar dün akşam ki Basketbol maçında hiç bir gerginlik yokken dakikalarca küfür ettiler yetmedi oyuncumuzun gözünü kör edeceklerdi. Demem o ki bu yalnızlık ve camiamıza beslenen bu düşmanlık ortamında her şeyi bir kenara bırakıp bir olmamız gerekli başka çaremiz yok.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bütün bunlar doğru ama bu havadan kurtulamazsak şampiyon da olamayız.

      Sil
  40. bir şey sorabilir miyim? Şuan mesela reel faiz geçmişe göre düşük. Ama piyasa faizi yakın yerde. Faiz 16ya inince gösterge faizde 17-18 olmuştu bu da alıp satanların beklentilerinin yüksek olduğunu gösterir. Aslında gerçek faiz piyasa faizi değil mi? Yani enflasyon beklentilerinin (mbninki ve katılımcı anketi) bir önemi yok aslında .Zaten geçmiş arttıkça gelecek beklentide artıyor. Burada merkez bankasının oyunda olması asıl önemli değil mi? Abd mesela az faiz arttırdı ama faiz arttırabileceğine dair şüphe olmadığı için enflssyon düştü.

    YanıtlaSil
  41. Sevgili Mahfi hocam,
    Deveye sormuşlar boynun neden eğri diye...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Kapitalizm

Paradan Para Kaybetme Dönemi