Fon Krizinin Faturasını Kim Ödeyecek?
Son dönemde yatırım fonları etrafında yaşananlar, yalnızca birkaç fonun veya yatırımcının hikâyesi olarak görülmemeli. Asıl tartışılması gereken soru şu: Ortaya çıkan zararın faturasını kim ödeyecek?
Henüz bütün hukuki süreçler
tamamlanmış değil. Bu nedenle yaşananları kesinleşmiş bir “Ponzi sistemi”
olarak nitelemek doğru olmaz. Ancak olağanüstü getiriler, düşük likiditeli
varlıklar ve bunların yarattığı fiyat hareketleri, Ponzi benzeri mekanizmaların
nasıl oluşabildiği sorusunu yeniden gündeme getiriyor.
Bence burada üç ayrı aktörün
sorumluluğu sorgulanmalı.
İlk olarak, eğer gerçekten kurallara
aykırı bir düzenek kurulmuşsa, bunu tasarlayan ve işletenlerin sorumluluğu var.
Yüksek getiri tek başına suç değildir. Ancak olağanüstü getirinin kaynağı
açıklanamıyorsa, varlıkların gerçek değeri tartışmalıysa veya yatırımcıya
riskler doğru anlatılmıyorsa ortada ciddi bir sorun vardır.
İkinci olarak, kamu otoritesinin
sorumluluğu tartışılmalı. Yatırımcının her fonun portföyünü, ilişkili
şirketlerini, hisse likiditesini ve değerleme yöntemlerini kendisinin
araştırması beklenemez. Zaten bunun için düzenleyici kurumlar vardır.
Nitekim SPK, bazı fonların
2025'in sonlarından itibaren düşük fiili dolaşıma sahip hisselerde temel
ekonomik büyüklüklerle açıklanamayan fiyat hareketlerine yol açtığının
gözlemlendiğini açıkladı.
O halde şu soru da sorulmalı:
Sorun daha önce görülmüşse, neden daha erken ve daha etkili müdahale edilmedi?
Bu sorunun yanıtı, sorumluların
belirlenmesi kadar önemli görünüyor. Çünkü amaç yalnızca bugünkü zararı tespit
etmek değil, aynı mekanizmanın yarın yeniden ortaya çıkmasını engellemek
olmalı.
Üçüncü olarak, yatırımcının da
sorumluluğu var. Yatırım yapan kişi elbette risk alır. Özellikle geçmişte
defalarca örneği görülmüş biçimde olağanüstü getiriler vaat edilen bir
yatırımda, “Bu getiri nasıl mümkün oluyor?” sorusunu sormak yatırımcının da
sorumluluğudur.
Finans piyasalarının en eski
derslerinden biri şudur: Olağanüstü getiri, genellikle olağanüstü risk
demektir.
Ancak burada da önemli bir ayrım
var. Yüksek risk almak ile kandırılmak aynı şey değildir. Kandırıılan yatırımcı
ile sistemi kuran kişiyi aynı sorumluluk düzeyinde görmek doğru olmaz.
Asıl gözden kaçan grup ise bu
işlere hiç girmeyenler. Parasını yatıracak birikimi olmayanlar ve parasını
yüksek getirinin cazibesine kapılmadan daha düşük getirili, daha sağlam yatırım
araçlarında tutanlar.
Bu insanlar yüksek getiri
beklentisinin sağladığı hiçbir avantajdan yararlanmadılar. Fakat ortaya çıkan
zarar kamu kaynaklarıyla veya finansal sistem üzerinden bütün topluma
yayılırsa, zararın bir bölümünü onlar da üstlenmiş olacak.
İşte asıl adalet tartışması
burada başlıyor: Bir kişi yüksek getiri umuduyla yüksek risk aldı, başka bir
kişi ise aynı riski almak istemedi. Risk alanın zararı bütün topluma yayılıyorsa,
risk almayanın bu faturayı ödemesi niçin gereksin?
Elbette devlet finansal sistemi
korumalı, yatırımcıların haklarını gözetmeli ve hukuka aykırı uygulamaları
engellemeli. Ancak yatırımcıyı korumak ile yatırımcının bütün yatırım riskini
topluma aktarmak aynı şey değil.
Önce bu düzeneği kuranların,
ardından da gerekli denetimi yapmayarak önlemeyenlerin sorumluluğu ortaya
konmalı. Yatırımcı normal piyasa riskini aldıysa, bunun sonuçlarını da belli
ölçüde üstlenmeli.
Ama bütün bunların sonunda
faturanın, sisteme hiç girmemiş insanların üzerine bırakılması kabul
edilmemeli.
Çünkü burada yalnızca geçmişte
kimin ne yaptığına ilişkin bir hesaplaşmadan söz etmiyoruz. Bundan sonrası için
finansal sistemin hangi ilkelere göre işleyeceğini de belirlemek zorundayız.
Eğer yatırımcı, olağanüstü getiri elde etme ihtimali karşılığında aldığı riskin
sonunda zararını topluma aktarabileceğini düşünürse, risk alma davranışının
kendisi de değişir. Aynı şekilde, piyasayı denetleyenler de zamanında müdahale
etmediklerinde ortaya çıkabilecek maliyetin başkaları tarafından
karşılanacağını bilirlerse, sistemin sağlıklı işlemesi zorlaşır.
Bu nedenle mesele sadece “zararı
nasıl karşılayacağız?” meselesi değil. Daha temel soru şu: Bir daha aynı
zararın ortaya çıkmaması için risk ile sorumluluğu nasıl yeniden birbirine
bağlayacağız?
Finansal piyasalarda temel ilke
aslında çok nettir: Kazancın sahibi kazancını, riskin sahibi de riskini
üstlenmeli.
Aksi halde yalnızca bir fon
krizini değil, çok daha önemli bir şeyi kaybederiz: Risk ile sorumluluk
arasındaki bağı.
Hocam tasfiye edilecek fonların değeri 17 milyar dolar,ortada bulunamayan para, 36 milyar dolarmış kimse ödeyemez bu parayı.
YanıtlaSilseve seve ödeyecekler
SilSöz konusu fonların sahipleri, yöneticileri ve birinci derece yakınlarının son yıllardaki para hareketlerinin incelenmesi ve mal varlığına tedbir koyulması gerekmez mi?
SilOlmayan para ödenemez.
SilOYUN OYNANIYOR HEPİMİZ BİLİYORUZ SPK UYUYORMU? BİR HİSSE SENEDİ ZAHİRİ DEĞERLENİYORSA SAYFAYI KAPATIR.AYRICA BU ÇÖPLERİ BİLGİSİZ YATIRIMCIYA KİMLER KAZIKLIYOR? RİSK ALAN BEDELİNİ ÖDER DEVLET TELAFİ EDİP ÇİLESİNİ AÇ HALK ÇEKMEMELİ.
SilHocam evet yüksek getiri bekletisi ile serbest ve hisse fonlara girenler var herkes bunu yazıyor çiziyor ancak kimse kilit varlık olan yüksek getisi olmayan para piyasası fon mağdurlarını görmezden geliyor
YanıtlaSilHocam dediğiniz gibi “ Yüksek risk almak ile kandırılmak aynı şey değildir”
SilKesinlikle, katılıyorum size. Sabit getirisi olan para piyasası fonlarına yatırım yapan yatırımcılar riske ortak değiller. Bu yatırımcıların farklı değerlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.
SilSanırım ppf fonlarında olanlar çok az kayıpla bu krizden çıkacak
SilTabi ppf fonlarında beyan edilen varlıklar (tpp, bpp, tahvil, mevduat vs gerçekten varsa)
SilHala varlık değerleri sanki gerçekmiş gibi yorum yazanlar var.
SilHocam daha çok bedeller ödeyeceğiz,bilimden ayrıldığımız için kurt kaptı.
YanıtlaSilKazan hikayesi ...
YanıtlaSilDoğurduğuna inanıyorsunuz da öldüğüne neden inanmıyorsunuz...denize taş atan combultusuna katlanmalı.. yargılamalar ulusal tv lerden yayınlanmalı
Bankaların veya aracı kurumların emirleri almaması karşısında dava açsak kazanır mıyız sizce. 17 Eylül 13.30 dan önce emir verdim ama emir gerçekleşmedi. Hemde kaç kez denedim. Bankanın sorumluluğu nedir burada. teşekkürler hocam
YanıtlaSilMahfi hocam bizler bu fonlarin 7/7 riskli oldugunu bildigimiz halde aldik.! Fakat erkenden satis verdigimiz halde kapilaro uzerimize kapatilacagi hicbir litrratürde yazmiyordu.! Fon eksiye gider zarar eder amenna.! 14/09 da verdigim talimatlari tefas yerine getirmis mesela? Madem bunlara izin veriyorsunuz almamiza cikmamizsada izin verin.! Devleti nasil yönetiyor bunlar.! Mesela bankadaki fonlarda neden Mahfi Fonu yok.? Neden sizin fonunuzu alamiyoruz? Neden TLY THF DFI DOH TP2 Fonlari var? Demekki bunlarin devlet nezdinde basi seyeleri yerine getirmislerki oradalar.! Devlet milletini kimsenin kucagina oturtmamali..!
YanıtlaSilAdım İbrahim ince. Hocam şimdi herkes fon konuşuyor çünkü fazla kişi var. Size her kanaldan ulaşmaya çalışıyorum. Bir de pekgy de bir sorun var. Sonuçta fona bağlı bir hisse tamam ama ne spk ne de başka sizin gibi değerli hocalarımız belki de bilmediği için dile getirmiyor. Hocam pekgy hissesi spk denetiminde ayın 16 sında çağrı fiyatı belirlenerek ayın 29 una kadar olan sürede bu pekgy hisselerini 27/02/2026 dan önce tutanlar için bir süreç belirledi. Benim gibi ilk gün virman yoluyla bu işlemi başlatanlar var. Fakat şirket ilk gün bitiminde bu süreci ertelemek istiyoruz fiyat revizyonu istiyoruz şeklinde tek taraflı kap atıp işlemlerimizi kabul etmedi. Burada uzun süredir elinde tutan ve şartı sağlayanlar ciddi mağdur ve hisse taban taban aşağıya iniyor. Spk dan da bir bildiri yok. Bu süreci yorumlarsanız sevinirim. Şimdi x bildiriminiz altından da size kendimi tanıtacağım. Cevaplarsanız çok müteşekkir olurum
YanıtlaSilBeyefendi ben yüzde 10'a kadar düşerse çıkarım diyerek girdim. Girerken buna hakkım vardı. Riski kabul ederek girdim fona ama çıkmak istediğimde çıkartmadılar. Sistemi kapattılar. Oyunun içinde kural değişti. Burada ben mi suçluyum?
YanıtlaSilPeki sen girdiğin için ben mi suçluyum? Hiç bir şey yapmadığım halde senin açgözlülük faturanı ben neden ödüyorum? Kime neye güvenerek girdiysen gidip ondan soracaksın hesabını.. Devlete güvendim diyorsan da git onu yönetenlere sor hesabını..
SilDeğerli hocam, yanlış bilmiyorsam nitelikli yatırımcı olabilmenin tek koşulu belirli tutarda sermayenin olması, o da 10 milyon tl. Bu rakam da yakın bir tarihte güncellendi. Sorunun temelinden biri de bu kanımca. İnsanların eminim büyük bir çoğunluğu yüksek riskli bir fona yatırım yaptığını dahi bilmiyorlardı. Sadece getiriye odaklanıp bu fonlara yöneldiler, tabi bu durum o yatırımcıları haklı çıkarmaz. Sonuçta bedava peynir fare kapanında olur. Buradaki asıl mağdurlar PPF' de olan yatırımcılar ve borsa yatırımcıları oldu, PPF' de olanlar belki paralarını eksiksiz kurtarabilecekler ama borsa' da pozisyon almış ve bu olaylardan etkilenmiş bir çok insan için aynı durum geçerli olmayacak maalesef. Yani faturayı peşinen yatırımcılar ödedi zaten. Umarım devamı gelmez. Saygılarımla.
YanıtlaSilHocam, coinlerden artıda kapattım ama para piyasası fonunda paramızı blokede. TP2' nin risk değeri coinlerin 7. Tp2'de madem bir şeyler yapılmış bir çok yatırımcının anlamayacağım bunun risk değeri daha yüksek olması gerekmez miydi biz de buna göre hareket edelim.
YanıtlaSilkimseyi o fonlara girin diye zorlamadılar. Bilerek ve isteyerek girdiler 7/7, 6/7 riskin altına imzalarını attılar. Kusura bakmasınlar paşa paşa o zarara katlanacaklar. Kazandıklarında bizimle mi paylaşıyorlar da kaybedince millete yükleyecekler
YanıtlaSilEvet getirisi yüksek diye girdik ve riski göze aldık. Ve eğer kazanabilseydik devlete yüzde 17.5 vergi ödeyecektik. Ve ödediğimiz zamanlarda oldu. Yani kazandığımı seninle paylaştım.
SilBu fonlarda vergi yoktu ne zaman cikti tarihini yazabilirmisin
SilE tamam o zaman kaybettiğinizin de %17.5 una tamamsanız anlaşın aranızda.
SilEllerinize sağlık hocam. Sormak istediğim şu; risk seviyesi 2 belirlenmiş para piyasası fonları var hocam t0 valör. Yatırımcı risk düzeyi en düşük araçlardada büyük zararda.! Bu konuda düşünleriniz neler? Bu yatırımcıda parasını alamadı.! Risk seviyesi 6-7 olan hisse senedi aldı zarara bir şekilde razı olmalı.! Peki ppf yatırımcısı?
YanıtlaSilHocam merhabalar,
YanıtlaSilYatırım fonlarının farklı türleri ve farklı risk seviyeleri bulunduğunu siz elbette çok daha iyi biliyorsunuz. Ancak kamuoyunda bu ayrımın yeterince üzerinde durulmadığını düşünüyorum.
Hisse senedi serbest fonlara yatırım yapan kişiler, 7/7 gibi yüksek risk seviyesini görerek ve yüksek getiri karşılığında ciddi zarar ihtimalini de göze alarak bu fonlara yatırım yaptılar. Bunun yanında bir de yüksek getiri peşinde olmayan; yıllarca biriktirdiği tasarrufunu yalnızca enflasyona karşı bir ölçüde korumak, günlük likiditesini muhafaza etmek ve düşük risk almak amacıyla 1/7 risk seviyesindeki para piyasası fonlarını tercih eden yatırımcılar var.
Bugün ise bu yatırımcıların bir kısmı, düşük risk ve yüksek likidite beklentisiyle tercih ettikleri para piyasası fonlarında paralarına erişemez ve tasfiye sürecini bekler durumda. Ben de aile birikimimi yüksek kazanç beklentisiyle değil, tam tersine riskten kaçınmak amacıyla para piyasası fonunda değerlendiren ve şu anda parasına erişemeyen yatırımcılardan biriyim.
Kanaatimce burada yalnızca fon yöneticilerinin işlemleri değil; 1/7 risk seviyesinde ve günlük likit olarak sunulan bir para piyasası fonunda yatırımcının böyle bir durumla karşılaşabilmesinin nasıl mümkün olduğu, risk sınıflandırmasının yatırımcı açısından ne ifade ettiği ve gözetim/denetim mekanizmalarının yeterliliği de tartışılmalı.
Hocam, mümkün olursa konuyu bu yönüyle de ele almanızı çok isterim. Çünkü bu olay yalnızca yüksek risk alarak yüksek getiri arayan yatırımcıları değil, tam tersine riskten kaçmaya çalışan küçük tasarruf sahiplerini de etkiledi.
MSCI'den mesaj geldi hocam, somut adım atın yoksa kasımda... yaparız dediler.
YanıtlaSilFon yöneticileri, SPK yetkilileri ve yüksek getiri beklentisi olanları ele almışsınız ama gözden kaçırdığınız bir kesim daha var. Benim gibi Hedef, Atlas gibi portföylerin hisse senedi fonlarından alanlar da var. Bizim yüksek getiri beklentimiz yoktu. Normal fonlara paramızı yatırdık. Özellikle Tera, Pusula gibi manipülatif şirketlerden uzak durduk. Fakat gelinen aşamada sürecin ceremesini biz de çekiyoruz. Üstelik bizim yatırım yaptığımız fonlarda tasfiye kararı da yok. Ama fonlar alım satıma kapatılmış. SPK nın tasfiyeye girmediği halde alım satıma kapatılmış fonlar hakkında düzgün bir açıklaması da yok. Fon piyasasında bir anda bu kadar belirsizlik yaşanabildiğini bilsem, bir kuruş paramı fonlara yatırmazdım.
YanıtlaSilAman hocam fon tayfaya bulaşmayın. Çok garip bir kitle. Fonlarını şirketler bu kadar çok savunmuyordur. Zamanında bu fonlar hakkında, bunlar riskli şundan şundan denince hemen alta @spk diye yazıyorlardı. bu kişilerce bunlar sorumlu olamaz, kazanırken bunlar çok zekiydi hatta girmeyenlerle alay ederlerdi, kaybedince bu sefer kendileri için @spk yazmaya başladılar. çoğunluğu peter pan sendromuna yakalanmış. o yüzden ppfler dışındakilere hiç acımıyorum. isterse 1 milyon lirası kilitte olsun ve 10'da 1'i ödensin. hem acı deneyimle bir ders alınmış olur.
YanıtlaSilHocam para piyasası fonu mağdurlarına ne demeli? Onlar yüksek riskli bir fona yatırım da yapmadı, getiri de sağlamadı.
YanıtlaSilHocam benim de bir miktar thf fonunda param vardı. Buna rağmen zararı kamunun karşılamasını doğru bulmuyorum. Örneğin Adam iki yıl önce 1 milyon koymuş ve parası iki yılda 10 milyon olmuş ise şimdi kamunun bu vatandaşa 10 milyonu tüm halktan toplanan vergilerle ödemesi adil olmaz.
YanıtlaSilBen de bir miktar thf var ama bu riski bilerek girdim. Risk olduğu için de düşük miktarda girdim. Burada devletten bir kurtarma beklemiyorum. Ama düşük riskli dön diye yıllarca tefas'ta işlem gören PPF fonundan zarara uğramak akıl mantık alır şey değil.
SilHocam sorun şu. İzahnamede risk belli, yatırım stratejisi belli, alım satım kuralları belli, valorler belli. Düzenleyen kurumlar denetleyen kurumlar lisans veren kurumlar belli....Bir anda insanların zarar etme veya kar alma şansını elinden aldı SPK. Hem de fon duzenleme süreci devam ederken!!! Ben devlet bankasında vadesiz hesaba bile güvenemem ki artık!!!
YanıtlaSilZarar da kar da yatırımcıya ait. Fakat bu hak elimizden alındı ve bir anda izahname dışına çıkıldı. SPK izlemekle yetinmiş bu zaman kadar. Biz Takasbank, Tefas, SPK, lisanslı yatırım kuruluşlarına güvendik. Yani devlet ve devletin denetledigi kurumlar. Kumarcı muamelesi yapan arkadaşlar için yazıyorum. Bir anda alım satım kararı verebilmemizin elimizden alındığını söylüyorum. İster ppf ister serbest, ister hisse yoğun fon. Kumarhanede değil, tefas- takasbanktsydık.
YanıtlaSilİşler yolundayken başarısını kendi akıl ve yeteneğine bağlayıp devletin müdahalesini reddedenlerin, olumsuz hava koşullarında kayıplarının tazminini devletten talep etmesi; zayıf not aldığında suçu hocaya atan öğrenci zihniyetinin yetişkin versiyonudur. 'Ama hoca daha iyi anlatabilirdi, Feynman tekniğini ve hafıza stratejilerini kullanabilirdi' bla bla… Yetişkin çocukların derdi bitmiyor.
YanıtlaSilHocam merhaba,
YanıtlaSilSPK'nın şu ana kadar yaptığı açıklamalarda Para piyasası fonları ile diğer fonlar aynı kefeye konuyor. PPF fonları zaten düşük risk değerli fonlar ve yatırımcıların çoğu bu değerlendirmeyi yaparak bu fonlara girdi. Bir insan finansal sistemde ppfye bile güvenemeyecekse neye güvenecek. Burada ayrı bir düzenleme olmalı. Örneğin devlet %17,5 stopaj uygulamayabilir. Bu devletin hakkından feragat etmesi değil kendi yanlış idari kararlarından dolayı zarara uğrayan küçük yatırımcıya destek olmasıdır.
Bir de tasfiye sırasında fonun değerleri nakde çevrilirken fon işlem ücretleri havuza geri konabilir.
Ayrıca bu şirketlerin hissedarlarının haksız yolla elde ettikleri mal varlıkları satılarak geri ödeme için kaynak yaratılabilir.
Bir diğer konu da acaba PPF'ler tasfiyeye alınmayıp piyasa dinamikleri çerçevesinde yeniden yüzdürülebilir mı? Yeni bir yönetime devrettikten sonra alım satım hakkını bir süre sınırlar veya dondurusunuz bir miktar kayıpla fon normal akışına kavuşabilir. Böylece sistemik risk ve mağduriyetler azalır.
Değerli hocam, biz aldığımız riski de o riskten kaynaklanan zararı karşılamaya hazırız da mesele spk nın orda ne diye bulunduğu ve bunu yapanları görmezden gelmesi..
YanıtlaSilFinansal piyasalarda hemen herşey baskı altında olup enflasyon böylesine hortlatılmışken bu tür yüksek getiri vadeden yere girmek nasıl bizim hatamız olur? Bunun kurulmasına izin verilmeseydi bugün bunu da konuşmazdık.
Peki kıymetli hocam bu fonlarda duranların paraları gün gün eriyor, kamuya maal edilmeyecekse bu yatırımcıların paraları 40/1 orana düşecek burada ilgili kurumların sorumlulukları da kaçınılmaz toplam 500 bin kişinin birikimleri sıfırlanması demek peki burada kamu bu işe el atmayacaktı ise milletten stopaj neden topladılar? Risk ve kazanç kişiye özel olmalı ama göz göre göre de dolandırılmamalı diye düşünüyorum.
YanıtlaSilSaygılarımla..
Mahfi hocam,2025'te SPK uyarı yaptım diyerek sorumluluğunun bittiğini mi düşünüyor? Ortada kandırılan vayandaşın kandırılmasına izin veren bir düzen yok mu?
YanıtlaSilAsli SORUMLULAR: Bu çöp hisseleri arttıranlar, bu afaki değerli hisseleri bu fonlara aldıran portföy yönetim şirketi sorumluları, bu kararlarım ardındaki gercek faydalanıcıları ve bu hisseleri fonlara satanlara kişiler.
YanıtlaSilHocam yatırımcının haksız yere kaybettiği alın terinden biriktirdiği tazmin edilmes ise bu ortam da birdaha kimse ( ben dahil)yatırım yapmak istemez ise o zaman sonun başlangıcı olacaktır.
YanıtlaSilHocam baştan belirtmek istiyorum doğaçlama, aklımdan ve içimden geçenleri yazacağım bir şekilde onun için yazım ne kadar uzunlukta olacak bilemiyorum, umarım okuma sabrını gösterirsiniz! Yazınızı okudum ve evet hak veriyorum ancak bu özellikle TLY fonu için konuşacağım, bu fon ilk çıktığı zaman kapalı bir fondu ve kapalı fonların nasıl yönetildiğini benden daha iyi bilirsiniz, bugün bile hala şu an mevcut kapalı fonlar var esas derdimiz manipülasyon ise bence önce bu kapalı fonların tamamı tasfiye edilmeli, neyse bu TLY fonu, geçen sene Temmuz ayında TEFAS'a açıldı ve 16 Eylül 2026'ya kadar da hiçbir sorun olmadan faaliyetlerine devam ediyordu, bu fonlar SPK yönetmeliklerine uygun hareket etmiyor mu? Ne aldıkları ne sattıkları hangi gün ne işlem yaptıkları hepsi görülmüyor mu? En basitinden bir hisseye yüzde 5 ve üzeri alım ve satımlarını bile KAP'a bildirmiyorlar mı? Portföylerinin içinde ne olduğunu belirli aralıklarla yine KAP'a bildirmiyorlar mı? Mevzuatlara aykırı bir işlem yapılsa ceza verilmiyor mu? Bugüne kadar bu fon içerisinde yapılanlar hatalıysa eğer, neden SPK gereğini yapmadı özellikle Mehmet Şimşek, 10 ay önce bazı fonlarda manipülasyon yapılıyor dediğine göre, sorumlu kurum ve bürokratların da haberinin ve bilgisinin olduğu bir durumdan bahsediyoruz, dediğim gibi aldığı sattığı belli olan, her şeyi KAP'a bildirmek zorunda olan, TEFAS'a açık bir fondan bahsediyoruz! Ağustos sonunda SPK özellikle serbest fonları ilgilendiren ve piyasa paydaşlarının da görüşlerini, fikir ve önerilerini de alarak yeni bir yönetmelik çıkardı ve kademeli bir geçiş süreci öngörüldü, hatta bu portföy şirketinin kurucusunun da bu konuda sosyal medyada gönderileri var, yeni yönetmeliğin ne kadar iyi olduğu vs. hakkında, yine bu portföy yöneticisinin sahibi, son dönemde Çin menşeili Unitree Robot firmasının Türkiye distribütörü oldu, bir spor kulübümüze sponsor oldu, bünyesine Pusula Portföy ve Katılımevim'i katmak üzere hatta Antalya'da bir lisenin yeniden inşası için protokol bile imzalıyordu ve bildiğim kadarıyla devam eden çeşitli inşaat faaliyetleri var, yani gayet göz önünde olan birinden bahsediyorum, görünürde bir problem veya sorun görünmüyordu, ne olduysa çarşamba günü sabah oldu, lütfen kontrol etmenizi istiyorum, bu gruba ait fonlar özellikle TLY, THF ve DOH fonları son zamanlarda nerdeyse hiçbir gün negatif getiri açıklamadı, bir aydan uzun bir süredir pozitif getiriler açıklıyorlardı, anlatılmıyor ama; Pusula Portföy'ün ve Katılımevim'in devrinde bir problem veya sıkıntı oldu ve bence orada bir şeyler ters gittiği için ansızın bir sabah bu olaylar oldu, biz burda ne olduğunu tam olarak belki de hiçbir zaman öğrenemeyeceğiz!
YanıtlaSilRisk, ne yaptığını bilmediğin zamandır.
YanıtlaSilWarren Buffett
SPK'nın da bu süreçte büyük hatalarının olduğunu düşünüyorum, madem böyle manipülasyon vs. iddiaları vardı zamanında müdahale etmediği gibi, müdahale biçimi ve şekli de yanlış oldu, yine 16 Eylül akşamı önce fonun temerrüde düştüğü KAP'ı, 17 Eylül sabahı da saat 13.00'e kadar verilecek satış emirlerinin T+2 ile, 13 sonrası verilenlerin ise fonun fiyat açıklama sıklığının değişerek her ayın 15. günü açıklanacak fiyattan toplu emirlerin alınıp, T+10 gün sonra ödeneceği açıklandı, ben de 17 Eylül sabah saat 10 civarı fonlarıma aracı kurumum üzerinden satış talimatı verdim ancak saat 12 civarı emirlerim iptal oldu ve daha sonra da zaten SPK bu fonları tasfiye etti ancak yine belirttiğine göre 17 Eylül saat 13.30'a kadar verilen emirlerin öncelikli olarak ödeneceğini duyurdu ancak tıpkı benim gibi 16-17 Eylül tarihlerinde çeşitli banka ve aracı kurumlardan emir veren birçok kişinin satış emri iptal edildi, ortada bir de böyle ayıca bir mağduriyet de var bilmenizi isterim ve bizim ne olacağımız hakkında doğru düzgün hiçbir açıklama yok, hocam benim de muhtemelen zararım çok ve büyük olacak ancak sosyal medyada çok ilginç ve açıkcası olayın vahameti, büyüklüğü ve sonuçlarını tahayyül edemeyen insanların yorumlarını görüyorum ve moralimiz çok bozuk, biz herhalde bu fonu alırken tabii ki risklerini de bilerek aldık 7/7 fondu ancak, biz getiri ve götürü üzerinden bu riski aldık, yakın zamanda Pusula portföy'ün de benzer hisse senedi ve değişken fonları vardı, orada da yatırımım vardı ancak orada fonlardan günlük para çıkışlarını takip ettiğimiz için işlerin. ters gittiğini anlayarak ben ve benim gibi bir sürü kişi daha fonlardan satış talimatı verdi ve az biraz zararla çıktık ancak özellikle bu tasfiye edilen fonlarda bize böyle bir şans verilmedi, SPK fonları alım- satıma kapadı ve biz içerde kaldık, burda bence bizim irademize yönelik bir kısıtlama söz konusu ve fonlar alım-satıma kapandı ancak fonların taşıdığı hisseler hala borsada açık ve her gün yüzde 10'ar 10'ar düşüşte, sadece fonlar değil, bu hisselere yatırım yapanlar da çok zor durumda, bu kişilerin ailelerini de hesaba katacak olursanız en az 2,5-3 milyon insan belki daha fazla bir insandan bahsediyoruz, sizin de kafanızı şişirdim ama günlerdir ne moral ne uyku kaldı, sosyal medyada görüyorum hamile eşinden gizlice parasını buraya yatırıp söyleyemeyen, eşine dostuna önerip, şimdi bu durma düşen, anne ve babasını birikimini buraya yatıran, yeni doğmuş veya küçük çocuğunun geleceği için buraya yatırım yapmış nice insanlar var, ben de 30 yaşında işsiz üniversite mezunu birisiyim, yemin ediyorum artık çok yoruldum, psikolojik olarak da zor bir süreç, yıllardır evden bile dışarı çıkmıyorum hocam, bizim geleceğimiz ne olacak, benim ve akaranlarımın bir ev sahibi, bir otomobil sahibi olmaya, evlenip, huzurlu bir yuva kurmaya hakkı yok mu, ehliyet alalı 8 yıl oldu, hayatımda onun dışında hiçbir zaman araba sürmedim, zaten bir aracım olsa trafik kazası yapar ölürüm muhtemelen, öğrendiğimi de unuttum, millet sadece burayı düşünüyor ama yıllardır yüksek enflasyon, nas ekonomisi, faizlerin düşüp, kurların artması, 0,99 kredilerle borçlanıp ev, araba sahibi olanlar, kripto paralardaki çöküşler yıllardır biz ne yaşıyoruz hocam, sürekli bu işlerin kaybedeni olan taraf hep biz olduk, ilk defa biraz yüzümüz gülmeye başlamıştı, başımıza gelenler bunlar! Ne hayallerim vardı, hepsi gitti, bitti! Sizin de kafanızı şişirdim kusura bakmayın! Hakkınızı helal edin! Bu ekonomiyi yönetenler, bu portföy yöneticileri ve denetleyici ve düzenleyici bürokratlar herkes iyi bilsin, ekonominin böyle somut insan hayatlarına etkileri var, aldığınız veya almadığınız her karar, görmezden geldiğiniz her ihmal, sizlere emanet edilen her bir kuruş yüzbinlerce, milyonlarca insanın hayatını etkiliyor, bizler birer soyut rakamlardan ibaret değiliz!
YanıtlaSilDuygularını çok güzel anlatmışsın. Aynı durumu paylaşan çok insan var.
SilŞimdi bu fonlar;
YanıtlaSil- bankalar ve aracı kurumlar üzerinden alınmıyor muydu?
- bu fonların kuruluş ve denetimi SPK da değil miydi?
- içlerinde en büyük pyş nin sahibi MKK da yönetim kurulunda değil miydi?
- Bu pyş ler halka arzlarda konsorsiyum lideri değil miydi?
çok soru varda...
Fonlar riskli 7/7 risk seviyesinde ama bu risk kayıp riskiydi, T+2 çıkış özelliğindeydi, en fazla iki gün zarar yatınca çıkabilirdin, göze aldığın risk bu kadardı. Fon yöneticilerinin her şeyine kefil olma değil ki bu.
Haklı.
Silhocam iktisatçılar hangi konularda ayrışıp, hangi konuda ayrışmıyorlar? yapısal reformlara karşı iktisatçılar var mı
YanıtlaSilHemen her konuda ayrışırlar. İşin içinde insan ve toplum olduğunda bu ayrışma çok doğaldır. Amerikalı iktisatçı, iktisat teorisini ve politikasını, Amerikan toplumunun koşullarına göre, Türk iktisatçısı ise Türk toplumunun koşullarına göre yorumlar ve analiz eder. Bu koşullar farklı olduğu için varılan sonuçlar da farklı olabilir. Örneğin ABD parası dolar rezerv paradır yani her yerde geçer. Dolayısıyla ABD MB Fed para bastığında bu para en yüksek faizi kazanacağı ülkeye gider ve ABD içinde enflasyonu pek etkilemez. Buna karşılık TL rezerv para olmadığı için yalnızca Türkiye'de geçerlidir. Aynı şekilde TCMB para basarsa bu enflasyon yaratır çünkü bizim para içeride kalıp harcanır. Bu durumda ABD'li iktisatçı para basmayı savunur çünkü enflasyon yaratmadığını görmüştür bun karşılık Türk iktisatçı para basmaya karşı çıkar çünkü enflasyon yaratacağını bilir.
SilYapısal reformlara karşı çıkan iktisatçılar vardır. Bunlar da ikiye ayrılır: (1) İktidarı destekleyenler (hukukun üstünlüğünü savunamazlar), (2) Batıda geliştirilen teorilerle büyümüş ve ekonomiyi siyasetten ve sosyal yaşamdan ayrı bir yere koyanlar.
Kesinlikle kamu herhangi bir bedel ödememeliş kimin parasını kime veriyor
YanıtlaSilKamu otoritesinin de bu gelişmede ciddi sorumluluğu var.
SilIn economics, things take longer to happen than you think they will, and then they happen faster than you thought they could. Rudi Dornbusch, (1942~2002)
YanıtlaSilMatematiksel toplumları aldatamazsın.
YanıtlaSilSar milletin sırtına.
Doğru dedin Tanju,bu zamanda vatandaşın parayla pulu ayırmayı bilmesi lazım artık.
SilHocam bu fonların yönetiminde bulunanların devletin hangi kurumlarında da yöneticilik yaptığını nasıl görebiliriz. Kimdir bunlar? Yani ülke yönetiminde yer sahibi iseler o zaman ülkenin ekonomik durumunda da sorumluluk sahibi olabilirler mi? Peki bu mevkide bulunanlar görevi kötüye kullanmak suçunu işlemiş olmuyorlar mıdır? Peki bu kişileri göreve getirenler de bu suçun işlenmesinde katkı sahibidir şüphesi hakkında ne düşünüyorsunuz?
YanıtlaSilSayın Hocam
YanıtlaSilŞimdi katilimevim ve birevim de bunların içinde, sonuçta tüm bu mekanizmadaki firmalarida güven açısından etkileyecektir.Bu firmaların sistem artık yürümez değil mi
Sayın Hocam
YanıtlaSilBu paranin şimdi isbankasi ve ziraat almış yönetimini.Bu tasviyenin parasini yönetecek bu bankalar bu parayı tüm Turkiye vatandaşindan mi alacaklar.Sonuc bunu gösteriyor.
Ne alakası var? Bu iki banka sadece fon varlığını yönetecek borç alacak hesabı yapıp ödemeleri gerçekleştirecek.
SilHocam
YanıtlaSilBu fonlar 10 kat verirken neden denetlenmedi.Gelisinden belli bunun olacağı.Neden bir kontrol sistemi yok.Serbest piyasa bu olmamalı.
Eğer "MSCI" yurtdışında olan bir kurum olmasaydı,
YanıtlaSilEğer "MSCI" Türkiye sınırları içinde bir kurum olsaydı;
Borsaya yönelik, fon piyasasına yönelik güvensizlik "uydurduğu" gerekçe gösterilerek, bu kurumun Türkiye'deki yöneticilerine soruşturma açılır mıydı?
Biliyorsunuz Mahfi bey:
"Aman ses etme, ağzımızın tadı bozulmasın." zihniyeti ülkemizde çok yaygın!
"MSCI"nın gönderdiği uyarı; birilerinin ağzının tadını epey bozmuş olmalı!
Hocam
YanıtlaSilBu fonlarda görev alanlar kimler, isimleri açıklanacak mı.Sonucta bunların yargılanması gerekiyor
Ilgili portföy yönetim şirketlerinin Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapan sevgili akademisyen-rektör arkadaşlarınızdan da bahsetseydiniz keşke. Liyakatin önemden bahseden eski bir bürokrat olarak tarafsız olabilseydiniz keşke. Yazık.
YanıtlaSilTera Beşiktaş'ın sponsoruydu. Ben Fenerbahçeliyim ama diyelim ki Beşiktaşlı olsaydım ve Beşiktaş'ın oynadığı futbolu öven bir yazı yazsaydım Tera'yı desteklemiş mi olurdum? Ne kadar saçma bir yorum.
SilEkonomilerin bağışıklığının ve sağlığının devamlılığı sadece büyüme oranlarıyla değil, ilgili toplumun en hassas dokuları yani üretkenlikten uzaklaşan bireylerin ne ölçüde korunduğuyla da ölçülmesi lazım geldiği önemli bir unsurdur.
YanıtlaSilKüresel manada geçici rahatlama sağlayan politikalar, uzun vadede toplumsal dengeyi bozmakta ve derinleştirmekte olup; gelecek nesillerin refah umudunu ciddi boyutlarda riske atmaktadır.
Yazınıza ve emeğimize sağlık üstat.
Hocam,
YanıtlaSilSon 1 haftada ekonomide yaşanan olaylar; iktisat fakültelerinde "yüksek lisans tezi" olma potansiyeli içeriyor mu sizce?
Çünkü siz sürekli "ekonomi ile hayatı birbirinden kopuk düşünemeyiz" dersiniz.
Düşük riskli gözüken 1/7, 2/7 ve 3/7 gibi gayet makul risk seviyelerinde gözüken fonlara para koyan yatırımcılar paralarını alamıyor. Bu risk seviyelerini kim belirliyorsa ve risk seviyesine uygun hareket edilip edilmediğini düzgün denetlemiyorsa o suçludur. Bankaların para piyasası 3.2 verirken, battı denilen para piyasa fonları 3.9 veriyordu. Senelik "gerçek" enflasyonla başa baş bir oran oluyor. Burada kastelli faizi gibi bir fark söz konusu değil. Lütfen serbest fonlara para yatıranlarla diğerlerini ayrı tutun. İkisi arasında dağlar kadar fark var.
YanıtlaSilBunları MSCI ya anlat.
SilBorsamıza yapılan hain saldırı ve manipülasyonların ardından ekonomi bakanı Mehmet Şimşek önderliğinde finansal istikrar komitesi acil toplanarak gerekli önlemleri aldı ve bugün cezayı kesti. Hızlı aksiyon alınması ve bu manipülasyonlara pabuç bırakılmayacağının sinyalinin verilmesi, piyasaları memnun etmiş olmalı ki borsa şimdiden artıya geçti. Hiç kimse vatandaşın parasını ve yatırımını hiç edemez, buna izin verileceğini zannetmek büyük aptallıktır.
YanıtlaSilMahfi Hocam
YanıtlaSilFondaki kişilere fondaki hisseler fondaki oranları miktarınca dağıtılsa olmaz mı? Bu kişiler sonra ister satar ister tutar.
Atmış Yaşındayım, şimdiye kadar hiç borsaya girmedim. Girseydim, Milletin deyimiyle sağlam hisse alırdım; riski de az, getirisi de. Fizikte bir kural var; hangi hızla yukarı çıkarsan, o hızla düşersin. Şimdi bu zararlar, niye benim gibi insanların üstüne yüklensin. Bu bir doğal afet değildir; depremde, selde, yangında zarar görenlere elbette devlet yardım eder ve bu zarar toplumca karşılanır. Ama borsa bir ticari iştir, getirisi de, götürüsü de o ticareti yapanları bağlar. Denetçilerde sorun varsa Onlar da ağır bir şekilde bedel ödesin.
YanıtlaSilPiyasadaki para arzini azaltmak icin firsat iste ekonomi yonetimine. 10 milyar dolar civari para piyasadan silindi. Enflasyonun dusmesini isteyen bir yonetim icin bulunmaz firsat. Ayrica kamu bu zarari karsilarsa ileride "ya nasilsa devlet oder" diye en sacma seylere para yatirir halkimiz.
YanıtlaSilYatırım yapılan ponzi şirketler borsada işlem görmekten çıkarılmalı yani kottan atılmalıdır. Zira bu iş sistemik bir riske dönmüştür. Bu fon veya fonun yatırım yaptığı hiçbir hisseye yatırım yapmamış diğer hisselere yatırım yapmış olan yatırımcılarda günlerdir zarara uğramaktadır. Ayrıca dış basının prestiji yayın organları bu ponziyi manşetlerine taşımış durumda. Bu olayı ne kadar çabuk ve doğru yöntemlerle çözersek bu olayda zarar gören ülke prestijide o kadar çabuk toparlanır.
YanıtlaSilUzmanı, bakanı vs. tutturmuşlar, “Ponzi, Ponzi” diye. PPF’lerden bahseden yok. PPF’ler konusunda diyecek lafları yok. Mahfi Bey herkesten bahsettiniz yatırımcı olmayandan bile PPF girenler olarak risk almadık biz keşke bunu da söyleseydiniz...
YanıtlaSilHocam burası ağlama duvarına dönmüş,sadece takkeleri görünmüyor.
YanıtlaSilYapma, insanları canı sıkkın, birikimleri ne olacak endişelilerken bu yorum hiç vicdani değil.
SilFonların arzına onay veren SPK.
YanıtlaSil2 yıldır izleyen SPK.
Fonların aldığı spek hisseleri bir bir arz eden SPK.
5 TL’den 1000’e giderken seyreden SPK.
Şimdi cezayı kesen SPK.
Faturayı ise sadece halk ödüyor.
SPK Başkan ve üyeleri bugün itibariyle görevden alınarak yargıya sevk edilmelidir.!
7 riskli enstrümana bile bile yatırım yapmayı kabul edenler, kar ettiklerinde tüm Türkiye ile paylaşmayacaklarına göre, zarar ettiklerinde neden tüm Türkiye bu zararı karşılasın. Atasözünde dendiği gibi kendi düşen ağlamaz. Tahminimce borsadaki yatırımların gerçek değeri şuanki borsa değerlerinin 10 da 1 ine tekabül edecektir. Bunun üzerinden yatırımcılara yatırım oranlarına göre ödemeler yapılacaktır.
YanıtlaSilİyimser tahmin, % 1 e tekabül eder.
Sil1 yıldır TLY fonunu takip ediyordum muazzam getirileri vardı. hisse portföylerine bakınca hep f/k 200lerde p/d üç haneli rakamlarda hiç aklıma yatmadı girmedim. her hafta keşke girseydim şimdi paramı beşe katlamıştım sonraki aylarda sekize katlamıştım diye pişmanlık duymadım değil. ama bir türlü elim gitmedi çünkü mantıksızdı değeri beş para etmez hisseler milyar dolarlarla fiyatlanmış dedim, uzak durdum. beni bulur dedim, ben girersem kesin düşer dedim, girmedim çok da iyi yapmışım.
YanıtlaSilAcaba bu fonlarda parasını 10x yapıp çıkan yatırımcılar bu işin bir ponzi olduğunu gördüklerinde gönül rahatlığıyla o paraları nasıl yiyebilecekler?
YanıtlaSilAkparti milyonları mağdur etmek ve seçimde faturasını ödemek istemiyorsa. Yarın resmi gazetede karar yayımlayıp, şirket tahtalarını borsada işleme kapatmalı zamanında Kepez, ceas, raks şirketlerinde olduğu gibi varlıklarına el konulmalı. Bu foncular yüzünden yoksa fona ve bağlı hisselerine hiç bulaşmadığı halde belkide 100 katı borsa yatırımcısı mağdur olacak.
YanıtlaSilŞu sıkıntılı günlerde bazı arkadaşların moralini bozmak istemezdim.ama 7 risk seviyesinde ve degerl bilmem kaç kat giden hisselerde ana paramı kurtarsam mutlu olurdum. Çünkü bu kadar yukselişin mantıklı bir tarafı yoktu, değerler fiktif yani sanaldı. Bu fiktif karlar için bir bakıma haydan gelen huya gider durumu var yani.Ama tabi herkesin başka başka hikayesi var, bu sebeple onların da kalbini kırmak istemem.
YanıtlaSilFonda kaybedenlerin zararını mı, kazananların kârını mı biz (kamu, millet) ödeyeceğiz? O kaybedenlerin kaybettiğini birileri kazandı, havaya uçmadı ya para. Bu fonlardan büyük kazananları bulmaları çok kolay olmalı.
YanıtlaSilHocam sizinde belirttiğiniz gibi SPK gözetim görevini layıkıyla yerine getirememiştir. Sayın Şimşek finansal okur yazarlığı arttırıyoruz demiş ama SPK uzmanları konularında uzman kişiler değilmi faktoring firması 5 ayda 27 milyar piyasa değerine gidiyor oturup izlemişler. Ayrıca vatantadaş ters repo nedir biliyormu para piyasası fonu eski adıyla B tipi likit fon niyetine alıyor risk istese hisse yada hisse fon serbest fon alır değilmi hocam. PPF alanlar günlük haftalık aylık vade niyetiyle bu fonları alıyor şu an paralarını kullanamadığı için bile ekonomik olarak sıkıntıya düşenler vardır zarar etmek bir yana
YanıtlaSil7/7 skorlu bir fona yatırım yapan yatırımcı her an parasının sıfırlanabilme ihtimalini biliyordu. Bu fonun elinde tuttuğu hisselerin balon olduğunu görüyordu. Peki para piyasası fonuna para yatıranlar hocam? 2/7 skor var. Takasbank balon hisseleri teminat almış. SPK izlemiş. Skor 5/7 olsaydı, takasbank şişen hisseyi teminat kabul etmeseydi ve düzenleyici otorite aynı kurumun para piyasası fonunu boşaltmasını engelleseydi bu olmazdı. PPF yatırımcısı üstelik niteliksiz yatırımcı. PPF yatırımcısı da Sizce riski bilmeli miydi?
YanıtlaSilŞimdi bunu yazdığım için epey linç yerim. Her daim her koşulda, 1 koyup 5 almayı hayal eden bir milletiz. Başımıza ne geliyorsa bundan geliyor. 2002-2012 arası sahte refah dönemi, bugün içinde bulunduğumuz siyasi çıkmazın müsebbibi değil mi? M.K.Atatürk ne demiş: Çalışmadan, yorulmadan, üretmeden rahat yaşamak isteyen toplumlar; önce haysiyetlerini sonra hürriyetlerini ve daha sonra da istiklal ve istikballerini kaybetmeye mahkumdurlar. Buna "birikimlerini" kelimesini de ekleseymiş tam olurmuş. Tabii ki suçu olanlar cezalandırılsın. Ama işin sonunda bir de aynayı kendimize tutmayı unutmayalım.
YanıtlaSilHiçbir sey vardan yok, yoktan var olmaz.
YanıtlaSilÇalınan paraları bulmak ve sahibine geri vermek devletin gorevidir.
Hocam çok haklisiniz, devletin gorevi eğer ortada bir aldatmaca varsa sebep olanların mal varlıklarına el koyarak sureci adil bir şekilde yurutmek ve yatirimcilara iadelerini yapmak. Obur turlu, risk alanın aç gozlulugunun faturasını halkin vergileriyle kapatmak, kusura bakmayın enayi duduklemek gibi bir durum.
YanıtlaSilHocam merhaba,
YanıtlaSilTanımlamaları doğru yapmamız gerekir. Risk alanlar fonun finansal riskini kabul ediyor. Mevcut durum finansal riskle açıklanamaz. Fonun kurallarının dışına çıkılıyor. Müdahale edilemeyen varlık işlem görmeye devam ediyor. Tasfiye riski sonucunda oluşacak zarar miktarı hesaplanabilir bir zarar değil.
Teşekkürler
Hocam konu ile ilgili absürdlükler ve zihin yakan detaylar ortaya çıkmaya devam ediyor.
YanıtlaSilMuhtemelen sizin de vakıf olduğunuz iki bilgiyi bir de burada paylaşmak ve fikrinizi almak isterim:
• Bu malum portföy yönetim şirketlerinden birinin sahibi,3 yıl önce,devletin hisse ve fonları saklayan resmi kurumu olan Merkezi Kayıt Kuruluşu(MKK)’ndayönetim kurulu üyeliğine seçilmiş.Yani devletimiz kuzuyu kurda emanet etmiş!
(Resmi dedim ama kurumun tam statüsünü bilmiyorum)
• Eski MASAK Başkan Yardımcısı,yine aynı pyş’ni yönelik şikayetleri yüzünden iki kez gözaltına alınmış.Bu nasıl bir çürümedir?Neresinden tutsak elimizde kalıyor!Şimdi bu gözaltı kararını verenlerin de soruşturulması gerekmez mi?
Bu kadar cürüm arasında bir vakıf kurup,ona bağlı üniversite açmak da herhalde bu çalıntı parayı kamufle etme çabası mıdır nedir anlayamadım!
Saygılarımla.
parasını yüksek getirinin cazibesine kapılmadan daha düşük getirili, daha sağlam yatırım araçlarında tutanlar.
YanıtlaSilNoktalardan biri burası.Bir ppf fonuna mevduat muadili diye girdik lakin güvenmemek lazımmış.Neyse spk hata yapmış olsa da paramızı geri alacağımızı en azından aynı tutarla düşünüyorum
En güvendiğimiz insanlar bile güvensiz çıkıyor!
YanıtlaSilSonumuz ne olacak hiç bilmiyorum...
"Veni Vidi Vergi"
YanıtlaSil