Atatürkçü Olmak O kadar da Kolay Değil

Adını andığımız her an içimizi hüzün kaplar oldu. Eskiden 10 Kasımlarda yaşardık bu duyguyu. Şimdi neredeyse her gün aynı hüznü yaşıyoruz. O, bize elden gitmiş olan vatanımızı geri vermekle kalmadı, kulluktan çıkardı bizi, haklarımızı öğretti. Şimdilerde daha iyi anlasak da biz bunların değerini uzun zaman bilemedik, hakkını veremedik. Adını anınca hüzünlenmemiz ondandır biraz da. Hala aptalca bir tutkuyla kulluğa dönmek isteyenler var aramızda. Atatürk’ün sağlığında da vardı bu insanlar. Hatta bunların önemli bir kısmı onun en yakın arkadaşlarıydı. Nutuk’u okuyunca insan, Atatürk’ün asıl mücadelesinin düşmanlardan çok dostlarıyla olduğunu görüyor.

Bir hafta kadar önce Kerem Çalışkan’ın yeni çıkan Miras adlı kitabını okumaya başladım (Remzi Kitabevi, 2017.) Devam etsem ikinci gün bitirirdim. Miras, çok kolay okunan, akılda kalan, güzel çerçevelenmiş bir kitap. Atatürk’ün miras bıraktığı 7 önemli kavramı ve bunlar üzerinde onun nasıl çalıştığını bu kavramları birer oya gibi nasıl işleyip geliştirdiğini anlatıyor. Bu kavramlar: Vatan, Meclis, Ordu, Cumhuriyet, Laiklik, Kadın Hakları, Türk Kimliği.

Kitabın ilk sayfasında Atatürk’ün şu sözleri tokat gibi karşılıyor insanı: “Ben, manevi miras olarak hiçbir nass-ı kati, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım, bilim ve akıldır. Benden sonrakiler, bizim aşmak zorunda olduğumuz çetin ve köklü zorluklar önünde, belki gayelere tamamen eremediğimizi, fakat asla taviz vermediğimizi, akıl ve bilimi rehber edindiğimizi tasdik edeceklerdir. Zaman süratle dönüyor, milletlerin, cemiyetlerin, bireylerin saadet ve bedbahtlık anlayışları bile değişiyor. Böyle bir dünyada asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek, aklın ve bilimin gelişimini inkâr etmek olur. Benim, Türk milleti için yapmaya çalıştıklarım ortadadır. Benden sonra, beni benimsemek isteyenler, bu temel mihver üzerinde akıl ve bilimin rehberliğini kabul ederlerse, manevi mirasçılarım olurlar.”

Kitaptaki bölümlerin her birinin başında Atatürk’ün çok önemli sözleri var. Kadınlarla ilgili olarak söylediği şu sözler mesela, onun kadın haklarına ve kadın erkek eşitliğine verdiği önemi ne kadar açıklıkla ortaya koyuyor: “Büyük Türk kadınını çalışmamıza ortak yapmak, hayatımızı onunla birlikte yürütmek, Türk kadınını ilmi, ahlâki, sosyal, ekonomik hayatta erkeğin ortağı, arkadaşı, yardımcısı ve destekleyicisi yapmak…”

Sonra laiklikle ilgili bölümün başındaki şu sorusu mesela, bugün de aynen geçerli değil mi? “Bir takım şeyhlerin, dedelerin, seyitlerin, çelebilerin, babaların, emirlerin arkasından sürüklenen ve geleceklerini, canlarını, falcıların, büyücülerin, üfürükçülerin, muskacıların ellerine bırakan insanlardan oluşmuş bir topluluğa uygar bir millet gözüyle bakılabilir mi?”

Neredeyse yüz yıl sonra her başımız sıkıştığında “nasıl bir yol göstermişti?” diye eserine bakma ihtiyacı duymaya devam ediyoruz. Oysa onun dediğini anlamak için aklın ve bilimin yol göstericiliğinden yararlanmak, o yolda yürümek yeterliydi.   

Bugün çoğumuz Atatürkçü görüneceğiz. Ne var ki görünmekle Atatürkçü olunmuyor. Her şeyden önce onun devrimlerini benimsemek, bilimi ve aklı yol gösterici olarak kabul etmek, kadın erkek yan yana yürümek, aynı yerde oturup kalkmak, laikliği nefes alır gibi hissetmek gerekiyor. Görünmek kolay olsa da Atatürkçü olmak o kadar da kolay değil yani.

Tarihimizin en büyük devrimcisi Mustafa Kemal Atatürk’ü bir kez daha saygıyla anıyorum. 

Yorumlar

  1. Değerli Atam!

    Açtığın yolda‚ gösterdiğin hedefe durmadan yürüyeceğime ant içerim!

    YanıtlaSil
  2. Atatürk ancak bu kadar güzel anlatılabilirdi.Teşekkürler hocam

    YanıtlaSil
  3. Yazının altına imzamı atarım Hocam!

    YanıtlaSil
  4. 'atatürkçülük yanlış, doğrusu kemalizm' diye yazar Ahmet Taner Kışlalı..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen katiliyorum.

      Sil
    2. Önemli olan bilim ve aklın yolunu izlemek, adı ne olursa olsun, laiklikten ayrılmamak, kadın erkek eşitliğini her anlamda savunmak, eğitimde bilimi öne koymak ve onun devrimlerine sahip çıkmak. Aydınlığa giden yolun adı Atatürkçülük de olsa Kemalizm de olsa doğru yol odur.

      Sil
    3. Islamiyet ile muslumanlik demek gibi bir fark var, ayni sey yani.

      Sil
    4. ''Atatürkçülük demek mi daha doğru yoksa Kemalizm mi? ...Kemalizm akla ve insancıl değerlere dayalı çağdaş bir toplum özlemine yanıt veren, geri kalmışlıktan kurtulma istencini yansıtan bir ideolojidir... ...Atatürkçülük dendiğinde böyle bir ideolojiden çok bir kişiye yönelik hayranlık çağrışımı öne çıkıyor. Adeta bir putlaştırma eğilimi yansıyor. Hele Atatürkçülük adına, Atatürk'ün isminin arkasına saklanılarak yapılanlar düşünülünce yıpranmış bir kavram olan Atatürkçülükten vazgeçmek daha doğru gözüküyor''

      ''...Atatürkçülüğü, onun sağlığında yaptıklarının bekçiliği biçiminde anlayanlar var. Bu Kemalizmin tutucu yorumudur ve sürekli devrimci özüne aykırıdır.''

      Siyasal Sistemler, Ahmet Taner Kışlalı, syf 162. 7. Baskı(2006)

      Sil
  5. Yürekten bir yazı okuduk sağolun Mahfi hocam.

    Elimizde kolay olduğu kadar zor bir denklem var:
    Atatürkçülük .........değil, Atatürkçülük ..............dır.
    Öte yandan
    Atatürkü anlamak ...............yapmak değil .............. yapmaktır.
    İlgili boşlukları o kadar tersten doldurmamızdan mütevellit bugün nelerle daha meşgulüz. Halbuki Atatürkü gerçekten ama gerçekten anlamış olsaydık şimdi bambaşka yerde medeniyetlere yön veren ülke olurduk. Tüm dünyada bilim ve barışın tesisini biz yapıyor olurduk.
    Ama hep bir umut var yeterki bizden sonraki nesil için üzerimizde düşeni yapalım.

    YanıtlaSil
  6. Hocam, çok değerli bir yazı. Keşke bu düşünceleri toplumun geneli paylaşabilse. Yine de umudumuzu yitirmeden çalışmaya devam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim, umut yitirmek Atatürkçülükte asla olmayan bir şey.

      Sil
    2. Zira, "Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben umudumu hicbir zaman yitirmedim." demiştir ve eklemiştir "kurtarıcı bekleyen milletler, millet olamamıştır." Açıkçası etrafımda umudunu yitirmiş insanları görunce uzulmeden edemiyorum.

      Sil
  7. Elinize saglik. Cok guzel bir yazi olmus.

    YanıtlaSil
  8. Yaşasın Mustafa Kemal Paşa!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşasın Atatürk devrimleri ve düşünceleri.

      Sil
  9. Güzel yazı olmuş.buyuk önderimize rahmet diliyorum.nur içinde yatsin

    YanıtlaSil
  10. yazınızı yine içimi bir hüzün kaplayarak göz yaşlarımı tutamayarak okudum hocam.daha bugün günümüzün belki de en önemli bilim insanlarından elon musk bile atamızın 'eğer bir gün benim sözlerim bilimle ters düşerse, bilimi seçin' öğüdünü paylaşarak bize aslında ne kadar büyük bir önderimizin olduğunu hatırlatıyor.atamızın gösterdiği yolda onun gösterdiği çağdaş ve uygar toplum hedefine ulaşmak ümidiyle saygı ve minnetle kendisini anıyoruz.

    YanıtlaSil
  11. Ak partili olarak Ataturku cok seviyoruz ailecek. Almanyada yasiyorum. Cocuklarim burada okula gidiyor ben elimden geldigince onlara Ataturku anlatmaya basladim. Ileride Turkiyeye donersek tarihini gecmisini bilsin istedim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. neden parti adı belirtme ihtiyacı duydunuz sevginizi anlatırken?
      Sevginizi pekiştirme unsuru olarak mı görüyorsunuz?
      Parti adı fark etmez (kasıt aranmasın) herhangi bir partili(yim diyerek Atatürk'ü sahiplenen her partili) içinde geçerli bu sorular!

      Sil
    2. Atatürk partiler üstüdür. Atatürk Türkiye'dir.

      Sil
    3. Elon Musk'i gormuyor musunuz? Ataturk ulkeler ustudur. Ataturk dunyadir.

      Sil
  12. Bir kısım siyasilerin keskin bir dönüşle Aziz ATATÜRK,ü bu Ölüm yıldönümünde istismar vesilesi yapmasını şiddetle kınıyorum riya batağına saplanan siyaset simsarlarından Biran evvel kurtulmayı diliyorum

    YanıtlaSil
  13. Öncelikle ben de sizin gibi atamızı saygıyla anıyorum.

    Bir millet nasıl hiçbirşeyden ders almayıp, neredeyse 100 sene sonra başladığı noktaya geri döner gerçekten anlamak mümkün değil. Bu durum, atamızdan sonra bu memleketin başına onun izinden gidip ilerlemeyi sürdürecek kimsenin gelmediğinin en güzel kanıtı. Cehalet gerçekten bu hayattaki en güçlü silah bunun en güzel örneklerinden biri oldu bu ülke maalesef. İşin kötü tarafı gidişat başladığımızdan da kötü bir hale geleceğimizi gösteriyor zira en ufak bir iyimserlik ve umut aşılayacak birşey yok ufukta.

    YanıtlaSil
  14. Gazi, Mareşâl Mustafa Kemal Atatürk'ü saygıyla anıyoruz. Bu ülke için yaptıklarını asla unutmayacağız. Binaenaleyh Atatürkçülük kimsenin tek elinde değildir; tıpkı Allah ve dinin olduğu gibi.

    YanıtlaSil
  15. Atatürk tezini anlayabilmek için antitezini yaşaması gerekiyordu bu milletin en azından bir bölümünün. Bazıları ancak yaşayarak öğreniyorlar, bazıları ise hiç öğrenmiyorlar ama hiç öğrenmeyenler bile yavaş yavaş bir senteze ulaşıyorlar, bu da bir kârdır.

    YanıtlaSil
  16. Bugün yapılmaya çalışılan şey Atatürk'ü unutturmaya çalışmaktan ibaret. Kendi fikirlerini Atatürk'ün ismini kullanarak empoze etmektir. Atatürk 2000 yıl önce yaşamadı ve görüşlerine hayatına dair yeterince kaynak mevcut. % 99'u nutuk'u okumamış insanların atatürkçüyüm diye geçinmesi komik oluyor. AKP'liler Atatürk'ü sahiplenmek istiyorlarsa kendilerine saltanatın kaldırılması kısmını okumalarını öneririm. Bir insan hem Atatürkçü hem Osmanlıcı olamaz.

    Mesele budur.

    YanıtlaSil
  17. Atamızı rahmet, minnet, sevgi ve saygıyla anıyoruz.

    YanıtlaSil
  18. Sevgili Eğilmez, Atatürk'ü her geçen gün daha fazla anlıyoruz. Yaşadığı zamanlarda sadece seviyorduk, ancak anlayamamıştık. Şimdi ne yapmak istediğini daha açık görüyoruz, yaşadığımız olaylardan, tecrübelerden sonra. Bence bize anlatmak istediğinin özü; BAĞNAZLIMIZI (İnat, Nispet, Haset, Hiddet, Şiddet, Kin ve Öfkemizi) azaltmak, AKIL ve MANTIĞIMIZI kullanabilmek. Eğitim derken hep BİLGİMİZİN artmasını düşünüyoruz, BAĞNAZLIĞIMIZIN azalmasını değil. Neticede Güzel sözümüz "Eğitim CAHİLLİĞİMİZİ alır, BAĞNAZLIK baki kalır.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özelestiri yapabilmek güzel Adsız 11:15.

      Sil
    2. Hem de o kadar net goruyoruz ki.

      Sil
    3. Bizim toplumumuz için konuşacaksak; bağnazlığın olmadığı ortamı insanlar kendileri oluşturabilir. Bencilliğin olduğu yerde sabır da kalmıyor dediginiz şeyler de olabiliyor. Empati kurmuyor insanımız ve hayatta da en çok bencil insanlar mutlu oluyor. İnsanlar medeni bir şekilde konuşmaktan kaçınıyor. Siz ne yaparsınız böyle bir durumda soruyorum.

      Sil
  19. Sayın hocam saygılar sunuyorum, yüreğinize sağlık. Kaleminize sağlık. Bence bu 10 Kasım diğer 10 kasımlardan farklı. O yüce insanın tüm hatları ile nutukta çizdiği durumların gerçekleşmiş olarak karşımıza çıktığı 10kasım 2017 bugün. Şimdi 79yıl sonra ATATÜRK ÜN görevlendirdiği bizler mücadeleye onun bıraktığı noktadan bugün başlıyoruz. Mevcut iktidar bile Anıtkabire servis kaldırıyor ise, vakit tamamdır! Fabrika ayarlarına dönmek zamanı geldi. Mustafa Kemal Atatürk ün eşsiz eseri CUMHURİYETİ yeniden heralanda ayağa kaldırmak zamanıdır. Işıklar içinde uyu sarı paşam, sonsuz şükranlar. Saygılar hocam.

    YanıtlaSil
  20. Atatürk'ü daha iyi anlamak için, herkes Anıtkabir'deki kitaplık bölümünü incelemeli.

    YanıtlaSil
  21. Elleriniz sağlık, bu vesileyle Atatürk'ümüzün ve silah arkadaşlarının ruhu şad olsun...

    YanıtlaSil
  22. Hocam FED eğer QE politikası hiç uygulamasaydı yine de ekonomi belli bir zamanda düzlüğe çıkar mıydı mesela 2025-2030 yılında?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çıkmazdı çünkü gidiş resesyondan depresyona, deflasyona doğruydu. Oraya bir kez girildiğinde çıkış kolay değildir.

      Sil
  23. Bir imza da benden hocam. Yüreğinize, kaleminize sağlık. İzninizle paylaşıyorum.

    YanıtlaSil
  24. Fikirsiz ve idealsiz bozuk büyümelerin sonucunda yaşanılması güç hale gelmiş güzel ülkemizin çekirdeğindeki ışık, hâlâ Türkiye'de yaşamaya devam etmemizin tek sebebi.

    Nazım Hikmet'ten, Kazım Karabekir'den vatan haini yaratmış; müslümandan laik olmaz diyen birisini Cumhurbaşkanı seçmiş bir milletle bu idealler nasıl yaşatılır pek emin değilim. Fakat pusulamızı kaybetmiş değiliz.

    Evet gerçekten çok bunalıyoruz, umutlu muyum onu bile tam bilmiyorum açıkçası ama her ne olursa olsun yarınlara inanmak istiyorum.

    Adalet için bedel ödemeye hazır, yaratıcı ve çalışkan bir millet olma umuduyla Atamızın ideallerinin izindeyiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kazim Karabekir'den vatan hainini kim cikartmis arastirdiniz mi siz hic? Masallah fikrimiz bolda o fikre nasil ulastigimiz mechul.

      Sil
    2. Karabekir'in kurucularından olduğu Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası Takrir-i Sükûn Kanunu ile kapatılmıştı.
      Ardından Karabekir 1927 yılından 84 kişilik muhalifler grubu arasına alınarak siyasete girmesi yasaklanmış ve ev hapsine alınmıştı. 10 yıl boyunca takip ve ev hapsinde yaşatıldı.
      Yasaklı yıllarında yazdığı İstiklal Harbimiz isimli kitabı da uzun yıllar yasaklı kitaplar arasında kalmıştır. Atatürk'ün vefatına kadar siyasetten el çektirilmiştir.

      Dönemin iktidar yanlısı gazetelerini incelersiniz kendisi için ağır ithamlar yazıldığını görebilirsiniz. Özetle dönemin CHP'si Karabekir'e adil davranmamıştır.

      Dönem ile ilgili güzel bir inceleme için şu programı inceleyebilirsiniz.
      https://www.youtube.com/watch?v=trGwviX-GxM

      Saygılar

      Sil
    3. Nutuk'u ve Kerem Çalışkan'ın son kitabı Miras'ı okumanızı öneririm eğer okumadıysanız. Terakkiperver Cumhuriyet Fırkasının cumhuriyetle uzaktan yakından ilgisi yok. Sonunda hepsi Halifeliği geri getirmeye çalışıyor. Hatta Atatürk'e halife olmasını öneriyorlar. Onun yerinde kim olsa kabul ederdi bu teklifi. O, "bunlar bu çağın işi değil" diyerek elinin tersiyle itiyor.

      Sil
    4. Nutuk'u okudum ama Çalışkan'ın kitabını sizin tavsiyeniz üzerine bugün edindim. En yakın zamanda bitirmeyi umuyorum.

      Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası konusunda epey bir tartışma var benim okuduğum kadarıyla. Benim görüşüm sizinkiyle paralel sayılır. Atatürk'ün kararının doğru olduğuna şüphe yok.

      Ancak Karabekir'in ne tip bir devlet adamı olduğu konusunun iyi anlaşılmadığını düşünüyorum. Ben kendisinin laik ve demokrat olduğu inancındayım.

      Bizlerle aynı yönde düşünmeyen insanları siyasetten uzak tutmak, medya ve yargı yoluyla hayatı onlara dar etmek bugün ne kadar yanlışsa o zaman da o kadar yanlıştı.

      Sil
  25. Yüreğinize sağlık hocam..Duygularımıza tercüman oldunuz.

    YanıtlaSil
  26. Hocam bir sene önce yazdığınız "sermaye hasıla katsayısı" yazınızda Türkiye için sermaye stokunu 7 tr. dolar olarak ifade etmişsiniz. Bu veriyi nereden elde ettiniz? Bir de sermaye stoku Türkiye tarihindeki bütün yatırımlar eksi amortisman mı oluyor?

    YanıtlaSil
  27. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  28. Yılmaz ÖZDİL:
    "Anıtkabir'e her yıl beş ila dokuz milyon
    yurttaş koşuyor, dua ediyor,
    devrimlerine bağlılığını sunuyor.
    Ortalama yedi milyon kabul etsek…
    1953'ten bu yana 455 milyon kişi
    Anıtkabir'i ziyaret etti. ABD'nin nüfusundan 120 milyon daha fazla,
    Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkenin toplam
    nüfusu kadar… Yıllar geçtikçe
    külleneceğine, giderek alevlenen
    böylesine bir sevginin, insanlık
    tarihinde örneği yok. * Çünkü…
    İstedikleri kadar hakaret etmeye, iftira
    atmaya çalışsınlar, istedikleri kadar
    silmeye, unutturmaya çalışsınlar…
    Bunların arasında, Mustafa Kemal'in
    kaşından kopmuş bir tek tel kadar değeri olan yok!"

    Kaynak:sözcü gazetesi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hürriyet gazetesi yazarı Deniz Zeyrek:
      Musk’ın mesajını okuyup Kinross’un kitabını anımsadıktan sonra, biraz
      utandım.
      Çünkü biz, Kurtuluş Savaşı kahramanlarının bize miras bıraktığı
      Anadolu’da, (hâlâ) Atatürk’ün Polatlı’da ata sarhoş binmeye çalışırken
      düz yolda düştüğünü, kaburgasını küçük bir çakıl taşının kırdığını,
      Sakarya’da, Kocatepe’de savaşmadığını, Gazilik unvanını hiç alamadığını yazanlarla ve bunlara inanıp yayanlarla birlikte yaşarken, Musk, binlerce
      kilometre uzaktan gelip Atatürk’e duyduğu hayranlığı içtenlikle ifade
      etmişti.

      Yazının tamamı için: http://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/deniz-zeyrek/muskin-mesaji-ataturkun-kirik-kaburgasi-40640088

      Sil
  29. Hocam Merhabalar ülkemizin sizler gibi düşüncesi hür aydınlık yarınlarımız için Atatürk'ün yaktığı meşaleyi sönmemesi için verilen mücadele çok kutsaldır.Ve bu demokrasi mücadelesi en başta siz korkusuz gazetecilerin bedel ödeyerek buralara kadar taşıdınız.iyiki varsınız hocam İyiki ATATÜRK gibi bir liderimiz var iyiki laik Cumhuriyet iz.
    Saygı ve selamlarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Ben gazeteci değilim. Gazetede yazmakla gazeteci olunmuyor ama dediğiniz doğrudur, gazetecilerin katkısı çok olmuştur bu meşaleye canlı tutmakta. Aydınlığı karartmaya kimsenin gücü yetmeyecek merak etmeyin.

      Sil
    2. Bugün ATATÜRK,E her zamankinden daha farklı sarıldık.görmek istediğimiz manzarada bu.Çünkü ATATÜRK,ümüz bizim tek vazgeçilmezimiz.gazeteci olarak belirtmem bu günün heyecanından bağışlayın.saygılarımla

      Sil
  30. Yazılarınızın takipçisiyim. Bunu da keyifle okudum. Tümüne katılıyorum. Atatürk'ü anlamak aslında bu kadar zor olmamalı. Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  31. Üstad eline sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sayın Eğilmez;"Atatürk'ten Son Mektup"isimli Halim Yağcıoğlu'nun güzel şiirini blogunuza yazdığım halde niçin yayınmaladığınızı bir türlü anlayamadım,anlamlandıramadım.Akşam saatine kadar bekledim.Fakat göremedim.Lütfen o,nazik ve naif üslubunuzla bu soruma tatminkar bir yanıt verebilir misiniz?

      Sil
    2. Bir kez daha yollar mısınız lütfen? Çünkü bazen yazışma trafiğinde aksamalar olabiliyor.

      Sil
    3. ATATÜRK'TEN SON MEKTUP
      Siz beni hâlâ anlayamadınız,
      Ve anlayamayacaksınız çağlarca da,
      Hep tutturmuş "yıl 1919, Mayısın 19'u" diyorsunuz,
      Ve eskimiş sözlerle beni övüyor, övünüyorsunuz.
      Mustafa Kemal'i anlamak bu değil,
      Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil.
      Bırakın o altın yaprağı artık,
      Bırakın rahat etsin anılarda şehitler,
      Siz bana neler yaptınız ondan haber verin,
      Hakkından gelebildiniz mi yokluğun, sefaletin,
      Mustafa Kemal'i anlamak yerinde saymak değil,
      Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil.
      Bana muştular getirin bir daha,
      Uygar uluslara eşit yeni buluşlardan;
      Kuru söz değil iş istiyorum sizden anladınız mı,
      Uzaya Türk adını Atatürk kapsülüyle yazdınız mı,
      Mustafa Kemal'i anlamak avunmak değil,
      Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil
      Hâlâ o acıklı ağıtlar dudaklarınızda,
      Hâlâ oturmuş 10 Kasımlarda bana ağlıyorsunuz,
      Uyanın artık diyorum, uyanın, uyanın,
      Uluslar, fethine çıkıyor uzak dünyaların.
      Mustafa Kemal'i anlamak göz boyamak değil,
      Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil
      Beni seviyorsanız eğer ve anlıyorsanız,
      Laboratuvarlarda sabahlayın, kahvelerde değil,
      Bilim ağartsın saçlarınızı, kitaplar,
      Ancak böyle aydınlanır o sonsuz karanlıklar.
      Mustafa Kemal'i anlamak ağlamak değil,
      Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil.
      Demokrasiyi getirmiştim size, özgürlüğü
      Görüyorum ki hâlâ aynı yerdesiniz hiç
      ilerlememiş;
      Birbirinize düşmüşsünüz halka eğilmek
      dururken,
      Hani köylerde ışık, hani bolluk, hani kaygısız
      gülen,
      Mustafa Kemal'i anlamak işitmek değil,
      Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil.
      Arayı kapatmanızı istiyorum uygar uluslarla,
      Bilime, sanata varılmaz rezil dalkavuklarla,
      Bu vatan, bu canım vatan sizden çalışmak ister,
      Paydos öğünmeye, paydos avunmaya, yeter,
      yeter,
      Mustafa Kemal'i anlamak aldatmak değil,
      Mustafa Kemal ülküsü sadece söz değil.
      HALİM YAĞCIOĞLU
      #Rahmet,minnet ve saygıyla...

      Sil
  32. Hocam, çok duygulandım; söyleyecek birşey bulamıyorum... Sağolun

    YanıtlaSil
  33. Bir ülkeyi yönetenler, hükümetler, sadece o ülkenin vatandaşı olmak zorunda mı?

    Ciddiyim bu soruyu sorarken:

    Elon Musk, siyasete girmek isteyen biri değil. Varsayalım ki siyasete girmeye karar verdi.

    Onu, Türkiye'ye, milli eğitim bakanı, ekonomi bakanı, bilim-teknoloji bakanı olarak 'transfer' edebilir miyiz? Yapısal reformları başlatsın, sonra yine dönebilir SpaceX şirketine.

    Stanley Fischer, hem İsrail'de merkez bankası başkanı idi hem de FED başkan yardımcılığı yaptı, hatırlayınız. Çift vatandaşlığı olduğu için mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aslında Fischer üç vatandaşlığı var diye biliyorum. Sorun Elon Musk'ın bilim teknoloji bakanı olmasında değil. Onu dinleyip dediklerini yapacak iktidar bulabilmekte. Adam imam hatip liselerinin yerine bilim liselerini açın derse ne olacak? Elon Musk dedi biz yapalım mı diyecekler?

      Sil
  34. Hocam maalesef ilkokul,ortaokul ve lisede Atatürk'ü sevmeyen biriydim. Son 1 yıldır değerini anlıyorum,fakat geldim 28 yaşına geç oldu artık açtığı yolda yürümek. Bu saatten sonra pek bir işe yaramıyor ne yazık ki! ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adsız 20:58 hiçbir şey için geç değil. yaşım 34, Ata'yı daha yeni yeni tanımaya başladım. Anlama çabam devam edecek. Otuz dört yıla hayıflanıyorum ama o zaten her daim öğrenmemizi ve analiz etmemizi salık veriyor. Önemli olan bu saatten sonra yapacaklarımız. Umutla çalışırsak hiçbir şey için geç olmaz.

      Sil
    2. Adsiz hicbir zaman gec degildir. Onemli olan dogru yolu bulmak.

      Sil
    3. Hocam sizə təșəkkür edirəm. Çox duyĝulandım. Bu yolda davam etməyinizi istəyirəm. Yașasın Atatürk devrimləri və düșüncələri! Azərbaycandan sevgi və sayqılarımızı bildiririk.

      Sil
    4. Anladığınız için sizi tebrik ediyorum.

      Sil
    5. Hiç kimse Atatürk'ü sevmek zorunda değil. Zaten O'nun da kimseden böyle bir beklentisi yok ama bu ülkede yaşıyorsanız ülkenizi sevmek ya da en azından o ülkeye bir takım katkılarda bulunmak gibi bir göreviniz var. İşte Atatürk o yolu tarif ediyor. O yoldan ayrılmazsanız yeterli, kendisini sevmeseniz de olur.

      Sil
  35. Hocam bi gecede cahil kaldık mı, o dönemde osmanlıca okuma yazma bilenler için daha zor olmuştur değil mi yeni alfabeyi öğrwnmek

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu konudaki şu yazımı bir okuyun isterseniz: http://www.mahfiegilmez.com/2017/10/osmanldan-cumhuriyete.html
      Yazıyı okursanız Latin harflerine geçilmeden önce Osmanlı'da okuma yazma oranı hakkında bir fikriniz olur. O zaman bir gecede cahil mi olduk yoksa esasen cahildik de aydınlanma yoluna mı girdik gibi sorulara farklı bakabilirsiniz. Bu yazıda geçenler Osmanlının resmi verileridir.

      Sil
    2. %5 cahil kaldı o zaman. Doğru mu

      Sil
  36. Hocam Atatürk selanik doğumlu yani yunan yanlış mı

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bendeniz İstanbul doğumluyum, bu durumda Bizanslı mı oluyorum?

      Sil
    2. Ama siz doğduğunuzda Bizans yoktu ki

      Sil
    3. Atatürk'ün doğduğu 1881 yılında Selanik Osmanlıların elindeydi. Balkan savaşları sırasında Makedonya'yı kaybeden Osmanlı Devleti, 8 Kasım 1912 günü Selanik'i de Yunan kuvvetlerine terk etmek zorunda kaldı. Selanik ilk olarak 1392'de Yıldırım Bayezit tarafından alınmıştı.

      Yani

      Sil
    4. Ben de Yunan zannediyordum Ataturku
      Bilgi icin tesekkur ederim Mahfi bey

      Sil
    5. Irk, devlet, milliyet, tarih her sey birbirine karismis.

      Sil
    6. Haydi diyelim ki tarih okumadınız, diyelim ki ananız babanız, öğretmeniniz size bir şey öğretmedi, diyelim ki kitap okumazsınız, televizyon izlemezsiniz.Aklınız da mı yok be kardeşim. Atatürk Yunan olsa Yunan ordusunu Anadolu'dan kovmaya uğraşır mıydı? Senin benim gibi Türklerin bu toprakların sahibi olması için bir ömrü feda eder miydi? Bunu da mı düşünemiyorsun be evladım? Ben sana ne diyeyim?

      Sil
  37. 1993-94 gibi 13-14 yaşlarında Nutuk'u okumaya başlamıştım. Orijinalinden, elimde arapça ve farsçadan Türkçeye geçmiş kelimeleri barındıran bir sözlükle. O zamanlar yaptığım şeye beyhude bir uğraşmış gibi bakan arkadaşlarım vardı. Annem babam bile yadırgıyordu, Nutuk okuyacağıma Fen lisesi sınavlarına çalışmalıydım tabii.. Şimdi facebook'tan bakıyorum o eski arkadaşlarım neler yazıyor diye. Nihayet ihmal ettikleri Atatürk'ü öğrenmeye başladılar. Buna annem babam dahil. Sevineyim mi üzüleyim mi bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet Nutuk'u herkesin okuması gerekiyor. Ben üç kez okudum. İlk okuduğumda 20'li yaşlardaydım. Sonra 40'lı yaşlarda bir kez daha okudum. Son olarak da geçtiğimiz aylarda bir kez daha okudum. Her okuduğumda yeni bir bakış açısı elde ettiğimi söyleyebilirim.

      Sil
    2. Dün akşam Müjdat Gezen bir tv programında "ben Atatürkçü veya Kemalist değilim. Şuculuk buculuk "izm"lerle işim olmaz. Atatürk bizim sevdamız, apayrı bir boyut anlatabiliyor muyum?" dedi. Kendisine katılıyorum.

      Sil
    3. İkisi de aynı yere çıkar: Akıl ve bilimin yolu.

      Sil
  38. Hocam, sizə təșəkkür edirəm!Atatürkü daima sevgiylə anan, ona heyran bir insan kimi çox duyĝulandım. Bu yolda davam etməyinizi arzu edirəm. Çünki hələ də Türkiyədə Atatürkü anlamayanların, ona lazımi dəyər verməyənlərin olması çox acınacaqlı bir durum. Çox zaman da öyrənmədən, arașdırmadan.
    Yașasın Atatürk devrimləri və düșüncələri! Azərbaycandan sevgi və sayqılarımla!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız, teşekkür ederim. Benden de Azerbaycan'a sevgi ve saygılar.

      Sil
  39. Hocam çok duygulandım okurken sizi sürekli ve severek takip ediyorum. Sağlığınıza zeval gelmesin, sizi çok seviyorum. Çorumdan saygılar, selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, fahri hemşehrisi olduğum Çorum'a saygılar, selamlar olsun.

      Sil
  40. Değerli hocam NTV radyodaki Ekonomi dersleri kayıtlarında 8 Kasım tarihinde eve dönerken başlıklı başka bir kayıt daha gözüküyor sanıyorum karışmış Saygılarımla

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de tespit ettim, çıkarmalarını söyleyeceğim.

      Sil
  41. Hocam ithal ikame politikası uygulamakla paranın değerini düşük tutmanın ne gibi farkları, avantaj ve dezavantajları var?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eğer bir kaç alanda ürettiğiniz malları dünya ile kısa sürede rekabet edebilecek duruma getireceğinizi ve onları o aşamaya getirene kadar dış rekabetten korumanız gerektiğine inanıyorsanız ithal ikamesinin yararı olabilir.

      Sil
  42. Bu vatanı bizlere armağan eden,ulu önder,saf karizma büyük devlet adamı ve ebedi komutan, ülkemizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı ve minnetle anıyoruz.

    YanıtlaSil
  43. Hocam selamlar,

    Merkez bankasi arastirmaci sinavina hazirlanmak icin kaynak onerilerinde bulunuabilir misiniz?

    YanıtlaSil
  44. Değerli Hocam,

    Hangisini okuduğunuzu bilemiyorum ancak farklıysa Nutuk kitabını Kaynak yayınlarının Nutuk&Vesikalar basımından okumanızı tavsiye ediyorum. Diğer yayınlara göre çok daha güzel hazırlamışlar. Tabi diğer arkadaşlara da şiddetle öneririm.

    YanıtlaSil
  45. Bu blog çok uzun zamandır aradığım şeydi. Güncel bilgiler için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  46. Atatürk'ün, şeyh hoca dede şih reis vs diyerek tek tek saydığı kişilere tabi olanlara, 65 yaşımda olan ben kısaca bir moruğa tabi olanlar diyorum. Umut Ey Türk Gencliğinde.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi