Çalışma Yaşamımın Muhasebesi

Çalışma yaşamıma maliye müfettiş muavini olarak başladım. 25 yılım kamu hizmetinde geçti. O arada uygulamayla teorinin birlikte yürütülmesi düşüncesinde olduğum için doktora yaptım. Hazine Müsteşarı iken istifa edip kamu kesimindeki görevimden ayrıldım sonrasında özel kesimde 10 yıl üst düzey yöneticilik yaptım. O arada gazete köşe yazarlığı ve televizyon programları da yaptım. Son 20 yıldır üniversitelerde ders veriyorum. Önce 10 yıl İstanbul Bilgi Üniversitesinde ve sonra 8 yıl Kadir Has Üniversitesinde ders verdim. Son 2 yıldır da kadrolu öğretim üyesi olarak Altınbaş Üniversitesinde görev yapıyorum. 1995 yılından beri makale ve kitap yazıyorum. Bu blogda ilk yazımı Kasım 2011’de yayınladım.  

Kamu kesimindeki görevlerim, özel kesimdeki yöneticiliklerim, gazete yazarlığım, televizyon programcılığım başarılı mıydı değil miydi bunları objektif olarak ölçme olanağı yok. O zamanlar Türkiye’de terfilerde liyakate bakılır, eleştirel yaklaşım yapanlar kenara atılmaz, tam tersine beğenilirdi. Hiçbir torpili olmadan en üst düzey görevlere yükselmiş olmak bu görevlerde başarı için bir ölçüt kabul edilebilir mi? Bilmiyorum. Dediğim gibi bunun objektif bir ölçütü yok. Buna karşılık akademik görevin ve çalışmaların başarısını objektif olarak ölçen bir sistem var.

Google Akademik sitesi 2004 yılından beri sadece akademik makaleler konusunda arama yapmayı sağlayan bir site. Sitede konuların altındaki atıflar bölümünde kitap veya makaleye atıfta bulunan diğer bilimsel makalelerin sayısı ve o makalelerin listesi yer alıyor.

Bir araştırmacı ya da akademisyen için başarı ölçütü yaptığı yayın sayısı, yayınlarından yapılan toplam alıntılanma sayısı, h endeksi ve i10 endeksi gibi değerlerdir. Benim şimdiye kadar alıntılanma yapılmış 18 kitabım var. Ayrıca yine bir bölümüne atıf yapılmış sayısını bilmediğim yayınlanmış makalem, köşe yazım ve araştırma yazım var.

Google Akademik sitesi verilerine göre bugüne kadar kitap ve makalelerimden 727 kez alıntı yapılmış. En çok alıntı yapılan kitabım (220 alıntı) Ercan Kumcu ile ortak yazdığımız Ekonomi Politikası (Remzi Kitabevi Yayınları) kitabı. Onu Küresel Finans Krizi (Piyasa Sisteminin Eleştirisi) (Remzi Kitabevi Yayınları) (210 alıntı) ve Makroekonomi: Türkiye’den Örneklerle (Remzi Kitabevi Yayınları) (31 alıntı) kitaplarım izliyor. Makalelerim içinde en çok alıntı yapılanı www.mahfiegilmez.com bloğunda yayınlanan Orta Gelir Tuzağı ve Türkiye makalesi (20 atıf). Onu yine aynı blogda yayınlanan Kasım 2000 Krizi Üzerine (13 atıf) ve Mercek Dergisinde yayınlanan Global Finansal Kriz ve Türkiye’ye Etkileri (9 atıf) makalelerim izliyor.

Kitap ve makalelerimden en fazla alıntı 2018 yılında yapılmış (79 alıntı.) Kitaplarıma 2017 yılında 72, 2015 yılında 63 atıf yapılmış.

Bir yazarın yazdıklarının değerlendirilmesinde kullanılan h endeksi en az h sayıda atıf alan h sayıda yayını olduğu anlamına gelmektedir. “Örnek verecek olursak; h-indeksi 10 olan bir akademisyenin, 10 tane en az 10 atıf alan yayını varken, h-indeksi 5 olan bir başka akademisyenin ise 5’in üzerinde atıf alan en az 5 yayını var anlamına gelmektedir. Bir akademisyenin h-indeksinin bir puan artması için, örneğin 5’ten 6’ya çıkması için hem ilk beşte yer alan yayınlarının atıf sayısının 6 ve üzerine çıkması hem de ilk beşte yer almayan başka bir çalışmasının en az 6 atıf alması gerekmektedir…Yapılan bir çalışmada Nobel ödülü alanların %84’ünün h-indeksinin en az 30 olduğu görülmüştür.)[i]

Kitaplarımın ve makalelerimin Google Akademik tarafından hesaplanmış bulunan h endeksi 12’dir.

i10 endeksi Google Akademik tarafından kullanılan ve akademisyenlerin alan fark etmeksizin karşılaştırılabilmesine olanak veren bir ölçüttür. Bu endeks, bir akademisyenin en az kaç tane eserinin en az 10 kez alıntı aldığını ölçmektedir. Hesaplamada yazarın kendi yazılarından yaptığı alıntılar kapsam dışında tutulmaktadır. Hesaplama şöyle yapılıyor: Bir akademisyenin toplamda yayımlamış olduğu 20 makalesi olduğunu düşünelim. Bu makalelerden sadece 7 tanesi en az 10'ar ve üzerinde atıf almış olsun. Bu durumda bu akademisyenin i10 endeksi 7 olarak bulunur.[ii]

Kitaplarımın ve makalelerimin Google Akademik tarafından hesaplanmış bulunan i10 endeksi 14’dür.

Benim 20 yılı fiili olarak hocalık yaparak geçmiş akademik yaşamımın ve diğer görevlerimin yanında hobi olarak yürüttüğüm, aşağı yukarı 45 yılı bulan araştırmacılık – yazarlık kariyerimin muhasebesi budur.


Yorumlar

  1. Muhteşem bir karıyer. Tebrikler. Ekonomi okur yazarlığına yaptığınız katkı da tarif edilemez. Bu ülke için bir şanssınız . İyiki varsınız hocam..

    YanıtlaSil
  2. Hocam sizin yazılarınızı okumak gerçekten çok büyük bir zevk. İyi ki varsınız 👏

    YanıtlaSil
  3. Sevgili hocam, bu siteden ucretsiz olarak ve her bilgi seviyesindeki insanin anlayabilecegi basitlikte özenle yazdiginiz yazilarin; ve bence daha da onemlisi yorumlara cevap vermeniz paha bicilemez.
    Iyi ki varsiniz, iyi ki yaziyorsunuz. Tesekkur ederiz hocam.

    YanıtlaSil
  4. Allah sağlıkla geçen nice uzun ömürler versin hocam.

    YanıtlaSil
  5. Kıymetli hocam. Yazınızda blog sayfama yapmış olduğunuz atıfı görünce çok mutlu oldum. Sizin kaynakça kısmınızda yer almak sayfam için gururdur. Saygılarımla iyi çalışmalar dilerim. Yazma enerjiniz hiç tükenmesin

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yazmaya devam edin. Yazmak insanı ileri götürür. Sevgiler, başarılar.

      Sil
  6. Çok başarılı bir kariyer tebrik eder; devamını ve sağlık içinde uzun ömür dilerim

    YanıtlaSil
  7. Mahfi Hocam çok değerlisiniz bizim için Sayenizde aydınlanıyoruz yeni yeni bilgiler yorumlar bakış açıları öğreniyoruz ve bu sayede fikir üretmemize yardımcı oluyorsunuz. Ayrıca kariyeriniz dışında da değinmeden geçemeyeceğim insanlığınız kişiliğiniz çok beyfendi mütevazi ve üslubu çok doğru birisiniz. İyiki varsınız Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  8. hocam kamuda kariyer mesleklere hazırlananlar ve yeni başlayanlar için bir rehber yazı bekliyoruz , teşekkürler, elinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. katılıyorum, hocam cok faydali olur...

      Sil
    2. Belki bu işinize yarar:
      http://www.mahfiegilmez.com/2017/07/mezun-olunca-ne-yapacagnza-karar-verin.html

      Sil
  9. Hocam güne başlarken yaptığım ilk iş sitenize girip yeni bir makale var mi yok mu kontrol etmek. Okuması ayrı bir keyif sonra da kafada yorumlaması ayrı bir keyif. En son siteden çıkmadan da yapılan yorumları okumak da var tabi

    YanıtlaSil
  10. Hocam bir de sizin çalışmaları alıp üniversitede karşımıza sınav sorusu olarak çıkardılar. Bunun bir endeksi olsa orda rakam çok büyük. Ayrıca kurum sınavları ve mülakatlarıni da unutmamak lazım. Kısaca biz öğrenciler dolaylı olarak sizden çok çektik hocam 8)
    Daim olun...

    YanıtlaSil
  11. The end mi or to be continued mı?

    Size soru. Uzun yıllardır hakim savcılığa kaymakamlığa sayıştay müfettişliklere torpilli olmayan bir tane insan girmiş midir ? Belki taşra uzmanlıklara yüzde 1 lik bir dilim hiç bir torpil olmadan girebilmeyi başarmıştır. Ben duymadım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Torpilsiz kimse girmiyor diye kendinizi kandirmayin. Torpil her zaman vardi, her zaman torpilsiz giren de var. Gencligin en buyuk takintisi bu torpil meselesi. Siz kendinizi demotive edecek yer arayacaginiza yapabildiginizin en iyisini yapin, torpilli olan eninde sonunda patlar, zaten o sekilde girmek istemezsiniz.

      Sil
    2. Patlar mı dalga mı geçiyotsun ? O adamların terfi almaları daha kolay, yurtdışına gitmeleri daha kolay, atılmaları daha zor, işi savsaklamaları daha kolaydır. Bunu derece yapmış, çift haneli mülakatları görmüş biri olarak yazıyorum.

      Sil
    3. Adsiz 09:52, hayat sadece isten ibaret degil. Emek harcayarak ulasmaniz gereken seylere kolayca ulasirsaniz hayattan aldiginiz tad giderek azalir, doyumsuz olursunuz, elinizdekinin kiymetini bilemezsiniz. Bu is hayatiniza oyle ya da boyle yansidigi gibi aile hayatiniza, sosyal hayatiniza da yansir.

      Bu arada cift haneli mulakatlari gorduyseniz bence torpil kismini bir kenara birakip acaba sizin de kendinizde sonraki mulakatlarda degistirmeniz gereken bir seyleriniz oldugu gercegini de yok saymayin. Ornegin bir yakininizla mulakat provasi yaparak fikirlerini alabilirsiniz. Bu cogu zaman gelistirici bir harekettir, cunku bazen kendinizden emin gorundugunuzu dusunurken karsi tarafa tam tersi bir ifade veriyor olabilirsiniz. Kendi eksiginizi baskalari cok daha kolay gorur. Ya da kilik kiyafetinizde, sectiginiz kelimelerde hatali davraniyor olabilirsiniz.

      Unutmayin torpil ya da baglantilar her zaman kariyerinize etki edecektir. Sadece kendi emegi ile bir yere geldigini dusunenler ancak kendini kandirir.

      Sizden daha ‘sansli’ olanlar oldugu gibi sizin de cogu insandan ‘sansli’ oldugunuzu asla aklinizdan cikartmayin.

      Sil
    4. 11.58e ithafen, memleketten çok sıkıntı çektim. O puanlardan sonra arkamda bir bürokrat dursaydı bugün çok değişik yerlerde olabilirdim. Direkt hakkımı verseler yine olurdum. Üzülüyor muyum, bunlara üzülmüyorum. Bu alçaklar yüzünden daha geç iş sahibi oluyor insan daha geç evleniyor insan. Komple insan hayatıyla oynuyorlar. Öğretmenlere mülakattaki puanları gördünüz mü? Hep kpss puanıyla çok yakın puan vermişler. Çünkü adamlar deli gibi lobi yapıyor. İibfler bu konuda çok zayıf

      Sil
    5. Syn Egilmez ne düşünüyor bu konuda merak ettim.

      Sil
    6. Hayatımız kaymış.

      Sil
    7. Kamuya torpilsiz girilir girilmez, peki ozel sektor? Bakkalindan holdingine, hangisi
      kizi/oglu/damadi/geli i, vs dururken, isi daha iyi yapabilecek birine is vermis?

      Sil
  12. hocam, bu ülkede neden iktisat akademisyenleri ekonomi bakanlığı ya da yeni ismiyle hazine ve maliye bakanlığına atanmıyor. aday bile gösterilmiyor. çok saçma ve irrasyonel buluyorum naçizane bu anlayışı!. düşünceniz nedir bu konuda hocam?. saygılar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Canım niye atansın ! Allah Allah ! Elde damat varken

      Sil
    2. Allah vergisi yetenek emek ve alınteriyle birleşince kariyer kendiliğinden geliyor,yani hocam doğuştan torpillisiniz

      Sil
    3. Tek bir sebebi var.
      Yapanlar, öğretemez.
      Öğretenler, yapamaz.

      Mahfi Hocanın bu konumda kalıp siyasilere yol göstermesi çok daha iyidir. Düzenin içine girince , düzenin doğrularına tabi oluyorsunuz ve gerçeklerden uzaklaşıyorsunuz..

      Oysaki bizim doğrulara göre şekillenmiş bir düzene ihtiyacımız var. Bu sebeple akademisyenler, icraatin dışında kalarak iktidarın yanlışlarını söylemeye devam etmeliler...

      Sil
  13. Okulda öğrenemediğim bir çok bilgiyi sizden öğrendim hakkınız çok fazla hocam.

    YanıtlaSil
  14. Hocam sizi severek takip ediyorum.Biz iktisat öğrencilerini yalnız bırakmayın lütfen çünkü maalesef derslerde hiçbir şey öğrenemiyoruz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sertaç bey derslerde daha çok ezber yaptırılıyor da ondan.!. ben Anadolu üniversitesi işletme fakültesini bitirdim. ama bugünkü tanıştığım öğrencilere alt tarafı arbitrajı sorduğumda afallıyorlar. tahvil faiz spreedlerinin ne olduğunu ya da cari işlemler dengesini kısacası ne finansal ekonomi tarafını ne de reel ekonomi tarafını yeterince öğrenemiyorlar ya da eskisi kadar bile öğretmiyorlar. kısacası üniversitelerin seviyeleri 20 yıl öncesine nazaran iyice gerilemiş görünüyor.

      Sil
    2. bundan 35-40 yıl öncesine kadar sermaye sanayi üretimleri ve yatırımları yoluyla optimal düzelerde kar elde edebiliyordu ve sermaye birikimi de sağlayabiliyordu. ne var ki sanayi prodüktivitesinde gerilemeler yaşanınca tabi bunda işçi ücretlerinin giderek artmasını da etkileri vardır karlar geriledi ve sermaye birikimi yavaşladı. bunun üzerine sermaye kapitalizmi finans tabanına kaydırarak kar maksimizasyonunu spekülatif hale getirmeye başladı. ve daha düşük maliyete katlanarak daha yüksek karlılık sağlamaya başladı. yani marjinal fayda arttı. sosyal fayda giderek düştü. gelirler tabana yayılmak yerine tavana yayılmaya başladı. bu da büyük kitlelerin artmayan gelirlerine paralel olarak sürekli borçlanmalarını getirdi. sermaye sanayileştiğinde ilk başta yoğun emek sömürüsüyle ciddi birikim sağladı. fakat işçi kesimi hızla artan sermaye birikiminin farkına varıp sendikalaşarak daha fazla ücret ve haklar talep edince yani temel üretim faktörü sadece sermaye değildir biz de bu değerler zincirinde önemli bir halkayız deyince işçi refahı arttı ama sermaye birikimi azaldı. bu da sanayi üretiminin artışını frenleyici etkiler yarattı.ve verimlilik giderek azaldı. bu sefer de sermaye kapitalizmi hızla finansallaştırdı. parayı altın vb gibi gerçek değeri olan emtialardan kopartarak yozlaştırdı. paranın girdi malların çıktı haline geldiği organizasyonlar yerine paranın yine para ve para temelli kağıtlar çıktısı haline geldiği organizasyonlar tercih edilir oldu.ve bu da gerçek ekonomi ila sanal ekonomi arasında uçurum yarattı. bu uçurum da gerek yerel gerek bölgesel gerekse de küresel çaplı finansal krizlere yol açtı.1929 yılında abd merkezli olarak aşırı reel üretimin karşılığında aynı seviyede finansal sermayenin olmaması nasıl büyük buhrana yol açtıysa şimdi de aşırı finansal üretimin karşılığında aynı seviyede reel üretimin olmaması nedeniyle de yine büyük bir kriz yaşanması hatta depresyona girilmesi riski de hayli yüksektir. kapitalizm aşırılıklarla var olabilen ama aynı zamanda aşırılıklarla krizler yaşayan sistemin adıdır. karl marx boşuna söylememiştir: kapitalizmin önündeki en büyük engel, kapitalizmin kendisidir!. doğru söze ne denir?.

      Sil
  15. Hocam,
    Atıf ve makeleler belki bazı sayısal veriler sağlayabilir, sayılara yansımayan belki daha önemli olan da insanlara ekonomiyi sevdirmeniz ve bilgiye herkesin erişmesini saglamanız. Emin olun düşündüğünüzden daha fazla ögrenciniz var. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  16. Yasar Erdinc vefat etmis. Twitter hesabinda da en son sizin bir tweet'inizi retweet etmis. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet ben de tekrar baktım ve gördüm. Çok iyi ve bilgili bir hocaydı Yaşar Erdinç. Paylaşmayı çok sever, öğrendiklerini, bildiklerini herkesle paylaşmaya çabalardı. En verimli çağında kaybettik. Çok üzgünüm.

      Sil
  17. Allah sağlık,sıhhat ve uzun ömür versin.Ekonomiden hiç anlamayan benim gibilerin bile anlayabileceği sadelikte yazdığınız kitaplarla, bilgi sahibi olmamıza vesile oluyorsunuz..Başarılarla dolu böyle bir kariyerin sahibini tebrik ediyorum...Değerlisiniz, hep öyle kalın. Kitaplarınızı yazarken, sağlığınızı ihmal etmeyin..

    YanıtlaSil
  18. Hocam yazılarınız sayesinde sabahları işe giderken bindiğim metrobüs yolculuğum daha katlanılabilir hale geldi. Her sabah yeni yazınız var mı diye bakarım. Yeni yazı yoksa yorumları okuyorum. Yazılarınıza yorum yapan bazı arkadaşlar da çok yararlı bilgiler veriyorlar. Sevgi ve Saygılar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağ olun. Evet yorum yapan arkadaşlarımızın çok katkısı oluyor, ben de çok şey öğreniyorum.

      Sil
  19. Yabancı uyruklu Hukuk mezunu birisi olarak fikirlerimi yazıya dökemiyorum. Analizlerim dalında uzman olan kişilerle çoğu zaman denk gelmekte, fakat yazamadığım için boşta kalıyor... Yazmaya başlamak için tavsiyelerinizi bekliyorum hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam olarak anlayamadım: Yabancı uyruklu olmanızla yazıya dökememek arasındaki ilişkiyi. Türkçenin yeterli değil desek bu yorumunuz onu göstermiyor.

      Sil
  20. Hocam kariyerinizdeki başarılı çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyor, bizi aydınlattığınız çalışmalarınız için teşekkür ediyorum.
    Ayrıca gençlere çok güzel bir rol model olduğunuz için de teşekkür ediyorum.
    İnsanlara umut verdiğiniz için de teşekkür ediyorum.

    Mumun ışığı her yöne; gözünü açanı aydınlatır.

    Her koşulda ışıklığından hiçbir ödün vermeden aydınlatan ışığa da teşekkür ediyorum.

    (Not: burada bahsi geçen ışık, Einstein’in ışığı, mecazen de o ışık gibi ödün vermeyen aydınların - ör. Mahfi Eğilmez - yaydığı ışık.
    Taklitlerinden sakınınız)

    YanıtlaSil
  21. Türkiye'de belirli konularda, ilgili sektörlere yakın üniversite isimleri akla gelirken, üniversite olmadığınız, bir kişi olduğunuz halde bence sizin de bir okulmuş gibi akla gelmeniz son derece ilginç bir olgu. Hatta kurumlar, üniversitelerin yol gösteremediği bir zaman aralığında sizin yol göstermeniz ilave bir katkı, değeri mutlaka ölçülmesi ve hesaplanması gereken. Diğer bazı, farklı alanlarda, sektörlerde de Türkiye'nin bazı öncüleri var ama pek nadir. Öylesine ki, bazı alanlarda hiç yok. Atıf sayısı, SCI çok önemli, ne ki, sizin gibi çok özel toplumsal aydınlanma işlevi olanların bileşke etkisi, atıfların ve ilgili katsayıların ötesinde etkilere sahip ve çoğu kez dönemine göre marjinal değeri çok yüksek, özellikle akut sorunların yaşandığı kritik dönemeçlerden geçilirken dünyamız değişim sancıları yaşarken. Sadece iktisat değil, yakınmaya, nostaljiye saplanıp kalmadan, soğukkanlı bir şekilde, tam yerinde ve zamanında kurtarıcı rotaları tarif ederek toplumun toplam gücünün endeksinin düşmesini, borsa vb gibi seviye kaybetmesini önlemeniz endemik, çok mühim. İçtenlikle kutlar, bir vatandaş olarak çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  22. Hocam iyi ki varsınız bu aydınlatıcı yazınızla birçok genç akademisyeni de üretmeye teşvik ediyorsunuz

    YanıtlaSil
  23. Sevgili üstat,
    Yazılarınızı bildiğim kadarı ile sadece Türkçe olarak yayınlıyorsunuz. Kıymetli kitap (kitaplarınızdan yabancı dilde basılanı var mı bilmiyorum) ve makalelerinizden yapılan alıntılar da bu sebeple Türkçe yapılan araştırmalar tarafından alıntılanabiliyor.
    Nobel ödülü almış olan akademisyenlerin çalışmaları İngilizce olarakta yayınlandığı için alıntı yapılma olanakları çok daha geniş. Buna Türkiye deki nitelikli çalışma ve analizlere gösterilen ilginin yetersizliğini de eklersek, Google akademik’in sizin için verdiği h indeksini uluslararası yayın yapan diğer akademisyenlerinki ile kıyaslamanın çok objektif bir sonuç doğuracağını sanmıyorum.
    Merakla takip ettiğimiz kıymetli çalışmalarınız için teşekkür ediyorum.
    Çok selamlar.

    YanıtlaSil
  24. Mahfi Hocam kariyerinde başarılarınizin devamını dileriz.

    YanıtlaSil
  25. İşte dünyamızın hali;Sizin kadar kıymetli,yazıları sizinkiler kadar aydınlatıcı olan kıymetli öğreticimiz Yaşar Erdinç'in vefatını hiçbir yerde haber olarak kayda geçiremedim.Biz kıymetlerimize bu kadar mı kıymet veriyoruz.Allah Size uzun ve sağlıklı ömür versin ve Yaşar hocamıza da rahmetini esirgemesin..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yaşar hocama bir kez daha Allahtan rahmet diliyorum.

      Sil
  26. Bir görüşe göre performans sizin çıktılarınızın nicel ve nitel düzeyi, başarı ise toplumun çalışmalarınıza verdiği değer olarak ifade ediliyor. (Naçizane tavsiyem: https://www.amazon.com/Formula-Universal-Laws-Success/dp/0316505498).
    Bu perspektiften bakınca evet, kesinlkle başarılı bir araştırmacı ve yazarsınız. Uzun yıllar devam etmesi dileğiyle, saygılar, selamlar...

    YanıtlaSil
  27. Hocam ben emekli bir mühendisim. 25 yılım kamu hizmetinde 10 yılım özel sektör hizmetinde geçti.
    Çalışma hayatım süresince muhasebe, finans, ekonomi, bütçe, gelir, gider, faiz, yatırım, altın, para, nakit, döviz v.b.terimlerle hiç ilgilenmedim.
    Fakat sizi yazılarınızla tanıyınca eskiden beni sıkan bu konular şimdi vazgeçilmezlerim oldular..
    Sizi takip etmekten hiç yorulmuyor ve sıkılmıyorum.
    Sağlık içinde başarılarınızın devam etmesini diliyorum.
    Teşekkürler hocam.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, bu konuları izlemenize bir katkım olduğu için mutlu oldum.

      Sil
  28. Hocam dunyada bir resesyon bekliyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O halde, ECBnin derhal para basimina balamasi lazim.
      Cok defa dedim burda yazdim.
      FED parayi cekme prog. baslatirken ECB Tahvil alimini azaltiyordu ve son olarak da durdurdu.
      Halbuki gecen sene ekimde durdurmasaydi aylik 30la devam etseydi gecensene ekimden bu yil sonuna kadar Avrupada bu sikintilar olmazdi. Olmadigi gibi Cinde de sorunlar olusmazdi.
      ECB erken sonlandirdi parasal genislemeyei.
      Bu saatten sonra ECBnin onumuzdeki yil basindan baslamak uzere en az 40 milyarlik tahvil alimi progragmi olusturmasi lazim. Bu arada da ECB adeta bir IMF gibi davranip butce disiplini saglamayan gereksiz harcamalar populizm yapan hukumetlere de santaj cekip kolay yapilagelebilir onlemler sunmasi yapmayani da tahvil alim programindan cikarmasi lazim.
      ECBnin yapmasi gerekenler bunlar. Nasil Yunanistan parasal genisleme boyunca programda yer almadi sadece euronun dusmesinden yararlandiysa bu bir mueyyidye olmasi lazim.

      Sil
  29. Atıf sayısı benzer siyasi iktisadi ideolojiye sahip insanlar sebebiyle yükselebilir. Tek başına bir anlam taşımıyor bu çok kitap yazmak gibi bir durum ne yazıldığı önemli.

    YanıtlaSil
  30. Hocam, 25 yıl kamu da olmanıza, akademi dünyasına çok sonradan giriş yapmanıza rağmen bu çabanız takdire şayandır. Diğer Ekonomi akademisyenleri ile sizi makale açısından karşılaştırmak adil olmaz. Çünkü onlar mesleğe başlar başlamaz makaleler ile uğraşiyorlar. Yayın dünyasına giriyorlar. Siz ise 25 yıl kamu ile ilgilenmişsiniz. Eğer topluma bir katkısı yoksa bu makale sayılarının da bir anlamı yok bence. Bunu bir akademisyen olarak söylüyorum. Eğer topluma bir şey verememişsek, ileriye götürmeye katkıda bulunamamışsak, bu sayılarla ancak kendimizi avuturuz. Sayın hocam , sizin hiç makaleniz olmasaydı bile siz başarılısıniz. Gerek kitap gerek proğramlar gerekse blogdaki soru cevaplar olsun , topluma insanlara büyük katkınız var. Teşekkür ederiz. Hep mütevazi ve üretken kalmanız dileğiyle. Saygılar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sorun bu zaten. Çok kıymetli akil adamlarımız var. Değerli hocalar var, birçok şey yazılıyor, indeksler vs ama Cumhurbaşkanı ve TCMB, ekonominin hala anaokulunda. Faiz sebep enflasyon sonuçmuş. (Bu arada Cumhurbaşkanı’nın diplomasını göremedik ama o ayrı bir konu.)

      Sil
  31. Hocam teknik bir soru soracagim yanit buyurursaniz sevinirim.
    Gosterge faizi merkez bankasi faizinden dusuk olursa ve dusme egilimini istikrarli kesin bir sekilde surduruyorsa aradaki makas da aciliyorsa ne olur? Boyle bir ekonomide neler yasanir yasanmasi muhtemeldir.

    *Bunun tersini kendi ulkemizden biliyoruz gosterge faizi yukseldiginde yuksek seyrettiginde yeni seviyeler test ettiginde merkez bankasi faizleri uzun bir sure arrtirmakta gec kaldi inat etti bakakaldi ve sonra doviz artti vs..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gösterge faiz çok önemli bir gösterge bir çeşit piyasa faizlerinin ortalaması gibi ve enflasyonla uyumlu. MB'nin gösterge faizi izlemesi ancak kurdan bağımsız bir para politikası izlemesiyle mümkün olabilir. Bizim gibi dual paralı (TL ve Dolar) ekonomilerde faiz sadece enflasyonu değil enflasyonun artmasına neden olan kuru da kontrol etmek durumunda olduğu için para politikasının çok daha dikkatli yürütülmesi gerekiyor.

      Sil
  32. Sizin ile her zaman aynı fikirde olmasam da ülkemin ekonomisti olduğunuz ve bu kadar işinize kendinizi verdiğiniz için sizin ile gurur duyuyorum.İyi ki varsınız Nesrin Özkul

    YanıtlaSil
  33. Fakat Mahfi bey, Türkiye'nin Washington, D.C.'deki büyükelçiliğinde "ticaret ateşesi" de oldunuz. Bunu niçin hiç yazmıyorsunuz? Önem vermiyor musunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Washington DC'deki Ekonomi ve Ticaret Müşavirliğime ve sonra da Ekonomi Başmüşavirliğime tabii ki önem veriyorum. Ona bakarsanız IBRD, EBRD, İslam Kalkınma Bankası guvernörlüklerim, Temsan yönetim kurulu üyeliğim, YÖK üyeliğim de var. Ama hepsini yazarsam yazı çok uzuyor. Ayrıca bunlkarın hepsi Hakkımda Bölümünde yazılı.

      Sil
  34. Hocam kendinizin muhasebesini dahi objektif yapmışsınız.
    Bir insan düşünün bu kadar sağduyulu
    Bir insan düşünün bu kadar yardımsever
    Bir insan düşünün bu kadar iyi niyetli olsun.
    Ömrünüz uzun olsun...

    YanıtlaSil
  35. Hocam Yaşar Erdinç hoca ile tanışır mıydınız? Vefat etmiş. Onun da yazılarını severek takip ederdik. Allah rahmet eylesin. Sizlere de sağlık ve huzur dolu bir ömür diliyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok iyi dostumdu. Genç yaşında en verimli olacağı dönemde kaybettik, çok üzgünüm.

      Sil
  36. Hocam siz o endeksteki değerlerin çooook üstündesiniz. Yazılarınızı WhatsApp gruplarımızla ve sosyal medya hesaplarımızla sürekli paylaşıyoruz. Keşke bunları da ölçmeyi başarabilseler.

    YanıtlaSil
  37. Hocam Merhaba,

    Yazılarınızı severek okuyorum ve gerçekten beğeniyorum, ancak üzülerek söylemeliyimki bir iç muhasebenizi bekliyordum. "Böyle yaptım, şöyle yapmalıydım" şeklinde veya "iyiki böyle yapmışım" şeklinde gençlere yol göstermenizi bekliyordum, diğer türlü bu yazının tek amacı "kendini övmek ya da övdürmek için olur"

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu, sınırlı bir yazı. Google Akademik'in akademik faaliyetlerime yönelik değerlendirmesinin özeti. O dediğinizi Light Günlük'te yapmıştım.

      Sil
  38. Hocam akademik atama ve yükseltmeler de h ve i endeksi gibi objektif kriterlere göre yapılmaya başladığında üniversitelerimiz sıçrama yapacaktır. Ben dr. öğr. üyesi kadrosunda yıllardır doçentlik ataması yapılmayan bir akademisyenim, h ve i indeksim 8, bölüm başkanım profesörün h indeksi 2, onbeş yıldır yayın yapmadan yatıyor. Gel de motive ol.

    YanıtlaSil
  39. Hocam , iyi ki varsınız

    YanıtlaSil
  40. Fatih Kömürcüoğlu19 Ağustos 2019 12:01

    Sakin bir Ege kasabası ne zaman kısmetse? Hocam kusura bakmayın da siz Peygamber misiniz? Peygamberlerin vazifesi Tebliğ'dir. Onlar kendilerine hiç inanan olmasa da anlatmakla mükellefler. Yazıyor anlatıyorsunuz sonuç 10 yılda 1 ekonomik krizse niye uğraşıyorsunuz? Size hala bu ülkede ümit var dedirten ne?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben sakin bir Ege kasabasında 15 günden fazla kalamam, sakinliği, sevmem, sıkılırım. Kimseye bir şey tebliğ etmeye çalışmıyorum kendi merakımı yenmek ve sürekli bir şeyler öğrenmek için çalışıyorum. Meraklı bir insanım. Bilim, merakla başlar. Kriz her yerde oluyor. Bizim sorunumuz ders çıkaramamak.İşte ben o dersleri çıkarmaya uğraşıyorum. Bunları hep kendime yazıyorum da merak eden olursa baksın diye yayınlıyorum.

      Sil
  41. Liyakatın söz konusu olduğu ortamda işini hakkıyla yapan teoriyle pratiği bu denli harmanlayabilmiş insanlara ihtiyacımız var:)

    YanıtlaSil
  42. Akademik bașarıyı alıntılar aracılığıyla ölçerken de dikkatli olmalısınız. Bugün öz-alıntılama dahil birçok mesleki hile bu endekslerin 'objektifliğini' sorgulayır hale geldi.

    https://www.nature.com/articles/d41586-019-02479-7

    Ayrıca anket çalıșmalarının meta analizlerin alanda daha çok alıntılandığını unutmamak gerekir. Teorik ve deneysel çalıșmalar daha az alıntılanabiliyor

    YanıtlaSil
  43. Siz öğrencilerimiz ve biz akademisyenler için çok değerlisiniz iyi ki varsınız hocam

    YanıtlaSil
  44. Beni de bir muhendis olarak hukuk okumaya yonlendirdiniz, emeklerinizin hakkini odeyemeyiz.

    YanıtlaSil
  45. Sevgili Mahfi hocamız, üstat iyi ki varsınız. Bütün yorumları okudum.Birçok kişi sizden faydalanmış ve size hayranlıklarını sunuyor.Ben de aynı şekilde. Allah ömrünüz boyunca sağlık ve mutluluk versin. Bütün bunların yanında faydalandığımız Hititler ne alemde hocam bir kitap daha çıkar mı :))

    YanıtlaSil
  46. Hocam bu ülke için çok büyük şanssınız ama artık liyakat yok..Başarılarınızın devamını dilerim...

    YanıtlaSil
  47. Komudaki en ust duzey duzey ekonomi burokratligi yaptiniz sanirim. Kamunun durumuda o zaman batiktir. Sonraki hayatiniz hep para kazanma ustune olmus. Hala 40 tl satilan kitabinizin burdan twitterdan reklaminizi yapiyorsunuz. Bilginin sadakasi ogretmektir. Bari kitaplarinizi ucusa satin.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu blogda o dediğinizi yapıyoruz zaten, bildiğimizi, gördüğümüzü bedava sunuyoruz. Bu bloga giriş bedava. O nedenle siz de buradan bu saçma yorumu bana bedava yollayabiliyorsunuz. Kitabı pahalı buluyorsanız (ki bence oldukça ucuz) almayın. Buradan bedava yararlanmaya devam edin.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi