Kitap Değerlendirmeleri

Ozan Bingöl, Kontrolsüz Güç, Sia Yayınları, 2021

Ozan Bingöl, her zamanki esprili ama düşündüren üslubuyla kaleme aldığı bu kitabında vergiyle illi olması gerekenleri (aslında daha çok olmaması gerekenleri) anlatıyor, tartışıyor ve yol gösteriyor. Kitap; maliye derslerinde okutulacak bir yardımcı kitap olmasının yanı sıra vatandaşın ödediği vergilerin nereden gelip nereye gittiğini anlama açısından da çok iyi bir rehber niteliği taşıyor.

Benoit Mandelbrot, Richard L. Hudson, Finans Piyasalarında (Saklı) Düzen, Sia Yayınları, 2020

Finans piyasalarını ve özellikle farklı etki ve dalgalanmaları anlamak için oldukça iyi bir kitap. Buna karşılık 2004 yılında yazıldığı için küresel krizin ve salgının etkileri analizlerde yer almıyor.

Mehmet Ali Koçakoğlu, Kuşak Yol Girişimi Bağlamında Çin’i Anlamak, Truva Yayınları, 2020

Bu kitap Çin’in Kuşak Yol Girişimi adını verdiği büyük altyapı oluşturma programı çerçevesinde küreselleşmeyi farklı bir boyuta taşıma çabasını ele alıyor. Bu büyük ve bir o kadar da ilginç ve dikkat çekici projeyi, amaçlarını ve araçlarını öğrenmek isteyenler bu kitabı okumalı.

Dina Çakmur Yıldırtan, Selin Sarılı, Uygulamalı Davranışsal Finans, Türkmen Kitabevi Yayınları, 2020

Bu kitap son yıllarda gerek ekonomi gerek finans alanında psikolojinin giderek daha fazla işin içine katılmasıyla gelişen davranışsal finans alanında yazılmış son derecede iyi bir örnek. Yazarlar, kitapta, insanların finans piyasalarında hangi etkiler altında davrandıklarını ele alıyor, bu davranışlarında bilim kadar içgüdülerin etkilerini de analiz ediyorlar. Davranışsal finansı merak edenlere, öğrencilere iyi bir yol gösterici.

Murat Ustaoğlu ve Ahmet İncekara (editörler), A History of Interest and Debt, Routledge, 2020

Bu yazarların daha önce yine aynı zamanda editörlüğünü yaptıkları Faiz Meselesi adlı çok yazarlı kapsamlı bir kitabını sizlere tanıtmış ve kitabın faiz konusunda yazılmış en iyi kitaplardan birisi olduğunu belirtmiştim. Bu kez Routledge yayınevi tarafından basılmış olan bu İngilizce kitapları da son derecede iyi bir kitap. Faiz ve borç meselesini tarihsel çerçevede öğrenmek isteyenler için tam bir rehber.

Hakan Özerol, Global Piyasaları Okumak, Elma Yayınevi, 2020

Hakan Özerol’un bu tekno kitabı dünyanın çeşitli ekonomik göstergelerinden önemli olanları ele alıp ayrıntısıyla inceliyor. Bir referans kitabı olarak bu konularla uğraşan herkesin elinin altında bulunmasında yarar var. Telefonunuza yükleyeceğiniz kare kod okuma programıyla kitabın bazı bölümlerinde yer alan kare kodları okuttuğunuzda konuyla ilgili ek yorumlara ulaşabiliyorsunuz.   

Ata Özdemirci, Şirket ve Popüler Kültür, Beta Yayınları, 2020

Özdemirci bu kitabında asıl olarak bazı temel kavramları farklı bakış açılarından ele alıp açıkladıktan sonra Türkiye ekonomisi açısından bu kavramları irdeliyor. Popüler kültürün en önemli parçası olan tüketimin nasıl üretimi ve şirket kültürünü yönlendirdiğini anlatıyor.

Murat Batı, Muhasebe Hileleri ve Vergiden Kaçınma, Seçkin Yayınları, 2021

Bu ilginç kitap muhasebe hilelerini ele alıp analiz ediyor. Konuyla ilgili Danıştay kararlarını da konuların altına ekleyen yazar aynı zamanda vergiden kaçınmanın da analizini yapıyor. Vergi konusuyla ilgilenen herkesin elinin altında bulunması gereken bir kitap niteliği taşıyor.

İbrahim Attila Acar, Bernur Açıkgöz (editörler), Pandemi Ekonomisi, Dora Yayınları, 2021

Çok yazarlı bu kitapta yazarlar Covid-19 salgınının genel etkilerini, ekonomik etkilerini ele aldıktan sonra salgının Türkiye ekonomisine ve ekonomilerin çeşitli parçalarına olan etkilerini irdeliyor. Salgın sonrasında çeşitli ekonomilerin aldıkları önlemleri, varılan sonuçlarla birlikte analize tabi tutuyorlar. Salgın konusunda yazılmış oldukça kapsamlı bir kitap.

Runik Kitap / Runik Bilgi Dizisi

Runik Kitap, çoğumuzun merak ettiği ve yüzeysel bilgiye sahip olduğumuz konularda yazılmış kitapları bir seri halinde toplayıp yayınlamış. Runik Dizi; aralarında Haşhaşiler, Şiiler, Kadın Hareketleri ve Feminizm, Dünya Dinleri, Korsanlar, Karl Marx, Budizm gibi kitaplar bulunan bir dizi. Ortalama 100’er sayfalık kolay okunan kitaplar.  

 

Yorumlar

  1. Hocam kitabın adı "Uygulamalı Finansal Davranış" değil "Uygulamalı Davranışsal Finans".

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :( Hemen düzelttim. Takdim tehir olmuş.

      Sil
    2. Turkiye'de maalesef davranissal finans calismalari, sadece ABD deki calismalarin cevirileri seklinde ilerliyor. Umuyorum ki bu kitap, bu cografya ve psikolojisine ozgu bir calisma olmustur. Turkiye olarak, acikcasi, sektorel ekonomi yani ulasim ekonomisi, enerji ekonomisi, denizcilik ekonomisi gibi alan ekonomiler uzerinde ile davranissal ekonomi ve norofinans alanlarinda cok geride oldugumuzu dusunuyorum. One cikan ekonomistlerimiz ve egitimcilerimiz de sadece ekonominin standart ilkelerinde yogunlasmis durumdalar maalesef.

      Sil
  2. Kitap önerileri:

    Kitap: Temel Gelir
    Yazan: Guy Standing ('Çalışma Ekonomisi' alanında uzman İngiliz iktisatçı)
    Yayınevi: Tellekt Yayınları

    Asgari ücretten farklı olarak 'temel gelir (basic income)', toplumdaki tüm bireylere devlet tarafından düzenli olarak ödeme yapılması fikrine dayanıyor.

    Otomasyonun arttığı, iş güvencesinin yok olduğu, kazancın düzensizleştiği ve yapılan işten bağımsızlaştığı günümüz toplumunda 'temel gelir', tüm bireylerin sağlığı, refahı ve mutluluğu için son derece önemli sonuçlar barındırıyor.

    Dünyanın pek çok yerinde 'temel gelir' fikri, siyasi partilerin gündemine girdi ve adil refah dağılımı tartışmalarının merkezine yerleşti. Guy Standing son otuz yıldır 'temel gelir' fikrini geliştirenlerin başında geliyor. Bu kitap, 'temel gelir' fikrinin ekonomi, yoksulluk, sosyal adalet, iş ve emek alanlarındaki etkisini araştırıyor, yalnızca ekonomik değil aynı zamanda etik savlar sunuyor, karşısavları ele alıp çürütüyor ve dünyadaki pilot çalışmalardan neler öğrenebileceğimizi gösteriyor.

    Temel Gelir: Katılımcı, eşitlikçi, güvenli, adil, özgür, insan odaklı bir gelecek için çalışan ve kafa yoran herkes için.

    Kitap: Prekarya: Yeni Tehlikeli Sınıf
    Yazan: Guy Standing
    Yayınevi: İletişim Yayınları

    Prekarya... Bu 'yeni' kelime, yeni zamanların toplumsal gerçekliğinin çarpıcı bir yüzünü tanımlıyor: Alabildiğine 'esnekleşmiş' bir istihdam rejiminde sürekli değişen işlerde, adeta hep geçici bir statüde çalışanlar... Düzenli olarak düzensiz işlerde çalışanlar...

    Bütün dünyada giderek genişleyen bu kitleyi 'çalışan yoksullar' veya 'güvencesiz işçiler' diye tanımlayanlar da oldu. Guy Standing, prekaryayı teşhis edebilmek için onların kimliksizliğini göz önüne almak gerektiğine dikkat çekiyor: 'Bir geleceği olmayan' ve 'toplumsal hafızadan yoksun' işlerde çalışıyorlar...

    Guy Standing'in prekarya olgusu ve kavramı üzerine referans olan kitabı, 'yeni tehlikeli sınıf' alt başlığını taşıyor. Birçok düşünür ve sosyal bilimci, prekaryayı, zamanımızın proletaryası olarak tanımlıyor. En azından, günümüzde prekarya gerçekliğini ve kavramını hesaba katmadan işçi sınıfı, proletarya üzerine düşünmek mümkün değil. Standing, 'küreselleşmenin çocuğu' dediği prekarya olgusunun oluşumunu, dünyasını ve çelişkilerini büyük bir sarahatle tasvir ediyor kitabında.

    Prekaryanın iç ayrımlarını, tâbi olduğu sömürü mekanizmalarını zengin bir örnek dökümüne dayanarak inceliyor. Yeni bir emek hareketi için ipuçları çıkartmaya da yarayan bir analiz.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. https://www.mahfiegilmez.com/2018/01/proletarya-prekarya-ve-otesi.html

      Sil
  3. 2021 Ocak ayında rezervimiz 3,5 milyar dolar artmış. Artmasının sebebi, portföy yatırımla değil. Net hata ve noksan kalemiyle rezervimiz artmış. Ne kötü bir finansman.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Net hata noksan:

      Türk sermayedarlara ait firmalar, veya türkiyede kurulu yabancı sermayeli firmaların ana sahipleri, türkiye deki firmaları finansman ihtiyacı duyduğunda, teknoloji, altyapı yatırımları ihtiyacı duyduğunda para gönderirler. Net hata noksan kaleminden takip edilir.

      Türk patronları, firmalarına el konulursa, servetlerine el konulamasın diye yurtdışında para tutar. Firma sıkıştıkça o parayı içeri getirir. Esasında, muhasebe hileleri ile firmanın patron üzerinden yurtdışına çıkardığı sermayesidir bu para.

      Yabancı sermayeli firmalar, Türkiye deki üretim için ek finansman ihtiyacında para gönderirler.

      Türk siyasetçileri, özellikle siyasi islam, servetini çantacılar üzerinden yurtdışında tutar, seçim zamanları, veya bazı siyasi finansman ihtiyaçlarında parayı türkiyeye getirir.

      Sil
  4. Kitapları örneğin 5 üzerinden puanlandırırsanız daha net bir değerlendirme olabilir diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  5. Bu ülkenin ekonomisi ne olacak hocam

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu ülkenin ekonomisi maviliklerde yüzen balık gibi olacak, balina değil, hamsi.

      Sil
  6. Hocam

    Siz korona aşısı vurulduktan sonra, "faiz sebep, enflasyon sonuç" demeye başlamışsınız.

    Doğru mu?

    YanıtlaSil
  7. Mahfi bey

    Bilim, inançtır.

    İyi haftalar.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilim merak ve sorgulamayla, inanç sorgulamadan kabulle başlar. İkisi arasındaki en temel fark budur. Size de iyi haftalar.

      Sil
    2. Bilim tabii ki inançtır, yaradanın, zeus'un, evrimin size verdiği akıl ile bir yerlere varabileceğinize, sorunlarınızın çözümüne bununla çare aramanın elinizdeki en iyi yol olduğuna inanç.. gariptir en muhafazakar dindar dâhi, ister Yahudi mezhebi dinlerden, ister diğer dinler ve ya öğretilerden olsun başı sıkışınca ışığı kıskandıracak hızla bu noktaya gelir. Bilgi nedir dersen, oraya yorum yapmak kolay değil, ancak Carl Sagan'ın "bilginin tek özelliği yanlışlanabilir oluşudur" cümlesi beni etkilemiştir. Ha tabii, ben ülkenin kaynaklarını sınırsızca sömüreceğim, bulduğum her kuruşu üç beş suç ortağıma ve buna müdahale edebilecek dış odaklara yedirip, milyonları sefalete, yokluğa sürüklemek pahasına ve hatta amacıyla çorumu çocuğumu zengin edeceğim diyorsan evet, bilim sana yaramaz, yüz yıllardır bunun için kullanılan enstrüman belli.. sen onu üfleyeceksin.

      Sil
  8. Hocam bir söyleşide inferis tarzı yazmaya devam ettiğinizi ve bu yıl kitabın çıkabileceğini söylemiştiniz. Ben inferisi çok beğendim 2. Kitabınız çıktığında derhal alacağım yaza kadar çıkar mı hocam yeni kitabınız

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi