Kitaplar ve Yorumlar 2022 - 6

Biltekin Özdemir; Atatürk Dönemi Maliyesi ve Ekonomisi, Başkent Üniversitesi Yayınları, 2022

Maliye Müfettiş Muavini olarak başladığı kamu görevinde Maliye Bakanlığı Müsteşarlığına yükselmiş bulunan Dr. Biltekin Özdemir daha sonra siyasete girmiş ve milletvekilliği, TBMM Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığı yapmıştır. Vefat etmeden önce tamamladığı bu kitabının yayınlandığını görmedi. Kitabı oğlu Ahmet ve kızı Zeynep Esra yayınladılar. Kitap, Atatürk döneminin mali ve ekonomik olaylarını, gelişmelerini, alınan vergileri, yapılan harcamaları ve uygulanan politikaları son derecede ayrıntılı ve net bir biçimde ortaya koyuyor. Araştırmacılar için bir başucu eseri.

Cumhur Dülger, Refah Devleti ve Yoksulluk Kapsamında İktisat Tarihi, Kriter Yayınları, 2022

Ekonomi ve kamu maliyesi tarihiyle ilgili birçok kitap okudum, aralarında çok etkileyici olanlar vardı ama bu kitap kadar önemine karşın az bilinen konuları birbirine bağlayan, derli toplu anlatanına çok az rastladım. Kitabı okuyanların çoğu, samiriyeli ikilemi, paternalizm gibi ilk kez duydukları bazı konularla karşılaşacaklar. Aslında bu konular yeni değil hatta bazıları çok eski ama yeterince ele alınıp işlenmiş konular olmadığı için bilinmiyor. Oysa bugünü anlamak için bunları bilmek gerekiyor. Mesela dünya tarihinde ilk vergi uygulamasının günümüzden 4000 yıl kadar önce Asur kolonileri döneminde Kültepe’de (Kayseri – Türkiye) olduğunu bilenlerin sayısının fazla olmadığına eminim. Özetle söylemem gerekirse Dülger’in bu kitabı ekonomiye ve kamu maliyesine ilgi duyan herkesin ama en çok da öğrencilerin pek çok kavramı yerli yerine oturtmasını sağlayacak eşsiz bir kaynak olarak öne çıkıyor.

Bilin Neyaptı (editör), Türkiye’de Kurumsal Dönüşüm, Pankuş Yayınları, 2022

Bilin Neyaptı’nın editörlüğünde (kitapta bir de makalesi var) Bilsay Kuruç, Hakan Özyıldız, Necdet Pamir ve Selim Soydemir çok önemli bir konuyu, kurumsal dönüşümü ele almışlar. Yazarlar kitapta planlama, hazine, merkez bankası sermaye piyasası ve enerji açısından Türkiye’de son yıllarda yaşanan kurumsal dönüşümü tarihsel çerçeve içinde değerlendirmiş ve bu konuda yaşanan gelişmeler karşısında eleştiri ve önerilerini ortaya koymuşlar. Türkiye ekonomisi açısından en önemli alanlarda yaşanan dönüşümü anlamak ve gidişi yerli yerine oturtmak açısından okunması gereken bir kitap.

Christopher H. Browne, Değer Yatırımcılığı için Küçük Kitap (Çeviri: Ergun Unutmaz), Scala Yayıncılık, 2022

Adı küçük olsa da ele alıp işlediği konuları büyük olan bu kitapta özellikle hisse senedi, döviz, altın gibi yatırım araçlarının nasıl, ne zaman alınacağı, nasıl ve ne zaman elden çıkarılması gerektiği gibi piyasadaki herkesi ilgilendiren konularda son derecede bilgili ve deneyimli olan Browne’ın önerileri ve görüşleri yer alıyor. Kitabın İngilizcesini de okuduğum için Ergun Unutmaz’ın çevirisinin çok keyifli bir Türkçe okuma sağladığını söyleyebilirim. Piyasada iş yapanlar, yatırımla uğraşanlar ve bireysel yatırımcılar bu kitabı okumalı derim.

Murat Batı, Vergi Hukuku (Özet), Seçkin Yayınları, 2022

Murat Hoca, harika bir iş yapmış ve daha önce bu blogda değerlendirmesini yaptığım Vergi Hukuku adlı kitabını özet olarak hazırlayıp yayınlamış. Vergi Hukuku kitabı 662 sayfa, oysa bu özet kitap 300 sayfanın altında. Bence ilk kitabı dersler için çalışan ve konuyu öğrenmek için okuyanlar bu özet kitabı da edinmeliler, çünkü bu kitap bildikleri, öğrendikleri konuları bir bakışta hatırlamalarına olanak sağlayacak pratik bir kitap. Mesela bu kitap, bildiğim ama zaman içinde kullanmadığım için ayrıntısını unuttuğum konuları hatırlamam açısından bana çok yararlı oldu. Bu açıdan kitabı özellikle unuttuklarını hatırlamak isteyenlere, sınavlara hazırlananlara tavsiye ediyorum.

Aylin Seçkin, Sanatın Ekonomisi, Hayalperest yayınevi, 2021

Aylin hoca, makroekonomi, mikroekonomi, uluslararası ekonomi gibi konuların yanı sıra daha sıra dışı konular olarak kabul edebileceğimiz kültür ekonomisi, sanat ekonomisi gibi konularla uğraşıyor. Sanatın Ekonomisi kitabını elime aldığımda önümde bambaşka bir kapı açıldığını fark ettim. Kitapta sanat piyasası, sanat eserleri, müzayedeler ve satışlar ekonomi açısından ele alınıp inceleniyor. Kitabı okurken üniversitelerin ekonomi, finans, işletme gibi bölümlerinde olduğu kadar sanat, sanat tarihi ile ilgili bölümlerinde de bu dersin okutulması gerektiği düşüncesinden kendimi alamadım. Bu kitap, böyle bir ders için ideal bir çerçeve ortaya koyuyor. Okumanızı öneriyorum.

Yorumlar

  1. Sn.Cumhur Dülger'in kitabı dikkatimi daha çok çekti. Yazınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Çok teşekkür ederim Sayın Hocam. Aynı şekilde keyifle okuduğum yazılarınız arasında bir çalışmamı ve güzel sözlerinizi görmek ayrıca sevindirici. Değer kavramının ve kıymet bilmenin neredeyse hayatın her alanında önemli olduğunu düşünüyorum ve bu çevirimin de herkese faydası olmasını dilerim.

    YanıtlaSil
  3. Tavsiye kitaplar için teşekkürler. Sizin gibi işin uzmanı olan kişilerin böyle tavsiyelerde bulunması ender rastlanan güzelliklerden. Saygılar

    YanıtlaSil
  4. Hocam, öncelikle önerileriniz için çok teşekkür ederim.
    Ancak madem ekonomik sorunlarından söz ediyoruz kitap pazarının sorunlarından da es geçilmemesi konusunda da söz etmeden geçilmemesi gerekir. Güncel kitapları okumak sadece zenginlerin hobisi olarak görünüyor çünkü orta ve düşük gelirli insanlar için geçim sıkıntısının yanında yeni çıkan kitapları almayı da eklerseniz sorunların daha da büyüdüğünü görebiliyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef öyle. Yanlış ekonomi politikası kitapları da vurdu.

      Sil
    2. Bir anı:

      Bayezid meydanında eskiden seyyar korsan kitap satıcıları olurdu.
      Bir tanesi tezgaha nobelli yazarlar, çok satanlar vs dizmiş sıra sıra,

      Çok satanlara baktım Mahfi Eğilmez korsan yok
      (belki de Remzi'nin avukatları iyidir, bilemem).

      Tezgah başındaki gence sordum:
      + Çok satanlardan Mahfi Hocanın kitabı var mı?
      - Yok
      + Gelir mi?
      - Gelmez.
      + Niçin ?
      - Abi, onun kitabı burda satmaz.
      (Yani buranın müşterisi o kitabı alıp okumaz demeye getiriyor)
      + Sen biliyor musun kitaplarını?
      - Marmara işletmede öğrenciyim, abi ben, Mahfi hocayı okurum.

      396c9Q@pUj&%3zpt

      Sil
  5. Hocam değerli katkılarınız için teşekkürler. Komplo teorisyenlerinin çok sevdiği bir klişe var. tanrıyı kıyamete zorlamak. acaba diyorum bizde çöküşü daha az yıkıcı olsum diye vaktinden önceye çekmek için birşeyler mi yapsak. mesela şidetli harcama yapmak gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1829, harcamak da olabilir, tüm kredileri kapatıp, bankalardan paraları çekmek de olabilir.

      İki ucu pis değnek derler ya, siz bir ucu yazmışsınız, diğerini de ben yazmış olayım.

      Sil
  6. Mahfi bey mrb! 15. kitabımı da aldım( sizin 15.kitabınızı) ...Adam Smith ile Marshall Sahlins istisnaları var tabii. veya Dani Rodrik...çünkü yabancı yazarların çeviri uslübunu pek beğenmeyebiliyorum. Sizin kitaplarınız hep çok akıcı hem de çok doyurucu,ilgi çekici buluyorum..1-2 kitabınız haricinde çok detay da yok açıkçası..ekonomiyi sevmek ve sevdirmek;bilmek ve bildirmek de üstünüze yok açıkçası..bu yüzden herkese tavsiye derim. çünkü ekonomi bir bilimse, (bilim tabii) ekonomiyi bilmek bize bu hayatta çok şey kazandıracaktır...başarılarınızın ve kitaplarınızın devamını dilerim. saygılarımla...Yasin Karaca

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim, ne mutlu bana.

      Sil
    2. hocam, bu arkadaş 15. kitabınızı almış, artık bi kilo baklava gönderin siz de ona,
      bol bol enerji alsın zihni daha da açılsın.

      Sil
    3. Valla bnm bi ajanda koleksiyonum var. bi imzalı ajanda makbule geçer. rejiye adresimi bırakayım olmazsa..)))

      Sil
    4. Ortalama bir kilo baklavanın fiyatı hemen hemen ortalama 15 kitabın karına denk geliyor! Latife yapıyorum )))

      Sil
    5. Maliyeti kurtarmayınca hocadan ses çıkmadı sanki :)

      Sil
  7. Bilmesin üstadın rahmetli olmasına çok üzüldüm. Maliye Bakanlığına başladığım yıl müsteşarımizdi. Allah rahmet eylesin.

    YanıtlaSil
  8. Bir dönem Cumhur hocamizin öğrencisi olmak ve sizi severek takip ederken öneri kitabını görmek verileri ve olayları doğru kaynaklardan takip edilip analiz ettiğimi hissettirdi. Emeginize sağlık.

    YanıtlaSil
  9. Hocam son zamanlarda edebi türlerden veya diğer disiplinlerden kitapları yorumlamıyorsunuz

    YanıtlaSil
  10. Hocam, güzel yazılarınız için nerelerden esinlendiğinizi öğreniyoruz :))

    YanıtlaSil
  11. Kitaplar ve Yorumlar 2022 - 6 da yer alan 08.09.2022 tarihi, 08.10.2022 olmalı sanırım.

    YanıtlaSil
  12. Hocam Biltekin Özdemir'in eserini nereden temin edebiliriz ? Teşekkurler:)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi