KKM'nin Maliyetinin Hesaplanması

Kur Korumalı Mevduat Hesapları (KKM), 2021 yılının Eylül ayında enflasyon (yüzde 19 idi) yükselme eğiliminde olduğu halde Merkez Bankası’nın (TCMB) faizi (yüzde 19 idi) indirmeye başlaması sonucu dövize başlayan hücumu önlemek amacıyla Aralık ayında devreye sokuldu. Bankalarda KKM hesabı açanlar, ya TL ya da döviz mevduat hesabındaki paralarını belirli bir vade ve faiz karşılığı KKM hesabına yatırıyorlardı. Vade sonu geldiğinde, TCMB tarafından ilan edilen döviz alış kuru ile hesap açılışındaki döviz alış kuru karşılaştırılıyor, vade sonundaki kur farkı, hesabın faiz  getirisinden yüksekse kur farkı, faiz getirisi kur farkından yüksekse o zaman da faiz ödeniyordu. Böylece bu modelle mevduat ister TL isterse döviz cinsinden olsun kurdaki değişmelere karşı korunmuş oluyordu.

Başlangıçta TL mevduatın kur farkları Hazine tarafından bütçeden, döviz tevdiatından gelen kur korumalı hesapların kur farkları da TCMB tarafından ödeniyordu. 2023 yılı Temmuz ayında çıkarılan yasa ile her iki yükümlülüğün de TCMB tarafından karşılanması hükme bağlandı. Bununla birlikte geçmişten gelen yükler nedeniyle, bütçeye yük gelmesi devam etti. 2023 yılı sonunda Türk Lirasından geçerek KKM hesabı açılması uygulaması kaldırıldı. 15 Şubat 2025’de tüzel kişilerin KKM hesabı açması ve yenilmesi uygulaması kaldırıldı. 23 Ağustos 2025 tarihi itibarıyla yeni KKM hesabı açılması uygulaması tümüyle sonlandırıldı, vadesi gelenlerin de yenilenmemesi kararlaştırıldı. Aşağıdaki grafik Eylül 2021'de faizlerin düşürülmesiyle başlayan Aralık 2021'de KKM'nin devreye sokulmasıyla devam eden ve Ağustos 2025'de KKM'nin kaldırılmasıyla sona eren dönemde TCMB politika faizi, enflasyon ve USD/TL kurunun gelişimini gösteriyor:

Grafikten açıkça görüleceği gibi enflasyon ile TCMB politika faizinin aynı düzeyde olduğu ve USD/TL kurunun onlarla paralel gittiği 2021 Eylül ayında faizin düşürülmeye başlanmasıyla birlikte enflasyon hızla artmaya başlıyor ve kur da ona eşlik ediyor. KKM devreye girince kur artışı hız kesiyor ama enflasyon artışı aynı hızla devam ediyor. Bir kez daha hatırlatalım faiz düşürme operasyonu başladığında enflasyon yüzde 19, TCMB politika faizi yüzde 19 ve USD/TL kuru 8,9 TL idi. Bugün geldiğimiz noktada enflasyon yüzde 33,5, TCMB politika faizi yüzde 43 ve USD/TL kuru 41 TL.  

KKM’nin 2022 yılında bütçeye yıllık yükü 92,5 milyar TL oldu ( 5,6 milyar USD.) 2023 yılı bütçesine yükü yedinci ay itibarıyla bütçeye yükü (işlem tamamen TCMB’ye devredilene kadar) 59,5 milyar TL (3,1 milyar dolar) olarak gerçekleşti. Buna göre KKM, bütçeye toplamda 8,7 milyar dolarlık bir maliyet yarattı. KKM hesaplarından elde edilen faiz ya da primlere vergi kesintisi (stopaj) uygulanmadığı için, kur farklı ya da faiz ödemeleri net yapılıyor, dolayısıyla buradan Hazineye bir katkı gelmiyordu. Dolayısıyla 8,7 milyar dolarlık maliyet net maliyettir.

KKM hesapları için bütçeden yapılan ödemeleri kamu hesaplarında açık bir biçimde görebilmemize karşılık aynı açıklık TCMB hesaplarında söz konusu değil. Bir başka ifadeyle TCMB’nin KKM uygulaması dolayısıyla karşılaştığı maliyetin ne olduğunu net bir biçimde göremiyoruz. Buna karşılık 2022 yılına kadar kâr edip bu kârının büyük kısmını Hazine’ye (bütçeye) aktaran TCMB’nin 2023 yılında 818,2 ve 2024 yılında 700,4 milyar lira zarar açıklamış olması, zarar kalemlerinden bazılarında önceki yıllara göre çok yüksek artışlar olması bu zararların önemli bölümünün KKM’den kaynaklandığını düşünmemize yol açıyor. Bu kalemleri toplam zararın yüzde 90’ını oluşturduğunu tahmin ederek hesaba alıyoruz. Bu durumda KKM kaynaklı zararları 2023 yılı için (818,2 x 0,90 =) 736,4 milyar TL, 2024 yılı için (700,4 x 0,90 =) 630,4 milyar TL olarak tahmin etmiş oluyoruz. Bu varsayımlara göre hazırladığımız KKM maliyeti tablosu şöyle görünüyor (tabloda yer alan veriler merkezi bütçe ayrıntı tablolarından ve TCMB bağımsız denetçi raporlarından alınmıştır. TCMB’nin uğradığı zararın KKM’den kaynaklanan kısmı tahmin edilirken yukarıda değindiğimiz gibi toplam zararın yüzde 90’ının KKM kaynaklı olduğu varsayımı yapılmıştır.):

Not: 2023 yılında bütçe başlığı altında yer alan dönem ortalaması USD kurunun TCMB başlığı altında yer alan dönem ortalaması USD kurundan farklı olmasının nedeni bütçe uygulamasının 2023 yılının ilk yedi ayında geçerli olmasındandır.

Tabloya göre KKM uygulamasının üç yıllık uygulamasının maliyeti 58,9 milyar dolar olarak tahmin edilmiş bulunuyor.  

Bu ay itibarıyla yenilenmemesine ve bu yolla tasfiye edilmesine karar verilen KKM hesaplarının başından bu yana gelişimi aşağıdaki tabloda gösteriliyor (tabloda yer alan veriler BDDK haftalık veriler raporlarından alınmıştır):

Tablodan görüleceği üzere Ağustos ayı itibarıyla KKM hesaplarında hala 440,5 milyar lira (10,9 milyar dolar) bulunmaktadır. Bu artığın tasfiyesi, vadelere bağlı olarak, birkaç ay daha alacaktır. Dolayısıyla KKM’nin 2025 yılında da TCMB’ye belirli bir maliyeti olacak ve 58,9 milyar dolarlık daha da yukarı itecektir.   

Buraya kadar paylaştığımız hesaplarda KKM hesaplarından elde edilen gelirlerden vergi alınmaması yoluyla Hazine’nin kaybettiği vergi gelirleri yer almıyor. Eğer faizler düşürülerek KKM yoluyla normalde bankaların ödemesi gereken faizleri Hazine ve TCMB’nin üstlenmesi söz konusu olmasaydı, bankaların ödeyeceği faizlerden vergi kesintisi yaparak bunları Hazine’ye ödemesi gerekecek, dolayısıyla bütçe maliyetle karşılaşmak yerine gelir toplayacaktı. Öte yandan TCMB’nin zarar etmesi nedeniyle Hazine’ye kâr payı devredememesi Hazine’nin başvurduğu ilave borçlanma için ödemek zorunda kaldığı faizler de bu hesapta yer almamıştır. TCMB’nin KKM uygulaması dolayısıyla zarar etmesi, kurumlar vergisi ödemesini de ortadan kaldırdığı için bu nedenle bütçe açısından ortaya çıkan gelir kaybı da bu hesaplara dâhil edilmemiştir. TCMB’nin zararı önemli ölçüde zorunlu karşılıklarla finanse edilmiş, TCMB bu karşılıklara faiz ödemiştir. TCMB’nin maliyeti hesaplanırken bu ödemelerin de dikkate alınması gerekir.  

 Bunları da eklediğimizde KKM’nin Türkiye ekonomisine olan maliyeti daha da yükselecektir.

Enflasyonun yükseldiği bir ortamda faizi iki puan yükselterek ve ne Hazine’ye ne de TCMB’ye maliyet yüklemeden çözülecek bir ekonomik sorunu son derecede yanlış bir şekilde muhtemelen 70 milyar dolar dolayına ulaşacak bir maliyetle çözmek en ciddi ekonomi politikası hatalarından birisi olarak tarihe geçmiştir. Bu dönem boyunca bankalar, faiz yüklerini KKM üzerinden Hazine ve TCMB’ye devretmeleri dolayısıyla bir yandan ciddi kârlar elde etmişler bir yandan da KKM hesaplarını tutturabilmek amacıyla müşterilerin bu hesaplarda kalmasını sağlamak için (yüksek miktarda düşük faizli tahvil tutmak zorunda kalmaları gibi) ek maliyetler üstlenmek zorunda kalmışlardır.  

Türkiye, KKM’den çıkabilmek için faizi yükseltmek zorunda kaldı. KKM işi başlarken TCMB politika faizi yüzde 19 idi ve bu oran yüzde 8,5’e kadar düşürüldü. Bu dönemde enflasyonun çok altındaki faiz oranlarıyla bireysel ve ticari kredi kullandırıldı. Bu şekilde kredi kullananlar inanılmaz kazançlar elde ettiler. 2023 ortasından başlayarak KKM’den kurtulmak için yüzde 50’ye çıkarılmak zorunda kalındı. An itibarıyla yüzde 43, açıklanan enflasyon oranının yaklaşık on puan üzerinde. 2023 ortasından itibaren faiz yükseltilip kur da baskılanınca carry trade denilen olgu yaşanmaya başladı. Türkiye iki yıldır bu kıskacın içinde bulunuyor.

Carry trade’in işleyişini ve buradan ülkeye maliyet bir çıktığını bir örnekle açıklayalım. USD/TL kurunun 40 TL olduğunu, faiz gelirlerinden yüzde 15 vergi kesildiğini, bankanın bir yıllık TL mevduata yüzde 40 brüt faiz verdiğini düşünelim. Böyle bir ortamda bir kişinin bankada faiz alamadan duran 100.000 dolarını Türk Lirasına çevirdiğini ve eline geçen 4.000.000 lirayı bankaya bir yıl vadeli olarak ve yüzde 40 brüt faizle yatırdığını, yıl süresince kurun hiç değişmediğini düşünelim. Bu durumda bir yıllık vade sonunda bu kişinin 1.600.000 lira brüt faiz geliri olur. Bundan stopaj kesildikten sonra eline 1.360.000 lira geçer. Anaparasıyla birlikte toplam 5.360.000 lirayı dolara çevirirse 134.000 dolara ulaşır ve sonuçta bu kişi bir yılda yüzde 34 dolar faizi elde ederek inanılmaz bir kazanç sağlamış olur. Böyle bir dolar faizini dünyanın hiçbir yerinde elde etmek mümkün değildir.

2021 Eylül ayında faizi düşürerek KKM’yi yürürlüğe koymak durumunda olmasaydık kimseye böyle bir faiz ödemesi yapmak zorunda olmayacaktık. Ülkenin carry trade sonucu karşılaştığı maliyetin boyutunu tam olarak bilmiyoruz. Üstelik bu devam ediyor ve daha bir süre devam edecek. Büyük olasılıkla buradan gelecek maliyet KKM maliyetinden aşağı olmayacak. Dolayısıyla KKM maliyetini hesaplarken carry trade’den gelen maliyeti de işin içine katmak gerekir.

Hazine ve Maliye Bakanlığı KKM’den kendisine düşen ödemeleri nasıl kuruşuna kadar hesaplayıp yayınlamışsa aynı işi TCMB’nin de yapması şeffaflık politikasının bir gereğidir diye düşünüyorum.

Ekonomi politikası; bilimle sanatın bir karışımıdır. Eğer bu konulara bir sanatçı hassasiyetiyle ama aynı zamanda bir bilim insanı titizliğiyle yaklaşmazsanız sonuçta karşınıza böyle anormal maliyetler çıkar. 


Yorumlar

  1. Yine harika bir yazı. KKM nasıl ortaya çıktı? Önemli olan bu sorunun yanıtı. Üstad size bir kitap göndermek isterim, ulaşatırabileceğim bir adresi iletirseniz sevinirim. İsmi yapısal reform önerileri. (adiguzelmustafa@yahoo.com adresine iletebilirsiniz)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Mustafa Bey. Bu kitabınız bende var, okudum.🙏

      Sil
    2. Mahfi Hocam.. en son verilere göre MB döviz rezervi 176 buçuk milyar dolar oldu. Sizce Türkiye için yeterli M döviz miktarı ne kadar olmalı? Cevap yazarsanız sevinirim.

      Sil
  2. hocam iktisat öğrencisiyim sizin kitaplarınızı okudum ancak daha teknik kitaplara ihtiyacım var temel seviye bir kitap öneriniz var mıdır ? bu arada en sevdiğim kitabınız merkez bankası oldu :) teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim.
      Mikroekonomide daha derinliğine kitap arıyorsanız Zeynel Dinler'in kitabı iyidir. Makroekonomide ise benim makroekonomi kitabı yeterli olur. Sevgiler.

      Sil
    2. MANKIW OKUYABILIRSIN

      Sil
  3. KKM ye enteresan bir bakış,kazananların değil kaybedenlerin tarafından bakılıyor.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Sayın Hocam,
    Bugün bir programda bu konu, sizin de değerli katkınızla gündeme geldi. Hatta bir gazeteci, işi iktisat bilimini matematikten tamamen ayırmaya kadar götürdü. Sonrasında da ‘Bu hesabı neye göre yapıyorsunuz efendim?’ diyerek ortalığı epey hareketlendirdi. Neyse ki hukukçu konuklar, meselenin sosyal yönüne dair bazı önemli cevaplar verebildi.

    Ben de genç bir meslektaşınız olarak sizleri takip etmekten gerçekten çok mutluluk duyuyorum. Bu tartışmanın hemen ardından yazınızla karşılaşmak ise benim için ayrıca sevindirici oldu.
    Çok teşekkür ederim, saygılar

    YanıtlaSil

  5. Mustafa Kemal Atatürk’ün Gençliğe Hitabesini tekrar tekrar ve sindirerek okuma,anlama ve anlatma zamanı çoktan gelmiş.
    Bir halk nasıl uyutulur,nasıl soyulur,nasıl aptal yerine koyulur?!!Çok yazık!
    Devlet ve onun karar mekânizmaları,çıkar gruplarının elinde oyuncak olmuş.Milletinin devleti olmaktan çıkmış.
    Liyakâtsızlık,köşe dönmecilik,şark kurnazlığı,ahlâksızlık her yeri sarmış.
    Toplumsal çürüme bizi içten içe yiyip bitiriyor.

    Devlet: esir alınmış
    Halk: sahipsiz.

    Son iki yazınızdan sonra benim hissiyatım ve teşhisim budur Hocam.
    Aslolan,bu hastalığın tedavisine bir an önce başlamaktır.
    Nasıl bir tedavi olacağını,nerden başlanacağını ve bunu kimin uygulayacağını konuşmak gerekir.
    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
  6. Mahfi hocam KKM nin olumsuzluklarını ve maliyetini her ortamda anlattınız ama dikkate almadılar, bizlerde anlattık kimse takmadı, Nebati veya Ağbal fark etmiyor kim bakan olursa olsun direksiyonda tek adam onunda tek bir amacı var ne olursa olsun seçim kazanmak, ülke ekonomisinin hiç bir önemi yok bu gün de öyle ama artık göl kurudu taka karaya oturdu, güzel bir yazı yararlandım da yüreğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  7. Mahfi Hocam, KKM maliyeti üzerine yaptığınız analiz, genel çerçevede oldukça aydınlatıcı ve değerli bir perspektif sunuyor. Bununla birlikte, Merkez Bankası zararlarının tamamının KKM’ye yüklenmesi, döviz kuru verilerinin güncelliği ve Hazine gelirleri üzerindeki dolaylı etkilerin hesaba katılmaması, maliyet tahminlerinin kapsamını kısıtlayabiliyor. Ayrıca, KKM hesaplarının vade yapısı ve faiz oranı değişimlerinin etkileri de modelde yer almadığı için sonuçlar kısmî bir görünüm veriyor. Eğer KKM yerine faizler artırılmış olsaydı, bütçeye yansıyan maliyetin farklı olacağı, muhtemelen daha sınırlı ve doğrudan faiz gideri olarak ölçülebilir bir alternatif maliyet ortaya çıkacağı düşünülebilir. Analizinizi güncel veri ve diğer makroekonomik değişkenlerin dâhil edildiği bir modelleme ile desteklemek, maliyet değerlendirmesini daha sağlam ve kapsamlı hâle getirebilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bir deneme tabii. Beklentim, TCMB'nin KKM maliyetini topluma net olarak açıklaması yolunda. Bu yazıyı da biraz onu teşvik etmek amacıyla yazdım.

      Sil
  8. MAHFİ HOCAM KENDİ İÇERİSİNDE BİR DÖNGÜ OLUŞTURAN BU SİSTEM, ÜLKEMİZİ MİNİMUM 100 MİLYAR DOLAR LONDRA LİBOR FAİZİNDEN KURTARDI DİYE DÜŞÜNÜYORUM.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tam tersine yarattığı riskler nedeniyle dış borçlanmanın faizinin artmasına yol açtı.

      Sil
  9. Yazınız için teşekkürler, elinize sağlık!

    YanıtlaSil
  10. Kaleminize sağlık hocam, uygulanan akıl dışı ekonomik kararların toplumsal yapıya verdiği onarılmaz zararları da bir gün yazmanızı dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onu daha önce defalarca yazdım ve asıl bozulmanın hukuk, demokrasi , laiklik, eğitim gibi sosyal alanlarda olduğunu defalarca vurguladım.

      Sil
  11. Hocam aklı başında kimsenin kabul etmeyeceği malum nas kararlarını olacakları bilmeden aldıklarını düşünüyor musunuz? Alınan kararla halk fakirleşirken kimlerin zenginleştiğine bakınca hiç de iş bilmezlikten yapılan hatalar gibi gelmiyor bana.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben kanıtlanmamış konularda yorum yapmayı sevmiyorum. Maliye müfettişliğinden kalan bir alışkanlık.

      Sil
    2. O zaman kader :)

      Sil
    3. O zaman kader

      Sil
  12. Hocam gerçekten teşekkür ederim, bu yazınızla görüyorum ki bir kişinin istikbali uğruna ülkenin geleceğine yapılacak yatırımlar çöpe atılıyor, bir ülkenin geleceği çalınıyor. Bu durumda bile insan uyanmıyor. Huzur ve refahın yüksek olduğu günler umarım gelecektir.

    YanıtlaSil
  13. Altın dönüşümlü KKM asıl problem değil mi? hesaplarınızda mevcut mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başkasının bastığı paraya garanti vermek altında ne olursa olsun çok ciddi bir hatadır.

      Sil
  14. Hocam 2025le beraber 70 milyar dolar dersek carry tradein kabaca maliyetini nasıl bulabiliriz. bu ikisi toplam bir 128 milyar dolar daha yapar mı sizce?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bunu ancak bankaların hesaplarındaki değişimden, yabancıların getirip yatırdığı dövizlerden giderek çıkarmak mümkün. Tahmin yapılabilir ama eldeki veri bu haliyle az ve güvenilir değil.

      Sil
  15. Saygıdeğer hocam yazınızı bir solukta ve heyecan içinde okudum. Yıllardır sizin yazdığınız-söylediğiniz ve bütün bir ülkenin basit hatalarla ağır bedeller ödediği ekonomide yapılan hatalar (tabi ki sadece ekonomi alanında değil) için içim bir kez daha yandı. Bir ülkenin kaderinin bizlerin-çocuklarımızın-gençlerimizin geleceği böylesine basit hatalar ve dirayetsiz yöneticiler tarafından bu kadar kolay karartılıyor olması beni dehşete düşürüyor. Birazcık vicdan sahibi olan kişinin gece başını yastığa koyduğunda uyuyamaması, gerekir. 2002 yılında "denize düşen, yılana sarılmış."

    YanıtlaSil
  16. Hocam o dönemde bankaların kkm yarışında 500k€ kadar faturamı kkm ile banka ödedi, 1 yol sonra bana 150k€ kadar faiz verdi.. tabi bu 150k€’yu gariban halk ödedi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O dönemde parasını KKM'ye yatıranlar yüzde 9 - 10'lara düşmüş faizlerle kredi alanlar inanılmaz paralar kazandı.

      Sil
    2. Siz kkm hesabınla uğraşiyorsunuz bu faizin düsmesine neden olan sektörlerdekiler ise kıs kıs gülüyorlar çünkü esas vurgunu onlar vurdu kimse buna neden olanlar hakkında konusamiyor

      Sil
  17. Hocam , tüm iktisadi ve ekonomik alanlarda yapılanların sonucu ve/veya sebebi servet transferidir. Asıl bozulma hukuk ve demokrasidedir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok doğru. Hukuk gitmişse gerisi de durmuyor zaten.

      Sil
  18. Emeklerinize sağlık🙏🙏🙏

    YanıtlaSil
  19. Sayın Eğilmez, önemli bu konu hakkındaki açık ve kolay anlaşılır yazınız için teşekkürler. Belirttiğiniz üzere bir çok verinin açıklanmaması sebebiyle daha açık bilgi verememeniz anlaşılıyor. Yönetimin değişmesinden sonra konu hakkında çok daha fazla bilgilere ulaşabileceğinizi ve bizleri bilgilendireceğinizi hasretle bekliyorum. Saygılarımla

    YanıtlaSil
  20. Hocam ilk grafik gibi grafikleri nasıl oluşturuyorsunuz hangi aracı kullanıyorsunuz

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Excel'de verileri girip oradaki grafik yapma araçlarını kullanarak grafik oluşturuyorum.

      Sil
    2. Hocam artık excel'e gerek yok. Chatgpt'de çok başarılı grafikler oluşturabilirsiniz.

      Sil
    3. Benim verilerim Excel olarak yüklü oradan hemen grafik çıkarabiliyorum.

      Sil
  21. Hocam yazınız için teşekkür ederim. Vatandaşımız daha depremi görmedi. Artçı şokları izliyor. Saygılarımla Fatih Demirtaş

    YanıtlaSil
  22. ...
    daha elîm ve daha vahîm olmak üzere, memleketin dahilinde iktidara sahip olanlar, gaflet ve dalâlet ve hatta hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsî menfaatlerini, müstevlîlerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. Millet, fakr ü zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir.

    Ey Türk istikbâlinin evlâdı! İşte, bu ahvâl ve şerâit içinde dahi, vazifen;
    ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Türk istikbalini ve Türk izmihlalini ebediyen muhasara ve müdafa eylemektir.
      Cumhuriyetinin ve istiklalinin yegane temeli budur.
      Bu temel senin en kıymetli hazinendir.

      Sil
  23. Hocam KKM sonrası sistem nasıl işleyecek?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam carry trade nasıl işliyor? Nasıl faydalanabiliriz?

      Sil
  24. "Anayasa Mahkemesi (AYM) Kur Korumalı Mevduat Hesapları (KKM) için bütçeden Merkez Bankası'na (MB) kaynak aktarılmasını öngören düzenlemeyi anayasaya aykırı bularak iptal etti. İptal kararı dünkü Resmi Gazete'deki yayım tarihinden itibaren 9 ay sonra yürürlüğe girecek." Anayasa Mahkemesi çoğu kararda geç kalıyor. Ayrıca Anayasa Mahkemesinde keşke yunan kazansaydı diyen Kadir Mısıroğlu'nun hemşerisi ve onun gibi Atatürk'ü sevmeyen, Atatürkçülük anayasada olmamalı diyen ve Rejim Değişikliği Anayasası diye kitap yazan, bir anayasa mahkemesi üyesinin 2016 yılında göreve başlamış olması ve görev süresinin 2028'de bitecek olması Türkiye Cumhuriyeti için ne kadar da kabul edilemez bir durum.

    YanıtlaSil
  25. selamlar hocam. 5136000tl/134000$=38.328 bu kur neyin kuru hocam anlamadım

    YanıtlaSil
  26. Halkın düşmanı olan bir yapıdan başka ne beklenir.

    YanıtlaSil
  27. Ana para artı faiz geliri toplamında matematiksel hata olabilir Mağfi bey, yazınız için emeğinize sağlık olsun,

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet orada sonucu etkilemeyen bir maddi hata olmuş, düzelttim, teşekkür ederim.

      Sil
  28. Tarih 20 Aralık 2021

    Türkiyede servet transferinin olduğu gün.

    Bir gün öncesinde Maliye bakanı bankaların genel müdürleriyle görüşüyor.

    Aynı gün kur korumalı sitem geliyor.

    Hani diyorlar ya 2001de böyleydi şu kadar banka battı faiz şu oldu diye.

    2008 krizinde çok büyük büyüme sağlanacakken büyüme nötr kapattı. 2009da ülke 2001 deki kadar küçüldü. Hani kriz teğet geçmişti hayırdır?

    2019-2020de TCMB 128 milyar doları buhar ederken hani nerede?

    2019da Tl gecelik faiz swapda 1400e vururken korkudan londradaki swap piyasasını kapatan kim? Hadi bahsetsene.

    2021den itibaren kur korumalının carry trade ile maliyeti 100 milyar dolar civarı iken niye sessizsin? Hayırdır?

    Ama 2001de yazar kasa atıldı değil mi:) Ey Büyük Amerika millet senden teknoloji ihraç eder biz ise propadanda, algı tarz şeyleri ihraç ediyoruz. Sen de haklısın.

    İşte o yüzde 2001de yazar kasa atıldı diye daha büyük kriz. Aynen. Yemeye devam. Yediklerin çıkmaz inşallah.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maliye bakanı o günkü operasyonu doları 18 buçuktan millete satıp 11e düşürmeyi akşam İnternet bankacılıklarini kapatma emrini bir gün önce olan pazar günü bankaların genel müdürlerine vermiştir. Birinci kişinin izni ve bilgisiyle bu millete ekonomik operasyon çekilmiştir. Bunları destekleyenlere rağmen bunların hakkını biz savunacağız. Önümüzde durmayın yeter. İsterseniz durun üstünuzden geçeceğiz.

      Sil
  29. Mahfi Hocam merhaba, bu yazınızdan sonra Ege Hoca'mız yine KKM zararı yoktur diye yazı yazmış.

    https://www.sozcu.com.tr/kkm-zarari-yoktur-p217166

    MB bu aldığı döviz borcu, kura ve piyasaya müdahale etmeden elinde tutsa ve vade sonunda geri verse bu dediklerinde haklı olabilir. Fakat böyle bir durum yok ve hiç olmadı. Bunu idrak etmek bu kadar zor olmamalı.

    Saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilançosunda iki yıl (2023 ve 2024) toplamda 1,5 trilyon lira zarar açıklamış olan bir kuruma zarar etmedi demek ilginç.

      Sil
    2. Belli ki, Ege bey ile aranız bozulmuş Mahfi bey.

      Küs müsünüz?

      Sil
    3. Ege Bey, benim çok sevip saydığım bir insan, görüşlerimizin zaman zaman farklı olmasından daha doğal bir şey olamaz. Aramız gayet iyidir.

      Sil
    4. Deniz Gökçek ile aranız nasıl?

      Sil
    5. Ekodiyalog yıllarında en çok tartıştığınız isim Deniz Gökçek'ti. O açıdan sordum. Siz iktidarın politikalarını acımasızca eleştirirken o savunuyordu. Şimdi ne düşünüyordur acaba?

      Sil
    6. Zaman içinde düşünceler değişebiliyor.

      Sil
  30. İlginç değil, Ege Cansen sadece matematiksel bir denklemi tek taraflı yorumluyor.
    Döviz fiyatı artarsa evet MB dediği gibi kâr eder, ama TL reel olarak değer kazanırsa - ki öyle olmuştur - MB zarar eder, çünkü aktifinde halen satın aldığı döviz vardır ama o dövizi alış maliyeti kadar TL borçlanmıştır ve sattığı TL artık daha değerlidir.

    YanıtlaSil
  31. Ege Cansen hocam, konulara muhasebe aktif ve pasif i olarak veya bilanço denkliği açısından baktığı için yorumları bu şekilde olur, elbette ki merkez bankası belli bir hedef tutturmak için bu işlemleri yapar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ege hocam tl yi para olarak düşünmüyor.dolar cinsinden zarar oluşmadı diyor ama vatandaş tl ye ulaşmak için /120 faiz ödüyor.devlet /50 faiz ödüyor.fazladan ortaya çıkan tl yi sterilize etmek için cary treyd yoluyla verilen dolar bazlı faizide denkleme koymak gerekir.

      Sil
    2. Ben ekonomiden fazla anlamam ama ikinizini duzenli okurum. Nedense ege cansen bu konuda bence haklidir🤩

      Sil
    3. Ege Bey haklı ise TCMB niçin 2023'de 818 ve 2024'de 700 milyar TL zarar açıkladı sizce? Daha önce hiç zarar açıklamamışken.

      Sil
  32. Mahfi hocam,
    tüketicinin ekonominin iyileşmeye olan inancı düşerken, dayanıklı tüketim mallarına olan harcama eğiliminin artması neden çelişki gibi yorumlanıyor?

    Ekonomi kötüye gidecekse o zaman tasarruf yap mantığı mı bekleniyor?

    Şimdiki beyaz eşyalar 2 yıl kullan-at tarzında dayanıklılıkları kalmamışken harcama miktarının artması tek başına değerlendirilebilir mi?
    Mesala çamaşır makinem eskimişken bu pahallılıkta idare mi etmeliyim yoksa bekledikçe zamlanacak korkusuyla bir an önce yenileyip yarına göre avantajlı olarak satın mı almalıyım?
    Rasyonel olan satın almayı ertelememek değil midir?
    Sonuç olarak enflasyon arttırıcı etkisi olacaktır değil mi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tüketici enflasyonun daha fazla düşeceğine inanmıyor.

      Sil
  33. kkm nin zararı vaz geçilen vergi gelirleri hazinenin ve merkez bankasının kur farkı ödemesi faydası devletin daha ucuz borçlanması ve çok ucuz kredi verilmesi zararı seçim ekonomisi uygulanması.sonuç enflasyon.enflasyonla mücadele için yüksek faiz düşük kur.piyasanın sıkışması konkordotolar.düşük faizli kredilerin zararı mevduat vadeleri 6 aydan kısa oldugu için önce türk lirası hesaplara olan zararın bankalara kalması.10 yıllık kredi veren yada devlet tahvili alan bankanın zararını işin ehli hesaplar.normal şartlarda merkez bankaları güçlü teminat karşılıgı kredi verir.teminatlar o günkü piyasa degerinden hesaplanır.cary trend bittiginde likidite kıtlıgı oluşur.maliyet daha bitmedi yeni başlıyor.

    YanıtlaSil
  34. Saygıdeğer Eğilmez,

    Sizce, "Alexis de Tocqueville" önemli bir düşünür mü?

    "Amerika'da Demokrasi" adlı kitabı epey eski olsa da, bugün bile önemini koruyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Demokrasi tarihini öğrenmek ve gelişimi görebilmek açısından önemli kitap.

      Sil
    2. Hocam Amerikan tarihini anlamak için Rüzgar Gibi Geçti filmini önerir misiniz?

      Sil
    3. İç savaşı değişik bir öykü çerçevesinde anlatıyor. Güzel filmdir.

      Sil
  35. Kkm ve carytrendden kazanilacagi varsayilan dolarlar hayali.bir kere ülkede böyle bir dolar yok.kisa vadeli dış borç 230 milyar dovuz mevduatı ve her an dövize geçmeyi bekleyen Türk lirasını düşününce böyle bir para yok.ben kkm ninde faizinde kazandirdigini düşünmüyorum.enflasyonlu ortamda kazanan olmaz.enflasyon parayı bitirir.su an bankacılık sektörünün elindeki paranın vadesi 10 yıl borc tarafı 32 gün vade uyuşmazlığı var.2001 Arjantin krizinde 1gunde 30 milyar dolar çekildi ülke sermaye kontrolüne gitti.yurtdisi dovuz yükümlülüklerinin işçi dovuzleri ve italat borçları 80 milyar dolara yakın bir günde çekilebilir.yeni bir kkm olmaz anayasa mahkemesi karari var Türkiye cipalı kur sistemindeydi bir günde IMF kuru serbest bıraktırdı.abd son batan bankalar bile banka parasını merkezbankasi parasına ceviremedi.varliklari yükümlülüğünü karsilamadi

    YanıtlaSil
  36. Sayın Hocam; hesabı ve grafikleri mahkeme kararına uymayan verileri açıklamayan nereden uydurup yazıldığı belli olmayan TÜİK verileriyle hesaplanmış enflasyona göre yapmışsınız. Keşke ENAG veya ISO enflasyonunu dikkate alarak gösterseydiniz bizlere. Sevgi ve saygılarımla sağlıklı günler dilerim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Öyle yapsam bu kez birçok kişi niye onları referans aldın da TÜİKi almadın diye soracaktı.

      Sil
  37. "Fenerbahçe yönetimine açık mektuplar" yazmaktan bıkacak, usanacak hâle geldiniz galiba Mahfi hocam 😄😄😄

    YanıtlaSil
  38. Mahfi bey kısaca türkiyenin böyle bir döneme gireceğini bilen çevreler vardı hükumet onları korumak için böyle bir uygulamaya imza attı muhtemelen KKM ta hala hesabı olanlar en başta korunmak istedikleri kişi yada çevreler.

    YanıtlaSil
  39. Hocam ben bu konuda ege Cansen e katılıyorum 100 dolar yatırıp 3 ay sonra 100 dolar aldiysaniz nasıl zarar olur
    https://www.sozcu.com.tr/kkm-zarari-yoktur-p217166

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bence bu durumu Ege Beye veya bana değil KKM öncesi hep kâr açıklayan KKM sonrası 2 yılda toplam 1,5 trilyon lira zarar açıklamış olan ve bu zararın neredeyse tamamının KKM'den kaynaklanmış olduğunu belirten Merkez Bankası'na sorun.

      Sil
    2. Hocam matematik bilim dalı, o yüzden matematiği çok seviyorum. Rakamlar yalan söylemiyor. Saygılarımla F. D.

      Sil
    3. 100 USD yatirip 100 USD almiyorsunuz. 100 USD karsiligi TL yatirip, 125USD karsiligi TL aliyorsunuz. aradaki 25 USD, bu mekanizmadan yararlanmak isteyen yeni gelen 100USD yatirimlarla karsilaniyor. Ponzi semasina benzer bir mekanizma. O 25USD'lari ödeyecek yeni USD geldigi sürece sorun yok. Ama zincir kirildigi zaman gecmis olsun. Siz de takdir edersiniz ki Ponzi semasi sonsuza kadar sürmez. Biraz fazla basitlestirmis oldum, ama benim KKM ve Carry Trade uygulamalarindan anladigim bu.

      Sil
  40. Merdivenköy Kadıköy31 Ağustos 2025 00:43

    Servet transferi sadece 2021'deki Kur Korumalı Mevduat ile yapılmıyor ki. Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Kentsel Dönüşüm mevzuatında Afetleri bahane ederek 2/3 salt çoğunluğun yerine getirdiği yüzde 51 çoğunluk, tek kişiyle karot talebi ve çevre şehircilik bakanlığının hala çetelerin ve kötü niyetli kimselerin ve müteahitlerin sözleşme hürriyetini kötüye kullanmasına göz yumarak hala yapı gruplarına ve afet derecesi bölgelerine göre tip sözleşmeler getirmemesi sebebiyle de yapılıyor. Hatta çok büyük bir servet transferi. O hakaniyeti olmayan maddeler içeren kentsel dönüşüm sözleşmelerini kabul etmeyen İstanbullular 'ın payları ucuza açık arttırmayla alınmak isteniyor. Yeterli müteahitlik yetki belgesi olmayan firmalara ve müteahitlere göz yumarak sözleşme imzalatıyorlar sonra binayı yıkıp yeni binayı yapmayıp veya gerekli ruhsatı alamayınca milletin payını açık arttırmayla ucuza kapıyorlar. İslam'daki en büyük günahlardan biri yetim hakkı yemek onu da yiyorlar. Dahası sadece yetim hakkı yemek mi günah , "Aranızda birbirinizin mallarını haksız yere yemeyin. İnsanların mallarından bir kısmını bile bile günaha girerek yemek için onları hâkimlere (rüşvet olarak) vermeyin." Bakara 188'de açıkça belirttiği şekilde henüz ortada apartman maliklerince kabul edilmiş bir kentsel dönüşüm sözleşmesi yok iken karot aldırarak milletin İstanbul'daki mallarını haksız yere yiyip bir de hakimlere susmaları için rüşvet yediriyorlar. Bunu yapan siyasi parti üyeleri de var gerek büyük ortak, gerek küçük ortak ve gerekse muhalefet partilerinden siyasiler var. Yetkisi olup da buna sessiz kalan, izleyen veya bizzat bu kötü niyetlilere imkan sağlayan mevzuat değişikliğini yapanlar her gün binlerce , onbinlerce, yüzbinlerce insanın hakkını yiyor. Hiç denetim de yok. Tip sözleşmeler olmalı , noterler sözleşmeyi olduğu gibi kabul etmemeli, müteahitin o projeyi yapabilecek belgesini görmeden o sözleşmeyi taraflara imzalatmamalı. Belediye de bakanlık da kontrol etmeli. Sonra insanların evleri yıkılıyor senelerce onsenelerece yeni bina yapılmıyor yerine. Sonra kiralar artıyor ve ev fiyatları da artıyor. Hatta Bina Tamamlama sigortası olmayan ve proje bedeli sözleşmede gerçek değeri yazılmayan teminatı yüzde 10'un altında olan kentsel dönüşüm ve arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri noterden, belediyeden, çevre sehircilik il müdürlüğünden geri çevirilmeli kabul edilmemeli. Noterin de kontrol etmesi gerekir. Sadece mühür vurup imzalamak noterin tek görevi olmamalı. Çevre ve Şehircilik derhal kat maliklerinin sözleşme konusunda elini kolunu bağlayan tek başına karot aldırma işlemini geri çekmeli, derhal tip sözleşmeler hazırlamalı yapı grubuna göre. Müteahitle sözleşme imzalanmadan karot aldırılmamalı çünkü evleri 90 gün içinde büyük ihtimal ile yıkılacağından zoraki hakaniyetsiz sözleşmeler imzalamak zorunda kalıyor insanlar ve yetersiz müteahitlerle başlanan inşaatlar da ya hiç başlanmıyor ya da on senelerce bitmiyor ve insanlar mağdur oluyor. Yetkililer lütfen göreve.

    YanıtlaSil
  41. Sabit Aksoy
    Hocam, Döviz kurunu sabit varsayarak yaptığınız maliyet hesabı hatalı değilim? Sayın Ege Cansen'in KKM ile ilgili maliyet iddiaları hakkında ne düşünüyorsunuz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben bşr şey demiyorum TCMB bilançolarında KKM yüzünde 2 yılda 1,5 trilyon dolar zarar ettiğini yazıyor.
      Adam zarar ettim diyor biz yok sen zarar etmemişsindir diyoruz. Biraz komik olmuyor mu?

      Sil
    2. Tuik enflasyonu 20 acikladi diyelim bizim hissettigimiz 40 diyelim ve gercekte olan da 40 ise. Bizim 40 ödememiz komik midir hocam?

      Sil
    3. Adsız 20:45 , Ege Cansen "Kastelli Dolandırıcı Değildi" diye de bir yazı yazmış fakat bu gerçeği değiştirmediği gibi Kur Korumalı Mevduatın da kararsız ve kontrol edilebilir bir sistem olmadığı gerçeğini, ne de TCMB 'nin zarar ettiği gerçeğini değiştirmiyor. KKM'nin Ruth Hurwitz ile transfer fonksiyonu kararlılık için incelendiğinde kararsız ve kontrol edilemeyen bir sistem çıkıyor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

İkinci Varlık Vergisi Faciasına Doğru

II. Abdülhamid ve Osmanlı Maliyesinin İflası

Osmanlı'dan Devraldığımız Borçlar