Kitaplar ve Yorumlar 2022 - 3

Emre Alkin, İktisada Yeniden Giriş, Destek Yayınları, 2022

Emre Alkin, iktisadın karmaşık konularını, sosyoloji, psikoloji ve kişisel deneyimlerle harmanlayarak harika kitaplar yazmaya devam ediyor. Herkesin İktisada Giriş kitapları yazdığı bir dönemde İktisattan Çıkış kitabı yazmıştı. Bu bir tepkiydi doğal olarak. Bu kez herkesin iktisadı terk ettiği bir dönemde İktisada Yeniden Giriş’i yazdı. Kitabı iki günde bitirdim, su gibi aktı gitti. Son derecede keyifle okunan dersler çıkarılan, birçok şey öğrenilen bu kitap iktisat okumuş olan olmayan, iktisat bilen bilmeyen herkese çok şeyler katacak. Mutlaka okuyun derim.

Yılmaz Özdil, Anka Kuşu, Sia Yayınları, 2022

Yılmaz Özdil’in ‘Mustafa Kemal’ ve ‘Son Cüret’ten sonra üçlemenin son kitabı olarak yazdığı Anka Kuşu, Cumhuriyetin ilk on beş yılında yaşananları anlatıyor. Türkiye Cumhuriyetinin, Osmanlı İmparatorluğu’nun küllerinden nasıl yaratıldığını ince ince bütün ayrıntısıyla ortaya koyuyor. Bu bir tarih kitabı değil, o konuda pek çok kitap var, bu, pek çoğunu bilmediğimiz ya da yarım yamalak bildiğimiz konuları ayrıntılarıyla anlatan bir kitap. Başta Atatürk olmak üzere Cumhuriyeti kuran kadroların ayrıntılara ciddiyetle eğilip önem vererek sistemi ilmek ilmek nasıl dokuduklarını, hangi engellerle ve sıkıntılarla karşılaştıklarını ortaya koyuyor.  

Taha Akyol, Laf Dinlemedi (Merkez Bankası Nereden Nereye?), Doğan Kitap, 2022

Taha Akyol, bu kitabında son dönemlerde ekonomi politikasının en önemli kurumu haline gelmiş olan merkez bankasının bizde ne durumda olduğunu, nelerden etkilendiğimi, siyasetçilerin ve toplumun merkez bankasına hangi gözle baktığını anlatıyor. Kitap bir ekonomi kitabı olmaktan çok, ekonominin en önemli kurumlarından birisi olan merkez bankasının bu toplumda nasıl itilip kakıldığını ortaya koymaya odaklanıyor. İktisatçıların konuyla ilgili yorumlarından, yazdıklarından da yararlanarak yazan Akyol’un kitabı adeta merkez bankasının son döneminin bir öyküsü gibi. İnsan kitabı okurken bu toplumun, merkez bankasının amaçlarıyla aslında nasıl çelişkiler içinde olduğunu ve bu kurumu asla sindiremediğini görüyor ve bağımsızlık meselesinde umutsuzluğa kapılıyor. Taha Akyol’un bu önemli kitabı pek çok dersle yüklü.

Alaattin Aktaş, Hiç Kalbinizi Ellediler mi? Eflatun Yayınevi, 2009

Alaattin Aktaş, ekonomi gazeteciliği denildiğinde akla ilk gelen isimlerden birisidir. Dünya Gazetesindeki yazılarını yıllardır hiç kaçırmadan izlerim. Genellikle gözden kaçmış ayrıntıları ele alır ve öyle tablolar çıkarır ki ‘ben bunu nasıl atlamışım’ diye düşünürsünüz. Geçenlerde bu eski tarihli kitabını merakla ve adından kaynaklı şaşkınlıkla okumaya başladım. Okurken şaşkınlığım daha da arttı: Kitabın ekonomiyle hiçbir ilgisi yoktu. Aktaş yaşadığı anafilaksi, kalp ve damar sorunlarını, anjiyoları, stent takılmasını ve by pass ameliyatını bütün ayrıntısıyla anlatıyordu kitapta. Öyle ayrıntılar vardı ki Aktaş’ı tanımamış olsanız onun bir hekim olduğunu sanırsınız. Öte yandan kitabı okudukça Alaattin Aktaş’ın niçin bu sıkıntıları yaşadığını da anlayabiliyorsunuz: “Haksızlığa tahammül edememek, titiz biri olmak…” “Kafama bir şey takıldığında onu mutlaka netleştirmek isteyen bir yapım var; bazı konularda pek sabırlı da sayılmam…”, “Oldum olası stresimi kontrol edebilen bir yapıya sahip değildim.”

Türkiye’nin bitmez tükenmez sorunlarını ciddiye alan ve çözüm arayan bir yapıya sahipseniz ne yazık ki sağlığınız tehlikede. Alaattin Aktaş’ın bu kitabını özellikle çevresindeki sorunları kendilerine dert edinenlere öneriyorum.

Özgür Saraç, Gamze Yıldız Şeren (editörle), Vergi İsyanları, Efe Akademi Yayınları, 2022

Saraç ve Şeren’in editörlüğünü yaptığı bu çok önemli kitapta yazarlar, haksız yere konulan vergilere, vergilerin haksız ve keyfi olarak kullanımına gösterilen tepkileri, başkaldırıları ele alıp irdeliyorlar. İlk çağlardan başlayıp günümüze kadar gelen bu başkaldırılar arasında son derecede ilginç olanları var. Bütün başkaldırıların özünde ya konulan verginin haksızlığı ya da kullanım şekil ve alanının haksızlığı yatıyor. Demokrasinin temellerinden birisi olan vergi koyma hakkının yanlış kullanılmasına gösterilen tepkileri ayrıntılı olarak anlatan bu kitabı maliyeciler ve iktisatçılar, özellikle de vergiciler mutlaka okumalı. Hatta siyasetçiler de okumalı ki bir vergi koyarken ya da toplanan vergileri kullanırken yanlış yapmaları halinde nasıl tepkiler alacaklarını görmeliler.

Yorumlar

  1. Özgür Saraç, ben Dokuz Eylül Üniversitesi Maliye bölümünde okurken çok sevdiğim bir hocaydı. Görüşlerinde dobra ve etik bir insandır. Vergi haftasında, eski bir maliye bakanın okulu ziyaretinde, adamı nasıl eleştirileri ile terlettiğini hatırlarım.

    Teşekkürler hocam kitap tavsiyeleriniz için:)

    YanıtlaSil
  2. Döviz kanallarını kapat.
    Döviz fiyatlarına baskı kur.
    Dövizle borçlanan bankaların default olmasın diye düşük faizle MB dan borç ver, yüksek faiz ile topla.
    Bankaların sermayesini makyajla.
    Bankalar piyasadaki döviz kurunu gösterip, dış borçlarına karşın sermayelerinin yeterli olduğunu anlatsın.
    Aklı başında kimse bu çarka para koymayacağı için;
    Şeyhlerin yönettiği fonlara sistemi çevirme parası için git.
    Yüksek döviz faiz ile borç al, sisteme aktar.
    Seçimlere kadar idare et.

    Türk Ekonomi Devir Daimi.

    YanıtlaSil
  3. Taha Akyol, bir kitabında son dönemlerde toplumu bilgilendirmenin en önemli kurumu haline gelmiş olan gazeteciliğin, bizde ne durumda olduğunu, nelerden etkilendiğini, siyasetçilerin ve toplumun gazeteci ve araştırmacılara hangi gözle baktığını anlatsa.

    Kitabı bir gazetecilik kitabı olmaktan çok, toplumun doğru bilgiye ulaşımının en önemli kurumlarından biri olan gazeteciliğin bu toplumda nasıl itilip kakıldığını ortaya koymaya odaklansa.

    Gazetecilerin ve araştırmacıların konuyla ilgili yorumlarından, yazdıklarından yararlanarak yazsa, Akyol'un kitabı Türk gazeteciliğinin bir son dönem öyküsü gibi olsa.

    İnsan kitabı okurken bu toplumun, gazeteciliğin amaçlarıyla aslında nasıl çelişkiler içinde olduğunu ve günümüz gazeteciliğini asla sindiremediğini görse ve bağımsız gazetecilik konusunda umutsuzluğu anlasa.

    Taha Akyol'un o kitabı pek çok dersle yüklü olsa, özellikle kendi aldığı derslerle.

    Kendisi de yazdıklarıyla, toplumun liberal, sağ merkezci kesimini etki altında bırakıp, tek adam rejimine evrilmesindeki katkılarını görse. Faşist rejimlerin, yürüme ve yükseliş zamanlarında kendisine dolaylıca destek veren gelenekselci, liberal, merkezci gazetecileri ilk ezdikleri arasına aldığını yazsa.

    Özrümü kabul buyurun hocam, cümlelerinizi böyle kullandığım için.
    İnsanların hatalı tercihlerinde etkisi olan gazetecileri de göstermek lazım.

    Taha Akyol'un ustalıkla ince ince kullandığı kalemiyle, toplumu muhafazakar tek adam rejimine taşıyan onlarca kitabını görmek lazım.

    NjTdQ1kYKN317P9p

    YanıtlaSil
  4. Emre Alkin hocamızın kitapları klasik haline geliyor. Ekonomiye ilgi duyanların giriş kitabı artık İktisada Yeniden Giriş.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hocam,

      Siz de sonraki kitabınıza "yine yeni yeniden ekonomi" ismini verin,
      gerisini Emre Alkin düşünsün.

      Sil
  5. mahfi bey benim anlamadığım mesela faiz indi kur arttı %10 arttı diyelim fiyatlara da %3 civarı bir zam geldi şimdilik sonra talepte artacaktır bu da fiyatları yükseltecektir. bu talebin getirdiği enflasyon tlyi ekstra olarakta değersizleştiriyor değil mi?

    YanıtlaSil
  6. Emre Alkinnin Iktisattan yeniden Cikis kitabi ne zaman cikacak?

    YanıtlaSil
  7. İyi bayramlar hocam. Bayram öncesi kur korumalı fitre dağıtımı yaptık. Şimdide kur korumalı bayram harçlığı veriyoruz.

    YanıtlaSil
  8. İyi bayramlar hocam..bayramdan sonraki yazılarınızdan birini "kapalı kambiyo rejimi" konusuna ayırırsanız memnun olurum zira son günlerde çok duyuyorum bu kavramı ama bir kısıtlama olması dışında ne olduğunu ve olası sonuçlarını tam bilmiyorum..70lerin iktisadi terimleri tekrar moda oldu malumunuz,kur korumalı mevduatın ikinci perdesi bu olabilir gibi geliyor..

    YanıtlaSil
  9. Hocam kıymetli değerlendirmeleriniz için teşekkür ederiz. İyi bayramlar dilerim.

    YanıtlaSil
  10. Sevgili hocam kaleminize sağlık. Ekonominin durmamasının bir sebebi de kredi kartlarının güncellenerek artan limitleri. Asgari tutarının ödenmesi durumunda problem olmuyor. Ancak borç yükü artarak devam ediyor. Artan fiyatlar hakkında ÜFE'den hiç bahsetmemişsiniz. TÜFE'den daha yüksek şuan. Anlamsız bir durum. Yazınız su gibi akıp gitti. Çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  11. Hocam üniversitede akademik eğitim almadan yüksek düzeyde olmasa bile orta düzeyde iktisadı(en azından temel bilgileri)kitaplardan öğrenebilirmiyiz hangi tür kaynaklarla çalışmamız uygun olur cevap verirseniz sevinirim

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Lozan Antlaşması 2023'de Bitecek, Biz de Madenlerimizi Çıkarabileceğiz!

Konut Fiyatları Niçin Eskisi Kadar Artmıyor?

Paradan Para Kaybetme Dönemi